Curchulain | maandag 9 december 2013 @ 15:10 |
CUL / Speciaalbieren #3 CUL / Speciaalbieren #4 CUL / Speciaalbieren #5 CUL / Speciaalbieren #6 CUL / Speciaalbieren #7: pillen i.c.m. speciaalbier! CUL / Speciaalbieren #8: Goede films & lekker bier! CUL / Speciaalbieren #9: Laat de bocken maar weer komen CUL / Speciaalbieren #10: Waar geuzes voor verrassingen kunnen zorgen! CUL / Speciaalbieren #11: Bijzondere bieren drinken in je stamkroeg! CUL / Speciaalbieren #12: Trappisten zijn lekker CUL / Speciaalbieren #13: Westvleteren en IPA's CUL / Speciaalbieren #14: Biertjes worden wit CUL / Speciaalbieren #15: Zomerbieren CUL / Speciaalbieren #16: Zomer? Bier! CUL / Speciaalbieren #17: Fiddlin' in the Lion's Den CUL / Speciaalbieren #18: Bock bock bock... CUL / Speciaalbieren #19: Waar we lightbieren grondig de grond inboren! CUL / Speciaalbieren #20: Bier bestellen. CUL / Speciaalbieren #21: Bijna weer tijd voor de Bockjes Welkom! Jullie kennen vast allemaal Heineken, Bavaria, Jupiler enz. Maar wij drinken echt bier! Speciaalbieren bestaan uit verschillende soorten en smaken, van zoet, zuur, bitter of een combinatie ervan. Van een complexe en volle smaak naar een frisse dorstlesser. Omdat er zoveel verschillende soorten bieren zijn, valt er genoeg over te discussiëren! Bierwinkels Lekkerbier de Bierwinkel Kolkstraat 2a 8501 BT Joure De Man van Drank Hoogstraat 54a 3011 PS Rotterdam Bert's Bierhuis Twijnstraat 41 Utrecht De Bierkoning Paleisstraat 125 1012 ZL Amsterdam Bierwinkel Leiden Hartesteeg 9 2312 JW Leiden Van Erp Dranken Grote Kromme Elleboog 16 Groningen Raadhuisstraat 11 Roden 't Hopbelletje Grote Spuistraat 31, Dordrecht. Bierwinkel Brouwerij De Molen Brouwerij de Molen Overtocht 43 2411 BT Bodegraven Bierparadijs Wenenstraat 9 2321 Meer De Hopduvel Coupure links 625 9000 Gent Interessante links, o.a. recensies, bierfestivals, achtergrondinformatie http://www.weekenddelabiere.be/ http://www.zbf.be/ (ze zijn verhuisd!) http://www.pint.nl/ http://www.alliantie-van-biertapperijen.nl/ http://beeradvocate.com/ http://www.ratebeer.com/ http://www.beerhunter.com/ CUL / Eigen bier brouwen | |
Curchulain | maandag 9 december 2013 @ 15:10 |
Crap... vergeten om de tt te veranderen | |
Nembrionic | maandag 9 december 2013 @ 16:08 |
Flink Gegist (bierwinkel) mist nog in de OP De Man van Drank heet tegenwoordig Bier en Zo Ik mis ook Burg Bieren | |
Curchulain | maandag 9 december 2013 @ 16:50 |
Hou het in gedachten voor de volgende OP... | |
Nembrionic | maandag 9 december 2013 @ 16:54 |
De huidige kun jij toch gewoon editten? | |
Curchulain | maandag 9 december 2013 @ 16:57 |
Yep, maar geen zin in. Heb de oude topics al geüpdate, de winkels zijn voor een volgende keer en voor iemand die ze kent. | |
cafca | maandag 9 december 2013 @ 18:36 |
Dat lijstje met winkels is sowieso redelijk beperkt.... | |
RhytmicalRemedy | maandag 9 december 2013 @ 18:38 |
Wat vinden jullie van 'Moritz Fiege' bier? | |
Yuri_Boyka | maandag 9 december 2013 @ 19:15 |
Ik drink zelf niet zo heel vaak en bier an sich vind ik niet zo heel speciaal maar het speciaalbier concept vind ik wel interessant. Tevens jammer dat er in de OP niet zoveel info is voor de beginner op dit vlak. Kan iemand mij misschien iets adviseren? Ik woon vanaf deze week in Amsterdam en daar zit natuurlijk de Bierkoning; waar ik graag een paar biertjes wil halen. Bij voorbaat dank. | |
kaasplankje | maandag 9 december 2013 @ 19:21 |
Probeer eens een Rochefort 8% maar dan wel met een bol glas, rustig uitschenken. Boterzachte trappist. Zelf vind ik Orval ook heel lekker maar die is wat bitter, en moet je soms niet als 1e biertje drinken. Meer dan 2/3 moet je er ook niet wegklokken op een avond anders zware kop de volgende dag. En er moet natuurlijk een klein snackje bij. Zoals kaas of worst. (op een plankje natuurlijk) | |
sirdanilot | maandag 9 december 2013 @ 19:59 |
Hmm, ik weet niet of je speciaalbier gaat lusten als je gewone pils niet zo lekker vindt. Het is natuurlijk compleet anders qua smaak, maar toch: het is en blijft allemaal bier. Speciaalbier is gewoon (meestal) beter en rijker van smaak. Als je bezwaar tegen pils echter gewoon is dat er weinig bijzonders aan is, ja, dan ga je speciaalbier denk ik wél lekker vinden. Wellicht eerst een beginnen met een bockbiertje om erin te komen. Hertog Jan herfstbok of zo? | |
VGA4xZoom | maandag 9 december 2013 @ 20:02 |
Waar hou je van doorgaans van, zoet, fruitig, bitter, etc? Er zijn ontzettend veel verschillende stijlen bier dus wellicht kunnen wij je een richting op helpen. Een leuke manier om kennis te maken met speciaalbier is om een 'proefplankje' te bestellen bij een speciaalbiercafé (ik meende dat er vlak naast de Bierkoning een zat?) En om daarna wat te shoppen bij de Bierkoning in de stijlen die je bevallen. In de supermarkten kan je ook wel wat leuke biertjes vinden om mee te beginnen, biertjes van Hertog Jan bijvoorbeeld of Leffe Blond (bockbiertjes zijn met name leuk als instap). Als dat bevalt dan zou ik zoals kaasplankje zei eens de trapisten proberen. En inderdaad niet meer dan 2/3 flesjes op een avond. | |
Nembrionic | maandag 9 december 2013 @ 20:19 |
Als je pils niet lekker vindt, dan is mijn eerste tip altijd: probeer eens een Karmeliet | |
kaasplankje | maandag 9 december 2013 @ 20:42 |
Zelf drink ik ook bijna nooit pils, wij hebben het wel in huis maar das meer voor mijn meissie die er soms een pakt of de visite. | |
sirdanilot | maandag 9 december 2013 @ 20:44 |
Waarom heet het topic trouwens nog 'bijna tijd voor de bockjes'? Het is allang tijd voor de bockjes ! | |
Nembrionic | maandag 9 december 2013 @ 21:13 |
| |
borisz | maandag 9 december 2013 @ 21:15 |
Iemand een suggestie voor een TT? | |
VGA4xZoom | maandag 9 december 2013 @ 21:15 |
Winterbiertjes. Vorig jaar vond ik deze erg fijn en dit jaar valt hij ook zeker niet tegen. Een aanrader voor iedereen die van drop houdt. Zundert holadijee? | |
muzas | maandag 9 december 2013 @ 21:46 |
Rochefort 8 heeft 9,2% ABV. malle fietsert. | |
muzas | maandag 9 december 2013 @ 21:49 |
Over pils gesproken, dit weekend die 'Dog Wired' van brewdog op. Een Imperial pils... Nou dat is wel ff wat anders dan een pijpje heineken | |
cafca | maandag 9 december 2013 @ 22:04 |
Pils is prima voor in de zomer, na een warme fietstocht. Al heb ik dan liever een witteke.... | |
cafca | maandag 9 december 2013 @ 22:07 |
Rochefort is prima bier! Mijn kerstbier: La Trappe Isid'or | |
muzas | maandag 9 december 2013 @ 22:09 |
Kerst Als het dan ook lekker winters is vind ik het heerlijk om een of andere zware (barrel aged) RIS open te trekken. | |
IPA35 | maandag 9 december 2013 @ 22:37 |
Hmmm ik heb die Gouden Carolus besteld. Morgen maar eens afhalen. En Stille Nacht ook. | |
Piet__Piraat | maandag 9 december 2013 @ 23:23 |
Gouden Carolus heb ik al een tijdje niet meer op. Vanavond nog eens een Orval gehad, blijft prima.In mijn ogen is het bockseizoen alweer bijna voorbij Eens. Ken erg veel mensen die dat een zeer aangenaam bier vinden. Wel verraderlijk als je er een stuk of zes wegtikt op een avond, vinden velen | |
IPA35 | maandag 9 december 2013 @ 23:47 |
Doet mij denken aan mijn dagje in Brussel. De lijst was een glas Westmalle Tripel, een glas chianti, een glas Rochefort 10, een glas Guiness Special Export, een glas Gouden Carolus Easter (tap) en een glas Dupont Avec Les Bons Voeux. Toen was de weg terug naar het hotel toch een stukje langer dan het in eerste instantie leek. En als je dan om 3 uur terug bent en om 8 uur weer klaar moet staan voor een bezoek aan de Europese instellingen... Tsja. | |
BlackLining | maandag 9 december 2013 @ 23:54 |
Mijn favoriet ja, Rochefort 10. Vind hem nog een stukje lekkerder dan Westvleteren 12. Morgen éindelijk de Zundert trappist proberen ik ben zeer benieuwd. Bij de betere biercafe's en proeflokalen weet het personeel veel over de bieren en hun smaken en toegankelijkheid. Je zou eens zoiets kunnen zoeken en daar binnen lopen. Dat zou nog wel eens verhelderend kunnen werken in plaats van op de gok wat speciaalbieren kopen. Zo heb ik heel wat van mijn huidige favorieten leren kennen. Op aanraden van een proeflokaal aan de hand van welke bieren ik aak dronk. Die tent hier kun je van veel bieren ook kleine proefglaasjes krijgen. [ Bericht 45% gewijzigd door BlackLining op 10-12-2013 00:08:50 ] | |
Opperprutser | dinsdag 10 december 2013 @ 00:04 |
Waar heb je die Stille Nacht besteld? Ik heb een halve krat besteld bij Berts bierhuis maar tot op heden niks gehoord...ook bij de Bierkoning wisten ze niet of ze 'm dit jaar zouden krijgen. | |
IPA35 | dinsdag 10 december 2013 @ 00:22 |
Zaakje in Arnhem gewoon. Vorige jaar had iemand daarom gevraagd en toen hadden ze het, dit jaar weer. Hopelijk is het nog niet uitverkocht, alles kwam donderdag binnen als ik het me goed herinner. Ik informeerde afgelopen dinsdag en vroeg of ze ook Gouden Carolus zouden bestellen en dat wilde hij wel doen. Ook kregen ze iets van kerstvuur of zo. Even opzoeken wat dat is... | |
Yuri_Boyka | dinsdag 10 december 2013 @ 01:02 |
Thanks! Ik vind normaal bier wel lekker, maar niet zo heel speciaal. Ik probeer liever iets wat hoger in het vaandel staat. Iets wat gebrouwen is met nog meer zorg en passie, waardoor je een verbluffende smaaksensatie hebt; speciaalbier dus! Wat jij dus ook in je tweede zin zegt. Dat wil ik dus weten! Ik wil meer informatie over smaken en alles lezen, zodat ik kan bepalen wat mijn biertje is - naast het proeven ervan. Ik hou wel van zoet, maar absoluut niet te zoet, fruitig/fris en bitter, mwah, niet echt eigenlijk. Dat proefplankje bestellen ga ik zeker doen dan!
| |
Nembrionic | dinsdag 10 december 2013 @ 08:32 |
Bedoel je de Beertemple? Lijkt me niet geschikt voor een beginner die niet van bitter houdt | |
Piet__Piraat | dinsdag 10 december 2013 @ 08:48 |
Is dat het zaakje in de buurt van de Boulevard Heuvelink? Dat moet ik daar binnenkort ook even langs rijden! Lekker gevarieerd lijstje inderdaad, maar ook niet echt zorgvuldig opgebouwd qua percentages als ik het zo inschat (ik ken ze niet allemaal) | |
#ANONIEM | dinsdag 10 december 2013 @ 12:50 |
http://bier.blog.nl/biern(...)-lanceert-desserbier Lijkt me een leuke om een keer te proberen wel | |
djkoelkast | dinsdag 10 december 2013 @ 13:41 |
TT in overleg met TS even aangepast naar wat nieuws | |
Curchulain | dinsdag 10 december 2013 @ 14:50 |
Yup, hartelijk dank | |
BlackLining | dinsdag 10 december 2013 @ 15:09 |
Kan me er helemaal niks bij voorstellen. Maar ik wil het ook wel eens proberen. In de categorie vreemd bier heeft mijn plaatselijke biercafé sinds gisteren weer Glühkriek staan. Was vorig jaar erg lekker, heb er zin in om dat vanavond weer eens te vatten op het terrasje daar Volgens mij heeft hij de variant van St. Louis. | |
IPA35 | dinsdag 10 december 2013 @ 16:47 |
Van Pernis? Die is wel een goed assortiment en lage prijzen. Maar nee, ik was gewoon daar bij de Korenmarkt. Stille Nacht was echter al uitverkocht . Heb uiteindelijk 4 stuks Gouden Carolus meegenomen en als bonus nog een flesje Rochefort 10. | |
BlackLining | woensdag 11 december 2013 @ 00:04 |
Net eindelijk de Zundertse trappist op. Lekker, maar ik moet zeggen dat ik er meer van verwachtte.. Hij mist wat body, met het gist erbij al wat beter maar toch. Ik ga hem echter nog wel vaker pakken, want ondanks dat is ie allerminst smerig | |
IPA35 | woensdag 11 december 2013 @ 00:05 |
Ik zag hem in de winkel, beetje duur eigenlijk maar de volgende keer neem ik hem mee. | |
EDMAN- | woensdag 11 december 2013 @ 08:45 |
Zaterdag hier naartoe http://www.kerstbierfestival.be/lijst.htm | |
Red_85 | woensdag 11 december 2013 @ 09:13 |
De '10' vind ik een van de beste onder de trappisten. Vind 'm bijzonder in de positieve manier van het woord. Verrijking in de orde der trappisten. Proefde een hint van nootmuskaat met een beetje zoet en een precies goed bittergehalte. Ben niet gelovig, maar geloof wel in monnikenwerk. Typisch staaltje weer Het is een trappist, geen zuippils. Wat verwacht je? Goede wijn betaal je ook voor. | |
BlackLining | woensdag 11 december 2013 @ 09:31 |
Lekker kruidig is ie wel inderdaad. Nootmuskaat proef ik ook en ik meen zelfs iets kaneel achtigs erin te proeven. Vind het ook lastig om te stellen wat ie mist trouwens. Iets 'romiger' zeg maar. Al vond ik hem met het gist erbij geschonken al een stuk lekkerder. Een verrijking onder de trappisten is het zeker. En ook leuk dat we nu twee trappistenbrouwerijen hebben in Nederland. | |
muzas | woensdag 11 december 2013 @ 09:33 |
Zelfs westvleteren XII kost incl. statiegeld (op fles en krat) maar 2 euro per fles. Ik heb die zundert en Gregorius ook nog niet op omdat, juist, te duur... | |
avw1982 | woensdag 11 december 2013 @ 09:38 |
De Westvleteren XII lijkt goedkoop omdat ze geen transportkosten en tussenhandelaren hebben. Als je een tank benzine er aan op rijdt, komt het gemiddeld ook duurder uit. | |
muzas | woensdag 11 december 2013 @ 09:44 |
Dan alle andere trappisten op die twee na Rochefort 10 is ook 2 euro. Laatste keer dat ik die gregorius in mijn handen had moest ie 6 euro per fles kosten. Dat is gewoon veel voor een trappist. Maar nieuw, en wellicht nog kleinschalig. Dus prijs is wel te verklaren.. Maar blijft in verhouding hoog. | |
Nembrionic | woensdag 11 december 2013 @ 09:45 |
En de Gregorius vond ik niet eens lekker. | |
muzas | woensdag 11 december 2013 @ 09:46 |
Daarbuiten reageerde ik vooral op "voor goede wijn betaal je ook meer". Ik kan de prachtige bieren rond de 2 euro niet eens meer tellen zo veel het er zijn. | |
BlackLining | woensdag 11 december 2013 @ 09:52 |
Tja, als je het te duur vindt moet je het niet halen he Voor een compleet nieuw bier wat zichzelf als merk net helemaal heeft opgericht en alles nieuw heeft moeten organiseren vind ik het niet eens zo'n verkeerd prijs. En ik wil het toch gewoon proeven. Heb er trouwens 6 euro voor betaald hier. Geen idee of die prijs overal hetzelfde is. | |
mckroket | woensdag 11 december 2013 @ 11:49 |
6 euro? ik neem aan in het cafe? in zundert was hij 4,70 in het cafe. in de winkel zijn ze inderdaad rond de 2 euro. die gregorius en benno heb ik voor 2,70 kunnen kopen. wel in belgie weliswaar. de gregorius vond ik ook niet lekker, de benno is goed te doen. | |
IPA35 | woensdag 11 december 2013 @ 12:00 |
Gezien voor 2.60 ongeveer. Ik weet niet hoe het met de beschikbaarheid zit maar dat zijn Rochefort 10 prijzen. | |
BrunodeBruineBeer | woensdag 11 december 2013 @ 12:01 |
Gregorius voor dat geld is een goede deal, bij de Mitra hier was hij rond de 6 | |
Red_85 | woensdag 11 december 2013 @ 12:18 |
2,60 p flesje bij de slijter. Zit er niet zo mee en ik zuip het ook niet op als pils. En het is typisch NL's denk ik, zeuren over de prijs. Lekker boeiend? Voor kwaliteit betaal je. Simpele regel. | |
BlackLining | woensdag 11 december 2013 @ 12:36 |
Ja, dat wel. Het bierlokaal hier had hem. Dat is sowieso pokkeduur. Rochefort 10 is er ook 5,60. Maar goed, gezellig, prima service, en de uitbater weet werkelijk alles over elk bier hij schenkt. Dat mag wat kosten. | |
NextTVH | woensdag 11 december 2013 @ 13:12 |
Sinds vandaag mag hij dus ook officieel het trappisten logo dragen.
| |
mckroket | woensdag 11 december 2013 @ 13:19 |
en ik heb een heel krat zonder logo! vintage shit maat | |
mckroket | woensdag 11 december 2013 @ 13:25 |
btw wat hij eerder zegt is nog interessanter. spencer brewery trappist nu officieel? btw2, sinds wanneer hebben monniken twitter | |
portie | woensdag 11 december 2013 @ 13:32 |
Bij La Trappe zijn ze ook hip met smartphones en social media. | |
sirdanilot | woensdag 11 december 2013 @ 18:05 |
Ik heb nu twee westmalle koud staan, voor een avond met iemand uit mijn geboortestreek. Bij ons werd er altijd wel veel westmalle gedronken, toch wat Belgische invloed. De tripel was overigens flink duurder dan de dubbel in de supermarkt, maar dit blijft voor een trappist wel betaalbaar (1,40 zo ongeveer). Ik was vergeten om in de dirk drie te kijken, is het daar misschien goedkoper? Want dan was dat een beetje dom van mij | |
BlackLining | woensdag 11 december 2013 @ 18:55 |
Vandaag een Rochefort 8. Maar die haalt het bij lange niet bij de 10. Net nog even langs de slijter gereden. Helaas niks meegenomen. Was eigenlijk opzoek naar Zundert en SNAB Ijsbok, maar beide op helaas. Dan nog maar een Skuumkoppe vanavond | |
Gesloten | woensdag 11 december 2013 @ 18:58 |
Net de Engelszell Gregorius en van Emelisse de Crème Brulee Stout gekocht. Ben vooral benieuwd naar die laatste! | |
IPA35 | woensdag 11 december 2013 @ 19:08 |
De 8 is het net niet. Je hoopt op een krachtigere 'fruit'smaak, maar die komt maar niet. | |
#ANONIEM | woensdag 11 december 2013 @ 19:34 |
http://drinkbelgianbeer.com/news/spencer-new-american-trappist | |
muzas | woensdag 11 december 2013 @ 19:37 |
Ja nog ff en zelfs sri-lanka heeft 5 trappistenbrouwerijen. | |
LostFormat | woensdag 11 december 2013 @ 19:39 |
Dirck III was eerst 1.35 maar is deze week omhoog gegaan met z'n prijs. Als ik het goed herinner is het nu 1.45. | |
Yuri_Boyka | donderdag 12 december 2013 @ 20:52 |
Kijk eens aan. Hele aardige medewerkers. Er werkte ook een vrouw en die wist echt álles van bier. Supertof! De Bierkoning is zeker een aanrader. Van alles wat. Ik ga denk ik beginnen met de Orval en wat blokjes kaas. Dat was een goede combinatie volgens de medewerkers. Het bier moet zeker eerst koud voordat het gedronken kan worden? | |
cafca | donderdag 12 december 2013 @ 20:54 |
Niet te koud, niet zo koud als pils iig. Staat meestal op de fles hoe koud. Vandaag dat winterbier van gulpener meegenomen bij de supermarkt, iemand dat al op? | |
Piet__Piraat | donderdag 12 december 2013 @ 22:03 |
Ben benieuwd wat je van die Rochefort 10 vindt! Die zou ik als laatst nemen, als ik de rest zo zie . Emelisse ken ik niet (maar ben ik niet zo van blond), en de Op & Top ook niet (de brouwerij overigens wel). De Jopen-variant is ook nieuw voor me, wat voor soort bier is dat? | |
Yuri_Boyka | donderdag 12 december 2013 @ 22:17 |
We zullen zien! Moet ik het glas eerst nog even nat maken voordat ik inschenk? | |
IPA35 | donderdag 12 december 2013 @ 22:26 |
Nee. Droog is beter. Van belang is dat het glas schoon is en niet vet. Schenk Orval erg rustig in en hou het glas zo schuin als je maar kunt, dat spul schuimt enorm. Overigens is de smaak nogal typisch, je moet er van houden, en dat spul smaakt mij elke keer weer iets anders. Dit komt ook doordat Orval nogal van smaak wil veranderen als het ouder wordt. | |
Yuri_Boyka | donderdag 12 december 2013 @ 22:56 |
Las deze post na het inschenken. Hield hem wel schuin en schonk langzaam in. Alsnog veel schuim. Eerste slok was lekker, tweede slok ook. Niet erg bitter, wat ik een pluspunt vind. | |
BlackLining | donderdag 12 december 2013 @ 23:07 |
Ik drink nu een Duvel. Bijna geen speciaalbier meer te noemen, maar ik kan er nog ongelofelijk van genieten | |
IPA35 | donderdag 12 december 2013 @ 23:08 |
Het het bier jong is dan is het hoppiger, zegt men want de laatste keer dat ik Orval heb gedronken (paar weken terug) vond ik hen niet bepaald hoppig. Ik herinner me echter een keer waar het bier een haast Amerikaanse hopsmaak had, dat was erg lekker. Het bier is verder (zeker als het wat ouder is, maar altijd wel) nogal droog van smaak. Ze gebruiken er ook wilde gist is en dat komt daardoor. Erg typisch, uniek biertje. Rochefort 10 is overigens geweldig, wel een heel ander bier dan de Orval. | |
IPA35 | donderdag 12 december 2013 @ 23:10 |
Ik zit nu aan de Hertog Jan Bockbier. Wat valt er van te zeggen? Wel goed te drinken. Ik stoor me er verder aan dat Hertog Jan karamel kleurstof gebruikt in zijn (niet haar ) bieren. Zo ook in de Grand Prestige. Vind ik een soort bedrog eigenlijk. | |
BlackLining | donderdag 12 december 2013 @ 23:12 |
Ik kan van Hertog Jan eigenlijk alleen de pilsner waarderen dan vind ik dat wel meteen weer met afstand 's Lands beste pilsner maar toch. Heb hier nog een grote fles Grand Prestige staan, vorige week gekregen. Die laat ik mooi staan tot volgend jaar. Is ie meteen stukken lekkerder. | |
IPA35 | donderdag 12 december 2013 @ 23:14 |
De Grand Prestige is wel een goed bier, daar valt niks van te zeggen. Voor een doorsnee Nederlands bockbier is deze ook wel lekker. Ze moeten gewoon die troep eruit laten. Dit spul is nu bruiner dan Rochefort 10 onderhand. Wat pils betreft... Aangezien ik niks tegen blik heb zou ik eerder blikken Bitburger halen dan Hertog Jan, een stuk goedkoper en zeker zo lekker. Jammer dat ze dat hier niet per krat verkopen. Mijn neef haalt vaak pils in Duitsland, dat is denk ik wel het overwegen waard. | |
Yuri_Boyka | donderdag 12 december 2013 @ 23:32 |
Thanks voor de info. Die Rochefort bewaar ik dan als laatste. | |
BlackLining | donderdag 12 december 2013 @ 23:37 |
Niet de Rochefort drinken als je al zat bent van alle anderen he. Da's zonde. Lees je ook even in over het inschenken van een trappist (hoe heet die stijl eigenlijk? Trappist gaat over de brouwerij, niet zozeer het bier zelf). Droog glas, gist laten zitten (persoonlijke voorkeur wel). Een groots bier als de 10 moet met respect ingeschonken worden. [ Bericht 2% gewijzigd door BlackLining op 12-12-2013 23:44:30 ] | |
IPA35 | vrijdag 13 december 2013 @ 00:12 |
Mwa, gewoon met gist drinken. Het laatste beetje bier in het flesjes ronddraaien en inschenken. Het is een quadrupel trouwens. | |
BlackLining | vrijdag 13 december 2013 @ 00:28 |
Ik vind het met gist erbij ook lekkerder hoor, wat romiger wat zodoende meer past bij de complexe smaak van het bier. | |
cafca | vrijdag 13 december 2013 @ 00:37 |
Gist kan prima erbij. Gulpener Wintervrund is prima bier, trouwens, voor die prijs. Ik heb hem gekocht in plaats van de dobbel-palm, en voor een kratjes-bier heel behoorlijk te drinken. Behoorlijk straf, wel. | |
sirdanilot | vrijdag 13 december 2013 @ 01:02 |
Je hebt goede trappisten/bieren uitgekozen, volgens het plaatje. Emelisse en op en top ken ik niet, overigens, waren die lekker? Of je het 'kletske' (zo noemen wij de gist op de bodem altijd) er bij schenkt hangt af van het bier en de persoonlijke voorkeur, overigens. Ik vind het meestal niet zo'n bezwaar. Goede tip van de gulpener wintervrund, hij is erg goedkoop maar ik zat ook te twijfelen of ik hem wel zou kopen, misschien toch maar eens doen. Ik zat vanavond ook aan de HJ bokbier, was 1 euro op de tap waar ik was, lekker goedkoop dus. Ik vind het echt een prima biertje; toch een stuk lekkerder dan je reguliere pils, maar niet zó speciaal/complex dat je er maar ééntje van wil. Ik heb er toch drie of vier op denk ik. | |
BlackLining | vrijdag 13 december 2013 @ 01:29 |
In het biercafe hier krijg je het onderste laagje met het gist er vaak los bij in een klein glaasje zodat je zelf kunt bepalen wat je ermee doet Ik gooi het er meestal bij. Al kan een laatste 'shot' met dus enorm veel gist ook wel erg lekker zijn. | |
Boze_Appel | vrijdag 13 december 2013 @ 01:32 |
Misschien mis ik wat, maar hoe werkt dat dan precies? Ze schenken het voor je uit en doen het gistrestje in een los glaasje erbij? | |
Piet__Piraat | vrijdag 13 december 2013 @ 08:12 |
Ik drink het gist meestal niet op, op de één of andere manier vind ik dat een vies idee . De Bock van HJ vind ik wel oké, maar niet heel speciaal. Ik zou 'm zelf niet gauw kopen want in verhouding vind ik 'm te duur voor wat ie biedt. Dan haal ik liever een specialer biertje. Rochefort heb ik ook nog staan, misschien vanavond maar eens nemen . En ik heb een groot blik Gulpener Gladiator, is dat iets? | |
BlackLining | vrijdag 13 december 2013 @ 09:27 |
Ja. Je kunt kiezen. Of je krijgt gewoon het glas en het flesje, of je laat het hun inschenken. In dat geval kunnen ze het gist apart houden. Dus biertje inschenken, laatste beetje laten zitten zoals je zou doen als je zonder gist wilt drinken, en dat laatste beetje kun je dan in een soort shotglas erbij krijgen. | |
avw1982 | vrijdag 13 december 2013 @ 09:37 |
Tsjah de Gladiator
| |
gianni61 | vrijdag 13 december 2013 @ 09:40 |
de wintervrund is dit jaar behoorlijk te drinken ja, maar qua smaak niet te vergelijken met de vorige jaargangen van wintervrund (maar goed ook, want die vond ik meestal niet lekker | |
Mgolovic | vrijdag 13 december 2013 @ 09:57 |
Iemand de Quadrupel Oak Aged van La Trappe al geprobeerd? Ik heb er laatst 2 flessen van gekregen maar wil ze nog even bewaren. De normale Quadrupel vind ik heerlijk, ben benieuwd in hoeverre de Oak Aged afwijkt, en of die afwijking de hoge prijs waard is. | |
BlackLining | vrijdag 13 december 2013 @ 10:11 |
Goddelijk. Niet te vergelijken met de gewone quad trouwens. Wat scherper, maar desondanks veel complexer van smaak. Je moet er echt goed voor gaan zitten. Welke jaargangen heb je trouwens? Ze verschillen onderling nogal. Wordt trouwens met de jaren veel beter inderdaad. [ Bericht 0% gewijzigd door BlackLining op 13-12-2013 10:23:40 ] | |
Mgolovic | vrijdag 13 december 2013 @ 10:20 |
Ze zijn van batch 14 als ik me niet vergis. Helaas allebei rond de zelfde tijd gekocht, iets eerder zou batch 13 er mogelijk bij hebben gezeten. Misschien dat er met Kerst, of de geboorte van mijn petekind, een open gaat en ik de ander laat rusten. | |
bassieVL | vrijdag 13 december 2013 @ 11:16 |
Batch 14 heb ik ook thuis staan, op moment hebben ze Batch 15 te koop. Afgelopen week weer wat bier gehaald in Meer. Dat wordt weer genieten komende winter. Onder andere: - Kempisch Vuur Hoppergod - Val-Dieu Noel - Leffe Christmas - Corsendonk Christmas - Val-Dieu Grand Cru | |
mckroket | vrijdag 13 december 2013 @ 12:23 |
binnenkort met een vriend oid een leuke proeverij doen; tjeeses 2013 tjeeses port BA tjeeses Bourbon BA heb volgens mij nog nooit een barrel aged bier op. dus ben benieuwd naar de smaakverschillen. | |
Red_85 | vrijdag 13 december 2013 @ 14:04 |
Nog 5 flesjes zonder logo! | |
portie | vrijdag 13 december 2013 @ 14:05 |
Net ook 6 flesjes zonder logo gekocht... en ze hadden nog veel meer!! | |
Red_85 | vrijdag 13 december 2013 @ 14:09 |
'First wave' van de eerste batches die ze hebben gebrouwen en gebotteld. Gaat wel een tijdje duren voordat ze de eerste flessen met het ATP logo op het etiquette in de winkel hebben staan. | |
mckroket | vrijdag 13 december 2013 @ 14:45 |
is dat zo? ATP logo sinds deze week toegekend. waarom zouden ze niet bij de volgende botteling etiketten erop plakken met het logo erop? het is geen mega fabriek met een mega voorraad maar een mini brouwerij. | |
Piet__Piraat | vrijdag 13 december 2013 @ 17:01 |
Hou ons op de hoogte! De normale Quadrupel vind ik zeer goed te drinken, dus ben benieuwd . Zelf binnenkort ook maar eens op pad voor een pakketje. Of kent er iemand een goede, niet al te dure online shop? | |
Mgolovic | vrijdag 13 december 2013 @ 19:18 |
Net nog even gekeken, mijne zijn beide ook van batch 15 ipv 14. Vrouwlief had als verrassing een 6-pack La Trappe Quadrupels en 4 flesjes Chouffe N'Ice meegenomen. Ben naar die laatste ook wel benieuwd. | |
sirdanilot | vrijdag 13 december 2013 @ 19:54 |
Chouffe N'ice vond ik zelf wel nice, maar hij valt wel nogal zwaar. Na twee stuks stond ik op uit mijn stoel, ik voelde hem wel zitten | |
Piet__Piraat | vrijdag 13 december 2013 @ 20:35 |
Ik vond 'm wat flauwtjes. Je mist de echte Chouffe-smaak, vind ik. Hij wat zwaarder dan je in eerste instantie denkt, maar heel spannend vind ik 'm niet. | |
LostFormat | vrijdag 13 december 2013 @ 20:40 |
Die n'ice was lekker maar had er veel meer van verwacht. Ik hoorde dat ik 'm binnenkreeg (ik werk in een slijterij) en keek er echt naar uit. Viel ruimschoots tegen. | |
KLTZK | vrijdag 13 december 2013 @ 23:10 |
Ik heb zelf een flesje van batch #14 in de kelder staan, ben erg benieuwd. Het bier verschilt trouwens erg per batch omdat er elke keer andere vaten gebruikt worden. Batch #14 is op cognacvaten gedaan. | |
avw1982 | zaterdag 14 december 2013 @ 08:46 |
Gisteren voor het eerst de Jopen Johannieter op. Is wel een verdomd lekker biertje. | |
Piet__Piraat | zaterdag 14 december 2013 @ 08:48 |
Gisteren nog een Rochefort 10 gehad. Wat me daarbij blijft opvallen, is dat je het hogere alcoholgehalte minder proeft dan bij andere bieren, vind ik. Bij een Kasteel bruin merk je dat veel meer, heb ik het idee. | |
sirdanilot | zaterdag 14 december 2013 @ 13:47 |
Ik heb de hertog jan karakter geproefd, maar ik vind er maar weinig aan; nogal vlak van smaak. Ik vind hun bokbier beter, al is ook dat niet echt speciaal te noemen. HJ 'speciaal' bier houdt het een beetje midden tussen pils en speciaalbier; het is erg goedkoop geprijsd meestal, maar je krijgt er toch ook minder voor qua kwaliteit. Toch betekent dat wel dat je hier redelijk wat van kunt drinken op een avond, en het is toch beter dan pils. Ik vergelijk het met een Palmpje; wel lekker, maar niet echt speciaalbier. | |
BlackLining | zaterdag 14 december 2013 @ 13:58 |
Klopt, je verkijkt je daar heel snel op. Het is met (zo uit mijn hoofd) 11,6% toch een bijzonder zwaar bier. Bieren van Kasteel vind ik over het algemeen niet te zuipen trouwens. @Hierboven: ik vind eigenlijk dat de grotere pilsbrouwerijen in Nederland sowieso niet echt lekker speciaalbier hebben. Kan er zo niet direct een opnoemen waar ik nou echt warm van word. Die nieuwe zwaar blond van Brand is wel lekker, voor zover dat speciaalbier mag heten natuurlijk. | |
Yuri_Boyka | zaterdag 14 december 2013 @ 14:06 |
De Op & Top vond ik wel lekker, had een wat frisse smaak. De Jopen vond ik niet zo lekker, was iets te bitter. Vanavond begin ik met de Rochefort en eindig ik met de emelisse. | |
sirdanilot | zaterdag 14 december 2013 @ 14:42 |
^^Nu ja, HJ grand prestige is wel prima toch? Voor mij heb je eigenlijk gewoon een paar niveaus qua bier. Het ene niveau is niet per se beter dan het andere, maar binnen de niveaus heb je wel verschillen. Soms heb je gewoon zin in pils om lekker door te drinken, en soms heb je zin in een heel karaktervol speciaalbier. - Pils, om lekker door te drinken. Geef mij maar een HJ, juup, warsteiner of grolsch. En nóg een. En nóg een. - 'Speciaal pils'. Bijvoorbeeld een hoegaarden op het terras, of een palmpje, of HJ bok of zoiets. Niet al te duur en je kunt er best een paar van opdrinken, maar toch specialer dan gewoon pils. Ik denk dat ik dingen als Guinness ook hier zou plaatsen. - 'Licht speciaalbier', bv. een speciale van Palm of HJ of zo. Om toch even voor te zitten, maar wel wat goedkoper en lichter dan de echt zware bieren. Ik vond de texelse Skuumkoppe ook een beetje in deze categorie; heel lekker en bijzonder, maar lichter en subtieler dan andere speciaalbieren. - 'Zwaar speciaalbier'. bv. een Westmalle trappist. Het top-segment dus, om echt te 'degusteren'. | |
robuust89 | zaterdag 14 december 2013 @ 14:52 |
Brouwerij 't IJ IJndejaars | |
sirdanilot | zaterdag 14 december 2013 @ 15:21 |
Heeft iemand columbus van brouwerij 't IJ op? Die heb ik uit nieuwsgierigheid gekocht. EDIT: Trouwens ik heb ontdekt dat Westmalle 10 cent goedkoper is bij de Jumbo dan bij de digros [ Bericht 54% gewijzigd door sirdanilot op 14-12-2013 15:39:10 ] | |
djkoelkast | zaterdag 14 december 2013 @ 15:43 |
Ik vond hem echt niet lekker, extreem bitter en daar hou ik niet van. | |
don_calzone | zaterdag 14 december 2013 @ 15:56 |
Ik ben deze aan het proeven nu ik vind het een heerlijk biertje op zich en hij valt mij idd ook wat zwaar | |
Yuri_Boyka | zondag 15 december 2013 @ 00:06 |
Die Rochefort is sterk zeg. Wel lekker als je hem langzaam drinkt, maar toch erg sterk. | |
IPA35 | zondag 15 december 2013 @ 01:52 |
Rochefort 10 is een godendrank. En ja die moet je rustig drinken, daar is het voor bedoeld. | |
KLTZK | zondag 15 december 2013 @ 16:08 |
Je kan er ook heerlijk stoofvlees mee maken Quadrupels | |
BlackLining | zondag 15 december 2013 @ 16:11 |
Hmm dat wil ik wel geloven ja. Vorige keer met bockbier geprobeerd, was toch geen succes Ik wil het volgende keer eens met kriek proberen. Runderstoofvlees maken en dan de kriek indikken tot saus. Kijken of dat lukt.. | |
sirdanilot | zondag 15 december 2013 @ 16:17 |
Bokbier is wat te zoet denk ik. Hmm, kriek... ik weet het niet, hoor. Kies natuurlijk sowieso góede kriek, niet van die zoete, maar dan nog is het wel erg zuur. Misschien beter een recept pakken voor stoofvlees in rode wijn, en dan ipv rode wijn de kriek gebruiken. Moet wel kunnen denk ik. Overigens vind ik het zelf zonde om echt al te goed bier in recepten te gebruiken. Veel duurder dan een westmalle dubbel moet je niet gaan ,vind ik. Die kosten zo rond de 1,10-1,20, dat is prima te doen. Een la trappe dubbel is zelfs nog ietsjes goedkoper. -- Ik heb nu in de kast staan: 2x westvleteren 12, voor een bijzondere gelegenheid gulden draak la trappe dubbel jopen IPA 't IJ columbus En, tot mijn schaamte, een flesje rosébier dat een lolbroek mij voor sinterklaas gegeven heeft misschien als er een keer een dame op bezoek komt. | |
BlackLining | zondag 15 december 2013 @ 16:25 |
Zure kriek is juist ideaal voor stoven. Zuur maakt het vlees zachter. Die zure smaak krijg je er wel weer uit met andere kruiden. Die recepten met wijn ken ik wel. Volgende keer wil ik mijn boeuf bourguignon recept met die kriek gaan maken waar ik dat nu met (gluh)wijn doe. | |
KLTZK | zondag 15 december 2013 @ 16:29 |
Kriek met stoofvlees, zal vast een interessante smaakcombinatie opleveren. Leuk idee! | |
KLTZK | zondag 15 december 2013 @ 16:31 |
Die Westvleteren zou ik minimaal een jaartje laten staan. 'Vers' is-ie vrij hoekig en ruw van smaak en zeker niet op z'n best. | |
IPA35 | zondag 15 december 2013 @ 17:04 |
Ik heb 5 flesjes 12 en 5 van de 8. De 8 is houdbaar tot 16-05-2015 staat er op, de 12 tot 19-06-2015. Ze zijn vorige zomer gekocht bij de abdij dus ze zullen dan wel vers zijn geweest. | |
IPA35 | zondag 15 december 2013 @ 17:07 |
Over koken met bier gesproken. Ik wil graag eens iets proberen op basis van donker bier (dubbel of quadrupel). Heeft iemand een recept? | |
sirdanilot | zondag 15 december 2013 @ 17:09 |
De westvleteren heb ik vorig jaar gehaald aan de abdij, ook kort na aankoop vond ik hem erg lekker. Hij zal nu wel anders smaken inderdaad. @ IPA: Nou ja, stoofvlees dus Of andere stoofpotten, bv. met wild. | |
IPA35 | zondag 15 december 2013 @ 18:10 |
Ik kook niet vaak, vandaar dat ik een recept nodig heb. | |
sirdanilot | zondag 15 december 2013 @ 18:35 |
Oh ok. Toch leuk om te proberen hoor ! Dit is ook een recept dat niet moeilijk is, het duurt wel lang voor het klaar is maar je kunt ondertussen natuurlijk wat anders doen. Ik doe altijd: - Een halve kilo rundvlees (riblappen, sukadelappen, dat soort vlees) in even grote stukken snijden. Hoe groot maakt niet uit, zolang alles maar even groot is. Ik doe meestal vrij grote stukken, andere mensen doen blokjes. Je mag het meest goedkope vlees gebruiken dat er is, zolang er geen bot in zit; goedkoper betekent langer stoven. - Bestrooien met zout (een paar theelepel denk ik? beter te weinig dan te veel) en een eetlepel bloem. Zout kun je later nog naar smaak aanpassen. In een braadpan het vlees bakken schroeien in olie (een eetlepel of wat) totdat het goed bruin is op middelhoog vuur. Bak het in delen, niet alles in één keer erbij. Vlees als het bruin is uit de pan halen. - In stukken gesneden uien toevoegen (2 of 3, of één grote ui). Grove stukken, anders verdwijnt het tijdens het stoven. - Blijven bakken tot de uien niet meer rauw zijn, en wat boter toevoegen voor een rijkere smaak (dit kan niet aan het begin want dan brandt het aan). Roer goed over de bodem; de aanbaksels moeten los komen, die geven namelijk de lekkere smaak. Vuur daarna laag zetten. - Kruiden toevoegen. Zwarte peper (grofgemalen, of hele peperkorrels + poeder), witte peperpoeder (niet te veel dit is erg scherp), 2 laurierblaadjes, een paar jeneverbesjes (4-5), een paar kruidnageltjes (2-3). Nootmuskaat nog niet, dat kan op het einde erbij, en met mate. - Een plakje ontbijtkoek klein snijden en toevoegen (als je van zoetig houdt; wij doen dat er zelf meestal niet in. Sommige mensen leggen plakken ontbijtkoek bovenop het vlees). - Een flesje Westmalle Dubbel toevoegen. Het kan overigens ook met bruin bier zoals leffe bruin. En natuurlijk nog een flesje pp bewaren om erbij te drinken - Een beetje water toevoegen zodat het vlees nét onderstaat. - Het vuur laag doen, op het absolute minimum maar wel zodat het nog net een klein beetje bubbelt, en het deksel op de pan. Het moet in totaal 3 uur stoven ! Check elk half uur of uur het waterpeil, en roer dan ook goed over de bodem en langs de rand. - Na 3 uur stoven zou je heerlijk zacht vlees moeten hebben in een dikke saus. Serveren met gekookte aardappels en gekookte groente naar keuze (of bv. rodekool). Wel de jeneverbesjes e.d. eruit vissen. Als je een slowcooker hebt, kun je eerst het vlees en daarna de uien bakken in een koekenpan, deze in de slowcooker doen, dan de aanbaksels in de koekenpan afblussen met het bier, en dit ook in de slowcooker doen. Kruiden erbij en stoven maar; hoe langer hoe lekkerder. [ Bericht 3% gewijzigd door sirdanilot op 15-12-2013 19:07:21 ] | |
IPA35 | zondag 15 december 2013 @ 18:50 |
Klink redelijk makkelijk. Alleen dat ontbijtkoek laat ik denk maar achterwege. Je zegt let op het waterpeil, maar je hoeft het toch niet aan te vullen of wel soms? Want dan kookt de saus niet in. | |
BlackLining | zondag 15 december 2013 @ 18:59 |
Ja, alleen stoofvlees nooit bakken natuurlijk. Dan kan je het net zo goed niet meer stoven naderhand. Het vlees zelf mag in het hele proces idealiter niet boven de 75 graden komen. Dan verbrand je het bindweefsel namelijk in plaats van het te laten smelten. Doe stukjes vlees kort op hoog vuur schroeien. En schroeien is dus niet bakken. Het vlees in een hete pan gooien, kort aanbranden en zodra het bruin begint te worden meteen eruit. | |
sirdanilot | zondag 15 december 2013 @ 19:05 |
^ Dat bedoelde ik met bakken. Het moet inderdaad kort op hoog vuur. Daarom dat je niet alles tegelijk in de pan moet doen, maar in delen. Ik zal mijn bericht voor de duidelijkheid aanpassen.Tsja, dat soort vragen zijn altijd lastig... het hangt er helemaal vanaf hoe hoog je vuur net staat, of hoe breed je pan is. Het waterpeil mag wel enigszins zakken, maar zodra het vlees te 'bloot' is moet je het toch aanvullen. Het is in ieder geval verpest als het te droog wordt en verbrand, terwijl het niet zo'n ramp is als je iets te veel water hebt, dan kun je tegen het einde het vuur ietsjes hoger zetten zodat het alsnog indikt. De ontbijtkoek helpt trouwens ook om het in te dikken, maar goed dat ingrediënt is niet 'verplicht' (al is niks dat natuurlijk). De saus wordt vooral dik vanwege de bloem die je op het vlees hebt gedaan. Vergeet ook niet de jeneverbesjes eruit te vissen aan het eind, en ook de kruidnages | |
Yuri_Boyka | zondag 15 december 2013 @ 20:04 |
Ik drink nu de Emelisse en die is wel lekker. Fris en gelukkig niet zo bitter. Tevens ook mijn laatste speciaalbier. Iemand nog suggesties voor lekkere niet-bittere speciaalbieren? Ik wil er namelijk nog wel een paar proberen. Tot nu toe vond ik de Emelisse en de Orval het lekkerste. | |
BlackLining | zondag 15 december 2013 @ 20:12 |
Ik zit weer enorm te genieten van een Duvel. Mét gist uitgeschonken; heerlijk! | |
sirdanilot | zondag 15 december 2013 @ 20:17 |
La Trappe Puur? Ik ken niet zo veel bieren die lijken op Orval, het is in die zin vrij uniek... Maar de la trappe puur is lekker fris en vind ik zelf erg lekker. EDIT: Blijkbaar hou je ook van blond bier, er zijn verschillende keuzes daarvoor. Leffe blond, etc... ga maar gewoon eens naar de supermarkt en koop wat blonde biertjes. | |
BlackLining | zondag 15 december 2013 @ 20:40 |
Blonde bieren zijn vaak wat toegankelijker. Inderdaad een La Trappe Puur die ik heerlijk vind, of een Leffe Blond. Probeer ook eens Duvel, Hopus, Cuvee vd Keizer Rood, bieren van Texels brouwerij (Skuumkoppe), Karmeliet abdijbieren, Brugse Zot, Gulden Draak, Omer Blond, etcetera | |
KLTZK | zondag 15 december 2013 @ 21:20 |
Misschien wel mijn favoriete bier | |
BlackLining | zondag 15 december 2013 @ 21:28 |
Het is lang geleden dat ik hem op heb dus twijfelde even om hem erbij te zetten, maar in mijn herinnering is het inderdaad een heerlijk zacht, maar wel complex blond bier | |
Piet__Piraat | zondag 15 december 2013 @ 22:56 |
Wat is een normale prijs daarvoor? Ik kom net een 37,5cl-fles tegen, maar ik vind 15 euro toch wel aardig aan de prijs. | |
BlackLining | zondag 15 december 2013 @ 22:59 |
Hier in de kroeg kost ie ¤16,50, om je een indruk te geven.. Maar hij is erg sterk. Vergeleken met die Oak Aged, drink je een niet als Rochefort 10 nog snel. Of ie het waard is? Meh. Ik heb hem twee keer op, batch 12 en 14 geloof ik. Erg lekker maar inderdaad pokkeduur een zo enorm bijzonder is ie nou ook weer niet. | |
Piet__Piraat | zondag 15 december 2013 @ 23:27 |
Dan zal ik 'm voor 15 euro niet gauw kopen om te proberen. Dan maar een keer onder een tientje. Ben wel al online aan het kijken voor leuk spul. Maar je blijft klikken en komt dan zo boven de 100 euro bestelbedrag uit. Misschien toch maar niet doen met de feestdagen in het vooruitzicht... | |
bassieVL | maandag 16 december 2013 @ 08:25 |
Bij het klooster heb ik er ¤ 10,25 per fles voor betaald. | |
Piet__Piraat | maandag 16 december 2013 @ 08:49 |
Da's al beter in de richting. Scheelt toch wel. Misschien binnenkort maar eens een tripje Westvleteren doen. Heb alleen helaas geen leasebak, dus dure biertjes worden dat | |
Mgolovic | maandag 16 december 2013 @ 08:53 |
Het is Tilburg/Berkel-Enschot, dat scheelt weer wat kilometers | |
Piet__Piraat | maandag 16 december 2013 @ 08:55 |
Als ik toch naar Westvleteren ga, scheelt omrijden via Berkel-Enschot maar 40km, lijkt me prima te doen | |
Mgolovic | maandag 16 december 2013 @ 08:59 |
Ik zat gisteren te kijken hoe ik aan een krat Westvleteren kan komen maar wat is dat omslachtig zeg. Eerst op vooraf bepaalde dagen bellen en om daarna op vooraf bepaalde dagen je bier te halen. Op zondag natuurlijk gesloten, en doordeweeks is geen optie. De zaterdagen zitten meteen vol lijkt me? Anders ga ik misschien een poging wagen om bij de leveringen op 11 januari te komen. En, belangrijk, is het het waard? | |
Piet__Piraat | maandag 16 december 2013 @ 09:26 |
Ik hoor er alleen maar grandioze verhalen over. Binnenkort ben ik een doordeweekse dag vrij omdat ik ga wintersporten de dag erna, ik denk dat ik dan ga plannen om twee kisten te halen. | |
IPA35 | maandag 16 december 2013 @ 10:07 |
De 12 het hetzelfde type bier als Rochefort 10 of Abt 12. Die zijn ook lekker. | |
De_Hertog | maandag 16 december 2013 @ 10:14 |
Moeilijk voor een ander te bepalen natuurlijk. Het is een heel lekker bier, maar je moet ongeveer tien keer meer moeite doen dan voor een gemiddeld bier en ik vind het niet tien keer zo lekker. Aan de andere kant is het natuurlijk wel een 'avontuur' juist doordat je zoveel moeite moet doen om het te halen, dus je kunt het ook als bonus zien. Dagje of weekendje West-Vlaanderen aan koppelen en je hebt een leuk uitje . Overigens, sommige speciaalbier-slijterijen verkopen het ook, dus als je er echt alleen maar op uit bent het een keer te proberen kun je dat ook doen. Kost wel een stuk meer dan bij de brouwerij, maar niet als je reiskosten en dergelijke meerekent. | |
Piet__Piraat | maandag 16 december 2013 @ 10:18 |
Ik ga het wel gewoon een keer doen en plak er een ochtendje of middagje Gent aan vast ofzo. Dan is het wat meer de moeite waard . En inderdaad, het is een bier waar je wel wat moeite voor moet doen, dat geeft het los van de smaak nog wel wat extra cachet, vind ik | |
De_Hertog | maandag 16 december 2013 @ 10:19 |
Oh dat vind ik ook hoor, staat bij mij ook nog steeds op de lijst en ik heb het al eens gedronken . Maar ik probeerde een objectief antwoord te geven | |
Piet__Piraat | maandag 16 december 2013 @ 10:23 |
Snap ik . Je bent ook gewoon een eindbaas als je op een lekker avondje met vrienden als afsluiter nog een Westvleteren 12 kan presenteren. Gegarandeerde marktwaardeverdubbelaar. | |
sirdanilot | maandag 16 december 2013 @ 12:16 |
Zo, de la trappe was in de aanbieding bij de digros. Heb een 6pak quadrupel gescoord voor 4 euro 60, vond ik toch erg goedkoop | |
mckroket | maandag 16 december 2013 @ 13:04 |
van het weekend wat ramses bier geprobeerd... de poolvos en de stout met hout.. ik was bijzonder verrast over de fantastische smaken. de uitbater zei dat hij heel enthousiast was over alle bieren van ramses. ik ga ze zeker allemaal proberen! die kerel dryhopt elke van zijn bieren. echt fenomenaal goed. | |
Red_85 | maandag 16 december 2013 @ 15:22 |
Het is toch 1 krat/kist per kenteken? | |
sirdanilot | maandag 16 december 2013 @ 16:26 |
Volgens mij kun je soms 2 kratten halen van 2 verschillende types, maar dat weet ik niet meer. Je kunt het bier ook kopen bij het café tegenover de abdij. Dat is wel wat duurder, maar je kunt er dan ook een Westvleteren-glas bij kopen. | |
muzas | maandag 16 december 2013 @ 16:55 |
Je kan op bepaalde momenten bellen voor een bepaald type. Van de 12 kun je ook soms 3 kratten per kenteken meenemen. | |
muzas | maandag 16 december 2013 @ 16:56 |
Ga dan ook ff langs de Struise Brouwers. | |
mckroket | maandag 16 december 2013 @ 19:41 |
het is altijd 2 kratten van hetzelfde bier per kenteken en per telefoonnummer voor 60 dagen. http://www.sintsixtus.be/bierverkoopactueel.htm | |
Mgolovic | maandag 16 december 2013 @ 20:06 |
Weet je dat zeker? Ik wilde eigenlijk 2 verschillende halen. Als we met 3 personen gaan, mogen de andere 2 dan niks kopen omdat we met de zelfde auto zijn? Of moeten zij zelf een afspraak maken en het zelfde kenteken opgeven? | |
sirdanilot | maandag 16 december 2013 @ 20:18 |
Het hangt er ook vanaf wat ze net aan het brouwen zijn. Nu blijkbaar de 12. | |
Piet__Piraat | maandag 16 december 2013 @ 21:57 |
Dat zou mooi zijn, maar op de site zag ik op dit moment twee kratten als max staan. Wa's da? Nooit van gehoord . Wordt wel een mooie bierroute dan Je mag per kenteken maar twee kratten kopen. Als je twee vrienden meeneemt, moet je buiten kenteken wisselen of ze moeten zelf rijden. | |
sirdanilot | maandag 16 december 2013 @ 22:03 |
Kenteken wisselen? Dat hebben ze wel door hoor, als er twee keer kort achter elkaar hollanders aan komen in dezelfde auto Nee, het is gewoon twee kratten per auto. Bedenk dat het bier gewoon heel erg gewild is, ze kunnen het heus wel slijten. Wees dus blij met alles wat je kunt kopen. De twee kratten kun je vast over alledrie verdelen. Vergeet ook niet om het westvleteren-glas in de naastgelegen kroeg te kopen ! Je kunt daar ook de westvleteren 10 en soms ook blond kopen, trouwens. | |
Piet__Piraat | maandag 16 december 2013 @ 22:45 |
Ja ik snap wat je bedoelt hoor . Ik probeerde vooral met 'm mee te denken. Maar aangezien ze het al jaren zo doen, vermoed ik dat ze dit soort trucjes wel kennen... | |
KLTZK | maandag 16 december 2013 @ 22:48 |
Je moet er niet standaard vanuit gaan dat ze de 12 bij het winkeltje van In De Vrede hebben, het aanbod verschilt enorm per periode. En als je toch in de buurt bent raad ik je aan Ieper een bezoekje te brengen. Erg leuke stad. Er zit een winkeltje dat 't Hemelryck heet en daar verkopen ze heerlijke bonbons en alle Westvleteren bieren [ Bericht 63% gewijzigd door KLTZK op 16-12-2013 23:02:07 ] | |
mckroket | dinsdag 17 december 2013 @ 11:09 |
zoals ik zei, 60 dagen per kenteken! dus nee, zij kunnen geen afspraak maken met hetzelfde kenteken. bovendien knappe actie als je met 3 man kunt bestellen voor de zelfde dag en dezelfde tijd, als je überhaupt al alle 3 door de bel procedure heen komt. bovendien zie je op hun site staan, waar je voor kunt bellen. daar heb ik nog nooit van mijn leven 2 verschillende bieren gezien die je tegelijk kon bestellen. | |
mckroket | dinsdag 17 december 2013 @ 11:23 |
echt niet? is (zeggen ze) een van de beste brouwerijen van de wereld. vooral in biersnobbisch Amerika super bekend. bekend van pannepot, pannepeut, tjeeses, amatus, black albert, black damnnation, alsmede samenwerkingen met mikkeller en brouwerij de molen. | |
Mgolovic | dinsdag 17 december 2013 @ 11:27 |
Nou zie ik het inderdaad, alleen de 12. | |
mckroket | dinsdag 17 december 2013 @ 11:32 |
toevallig nu wel, maar je kan ook de blond en de 8 kopen. maar die zijn dan ook alleen per soort en per 2 te krijgen. heb wel eens 2 jongens op de fiets gezien, na een praatje konden ze 1 kratje kopen. die hebben natuurlijk geen auto. ik ben er dit jaar 2x geweest voor de 12, maar toen was in de vrede 2x dicht... dus heb de 8 of de blond nog niet op. | |
Helly | dinsdag 17 december 2013 @ 11:47 |
Ik was er deze zomer ook op de fiets, bij In de Vrede mocht je 1 sixpack (12 toen) per persoon kopen. We waren met z'n 2en maar toch maar bij 1 gehouden want dat nam al genoeg ruimte in in de fietstassen . | |
Piet__Piraat | dinsdag 17 december 2013 @ 12:52 |
Nee, ken ik echt niet. Wat kun je adviseren? Als je bedenkt dat ik hou van donker, wat zwaarder bier? Of, bij uitzondering, een wat meer kruidige blonde? | |
portie | dinsdag 17 december 2013 @ 13:00 |
Pannepot | |
BlackLining | dinsdag 17 december 2013 @ 13:05 |
Ik dacht bij je eerste alinea even dat je het over Brewdog had Dat zijn Schotten. Fail. Iemand die Tactical Nuclear Pinguin van hun wel eens op? | |
mckroket | dinsdag 17 december 2013 @ 16:19 |
idd pannepot. veel beter zal je het niet snel vinden. http://www.ratebeer.com/beer/struise-pannepot/37835/ staat op nummer 2 in zijn stijl na de TW 8. http://www.ratebeer.com/r(...)sp?styleid=13&show=0 (stille reserva tel ik niet mee, die maken ze niet meer) | |
#ANONIEM | dinsdag 17 december 2013 @ 16:23 |
Gisteren, later op de dag dit biertje gedronken en het smaakte best zo voor een eerste keer. [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 17-12-2013 16:24:04 ] | |
Piet__Piraat | dinsdag 17 december 2013 @ 23:13 |
Klinkt goed, die Pannepot, en staat nu op de lijst! Ik vind de dunkele weizeners niet zo veel aan moet ik zeggen. Niet zo fris als de normale weizen, ik weet het niet, beetje flauwtjes. Sowieso kies ik bij weizener niet voor Erdinger, maar eerder voor Paulaner, Franziskaner, Konig Ludwig of Schneider. | |
#ANONIEM | woensdag 18 december 2013 @ 09:00 |
Erdinger is zo een beetje mijn Weizenbier naast Paulaner. Franziskaner, Konig Ludwig of Schneider kunnen mij om een of andere manier minder bekoren. Het is niet slecht,gewoon voor mijn smaak niet wat ik bij meerdere keuzes als eerste zou kiezen. Drink jij in het najaar dan ook dat koffiebier aka Guinness Piet? Ik niet i.i.g. [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 18-12-2013 09:00:31 ] | |
sirdanilot | woensdag 18 december 2013 @ 09:47 |
Oh, een Guinness gaat er bij mij altijd wel in, al is het zeker niet de beste 'stout'. | |
Curchulain | woensdag 18 december 2013 @ 12:38 |
Als lekker waterig hijsbier gaat 'ie er bij mij zo nu en dan ook best in. | |
OMG | woensdag 18 december 2013 @ 15:54 |
Bij mij ook. Ik heb van de week een 6-packje gehaald, want er gaan 1 of 2 flesjes door de chili die binnenkort gemaakt gaat worden. Dan drink ik de rest wel op. . | |
Boze_Appel | woensdag 18 december 2013 @ 15:56 |
Dat is dan ook het 'probleem' van de meeste stouts. Het is meteen zo'n blok beton wat je weg zit te harken. Wel lekker, maar Guiness is een beetje de tussenweg tussen pils en stout. Je klokt het zo weg, maar nog wel met een aangename smaak. Bovendien doet het het goed met whisky. | |
muzas | woensdag 18 december 2013 @ 15:57 |
Heb hier nog steeds een pannepot uit 2010 staan. Wacht nog steeds op een mooi moment om 'm te drinken De 'pannepeut' wel al op en die vond ik heel erg lekker. De pannepot schijnt nog beter te zijn. | |
muzas | woensdag 18 december 2013 @ 15:58 |
Dan heb je nog nooit zwaar bier gehad | |
Piet__Piraat | woensdag 18 december 2013 @ 16:16 |
Guinness vind ik echt geen fluit aan. Het is niet vies, maar ik vind het ook niet lekker. Dan liever een normale pint. Ik ga vanavond maar eens wat van mijn nieuwe voorraadje proberen | |
Boze_Appel | woensdag 18 december 2013 @ 16:33 |
Zeker wel, maar ik bedoel dat Guiness juist makkelijk weg te tikken is. Veel stouts, zeker die thuisgebrouwen versies zijn vaak dikke stroop. | |
muzas | woensdag 18 december 2013 @ 16:40 |
Ik vind normale stouts dus echt zelden tot nooit 'dikke stroop'' op het schuim na. Vaak mis ik juist wat body. Russian Imperial Stouts daarentegen | |
IPA35 | woensdag 18 december 2013 @ 22:54 |
Mee eens. Wat is nu een goede, goed verkrijgbare en betaalbare RIS eigenlijk? EDIT: Voor mij is wat nog het meest in de buurt komt de Guiness Special Export, maar dat is geen RIS. | |
muzas | woensdag 18 december 2013 @ 22:57 |
Die van emelisse heb ik redelijk vaak. Vind ik erg lekker. Zeker de peated versie. Qua verkrijgbaarheid heb ik geen idee... ik ben redelijk verwend met Melgers dicht in de buurt. | |
Opperprutser | donderdag 19 december 2013 @ 02:41 |
Gelukkig, halve krat Stille Nacht is binnen. Evenals de Embrasse Peated Oak Aged Ardbeg van de dochter van de Korenaar. Benieuwd, ik verwacht eigenlijk dat het een beetje too much zal zijn... | |
Preston_Marlowe | donderdag 19 december 2013 @ 08:42 |
Is die Embrasse gerijpt op gebruikte Ardbeg vaten? De Whisky van Ardbeg vind ik heerlijk, mss ook eens de Embrasse proberen. | |
Piet__Piraat | donderdag 19 december 2013 @ 08:53 |
Ik ga morgen maar eens kijken of ik ergens nog wat speciale kerstbiertjes kan scoren... | |
Curchulain | donderdag 19 december 2013 @ 09:19 |
Dikke stroop? Zelden. Zo nu en dan is een zoete stout wel wat viscoser, maar de dikke stroop zie je doorgaans bij de imperials, niet bij de gewone stouts. | |
Opperprutser | donderdag 19 december 2013 @ 12:12 |
Correct. | |
travelman | donderdag 19 december 2013 @ 17:13 |
Ik kwam nog een Grolsch Kanon, houdbaarheidsdatum 2011 tegen; is die nog te doen? | |
portie | donderdag 19 december 2013 @ 17:32 |
Maar 1 manier om achter te komen toch? In principe zit er voldoende alcohol in zodat er geen schimmels in zitten. | |
WJMW | donderdag 19 december 2013 @ 18:50 |
HiHij is waarschijnlijk alleen maar beter geworden. Kanon is echt smerig zoet, als het bovengistend is, is door de gisting is wellicht wat suiker omgezet | |
BlackLining | donderdag 19 december 2013 @ 19:48 |
Kanon Man wat vind ik dat toch een vreselijke bocht. | |
IPA35 | donderdag 19 december 2013 @ 21:12 |
Volgens mij is dat gewoon pils gebrouwen met glucose troep om het alcoholpercentage op te krikken. | |
bassieVL | donderdag 19 december 2013 @ 22:08 |
Deze smaakt prima: Corsendonk Christmas Ale | |
Nembrionic | donderdag 19 december 2013 @ 23:22 |
Ik heb begrepen dat het een barley wine is. Er is trouwens een bovengist gebruikt. | |
Keukendrol | donderdag 19 december 2013 @ 23:24 |
Ik wil me wat gaan oriënteren op het gebied van speciaalbieren. Wat kunnen jullie me aanraden om mee te beginnen? | |
BlackLining | donderdag 19 december 2013 @ 23:42 |
Lees dit en het vorige topic ff terug, ging veel over 'beginnersbier'. Ik zou zeggen, bekijk eerst eens wat je wilt. Haal wat toegankelijke donkere bieren (dubbels van Westmalle of La Trappe), drink eens een stout (Guiness voor het gemak) wat blonde bieren (Duvel, Brugse Zot) en wellicht nog wat weizens (Erdinger, Paulaner). En ik persoonlijk zou zeggen, blijf voor speciaalbier weg bij de gevestigde pilsnerbrouwerijen. Grolsch Kanon bijvoorbeeld die hierboven genoemd werd is zo weerzinwekkend smerig dat je de eerste maanden geen bier meer lust. | |
Curchulain | vrijdag 20 december 2013 @ 00:37 |
Ik word spontaan nieuwsgierig naar het Kanon... ik heb wel wat slecht spul op maar dit klinkt als een potentieel nieuw dieptepunt | |
IPA35 | vrijdag 20 december 2013 @ 00:40 |
Westmalle Dubbel Westmalle Tripel Guiness Special Export Stout (niet te verwarren met draught of zo) Gouden Carolus Classic Rochefort 10 (wel sterk maar oh zo goed) Schneider Aventinus of zo is ook erg goed en anders dan het Belgische spul Weihemstephaner Weizen (als je dat als speciaalbier wilt zien) | |
FrankRicard | vrijdag 20 december 2013 @ 09:12 |
Ik zou toch zeker ook een Blond proberen. | |
#ANONIEM | vrijdag 20 december 2013 @ 10:45 |
En misschien beginnen met de Rochefort 6 of 8 ipv meteen de 10 | |
IPA35 | vrijdag 20 december 2013 @ 12:41 |
Wat is er ontoegankelijk aan de 10? Ik wil er alleen bij zeggen het rustig te drinken en het niet koel te zetten. Niet als pils willen opzuipen. | |
mckroket | vrijdag 20 december 2013 @ 13:22 |
iemand anders zei het al eens hier; tripel karmeliet! als je die niet lust, stop er dan maar gelijk mee | |
Piet__Piraat | vrijdag 20 december 2013 @ 13:31 |
Dat sowieso niet . Maar als je net begint is het misschien slim om met wat lagere percentages te beginnen. Zo erg vind ik 'm echt niet. Sterker nog, ik heb er hier nog twee staan. Er zijn veel betere bieren te vinden, maar echt slecht vind ik 'm niet. Gisteren had ik een Gerardus Kloosterbier, dat vond ik dan weer niets. | |
#ANONIEM | vrijdag 20 december 2013 @ 13:39 |
En dat nieuw voorraadje is? | |
IPA35 | vrijdag 20 december 2013 @ 13:59 |
Ik vind die niet eens zo geweldig... De Westmalle Tripel is beter. | |
Curchulain | vrijdag 20 december 2013 @ 17:17 |
Dat is bijna net zo kortzichtig als denken dat pils het enige soort bier is. Als je geen Tripel Karmeliet lust, probeer dan eens iets angelsaksisch of een lambiek. | |
muzas | vrijdag 20 december 2013 @ 17:38 |
Rochefort 10 lekker in de aanbieding bij de vomar hier om de hoek. 1,50 | |
Opperprutser | vrijdag 20 december 2013 @ 21:35 |
Ik heb m net weggekieperd, penetrante wiebertjessmaak. | |
djkoelkast | vrijdag 20 december 2013 @ 23:02 |
http://www.degrootemarkt.be/?p=1806 net gehaald, stond bij de supermarkt. Ben benieuwd. Ik vind Postel Tripel nog steeds een van de allerlekkerste bieren. Ik ben ook in de kloosterwinkel in Postel geweest jaaaaaren geleden | |
Red_85 | zaterdag 21 december 2013 @ 15:38 |
Van Westmalle vind ik de dubbel dus lekkerder dat de tripel. Vind 'm absoluut niet vies, maar het lijkt wel alsof er meer smaak aan kan zitten dat het heeft. Beetje fris-zurig en fruitig vind ik, alleen die fruitige smaken kunnen veel duidelijker. Heb de rest maar in de kast gezet en we proeven over een half jaar wel weer. | |
Red_85 | zaterdag 21 december 2013 @ 15:42 |
Alle bieren van Rochefort zijn echt heerlijk. 6,8 of 10.. Moet ze niet te vaak drinken, want dan ga ik er aan wennen. Weer een Belg die ik nog niet ken. | |
djkoelkast | zaterdag 21 december 2013 @ 15:52 |
Ik vind die echt super lekker, is in Nederland wel te krijgen, maar niet op heel veel plaatsen. Er is ook een dubbel van, maar ik ben niet zo'n fan van donker bier. Ook is er een blond en een Christmas, die heb ik allebei nog nooit geprobeerd. Christmas is ook donker en zoetig, dus waarschijnlijk niet helemaal mijn richting op. | |
IPA35 | zaterdag 21 december 2013 @ 16:52 |
Ik prefereer ook de donkere bieren hoor. Ik vind de tripel van Westmalle alleen beter dan de Tripel Karmeliet. | |
sirdanilot | zaterdag 21 december 2013 @ 17:04 |
Een westmalle tripel is trappist zoals het hoort te zijn. Niets op aan te merken. Er zijn wel lekkerdere bieren hoor, vooral Rochefort, maar het is zeker een heel goed bier voor zijn klasse. De dubbel is ook lekker. | |
BlackLining | zaterdag 21 december 2013 @ 17:38 |
Postel ken ik ook nog niet. Westmalle vind ik toch echt wel een van de betere. Lekkerder dan La Trappe. Mijn stamterrasje heeft overigens laatst Westmalle ingeruild voor Affligem. De blond daarvan hadden ze al wel, maar de dubbel van Affligem is ook best wel binnen te houden moet ik zeggen Ben sowieso meer fan van dubbel van van tripel trouwens. Voor zover dat bierstijlen zijn, maar de meeste tripels vind ik wat te zoet. Overigens is zoet niet helemaal het goede woord, maar ik kan er niet op komen. | |
sirdanilot | zaterdag 21 december 2013 @ 18:55 |
Fruitig? Sprankelend? | |
#ANONIEM | zaterdag 21 december 2013 @ 20:03 |
Hey een liefhebber van Struise, heerlijke biertjes! De Pannepot is idd yumm, Kabert ook heerlijk, Black Albert goddelijk enz.enz. Hier staan al even wat flessen Black Damnation te wachten Magoed smaken verschillen, gewoon uitproberen! Dacht zelf eerst ooit dat ik alleen van gewoon wit en blond bier hield, weet inmiddels wel beter btw de app Untappd is ook erg handig. Cheers! | |
KLTZK | zaterdag 21 december 2013 @ 20:08 |
Hel & Verdoemenis van De Molen wordt hier nu gedronken. Wauw wat een dijk van een bier is dat zeg | |
BlackLining | zaterdag 21 december 2013 @ 20:11 |
Terechte naam ook kan ik je uit ervaring vertellen. Succes morgenochtend Gruwelijk bier ja | |
WJMW | zaterdag 21 december 2013 @ 20:50 |
Ik rij binnenkort richting de sint sixtus abdij, maar de struise is Aileen op zaterdagen open :-(. Nog andere leuke brouwrrs in dat gebied? Of goede bierhandels die evt pannepot verkopen? | |
KLTZK | zaterdag 21 december 2013 @ 20:52 |
Het Hemelryck in Ieper heeft heeft een leuke selectie streekbieren (toen ik er was hadden ze Struise Pannepot en hij verkoopt alle westvleteren bieren) en heerlijke chocola | |
KLTZK | zaterdag 21 december 2013 @ 21:04 |
Van één sterk biertje krijg je toch geen kater? | |
#ANONIEM | zaterdag 21 december 2013 @ 21:55 |
Hmm ben meer bekend rondom Brugge. Drankencentrale Rotsaert in Zedelgem bijv. De Struise Shop in Brugge is momenteel (winter) 's middags wel open op do, vrij en zaterdag. Voor de liefhebbers overigens nog twee andere aanraders op het moment, de Oak Aged Qantelaar en de Prearis | |
WJMW | zondag 22 december 2013 @ 00:35 |
top edit: Deze ligt letterlijk op de route en heeft het ook Mooie voorraad ook http://www.drankenpauwels.be/NL/0/Bieren.aspx [ Bericht 16% gewijzigd door WJMW op 22-12-2013 01:00:25 ] | |
BlackLining | zondag 22 december 2013 @ 02:26 |
Van Hel & Verdoemenis wel | |
muzas | zondag 22 december 2013 @ 10:02 |
Welnee man Hij is wel heel erg zwaar... Dat klopt, en je voelt m ook zeker wel binnen komen. Maar toch geen kater? | |
Curchulain | zondag 22 december 2013 @ 10:59 |
Inderdaad niet. Heb ook wel sterkere bieren op (toegegeven: niet veel) en als dat je enige bier van de avond is, is er niets aan de hand. | |
KLTZK | zondag 22 december 2013 @ 12:31 |
Hier geen kater Waarschijnlijk ben jij er erg gevoelig voor | |
Piet__Piraat | zondag 22 december 2013 @ 13:30 |
Gerardus Kloosterbier, dat vond ik echt helemaal niks. Verder een St. Bernardus Prior en Abt op, die zijn wel weer erg goed. Gisteren nog even wat La Trappe Quadrupel gehaald, en La Trappe Jubilaris. Die laatste, is dat wat? | |
sirdanilot | zondag 22 december 2013 @ 16:30 |
^ Als het die speciale la trappe is die ik een tijdje terug had: ja, die is erg goed. Maar de naam daarvan is me ontschoten. Wat betreft hel en verdoemenis: dás inderdaad een dijk van een bier zeg. Ik had hem een keer in een zelf georganiseerde proeverij. Wel aan de prijs, maar voor zo'n sterk (qua smaak, body en alcohol) bier is dat het waard. | |
WJMW | zondag 22 december 2013 @ 21:00 |
Meh beetje nietszeggend | |
Piet__Piraat | zondag 22 december 2013 @ 22:10 |
Ik ga 'm van de kerst wel eens proberen denk ik. | |
drexciya | zondag 22 december 2013 @ 23:44 |
Mwah, zo duur is dit bier nu ook weer niet. Zeker vergeleken met allerlei barrel-aged speciaalbieren die tegenwoordig zo populair zijn. Ook import bier is meestal redelijk aan de prijs. Het is net wat je gewend bent. Het is erg fijn bier trouwens en zeker de prijs waard. Ook de Rasputin en Hemel & Aarde zijn erg fijn trouwens. | |
BlackLining | maandag 23 december 2013 @ 14:36 |
Ik ben van speciaalbieren erg snel de lul ja pilsner kan ik zoveel zuipen als ik wil, maar iets teveel speciaalbier en het is prijs. Had trouwens toen ook nog wel wat andere bieren op natuurlijk. Vanavond hazenpeper maken op basis van Rochefort 10, ben zeer benieuwd | |
djkoelkast | maandag 23 december 2013 @ 14:36 |
Paar glazen water voor je gaat slapen en/of een appel. | |
BlackLining | maandag 23 december 2013 @ 14:39 |
Veel dingen geprobeerd, werkt vaak niet. Vind ik ook geen probleem hoor. Speciaalbier zuip ik immers niet maar daar geniet ik van. Moet je niet elke avond teveel van drinken. | |
djkoelkast | maandag 23 december 2013 @ 14:40 |
Ik drink sowieso sporadisch en na 2 bier, soms 3, heb ik echt meer dan zat. Zaterdag weer een Postel Tripel gehad, dat blijft mijn persoonlijke favoriet. | |
drexciya | maandag 23 december 2013 @ 14:42 |
Klopt, twee a drie is echt genoeg. Zeker wanneer je met een zwaar bier afsluit ben je dan wel de heel avond zoet. Dat hele idee van achterover gooien is een beetje triest met speciaalbier. | |
djkoelkast | maandag 23 december 2013 @ 14:45 |
Ja, dan is het genieten er ook wel af. Alleen met oud & nieuw moet wel de hele fles op natuurlijk Maar da's een 0.75l, dus nauwelijks 3 bier. Ik heb een Petrus 9" staan, een Liefmans en een Speculator. Nog even kijken welke voor kerst wordt en welke voor oud & nieuw. | |
drexciya | maandag 23 december 2013 @ 14:54 |
Een cuvee is niet niks, zeker met zwaar spul. Voor Oud en Nieuw kan dat nog wel want dan heb je wat meer tijd en je eet er ook nog wat bij. Ik heb zelf onder andere nog wat Molenbier staan (Rasputin, Hel en Verdoemenis), Jopen Meesterstuk 2013 en 2014, Rochefort 8 en 10 en nog een Jopen Stout gerijpt op Laphroaig vaten. Ook nog wat lichter spul trouwens. Keuzes, keuzes. | |
Piet__Piraat | maandag 23 december 2013 @ 14:57 |
True. Maar dat gebeurt het me nog steeds wel eens dat het er te veel zijn Ik denk dat ik op kerstavond maar eens aan de St. Bernardus Abt ga. Al heb ik ook nog een fles Leffe Rituel 9 staan, die heb ik nog nooit gehad dus is ook wel leuk om te proberen. Wel meteen 0,75L | |
Red_85 | maandag 23 december 2013 @ 15:03 |
Inderdaad. 3 maximum. Blond, dubbel, Tripel doe ik meestal. Absoluut niet meer, je gaat anders echt op je hoofd lopen. | |
drexciya | maandag 23 december 2013 @ 15:04 |
Een ander punt is dat je na een erg heftig bier je smaakpapillen ook wat rust moet gunnen. Met name de erg zware bieren en barrel-aged varianten vallen in die categorie. | |
DeHovenier | maandag 23 december 2013 @ 18:28 |
Er zit een Flink Gegist in Delft, bedoel je die? | |
DeZwabber | maandag 23 december 2013 @ 18:29 |
Ja | |
DeHovenier | maandag 23 december 2013 @ 18:52 |
Ah. Ik ben er 1x geweest, kwam naar buiten met alle soorten Texels bier plus bijbehorend glas. Is wel te drinken En Rochefort 10 is bij de Jumbo 2,60 volgens mij | |
BlackLining | maandag 23 december 2013 @ 20:08 |
Texels | |
Red_85 | maandag 23 december 2013 @ 20:58 |
2,05 bij vomar. Ex statie. En dit: Ook lekker en uit Noord Holland, Beemster. | |
Red_85 | maandag 23 december 2013 @ 21:14 |
Ook leuk is een hele heftige kaas ernaast doen. Je krijgt dan hele andere smaken los. | |
sirdanilot | maandag 23 december 2013 @ 21:16 |
Bij bier kun je het beste wat kookworst of een vrij simpele kaas doen, vind ik altijd. | |
drexciya | maandag 23 december 2013 @ 21:42 |
Klopt, ik heb een stuk Blue Stilton met Port daarvoor staan. Daar moet je sowieso een heftig bier bij doen. | |
Red_85 | maandag 23 december 2013 @ 21:43 |
Je zult versteld staan met een sterk bier en een sterke kaas. Pure sensatie. Maargoed, ook lang niet altijd lekker. Heb vaker geen kaas naast mijn bier dan wel. | |
Piet__Piraat | maandag 23 december 2013 @ 22:24 |
Rochefort is in veel supermarkten aardig aan de prijs inderdaad. De Jan Linders heeft op dit moment wel mooie bieraanbiedingen. Sixpack La Trappe Quadrupel voor vier euro, zelfde voor de Isi D'or. En twee grote 0,75L flessen St. Bernardus gescoord voor vijf euro de fles. Da's overigens ongeveer even duur als kleine flesjes kopen, maar die grote flessen zien er leuker uit | |
DeHovenier | dinsdag 24 december 2013 @ 12:37 |
La Trappe Quadruple Jammer dat ze die en Rochefort 10 alleen verkopen in de grote vestiging in het centrum van Delft, en niet de kleinere vestiging bij me in de buurt. | |
mckroket | dinsdag 24 december 2013 @ 12:48 |
laatste tijd wat stoutjes geprobeerd. was daar nooit fan van, maar ik heb de smaak nu wel te pakken. misschien ligt het aan de tijd van het jaar emelisse espresso stout is heerlijk. evenals de kujo coffee stout! alleen die zou niet meer verkrijgbaar zijn nu (worden niet meer aangeleverd vanuit amerika).. hij is nog op de tap in zonder zeil steenbergen! nu nog zoeken naar de wat heftigere knallers | |
drexciya | dinsdag 24 december 2013 @ 14:54 |
Stouts lijken erg op te komen de laatste tijd is mijn indruk. Mout&Mokka van brouwerij de Molen is ook wel fijn in deze categorie, al is ie wat aan de heftige kant wat betreft percentage. Zonder koffie, maar wel heftige stouts zijn, onder andere, die van de Molen (Rasputin, Hel&Verdoemenis). Emelisse heeft ook wat reguliere stouts en hun winterbier/stout met marshmellow (!?) was ook boeiend. Ik vond de Bronckhorster Nightporter ook wel fijn trouwens. Voor het iets minder hoge percentage, zou ik de Jopen Extra Stout, de Maximus Stout 6 aanbevelen. | |
VGA4xZoom | dinsdag 24 december 2013 @ 15:24 |
Dit klinkt heel erg goed. Hoe beviel het en wil je het recept delen? | |
BlackLining | dinsdag 24 december 2013 @ 16:23 |
Was bijzonder lekker Recept is niet moeilijk, al moet ik er wel bij zeggen dat ik qua hoeveelheid ingrediënten altijd op gevoel kook. Als je dat gevoel ook een beetje hebt kan het niet mis gaan.
| |
Mgolovic | dinsdag 24 december 2013 @ 23:21 |
Vanavond een Jopen Koyt gedronken. Niet onaardig maar niet mijn ding. Het zal aan mij liggen maar ik vind ze niet echt "vol". | |
Curchulain | woensdag 25 december 2013 @ 01:03 |
Vanavond voor het eerst een Gulden Draak 9000 op... ik vond 'm een beetje houterig. | |
VGA4xZoom | woensdag 25 december 2013 @ 12:08 |
Aah kijk bedankt, ik ben benieuwd . Ik heb deze vanavond eindelijk eens kunnen proberen. 18.2% Compleet zwart, wat stroperig maar wat een smaakbom is dit zeg. Heel erg zoet, ik had er wel graag wat meer koffie in geproefd. Leuk om eens gehad te hebben in ieder geval. | |
#ANONIEM | woensdag 25 december 2013 @ 13:02 |
Ik heb mij zelf zojuist eens getrakteerd,gewoon omdat ik er trek in had,in een flesje. Ik heb liever van de tap maar gezien feiten en omstandigheden is dit het beste alternatief. | |
DeHovenier | woensdag 25 december 2013 @ 15:25 |
Ik had het mis, Rochefort 10 is bij de Jumbo 2.48. | |
Curchulain | donderdag 26 december 2013 @ 11:56 |
Ik vond 'm (zo'n 4 jaar geleden) veel te boozy en weinig subtiel, maar misschien heb je 'm eerst wat laten rijpen? | |
#ANONIEM | donderdag 26 december 2013 @ 13:26 |
Had voor de eindejaarsfeesten verschillende biertjes van Emelisse en de Molen besteld Vooral White Label Imperial Russian Stout (Sorachi Ace) van Emelisse en Rasputin (de Molen) waren erg lekker. Voor de stout dan wel Struise zoekers, plaatje nog van de laatste Black Damnations, beperkt verkrijgbaar dus zeker meenemen | |
IPA35 | donderdag 26 december 2013 @ 14:33 |
Dacht dat die al lang geleden uitverkocht waren... Ik zag ze nog wel (beperkt) in de winkel (Bierkoning) toen ik net begon met speciaalbier. Daarna nooit meer gezien eigenlijk... Waar haal je die? | |
#ANONIEM | donderdag 26 december 2013 @ 15:07 |
Deze zijn van oktober, de laatst gebrouwen serie. Heb er een paar op tap geproefd, de rest probeer ik nog even wat te laten liggen Ik haal ze in de shop in Brugge, daar valt ook altijd wat lekkers te proeven Bij de brouwer zelf of grotere drinkcenters kan ook, of de webshop, maar dat is wel prijzig i.v.m. verzenden/verpakken. Linkje met meer info (FB) | |
borisz | vrijdag 27 december 2013 @ 00:25 |
Net geopend, niet slecht maar vind het niet echt een lekkere tripel. Saai en iets te zoet. | |
Piet__Piraat | vrijdag 27 december 2013 @ 09:56 |
Die heb ik ook nog staan geloof ik, zal 'm eens proberen binnenkort. | |
IPA35 | vrijdag 27 december 2013 @ 19:01 |
Heb toch maar een flesje Zundert gehaald. En ook een 75cl Cuvee van de Keizer Blauw. | |
Mgolovic | vrijdag 27 december 2013 @ 22:15 |
Zojuist een Rochefort 10 gedronken. Smaak is goed, het hoge alcohol percentage overheerst wel iets teveel naar mijn zin. | |
Red_85 | vrijdag 27 december 2013 @ 22:47 |
In je hoofd nu? Ieder zijn mening natuurlijk. Die R-10 vind ik juist een van de lekkerste omdat er zo'n grote hoeveelheid smaak in zit. Alcohol is een smaakdrager. | |
sirdanilot | vrijdag 27 december 2013 @ 22:57 |
In een goed bier proef je niet zo dat er veel alcohol in zit. Rochefort is daar een voorbeeld van, ondanks het hoge alcoholpercentage. Een grolsch kanon is het tegenovergestelde: daar proef je juist de alcohol. | |
drexciya | vrijdag 27 december 2013 @ 23:08 |
Klopt en mijns inziens heeft het ook geen complexe smaak. De Rochefort 10 daarentegen heeft veel meer smaak; fruitig en richting wijn. Het kanon heeft (te)veel alcohol en is zwaar en (te) zoet. Ik drink liever een goede stout of porter dan een kanon. | |
Don-Leon | zaterdag 28 december 2013 @ 11:25 |
Ik ga komende week een paar dagen naar Duitsland, in de buurt van Mainz en Frankfurt. Zijn er in die buurten nog wat leuke brouwerijen en winkeltjes om te bezoeken? | |
Fogel | zaterdag 28 december 2013 @ 12:15 |
Stadtbrauwerei Darmstadt maakt best OK bier. In Braustübeln (net tegenover het treinstation) kan je goed Duits eten en ook een 'bierprobe' (4 of 5 0,1l glazen met hun brouwsel) bestellen. Vaste prik voor mij als ik Darmstadt ben. | |
BlackLining | zaterdag 28 december 2013 @ 16:06 |
Maar weer een Duveltje opengemaakt Bedenk me net tijdens het opdrinken wel dat ie op de nuchtere maag valt. Meteen zo'n heerlijk zweverig gevoel | |
IPA35 | zaterdag 28 december 2013 @ 18:10 |
De Zundert is best wel een lekker bier hoor . | |
KLTZK | zaterdag 28 december 2013 @ 18:37 |
Bommen & Granaten van De Molen ben ik nu aan het drinken. En ik maar denken dat Rochefort 10 al een heel zwaar bier was | |
IPA35 | zaterdag 28 december 2013 @ 18:43 |
Hahaha. Als je ooit nog toekomt aan Black Hole van Mikkeller laat me je bevindingen maar weten . (En dan de tequila versie voor extra waanzin.) | |
KLTZK | zaterdag 28 december 2013 @ 19:13 |
Zal ik in deze topicreeks doen! Aan je naam te zien ben je een groot liefhebber van IPA's? | |
IPA35 | zaterdag 28 december 2013 @ 19:17 |
Ha nee, dat is niet de betekenis van mijn naam. Ik heb wel een paar IPA's op maar de keuze is nogal beperkt hier en Amerikaanse import is vaak al over de top heen omdat IPA's eigenlijk kraakvers gedronken moeten worden (dus niet meer dan 1 of 2 maanden oud). Ik had van De Molen eens een kraakvers flesje Amarillo (paar weken oud). Nu is dat niet echt een IPA misschien (te zoet) maar dat bier is gedrooghopt met Amarillo en dat was echt een geweldig bierervaring. Die Black Hole is moeilijk te vinden hoor, zeker de gewone versie (zeer vreemd, erg door hop gedomineerd voor een stout) maar de barrel aged versies heb je vaak wel bij de Bier Koning denk ik. De oude bottelingen met een kurk moet je ontwijken (daar is de CO2 uit vervlogen of zo) heb ik begrepen, dus alleen die met kroonkurk kopen. Wel richting de ¤15 euro... | |
KLTZK | zaterdag 28 december 2013 @ 19:22 |
Dan gaat het waarschijnlijk nog wel even duren voordat ik die een keer ga proberen omdat ik ook maar een arme scholier ben Daarnaast houd ik niet zo van flink gehopte bieren, ik ben meer van de mout en de gist Quadrupels | |
IPA35 | zaterdag 28 december 2013 @ 19:38 |
Hij is niet echt bitter van de hop. Dat bier is mierzoet. Ik zag de gewone versie staan op de site van biernavigatie voor nog geen ¤8 euro. Dat is een stout van dik 14% met koffie, vanillie en donkere suiker erin. Maar ik vond hem smaken naar citrusachtige hop. Geen idee hoe dat kan maar goed. De tequila versie die ik eerder had heeft een hele aparte harsachtige vruchten smaak. Maar goed dat bier is dus ongelofelijk zoet en machtig. Dus als je de Hel & Verdoemenis al erg vind moet je die zien te regelen . | |
KLTZK | zaterdag 28 december 2013 @ 19:43 |
Mijn ouders kelder staat al propvol met bier van mij Misschien in de toekomst een keer | |
BlackLining | zaterdag 28 december 2013 @ 19:52 |
Stout met een hopsmaak? Dat klinkt interessant. Zo weer naar het terras, het spectaculairste wat men daar heeft is Affligem Tripel, dus * BlackLining houdt het bij pils vanavond | |
Piet__Piraat | zaterdag 28 december 2013 @ 23:10 |
Serieus? Ik vind dat bij een R10 juist helemaal niet. Smaak overheerst en ik vind dat je het forse percentage er niet echt aan merkt. | |
drexciya | zaterdag 28 december 2013 @ 23:16 |
Ik ben redelijk fan van de Cuvee D'Erpigny of Cuvee de Montagne van Alvinne. Beide zijn barleywines gerijpt op wijnvaten (wit en rood respectievelijk) en zijn erg fijn. Hel & Verdoemenis is een stout en wat lastiger drinkbaar. | |
drexciya | zaterdag 28 december 2013 @ 23:17 |
Dat is inderdaad knap gedaan; de Cascade Dry-hopped Bommen & Granaten (15%!) heeft dat ook; je merkt dat percentage niet echt. | |
Piet__Piraat | zaterdag 28 december 2013 @ 23:44 |
Die moet ik nog steeds eens proberen, maar was laatst hier in de kroeg uitverkocht Nog meer mensen hier ervaring mee? | |
mckroket | zondag 29 december 2013 @ 12:21 |
ik heb gister een amatus op van struise... ik had hoge verwachtingen maar hij was echt uitmuntend. vond hem nog lekkerder dan de pannepot. | |
minilot | zondag 29 december 2013 @ 13:17 |
Ik meld me hier ook maar eens even, om tips op te doen. Pas een paar maanden geleden heb ik mezelf aangeleerd om bier te gaan waarderen omdat ik het beu was dat ik het niet lustte. Veruit favoriet tot nu toe zijn Duvel en Jopen Hoppenbier. Iemand op basis daarvan een leuke andere suggestie voor me? Ik weet er vooralsnog verdraaid weinig over. | |
VGA4xZoom | zondag 29 december 2013 @ 14:07 |
Wij hebben hem hier niet laten rijpen, meteen na aankoop opgedronken. Subtiel vond ik hem ook niet maar het behoorlijk hoge alcoholpercentage vond ik niet té. Duvel Tripel Hop . En probeer eens wat IPA's. Emelisse heeft wel een paar leuke en de Punk IPA van Brewdog is ook zeker een aanrader. | |
minilot | zondag 29 december 2013 @ 14:19 |
India Pale Ale dus. Ik moest het Googlen, nooit van gehoord. Dank voor de tip! | |
drexciya | zondag 29 december 2013 @ 16:31 |
Dat is een kwestie van smaak. De trend met IPA's is een beetje richting hopbom aan het doorslaan en dat is een beetje jammer. Amarillo van De Molen (nogal hoog percentage dus daardoor ook wat zoetig) of de lichtere varianten (Op & Top is een lichte variant) zijn wel hoppig, maar niet te hoppig. | |
sirdanilot | zondag 29 december 2013 @ 17:04 |
Ik heb nog een jopen IPA staan, ik hoop dat die goed is ! | |
FrankRicard | zondag 29 december 2013 @ 18:05 |
Tripel Karmeliet is hier al vaak genoemd, Omer of Brugse Zot Blond vindt je denk ik ook wel lekker. Probeer ook eens een keer een dubbel (Westmalle) of een quadripel. | |
BlackLining | zondag 29 december 2013 @ 18:08 |
Probeer ook eens een Hopus erg mooi bier, wel goed inschenken! | |
sirdanilot | zondag 29 december 2013 @ 20:20 |
Pilsner Urquell is toch wel fijn om als pils te drinken bij de maaltijd ! En we gaan alweer naar de volgende draad jongens. |