abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_45924293
quote:

Prins Willem-Alexander mag dan vandaag vijf jaar getrouwd zijn met Máxima, of hij vanavond de keuken ingaat om een Argentijnse maaltijd in elkaar te draaien, valt te bezien. De kroonprins laat koken liever aan zijn bedienden over. Wij hopen dat zij vandaag het favoriete Argentijnse gerecht van Máxima zullen bereiden: een pannenkoek met dulce de leche. Want wat Nederlanders hebben met pindakaas, dat hebben de Argentijnen met deze zoete karamelachtige pasta.


ZOETE liefde

DULCE DE LECHE, Máxima’s favoriete lekkernij

ROTTERDAM – Dulce de leche, ofwel ’het zoet van de melk’, is in heel Zuid-Amerika populair, met name kinderen zijn gek op het mierzoete spul. In Argentinië wordt het door de thee geroerd, als versiering voor de taart gebruikt en gesmeerd op boterhammen, pannenkoeken, ijs, bananen, meloen, cake en kaakjes. Argentijnse Nederlanders en vakantiegangers die het product in Zuid-Amerika hebben leren kennen, zijn dan ook blij dat Silvia Piezzi de karamelcrème een jaar geleden naar Nederland bracht.


De vergelijking tussen Silvia en onze prinses is snel gemaakt: een krachtige, charmante vrouw, die net als Máxima in Argentinië woonde, haar hart verloor aan een Nederlander en alles achterliet om in zijn moederland te gaan wonen. Silvia: „Ik had net op heel jonge leeftijd mijn beide ouders verloren, toen ik mijn man tegenkwam. Mijn studie medicijnen heb ik afgebroken en het was best lastig om opnieuw te beginnen in Nederland. Toch heb ik gevochten”, zegt ze terwijl ze een lepel dulce de leche door haar thee heen roert. „Ik geloof dat alles mogelijk is, als je liefde hebt.”
Jaren geleden ontmoette Silvia zelf de kroonprins en zijn vrouw in Rotterdam, waar ze als jonge vrouwelijke ondernemer was uitgenodigd. „Ik heb gezellig zitten praten met Máxima en WillemAlexander, ze waren heel vriendelijk en spontaan. Ik sprak Spaans met Máxima en een wethouder maande me Nederlands te spreken, maar Alexander kwam ertussen en zei: ’Laat haar en mijn vrouw even in hun eigen taal spreken alstublieft’.”
Vorig jaar begon Silvia met haar bedrijf 4Futuro naast groente en fruit ook dulce de leche te importeren. „Ik heb meteen Màxima en Alexander een paar potjes gestuurd en kreeg zelfs een reactie via de mail dat ze het erg lekker hadden gevonden!”

Oma
Als herinnering aan haar moeder en omdat haar zoon Georgy zijn oma nooit zal leren kennen, plakte Silvia haar moeders foto op de potten en noemde ze het product: ’Mijn Oma’. Het blauw met witte etiket – de kleuren van de Argentijnse vlag – werd ontworpen door dr. Borelli, een vriend van de familie. „In Argentinië worden kinderen door hun moeder of oma verwend met dulce de leche. Ik weet nog dat wij vroeger buiten speelden en mijn oma riep: ’Wie wil er een boterham met dulce de leche?’ Alle kinderen stoven dan naar binnen.”

Tradities
De karamelcrème, ook te maken door gecondenseerde melk te verwarmen, is dus niet zomaar een smeerseltje, maar een door de tradities heen gegeten lekkernij dat veel herinneringen doet opleven. „Laatst nog belde een oudere Argentijnse mevrouw, die vertelde dat ze het fantastisch vond dat ze de pasta die zij vroeger at, nu ook aan haar kleinkinderen kon laten proeven.” Rijk worden is niet Silvia’s streven, wel wil ze graag de potten zoveel mogelijk verspreiden, zodat iedereen het kan proeven.

En als we goed geld verdienen, dan wil ik 30 procent van de winst geven aan de armen in Zuid-Amerika. ” Na het ijs dat we net achter de kiezen hebben, met, jawel, dulce de leche, komt er nu stokbrood aan met het goudgele goedje.
Of je er niet tonnetje rond van wordt? „Nee, joh, het bevat minder vetten en calorieën dan chocoladepasta. Maar, ik doe dit natuurlijk niet elke dag. Dulce de leche is voor mij magie. Kom, doe je ogen eens dicht”, zegt ze. „Neem een hapje en laat het smelten op je tong. Voel je hoe zacht? Dat is liefde!” Een hele zoete, kleffe liefde, dat wel. Wie dulce de leche al jaren mist of het juist voor het eerst wil proeven, maakt het zelf of kijkt op www.dulcedeleche.nl voor de verkoopadressen.
Bij de Argentijnse restaurants Gaucho’s wordt het Argentijnse goud in verschillende desserts gebruikt.
bron

Wie heeft het weleens geproefd? Is het lekker?
  vrijdag 2 februari 2007 @ 20:20:06 #2
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_45924413
Ik ken het niet maar ben er wel benieuwd naar
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_45924598
Ik ben het recept vergeten te plaatsen dat er bij hoort. Bij deze alsnog:

pi_45924693
Erg goed voor de tanden

Maar lijkt me op zich wel wat om een keer te proberen
  dinsdag 6 februari 2007 @ 00:00:07 #5
167723 sanni
Acima de seu
pi_46027588
mjah... nou heb ik nog steeds geen idee hoe het eruit ziet. Iemand een pic ervan?
pi_46027670
typ het in op google en je wordt overladen met plaatjes, luie donder
[i]"you left me standing here, a long long time ago"[/i]
pi_46030857
Wij hebben de mijn oma in de supermarkt staan. Na dit artikel is er opeens meer vraag naar...
  Licht Ontvlambaar dinsdag 6 februari 2007 @ 11:44:07 #8
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_46035297
Het is lekker... in België gewoon in de supermarkt verkrijgbaar.



En inderdaad prima zelf te maken door blikjes gecondenseerde melk een paar uur te laten koken. Is hetzelfde spul als Jamie Oliver gebruikt in de Banoffee Pie

You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_46038161
Ik heb Dulce de Leche ontdekt tijdens een bezoek aan Argentinie. Ideaal spul als je energierijk eten wilt meenemen tijdens het wandelen bijvoorbeeld. Een relatief klein potje is genoeg om er een paar dagen mee rond te lopen, zelfs na een week alleen dit op je brood te smeren verveelt het voor geen meter. Ideaal toen ik in Patagonie aan het wandelen was.
Beter een baas onder je duim, dan tien bovenop
Trekt bij warm weer een poncho aan
  dinsdag 6 februari 2007 @ 14:05:09 #10
42466 EdPowers
Professional Pervert
pi_46039293
Heeerlijk! Blikje gecondenseerde melk kopen, deze 1.5 tot 2 uur laten koken (afhankelijk van hoe zacht je wil dat het is, 1.5 uur is beter smeerbaar) en deze op een witte boterhman met boter smeren OF op een pannenkoek (summum!) OF met een lepeltje op een banaan smeren en dan een hap nemen. Je weet echt niet wat je proeft!!
pi_46039565
is het ergens mee te vergelijken, met fluff of bebogeen ofzo?
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
pi_46039593
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 14:14 schreef littledrummergirl het volgende:
is het ergens mee te vergelijken, met fluff of bebogeen ofzo?
een beetje met bebogeen, maar dat ook niet echt.
zoal;s je kan zien in de post boven je is het vrij gemakkelijk te maken, probeer het eens
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  dinsdag 6 februari 2007 @ 14:24:46 #13
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_46039857
Ik heb toevallig een blikje gecondenseerde melk thuis staan...maar als WA een kok in dienst heeft, kan Maxima toch elke dag aan de zelfgemaakte Dulce zitten?
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
pi_46042679
Ow dat spul is zoooo lekker, ik ken het uit Venezuela, daar eten ze het op van die mega-hostie's (ik weet geen beter beschrijving )
Whatever you're about to discover we off that.
  dinsdag 6 februari 2007 @ 15:55:46 #15
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_46042778
Gooi vanavond maar eens een blikje melk in het water...
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
pi_46042810
het lijkt mij mierzoet

ofnie
[i]"you left me standing here, a long long time ago"[/i]
  Licht Ontvlambaar dinsdag 6 februari 2007 @ 15:58:16 #17
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_46042866
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 15:56 schreef milagro het volgende:
het lijkt mij mierzoet

ofnie
Het valt eigenlijk wel mee... tuurlijk het is zoet, maar niet zo 'de tanden vallen al uit je mond als je er naar kijkt'-zoet als bebogeen...
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_46043421
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 15:56 schreef milagro het volgende:
het lijkt mij mierzoet

ofnie
Het smaakt minder zoet dan bijvoorbeeld stroop.
Beter een baas onder je duim, dan tien bovenop
Trekt bij warm weer een poncho aan
  Licht Ontvlambaar dinsdag 6 februari 2007 @ 16:17:22 #19
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_46043474
Ik vind het eigenlijk wel heel erg lekker... kwam net tot de ontdekking dat mijn potje hier in de koelkast niet goed meer is. Maar geen nood, ik ga morgen toevallig naar Maasmechelen, dus daar maar even de GB in
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_46043535
Ik heb het dus al sinds 2001 niet meer gegeten.
Beter een baas onder je duim, dan tien bovenop
Trekt bij warm weer een poncho aan
pi_46043789
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 16:15 schreef Lucille het volgende:

[..]

Het smaakt minder zoet dan bijvoorbeeld stroop.
keukenstroop bedoel je dan? ieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeuw

appelstroop

nu ja, ik ga het toch niet eten, ben niet zo van de zoete
[i]"you left me standing here, a long long time ago"[/i]
  Licht Ontvlambaar dinsdag 6 februari 2007 @ 16:28:59 #22
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_46043862
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 16:19 schreef Lucille het volgende:
Ik heb het dus al sinds 2001 niet meer gegeten.
* Sjeen krijgt ineens een idee
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_46043881
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 16:19 schreef Lucille het volgende:
Ik heb het dus al sinds 2001 niet meer gegeten.
Kheb weer een nieuw potje staan
We gaan wel een LD-DdL-meet houden ofzo
Whatever you're about to discover we off that.
  dinsdag 6 februari 2007 @ 16:34:49 #24
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_46044057


probeert zijn keyboard niet helmaal onder te kwijlen
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
pi_46044987
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 16:26 schreef milagro het volgende:

[..]

keukenstroop bedoel je dan? ieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeuw

appelstroop

nu ja, ik ga het toch niet eten, ben niet zo van de zoete
Yep, ik bedoelde gewoon stroop die je op bijvoorbeeld pannenkoeken doet.

Appelstroop is ook best lekker.
Beter een baas onder je duim, dan tien bovenop
Trekt bij warm weer een poncho aan
pi_46045024
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 16:29 schreef BadAssBitchSmut het volgende:

[..]

Kheb weer een nieuw potje staan
We gaan wel een LD-DdL-meet houden ofzo
Wij hebben elkaar volgens mij al in geen drie jaar gezien of zo. Te lang in ieder geval.
Beter een baas onder je duim, dan tien bovenop
Trekt bij warm weer een poncho aan
pi_46045039
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 16:28 schreef Sjeen het volgende:

[..]

* Sjeen krijgt ineens een idee
Maar, maar, maar, daar vroeg ik het dus niet om.
Beter een baas onder je duim, dan tien bovenop
Trekt bij warm weer een poncho aan
  Licht Ontvlambaar dinsdag 6 februari 2007 @ 17:03:24 #28
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_46045138
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 17:00 schreef Lucille het volgende:

[..]

Maar, maar, maar, daar vroeg ik het dus niet om.
Dan moet je maar nadenken voor je iets post... doe ik ook nooit
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_46045222
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 17:00 schreef Lucille het volgende:

[..]

Wij hebben elkaar volgens mij al in geen drie jaar gezien of zo. Te lang in ieder geval.
Ja ik weet man
Ik heb laatst wel Slakkie weer es gemeet en gister Heatwave nog
Whatever you're about to discover we off that.
pi_46061909
is ongeveer hetzelfde als de stroop uit stroopwafels.
  woensdag 7 februari 2007 @ 00:30:13 #31
89728 Plastic_Power
Vegetable rights & peace
pi_46062011
Klinkt goed, zeg
Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man.
pi_46171944
Oe, weet ik ook es waar ik m'n gecondenseerde melk-blikje kan voor gebruiken.
Blijft het niet enorm aan de pan aanbakken trouwens?
(:
pi_46171960
quote:
Op zaterdag 10 februari 2007 14:35 schreef nein het volgende:
Oe, weet ik ook es waar ik m'n gecondenseerde melk-blikje kan voor gebruiken.
Blijft het niet enorm aan de pan aanbakken trouwens?
je moet het wel ín het blikje laten zitten!
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_46172010
Je moet het met blikje en al in een pan water doen.
pi_46172620
Serieus? Ow...goed dat ik t nog even vroeg dan
(:
pi_46174792
Ja. En uitkijken, want het blikje is erg heet.
  zondag 11 februari 2007 @ 11:01:19 #37
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_46196367
lijkt me best lekker eigenlijk
binnenkort eens maken... heb ik gelijk weer eens een goed excuus om pannenkoeken te bakken
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_46202866
Aaah dulce de leche... lekker! Van sommige producten begrijp ik niet dat ze niet wereldwijd verkrijgbaar zijn. Dit is er een van, ik weet zeker dat het hier in hagelslag-land aan zou slaan want het is gewoon lekker en niet zo mierzoet als het artikel je doet geloven. Bovendien kun je het overal door en op doen... multifunctioneel spul!
Ik zoek niet, ik vind.
pi_46225417
Volgens mij is dit echt van dat dikke mensen spul 'het potje is toch al open dus kan het potje ook wel op' ga het zeker eens proberen, uit zelfbehoud weet ik nu al dat ik niet te vaak moet eten...
  Redactie Games maandag 12 februari 2007 @ 00:29:18 #40
52557 crew  Mr.Noodle
Offtopic in geleuter...
pi_46225703
Das toch net zo zoet en stroperig als de caramel in een "Mars" of is dat te makkelijk gedacht?
How do you get precisely 4 Gallons of water with a 3 Gallon and 5 Gallon Can...
  maandag 12 februari 2007 @ 09:11:06 #41
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_46229677
Dus een half uur het blikje in heet water is genoeg, als ik dat recept zie? Ik had ergens anders gezien dat het een uur of twee moest, wat is het nu?
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
  maandag 12 februari 2007 @ 09:15:31 #42
42466 EdPowers
Professional Pervert
pi_46229741
Het is best zoet maar als je er weinig van op je boterham of pannenkoek smeert valt het reuze mee.

(als je zoetfreak bent moet je een gaatje prikken in het blikje en de melk eruit slurpen
pi_46231892
Vorige week een blikje frisian lady 2,5 uur later koken...

in één woord: Hemels!
(zelf even in een jampotje gedaan)


De perfecte basis voor gebak en toetjes!
Na 2,5 uur is de pasta vrij stevig en goed smeerbaar. Wellicht voor toetjes geeft iets korter koken een gemakkelijker te verwerken product.


Ik begrijp (net als Wakey) niet waarom dit niet bekender is in Nederland

[ Bericht 26% gewijzigd door guntherschneider op 12-02-2007 11:40:54 (aanvulling) ]
Dulce de leche!
  maandag 12 februari 2007 @ 11:19:39 #44
38042 Maerycke
Ja, wat nou weer?
pi_46231931
Het recept is redelijk eenvoudig. Ik ga het van de week eens proberen
pi_46402738
Ik heb een blikje 1,5 uur gekookt en het is echt heeeerlijk spul!!
pi_46408981
ik ga het binnenkort ook maar eens doen
hadooit een banoffee taart gemaakt, dat spul in de magnetron, maar het werd later te hard, moest echt die taart hakken..
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_46414372
quote:
Op maandag 12 februari 2007 11:18 schreef guntherschneider het volgende:
Ik begrijp (net als Wakey) niet waarom dit niet bekender is in Nederland
Ik ken het ook helemaal niet Maar dit topic inspireert wel om het toch een keer te gaan maken
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_46415414
Als je het blik kookt maak je het dan wel open zodat het water kan verdampen of kook je het in het gesloten blik?
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_46416331
quote:
Op zondag 18 februari 2007 00:42 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Als je het blik kookt maak je het dan wel open zodat het water kan verdampen of kook je het in het gesloten blik?
gewoon, in het blik als ik het goed heb
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_46416511
Crepe de dulce de leche ijs bij gauchos

Nu een pot van haagen daz en even kieken of da lekker is
なんだっけ
pi_46436942
quote:
Op zondag 18 februari 2007 00:42 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Als je het blik kookt maak je het dan wel open zodat het water kan verdampen of kook je het in het gesloten blik?
Gesloten en onder water.
Let er op dat het blikje goed onder water blijft. (anders wordt het te warm)
Dulce de leche!
  zondag 18 februari 2007 @ 20:48:28 #52
38042 Maerycke
Ja, wat nou weer?
pi_46437976
quote:
Op zondag 18 februari 2007 20:23 schreef guntherschneider het volgende:

[..]

Gesloten en onder water.
Let er op dat het blikje goed onder water blijft. (anders wordt het te warm)
In het recept op de eerste pagina staat aubain-marie.. dat lijkt me toch niet onder water.
pi_46438432
quote:
Op zondag 18 februari 2007 20:48 schreef Maerycke het volgende:

[..]

In het recept op de eerste pagina staat aubain-marie.. dat lijkt me toch niet onder water.
Als je het volledige recept volgt wel.
Bij bereiding met het blikje gecondenseerde melk hoeft dat niet (Gemakkelijk recept)
Dulce de leche!
pi_46443594
heb het vandaag onder water geprobeerd. Het werkt

Zeer smaakvol. Ongeveer 2 uur koken levert een goed smeerbare pasta op.
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_46451488
quote:
Op zondag 18 februari 2007 23:07 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
heb het vandaag onder water geprobeerd. Het werkt

Zeer smaakvol. Ongeveer 2 uur koken levert een goed smeerbare pasta op.
smakelijk!
Dulce de leche!
pi_46467855
Als je het met een blikje doet, stel je zet het in de snelkookpan, is het dan ook sneller klaar?
pi_46468290
ja, maar ik weet niet of het er beter van wordt. Maar als je het gaat proberen laat ff weten of het beter is
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  maandag 19 februari 2007 @ 20:33:04 #58
71610 Black-Hole
Deep in my soul
pi_46469738
Jamie Oliver heeft er ook een heerlijk recept over, een caramel appeltaart. Vreselijk machtig maar zo ontzettend lekker
pi_46477548
Ik weet waar Maxima haar dulce de leche koopt .
Op vrijdag 12 januari 2007 03:39 schreef Xennia het volgende:
Mayo is de dochter die ik nooit had!
  dinsdag 20 februari 2007 @ 07:08:58 #60
269 vats
Live life to the max!
pi_46481178
quote:
Op maandag 19 februari 2007 23:37 schreef ma_jojo het volgende:
Ik weet waar Maxima haar dulce de leche koopt .
Ik weet waar Abraham de mosterd haalt
pi_46481187
quote:
Op maandag 19 februari 2007 20:33 schreef Black-Hole het volgende:
Jamie Oliver heeft er ook een heerlijk recept over, een caramel appeltaart. Vreselijk machtig maar zo ontzettend lekker
posten dan
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_46482035
quote:
Op maandag 19 februari 2007 23:37 schreef ma_jojo het volgende:
Ik weet waar Maxima haar dulce de leche koopt .


(of ging je dit adresje niet vrijgeven?)
Dulce de leche!
pi_46486228
MAar is het nu alleen maar een ingekookt blikje melk zoals ik de indruk krijg, of moet je het recept van Schatje volgen...?

[ Bericht 1% gewijzigd door NoSigar op 20-02-2007 12:55:49 ]
Helpt waar hij kan!
pi_46486633
Ja, een verhit blikje "gecondenseerde en gezoete" melk. (Heerlijk die eenvoud )
Je kunt het ook maken middels het eerder genoemde recept maar dat is een stukje omslachtiger...
Dulce de leche!
  dinsdag 20 februari 2007 @ 16:18:20 #65
81237 releaze
best of both worlds
pi_46493394
Nou, mn vriend is vandaag begonnen aan dit goedje. Hij was begonnen op hoog vuur maar na een uur was het nog geen pasta, dus ik zei tegen hem, dr staat toch op laag vuur in het recept? Dus toch maar op laag vuur gezet en het begint nou ergens op te lijken. Het is zo dik als gewone stroop nu, dus ik laat het nog even opstaan. Natuurlijk al wel even gesmikkeld van dit goedje en het is een zeer bijzondere romige smaak, mieeeeerzoet. Zal het denk ik wel goed doen als een soort glacé.
pi_46495340
Net een blikje op het vuur gezet, maar tot mijn schrik bleek ik gezoete melk met suiker gekocht te hebben. Ik wist niet dat dat ook bestond. Ik neem aan dat ik het nu fout doe, helaas....
Helpt waar hij kan!
pi_46495374
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 17:10 schreef NoSigar het volgende:
Net een blikje op het vuur gezet, maar tot mijn schrik bleek ik gezoete melk met suiker gekocht te hebben. Ik wist niet dat dat ook bestond. Ik neem aan dat ik het nu fout doe, helaas....
gecondenseerde melk met suiker?
dat is het goeie spul hoor
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_46495802
Het klinkt wel
Dat is eens wat anders...
pi_46495831
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 17:11 schreef MissyMirjaM het volgende:
gecondenseerde melk met suiker?
dat is het goeie spul hoor
Jullie bedoelen toch gewoon die Friesche Vlag blikjes die vaak bij de Oosterse keukenprodukten staat?
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  dinsdag 20 februari 2007 @ 17:41:05 #70
71610 Black-Hole
Deep in my soul
pi_46496278
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 17:25 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Jullie bedoelen toch gewoon die Friesche Vlag blikjes die vaak bij de Oosterse keukenprodukten staat?
Die ja, mijn Turkse winkel heeft ze dacht ik van Nestle, wordt verkocht als gesuikerde/gezoete melk.
pi_46496290
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 17:25 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Jullie bedoelen toch gewoon die Friesche Vlag blikjes die vaak bij de Oosterse keukenprodukten staat?
ja
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  dinsdag 20 februari 2007 @ 17:52:10 #72
71610 Black-Hole
Deep in my soul
pi_46496600
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 07:13 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]

posten dan
Bij deze:

Ingredienten:
Voor het deeg:
1 vanillestokje
125gr boter
100gr poedersuiker
snufje zout
250gr bloem
geraspte schil van een halve citroen
2 eidooiers
2 eetlepels koude melk of water

Voor de vulling
2 blikjes van 400gr gecondenseerde melk of kant en klare dulce de leche)
4 middelgrote appels
2 grote eetlepels poedersuiker.

Kook de gecondenseerde melk in een ruime pan met water zachtjes 3 uur. Zorg ervoor dat het niet droogkookt want anders klappen de blikjes uit elkaar.

Maak deeg van het merg van het vanillestokje, alle overige ingredienten (behalve de melk of water) een kruimelig deeg. Als het eruit ziet als broodkruim dan pas de melk of water toevoegen. Kneed het deeg niet te lang en verpak het daarna in folie en laat het minstens een uur rusten in de koelkast. Hierna bekleed je het deeg in een springvorm van 28cm doorsnee en zet het daarna een uur in de vriezer.

Schil intussen de appels, doe ze in partjes en maak hiervan kleine plakjes. Haal ze hierna door de poedersuiker. Bekleed hierna de springvorm met de toffee/dulce de leche en leg hierop de appelplakjes. Bak de taart voor 40 minuten in een voorverwarmde over van 180 graden. Erg lekker met vanille ijs.
pi_46496813
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 17:11 schreef MissyMirjaM het volgende:

[..]

gecondenseerde melk met suiker?
dat is het goeie spul hoor
Oh, gelukkig.
Dat stond hierboven nergens zo duidelijk vermeldt, duidelijk genoeg voor mij althans .
Helpt waar hij kan!
pi_46502612
Het is gelukt. Nu eens kijken wat ik ermee zal doen, dat recept hierboven lijkt me wel wat. Ik heb het inmiddels in een jampotje gedaan.
Hoe moet ik het bewaren, en hoe lang blijft het goed?
Helpt waar hij kan!
  dinsdag 20 februari 2007 @ 21:32:29 #75
38042 Maerycke
Ja, wat nou weer?
pi_46505333
Ik heb ook een blikje gecondenseerde melk kunnen scoren (was nog best lastig trouwens, de plaatselijke AH en C1000 hadden ze niet eens).
Moet het echt 3 uur in een pannetje staan? Ik zou het graag over ijs enzo willen gebruiken, dus wat minder pasta-achtig zeg maar Dit weekend in ieder geval maar eens uitproberen
pi_46506725
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 21:32 schreef Maerycke het volgende:
Ik heb ook een blikje gecondenseerde melk kunnen scoren (was nog best lastig trouwens, de plaatselijke AH en C1000 hadden ze niet eens).
Moet het echt 3 uur in een pannetje staan? Ik zou het graag over ijs enzo willen gebruiken, dus wat minder pasta-achtig zeg maar Dit weekend in ieder geval maar eens uitproberen
Geen 3 uur, heb het 2 uur gedaan en dat is al echt een stevige pasta
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_46557709
En dit is de taart gisterenavond. Hij is lekker .

Helpt waar hij kan!
  donderdag 22 februari 2007 @ 14:58:55 #78
119783 JacMar
Marije dus ;-)
pi_46559315
quote:
Op donderdag 22 februari 2007 14:02 schreef NoSigar het volgende:
En dit is de taart gisterenavond. Hij is lekker .

[afbeelding]
Dat ziet er lekker uit!
  donderdag 22 februari 2007 @ 16:49:12 #79
160419 Zij-en-Hij
Je Doet Het Verkeerd Sukkel!!!
pi_46563204
quote:
Op zondag 18 februari 2007 23:07 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
heb het vandaag onder water geprobeerd. Het werkt

Zeer smaakvol. Ongeveer 2 uur koken levert een goed smeerbare pasta op.
Gewoon koken en dan dat blik afkoelen laten?
Of moet het warm geopend worden om het nog makkelijk uit dat blikje over te doen in een pot?
"..Hij Spreekt Alien-taal! Kicken!!!.."
Verneukte Koffiepads..
pi_46574365
Als je dat doet zou je wel eens ernstige brandwonden kunnen oplone. Er staat een ov erdruk op het blik als het warm is en als je het heet opent heb je kans dat het eruit spuit. Dus eerst al laten koelen
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_46574903
Yep, eerst laten afkoelen. Als je het blikje in een bak koud water zet na het koken dan is het na een minuutje of vijf al wel genoeg afgekoeld om open te maken.
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 21:32 schreef Maerycke het volgende:
Moet het echt 3 uur in een pannetje staan? Ik zou het graag over ijs enzo willen gebruiken, dus wat minder pasta-achtig zeg maar Dit weekend in ieder geval maar eens uitproberen
Ik had een keertje niet zo erg op de tijd gelet en het blikje al na anderhalf uur uit het water gehaald. Het resultaat was niet zozeer een dunnere toffee, maar gewoon een grote klomp dikke toffee met erbovenop een laagje ongekaramelliseerde melk.
pi_46575575
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 22:01 schreef Its-Jojo-4you het volgende:

[..]

Geen 3 uur, heb het 2 uur gedaan en dat is al echt een stevige pasta
staat vaak bij de etno-artikelen.. c1000 heeft het iig, van de friesche vlag
pi_46575589
Oh, en voor wie wil weten waar in de supermarkt naar gezocht moet worden:



Blikkie aan de rechterkant. Overigens wordt de melk voor zover ik weet zelfs bij verschillende supermarktketens in mijn kleine dorp verkocht, dus ik kan me niet voorstellen dat er erg veel AH's en C1000's zijn die ze niet in het assortiment hebben. Zoals eerder gezegd: in hetzelfde schap als de Conimexproducten.
pi_46579712
soms staat het bij de koffiemelk
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_46582753
quote:
Op donderdag 22 februari 2007 14:58 schreef JacMar het volgende:

[..]

Dat ziet er lekker uit!
Hij was wel een beetje mislukt . Het deeg werd niet korrelig maar bleef vochtig en de bodem is wat te dik en had gaarder kunnen zijn. Als gevolg van te weinig tijd en vergeetachtigeheid e.d.
Helpt waar hij kan!
pi_46592260
Ik ga morgen deze taart maken!
quote:
Schuimtaart met aardbeien

300 g Dulce de Leche voor banketbakkerij
1 ronde schuimplaat
30 schuimpjes
200 cm3 witte chocolade
200 cm3 room
200 g aardbeien
100 g halfbittere chocolade om te decoreren


Plaats de ronde schuimplaat in een springvorm. Hak de chocolade.
Verwarm de room en giet over de witte chocolade. Heel goed roeren en lauw laten worden
Breng de witte chocolade room aan op de schuim bodem en plaats in de ijskast. Zodra stevig, besmeer het met Delche de Leche.
Halveer de aardbeien en plaats ze op de Dulche de Leche. Eindig met een laag schuimpjes en versier met gesmolte halfbittere chocolade.
Hier kon je kant en klare Dulce de leche voor gebruiken, maar ik had toevallig nog een blikje gecondenseerde melk en nu wil ik het daarmee proberen
Zou ik die dulce de leche vanavond al kunnen maken en morgenochtend in de taart kunnen gebruiken?
pi_46593670
dat lijkt me geen probleem toch? aangezien je het langer kunt bewaren
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  vrijdag 23 februari 2007 @ 16:41:01 #88
38042 Maerycke
Ja, wat nou weer?
pi_46598239
Hoe kom je aan de schuimplaat als ik vragen mag?

Overigens heb ik vandaag zo'n blikje in een pan gegooid en twee uur later... Dulce de Leche! De echte, zoals dat ook in de Haagen Dasz ijs is verwerkt

Smaakt ook prima met versgebakken cake
pi_46598282
Het blikje ligt in het pannetje...ben benieuwd!
(:
pi_46599337
quote:
Op vrijdag 23 februari 2007 16:41 schreef Maerycke het volgende:
Hoe kom je aan de schuimplaat als ik vragen mag?
Die ga ik ook zelf maken, met eiwit en suiker gewoon maken
pi_46599427
Ik heb vanmiddag een blikje gecondenseerde melk van Friesche Vlag bij de Appie gekocht. Ik ga het morgen of een zondag maar eens 2 uur koken in een pannetje. Ik ben benieuwd .
pi_46604027
aah..damn dit is ZOET! Wel zeer machtig, had een crackertje met dit spul genomen, zat meteen ook vol!

Vergeet niet af en toe je blikje te draaien tijdens het koken, bij mij was een helft zachter dan de andere helft..heb t flink moeten doorroeren

Mijn mening over de smaak:
Wel lekker, maar je moet er wel echt zin in hebben. Ga dit weekend pannekoekjes bakken en het daarop smeren
(:
pi_46625858
quote:
Op dinsdag 20 februari 2007 17:52 schreef Black-Hole het volgende:

[..]
recept Appeltaart met fudge


* Reese kopieert, plakt en print..

Zo te zien heb ik alles in huis . Lekker zeg, ik ga aan de slag!
Eeuwig vijfentwintig
pi_46628073
Dat lijkt me echt mierzoet met die schuimpjes en die chocolade en die ddl.
Helpt waar hij kan!
pi_46628301
Dit lijkt zo te zien erg op Indiase burfi's. Lekker.
pi_46633494
quote:
Op zaterdag 24 februari 2007 17:11 schreef NoSigar het volgende:
Dat lijkt me echt mierzoet met die schuimpjes en die chocolade en die ddl.
Was het ook Heel zwaar en heel machtig, maar wel lekker

Eindresultaat:

pi_46634858
Hoe moet je het bewaren trouwens? Heb t nu maar in de koelkast gezet...
En hoelang blijft zoiets ongeveer goed?
(:
  zondag 25 februari 2007 @ 09:54:18 #98
81237 releaze
best of both worlds
pi_46647738
ik smeer het nou sochtends op mn brood, erg lekker
heb ook een potje aan mn ouders gegeven, die waren er ook wel over te spreken!
  vrijdag 2 maart 2007 @ 11:54:13 #99
160419 Zij-en-Hij
Je Doet Het Verkeerd Sukkel!!!
pi_46840731
quote:
Op zaterdag 24 februari 2007 20:43 schreef nein het volgende:
Hoe moet je het bewaren trouwens? Heb t nu maar in de koelkast gezet...
En hoelang blijft zoiets ongeveer goed?
Dat wil ik dus ook graag weten:

* Als ik het in de koelkast bewaar wordt het dan niet te taai om te verwerken?
* Hoe lang blijft het goed?

En over het bereiden:
* 2 uur koken is dus voldoende. Moet het blik onder water staan?
* Moet het op hoog/half-hoog/laag vuur?

Wie kan me verder helpen? Ik wil het morgen gaan maken.
"..Hij Spreekt Alien-taal! Kicken!!!.."
Verneukte Koffiepads..
  vrijdag 2 maart 2007 @ 11:55:16 #100
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_46840751
blikje moet onder water, en het water moet koken, dus gewoon het water kokend houden. misschien af en toe wat water erbij ivm verdamping
verder heb ik er nog geen ervaring mee
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  vrijdag 2 maart 2007 @ 12:14:53 #101
81237 releaze
best of both worlds
pi_46841299
10 dagen geleden hebben wij het goedje gemaakt volgens het bovenvermelde recept, dus echt met melk en suiker, niet de zoete melk.. we hebben het gelijk in de koelkast gezet en in de koelkast werd het natuurlijk een stuk taaier, maar nogsteeds goed smeerbaar. mn vriend zei dat het in de koelkast gezet moet worden vanwege de suiker en de melk, die combinatie op kamertemperatuur schijnt nogal heerlijk lekker te zijn voor bacterieen. (aangezien er geen conserveringsmiddelen in zitten) nuja goed.
Een paar dagen geleden kwam ik er achter dat de dulce de leche wel aan het kristaliseren/carameliseren oid is. Dus, gewoon kleine harde suikerstukjes, zo groot als suikerkristallen zeg maar. Ik weet niet of dit komt omdat dit nu een week oud is, of dat het komt omdat het potje bijna leeg begint te raken enzo, en het smaakt nogsteeds prima maar het ligt wat minder zacht in de mond. De smaak is nog hetzelfde, en nog geen spoor van een overdaad aan bacterieen of schimmels.
  zaterdag 21 februari 2009 @ 17:17:26 #102
14509 reem
Correspondent in Buenos Aires
pi_66318206
Klein schopje:

Dulce de Leche is tegenwoordig ook bij de AH XL te koop, dus daar ga ik het dadelijk even halen. Daarna volgt ongetwijfeld een recensie over de kwaliteit van het goedje. In Argentinië heb ik veel verschillende merken geprobeerd, eens kijken hoe "Mijn Oma" scoort.
[b]@RemiLehmann[/b]
pi_66328948
quote:
Op zaterdag 21 februari 2009 17:17 schreef reem het volgende:
Klein schopje:

Dulce de Leche is tegenwoordig ook bij de AH XL te koop, dus daar ga ik het dadelijk even halen. Daarna volgt ongetwijfeld een recensie over de kwaliteit van het goedje. In Argentinië heb ik veel verschillende merken geprobeerd, eens kijken hoe "Mijn Oma" scoort.
Die is al een tijdje te koop en ik vond het echt niet lekker vergeleken met wat je zelf maakt van gecondenseerde melk.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_66328982
En dan gelijk in dit topic even de waarschuwing dat het blikje kan ontploffen (is iemand op fok dus overkomen, incl. lelijke brandwonden...)
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  zondag 22 februari 2009 @ 01:29:36 #105
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_66331407
Had ie niet genoeg water in de pan gedaan. Gewoon zorgen dat het goed onder water staat en echt niet dat het dan ontploft.
pi_66336555
quote:
Op zondag 22 februari 2009 01:29 schreef RobinOok het volgende:
Had ie niet genoeg water in de pan gedaan. Gewoon zorgen dat het goed onder water staat en echt niet dat het dan ontploft.
idd, blikjes moeten een normale commerciële sterilisatie kunnen doorstaan. (ongeveer 10 minuten bij 120°C). Dus de pan zou drooggekookt moeten zijn en daardoor zou de temperatuur verder opglopen moeten zijn.
Uiteraard is het nooit verstandig om onder druk staande voorwerpen te laten vallen.

(ik weet niet wat er gebeurd is, dit heeft meer met mijn werk te maken)
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_66336588
en ter aanvulling op reem, ik heb het ook bij Jumbo gezien, alleen niet gekocht, leek me al niet lekker.
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  zondag 22 februari 2009 @ 19:50:31 #108
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_66350295
In een pan net onder water zetten, 3 uur laten koken, zachtjes en weer bijvullen als het niet meer onder staat,en af laten koelen voordat je het opent.
Heerlijk over roomijs.
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
pi_66350797
quote:
Op zondag 22 februari 2009 01:29 schreef RobinOok het volgende:
Had ie niet genoeg water in de pan gedaan. Gewoon zorgen dat het goed onder water staat en echt niet dat het dan ontploft.
Ook af laten koelen in de pan met water!
pi_66358358
quote:
Op zondag 22 februari 2009 20:06 schreef ColdFeet het volgende:

Ook af laten koelen in de pan met water!
Volgens mij was dat het probleem dus.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_66360558
Ik heb gisteren dit recept gemaakt:

http://www.chocolatetradingco.com/magazine.asp?section=28&id=36

Bij de ganache heb ik een beetje blauwe kaas gedaan en i.p.v. de karamelsaus heb ik een veeg dulce de leche erbij geserveerd. Ik denk dat weinig toetjes in sterrenrestaurants hieraan kunnen tippen, zo lekker was het.
pi_66360657
Heb je elke stap zelf gemaakt? Verslag graag met ervaringen etc!
Life is too short not to have fun
pi_66361503
quote:
Op maandag 23 februari 2009 01:14 schreef vaagsel het volgende:
Heb je elke stap zelf gemaakt? Verslag graag met ervaringen etc!
Dit recept is bij mij 5 keer mislukt voordat het een keer goed ging.

Dit recept is in principe vrij simpel als je let op het volgende:

1. Wat ik vervelend vond was het handmatig kloppen van de eieren. Gebruik een staafmixer o.i.d. als je geen lamme arm wilt krijgen.

2. Gebruik niet een te groot blokje ganache, want dan zijn de wanden van je coulant niet stevig genoeg om een bolletje ijs te dragen en bestaat de kans dat hij instort. Wanneer je te weinig ganache gebruikt heb je in principe gewoon een chocolade soufflé.

3. In het recept van Michel Bras is de korst van de coulant hard, maar als je het recept volgt blijkt dat het resultaat eigenlijk meer op een ( gevulde) soufflé lijkt. Hoe hij die harde korst voor mekaar krijgt is mij een raadsel.

4. Ik heb een aantal keer de exacte hoeveelheden van de ingrediënten gebruikt zoals die staan in het recept van Bras, maar ik had telkens een tekort aan soufflé mix. Ik heb gekeken in de Larousse en daar staat een recept in voor chocolade soufflé. Ik gebruik nu dat recept.

5. Het idee om blauwe kaas aan de ganache toe te voegen heb ik van Heston Blumenthal.



Overigens kan je op dit filmpje zien dat het eigenlijk gewoon een soufflé is.

6. Let erop dat het een paar uur duurt voordat de ganache bevroren is en in blokjes kan worden gesneden. Het is daarom beter om de ganache een dag van te voren te maken en in de vriezer te stoppen.

7. Je kan in principe gewoon roomijs van Hertog o.i.d. gebruiken, maar zelf vind ik het jammer om bij zo'n 3 michelinsterrentoetje (?) niet zelfgemaakt ijs te serveren. Het verschil proef je toch wel een beetje.

8. Gebruik voor dit recept echt goede chocolade van minstens 75 procent. Bij de chocolade en blauwe kaas ganache kan je beter wat suiker toevoegen, want 75% procent cacao chocolade+blauwe kaas= bitter.

9. Pas op dat de coulant niet instort. De kans dat dit gebeurt is nog groter als bij een normale soufflé. Gewoon 12 minuten in de oven doen en de oven dicht laten.

Resultaat: Zoet van de dulce de leche en de ganache + bitter van de chocolade en de blauwe kaas + warm en machtig van de coulant + koud en zacht van het ijs = chocolate heaven.

EDIT:

Ik heb in één dag meerdere malen dit recept verkloot. Misschien denk je, wat bezielt iemand om hetzelfde recept tig keer op een dag te maken: ach ja, het was zaterdag en ik had het huis voor mijzelf.
pi_66372199
Even over die blikmethode. Een vriend van mij heeft het laatst geprobeerd, precies volgens het boekje en het is alsnog ontploft. Gelukkig heeft hij er niets aan overgehouden. Ik raad jullie de au bain marie methode aan, want die is veiliger en duurt maar iets langer.
pi_66372263
quote:
Op maandag 23 februari 2009 13:48 schreef Fakkan het volgende:
Even over die blikmethode. Een vriend van mij heeft het laatst geprobeerd, precies volgens het boekje en het is alsnog ontploft. Gelukkig heeft hij er niets aan overgehouden. Ik raad jullie de au bain marie methode aan, want die is veiliger en duurt maar iets langer.
Huh? Hoe had hij het gedaan, dan? En wat noem jij de au-bain-mariemathode? Gecondenseerde melk in een kom boven een pan kokend water?
pi_66372776
quote:
Op maandag 23 februari 2009 13:50 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Huh? Hoe had hij het gedaan, dan? En wat noem jij de au-bain-mariemathode? Gecondenseerde melk in een kom boven een pan kokend water?
Ja precies. In een kom boven een pan kokend water. Als je één kan gecondenseerde melk gebruikt duurt het misschien een kwartier langer. Mijn vriend zegt dat hij het kannetje uit het hete water heeft gehaald en in de wasbak had gelegd om af te laten koelen. Daar is er een scheurtje ontstaan in het blik, al gebeurde het niet met heel veel kracht. Het was een blikje van Friesche Vlag, die je bij de AH kan kopen.
pi_66373292
Feitjes:

Dulce de leche komt niet uit Argentinie maar uit Frankrijk. (Het is echter wel zo dat het in Argentinie ontzettend populair is omdat het ontzettend goedkoop en makkelijk te vervaardigen is.)

Ik hoop dat het aanslaat en dat Campina het begint te vervaardigen aangezien we in Nederland Melk zat hebben. Het is natuurlijk van de zotte dat een melkproducent als nederland dit goedje moet gaan importeren.
pi_66373445
quote:
Op maandag 23 februari 2009 14:04 schreef Fakkan het volgende:

[..]

Ja precies. In een kom boven een pan kokend water. Als je één kan gecondenseerde melk gebruikt duurt het misschien een kwartier langer. Mijn vriend zegt dat hij het kannetje uit het hete water heeft gehaald en in de wasbak had gelegd om af te laten koelen. Daar is er een scheurtje ontstaan in het blik, al gebeurde het niet met heel veel kracht. Het was een blikje van Friesche Vlag, die je bij de AH kan kopen.
Dat zei ik toch, je moet ze in de pan met heet water af laten koelen
  dinsdag 24 februari 2009 @ 00:56:54 #119
14509 reem
Correspondent in Buenos Aires
pi_66395146
quote:
Op maandag 23 februari 2009 14:19 schreef diamant het volgende:
Feitjes:

Dulce de leche komt niet uit Argentinie maar uit Frankrijk. (Het is echter wel zo dat het in Argentinie ontzettend populair is omdat het ontzettend goedkoop en makkelijk te vervaardigen is.)
En waar komt deze wijsheid vandaan?
[b]@RemiLehmann[/b]
pi_66408566
Hmmm lekker.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_66408757
quote:
Op dinsdag 24 februari 2009 00:56 schreef reem het volgende:

[..]

En waar komt deze wijsheid vandaan?
http://en.wikipedia.org/wiki/Dulce_de_leche#Origins
  dinsdag 24 februari 2009 @ 14:47:46 #122
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_66409223
Misschien omdat je die blikjes tegenwoordig met een lipje kunt open trekken? Dat ze daardoor minder stevig zijn? Dat zou kunnen. Ik heb er in ieder geval nog nooit last van gehad.

Het grappige is dat je ook gewoon meer dan 1 blikje tegelijk kunt koken en de anderen in de kast terug kunt zetten. Ze zijn gewoon nog even lang houdbaar als voordat je ze kookte. Misschien nog wel langer. Altijd handig om op voorraad te hebben, toch?

Mij beviel dit simpele "receppie" wel:



Bastognekoeken, caramelsaus, banaan. Eventueel nog chocola erbij als je hebt.
Meer hoeft dat niet te zijn. Yum.
  dinsdag 24 februari 2009 @ 15:01:20 #123
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_66409724
ikvinnutvies
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  dinsdag 24 februari 2009 @ 15:02:27 #124
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_66409769
quote:
Op dinsdag 24 februari 2009 14:47 schreef RobinOok het volgende:


Mij beviel dit simpele "receppie" wel:

[ afbeelding ]

Bastognekoeken, caramelsaus, banaan. Eventueel nog chocola erbij als je hebt.
Meer hoeft dat niet te zijn. Yum.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  dinsdag 24 februari 2009 @ 15:06:04 #125
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_66409899
Ja, vies he?
Dat zeggen mijn heupen ook.
  dinsdag 24 februari 2009 @ 16:15:30 #126
407 Hik
La vida es un carnaval
pi_66412377
Ik heb het echt te veel gegeten daar. Iedere ochtend weer zo'n halve pot op je brood en het komt echt je neus uit op een gegeven moment...
Travel is fatal to prejudice,bigotry and narrow-mindedness and many of our people need it solely on these accounts. Broad, wholesome, charitable views of men and things cannot be acquired by vegetating in one corner of the earth all one's lifetime.
  dinsdag 24 februari 2009 @ 16:18:15 #127
14509 reem
Correspondent in Buenos Aires
pi_66412461
dat receppie gaan we dadelijk eens even uitproberen!
[b]@RemiLehmann[/b]
  dinsdag 24 februari 2009 @ 16:26:17 #128
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_66412758
Leuk! En doe dan voor de lol eens op 1 hapje ook wat kruidnagelpoeder. Kijken wat je daarvan vindt.
pi_66436437
Binnenkort ook eens proberen.

Maar blikje constant onder water houden bij het verhitten en het dan om af te koelen van het vuur af halen en in het water laten afkoelen? Of koud water erbij gieten?

Ben nogal van de stomme ongelukken in de keuken en heb geen zin in brandwonden.
Sweet and innocent...
pi_66436605
quote:
Op woensdag 25 februari 2009 10:38 schreef Innocence het volgende:
Binnenkort ook eens proberen.

Maar blikje constant onder water houden bij het verhitten en het dan om af te koelen van het vuur af halen en in het water laten afkoelen? Of koud water erbij gieten?

Ben nogal van de stomme ongelukken in de keuken en heb geen zin in brandwonden.
Zorg dat het blikje in de pan ALTIJD onder water staat! Als het waterpeil daalt in de pan: warm water bijgieten! Water hoeft niet 'hard' te koken, zodra het kookt, draai je het vuur op z'n laagst en doe je een deksel op de pan.

Dan na een paar uur het vuur uitzetten, de pan gewoon laten staan en na een uur eens proberen het blikje uit het water te halen, al dan niet met een keukentang. De inhoud blijft best lang heet!

Toffee maken is geen haastklus Ik doe het op een zondagmiddag, en dan meteen 4 blikjes tegelijk; je kunt ze jaaaaaren bewaren.
  woensdag 25 februari 2009 @ 12:42:27 #131
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_66441425
Ik zou er nooit koud water bij doen, Innocence. Grote temperatuurschommelingen zijn nooit een goed idee bij dingen die kunnen ploffen. Ik haal het wel altijd uit het water en laat het dan gewoon een nacht rustig afkoelen. Zoals ik eerder al zei, zolang je het dicht laat is het zo ongeveer eeuwig houdbaar. Dus haast en snel afkoelen is helemaal niet nodig. Koelkast is ook niet nodig. Het kan zo terug de voorraadkast in. (wel etiketje even bewaren en er terug op plakken)

En ik zou zorgen dat je een goed grote pan hebt, waarbij het blikje dus ruim onder water staat. Aan de kook brengen, deksel erop, zachtjes zetten en dan na een half uurtje checken. Maar ik hoef nooit water bij te gooien, wil dat risico niet eens lopen dat de bovenkant droog komt te staan, dus grootste pan. Eenmaal aan de kook maakt het niet uit hoor, dat het veel water is.

Of, dat doe ik ook wel eens, in het 2e compartiment van mijn slowcooker als ik in het andere compartiment een stoofpotje aan het bereiden ben. Maar ja, zo'n slowcooker heeft vast niet iedereen in huis.
  woensdag 25 februari 2009 @ 13:54:48 #132
14509 reem
Correspondent in Buenos Aires
pi_66444324
quote:
Op dinsdag 24 februari 2009 16:26 schreef RobinOok het volgende:
Leuk! En doe dan voor de lol eens op 1 hapje ook wat kruidnagelpoeder. Kijken wat je daarvan vindt.
Kruidnagelpoeder had ik niet in huis, maar de rest van je recept heb ik wel gevolgd en was erg lekker. Mooie smaakcombinatie van zoet en bitter. Mijn huisgenoten zijn nu fan, dus dat betekent dat ik de komende dagen wel vaker dit zal moeten maken
[b]@RemiLehmann[/b]
pi_66445523
Inderdaad erg lekker. Zag hierboven een recept staan met banaan en koekjes, het is ook lekker om daar nog kiwi aan toe te voegen, omdat het iets zuurder is.

[ Bericht 87% gewijzigd door Solaar op 25-02-2009 14:29:17 (aah, tweede pagina.) ]
  woensdag 25 februari 2009 @ 15:11:35 #134
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_66447341
Sorry, maar daar kan ik me dan weer niks bij voorstellen, dat dat lekker zou zijn, kiwi met caramelsaus.
  woensdag 25 februari 2009 @ 16:15:34 #135
44902 R_B
OEHWEE, you are good looking!
pi_66449861
Je kan dat leche condensada ook gebruiken om lekkere rijstepudding mee te maken...
pi_66454249
Staat zachtjes te koken nu, in een ruime pan met water. Laat ik het vanavond weer afkoelen en morgenochtend eens kijken of ik het lekker vind.
Sweet and innocent...
pi_66494300
Het is gelukt! Vind het zo los eigenlijk niet eens lekker, maar heb het tussen koekjes gedaan, echt hemels!

Twee koffieleutjes van Peijnenburg met een dikke laag ertussen, ook lekker bij de thee

Smaakt trouwens heel erg naar de caramel shortcake die ze bij mij op school verkopen, die ga ik dan ook eens zelf proberen te maken. Gewoon koekjesdeeg, met een dikke laag dulche de leche en gesmolten chocolade erover.
Sweet and innocent...
  vrijdag 27 februari 2009 @ 13:24:53 #138
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_66517121
Ik heb inmiddels contact gehad met Friesche vlag, en die hebben sowieso nog nooit gehoord van Dulce de Leche, maar na even zoeken op internet, raden ze mensen toch ten strengste af om het te maken door blikjes te verwarmen
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  vrijdag 27 februari 2009 @ 14:24:34 #139
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_66519377
*proest* De halve wereld doet dit al eeuwen, maar Friesche vlag heeft er nog nooit van gehoord. Ja hoor.
pi_66519427
Wat een bullshit. Volgende keer gewoon in de pan af laten koelen, Muck!
  vrijdag 27 februari 2009 @ 14:28:53 #141
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_66519569
quote:
Op vrijdag 27 februari 2009 14:25 schreef ColdFeet het volgende:
Wat een bullshit. Volgende keer gewoon in de pan af laten koelen, Muck!
ja, ik heb het ondertussen al weer een keer gemaakt en dat ging prima

toch blijft het vreemd... 100 keer maken, geen enkel probleem, en ineens gaat het helemaal mis
Het enige dat ik kan bedenken is dat er ergens een zwakke plek in het blikje gezeten heeft ofzo.
enniewee, de brandwond geneest mooi, ik bak weer taart, komt wel weer goed
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_66539622
quote:
Op vrijdag 27 februari 2009 13:24 schreef Muck het volgende:
Ik heb inmiddels contact gehad met Friesche vlag, en die hebben sowieso nog nooit gehoord van Dulce de Leche, maar na even zoeken op internet, raden ze mensen toch ten strengste af om het te maken door blikjes te verwarmen
Dat méén je niet!! Wat een onzin

En daarbij zou ik het als bedrijf ook afraden ivm mogelijkheid op rechtszaken als het een keer mis gaat
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_66545555
lekker
looooooooooooooooool lol
  dinsdag 5 mei 2009 @ 13:05:42 #144
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_68689241
Gisteren een blikje friese vlag in het kokende water gezet, kwam ik er vanochtend achter dat het dus de hele nacht op het vuur heeft gestaan...maar blikje was niet drooggekookt dus vanavond maar zien wat het nu is, erst maar een dag laten afkoelen!
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
  dinsdag 5 mei 2009 @ 13:41:40 #145
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_68690456
quote:
Op dinsdag 5 mei 2009 13:05 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Gisteren een blikje friese vlag in het kokende water gezet, kwam ik er vanochtend achter dat het dus de hele nacht op het vuur heeft gestaan...maar blikje was niet drooggekookt dus vanavond maar zien wat het nu is, erst maar een dag laten afkoelen!
dat zal wel zwart geworden zijn ben ik bang
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  dinsdag 5 mei 2009 @ 15:47:36 #146
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_68695317
Wie weet is er een wonder gebeurd...zal het laten weten
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
  woensdag 6 mei 2009 @ 12:06:21 #147
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_68724698
Tegen alle verwachting in is het niet verbrand...een donkere caramel pasta, lijkt eigenlijk het meest op bebogeen (duh dat is ook caramel pasta) al is die wat smeerbaarder. Maar vanochtend lekker op brood gegeten, niets mis mee
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
  woensdag 6 mei 2009 @ 19:28:00 #148
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_68742268
Gelukkig maar
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  donderdag 7 mei 2009 @ 09:05:13 #149
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_68760853
Yep, bananofeetaart, here i come
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
pi_69230944
oehh spannend! Mijn blikje staat nu op! 2 uur laten koken toch?
Hoe lang moet het afkoelen straks?
  woensdag 20 mei 2009 @ 17:02:14 #151
139677 Curiosity
In the devil's playground
pi_69231563
quote:
Op woensdag 20 mei 2009 16:42 schreef styliste het volgende:
oehh spannend! Mijn blikje staat nu op! 2 uur laten koken toch?
Hoe lang moet het afkoelen straks?
Voor het veilige morgen pas openen.
“Gentlemen, you had my curiosity… but now you have my attention.”
  donderdag 21 mei 2009 @ 01:16:15 #152
14509 reem
Correspondent in Buenos Aires
pi_69249317
Hmm, ben vrijdag weer in Buenos Aires. Zal in de supermarkt eens flink inslaan en daarna een vergelijkend warenonderzoek houden om de lekkerste dulce de leche te vinden
[b]@RemiLehmann[/b]
pi_69271685
http://www.unidexholland.(...)caramel_397_gram.jpg

binnen een paar seconden caramel uit een blikje..
pi_69421293
Blikje is gekocht tvp --> komend weekend es proberen! Thanx voor de goede ideeen!
  dinsdag 26 mei 2009 @ 16:22:48 #156
58560 Oksel
Gezellig.
pi_69421410
Je laat het blik dus DICHT? Die zet je in een pan met water.. en kook je 1,5 uur..?!
pi_69421441
quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 16:22 schreef Oksel het volgende:
Je laat het blik dus DICHT? Die zet je in een pan met water.. en kook je 1,5 uur..?!
Uhuh Als je het blikje eerst openmaakt en dan in een pan water zet, wordt het zo'n smeerboel
  dinsdag 26 mei 2009 @ 16:49:13 #158
58560 Oksel
Gezellig.
pi_69422251
Je kan ook een BEETJE water in de pan doen, spuit 11.
pi_69422574
quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 16:49 schreef Oksel het volgende:
Je kan ook een BEETJE water in de pan doen, spuit 11.
Maar dan wel tot bovenaan het blikje, anders verwarm je het niet gelijkmatig. Dus dan moet je er anderhalf uur bij blijven staan om te kijken of er geen water in het blikje bubbelt, of dat het waterpeil niet daalt. Wat jij leuk vindt
Volgens mij begrijp je de uitdrukking 'spuit elf geeft ook modder' niet helemaal
  dinsdag 26 mei 2009 @ 17:02:33 #160
58560 Oksel
Gezellig.
pi_69422743
Grin. Het is mogelijk dus..
pi_69498204
Heb het net gemaakt Blikje van Friesche vlag in een pan gemikt en 2uur zachtjes laten koken... toen even laten afkoelen op een metalen plaat zodat het wat sneller gaat en daarna openmaken

Had ook geen flauw idee wat ik moest verwachten maar vindt het zeker geslaagd
Wel als tip om het goedje even goed door te roeren, bij mij zaten er allemaal 'blokken' in zeg maar, maar na goed roeren wordt het een mooie smeuïge substantie

Kun je dit nu het beste in de koelkast bewaren of gewoon buiten de koelkast? (het zit in een Jam-potje)
Bram! Boterham!
  donderdag 28 mei 2009 @ 22:18:19 #162
156451 nexus-pilot
Slapend horror
pi_69507183
quote:
Op maandag 23 februari 2009 14:19 schreef diamant het volgende:
Feitjes:

Dulce de leche komt niet uit Argentinie maar uit Frankrijk. (Het is echter wel zo dat het in Argentinie ontzettend populair is omdat het ontzettend goedkoop en makkelijk te vervaardigen is.)

Ik hoop dat het aanslaat en dat Campina het begint te vervaardigen aangezien we in Nederland Melk zat hebben. Het is natuurlijk van de zotte dat een melkproducent als nederland dit goedje moet gaan importeren.
Waarom is het dan een spaanse naam ipv frans
Ik zie daar 2 dwergen staan en ze zijn dronken ;[.
pi_69587026
Hij staat op hoor.........ben onwijs benieuwd waar het naar smaakt! Morgenochtend kom ik erachter.....ik moet gewoon ff geduld hebben!
pi_69595328
Het is supergoed gelukt!!! Het hele blikje is dezelfde substantie, en het is lekker spul zeg! Wel erg zoet lol! Maar zeker lekker voor vanavond op de pannenkoeken

Thanx voor alle inspiratie
  zondag 7 juli 2013 @ 18:50:27 #165
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_128693780
Kick.
Net een blikje in de pan gezet geïnspireerd door Renren. Heb het gek genoeg nooit eerder gemaakt.
Waar eten jullie het graag bij? :9
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_128693993
Banoffee Pie O+

"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  zondag 7 juli 2013 @ 20:24:25 #167
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_128696902
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2013 18:50 schreef Mirjam het volgende:
Kick.
Net een blikje in de pan gezet geïnspireerd door Renren. Heb het gek genoeg nooit eerder gemaakt.
Waar eten jullie het graag bij? :9
Pedro Ximénez sherry.
  zondag 7 juli 2013 @ 22:08:42 #168
14509 reem
Correspondent in Buenos Aires
pi_128701275
Smeer een dikke laag dulce de leche op een bastognekoek en doe er wat banenschijfjes bovenop. BINGO!

Heeft vast wel iemand al eerder gepost denk ik.
[b]@RemiLehmann[/b]
  zondag 7 juli 2013 @ 22:09:07 #169
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_128701299
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2013 22:08 schreef reem het volgende:
Smeer een dikke laag dulce de leche op een bastognekoek en doe er wat banenschijfjes bovenop. BINGO!

Heeft vast wel iemand al eerder gepost denk ik.
ja, Robin :D
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  zondag 7 juli 2013 @ 22:29:55 #170
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_128702289
Haha, ja, dat was ik. :)


Banoffee Cookie
  zondag 7 juli 2013 @ 23:02:45 #171
221912 minilot
Nancy boy
pi_128703925
Ik heb vanmorgen ook een blikje gekookt. Ik ben meestal van plan om er van alles mee te doen en toffe dingen te gaan bakken enzo, maar meestal lepel ik uiteindelijk gewoon in twee dagen zo'n blik leeg, zonder iets erop of erbij. c_/
Let me see you stripped down to the bone
pi_128705116
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2013 23:02 schreef minilot het volgende:
Ik heb vanmorgen ook een blikje gekookt. Ik ben meestal van plan om er van alles mee te doen en toffe dingen te gaan bakken enzo, maar meestal lepel ik uiteindelijk gewoon in twee dagen zo'n blik leeg, zonder iets erop of erbij. c_/
Dat doe ik ook als ik de helft in een recept heb gebruikt :9~
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  zondag 7 juli 2013 @ 23:35:15 #173
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_128705444
Je kunt het blikje ook gecarameliseerd, maar ongeopend terug in de kast zetten. Dan is het zelfs nog langer houdbaar dan het al was. Ik heb dat wel eens gedaan, onder het mom van "dan is het vast klaar als ik een keer iets leuks verzin met dulce de leche. (maar ik ben net zo erg als Minilot, ik lepel het uieindelijk ook gewoon in een paar dagen naar binnen)
  zondag 7 juli 2013 @ 23:38:33 #174
221912 minilot
Nancy boy
pi_128705604
Door deze topickick is nu ineens al één derde van het blikje leeg. Grrmbl. :)
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 7 juli 2013 @ 23:52:12 #175
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_128706124
:D
Ik kan haast niet wachten tot ik het blikje open mag maken.
koop morgen wat Bastogne-koeken zodat ik het daar op kan doen :9
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  zondag 7 juli 2013 @ 23:54:48 #176
221912 minilot
Nancy boy
pi_128706221
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2013 23:35 schreef RobinOok het volgende:
Je kunt het blikje ook gecarameliseerd, maar ongeopend terug in de kast zetten. Dan is het zelfs nog langer houdbaar dan het al was.
O, kijk aan. In dat geval kook ik morgen tien blikkies tegelijk! :)
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 7 juli 2013 @ 23:58:34 #177
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_128706379
quote:
1s.gif Op zondag 7 juli 2013 23:54 schreef minilot het volgende:

[..]

O, kijk aan. In dat geval kook ik morgen tien blikkies tegelijk! :)
Maar dan moet je volgende maand al weer een nieuwe batch maken ;(
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  maandag 8 juli 2013 @ 00:00:30 #178
221912 minilot
Nancy boy
pi_128706455
O ja, da's ook weer zo! :D
Let me see you stripped down to the bone
  maandag 8 juli 2013 @ 09:25:57 #179
14509 reem
Correspondent in Buenos Aires
pi_128711787
Vanaf september weer in Buenos Aires, genoeg keuze in de supermarkt daar.

[b]@RemiLehmann[/b]
  maandag 8 juli 2013 @ 11:33:07 #180
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_128714906
quote:
1s.gif Op zondag 7 juli 2013 23:54 schreef minilot het volgende:

[..]

O, kijk aan. In dat geval kook ik morgen tien blikkies tegelijk! :)
Schrijf dan wel op de blikjes wat er in zit, of haal te etiketten er van te voren af en plak ze er later weer op. Deze laten namelijk los bij het koken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 8 juli 2013 @ 14:53:49 #181
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_128721547
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  maandag 8 juli 2013 @ 18:35:40 #182
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_128728705
ooh kreunnnnn
  dinsdag 9 juli 2013 @ 09:43:58 #183
221912 minilot
Nancy boy
pi_128749196
Ha, die foto's! Mijn blikje van afgelopen weekend is al soldaat gemaakt. Zonder bastogne, zonder banaan. Gewoon met lepel. *)

quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2013 11:33 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Schrijf dan wel op de blikjes wat er in zit, of haal te etiketten er van te voren af en plak ze er later weer op. Deze laten namelijk los bij het koken.
Lijkt me niet nodig: zoveel etiketloze blikjes heb ik ten slotte niet in mijn kast. Bovendien: vast toch snel op. >:)
Let me see you stripped down to the bone
  † In Memoriam † zondag 14 juli 2013 @ 17:00:50 #184
37843 lady-wrb
kortaf
pi_128940209
ik ga die appeltaart binnenkort proberen :~

mijn blikjes zijn gelukkig nog dicht. ik kan er ook niet afblijven als het open is :@
pi_129036246
Hoe kun je zoeken naar zo'n blikje :')

Het stond hier in het pad bij de Aziatische producten naast de kokosmelk :')
Ik keek naar jou, jij naar je brommertje; ik houd van jou, jij van je brommertje; jij brak mijn hart, ik jouw brommertje...
pi_129039773
En hier bij de soja dranken, naast de chocomel enzo :P
Door die foto's van Mirjam kon ik de verleiding niet meer weerstaan, de pan staat nu op 't vuur :D Ben benieuwd! Maar ik heb geen Bastogne gekocht, ik heb zo'n vermoeden dat ik niet meer nodig heb dan een lepel en dat blikkie :')
pi_129039930
Hier stond ie bij de koffiemelk en zo. Dat vond ik ook de meest logische plaats dus ik had 'm snel gevonden :+
  maandag 22 juli 2013 @ 23:54:45 #188
89287 robber57
Lets go Brandon!
pi_129238833
Ik kan wel wat meer over de geschiedenis vertellen, geen links want het komt van mijn opa en dies dood, rip

Frisian flag condensed (sweetened) milk is het oudste nog bestaande zuivel merk in de wereld, het karakteristieke blikje met rood wit blauwe Friese vlag is wereld beroemd en al meer dan 90 jaar, de friese vlag condens fabriek werd opgericht in 1918 en al voor wwII werden de blikjes over de hele wereld verkocht, koelkasten waren er nog niet en csm was een goed, lang houdbaar en betaalbaar alternatief, bijna iedere leger eenheid over de hele wereld gebruikte de blikjes in nood rantsoenen en voor dagelijks gebruik vanwege de hoge voedingswaarde en het verzadigende effect op eetlust.
Voorheen ( nu nog?) waren er ook 2 varianten; gezoet en ongezoet, op de ongezoete stond op de achterkant ook een "recept" om er weer gewone melk van te maken( aanlengen met water 1:4 oid).

Als kind heeft mijn opa ooit dulce leche ( hij noemde het zoete melkboter) voor mij gemaakt en erbij verteld dat hij in dienst in 1925 oid geleerd had hoe je het in het veld op oefening moest maken: onder een grote pan water met 3 esbit branders ( dus samen met je slapies) water aan de kook brengen met het blikje er in, dan de pan in een geïmproviseerde hooikist en laten staan tot de volgende morgen en dan 1 blikje per keer open maken en delen met de 2 andere slapies, de andere 2 blikjes dicht laten en bewaren voor later.
Officieel was het verboden om de dure esbit blokjes daarvoor te gebruiken op straffe van 1 week latrine korvee.

Hoe in hemelsnaam dit goedje in Argentinië en Uruguay is beland weet ik niet zeker maar ik ben lang geleden 3 maanden in Uruguay geweest en ook toen vond je in iedere winkel de blikjes friese vlag en maakte de moeke van het gezin waar ik logeerde dulce leche en waren ze verbaasd ( ze dachten mij te verrassen met iets onbekends) dat ik wel het spulletje kende want iedere europeaan die ze te logeren hadden gehad kende het niet, toegeven dat dit wel overwegend duitsers waren.

Binnenkort maar weer eens maken.... :9

Pure speculatie maar plausibel: Argentinië en vooral Uruguay kent veel inwoners van duitse origine, Bayer is zo'n beetje eigenaar van Uruguay en hoe al die duitsers daar zijn beland (na mei 1945)is wel bekend.
Ver Voor WWII had het nederlandse leger een prima relatie met duitsland en haar leger want wij achten onszelf toen nog als "neutraal" en dus was er geen enkele reden om handel en relaties na WWI te stoppen, een truukje dat we al een paar eeuwen daarvoor hadden bedacht ( die goede ouwe voc mentaliteit)en zelfs nu nog steeds handhaven; wapens aan zowel oorlogs partij A en B leveren.

Tis misschien wat vergezocht maar ik zie het wel gebeuren; nederlandse soldaten op bezoek bij de oosterburen laten het truukje van de zoete melboter zien,wat van die duitsers vluchten naar Uruguay en Argentinië en voila.

Het merkwaardige aan het hele verhaal is dat voor mij wel duidelijk is dat de gekookte blikjes friese vlag het origineel is want iedereen in uruguay wist me te vertellen dat "grootmoeders recept" gemaakt werd met blijkjes friese flag, waarom is dat dan zo lang bij ons niet(meer) bekend geweest? , een stukje verloren hollandse folklore?

[ Bericht 11% gewijzigd door robber57 op 23-07-2013 00:25:40 ]
  zondag 28 juli 2013 @ 14:59:27 #189
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_129433489


Kwam deze mini blikjes vorige week tegen, 2 voor een euro, completely useless als je gecondenseerde melk alleen maar gebruikt om caramel te maken en niet om in je koffie te doen, maar ik kon ze toch niet weerstaan.

*O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O*

(hm, op de foto ziet ie er nog best groot uit. Had 'm beter tussen duim en wijsvinger kunnen houden..)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')