bronquote:
Prins Willem-Alexander mag dan vandaag vijf jaar getrouwd zijn met Máxima, of hij vanavond de keuken ingaat om een Argentijnse maaltijd in elkaar te draaien, valt te bezien. De kroonprins laat koken liever aan zijn bedienden over. Wij hopen dat zij vandaag het favoriete Argentijnse gerecht van Máxima zullen bereiden: een pannenkoek met dulce de leche. Want wat Nederlanders hebben met pindakaas, dat hebben de Argentijnen met deze zoete karamelachtige pasta.
ZOETE liefde
DULCE DE LECHE, Máxima’s favoriete lekkernij
ROTTERDAM – Dulce de leche, ofwel ’het zoet van de melk’, is in heel Zuid-Amerika populair, met name kinderen zijn gek op het mierzoete spul. In Argentinië wordt het door de thee geroerd, als versiering voor de taart gebruikt en gesmeerd op boterhammen, pannenkoeken, ijs, bananen, meloen, cake en kaakjes. Argentijnse Nederlanders en vakantiegangers die het product in Zuid-Amerika hebben leren kennen, zijn dan ook blij dat Silvia Piezzi de karamelcrème een jaar geleden naar Nederland bracht.
De vergelijking tussen Silvia en onze prinses is snel gemaakt: een krachtige, charmante vrouw, die net als Máxima in Argentinië woonde, haar hart verloor aan een Nederlander en alles achterliet om in zijn moederland te gaan wonen. Silvia: „Ik had net op heel jonge leeftijd mijn beide ouders verloren, toen ik mijn man tegenkwam. Mijn studie medicijnen heb ik afgebroken en het was best lastig om opnieuw te beginnen in Nederland. Toch heb ik gevochten”, zegt ze terwijl ze een lepel dulce de leche door haar thee heen roert. „Ik geloof dat alles mogelijk is, als je liefde hebt.”
Jaren geleden ontmoette Silvia zelf de kroonprins en zijn vrouw in Rotterdam, waar ze als jonge vrouwelijke ondernemer was uitgenodigd. „Ik heb gezellig zitten praten met Máxima en WillemAlexander, ze waren heel vriendelijk en spontaan. Ik sprak Spaans met Máxima en een wethouder maande me Nederlands te spreken, maar Alexander kwam ertussen en zei: ’Laat haar en mijn vrouw even in hun eigen taal spreken alstublieft’.”
Vorig jaar begon Silvia met haar bedrijf 4Futuro naast groente en fruit ook dulce de leche te importeren. „Ik heb meteen Màxima en Alexander een paar potjes gestuurd en kreeg zelfs een reactie via de mail dat ze het erg lekker hadden gevonden!”
Oma
Als herinnering aan haar moeder en omdat haar zoon Georgy zijn oma nooit zal leren kennen, plakte Silvia haar moeders foto op de potten en noemde ze het product: ’Mijn Oma’. Het blauw met witte etiket – de kleuren van de Argentijnse vlag – werd ontworpen door dr. Borelli, een vriend van de familie. „In Argentinië worden kinderen door hun moeder of oma verwend met dulce de leche. Ik weet nog dat wij vroeger buiten speelden en mijn oma riep: ’Wie wil er een boterham met dulce de leche?’ Alle kinderen stoven dan naar binnen.”
Tradities
De karamelcrème, ook te maken door gecondenseerde melk te verwarmen, is dus niet zomaar een smeerseltje, maar een door de tradities heen gegeten lekkernij dat veel herinneringen doet opleven. „Laatst nog belde een oudere Argentijnse mevrouw, die vertelde dat ze het fantastisch vond dat ze de pasta die zij vroeger at, nu ook aan haar kleinkinderen kon laten proeven.” Rijk worden is niet Silvia’s streven, wel wil ze graag de potten zoveel mogelijk verspreiden, zodat iedereen het kan proeven.
En als we goed geld verdienen, dan wil ik 30 procent van de winst geven aan de armen in Zuid-Amerika. ” Na het ijs dat we net achter de kiezen hebben, met, jawel, dulce de leche, komt er nu stokbrood aan met het goudgele goedje.
Of je er niet tonnetje rond van wordt? „Nee, joh, het bevat minder vetten en calorieën dan chocoladepasta. Maar, ik doe dit natuurlijk niet elke dag. Dulce de leche is voor mij magie. Kom, doe je ogen eens dicht”, zegt ze. „Neem een hapje en laat het smelten op je tong. Voel je hoe zacht? Dat is liefde!” Een hele zoete, kleffe liefde, dat wel. Wie dulce de leche al jaren mist of het juist voor het eerst wil proeven, maakt het zelf of kijkt op www.dulcedeleche.nl voor de verkoopadressen.
Bij de Argentijnse restaurants Gaucho’s wordt het Argentijnse goud in verschillende desserts gebruikt.
een beetje met bebogeen, maar dat ook niet echt.quote:Op dinsdag 6 februari 2007 14:14 schreef littledrummergirl het volgende:
is het ergens mee te vergelijken, met fluff of bebogeen ofzo?
Het valt eigenlijk wel mee... tuurlijk het is zoet, maar niet zo 'de tanden vallen al uit je mond als je er naar kijkt'-zoet als bebogeen...quote:
Het smaakt minder zoet dan bijvoorbeeld stroop.quote:
keukenstroop bedoel je dan? ieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeuwquote:Op dinsdag 6 februari 2007 16:15 schreef Lucille het volgende:
[..]
Het smaakt minder zoet dan bijvoorbeeld stroop.
* Sjeen krijgt ineens een ideequote:Op dinsdag 6 februari 2007 16:19 schreef Lucille het volgende:
Ik heb het dus al sinds 2001 niet meer gegeten.
Kheb weer een nieuw potje staanquote:Op dinsdag 6 februari 2007 16:19 schreef Lucille het volgende:
Ik heb het dus al sinds 2001 niet meer gegeten.
Yep, ik bedoelde gewoon stroop die je op bijvoorbeeld pannenkoeken doet.quote:Op dinsdag 6 februari 2007 16:26 schreef milagro het volgende:
[..]
keukenstroop bedoel je dan? ieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeuw
appelstroop
nu ja, ik ga het toch niet eten, ben niet zo van de zoete
Wij hebben elkaar volgens mij al in geen drie jaar gezien of zo. Te lang in ieder geval.quote:Op dinsdag 6 februari 2007 16:29 schreef BadAssBitchSmut het volgende:
[..]
Kheb weer een nieuw potje staan
We gaan wel een LD-DdL-meet houden ofzo![]()
Maar, maar, maar, daar vroeg ik het dus niet om.quote:
Dan moet je maar nadenken voor je iets post... doe ik ook nooitquote:Op dinsdag 6 februari 2007 17:00 schreef Lucille het volgende:
[..]
Maar, maar, maar, daar vroeg ik het dus niet om.
Ja ik weet manquote:Op dinsdag 6 februari 2007 17:00 schreef Lucille het volgende:
[..]
Wij hebben elkaar volgens mij al in geen drie jaar gezien of zo. Te lang in ieder geval.
je moet het wel ín het blikje laten zitten!quote:Op zaterdag 10 februari 2007 14:35 schreef nein het volgende:
Oe, weet ik ook es waar ik m'n gecondenseerde melk-blikje kan voor gebruiken.
Blijft het niet enorm aan de pan aanbakken trouwens?
Ik ken het ook helemaal nietquote:Op maandag 12 februari 2007 11:18 schreef guntherschneider het volgende:
Ik begrijp (net als Wakey) niet waarom dit niet bekender is in Nederland
gewoon, in het blik als ik het goed hebquote:Op zondag 18 februari 2007 00:42 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Als je het blik kookt maak je het dan wel open zodat het water kan verdampen of kook je het in het gesloten blik?
Gesloten en onder water.quote:Op zondag 18 februari 2007 00:42 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Als je het blik kookt maak je het dan wel open zodat het water kan verdampen of kook je het in het gesloten blik?
In het recept op de eerste pagina staat aubain-marie.. dat lijkt me toch niet onder water.quote:Op zondag 18 februari 2007 20:23 schreef guntherschneider het volgende:
[..]
Gesloten en onder water.
Let er op dat het blikje goed onder water blijft. (anders wordt het te warm)
Als je het volledige recept volgt wel.quote:Op zondag 18 februari 2007 20:48 schreef Maerycke het volgende:
[..]
In het recept op de eerste pagina staat aubain-marie.. dat lijkt me toch niet onder water.
quote:Op zondag 18 februari 2007 23:07 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
heb het vandaag onder water geprobeerd. Het werkt
Zeer smaakvol. Ongeveer 2 uur koken levert een goed smeerbare pasta op.
Ik weet waar Abraham de mosterd haaltquote:Op maandag 19 februari 2007 23:37 schreef ma_jojo het volgende:
Ik weet waar Maxima haar dulce de leche koopt![]()
![]()
.
posten danquote:Op maandag 19 februari 2007 20:33 schreef Black-Hole het volgende:
Jamie Oliver heeft er ook een heerlijk recept over, een caramel appeltaart. Vreselijk machtig maar zo ontzettend lekker![]()
quote:Op maandag 19 februari 2007 23:37 schreef ma_jojo het volgende:
Ik weet waar Maxima haar dulce de leche koopt![]()
![]()
.
gecondenseerde melk met suiker?quote:Op dinsdag 20 februari 2007 17:10 schreef NoSigar het volgende:
Net een blikje op het vuur gezet, maar tot mijn schrik bleek ik gezoete melk met suiker gekocht te hebben. Ik wist niet dat dat ook bestond. Ik neem aan dat ik het nu fout doe, helaas....
Jullie bedoelen toch gewoon die Friesche Vlag blikjes die vaak bij de Oosterse keukenprodukten staat?quote:Op dinsdag 20 februari 2007 17:11 schreef MissyMirjaM het volgende:
gecondenseerde melk met suiker?
dat is het goeie spul hoor
Die ja, mijn Turkse winkel heeft ze dacht ik van Nestle, wordt verkocht als gesuikerde/gezoete melk.quote:Op dinsdag 20 februari 2007 17:25 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Jullie bedoelen toch gewoon die Friesche Vlag blikjes die vaak bij de Oosterse keukenprodukten staat?
jaquote:Op dinsdag 20 februari 2007 17:25 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Jullie bedoelen toch gewoon die Friesche Vlag blikjes die vaak bij de Oosterse keukenprodukten staat?
Bij deze:quote:
Oh, gelukkig.quote:Op dinsdag 20 februari 2007 17:11 schreef MissyMirjaM het volgende:
[..]
gecondenseerde melk met suiker?
dat is het goeie spul hoor
Geen 3 uur, heb het 2 uur gedaan en dat is al echt een stevige pastaquote:Op dinsdag 20 februari 2007 21:32 schreef Maerycke het volgende:
Ik heb ook een blikje gecondenseerde melk kunnen scoren (was nog best lastig trouwens, de plaatselijke AH en C1000 hadden ze niet eens).
Moet het echt 3 uur in een pannetje staan? Ik zou het graag over ijs enzo willen gebruiken, dus wat minder pasta-achtig zeg maarDit weekend in ieder geval maar eens uitproberen
quote:Op donderdag 22 februari 2007 14:02 schreef NoSigar het volgende:
En dit is de taart gisterenavond. Hij is lekker.
[afbeelding]
Gewoon koken en dan dat blik afkoelen laten?quote:Op zondag 18 februari 2007 23:07 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
heb het vandaag onder water geprobeerd. Het werkt
Zeer smaakvol. Ongeveer 2 uur koken levert een goed smeerbare pasta op.
Ik had een keertje niet zo erg op de tijd gelet en het blikje al na anderhalf uur uit het water gehaald. Het resultaat was niet zozeer een dunnere toffee, maar gewoon een grote klomp dikke toffee met erbovenop een laagje ongekaramelliseerde melk.quote:Op dinsdag 20 februari 2007 21:32 schreef Maerycke het volgende:
Moet het echt 3 uur in een pannetje staan? Ik zou het graag over ijs enzo willen gebruiken, dus wat minder pasta-achtig zeg maarDit weekend in ieder geval maar eens uitproberen
staat vaak bij de etno-artikelen.. c1000 heeft het iig, van de friesche vlagquote:Op dinsdag 20 februari 2007 22:01 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
[..]
Geen 3 uur, heb het 2 uur gedaan en dat is al echt een stevige pasta
Hij was wel een beetje misluktquote:
Hier kon je kant en klare Dulce de leche voor gebruiken, maar ik had toevallig nog een blikje gecondenseerde melk en nu wil ik het daarmee proberenquote:Schuimtaart met aardbeien
300 g Dulce de Leche voor banketbakkerij
1 ronde schuimplaat
30 schuimpjes
200 cm3 witte chocolade
200 cm3 room
200 g aardbeien
100 g halfbittere chocolade om te decoreren
Plaats de ronde schuimplaat in een springvorm. Hak de chocolade.
Verwarm de room en giet over de witte chocolade. Heel goed roeren en lauw laten worden
Breng de witte chocolade room aan op de schuim bodem en plaats in de ijskast. Zodra stevig, besmeer het met Delche de Leche.
Halveer de aardbeien en plaats ze op de Dulche de Leche. Eindig met een laag schuimpjes en versier met gesmolte halfbittere chocolade.
Die ga ik ook zelf maken, met eiwit en suiker gewoon makenquote:Op vrijdag 23 februari 2007 16:41 schreef Maerycke het volgende:
Hoe kom je aan de schuimplaat als ik vragen mag?
quote:
Was het ookquote:Op zaterdag 24 februari 2007 17:11 schreef NoSigar het volgende:
Dat lijkt me echt mierzoet met die schuimpjes en die chocolade en die ddl.
Dat wil ik dus ook graag weten:quote:Op zaterdag 24 februari 2007 20:43 schreef nein het volgende:
Hoe moet je het bewaren trouwens? Heb t nu maar in de koelkast gezet...
En hoelang blijft zoiets ongeveer goed?
Die is al een tijdje te koop en ik vond het echt niet lekker vergeleken met wat je zelf maakt van gecondenseerde melk.quote:Op zaterdag 21 februari 2009 17:17 schreef reem het volgende:
Klein schopje:
Dulce de Leche is tegenwoordig ook bij de AH XL te koop, dus daar ga ik het dadelijk even halen. Daarna volgt ongetwijfeld een recensie over de kwaliteit van het goedje. In Argentinië heb ik veel verschillende merken geprobeerd, eens kijken hoe "Mijn Oma" scoort.
idd, blikjes moeten een normale commerciële sterilisatie kunnen doorstaan. (ongeveer 10 minuten bij 120°C). Dus de pan zou drooggekookt moeten zijn en daardoor zou de temperatuur verder opglopen moeten zijn.quote:Op zondag 22 februari 2009 01:29 schreef RobinOok het volgende:
Had ie niet genoeg water in de pan gedaan. Gewoon zorgen dat het goed onder water staat en echt niet dat het dan ontploft.
Ook af laten koelen in de pan met water!quote:Op zondag 22 februari 2009 01:29 schreef RobinOok het volgende:
Had ie niet genoeg water in de pan gedaan. Gewoon zorgen dat het goed onder water staat en echt niet dat het dan ontploft.
Volgens mij was dat het probleem dus.quote:Op zondag 22 februari 2009 20:06 schreef ColdFeet het volgende:
Ook af laten koelen in de pan met water!
Dit recept is bij mij 5 keer mislukt voordat het een keer goed ging.quote:Op maandag 23 februari 2009 01:14 schreef vaagsel het volgende:
Heb je elke stap zelf gemaakt? Verslag graag met ervaringen etc!
Huh? Hoe had hij het gedaan, dan? En wat noem jij de au-bain-mariemathode? Gecondenseerde melk in een kom boven een pan kokend water?quote:Op maandag 23 februari 2009 13:48 schreef Fakkan het volgende:
Even over die blikmethode. Een vriend van mij heeft het laatst geprobeerd, precies volgens het boekje en het is alsnog ontploft. Gelukkig heeft hij er niets aan overgehouden. Ik raad jullie de au bain marie methode aan, want die is veiliger en duurt maar iets langer.
Ja precies. In een kom boven een pan kokend water. Als je één kan gecondenseerde melk gebruikt duurt het misschien een kwartier langer. Mijn vriend zegt dat hij het kannetje uit het hete water heeft gehaald en in de wasbak had gelegd om af te laten koelen. Daar is er een scheurtje ontstaan in het blik, al gebeurde het niet met heel veel kracht. Het was een blikje van Friesche Vlag, die je bij de AH kan kopen.quote:Op maandag 23 februari 2009 13:50 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Huh? Hoe had hij het gedaan, dan? En wat noem jij de au-bain-mariemathode? Gecondenseerde melk in een kom boven een pan kokend water?
Dat zei ik toch, je moet ze in de pan met heet water af laten koelenquote:Op maandag 23 februari 2009 14:04 schreef Fakkan het volgende:
[..]
Ja precies. In een kom boven een pan kokend water. Als je één kan gecondenseerde melk gebruikt duurt het misschien een kwartier langer. Mijn vriend zegt dat hij het kannetje uit het hete water heeft gehaald en in de wasbak had gelegd om af te laten koelen. Daar is er een scheurtje ontstaan in het blik, al gebeurde het niet met heel veel kracht. Het was een blikje van Friesche Vlag, die je bij de AH kan kopen.
En waar komt deze wijsheid vandaan?quote:Op maandag 23 februari 2009 14:19 schreef diamant het volgende:
Feitjes:
Dulce de leche komt niet uit Argentinie maar uit Frankrijk. (Het is echter wel zo dat het in Argentinie ontzettend populair is omdat het ontzettend goedkoop en makkelijk te vervaardigen is.)
quote:Op dinsdag 24 februari 2009 14:47 schreef RobinOok het volgende:
Mij beviel dit simpele "receppie" wel:
[ afbeelding ]
Bastognekoeken, caramelsaus, banaan. Eventueel nog chocola erbij als je hebt.
Meer hoeft dat niet te zijn. Yum.
Zorg dat het blikje in de pan ALTIJD onder water staat! Als het waterpeil daalt in de pan: warm water bijgieten! Water hoeft niet 'hard' te koken, zodra het kookt, draai je het vuur op z'n laagst en doe je een deksel op de pan.quote:Op woensdag 25 februari 2009 10:38 schreef Innocence het volgende:
Binnenkort ook eens proberen.
Maar blikje constant onder water houden bij het verhitten en het dan om af te koelen van het vuur af halen en in het water laten afkoelen? Of koud water erbij gieten?
Ben nogal van de stomme ongelukken in de keuken en heb geen zin in brandwonden.
Kruidnagelpoeder had ik niet in huis, maar de rest van je recept heb ik wel gevolgd en was erg lekker. Mooie smaakcombinatie van zoet en bitter. Mijn huisgenoten zijn nu fan, dus dat betekent dat ik de komende dagen wel vaker dit zal moeten makenquote:Op dinsdag 24 februari 2009 16:26 schreef RobinOok het volgende:
Leuk! En doe dan voor de lol eens op 1 hapje ook wat kruidnagelpoeder. Kijken wat je daarvan vindt.
ja, ik heb het ondertussen al weer een keer gemaakt en dat ging primaquote:Op vrijdag 27 februari 2009 14:25 schreef ColdFeet het volgende:
Wat een bullshit. Volgende keer gewoon in de pan af laten koelen, Muck!
Dat méén je niet!!quote:Op vrijdag 27 februari 2009 13:24 schreef Muck het volgende:
Ik heb inmiddels contact gehad met Friesche vlag, en die hebben sowieso nog nooit gehoord van Dulce de Leche, maar na even zoeken op internet, raden ze mensen toch ten strengste af om het te maken door blikjes te verwarmen
dat zal wel zwart geworden zijn ben ik bangquote:Op dinsdag 5 mei 2009 13:05 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Gisteren een blikje friese vlag in het kokende water gezet, kwam ik er vanochtend achter dat het dus de hele nacht op het vuur heeft gestaan...maar blikje was niet drooggekookt dus vanavond maar zien wat het nu is, erst maar een dag laten afkoelen!
Voor het veilige morgen pas openen.quote:Op woensdag 20 mei 2009 16:42 schreef styliste het volgende:
oehh spannend! Mijn blikje staat nu op! 2 uur laten koken toch?
Hoe lang moet het afkoelen straks?
Uhuhquote:Op dinsdag 26 mei 2009 16:22 schreef Oksel het volgende:
Je laat het blik dus DICHT? Die zet je in een pan met water.. en kook je 1,5 uur..?!
Maar dan wel tot bovenaan het blikje, anders verwarm je het niet gelijkmatig. Dus dan moet je er anderhalf uur bij blijven staan om te kijken of er geen water in het blikje bubbelt, of dat het waterpeil niet daalt. Wat jij leuk vindtquote:Op dinsdag 26 mei 2009 16:49 schreef Oksel het volgende:
Je kan ook een BEETJE water in de pan doen, spuit 11.
Waarom is het dan een spaanse naam ipv fransquote:Op maandag 23 februari 2009 14:19 schreef diamant het volgende:
Feitjes:
Dulce de leche komt niet uit Argentinie maar uit Frankrijk. (Het is echter wel zo dat het in Argentinie ontzettend populair is omdat het ontzettend goedkoop en makkelijk te vervaardigen is.)
Ik hoop dat het aanslaat en dat Campina het begint te vervaardigen aangezien we in Nederland Melk zat hebben. Het is natuurlijk van de zotte dat een melkproducent als nederland dit goedje moet gaan importeren.
Pedro Ximénez sherry.quote:Op zondag 7 juli 2013 18:50 schreef Mirjam het volgende:
Kick.
Net een blikje in de pan gezet geïnspireerd door Renren. Heb het gek genoeg nooit eerder gemaakt.
Waar eten jullie het graag bij?
ja, Robinquote:Op zondag 7 juli 2013 22:08 schreef reem het volgende:
Smeer een dikke laag dulce de leche op een bastognekoek en doe er wat banenschijfjes bovenop. BINGO!
Heeft vast wel iemand al eerder gepost denk ik.
Dat doe ik ook als ik de helft in een recept heb gebruiktquote:Op zondag 7 juli 2013 23:02 schreef minilot het volgende:
Ik heb vanmorgen ook een blikje gekookt. Ik ben meestal van plan om er van alles mee te doen en toffe dingen te gaan bakken enzo, maar meestal lepel ik uiteindelijk gewoon in twee dagen zo'n blik leeg, zonder iets erop of erbij.
O, kijk aan. In dat geval kook ik morgen tien blikkies tegelijk!quote:Op zondag 7 juli 2013 23:35 schreef RobinOok het volgende:
Je kunt het blikje ook gecarameliseerd, maar ongeopend terug in de kast zetten. Dan is het zelfs nog langer houdbaar dan het al was.
Maar dan moet je volgende maand al weer een nieuwe batch makenquote:Op zondag 7 juli 2013 23:54 schreef minilot het volgende:
[..]
O, kijk aan. In dat geval kook ik morgen tien blikkies tegelijk!
Schrijf dan wel op de blikjes wat er in zit, of haal te etiketten er van te voren af en plak ze er later weer op. Deze laten namelijk los bij het koken.quote:Op zondag 7 juli 2013 23:54 schreef minilot het volgende:
[..]
O, kijk aan. In dat geval kook ik morgen tien blikkies tegelijk!
Lijkt me niet nodig: zoveel etiketloze blikjes heb ik ten slotte niet in mijn kast. Bovendien: vast toch snel op.quote:Op maandag 8 juli 2013 11:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Schrijf dan wel op de blikjes wat er in zit, of haal te etiketten er van te voren af en plak ze er later weer op. Deze laten namelijk los bij het koken.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |