abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_69271685
http://www.unidexholland.(...)caramel_397_gram.jpg

binnen een paar seconden caramel uit een blikje..
pi_69421293
Blikje is gekocht tvp --> komend weekend es proberen! Thanx voor de goede ideeen!
  dinsdag 26 mei 2009 @ 16:22:48 #156
58560 Oksel
Gezellig.
pi_69421410
Je laat het blik dus DICHT? Die zet je in een pan met water.. en kook je 1,5 uur..?!
pi_69421441
quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 16:22 schreef Oksel het volgende:
Je laat het blik dus DICHT? Die zet je in een pan met water.. en kook je 1,5 uur..?!
Uhuh Als je het blikje eerst openmaakt en dan in een pan water zet, wordt het zo'n smeerboel
  dinsdag 26 mei 2009 @ 16:49:13 #158
58560 Oksel
Gezellig.
pi_69422251
Je kan ook een BEETJE water in de pan doen, spuit 11.
pi_69422574
quote:
Op dinsdag 26 mei 2009 16:49 schreef Oksel het volgende:
Je kan ook een BEETJE water in de pan doen, spuit 11.
Maar dan wel tot bovenaan het blikje, anders verwarm je het niet gelijkmatig. Dus dan moet je er anderhalf uur bij blijven staan om te kijken of er geen water in het blikje bubbelt, of dat het waterpeil niet daalt. Wat jij leuk vindt
Volgens mij begrijp je de uitdrukking 'spuit elf geeft ook modder' niet helemaal
  dinsdag 26 mei 2009 @ 17:02:33 #160
58560 Oksel
Gezellig.
pi_69422743
Grin. Het is mogelijk dus..
pi_69498204
Heb het net gemaakt Blikje van Friesche vlag in een pan gemikt en 2uur zachtjes laten koken... toen even laten afkoelen op een metalen plaat zodat het wat sneller gaat en daarna openmaken

Had ook geen flauw idee wat ik moest verwachten maar vindt het zeker geslaagd
Wel als tip om het goedje even goed door te roeren, bij mij zaten er allemaal 'blokken' in zeg maar, maar na goed roeren wordt het een mooie smeuïge substantie

Kun je dit nu het beste in de koelkast bewaren of gewoon buiten de koelkast? (het zit in een Jam-potje)
Bram! Boterham!
  donderdag 28 mei 2009 @ 22:18:19 #162
156451 nexus-pilot
Slapend horror
pi_69507183
quote:
Op maandag 23 februari 2009 14:19 schreef diamant het volgende:
Feitjes:

Dulce de leche komt niet uit Argentinie maar uit Frankrijk. (Het is echter wel zo dat het in Argentinie ontzettend populair is omdat het ontzettend goedkoop en makkelijk te vervaardigen is.)

Ik hoop dat het aanslaat en dat Campina het begint te vervaardigen aangezien we in Nederland Melk zat hebben. Het is natuurlijk van de zotte dat een melkproducent als nederland dit goedje moet gaan importeren.
Waarom is het dan een spaanse naam ipv frans
Ik zie daar 2 dwergen staan en ze zijn dronken ;[.
pi_69587026
Hij staat op hoor.........ben onwijs benieuwd waar het naar smaakt! Morgenochtend kom ik erachter.....ik moet gewoon ff geduld hebben!
pi_69595328
Het is supergoed gelukt!!! Het hele blikje is dezelfde substantie, en het is lekker spul zeg! Wel erg zoet lol! Maar zeker lekker voor vanavond op de pannenkoeken

Thanx voor alle inspiratie
  zondag 7 juli 2013 @ 18:50:27 #165
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_128693780
Kick.
Net een blikje in de pan gezet geïnspireerd door Renren. Heb het gek genoeg nooit eerder gemaakt.
Waar eten jullie het graag bij? :9
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_128693993
Banoffee Pie O+

"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  zondag 7 juli 2013 @ 20:24:25 #167
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_128696902
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2013 18:50 schreef Mirjam het volgende:
Kick.
Net een blikje in de pan gezet geïnspireerd door Renren. Heb het gek genoeg nooit eerder gemaakt.
Waar eten jullie het graag bij? :9
Pedro Ximénez sherry.
  zondag 7 juli 2013 @ 22:08:42 #168
14509 reem
Correspondent in Buenos Aires
pi_128701275
Smeer een dikke laag dulce de leche op een bastognekoek en doe er wat banenschijfjes bovenop. BINGO!

Heeft vast wel iemand al eerder gepost denk ik.
[b]@RemiLehmann[/b]
  zondag 7 juli 2013 @ 22:09:07 #169
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_128701299
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2013 22:08 schreef reem het volgende:
Smeer een dikke laag dulce de leche op een bastognekoek en doe er wat banenschijfjes bovenop. BINGO!

Heeft vast wel iemand al eerder gepost denk ik.
ja, Robin :D
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  zondag 7 juli 2013 @ 22:29:55 #170
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_128702289
Haha, ja, dat was ik. :)


Banoffee Cookie
  zondag 7 juli 2013 @ 23:02:45 #171
221912 minilot
Nancy boy
pi_128703925
Ik heb vanmorgen ook een blikje gekookt. Ik ben meestal van plan om er van alles mee te doen en toffe dingen te gaan bakken enzo, maar meestal lepel ik uiteindelijk gewoon in twee dagen zo'n blik leeg, zonder iets erop of erbij. c_/
Let me see you stripped down to the bone
pi_128705116
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2013 23:02 schreef minilot het volgende:
Ik heb vanmorgen ook een blikje gekookt. Ik ben meestal van plan om er van alles mee te doen en toffe dingen te gaan bakken enzo, maar meestal lepel ik uiteindelijk gewoon in twee dagen zo'n blik leeg, zonder iets erop of erbij. c_/
Dat doe ik ook als ik de helft in een recept heb gebruikt :9~
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  zondag 7 juli 2013 @ 23:35:15 #173
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_128705444
Je kunt het blikje ook gecarameliseerd, maar ongeopend terug in de kast zetten. Dan is het zelfs nog langer houdbaar dan het al was. Ik heb dat wel eens gedaan, onder het mom van "dan is het vast klaar als ik een keer iets leuks verzin met dulce de leche. (maar ik ben net zo erg als Minilot, ik lepel het uieindelijk ook gewoon in een paar dagen naar binnen)
  zondag 7 juli 2013 @ 23:38:33 #174
221912 minilot
Nancy boy
pi_128705604
Door deze topickick is nu ineens al één derde van het blikje leeg. Grrmbl. :)
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 7 juli 2013 @ 23:52:12 #175
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_128706124
:D
Ik kan haast niet wachten tot ik het blikje open mag maken.
koop morgen wat Bastogne-koeken zodat ik het daar op kan doen :9
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  zondag 7 juli 2013 @ 23:54:48 #176
221912 minilot
Nancy boy
pi_128706221
quote:
0s.gif Op zondag 7 juli 2013 23:35 schreef RobinOok het volgende:
Je kunt het blikje ook gecarameliseerd, maar ongeopend terug in de kast zetten. Dan is het zelfs nog langer houdbaar dan het al was.
O, kijk aan. In dat geval kook ik morgen tien blikkies tegelijk! :)
Let me see you stripped down to the bone
  zondag 7 juli 2013 @ 23:58:34 #177
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_128706379
quote:
1s.gif Op zondag 7 juli 2013 23:54 schreef minilot het volgende:

[..]

O, kijk aan. In dat geval kook ik morgen tien blikkies tegelijk! :)
Maar dan moet je volgende maand al weer een nieuwe batch maken ;(
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  maandag 8 juli 2013 @ 00:00:30 #178
221912 minilot
Nancy boy
pi_128706455
O ja, da's ook weer zo! :D
Let me see you stripped down to the bone
  maandag 8 juli 2013 @ 09:25:57 #179
14509 reem
Correspondent in Buenos Aires
pi_128711787
Vanaf september weer in Buenos Aires, genoeg keuze in de supermarkt daar.

[b]@RemiLehmann[/b]
  maandag 8 juli 2013 @ 11:33:07 #180
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_128714906
quote:
1s.gif Op zondag 7 juli 2013 23:54 schreef minilot het volgende:

[..]

O, kijk aan. In dat geval kook ik morgen tien blikkies tegelijk! :)
Schrijf dan wel op de blikjes wat er in zit, of haal te etiketten er van te voren af en plak ze er later weer op. Deze laten namelijk los bij het koken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 8 juli 2013 @ 14:53:49 #181
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_128721547
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  maandag 8 juli 2013 @ 18:35:40 #182
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_128728705
ooh kreunnnnn
  dinsdag 9 juli 2013 @ 09:43:58 #183
221912 minilot
Nancy boy
pi_128749196
Ha, die foto's! Mijn blikje van afgelopen weekend is al soldaat gemaakt. Zonder bastogne, zonder banaan. Gewoon met lepel. *)

quote:
0s.gif Op maandag 8 juli 2013 11:33 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Schrijf dan wel op de blikjes wat er in zit, of haal te etiketten er van te voren af en plak ze er later weer op. Deze laten namelijk los bij het koken.
Lijkt me niet nodig: zoveel etiketloze blikjes heb ik ten slotte niet in mijn kast. Bovendien: vast toch snel op. >:)
Let me see you stripped down to the bone
  † In Memoriam † zondag 14 juli 2013 @ 17:00:50 #184
37843 lady-wrb
kortaf
pi_128940209
ik ga die appeltaart binnenkort proberen :~

mijn blikjes zijn gelukkig nog dicht. ik kan er ook niet afblijven als het open is :@
pi_129036246
Hoe kun je zoeken naar zo'n blikje :')

Het stond hier in het pad bij de Aziatische producten naast de kokosmelk :')
Ik keek naar jou, jij naar je brommertje; ik houd van jou, jij van je brommertje; jij brak mijn hart, ik jouw brommertje...
pi_129039773
En hier bij de soja dranken, naast de chocomel enzo :P
Door die foto's van Mirjam kon ik de verleiding niet meer weerstaan, de pan staat nu op 't vuur :D Ben benieuwd! Maar ik heb geen Bastogne gekocht, ik heb zo'n vermoeden dat ik niet meer nodig heb dan een lepel en dat blikkie :')
pi_129039930
Hier stond ie bij de koffiemelk en zo. Dat vond ik ook de meest logische plaats dus ik had 'm snel gevonden :+
  maandag 22 juli 2013 @ 23:54:45 #188
89287 robber57
Lets go Brandon!
pi_129238833
Ik kan wel wat meer over de geschiedenis vertellen, geen links want het komt van mijn opa en dies dood, rip

Frisian flag condensed (sweetened) milk is het oudste nog bestaande zuivel merk in de wereld, het karakteristieke blikje met rood wit blauwe Friese vlag is wereld beroemd en al meer dan 90 jaar, de friese vlag condens fabriek werd opgericht in 1918 en al voor wwII werden de blikjes over de hele wereld verkocht, koelkasten waren er nog niet en csm was een goed, lang houdbaar en betaalbaar alternatief, bijna iedere leger eenheid over de hele wereld gebruikte de blikjes in nood rantsoenen en voor dagelijks gebruik vanwege de hoge voedingswaarde en het verzadigende effect op eetlust.
Voorheen ( nu nog?) waren er ook 2 varianten; gezoet en ongezoet, op de ongezoete stond op de achterkant ook een "recept" om er weer gewone melk van te maken( aanlengen met water 1:4 oid).

Als kind heeft mijn opa ooit dulce leche ( hij noemde het zoete melkboter) voor mij gemaakt en erbij verteld dat hij in dienst in 1925 oid geleerd had hoe je het in het veld op oefening moest maken: onder een grote pan water met 3 esbit branders ( dus samen met je slapies) water aan de kook brengen met het blikje er in, dan de pan in een geïmproviseerde hooikist en laten staan tot de volgende morgen en dan 1 blikje per keer open maken en delen met de 2 andere slapies, de andere 2 blikjes dicht laten en bewaren voor later.
Officieel was het verboden om de dure esbit blokjes daarvoor te gebruiken op straffe van 1 week latrine korvee.

Hoe in hemelsnaam dit goedje in Argentinië en Uruguay is beland weet ik niet zeker maar ik ben lang geleden 3 maanden in Uruguay geweest en ook toen vond je in iedere winkel de blikjes friese vlag en maakte de moeke van het gezin waar ik logeerde dulce leche en waren ze verbaasd ( ze dachten mij te verrassen met iets onbekends) dat ik wel het spulletje kende want iedere europeaan die ze te logeren hadden gehad kende het niet, toegeven dat dit wel overwegend duitsers waren.

Binnenkort maar weer eens maken.... :9

Pure speculatie maar plausibel: Argentinië en vooral Uruguay kent veel inwoners van duitse origine, Bayer is zo'n beetje eigenaar van Uruguay en hoe al die duitsers daar zijn beland (na mei 1945)is wel bekend.
Ver Voor WWII had het nederlandse leger een prima relatie met duitsland en haar leger want wij achten onszelf toen nog als "neutraal" en dus was er geen enkele reden om handel en relaties na WWI te stoppen, een truukje dat we al een paar eeuwen daarvoor hadden bedacht ( die goede ouwe voc mentaliteit)en zelfs nu nog steeds handhaven; wapens aan zowel oorlogs partij A en B leveren.

Tis misschien wat vergezocht maar ik zie het wel gebeuren; nederlandse soldaten op bezoek bij de oosterburen laten het truukje van de zoete melboter zien,wat van die duitsers vluchten naar Uruguay en Argentinië en voila.

Het merkwaardige aan het hele verhaal is dat voor mij wel duidelijk is dat de gekookte blikjes friese vlag het origineel is want iedereen in uruguay wist me te vertellen dat "grootmoeders recept" gemaakt werd met blijkjes friese flag, waarom is dat dan zo lang bij ons niet(meer) bekend geweest? , een stukje verloren hollandse folklore?

[ Bericht 11% gewijzigd door robber57 op 23-07-2013 00:25:40 ]
  zondag 28 juli 2013 @ 14:59:27 #189
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_129433489


Kwam deze mini blikjes vorige week tegen, 2 voor een euro, completely useless als je gecondenseerde melk alleen maar gebruikt om caramel te maken en niet om in je koffie te doen, maar ik kon ze toch niet weerstaan.

*O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O*

(hm, op de foto ziet ie er nog best groot uit. Had 'm beter tussen duim en wijsvinger kunnen houden..)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')