bronquote:
Prins Willem-Alexander mag dan vandaag vijf jaar getrouwd zijn met Máxima, of hij vanavond de keuken ingaat om een Argentijnse maaltijd in elkaar te draaien, valt te bezien. De kroonprins laat koken liever aan zijn bedienden over. Wij hopen dat zij vandaag het favoriete Argentijnse gerecht van Máxima zullen bereiden: een pannenkoek met dulce de leche. Want wat Nederlanders hebben met pindakaas, dat hebben de Argentijnen met deze zoete karamelachtige pasta.
ZOETE liefde
DULCE DE LECHE, Máxima’s favoriete lekkernij
ROTTERDAM – Dulce de leche, ofwel ’het zoet van de melk’, is in heel Zuid-Amerika populair, met name kinderen zijn gek op het mierzoete spul. In Argentinië wordt het door de thee geroerd, als versiering voor de taart gebruikt en gesmeerd op boterhammen, pannenkoeken, ijs, bananen, meloen, cake en kaakjes. Argentijnse Nederlanders en vakantiegangers die het product in Zuid-Amerika hebben leren kennen, zijn dan ook blij dat Silvia Piezzi de karamelcrème een jaar geleden naar Nederland bracht.
De vergelijking tussen Silvia en onze prinses is snel gemaakt: een krachtige, charmante vrouw, die net als Máxima in Argentinië woonde, haar hart verloor aan een Nederlander en alles achterliet om in zijn moederland te gaan wonen. Silvia: „Ik had net op heel jonge leeftijd mijn beide ouders verloren, toen ik mijn man tegenkwam. Mijn studie medicijnen heb ik afgebroken en het was best lastig om opnieuw te beginnen in Nederland. Toch heb ik gevochten”, zegt ze terwijl ze een lepel dulce de leche door haar thee heen roert. „Ik geloof dat alles mogelijk is, als je liefde hebt.”
Jaren geleden ontmoette Silvia zelf de kroonprins en zijn vrouw in Rotterdam, waar ze als jonge vrouwelijke ondernemer was uitgenodigd. „Ik heb gezellig zitten praten met Máxima en WillemAlexander, ze waren heel vriendelijk en spontaan. Ik sprak Spaans met Máxima en een wethouder maande me Nederlands te spreken, maar Alexander kwam ertussen en zei: ’Laat haar en mijn vrouw even in hun eigen taal spreken alstublieft’.”
Vorig jaar begon Silvia met haar bedrijf 4Futuro naast groente en fruit ook dulce de leche te importeren. „Ik heb meteen Màxima en Alexander een paar potjes gestuurd en kreeg zelfs een reactie via de mail dat ze het erg lekker hadden gevonden!”
Oma
Als herinnering aan haar moeder en omdat haar zoon Georgy zijn oma nooit zal leren kennen, plakte Silvia haar moeders foto op de potten en noemde ze het product: ’Mijn Oma’. Het blauw met witte etiket – de kleuren van de Argentijnse vlag – werd ontworpen door dr. Borelli, een vriend van de familie. „In Argentinië worden kinderen door hun moeder of oma verwend met dulce de leche. Ik weet nog dat wij vroeger buiten speelden en mijn oma riep: ’Wie wil er een boterham met dulce de leche?’ Alle kinderen stoven dan naar binnen.”
Tradities
De karamelcrème, ook te maken door gecondenseerde melk te verwarmen, is dus niet zomaar een smeerseltje, maar een door de tradities heen gegeten lekkernij dat veel herinneringen doet opleven. „Laatst nog belde een oudere Argentijnse mevrouw, die vertelde dat ze het fantastisch vond dat ze de pasta die zij vroeger at, nu ook aan haar kleinkinderen kon laten proeven.” Rijk worden is niet Silvia’s streven, wel wil ze graag de potten zoveel mogelijk verspreiden, zodat iedereen het kan proeven.
En als we goed geld verdienen, dan wil ik 30 procent van de winst geven aan de armen in Zuid-Amerika. ” Na het ijs dat we net achter de kiezen hebben, met, jawel, dulce de leche, komt er nu stokbrood aan met het goudgele goedje.
Of je er niet tonnetje rond van wordt? „Nee, joh, het bevat minder vetten en calorieën dan chocoladepasta. Maar, ik doe dit natuurlijk niet elke dag. Dulce de leche is voor mij magie. Kom, doe je ogen eens dicht”, zegt ze. „Neem een hapje en laat het smelten op je tong. Voel je hoe zacht? Dat is liefde!” Een hele zoete, kleffe liefde, dat wel. Wie dulce de leche al jaren mist of het juist voor het eerst wil proeven, maakt het zelf of kijkt op www.dulcedeleche.nl voor de verkoopadressen.
Bij de Argentijnse restaurants Gaucho’s wordt het Argentijnse goud in verschillende desserts gebruikt.
een beetje met bebogeen, maar dat ook niet echt.quote:Op dinsdag 6 februari 2007 14:14 schreef littledrummergirl het volgende:
is het ergens mee te vergelijken, met fluff of bebogeen ofzo?
Het valt eigenlijk wel mee... tuurlijk het is zoet, maar niet zo 'de tanden vallen al uit je mond als je er naar kijkt'-zoet als bebogeen...quote:
Het smaakt minder zoet dan bijvoorbeeld stroop.quote:
keukenstroop bedoel je dan? ieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeuwquote:Op dinsdag 6 februari 2007 16:15 schreef Lucille het volgende:
[..]
Het smaakt minder zoet dan bijvoorbeeld stroop.
* Sjeen krijgt ineens een ideequote:Op dinsdag 6 februari 2007 16:19 schreef Lucille het volgende:
Ik heb het dus al sinds 2001 niet meer gegeten.
Kheb weer een nieuw potje staanquote:Op dinsdag 6 februari 2007 16:19 schreef Lucille het volgende:
Ik heb het dus al sinds 2001 niet meer gegeten.
Yep, ik bedoelde gewoon stroop die je op bijvoorbeeld pannenkoeken doet.quote:Op dinsdag 6 februari 2007 16:26 schreef milagro het volgende:
[..]
keukenstroop bedoel je dan? ieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeuw
appelstroop
nu ja, ik ga het toch niet eten, ben niet zo van de zoete
Wij hebben elkaar volgens mij al in geen drie jaar gezien of zo. Te lang in ieder geval.quote:Op dinsdag 6 februari 2007 16:29 schreef BadAssBitchSmut het volgende:
[..]
Kheb weer een nieuw potje staan
We gaan wel een LD-DdL-meet houden ofzo![]()
Maar, maar, maar, daar vroeg ik het dus niet om.quote:
Dan moet je maar nadenken voor je iets post... doe ik ook nooitquote:Op dinsdag 6 februari 2007 17:00 schreef Lucille het volgende:
[..]
Maar, maar, maar, daar vroeg ik het dus niet om.
Ja ik weet manquote:Op dinsdag 6 februari 2007 17:00 schreef Lucille het volgende:
[..]
Wij hebben elkaar volgens mij al in geen drie jaar gezien of zo. Te lang in ieder geval.
je moet het wel ín het blikje laten zitten!quote:Op zaterdag 10 februari 2007 14:35 schreef nein het volgende:
Oe, weet ik ook es waar ik m'n gecondenseerde melk-blikje kan voor gebruiken.
Blijft het niet enorm aan de pan aanbakken trouwens?
Ik ken het ook helemaal nietquote:Op maandag 12 februari 2007 11:18 schreef guntherschneider het volgende:
Ik begrijp (net als Wakey) niet waarom dit niet bekender is in Nederland
gewoon, in het blik als ik het goed hebquote:Op zondag 18 februari 2007 00:42 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Als je het blik kookt maak je het dan wel open zodat het water kan verdampen of kook je het in het gesloten blik?
Gesloten en onder water.quote:Op zondag 18 februari 2007 00:42 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Als je het blik kookt maak je het dan wel open zodat het water kan verdampen of kook je het in het gesloten blik?
In het recept op de eerste pagina staat aubain-marie.. dat lijkt me toch niet onder water.quote:Op zondag 18 februari 2007 20:23 schreef guntherschneider het volgende:
[..]
Gesloten en onder water.
Let er op dat het blikje goed onder water blijft. (anders wordt het te warm)
Als je het volledige recept volgt wel.quote:Op zondag 18 februari 2007 20:48 schreef Maerycke het volgende:
[..]
In het recept op de eerste pagina staat aubain-marie.. dat lijkt me toch niet onder water.
quote:Op zondag 18 februari 2007 23:07 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
heb het vandaag onder water geprobeerd. Het werkt
Zeer smaakvol. Ongeveer 2 uur koken levert een goed smeerbare pasta op.
Ik weet waar Abraham de mosterd haaltquote:Op maandag 19 februari 2007 23:37 schreef ma_jojo het volgende:
Ik weet waar Maxima haar dulce de leche koopt![]()
![]()
.
posten danquote:Op maandag 19 februari 2007 20:33 schreef Black-Hole het volgende:
Jamie Oliver heeft er ook een heerlijk recept over, een caramel appeltaart. Vreselijk machtig maar zo ontzettend lekker![]()
quote:Op maandag 19 februari 2007 23:37 schreef ma_jojo het volgende:
Ik weet waar Maxima haar dulce de leche koopt![]()
![]()
.
gecondenseerde melk met suiker?quote:Op dinsdag 20 februari 2007 17:10 schreef NoSigar het volgende:
Net een blikje op het vuur gezet, maar tot mijn schrik bleek ik gezoete melk met suiker gekocht te hebben. Ik wist niet dat dat ook bestond. Ik neem aan dat ik het nu fout doe, helaas....
Jullie bedoelen toch gewoon die Friesche Vlag blikjes die vaak bij de Oosterse keukenprodukten staat?quote:Op dinsdag 20 februari 2007 17:11 schreef MissyMirjaM het volgende:
gecondenseerde melk met suiker?
dat is het goeie spul hoor
Die ja, mijn Turkse winkel heeft ze dacht ik van Nestle, wordt verkocht als gesuikerde/gezoete melk.quote:Op dinsdag 20 februari 2007 17:25 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Jullie bedoelen toch gewoon die Friesche Vlag blikjes die vaak bij de Oosterse keukenprodukten staat?
jaquote:Op dinsdag 20 februari 2007 17:25 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Jullie bedoelen toch gewoon die Friesche Vlag blikjes die vaak bij de Oosterse keukenprodukten staat?
Bij deze:quote:
Oh, gelukkig.quote:Op dinsdag 20 februari 2007 17:11 schreef MissyMirjaM het volgende:
[..]
gecondenseerde melk met suiker?
dat is het goeie spul hoor
Geen 3 uur, heb het 2 uur gedaan en dat is al echt een stevige pastaquote:Op dinsdag 20 februari 2007 21:32 schreef Maerycke het volgende:
Ik heb ook een blikje gecondenseerde melk kunnen scoren (was nog best lastig trouwens, de plaatselijke AH en C1000 hadden ze niet eens).
Moet het echt 3 uur in een pannetje staan? Ik zou het graag over ijs enzo willen gebruiken, dus wat minder pasta-achtig zeg maarDit weekend in ieder geval maar eens uitproberen
quote:Op donderdag 22 februari 2007 14:02 schreef NoSigar het volgende:
En dit is de taart gisterenavond. Hij is lekker.
[afbeelding]
Gewoon koken en dan dat blik afkoelen laten?quote:Op zondag 18 februari 2007 23:07 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
heb het vandaag onder water geprobeerd. Het werkt
Zeer smaakvol. Ongeveer 2 uur koken levert een goed smeerbare pasta op.
Ik had een keertje niet zo erg op de tijd gelet en het blikje al na anderhalf uur uit het water gehaald. Het resultaat was niet zozeer een dunnere toffee, maar gewoon een grote klomp dikke toffee met erbovenop een laagje ongekaramelliseerde melk.quote:Op dinsdag 20 februari 2007 21:32 schreef Maerycke het volgende:
Moet het echt 3 uur in een pannetje staan? Ik zou het graag over ijs enzo willen gebruiken, dus wat minder pasta-achtig zeg maarDit weekend in ieder geval maar eens uitproberen
staat vaak bij de etno-artikelen.. c1000 heeft het iig, van de friesche vlagquote:Op dinsdag 20 februari 2007 22:01 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
[..]
Geen 3 uur, heb het 2 uur gedaan en dat is al echt een stevige pasta
Hij was wel een beetje misluktquote:
Hier kon je kant en klare Dulce de leche voor gebruiken, maar ik had toevallig nog een blikje gecondenseerde melk en nu wil ik het daarmee proberenquote:Schuimtaart met aardbeien
300 g Dulce de Leche voor banketbakkerij
1 ronde schuimplaat
30 schuimpjes
200 cm3 witte chocolade
200 cm3 room
200 g aardbeien
100 g halfbittere chocolade om te decoreren
Plaats de ronde schuimplaat in een springvorm. Hak de chocolade.
Verwarm de room en giet over de witte chocolade. Heel goed roeren en lauw laten worden
Breng de witte chocolade room aan op de schuim bodem en plaats in de ijskast. Zodra stevig, besmeer het met Delche de Leche.
Halveer de aardbeien en plaats ze op de Dulche de Leche. Eindig met een laag schuimpjes en versier met gesmolte halfbittere chocolade.
Die ga ik ook zelf maken, met eiwit en suiker gewoon makenquote:Op vrijdag 23 februari 2007 16:41 schreef Maerycke het volgende:
Hoe kom je aan de schuimplaat als ik vragen mag?
quote:
Was het ookquote:Op zaterdag 24 februari 2007 17:11 schreef NoSigar het volgende:
Dat lijkt me echt mierzoet met die schuimpjes en die chocolade en die ddl.
Dat wil ik dus ook graag weten:quote:Op zaterdag 24 februari 2007 20:43 schreef nein het volgende:
Hoe moet je het bewaren trouwens? Heb t nu maar in de koelkast gezet...
En hoelang blijft zoiets ongeveer goed?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |