abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_45924293
quote:

Prins Willem-Alexander mag dan vandaag vijf jaar getrouwd zijn met Máxima, of hij vanavond de keuken ingaat om een Argentijnse maaltijd in elkaar te draaien, valt te bezien. De kroonprins laat koken liever aan zijn bedienden over. Wij hopen dat zij vandaag het favoriete Argentijnse gerecht van Máxima zullen bereiden: een pannenkoek met dulce de leche. Want wat Nederlanders hebben met pindakaas, dat hebben de Argentijnen met deze zoete karamelachtige pasta.


ZOETE liefde

DULCE DE LECHE, Máxima’s favoriete lekkernij

ROTTERDAM – Dulce de leche, ofwel ’het zoet van de melk’, is in heel Zuid-Amerika populair, met name kinderen zijn gek op het mierzoete spul. In Argentinië wordt het door de thee geroerd, als versiering voor de taart gebruikt en gesmeerd op boterhammen, pannenkoeken, ijs, bananen, meloen, cake en kaakjes. Argentijnse Nederlanders en vakantiegangers die het product in Zuid-Amerika hebben leren kennen, zijn dan ook blij dat Silvia Piezzi de karamelcrème een jaar geleden naar Nederland bracht.


De vergelijking tussen Silvia en onze prinses is snel gemaakt: een krachtige, charmante vrouw, die net als Máxima in Argentinië woonde, haar hart verloor aan een Nederlander en alles achterliet om in zijn moederland te gaan wonen. Silvia: „Ik had net op heel jonge leeftijd mijn beide ouders verloren, toen ik mijn man tegenkwam. Mijn studie medicijnen heb ik afgebroken en het was best lastig om opnieuw te beginnen in Nederland. Toch heb ik gevochten”, zegt ze terwijl ze een lepel dulce de leche door haar thee heen roert. „Ik geloof dat alles mogelijk is, als je liefde hebt.”
Jaren geleden ontmoette Silvia zelf de kroonprins en zijn vrouw in Rotterdam, waar ze als jonge vrouwelijke ondernemer was uitgenodigd. „Ik heb gezellig zitten praten met Máxima en WillemAlexander, ze waren heel vriendelijk en spontaan. Ik sprak Spaans met Máxima en een wethouder maande me Nederlands te spreken, maar Alexander kwam ertussen en zei: ’Laat haar en mijn vrouw even in hun eigen taal spreken alstublieft’.”
Vorig jaar begon Silvia met haar bedrijf 4Futuro naast groente en fruit ook dulce de leche te importeren. „Ik heb meteen Màxima en Alexander een paar potjes gestuurd en kreeg zelfs een reactie via de mail dat ze het erg lekker hadden gevonden!”

Oma
Als herinnering aan haar moeder en omdat haar zoon Georgy zijn oma nooit zal leren kennen, plakte Silvia haar moeders foto op de potten en noemde ze het product: ’Mijn Oma’. Het blauw met witte etiket – de kleuren van de Argentijnse vlag – werd ontworpen door dr. Borelli, een vriend van de familie. „In Argentinië worden kinderen door hun moeder of oma verwend met dulce de leche. Ik weet nog dat wij vroeger buiten speelden en mijn oma riep: ’Wie wil er een boterham met dulce de leche?’ Alle kinderen stoven dan naar binnen.”

Tradities
De karamelcrème, ook te maken door gecondenseerde melk te verwarmen, is dus niet zomaar een smeerseltje, maar een door de tradities heen gegeten lekkernij dat veel herinneringen doet opleven. „Laatst nog belde een oudere Argentijnse mevrouw, die vertelde dat ze het fantastisch vond dat ze de pasta die zij vroeger at, nu ook aan haar kleinkinderen kon laten proeven.” Rijk worden is niet Silvia’s streven, wel wil ze graag de potten zoveel mogelijk verspreiden, zodat iedereen het kan proeven.

En als we goed geld verdienen, dan wil ik 30 procent van de winst geven aan de armen in Zuid-Amerika. ” Na het ijs dat we net achter de kiezen hebben, met, jawel, dulce de leche, komt er nu stokbrood aan met het goudgele goedje.
Of je er niet tonnetje rond van wordt? „Nee, joh, het bevat minder vetten en calorieën dan chocoladepasta. Maar, ik doe dit natuurlijk niet elke dag. Dulce de leche is voor mij magie. Kom, doe je ogen eens dicht”, zegt ze. „Neem een hapje en laat het smelten op je tong. Voel je hoe zacht? Dat is liefde!” Een hele zoete, kleffe liefde, dat wel. Wie dulce de leche al jaren mist of het juist voor het eerst wil proeven, maakt het zelf of kijkt op www.dulcedeleche.nl voor de verkoopadressen.
Bij de Argentijnse restaurants Gaucho’s wordt het Argentijnse goud in verschillende desserts gebruikt.
bron

Wie heeft het weleens geproefd? Is het lekker?
  vrijdag 2 februari 2007 @ 20:20:06 #2
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_45924413
Ik ken het niet maar ben er wel benieuwd naar
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_45924598
Ik ben het recept vergeten te plaatsen dat er bij hoort. Bij deze alsnog:

pi_45924693
Erg goed voor de tanden

Maar lijkt me op zich wel wat om een keer te proberen
  dinsdag 6 februari 2007 @ 00:00:07 #5
167723 sanni
Acima de seu
pi_46027588
mjah... nou heb ik nog steeds geen idee hoe het eruit ziet. Iemand een pic ervan?
pi_46027670
typ het in op google en je wordt overladen met plaatjes, luie donder
[i]"you left me standing here, a long long time ago"[/i]
pi_46030857
Wij hebben de mijn oma in de supermarkt staan. Na dit artikel is er opeens meer vraag naar...
  Licht Ontvlambaar dinsdag 6 februari 2007 @ 11:44:07 #8
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_46035297
Het is lekker... in België gewoon in de supermarkt verkrijgbaar.



En inderdaad prima zelf te maken door blikjes gecondenseerde melk een paar uur te laten koken. Is hetzelfde spul als Jamie Oliver gebruikt in de Banoffee Pie

You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_46038161
Ik heb Dulce de Leche ontdekt tijdens een bezoek aan Argentinie. Ideaal spul als je energierijk eten wilt meenemen tijdens het wandelen bijvoorbeeld. Een relatief klein potje is genoeg om er een paar dagen mee rond te lopen, zelfs na een week alleen dit op je brood te smeren verveelt het voor geen meter. Ideaal toen ik in Patagonie aan het wandelen was.
Beter een baas onder je duim, dan tien bovenop
Trekt bij warm weer een poncho aan
  dinsdag 6 februari 2007 @ 14:05:09 #10
42466 EdPowers
Professional Pervert
pi_46039293
Heeerlijk! Blikje gecondenseerde melk kopen, deze 1.5 tot 2 uur laten koken (afhankelijk van hoe zacht je wil dat het is, 1.5 uur is beter smeerbaar) en deze op een witte boterhman met boter smeren OF op een pannenkoek (summum!) OF met een lepeltje op een banaan smeren en dan een hap nemen. Je weet echt niet wat je proeft!!
pi_46039565
is het ergens mee te vergelijken, met fluff of bebogeen ofzo?
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
pi_46039593
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 14:14 schreef littledrummergirl het volgende:
is het ergens mee te vergelijken, met fluff of bebogeen ofzo?
een beetje met bebogeen, maar dat ook niet echt.
zoal;s je kan zien in de post boven je is het vrij gemakkelijk te maken, probeer het eens
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  dinsdag 6 februari 2007 @ 14:24:46 #13
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_46039857
Ik heb toevallig een blikje gecondenseerde melk thuis staan...maar als WA een kok in dienst heeft, kan Maxima toch elke dag aan de zelfgemaakte Dulce zitten?
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
pi_46042679
Ow dat spul is zoooo lekker, ik ken het uit Venezuela, daar eten ze het op van die mega-hostie's (ik weet geen beter beschrijving )
Whatever you're about to discover we off that.
  dinsdag 6 februari 2007 @ 15:55:46 #15
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_46042778
Gooi vanavond maar eens een blikje melk in het water...
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
pi_46042810
het lijkt mij mierzoet

ofnie
[i]"you left me standing here, a long long time ago"[/i]
  Licht Ontvlambaar dinsdag 6 februari 2007 @ 15:58:16 #17
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_46042866
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 15:56 schreef milagro het volgende:
het lijkt mij mierzoet

ofnie
Het valt eigenlijk wel mee... tuurlijk het is zoet, maar niet zo 'de tanden vallen al uit je mond als je er naar kijkt'-zoet als bebogeen...
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_46043421
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 15:56 schreef milagro het volgende:
het lijkt mij mierzoet

ofnie
Het smaakt minder zoet dan bijvoorbeeld stroop.
Beter een baas onder je duim, dan tien bovenop
Trekt bij warm weer een poncho aan
  Licht Ontvlambaar dinsdag 6 februari 2007 @ 16:17:22 #19
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_46043474
Ik vind het eigenlijk wel heel erg lekker... kwam net tot de ontdekking dat mijn potje hier in de koelkast niet goed meer is. Maar geen nood, ik ga morgen toevallig naar Maasmechelen, dus daar maar even de GB in
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_46043535
Ik heb het dus al sinds 2001 niet meer gegeten.
Beter een baas onder je duim, dan tien bovenop
Trekt bij warm weer een poncho aan
pi_46043789
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 16:15 schreef Lucille het volgende:

[..]

Het smaakt minder zoet dan bijvoorbeeld stroop.
keukenstroop bedoel je dan? ieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeuw

appelstroop

nu ja, ik ga het toch niet eten, ben niet zo van de zoete
[i]"you left me standing here, a long long time ago"[/i]
  Licht Ontvlambaar dinsdag 6 februari 2007 @ 16:28:59 #22
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_46043862
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 16:19 schreef Lucille het volgende:
Ik heb het dus al sinds 2001 niet meer gegeten.
* Sjeen krijgt ineens een idee
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_46043881
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 16:19 schreef Lucille het volgende:
Ik heb het dus al sinds 2001 niet meer gegeten.
Kheb weer een nieuw potje staan
We gaan wel een LD-DdL-meet houden ofzo
Whatever you're about to discover we off that.
  dinsdag 6 februari 2007 @ 16:34:49 #24
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_46044057


probeert zijn keyboard niet helmaal onder te kwijlen
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
pi_46044987
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 16:26 schreef milagro het volgende:

[..]

keukenstroop bedoel je dan? ieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeuw

appelstroop

nu ja, ik ga het toch niet eten, ben niet zo van de zoete
Yep, ik bedoelde gewoon stroop die je op bijvoorbeeld pannenkoeken doet.

Appelstroop is ook best lekker.
Beter een baas onder je duim, dan tien bovenop
Trekt bij warm weer een poncho aan
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')