abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_45924293
quote:

Prins Willem-Alexander mag dan vandaag vijf jaar getrouwd zijn met Máxima, of hij vanavond de keuken ingaat om een Argentijnse maaltijd in elkaar te draaien, valt te bezien. De kroonprins laat koken liever aan zijn bedienden over. Wij hopen dat zij vandaag het favoriete Argentijnse gerecht van Máxima zullen bereiden: een pannenkoek met dulce de leche. Want wat Nederlanders hebben met pindakaas, dat hebben de Argentijnen met deze zoete karamelachtige pasta.


ZOETE liefde

DULCE DE LECHE, Máxima’s favoriete lekkernij

ROTTERDAM – Dulce de leche, ofwel ’het zoet van de melk’, is in heel Zuid-Amerika populair, met name kinderen zijn gek op het mierzoete spul. In Argentinië wordt het door de thee geroerd, als versiering voor de taart gebruikt en gesmeerd op boterhammen, pannenkoeken, ijs, bananen, meloen, cake en kaakjes. Argentijnse Nederlanders en vakantiegangers die het product in Zuid-Amerika hebben leren kennen, zijn dan ook blij dat Silvia Piezzi de karamelcrème een jaar geleden naar Nederland bracht.


De vergelijking tussen Silvia en onze prinses is snel gemaakt: een krachtige, charmante vrouw, die net als Máxima in Argentinië woonde, haar hart verloor aan een Nederlander en alles achterliet om in zijn moederland te gaan wonen. Silvia: „Ik had net op heel jonge leeftijd mijn beide ouders verloren, toen ik mijn man tegenkwam. Mijn studie medicijnen heb ik afgebroken en het was best lastig om opnieuw te beginnen in Nederland. Toch heb ik gevochten”, zegt ze terwijl ze een lepel dulce de leche door haar thee heen roert. „Ik geloof dat alles mogelijk is, als je liefde hebt.”
Jaren geleden ontmoette Silvia zelf de kroonprins en zijn vrouw in Rotterdam, waar ze als jonge vrouwelijke ondernemer was uitgenodigd. „Ik heb gezellig zitten praten met Máxima en WillemAlexander, ze waren heel vriendelijk en spontaan. Ik sprak Spaans met Máxima en een wethouder maande me Nederlands te spreken, maar Alexander kwam ertussen en zei: ’Laat haar en mijn vrouw even in hun eigen taal spreken alstublieft’.”
Vorig jaar begon Silvia met haar bedrijf 4Futuro naast groente en fruit ook dulce de leche te importeren. „Ik heb meteen Màxima en Alexander een paar potjes gestuurd en kreeg zelfs een reactie via de mail dat ze het erg lekker hadden gevonden!”

Oma
Als herinnering aan haar moeder en omdat haar zoon Georgy zijn oma nooit zal leren kennen, plakte Silvia haar moeders foto op de potten en noemde ze het product: ’Mijn Oma’. Het blauw met witte etiket – de kleuren van de Argentijnse vlag – werd ontworpen door dr. Borelli, een vriend van de familie. „In Argentinië worden kinderen door hun moeder of oma verwend met dulce de leche. Ik weet nog dat wij vroeger buiten speelden en mijn oma riep: ’Wie wil er een boterham met dulce de leche?’ Alle kinderen stoven dan naar binnen.”

Tradities
De karamelcrème, ook te maken door gecondenseerde melk te verwarmen, is dus niet zomaar een smeerseltje, maar een door de tradities heen gegeten lekkernij dat veel herinneringen doet opleven. „Laatst nog belde een oudere Argentijnse mevrouw, die vertelde dat ze het fantastisch vond dat ze de pasta die zij vroeger at, nu ook aan haar kleinkinderen kon laten proeven.” Rijk worden is niet Silvia’s streven, wel wil ze graag de potten zoveel mogelijk verspreiden, zodat iedereen het kan proeven.

En als we goed geld verdienen, dan wil ik 30 procent van de winst geven aan de armen in Zuid-Amerika. ” Na het ijs dat we net achter de kiezen hebben, met, jawel, dulce de leche, komt er nu stokbrood aan met het goudgele goedje.
Of je er niet tonnetje rond van wordt? „Nee, joh, het bevat minder vetten en calorieën dan chocoladepasta. Maar, ik doe dit natuurlijk niet elke dag. Dulce de leche is voor mij magie. Kom, doe je ogen eens dicht”, zegt ze. „Neem een hapje en laat het smelten op je tong. Voel je hoe zacht? Dat is liefde!” Een hele zoete, kleffe liefde, dat wel. Wie dulce de leche al jaren mist of het juist voor het eerst wil proeven, maakt het zelf of kijkt op www.dulcedeleche.nl voor de verkoopadressen.
Bij de Argentijnse restaurants Gaucho’s wordt het Argentijnse goud in verschillende desserts gebruikt.
bron

Wie heeft het weleens geproefd? Is het lekker?
  vrijdag 2 februari 2007 @ 20:20:06 #2
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_45924413
Ik ken het niet maar ben er wel benieuwd naar
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_45924598
Ik ben het recept vergeten te plaatsen dat er bij hoort. Bij deze alsnog:

pi_45924693
Erg goed voor de tanden

Maar lijkt me op zich wel wat om een keer te proberen
  dinsdag 6 februari 2007 @ 00:00:07 #5
167723 sanni
Acima de seu
pi_46027588
mjah... nou heb ik nog steeds geen idee hoe het eruit ziet. Iemand een pic ervan?
pi_46027670
typ het in op google en je wordt overladen met plaatjes, luie donder
[i]"you left me standing here, a long long time ago"[/i]
pi_46030857
Wij hebben de mijn oma in de supermarkt staan. Na dit artikel is er opeens meer vraag naar...
  Licht Ontvlambaar dinsdag 6 februari 2007 @ 11:44:07 #8
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_46035297
Het is lekker... in België gewoon in de supermarkt verkrijgbaar.



En inderdaad prima zelf te maken door blikjes gecondenseerde melk een paar uur te laten koken. Is hetzelfde spul als Jamie Oliver gebruikt in de Banoffee Pie

You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_46038161
Ik heb Dulce de Leche ontdekt tijdens een bezoek aan Argentinie. Ideaal spul als je energierijk eten wilt meenemen tijdens het wandelen bijvoorbeeld. Een relatief klein potje is genoeg om er een paar dagen mee rond te lopen, zelfs na een week alleen dit op je brood te smeren verveelt het voor geen meter. Ideaal toen ik in Patagonie aan het wandelen was.
Beter een baas onder je duim, dan tien bovenop
Trekt bij warm weer een poncho aan
  dinsdag 6 februari 2007 @ 14:05:09 #10
42466 EdPowers
Professional Pervert
pi_46039293
Heeerlijk! Blikje gecondenseerde melk kopen, deze 1.5 tot 2 uur laten koken (afhankelijk van hoe zacht je wil dat het is, 1.5 uur is beter smeerbaar) en deze op een witte boterhman met boter smeren OF op een pannenkoek (summum!) OF met een lepeltje op een banaan smeren en dan een hap nemen. Je weet echt niet wat je proeft!!
pi_46039565
is het ergens mee te vergelijken, met fluff of bebogeen ofzo?
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
pi_46039593
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 14:14 schreef littledrummergirl het volgende:
is het ergens mee te vergelijken, met fluff of bebogeen ofzo?
een beetje met bebogeen, maar dat ook niet echt.
zoal;s je kan zien in de post boven je is het vrij gemakkelijk te maken, probeer het eens
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  dinsdag 6 februari 2007 @ 14:24:46 #13
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_46039857
Ik heb toevallig een blikje gecondenseerde melk thuis staan...maar als WA een kok in dienst heeft, kan Maxima toch elke dag aan de zelfgemaakte Dulce zitten?
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
pi_46042679
Ow dat spul is zoooo lekker, ik ken het uit Venezuela, daar eten ze het op van die mega-hostie's (ik weet geen beter beschrijving )
Whatever you're about to discover we off that.
  dinsdag 6 februari 2007 @ 15:55:46 #15
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_46042778
Gooi vanavond maar eens een blikje melk in het water...
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
pi_46042810
het lijkt mij mierzoet

ofnie
[i]"you left me standing here, a long long time ago"[/i]
  Licht Ontvlambaar dinsdag 6 februari 2007 @ 15:58:16 #17
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_46042866
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 15:56 schreef milagro het volgende:
het lijkt mij mierzoet

ofnie
Het valt eigenlijk wel mee... tuurlijk het is zoet, maar niet zo 'de tanden vallen al uit je mond als je er naar kijkt'-zoet als bebogeen...
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_46043421
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 15:56 schreef milagro het volgende:
het lijkt mij mierzoet

ofnie
Het smaakt minder zoet dan bijvoorbeeld stroop.
Beter een baas onder je duim, dan tien bovenop
Trekt bij warm weer een poncho aan
  Licht Ontvlambaar dinsdag 6 februari 2007 @ 16:17:22 #19
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_46043474
Ik vind het eigenlijk wel heel erg lekker... kwam net tot de ontdekking dat mijn potje hier in de koelkast niet goed meer is. Maar geen nood, ik ga morgen toevallig naar Maasmechelen, dus daar maar even de GB in
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_46043535
Ik heb het dus al sinds 2001 niet meer gegeten.
Beter een baas onder je duim, dan tien bovenop
Trekt bij warm weer een poncho aan
pi_46043789
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 16:15 schreef Lucille het volgende:

[..]

Het smaakt minder zoet dan bijvoorbeeld stroop.
keukenstroop bedoel je dan? ieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeuw

appelstroop

nu ja, ik ga het toch niet eten, ben niet zo van de zoete
[i]"you left me standing here, a long long time ago"[/i]
  Licht Ontvlambaar dinsdag 6 februari 2007 @ 16:28:59 #22
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_46043862
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 16:19 schreef Lucille het volgende:
Ik heb het dus al sinds 2001 niet meer gegeten.
* Sjeen krijgt ineens een idee
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_46043881
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 16:19 schreef Lucille het volgende:
Ik heb het dus al sinds 2001 niet meer gegeten.
Kheb weer een nieuw potje staan
We gaan wel een LD-DdL-meet houden ofzo
Whatever you're about to discover we off that.
  dinsdag 6 februari 2007 @ 16:34:49 #24
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_46044057


probeert zijn keyboard niet helmaal onder te kwijlen
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
pi_46044987
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 16:26 schreef milagro het volgende:

[..]

keukenstroop bedoel je dan? ieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeuw

appelstroop

nu ja, ik ga het toch niet eten, ben niet zo van de zoete
Yep, ik bedoelde gewoon stroop die je op bijvoorbeeld pannenkoeken doet.

Appelstroop is ook best lekker.
Beter een baas onder je duim, dan tien bovenop
Trekt bij warm weer een poncho aan
pi_46045024
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 16:29 schreef BadAssBitchSmut het volgende:

[..]

Kheb weer een nieuw potje staan
We gaan wel een LD-DdL-meet houden ofzo
Wij hebben elkaar volgens mij al in geen drie jaar gezien of zo. Te lang in ieder geval.
Beter een baas onder je duim, dan tien bovenop
Trekt bij warm weer een poncho aan
pi_46045039
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 16:28 schreef Sjeen het volgende:

[..]

* Sjeen krijgt ineens een idee
Maar, maar, maar, daar vroeg ik het dus niet om.
Beter een baas onder je duim, dan tien bovenop
Trekt bij warm weer een poncho aan
  Licht Ontvlambaar dinsdag 6 februari 2007 @ 17:03:24 #28
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_46045138
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 17:00 schreef Lucille het volgende:

[..]

Maar, maar, maar, daar vroeg ik het dus niet om.
Dan moet je maar nadenken voor je iets post... doe ik ook nooit
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_46045222
quote:
Op dinsdag 6 februari 2007 17:00 schreef Lucille het volgende:

[..]

Wij hebben elkaar volgens mij al in geen drie jaar gezien of zo. Te lang in ieder geval.
Ja ik weet man
Ik heb laatst wel Slakkie weer es gemeet en gister Heatwave nog
Whatever you're about to discover we off that.
pi_46061909
is ongeveer hetzelfde als de stroop uit stroopwafels.
  woensdag 7 februari 2007 @ 00:30:13 #31
89728 Plastic_Power
Vegetable rights & peace
pi_46062011
Klinkt goed, zeg
Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man.
pi_46171944
Oe, weet ik ook es waar ik m'n gecondenseerde melk-blikje kan voor gebruiken.
Blijft het niet enorm aan de pan aanbakken trouwens?
(:
pi_46171960
quote:
Op zaterdag 10 februari 2007 14:35 schreef nein het volgende:
Oe, weet ik ook es waar ik m'n gecondenseerde melk-blikje kan voor gebruiken.
Blijft het niet enorm aan de pan aanbakken trouwens?
je moet het wel ín het blikje laten zitten!
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_46172010
Je moet het met blikje en al in een pan water doen.
pi_46172620
Serieus? Ow...goed dat ik t nog even vroeg dan
(:
pi_46174792
Ja. En uitkijken, want het blikje is erg heet.
  zondag 11 februari 2007 @ 11:01:19 #37
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_46196367
lijkt me best lekker eigenlijk
binnenkort eens maken... heb ik gelijk weer eens een goed excuus om pannenkoeken te bakken
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_46202866
Aaah dulce de leche... lekker! Van sommige producten begrijp ik niet dat ze niet wereldwijd verkrijgbaar zijn. Dit is er een van, ik weet zeker dat het hier in hagelslag-land aan zou slaan want het is gewoon lekker en niet zo mierzoet als het artikel je doet geloven. Bovendien kun je het overal door en op doen... multifunctioneel spul!
Ik zoek niet, ik vind.
pi_46225417
Volgens mij is dit echt van dat dikke mensen spul 'het potje is toch al open dus kan het potje ook wel op' ga het zeker eens proberen, uit zelfbehoud weet ik nu al dat ik niet te vaak moet eten...
  Redactie Games maandag 12 februari 2007 @ 00:29:18 #40
52557 crew  Mr.Noodle
Offtopic in geleuter...
pi_46225703
Das toch net zo zoet en stroperig als de caramel in een "Mars" of is dat te makkelijk gedacht?
How do you get precisely 4 Gallons of water with a 3 Gallon and 5 Gallon Can...
  maandag 12 februari 2007 @ 09:11:06 #41
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_46229677
Dus een half uur het blikje in heet water is genoeg, als ik dat recept zie? Ik had ergens anders gezien dat het een uur of twee moest, wat is het nu?
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
  maandag 12 februari 2007 @ 09:15:31 #42
42466 EdPowers
Professional Pervert
pi_46229741
Het is best zoet maar als je er weinig van op je boterham of pannenkoek smeert valt het reuze mee.

(als je zoetfreak bent moet je een gaatje prikken in het blikje en de melk eruit slurpen
pi_46231892
Vorige week een blikje frisian lady 2,5 uur later koken...

in één woord: Hemels!
(zelf even in een jampotje gedaan)


De perfecte basis voor gebak en toetjes!
Na 2,5 uur is de pasta vrij stevig en goed smeerbaar. Wellicht voor toetjes geeft iets korter koken een gemakkelijker te verwerken product.


Ik begrijp (net als Wakey) niet waarom dit niet bekender is in Nederland

[ Bericht 26% gewijzigd door guntherschneider op 12-02-2007 11:40:54 (aanvulling) ]
Dulce de leche!
  maandag 12 februari 2007 @ 11:19:39 #44
38042 Maerycke
Ja, wat nou weer?
pi_46231931
Het recept is redelijk eenvoudig. Ik ga het van de week eens proberen
pi_46402738
Ik heb een blikje 1,5 uur gekookt en het is echt heeeerlijk spul!!
pi_46408981
ik ga het binnenkort ook maar eens doen
hadooit een banoffee taart gemaakt, dat spul in de magnetron, maar het werd later te hard, moest echt die taart hakken..
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_46414372
quote:
Op maandag 12 februari 2007 11:18 schreef guntherschneider het volgende:
Ik begrijp (net als Wakey) niet waarom dit niet bekender is in Nederland
Ik ken het ook helemaal niet Maar dit topic inspireert wel om het toch een keer te gaan maken
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_46415414
Als je het blik kookt maak je het dan wel open zodat het water kan verdampen of kook je het in het gesloten blik?
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_46416331
quote:
Op zondag 18 februari 2007 00:42 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Als je het blik kookt maak je het dan wel open zodat het water kan verdampen of kook je het in het gesloten blik?
gewoon, in het blik als ik het goed heb
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_46416511
Crepe de dulce de leche ijs bij gauchos

Nu een pot van haagen daz en even kieken of da lekker is
なんだっけ
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')