Vorige topic:quote:DE LACH ALS WAPEN
Het is wat met die voetbaltrainers van tegenwoordig. Ruud Gullit die zijn spelers altijd de schuld gaf van zijn eigen falen, Ronald Koeman die van relletje naar relletje rolde bij Ajax, zijn broer Erwin die nu bij Feyenoord strijdt tegen het egoïsme van enkele van zijn aanvallers, Co Adriaanse die bij FC Porto alweer met vrijwel elke speler in aanvaring is geweest, Foeke Booy die zijn halve elftal inruilt, inclusief een keeper uit Frankrijk die hij zelf gehaald heeft.
Niet zelden zien we trainers als briesende stieren langs de lijn staan, kokend van woede om het falen van de spelers of een scheidsrechterlijke dwaling. Zeker als de resultaten even wat minder zijn, is het zwaar. De heren trainers verliezen zich dan in drastische maatregelen. Zo worden er boetes uitgedeeld, in de hoop nog een zuchtje aanzien of gezag te houden, met slechts de zucht van de voetballer die de knip trekt als gevolg. In de media klinken uitspraken over collectieve wanprestaties, forse maatregelen, de maat die vol is en meer van dit soort clichés. Eigen aankopen wordt de hand boven het hoofd gehouden, vedettes worden opzichtig gespaard en er wordt rigoureus gewisseld onder de nummers zeven tot en met vijftien in de selectie. Lekker veilig.
Het valt ook niet mee, een groep lastige voetballers met een groot ego trainen. Het salaris is goed, maar dat mag ook wel. Je zou het maar moeten doen zeg. Die jongens lopen gelijk naar de pers of willen naar een andere club. Snotjongens van nog geen twintig. Dan is het toch wel logisch dat je af en toe eens naar een boete grijpt? Het kan zelfs nog gekker. Neem Hans Maus, trainer van zaterdaghoofdklasser Heerjansdam. Hij is in een felle strijd verwikkeld met een naar het tweede verbannen tweeling. Over en weer wordt er met modder gegooid en volgens de laatste berichten heeft Maus zelfs een reep chocolade verstopt van één van de twee. Die moest vet eten voor de wedstrijd, vanwege een spastische darm. Dat kan bij zwak presteren natuurlijk een doorn in het oog zijn en dan doe je dus rare dingen. Nee, trainer zijn is niet aan te raden.
Toch kiezen sommigen er zelf voor. Ron Jans bijvoorbeeld. Jans verkoos het vak van voetbaltrainer boven zijn veilige baan als leraar Duits. Bij zijn aanstelling in Groningen, inmiddels al weer enkele seizoenen terug, zei hij dat de lach terug moest keren. De lach kwam terug. FC Groningen presteert heel behoorlijk en in het hoge noorden, waar trainers sneller sneuvelen dan je de Martinitoren kunt beklimmen, is Jans inmiddels één van de langstzittende eredivisietrainers. Voorwaar een hele prestatie.
Jans vindt trainen blijkbaar niet vervelend. Met dezelfde passie waarmee hij pubers warm wilde maken voor de werken van Goethe, Boll en Hesse, doceert hij nu het hoogste van het hoogste: voetbal. Jans verliest zich niet langer in naamvallen en dichtregels, maar in de buitenspelval en looplijnen. Dat alles gedrenkt in een portie humor.
Poeh, er moet daar in Groningen wat gelachen worden. Erik Nevland, die als een moderne viking overkwam uit Noorwegen, met een potje bij Manchester United achter zijn naam. Wie durft het aan om iemand die direct daarna weer in Noorwegen gaat spelen te contracteren? Jans dus. Lachend knalde Nevland vorig seizoen zestien goals binnen, drijvend op de binnenpretjes die de trainer veroorzaakt. Aanvaller met het beste doelpuntengemiddelde, werd hij. Hij wordt nog regelmatig gierend van de lach wakker.
Ondertussen is Jans zichzelf. Een vreemde eend in de bijt. Geen trainer die luistert naar André Hazes en Frans Bauer, maar een man die de Drive-By Truckers in zijn platenkast heeft staan. Iemand die op persconferenties altijd iets leuks te melden heeft en zich niet verliest in standaardteksten, die men op de cursus heeft geleerd. Zo had Ron onlangs nog een Triviantvraag in petto voor de heren journalisten. Helaas kon de vraag na de wedstrijd bij Feyenoord weer in de kast, maar het zegt al genoeg dat Ron Jans dit verzint.
Dan mag hij best eens verliezen. Dan mag hij best eens van de training weglopen en zich daar misschien wel wat belachelijk mee maken. Dan mag hij zich ook wel eens verliezen in teveel nadruk op het lachen. Maar dat de lach wel degelijk een wapen kan zijn, naast een gezonde dosis vakmanschap, bewijst Ron Jans al een tijdje. Een kleurrijke trainer tussen de grijze massa. Laat hem alsjeblieft geen kroonprins worden. Maak hem de Foppe de Haan van FC Groningen. Maak hem een antwoord op een vraag in de nieuwe editie van Triviant. Trainen is zo moeilijk niet, als je de juiste snaar kunt raken.
Dat deed die dus niet...quote:Jans vindt trainen blijkbaar niet vervelend. Met dezelfde passie waarmee hij pubers warm wilde maken voor de werken van Goethe, Boll en Hesse,
Met 2 dan?quote:Op woensdag 2 november 2005 18:12 schreef Noca het volgende:
Met 3 spitsen spelen ligt de FC niet echt
quote:EEN WINNAAR OP DOEL
Heracles Almelo promoveerde vorig seizoen naar de eredivisie. Een verrassing, toch wel. Het was dan ook niet vreemd dat de vele voetbalvolgers de club uit Almelo direct bestempelden als degradatiekandidaat nummer één. Momenteel blijkt de zwakte van de ploeg behoorlijk mee te vallen. Dit komt niet in de laatste plaats door doelman Martin Pieckenhagen, nu al de beste aanwinst van de afgelopen zomer.
Pieckenhagen is een geroutineerde doelman, die over de tweehonderd wedstrijden keepte in de Bundesliga. Hij gold eerst bij Hansa Rostock en later bij Hamburger SV als een uiterst betrouwbare goalie. Degelijk. Duits. Omdat Peter Bosz hem kende uit een gezamenlijke periode bij Rostock, polste hij Pieckenhagen toen deze vrij verrassend mocht vertrekken uit Hamburg. De man die daar ongeveer een miljoen per jaar verdiende, kwam tot ieders verbazing ook daadwerkelijk naar het nietige Heracles. Samen met Nico-Jan Hoogma, wiens rug hij enkele jaren zag als hij in het Hamburger doel stond, en Rob Maas diende Pieckenhagen routine, ervaring, rust en een winnaarsmentaliteit in de selectie te brengen.
Wat doe je dan, als Duitse doelman die benaderd wordt door een Nederlandse promovendus? Nederland, dat is toch dat land waar ze een hartgrondige hekel aan Duitsers hebben? Waar ze beginnen over kuilen graven en vragen of ze hun fiets terug mogen? Waar ze schamper spreken over het niveau van het Duitse voetbal en daarbij voorbij gaan aan de vele titels die het land verzamelde. Waar een speler als Lothar Matthäus nimmer waardering kreeg en waar ze zelfs Oliver Kahn niet als beste doelman van de wereld zien. Toch liet hij zich lokken.
Met succes, want in de eerste match tegen PSV viel hij direct op. Zoals hij dat bleef doen. Heracles kende een prima start, Pieckenhagen oogste lof voor zijn optredens. Het zal hem behaagd hebben, maar nauwelijks verbaasd. Wie gewend is zijn heilige gebied te beschermen tegen schoten uit allerlei standen, door toppers als Amoroso, Koller, Ballack, Elber en Makaay, schrikt niet van de eredivisie. Laten we eerlijk zijn, op de aanvallers bij PSV, Feyenoord en AZ na is het hier niet veel. Zelfs de Ajax-aanval is mank dit seizoen.
Misschien heeft Pieckenhagen inwendig zelfs wel gegrinnikt als hij de opstellingen van de opponenten zag. Van Zsombor Kerekes ligt geen keeper wakker, om maar iemand te noemen. Daarom moet het hem pijn gedaan hebben toen zijn opzichtige blunder tegen Vitesse zo breed uitgemolken werd. Lachen daar, bij dat Talpa. Een Duitse keeper die een blunder maakt, daar lusten ze wel pap van.
En dan worden ze gevaarlijk, eerzuchtige goalies met een paspoort van onze oosterburen. Pieckenhagen spuugde nog eens in de handschoenen en gaf alles tegen AZ. AZ, dat team dat zo bewierookt wordt. Die jongens van die ellenlange zaalvoetbalcombinaties. Daar moest hij tegen schitteren, en Heracles met hem. Dus capituleerde hij niet toen AZ bij een 2-1 voorsprong aandrong om de beslissende derde goal te maken. Nooit. Nergens. Altijd had hij nog een lichaamsdeel over om voor de bal te duwen. Dan voel je het aankomen, als Heracles in de slotfase een corner krijgt.
Pieckenhagen voelde de adrenaline door zijn lijf jagen en vastberaden trok hij een spurt richting het vijandelijke doelgebied. Sommige dingen moeten zo zijn. De wil om te winnen won het van zijn verstand. Even later won die het zelfs van de regels, want natuurlijk, Pieckenhagen maakte een overtreding. Hij duwde opponenten van zich af als lastige vliegen, deed op het juiste moment zijn ogen dicht en voelde hoe de bal als een magneet naar zijn voorhoofd werd gezogen. Het was niet eens een knik, maar een touchering. Het was voldoende. Pieckenhagen scoorde. Omdat het zo moest zijn. Omdat hij wilde winnen en dus won. Want Heracles dat gelijkspeelt bij AZ, dat is pure winst.
Meteen werd me duidelijk waarom Heracles dit seizoen bijna niet rechtstreeks kan degraderen. De club uit Almelo heeft namelijk iets wat bijvoorbeeld RBC niet heeft. Het heeft Pieckenhagen, die de vleesgeworden vastberadenheid werd. Het zal niet de laatste keer zijn dat hij dit seizoen van zich doet spreken. Vermoedelijk wel de opvallendste keer. Sommige dingen moeten nu eenmaal zo zijn.
Wel één die na 2 maand al Nederlands spreekt, 100% respect.quote:
Het aanhalen van zijn Duitse nationaliteit, ik heb nog niemand horen zeggen dat het die "Duitser" was die een blunder maakte en het kuilen en fietsen-verhaal is ook erg 1990.quote:Op woensdag 9 november 2005 18:45 schreef methodmich het volgende:
Wat is er in hemelsnaam onzinnig aan dan?
Heb ik niet veel van meegekregen dan. Tuurlijk is dat flauw, Pieckenhagen heeft Heracles dit seizoen al 12 punten opgeleverd.quote:Op woensdag 9 november 2005 18:53 schreef methodmich het volgende:
Ha, dat was echt waar. Gehoord van Ooijer.
Maar Talpa moest echt wel lachen om Piecke, zo flauw.
quote:DE VADERLANDSE MARKT
De voetbalwereld is een opmerkelijke. Soms wordt er maar raak gepraat. Dat gevoel krijg je althans, bij het horen van uitspraken van trainers, spelers en bestuursleden. Zo vind ik het hoogst opmerkelijk dat Martin van Geel, sinds deze zomer technisch directeur bij Ajax, aangaf dat de Amsterdamse club zich vanaf heden vooral en misschien wel uitsluitend op de Nederlandse markt gaat richten als het gaat om aankopen doen.
Natuurlijk, Van Geel komt van AZ. Bij die Alkmaarse club zijn ze al een tijdje vrij succesvol en dat gebeurt met grotendeels Nederlandse spelers. De buitenlanders die er spelen, spreken bovendien ook allemaal Nederlands. Bij de succesvolste club van Nederland, PSV, zijn de Nederlanders ook allemaal belangrijk. PSV is een stuk minder zonder Cocu, Ooijer en de Belg Simons, die het raamwerk vormen. Vorig seizoen hoorde hier ook Mark van Bommel nog bij. Nederlanders lonen, zou je kunnen zeggen.
Hier komt bij dat de recente buitenlandse aankopen bij Ajax niet echt renderen. Aggelos Charisteas heeft moeite met aanpassen, Markus Rosenberg heeft nog helemaal niet kunnen overtuigen en Mauro Rosales is zo ongeveer al afgeschreven. Dan laten we bijvoorbeeld Wesley Sonck nog maar even buiten beschouwing. De laatste buitenlandse aankoop die echt een aanwinst blijkt, is de Tsjechische verdediger Zdenek Grygera.
Toch vind ik het niet logisch dat Van Geel nu zo graag op de vaderlandse toer gaat en de deur voor buitenlanders voor een groot deel in het slot gooit. Ajax is wat anders dan AZ. De jongens die daar tekenen, komen in een goed draaiende ploeg. Een ploeg ook die een ingespeeld geheel vormt. Dat maakt het voor jongens als Stijn Schaars en Demy de Zeeuw makkelijker om aan te haken. AZ is echter geen topclub. De druk is er toch echt minder. Er staat geen volle Arena achter, die fluit na een met matig voetbal behaalde overwinning. Er is geen volle Kuip die bloed, zweet en tranen eist. Er heerst toch nog meer de sfeer van de sympathieke provincieclub met mogelijkheden naar boven, het heilige moeten ontbreekt er nog.
Daarnaast kan Ajax zich moeilijk iets verwijten. Natuurlijk, er zijn ongelukkige keuzes gemaakt. Maar de club heeft sommige spelers wel degelijk gescout. Blijkbaar gaat er vervolgens iets mis in het warm maken van de spelers, het verleiden. Arjen Robben, Mark van Bommel, Jan Vennegoor of Hesselink, ze stonden ooit allen zowel in de belangstelling van Ajax als PSV en kozen voor de Eindhovenaren. Dirk Kuijt is eveneens benaderd, maar prefereerde Feyenoord. Zoals Romeo Castelen intensief gevolgd is, maar niet goed genoeg bevonden werd. En wie kan Ajax kwalijk nemen dat men Boulahrouz, Mathijsen of Yildirim niet gehaald heeft?
Bovendien blijft het aantrekken van uitblinkers in de subtop altijd een enorme gok. De laatste jaren gaat het vaker mis dan goed. Ajax heeft er genoeg ervaring mee. Victor Sikora werd bij Vitesse international, maar kon de volgende stap niet zetten. Tom Sier kwam ooit van Heerenveen, maar redde het in Amsterdam ook niet. Jan van Halst werd weggesaneerd en kwam later terug, Nourdin Boukhari is vooral invaller en Tom Soetaers mislukte faliekant. Hier staan de Amsterdammers niet alleen in. Want ook PSV kan moeilijk tevreden terugkijken op de aankopen van Gerald Sibon, Remco van der Schaaf en recenter Csaba Fehér en Mika Väyrynen. In de Kuip worden ze nog zwetend wakker als ze denken aan Arco Jochemsen, Jan de Visser, Radoslav Samardzic, Peter van den Berg en Pieter Collen. Om over Anthony Lurling nog maar te zwijgen.
Waarom is Van Geel er dan zo heilig van overtuigd dat Ajax alleen nog maar de markt op moet voor spelers uit de eredivisie? Er is geen garantie dat Klaas-Jan Huntelaar het zal redden, Ron Vlaar is vooralsnog slechts een belofte en Gijs Luirink moet het ook nog maar laten zien. Ja, ze spreken de taal en kennen de clubcultuur in ieder geval. Maar het blijft gokken, net als bij een buitenlandse aankoop. De werkwijze van Van Geel mag dan succesvol zijn geweest in Alkmaar, ik zou het een gemiste kans vinden als Ajax de gok met buitenlandse spelers niet meer aan zou gaan. Want dan zal er in Amsterdam niet snel meer een Cristian Chivu te zien zijn, een Maxwell of een Hatem Trabelsi. Laat staan een Zlatan Ibrahimovic. Dat zou een even verkeerd beleid zijn als het beleid van de afgelopen jaren, toen de eredivisie inderdaad onderschat leek te worden en alles uit het buitenland moest komen. Verruim je blik, Martin, en kijk ook eens over de grens. Of was je verhaal over de vaderlandse markt dan echt alleen maar een praatje om het praten?
quote:In het voetbal maakt angst de macho.
”Vorige week puntverlies tegen Heracles en vandaag weer bij FC Groningen”, vraagt de verslaggever aan AZ-trainer Louis van Gaal. ”Kunnen we concluderen dat AZ nog geen Nederlandse topclub is, maar dat nog wel kan worden?”
”Ik vind het knap dat jij dat uit twee wedstrijden kunt opmaken”, reageert de trainer geïrriteerd. “Ik vraag het u”, probeert de verslaggever het interview te redden, maar de toon is al gezet. “Jij stelt toch een suggestieve vraag? Of niet soms? Zeg je nou dat je geen suggestieve vraag stelt?” Meer krijgen we niet te zien.
In dezelfde uitzending komt nog een andere voetbaltrainer voorbij. Huub Stevens slaat driftig de camera naar beneden waarmee een fotograaf hem al de hele wedstrijd op de foto zou hebben gezet. “Wat had ik jou nou gezegd?!” Wanneer de Roda-coach zijn weg naar de kleedkamer vervolgt bijt de geschrokken fotograaf hem nog wat na: “Idioot!” Meteen daarop stuiven Stevens en zijn assistent Atteveld op de boosdoener af. Door hem te belagen willen ze duidelijk maken dat de Limburgse oefenmeester toch echt geen idioot is?
Maar ook Huub wordt niet de ster van de avond. Die rol wordt onvoorwaardelijk opgeëist door RBC-verdediger José Fortes Rodriquez. De speler staat net koud in het veld wanneer hij twee onbezonnen tackels achter elkaar uitvoert. Het publiek slaakt een kreet van verwondering over de roekeloosheid van de charges. Scheidsrechter Temmink geeft hem geel waarop Fortes Rodriquez het nodig vindt om op kinderlijke wijze zijn beklag te doen over die sanctie. De miserabele positie waarin zijn team verkeerd acht de Spanjaard blijkbaar van ondergeschikt belang. Hij krijgt zijn tweede gele prent en mag inrukken. In de catacomben zet hij voor de camera het incident nog eens uiteen, waarbij hij zijn onnozelheid niet meer weet te verbergen. De bloedserieuze uitspraak dat hij respect heeft voor Temmink omdat hij een beetje het Syndroom van Down heeft, verontwaardigt de natie, maar het betoog op zichzelf getuigt al van een tenenkrommende domheid. Analyticus Hugo Borst spreekt zich later die avond in Studio Voetbal fel uit tegen de uitlatingen van Fortes Rodriquez. De rest van de uitzending was gekenmerkt door de bewogen discussie van Borst tegen Beenhakker en Van der Eijden, over wat er allemaal, al dan niet, mis is bij Ajax. De heren gebruiken lichtelijk denigrerende titels om elkaar aan te spreken en hebben meerdere malen moeite om het volume van hun stem in toom houden.
Kleurrijke televisie op de zondagavond.
Maar wat hebben deze incidenten op dezelfde voetbalavond dan met elkaar gemeen? Uiteraard wil ik niet beweren dat de uitspraken van Louis van Gaal en Hugo Borst even kwalijk zijn als die van Fortes Rodriquez. Dat zeker niet, maar al deze gedragspatronen lijken wel dezelfde grondslag te hebben:
In het voetbalwereldje regeert de macho. Een macho die gecreëerd wordt door de angst om zwakte te tonen. De wolven liggen immers altijd op de loer.
Waarom beantwoord Van Gaal de aan hem gestelde vragen niet gewoon? Hij krijgt ruim de gelegenheid om zijn visie te geven in plaats van achter elke boom (of in dit geval microfoon) een vijand te zoeken. Maar hij is bang om neer te worden gesabeld en zoekt meteen de tegenaanval.
Stevens wordt een idioot genoemd en voelt dat hij er als een leeuw op moet springen om de rebelse media onder de duim te houden.
Bij Fortes Rodriquez is het waarschijnlijk niet eens opgekomen om zelf het boetekleed aan te trekken voor zijn dubbele gele kaart, waar toch zeker wel iets voor te zeggen viel. “Ik ben gewoon een enorme sukkel dat ik mijn eigen ploeg zo heb benadeeld.” Maar nee, de wetten van het wereldje hebben de voetballer zo geschapen dat hij instinctief protesteert tegen zijn eerste gele kaart en vervolgens op beschamende wijze, voor de TV, zijn beklag doet over de tweede. Hoe zou het ooit zijn eigen schuld kunnen zijn?
Borst, Beenhakker en Van der Eijden wrikken zich een uitzending lang in allerlei bochten om hun eigen acties, contacten en beslissingen te verantwoorden, maar de felle manier hoe ze elkaar bestoken verraad hun eigen onzekerheid.
In de cultuur waar de macho het uitgangspunt is, kost het veel energie om aan de geldende normen te blijven voldoen. Waar Fortes Rodriquez zich niet eens bewust lijkt van die normen waar hij zich instinctief naar is gaan gedragen, ploeteren Van Gaal en Stevens zichtbaar om hun hoofd boven water te houden. Een poging die juist in al die krampachtigheid faliekant lijkt te mislukken.
Het typeert de sterken om het hele spel ter aller tijden te kunnen relativeren en daarbij dus een stuk luchtiger met de grillen van het wereldje om te kunnen gaan. De druk is zo groot als je die zelf maakt.
Zeggen ze immers niet dat juist de pesters van de klas het bangste zijn om zelf het slachtoffer te worden?
quote:DE IDEALE MAN IN HET ZWART
De vorige speelronde in de eredivisie stond in het teken van een scheidsrechter. Ik doel nu niet op René Temmink en diens ruzie met RBC Roosendaal-verdediger José Fortes Rodriguez, maar op Roelof Luinge. De Drentse fluitist was namelijk voor de zeshonderdste keer als leidsman actief in het betaalde voetbal. Een indrukwekkend aantal, zeker voor de nimmer onomstreden Luinge.
Waardering heeft Roelof zeker in zijn beginperiode nooit zomaar gekregen. Ik herinner me mijn eigen actieve voetbaltijd, waarin ik als jeugdspeler actief was voor een amateurclub. Gewoon, zoals vele duizenden jongens met mij. Er waren vaders bij die geen duel oversloegen en één van hen riep bij elke dubieuze beslissing van de man in het zwart hetzelfde. “Scheidsrechter Luinge, wat doet u nu?” schalde het dan over het veld. Die kreet had hij ooit eens gehoord in een samenvatting van Studio Sport. Het werd een soort ritueel, mede doordat het niveau van clubscheidsrechters dikwijls verder beneden Nederlands Arbitrair Peil was. Zelfs nu, als supporter van de plaatselijke trots, gebruiken wij de kreet nog. Diezelfde vader kijkt nog altijd mee trouwens.
Het was exemplarisch voor het beeld dat heerste over Luinge. Hij werd gezien als een pietluttige arbiter, die voor elk wissewasje gretig op de fluit blies als was hij solist bij de plaatselijke fanfare. Zeker als Roelof met fikse passen naar de plek des onheils kwam, doemde dit beeld op. Het leek wel of hij marcheerde. De karakteristieke pose van Roelof werd er één met een gele kaart, geheven in de lucht. De arme voetballers deden natuurlijk nooit iets fout en noemden Luinge massaal als slechtste arbiter in de, overigens heerlijk rolbevestigende, rubriek Persoonlijk in Voetbal International. Wie in die tijden als voetballer niet antwoordde dat hij De ontvoering van Heineken het beste boek ooit vond, Luinge de slechtste arbiter, De Goffert het lelijkste stadion en het shirt van NEC het afgrijselijkst, was niet voorbestemd om ooit vijftig duels op eredivisieniveau te spelen.
Was Roelof echter wel zo slecht? Vast niet. Hij fluit altijd volgens de regels, waarbij het hem niet uitmaakt wie hij voor zich heeft. Dirk Kuijt krijgt bij wijze van spreken net zo makkelijk een rode kaart als pakweg Bart van Muyen. Geel is geel, rood is rood. Roelof is zeer duidelijk en durft de strijd aan. Een penalty tegen Feyenoord fluiten in een volle Kuip? Luinge is de arbiter. Ajax een strafschop niet geven in een joelende Arena? Dan fluit Roelof.
Hij heeft lak aan de reacties achteraf en geeft een fout evengoed toe. Als Guud Hiddink, als lieveling van de media, na afloop oreert over de grote “Roelof Luinge show” haalt hij de schouders op, beseft dat hij een mediastrijd met de heilige Guus nooit zal winnen en geeft volgende keer weer net zo makkelijk een rode kaart als hij dat nodig vindt. Na een reeks akkefietjes met Barry van Galen zal hij niet schromen die speler opnieuw te bekeuren, als de spelregels of zijn gevoel daar om vragen.
Zo heeft Roelof inmiddels ook een indrukwekkend aantal gele en rode kaarten getrokken, maar is de waardering voor zijn persoon enorm gegroeid. Dit houdt vast niet alleen verband met het niveau van de nieuwe aanwas in het scheidsrechterskorps, maar ook met Roelof zelf. Zeker nu, met al zijn ervaring, komt hij over als een autoriteit. Dan maakt hij fouten, is hij soms nog steeds pietluttig, maar wel verdraaid consequent. Spelers roemen hem tegenwoordig, want tegen Roelof mag je zelfs terug praten. Ik hoorde laatst zelfs iemand beweren dat subtoppers altijd hopen dat ze in duels bij Ajax, Feyenoord of PSV door Roelof Luinge worden gefloten. Want die is dusdanig neutraal dat hij zich niet laat beïnvloeden door de grootsheid van de topclub. Met de Van Egmonds, Vinken en noem ze maar op is dat wel anders. Dan heb je als FC Utrecht zijnde sowieso een strafschop of een rode kaart tegen te pakken.
Het is het ultieme bewijs dat Roelof Luinge tegenwoordig wordt gezien als één van de beste scheidsrechters van Nederland. Hij zal niet zo gauw beledigd worden voor de camera, zoals Temmink overkwam. Hij trekt zijn eigen plan en blijft dat doen. Fluiten is fluiten voor hem. Zolang hij er van geniet, moeten we Luinge koesteren. Hij is namelijk een unieke persoonlijkheid binnen het hedendaagse clubje mannen in het zwart. En hoe gevaarlijk ook, ik durf toch te stellen dat Roelof bijna de ideale scheidsrechter is. Die hoort immers neutraal te zijn. Wanneer hij over enkele jaren stopt, hoop ik dan ook op een mooie baan voor Roelof bij de televisie. Scheidsrechters analyseren, zoiets. De naam is met dank aan Guus Hiddink al gevonden.
Ja, hij had toch ooit ook veel gezopen bij Roda? Wist niet meer exact hoe dat in elkaar zat.quote:Op dinsdag 22 november 2005 18:59 schreef -Vaduz- het volgende:
Erg mooie column, ik ben het er wel mee eens ook, hij heeft te vaak onterecht de schijn tegen gehad.
Misschien had je nog wat van zijn bourgondische levensstijl kunnen zeggen, had wel in het stuk gepast. Maar zo heb je het ook prima gedaan.![]()
tis ook geen column maar een protest/klaag-brief !quote:Op woensdag 23 november 2005 19:16 schreef methodmich het volgende:
Hij is alleen een beetje erg lang....
quote:EVEN STILTE AUB
Eigenlijk had ik op deze plaats best iets willen zeggen over Salomon Kalou, misschien wel de eerste Afrikaan in Nederland die we bijna smeken om te blijven. Over het feit dat bondscoach Marco van Basten hem al min of meer een plaats in de selectie voor het wereldkampioenschap heeft beloofd en of dat wel zo logisch is. Maar de zin en de noodzaak ontbreekt me even.
Wellicht had ik kunnen verhalen over de vreemde situatie in Roosendaal, waar trainer Dolf Roks in de ochtenduren werd ontslagen. In de loop van de dag stond hij echter nog weer als oefenmeester op het veld, omdat de spelers de voorzitter hier om gevraagd hadden en deze overstag ging. Merkwaardig, maar eigenlijk kan ik er momenteel alleen mijn schouders maar over ophalen.
Hoe verdiend het ook was geweest als Vitesse, dat ook het vertrouwen in de trainer uitsprak na een tegenvallende start van het seizoen en nu ineens weer hoog geklasseerd is, onderwerp was geweest van een column; ik voel de behoefte even niet. Zoals ik ook geen heil zie in schrijven over de teloorgang van Ajax. Het zal wel.
Hier had misschien ook een lyrisch verhaal over Zoro moeten staan. Zoro, een Ivoriaanse verdediger van Messina, die te maken kreeg met racistische bejegeningen van fans van Internazionale. Hij stapte met bal en al van het veld en stelde zo eindelijk eens een daad. Dat er uiteindelijk verder werd gevoetbald was bijzaak, maar er werd tenminste eens lef getoond door een speler. Hoe mooi en belangrijk ook, zou het zinnig zijn?
Want de noodzaak van een mooi verhaal over voetbal ontgaat me op dit moment even. Dat heeft te maken met het overlijden van David Di Tommaso, verdediger van FC Utrecht. Di Tommaso werd geboren in Frankrijk en had een achternaam die een bepaalde kunstzinnigheid verraadt. Die zat ook in hem, in zijn linkerbeen. Gezegend met een fraaie trap, jeugdinternational geweest voor Frankrijk en neergestreken in Utrecht. Daar speelde hij wel wat onder zijn niveau, maar dat was aan zijn spel nooit zichtbaar. Nooit maakte hij misbaar over onvolkomenheden van teammaats. Hij ging voorop in de strijd en werd in razend tempo populair in Utrecht.
Hij is nu niet meer. Een jonge man van zesentwintig, net een jaar ouder dan ikzelf. Ging ’s morgens naar zijn werk, zoals altijd. Hij trainde bij Utrecht, was vast nog opgetogen over de knappe zege op Ajax van een dag eerder. In de avonduren bezocht hij nog een restaurant en dacht bij thuiskomst dat hij iets verkeerds had gegeten. Ging vroeger slapen, om nooit meer wakker te worden. Gewoon, zomaar, van het ene op het andere moment.
Natuurlijk, ik begrijp heel goed dat dit nooit het nieuws gehaald had, was hij geen voetballer geweest. Was hij een stratenmaker of een buschauffeur, dan had niemand iets geweten. Maar maakt dat het minder erg? Of de andere gevallen erger? Bovenal was Di Tommaso namelijk echtgenoot en vader. Hij laat een jong kind achter en een jonge vrouw, in een vreemd land. Diep tragisch.
Want, zoiets komt bij mij altijd hard aan. Zeker omdat ik, en velen met mij, van al die voetbalzaken nog wel eens een hoofdzaak wil maken. Bij een gebeurtenis als deze besef je dan ineens weer hoe betrekkelijk dat allemaal is. Wat maakt het al dan niet behalen van Europees voetbal dan uit? Zal men er in Utrecht om malen of ze negende of tiende worden op moment, om maar wat te noemen? Nee, natuurlijk niet.
Desondanks draait de voetbalwereld gewoon door. Niet onlogisch, zo gaan die dingen. Maar vreemd is het wel. Ik weet dat ik me dit weekend ook wel weer druk zal gaan maken over de bijzaken op de groene mat, maar neem me wel voor om een momentje stil te staan bij David Di Tommaso. Bij de man die ik op 19 november nog zag voetballen in Breda, toen zijn club bij NAC op bezoek was. Tien dagen later was hij er niet meer. Gewoon even stilte, heel even maar. Opdat we hem nooit vergeten. David, rust zacht.
Die daar atlijd wel voor inquote:Op woensdag 30 november 2005 15:20 schreef methodmich het volgende:
Ik zal even met Seborik overleggen dan.
quote:EEN ENGEL VOOR MARKUS
Spitsen zijn bijzondere heerschappen. De echte spits leeft voor het scoren van doelpunten. Als dit hem enkele duels op rij niet lukt, begint het te knagen. Dan ligt hij te zweten in zijn bed en voelt zich rot. Zelfs verliezen doet hem minder pijn als hij zelf wel het net heeft gevonden. Spitsen die zeggen liever te hebben dat het team wint dan dat ze zelf scoren, zijn leugenaars of hebben hun wieg in Katwijk staan.
Als ze dan scoren, vieren ze dit met verschillende rituelen. Die hebben grotendeels hetzelfde doel, namelijk het verheerlijken van de spits zelf. Duimpjes die wijzen naar de achternaam op het shirt? Dat is een spits. Evenals het priemende wijsvingertje, het vingertje aan de lippen, de wijd gespreide armen en de hand bij het oor typische manieren van spitsen zijn om een goal te vieren. Een echte spits is een beetje een egoïst en zo hoort het ook.
Het verklaart direct waarom spitsen ook zo fraai kunnen lijden, als het even tegenzit. De verongelijkte blik richting medespeler na het missen van een kans, alsof hij wil zeggen dat het aan de voorzet lag, is typerend voor de spits. Het gezicht dat elk moment in huilen uit lijkt te kunnen barsten ook. De onbegrepen blik, de handen voor de ogen, het treurig zitten of liggen op de mat. Het maakt het kijken naar falende spitsen prachtig.
Geen spits kon zo mooi treuren als Nikos Machlas in zijn periode bij Ajax. Elke gemiste kans werd een heuse Griekse tragedie, een toneelstuk op zich. Nikos kon kijken alsof hij zojuist voor zijn ogen een dierbare zag verongelukken. Trapte soms uit pure onmacht tegen een paal en droeg het leed van de hele wereld op zijn schouders. Machlas treurde zo mooi dat fans soms spontaan vergaten een fluitconcert aan te heffen. Dan ben je een eind gekomen als spits.
Zover is Markus Rosenberg nog niet. De Zweed kwam deze zomer naar Ajax, als volgende opvolger voor Zlatan Ibrahimovic. Zijn landgenoot verliet Ajax vorig jaar op 31 augustus en sindsdien kwakkelen de Amsterdammers voorin. De Belg Wesley Sonck blonk vooral uit in zelfmedelijden en liet zelden zien waarom hij in eigen land toch te boek stond als goalgetter. De ervaren Griek Ioannis Anastasiou toonde zich een bekwame stand-in, maar was te langzaam om onomstreden te worden als nummer negen. De jonge Ryan Babel kende een stormachtige entree, kreeg daarna te maken met de onvermijdelijke terugslag en mag het sinds die tijd voornamelijk vanaf links proberen, waar meer ruimte ligt voor zijn onvoorspelbare acties op snelheid. Dan was er nog de in januari aangetrokken Aggelos Charisteas, held van het Europees Kampioenschap. Deze Griek kon ook niet direct overtuigen en dus ging men in Amsterdam opnieuw op zoek naar een spits.
Dat werd dus Markus Rosenberg. Blond, type Viking. Geen superieure technicus, maar een dodelijke loerder. Altijd op het randje van buitenspel spelend, immer in beweging en levensgevaarlijk als de bal in de ruimte achter de defensie werd gespeeld. Lovende scoutingsrapporten dus, maar de praktijk bleek anders. Af en toe toonde hij deze kwaliteiten, maar vaker kwamen zijn beperkingen in de kleine ruimte die een Ajax-spits nu eenmaal heeft aan het licht. Rosenberg werd al snel als miskoop bestempeld.
Daar sta je dan, als voormalig hoopdrager. Binnen enkele maanden al verguisd, veroordeeld tot de bank en slachtoffer van fluitconcerten. Dat is lekker. Markus ging zich er ook naar gedragen, logischerwijs. Liep rond zonder vertrouwen en keek per gemiste kans zieliger. Niet mooi zielig, zoals Machlas, maar echt zielig. Intens verdrietig, reddeloos en radeloos. Ajax zou al weer bezig zijn met een opvolger voor hem, in de persoon van Huntelaar.
Te snel wellicht en dus wilde hij zich laten zien. Vorige week legde Rosenberg dan ook al zijn frustratie in een schot van buiten de zestien, dat pas tegen het net tot stilstand kwam. Eindelijk een glimpje van klasse, eindelijk zat het hem eens mee. Het zou wel eens de eerste stap kunnen zijn in de goede richting. In Amsterdam, waar de zelfverklaarde godenzonen huizen, daar zoekt hij naar zichzelf. In het stadion waar ze vroeger de engelen hoorden zingen, maar waar tegenwoordig nog slechts instrumentale hemelliederen gespeeld worden. Daar moet toch wel één engel te vinden zijn die zich over Markus Rosenberg wil ontfermen? Er is toch weinig anders te doen. De komende tijd zal leren hoe hij de boeken ingaat. Als de spits die net op tijd een reddende engel vond of als de man die ten onder ging aan de haast duivels hoge verwachtingen.
quote:MET LOKSKI NAAR DE TOP
Vroeger was spelen om de Europacup misschien nog wel leuker dan tegenwoordig. Lotingen tegen teams in verre, barre oorden, waar niemand iets van wist. Een reis naar pakweg Albanië, de voormalige Sovjetunie, het voormalig Joegoslavië of elders in het Oostblok was een heus avontuur. Het ijzeren gordijn deed zijn werk en dus waren de teams onbekend. Vergeelde afbeeldingen van Torpedo Moskou, Partizan Belgrado of Dukla Praag vertellen elk hun verhaal. Mannen met norse blikken, gevangen in het communisme. Ze speelden voor het vaderland en wie ze waren wist niemand.
Natuurlijk is dit beeld ietwat geromantiseerd, maar in de open wereld van tegenwoordig is zoiets ondenkbaar. Goed, weinig trainers zullen na een koppeling aan pakweg Dinamo Boekarest of Levski Sofia onmiddellijk een opstelling kunnen opdreunen, maar dat duurt niet lang. In ieder geval niet tot aan de aftrap of zelfs tijdens de wedstrijd. Het maakt dat een loting tegen een club in die regio alleen maar als vervelend wordt ervaren wegens de afstand en soms de temperatuur.
Uiteraard ook door het type voetbal dat men er graag speelt. Stugge ploegen, vaak met de nodige fysieke kracht en toch ook een goede techniek. Loeren op de counter en dan toeslaan. Het is het voetbal van het Oostblok. Dodelijke countermachines als Dinamo Kiev, daar denken we nog altijd aan. Niet fijn om tegen te voetballen, zeker niet voor teams uit Nederland.
Want Nederlands voetbal, dat is even anders. Wij verfoeien dat counteren. Nee, wij gaan vol op de aanval, liefst met drie spitsen, inschuivende verdedigers en mooie combinaties. Een goal is pas een goal als daar een fraaie aanval aan voorafging. Voor een counter schamen we ons bijna. Dat is voor die laffe Balkanboys of voor de Italianen, Spanjaarden en Portugezen die het resultaat heilig hebben verklaard. Wij spelen het pure voetbal. Dat kent ook zijn eigen romantiek. Want reken maar dat ze in de Sovjetunie, Joegoslavië en Tsjechoslowakije ontzag hadden voor Ajax en Feyenoord, toen die in de jaren zeventig furore maakten op de Europese velden.
Het is dan ook opmerkelijk dat er momenteel enkele ploegen in onze eredivisie te vinden zijn die de counter als wapen hanteren. RKC Waalwijk bijvoorbeeld, maar vooral NEC. De ploeg uit Nijmegen staat momenteel zelfs keurig vierde en dat komt niet omdat men nu zo veel scoort. Nee, NEC teert op een ijzersterke defensie en beheerst de kunst van de tegenaanval. Met snelle spitsen en enkele goed bij sluitende middenvelders met veel loopvermogen is deze tactiek ook prima afgestemd op de aanwezige mogelijkheden.
Dit alles is mede mogelijk gemaakt door trainer Cees Lok. Een oerhollandse naam, met al even Hollandse denkbeelden. Bij zijn aantreden sprak Cees over dominant voetbal, lekker aanvallen, de tegenstander de wil opleggen. Kortom, het bekende praatje van een Nederlandse trainer. Na een wat kleurloos seizoen, besloot Cees blijkbaar het roer om te gooien. Inmiddels heeft Lok een dusdanig effectieve countermachine opgebouwd, dat je zijn naam moeiteloos in Lokski mag wijzigen. En Cees Lokski leidt NEC naar de top.
Want het past vooralsnog wonderwel goed. Natuurlijk, een keeper met sporen bij MTK Boedapest en een spits die furore maakte bij Dyskobolia Grodzisk, dat draagt wel bij aan de vercounterisering van de Nijmegenaren. Dat zijn jongens die er groot in zijn geworden en nauwelijks anders weten. Zij schamen zich er niet voor om te verdedigen en zelf stiekem toe te slaan. Waarom zouden ze ook? NEC is aan niemand verplicht mee te doen aan de zogenaamde Hollandse school, ondanks Loks eerdere uitspraken. In Nijmegen vaart men er wel bij en als dit aan het eind van de rit kwalificatie voor de play-offs met zich meebrengt, kan Lokski zelfs, geheel volgens Oostblokprincipes, een standbeeld zien verrijzen.
Ik vind het eigenlijk wel leuk, een ploeg die dit gewoon eens durft en er succes mee heeft. Zeker in onze competitie, waar verdedigen soms een vies woord is. Waar men meer ophef maakt over het geringe aantal treffers van NEC dan over de mooie reeks van goalie Babos. Het is eens wat anders. En misschien, heel misschien, zien we over een jaar of dertig wel een paar mooie vergeelde plaatjes in plakboeken. Plaatjes van NEC bij de plaatsing voor de UEFA Cup in 2006, waarna de opa’s en vaders mogen vertellen over de heldendaden van hun ploeg. Een ploeg waarvan de tegenstanders baalden, als van een koppeling aan Rode Ster Belgrado in het bal van Europa. Puristen kunnen dan, indien gewenst, Cees Lokski altijd nog van de foto knippen, naar ouderwets Sovjetgebruik.
Hehe, ook niet. Maar NEC speelt echt niet zo verdedigend, in uitwedstrijden natuurlijk wel een stuk meer, maar thuis spelen ze altijd dominanter dan haar tegenstander. De verdediging staat idd gewoon erg goed, maar dat heeft met organisatie te maken, niet met speelwijze. Scoren doet NEC altijd moeilijk, ook toen het nog met 3 spitsen speelde. Nu zit er gewoon heel veel mee. In Kerkrade had je ook niet mogen winnen.quote:Op dinsdag 13 december 2005 19:45 schreef methodmich het volgende:
Oh, jullie halen geen Europees?
Het is in ieder geval wel een mooi stuk, ik droom al een beetje weg bij de gedachte aan een Robbie Wielaert met een Uefa Cupquote:Op woensdag 14 december 2005 19:13 schreef methodmich het volgende:
Het zal ongetwijfeld anders over komen als je NEC wekelijks 90 minuten ziet, maar op basis van wat er nu allemaal te zien en te horen valt, komen ze wel over als counteraars. Vandaar.
Maar als jullie ook zaterdag op de FP reacties willen geven, kan daar leuk over worden gediscussieerd.
nee hoor dit is best een goed topicquote:Op maandag 19 december 2005 13:42 schreef SCH het volgende:
fout topic
Weer geweldig om te lezenquote:Op maandag 19 december 2005 10:55 schreef SCH het volgende:
http://frontpage.fok.nl/column/3577/1
Wil jij in Antwerpen wonen? Column over David of eigenlijk Desmond
quote:ADIEU, OOSTERPARK
Ik houd van voetbal. Niet alleen van het spel op zich, maar ook en vooral van alles er omheen. De gebeurtenissen, de heldenverhalen, de sfeer, de historie. De romantiek, met hoofdletter R. Zo stond ik vorige week nog in de kou in Vlaardingen, waar ik mijn favoriete club naar toe was achterna gereisd. Het begon diep in de tweede helft ook nog te hagelen, het terrein van de opponent was met een beetje slechte wil naargeestig te noemen en het spel was niet bijzonder. En toch, ik vond het een heerlijke middag. Gewoon om er te staan, met anderen over het spel te praten en omdat het winterse weer wel voor een aparte sfeer zorgde.
Nu verliest de romantiek wel licht aan terrein de laatste jaren. Dat kan ook niet anders, de wereld is veranderd en de voetbalwereld ook. Europacupduels tegen onbekende tegenstanders bestaan vrijwel niet meer, want de moderne communicatietechnieken maken het mogelijk dat van elke mogelijke tegenstander wel materiaal verkrijgbaar is. Voorgekookte lotingen verpesten een deel van de unieke sfeer die internationale toernooien kenmerkt, de invloed van het grote geld is merkbaar. Zo bouwt tegenwoordig elke club die vooruit wil een nieuw stadion, het één nog moderner dan het ander. Als romanticus doet me dat wel wat pijn.
Neem nu FC Groningen. Prima club. Gebeurt altijd wat daar, in het hoge noorden. Lekker fanatieke fans, een plaatselijk dagblad dat niet schroomt om trainers de volle laag te geven, af en toe breekt er een leuk talent door, er is eens een flamboyante voorzitter, dan weer een leuke trainer. FC Groningen doet de laatste jaren eigenlijk structureel mee in de middenmoot van de eredivisie en dat is lang niet gek. Maar ook daar reiken de ambities tot in Europa en dus komt er een nieuw, hypermodern stadion. Valt wat voor te zeggen en die ambities zal ik ze ook nooit kwalijk nemen. Ik vind het echter alleen maar jammer dat het Oosterpark moet verdwijnen ten faveure van de Euroborg. Geen naam natuurlijk, maar daar verbaas ik me al lang niet meer over. Andere clubs verloren hun eer al aan ordinaire sponsors, die de stadionnaam bruut verkrachtten tot pakweg Fujifilmstadion en GN Bouwstadion. Mooi bouwwerk ook, zeer futuristisch en naadloos aansluitend bij soortgenoten als de Arena en het Gelredome, om maar wat te noemen.
Maar ja, dat Oosterpark, daar was toch goed beschouwd niets mis mee? Wat klein allicht, beetje oud ook wel. Maar het ademde wel voetbal uit, door alle kieren die in de loop der jaren in de muren geslopen zijn. Het publiek zat er lekker dicht op het veld en dat zal echt wel een rol gespeeld hebben in het feit dat FC Groningen al enkele jaren vrij weinig punten verspeelt in eigen huis. Zo hoort het ook. Een voetbalstadion mag best ruiken naar een mix van bier, zweet en urine, de muren hoeven niet puntgaaf te zijn. Het mag leven, zoals de supporters die er komen en die de sport en de club levend houden. Een beetje klein mag ook wel. Liever zelfs dan halfvolle grote bakken.
Het is echter vooral de historie, die ik ga missen. Ik ben te jong om bewust te kunnen vertellen over de tijd dat GVAV er nog speelde, over de fusie, over de betreurde Tonny van Leeuwen, over Piet Fransen, over het debuut van Johan Cruijff in 1964, toen het GVAV was. Ik heb de broertjes Koeman er nooit echt in zien acteren, op Erwins nadagen na dan. Fandi Ahmad heb ik gemist. De Europese krakers in de jaren tachtig zijn van horen zeggen en lezen. Wel zag ik een sterk team dat in 1991 derde werd in de eredivisie. Ik zag Milko Djurovski schitteren, maar ook onverzettelijke mannen als Jos Roossien en Jan van Dijk het veld omploegen. Om over cultspits Martin Drent maar te zwijgen. Het was altijd leuk om op zondagmiddag naar Langs de Lijn te luisteren en dan te horen dat men overschakelde naar Henk Kok. Dan wist je genoeg: doelpunt in het Oosterpark. Onlosmakelijk hoorde het bij FC Groningen. Het is het stadion waar Arjen Robben zijn eerste stappen in het betaald voetbal zette. Zeg maar gerust reuzenstappen.
Dat alles is nu ineens voorbij. Met de verhuizing doet Groningen namelijk ook afstand van de historie, zelfs van een stukje eigenheid. Want de club sluit aan bij clubs als AZ, Roda JC en FC Twente, die ook een nieuw stadion laten of lieten bouwen. De hele historie moet opnieuw opgebouwd worden. Dat is jammer, erg jammer. Gelukkig zag ik op de beelden van zondag echter ook, dat ik niet de enige romanticus ben. De fanatieke aanhang van Groningen nam op schitterende wijze afscheid van het Oosterpark, soms huilend en al. Wat het verstand ook mag zeggen, de voetbalharten huilden vorige week en misschien is dat nog wel het mooiste wat een stadion kan oproepen.
Zit wat in, het Oosterpark voelde als 'thuis', voor iedereen. Het kan inderdaad zijn dat de spelers de eerste tijd ook een uit-gevoel hebben. Maar dan blijf ik er bij dat de supporters een rol kunnen spelen, want zeker de helft van ons team is gevoelig voor supportersinlvoeden. En dan komt het vast allemaal goedquote:Op dinsdag 20 december 2005 19:17 schreef methodmich het volgende:
Ja, maar ik vrees wel voor de start. Zie Ajax naar de Arena. In De Meer stonden ze standaard 1-0 voor, in de Arena niet.
quote:Ook op de FP reageren he zaterdag!
quote:VOETBALJAAR 2005
Vandaag nog even door de zure oliebollen heen bijten en het jaar 2005 is weer ten einde. Daarmee ook het voetbaljaar. En dat was weer roerig als vanouds. De hoogste tijd voor een terugblik derhalve.
2005, dat was het jaar waarin Guus Hiddink definitief de gewone stervelingen ontsteeg en als een voetbalmagiër boven de aardbol rond zweefde. Af en toe intervenieerde Guus eens in het spelletje, zoals dat werd gespeeld. Dan toverde hij PSV, dat een voorhoede kwijt geraakt was die rond de vijftig goals had verzorgd, ogenschijnlijk eenvoudig naar de titel en de halve finale van de Champions League. Onlangs deed hij hetzelfde met een opnieuw volledig gerenoveerd team. Ondertussen had hij nog de tijd om naar Australië te vliegen en dat team voor het eerst sinds jaren weer eens naar een WK te goochelen. De trucs van voetbalopperwezen Guus werden slechts overtroffen op de recent gehouden WK-loting, waarin gastland Duitsland in een eenvoudige poule getoverd werd.
Wat het WK betreft, 2005 was ook het jaar van Marco van Basten. Het schijnt dat de Chinezen tussen de jaren van de beer, slang en aap ook het jaar van Marco willen gaan invoegen. Alles wat Marco deed lukte. Ongestraft schrapte hij goede voetballers uit zijn selectie en riep hij eenvoudige boerenknullen uit onze Mickey Mouse competitie op. Het gevolg was de beste kwalificatiereeks in jaren, zonder dat er goed gevoetbald werd. Dat wordt nog wat in 2006.
Ontegenzeglijk was 2005 ook het jaar van de dramatische uitschakelingen in de Europacup. PSV stond op de drempel van de finale der finales, die om de Champions League, toen Massimo Ambrosini zijn AC Milan langs PSV kopte. En AZ, dat stond al in de finale om de UEFA Cup, toen na meer dan twee uur voetballen een Portugees toch nog koppend alle dromen verstoorde. Wel goed voor de heroïsche verhalen over tien jaar.
Waarvan het maar de vraag is of we die gaan horen over de nieuwste aanwinst in het vaderlandse profvoetbal, de FC Omniworld. De clubnaam en stadionnaam werken niet echt mee, wat dat betreft. Want welke opa vertelt over een jaar of twintig trots aan zijn kleinzoon dat hij er bij was, bij die eerste goals en punten in het Mitsubishi Forklift Stadion?
2005 had ook één der fraaiste Champions League-finales sinds jaren. AC Milan was superieur tegen het verrassend geplaatste Liverpool en ging met 3-0 rusten. De Italianen lieten de spelersvrouwen al binnen voor een vervroegd feestje, dronken champagne en zagen de Engelsen na rust in rap tempo gelijk komen, waarna Jurek Dudek met een clownsact de held van de strafschoppenserie werd. Als dank haalde Liverpool een andere keeper en slijt Dudek zijn dagen op de bank. De geruchten gaan dat hij met kerst is gesignaleerd in Ahoy, als circusmedewerker, maar dat is nog niet bevestigd.
Dé voetbalsoap van 2005 gaat natuurlijk over Salomon Kalou. Deze Ivoriaan werd door Van Basten gevraagd toe te treden tot zijn leger, maar mocht niet van Rita Verdonk. De zaak loopt nog steeds en de arme drommel schijnt al niet meer veilig in eigen land te kunnen komen. Nog even en 3FM houdt een actie met een glazen huis en het aanvragen van plaatjes voor Kalou. Wordt ongetwijfeld vervolgd in 2006.
Dat geldt helaas waarschijnlijk ook voor Talpa. Deze zender nam het uitzenden van samenvattingen uit de eredivisie over van de NOS en het is geen genoegen. Overdreven enthousiasme, een verbod op kritiek op het spelniveau, een belachelijke uitzendvolgorde, reclame en Ruud Gullit als analyticus. Juist, dezelfde Gullit, die met Feyenoord meer wedstrijden verloor dan won, mag nu gaan vertellen wat andere trainers fout doen. Dezelfde Ruud, die na zijn ontslag furore maakt in de spectaculaire theatershow Het Groot Niet Te Benijden.
2005 werd ook het jaar waarin het jeugdvoetbal massaal omarmd werd. Eerst juichten we voor B-junioren, toen Oranje onder 17 tweede werd op het EK en derde op het WK. Maar het hoogtepunt was het in Nederland gehouden jeugd-WK. Dagelijks werden de jonkies door een giechelbig zonder voetbalintellect op allerlei manieren ondervraagd op BNN en zo werden Kenneth, Ryan, Ron, Hedwiges, Ricky en Quincy nationale knuffelberen. Zoals Ibi en Isi, die later de knuffel-Marokkanen van Eindhoven werden, en dat had nu eens niets te maken met schimmige plantsoenen.
Dan was 2005 ook nog het jaar waarin Heracles Almelo promoveerde en daarmee de eerste eredivisieclub werd die op kunstgras speelt. Het jaar ook waarin monument Sparta weer naar de eredivisie promoveerde. Het jaar waarin Rafael van der Vaart in Duitsland ging voetballen en er daarna nauwelijks meer kwetsende spreekkoren zijn geweest in onze stadions. Waarin José Fortes Rodriguez bedacht dat René Temmink wellicht wel eens aan het syndroom van Down kon lijden, als je goed keek dan. En oh ja, Ajax kocht in 2005 negen spitsen, terwijl zeventien voetballers hun transfervrije vertrek uit Amsterdam aankondigden. Het was een bewogen jaar. En nu met zijn allen, als een welgemikte trap van Henk ten Cate onder het achterwerk van José Mourinho, 2006 in!
Ja, bijvoorbeeld.quote:Op donderdag 29 december 2005 16:10 schreef methodmich het volgende:
Wat valt er over Co Adriaanse te melden dan? Dat ie roemloos uit de CL is geschoten?
quote:HET PI-AIR EFFECT
Al sinds zijn vertrek uit Breda stond vast dat Pierre van Hooijdonk ooit terug zou keren bij NAC. Hij is een deel van de mooie historie van de gezellige Brabantse club. De NAC-fans die ik spreek, denken stuk voor stuk met weemoed terug aan de periode aan de Beatrixstraat. Toen was Pierre er ook spits, draaide NAC lekker en was er vooral dat bijzondere avondje NAC, een fenomeen dat zich moeilijk laat vangen in woorden.
Ach ja, nostalgie. Wie hangt er nooit naar het verleden en romantiseert het zonder schaamte? Je eerste liefde, je eerste fiets, je eerste plaat, je eerste voetbalherinneringen. Hoe langer het geleden is, hoe mooier het wordt. Nostalgie groeit met de jaren. Zo ook de reputatie van vertrokken voetballers. Dus toen Pierre, na zijn vele omzwervingen, deze zomer weer thuis kwam in Breda, was dat feest. Natuurlijk, ze waren er, de sceptici. De realisten, die wezen op zijn leeftijd, zijn status als bankzitter bij Fenerbahçe en refereerden aan verloren zoon Michael Mols en diens helletocht in Utrecht. Maar ja, Mols, dat is kappen en draaien en dat gaat niet met kapotte enkels. Pierre was topfit.
De media hielpen een handje en de euforie was groot. Samen met de andere aankopen zou NAC minstens meedoen bovenin. Goed, PSV, Ajax en Feyenoord waren te goed, AZ vermoedelijk ook, maar de rest? Nee toch? Pierre zou gaan meedoen om de topscorerstitel en NAC zou vrolijk vijfde kunnen worden. Had men maar wat meer geluisterd naar de wel degelijk aanwezige kritische NAC-fans.
Want waren die aankopen wel zo geweldig? Goed, Elshot en Van Gessel gratis uit Groningen halen was een knappe actie. Goede eredivisievoetballers, die ook in het team passen. Maar als Gudelj min of meer afgeschreven wordt vanwege zijn leeftijd, is het dan logisch om in Tony Vidmar een speler van vergelijkbare leeftijd te halen? Werkt hard hoor, maar is wel duidelijk over zijn top heen. En zou Zwaanswijk zo veel beter geworden zijn van een jaar Japan? Financieel zeker, maar sportief? Hij repte over een verrijking in zijn leven, zijn periode in Japan. Spelers die op relatief jonge leeftijd al de verrijkingen in hun leven zoeken, zijn doorgaans niet meer geschikt om echt te presteren. Die relativeren alles. Drie keer verliezen? Vervelend, maar ik heb rijst gegeten met stokjes in het land van de Rijzende Zon. Zoiets.
Om over Victor Sikora maar te zwijgen. Dat is zo’n gezellig ventje. Pierre wilde hem er graag bij. Wat hadden ze samen bij Vitesse een lol op de spelersavondjes, als ze Mini en Maxi nadeden. Binnen de lijnen klikte het ook aardig, dus dat zou zo weer gebeuren. Voor het gemak vergaten de beleidsbepalers even dat Sikora bij Ajax flopte en ook in Heerenveen niet overtuigde. Daarnaast vergat men ook nog een fatsoenlijke keeper te halen. Davy Schollen was goedkoop, maar het hele seizoen ervoor had men twijfels over hem. Gevolg is dat nu Arno van Zwam keept. Een ervaren rot, maar in Nederland eigenlijk altijd tegen degradatie gestreden. Als dan de in potentie beste aanvaller, huurling Johan Vonlanthen, niet zo goed ligt bij Pierre, vraag je zo om problemen.
Want de komst van Pierre betekende dat Ton Lokhoff aan moest blijven. Ze zijn dikke vrienden, twee handen op één buik, komen op elkaars verjaardag en kennen zelfs de naam van elkaars huisdieren. Dat is erg gezellig, maar schoot NAC daar veel mee op? Lokhoff was vijftiende geworden, in feite een schandalige prestatie. Bovendien stemde hij in met de wensen van Pierre qua systeem en spelers.
Toch was het werkelijke probleem vooral Pierre zelf. Hij werd vooral tot Pi-Airbag. Veel gebakken lucht in de media, maar op het veld niks presteren. Goed, hij schoot twee vrije trappen binnen. Benutte een verdwaalde penalty. Maar verder? Pierre was in Turkije noodgedwongen een linie gezakt, omdat hij als spits niet beweeglijk genoeg was. Blijkbaar zag hij dit zelfs als een promotie naar de positie van spelverdeler. Pierre als Zidane! Niet zelf schieten, nee, voorbereiden. Balletje terug leggen, Pierre ging voor de assists. Kom op Pierre! Ga nu eens doen waar je goed in bent. Het is niet te verdedigen dat een speler met jouw staat van dienst slechts vijf goals heeft gemaakt. Dat je met jouw lengte vrijwel elk kopduel verliest in plaats van wint. Dat je de spelmaker wilt uithangen in plaats van gewoon in de spits te rommelen. Breda is allang wakker geworden, nu jij nog!
Want het is niet uitgesloten dat Cees Lok, als hij het lef heeft, als frisse coach straks besluit Pierre op de bank te zetten. In het stadion zal men er niet om treuren. Nog mooier zou het echter zijn als Lok er in slaagt om Van Hooijdonk weer te laten voetballen. Dan is die opwinding van afgelopen zomer misschien nog een beetje gerechtvaardigd straks.
quote:Bij NAC Breda hebben ze Lokhoff ingeruild voor Lok. Dat scheelt maar een paar letters, dus we kunnen ons dus afvragen of er zoveel gaat veranderen. Ik denk het wel, want Lok lijkt me niet zo’n gezellige vent als zijn voorganger. Het was altijd mooi om Lokhoff met zijn Brabantse tongval en dito voorkomen op televisie commentaar op een zojuist verloren wedstrijd te zien geven. Deed hij dat staande voor de microfoon, dan kon je ervan verzekerd zijn dat hij zijn buik introk, want die is in de loop der jaren behoorlijk uitgedijd. Het zal er wel mee te maken hebben dat Lokhoff vaak tot sluitingstijd op menig terrasje in de Bredase binnenstad aan te treffen was. Een Bourgondische inslag noemen ze dat en eerlijk gezegd hoort dat wel bij een club als NAC. Niet voor niets schenken ze Jupiler bier in het stadion. Lokhoff lustte daar gezien de omvang van zijn buik wel pap van. Dat de spelersgroep met zo’n trainer soms niet vooruit te branden is, moeten we maar voor lief nemen. Hoezo pretenties? Kan NAC kampioen worden dan?
Nu staat er een man voor de spelersgroep met een strak pannetje, iemand die zo te zien alleen maar Spa blauw drinkt. Lok is de naam en gezelligheid is een woord dat in diens woordenboek niet voorkomt. De enige dag in het jaar dat het bij zijn vorige club NEC gezellig is, de traditionele kerstborrel, verpeste hij grondig door volkomen onverwacht een ontslagbrief voor te lezen. De verbouwereerde aanwezigen beten van schrik een stuk uit hun glas. Niemand had de woorden van Lok zien aankomen en tot op heden tast men in het duister omtrent de ware reden. Ik vermoed dat men hem verplicht had een biertje te drinken. Zo iemand komt naar Breda, waar de cafés in de binnenstad talrijk zijn. De zweep zal er over gaan bij de spelers, die gewend waren aan de zalvende aanpak van vadertje Lokhoff. Ze zullen binnen twee weken steen en been klagen en pas dan beseffen hoezeer ze hun vorige trainer in de kou hebben laten staan. Lokhoff, voor wie binnen NAC Breda nog een andere functie gezocht wordt, zal het met tranen in de ogen aanzien. Met de spelers die geconfronteerd gaan worden met de Spartaanse aanpak van Lok, zal hij medelijden hebben, maar in wrok omzien ligt niet in zijn aard. Ze moeten bij NAC Lokhoff maar barman van het spelershome maken, of liever nog van het supportershome. Dan kan ik hem persoonlijk nog eens bedanken voor al die uren die ik van hem op tv genoten heb.
Dan ben jij de eerste NAC-supporter die ik dat hoor zeggen geloof ik. Maar dat is niet erg, een column mag tegenstrijdige reacties opleveren.quote:Op woensdag 4 januari 2006 10:15 schreef Ritchie het volgende:
Goeie column, maar het stukje over Zwaanswijk ben ik niet met je eens. Die jongen staat echt goed te voetballen.
Natuurlijk wastie van mezelf, van wie anders dan?quote:Op donderdag 5 januari 2006 16:57 schreef methodmich het volgende:
Oh, was het een column? Volgende keer graag een titel erbij zetten. Is ie wel van jezelf?
copy/pastequote:Op donderdag 5 januari 2006 16:59 schreef Beschouw het volgende:
[..]
Natuurlijk wastie van mezelf, van wie anders dan?
Ik ben nog niet zo lang een fokker. Wat betekent copy/past.quote:
geeft niets...copy/paste is geen fok-term maar 1 vanuit bv word (engelse versie met kopieren/plakken)quote:Op donderdag 5 januari 2006 17:06 schreef Beschouw het volgende:
[..]
Ik ben nog niet zo lang een fokker. Wat betekent copy/past.
De column die ik gepost heb, was van mezelf, aleen wist ik niet hoe hem in het forum te krijgen. Ik heb hem eerst gemaakt op words en toen gekopieerd naar het forum met behulp van de quoto-toets.
Moet ik het voortaan anders doen? Teach me!
Bedankt voor de wijze les. Een volgende keer doe ik het zoals je zegt.quote:Op donderdag 5 januari 2006 17:08 schreef methodmich het volgende:
Nee, dat is wel goed. Alleen zou ik er een titel bij zetten en aangezien het je eerste was, ook een kort inleidend stukje. Iets als: "Jongens, ik heb ook een column geschreven. Hier komt ie: ".
niet te zwaar aan tillen hoorquote:Op donderdag 5 januari 2006 17:11 schreef Beschouw het volgende:
[..]
Bedankt voor de wijze les. Een volgende keer doe ik het zoals je zegt.
OK OK Hou maar op. Ik weet het nu wel.quote:Op donderdag 5 januari 2006 17:12 schreef methodmich het volgende:
Precies, want hoe meer bijdragen van anderen hier, hoe leuker!
Welkom in het VBL-kliekjequote:Op donderdag 5 januari 2006 15:15 schreef Beschouw het volgende:
He Tong80 ea, word ik hier helemaal genegeerd?
quote:
quote:Op donderdag 5 januari 2006 19:20 schreef Da_Sandman het volgende:
Dan ben ik voor afschaffing van JaJa
quote:Klaas-Jan, een heel gelukkig 2006.
Professioneel was het wel, of het slim was moet nog blijken.
De winst van zijn oude cluppie tegen zijn nieuwe.
Hoewel de wedstrijd nooit door had mogen gaan natuurlijk, het KNMI raadde immers iedereen aan binnen te blijven en vooral niet de weg op te gaan, werd er toch gespeeld.
Een mooi afscheid, in eigen stadion, massaal toegejuicht tijdens de applauswissel en de ereronde door de Friezen, terwijl hij toch “hun” cluppie in de steek ging laten.
Op 8 januari was het onthaal bij de ArenA ook al indrukwekkend, de nieuwe verlosser was gearriveerd en dat bij een training.
Nu maar kijken hoe de Hunt met de druk om kan gaan, al spreekt zijn historie wel in zijn voordeel ten op zichte van vele voorgangers.
Laten we de echte miskopen als Felix Gasselich en Pal Fischer buiten beschouwing laten en kijken we naar de spitsen die Ajax van buitenaf aantrok.
De huidige selektiespitsen Aggelos Charisteas, Markus Rosenberg en Yannis Anastasiou legde ze bij hun oude club ook niet echt aan de lopende band binnen.
De griek die van Werder Bremen kwam scoorde slechts 5x in 11 wedstrijden, die van Roda maakte er 8 in 18 wedstrijden en de zweed scoorde er 4 in 12 wedstrijden voor Malmo.
Wie ook van Malmo kwam, Zlatan Ibrahimovic, scoorde in 8 wedstrijden slechts 3x.
Jari Litmanen scoorde bij MyPa47 7x in 18 wedstrijden en Nwanko Kanu 6x in 30 duels voor Iwanyanwu.
Nikos Machlas kwam van Vitesse en had in zijn laatste seizoen voor de Arhemmers (waarin hij in 31 duels uitkwam) 18 keer, Benny McCarthy speelde bij Cape Town Spurs en maakte er slechts 3 in zeven duels terwijl Shota Arveladze bij Trabzonspor bleef steken op 9 goals uit 27.
Nee, dan heeft Klaas-Jan met 17 goals in 15 wedstrijden veel gunstigere papieren.
Nu bieden behaalde resultaten uit het verleden natuurlijk geen garantie voor de toekomst en zeker niet bij Ajax.
Nu gingen Machlas en McCarthy in hun 1e seizoen voor de Amsterdammers redelijk op dezelfde voet verder met respectivelijk 14 goals in 25 wedstrijden en 9 uit 16 en overtrof Arveladze hun prestatie ruimschoots (hij schoot in 31 wedstrijden 25 x raak).
Maar de overige topschutters hadden meer dan een seizoen nodig om hun rood-witte vizier echt op scherp te krijgen.
Zlatan schoot er 6 in na 24 duels, Litmanen slechts 1x in 12 wedstrijden en Kanu 2 goals in slechts 6 wedstrijden.
Het eerste seizoen van de huidige selektiespitsen spreekt ook niet echt tot de verbeelding. Aggelos 4 uit 13, Yannis 3 uit 12 en Markus 5 uit 15.
De door Ajax zelf opgeleide voorwaartsen deden het (op Kluivert na) niet veel beter.
Marco v Basten scoorde 1x in zijn 1e seizoen (overigens speelde hij dat seizoen slechts 1 wedstrijd) en het seizoen erna 9 uit 20, met hem is het toch ook wel goed gekomen.
Wie ook 1 wedstrijd speelde in zijn 1e seizoen was Wim Kieft, daarin scoorde hij niet, het seizoen daaropvolgend maakte hij er 17 in 34 wedstrijden, later werd hij nog topscorer van Europa.
John Bosman mocht in zijn allereerste seizoen 14x het veld in, net als Dennis Bergkamp, slechts 4x trof hij het net en Dennis slechts 2x, die hebben ook een mooie loopbaan (gehad).
En Kluivert dan, hoor ik je denken, 18 goals in 25 wedstrijden, dat is een prima prestatie, lijkt mij !
Je ziet dat het geen makkie voor KJH gaat worden, de druk is enorm, de lat ligt heel hoog en iedere misser wordt dubbel zo groot uit gemeten.
Toch heb ik er wel vertrouwen in, maar een beetje geluk kan hij wel gebruiken, denk ik, vandaar voor Klaas-Jan een heel gelukkig 2006 !
quote:Nederland is een structurele grootmacht in Europa
Hoewel de tijd van achterom kijken eigenlijk alweer een week achter ons ligt, kan het nooit kwaad alsnog eens een blik over de schouders te werpen. Het voetbaljaar 2005 zal de boeken ingaan als het jaar waarop er voor het eerst sinds tientallen jaren weer rond de feestdagen werd gevoetbald. Het zal ook de boeken ingaan als het jaar waarin voor het laatst werd gevoetbald in het Oosterpark in Groningen, van het overlijden van Rinus Michels en David DiTomasso, van de 18e landstitel van PSV en van de makkelijke plaatsing van het Nederlands Elftal voor het WK in 2006. Maar het jaar 2005 zal vooral herinnerd worden als het jaar van de terugkeer van de Nederlandse ploegen bij de Europese top.
Begin jaren '80 zat het vaderlandse voetbal in een grote dip. Het Nederlands Elftal wist de tweede plaats op het WK in 1978 geen goed gevolg te geven en strandde bij het Europees Kampioenschap in 1980 al in de eerste ronde. In 1982, '84 en '86 haalde Oranje de eindronde zelfs niet eens. AZ'67 boekte wel een succes, door in 1981 tot de finale door te dringen van het UEFA Cup toernooi, waarin Ipswich Town te sterk bleek. Niet veel later vond Alkmaar Zaanstreek zich terug in de Eerste Divisie. De traditionele top 3 herstelde de orde, dat datzelfde AZ in de competitie had verstoord door in 1981 ook kampioen van Nederland te worden. Op Europees niveau hadden Ajax, Feyenoord en PSV echter niets in te brengen. Na het binnenhalen van talrijke Europa Cups in de jaren '70 zou een Nederlandse club nooit meer één van deze bekers winnen, was de algemene opinie. Nog in hetzelfde decennium werd het Nederlands Elftal Europees Kampioen, won PSV de Europa Cup voor Landskampioenen en Ajax de Europa Cup voor bekerwinnaars.
Na deze successen raakte het vaderlandse voetbal weer in dezelfde grote dip. Ajax raakte in de ban van supportersgeweld en de FIOD, PSV vergat het succes van 1988 uit te bouwen en Europees Kampioen Nederland blameerde zich met misschien wel de meest talentvolle lichting ooit op het WK van 1990. De intrede van 'het gedrocht' dat Champions League heet deed de Nederlandse voetballiefhebber huiveren. De toekomst van volksport nummer één werd omringd met een zwarte rand. Een Nederlandse club zou nooit meer een Europese beker winnen, is de algemene opinie. In 1992 legt Ajax beslag op de UEFA Cup, drie jaar later veroverd het Europa en wint Ajax 'het gedrocht'. In dat jaar reikt ook Feyenoord ver in Europa. De Rotterdammers worden pas in de halve finale van het Europa Cup II toernooi uitgeschakeld. Het Nederlands Elftal wordt in 1992 pas na een strafschoppenserie uitgeschakeld in de halve finale van het EK.
Na het succes van het machtige Ajax, dat in 1996 weer tot de finale van de Champions League reikt, behaald voetbal-nobody Jean Marc Bosman zijn grote succes. Door het Bosman-arrest valt het transfersysteem zoals op dat moment gebruikelijk is helemaal uiteen. Spelers kunnen gaan en staan waar zij willen. Jean Marc Bosman verwordt van voetbal-nobody tot wereldberoemdheid. Voor het Nederlandse voetbal betekend dit de doodsteek, is de algemene opinie. Zelf opgeleide spelers kunnen ineens zomaar vertrekken en het geld wordt bijna belangrijker dan het spel. De steek is voelbaar, maar niet dodelijk. Oranje wordt in Marseille in de halve finale van het WK in 1998 bestolen en mist zo nipt de finale waarin het Frankrijk op zijn minst meer partij had kunnen geven dan Brazilië. In 2000 bij het EK in eigen land is opnieuw de halve finale het eindpunt, maar in 2002 plaatst het Nederlands Elftal zich niet voor de eindronde.
Het missen van het WK in 2002 doet pijn. De steekwond is diep. Voor het eerst sinds 16 jaar kijkt Oranje vanaf de bank mee naar een groot toernooi. Op clubniveau reikt de wond misschien nog wat dieper. PSV tracht bijna een decennium lang tevergeefs door te dringen tot de tweede ronde van het Champions League toernooi, Feyenoord en Ajax doen het niet veel beter. Nederland verliest terrein in Europa. Willem II en Heerenveen mogen meedoen aan het prestigeuze miljoenenbal van de Champions League, onder het mom meedoen is belangrijker dan verliezen. De steek is voelbaar, maar niet dodelijk. In 2002 wint Pierre van Hooijdonk voor Feyenoord de UEFA Cup. Een jaar later verbaast Ajax Europa door met een piepjong elftal op de drempel te staan van de halve finale van de Champions League. In het afgelopen voetbaljaar reikt PSV wel tot die halve finale, en mist het op een haar na de finale. Datzelfde geldt voor AZ, maar dan in de UEFA Cup. Het jaar 2005 zal niet herinnerd worden als de terugkeer van de Nederlandse ploegen bij de Europese top, Nederland is een structurele grootmacht in Europa.
Nu bieden behaalde resultaten uit het verleden natuurlijk geen garantie voor de toekomst en zeker niet bij Ajax.quote:Op maandag 9 januari 2006 14:39 schreef Da_Sandman het volgende:
Leuk feiten rijtje overigens Bjoor, werpt wel een leuk licht op Huntelaar
is leuk om te lezen, Sand !!quote:Op maandag 9 januari 2006 14:46 schreef Da_Sandman het volgende:
Net uit de losse pols geschreven, ik moet nog even een dubbel check doen, vandaar
en collumn mag dan weer met één lquote:Op maandag 9 januari 2006 14:50 schreef Bos81 het volgende:
Goede collumns heren. Hoewel ik Nederland zelf niet zie als hoofdmacht, maar meer als subtopper met zo nu en dan een uitschieter.
Trouwens Bjoro in de eerste alinea staat. Togejuicht. Moet natuurlijk een e tussen de o en de g.
Waaom niet ?quote:Op maandag 9 januari 2006 17:41 schreef Beschouw het volgende:
Als nieuwkomer mag ik niet veel commentaar hebben, nietwaar?
Klopt, wel een beetje wat je zegt hoor !quote:Toch zal ik een poging wagen: het zijn beide eigenlijk geen columns in de ware zin des woords. Het zijn meer opsommingen, zonder sarcasme, humor, kritiek, bijtende spot, ironie of zo. Wat wel in het voordeel van beide schrijvers pleit, is het feit dat ze alle twee afsluiten met een eigen mening. Dat stel ik weer wel op prijs. Bedankt Bjoro en Sandman.
Prettig om te lezen waren ze ook. Bedankt
En nu mogen jullie schietenquote:KLEINE INGREEP
In een inmiddels berucht interview met Voetbal International veegde Youssouf Hersi van Vitesse de vloer aan met zijn trainer Edward Sturing. Het verhaal in VI was één grote klaagzang van een zich miskend en onbegrepen voelende voetballer en het gemekker van de geboren Ethiopiër viel niet bepaald in goede aarde bij de Arnhemse eredivisieclub. De kleine middenvelder werd pardoes uit het eerste verwijderd, hoewel Hersi het met de vloer aanvegen met Sturing wel een punt had. Vooral gezien het kapsel van deze oefenmeester. Als je Sturing namelijk bij zijn enkels vasthoudt en op en neer beweegt, kan je met diens korte stekels behoorlijk wat vlekken van de vloer wegborstelen. Maar bij Vitesse zitten er geen vlekken op de vloer; het verhaal van Hersi ging daar in ieder geval niet over. Als je Hersi moet geloven, is Vitesse-trainer Sturing maar een simpel mens. ,,Hij roept altijd ‘simpel, simpel’, zegt de voetballer. Tja, als je dat woord tijdens trainingspartijen en wedstrijden steeds hoort, ga je zulke conclusies trekken, nietwaar? Maar is Hersi zelf niet een simpele gast? Je zou ook kunnen vaststellen dat Sturing daarom altijd ‘simpel’ naar hem roept, om hem daar telkens aan te herinneren. Met het interview in VI is deze stelling genoeg bewezen.
Een onpartijdige buitenstaander kan toch niet anders concluderen dan dat er een schroef los zit bij Youssouf? Ondertussen vragen wij ons af of het nog wel goed komt tussen Hersi en Vitesse. De oplossing ligt evenwel voor de hand. Over een kleine week neemt Sturing zijn gereedschapskist mee van huis en ontbiedt Hersi vlak voor de training op zijn kamertje. ,,Zo jongen, ga maar eens zitten. Doe je ogen dicht en tel tot tien’’, zegt hij. Hoewel Hersi het niet helemaal vertrouwt, luistert hij voor één keer zonder morren naar zijn trainer, die een hele week medische boeken heeft gelezen. Maar dat weet Youssouf niet. Toch wel een beetje schuldbewust over alle commotie die hij met zijn verhaal in VI heeft veroorzaakt, begint hij te tellen: ,,1……2……3……’’. Voordat hij bij de 9 is, heeft Sturing met een zaagje en een kleine schroevendraaier iets onder Hersi’s schedelpan gewijzigd. ,,Zo, en nu weer naar de VI’’, besluit Sturing de sessie.
Volgende week staat er opnieuw een interview met Hersi in het voetbalweekblad. Sturing wordt de hemel in geprezen. Gevolg: Hersi mag weer met het eerste meedoen. Tegen Willem II scoort hij drie maal.
quote:De huidige selektiespitsen Aggelos Charisteas, Markus Rosenberg en Yannis Anastasiou legde ze bij hun oude club ook niet echt aan de lopende band binnen.
ja, van mijn vriend Methodmich geleerd, ken je diequote:
quote:DE KROONPRINS IS DOOD, LEVE DE KROONPRINS
Wat een treurige kerst moet Robert Maaskant gevierd hebben dit jaar. De gewezen kroonprins der oefenmeesters zat helemaal alleen onder de kerstboom en dat had hij zich toch heel anders voorgesteld. De vlot babbelende Maaskant had voor zichzelf een route uitgestippeld naar de top. Na zijn knappe werk bij RBC was papieren subtopper Willem II een logische opstap richting de nationale top. De internationale top zou dan daarna spoedig volgen en zijn ultieme droom, het bondscoachschap, niet veel later.
Helaas voor hem liep het, zoals bij vele kroonprinsen, compleet anders. Feyenoord gaf de voorkeur aan Erwin Koeman, die bij RKC Waalwijk op prima wijze de zware erfenis van Martin Jol had ingevuld. Daar woog de finaleplaats in de beker van Maaskants Willem II dus niet tegen op. Tot overmaat van ramp werd hij vanwege tegenvallende prestaties in Tilburg de laan uitgestuurd en zat hij dus heel alleen kerstfeest te vieren. Terwijl hij met tranen in de ogen naar Eenzame Kerst van André Hazes luisterde, overdacht hij zijn rampspoed. Hoe kon hij zijn geschonden blazoen in hemelsnaam nog oppoetsen?
Het antwoord kwam spoedig en niet eens uit onverwachte hoek. Want terwijl de laatste vuurwerkdampen de lucht ontstegen, rinkelde in huize Maaskant de telefoon. Jan Pollemans, voorzitter van RBC Roosendaal. RBC, dat is een club in nood. Wat heet! De eerste helft van de competitie leverde de ploeg slechts vier punten op, ultieme laagterecords waren dichter in het zicht dan de minieme kans op handhaving. Dolf Roks had er als joker gefungeerd. De sympathieke Zeeuw was al eens heengezonden door Pollemans, maar op aandringen van zijn spelersgroep weer teruggehaald. Dat had zowaar een punt tegen Feyenoord als gevolg, maar de gehoopte serie bleef uit en dus vloog Roks alsnog buiten.
Nu hing Pollemans dus aan de lijn. Niet verrassend. Maaskant heeft er al twee ambtstermijnen opzitten in Roosendaal, met veel succes. In zijn eerste regeerperiode promoveerde hij, degradeerde met applaus en promoveerde opnieuw. In zijn tweede periode kwam hij terug, overzag de puinhopen van Chris Dekker en won in de degradatiestrijd. Onder zijn leiding bleef RBC steeds in de eredivisie. Dan krijg je een band met een club. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Pollemans bij hem uitkwam, maar Robert bedankte voor de eer. Echter, naar eigen zeggen had hij bij het ophangen al spijt.
Hoe gaat zoiets? Zou hij de hoorn trillend neergelegd hebben en direct weer de vlinders in de buik hebben gevoeld? Zoiets als een liefde die je niet loslaat, ondanks dat je verstand zegt dat opnieuw proberen geen zin heeft? Dacht hij aan het nieuwe zorgstelsel, aan al die onzekerheden en zijn verhoogde premie? Wilde hij gewoon zo ontzettend graag werken dat hij bereid was alles te doen?
Want ga er maar aan staan, die klus van Maaskant. De selectie van RBC is uitermate zwak, ploegen die nu nog onder ze zouden kunnen eindigen zijn al uit het zicht en hij is in Roosendaal toch een soort van volksheld. Hij kan alleen maar van zijn voetstuk vallen. De mythe op wrede wijze verstoren. Maar goed, hij was toch al kroonprins af. Waarom dan niet proberen als lapmiddel te fungeren bij je oude club? Wil hij misschien een clubman worden, die er jaren gaat blijven? “Maak me dan maar Foppe!” Robert schreeuwde het uit en zag zichzelf al grijs worden bij de oranjehemden. Waant hij zich toch een beetje bondscoach.
Of lijdt hij aan zelfoverschatting? Verwacht hij echt dat hij straks opnieuw het kunstje flikt en RBC behoedt voor degradatie. Dat de helletocht richting de vrijdagavond de club bespaard blijft, dankzij zijn interventie? Het is niet ondenkbeeldig, maar de kans dat hij dan flink afgestraft gaat worden is wel heel erg aanwezig. RBC staat al halverwege de spelerstunnel van het Mitsubishi Forklift Stadion in Almere, om daar eerder dan gepland tegen FC Omniworld te spelen.
Ik denk eigenlijk niet dat het dat is. Ik zie er geen vriendendienst in. Een klein beetje misschien. Een klein beetje zelfoverschatting wellicht ook, maar meer dan dat zie ik de slimme carrièreplanner in Robert Maaskant weer terug. Goed, degradatie lonkt. Maar daar zal niemand van opkijken en niemand zal naar hem wijzen. Het jaar daarna zal hij dan weer alles op alles zetten om te promoveren. Als dat lukt, is Maaskant weer waar hij wil zijn. Dan is hij weer een beetje kroonprins. Een slimme trainer denkt vooruit en Maaskant heeft bij deze maar weer eens bewezen dat hij op dit gebied slim genoeg is. Die man komt er nog wel.
Leuke column. Vooral bovenstaande is goed gevonden. Klasse!quote:“Maak me dan maar Foppe!” Robert schreeuwde het uit en zag zichzelf al grijs worden bij de oranjehemden. Waant hij zich toch een beetje bondscoach.
quote:VEDETTE IN SPÉ
Voor Georgios Samaras is er bij Heerenveen sinds het vertrek van Klaas-Jan Huntelaar veel veranderd. Kreeg The Hunter vanwege zijn vele doelpunten het overgrote deel van de aandacht van de buitenwacht, nu Klaas-Jan zijn kunsten gaat vertonen bij Ajax zal Samaras het karretje moeten trekken. Of dat lukt? De Griek doet daar zelf luchtig over. Op televisie zagen we hem verklaren dat het wat hem betreft wel snor zit en dat hij hoopt over niet al te lange tijd, evenals Huntelaar, een overstap te maken naar een grotere club dan Heerenveen. Zelfvertrouwen staat kennelijk met grote letters in het woordenboek van Samaras. Voor een voetballer is dat niet verkeerd; ook Samaras mag overtuigd zijn van zijn kwaliteiten. Sceptici zullen zich afvragen of hij niet een beetje overdrijft en wijzen naar zijn houding op het veld en zijn lichaamstaal. Inderdaad lijkt het soms of Samaras rondloopt als de vleesgeworden vedette, maar wat is daar mis mee? Tot voor kort werd hij door trainer Gertjan Verbeek vooral als wisselspeler gebruikt en desondanks scoorde hij in 87 officiële wedstrijden voor Heerenveen 25 doelpunten. Dat zegt wel iets. In potentie is Samaras een goede speler en met zijn mentaliteit zit het ook wel snor. Over een voetballer die Ajax in de sneeuw in de vernieling speelde, hoef je niet te twijfelen. Af en toe mag Georgios een beetje hautain zijn. Zijn houding in het veld is mij niets te arrogant. ‘Ik kies mijn momenten wel uit’, zo zie je hem denken. Dus zie je hem een tijd niet, maar plots gooit hij er een actie uit waar je van smult. ‘Wat een heerlijke voetballer is die Samaras’, denk je dan, maar vervolgens is hij weer onzichtbaar. Alsof hij staat na te genieten van zijn eigen acties. Samaras is jong. Als voetballer moet hij nog groeien. Met regelmaat presteren, dat is de volgende fase in zijn ontwikkeling; een stap die hij heus zal gaan zetten, daar ben ik van overtuigd. Gisteren stond hij in de basis tegen FC Groningen. Na luttele minuten kreeg hij een niet te missen kans, maar gehaast lepelde hij de bal over het doel. De rest van de wedstrijd zagen we hem niet of nauwelijks. Typisch Samaras. Ach, het is hem niet kwalijk te nemen en er is zelfs een heus excuus voor. Hij speelt met een witte nekbrace! Ik ken geen enkele voetballer die met ernstig nekletsel op het veld staat en vol de duels aangaat. Zijn karakter is goed. Ja, die Samaras komt er wel.
quote:ATTRACTIE
Het zal wel groot feest zijn in Tilburg bij Willem II. Ondanks een snel gegeven penalty behaalden de tricolores een puntje tegen FC Twente en dat was onder leiding van de nieuwe trainer Kees Zwamborn pas een keer eerder gebeurd. Ze zullen na de training van vanochtend wel gebak hebben laten aanrukken. Of deze verdubbeling van het aantal punten onder de nieuwe trainer een opmaat is voor een zonnige toekomst, valt echter te betwijfelen. Zwamborn is niet bepaald een trainer waarvoor je als speler de doelpalen uit de grond loopt. Met zijn uiterlijk is de man meer iemand voor het lezingencircuit, maar gezien de onzin die hij voor de camera’s van voetbalprogramma’s uitkraamt, zal hij ook daar weinig bijval vinden. Gisteren had hij het bij Talpa met een stalen gezicht over het begrip dat hij kon opbrengen voor de ongemotiveerde Belg Tom Caluwé, die vanwege moeizame onderhandelingen van Willem II met FC Utrecht, de club waarnaar hij graag wil verkassen. Tja. Wanneer een trainer een weigerachtige voetballer niet rigoureus uit zijn selectie verwijdert, geef je andere spelers een vrijbrief om zich ook te drukken. Zwamborn zal er zijn redenen wel voor gehad hebben om het verzaken van Caluwé met de mantel der liefde te bedekken. Per slot van rekening had hij in een eerder stadium al Kevin Bobson en Iwan Redan naar het tweede verwezen en wanneer hij ook Caluwé eenzelfde gang zou laten maken, zouden er wellicht wel te weinig spelers overblijven om een elftal te vormen. Achteraf zal Zwamborn wel tevreden in zijn handen wrijven over het behaalde puntje tegen Twente, maar ik vrees voor hem dat dit slechts een incident is. Met Zwamborn kan het gewoon niet goed gaan bij Willem II. De man heeft de verkeerde uitstraling en erger nog, hij zit wel erg hoog in de boom. Je zult maar een voetballer van Willem II zijn en opgezadeld worden met een man, die na het wegsturen van Maaskant tot de conclusie komt dat alleen hij zelf het kwakkelende Willem II weer op de rails kan zetten. Hoe het hem dat afgaat, hebben we gezien: twee punten uit zeven wedstrijden. En dan nog na elke nederlaag zeggen dat het de goede kant opgaat. Nadat hij de plaats van Maaskant heeft ingenomen, kunnen we slechts constateren dat ze er in Tilburg met Zwamborn een trekpleister hebben bij gekregen: een hol vat. Zwamborn: born to zwam. Tilburg ligt niet zo ver van de Efteling. Wellicht is het voor het bestuur van Willem II te overwegen Zwamborn te transfereren naar het attractiepark. Laat hem daar het treintje maar op de rails houden.
had nog wat vragen, heb daar nog geen antwoord op gehad !quote:Op maandag 16 januari 2006 19:28 schreef methodmich het volgende:
Bjoro, weet je al of je ingaat op de aanbieding van FOK!?
quote:BOUKHARI VERDIENT GEEN FLUITCONCERT
Het gaat slecht met Ajax. Bar slecht, kun je wel zeggen. De ploeg stevent af op het slechtste seizoen in jaren, terwijl men als titelfavoriet begonnen was. De ontevreden spelers hopen zich op, evenals het aantal transfervrije vertrekken en het aantal transferverzoeken. Danny Blind rommelt ondertussen maar aan, geeft niemand zekerheid en koopt in een jaar meer spitsen dan menig andere club in drie seizoenen. Dan zoeken de fans - althans, zij die zich zo noemen - een zondebok. Dat lijkt nu Nourdin Boukhari te worden. En dat is niet terecht.
Nourdin Boukhari is namelijk helemaal geen slechte voetballer en al helemaal niet de oorzaak van het zwakke presteren van Ajax. Dus is het onzin en zelfs beschamend als hij in een thuiswedstrijd vanaf de eerste minuut wordt uitgefloten. Natuurlijk presteert hij niet altijd goed en als linksbuiten kan hij niet voldoen aan de verwachtingen van Ajax. Maar dat is dan ook niet zijn positie. Net zoals het niet de plek is van Ryan Babel, die ook al steeds meer kritiek krijgt. Zo maakt het systeem andermaal een speler kapot en dat kan nooit de insteek zijn.
Wie Boukhari namelijk analyseert, ziet een bruikbare speler. Misschien niet als basiskracht, maar een nuttige speler voor de breedte. Voorwaarde is dan wel dat Boukhari gebruikt wordt op zijn natuurlijke positie, namelijk die van linkermiddenvelder. Ook als schaduwspits kan hij eventueel uit de voeten, maar in het oeroude systeem dat Ajax wil spelen is hij als linkshalf het best te gebruiken.
Op die plaats doet hij namelijk denken aan een speler die bij Ajax altijd bijzonder gewaardeerd werd. Weliswaar in iets mindere uitgave, maar toch. Boukhari is een sierlijke voetballer, met een fraaie techniek. Hij heeft ook een aardige trap in zijn linker, een meer dan behoorlijk inzicht en het vermogen ruimte te scheppen door een man te passeren. Daarnaast is hij, met Steven Pienaar en Wesley Sneijder, één van de weinige spelers in het huidige Ajax die een handige steekpass kunnen geven. Die ziet waar de ruimte ligt en het balletje tussendoor speelt. Of die zelf een combinatie kan opzetten met een spits en dan door komt. Dat doet hij allemaal met een zekere nonchalance, wat ook direct maakt dat hij een speler is die je zowel kunt liefhebben als haten. Het oogt namelijk soms te makkelijk. Dat is echter schijn, want tijdens zijn verblijf als huurling in Breda heeft hij ook leren knokken. Iets wat hij vorig seizoen regelmatig toonde. Zijn grootste minpunt is dat hij niet zo snel is, zeg maar gerust traag. Laat dat nu wel een punt zijn dat moeilijk te verbeteren valt.
Maar is dat dan een reden om Boukhari te gaan uitfluiten? Hij speelde vaak als linksbuiten in het teambelang, in de wetenschap dat hij daar doorgaans niet zal uitblinken vanwege zijn geringe snelheid. Hij heeft nooit verzaakt. Natuurlijk heeft hij fouten gemaakt, maar welke Ajacied niet? Neem Mauro Rosales, die op een aardige maand in 2005 na nog nooit heeft aangetoond geschikt te zijn voor Ajax. Of Tomás Galásek, die zogenaamd zo belangrijk is, maar ondertussen alleen de boel ophoudt. De hoon blijft hen echter grotendeels bespaard.
Waarom dan wel Boukhari? Ik snap het niet. Kijk maar eens hoe vaak hij betrokken is bij aanvallen die betiteld worden als ouderwetse Ajax-aanval. Dan geeft hij dat passje binnendoor of zet een combinatie op. Zijn manier van voetballen zou de Amsterdamse aanhang juist moeten aanspreken. Een beetje achteloos een balletje spelen, dat is Ajax. Een man passeren, ook dat hoort erbij.
Maar helaas, het lijkt erop dat hij als Rotterdammer gewoon een makkelijke prooi wordt. Dat verdient hij niet, zei ik al eerder. Het is dan ook jammer dat Martin van Geel niet beseft dat een speler als Boukhari voor de breedte bruikbaarder is dan pakweg een Olaf Lindenbergh. Dat hij hem geen nieuw contract aanbiedt. Dus gun ik hem een mooie club in Nederland en hoop ik ook dat hij zijn beste twee duels tegen Ajax speelt. Dat hij die dappere jongens die fluiten op de tribune twee keer in diepe rouw dompelt, zoals hij namens NAC al eens deed. Maar liever nog zie ik dat hij straks in de Kuip negen keer een bal hooghoudt tegen Feyenoord en in de armen gesloten wordt. Net zoals die andere langzame en nonchalante linkspoot, die ze – volledig terecht, daar niet van – wel massaal hebben omarmd. Dat de Marokkaanse en Rotterdamse versie van Richard Witschge uiteindelijk toch nog gewaardeerd wordt in Amsterdam. En dat de supporters het lef tonen om de zogenaamde sterren eens uit te fluiten.
Witsche stond later juist bekend als een poetser, een harde werker.quote:Op dinsdag 17 januari 2006 17:13 schreef methodmich het volgende:
Bij Sparta speelde hij op de 10. En waarom vind je het niet kloppen met Witschge? Precies zo'n speler hoor. Werd ook van gezegd dat je er de oorlog niet mee kon winnen.
Omdat ik Witschge twee klassen beter vind qua niveau. Ook met Witschge win je de oorlog niet, dat is wel gebleken. Het was niet leuk dat Co hem passeerde, ik heb Co vervloekt destijds, maar dat was snel over toen VdV doorbrak. Die is namelijk weer een niveautje beter.quote:Op dinsdag 17 januari 2006 17:13 schreef methodmich het volgende:
Bij Sparta speelde hij op de 10. En waarom vind je het niet kloppen met Witschge? Precies zo'n speler hoor. Werd ook van gezegd dat je er de oorlog niet mee kon winnen.
Uiteraard is het de bedoeling dat voor- en tegenstanders zich melden. Her en der dik je dingen aan natuurlijk, daar is het een column voor.quote:Op dinsdag 17 januari 2006 18:27 schreef Suijk het volgende:
Je schrijft het wel allemaal weer goed op en je hebt een aantal punten, maar ben het niet met je eens.
Desalniettemin vind ik pure voetbal columns iets minder interessant. En je komt ietwat betweterig over. Je doet alsof jij het allemaal zo goed weet vanachter je televisie en de rest van Nederland die Ajax volgt, totaal niet. Maar dat is misschien ook wel je bedoeling, beetje reactie's uitlokken.
Toch is dat de huidige tendens in de journalistiek. Men probeert door ongenuanceerde uitspraken op te vallen, waardoor goede, genuanceerde meningen ondersneeuwen.quote:Op dinsdag 17 januari 2006 19:57 schreef methodmich het volgende:
Jawel, maar al te ongenuanceerd vind ik meer Derksens afdeling.
quote:BLIND
Je zult maar trainer van een voetbalclub zijn en Blind heten. Als het dan niet goed gaat met je ploeg, liggen grappen voor de hand. Danny Blind is trainer van Ajax, dat kwakkelend het seizoen doorhobbelt, maar grappen worden er over de Zeeuw niet erg veel gemaakt. Jammer vind ik dat, want er liggen met zo’n achternaam aardig was associaties voor de hand. Verder dan ‘die Blinde’ of ‘Blinde Vink’ komen de deelnemers aan de diverse internetforums niet. Het zal er allemaal wel mee te maken hebben dat Blind er bij de gemiddelde Ajax-adept nog tamelijk gunstig op staat. Zijn successen als aanvoerder van het Ajax onder Van Gaal zullen daar wel mee te maken hebben. Danny zelf werkt overigens ook niet bepaald mee om als voetballiefhebber eens lekker te gaan schaterlachen. De humor is bij Ajax al lang geleden uit beeld verdwenen. Een gevoel van medelijden is daarvoor in de plaats gekomen. Telkens weer verschijnt Danny Blind zeer ernstig kijkend voor de camera om uit te leggen waarom het nog niet helemaal marcheert zoals hij in zijn hoofd heeft en wij thuis kijken daar toch altijd met een gevoel van medeleven naar. Blind vertwijfeld op de bank te zien zitten; je wordt er altijd een beetje triest van. Hoewel leedvermaak voor de hand ligt, blijft humor over Blind uit. Spijtig is dat. Voetbal staat toch ook bekend om zijn humor? Legio zijn de verhalen over de zogenaamde kleedkamerhumor en allemaal weten wij daarvan wel enkele legendarische voorbeelden op te dissen. Als er flink gelachen wordt bij een club, zit het met de teamgeest wel snor. Maar met Blind op de bank bij Ajax wordt niet gelachen. En de resultaten blijven tegenvallen.
De sleutel tot een ommekeer heeft Blind in handen. Als hij nou eens begint om met een enorme donkere zonnebril op de bank plaats te nemen, leunend op een witte wandelstok met rode banden en tijdens de wedstrijd een meegebrachte hond brokjes voedt. En als hij bij binnenkomst in de persruimte, vlak voor het geven van al weer een persconferentie, tegen de deurstijl opbotst en een paar tafel ondersteboven loopt. ,,Ja jongens, ik zie het allemaal niet zo goed’’, zo moet zijn nababbel beginnen, als hij eenmaal plaats genomen heeft. We zullen lachen, gieren en brullen en de spelers eveneens. Plots wordt er weer gelachen bij Ajax en de ene zege na de andere zal volgen. Als Blind dit niet doet, hadden ze bij Ajax net zo goed Jules de Corte of Stevie Wonder als oefenmeester aan kunnen stellen.
thanx........hoop dat het gaat lukken !quote:Op woensdag 18 januari 2006 15:11 schreef methodmich het volgende:
En Bjoor, leuk dat je het hebt gedaan!
Er wordt even over iets anders gepraat dan jouw column, sorry hoor.quote:Op woensdag 18 januari 2006 15:27 schreef Beschouw het volgende:
Leuk dat jullie zo lekker met elkaar bezig zijn.
Oeps sorry.....Beschouw leuk stukje, alleen ik denk dat hier en daar een wit regeltje de leesbaarheid bevorderdquote:Op woensdag 18 januari 2006 15:27 schreef Beschouw het volgende:
Leuk dat jullie zo lekker met elkaar bezig zijn.
Zelfs dit stukje zit vol ironie als je het mij vraagt.quote:Op zondag 22 januari 2006 17:59 schreef marsu het volgende:
Zelfs mijn briljante schrijfstijl kan de prijzenregen die Danny Blind in zijn carriere heeft veroorzaakt niet verbloemen. Het stuk is een weergave van de feiten, aangedikt met een sausje bestaande uit weergaloze oneliners.
quote:HALVE WILDE
De linkerflankspelers van de eredivisie kunnen opgelucht adem halen. Het ziet er namelijk uit dat de schrik van de buitenspelers de competitie gaat verlaten. Het zal geen afscheid in stijl worden, maar meer een vertrek via een zijdeur. Uitspraken in de media vielen niet in goede aarde bij de trainer en dat lijkt nu het einde van Stijn Vreven bij Vitesse en in Nederland te betekenen.
Hoe rouwig moeten we daar om zijn? Vreven dook in 1999 ineens op in Utrecht. Die club had de vrij onbekende Belg gecontracteerd. Het duurde niet lang voor Vreven de harten van de fans veroverde. Zijn ongekende fanatisme paste precies in de Domstad en met zijn winnaarsmentaliteit werd hij één van de belangrijkste spelers van Utrecht. De club baarde in de vier jaar die Vreven er onder contract stond behoorlijk wat opzien. Utrecht haalde Europees voetbal, bekerfinales, won een beker en Vreven werd zelfs Rode Duivel.
Nou, een duivel was hij. Al snel werd die forse Belg met zijn vette, wapperende manen een begrip. Aankomende arbiters zagen hem veelvuldig langskomen, als er weer eens een instructievideo werd afgespeeld met overtredingen. Vreven passeren ging namelijk niet zo maar. Wie langs Stijn wilde, moest langs een blok beton. Bovendien zat er ook nog eens van alles los. Armen zwaaiden langs alle kanten, ellebogen plantten zich in gezichten, terwijl ook de benen vrolijk alles wat op hun pad kwam neer maaide. De linksbuitens vielen als rijpe appeltjes en menigeen deed het in die jaren in de broek voor Stijn.
Stijn Vreven is dan ook een apart figuur. Volgens eigen zeggen buiten het veld de rust zelve, zoveel mogelijk levend als een indiaan. Op zoek naar de innerlijke harmonie, de eeuwige gemoedsrust, zeg het maar. Maar binnen de lijnen ging de knop om. Dan joeg hij op tegenstanders als een indiaan op buffels. Dan wilde hij de scalp van zijn directe opponent. Dan telde alleen de winst. Hoe maakte hem niet uit.
Vaak werd er om hem gelachen. Er werd ietwat meewarig gedaan over zijn soms aparte uitspraken. Zo voorspelde hij dat Utrecht Europees voetbal zou halen en werd hij uitgelachen. Tot de ploeg er aan het eind van de rit wel stond. De halve wilde werd beschimpt om zijn beperkte voetbalkwaliteiten. Dat was niet eens zo vreemd. Stijn heeft natuurlijk een matige techniek, is niet gezegend met een enorm inzicht, niet de allersnelste en heeft ook geen fijne pass in de benen. Wel kan hij een redelijke voorzet geven, maar hij staat er vooral vanwege zijn mentaliteit.
Vreven kan namelijk als geen ander de boel op sleeptouw nemen. Schoffelt op belachelijke wijze iemand onderuit, om zo zijn team op scherp te zetten. Hij slaakt in de catacomben al vreselijke kreten, om de tegenpartij te intimideren. Vreven komt het veld op als een hongerige wolf, die linksbuitens wil verslinden. Daarbij maakt hij geen enkel onderscheid. Of je nu voor Ajax, PSV, RBC of Twente speelt; Stijn probeert je te slopen.
Zo profiteerde ook Vitesse vorig seizoen optimaal van de inbreng van Vreven. Talloze malen kwamen overtredingen en misdragingen van hem in de samenvatting, maar ondertussen kende Vitesse een prima seizoen. Vreven had een mislukt Duits avontuur achter de rug en was terug om de Nederlandse velden af te stropen. De angstige opponenten kropen ineen als Stijn op ze af kwam, als waren ze Simba in de film De Leeuwenkoning, die de runderen achter zich weet. Je moet wel op zijn, anders word je vertrapt.
Je kan er van vinden wat je wilt, maar op zijn eigen manier heeft Vreven ontzettend veel waarde voor een elftal. Hij is typisch iemand die je liever in je team hebt, dan bij de tegenpartij. Het is dan ook knap dat Vreven met zijn toch beperkte voetbalkwaliteiten een eind gekomen is. Hij heeft zelfs de kleuren van zijn land verdedigd, hoger kan je niet reiken.
En nu lijkt dat allemaal over. Edward Sturing viel over Vrevens uitlatingen in de pers. Die waren niet slim, maar het had toch niet tot een breuk hoeven komen. In Nederland zullen vermoedelijk weinig teams zijn die Vreven willen of kunnen contracteren, zodat een overstap naar een competitie als de Turkse de meest logische optie lijkt. Zo verliest Nederland weer een kleurrijke speler en dat is ergens toch jammer. Had hij maar rooksignalen gebruikt, toen de rook hem uit de oren kwam. Nu is hij dan toch verslagen. Niet door een tegenstanders, maar door mensen uit de eigen rangen. Edward Sturing katapulteerde Stijn naar de eeuwigheid van de Nederlandse voetbalhistorie. Wounded Knee ligt in Arnhem.
Ik heb hem gelezen ja - niet slecht voor een beginnertjequote:Op dinsdag 24 januari 2006 19:26 schreef methodmich het volgende:
Bjoro debuteerde als Romano Denneboom, zeker niet gek!
Succes Bjoor, op de donderdagenquote:Op dinsdag 24 januari 2006 12:16 schreef Bjoro het volgende:
mijn eerste staat erop
http://sport.fok.nl/voetbal/nieuws/21031
bij welke club speelt hij ook alweerquote:Op dinsdag 24 januari 2006 19:22 schreef SCH het volgende:
maar verder gefeliciteerd hoor, volgende keer een lofzang op Sven Kramer graag
Ik dacht dat je voor sport.fok.nl ging schrijven. Ik is een beetje warrigquote:Op dinsdag 24 januari 2006 20:03 schreef Bjoro het volgende:
[..]
bij welke club speelt hij ook alweer
quote:OUDE NEST
Als een dief in de nacht is Pierre van Hooijdonk uit Breda vertrokken. Bij NAC, waar hij nog maar enkele maanden geleden een glorieuze terugkomst op het oude nest vierde, werd hij door de nieuwe trainer Lok op een zijspoor gerangeerd en dat was iets, waarmee Pierre niet bepaald vrede mee kon hebben. Om een verdere escalatie te voorkomen, mocht hij gaan uitzien naar een nieuwe club.
Het werd Feyenoord, dat hij in 2002 eigenhandig aan de UEFA-Cup geholpen had. De fans van NAC reageerden hevig teleurgesteld en verweten Van Hooijdonk een gebrek aan clubliefde, maar de lange spits herinnerde hen er fijntjes aan dat zijn komst van Fenerbahce naar Breda daar juist een bewijs van was. Dat het allemaal anders was gelopen dan hij en de fans gedacht hadden; tja, dat kon hij ook niet helpen.
In Rotterdam had Erwin Koeman ondertussen al een paar keer aangegeven een zogenaamde pinchhitter te missen, een man die een wedstrijd op slot open kon breken. Het duo K2, Kuijt en Kalou, begon namelijk een beetje stroef te marcheren en een beetje Haarlemmerolie in de vorm van een kerel die er in kon kletsen zou wonderen kunnen doen. Vond Koeman. Hij dacht in eerste instantie aan de 35-jarige Eric Meijer van Alemannia Aachen, maar toen die weigerde en de een jaar oudere Van Hooijdonk bij NAC uitgekakt was, was het rekensommetje snel gemaakt.
Zo keert Van Hooijdonk dus opnieuw op een oud nest terug. ,,De vorige keer dat ik bij Feyenoord kwam, zei ik al dat ik naar de Coolsingel wilde met een prijs en die wens staat nog steeds’’, vertelde hij dapper.
Je kunt zeggen wat je wil van Van Hooijdonk, maar de makkelijkste weg voor zichzelf kiest hij nooit. In dat geval had hij wellicht beter naar RBC Roosendaal kunnen verkassen, waar een andere veteraan als Henk Vos al is binnengehaald. RBC zou immers ook een terugkeer op het oude nest zijn. En wat te denken van de amateurclub SC Welberg, waar het voetballen voor Pierre allemaal begonnen is? Maar nee, Pierre kiest voor weer een grote uitdaging en neemt de grote kans opnieuw zijn neus te stoten, op de koop toe. Moedig is dat.
Ze zijn bij Feyenoord bezig een nieuwe televisiecommercial op te nemen voor de shirtsponsor Fortis. We kennen allemaal nog het warme reclamefilmpje met Ruud Gullit als blikvanger. Nu schijnt Dirk Kuijt de hoofdrol te vertolken. Ze moeten nog maar even wachten met de eindmontage, want er zijn in de nabije toekomst nog wel bruikbare beelden te maken. Op 12 februari komt Feyenoord namelijk naar Breda. Als Van Hooijdonk daar eerst in discussie gaat met het thuispubliek, net zoals in de rust van NAC-Roda en daarna in blessuretijd de winnende treffer namens de Rotterdammers scoort en afsluit met een buikschuiver voor het vak van de meegereisde Feyenoordaanhang, moet daar toch een aardig filmpje van te maken zijn?
maar wel weer welkom bij zowel NAC als Feijenoord....dat is op zich ook wel vreemd !quote:Op woensdag 25 januari 2006 16:37 schreef methodmich het volgende:
Hij is nergens lekker weg gegaan, alleen bij NAC naar Celtic destijds.
Des te vreemder dan......Jorien heeft dus geen reet te vertellenquote:Op woensdag 25 januari 2006 16:44 schreef methodmich het volgende:
Nou ja, Jorien schijnt het niet gaaf te vinden hoor. Bij NAC is logisch, daar had ie tot nu toe nooit problemen.
quote:Martin van Geel, geboren Godenzoon
Martin van Geel kwam op 27 november 1960 ter aarde in het pittoreske Goirle.
Als zoon van een getalenteerde hardfietser ontpopte hij zich reeds op jonge leeftijd tot een rasecht voetbaldier. De bevlogen jongeman zet zijn eerste stappen in de voetballerij bij de plaatselijke trots, VOAB. Op 15-jarige leeftijd debuteert Van Geel bij deze gerenommeerde eersteklasser. Na enkele weken is hij het niveau ontgroeit en verkast de jongeling naar de grote broer in Tilburg, Willem II. Bij de Tricolores groeit de sierlijke middenvelder uit tot sterkhouder van zijn ploeg. Van Geel rijgt de doelpunten aaneen en wordt een onmisbare schakel in de Tilburgse equipe.
In 1979 versterkt recordkampioen AFC Ajax zich met Van Geel. Ondanks de louter positieve reacties van Ajax’ supportersschare op de nieuwe aankoop, botert het niet tussen Van Geel en zijn nieuwe ploeggenoten. Gewaardeerde roodwithemden als Sören Lerby en Frank Arnesen zien in de nuchtere Goirlenaar een geduchte concurrent. In zijn eerste jaar als Godenzoon viert Ajax grote triomfen. Met de dynamische Van Geel als gangmaker vallen alle Amsterdamse puzzelstukjes ineen. Na 2 jaar sluit hij het Amsterdamse hoofdstuk (tijdelijk) af en vertrekt naar Roda JC. Na een succesvolle periode aldaar belandt Van Geel vanwege een toevallige samenloop van omstandigheden bij aartsrivaal Feyenoord. Hij wijst de Rotterdammers de weg naar succes en vervult zelf een hoofdrol in de opmars van de havenstedelingen.
In 1989 zet Martin van Geel een punt achter zijn succesvolle actieve loopbaan.
Van Geel rust echter niet op zijn lauweren. De gerespecteerde ex-voetballer krijgt een aanbieding van Willem II en gaat hier aan de slag als technisch directeur.
Bij zijn aantreden is de balans volledig zoek in de organisatie van de Tilburgers.
Met gedegen beleid brengt Van Geel echter Het Ajax van het Zuiden op het rechte pad en wordt de weg naar boven ingeslagen. In 1997 doet hij één van zijn vele gouden grepen en contracteert Co Adriaanse als oefenmeester. De technisch directeur doet uitstekende aankopen en geeft Adriaanse de gelegenheid een winnend elftal te smeden.
Na enkele succesvolle jaren houdt de trainer het echter voor gezien en stapt woedend op na een blamerend thuisverlies tegen Cambuur Leeuwarden. Van Geel raakt echter niet in paniek en bewaart de rust in Tilburg.
In 2002 geeft hij een andere wending aan zijn succesvolle loopbaan als td en trekt naar Alkmaar. De Kaasstedelingen teren volledig op de goedgevulde portemonnee van preses Dirk Scheringa en zien in Van Geel een welkome versterking voor het managementteam. Ook hier maakt hij het onmogelijke waar. De gewezen middenmoter transformeert onder Van Geels vleugels tot een wervelende voetbalmachine. Een reeks succesaankopen maakt het Alkmaarse sprookje werkelijkheid. AZ voegt zich bij de traditionele top-drie en wordt slechts luttele seconden voor het laatste fluitsignaal uitgeschakeld voor de finale van de UEFA-Cup.
In 2005 voltrekt zich datgene waar miljoenen mensen op gehoopt hebben; Martin van Geel verkast naar de burelen van Ajax. De topclub verkeert in crisis en weet zich in de extremis van de diensten van de geboren Brabander te verzekeren. Hij liet zich niet uit het veld slaan door de ruïnes van zijn voorgangers en hakt essentiële knopen door. De immer consequente td verschaft zijn volgers duidelijkheid en brengt lijn aan in de chaos bij de Godenzonen.
Van Geel gaat om de tafel met notoire bankzitters en spelers waarvan het contract afloopt.
Nadat hij enkele overbodige tribuneklanten van de hand heeft gedaan en hiermee het ongelofelijke bedrag van 7(!) miljoen euro kon bijtellen op de Amsterdamse rekening, verdiept hij zich in de transfermarkt.
Hij maakt zich sterk voor het aantrekken van multitalent Olaf Lindenbergh en goalgetter Klaas-Jan Huntelaar. Ook laat hij zich op het technische vlak niet ongemoeid. Zo ziet hij in de secretaresse van AZ een welkome versterking voor AFC Ajax.
De laatste weken is een significante verbetering in Ajax’ prestaties waar te nemen en dit is voor een groot deel te danken aan de fantastische inzet van Martin van Geel. De geboren Godenzoon heeft Ajax weer op een hoger plan gebracht en heeft haar met zijn succesvolle beleid verzekerd van alleenheerschappij in de voetbalwereld.
Ik hoop dat je column deels sarcastisch bedoeld, want anders is het wel een sterk staaltje "natte neuzenshow"!quote:Op zondag 29 januari 2006 04:26 schreef marsu het volgende:
[..]
quote:De geboren Godenzoon heeft Ajax weer op een hoger plan gebracht en heeft haar met zijn succesvolle beleid verzekerd van alleenheerschappij in de voetbalwereld.
quote:SAMBA IN BREDA
Ooit zag ik een mooie documentaire over Braziliaanse jongetjes in de zogenaamde favela’s, de sloppenwijken. Zij voetbalden daar onbekommerd tussen de ellende door en ondertussen maakte de Nederlandse scout Piet de Visser kennis met ze. Hij volgde de jongetjes, zag hun grote talent en maakte ze warm voor een overgang naar Nederland. Anselmo en Leonardo heetten de twee vriendjes en laatstgenoemde ging met ome Piet mee. Ver weg van huis kwam hij op jonge leeftijd terecht in Rotterdam, waar Feyenoord hoopte hem te kunnen opleiden tot een toekomstige wereldster.
Jarenlang liet hij in de jeugd de mooiste dingen zien en het was niet moeilijk voor de kenners om het behendige ventje een grote toekomst te voorspellen. Zoals iedereen wegliep met het begenadigde voetballertje met de guitige ogen. Alles liep dan ook voorspoedig en Leonardo debuteerde reeds op jonge leeftijd in het eerste van Feyenoord. Zijn voorzet achter het standbeen langs tegen RBC werd het bewijs van zijn bijzondere kwaliteiten.
Zoals echter zo vaak gebeurd in sprookjes, ging het ook nu mis. Een paspoortaffaire zette Leonardo eerst een tijdje buitenspel, daarna volgden de blessures. Met de blessures kwamen ook de verhalen. We zijn in Nederland dan ook niet zo goed in het omgaan met bijzondere talenten en zeker niet als die jongens zelf ook overtuigd zijn van hun unieke status. Dat is ook niet vreemd. Het is ook niet normaal dat een jochie als Leonardo lachend aanwijzingen van geroutineerde medespelers in de wind sloeg en zichzelf als de grote ster zag. Wat wel weer te verklaren is, want hij heeft nooit anders gehoord. Hij was de man die Feyenoord aan titels moest helpen, die na Feyenoord voor veel geld naar een Europese topclub zou gaan. Door en door verwend dus. Als hij dan ook nog eens niet de meest fanatieke speler blijkt op trainingen, zijn de verhalen klaar. Dan liggen de blessures aan hemzelf, omdat hij geen conditie wil kweken. Als dan vervolgens ook de prestaties minder worden, ben je zo goed als afgeschoten.
Het logische gevolg van dit alles was dan ook dat Leonardo niet meer aan spelen toekwam in de Kuip. De trainers vielen wel voor zijn guitige ogen en zijn in aanleg grote klasse, maar konden het niet maken om hem een uitzonderingspositie te gunnen. Zeker niet omdat hij daarvoor simpelweg te weinig had terug betaald. De wegen van Leonardo en Feyenoord moesten dan ook wel gaan scheiden. Het was uiteindelijk Erwin Koeman die de definitieve beslissing nam. Leo mocht weg. Voor zover het meespelen met de jeugd van Feyenoord al geen duidelijk signaal was, maakte Feyenoord het zonneklaar na de transfer van Ron Vlaar. Die kreeg namelijk nummer twintig, het nummer dat Leonardo toe behoorde. In het voetbal is zoiets hoogst ongebruikelijk.
Nummerloos bleef Leonardo achter, waarna de verlossing uit Breda kwam. Daar kon men na het vertrek van Pierre van Hooijdonk nog wel een aanvaller gebruiken. Cees Lok heeft ongetwijfeld dezelfde documentaire gezien en herinnerde zich mogelijk de flitsende acties van Leonardo in diens eerste seizoen. Leonardo werd in de armen van NAC gedreven en moet daar weer opbloeien. Vorige week zagen we al weer wat kleine glimpjes van zijn klasse. Hij viel in, met nummer dertig op de rug, en had aardige acties. Scoorde zelfs.
Zou het een startsein zijn voor een glorieuze rentree? Want voor voetballers als Leonardo loopt de liefhebber nog altijd warm. Als hij het ronde leer toucheert, schallen de trompetjes als tijdens het carnaval in Rio. Bloemen beginnen spontaan te bloeien en de zon heeft zin om door de wolken heen te breken. Leonardo voetbalt op die momenten niet meer, nee, hij danst. Eén, twee, drie, cha, cha, cha. Hij glijdt langs de wanhopige benen van de lompe verdedigers, de bal meevoerend als een bevallige vrouw in dansjapon. De mandekkers worden gedegradeerd tot de lompe boeren die geen samba uit hun benen kunnen persen, maar slechts wat kunnen huppen op de zware bas van een deejay. Hakken, dat wil nog wel eens lukken. Ondertussen is Leo dan al ver uit het zicht, nagestaard door zijn bewonderaars. Op zijn beste dagen gooit hij er een lambada uit en is het veld een strand geworden. Of mooier nog, een favela, waar zijn vriendjes lachen en joelen na een mooie actie. Voetbal op zijn puurst.
Wat zou het toch mooi zijn als Leonardo dat in Breda zou kunnen bereiken. Want hoe verwend hij ook mag zijn, denkend aan zijn uitspraak dat hij zich slechts bij Barcelona of Real Madrid nog moet bewijzen, voetballen kan hij wel. Dat hij daar maar op mag worden beoordeeld en even alle ellende vergeet en achter zich laat. Voor Anselmo en die andere jongetjes, die nooit de kans kregen de favela te ontvluchten. Maar vooral voor zichzelf. En hopelijk ook een beetje voor ons, de liefhebbers.
Aardig zijn, en een verkeerde houding hebben op de training, staan los van elkaar imho!quote:Op dinsdag 31 januari 2006 19:31 schreef Da_Sandman het volgende:
Mooi.. Merlijn heeft lang met hem getrained en geleefd, hij vertelde wel eens over Leonardo. Dat het gewoon een stikaardige knul was.
Tuurlijk. Maar goed, heel Nederland schildert die jongen af als een luie egoist, misschien klopt lui wel, maar egoist niet...quote:Op dinsdag 31 januari 2006 19:42 schreef FrankyMcG het volgende:
[..]
Aardig zijn, en een verkeerde houding hebben op de training, staan los van elkaar imho!
Overigens goeie column MM!
quote:Bikkel
Jaap Stam uit Kampen is een bikkelharde. In zijn lange voetballoopbaan, die hem onder meer voerde langs PSV, Manchester United en AC Milan, stond hij altijd letterlijk zijn mannetje. Met zijn vervaarlijke kale kop, zijn dodelijke blik en zijn machtig lichaam boezemde hij al op voorhand bij tegenstanders ontzag in en die vrees buitte hij uit door in elke situatie genadeloos op te treden. Ja, voor Jaap Stam heeft menige spits in zijn broek gescheten.
Jaap koestert zijn onverschrokken imago met zorg. Iemand die hem als buurman krijgt, zou door zijn uiterlijk meteen willen verhuizen. Er zijn niet veel mensen, die bij Stam de gevoelige snaar weten te raken. Dat geldt zeker niet voor lieden van DOSK, de Kampense amateurclub waar Jaap als kleine Japie voor het eerst tegen een bal aantrapte. Toen zijn oude amateurclub bij hem aanklopte voor een donatie, weigerde hij bot. Het hele dorp sprak er schande van, maar Jaap haalde zijn schouders er over op. Als hij al gekrenkt was door deze kleinburgerlijke reactie van zijn oud-dorpsgenoten, liet hij dat niet merken. Hij zat in Manchester, op honderden kilometers afstand en wat had hij nog te schaften met zijn oude cluppie?
De enige die Stam in die dagen aan het lachen kreeg, was Harry Vermeegen, de malloot van het programma De Regenjas. In dat voetbalprogramma was er wekelijks tijd ingeruimd voor een bezoekje aan Stam, die telkens een nieuw een oranje pak voor de vaderlandse voetbalsupporters ontworpen had; een outfit die Vermeegen moest passen. De revue passeerden een oranje molen, een koe, een tulp en enorme oranje wortel. Jaap, die toen al een angstaanjagend imago had, stond er steevast glimlachend bij. Ik keek altijd verlangend uit naar het moment dat Stam een oranje blok beton gegoten had, waarin Harry plaats moest nemen en daarna pardoes in de sloot gekieperd zou worden. Het is er nooit van gekomen. Zo meedogenloos was Stam net niet.
In het weekend glimlachte Jaap nooit. Zodra hij de kleedkamer verliet, ging het gezicht op slot, werd het gevoel uitgeschakeld en was er maar één ding dat telde: die bal is voor mij. Toen hij in zijn biografie uit de Manchesterschool klapte, werd hij door een boze Alex Ferguson getransfereerd naar het Italiaanse Lazio Roma. Afgezien het feit dat hij een ander shirt ging dragen, veranderde er niet veel. Jaap bleef verbeten spitsen uitschakelen en werd even later zelfs door het grote AC Milan aangetrokken.
In Italië verdween Jaap voor ons Nederlanders beetje bij beetje uit beeld, zeker nadat hij besloten had niet meer voor Oranje uit te willen komen. Akkoord, we zagen hem nog wel eens bij samenvattingen uit de serie A, maar van die flitsen bij Studio Sport werden we niet veel wijzer. Ja, zijn gezicht stond nog steeds op onweer en ja, hij zag er nog steeds indrukwekkend uit. Maar toen hij in het najaar met Milan in Eindhoven speelde, tegen PSV voor de Champions League, werd hij aan alle kanten voorbijgelopen door DaMarcus Beasley, niet bepaald de beste voetballer van de Eindhovenaren. In zijn goede jaren had Jaap met een machtige ademstoot uit de neusgaten Beasley van het veld geblazen, zonder daarbij één spier te vertrekken; nu hing hij hulpeloos aan het shirtje van de lichtgewicht Amerikaan. Met twee keer geel kon Jaap inrukken. Op die avond wist ik het zeker: aan het tijdperk van de grote Jaap Stam was definitief een einde gekomen.
Enkele dagen geleden maakte Ajax bekend Jaap Stam te hebben aangetrokken. Het gerucht circuleerde al langer; Martin van Geel had immers een keer koffie gedronken met Jaap. Koffie!? In zijn hoogtijdagen had Jaap een fles jenever leeggezopen en misschien wel twee.
Van Geel en Ajax rekenen zich rijk. Jaap moet het voorbeeld worden voor de jonkies in de Amsterdamse selectie. Ik zie het al voor me. Volgend jaar lopen alle verdedigers bij Ajax boos kijkend met een kale kop rond en worden ondertussen door voetballers als Beasley aan alle kanten voorbijgelopen.
Ik ook, vind die passage daarom wat jammer. Maar goed, je geeft je mening. Verder worden je stukken steeds beter.quote:Op woensdag 1 februari 2006 12:38 schreef Bjoro het volgende:
Leuk stukje...jammer dat je geen Harry Vermeegen fan bent...ik namelijk wel
Betekent dit alles dat er in dit topic geen columns van jullie meer verschijnen? Zou ik jammer vinden.quote:Op donderdag 2 februari 2006 15:22 schreef Bjoro het volgende:
Nieuws van het columnfront:
Da_Sandman en ik gaan wekelijks VBL-columns verzorgen op sport/voetbal.fok.nl
Om en om (dus ieder eens in de 2 weken) schrijven we een column waarin we antwoord geven op de vraag die de ander de week daarvoor heeft gesteld.
Leek ons een mooi concept, ook om een beetje continuiteit te houden !
de eerste is hier te lezen !
precies...of donderdag op sportfok en vanaf bijv. de maandag erna hierquote:Op donderdag 2 februari 2006 16:36 schreef Da_Sandman het volgende:
Misschien dat we in de toekomst de MM methode gaan toepassen, dat de column eerst hier en donderdags op sportfok wordt geplaatst, maar ik wil daar voorlopig mensen naar toe trekken... Dus kom ze daar maar lezen
quote:Mauro Rosales, Argentijnse hoop in bange dagen
We schrijven 24 februari 1981. Het is een natte en gure dag in Argentinië. Het land staat aan de vooravond van economische regressie en wordt onderworpen aan een waar schrikbewind. De bevolking is radeloos en is in afwachting van een man die het tij kan doen keren. Een man die het volk weer hoop geeft en weer kan laten lachen. En vooral een man die Argentinië haar trots weer terug kan geven. Déze man werd tijdens dit regenachtige etmaal geboren in de sloppenwijken van Villa Mária, in de persoon van Mauro Damiàn Rosales.
Mauro Damiàn kende een harde jeugd. In zijn geboorteplaats gold de wet van de straat en hadden de criminelen de broek aan. Rosales werd omringd door foute vrienden, die hem wilden betrekken bij hun clandestiene smokkelpraktijken. De zwartharige tiener verbrak echter alle banden met zijn dubieuze vriendenkring en werd in het gareel gehouden door zijn hardwerkende ouders. De bomen groeiden echter niet tot in de hemel in Huize Rosales en de jonge Mauro doodde de tijd door te voetballen op stoffige, slecht bespeelbare velden.
Op deze velden groeide Rosales uit tot de vedette van zijn stad. Het Argentijnse wonderkind was in ieder partijtje ongrijpbaar voor zijn leeftijdsgenoten en hij legde hen verscheidene malen per wedstrijd in de luren. De behendige flankspeler was als 12-jarige al voorzien van een kiezelhard schot en een magistrale passeerbeweging. De dubbele schaar werd zijn handelsmerk en vergezeld door een flinke dosis talent sluit de jongeling zich aan bij een professionele voetbalvereniging.
In 1999 debuteert Rosales bij Newell’s Old Boys. De rode lantaarndrager van de Argentijnse eredivisie is hopeloos uit vorm en is het lelijke eendje van Argentinië.
Dan betreed Mauro Rosales de voetbaltempel in Rosario. Getooid met een gitzwart kapsel en een vastberaden blik treed hij binnen de kalklijnen. Bij zijn eerste balcontact toont hij zijn klasse en stuurt hij twee opponenten het bos in. Vervolgens trekt de frêle rechtspoot naar binnen en zend een vernietigend schot richting het vijandige doel. De bal beland in de verre winkelhaak en Rosales brengt de lach weer terug in Rosario. Hij ontpopt zich tot waterdrager van zijn ploeg en Old Boys verdwijnt uit de onderste regionen. Met fris en aanvallend voetbal slaat Newell’s Old Boys een bres in de hegemonie van River Plate en Boca Juniors.
De rechtschapen buitenspeler ontgroeit het niveau en Rosales is op zoek naar een nieuwe uitdaging. Deze vindt hij in Mokum.
De Nederlandse competitie is slechts enkele speelrondes oud en de voetbaltrots van Mokum verkeert al in crisis. Trainer Ronald Koeman heeft geen grip meer op zijn mannen en Ajax ontbeert een rechtsbuiten. TD Louis van Gaal ziet in Mauro Rosales de oplossing.
Rosales hoeft niet lang na te denken en sluit zich per direct aan bij de Godenzonen.
In zijn debuutwedstrijd uit tegen Den Haag wervelt hij over het veld en wordt verkozen tot Man of the Match. Of dit nog allemaal niet genoeg is, dendert de Rosales-trein voort.
De aimabele Argentijn wordt de nachtmerrie van menig linksback en groeit uit tot koning van de assist. Ondanks het voor Ajax teleurstellend verlopen seizoen toont Rosales aan een regelrechte versterking te zijn voor de Amsterdammers.
In 2004 leidt Rosales Argentinië naar Olympisch Goud. Tijdens het toernooi is hij ongrijpbaar en is alleen af te stoppen met onreglementaire ingrepen. In de finale van de Spelen geeft hij een perfecte voorzet op goaltjesdief Carlos Tevez, die vervolgens alleen binnen hoeft te tikken. Het Argentijse publiek ontploft en heeft haar nieuwe cultheld. Ook Maradona is onder de indruk van de flankspeler en vraagt na afloop van de partij om het shirt van Rosales.
Maart 2005. Godenzoon Danny Blind neemt de macht over. Aan hem de taak Ajax terug aan de top te brengen. Blind geeft Rosales carte blanche en het fenomeen uit Villa Maria leidt Ajax naar de 2e plaats. Tijdens het nieuwe seizoen raakt Rosales tijdelijk op het tweede plan.
De kwaliteiten van de schaarkoning staan buiten kijf, maar doordat de Godenzonen tijdelijk in een 4-4-2 systeem gaan opereren, mag Rosales de bank warmhouden.
De Argentijn maakt echter geen amok en behoudt een grenzeloos vertrouwen in trainer Danny Blind. Toen Blind Ajax weer in een 4-3-3 formatie liet spelen, keerde Rosales terug in de basiself. Hij speelde alsof hij nooit was weggeweest en leverde tientallen geslaagde voorzetten af.
Met zijn watervlugge loopactie, zijn vlijmscherpe schaar en de stabiele situatie in zijn bovenkamer heeft hij de aandacht getrokken van meerdere topclubs.
De ambitieuze Zuid-Amerikaan ziet echter geen reden te vertrekken en staat op het punt zijn contract te verlengen. Rosales wil de Wereldbeker winnen en heeft besloten dit bij de Godenzonen te bewerkstelligen, onder leiding van trainer Danny Blind.
Ik heb bij Ajax nog niet veel gezien van wat je beschreven hebt.quote:De behendige flankspeler was als 12-jarige al voorzien van een kiezelhard schot en een magistrale passeerbeweging. De dubbele schaar werd zijn handelsmerk
Doen! Woensdag staat-ie er. Slijp je messen alvast maar.quote:Op zaterdag 4 februari 2006 20:04 schreef tong80 het volgende:
Oe beschouw je bent kritisch, ik heb nog wel meer te melden maar dat doe jij dan maar. Ga ik bij jou in het vervolg ook maar doen dan
quote:Wie mag er in mijn top 5 ?
Met deze vraag loop ik al enkele dagen rond, want ja, als je er in mag, moet je het wel verdienen natuurlijk. Wanneer mag je mijn favoriet zijn en waarom ? Omdat de column gewoon weg het makkelijkste leesbaar is, het meest vermakelijk, het meest kritisch, de meeste informatie bevat, het meest gestoeld op historische weetjes? Nee, zo'n top vijf staat niet zomaar op papier.
Ik kan me wel een beetje indenken hoe het gegaan is op de redactie, Remco Regterschot maakt een keer een opmerking gemaakt over een top 5, Mark van den Heuvel roept, terwijl hij de suiker door zijn koffie roert, iets over een voetbalcolumnist, Robert Heukels heeft een paar regels over in zijn rubriek "Voetbalzaken" en ik heb nu al 4 dagen hoofdpijn en bedankt !
Voor de zesde keer neem ik het lijstje met de nominaties door. Hé, Mart Smeets en Rob Cohen staan er niet tussen ! Ach ja, Mart schrijft natuurlijk over alle sporten, dus dat telt niet, maar de schoonvader van dan ? Jaap Stam en Rafael van der Vaart vallen al af, die moeten voetballen en niet schrijven en eigenlijk geldt dat ook een beetje voor Jan van Halst, Ruud Gullit en Wim Kieft. Gerard Cox kan wel grappig zijn, maar nooit over mijn club dus die haalt mijn top vijf ook niet. Michiel Blijboom schrijft heel leuk in de Panorama, maar bij het lezen of horen van zijn naam is "voetbalcolumnist" niet het eerste dat mij te binnen schiet. Jaap de Groot lees ik wel altijd als ik in de Telegraaf kijk, maar helaas voor Jaap is dat maar een keer of zes per jaar. De lijst wordt al korter!
De stukken van Hugo Camps moet ik, als simpele jongen zijnde, altijd minimaal drie keer lezen voordat ik ze begrijp en dan nog twijfel ik of ik wel snap wat hij bedoelt, dus een streepje door de naam van deze Vlaamse woordkunstenaar. Oud trainers Johan Cruijff, Wim van Hanegem en Fritz Korbach zijn uiterst vermakelijk, ik hang aan hun lippen als ze op TV zijn, slik al hun uitspraken voor zoete koek, maar ook zij redden het (net) niet. Ik ben bijna op de helft !
Nog 14 zijn er over van de 26, er moeten dus nog negen afvallen. Ik voel me net Henk-Jan Smits, loop nog maar eens een keer door het lijstje en doe mijn zonnebril goed in mijn haar. Zit me ineens te bedenken dat er eigenlijk mensen tussen staan waar ik nog nooit iets van gelezen heb, sterker nog wiens naam ik voor de eerste keer lees. Stom is dat zeg, dat ik eerst mensen wegstreep die ik wel ken, maar goed.
Ook Taco van de Velde, Guus van Holland, Chris van Nijnatten, Mike van Damme en Klaas Vos gaan dus niet door naar de laatste 5, terwijl ze misschien wel heel erg goed zijn. De biografie van Seedorf en "de Proloog" zijn prachtige boeken, dus mijn gevoel zegt dat ik Simon Zwartkruis en Bert Wagendorp niets te kort doe als ik ze buiten mijn top 5 houd, hoeveel zijn er nu nog over ? Zeven, mooi, nog maar 2 afvallers aanwijzen dus.
Nou de ene wordt dan heel makkelijk, dat wordt Raoul Heertje, erg leuk in DWHN en VVVS, misschien nog wel leuker in de "aan tafel" interviews in Sportweek, maar als voetbalcolumnist, nee, niet in mijn top 5.
De laatste afvaller dan.
Even overweeg ik om gewoon 6 namen op te sturen, maar goed, die Heukels zal toch niet helemaal achterlijk zijn. Verdorie, het wordt je niet makkelijk gemaakt. Ik krijg een beetje het gevoel of ik in het Big Brother huis zit en dan moet beslissen of ik Kelly er nou wel of niet uit moet stemmen, ze heeft het al zo moeilijk !
Ik besluit om alle namen op aparte briefjes te schrijven, de briefjes in een beker te doen om vervolgens de afvaller er uit te halen. Hugo Borst.
Nee, dat kan niet, dat mag niet, ik ga opnieuw loten. Ineens schiet me dat verhaal te binnen van die verwamde ballen en besluit het lootje van Hugo te verwarmen, maar je weet vast wel hoe dat zit met een aansteker en papier. Nu echt voor de laatste keer loop ik door de lijst met namen en beslis ..... Johan Derksen haalt het niet, hij vindt het vast niet erg als iemand een keer kritisch is, maar een baan bij VI kan ik nu wel vergeten.
Met gepaste trots kan ik nu mijn top 5 mailen:
In willekeurige volgorde: Henk Spaan, Matty Verkamman, Paul Onkenhout, Auke Kok en natuurlijk Hugo Borst.
Met vriendelijke groet, Bjoro.
Dat boek is leuk.quote:Op zondag 5 februari 2006 00:02 schreef tong80 het volgende:
ja zo kunnen we doorgaan, Jammer dat Nico Scheepmaker dood is.
Aaanrader : Rembrandt heeft nooit gevoetbald, Nico Scheepmaker.
Dan lees je waar al deze mannen het van geleerd hebben.
Sportweek had jou niet door de nominatie ronde laten komen....geheel onterecht natuurlijkquote:Op zondag 5 februari 2006 16:36 schreef methodmich het volgende:
Leuk stukje Bjoro, al mis ik iemand.
Dat is het boek dat mij heeft aangezet tot het lezen van boeken over voetbal !quote:Op zondag 5 februari 2006 00:02 schreef tong80 het volgende:
ja zo kunnen we doorgaan, Jammer dat Nico Scheepmaker dood is.
Aaanrader : Rembrandt heeft nooit gevoetbald, Nico Scheepmaker.
Dan lees je waar al deze mannen het van geleerd hebben.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |