abonnement bol.com Unibet Coolblue
  woensdag 24 mei 2023 @ 17:22:42 #1
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_209265921

Als men de Boeren in de "kwetsbare gebieden verbied de stront uit te rijden is het hele "'stikstofprobleem" opgelost "
maar dat mag je niet zeggen.
een voorstel hiertoe van Dijksma werd angstvallig weggemoffeld door de VVD , er is een heel andere agenda EU breed , Timmermans heeft alweer een nieuw kwetsbare natuur voorstel in de maak

Sharon Dijksma zei, fabrieken staan gereed om er kunstmest van te maken ,

Diepe introductie in het stikstofdossier

quote:
1s.gif Op woensdag 8 juni 2022 21:37 schreef Lospedrosa het volgende:
Stikstof gehaltes zijn in nederland gevaarlijk hoog.
Hele gebieden zie je naar de kloten gaan, je komt in het bos geen boom meer tegen.

Dit kan zo niet langer!

Gelukkig wordt er nu keihard ingegrepen met een minster van stikstof.

https://nos.nl/index.php/(...)rd-geen-andere-keuze
Stikstof in de lucht en bodem

Stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3) zijn schadelijk voor de natuur als er te veel van in de lucht, bodem of water terecht komt. Planten als bramen, brandnetels en gras gaan er harder door groeien en overwoekeren andere planten. Daardoor verdwijnen ook insecten, vlinders en vogels.

Ongeveer 80 procent van de lucht die we inademen, bestaat uit stikstof (N2). Dit is een onschadelijk gas. Maar er zijn ook verbindingen met stikstof die wťl schadelijk kunnen zijn, zoals stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3). Te veel daarvan is ongezond en slecht voor de natuur.

Stikstofoxide (NOx) komt vooral in de lucht door het verkeer (uitlaatgassen) en de industrie. Ammoniak (NH3) komt vooral vrij uit de mest en urine van dieren. Veel mensen gebruiken kortweg het woord 'stikstof' als het over deze verbindingen gaat. Soms wordt het 'reactief stikstof' genoemd.

Wat zijn schadelijke stikstof verbindingen?
Ammoniak (NH3) komt vooral van de landbouw en veeteelt. Het komt uit de mest en urine van dieren. Een deel belandt rechtstreeks in de grond, bijvoorbeeld door uitrijden van mest of als dieren in de wei staan. Een deel verdampt en komt in de lucht terecht. Ammoniak blijft maar een paar uur in de lucht en komt meestal binnen een paar kilometer weer op de grond terecht. Zo belandt het in de natuur of natuurgebieden. Een deel van de ammoniak vormt fijnstof in de lucht en wordt door de wind verder verspreid.

Stikstofoxiden (NOx) komen vooral van het verkeer en de industrie. Bij hoge temperaturen (bijvoorbeeld in een brandstofmotor) reageert stikstof met zuurstof en komt het als NOx uit de uitlaat of schoorsteen. Vooral langs snelwegen en in steden is de hoeveelheid NOx groot. Op de kaart zie je waar vooral NO2 gemeten werd in 2017.

In de lucht reageert NOx verder met andere deeltjes en vormt dan fijnstof. Deze deeltjes kunnen honderden kilometers met de wind meewaaien voordat ze ergens neerslaan. Een deel waait daarom de grens over, maar ook een flink deel belandt ergens in Nederland op de bodem of in het water.

Waar komt de stikstof vandaan?
Niet alle stikstof die Nederland uitstoot, komt ook in Nederland op de grond terecht: het grootste deel waait naar het buitenland. Nederland is dan ook netto exporteur van stikstof. Van de stikstof die wťl in Nederland neerslaat (dit noemen we stikstofdepositie) komt 46% van de Nederlandse landbouw, 32% uit het buitenland en 6% van het Nederlandse wegverkeer. Zie de afbeelding hieronder (bron: RIVM).Te veel stikstof slecht voor natuur
Stikstof is onmisbaar voor de natuur, planten hebben het nodig. Maar te vťťl stikstof in de bodem is wťl een probleem. Planten die van stikstof houden (zoals brandnetels, bramen en gras), groeien daardoor veel sneller en overwoekeren de planten die minder stikstof nodig hebben (bijvoorbeeld heide, maar ook zeldzame planten in natuurgebieden). Daardoor verdwijnen niet alleen die planten, maar ook de insecten en vlinders die van die planten leven. Te veel stikstof zorgt dus voor minder plant- en diersoorten: de biodiversiteit neemt af, de natuur 'verarmt'. Het evenwicht in de natuur (ecosysteem) raakt verstoord. In sloten, plassen en meren zorgt te veel stikstof voor veel algengroei, waardoor er minder zuurstof in het water zit en waterplanten en vissen dood gaan.

Vermesting en verzuring
Deze gevolgen voor de natuur wordt ook wel vermesting genoemd. Vermesting wil zeggen dat er te veel voedingsstoffen in de bodem komen, waardoor planten die van voedingsarme grond houden verdwijnen - en daarmee ook de insecten die van die planten afhankelijk zijn.[ Bericht 1% gewijzigd door michaelmoore op 24-05-2023 21:23:18 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_209275471
De schrijver van 'De stikstoffuik', het boek wat velen gebruiken in deze discussie om aan te geven dat het allemaal onzin is, geeft nu zelf toe dat het een pamflet of polemiek is, en niet een wetenschap-journalistiek boek.

https://www.vwn.nu/nieuws/verslag-stikstofdebat

quote:
Wat Jekel nog wel graag van Jaspers wilde weten: vandaar de aanvallende, ongenuanceerde toon van het boek, waarin zelfs de integriteit van sommige wetenschappers in twijfel wordt getrokken? ‘Als freelancer hoef ik me niet naar mijn werkgever te voegen’, antwoordde Jaspers. ‘En nu ja, het zit ook een beetje in mijn natuur.’ Zijn boek is bedoeld als pamflet of polemiek, stelt Jaspers. ‘Net zoals veel columnisten de boel op scherp stellen door in de aanval te gaan, doe ik dat ook. Als ik een heel genuanceerd boek had gemaakt had er niemand geklaagd, maar had ook vrijwel niemand het gelezen.’
  donderdag 25 mei 2023 @ 17:47:58 #3
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_209278562
quote:
0s.gif Op donderdag 25 mei 2023 12:57 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
De schrijver van 'De stikstoffuik', het boek wat velen gebruiken in deze discussie om aan te geven dat het allemaal onzin is, geeft nu zelf toe dat het een pamflet of polemiek is, en niet een wetenschap-journalistiek boek.

https://www.vwn.nu/nieuws/verslag-stikstofdebat
[..]

nu weer 150.000 hectare kwetsbare natuur erbij maken dat helpt ook niet erg
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  maandag 12 juni 2023 @ 09:22:39 #4
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_209484959
Pakt alvast de popcorn :7
Of de sigaar hier op Fok

quote:
Boeren krijgen vandaag meer te horen over de uitkoopregelingen. Ondernemers die met hun bedrijf gaan stoppen en zich willen laten uitkopen, kunnen zich vanaf begin juli aanmelden.
Minister Christianne van der Wal (Stikstof) introduceert vandaag twee langverwachte regelingen die vrijdag in de ministerraad zijn goedgekeurd.

De eerste regeling geldt voor de ongeveer drieduizend grote stikstofuitstoters in de buurt van gevoelige natuurgebieden. Het gaat om de zogenoemde piekbelasters, die het kabinet het liefst op vrijwillige basis wil uitkopen. Deze ondernemers krijgen maximaal 120 procent van hun bedrijfswaarde vergoed.

De minister noemde deze regeling eerder een "woest aantrekkelijke" optie. Voorwaarde is wel dat uitgekochte boeren hun bedrijf niet in Nederland of elders in de Europese Unie voortzetten.

Daarnaast is er een algemene beŽindigingsregeling voor boeren die willen stoppen met hun bedrijf.
N/A
Disclaimer: ik ben geen expert maar shitposter, dit is geen advies en aan deze post zijn geen rechten te ontlenen
  maandag 12 juni 2023 @ 09:51:11 #5
37248 BertV
Hant ghemaect
pi_209485159
quote:
De regeling gaat in juli in. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) waarschuwt alvast: er komt geen beter aanbod.


[ Bericht 28% gewijzigd door BertV op 13-06-2023 15:31:28 ]
Langhwerpighe Frickedil Speciael
  maandag 12 juni 2023 @ 10:28:15 #6
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_209485514
quote:
Het kabinet maakt vandaag de voorwaarden voor piekbelasters bekend. Boeren die hieraan voldoen, kunnen zich vrijwillig laten uitkopen. De regeling gaat in juli in. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) waarschuwt alvast: er komt geen beter aanbod.
"Er komt hierna geen beter aanbod voor ondernemers die hun veehouderijactiviteit willen beŽindigen", schrijft Van der Wal in een maandag gepubliceerde Kamerbrief.

De technische uitleg luidt dat een boer piekbelaster is als die jaarlijks minstens 2.500 mol stikstofdepositie bij beschermde natuurgebieden veroorzaakt. Het gaat om het gebied binnen een straal van 25 kilometer van een boerderij.

Via een online tool kunnen boeren hun bedrijfsgegevens invullen. Zo komen ze erachter of ze in aanmerking komen voor de opkoopregeling. De inschrijving begint in juli en blijft tot april 2024 geopend.

Vandaag is ook de uitkoopregeling beschikbaar voor veehouders die geen piekbelaster zijn. Het gaat hier om zo'n tienduizend bedrijven. Boeren kunnen zich hiervoor tot december dit jaar inschrijven.

Het kabinet reserveert voor beide uitkoopregelingen zo'n 1,5 miljard euro.

Uitkopen van boeren belangrijk in stikstofbeleid
De piekbelastersaanpak is een belangrijke pijler van het stikstofbeleid. Het kabinet schat dat er zo'n drieduizend boeren voor in aanmerking komen.

Het gaat om ondernemers die met hun stallen vlak bij stikstofgevoelige natuurgebieden zitten. Dat is vooral in Gelderland rondom de Veluwe en in Noord-Brabant het geval.

Zij krijgen maximaal 120 procent van hun bedrijfswaarde vergoed. Van der Wal noemt dit steeds "een woest aantrekkelijke" regeling.

Daar staan twee harde voorwaarden tegenover: minstens 85 procent van de stikstofuitstoot moet blijvend worden verlaagd en de boeren mogen het bedrijf niet in Nederland of elders in de Europese Unie voortzetten. Je mag dus geen vee meer houden, maar wel een ander bedrijf starten, ook op dezelfde locatie.

Het uitkopen van boeren is een van de regelingen. Een boer kan ook verduurzamen, minder vee houden op dezelfde hoeveelheid grond (extensivering) of het bedrijf verplaatsen.

Als deze regelingen toch te weinig stikstofreductie in een gebied oplevert, dan kan het kabinet overgaan tot verplichte uitkoop.
N/A
Disclaimer: ik ben geen expert maar shitposter, dit is geen advies en aan deze post zijn geen rechten te ontlenen
pi_209485518
quote:
0s.gif Op donderdag 25 mei 2023 12:57 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
De schrijver van 'De stikstoffuik', het boek wat velen gebruiken in deze discussie om aan te geven dat het allemaal onzin is, geeft nu zelf toe dat het een pamflet of polemiek is, en niet een wetenschap-journalistiek boek.

https://www.vwn.nu/nieuws/verslag-stikstofdebat
[..]

Die schrijver was uitgenodigd bij een podcast van De Nieuwe Wereld geloof ik. Binnen een minuut was ik al klaar met dat gezwets. Zelfde had ik vannacht met Buitenhof waar de LTO-voorman en een journalistiek verslaggever van de NRC waren uitgenodigd.
  maandag 12 juni 2023 @ 16:27:06 #8
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_209489541
quote:
0s.gif Op maandag 12 juni 2023 10:28 schreef nils7 het volgende:

[..]

dus je krijgt 120% van de totale waarde in economisch verkeer en je mag toch de grond en gebouwen houden en een akkerbouw- of recreatie bedrijf starten

Dat zou woest aantrekkelijk zijn
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  maandag 12 juni 2023 @ 18:46:13 #9
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_209491050
quote:
0s.gif Op maandag 12 juni 2023 16:27 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
dus je krijgt 120% van de totale waarde in economisch verkeer en je mag toch de grond en gebouwen houden en een akkerbouw- of recreatie bedrijf starten

Dat zou woest aantrekkelijk zijn
Meteen je mini camping gefinancierd
N/A
Disclaimer: ik ben geen expert maar shitposter, dit is geen advies en aan deze post zijn geen rechten te ontlenen
  maandag 12 juni 2023 @ 18:51:07 #10
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_209491112
quote:
0s.gif Op maandag 12 juni 2023 18:46 schreef nils7 het volgende:

[..]
Meteen je mini camping gefinancierd
recreatie heeft absoluut de toekomst in Nederland , gaat goed samen met natuur en met de klimaat verandering

de Boer kan gelijk de directie uithangen
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  Overall beste user 2022 maandag 12 juni 2023 @ 18:51:34 #11
3928 Ulx
you aint no punk you punk
pi_209491118
Goeie beloning voor vervuilers.
I hate to advocate drugs, alcohol, violence, or insanity to anyone, but they've always worked for me.
  maandag 12 juni 2023 @ 23:52:38 #12
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_209494428
quote:
0s.gif Op maandag 12 juni 2023 18:51 schreef Ulx het volgende:
Goeie beloning voor vervuilers.
Weet je wie het hardste lacht?

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
N/A
Disclaimer: ik ben geen expert maar shitposter, dit is geen advies en aan deze post zijn geen rechten te ontlenen
  dinsdag 13 juni 2023 @ 05:46:54 #13
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_209494923
quote:
0s.gif Op maandag 12 juni 2023 23:52 schreef nils7 het volgende:

[..]
Weet je wie het hardste lacht?

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
nee D66 , die krijgt er weer heel veel domme leden bij

Die discussieren of je asielzoekers die niet in diepe nood zitten met terugsturen ja dan nee, terwijl ze heel goed waten dat er geen een terug gaat, omdat ze geld voor de overtocht geleend hebben en die moet eerst terug betaald worden

[ Bericht 0% gewijzigd door michaelmoore op 13-06-2023 05:59:49 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  dinsdag 18 juli 2023 @ 23:32:11 #14
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_209949616
https://www.msn.com/nl-nl(...)ac1e3fd16cbcc5&ei=12

provincies claimen 58,6 miljard nodig te hebben om alle stikstof uit Nederland te verwijderen

Ja dat is niet eenvoudig al die lastige stikstof verwijderen
Drenthe neemt met 4,5 miljard euro genoegen

Dat de MOB dan tevreden is dat is zeker niet gegarandeerd , dat PAS melders vergunning krijg ook niet,

Wel dat de provincies dan misschien weer vergunningen gaan afgeven voor woningbouw, als de overheid het vriendelijk vraagt
quote:
ASSEN (ANP) - De twaalf Nederlandse provincies denken 58,6 miljard euro nodig te hebben om hun plannen voor het landelijk gebied en het terugdringen van stikstofdepositie te kunnen uitvoeren.
Eerder was al duidelijk dat de wensen van de provincies het fonds met daarin 24,3 miljard euro ruim zouden overschrijden.

Drenthe meldde dinsdag als laatste provincie hoeveel geld het denkt nodig te hebben.
Eerder bleef de provincie daar vaag in, totdat het Rijk aangaf dat Drenthe zo het risico loopt helemaal niks te krijgen, zeker de komende twee jaar niet.
Daarop noemde het provinciebestuur toch een bedrag: 4,5 miljard.

Gelderland legde eerder de grootste claim op tafel.
De provincie met daarin het grootste Natura 2000-gebied, de Veluwe, zegt 10 miljard nodig te hebben voor de transitie van het platteland. Zuid-Holland (9 miljard) en Noord-Brabant (8) zitten dicht achter dat geclaimde bedrag. Limburg wil circa 6 miljard, Overijssel (5,2), Friesland (5,2), Utrecht (3,7), Groningen (3,1), Zeeland (1,7), Noord-Holland (1,2) en Flevoland (1) brengen het totaalbedrag op een ruime verdubbeling van de beschikbare gelden.


[ Bericht 32% gewijzigd door michaelmoore op 19-07-2023 10:14:57 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  woensdag 19 juli 2023 @ 20:33:54 #15
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_209961288
https://www.telegraaf.nl/(...)-grootste-vervuilers

Of we gaan de houtkachels verbieden, dat kost geen miljarden

quote:
Niet Tata of Schiphol, maar houtkachels lijken grootste vervuilers
PETER SCHAT
1 uur geledenin BINNENLAND

HAARLEM - Vorig jaar nam de concentratie kankerverwekkende pak's in de lucht toe ten opzichte van het jaar ervoor in de IJmond, het havengebied van Amsterdam en Haarlemmermeer.

De GGD Amsterdam vermoedt dat vaker aanmaken van houtkacheltjes en open haarden hier wel eens aan ten grondslag zou kunnen liggen en gaat nader onderzoek doen.

De resultaten worden na de zomer verwacht.
Kan ook zijn dat men in Wijk aan Zee extreem veel met houtkachels stookt , vandaar al die kanker

[ Bericht 28% gewijzigd door michaelmoore op 19-07-2023 20:52:46 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  dinsdag 25 juli 2023 @ 22:56:32 #16
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210039855
quote:
0s.gif Op maandag 12 juni 2023 18:51 schreef Ulx het volgende:
Goeie beloning voor vervuilers.
stront is geen vuil , stront is mest

===========================
Konden we farmers in Afrika maar onze koeien stront geven dat we hier weg willen hebben
zouden ze zo ontzettend blij mee zijn

Dan zijn wij het kwijt van onze o zo kwetsbare schrale natuur en zij hebben hun felbegeerde fertilizer, zodat hun rijst goed kan groeien . ,en mischien ook wel wat bramen ha ha

Nederland heeft de beste stront van de hele wereld, dan gaan zelfs in de woestijn nog worteltjes en bietjes groeien
Het is nu begin van het regenseizoen daar, de rijst MOET de grond in[ Bericht 8% gewijzigd door michaelmoore op 25-07-2023 23:30:06 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  zaterdag 12 augustus 2023 @ 17:06:19 #17
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210261105

Schier krijgt te veel bomen

ik heb nu al eens gelezen dat er bomen verdwijnen door de stikstof en nu komen er weer bomen bij door de stikstof.
Zijn er nog mensen die het allemaal volgen , of weet alleen Mw van de Wal het precies is met die KDW hoe dat werkt

[ Bericht 5% gewijzigd door michaelmoore op 12-08-2023 18:01:40 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  donderdag 31 augustus 2023 @ 12:56:08 #18
363374 Regilio_
De neug rakken
pi_210486069
De normen worden nůg strenger _O_ .

Pushmeldinggenot _O_.

Caroline opent alvast de champagne vermoed ik.
pi_210486381
Helemaal van God los.
vicit vim virtus
---------
Government is not the solution to our problem, government is the problem.
  donderdag 31 augustus 2023 @ 14:06:39 #20
342627 tja77
Proud member of the tittycrew.
pi_210486730
Succes met die woningnood oplossen.
Ik stel voor om een voortplantingsbeperking in te voeren, max. 1 kind per gezin.
pi_210487585
quote:
1s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 14:06 schreef tja77 het volgende:
Succes met die woningnood oplossen.
Ik stel voor om een voortplantingsbeperking in te voeren, max. 1 kind per gezin.
Het land opheffen is de enige optie nog. Misschien aansluiting bij onze oosterburen. Dan kunnen we het stikstof gemiddelde verdelen over meer oppervlakte.
٩๏̯͡๏)۶
  donderdag 31 augustus 2023 @ 16:44:39 #22
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_210488257
Dus universitair onderzoek is volgens degene die mij boos quoten onzin?
N/A
Disclaimer: ik ben geen expert maar shitposter, dit is geen advies en aan deze post zijn geen rechten te ontlenen
  donderdag 31 augustus 2023 @ 16:49:39 #23
486544 RealistAtheist
Realistische Atheist
pi_210488318
Gaan er nu elke dag een stuk of 3 topics door je geopend worden over "we hebben meer meer meer immigranten nodig" en "stikstof is helemaal geen probleem". Je plaat is al volledig grijs gedraaid man. Ga nu niet ook nog het hele forum daarmee vervuilen :')
  donderdag 31 augustus 2023 @ 16:55:25 #24
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210488415
quote:
1s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 14:06 schreef tja77 het volgende:
Succes met die woningnood oplossen.
Ik stel voor om een voortplantingsbeperking in te voeren, max. 1 kind per gezin.
wie moet dan jouw AOW gaan betalen ??

Denk jij echt met pensioen te kunnen als je 70 bent ? of 73 ?

[ Bericht 6% gewijzigd door michaelmoore op 31-08-2023 17:01:04 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210488652
quote:
0s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 15:35 schreef Ronald het volgende:

[..]
Het land opheffen is de enige optie nog. Misschien aansluiting bij onze oosterburen. Dan kunnen we het stikstof gemiddelde verdelen over meer oppervlakte.
Land opheffen is iets voor over 100-200 jaar, als de zeespiegel 1-2 meter hoger staat.
pi_210488676
quote:
0s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 16:55 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
wie moet dan jouw AOW gaan betalen ??

Denk jij echt met pensioen te kunnen als je 70 bent ? of 73 ?
Daarom voeren ze nu dus ook een nieuw pensioenstelsel in ;)
  donderdag 31 augustus 2023 @ 17:14:18 #27
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210488744
quote:
0s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 17:09 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Daarom voeren ze nu dus ook een nieuw pensioenstelsel in ;)
vlg Bard
quote:
De pensioendatum is gebaseerd op een aantal factoren, waaronder:

De levensverwachting: De pensioendatum wordt steeds later omdat mensen steeds ouder worden.
De gemiddelde levensverwachting in Nederland is sinds 1950 met meer dan 10 jaar toegenomen. Als de levensverwachting blijft stijgen, dan zal de AOW-leeftijd ook verder stijgen.

De vergrijzing: De bevolking van Nederland vergrijst. Er zijn steeds meer ouderen en steeds minder jongeren. Dit betekent dat er minder mensen werken om de AOW-uitkeringen voor de ouderen te betalen. De overheid moet daarom de AOW-leeftijd verhogen om het pensioenstelsel betaalbaar te houden.

De arbeidsmarkt: De arbeidsmarkt verandert. Er zijn steeds meer flexibele contracten en mensen werken steeds vaker tot op latere leeftijd. Dit betekent dat de overheid de AOW-leeftijd moet verhogen om ervoor te zorgen dat mensen genoeg tijd hebben om te sparen voor hun pensioen.

De pensioendatum wordt in Nederland vastgesteld door de overheid.
De overheid houdt rekening met de bovenstaande factoren bij het bepalen van de pensioendatum.
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  donderdag 31 augustus 2023 @ 18:02:45 #28
22565 asco
Los in deze tent
pi_210489113
Hahahaha, dit land. _O_
Als sketch is het allemaal prima te behappen. O+
pi_210489159
quote:
0s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 17:14 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
vlg Bard
[..]

Een van de redenen dat ze het aan het ombouwen zijn is om het minder afhankelijk te maken van jongeren. In het verleden betaalden die in feite de pensioenen van degenen die op dat moment pensioen genoten. Daar willen ze vanaf, omdat er minder en minder jongeren zijn.
Jongeren zitten ok, die bouwen pensioen voor hunzelf op, ouderen zitten goed want hun pensioenen zijn al veilig, het zijn de veertigers die tussen wal en schip vallen. Die betaalden voor de pensioenen van ouderen, maar de jongeren betalen niet voor hun pensioen.
Dat de pensioen-leeftijd omhoog gaat, is in allebei de stelsels nodig, omdat mensen nu eenmaal ouder worden.
pi_210489218
quote:
0s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 17:08 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Land opheffen is iets voor over 100-200 jaar, als de zeespiegel 1-2 meter hoger staat.
Dan blijven veel oostelijke provincies nog bestaan.

Gaan Brabant, Limburg en Gelderland de arrogante Hollanders opvangen? 8-)
  donderdag 31 augustus 2023 @ 18:30:14 #31
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210489519
quote:
0s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 17:08 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Land opheffen is iets voor over 100-200 jaar, als de zeespiegel 1-2 meter hoger staat.
dan hebben we limburg nog over
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  donderdag 31 augustus 2023 @ 18:32:39 #32
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_210489570
quote:
0s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 18:02 schreef asco het volgende:
Hahahaha, dit land. _O_
Als sketch is het allemaal prima te behappen. O+
Gewoon zorgen dat je niet teveel meer afhankelijk bent van die prutsers in Den Haag en dan lekker de show aanschouwen.
  donderdag 31 augustus 2023 @ 19:20:45 #33
342627 tja77
Proud member of the tittycrew.
pi_210490546
quote:
0s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 16:55 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
wie moet dan jouw AOW gaan betalen ??

Denk jij echt met pensioen te kunnen als je 70 bent ? of 73 ?
Nederland raakt/is overbevolkt. In dit dichtbevolkte landje met overdadige industrie en een teveel aan boeren is gewoonweg te weinig plek.
  donderdag 31 augustus 2023 @ 19:29:39 #34
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_210490647
quote:
1s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 14:06 schreef tja77 het volgende:
Succes met die woningnood oplossen.
Ik stel voor om een voortplantingsbeperking in te voeren, max. 1 kind per gezin.
Deden ze in China, zitten daarom nu met een enorm probleem
  donderdag 31 augustus 2023 @ 19:55:40 #35
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210491028
quote:
0s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 18:02 schreef asco het volgende:
Hahahaha, dit land. _O_
Als sketch is het allemaal prima te behappen. O+
minister van stikstof

het hele land kan zo de donald duck in
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  donderdag 31 augustus 2023 @ 19:59:14 #36
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210491072
quote:
1s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 19:20 schreef tja77 het volgende:

[..]
Nederland raakt/is overbevolkt. In dit dichtbevolkte landje met overdadige industrie en een teveel aan boeren is gewoonweg te weinig plek.
nederland is niet overbevolkt er zijn te weinig bewoners per woning
https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2003/14/huishoudens
vroeger woonden er , 3,2 personen in een woning, nu 2,16 en dalende
https://www.cbs.nl/nl-nl/(...)uatie/huishoudens-nu
in de tijd van mijn ouders woonden er 5 personen in een huis

Tekort aan woningen bestaat niet
quote:
Begin 2023 waren er 8,3 miljoen particuliere huishoudens in Nederland, waarvan 3,3 miljoen eenpersoonshuishoudens.
Gemiddeld wonen er 2,12 mensen in een Nederlands huishouden, in 1963 was de gemiddelde huishoudensgrootte nog 3,52.
Door deze zogenaamde 'huishoudensverdunning' is het aantal huishoudens veel sneller gegroeid dan de bevolking.
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  donderdag 31 augustus 2023 @ 20:02:35 #37
342627 tja77
Proud member of the tittycrew.
pi_210491121
quote:
0s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 19:59 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
nederland is niet overbevolkt er zijn te weinig bewoners per woning
https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2003/14/huishoudens
vroeger woonden er , 3,2 personenin een woning, nu 2,16 en dalende

in de tijd van mijn ouders woonden er 5 personen in een huis
Er zijn meer dan 8 miljoen woningen in Nederland, wees blij dat er “slechts” gem. 2.16 personen in wonen. Woningen en tuinen zijn ook een stuk kleiner geworden. Met 3,2 personen per woning zou Nederland 25 miljoen inwoners hebben…ja dat moet je willen. 8)7
  donderdag 31 augustus 2023 @ 20:03:36 #38
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210491141
quote:
1s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 20:02 schreef tja77 het volgende:

[..]
Er zijn meer dan 8 miljoen woningen in Nederland, wees blij dat er “slechts” gem. 2.16 personen in wonen. Woningen en tuinen zijn ook een stuk kleiner geworden. Met 3,2 personen per woning zou Nederland 25 miljoen inwoners hebben…ja dat moet je willen. 8)7
in mijn huis kunnen wel 8 mensen wonen , makkelijk , mijn zuster idem dito
https://www.cbs.nl/nl-nl/(...)uatie/huishoudens-nu

[ Bericht 10% gewijzigd door michaelmoore op 31-08-2023 20:16:03 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210491145
quote:
0s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 19:59 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
in de tijd van mijn ouders woonden er 5 personen in een huis

In de tijd van de romeinen nog meer.
Conscience do cost.
  donderdag 31 augustus 2023 @ 20:05:23 #40
342627 tja77
Proud member of the tittycrew.
pi_210491173
quote:
0s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 20:03 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
in mijn huis kunnen wel 8 mensen wonen , makkelijk , mijn zuster idem dito
Ja, die mensen hoeven niet te vreten, werken, rijden geen auto, gaan niet op reis enz.?
Misschien kun je wel wat vluchtelingen opnemen? Is dat een goed idee?
  donderdag 31 augustus 2023 @ 20:09:23 #41
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210491234
quote:
1s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 20:05 schreef tja77 het volgende:

[..]
Ja, die mensen hoeven niet te vreten, werken, rijden geen auto, gaan niet op reis enz.?
Misschien kun je wel wat vluchtelingen opnemen? Is dat een goed idee?
autos zijn er genoeg

dat kan wel wat minder , ik gebruik mijn auto haast nooit

quote:
1s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 20:02 schreef tja77 het volgende:

[..]
Er zijn meer dan 8 miljoen woningen in Nederland, wees blij dat er “slechts” gem. 2.16 personen in wonen. Woningen en tuinen zijn ook een stuk kleiner geworden. Met 3,2 personen per woning zou Nederland 25 miljoen inwoners hebben…ja dat moet je willen. 8)7
ik geef alleen aan dat 1.000.000 woning en te kort onzin is , de huishoudensverdunning moet gekeerd worden

[ Bericht 40% gewijzigd door michaelmoore op 31-08-2023 20:17:29 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  donderdag 31 augustus 2023 @ 20:16:53 #42
342627 tja77
Proud member of the tittycrew.
pi_210491364
quote:
0s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 20:09 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
autos zijn er genoeg

dat kan wel wat minder , ik gebruik mijn auto haast nooit
Voor elke auto, zijn er gem. 3 parkeerplekken nodig. Het OV zit rond de spits al vol. Meer mensen betekent dat er meer werkgelegenheid moet komen, meer industrie, meer voedsel, scholen, ziekenhuizen, kleding, electriciteit, woningen enz. Gezinnen worden kleiner want man en vrouw moeten beide werken om de kost te verdienen. Geloof me, dit land zit bomvol.
Teveel mensen, industrie en ja ook boeren.
  donderdag 31 augustus 2023 @ 20:19:28 #43
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210491408
quote:
1s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 20:16 schreef tja77 het volgende:

[..]
Voor elke auto, zijn er gem. 3 parkeerplekken nodig. Het OV zit rond de spits al vol. Meer mensen betekent dat er meer werkgelegenheid moet komen, meer industrie, meer voedsel, scholen, ziekenhuizen, kleding, electriciteit, woningen enz. Gezinnen worden kleiner want man en vrouw moeten beide werken om de kost te verdienen. Geloof me, dit land zit bomvol.
Teveel mensen, industrie en ja ook boeren.
veel AOW ers hebben geen auto , of doen hem weg

auto delen is veel gemakkelijker
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  donderdag 31 augustus 2023 @ 20:22:21 #44
342627 tja77
Proud member of the tittycrew.
pi_210491449
quote:
0s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 20:19 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
veel AOW ers hebben geen auto , of doen hem weg

auto delen is veel gemakkelijker
Makkelijker? Alles behalve makkelijk. Niks makkelijker dan een eigen auto natuurlijk.
  donderdag 31 augustus 2023 @ 20:27:56 #45
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210491539
quote:
1s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 20:22 schreef tja77 het volgende:

[..]
Makkelijker? Alles behalve makkelijk. Niks makkelijker dan een eigen auto natuurlijk.
als je die nodig hebt
als je een gezin hebt , dan sleep je van hot naar haar
als je gepensioneerd bent dan staat dat ding toch maar stil de hele dag
maak het mee dat de accu weer leeg is, voor de rit naar de apk jaarlijks
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  donderdag 31 augustus 2023 @ 20:37:36 #46
342627 tja77
Proud member of the tittycrew.
pi_210491664
quote:
0s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 20:27 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
als je die nodig hebt
als je een gezin hebt , dan sleep je van hot naar haar
als je gepensioneerd bent dan staat dat ding toch maar stil de hele dag
maak het mee dat de accu weer leeg is, voor de rit naar de apk jaarlijks
Uitzonderingen….
Een auto rijdt gemiddeld al gauw 10.000 km. per jaar.
Je bent aan het cherry picken, meer mensen in dit kleine landje levert nog veel meer problemen op dan alleen autogebruik. Ook voedsel, werk, energie vormen problemen met meer dan 500 inwoners per vierkante kilometer. Heel deze stikstofproblematiek speelt veel minder (of zelfs helemaal niet) in minder dichtbevolkte landen. En de overdaad aan industrie tbv export mag ook wel wat minder natuurlijk. Waarom zoveel boeren in Nederland die vlees e.d. exporteren? Weg ermee…
  donderdag 31 augustus 2023 @ 20:42:51 #47
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210491746
quote:
1s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 20:37 schreef tja77 het volgende:

[..]
Uitzonderingen….
Een auto rijdt gemiddeld al gauw 10.000 km. per jaar.
Je bent aan het cherry picken, meer mensen in dit kleine landje levert nog veel meer problemen op dan alleen autogebruik. Ook voedsel, werk, energie vormen problemen met meer dan 500 inwoners per vierkante kilometer. Heel deze stikstofproblematiek speelt veel minder (of zelfs helemaal niet) in minder dichtbevolkte landen. En de overdaad aan industrie tbv export mag ook wel wat minder natuurlijk. Waarom zoveel boeren in Nederland die vlees e.d. exporteren? Weg ermee…
ja van mij mogen er wel wat veehouders weg hoor,
Ik was allang vertrokken met al dat stikstof gezeik hier , laat ze de grond maar opkopen en de EHS maken , want daar draait al dat gedoe om

ik snap toch niet dat men hier blijft terwijl in omringende landen de landbouwgrond een fractie kost van hier en er totaal geen belemmeringen zijn , voor vergunningen
https://www.rtvutrecht.nl(...)-jaar-vooruit-kijken
quote:
Ze kijken er dan ook naar uit om te verhuizen. In Morbihan, een plaats in de streek Bretagne, wacht een enorm boerenbedrijf met driehonderd hectare aan land op ze.
Ook daar gaan ze koeien houden maar ze leren er ook een vak waar ze nog niet zo mee bekend zijn, namelijk het verbouwen van gewassen. Dat is spannend, maar ze kijken er erg naar uit.
het persee melkveehouder willen worden hier, is ook een beetje overdreven emotioneel naar mijn idee, het is maar een smerige stront bende vind ik
als je veehouders in het buitenland ziet die hebben vaak een 1000 koeien , en totaal geen gezeur met fosfaatrechten

Maar er mag wel wat meer woningen gebouwd worden dan, ook in de weilanden , vroeger deden we niet anders dan premiewoningen bouwen in de weilanden
niet zulke grote woningen , maar kleinere zodat ouderen kunnen verhuizen

[ Bericht 3% gewijzigd door michaelmoore op 31-08-2023 21:24:49 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210493260
quote:
0s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 19:59 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
nederland is niet overbevolkt er zijn te weinig bewoners per woning
https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2003/14/huishoudens
vroeger woonden er , 3,2 personen in een woning, nu 2,16 en dalende
https://www.cbs.nl/nl-nl/(...)uatie/huishoudens-nu
in de tijd van mijn ouders woonden er 5 personen in een huis

Tekort aan woningen bestaat niet
[..]

Hoeveel mensen wonen er in jouw huishouden, in dat huis waar wel 8 mensen kunnen wonen?
  donderdag 31 augustus 2023 @ 22:04:04 #49
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210493329
quote:
0s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 22:00 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Hoeveel mensen wonen er in jouw huishouden, in dat huis waar wel 8 mensen kunnen wonen?
ik , hoezo /
De overheid ( Stef Blok) heeft zelf de uitstroom voor ouderen geblokkeerd
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210493363
quote:
0s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 22:04 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
ik en op zolder een Indiase expat

hoezo zoek je woonruimte _O-
Nee, maar dan draag je dus ook bij aan de woningnood. Er wonen veel mensen, vooral ouderen, in voor hun (te) grote huizen. Vaak kunnen ze niet anders. Ze wonen in een huis wat ze lang geleden gekocht hebben en afbetaald hebben. Als ze kleiner gaan wonen gaan vaak de woonlasten per maand omhoog, en dat is dus niet aantrekkelijk. Daar staat tegenover dat veel jonge gezinnen in voor hun krappe woningen zitten, en die kunnen juist grotere woningen niet betalen.
  donderdag 31 augustus 2023 @ 22:08:30 #51
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210493392
quote:
0s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 22:06 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Nee, maar dan draag je dus ook bij aan de woningnood. Er wonen veel mensen, vooral ouderen, in voor hun (te) grote huizen. Vaak kunnen ze niet anders. Ze wonen in een huis wat ze lang geleden gekocht hebben en afbetaald hebben. Als ze kleiner gaan wonen gaan vaak de woonlasten per maand omhoog, en dat is dus niet aantrekkelijk. Daar staat tegenover dat veel jonge gezinnen in voor hun krappe woningen zitten, en die kunnen juist grotere woningen niet betalen.
moet de overheid weer bejaarden huizen gaan bouwen

Maar ja Stikstof he

Race circuits in de natura2000 gebieden bouwen dat gaat wel maar bejaardenhuizen in het weiland das nie zo makkelijk
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  donderdag 31 augustus 2023 @ 22:08:51 #52
38559 WheeledWarrior
More than meets the eye
pi_210493398
Maar wel blijven wel doorgaan met blokkendozen bouwen langs de snel- en uitvalswegen zeker.
  donderdag 31 augustus 2023 @ 23:06:50 #53
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210493989
quote:
0s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 22:08 schreef WheeledWarrior het volgende:
Maar wel blijven wel doorgaan met blokkendozen bouwen langs de snel- en uitvalswegen zeker.
ja dat kan wel maar huizen bouwen voor gewone jonge mensen om en gezin te stichten dat mag niet van de provincies
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210496833
quote:
0s.gif Op donderdag 31 augustus 2023 23:06 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
ja dat kan wel maar huizen bouwen voor gewone jonge mensen om en gezin te stichten dat mag niet van de provincies
En dan nog, met de huidige prijzen van bouwmaterialen en arbeid zijn die huizen niet goedkoop te bouwen. Het enige wat een beetje aan de prijs kan worden gedaan is de grondprijs verlagen, maar gemeente willen dat niet, anders komt hun begroting niet rond.
  vrijdag 1 september 2023 @ 17:02:50 #55
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210500669
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 september 2023 11:27 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
En dan nog, met de huidige prijzen van bouwmaterialen en arbeid zijn die huizen niet goedkoop te bouwen. Het enige wat een beetje aan de prijs kan worden gedaan is de grondprijs verlagen, maar gemeente willen dat niet, anders komt hun begroting niet rond.
er komt toch voldoende grond vrij straks en we hebben nu flexibele contouren dus vooral de kleinere gemeentes kunnen procentueel zat bijkopen

[ Bericht 2% gewijzigd door michaelmoore op 01-09-2023 19:25:18 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  zaterdag 2 september 2023 @ 08:08:56 #56
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210505945
https://www.telegraaf.nl/(...)t-met-kdw-beoordelen
Nederland moet kapot
weg met ons

quote:
Nederlandse stikstofeisen worden nog hoger
ONZE PARLEMENTAIRE REDACTIE

31 aug. 2023in BINNENLAND

DEN HAAG - De Nederlandse stikstofeisen worden nog hoger omdat natuurgebieden nog gevoeliger voor stikstof zijn dan eerder werd gedacht.
Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit en wordt bevestigd door demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), die opdracht gaf voor het onderzoek.
Of het mes hierdoor nog dieper in de veestapel moet, is vooralsnog onduidelijk. Wel kondigt de minister nieuw onderzoek aan om te kijken 'wat aanvullend nodig is'.
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  zaterdag 2 september 2023 @ 14:47:32 #57
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210508906
Vlak voor het vaststellen van de budgetten voor het nieuwe jaar op de 3 dinsdag in september nog even een rapport laten maken door "adviseurs" van Wageningen

Want het gaat krap worden, en die 30 miljard wil je wel graag uitgeven he

[ Bericht 21% gewijzigd door michaelmoore op 02-09-2023 15:10:20 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  zaterdag 9 september 2023 @ 09:57:33 #58
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210576520
Ik vind natuurflms mooi, maar om nu van de vruchtbare delta die Nederland is , de natuur van Canada te willen maken met beren en wolven dat gaat me veel te ver

de ene natuur idioot wil veel meer bomen, de volgende wil de bomen omhakken, ze krijgen nog eens flinke ruzie met elkaar
Laten we maar eens huizen gaan bouwen , dat is belangrijker

Men wil meer natuur , maar ze gaan wel met vliegtuig met vakantie

[ Bericht 17% gewijzigd door michaelmoore op 09-09-2023 11:39:23 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210614518
quote:
Deze verdiend toch wel een eigen topic waar ik heel wat excuses wil zien van de bekende schreeuwers hier op FOK! die het dus alweer een bij het foutieve eind hadden.

Edit: ze hebben het ook van de voorpagina afgehaald :') moet pijn doen deze conclusie bij een bepaald type volk.
pi_210614551
quote:
Een studie in opdracht van de zuivel-industrie...mmmkay.
  dinsdag 12 september 2023 @ 17:20:56 #62
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210614719
quote:
Dat begrijpt iedereen

https://eenvandaag.avrotr(...)het-willen-uitkopen/
quote:
Smalle weg door Veluwe blijkt piekbelaster, is daar iets aan te doen? 'Als het een boerenbedrijf was geweest, had de overheid het willen uitkopen'
de stilkstof van melkveehouders kan goed gereduceerd worden door vernieuwingen in de stal ,maar daar wil men niets van weten, zelfs de piekbelasters verbieden hun stront uit te rijden ,is geopperd
Ook daar is volstrekt stilzwijgen ,

Wel wil men grond opkopen van tuinbouwbedrijven die NIETS met stikstof van doen hebben

alle bedrijven die aangekocht moeten worden zijn wel onderdeel van de GL en D66 hobby Ecologische Hoofd Structuur
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  dinsdag 12 september 2023 @ 17:21:10 #63
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_210614724
quote:
Nou, nee. Niet het hele paper gelezen, maar op basis van dit persbericht (daar ook linkje naar het paper) is de conclusie eerder dat je met alleen het beperken van de stikstofuitstoot (bijvoorbeeld door het opkopen van boerenbedrijven) in de directe omgeving van natuurgebieden er niet bent. Zelf zeggen ze dat hun resultaten in lijn zijn met die van eerdere onderzoeken. Dus hoezo kan het topic op slot? Omdat het AD een loopje neemt met een niet peer reviewed onderzoek dat ook nog eens gesponsord is door de zuivellobby?

[ Bericht 2% gewijzigd door Isdatzo op 12-09-2023 17:28:46 ]
Huilen dan.
pi_210614740
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2023 17:09 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Een studie in opdracht van de zuivel-industrie...mmmkay.
Ik weet niet of je het kan lezen, maar dit artikel geeft meer informatie.

quote:
Het stikstofmodel van het RIVM komt heel dicht in de buurt van de werkelijkheid. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam op basis van uitgebreide metingen rond twee melkveestallen.
https://www.trouw.nl/duur(...)rlijk-goed~b1f341a8/
  dinsdag 12 september 2023 @ 17:28:27 #65
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210614872
De Stikstof ambtenaren hebben veel belangstelling voor tuinbouwgronden die niets met koebeesten van doen hebben

Maar wel veel met de Ecologische Hoofd Structuur

quote:
Het onderzoek toont volgens Tietema aan dat er sprake is van voor de natuur schadelijke stikstofuitstoot door de landbouw. Wel vindt hij dat het beleid dat daarop is gebaseerd, anders zou moeten.

„Wanneer een boerderij op pakweg 100 meter van een natuurgebied is gevestigd, kan het zinvol zijn deze op te kopen”, aldus Tietema. „Maar op 400 meter afstand ligt dat dus al weer heel anders.”


[ Bericht 0% gewijzigd door michaelmoore op 12-09-2023 17:49:49 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210615485
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2023 17:22 schreef rutger05 het volgende:

[..]
Ik weet niet of je het kan lezen, maar dit artikel geeft meer informatie.
[..]
https://www.trouw.nl/duur(...)rlijk-goed~b1f341a8/
De conclusie is dan ook dat het beleid niet strookt met de RIVM-cijfers en -modellen alsmede het gedane onderzoek.

Slechts 9% van de totale uitstoot komt neer in de nabijheid van de stallen zelf waarvan het merendeel zelfs binnen de 100 meter. De overige 91% vervliegt en komt ergens terecht en dat kan maar zo duizend kilometer verderop zijn. Maar gelukkig voert Nederland beleid met een grens van 25 kilometer... :')

Overigens is dit iets wat oa @ACT-F en ik jaren geleden al riepen toen deze topicreeks een beetje werd opgestart, meten is weten en laat maar zien wie verantwoordelijk is voor de depositie in de N2K gebieden, nou dat kan maar zo iets of iemand uit Duitsland zijn dus of een andere entiteit dan een boer.

Kortom, ga maar lekker terug naar de tekentafel met je beleid maar daar willen ze natuurlijk niet aan... :')

quote:
Ministerie: minder ammoniak ‘niet minder nuttig’

Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit meldt in een eerste reactie: ,,Het feit dat het grootste deel van de ammoniak in ‘de stikstofdeken’ terecht komt, maakt het reduceren van die emissie niet minder nuttig”. Het blijft nodig om ammoniakemissies terug te dringen, stelt het ministerie. ,,En op die manier de totale stikstofbelasting op Nederlandse natuur verminderen.”
Met je "deken"... :')
pi_210615539
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2023 18:22 schreef AchJa het volgende:

[..]
De conclusie is dan ook dat het beleid niet strookt met de RIVM-cijfers en -modellen alsmede het gedane onderzoek.

Slechts 9% van de totale uitstoot komt neer in de nabijheid van de stallen zelf waarvan het merendeel zelfs binnen de 100 meter. De overige 91% vervliegt en komt ergens terecht en dat kan maar zo duizend kilometer verderop zijn. Maar gelukkig voert Nederland beleid met een grens van 25 kilometer... :')

Overigens is dit iets wat oa @:ACT-F en ik jaren geleden al riepen toen deze topicreeks een beetje werd opgestart, meten is weten en laat maar zien wie verantwoordelijk is voor de depositie in de N2K gebieden, nou dat kan maar zo iets of iemand uit Duitsland zijn dus of een andere entiteit dan een boer.

Kortom, ga maar lekker terug naar de tekentafel met je beleid maar daar willen ze natuurlijk niet aan... :')
[..]
Met je "deken"... :')
quote:
Het stikstofmodel van het RIVM komt heel dicht in de buurt van de werkelijkheid. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam op basis van uitgebreide metingen rond twee melkveestallen.
https://www.trouw.nl/duur(...)rlijk-goed~b1f341a8/

Daar ga je al.

Dit gaat betekenen dat de sterk vervuilende agrarische industrie veel drastischer moet worden gesaneerd, omdat de schadelijke uitstoot, de stikstofdeken waar jij zo smalend over doet, voor zeer schadelijke gevolgen zorgt voor de natuur in geheel Nederland. Dat de agrarische industrie schadelijk is wordt ook helemaal niet door dit onderzoek bestreden.
pi_210615703
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2023 18:27 schreef rutger05 het volgende:

[..]
[..]
https://www.trouw.nl/duur(...)rlijk-goed~b1f341a8/

Daar ga je al.

Dit gaat betekenen dat de sterk vervuilende agrarische industrie veel drastischer moet worden gesaneerd, omdat de schadelijke uitstoot, de stikstofdeken waar jij zo smalend over doet, voor zeer schadelijke gevolgen zorgt voor de natuur in geheel Nederland. Dat de agrarische industrie schadelijk is wordt ook helemaal niet door dit onderzoek bestreden.
quote:
Na 300 meter is de stikstofdepositie bijna niet meer te relateren aan een stal. Dat blijkt uit het lang verwachte stikstofonderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA)
Dus ga je iets wegsaneren terwijl je niet eens weet dat het daardoor komt... :')

Maar ja, dit kwartje wil toch niet landen bij dat hurdur kutboeren tierende volk. Het moet wel de schuld van de boer zijn he.
pi_210615738
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 september 2023 18:47 schreef AchJa het volgende:

[..]
[..]
Dus ga je iets wegsaneren terwijl je niet eens weet dat het daardoor komt... :')

Maar ja, dit kwartje wil toch niet landen bij dat hurdur kutboeren tierende volk. Het moet wel de schuld van de boer zijn he.
Schiermonnikoog liet het al zien. Word nu bevestigd.
pi_210615909
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2023 17:09 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Een studie in opdracht van de zuivel-industrie...mmmkay.
De studie lijkt me ok, de interpretatie ervan door het AD daarentegen...
Ich glaube, dass es manchmal nicht genŁgend Steine gibt und
Ich bin mir sicher, dass auch schŲne Augen weinen
  dinsdag 12 september 2023 @ 19:35:15 #72
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210616238
Zo daar gaan je miljarden voor meer natuur en minder fruit en landbouw


ze gaan door rmet het opkopen van duizenden hectaren landbouw grond
quote:
’Kritische depositiewaarde ongeschikt’
Nieuwe studie bom onder piekbelastersbeleid: stikstof slaat amper neer rond stallen
EDWIN RENSEN

2 uur geledenin BINNENLAND
AMSTERDAM - De natuur heeft amper baat bij het piekbelastersbeleid waarin boerderijen worden opgekocht.

Dat blijkt uit een nieuw stikstofonderzoek van de Universiteit van Amsterdam in opdracht van het Mesdagfonds.

Volgens het onderzoek komt 90 procent van de uitgestoten stikstof door melkveehouderijen helemaal niet terecht in de directe omgeving.
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210616557
Grappig dat alle stikstof adepten iedere keer aankomen met de wetenschap, die door natuurorganisaties worden gefinancierd. Gebeurt het een keer vanuit de andere kant dan is het opeens onzin.
pi_210616572
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2023 18:27 schreef rutger05 het volgende:

[..]
[..]
https://www.trouw.nl/duur(...)rlijk-goed~b1f341a8/

Daar ga je al.

Dit gaat betekenen dat de sterk vervuilende agrarische industrie veel drastischer moet worden gesaneerd, omdat de schadelijke uitstoot, de stikstofdeken waar jij zo smalend over doet, voor zeer schadelijke gevolgen zorgt voor de natuur in geheel Nederland. Dat de agrarische industrie schadelijk is wordt ook helemaal niet door dit onderzoek bestreden.
Lekker omploegen die natuur en we krijgen er met de hulp van stikstof veel mooier natuur voor terug.
  dinsdag 12 september 2023 @ 20:04:17 #75
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210616603
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2023 18:27 schreef rutger05 het volgende:

[..]
[..]
https://www.trouw.nl/duur(...)rlijk-goed~b1f341a8/

Daar ga je al.

Dit gaat betekenen dat de sterk vervuilende agrarische industrie veel drastischer moet worden gesaneerd, omdat de schadelijke uitstoot, de stikstofdeken waar jij zo smalend over doet, voor zeer schadelijke gevolgen zorgt voor de natuur in geheel Nederland. Dat de agrarische industrie schadelijk is wordt ook helemaal niet door dit onderzoek bestreden.
bomen geplant en inzaaien met veld bloemen die akkers en mooie kabbel beekjes aanleggen , dat heeft men hier ook gedaan ,
stikt van de mooie natuur , gaan straks volop konikpaarden lopen , en zwanen. is prachtig geworden , soort paradijs
geen garaaan
.

eikels strooien om wilde zwijnen te lokken
heel nederland mooie parkjes maken voor recreatie met bramen en bosbessen

[ Bericht 2% gewijzigd door michaelmoore op 12-09-2023 20:38:34 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210618238
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2023 18:22 schreef AchJa het volgende:

[..]
De conclusie is dan ook dat het beleid niet strookt met de RIVM-cijfers en -modellen alsmede het gedane onderzoek.

Slechts 9% van de totale uitstoot komt neer in de nabijheid van de stallen zelf waarvan het merendeel zelfs binnen de 100 meter. De overige 91% vervliegt en komt ergens terecht en dat kan maar zo duizend kilometer verderop zijn. Maar gelukkig voert Nederland beleid met een grens van 25 kilometer... :')

Overigens is dit iets wat oa @:ACT-F en ik jaren geleden al riepen toen deze topicreeks een beetje werd opgestart, meten is weten en laat maar zien wie verantwoordelijk is voor de depositie in de N2K gebieden, nou dat kan maar zo iets of iemand uit Duitsland zijn dus of een andere entiteit dan een boer.

Kortom, ga maar lekker terug naar de tekentafel met je beleid maar daar willen ze natuurlijk niet aan... :')
[..]
Met je "deken"... :')
Als het allemaal vervliegt en zo ver neerkomt, waarom is de stikstodepositie dan het hoogste in de EU nu net in de regio's waar ook het meeste stikstof wordt uitgestoten?

Als een aanpak van piekbelasters naast natuurgebieden niet gaat werken, dan moet het probleem dus veel drastischer en grootschaliger aangepakt moeten worden, zoals @rutger05 al aangeeft. Want wat nog steeds wel duidelijk is is dat stikstof een groot probleem is, en dat de agrarische sector daarvan een van de grootste uitstoters is.
pi_210618308
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2023 22:11 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Als het allemaal vervliegt en zo ver neerkomt, waarom is de stikstodepositie dan het hoogste in de EU nu net in de regio's waar ook het meeste stikstof wordt uitgestoten?

Als een aanpak van piekbelasters naast natuurgebieden niet gaat werken, dan moet het probleem dus veel drastischer en grootschaliger aangepakt moeten worden, zoals @:rutger05 al aangeeft. Want wat nog steeds wel duidelijk is is dat stikstof een groot probleem is, en dat de agrarische sector daarvan een van de grootste uitstoters is.
Omdat het niet gemeten word maar berekend met achterhaalde rekenmodellen.
pi_210618615
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2023 22:11 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Als het allemaal vervliegt en zo ver neerkomt, waarom is de stikstodepositie dan het hoogste in de EU nu net in de regio's waar ook het meeste stikstof wordt uitgestoten?
Achtergrondruis houdt ook enigszins in dat alle actoren op het geheel een tikje klein zijn ,gezamenlijk zijn ze misschien wel groot genoeg voor hogere concentraties NH3 bijvoorbeeld, is dat zo?
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210618623
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2023 22:11 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Als een aanpak van piekbelasters naast natuurgebieden niet gaat werken, dan moet het probleem dus veel drastischer en grootschaliger aangepakt moeten worden, zoals @rutger05 al aangeeft. Want wat nog steeds wel duidelijk is is dat stikstof een groot probleem is, en dat de agrarische sector daarvan een van de grootste uitstoters is.
_O-

Godverdomme.
Stikstof is een "groot probleem" voor je wenscultuur, want owee als natuur zich aanpast aan de natuur.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210618655
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2023 18:27 schreef rutger05 het volgende:

[..]
[..]
https://www.trouw.nl/duur(...)rlijk-goed~b1f341a8/

Daar ga je al.

Dit gaat betekenen dat de sterk vervuilende agrarische industrie veel drastischer moet worden gesaneerd, omdat de schadelijke uitstoot, de stikstofdeken waar jij zo smalend over doet, voor zeer schadelijke gevolgen zorgt voor de natuur in geheel Nederland. Dat de agrarische industrie schadelijk is wordt ook helemaal niet door dit onderzoek bestreden.
Zeer schadelijke uitstoot _O-
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210618806
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2023 22:11 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

Als het allemaal vervliegt en zo ver neerkomt, waarom is de stikstodepositie dan het hoogste in de EU nu net in de regio's waar ook het meeste stikstof wordt uitgestoten?
Hebben we de hoogste depositie of de laagste KDW?
  dinsdag 12 september 2023 @ 23:04:31 #82
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210618842
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2023 22:11 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Als het allemaal vervliegt en zo ver neerkomt, waarom is de stikstodepositie dan het hoogste in de EU nu net in de regio's waar ook het meeste stikstof wordt uitgestoten?

Als een aanpak van piekbelasters naast natuurgebieden niet gaat werken, dan moet het probleem dus veel drastischer en grootschaliger aangepakt moeten worden, zoals @:rutger05 al aangeeft. Want wat nog steeds wel duidelijk is is dat stikstof een groot probleem is, en dat de agrarische sector daarvan een van de grootste uitstoters is.
als je veel stront uitrijd dan heb je kans dat er ook veel verwaait

KDW of wel stikstof depositie ie het verwaaien van stront lucht
maar over de heel wereld loopt de insecten populatie terug

noem eens iets wat de schuld is van de stront lucht waai ?/
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  Moderator dinsdag 12 september 2023 @ 23:10:55 #83
213134 crew  Momo
WLR en ESF hooligan
pi_210618906
Stront lucht waai _O_
pi_210621853
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2023 22:16 schreef DjDaano het volgende:

[..]
Omdat het niet gemeten word maar berekend met achterhaalde rekenmodellen.
Stikstofneerslag is wel te meten, het lastige is om stikstofneerslag op 1 lokatie te relateren aan stikstofuitstoot op een andere lokatie. Maar meer uitstoot leidt gewoon tot meer neerslag, en minder uitstoot tot minder neerslag. Wat men nu wilt proberen is om die paar grote uitstoters vlakbij natuurgebieden, waarvan men hoopt dat die onevenredig veel veroorzaken in die natuurgebieden, aanpakken, in de hoop zo gericht de stikstofbelasting in die natuurgebieden omlaag te brengen, zodat we het probleem gericht, snel en goedkoop op kunnen lossen. Dat blijkt toch iets lastiger dan gedacht. Maar dat krijg je als je een stapelend probleem vele tientallen jaren negeert.
pi_210621873
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2023 22:42 schreef ludovico het volgende:

[..]
_O-

Godverdomme.
Stikstof is een "groot probleem" voor je wenscultuur, want owee als natuur zich aanpast aan de natuur.
Shifting baseline.
Als je een beetje opgelet hebt op de omgeving in je leven dan zul je zelf ook al wel gemerkt hebben hoe het aantal vogels, insecten, vissen, en de diversiteit ervan is achteruit gegaan. Zeker als je een jaar of 30 of ouder bent.
pi_210621892
quote:
1s.gif Op dinsdag 12 september 2023 23:01 schreef AchJa het volgende:

[..]
Hebben we de hoogste depositie of de laagste KDW?
Depositie. Maar ook in het VK bijv is stikstof een flink probleem. Daar zijn ook gebieden met een flinke depositie, maar over het algemeen is het een stuk lager, maar dus wel al een probleem.
pi_210621970
quote:
0s.gif Op woensdag 13 september 2023 11:39 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Shifting baseline.
Als je een beetje opgelet hebt op de omgeving in je leven dan zul je zelf ook al wel gemerkt hebben hoe het aantal vogels, insecten, vissen, en de diversiteit ervan is achteruit gegaan. Zeker als je een jaar of 30 of ouder bent.
Maar die afname van biodiversiteit welk percentage komt door stikstof en welke percentages komen bijvoorbeeld door veranderd grondgebruik bijvoorbeeld door minder heggen te hebben.

Of zoals deze soort

Huismussen zijn bijvoorbeeld huismussen geworden omdat mussen in tochtende huizen konden overleven, nu isoleren we meer en hebben de huismusjes steeds minder habitat plekken.
pi_210622010
quote:
0s.gif Op woensdag 13 september 2023 11:37 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Stikstofneerslag is wel te meten, het lastige is om stikstofneerslag op 1 lokatie te relateren aan stikstofuitstoot op een andere lokatie. Maar meer uitstoot leidt gewoon tot meer neerslag, en minder uitstoot tot minder neerslag. Wat men nu wilt proberen is om die paar grote uitstoters vlakbij natuurgebieden, waarvan men hoopt dat die onevenredig veel veroorzaken in die natuurgebieden, aanpakken, in de hoop zo gericht de stikstofbelasting in die natuurgebieden omlaag te brengen, zodat we het probleem gericht, snel en goedkoop op kunnen lossen. Dat blijkt toch iets lastiger dan gedacht. Maar dat krijg je als je een stapelend probleem vele tientallen jaren negeert.
George vroeg zich af waarom dit het hoogste was in de omgeving waar veel stikstofuitgestoten word en dat is puur omdat het door rekenmodellen word berekend en niet gemeten. Natuurlijk kun je dit meten maar dat gebeurt niet en vooral niet op deze grote schaal.
pi_210622059
quote:
0s.gif Op woensdag 13 september 2023 11:56 schreef DjDaano het volgende:

[..]
George vroeg zich af waarom dit het hoogste was in de omgeving waar veel stikstofuitgestoten word en dat is puur omdat het door rekenmodellen word berekend en niet gemeten. Natuurlijk kun je dit meten maar dat gebeurt niet en vooral niet op deze grote schaal.
Wat een vage subjectieve insinuerende post. :')
pi_210624302
quote:
0s.gif Op woensdag 13 september 2023 11:50 schreef Basp1 het volgende:

[..]
Maar die afname van biodiversiteit welk percentage komt door stikstof en welke percentages komen bijvoorbeeld door veranderd grondgebruik bijvoorbeeld door minder heggen te hebben.

Of zoals deze soort

Huismussen zijn bijvoorbeeld huismussen geworden omdat mussen in tochtende huizen konden overleven, nu isoleren we meer en hebben de huismusjes steeds minder habitat plekken.
Hoe die verhoudingen zijn zal lastig te achterhalen zijn, maar biodiversiteitsverlies is ook groot op plekken waar het grondgebruik niet is verandert (bijv in de natuurgebieden waar het zo vaak over gaat). Versnippering speelt natuurlijk ook mee, maar ook het biodiversiteitsverlies onder taxa waarbij dat in die natuurgebieden (nog) geen (grote) rol zou moeten spelen is flink.

Nestgelegenheid is een ding voor huismussen, maar er speelt meer mee bij hun achteruitgang. Er zijn ook minder en minder plekken in steden voor ze om voedsel te vinden. Mensen hebben minder planten en opgeruimdere tuinen, tuinen worden kleiner, plantsoenen staan vol met uitheemse planten (in een Amerikaanse zomereik leven hooguit enkele tientallen soorten organismen, in een inheemse eik vele honderden).
En wat die mus was voor er huizen waren weet ik eigenlijk niet. Op zich wel interessant, in hoeverre zijn ze qua gedrag, en ook wezenlijk, verandert sinds ze in huizen zijn gaan nestelen.
pi_210624415
quote:
0s.gif Op woensdag 13 september 2023 11:56 schreef DjDaano het volgende:

[..]
George vroeg zich af waarom dit het hoogste was in de omgeving waar veel stikstofuitgestoten word en dat is puur omdat het door rekenmodellen word berekend en niet gemeten. Natuurlijk kun je dit meten maar dat gebeurt niet en vooral niet op deze grote schaal.
Rekenmodellen zijn natuurlijk geparametriseerd op basis van metingen. Met alleen meten kom je ook niet ver, want je kunt niet op elke vierkante kilometer in Nederland gaan meten.
Men meet stikstof op honderden plekken in Nederland, via verschillende methodes. Via filters die verzameld worden op honderden plekken, samenstelling van regendruppels, satellietbeelden, en de samenstelling van de korstmos-gemeenschappen (waarvan goed bekend is welke korstmossen wel, en welke niet goed op stikstof gedijen), via monsters van grondwater, slootwater, etc.
Ook Europees gebeurt dit.

Maar goed, misschien is dit niet genoeg volgens jou. Hoe zou er volgens jou gemeten moeten worden? En hoeveel zou er gemeten moeten worden? Met welke ruimtelijk en temporele resolutie?
  woensdag 13 september 2023 @ 20:47:05 #92
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210627571
https://www.telegraaf.nl/(...)er-neer-rond-stallen


quote:
Kritische depositiewaarde ongeschikt'
Nieuwe studie bom onder piekbelastersbeleid: stikstof slaat amper neer rond stallen
AMSTERDAM - De natuur heeft amper baat bij het piekbelastersbeleid waarin boerderijen worden opgekocht. Dat blijkt uit een nieuw stikstofonderzoek van de Universiteit van Amsterdam in opdracht van het Mesdagfonds. Volgens het onderzoek komt 90 procent van de uitgestoten stikstof door melkveehouderijen helemaal niet terecht in de directe omgeving.

De Universiteit van Amsterdam heeft de afgelopen drie jaar in opdracht van het Mesdagfonds het onderzoek uitgevoerd. Dinsdag zijn de resultaten gepresenteerd.

Hogere luchtlagen
Uit het onderzoek, uitgevoerd op twee melkveebedrijven, blijkt dat slechts 10 procent van de ammoniakemissie neerslaat binnen een straal van 500 meter rondom de stal. De overige 90 procent van de uitgestoten stikstof komt terecht in hogere luchtlagen van de atmosfeer, samen met de emissie van voornamelijk stikstofoxiden, afkomstig van industrie en verkeer. Deze stikstofdeken slaat elders neer.

Kritische depositiewaarde
Onder leiding van Albert Tietema van het UvA Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) is bij de studie gebruikgemaakt van zowel bestaande methoden om stikstofdepositie te meten als enkele nieuwe, nog experimentele methoden.

Het onderzoek toont volgens Tietema aan dat er sprake is van voor de natuur schadelijke stikstofuitstoot door de landbouw.
Wel vindt hij dat het beleid dat daarop is gebaseerd, anders zou moeten. ,,Wanneer een boerderij op pakweg 100 meter van een natuurgebied is gevestigd, kan het zinvol zijn deze op te kopen", aldus Tietema. ,,
Maar op 400 meter afstand ligt dat dus alweer heel anders."
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  woensdag 13 september 2023 @ 21:25:13 #93
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_210628114
Kritische depositiewaarde ongeschikt

Nou dat kan ik dus niet opmaken uit de tekst die je citeert. Of het onderzoek waarnaar gerefereerd wordt.
Huilen dan.
  woensdag 13 september 2023 @ 21:52:22 #94
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210628433
quote:
7s.gif Op woensdag 13 september 2023 21:25 schreef Isdatzo het volgende:
Kritische depositiewaarde ongeschikt

Nou dat kan ik dus niet opmaken uit de tekst die je citeert. Of het onderzoek waarnaar gerefereerd wordt.
Wat ik al zei , als je de stikstof uitstoot van landbouwers wil terugdringen dan is het beter om te stoppen met dierlijke mest uitrijden en de dierlijke mest om te vormen naar kunstmest,,
die kan niet vervliegen
https://www.telegraaf.nl/(...)er-neer-rond-stallen

quote:
"Stikstof kan als oorsprong de landbouw hebben, maar ook het verkeer en industrie"
Tietema: „

Ons doel was zoveel mogelijk te meten, met de beperkte middelen die we hebben. Er is onder meer gebruikgemaakt van biomonitoren.

We hebben gekozen voor planten in potten die rondom de melkveehouderijen en in natuurgebieden zijn geplaatst.

De stikstof die deze planten opnamen, bleek voornamelijk afkomstig te zijn uit de stikstofdeken en kan dus als oorsprong de landbouw hebben, maar ook het verkeer en industrie.”

Een belangrijke consequentie is volgens de onderzoekers daarom dat de kritische depositiewaarde (KDW), de grens van stikstofuitstoot die nu wordt gehanteerd voor Natura 2000-gebieden, niet geschikt is om te bepalen wat er moet gebeuren met veehouders.
quote:
Inkrimpen van de veestapel
In plaats van te sturen op het neerslaan van stikstof is het volgens de UvA-onderzoekers en het Mesdagfonds veel effectiever om te kijken naar de uitstoot.
Die kan niet alleen worden verlaagd met het inkrimpen van de veestapel, maar bijvoorbeeld ook door stikstof en fosfaat terug te winnen uit mest en dat te gebruiken als vervanger van kunstmest.

Boeren kunnen ook aan de slag met ander voer en een ander graslandbeheer, aldus de onderzoekers.
Daar hebben niet alleen de Natura 2000-gebieden baat bij, maar alle natuur.

Tussen 1996 en 2006 werd de stikstofuitstoot al met 60 tot 70 procent verminderd door dit soort maatregelen.

Uitstoter of gebruiker
De onderzoekers concluderen verder dat het niet mogelijk is om expliciet antwoord te geven op de vraag of een bemest grasland een uitstoter of een gebruiker van ammoniak is.

Dat hangt af van veel verschillende factoren, zoals het soort bodem en de grondwaterspiegel.
Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat bepaalde plantensoorten stikstof opnemen, wat de waarden automatisch verhoogt.
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210629907
De precies diametraal andere titel over hetzelfde onderzoek wat mm uit de immer feiten verdraaiende telegraaf moest halen.

Langverwachte metingen laten zien: het stikstofmodel van het RIVM klopt behoorlijk goed _O-
  donderdag 14 september 2023 @ 08:44:25 #96
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_210630301
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 september 2023 17:09 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Een studie in opdracht van de zuivel-industrie...mmmkay.
En van twee 2 locaties.

Maar goed de impact is beperkt tov 500m, waar dus het merendeel de lucht in gaat en een klein gedeelte op 100m blijft.
Maar 90% gaat wel de lucht in en komt maar deels in buitenland terecht.

Enige conclusie die ik daar aan kan hangen is dat de locatie niet zo heel erg uit maakt, tenzij je boerderij dus binnen 200m zit van een natuurgebied.

Maar dat de algehele stikstof uitstoot wel naar beneden moet.
Dus waar eerst boeren nabij een natuurgebied de klos waren is nu iedereen verdacht.

[ Bericht 0% gewijzigd door nils7 op 14-09-2023 09:00:52 ]
N/A
Disclaimer: ik ben geen expert maar shitposter, dit is geen advies en aan deze post zijn geen rechten te ontlenen
pi_210631155
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2023 08:44 schreef nils7 het volgende:

[..]
En van twee 2 locaties.

Maar goed de impact is beperkt tov 500m, waar dus het merendeel de lucht in gaat en een klein gedeelte op 100m blijft.
Maar 90% gaat wel de lucht in en komt maar deels in buitenland terecht.

Enige conclusie die ik daar aan kan hangen is dat de locatie niet zo heel erg uit maakt, tenzij je boerderij dus binnen 200m zit van een natuurgebied.

Maar dat de algehele stikstof uitstoot wel naar beneden moet.
Dus waar eerst boeren nabij een natuurgebied de klos waren is nu iedereen verdacht.
Precies! Maar aan de andere kant, dan kunnen er dus ook piekbelasters goed uitgekocht worden die een stuk verder van natuurgebieden hun stikstof uitstoten.
pi_210634736
En nog even voor de duidelijkheid, stikstof is ook wereldwijd een probleem, maar in grote delen van Nederland is het probleem nog een stuk groter dan in de rest van de wereld. Wereldwijd wordt geschat dat er 3x teveel stikstof neerkomt.

twitter
  donderdag 14 september 2023 @ 16:56:15 #99
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210634873
mensen ademen Zuurstof in en ademen CO2 uit
planten ademen CO2 in en ademen zuurstof uit[ Bericht 9% gewijzigd door michaelmoore op 14-09-2023 17:01:30 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210634930
Gelukkig voor de natuur zijn er redelijk wat boeren die meegaan met uitkoop regelingen en niet zo eigenwijs als sommige users.

106 boerenbedrijven in Brabant aangemeld voor uitkoopregelingen
pi_210637888
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2023 17:02 schreef Basp1 het volgende:
Gelukkig voor de natuur zijn er redelijk wat boeren die meegaan met uitkoop regelingen en niet zo eigenwijs als sommige users.

106 boerenbedrijven in Brabant aangemeld voor uitkoopregelingen
Hey we gaan je leven en bedrijf slopen! Als je jezelf aanmeld dan krijg je er nog een paar centen voor maar anders maken we je volledig kapot.

Groetjes de overheid xxx

Lekker vrijwillig die aanmeldingen.
pi_210638323
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2023 16:56 schreef michaelmoore het volgende:
mensen ademen Zuurstof in en ademen CO2 uit
planten ademen CO2 in en ademen zuurstof uit

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Wat is je punt?
  donderdag 14 september 2023 @ 22:08:15 #103
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210638335
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2023 22:07 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Wat is je punt?
Dat palmolie palmen goed zijn voor het klimaat
en bananen palmen ook

nemen veel CO2 op en geven veel zuurstof af
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210638737
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2023 22:08 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
Dat palmolie palmen goed zijn voor het klimaat
en bananen palmen ook

nemen veel CO2 op en geven veel zuurstof af
Zoals al 2x eerder uitgelegd is dat maar tijdelijk, en voor bananen zelfs in heel korte tijd, dan gaan ze dood, oxideert en wordt weer CO2. Ja, planten zijn goed om CO2 vast te leggen, maar het is veel beter om tropische moerasbossen te behouden, dan ze om te vormen in palmolie-plantages bijvoorbeeld met het oog op vastleggen van CO2 (en behouden biodiversiteit, een ander issue).
  donderdag 14 september 2023 @ 22:57:12 #105
121125 Gimmick
I am vomit vomiting
pi_210638794
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2023 22:52 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Zoals al 2x eerder uitgelegd is dat maar tijdelijk, en voor bananen zelfs in heel korte tijd, dan gaan ze dood, oxideert en wordt weer CO2. Ja, planten zijn goed om CO2 vast te leggen, maar het is veel beter om tropische moerasbossen te behouden, dan ze om te vormen in palmolie-plantages bijvoorbeeld met het oog op vastleggen van CO2 (en behouden biodiversiteit, een ander issue).
En palmolie is zo’n beetje het meest ongezonde plantaardige vet dat er is. Vrijwel de enige plantaardige bron die qua verzadigd vet in de buurt komt van dierlijk vet. Dat is ook de reden waarom de voedingsindustrie er dol op is (hoog smeltpunt).
I am a black hole shitting into the void
  donderdag 14 september 2023 @ 23:00:17 #106
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210638819
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2023 22:52 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Zoals al 2x eerder uitgelegd is dat maar tijdelijk, en voor bananen zelfs in heel korte tijd, dan gaan ze dood, oxideert en wordt weer CO2. Ja, planten zijn goed om CO2 vast te leggen, maar het is veel beter om tropische moerasbossen te behouden, dan ze om te vormen in palmolie-plantages bijvoorbeeld met het oog op vastleggen van CO2 (en behouden biodiversiteit, een ander issue).
een plant legt geen CO2 vast , of leg jij ook zuurstof vast soms ?/

een plant ademt CO2 in en ademt Zuurstof uit

When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210638871
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2023 23:00 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
een plant legt geen CO2 vast , of leg jij ook zuurstof vast soms ?/

een plant ademt CO2 in en ademt Zuurstof uit

[ afbeelding ]

Planten leggen koolstof vast, en dat doen ze door CO2 uit de lucht te halen, en de C ervan vast te houden, en de O2 weer uit te stoten, heel simpel gezegd. Je zegt het zelf al ze ademen CO2 in en O2 uit, daarmee houden ze dus C = koolstof vast, en halen ze dus CO2 uit de lucht. En dus zoals al 3x eerder uitgelegd, leggen ze daarmee koolstof vast, maar voor het grootste deel is dat in de korte koolstof cyclus. Snap je het nu?
  donderdag 14 september 2023 @ 23:06:27 #108
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210638872
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2023 22:57 schreef Gimmick het volgende:

[..]
En palmolie is zo’n beetje het meest ongezonde plantaardige vet dat er is. Vrijwel de enige plantaardige bron die qua verzadigd vet in de buurt komt van dierlijk vet. Dat is ook de reden waarom de voedingsindustrie er dol op is (hoog smeltpunt).
je hoeft het niet op te eten , je kunt het ook in je haar smeren of in je tank gooien
quote:
Het gebruik van palmolie heeft zo’n grote vlucht genomen, dat het inmiddels in 60 procent van al onze levensmiddelen zit.

Ook voor cosmetica, schoonmaakmiddelen en (bio)diesel wordt het in toenemende mate gebruikt. In hoeverre is dat slecht nieuws voor onze gezondheid en het milieu?
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  donderdag 14 september 2023 @ 23:06:51 #109
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_210638875
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2023 23:00 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
een plant legt geen CO2 vast , of leg jij ook zuurstof vast soms ?/

een plant ademt CO2 in en ademt Zuurstof uit

[ afbeelding ]

Hoe groeit een plant dan als hij geen koolstof vastlegt? En hoe kunnen ze koolstofdioxide inademen en zuurstof uitademen zonder het c-tje vast te leggen?
Huilen dan.
  donderdag 14 september 2023 @ 23:06:58 #110
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210638876
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2023 23:06 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Planten leggen koolstof vast, en dat doen ze door CO2 uit de lucht te halen, en de C ervan vast te houden, en de O2 weer uit te stoten, heel simpel gezegd. Je zegt het zelf al ze ademen CO2 in en O2 uit, daarmee houden ze dus C = koolstof vast, en halen ze dus CO2 uit de lucht. En dus zoals al 3x eerder uitgelegd, leggen ze daarmee koolstof vast, maar voor het grootste deel is dat in de korte koolstof cyclus. Snap je het nu?
nee dat is niet waar

kijk naar de plaatjes
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210638885
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2023 23:06 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
nee dat is niet waar

kijk naar de plaatjes
Er gaat KOOLSTOFDIOXIDE in en DIOXIDE (zuurstof) uit, waar blijft de KOOLSTOF?
8)7
  donderdag 14 september 2023 @ 23:09:00 #112
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_210638888
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2023 23:08 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Er gaat KOOLSTOFDIOXIDE in en DIOXIDE (zuurstof) uit, waar blijft de KOOLSTOF?
8)7
Ja maar kijk nou naar het plaatje!!!!!
Huilen dan.
  donderdag 14 september 2023 @ 23:09:02 #113
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210638889
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2023 23:08 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Er gaat KOOLSTOFDIOXIDE in en DIOXIDE (zuurstof) uit, waar blijft de KOOLSTOF?
8)7
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ademhaling_(plant)

quote:
De ademhaling bij de plant is het proces van gaswisseling (vaak in de vorm van zuurstof en kooldioxide) tussen een plant en zijn directe omgeving.

Een plant kan assimileren (proces waarbij een organische verbinding wordt opgebouwd uit eenvoudigere organische verbindingen of uit anorganische stoffen) en dissimileren (processen waarbij ATP wordt gevormd door de verbranding van voedingsstoffen).

Onder invloed van het zonlicht kunnen bladeren kooldioxide (CO2) en water (H2O) omzetten in glucose (C6H12O6) en zuurstof (O2) (assimilatie of fotosynthese).

Tijdens de nacht vindt bij gebrek aan zonlicht enkel het omgekeerde plaats (dissimilatie of ademhaling). Hier wordt glucose dankzij zuurstofgas omgezet in koolstofdioxide en waterdamp. Deze dissimilatie vindt overdag ook plaats, maar dan is de aanmaak van zuurstof door assimilatie groter dan de opname van zuurstof voor dissimilatie.

Ademhaling is een essentieel levensproces in planten. Het is noodzakelijk voor de synthese van essentiŽle metabolieten, waaronder koolhydraten, aminozuren en vetzuren, alsook voor het transport van mineralen en andere opgeloste stoffen tussen verschillende cellen.

Gasuitwisseling vindt in de bladeren plaats via de huidmondjes die in contact staan met de holtes van het sponsparenchym van het blad. Bij de stengels en wortels gebeurt dit door lenticellen. Soms komen in de stengels en wortels ook holten voor, die de gasuitwisseling bevorderen.
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210638896
Nog eentje voor je die je misschien lastig te begrijpen is voor je: Als je 1 kg benzine verbrandt, produceer je meerdere kilos CO2.
pi_210638910
quote:
Ja, en daarmee nemen planten dus koolstof op, in die glucose, waar weer veel structuren in de plant mee worden gebouwd. Snap je het nu echt niet? 8)7
  donderdag 14 september 2023 @ 23:11:32 #116
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210638911
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2023 23:09 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Nog eentje voor je die je misschien lastig te begrijpen is voor je: Als je 1 kg benzine verbrandt, produceer je meerdere kilos CO2.
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210638924
quote:
Precies, en daarmee leggen ze KOOLSTOF vast, en die koolstof verkrijgen ze uit CO2, waarmee ze dus de C uit CO2 vastleggen. Hoe moeilijk is het te begrijpen?
  donderdag 14 september 2023 @ 23:31:50 #118
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210639050
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2023 23:13 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Precies, en daarmee leggen ze KOOLSTOF vast, en die koolstof verkrijgen ze uit CO2, waarmee ze dus de C uit CO2 vastleggen. Hoe moeilijk is het te begrijpen?
o en jij zit vol met zuurstof

ballonnetje
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210639086
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2023 23:31 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
o en jij zit vol met zuurstof

ballonnetje
70% van een mens ongeveer is water, je weet wel H2O, H weegt hierin 1 g/mol, O 16 g/mol. Dus ja, er zit redelijk wat zuurstof in mij wat dat betreft.
  vrijdag 15 september 2023 @ 01:58:42 #120
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210639408
Maar ontopic

Nederland importeert veel meer stikstof mest uit het Buitenland dan we hier uit de koemest benutten
Voor de landbouw hebben we lang niet genoeg stikstof mest
https://www.nationalgeogr(...)tekort-aan-kunstmest

https://www.groentennieuw(...)mest-naar-nederland/

quote:
Rusland is goed voor 15% van de wereldhandel in stikstofhoudende
meststoffen en 17% van de wereldwijde export van kalimeststoffen. Wit-Rusland is goed voor nog eens 16% van het wereldwijde marktaandeel van kalimeststoffen.


Rusland en Belarus verbieden bedrijven in hun landen om nog kunstmest te exporteren. Dat heeft grote gevolgen voor de landbouw in onder meer de Europese unie en dus ook Nederland. En dat terwijl kunstmest al fors in prijs was gestegen voor deze maatregel werd aangekondigd. Verschillende soorten kunstmest zijn twee tot drie keer zo duur geworden.


https://www.rtlnieuws.nl/(...)ort-belarus-landbouw
quote:
Rusland en Wit-Rusland zijn belangrijke leveranciers van kalium, een belangrijk onderdeel van kunstmest, en kalimeststoffen. Rusland en Wit-Rusland verbieden bedrijven in hun landen om nog kunstmest te exporteren. Er zijn wel andere landen met kaliummijnen, zoals IsraŽl, Chili en Canada, maar die export is aanmerkelijk duurder.
Dure aardgas, nodig voor de productie van stikstofhoudende meststoffen stuwde de prijzen al op voor het uitbreken van de oorlog.
https://www.nationalgeogr(...)tekort-aan-kunstmest
quote:
Want volgens de vooraanstaande Canadese energie-onderzoeker Vaclav Smil is twee vijfde van de mensheid - ruim drie miljard mensen - in leven dankzij stikstof-kunstmest,
het voornaamste ingrediŽnt van de 'Groene Revolutie' die in de jaren zestig de landbouw in de wereld een enorme impuls gaf.

Dankzij het drietal chemische elementen in kunstmest waarmee destijds de internationale graanproductie werd verdrievoudigd - stikstof (N), fosfor (P) in de vorm van fosfaten, en kalium (K) - maakte de wereldbevolking een groei door die nooit eerder was vertoond


[ Bericht 30% gewijzigd door michaelmoore op 15-09-2023 19:04:11 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210640908
Je hebt eindelijk door dat je er geen snars van snapt en dus verander je van onderwerp. Classic.

Dat Nederland kunstmest importeert omdat boeren dat gebruiken, wilt niet zeggen dat er teveel stikstofdepositie is, en dat er veel stikstof uitspoelt naar oppervlaktewater.
  vrijdag 15 september 2023 @ 17:56:03 #122
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210644714
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 september 2023 10:33 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Je hebt eindelijk door dat je er geen snars van snapt en dus verander je van onderwerp. Classic.

Dat Nederland kunstmest importeert omdat boeren dat gebruiken, wilt niet zeggen dat er teveel stikstofdepositie is, en dat er veel stikstof uitspoelt naar oppervlaktewater.
we begrijpen de waarde van stikstof niet

ja alles groeit beter , ook bramen in arme schrale zandgronden , is dat zo erg dan
in Spanje zou men meer aan bodem beheer moeten doen

Natuur waanzin is een luxe van geld teveel en teveel vreten
iedereen heeft genoeg te vreten en nu heeft stikstof het gedaan

[ Bericht 2% gewijzigd door michaelmoore op 15-09-2023 19:02:57 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210647297
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 september 2023 17:56 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
we begrijpen de waarde van stikstof niet

ja alles groeit beter , ook bramen in arme schrale zandgronden , is dat zo erg dan
in Spanje zou men meer aan bodem beheer moeten doen

Natuur waanzin is een luxe van geld teveel en teveel vreten
iedereen heeft genoeg te vreten en nu heeft stikstof het gedaan
Niet alles groeit beter, en in plantengemeenschappen waar geen tekort aan stikstof is zullen de enkele soorten die het beste gebruik kunnen maken van die stikstof sterk gaan overheersen, waardoor de biodiversiteit sterk afneemt. Dat is je hier al tig keer uitgelegd, maar dat ben je schijnbaar weer vergeten.

We begrijpen de waarde van stikstof wel, maar mensen zoals jij willen de kosten van stikstof liever niet zien.
  vrijdag 15 september 2023 @ 22:16:29 #124
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210647359
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 september 2023 22:11 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Niet alles groeit beter, en in plantengemeenschappen waar geen tekort aan stikstof is zullen de enkele soorten die het beste gebruik kunnen maken van die stikstof sterk gaan overheersen, waardoor de biodiversiteit sterk afneemt. Dat is je hier al tig keer uitgelegd, maar dat ben je schijnbaar weer vergeten.

We begrijpen de waarde van stikstof wel, maar mensen zoals jij willen de kosten van stikstof liever niet zien.
https://www.hartvannederl(...)r-stikstof-uitstoten
Is alleen een probleem voor de stront lucht die op het natuurgebied waait tijdens het stront uitrijden

dat kan maximaal een 100 meter zijn

Dan gaat er ook planten daar groeien die men in die schrale natuur gebieden liever niet heeft groeien, als bramen en grassen
Het zou mooi zijn om die melkveehouders te verbieden om daar hun stront uit te rijden , probleem opgelost


Een roedel wolven of wilde zwijnen in die natuur veroorzaakt veel meer stikstof dan gewenst
quote:
Uit onderzoek is gebleken dat buiten een cirkel van een paar honderd meter om een boerderij, de stikstofuitstoot niet meer is te meten.
De stikstof uit de stal slaat vrijwel direct neer. Deze stikstofuitstoot is dus niet nadelig voor de natuur in de omgeving.

In de laatste 40 jaar is de ganzenpopulatie meer dan vertienvoudigd.
Wij hebben nu bijna 3 miljoen ganzen. Zij produceren een enorme hoeveelheid stikstof die uitgestoten wordt midden in het Natura 2000-gebied. Deze uitstoot heeft wel degelijk nadelige gevolgen voor de schrale natuur.

De beheerders van de Natura 2000-gebieden, zetten grote grazers in om de planten op te eten. Dit zijn er duizenden. Ook deze grazers poepen midden in het Natura 2000-gebied en hebben dus direct gevolgen voor de stikstofuitstoot.


[ Bericht 14% gewijzigd door michaelmoore op 15-09-2023 22:23:52 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210648161
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 september 2023 22:16 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
https://www.hartvannederl(...)r-stikstof-uitstoten
Is alleen een probleem voor de stront lucht die op het natuurgebied waait tijdens het stront uitrijden

dat kan maximaal een 100 meter zijn

Dan gaat er ook planten daar groeien die men in die schrale natuur gebieden liever niet heeft groeien, als bramen en grassen
Het zou mooi zijn om die melkveehouders te verbieden om daar hun stront uit te rijden , probleem opgelost

Een roedel wolven of wilde zwijnen in die natuur veroorzaakt veel meer stikstof dan gewenst
[..]

Een link naar hartvannederland om je mening te onderbouwen _O-
Niet dus, biodiversiteit neemt op veel plekken sterk af, ook verder dan 100m waar boeren mest uitrijden, en een van de grote oorzaken is overmatige neerslag van stikstof. Dat is iets wat 30 jaar geleden al zo bekend was dat het onderdeel was van het curriculum van vakken als inleiding ecologie.
Maar voor iemand als jou is dat een bedreiging van je identiteit, of zo ervaar je het, dus wring je je in allerlei bochten om het maar te ontkennen. Je blijft maar terugkomen op dingen die je hier al tientallen keren uitgelegd zijn, of weerlegd zijn. En je laat nog steeds zien dat je er geen jota van snapt, omdat je het niet wilt snappen, omdat je het gevoel hebt dat het je identiteit bedreigd. Met zo'n instelling komen we nooit verder.
  zaterdag 16 september 2023 @ 06:59:12 #126
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210648799
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 september 2023 23:37 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Een link naar hartvannederland om je mening te onderbouwen _O-
Niet dus, biodiversiteit neemt op veel plekken sterk af, ook verder dan 100m waar boeren mest uitrijden, en een van de grote oorzaken is overmatige neerslag van stikstof.
Dat is iets wat 30 jaar geleden al zo bekend was dat het onderdeel was van het curriculum van vakken als inleiding ecologie.
Maar voor iemand als jou is dat een bedreiging van je identiteit, of zo ervaar je het, dus wring je je in allerlei bochten om het maar te ontkennen.
Je blijft maar terugkomen op dingen die je hier al tientallen keren uitgelegd zijn, of weerlegd zijn.
En je laat nog steeds zien dat je er geen jota van snapt, omdat je het niet wilt snappen, omdat je het gevoel hebt dat het je identiteit bedreigd. Met zo'n instelling komen we nooit verder.
Je kunt je niet verschuilen achter: het gaat slecht met de biodiversiteit , dus de nederlandse landbouw is de oorzaak
WAT GAAT ER SLECHT EN WAAR DAN , ?????
https://www.wur.nl/upload(...)en-kennislacunes.pdf

men zegt dat door de stikstof het aantal insecten afneemt , echter het aantal insecten neemt wereldwijd af , ook in Afrika en canada
https://nioo.knaw.nl/nl/n(...)20insecten.%E2%80%9D
quote:
Bovendien kunnen hittegolven en droogtes verdragende gevolgen hebben, waardoor insecten zich minder goed kunnen aanpassen aan de langzaam oplopende temperaturen. "Opwarming op verschillende tijdschalen levert verschillende soorten bedreigingen op voor insecten."
Het is waar dat als strontlucht overwaait op natuur dat er daar ook meer groei ontstaat , die daar niet echt gewenst is
maar dat kan nooit verder dan 100 meter zijn


sommigen zeggen dat er fijnspar bossen dood gaan in Polen en Noord Dutsland door de stikstof , maar dat komt door de droogte
Die fijnspar die is hier geplant in de jaren 60 van de vorige eeuw voor het hout en die hoort hier niet, die wortels gaan niet diep genoeg


quote:
"Klimaatverandering verergert andere milieuproblemen die door de mens veroorzaakt worden," zegt hoogleraar Jeffrey Harvey van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en de Vrije Universiteit.
"Dit gaat dus ook over verlies van leefgebied en versnippering, verschillende vormen van vervuiling, overmatig oogsten en invasieve soorten."
Hij leidt een groot internationaal team van wetenschappers.
Samen geven zij een overtuigend overzicht van de rol van klimaatverandering en klimaatextremen in het veroorzaken van problemen bij insecten.
quote:
Het stapelt zich op
Het bewijs stapelt zich nu op, en dat staat allemaal in dit wetenschappelijke overzicht.
Om een voorbeeld te geven: vlinders, fruitvliegen en bepaalde kevers kunnen wel hittegolven overleven, maar de mannetjes en vrouwtjes blijken daarna gesteriliseerd te zijn en kunnen zich niet meer voortplanten.
Ze worden zo een soort 'levende doden'.
Ander voorbeeld. Hommels blijken in het bijzonder vatbaar te zijn voor hitte, en klimaatverandering is nu aangewezen als de hoofdoorzaak van de afname bij verschillende soorten (in Noord-Amerika).


[ Bericht 7% gewijzigd door michaelmoore op 16-09-2023 10:40:32 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  zaterdag 16 september 2023 @ 07:54:03 #127
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_210648909
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 september 2023 06:59 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
Een van de oorzaken , ok , het gaat al beter met je


men zegt dat door de stikstof het aantal insecten afneemt , echter het aantal insecten neemt wereldwijd af , ook in Afrika
https://nioo.knaw.nl/nl/n(...)20insecten.%E2%80%9D
Niemand spreekt tegen dat ook andere factoren een rol spelen in de milieuproblematiek. Maar hoe daaruit volgt dat stikstof daar niet ťťn van is is mij nog niet helemaal duidelijk. Omdat het slecht gaat met de insecten in Afrika hebben de insecten in Nederland geen last van overbemesting?

Voor insecten zijn kruidachtige planten belangrijk, maar die worden bij een overdaad aan stikstof verdrongen door snelgroeiende soorten.
quote:
[..]
Het is waar dat als strontlucht overwaait op natuur dat er daar ook meer groei ontstaat , die daar niet echt gewenst is
maar dat kan nooit verder dan 100 meter zijn
Dit is, zoals praktisch alles wat er uit jouw toetsenbord komt,je reinste onzin.
quote:
sommigen zeggen dat er fijnspar bossen dood gaan in Polen en Noord Dutsland door de stikstof , maar dat komt door de droogte
Die fijnspar die is hier geplant in de jaren 60 van de vorige eeuw voor het hout en die hoort hier niet, die wortels gaan niet diep genoeg
[..]
[..]

Door excessieve stikstofdepositie treedt verzuring op waardoor de bodemchemie, en dus de voedingsstoffenbalans, verstoord raakt. Zo kunnen planten bijvoorbeeld onvoldoende kalium, calcium en magnesium opnemen. Onder andere eiken zijn daar gevoelig voor. Horen die hier wel thuis?
Huilen dan.
  zaterdag 16 september 2023 @ 07:59:59 #128
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210648928
quote:
7s.gif Op zaterdag 16 september 2023 07:54 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
Niemand spreekt tegen dat ook andere factoren een rol spelen in de milieuproblematiek. Maar hoe daaruit volgt dat stikstof daar niet ťťn van is is mij nog niet helemaal duidelijk. Omdat het slecht gaat met de insecten in Afrika hebben de insecten in Nederland geen last van overbemesting?

Overbemesting is niet aan de orde , bemesting wel

Het probleeem schijnt te zijn de depositie van stikstof mest op natuur grond , dus het overwaaien van stikstof uit de mest op de schaarse schrale natuur als heide velden

Wat is volgens jou dan het probleem met het mest uitrijden

Je kunt niet iedere keer van probleem wisselen

Als er teveel stikstof uit mest ergens vandaan, ergens anders neer komt, waar komt die dan vandaan, en hef dat op , maar blijf niet zeuren
https://www.destentor.nl/(...).search.yahoo.com%2F

quote:
Op deze prachtige Veluwse route rijdt zoveel verkeer dat de weg een 'piekbelas≠ter' is: 'Absurd, toch?'
Drukte. Snelheid. Stikstof. De argumenten om deze prachtige bosroute tussen Vierhouten en Emst aan te pakken stapelen zich op.
Maar aanwonenden van de Gortelseweg blijven op verzet stuiten, met name bij de gemeente Nunspeet. Toch gloort er hoop aan de horizon.
,,Als deze weg een boerenbedrijf was, was het een piekbelaster.''


[ Bericht 2% gewijzigd door michaelmoore op 16-09-2023 08:06:39 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210649036
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 september 2023 07:59 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
Overbemesting is niet aan de orde , bemesting wel

Kom Kom ook jij weet dat we als nl al 16 jaar een uitzondering (derogatie) hebben qua mest uit rijden tov de rest van de Europese boeren.

Is in de rest van europa de opbrengst per hectare drastisch minder dan hier?
  zaterdag 16 september 2023 @ 08:32:57 #130
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210649080
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 september 2023 08:20 schreef Basp1 het volgende:

[..]
Kom Kom ook jij weet dat we als nl al 16 jaar een uitzondering (derogatie) hebben qua mest uit rijden tov de rest van de Europese boeren.

Is in de rest van europa de opbrengst per hectare drastisch minder dan hier?
Ok

Maar wat is nu specifiek het probleem,
anders dan dat alle Nederlandse landbouwers dood moeten, maar we zelf wel vlees willen blijven eten

Niemand weet wat het echte probleem is kennelijk
Wat is het probleem ???? , en niet zo algemeen de grond verzuurt ergens of er zijn minder insecten ergens

De een zegt : fijnsparren in Noord Duitsland gaan dood door de stikstof
nou dat is lekker algemeen
De ander zegt: er groeien teveel berken op schiermonnikoog , door de stikstof, ,
geen landbouw daar maar ok
https://www.hartvannederl(...)r-stikstof-uitstoten

[ Bericht 3% gewijzigd door michaelmoore op 16-09-2023 08:39:27 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210649115
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 september 2023 08:32 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
Ok

Is de concrete vraag die ik stel nu zo moeilijk om te beantwoorden? Nogmaals.

Is in de rest van europa de opbrengst per hectare drastisch minder dan hier?
  zaterdag 16 september 2023 @ 08:43:14 #132
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210649124
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 september 2023 08:41 schreef Basp1 het volgende:

[..]
Is de concrete vraag die ik stel nu zo moeilijk om te beantwoorden? Nogmaals.

Is in de rest van europa de opbrengst per hectare drastisch minder dan hier?
welk land bedoel je

Polen , Spanje , Duitsland .
welke opbrengst appels , varkens , aardappelen , zonnebloemen en waar dan ?/
denk je dat men in andere landen niet moet bemesten?? Denk je dat het in landen van de EU en USA anders gaat dan hier ??
Nee hoor, zelfs in Australie gaat alles net zo als hier, daar heeft men ook tesla en ook varkens, melk, kersen en stront
In Polen heeft men 3 keer zoveel stront als hier
https://www.pigbusiness.n(...)en-binnen-twee-jaar/
quote:
Volgens een publicatie van het Pools Centraal bureau voor de Statistiek werden in 2022 19,3 miljoen varkens geslacht. Dat zijn er 1,8 miljoen minder dan in 2021 toen er nog 21,1 miljoen varkens aan de slachthaken hingen.
.
quote:
Volgens de definitieve cijfers van het CBS zijn er in 2022 in Nederland in totaal 7,47 miljoen varkens geslacht.
Dit is een daling van 5% ten opzichte van 2021. De daling is vooral te wijten aan de varkenspest die in 2020 in Nederland uitbrak..
https://www.agf.nl/articl(...)ssen-en-kruisbessen/

quote:
Polen is in de EU de grootste producent van appelen, kersen, frambozen, aalbessen en kruisbessen
Polen is een belangrijke fruitproducent in de EU. Wat het oogstvolume van alle soorten fruit betreft, staat Polen op de vierde plaats - met een aandeel van 8% in de Europese teelt - na Spanje, ItaliŽ en Frankrijk, d.w.z. de landen waar vooral veel citrus en druiven worden geteeld.

Volgens ramingen van het Poolse bureau voor de statistiek zal de binnenlandse fruitoogst in 2022 bijna 5,3 ton bedragen. De Poolse fruitteelt wordt gekenmerkt door een grote diversiteit aan fruitsoorten en -variŽteiten. Naast appelen is Polen de grootste producent van kersen, frambozen, aalbessen en kruisbessen in de EU.

In 2021 was de binnenlandse productie van kersen goed voor 56% van de EU-productie van dit fruit, waardoor Polen na Rusland, OekraÔne en Turkije de vierde plaats inneemt wat betreft het volume van dit fruit in de wereld. De binnenlandse kersenteelt in 2022 bedroeg 1,83 duizend ton en was 10% hoger dan in 2021.
https://www.boerenbusines(...)ren-en-hoge-subsidie

quote:
Het Poolse overheidsstatistiekbureau GUS heeft nieuwe cijfers gepubliceerd over de ontwikkeling van de landbouwsector in 10 jaar tijd.
Die tonen aan dat Polen nog altijd een landbouwland is met enorme potentie.

Het rapport becijfert de agrarische ontwikkelingen tussen 2010 en 2019. Het afgelopen jaar werd voor Poolse boeren getekend door grote droogte.
Na een extreem natte herfst in 2017 en daaropvolgend een nat voorjaar, volgde een periode van droogte die feitelijk heeft aangehouden tot deze zomer. Ook nu nog is het droog in sommige gebieden.
Dat tekent de sector.
Kleinschaligheid
Vorig jaar telde Polen 1,4 miljoen bedrijven die gezamenlijk 14,7 miljoen hectare landbouwgrond bewerken en 10 miljoen grootvee-eenheden beheren.


[ Bericht 7% gewijzigd door michaelmoore op 16-09-2023 09:27:15 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  zaterdag 16 september 2023 @ 08:50:50 #133
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_210649142
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 september 2023 08:32 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
Ok

Maar wat is nu specifiek het probleem,
anders dan dat alle Nederlandse landbouwers dood moeten, maar we zelf wel vlees willen blijven eten

Niemand weet wat het echte probleem is kennelijk
Wat is het probleem ???? , en niet zo algemeen de grond verzuurt ergens of er zijn minder insecten ergens

De een zegt : fijnsparren in Noord Duitsland gaan dood door de stikstof
nou dat is lekker algemeen
De ander zegt: er groeien teveel berken op schiermonnikoog , door de stikstof, ,
geen landbouw daar maar ok
https://www.hartvannederl(...)r-stikstof-uitstoten

Dat jij niet in staat bent om iets te begrijpen is iets heel anders dan dat NIEMAND weet wat het probleem is.
Huilen dan.
  zaterdag 16 september 2023 @ 08:53:25 #134
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210649151
quote:
7s.gif Op zaterdag 16 september 2023 08:50 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
Dat jij niet in staat bent om iets te begrijpen is iets heel anders dan dat NIEMAND weet wat het probleem is.
weet jij wat het probleem is ?? En waardoor dat dan komt >???
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  zaterdag 16 september 2023 @ 08:56:39 #135
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210649162
quote:
0s.gif Op donderdag 14 september 2023 22:52 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Zoals al 2x eerder uitgelegd is dat maar tijdelijk, en voor bananen zelfs in heel korte tijd, dan gaan ze dood, oxideert en wordt weer CO2. Ja, planten zijn goed om CO2 vast te leggen, maar het is veel beter om tropische moerasbossen te behouden, dan ze om te vormen in palmolie-plantages bijvoorbeeld met het oog op vastleggen van CO2 (en behouden biodiversiteit, een ander issue).
dus bomen planten in Nederland is niet goed, maar moerasbossen in Azie is wel heel goed

[ Bericht 1% gewijzigd door michaelmoore op 16-09-2023 09:09:58 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  zaterdag 16 september 2023 @ 09:13:57 #136
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_210649241
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 september 2023 08:53 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
weet jij wat het probleem is ?? En waardoor dat dan komt >???
Ja.

Maar het heeft geen zin om dat aan jou uit te leggen.
Huilen dan.
  zaterdag 16 september 2023 @ 09:15:25 #137
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210649250
quote:
7s.gif Op zaterdag 16 september 2023 09:13 schreef Isdatzo het volgende:

[..]
Ja.

Maar het heeft geen zin om dat aan jou uit te leggen.
O ik mag niet weten wat het probleem is
Maar in Nederland is stikstof een probleem

op de veluwe lopen wilde zwijnen , wolven , herten, vliegen ganzen overheen, maar een veeboer 30 km verderop krijgt de schuld van stront aan de knikker op de veluwe en op vlieland
quote:
Om een voorbeeld te geven: vlinders, fruitvliegen en bepaalde kevers kunnen wel hittegolven overleven, maar de mannetjes en vrouwtjes blijken daarna gesteriliseerd te zijn en kunnen zich niet meer voortplanten.
Ze worden zo een soort 'levende doden'.
Ander voorbeeld. Hommels blijken in het bijzonder vatbaar te zijn voor hitte, en klimaatverandering is nu aangewezen als de hoofdoorzaak van de afname bij verschillende soorten (in Noord-Amerika).
dan is de discussie over stikstof en de gevolgen en de oorsprong dood , waar geven we dan 25 miljard aan uit ?/
Dan kunnen ze dat beter aan de AOW besteden dan heb je kans dat jij nog met AOW kan als je 70 bent

[ Bericht 11% gewijzigd door michaelmoore op 16-09-2023 10:41:28 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210650156
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 september 2023 08:56 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
dus bomen planten in Nederland is niet goed, maar moerasbossen in Azie is wel heel goed
De moerasbossen in Azie (en Afrika) zijn vooral goed vanwege de enorme hoeveelheid turf wat eronder ligt.

Overigens blijkt uit meerdere recente studies dat veel bossen netto geen carbon meer opslaan, maar juist uitstoten. Door warmere temperaturen, vaak drogere omstandigheden en toename van schaal en intensiteit van branden. Zelfs de Amazone lijkt een uitstoter van carbon te worden, of is dat mogelijk al.
pi_210650198
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 september 2023 06:59 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
Je kunt je niet verschuilen achter: het gaat slecht met de biodiversiteit , dus de nederlandse landbouw is de oorzaak
WAT GAAT ER SLECHT EN WAAR DAN , ?????
https://www.wur.nl/upload(...)en-kennislacunes.pdf

men zegt dat door de stikstof het aantal insecten afneemt , echter het aantal insecten neemt wereldwijd af , ook in Afrika en canada
https://nioo.knaw.nl/nl/n(...)20insecten.%E2%80%9D
Stikstof is dan ook wereldwijd een probleem. Er is wereldwijd ongeveer 3x zoveel stikstof neerslag als een aarde in evenwicht aan kan. In Nederland is het probleem groter.
Uiteraard zijn er nog meer oorzaken voor achteruitgang biodiversiteit: Gebruik insecticiden, pesticiden, veranderend landgebruik, veranderend klimaat, vervuiling (anders dan de eerder genoemde -ciden).
Maar de oorzaak van vrijwel al die redenen moeten we toch echt bij onszelf zoeken.

twitter

https://twitter.com/VSinkevicius/status/1702261296203186686

quote:
Het is waar dat als strontlucht overwaait op natuur dat er daar ook meer groei ontstaat , die daar niet echt gewenst is
maar dat kan nooit verder dan 100 meter zijn
Hoezo kan dat niet? Ik kan de strontlucht op meer dan 100m ruiken, dus het zit daar dus in de lucht, dus het komt ook verder neer dan 100m, en dan zal het ook effect hebben.

quote:
sommigen zeggen dat er fijnspar bossen dood gaan in Polen en Noord Dutsland door de stikstof , maar dat komt door de droogte
Die fijnspar die is hier geplant in de jaren 60 van de vorige eeuw voor het hout en die hoort hier niet, die wortels gaan niet diep genoeg
Stikstof speelt zeker mee, droogte ook. Door droogte worden die bomen vaak gevoeliger voor andere dingen. Hun concurrentiekracht neemt af, ze worden gevoeliger voor pesten etc. Het is net een beetje als jouw weerstand, als die lager is, word je eerder ziek.
pi_210650207
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 september 2023 07:59 schreef michaelmoore het volgende:

Als er teveel stikstof uit mest ergens vandaan, ergens anders neer komt, waar komt die dan vandaan, en hef dat op , maar blijf niet zeuren
En wat is de enige bron van stikstof uit mest in Nederland? Veeteelt. Nu vind ik het wel extreem om dat helemaal op te heffen, maar goed te zien dat je het probleem, en de oorzaak ziet, en er een oplossing voor weet. Nu ophouden met zeuren dus, hou je aan je woord!
  zaterdag 16 september 2023 @ 11:27:44 #141
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210650235
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 september 2023 11:25 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
En wat is de enige bron van stikstof uit mest in Nederland? Veeteelt. Nu vind ik het wel extreem om dat helemaal op te heffen, maar goed te zien dat je het probleem, en de oorzaak ziet, en er een oplossing voor weet. Nu ophouden met zeuren dus, hou je aan je woord!
Maar de landbouwgrond voor melkkoeien in Nederland is dus de oorzaak van de wereldwijde klimaat opwarming en nu moet die worden opgekocht om meer ruimte te hebben voor wilde zwijnen en wolven
quote:
Ongeveer 78% van alle lucht bestaat uit stikstof. Stikstof is van zichzelf niet schadelijk voor mens en milieu.
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  zaterdag 16 september 2023 @ 11:32:22 #142
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210650283
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 september 2023 11:25 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
En wat is de enige bron van stikstof uit mest in Nederland? Veeteelt. Nu vind ik het wel extreem om dat helemaal op te heffen, maar goed te zien dat je het probleem, en de oorzaak ziet, en er een oplossing voor weet. Nu ophouden met zeuren dus, hou je aan je woord!
zelfs als je alle varkens en koeien uit nederland zou weg halen , dan lost dat het probleem van de klimaat opwarming en de bramen op de veluwe en de dode fijnsparren in duitsland niet op

probeer maar

besteed die 25 miljard maar snel ergens anders aan , aan de zekerheidstelling van jouw AOW bijvoorbeeld
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210650293
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 september 2023 11:27 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
Ongeveer 78% van alle lucht bestaat uit stikstof. Stikstof is van zichzelf niet schadelijk voor mens en milieu.
Blijkbaar snap jij nog steeds niet het verschil tussen N2 en N in reactieve verbindingen niet. Dat is je hier al zo vaak uitgelegd en je blijft maar zeuren er over. Erg kinderachtig. :')
  zaterdag 16 september 2023 @ 11:38:16 #144
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210650328
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 september 2023 11:34 schreef Basp1 het volgende:

[..]
Blijkbaar snap jij nog steeds niet het verschil tussen N2 en N in reactieve verbindingen niet. Dat is je hier al zo vaak uitgelegd en je blijft maar zeuren er over. Erg kinderachtig. :')
dus eerst al wilde zwijnen op de veluwe en wolven en de ganzen weg en dan zullen we eens kijken wat dat scheelt , o en de gortelse weg dicht

Daar zal het klimaat wel van opknappen
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210650363
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 september 2023 11:38 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
dus eerst al wilde zwijnen op de veluwe en wolven en de ganzen weg en dan zullen we eens kijken wat dat scheelt , o en de gortelse weg dicht

Daar zal het klimaat wel van opknappen
Best kleuter MM het discussie klimaat zou opknappen hier als jij eens on topic reageert. :')
  zaterdag 16 september 2023 @ 11:49:58 #146
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210650451
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 september 2023 11:41 schreef Basp1 het volgende:

[..]
Best kleuter MM het discussie klimaat zou opknappen hier als jij eens on topic reageert. :')
Ik denk dat de klimaat opwarming inderdaad wel een heel groot probleem is en dat we daar de komende 10 jaar heel veel, echt heel veel van gaan merken, dan ben jij al die lastige bramen op de veluwe die we met 25 miljard gingen beschermen door grond op te kopen, allang vergeten

Het zal de wilde zwijjnen op de veluwe allemaal niks uitmaken die schijten gewoon vrolijk door

gelukkig heeft rob Jetten ook nog 30 miljard om in de sloot te flikkeren

[ Bericht 1% gewijzigd door michaelmoore op 16-09-2023 12:04:43 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210654357
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 september 2023 11:32 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
zelfs als je alle varkens en koeien uit nederland zou weg halen , dan lost dat het probleem van de klimaat opwarming en de bramen op de veluwe en de dode fijnsparren in duitsland niet op

probeer maar

besteed die 25 miljard maar snel ergens anders aan , aan de zekerheidstelling van jouw AOW bijvoorbeeld
Dus eerst komt die stikstof van mest nog niet meer dan 100m ver neer, en vervolgens komt het overal nog neer, zelfs als je alle Nederlandse bronnen weghaalt, je spreekt je zelf meer en meer tegen.
En veel problemen gaan inderdaad de grens over, maar dat is toch geen reden om er hier dan maar niets aan te doen? Zeker met stikstof zal het verminderen van de uitstoot binnen Nederland, binnen Nederland flink effect hebben. Kijk ook maar naar de stikstofkaarten van Europa. De plekken met de hoogste neerslag, zijn de plekken met de hoogste uitstoot (maar die komt zeker wel meer dan 100m verder ook nog neer).
pi_210654432
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 september 2023 11:27 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
Maar de landbouwgrond voor melkkoeien in Nederland is dus de oorzaak van de wereldwijde klimaat opwarming en nu moet die worden opgekocht om meer ruimte te hebben voor wilde zwijnen en wolven
[..]

Je begint weer dingen door elkaar te halen. Het is allemaal ook nogal complex: Stikstof, fosfaat, biodiversiteit, CO2, klimaat, luchtvervuiling, bosbranden, migratie. Allemaal grote complexe problemen, die vaak ook nog onderling in verbinding staan of invloed op elkaar hebben. Maar, zoals al eerder gezegd, de oorzaak moeten we toch echt bij de mens zoeken, de oplossing dus ook.
pi_210665358
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 september 2023 18:05 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Je begint weer dingen door elkaar te halen. Het is allemaal ook nogal complex: Stikstof, fosfaat, biodiversiteit, CO2, klimaat, luchtvervuiling, bosbranden, migratie. Allemaal grote complexe problemen, die vaak ook nog onderling in verbinding staan of invloed op elkaar hebben. Maar, zoals al eerder gezegd, de oorzaak moeten we toch echt bij de mens zoeken, de oplossing dus ook.
Als de oplossing schadelijker is dan niks doen, dan doe je niks.

Dat besef daalt maar niet in bij mensen.
Als je last van je grote teen hebt, dan snij je niet je been eraf zegmaar.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
  zondag 17 september 2023 @ 17:59:22 #150
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210665483
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 september 2023 17:59 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Dus eerst komt die stikstof van mest nog niet meer dan 100m ver neer, en vervolgens komt het overal nog neer, zelfs als je alle Nederlandse bronnen weghaalt, je spreekt je zelf meer en meer tegen.
En veel problemen gaan inderdaad de grens over, maar dat is toch geen reden om er hier dan maar niets aan te doen? Zeker met stikstof zal het verminderen van de uitstoot binnen Nederland, binnen Nederland flink effect hebben. Kijk ook maar naar de stikstofkaarten van Europa. De plekken met de hoogste neerslag, zijn de plekken met de hoogste uitstoot (maar die komt zeker wel meer dan 100m verder ook nog neer).
volgens het RIVM zal de stront lucht met 100 a 200 meter wel neergeslagen zijn , hoe kan men dan de landbouwbedrijven willen opkopen die 2 km of meer van de natura 2000 gebied liggen als piekbelaster, of wil men gewoon veel grond kopen met belastinggeld
https://www.rivm.nl/stiks(...)stikstof-en-ammoniak
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  zondag 17 september 2023 @ 18:53:53 #151
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210665978

De stikstof norm in nederland is 4000 keer zo hoog als in denemarken
een even groot land met net zoveel koeien en koeien stront

nergens in europa weet men wat van stikstof

Eigenlijk mogen er ook geen wilde zwijnen op de veluwe lopen
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210666469
Een piekbelaster heeft niet per definitie veel grond. Het recente rapport lijkt juist ook aan te tonen dat het ook veel verder neerkomt. Beiden zal waar zijn: Een flink deel komt op korte afstand neer, een deel ook veel verder. Dat zal ook afhangen van de weersomstandigheden. Bij meer wind zal een groter deel verder weg neerkomen.
pi_210666546
quote:
0s.gif Op zondag 17 september 2023 17:48 schreef ludovico het volgende:

[..]
Als de oplossing schadelijker is dan niks doen, dan doe je niks.

Dat besef daalt maar niet in bij mensen.
Als je last van je grote teen hebt, dan snij je niet je been eraf zegmaar.
Maar als die teen aan het afsterven is dan wel, om erger te voorkomen.
  zondag 17 september 2023 @ 19:57:43 #154
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210666792
quote:
0s.gif Op zondag 17 september 2023 19:28 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Een piekbelaster heeft niet per definitie veel grond. Het recente rapport lijkt juist ook aan te tonen dat het ook veel verder neerkomt. Beiden zal waar zijn: Een flink deel komt op korte afstand neer, een deel ook veel verder. Dat zal ook afhangen van de weersomstandigheden. Bij meer wind zal een groter deel verder weg neerkomen.
maar van de wilde zwijjnen die daar lopen komt het direkt daar neer , dat zijn piek piek piek belasters
ganzen uitkopen
https://www.agraaf.nl/art(...)-naar-gebiedsproces/
quote:
Boeren en biodiversiteit lijden onder ganzen
Aanpak ganzenoverlast naar gebiedsproces
Dat er iets moet gebeuren aan de ganzenoverlast in polder Zeevang (NH) , daar zijn boeren, natuurorganisaties en overheden het over eens.

Maar het effectief terugbrengen van het aantal ganzen wil niet vlotten.
Provincie Noord-Holland wil nu de aanpak van ganzenoverlast meenemen in de gebiedsprocessen.
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210667273
quote:
0s.gif Op zondag 17 september 2023 19:36 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Maar als die teen aan het afsterven is dan wel, om erger te voorkomen.
Nee dan snij je de teen eraf, ipv het hele been.

Anyhow, het gaat om doelmatigheid en proportionaliteit, die is volstrekt zoek, ziekelijke drammers!
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210668717
quote:
0s.gif Op zondag 17 september 2023 19:57 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
maar van de wilde zwijjnen die daar lopen komt het direkt daar neer , dat zijn piek piek piek belasters
ganzen uitkopen
https://www.agraaf.nl/art(...)-naar-gebiedsproces/
[..]
[ afbeelding ]
Als je allemaal sappige, open, grote, graslanden aanlegt voor grazende ganzen, is het niet zo gek dat ze daar massaal op afkomen toch?
pi_210668812
quote:
0s.gif Op zondag 17 september 2023 20:40 schreef ludovico het volgende:

[..]
Nee dan snij je de teen eraf, ipv het hele been.

Anyhow, het gaat om doelmatigheid en proportionaliteit, die is volstrekt zoek, ziekelijke drammers!
Ik ben het eens met doelmatigheid en proportionaliteit. Waar wij in verschillen is wat proportioneel is. Doemdenkers (en daar zie ik mezelf niet onder, maar jij ziet dat mogelijk anders) neigen de slechtst mogelijke uitkomsten van onderzoeken te belichten (en helaas doet de media dat vaak ook, omdat slechts nieuws het beste verkoopt). Mensen die bang zijn voor verandering, en liever alles hetzelfde willen houden, focussen juist op de best mogelijke uitkomsten van onderzoeken. De waarheid zal er ergens tussenin liggen (ik zeg niet 'het midden'). En wat er uiteindelijk zal gebeuren hangt af van wat voor maatregelen er genomen worden. Wat stikstof betreft is later ingrijpen duurder, en zacht ingrijpen heeft weinig effect, en pakt op den duur dus ook duur uit. Maar hoe hard moet je dan ingrijpen, dat is aan de politiek. En wat is doelmatig? Men hoopt(e) dat te doen via piekbelasters vlakbij natuurgebieden die lijden onder te hoge stikstofneerslag, maar die aanpak blijkt mogelijk niet zo effectief als gehoopt.
  maandag 18 september 2023 @ 07:32:12 #158
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210670001
quote:
0s.gif Op zondag 17 september 2023 22:49 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Als je allemaal sappige, open, grote, graslanden aanlegt voor grazende ganzen, is het niet zo gek dat ze daar massaal op afkomen toch?
nee maar dan moet men ook niet klagen over stikstof van stront

want als er beesten zijn die veel schijten dan wel ganzen
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210670164
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 07:32 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
nee maar dan moet men ook niet klagen over stikstof van stront

want als er beesten zijn die veel schijten dan wel ganzen
Ik heb nog nooit een verhaal gehoord over de ganzehouder die in zijn gierput verzopen is wel verschillende over koeien en varkensstront.

Dat je wederom vergeet dat er in gierkelders chemische reactie tussen stront en pies plaatsvinden waardoor reactief ammoniak ontstaat is wel weer typerend. :')
pi_210670230
quote:
0s.gif Op zondag 17 september 2023 22:54 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Ik ben het eens met doelmatigheid en proportionaliteit. Waar wij in verschillen is wat proportioneel is. Doemdenkers (en daar zie ik mezelf niet onder, maar jij ziet dat mogelijk anders) neigen de slechtst mogelijke uitkomsten van onderzoeken te belichten (en helaas doet de media dat vaak ook, omdat slechts nieuws het beste verkoopt). Mensen die bang zijn voor verandering, en liever alles hetzelfde willen houden, focussen juist op de best mogelijke uitkomsten van onderzoeken. De waarheid zal er ergens tussenin liggen (ik zeg niet 'het midden'). En wat er uiteindelijk zal gebeuren hangt af van wat voor maatregelen er genomen worden. Wat stikstof betreft is later ingrijpen duurder, en zacht ingrijpen heeft weinig effect, en pakt op den duur dus ook duur uit. Maar hoe hard moet je dan ingrijpen, dat is aan de politiek. En wat is doelmatig? Men hoopt(e) dat te doen via piekbelasters vlakbij natuurgebieden die lijden onder te hoge stikstofneerslag, maar die aanpak blijkt mogelijk niet zo effectief als gehoopt.
Ze weten niet eens hoeveel % van de depositie door de mens wordt beÔnvloed! Wat gebeurt daarmee als 50% van onze industriŽle output wordt verlaagd? En welke natuur hebben we dan? Wat kost dat? Geen goedkopere opties?

Zolang die kosten baten analyse niet op tafel ligt spreken we over een wetenschappelijk gat en activistische drammende wetenschappers die hun ideologie willen doordrukken en niet met de waarheid boven tafel halen bezig zijn.

Ik ben daar wel klaar mee, het gaat ook ten koste van wat, en dat dat niks waard zou zijn is valselijk, dus waar the fuck zijn we mee bezig.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
  maandag 18 september 2023 @ 08:41:46 #161
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_210670349
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 08:26 schreef ludovico het volgende:

[..]
Ze weten niet eens hoeveel % van de depositie door de mens wordt beÔnvloed!
Uiteindelijk is het een vrij simpele voedingsstoffenbalans, en dat rekensommetje is niet heel ingewikkeld.

quote:
Wat gebeurt daarmee als 50% van onze industriŽle output wordt verlaagd? En welke natuur hebben we dan? Wat kost dat? Geen goedkopere opties?

Zolang die kosten baten analyse niet op tafel ligt spreken we over een wetenschappelijk gat en activistische drammende wetenschappers die hun ideologie willen doordrukken en niet met de waarheid boven tafel halen bezig zijn.

Ik ben daar wel klaar mee, het gaat ook ten koste van wat, en dat dat niks waard zou zijn is valselijk, dus waar the fuck zijn we mee bezig.
Hier staat niks.

En wat betreft het halveren van de agrarische industriŽle productie: die levert maar een uiterst geringe bijdrage aan de Nederlandse economie (ongeveer de helft van de cultuursector), en zeker wanneer je kijkt naar de economische bijdrage van boeren t.o.v. het gebruikte landoppervlak (54%) is dat echt bijzonder laag.

Zet dat vervolgens af tegen alle kosten (die grotendeels op de maatschappij worden afgewenteld), dan zal die kosten- batenanalyse waar jij de mond vol van hebt niet heel positief uitpakken voor de agrarische industrie.
Huilen dan.
pi_210671672
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 08:26 schreef ludovico het volgende:

[..]
Ze weten niet eens hoeveel % van de depositie door de mens wordt beÔnvloed! Wat gebeurt daarmee als 50% van onze industriŽle output wordt verlaagd? En welke natuur hebben we dan? Wat kost dat? Geen goedkopere opties?

Zolang die kosten baten analyse niet op tafel ligt spreken we over een wetenschappelijk gat en activistische drammende wetenschappers die hun ideologie willen doordrukken en niet met de waarheid boven tafel halen bezig zijn.

Ik ben daar wel klaar mee, het gaat ook ten koste van wat, en dat dat niks waard zou zijn is valselijk, dus waar the fuck zijn we mee bezig.
Is het noodzakelijk om precies het percentage te weten welke de mens bijdraagt? Wat maakt dat nu uit of het 80% of 90% is? En zelfs als het 25% is. Er is teveel neerslag, en verschillende activiteiten van mensen zijn grote uitstoters. 1+1 = 2, dat is niet zo moeilijk, en er kan iets aan gedaan worden.
Op dezelfde voet verder gaan kost uiteindelijk veel meer, en dat weten de heren politici al tientallen jaren, maar die wilden er hun vingers totnutoe niet aan branden, en daarom zitten we nu met zo'n groot probleem, en moeten er ingrijpende en kostbare maatregelen genomen worden. Je kunt wachten, de biodiversiteit verder achteruit laten gaan, het oppervlaktewater verder laten vervuilen, het aantal plagen van insecten verder laten toenamen, etc, en dan over 10 jaar concluderen dat er nog veel harder ingegrepen moet worden, en dat het nog veel meer kost.
  maandag 18 september 2023 @ 16:49:47 #163
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210674593
men zou de dierlijke mest van de veehouders die onder de piekbelasters vallen , moeten vertellen hun dierlijke mest te laten verwerken en niet meer uitrijden , hele simpele oplossing he

dan is het hele probleem opgelost
maar vreemde zaak, dat wil de minister voor stikstof absoluut niet
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  maandag 18 september 2023 @ 17:00:57 #164
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210674705
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 08:15 schreef Basp1 het volgende:

[..]
Ik heb nog nooit een verhaal gehoord over de ganzehouder die in zijn gierput verzopen is wel verschillende over koeien en varkensstront.

Dat je wederom vergeet dat er in gierkelders chemische reactie tussen stront en pies plaatsvinden waardoor reactief ammoniak ontstaat is wel weer typerend. :')
a misschien het slootwater
zijn te veel ganzen

When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210675425
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 16:49 schreef michaelmoore het volgende:
men zou de dierlijke mest van de veehouders die onder de piekbelasters vallen , moeten vertellen hun dierlijke mest te laten verwerken en niet meer uitrijden , hele simpele oplossing he

dan is het hele probleem opgelost
maar vreemde zaak, dat wil de minister voor stikstof absoluut niet
Hoe wil je dat verwerken? Die dieren schijten en zeiken ook op het land en in de stal, en de methodes om de emissies van stallen drastisch te verlagen zijn eigenlijk allemaal op niets uitgelopen, of komen in ieder geval heel veel te kort.
pi_210675785
quote:
7s.gif Op maandag 18 september 2023 08:41 schreef Isdatzo het volgende:
Uiteindelijk is het een vrij simpele voedingsstoffenbalans, en dat rekensommetje is niet heel ingewikkeld.
De mens = door Nederlanders in NL wordt veroorzaakt.

quote:
7s.gif Op maandag 18 september 2023 08:41 schreef Isdatzo het volgende:
Hier staat niks.

En wat betreft het halveren van de agrarische industriŽle productie: die levert maar een uiterst geringe bijdrage aan de Nederlandse economie (ongeveer de helft van de cultuursector), en zeker wanneer je kijkt naar de economische bijdrage van boeren t.o.v. het gebruikte landoppervlak (54%) is dat echt bijzonder laag.

Zet dat vervolgens af tegen alle kosten (die grotendeels op de maatschappij worden afgewenteld), dan zal die kosten- batenanalyse waar jij de mond vol van hebt niet heel positief uitpakken voor de agrarische industrie.
Daar staat alles, zonder vraagstuk wat iets kost kun je geen kosten/baten analyse doen en derhalve ook niet concluderen of iets verstandig beleid is of niet.

Agrariers bezitten dat land, in een land waar eigendomsrechten worden gerespecteerd zul je boeren vrijwillig moeten overtuigen afstand te doen van hun land door er een prijs voor neer te leggen. Doe je dat niet word het hier eng Marxistisch. Jij hebt niet te bepalen wat de boer doet met zijn land. Ik heb niet te bepalen wat jij moet doen met jouw auto, of jouw huis.

Welke kosten worden afgewenteld op de maatschappij? Overigens hangt er nog een filosofische discussie achter die niet wordt gevoerd m.b.t. externaliteiten, en dat is het volgende:

Wat is "normaal" en hoort nou eenmaal bij verworven rechten? Wat is niet normaal en doet de boer schade aan de omgeving die we niet zouden moeten accepteren?

Over het algemeen geldt weer, als je vergunningverlening respecteert zul je dat niet met de hakbijl kortwieken maar met beleid afbouwen.

Dat er zo hard ingeschopt wordt met een vermeende superioriteitsdenken is zowel duivels als lachwekkend. Helaas doorziet niet iedereen dat.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210675814
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 11:35 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
. Er is teveel neerslag
Dogmatisch denken dit, tering jantje zeg hey, er is helemaal niet teveel neerslag, behalve voor bepaalde wenscultuur die niet duurzaam is, WEG ermee.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210675820
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 11:35 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Is het noodzakelijk om precies het percentage te weten welke de mens bijdraagt? Wat maakt dat nu uit of het 80% of 90% is?
Dat maakt alles uit want als NL geen invloed heeft dan maakt het niet uit hoeveel we hier doen, we halen de doelen toch nooit.

Neem aan dat je het intellect bezit dat als alle bedrijvigheid hier moet stoppen en iedereen verhongerd en sterft, en de natuur nog steeds niet is gered, dat de kosten de baten overstijgen.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210675828
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 11:35 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Op dezelfde voet verder gaan kost uiteindelijk veel meer,
Dogma
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 11:35 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
het aantal plagen van insecten verder laten toenamen, etc, en dan over 10 jaar concluderen dat er nog veel harder ingegrepen moet worden, en dat het nog veel meer kost.
Dogma dogma dogma.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
  maandag 18 september 2023 @ 18:59:26 #170
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210675840
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 18:14 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Hoe wil je dat verwerken? Die dieren schijten en zeiken ook op het land en in de stal, en de methodes om de emissies van stallen drastisch te verlagen zijn eigenlijk allemaal op niets uitgelopen, of komen in ieder geval heel veel te kort.
nederland is een hele grote zelf gemaakte vruchtbare delta , en die tover je niet naar een natuur die in Roemenie, Oost Duitsland , Frankrijk en Bulgarije ruim op natuurlijke wijze voorhanden is

mogelijk dat die natuur in drenthe en Limburg ook normaal aanwezig was of nog steeds wel is

Nu wil men in de Flevopolder een natuur maken die er nooit geweest is en die gaat de Ecologische Hoofd Structuur heten met wilde dieren en konikpaarden
nou geef mij portie maar aan fikkie

En maar klagen over Bramengroei , omdat die toevallig wel heel diep wortelen en geen last van de droogte hebben

en alles de schuld geven aan de koeien


en maar grond opkopen om dan allemaal ecologische hoofdstructuur te maken met belastinggeld

[ Bericht 7% gewijzigd door michaelmoore op 18-09-2023 19:04:36 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210675892
Overigens lijkt het me helemaal terecht dat de staat in ieder geval moet weten WELK invloed wij hebben op depositie, gezien alles heel ver weg kan waaien is de emissie in NL vs depositie in NL misschien slechts voor 10% gecorreleerd of nog minder.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
  maandag 18 september 2023 @ 19:06:26 #172
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210675913
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 19:04 schreef ludovico het volgende:
Overigens lijkt het me helemaal terecht dat de staat in ieder geval moet weten WELK invloed wij hebben op depositie, gezien alles heel ver weg kan waaien is de emissie in NL vs depositie in NL misschien slechts voor 10% gecorreleerd of nog minder.
al ruim je alle koeien en varkens op in nederland dan nog blijft de industrie en wegen de "Natuur" parten spelen
https://eenvandaag.avrotr(...)het-willen-uitkopen/
het zal nooit hier een robuuste wilde natuur gaan worden met veel wilde dieren , dan komt iedereen tegen in opstand
Nederland is een keurig park met campings
men gaat teveel op vakantie naar goedkope landen als kirgizie waar wel ruwe natuur is en konikpaarden lopen
wat mij betreft gaan we in de oostvaarderspolder hele mooie woningen bouwen aan het water

[ Bericht 5% gewijzigd door michaelmoore op 18-09-2023 20:19:19 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210675938
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 19:06 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
al ruim je alle koeien en varkens op in nederland dan nog blijft de indiustrie en wegen voor de natuur parten spelen

het zal nooit hier een wilde ruwe natuur gaan worden met veel wilde dieren , dan komt iedereen tegen in opstand
Nee wolfjes zijn lief
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210677554
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 18:56 schreef ludovico het volgende:

[..]
Dogmatisch denken dit, tering jantje zeg hey, er is helemaal niet teveel neerslag, behalve voor bepaalde wenscultuur die niet duurzaam is, WEG ermee.
Nederland heeft verdragen ondertekend waarbij het zich gebonden heeft aan het behouden van biodiversiteit. Vele onderzoeken, die tientallen jaren teruggaan, tonen aan dat stikstof een grote invloed heeft op biodiversiteit, in negatieve zin. Dus om zich aan de ondertekende verdragen te houden, is het zaak de oorzaken aan te pakken, een belangrijke oorzaak is dus overmatige stikstofneerslag. Het is ook niet voor niks dat van de 9 biologische grenzen waar men wereldwijd naar kijkt, en die de belangrijkste indicatoren zijn voor het in balans houden van de aarde, er eentje bestaat uit stikstof en fosfaat.
Ook is er een sterke relatie tussen biodiversiteit en het goed functioneren van ecosystemen. Hoe hoger de biodiversiteit, hoe meer een ecosysteem zich verzet tegen verandering, en hoe beter opbrengsten van ecosystemen (hoeveelheid water, vis) voorspeld kunnen worden, en hoe minder plagen er zullen zijn. Maar steek vooral je kop in het zand :)
  maandag 18 september 2023 @ 21:54:29 #175
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210677748
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 21:40 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Nederland heeft verdragen ondertekend waarbij het zich gebonden heeft aan het behouden van biodiversiteit. Vele onderzoeken, die tientallen jaren teruggaan, tonen aan dat stikstof een grote invloed heeft op biodiversiteit, in negatieve zin. Dus om zich aan de ondertekende verdragen te houden, is het zaak de oorzaken aan te pakken, een belangrijke oorzaak is dus overmatige stikstofneerslag. Het is ook niet voor niks dat van de 9 biologische grenzen waar men wereldwijd naar kijkt, en die de belangrijkste indicatoren zijn voor het in balans houden van de aarde, er eentje bestaat uit stikstof en fosfaat.
Ook is er een sterke relatie tussen biodiversiteit en het goed functioneren van ecosystemen. Hoe hoger de biodiversiteit, hoe meer een ecosysteem zich verzet tegen verandering, en hoe beter opbrengsten van ecosystemen (hoeveelheid water, vis) voorspeld kunnen worden, en hoe minder plagen er zullen zijn. Maar steek vooral je kop in het zand :)
het is beter om te kijken of er inderdaad achteruitgang is van de natuur ja dan nee.

mischien moeten we dan wat meer natuur maken zo hier en daar,
zelf ben ik voor meer mooie parken met dieren , zals men hier doet,

en niet nog meer extra natuur maken in de Flevo , dat is cultuurgrond en moet dat blijven
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210677916
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 18:57 schreef ludovico het volgende:

[..]
Dat maakt alles uit want als NL geen invloed heeft dan maakt het niet uit hoeveel we hier doen, we halen de doelen toch nooit.

Neem aan dat je het intellect bezit dat als alle bedrijvigheid hier moet stoppen en iedereen verhongerd en sterft, en de natuur nog steeds niet is gered, dat de kosten de baten overstijgen.
Aangezien er veel zeewind is in Nederland, en er van zee weinig stikstof komt, kun je wel aanvoelen dat de meeste stikstof die in Nederland neerslaat ook in Nederland uitgestoten wordt, dus Nederland kan wel degelijk heel wat doen aan de neerslag van stikstof in Nederland.
pi_210677949
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 18:59 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
nederland is een hele grote zelf gemaakte vruchtbare delta , en die tover je niet naar een natuur die in Roemenie, Oost Duitsland , Frankrijk en Bulgarije ruim op natuurlijke wijze voorhanden is

mogelijk dat die natuur in drenthe en Limburg ook normaal aanwezig was of nog steeds wel is

Nu wil men in de Flevopolder een natuur maken die er nooit geweest is en die gaat de Ecologische Hoofd Structuur heten met wilde dieren en konikpaarden
nou geef mij portie maar aan fikkie

En maar klagen over Bramengroei , omdat die toevallig wel heel diep wortelen en geen last van de droogte hebben

en alles de schuld geven aan de koeien

en maar grond opkopen om dan allemaal ecologische hoofdstructuur te maken met belastinggeld
Als Nederland zo'n vruchtbare delta is, waarom wordt er dan zoveel kunstmest gebruikt? En dat boeren dat gebruiken om hun productie te verhogen, geeft ook wel aan dat die hoeveelheid extra stikstof buiten dat agrarische land het evenwicht daar uit balans maakt, en dus schadelijk is, want negatieve invloed op biodiversiteit, waar Nederland zich aan gecomitteerd heeft om die te behouden.
pi_210677979
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 19:04 schreef ludovico het volgende:
Overigens lijkt het me helemaal terecht dat de staat in ieder geval moet weten WELK invloed wij hebben op depositie, gezien alles heel ver weg kan waaien is de emissie in NL vs depositie in NL misschien slechts voor 10% gecorreleerd of nog minder.
Van zee komt weinig tot niks binnen, er is voornamelijk wind uit zee in Nederland, de meeste stikstof die in Nederland neerslaat wordt in Nederland uitgestoten. Dat kun je ook goed zien aan Europese kaarten van stikstofneerslag, die gebieden met de hoogste neerslag liggen ook in de gebieden met de hoogste uitstoot. Het is allemaal niet zo moeilijk, maar steek vooral je kop in het zand.
pi_210677992
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 19:06 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
al ruim je alle koeien en varkens op in nederland dan nog blijft de industrie en wegen de "Natuur" parten spelen
https://eenvandaag.avrotr(...)het-willen-uitkopen/
het zal nooit hier een robuuste wilde natuur gaan worden met veel wilde dieren , dan komt iedereen tegen in opstand
Nederland is een keurig park met campings
men gaat teveel op vakantie naar goedkope landen als kirgizie waar wel ruwe natuur is en konikpaarden lopen
wat mij betreft gaan we in de oostvaarderspolder hele mooie woningen bouwen aan het water
Behoud biodiversiteit wilt niet gelijk zeggen dat je een robuuste wilde natuur met veel wilde dieren moet hebben.
  maandag 18 september 2023 @ 22:30:21 #180
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210678182
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 22:11 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Als Nederland zo'n vruchtbare delta is, waarom wordt er dan zoveel kunstmest gebruikt? En dat boeren dat gebruiken om hun productie te verhogen, geeft ook wel aan dat die hoeveelheid extra stikstof buiten dat agrarische land het evenwicht daar uit balans maakt, en dus schadelijk is, want negatieve invloed op biodiversiteit, waar Nederland zich aan gecomitteerd heeft om die te behouden.
Je moet niet zo vaak het woord biodiversiteit posten, is een nietszeggend woord

Mijn buurvrouw denkt dat ze verstand van planten heeft, ze koopt een struik, laat die een dag in de zon liggen
(wortels dood) , dan graaft ze een gat, zet de struik erin, doet het gat dicht en denkt dat ie mooie bloemen gaat geven
Aan het eind van het jaar is de struik dood en ze geeft de handelaar de schuld
Zo naief is de nederlander ook als het om natuur gaat, die denkt dat wat ie op een Nature documentaire ziet, normaal is

Voor de land en tuinbouw is stikstof een zegen , voor de mensheid is voeding gegarandeerd
ieder land gebruikt stikstof , maar weinig landen hebben zo veel vruchtbare zeebodem als Nederland, wees daar trots op en maak er geen serengeti van

Ir Lely heeft zeer goed werk verricht en om daar een serengetti van te willen maken gaat me te ver
Ik ben dan ook geen voorstander van ontpolderen zoals de natuur freaks zo graag willen

Nederland was vroeger een ondiepe binnen zee met meren en veen moeras behalve zuid limburg
Maar je hebt gelijk , we zouden onze stront aan landen in Afrika moeten geven, en daar tuinbouwbedrijven gaan starten

quote:
Europa heeft een belangrijke meststoffenindustrie, maar is afhankelijk van de invoer van vooral aardgas, fosfaten en kaliumcarbonaat.
De internationale handel in de stikstof, fosfaat en kalium is sterk geconcentreerd: in 2020 waren de vijf grootste exporteurs van nutriŽnten goed voor 43 procent van de wereldhandel in stikstof, 76 procent van de wereldhandel in fosfaten en 83 procent van de wereldhandel in kaliumcarbonaat.

Veel energie nodig
Voor de productie van synthetische stikstofhoudende meststoffen is veel energie nodig.
In de Europese Unie is de energiebron gewoonlijk aardgas.
Dat dient ook als grondstof voor de productie van waterstof, dat nodig is voor synthetische stikstofhoudende meststoffen (het tussenproduct is ammoniak).
In dit proces wordt stikstof uit de lucht gewonnen.

De Europese Unie importeerde in 2021 ongeveer 26 miljoen ton stikstof, fosfaat en kaliumcarbonaat en tussenproducten, hoofdzakelijk op basis van stikstof (10,6 miljoen ton).
Tot die producten behoren ammoniak, ureum, ureumammoniumnitraat, ammoniumnitraat, kaliumcarbonaat (3,4 miljoen ton), fosfor en precursoren (6,4 miljoen ton) en samengestelde meststoffen die de drie nutriŽnten stikstof, fosfor en kalium bevatten (5,6 miljoen ton).

Rusland is enerzijds een grote producent van aardgas, in grote hoeveelheden nodig om stikstofkunstmest te produceren.
Het land is ook 's werelds grootste exporteur van meststoffen, vooral van stikstof, en de op een na belangrijkste exporteur van fosfaatmeststoffen.
In 2020 was Rusland goed voor ongeveer 15 procent van de wereldwijde uitvoer van meststoffen.


[ Bericht 4% gewijzigd door michaelmoore op 18-09-2023 23:04:55 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  maandag 18 september 2023 @ 22:31:05 #181
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210678190
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 22:13 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Behoud biodiversiteit wilt niet gelijk zeggen dat je een robuuste wilde natuur met veel wilde dieren moet hebben.
biodiversiteit is een zeer fraai woord he?/
maar Nederland is een keurig aan gelegd parkje met cultuur grond en heel veel tuinbouw en landbouw


geen nieuwe wildernis meer maken , dat is mislukt, de wilde beesten zijn dood, afgeschoten, opgegeten , niet meer doen .
ook geen Ecologische Hoofd Structuur
ga maar op vakantie[ Bericht 9% gewijzigd door michaelmoore op 18-09-2023 22:52:16 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210679338
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 22:30 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
Je moet niet zo vaak het woord biodiversiteit posten, is een nietszeggend woord
Hoezo? Begrijp je het anders niet?

quote:
Mijn buurvrouw denkt dat ze verstand van planten heeft, ze koopt een struik, laat die een dag in de zon liggen
(wortels dood) , dan graaft ze een gat, zet de struik erin, doet het gat dicht en denkt dat ie mooie bloemen gaat geven
Aan het eind van het jaar is de struik dood en ze geeft de handelaar de schuld
Zo naief is de nederlander ook als het om natuur gaat, die denkt dat wat ie op een Nature documentaire ziet, normaal is
Ik weet niet wat je buurvrouw hier mee te maken heeft.

quote:
Voor de land en tuinbouw is stikstof een zegen , voor de mensheid is voeding gegarandeerd
ieder land gebruikt stikstof , maar weinig landen hebben zo veel vruchtbare zeebodem als Nederland, wees daar trots op en maak er geen serengeti van

Ir Lely heeft zeer goed werk verricht en om daar een serengetti van te willen maken gaat me te ver
Ik ben dan ook geen voorstander van ontpolderen zoals de natuur freaks zo graag willen

Nederland was vroeger een ondiepe binnen zee met meren en veen moeras behalve zuid limburg
Maar je hebt gelijk , we zouden onze stront aan landen in Afrika moeten geven, en daar tuinbouwbedrijven gaan starten
De Serengeti heeft lang niet overal voedselrijke gronden, en toch een hoge biomassa, daar is geen stikstof voor nodig.
Overigens zijn er zat Nederlandse boeren in Afrika, vooral bloemenboeren in Kenya, Ethiopie, Tanzania en Zimbabwe. Maar ik heb ook vrienden met grote, productieve boerderijen (10.000 hectare+) elders. Die hebben lang niet allemaal 'hulp' van Nederland nodig hoor.
pi_210679347
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 22:31 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
biodiversiteit is een zeer fraai woord he?/
maar Nederland is een keurig aan gelegd parkje met cultuur grond en heel veel tuinbouw en landbouw

geen nieuwe wildernis meer maken , dat is mislukt, de wilde beesten zijn dood, afgeschoten, opgegeten , niet meer doen .
ook geen Ecologische Hoofd Structuur
ga maar op vakantie

Ah, je snapt het niet. Cultuur sluit biodiversiteit niet uit, en betekent niet dat de biodiversiteit dan nul is, of dat er in cultuurgebieden geen rekening mee gehouden moet worden. Je haalt cultuur, wildernis en biodiversiteit een beetje door elkaar. Zowel cultuurgrond als wildernis bevatten biodiversiteit, alleen de een wat minder dan de ander.
Ik heb de wetten niet opgesteld en ondertekend...
  dinsdag 19 september 2023 @ 07:32:55 #184
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210680009
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 00:54 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Ah, je snapt het niet. Cultuur sluit biodiversiteit niet uit, en betekent niet dat de biodiversiteit dan nul is, of dat er in cultuurgebieden geen rekening mee gehouden moet worden. Je haalt cultuur, wildernis en biodiversiteit een beetje door elkaar. Zowel cultuurgrond als wildernis bevatten biodiversiteit, alleen de een wat minder dan de ander.
Ik heb de wetten niet opgesteld en ondertekend...
nee je begrijpt het niet , dat is zeebodem gemaakt voor landbouw daar ga je niet ook nog weer eens een serengeti van maken
wil je het weeer gaan ontpolderen andersa
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  dinsdag 19 september 2023 @ 07:34:15 #185
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210680017
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 00:51 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Hoezo? Begrijp je het anders niet?
[..]
Ik weet niet wat je buurvrouw hier mee te maken heeft.
[..]
De Serengeti heeft lang niet overal voedselrijke gronden, en toch een hoge biomassa, daar is geen stikstof voor nodig.
Overigens zijn er zat Nederlandse boeren in Afrika, vooral bloemenboeren in Kenya, Ethiopie, Tanzania en Zimbabwe. Maar ik heb ook vrienden met grote, productieve boerderijen (10.000 hectare+) elders. Die hebben lang niet allemaal 'hulp' van Nederland nodig hoor.
mijn buurvrouw is deze domme hang om overal woeste natuur te willen maken met wilde beesten die dan weer dood moeten opeens
ze ziet wat en denkt dat alles kan en ook moet zonder iets te weten

we hebben een zeer groeizaam land met dank aan stikstof en andere meststoffen en een vruchtbare zeebodem, zonder stikstof dan krijgen we inderdaad een zeer arme uitgemergelde grond
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210680736
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 21:40 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Nederland heeft verdragen ondertekend waarbij het zich gebonden heeft aan het behouden van biodiversiteit
???

Deze problematiek gaat over Natura2000 en EU beleid mbt habitatsrichtlijnen waarbij wij als NL ZELF natuur hebben aangewezen die "niet mag veranderen" dat is een politieke beslissing geweest die wij ZELF hier hebben genomen dus kan OOK worden teruggedraaid.
Als dat niet kan is onze democratie weer een stukje uitgehold, geldt idem ook voor verdragen al zou je daar niet uit kunnen stappen.

Overigens, Rob Jetten heeft al aangetoond dat het "verdrag" argument uiterst selectief ingezet kan worden, immers stapte hij zťlf ook uit een verdrag in zijn ambtstermijn.

Hoop gelul dus, het doet er niet toe door welk politiek hoepeltje je zou moeten springen, maar als het hoge kosten oplevert vanuit een gecreŽerde politieke realiteit wordt het ondertussen haast crimineel.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210680761
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 22:12 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Van zee komt weinig tot niks binnen, er is voornamelijk wind uit zee in Nederland, de meeste stikstof die in Nederland neerslaat wordt in Nederland uitgestoten. Dat kun je ook goed zien aan Europese kaarten van stikstofneerslag, die gebieden met de hoogste neerslag liggen ook in de gebieden met de hoogste uitstoot. Het is allemaal niet zo moeilijk, maar steek vooral je kop in het zand.
Zeg, mijn vraag is valide of niet? Hoe komt daar antwoord op?
Je komt met "onderbouwde onderbuik" denk je dat dat voldoende is om het land op slot te gooien en bedrijven uit te kopen / positie van boeren uit te hollen?

Punt 2:
"Piekbelasters" was desinfo, de uitstoot blijft helemaal niet dicht bij het bedrijf hangen, derhalve is er geen hogere depositie van een enkel bedrijf op een enkel natuurgebied, zeker niet binnen 25km, dat beleid was dus compleet fout, boeren zaten daardoor wel in onzekerheid, wat kost die schade?

Op afstand van 300 - 500 meter was er geen verhoging meer te zien van een enkel bedrijf, als dat in een gebied is zonder overige uitstoters wordt het helemaal mooi, ik zie helemaal niet zoveel indicaties dat stikstof binnen de landsgrenzen blijft hangen.

Op Schiermonnikoog was de concentratie NH4 met veel minder koeien niet eens afgenomen (!).
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210680802
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2023 22:12 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Van zee komt weinig tot niks binnen,
Vanuit zee komt in casus Schiermonnikoog 100% binnen.

Erisman o.a. doet aan activisme bedrijven, dat de boeren opgeofferd worden voor minder stikstof doet hem niks.
Minder stikstof is goed voor bepaalde natuur, daar mag alles voor wijken, zo werkt dat in een dogmatisch hoofd.

Een wetenschapper legt de feiten op tafel en heeft het daadwerkelijk over de voor en nadelen van beleid (!).

Er worden veel te veel impliciete aannames gemaakt, geen enkele garantie dat het deugdzaam is (ja een klein effect minder stikstof is dogmatisch mega duurzaam in een activistisch hoofd).

AFWEGEN. Poltiek bedrijven, op basis van wetenschap, niet activisme.

Nu wordt er geen politiek bedreven maar gezegd "ja we moeten luisteren naar de wetenschappers (activisten)." Ook al is het DRIJFZAND.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210681025
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 09:34 schreef ludovico het volgende:

[..]
Vanuit zee komt in casus Schiermonnikoog 100% binnen.

Volgens Wikipedia hebben ze daar 7 melkveehouders. Zijn deze dan al uitgekocht en geheel opgedoekt?
pi_210681215
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 10:05 schreef Basp1 het volgende:

[..]
Volgens Wikipedia hebben ze daar 7 melkveehouders. Zijn deze dan al uitgekocht en geheel opgedoekt?
Nee, reductie in veestapel zorgde voor 0 gemeten verminderde ammoniak (oa?) concentraties.
https://www.universiteitl(...)-van-schiermonnikoog

Echt we doen steeds alsof de wetenschap zo volwassen is, en luisteren braaf naar de professor, maar het wordt echt even tijd om ze in een menselijk perspectief te plaatsen.

quote:
Het antwoord op de vraag van BBB is dus: Nee, we kunnen nu niet concluderen dat het verkleinen van de veestapel niet doelmatig is. Meten is weten, maar dan moeten we wel de goede metingen doen. Het verbaast mij steeds weer dat het kabinet veel geld heeft gereserveerd voor stikstofmaatregelen, bijna 25 miljard, maar dat er geen cent is gereserveerd voor wetenschappelijke inbreng en begeleiding hiervan, laat staan voor monitoring van de bereikte resultaten.
Tjah.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210681337
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 10:32 schreef ludovico het volgende:

[..]
Nee, reductie in veestapel zorgde voor 0 gemeten verminderde ammoniak (oa?) concentraties.
https://www.universiteitl(...)-van-schiermonnikoog

Echt we doen steeds alsof de wetenschap zo volwassen is, en luisteren braaf naar de professor, maar het wordt echt even tijd om ze in een menselijk perspectief te plaatsen.
[..]
Tjah.
Ik luister liever graag naar mensen die niet liegen en dingen verdraaien. En dat is bij jou nu niet het geval. :')

Selectief quoten dat kan ik ook uit de link van jou artikel.

Passen we dit model toe op de MAN-metingen op Schiermonnikoog, dan zien we dat de uitstoot met zo’n 25% is afgenomen. Dat is nog niet hetzelfde als het effect van de 38% veestapel reductie. Navraag bij de boeren leert dat zij vanwege de hoge melkprijs meer kunstmest en krachtvoer hebben gebruikt wat een verklaring kan zijn waarom we ‘slechts’ 25% verlaging van de uitstoot door het verkleinen van de veestapel meten. Kunstmest en krachtvoer bepalen namelijk voor een groot deel de stikstofemissie.

Dus ja er is weldegelijk een vermindering gemeten van 25%. ^O^
pi_210681874
Als we zonder stikstof zeer arme uitgemergelde grond krijgen, waarom blijf je dan zeggen dat die zeebodem zo vruchtbaar is?
En jouw buurvrouw heeft hier echt niks mee te maken. Nogmaals biodiversiteit is niet gelijk aan 'woeste natuur', 'wilde natuur', en cultuur grond heeft ook biodiversiteit. Maar je weet zelf ook wel dat je vroeger veel meer biodiversiteit in het boerenland had.
pi_210681906
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 09:24 schreef ludovico het volgende:

[..]
???

Deze problematiek gaat over Natura2000 en EU beleid mbt habitatsrichtlijnen waarbij wij als NL ZELF natuur hebben aangewezen die "niet mag veranderen" dat is een politieke beslissing geweest die wij ZELF hier hebben genomen dus kan OOK worden teruggedraaid.
Als dat niet kan is onze democratie weer een stukje uitgehold, geldt idem ook voor verdragen al zou je daar niet uit kunnen stappen.

Overigens, Rob Jetten heeft al aangetoond dat het "verdrag" argument uiterst selectief ingezet kan worden, immers stapte hij zťlf ook uit een verdrag in zijn ambtstermijn.

Hoop gelul dus, het doet er niet toe door welk politiek hoepeltje je zou moeten springen, maar als het hoge kosten oplevert vanuit een gecreŽerde politieke realiteit wordt het ondertussen haast crimineel.
Maar Nederland heeft mede dat EU beleid bepaald, en men dacht in Nederland goedkoop weg te komen door gebieden als de Waddenzee voor Natura2000 aan te wijzen. De overheid kan zich gewoon niet aan de eigen regels houden, dat is wel een beetje het thema geweest van alle Rutte-kabinetten. Het lijkt me niet dat je dan maar de regels aan moet gaan passen, omdat het zo moeilijk is je eraan te houden, terwijl je donders goed weet dat die regels er niet voor niks zijn.
Verder gaan met stikstof en fosfaat (en bijv CO2 uitstoot) op dezelfde voet laat de kosten van de impact daarvan alleen maar toenemen. Denk bijv aan de kosten om water schoon te krijgen zodat je thuis schoon water hebt. Of moet je daar dan ook maar de normen aan gaan passen?
pi_210681948
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 09:28 schreef ludovico het volgende:

[..]
Zeg, mijn vraag is valide of niet? Hoe komt daar antwoord op?
Je komt met "onderbouwde onderbuik" denk je dat dat voldoende is om het land op slot te gooien en bedrijven uit te kopen / positie van boeren uit te hollen?

Punt 2:
"Piekbelasters" was desinfo, de uitstoot blijft helemaal niet dicht bij het bedrijf hangen, derhalve is er geen hogere depositie van een enkel bedrijf op een enkel natuurgebied, zeker niet binnen 25km, dat beleid was dus compleet fout, boeren zaten daardoor wel in onzekerheid, wat kost die schade?

Op afstand van 300 - 500 meter was er geen verhoging meer te zien van een enkel bedrijf, als dat in een gebied is zonder overige uitstoters wordt het helemaal mooi, ik zie helemaal niet zoveel indicaties dat stikstof binnen de landsgrenzen blijft hangen.

Op Schiermonnikoog was de concentratie NH4 met veel minder koeien niet eens afgenomen (!).
Het land op slot gooien? Hoeveel boeren zijn er? Hoeveel worden er uitgekocht?

Grappig wel, volgens @michaelmoore komt de stikstof niet verder dan 100m, volgens jou komt het juist ook veel verder. Linksom of rechtsom wordt het gebruikt als argument dat piekbelasters op dezelfde voet door kunnen blijven gaan.

Ik zeg niet dat stikstof binnen de landsgrenzen blijft, maar als je naar Europese stikstofkaarten kijkt, zie je wel dat de hoogste concentraties zijn in de gebieden met de hoogste uitstoot. Dat geeft wel de relatie tussen uitstoot en neerslag neer.

En @Basp1 heeft je Schiermonnikoog argument ook al weerlegt.

Een ander stukje uit de link van Basp1 waar ik het mee eens ben:

quote:
Het verbaast mij steeds weer dat het kabinet veel geld heeft gereserveerd voor stikstofmaatregelen, bijna 25 miljard, maar dat er geen cent is gereserveerd voor wetenschappelijke inbreng en begeleiding hiervan, laat staan voor monitoring van de bereikte resultaten.
pi_210684611
quote:
_O- Jezusmina.

NEE, er is niet 25% minder gemeten.
Volgens het model is de uitstoot met 25% afgenomen, als er meerdere verklarende variabelen in het model worden gestopt, dat is NIET gemeten, de gemeten uitstoot was hetzelfde.

Of het model goed is en het een goede voorspelling is over "ceteris paribus" afname uitstoot is een andere vraag.

[ Bericht 0% gewijzigd door ludovico op 19-09-2023 16:37:12 ]
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
  dinsdag 19 september 2023 @ 16:31:20 #196
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210684636
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 11:58 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Als we zonder stikstof zeer arme uitgemergelde grond krijgen, waarom blijf je dan zeggen dat die zeebodem zo vruchtbaar is?
En jouw buurvrouw heeft hier echt niks mee te maken. Nogmaals biodiversiteit is niet gelijk aan 'woeste natuur', 'wilde natuur', en cultuur grond heeft ook biodiversiteit. Maar je weet zelf ook wel dat je vroeger veel meer biodiversiteit in het boerenland had.
zeebodem is vruchtbare grond doordat er een goed bemesting is

als jij een sportieve prestatie moet leveren ieder jaar dan moet je ook goed eten
planten nemen veel stikstof en andere elementen op en ook sporenelementen zijn benodigd voor een goede bladstand en een goede productie

Heb je slechte schrale zandgrond dan zal er slechte aardappels groeien ook al geef je perfecte bemesting, door dat het water opgevend vermogen slecht is
maar die is wel geschikt voor jouw natuur spelletjes met grasjes en wolven en zwijnen

quote:
Welke bemesting heeft een aardappel nodig?
Als vuistregel geldt dat aardappelplanten de eerste twee maanden (wanneer het bladdeel van de plant zich snel ontwikkelt) meer stikstof (NPK 34-0-0) nodig hebben.

Vanaf de tweede maand tot twee weken voor de oogst hebben de planten meer kalium (12-12-17 of 14-7-21) nodig om goed gevormde aardappels te krijgen.


[ Bericht 1% gewijzigd door michaelmoore op 19-09-2023 16:46:06 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210684717
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 12:10 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Het land op slot gooien?
Heb je het gemist?
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210684738
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 12:10 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Grappig wel, volgens @michaelmoore komt de stikstof niet verder dan 100m, volgens jou komt het juist ook veel verder.
Beide is juist, de 10% die wťl meetbaar neerslaat en blijft in de omgeving komt niet verder dan 100 meter.

De 90% die niet meetbaar in de achtergrondruis vervalt komt veel verder, hoe ver is de vraag en van toepassing op het proportionaliteit vraagstuk.

En onderdeel 1. Die lokale neerslag, reikt niet ver genoeg om over piekbelasters te spreken.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210684741
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 16:29 schreef ludovico het volgende:

[..]
_O- Jezusmina.

NEE, er is niet 25% minder gemeten.
Volgens het model is de uitstoot met 25% afgenomen, als er meerdere verklarende variabelen in het model worden gestopt, dat is NIET gemeten, de gemeten uitstoot was hetzelfde.

Of het model goed is en het een goede voorspelling is over "ceteris paribus" afname in de lucht is een andere vraag.
De MAN metingen zijn bij jou opeens geen metingen, we leren hier dagelijks iets bij. _O-
pi_210684747
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 12:10 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Linksom of rechtsom wordt het gebruikt als argument dat piekbelasters op dezelfde voet door kunnen blijven gaan.
"Piekbelasters" is dus bullcrap, voor de duidelijkheid.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210684754
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 12:10 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Ik zeg niet dat stikstof binnen de landsgrenzen blijft, maar als je naar Europese stikstofkaarten kijkt, zie je wel dat de hoogste concentraties zijn in de gebieden met de hoogste uitstoot. Dat geeft wel de relatie tussen uitstoot en neerslag neer.
Ja in bepaalde mate wel ja. Dus daar zijn vast inzichtelijke conclusies uit te trekken door een ethische wetenschapper.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210684767
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 12:10 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
En @Basp1 heeft je Schiermonnikoog argument ook al weerlegt.
Nee dus, maar leuk, het zou best kunnen dat er 25% minder uitstoot was, dat schat model X namelijk in, alleen is dat nog niet gemeten in NH3 concentraties, die waren namelijk hetzelfde.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
  dinsdag 19 september 2023 @ 16:42:58 #203
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210684776
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 16:40 schreef ludovico het volgende:

[..]
"Piekbelasters" is dus bullcrap, voor de duidelijkheid.
piekbelasters kan alles zijn
quote:
Smalle weg door Veluwe blijkt piekbelaster, is daar iets aan te doen? '
Als het een boerenbedrijf was geweest, had de overheid het willen uitkopen'
maar Bramen die er veel groeien dat komt omdat Bramen heel diep wortelen en dus altijd wel water krijgen , dus bramen hebben het heel erg goed, meer licht ,door minder concurrentie en voldoende vocht, het "probleem" van de natuur is voornamelijk een droogte probleem

https://eenvandaag.avrotr(...)het-willen-uitkopen/
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210684780
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 12:03 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Maar Nederland heeft mede dat EU beleid bepaald, en men dacht in Nederland goedkoop weg te komen door gebieden als de Waddenzee voor Natura2000 aan te wijzen. De overheid kan zich gewoon niet aan de eigen regels houden, dat is wel een beetje het thema geweest van alle Rutte-kabinetten. Het lijkt me niet dat je dan maar de regels aan moet gaan passen, omdat het zo moeilijk is je eraan te houden, terwijl je donders goed weet dat die regels er niet voor niks zijn.
Verder gaan met stikstof en fosfaat (en bijv CO2 uitstoot) op dezelfde voet laat de kosten van de impact daarvan alleen maar toenemen. Denk bijv aan de kosten om water schoon te krijgen zodat je thuis schoon water hebt. Of moet je daar dan ook maar de normen aan gaan passen?
Dat hele water gezeik is helemaal hypocriet als de neten, water is spotgoedkoop, daar bestaat de WIL gewoon niet om buffer capaciteit aan te leggen.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
  dinsdag 19 september 2023 @ 16:47:58 #205
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210684829
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 12:10 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Het land op slot gooien? Hoeveel boeren zijn er? Hoeveel worden er uitgekocht?

Grappig wel, volgens @:michaelmoore komt de stikstof niet verder dan 100m, volgens jou komt het juist ook veel verder. Linksom of rechtsom wordt het gebruikt als argument dat piekbelasters op dezelfde voet door kunnen blijven gaan.

Als de overheid iets zinngs wil doen dan kan ze de veeboeren waarvan ze het land will hebben, , hun dierlijke mest laten verwerken en in plaats daarvan kunstmest strooien

dat waait niet over
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210684846
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 16:47 schreef michaelmoore het volgende:
Als de overheid iets zinngs wil doen dan kan ze de veeboeren waarvan ze het land will hebben, , hun dierlijke mest laten verwerken en in plaats daarvan kunstmest strooien
Eerst verwerken en daarna alsnog op het land omdat het minder vervliegt?

Hoe heilzaam is dat vervliegen tegengaan, wat is de waarde van schrale natuur hier? Kan die vraag eerst worden beantwoord?
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
  dinsdag 19 september 2023 @ 16:51:11 #207
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210684862
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 00:51 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Hoezo? Begrijp je het anders niet?
[..]
Ik weet niet wat je buurvrouw hier mee te maken heeft.
[..]
De Serengeti heeft lang niet overal voedselrijke gronden, en toch een hoge biomassa, daar is geen stikstof voor nodig.

een biomassa is geen voeding

je kletst net zo dom als mijn buurvrouw , een plant heeft voeding nodig , NPK en sporenelementen
een plant is net als een sportman , de biefstuk van een plant is de stikstof

Laat maar eens een paar bodemmonsters nemen in de serengeti
nou ik kom wel eens in afrika, maar dat is niet de flevopolder hoor

[ Bericht 7% gewijzigd door michaelmoore op 19-09-2023 17:07:51 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  dinsdag 19 september 2023 @ 16:54:17 #208
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210684883
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 16:49 schreef ludovico het volgende:

[..]
Eerst verwerken en daarna alsnog op het land omdat het minder vervliegt?

Hoe heilzaam is dat vervliegen tegengaan, wat is de waarde van schrale natuur hier? Kan die vraag eerst worden beantwoord?
ja dat was een voorstel van sharon dijksma

en men wil dat overwaaien van stikstof op schrale natuur tegengaan , dat kan door dierlijke mest om te vormen naar kunstmest

in schrale natuur als dunne zandgrond groeit weinig, maar voor de zeldzame grasjes die kennelijk overwoekert worden door de diepwortelende bramen schijnt dat belangrijk te zijn ,

heide heeft op schrale zandgrond minder last van goede en snelle groeiers

[ Bericht 3% gewijzigd door michaelmoore op 19-09-2023 17:01:07 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210684991
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 16:54 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
ja dat was een voorstel van sharon dijksma

en men wil dat overwaaien van stikstof op schrale natuur tegengaan , dat kan door dierlijke mest om te vormen naar kunstmest

in schrale natuur als dunne zandgrond groeit weinig, maar voor de zeldzame grasjes die kennelijk overwoekert worden door de diepwortelende bramen schijnt dat belangrijk te zijn ,

heide heeft op schrale zandgrond minder last van goede en snelle groeiers
Ja ik begrijp die theorie, ik begrijp alleen niet dat we "mest door de lucht" zo een significante factor noemen _O- Wat moet het effect daarop zijn dan op concentraties stikstof in de grond? Bijvoorbeeld? Hoeveel wordt dat minder als de uitstoot met de helft afneemt? We hebben de data gewoon niet joh, maar och ze zijn er zo zeker van.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
  dinsdag 19 september 2023 @ 17:18:44 #210
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210685076
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 17:06 schreef ludovico het volgende:

[..]
Ja ik begrijp die theorie, ik begrijp alleen niet dat we "mest door de lucht" zo een significante factor noemen _O- Wat moet het effect daarop zijn dan op concentraties stikstof in de grond? Bijvoorbeeld? Hoeveel wordt dat minder als de uitstoot met de helft afneemt? We hebben de data gewoon niet joh, maar och ze zijn er zo zeker van.
Nou ik woon vlak naast weiland en men doet niet meer met droog weer stronten , en alleen met injectie , maar vroeger als ze echt met droog weer en wind de stront uitreden dan kon je dat goed ruiken en dus ook waaide het in mijn tuin
Maar tegenwoordig ruik je het niet meer, ik weet ook niet wat ze nu opeens zo zeuren

het mag ook niet meer net wanneer een veehouder dat wil of tijd heeft

https://www.rvo.nl/onderw(...)en/wanneer-uitrijden

quote:
Dierlijke mest op bouwland
Bouwland Drijfmest 3,4 Vaste mest
Zand- en lŲssgrond 16 maart t/m 31 juli 1 februari t/m 31 augustus 5
Klei- en veengrond 16 maart t/m 31 juli Hele jaar
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210687346
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 16:47 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
Als de overheid iets zinngs wil doen dan kan ze de veeboeren waarvan ze het land will hebben, , hun dierlijke mest laten verwerken en in plaats daarvan kunstmest strooien

dat waait niet over
Maar spoelt wel uit naar oppervlakte water bijv. Ook komt bij de productie van kunstmest veel CO2 kwijt. Zoals ik eerder al zei: complexe problemen, die vaak ook nog eens met elkaar te maken hebben.
  dinsdag 19 september 2023 @ 20:39:30 #212
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210687388
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 20:36 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Maar spoelt wel uit naar oppervlakte water bijv. Ook komt bij de productie van kunstmest veel CO2 kwijt. Zoals ik eerder al zei: complexe problemen, die vaak ook nog eens met elkaar te maken hebben.
maar dan is het stikstof probleem opgelost

we moeten ook wel voedsel blijven maken
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210687406
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 16:31 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
zeebodem is vruchtbare grond doordat er een goed bemesting is

als jij een sportieve prestatie moet leveren ieder jaar dan moet je ook goed eten
planten nemen veel stikstof en andere elementen op en ook sporenelementen zijn benodigd voor een goede bladstand en een goede productie

Heb je slechte schrale zandgrond dan zal er slechte aardappels groeien ook al geef je perfecte bemesting, door dat het water opgevend vermogen slecht is
maar die is wel geschikt voor jouw natuur spelletjes met grasjes en wolven en zwijnen
[..]

Begin je weer over natuur en wovlen en zwijnen. Daar heb ik het niet over.
Een delta is vooral voedselrijk omdat er (normaliter) door rivieren telkens voedingstoffen afgezet worden (bij overstromingen). En voor verschillende types landbouw zijn verschillende types ondergrond meer geschikt.
pi_210687422
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 16:39 schreef ludovico het volgende:

[..]
Beide is juist, de 10% die wťl meetbaar neerslaat en blijft in de omgeving komt niet verder dan 100 meter.

De 90% die niet meetbaar in de achtergrondruis vervalt komt veel verder, hoe ver is de vraag en van toepassing op het proportionaliteit vraagstuk.

En onderdeel 1. Die lokale neerslag, reikt niet ver genoeg om over piekbelasters te spreken.
Als 10% binnen 100m neervalt, hoe waarschijnlijk is het dan dat die 90% allemaal meer dan 100km verder neervalt?
pi_210687443
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 16:40 schreef ludovico het volgende:

[..]
"Piekbelasters" is dus bullcrap, voor de duidelijkheid.
Dus wat een bedrijf met 10.000 varkens uitstoot is vergelijkbaar met een hobbyboer met 10 schapen?
pi_210687454
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 16:41 schreef ludovico het volgende:

[..]
Ja in bepaalde mate wel ja. Dus daar zijn vast inzichtelijke conclusies uit te trekken door een ethische wetenschapper.
Dat is ook wel gedaan ja, maar dat ontken je hier?
pi_210687548
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 16:42 schreef ludovico het volgende:

[..]
Nee dus, maar leuk, het zou best kunnen dat er 25% minder uitstoot was, dat schat model X namelijk in, alleen is dat nog niet gemeten in NH3 concentraties, die waren namelijk hetzelfde.
Dat is het mooie van modellen, die kunnen rekening houden met meerdere factoren. Stel je weet, uit eerdere studies, dat wanneer het regent er meer stikstof neerslaat, dus je weet een relatie tussen neerslag en stikstof. In week 1 meet je 10x stikstof-neerslag, maar er was maar 1mm regen die week. In week 2 was er 50mm regen, maar je meette ook 10x stikstof-neerslag, omdat net op de dag dat je aan het meten was, het niet regende. Je moet in het model duiken om te zien hoe de neerslag berekend wordt op basis van wat er gemeten wordt. Er zijn legio wetenschappers die die modellen ontwikkelen en verifieren, maar mr/mrs ludovico gaat er vanuit dat er geen snars van klopt, want de uitkomst strookt niet met zijn onderbuik en leidt mogelijk tot een aanpassing in het leven van ludovico en dat wilt ie niet, want verandering is eng.
pi_210687569
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 16:43 schreef ludovico het volgende:

[..]
Dat hele water gezeik is helemaal hypocriet als de neten, water is spotgoedkoop, daar bestaat de WIL gewoon niet om buffer capaciteit aan te leggen.
Wat fosfaat en stikstof doet met water, maar volgens jou heeft dat geen invloed op de prijs ervan? Struisvogel politiek is dat.

https://www.nu.nl/302862/video/dik-pak-giftige-algen-bedekt-grootste-meer-in-vk.html
pi_210687686
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 16:51 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
een biomassa is geen voeding

je kletst net zo dom als mijn buurvrouw , een plant heeft voeding nodig , NPK en sporenelementen
een plant is net als een sportman , de biefstuk van een plant is de stikstof

Laat maar eens een paar bodemmonsters nemen in de serengeti
nou ik kom wel eens in afrika, maar dat is niet de flevopolder hoor
Ik wilde daarmee aangeven dat je niet altijd een voedselrijke bodem hoeft te hebben om toch een hoge opbrengst te hebben. Maar schijnbaar kon jij dat stapje verder niet zelf bedenken. Ik heb waarschijnlijk meer tijd doorgebracht in Afrika dan jij ;) Maar als je bodemmonsters neemt in de Serengeti, zorg er dan wel voor dat je die in de verschillende regio's neemt, de bodem verschilt nogal in de verschillende regio's.
pi_210687751
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 17:06 schreef ludovico het volgende:

[..]
Ja ik begrijp die theorie, ik begrijp alleen niet dat we "mest door de lucht" zo een significante factor noemen _O- Wat moet het effect daarop zijn dan op concentraties stikstof in de grond? Bijvoorbeeld? Hoeveel wordt dat minder als de uitstoot met de helft afneemt? We hebben de data gewoon niet joh, maar och ze zijn er zo zeker van.
Die data is er wel, alleen ben je je daarvan niet bewust, en hou je jezelf graag in het ongewisse, want mogelijk strookt het niet met wat je wenst. Stikstof wordt opgenomen door planten, en kun je afvoeren door te maaien bijv, en dat maaisel af te voeren. Ook spoelt het uit (onwenselijk, zie hierboven, de video van dat meer). Zolang er meer stikstof neerdaalt dan er opgenomen wordt door planten, neemt de hoeveelheid stikstof in de bodem toe (vandaar ook dat er gesproken wordt van een stapelend probleem). Neemt de neerslag voldoende af, dan kan de mate van stikstof in de bodem (langzaam) afnemen.
  dinsdag 19 september 2023 @ 21:10:12 #221
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210687866
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 20:40 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Begin je weer over natuur en wovlen en zwijnen. Daar heb ik het niet over.
Een delta is vooral voedselrijk omdat er (normaliter) door rivieren telkens voedingstoffen afgezet worden (bij overstromingen). En voor verschillende types landbouw zijn verschillende types ondergrond meer geschikt.
een moderne landbouw is een topssporter die ieder jaar de olympische spelen kan en moet winnen
dat kan alleen met goed en exact het juiste voedsel,

stikstof fosfaat Kalium en sporenelementen

Kas tomaten groeien op substraat met de juiste voeding , die hebben helemaal geen grond nodig


allemaal perfecte produkten

quote:
In de hightechkassen, zoals we die in Nederland kennen, worden tomaten op substraat, onder glas en met hoge draad geteeld. Voor deze manier van telen zijn weinig land en weinig water nodig vergeleken met de teelt in biologische, midtech- of lowtechkassen wereldwijd.1 Sept 2021
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 20:59 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Ik wilde daarmee aangeven dat je niet altijd een voedselrijke bodem hoeft te hebben om toch een hoge opbrengst te hebben.
nee dat kan niet, een goede plantenvoeding is absoluut noodzaak
als jij in afrika geweest bent dan heb je vast wel die vreselijk lelijke kromme gespikkelde tomaten gezien die daar gegroeid zijn

Men heeft daar geen geld voor mest en onvoldoende kennis

[ Bericht 11% gewijzigd door michaelmoore op 19-09-2023 21:40:28 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
  dinsdag 19 september 2023 @ 21:16:37 #222
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_210687995
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 20:59 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Ik wilde daarmee aangeven dat je niet altijd een voedselrijke bodem hoeft te hebben om toch een hoge opbrengst te hebben. Maar schijnbaar kon jij dat stapje verder niet zelf bedenken. Ik heb waarschijnlijk meer tijd doorgebracht in Afrika dan jij ;) Maar als je bodemmonsters neemt in de Serengeti, zorg er dan wel voor dat je die in de verschillende regio's neemt, de bodem verschilt nogal in de verschillende regio's.
zonder stikstof geen land en tuinbouw, zonder sporenelementen geen goede gezonde planten
https://www.eurofins-hort(...)enten-in-de-tuinbouw
[ Bericht 6% gewijzigd door michaelmoore op 19-09-2023 21:39:26 ]
When people do counterfeiting , they go to jail , when public servants do that they get re-elected
pi_210690777
Niemand zegt dat er geen stikstof meer gebruikt kan worden, alleen dat het veel minder moet. Het grootste probleem zit ook niet in de kassen, of zelfs in de akkerbouw (alhoewel uitspoeling daar wel een probleem is) maar vooral in de uitstoot van de veeteelt.
Het blijft lastig voor sommigen om alle facetten van het stikstofprobleem te overzien.
pi_210690820
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 00:16 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Niemand zegt dat er geen stikstof meer gebruikt kan worden, alleen dat het veel minder moet. Het grootste probleem zit ook niet in de kassen, of zelfs in de akkerbouw (alhoewel uitspoeling daar wel een probleem is) maar vooral in de uitstoot van de veeteelt.
Het blijft lastig voor sommigen om alle facetten van het stikstofprobleem te overzien.
Omdat het geen probleem is alleen kun jij dat weer niet accepteren.
pi_210691300
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 00:21 schreef DjDaano het volgende:

[..]
Omdat het geen probleem is alleen kun jij dat weer niet accepteren.
Je eigen omgeving flink vervuilen geen probleem vinden, het wordt steeds gekker bij de pro vervuilers. :')

Brabander leeft een jaar korter door stikstofuitstoot
pi_210692051
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 20:42 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Als 10% binnen 100m neervalt, hoe waarschijnlijk is het dan dat die 90% allemaal meer dan 100km verder neervalt?
Wie weet regent het weleens en valt het direct neer?
Dat het op dagen dat het niet regent veel verder komt, evt 100km, lijkt me niet onaannemelijk.

Maar ik ben de expert niet, het enige wat ik constateer is dat je hier een aanname doet, dat vind ik te zwak als onderbouwing voor dit beleid.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210692060
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 20:43 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Dus wat een bedrijf met 10.000 varkens uitstoot is vergelijkbaar met een hobbyboer met 10 schapen?
Per eenheid vee is die grote jongen waarschijnlijk minder piekbelaster i.v.m. luchtwasser en afvoeren mest e.d.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210692064
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 20:44 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Dat is ook wel gedaan ja, maar dat ontken je hier?
Ik herken dat niet, jij wel? Dan kun je natuurlijk gewoon het betreffende paper / bron meesturen om iemand te overtuigen.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210692068
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 20:50 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Dat is het mooie van modellen, die kunnen rekening houden met meerdere factoren. Stel je weet, uit eerdere studies, dat wanneer het regent er meer stikstof neerslaat, dus je weet een relatie tussen neerslag en stikstof
Je doet alsof het een laboratorium setting is met extreem heldere correlaties. Of de variabele significant is in het model is nog maar de vraag.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210692095
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 20:50 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
In week 1 meet je 10x stikstof-neerslag, maar er was maar 1mm regen die week. In week 2 was er 50mm regen, maar je meette ook 10x stikstof-neerslag, omdat net op de dag dat je aan het meten was, het niet regende. Je moet in het model duiken om te zien hoe de neerslag berekend wordt op basis van wat er gemeten wordt. Er zijn legio wetenschappers die die modellen ontwikkelen en verifieren, maar mr/mrs ludovico gaat er vanuit dat er geen snars van klopt, want de uitkomst strookt niet met zijn onderbuik en leidt mogelijk tot een aanpassing in het leven van ludovico en dat wilt ie niet, want verandering is eng.
Jij hebt er geen verstand denk ik, een model is geen absolute waarheid, de verklarende variabelen in het model kennen verschillende significantie niveau's, je kunt meerdere onderzoeken niet zomaar 1:1 overnemen in een ander model, alles is afhankelijk van elkaar en de casussen zijn niet perfect homogeen.

Je ontkent eigenlijk gewoon een soort van de complexiteit van de realiteit met dit type klakkeloosheid.
Als je zegt: "de best mogelijke benadering van de realiteit - volgens wetenschapper X, met zijn beperkte middelen - komt tot uiting in zijn model, misschien heb je dan gelijk.

Het vraagstuk of dat bewijs sterk genoeg is is veel subjectiever, je zet dan praktisch wetenschap in als activistisch pamflet.

Nergens zeg ik dat er geen snars van klopt, ik stel echter wel dat de bewijslast wel erg hoog moet zijn wil je rigoureus beleid uitvoeren, en nu blijkt na een paar jaar dat het hele piekbelasters verhaal ook al niet klopte, daar wordt dus geld over de balk gesmeten, dat doet je niks?

Wetenschap wordt verabsoluteerd, heilig geloof in "de wetenschap" rechtvaardigt allicht zo een piekbelasters verhaal, maar dat bleek dus fout model denken te zijn.

Omtzigt is econometrist, die is opgeleid tot modellenmaker en heeft ook opmerkingen, er zitten zaken in het model die niet kunnen kloppen. Een model meet ook correlaties en geen causale verbanden....
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210692109
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 21:10 schreef michaelmoore het volgende:

[..]
nee dat kan niet, een goede plantenvoeding is absoluut noodzaak
als jij in afrika geweest bent dan heb je vast wel die vreselijk lelijke kromme gespikkelde tomaten gezien die daar gegroeid zijn

Men heeft daar geen geld voor mest en onvoldoende kennis

En als beide tomaten in een tomaten salade verwerkt zijn ziet geen mens iets van de spikkels op de tomaten waarbij waarschijnlijk de natuurlijk gekweekte tomaat een stuk smaakvoller zal zijn als de mooie rode nederlandse waterbom. :')

Verder vergeet je te melden dat we onze kassen stoken om het co2 gehalte van de lucht te laten stijgen. Van de ene kant je druk maken over klimaat verandering van de ander kant zinloos aardgas verbranden toejuichen om waterbommen te kweken. 8)7
pi_210692117
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 09:01 schreef ludovico het volgende:

[..]
Ik herken dat niet, jij wel? Dan kun je natuurlijk gewoon het betreffende paper / bron meesturen om iemand te overtuigen.
Maar Ludo is de MAN-meting nu een fysieke meting of niet?
pi_210692120
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 20:51 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Wat fosfaat en stikstof doet met water, maar volgens jou heeft dat geen invloed op de prijs ervan? Struisvogel politiek is dat.

https://www.nu.nl/302862/video/dik-pak-giftige-algen-bedekt-grootste-meer-in-vk.html
Water is spotgoedkoop zeg ik. Al zou het wat effect op de prijs van water hebben is dat leuk, wat kost dat extra, 10 euro per kuub? Waar hebben we het over?
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210692134
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 september 2023 21:03 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Die data is er wel, alleen ben je je daarvan niet bewust, en hou je jezelf graag in het ongewisse, want mogelijk strookt het niet met wat je wenst. Stikstof wordt opgenomen door planten, en kun je afvoeren door te maaien bijv, en dat maaisel af te voeren. Ook spoelt het uit (onwenselijk, zie hierboven, de video van dat meer). Zolang er meer stikstof neerdaalt dan er opgenomen wordt door planten, neemt de hoeveelheid stikstof in de bodem toe (vandaar ook dat er gesproken wordt van een stapelend probleem). Neemt de neerslag voldoende af, dan kan de mate van stikstof in de bodem (langzaam) afnemen.
Geloof jij maar dat die data er wel is, prima hoor.

Er wordt niet gemeten in Natura2000 gebieden.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210692150
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 09:12 schreef ludovico het volgende:

[..]
Geloof jij maar dat die data er wel is, prima hoor.

Er wordt niet gemeten in Natura2000 gebieden.
Liegen alsof het gedrukt staat, wat een triest gedrag.

Het MAN begon in 2005 met metingen in 22 natuurgebieden. Na een aantal uitbreidingen meten we in 2023 in 87 natuurgebieden. Daarnaast meten we sinds 2021 ook op 18 andere plekken. Deze overige meetpunten hebben het doel om de concentraties buiten de natuurgebieden beter in beeld te krijgen.

Veel succes met nog meer onzin te verzinnen. _O-
pi_210692167
quote:
quote:
maandgemiddelde ammoniakconcentratie in de lucht in Nederland.
Het onderwerp is depositie. KDW's.
En overigens blijft het hele ideaalplaatje nog staan, "is die wens cultuur het wel waard"??
Niks mis met die politieke vraag.
En je moet ook weten welk effect verlaging concentraties zou bereiken.
Je moet weten wat het allemaal wel niet zou moeten kosten.

Maar voor jou is alles duidelijk op basis van een kaartje met ammoniak concentraties in de lucht.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210692211
Er wordt gestuurd op uitstoot, niet op depositie begreep ik van Van der Wal. Is ook allemaal prima te meten vanaf het IASI satellietsysteem
pi_210692215
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 09:18 schreef ludovico het volgende:

[..]
[..]
Het onderwerp is depositie..
Ook daar meet men aan niet zoveel als gewenst maar wederom verzin jij je eigen feiten.

De droge depositie van ammoniak (NH3) meet het RIVM met een COTAG in drie Natura 2000-gebieden
pi_210692256
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 09:23 schreef Basp1 het volgende:

[..]
Ook daar meet men aan niet zoveel als gewenst maar wederom verzin jij je eigen feiten.

De droge depositie van ammoniak (NH3) meet het RIVM met een COTAG in drie Natura 2000-gebieden
Ik spreek een andere taal denk ik.

Dit gaat allemaal om LUCHT.
Of ik lees het fout hoor, kan ook, dan moet dit ook worden uitgevoerd in Natura2000 gebieden (minimaal) als je stikstof als instrumentarium wilt gebruiken.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210692355
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 09:29 schreef ludovico het volgende:

[..]
Ik spreek een andere taal denk ik.

Dit gaat allemaal om LUCHT.
Of ik lees het fout hoor, kan ook, dan moet dit ook worden uitgevoerd in Natura2000 gebieden (minimaal) als je stikstof als instrumentarium wilt gebruiken.
De droge depositie die men meet, is als het goed is de depositie die uit de lucht op die locatie op de grond valt. ^O^
pi_210692646
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 09:39 schreef Basp1 het volgende:

[..]
De droge depositie die men meet, is als het goed is de depositie die uit de lucht op die locatie op de grond valt. ^O^
Ja lijkt me ook, maar helaas weer niet te lezen, gezien het modelmatige allemaal lijkt het soms op modellen vast te hangen...
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210693717
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 02:14 schreef Basp1 het volgende:

[..]
Je eigen omgeving flink vervuilen geen probleem vinden, het wordt steeds gekker bij de pro vervuilers. :')

Brabander leeft een jaar korter door stikstofuitstoot
Je bent de " " even vergeten in de titel. Gelukkig heeft de beste Fontys medewerker verder ook geen enkel belang met zijn uitspraken.

"Het is nu zaak om alle feiten en cijfers helder te krijgen en nieuwe bouwstenen en innovaties op te sporen om het vestigingsklimaat in de Brainportregio overeind te houden. Fontys kan hier een grote rol van betekenis in spelen.”
pi_210695330
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 08:59 schreef ludovico het volgende:

[..]
Wie weet regent het weleens en valt het direct neer?
Dat het op dagen dat het niet regent veel verder komt, evt 100km, lijkt me niet onaannemelijk.

Maar ik ben de expert niet, het enige wat ik constateer is dat je hier een aanname doet, dat vind ik te zwak als onderbouwing voor dit beleid.
Gelukkig is het beleid dan ook niet gebaseerd op mijn aannames, maar op die van experts.
pi_210695344
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 00:21 schreef DjDaano het volgende:

[..]
Omdat het geen probleem is alleen kun jij dat weer niet accepteren.
Ah, nog een struisvogel, er zit een hele groep hier!
pi_210695347
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 09:01 schreef ludovico het volgende:

[..]
Per eenheid vee is die grote jongen waarschijnlijk minder piekbelaster i.v.m. luchtwasser en afvoeren mest e.d.
Maar het gaat niet om de uistoot per dier, maar om de uitstoot van het bedrijf, of per hectare.
pi_210695374
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 14:45 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Ah, nog een struisvogel, er zit een hele groep hier!
Ja want iemand die het niet eens is met een deze idioterie is een struisvogel. Gelukkig zijn de verstandige mensen in de meerderheid en komt er snel een nieuwe regering.

Dan kun je gezellig op de A12 gaan staan met je maten.
pi_210695376
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 14:43 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Gelukkig is het beleid dan ook niet gebaseerd op mijn aannames, maar op die van experts.
Aannames van experts zijn nog steeds te zwak, bovenal groot risico dat de insteek dan activistisch wordt.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210695386
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 09:01 schreef ludovico het volgende:

[..]
Ik herken dat niet, jij wel? Dan kun je natuurlijk gewoon het betreffende paper / bron meesturen om iemand te overtuigen.
Neem deze eens door bijv: https://www.researchgate.net/publication/254835408_Integrating_nitrogen_fluxes_at_the_European_scale
pi_210695391
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 14:46 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Maar het gaat niet om de uistoot per dier, maar om de uitstoot van het bedrijf, of per hectare.
Het totale land heeft X aantal dieren, het totale land heeft X uitstoot, als de locatie van die uitstoot niet uitmaakt moet je je dus zeker niet blindstaren op bedrijf / hectares.

Het gaat dan om pure uitstoot.
Mogen de bedrijven zelf uitzoeken hoe ze inkrimpen / rechten overkopen etc etc, maar als je dat vlot doet ben je defacto als overheid aan het herverdelen.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210695398
quote:
7s.gif Op woensdag 20 september 2023 09:02 schreef ludovico het volgende:

[..]
Je doet alsof het een laboratorium setting is met extreem heldere correlaties. Of de variabele significant is in het model is nog maar de vraag.
Je doet alsof er totaal geen relatie is, die is er natuurlijk wel, zie ook de link die hierboven heb gepost. Dat er onzekerheden zijn over de invloed van variabelen lijkt me duidelijk, maar dat meer uitstoot tot meer neerslag leidt, en minder uitstoot tot minder neerslag, lijkt me vrij duidelijk.
pi_210695399
quote:
Het hele paper?

Staat in ieder geval niet in de key-findings.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210695403
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 14:54 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Je doet alsof er totaal geen relatie is, die is er natuurlijk wel, zie ook de link die hierboven heb gepost. Dat er onzekerheden zijn over de invloed van variabelen lijkt me duidelijk, maar dat meer uitstoot tot meer neerslag leidt, en minder uitstoot tot minder neerslag, lijkt me vrij duidelijk.
Maar in welk verband en welke verhoudingen je alles moet zien is totaal onzeker, geen onderbouwing voor agressief beleid.

Als we 3 jaar terug met normaal beleid waren begonnen waren we net zo ver / verder, en ging het gemoedelijk.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210695432
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 09:06 schreef ludovico het volgende:

[..]
Jij hebt er geen verstand denk ik, een model is geen absolute waarheid, de verklarende variabelen in het model kennen verschillende significantie niveau's, je kunt meerdere onderzoeken niet zomaar 1:1 overnemen in een ander model, alles is afhankelijk van elkaar en de casussen zijn niet perfect homogeen.

Je ontkent eigenlijk gewoon een soort van de complexiteit van de realiteit met dit type klakkeloosheid.
Als je zegt: "de best mogelijke benadering van de realiteit - volgens wetenschapper X, met zijn beperkte middelen - komt tot uiting in zijn model, misschien heb je dan gelijk.

Het vraagstuk of dat bewijs sterk genoeg is is veel subjectiever, je zet dan praktisch wetenschap in als activistisch pamflet.

Nergens zeg ik dat er geen snars van klopt, ik stel echter wel dat de bewijslast wel erg hoog moet zijn wil je rigoureus beleid uitvoeren, en nu blijkt na een paar jaar dat het hele piekbelasters verhaal ook al niet klopte, daar wordt dus geld over de balk gesmeten, dat doet je niks?

Wetenschap wordt verabsoluteerd, heilig geloof in "de wetenschap" rechtvaardigt allicht zo een piekbelasters verhaal, maar dat bleek dus fout model denken te zijn.

Omtzigt is econometrist, die is opgeleid tot modellenmaker en heeft ook opmerkingen, er zitten zaken in het model die niet kunnen kloppen. Een model meet ook correlaties en geen causale verbanden....
Maar met correlaties kun je wel voorspelling doen, daarvoor hoeven het niet perse causale verbanden te zijn.

En een model zal nooit exact een relatie kunnen beschrijven, en dat moet je ook niet willen. Je probeert een relatie te modelleren. Als je teveel complexiteit in het model stopt loop je het gevaar niet de relatie te beschrijven, maar de ruis in de data.

Ik weet vrijwel zeker dat ik meer weet van modelleren dan jij ;)
pi_210695446
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 09:23 schreef Niels0Kurovski het volgende:
Er wordt gestuurd op uitstoot, niet op depositie begreep ik van Van der Wal. Is ook allemaal prima te meten vanaf het IASI satellietsysteem
Vrij logisch ook, om depositie omlaag te brengen, moet de hoeveelheid in de lucht omlaag, en om de hoeveelheid in de lucht omlaag te brengen zal er minder de lucht in gebracht moeten worden.
pi_210695465
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 09:29 schreef ludovico het volgende:

[..]
Ik spreek een andere taal denk ik.

Dit gaat allemaal om LUCHT.
Of ik lees het fout hoor, kan ook, dan moet dit ook worden uitgevoerd in Natura2000 gebieden (minimaal) als je stikstof als instrumentarium wilt gebruiken.
Als je de hoeveelheid in de lucht vlak boven de grond meet, kun je heel goed modelleren hoeveel depositie er is. Makkelijker dan de hoeveelheid stikstof in de bodem meten, aangezien je dan ook moet gaan schatten hoeveel stikstof er in de bodem opgenomen wordt door planten en bacterien.
pi_210695480
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 10:10 schreef ludovico het volgende:

[..]
Ja lijkt me ook, maar helaas weer niet te lezen, gezien het modelmatige allemaal lijkt het soms op modellen vast te hangen...
Maar modellen kunnen prima relaties aantonen en voorspellen. Niks mis mee. Modellen worden overal om je heen gebruikt om te voorspellen wat er onder bepaalde omstandigheden zal gebeuren, echt niet alles is gemeten voor jij er aan blootgesteld werd.
pi_210695494
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 14:51 schreef ludovico het volgende:

[..]
Aannames van experts zijn nog steeds te zwak, bovenal groot risico dat de insteek dan activistisch wordt.
Zonder onderbouwing stellen dat aannames van experts te zwak zijn? Waarom? Omdat het experts zijn die kennis van zaken hebben? Omdat ze activistisch zijn? Waarom zouden ze dat zijn?
En hoe zit het dan met de aannames van een boer in deze? Die is ook niet echt objectief, dus die kan je dan ook gelijk allemaal aan de kant schuiven, of niet?
pi_210695511
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 14:54 schreef ludovico het volgende:

[..]
Het hele paper?

Staat in ieder geval niet in de key-findings.
Je hoeft alleen maar figuurtjes te kijken :*
Alleen als je een nieuwe figuur bekijkt, moet je ook nog een beetje herinneren wat er in de vorige figuren stond ;)
Dan wordt de relatie tussen uitstoot en depositie wel duidelijk, tenminste, bij mij,
pi_210695523
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 14:55 schreef ludovico het volgende:

[..]
Maar in welk verband en welke verhoudingen je alles moet zien is totaal onzeker, geen onderbouwing voor agressief beleid.

Als we 3 jaar terug met normaal beleid waren begonnen waren we net zo ver / verder, en ging het gemoedelijk.
Experts trokken over dit probleem al meer dan 30 jaar geleden aan de bel, als we toen waren begonnen was het een stuk gemoedelijker gegaan, had het een stuk minder impact op boeren gehad, en een stuk minder gekost.
pi_210695695
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 14:57 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Ik weet vrijwel zeker dat ik meer weet van modelleren dan jij
Als je er wat mee doet dan zou dat goed kunnen maar dan zou ik toch wat meer respect hebben voor limitaties.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210695711
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 15:03 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
dan de hoeveelheid stikstof in de bodem meten, aangezien je dan ook moet gaan schatten hoeveel stikstof er in de bodem opgenomen wordt door planten en bacterien.
(?)
Meten is weten.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210695719
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 15:07 schreef George_of_the_Jungle het volgende:
Zonder onderbouwing stellen dat aannames van experts te zwak zijn? Waarom?
Omdat aannames over relaties per definitie zwak zijn? De wetenschappelijke methode >>> Aannames.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
pi_210695725
quote:
0s.gif Op woensdag 20 september 2023 15:10 schreef George_of_the_Jungle het volgende:

[..]
Experts trokken over dit probleem al meer dan 30 jaar geleden aan de bel, als we toen waren begonnen was het een stuk gemoedelijker gegaan, had het een stuk minder impact op boeren gehad, en een stuk minder gekost.
En we zien geen harde case dat het in 30 jaar opeens KUT is hier.

Dusseh, tjah.
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."