Klopt afgeslotrn doosjequote:Op dinsdag 10 januari 2023 07:55 schreef miss_sly het volgende:
Wel een afgesloten doosje? Hoe is de temperatuur in de keuken?
Maar inderdaad, vertrouw je neus in eerste instantie. Ruikt het nog goed, kun je een hapje proberen. Ruikt het muf of zit er een ondertoon van een Barr geur aan, zou ik het weggooien.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Van bijna dood op weg naar de Olympische Spelen, tot olympiėr in 2026? Elk beetje hulp wordt bijzonder gewaardeerd!
https://www.gofundme.com/(...)he-spelen-na-ongeval
Samequote:Op dinsdag 10 januari 2023 08:03 schreef herverwijderd het volgende:
[..]
Ik ook, maar ik ben vrij makkelijk in die dingen.
We hebben het niet over een geslacht varken dat al een dag in de zon ligt he.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 08:26 schreef Bargehassus het volgende:
Better safe then sorry. Ik zou het niet meer eten, maar ik ben dan ook redelijk voorzichtig met dat soort dingen. Zeker met vlees.
Dan zou je het normaal toch ook in de koelkast zetten?quote:Op dinsdag 10 januari 2023 08:38 schreef Tegan het volgende:
Vandaag kan echt zonder probleem hoor, het is hetzelfde aantal uur als 's ochtends vroeg koken en 's avonds pas eten.
Schimmel niet, wel bacteriegroei.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 08:35 schreef Farenji het volgende:
Dat idee dat verhit eten insta beschimmelt na een paar uur buiten de koelkast, dat is wel beetje wereldvreemd hoor.
Zoiets is trouwens altijd aan te raden. Als je alleen bent is het niet zo'n punt. Na een ongelukje (uitschieten met een kruid of chili) of iets te zijn vergeten, dan maar een boterham met kaas en een banaan. Maar als er meer eters zijn, heb ik altijd door mezelf gemaakte bakjes nasi en macaroni in de vriezer. Is al een paar keer goed uitgekomen. Zoiets gaat er altijd wel in, is mijn ervaring.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 08:02 schreef marc0871 het volgende:
En een alternatief achter de hand hebben.
Het is verhit, tot minimaal honderd graden. Het duurt wel een tijd voordat daar genoeg schadelijke bacteriėn op gaan groeien. Dat gebeurt echt niet binnen een paar uur. Tenzij je je vieze gele keukenlapje eroverheen haalt en het open op de verwarming zet.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 08:51 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Schimmel niet, wel bacteriegroei.
Ik zou het terug koelen en z.s.m. in de koelkast zetten.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 09:08 schreef Farenji het volgende:
[..]
Het is verhit, tot minimaal honderd graden. Het duurt wel een tijd voordat daar genoeg schadelijke bacteriėn op gaan groeien. Dat gebeurt echt niet binnen een paar uur. Tenzij je je vieze gele keukenlapje eroverheen haalt en het open op de verwarming zet.
Sommige mensen denken dat, zeker de mensen die dit soort topics openen.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 09:12 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ik zou het terug koelen en z.s.m. in de koelkast zetten.
Ik snap trouwens niet waarom je over schimmel begint. Niemand had het over schimmel.
Mensen met weinig kennis van zaken kun je beter voorzien van de juiste informatie.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 09:30 schreef Farenji het volgende:
[..]
Sommige mensen denken dat, zeker de mensen die dit soort topics openen.
Het staat er al twee uur inquote:Op dinsdag 10 januari 2023 09:35 schreef Molo het volgende:
Shocking wel hoeveel mensen zo snel al eten weggooien
Het is klaargemaakt eten, niks engs aan. Pleur het nu in de koelkast dan kun je vanavond en morgen gewoon lekker van eten zou ik zeggen
Ik vind het vooral shocking dat mensen adviseren dat je willens en wetens gerust je pas bereide warme maaltijd uren op het aanrecht kunt bewaren. Dus niet eens als ongelukje dus.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 09:35 schreef Molo het volgende:
Shocking wel hoeveel mensen zo snel al eten weggooien
Het is klaargemaakt eten, niks engs aan. Pleur het nu in de koelkast, dan kun je vanavond en morgen gewoon lekker van eten zou ik zeggen
Zou ik rustig doenquote:Op dinsdag 10 januari 2023 09:39 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ik vind het vooral shocking dat mensen adviseren dat je willens en wetens gerust je pas bereide warme maaltijd uren op het aanrecht kunt bewaren. Dus niet eens als ongelukje dus.
Ik vind dat heel onverstandig. Je neemt zo gewoon het risico op een voedselvergiftiging. En nee, dat is niet iets waar je immuunsysteem sterk van wordt. Want die komt ook altijd wel weer voorbij in dit soort topics.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 09:40 schreef Molo het volgende:
[..]
Zou ik rustig doen
* Molo kijkt naar pan soep van gisteren in koude keuken
Ja dat is duidelijk dat je dat vindt. En niks mis met in de koelkast zetten natuurlijk, alleen die was vol hier dus dan maar even zo.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 09:41 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ik vind dat heel onverstandig. Je neemt zo gewoon het risico op een voedselvergiftiging. En nee, dat is niet iets waar je immuunsysteem sterk van wordt. Want die komt ook altijd wel weer voorbij in dit soort topics.
Bij twijfel gooi ik het liever weg dan het risico te lopen op een partij kotsen.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 09:46 schreef Molo het volgende:
[..]
Ja dat is duidelijk dat je dat vindt. En niks mis met in de koelkast zetten natuurlijk, alleen die was vol hier dus dan maar even zo.
Het is 12° hier 's nachts in de keuken en de soep warm ik vanmiddag op. Dat vind ik een laag risico.
Het is uiteraard wat anders als het een rauw tartaartje is wat er ligt, of klaargemaakte sushi in een warme keuken oid.
Ik kende iemand die boodschappen had gedaan en pakje ham was vergeten in de koelkast te leggen. Gooide het na twee uur weg, want zal wel bedorven zijn in de tussentijd.
Het is niet ideaal het buiten de koelkast te hebben natuurlijk, maar ik vind dat echt (fors) overdreven
Uiteraard maakt iedereen eigen keuzes maar we gooien zo gruwelijk veel eten weg allemaal, ook op deze wijze. Vind dat echt zonde.
Ik bén geļnformeerd, ik maak alleen een andere risicoafweging dan jijquote:Op dinsdag 10 januari 2023 09:51 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Bij twijfel gooi ik het liever weg dan het risico te lopen op een partij kotsen.
Ik ageer echt tegen dat te makkelijke ‘als het nog goed ruikt, kan het geen kwaad’.
Wees beter geļnformeerd. Maak er een goede gewoonte van om er niet laks mee om te gaan.
Ik heb het niet over jou specifiek.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 09:52 schreef Molo het volgende:
[..]
Ik bén geļnformeerd, ik maak alleen een andere risicoafweging dan jij
Dat doe ik toch? Ik zei toch "het gaat niet schimmelen"? Is gewoon correcte info.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 09:33 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Mensen met weinig kennis van zaken kun je beter voorzien van de juiste informatie.
Wat een onzin, na een halve dag is het echt nog wel goed hoor.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 07:53 schreef Speedfight het volgende:
Ja even ruiken, beetje proeven.
Denk dat de kans groot is dat t niet meer zo fris is.
bijna 12 uur buiten de koelkast?quote:Op dinsdag 10 januari 2023 11:31 schreef 111210 het volgende:
[..]
Wat een onzin, na een dag is het echt nog wel goed hoor
Het zal ook niet spontaan in de brand vliegen. Ook correcte info. Maar ook niet relevant.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 10:00 schreef Farenji het volgende:
[..]
Dat doe ik toch? Ik zei toch "het gaat niet schimmelen"? Is gewoon correcte info.
Altijd knap hoe sommige mensen dit zelf niet kunnen bedenken.quote:
Zolang het geen rauw vlees of vis is en er geen honden of katten aan gesnuffeld hebben is er vrijwel zeker niks aan de hand.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 11:33 schreef Speedfight het volgende:
[..]
bijna 12 uur buiten de koelkast?
ik kan het al ruiken
Jij komt wel een beetje aangebrand over anders.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 11:33 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Het zal ook niet spontaan in de brand vliegen. Ook correcte info. Maar ook niet relevant.
Ik wil het nog wel een keer herhalen. Niet alles wat jou een fikse voedselvergiftiging kan bezorgen kun je ruiken of proeven.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 11:35 schreef Ama het volgende:
[..]
Altijd knap hoe sommige mensen dit zelf niet kunnen bedenken.
Het is een serieus onderwerp.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 11:38 schreef Farenji het volgende:
[..]
Jij komt wel een beetje aangebrand over anders.
Dan herhaal ik het ook nog een keer, het gaat om verhit eten dat een paar uur afgesloten buiten de koelkast heeft gestaan, niet om een rauw varken dat uren in de zon heeft gelegen.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 11:42 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ik wil het nog wel een keer herhalen. Niet alles wat jou een fikse voedselvergiftiging kan bezorgen kun je ruiken of proeven.
Nu durft Roos nooit meer iets te eten.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 11:42 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ik wil het nog wel een keer herhalen. Niet alles wat jou een fikse voedselvergiftiging kan bezorgen kun je ruiken of proeven.
Het is altijd een kwestie van gradatie. De vuistregel die men hanteert is niet langer dan twee uur buiten de koelkast bewaren en van de producten die TS noemt, is de gehaktbal hetgene met meer risico.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 11:44 schreef Farenji het volgende:
[..]
Dan herhaal ik het ook nog een keer, het gaat om verhit eten dat een paar uur afgesloten buiten de koelkast heeft gestaan, niet om een rauw varken dat uren in de zon heeft gelegen.
Ze zet het eten normaal gesproken dus wel in de koelkast, dus dat is prima.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 11:45 schreef Ama het volgende:
[..]
Nu durft Roos nooit meer iets te eten.
Ik ben een keer ziek geworden door eten uit de koelkast wat nog houdbaar was.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 11:47 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ze zet het eten normaal gesproken dus wel in de koelkast, dus dat is prima.
Ja, dat kan. Maar het lijkt me geen reden om te denken dat je dan eten ook net zo goed buiten de koelkast kunt bewaren.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 11:48 schreef Ama het volgende:
[..]
Ik ben een keer ziek geworden door eten uit de koelkast wat nog houdbaar was.
Mwah. Er staat in mijn keuken geen verwarming aan dus durf dat best wel.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 11:50 schreef Lienekien het volgende:
Maar het lijkt me geen reden om te denken dat je dan eten ook net zo goed buiten de koelkast kunt bewaren.
Mwah.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 11:50 schreef Ama het volgende:
[..]
Mwah. Er staat in mijn keuken geen verwarming aan dus durf dat best wel.
Ja, grappig.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 11:54 schreef Farenji het volgende:
Ondertussen niks meer van @:roos94 gehoord. Ze is vast hartstikke morsdood overleden door alle bacteriėn in de gehaktbal.
Heb je een goede overlijdensrisicoverzekering?quote:Op dinsdag 10 januari 2023 07:41 schreef roos94 het volgende:
Man heeft gister gekookt voor vandaag en morgen. Aardappels broccoli en gehaktbal(rund) in van die mealprep doosjes.
Nu zijn we gisteravond dus vergeten (18.00ish) het in de koelkast te zetten.
Net gedaan..
Nog te eten of beter niet?
Doorgaans eet ik geen aardappel als ontbijtquote:Op dinsdag 10 januari 2023 11:54 schreef Farenji het volgende:
Ondertussen niks meer van @:roos94 gehoord. Ze is vast hartstikke morsdood overleden door alle bacteriėn in de gehaktbal.
Als het goed ruikt dan proef je het. Als het goed smaakt dan eet je het. Verder gewoon je gezond verstand gebruiken, maar laten we alsjeblieft niet zo panisch doen (tenzij je een bijzonder zwakke gezondheid hebt).quote:Op dinsdag 10 januari 2023 09:51 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Bij twijfel gooi ik het liever weg dan het risico te lopen op een partij kotsen.
Ik ageer echt tegen dat te makkelijke ‘als het nog goed ruikt, kan het geen kwaad’.
Wees beter geļnformeerd. Maak er een goede gewoonte van om er niet laks mee om te gaan.
Het is niet ‘panisch doen’ als je buiten ruiken en proeven ook nog je verstand gebruikt.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 14:08 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Als het goed ruikt dan proef je het. Als het goed smaakt dan eet je het. Verder gewoon je gezond verstand gebruiken, maar laten we alsjeblieft niet zo panisch doen (tenzij je een bijzonder zwakke gezondheid hebt).
Eten dat na bereiding een enkel nachtje buiten de koelkast gestaan heeft weggooien is nergens voor nodig.
ChatGPT.quote:Hoe lang kan ik bereid voedsel buiten de koelkast bewaren?
Het is belangrijk om te weten hoe lang je bereid voedsel buiten de koelkast kunt bewaren, om te voorkomen dat het bederft en om de veiligheid van het voedsel te waarborgen.
In generiek termen, het is aanbevolen om bereid voedsel niet langer dan twee uur buiten de koelkast te bewaren. Dit geldt vooral wanneer de temperatuur in de omgeving boven de 70 graden Fahrenheit is [21 graden Celcius]. Voedsel dat langer wordt bewaard bij een temperatuur boven de 70 graden Fahrenheit kan een grote hoeveelheid bacteriėn ontwikkelen en gevaarlijk zijn om te eten.
Als de temperatuur echter lager is, bijvoorbeeld tijdens een koude winterdag, kan het bereide voedsel langer bewaard worden. Maar bij twijfel, is het het beste om het voedsel weg te gooien. Bovendien heeft elk type voedsel andere regels, bijvoorbeeld voor vlees, vis, pasta's, salades en zo verder. Daarom is het verstandig om de juiste bereiding, opslag en bewaartijd te volgen als je recepten gebruikt, of anders een expert te raadplegen.
Het is ook belangrijk om te onthouden dat als voedsel er ongewoon uitziet, ruikt of smaakt, het beter is om het weg te gooien. Het is het beste om veilig te zijn dan sorry.
Niemand beweert het tegendeel. Maar het is wel panisch doen wanneer je besluit je aardappelen en gehaktbal in de prullenbak te knikkeren omdat het een nachtje op het aanrecht gestaan heeft.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 14:22 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Het is niet ‘panisch doen’ als je buiten ruiken en proeven ook nog je verstand gebruikt.
Dat is jouw mening. Dat is geen feit.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 14:26 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Niemand beweert het tegendeel. Maar het is wel panisch doen wanneer je besluit je aardappelen en gehaktbal in de prullenbak te knikkeren omdat het een nachtje op het aanrecht gestaan heeft.
ChatGPTquote:Ben je panisch als je bereid eten weggooit dat een nacht buiten de koelkast heeft gelegen?
Als je bereid voedsel weggooit dat een nacht buiten de koelkast heeft gelegen, is het belangrijk om de veiligheid van het voedsel in overweging te nemen. Bereid voedsel dat langer dan twee uur buiten de koelkast wordt bewaard kan de groei van bacteriėn bevorderen, wat het gevaarlijk kan maken om te eten.
Het is daarom verstandig om een aantal factoren in overweging te nemen, zoals de temperatuur van de omgeving, hoe het voedsel is bereid, welke ingrediėnten erin zitten en hoe het eruit ziet, ruikt of smaakt. Als het voedsel bijvoorbeeld gegeten is, of aanraakt is door ongewassen handen, dan is de kans groter dat het bedorven is. Als het voedsel er ongewoon uitziet, ruikt of smaakt, is het beter om het weg te gooien, vooral als het vlees, vis, kip of andere perishable items bevat.
Maar als de temperatuur in de omgeving laag is, bijvoorbeeld tijdens een koude winterdag, kan het voedsel een langere tijd veilig bewaard worden. Maar bij twijfel, is het het beste om het voedsel weg te gooien. Dit is omdat het beter is om veilig te zijn dan sorry. Het is echter beter om preventie te treffen, bijvoorbeeld door voedsel dat snel bederft binnen de aanbevolen 2 uur in de koelkast te bewaren.
Je hebt het over je verstand gebruiken en dan kom je als "onderbouwing" met chatgpt aan, serieus? Sinds wanneer geldt output van die bullshitmachine als argument?quote:Op dinsdag 10 januari 2023 14:22 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Het is niet ‘panisch doen’ als je buiten ruiken en proeven ook nog je verstand gebruikt.
[..]
ChatGPT.
CUL / Welk eten vind je zo smerig maar eet je vanwege gezondheid?quote:Op dinsdag 10 januari 2023 07:41 schreef roos94 het volgende:
Man heeft gister gekookt voor vandaag en morgen. Aardappels broccoli en gehaktbal(rund) in van die mealprep doosjes.
quote:
Ja enquote:Op dinsdag 10 januari 2023 17:12 schreef golfer het volgende:
[..]
CUL / Welk eten vind je zo smerig maar eet je vanwege gezondheid?
[..]
Dat was een reactie op Isdatzo, die kreeg geen toegang tot ChatGPT. Ik wel.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 15:00 schreef Farenji het volgende:
[..]
Je hebt het over je verstand gebruiken en dan kom je als "onderbouwing" met chatgpt aan, serieus? Sinds wanneer geldt output van die bullshitmachine als argument?
quote:Op dinsdag 10 januari 2023 14:04 schreef Isdatzo het volgende:
ChatGPT is overbelast ik kom hier later op terug.
Ik gok dat de reactie van Isdatzo ironisch bedoeld was, ik schat hem niet in als iemand die serieus in een discussie met chatgpt output aan zou komen zetten.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 17:17 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Dat was een reactie op Isdatzo, die kreeg geen toegang tot ChatGPT. Ik wel.
Doe es even rustig, kerel.
[..]
Ligt eraan. Als ik thuis ben het deel dat ik de komende dag ga eten doorgaans nietquote:Op dinsdag 10 januari 2023 08:50 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Dan zou je het normaal toch ook in de koelkast zetten?
Wassup met rijst danquote:Op dinsdag 10 januari 2023 22:26 schreef Postbus100 het volgende:
Bij rijst is dit een dikke nee, bij aardappels en pasta kan dit wel (in ieder geval één dag).
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bacillus_cereusquote:Op woensdag 11 januari 2023 05:33 schreef Het_Bokje het volgende:
Roos leeft nog!![]()
Maar toch oppassen met left-overs:
Wat is er mis met left-over rijst?
Er staat ook kijken bij.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 11:42 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ik wil het nog wel een keer herhalen. Niet alles wat jou een fikse voedselvergiftiging kan bezorgen kun je ruiken of proeven.
Dat lijkt me de minst effectieve van de drie.quote:
Zo gaat het altijd is haar topics. Vragen en nooit terugkomen.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 11:54 schreef Farenji het volgende:
Ondertussen niks meer van @:roos94 gehoord. Ze is vast hartstikke morsdood overleden door alle bacteriėn in de gehaktbal.
quote:Op woensdag 11 januari 2023 09:37 schreef potjecreme het volgende:
[..]
Zo gaat het altijd is haar topics. Vragen en nooit terugkomen.
quote:Op dinsdag 10 januari 2023 12:28 schreef roos94 het volgende:
[..]
Doorgaans eet ik geen aardappel als ontbijt
Maar bedankt voor alle reacties.
quote:Op woensdag 11 januari 2023 03:35 schreef roos94 het volgende:
[..]
Wassup met rijst dan
Heb t iig rond 17.15 gegeten en nog geen klachten
quote:Op woensdag 11 januari 2023 09:04 schreef roos94 het volgende:
Net even het bakje opengedaan maar het ruikt nu raar dus deze porties gaan weg.
Broccoli ruikt na een dag altijd raarquote:Op woensdag 11 januari 2023 09:04 schreef roos94 het volgende:
Net even het bakje opengedaan maar het ruikt nu raar dus deze porties gaan weg.
Als je het op een manier bereidt anders dan tot pap koken is broccoli prima te hachelenquote:Op woensdag 11 januari 2023 10:25 schreef Sunshine1982 het volgende:
Broccoli is sowieso niet te vreten. Of je het nou gelijk eet of na een dag
Ja, alleen met flink wat kaassausquote:Op woensdag 11 januari 2023 10:34 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Als je het op een manier bereidt anders dan tot pap koken is broccoli prima te hachelen.
Bacteriėngroei waar je ziek van kan worden.quote:Op woensdag 11 januari 2023 03:35 schreef roos94 het volgende:
[..]
Wassup met rijst dan
Heb t iig rond 17.15 gegeten en nog geen klachten
Als je nou van iets wel merkt of het nog goed is…quote:Op donderdag 12 januari 2023 10:10 schreef roos94 het volgende:
Normaliter ben ik zo secuur met eten, kom ik er net achter dat ik al vijf dagen wortels over de datum zit te vreten
En dan de volgende avond opeten?quote:Op donderdag 12 januari 2023 10:34 schreef Donna het volgende:
Ja hoor lekker eten, wij bewaren eigenlijk nooit bereid eten in de koelkast. Altijd gewoon op het aanrecht.
Echt?quote:Op donderdag 12 januari 2023 10:34 schreef Donna het volgende:
Ja hoor lekker eten, wij bewaren eigenlijk nooit bereid eten in de koelkast. Altijd gewoon op het aanrecht.
Mja als het echt over de datum was, at je t niet meer denk ik.quote:Op donderdag 12 januari 2023 10:10 schreef roos94 het volgende:
Normaliter ben ik zo secuur met eten, kom ik er net achter dat ik al vijf dagen wortels over de datum zit te vreten
Je weet dat een goed stuk biefstuk 30 dagen buiten de koelkast hangt voordat die gebakken wordt? Dat noemen ze afsterven en komt de smaak ten goede.quote:
Ja, als je van alles voor mij gaat invullen kan ik me voorstellen dat je panisch van me wordt.quote:Op donderdag 12 januari 2023 11:11 schreef WeerWachtwoordVergeten het volgende:
[..]
Je weet dat een goed stuk biefstuk 30 dagen buiten de koelkast hangt voordat die gebakken wordt? Dat noemen ze afsterven en komt de smaak ten goede.
Ik wordt een beetje panisch van mensen zoals jij. Had ooit een vriend die zo was. Alles meteen weggooien. Blikken eerst afwassen voordat die ze open deed. Kende niemand die zo vaak ziek was als hij. Als die alleen al naar eten keek was die ziek.
Ja idd. En dan daarna gaat er nog wel eens wat in de vriezer.quote:Op donderdag 12 januari 2023 11:01 schreef Lienekien het volgende:
[..]
En dan de volgende avond opeten?
Ja echt. Ik heb ook helemaal geen ruimte voor al die pannen in de koelkast. En ga al die gerechten niet overscheppen in bakjes. En dan zeker de pannen afwassen, de volgende dag alles weer in die pannen en dan de bakjes afwassen en de pannen nog een keer.quote:
Zomer, winter?quote:Op donderdag 12 januari 2023 11:40 schreef Donna het volgende:
[..]
Ja idd. En dan daarna gaat er nog wel eens wat in de vriezer.
Sprakeloos.quote:Op donderdag 12 januari 2023 11:51 schreef Donna het volgende:
[..]
In principe altijd. Behalve tijdens hondsdagen / als het broeierig is.
Ik ben ook altijd sprakeloos in zulke topics idd. Maar dan om het weggooien en de angstvallige reacties.quote:Op donderdag 12 januari 2023 11:52 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Sprakeloos.![]()
Bij roos was het tenminste nog een vergissing.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hondsdagenquote:
Leuk weetje.quote:Tijdens de hondsdagen bederven eten en drinken sneller dan in de rest van het jaar. Vroeger had men, omdat er nog geen koelkasten of diepvriezers waren, meer moeite om etenswaar goed te houden. Daarom is er in het Twents ook nog een gezegde: "Wat men tijdens de hondsdagen spaart voor de mond, is voor de kat of hond".
Ja, ik noem het niet angstvallig, maar verstandig. Ik gooi namelijk bijna nooit iets weg. Ik sta vrijwel nooit met een bakje oid in mijn handen en dat ik zeg: ‘Huuu, dat durf ik niet meer te eten, hoor!’ Kwestie van planning en beleid.quote:Op donderdag 12 januari 2023 12:01 schreef Donna het volgende:
[..]
Ik ben ook altijd sprakeloos in zulke topics idd. Maar dan om het weggooien en de angstvallige reacties.
Ook jaren gedaan. Zet het nu in de koelkast vanwege muizen en ratten. Niet vanwege gezondheidsredenenquote:Op donderdag 12 januari 2023 11:48 schreef Donna het volgende:
[..]
Ja echt. Ik heb ook helemaal geen ruimte voor al die pannen in de koelkast. En ga al die gerechten niet overscheppen in bakjes. En dan zeker de pannen afwassen, de volgende dag alles weer in die pannen en dan de bakjes afwassen en de pannen nog een keer.
1x afwas is voldoende hoor.![]()
Ik gooi ook nooit iets weg inderdaad. Sommige reacties vind ik wel angstvallig. In topic over tht data is dat ook altijd zo.quote:Op donderdag 12 januari 2023 12:05 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ja, ik noem het niet angstvallig, maar verstandig. Ik gooi namelijk bijna nooit iets weg. Ik sta vrijwel nooit met een bakje oid in mijn handen en dat ik zeg: ‘Huuu, dat durf ik niet meer te eten, hoor!’ Kwestie van planning en beleid.
Kun je prima eten als het tenminste niet heel lang ergens op 22 graden heeft gestaan.quote:Op dinsdag 10 januari 2023 07:41 schreef roos94 het volgende:
Man heeft gister gekookt voor vandaag en morgen. Aardappels broccoli en gehaktbal(rund) in van die mealprep doosjes.
Nu zijn we gisteravond dus vergeten (18.00ish) het in de koelkast te zetten.
Net gedaan..
Nog te eten of beter niet?
Ook daarbij merk je dat mensen vaak niet weten hoe ze het onderscheid moeten maken tussen ‘kan nog wel’ en ‘beter van niet’.quote:Op donderdag 12 januari 2023 12:08 schreef Donna het volgende:
[..]
Ik gooi ook nooit iets weg inderdaad. Sommige reacties vind ik wel angstvallig. In topic over tht data is dat ook altijd zo.
Precies. Tijdens broeierig weer gaat het dus in de koelkast.quote:Op donderdag 12 januari 2023 12:04 schreef loveli het volgende:
[..]
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hondsdagen
Warmste dagen van de zomer.
[..]
Leuk weetje.
Beter van niet ruik je vaak wel of geeft direct raar speeksel in je mond.quote:Op donderdag 12 januari 2023 12:10 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ook daarbij merk je dat mensen vaak niet weten hoe ze het onderscheid moeten maken tussen ‘kan nog wel’ en ‘beter van niet’.
Ja, of dat men weloverwogen tot een ander besluit komt dan jij.quote:Op donderdag 12 januari 2023 12:10 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ook daarbij merk je dat mensen vaak niet weten hoe ze het onderscheid moeten maken tussen ‘kan nog wel’ en ‘beter van niet’.
Ik ga de discussie daarover niet nog een keer over doen.quote:Op donderdag 12 januari 2023 12:12 schreef Jaroon het volgende:
[..]
Beter van niet ruik je vaak wel of geeft direct raar speeksel in je mond.
Die discussie heb ik gemist.quote:Op donderdag 12 januari 2023 12:12 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ik ga de discussie daarover niet nog een keer over doen.
Ze komen er vanzelf achterquote:Op donderdag 12 januari 2023 12:10 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ook daarbij merk je dat mensen vaak niet weten hoe ze het onderscheid moeten maken tussen ‘kan nog wel’ en ‘beter van niet’.
Omdat er gekeken wordt naar data ipv vertrouwen op zintuigen.quote:Op donderdag 12 januari 2023 12:10 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ook daarbij merk je dat mensen vaak niet weten hoe ze het onderscheid moeten maken tussen ‘kan nog wel’ en ‘beter van niet’.
Jij wilt mij in een bepaald hoekje drukken. Blijf proberen.quote:Op donderdag 12 januari 2023 12:12 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Ja, of dat men weloverwogen tot een ander besluit komt dan jij.
Ik ga de discussie daarover niet nog een keer over doen.quote:Op donderdag 12 januari 2023 12:13 schreef Donna het volgende:
[..]
Omdat er gekeken wordt naar data ipv vertrouwen op zintuigen.
Over vertrouwen op zintuigen? Nee hoor.quote:Op donderdag 12 januari 2023 12:15 schreef Donna het volgende:
Daar vraag ik ook niet om. Je begint er zelf weer over.
Ik heb het over angstvallige reacties en jij begint over mensen die het verschil niet weten tussen kan nog wel en beter van niet. Dusja imo wakker je het dan zelf aan.quote:Op donderdag 12 januari 2023 12:17 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Over vertrouwen op zintuigen? Nee hoor.
Nah, ik geef alleen aan dat jouw wijsheid niet de universele wijsheid is. Verder moet iedereen vooral doen waar hij of zij zich prettig bij voelt.quote:Op donderdag 12 januari 2023 12:13 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Jij wilt mij in een bepaald hoekje drukken. Blijf proberen.
Dat doet het heel vaakquote:
Ik vind het prima. Ik had gelijkquote:Op donderdag 12 januari 2023 13:43 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Dat doet het heel vaakmaar dat zegt niets over het verloop.
Er is een verschil van mening hierover. Dat is prima, dat is uitgebreid besproken. Een langer welles-nietes verhaal voegt dan niet nog iets toe.
Meedoen aan de discussie is ook een keuze, toch?quote:Op donderdag 12 januari 2023 13:39 schreef miss_sly het volgende:
Kunnen jullie gewoon agree to disgaree doen en de onnodige discussie verder staken?
Dank!
Welkom.quote:Op donderdag 12 januari 2023 13:49 schreef loveli het volgende:
[..]
Meedoen aan de discussie is ook een keuze, toch?
Die vragen laat ik over aan het alleen maar aan ons vragen stellende onderzoeksbureau: https://forum.fok.nl/user/history/501900quote:Op donderdag 12 januari 2023 13:46 schreef Donna het volgende:
Straks komen de handen wassen na het plassen, hoevaak douche jij en gebruik je je handdoek 1x of vaker topics weer en dan is het cirkeltje weer compleet. Maar dat is voor een ander subforum.
Buiten de koeling afhangen?quote:Op donderdag 12 januari 2023 11:11 schreef WeerWachtwoordVergeten het volgende:
[..]
Je weet dat een goed stuk biefstuk 30 dagen buiten de koelkast hangt voordat die gebakken wordt? Dat noemen ze afsterven en komt de smaak ten goede.
Ik wordt een beetje panisch van mensen zoals jij. Had ooit een vriend die zo was. Alles meteen weggooien. Blikken eerst afwassen voordat die ze open deed. Kende niemand die zo vaak ziek was als hij. Als die alleen al naar eten keek was die ziek.
weggegooidquote:Op donderdag 12 januari 2023 14:36 schreef Sunshine1982 het volgende:
Roos heeft het opgegeten en allemaal overleefd. Slotje dan maar?
quote:Op donderdag 12 januari 2023 14:27 schreef Jan_Onderwater het volgende:
[..]
Buiten de koeling afhangen?
LOL
Vertel, waar haal je die wijsheid vandaan?
Mijn opa liet vlees altijd afsterven in de kelder. Koele omgeving is dus geen koeling zoals jij zegt. Voor biefstuk zelfs liefst iets boven de 12 graden.quote:Wanneer een dier wordt gedood zal het net als de mens verstijven. We noemen dat rigor mortis of lijkstijfheid, veroorzaakt door de samentrekking van de spieren door gebrek aan zuurstof.
Zou de slager niets doen, verdwijnt de stijfheid al snel, maar zal het vlees taai zijn, en practisch oneetbaar. Daarom wordt het karkas ondersteboven afgehangen, zodat de samengetrokken spieren worden opgerekt. Enzymen doen de rest. Zij breken de eiwitten en het bindweefsel af, waardoor het vlees mals en smaakvol wordt.
Spierverkorting na de slacht
De slachtgang bepaalt in sterke mate of vlees mals kan worden. Factoren als stress bij het dier voor en bij het slachten, de manier waarop het dier wordt afgehangen en de duur van het besterven, bepalen in grote mate de uiteindelijke malsheid van het vlees.
Wanneer het geslachte dier wordt opgehangen, zal het leegbloeden. Zodra het dier is leeggebloed, worden de enzymen aangezet tot de verbranding van glycogeen. Omdat er geen zuurstof is, vindt zuurstofloze of anaerobe afbraak plaats, waarbij melkzuur wordt gevormd (melkzuurgisting). Bij leven zorgt dit lactaat voor een moe gevoel en hevige spierpijn, bij het geslachte dier worden de spieren hard, en taai, en is het dier in dit stadium ongeschikt voor consumptie. Om het verkorten en verharden van de spieren te verminderen, is het afhangen essentieel, omdat daardoor de spieren worden uitgerekt, en de verharding wordt geremd.
Het vlees wordt mettertijd malser door de afbraak van eiwitten door van nature aanwezige enzymen. Hoe langer het vlees betserft (rijpt) hoe beter. In de slachterij betekent langer besterven, meer kosten en het risico van bacteriėle besmetting. Het meeste vlees zal om die reden vrij kort besterven, korter dan vroeger, toen slagers nog zelf slachtten, en de verkoopsnelheid bepalender was voor de duur van het besterven dan de kosten van koeling.
Het besterven moet in een voldoende koele omgeving plaats vinden, omdat daardoor de activiteit van de enzymen geremd wordt. Hoe rustiger de glycolyse (verbranding van het gylogeen) verloopt, hoe malser het vlees. Dat wil niet zeggen dat hoe kouder, hoe beter, want zeker voor rood vlees geldt dat wanneer de temperatuur in dit stadium onder 12°h; ligt, bijvoorbeeld beneden 6° de glycose juist versnelt. Dit wordt koudekrimp of koudeverkorting genoemd.
Om deze koudekrimp te voorkomen wordt het vlees na het slachten eerst 10 uur bij circa 10°C opgeslagen en pas daarna verder gekoeld. Rood vlees - rund- en lamsvlees - bevat meer mitochondrieėn dan wit vlees - varkens en gevogelte - en is veel gevoeliger voor koudekrimp dan wit vlees. Om die reden wordt rood vlees niet direct ingevoren, en wit vlees wel. Wanneer rood vlees te snel is afgekoeld, zal bij het ontdooien van het vlees een extreme spierverkorting plaats vinden, de dooiverkorting, die net als de koudekrimp ten koste gaat van de malsheid van het vlees.
Biefstuk, als je die term gebruikt weet ik genoeg, toedeledokie.quote:Op donderdag 12 januari 2023 20:57 schreef WeerWachtwoordVergeten het volgende:
[..]
[..]
Mijn opa liet vlees altijd afsterven in de kelder. Koele omgeving is dus geen koeling zoals jij zegt. Voor biefstuk zelfs liefst iets boven de 12 graden.
|
|
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |