abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_199897754
quote:
Mag de marechaussee aan de grens reizigers selecteren voor controle op basis van hun etniciteit? In de rechtbank in Den Haag ging vandaag een zaak van start die draait om die vraag. Mensenrechtenorganisaties en twee burgers willen dat de rechter etnisch profileren bij grenscontroles verbiedt.

In februari dagvaardden zij de Staat over het etnisch profileren aan de grens door de Koninklijke Marechaussee. De marechaussee, die valt onder het ministerie van Defensie en verantwoordelijk is voor onder meer grensbewaking, discrimineert volgens hen niet-witte mensen bij grenscontroles.

Het collectief wijst erop dat er bij selectiebeslissingen wordt gekeken naar onder meer huidskleur en afkomst. Daarnaast werkt de marechaussee met risicoprofielen waarin etniciteit voorkomt. Zulke profielen, betogen de organisaties, zijn in strijd met het discriminatieverbod. Zij willen dat die praktijken worden stopgezet.

Het gaat om Amnesty International, Control Alt Delete, antidiscriminatiebureau Radar en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten. Ook twee burgers zijn bij de zaak betrokken: een piloot en een voormalig gemeenteraadslid in Eindhoven, Mpanzu Bamenga. Zij stapten eerder naar de Nationale ombudsman.

'Meewegen etniciteit is geoorloofd'
Vorig jaar beantwoordde demissionair staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Broekers-Knol Kamervragen over de selectiebeslissingen. Zij erkende toen dat de marechaussee werkt met zogenoemde risicoprofielen van reizigers bij de MTV-controles (Mobiel Toezicht Veiligheid). Die profielen zijn gebaseerd op informatie van bijvoorbeeld inlichtingendiensten, maar ook op zogenoemde risico-indicatoren.

Risico-indicator zijn bijvoorbeeld de samenstelling van een gezelschap en etniciteit. Ook wordt gekeken naar afwijkend gedrag en reisroutes. Wijken zulke factoren af van het normale beeld, dan volgt een controle. Volgens Defensie is dat nodig om criminaliteit aan de grens in een zo vroeg mogelijk stadium tegen te houden. Het gaat dan om bijvoorbeeld mensensmokkel.

De Staat vindt dat de controleregels niet aangescherpt hoeven te worden. Het uiterlijk voorkomen - ook huidskleur dus - wordt alleen als risico-indicator gezien in combinatie met andere factoren, stelde Broekers-Knol. Het meewegen van etniciteit door de marechaussee is wat haar betreft dus geoorloofd en proportioneel.

Rapport van ombudsman
Ook de Nationale ombudsman boog zich al eens over de kwestie, naar aanleiding van klachten van de twee eerder genoemde burgers. In een rapport uit 2017 maakte de ombudsman duidelijk dat de schijn van discriminatie door de werkwijze op de loer ligt, juist omdat de marechaussees op hun gevoel leren afgaan en "een soort zesde zintuig" ontwikkelen. Het collectief dat nu de zaak aanspant, vindt dat er sinds het rapport te weinig is verbeterd.

Mpanzu Bamenga, voormalig raadslid in Eindhoven, heeft zich als burger aangesloten bij de dagvaarding. Hij stelt dat er in Nederland structureel sprake is van etnisch profileren en maakte dat zelf herhaaldelijk mee. "Het gebeurde toen ik van Rome naar Eindhoven Airport kwam. Ik werd staande gehouden en stelde daar vragen over." Volgens Bamenga kreeg hij te horen dat er geen specifieke verdenking was, maar dat het ging om een preventieve controle. "Het feit dat ik een niet-Nederlands uiterlijk had, gaf de doorslag."

Ook op andere plekken werd Bamenga er vaak uitgepikt. "Ik studeerde in Brussel en ging met de auto op en neer. Als er controles waren, werd ik altijd staande gehouden."

'Pijnlijk en vernederend'
Hij omschrijft dat als pijnlijk en vernederend. Bamenga: "Etniciteit onderdeel laten zijn van een risicoprofiel is discriminerend. Je zegt daarmee dat huidskleur een extra risico vormt voor crimineel gedrag. Maar je huidskleur bepaalt niet of je crimineel bent."

Bamenga pleit ervoor om reizigers op luchthavens niet te controleren op basis van huidskleur, omdat dat laatste iets is waar mensen niets aan kunnen veranderen. "Etnisch profileren is stigmatiserend en slecht voor onze maatschappij. Het schaadt het vertrouwen van mensen in de overheid."

De uitspraak volgt op 22 september.
https://nos.nl/artikel/23(...)m-etnisch-profileren

Enige goede argument dat ik kan bedenken tegen etnisch profileren is dat degenen die je niet etnisch profileert ongestoord verder kunnen gaan met hun criminele praktijken omdat ze niet tot de doelgroep behoren die etnisch wordt geprofileerd.

Waarom wordt er überhaupt etnisch geprofileerd? Zal wel een capaciteitsprobleem zijn, omdat ze niet iedereen kunnen controleren, en dus een kansberekening gaan maken om zo efficiënt mogelijk met hun beperkte capaciteit de meeste boeven in de kraag te vatten.

:+
pi_199897903
Etnisch profileren heeft in principe altijd al bestaan, als je als Nederlander met je auto onderweg was naar de Spaanse costa's, was de kans altijd veel groter dat de Franse politie je even wilde doorlichten, dan wanneer je auto bv een Duits of Belgisch kenteken had, vanwege het liberale drugsbeleid bij ons. Ik weet ook wel bijna zeker dat reizigers vanuit Colombia en Peru bij aankomst op Schiphol op meer interesse van de douane kunnen rekenen dan Jan Doedel uit Canada. Er is meestal een goede reden om etnisch profileren toe te passen, omdat de vooroordelen zichzelf keer op keer bewijzen.
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
pi_199898001
Tja waar de reizigers heen gaan en vandaan komen, zijn nou eenmaal niet de blankste landen en de statistieken zijn helder.

Maw hou op zo vaak crimineel te zijn naar verhouding en hou op met janken.
pi_199898237
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 16:51 schreef TheoddDutchGuy het volgende:
Tja waar de reizigers heen gaan en vandaan komen, zijn nou eenmaal niet de blankste landen en de statistieken zijn helder.

Maw hou op zo vaak crimineel te zijn naar verhouding en hou op met janken.
Daar heb je als individu, die nog nooit iets crimineels gedaan heeft, niks aan.
pi_199898374
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 17:11 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Daar heb je als individu, die nog nooit iets crimineels gedaan heeft, niks aan.
En dat maakt ook geen hol uit, het leven hoeft niet eerlijk te zijn.
  dinsdag 15 juni 2021 @ 17:28:51 #6
482094 Mikeytt
Die/hen/hun. 1997
pi_199898411
Maar institutioneel racisme bestaat niet hoor!!!
De Marechaussee is racistisch. Goh, niet gedacht joh.

Incoming allemaal witte mensen die het allemaal wel vinden meevallen omdat zij er geen last van hebben.
BLACK LIVES MATTER
Mannenvoetbal heeft een fascismeprobleem
Nazis deserve to be beaten. Tolerance of intolerance is cowardice *O*
[img]https://i.imgur.com/jDiUACq.png[/img]
pi_199898454
Witte man hier die het eigenlijk niet vreemd vind. Toen ik in Ierland woonde werd mijn post uit Nederland steevast geopend voor ik het zelf ontving. Bij voetbalwedstrijden word ik er ook uitgepikt omdat ik lang ben en meestal een petje op heb. Mensen denken nou eenmaal in hokjes. Als je niet geprofileerd wil worden bij de grens kijk dan degene aan die ervoor zorgt dat jij er ook uitgepikt wordt.
A303C808I909D
Iedere vrijdagavond een online muziek pubquiz!
www.pubpopquiz.nl
pi_199898695
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 17:28 schreef Mikeytt het volgende:
Maar institutioneel racisme bestaat niet hoor!!!
De Marechaussee is racistisch. Goh, niet gedacht joh.
We moeten ons wel realiseren dat profileren dat is wat surveillerende agenten en controlerende grensbewakers doen. Die kijken bij iedereen of die in een bepaald profiel past om zo de kans op effectieve surveillance en controle te verhogen met meer terechte staande houdingen.

quote:
Incoming allemaal witte mensen die het allemaal wel vinden meevallen omdat zij er geen last van hebben.
Er wordt geprofileerd op van alles en nog wat, maar huidskleur kun je niks aan doen. Dat de Nederlandse politie raciaal onderprofileert maakt het niet minder irritant voor de onschuldige van kleur als het vaak gebeurt. Het lijkt mij dan ook vooral zaak om de last te verminderen, maar niet te doen alsof profileren te vermijden is. Politie zal altijd naar leeftijd, kleding, lichaamstaal etc kijken die met een bepaald soort criminaliteit geassocieerd is. Maar als Mo met zijn nette baan die al zijn spaarcentjes in een patserbak heeft gestoken die de mocromafia niet zou misstaan, dan zou je die na 3 keer voor niks van de weg gehaald te hebben hem ook negatief kunnen signaleren. Dus nummbord in systeem in de categorie 'laat die maar lekker met rust'.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  dinsdag 15 juni 2021 @ 18:38:22 #9
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_199899432
Het is logisch dat je wanneer je patrouilleert tegen mensensmokkel uit Kenia, je mensen met een Keniaans uiterlijk aanhoud. Ga je willekeurig ook mensen met een Nederlands uiterlijk aanhouden dan glippen de Kenianen er lachend tussendoor!
Dat zal trouwens ook wel de bedoeling zijn van Amnestie International, een effectieve grenscontrole onmogelijk maken zodat illegale massamigratie ongehinderd doorgang kan vinden.
Gott strafe das treulose Italien!
pi_199899496
Dit is ook wel gewoon kwalijk.
Etnisch profileren zorgt in de praktijk ook voor een vicieuze cirkel die 1 of meer groepen disproportioneel benadeeld.

De politie heeft capaciteit om 200 mensen te controleren. Ze controleren dus 100 A-mensen en 100 B-mensen. 6 A-mensen zijn schuldig en 4 B-mensen zijn schuldig.
De volgende keer controleer je dus 150 A-mensen en 50 B-mensen. Je ondervindt nu dat 8 A-mensen schuldig zijn en 2 B-mensen. En zo door.

Uiteindelijk is het de onschuldige die benadeeld is. Dan is het als een wit persoon makkelijk te zeggen dat het leven simpelweg oneerlijk is wanneer jouw groep niet de groep is die wordt benadeeld. Gino is niet verantwoordelijk voor alle zwarte mensen. Ibrahim is niet verantwoordelijk voor alle mensen met een Arabisch uiterlijk en Prevan is niet verantwoordelijk voor alle mensen met een Indiaas uiterlijk.

Ik juich de partijen hier toe en hoop dat de rechtszaak voordelig zal uitpakken. Dit lijkt me namelijk gewoon in strijd met de wet.
pi_199899694
Etnisch profileren bestaat niet, wel statistisch profileren.
Deze mening is volledig en alleen gebaseerd op de onderbuik en daar ben ik boerentrots op!
  dinsdag 15 juni 2021 @ 18:54:57 #12
230109 Id_do_her
Overal en nergens.
pi_199899722
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 18:52 schreef J.A.R.V.I.S. het volgende:
Etnisch profileren bestaat niet, wel statistisch profileren.
En pneumatisch profileren, als je met je fiets bezig bent.
With my pack on my back, down the road I will stray.
pi_199900103
Die organistaties die in het artikel worden genoemd, hoeveel daarvan krijgen geld van Soros?
pi_199900159
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 18:41 schreef Pipaja het volgende:
Dit is ook wel gewoon kwalijk.
Etnisch profileren zorgt in de praktijk ook voor een vicieuze cirkel die 1 of meer groepen disproportioneel benadeeld.

De politie heeft capaciteit om 200 mensen te controleren. Ze controleren dus 100 A-mensen en 100 B-mensen. 6 A-mensen zijn schuldig en 4 B-mensen zijn schuldig.
De volgende keer controleer je dus 150 A-mensen en 50 B-mensen. Je ondervindt nu dat 8 A-mensen schuldig zijn en 2 B-mensen. En zo door.

Uiteindelijk is het de onschuldige die benadeeld is. Dan is het als een wit persoon makkelijk te zeggen dat het leven simpelweg oneerlijk is wanneer jouw groep niet de groep is die wordt benadeeld. Gino is niet verantwoordelijk voor alle zwarte mensen. Ibrahim is niet verantwoordelijk voor alle mensen met een Arabisch uiterlijk en Prevan is niet verantwoordelijk voor alle mensen met een Indiaas uiterlijk.

Ik juich de partijen hier toe en hoop dat de rechtszaak voordelig zal uitpakken. Dit lijkt me namelijk gewoon in strijd met de wet.
Je voorbeeld werkt alleen als de verhoudingen perfect 50/50 zouden zijn.

Feit blijft dat allochtonen, naar verhouding, over gerepresenteerd zijn in de criminaliteitscijfers.
Maw, kans dat een blanke*, wit is geen kleur, iets bij zich heeft is disproportioneel kleiner dan die zwarte.
  dinsdag 15 juni 2021 @ 19:34:33 #15
230109 Id_do_her
Overal en nergens.
pi_199900416
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 19:19 schreef Sapstengel het volgende:
Die organistaties die in het artikel worden genoemd, hoeveel daarvan krijgen geld van Soros?
450 miljoen.
With my pack on my back, down the road I will stray.
pi_199900736
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 17:24 schreef TheoddDutchGuy het volgende:

[..]

En dat maakt ook geen hol uit, het leven hoeft niet eerlijk te zijn.
dit idd. Heel vervelend maar statistisch gezien gewoon een logische keuze. Ik word er bij voetbal ook steevast uitgehaald vanwege ik vermoed mijn zichtbare tatoeages. Het is wat het is.
  dinsdag 15 juni 2021 @ 19:57:10 #17
110057 AgLarrr
Rara Temporum Felicitas
pi_199901010
Tjah, het probleem van illegaal immigrerende Argentijnen of Russen ziet er net wat anders uit dan Algerijnen en Eritreeërs, zullen we maar zeggen. Maar het uitgangspunt zal wel nationaliteit zijn, of een meervoud daarvan.
"Ill fares the land, to hastening ills a prey;
Where wealth accumulates, and men decay"

- Oliver Goldsmith, The Deserted Village
pi_199901392
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 16:42 schreef Hathor het volgende:
Etnisch profileren heeft in principe altijd al bestaan, als je als Nederlander met je auto onderweg was naar de Spaanse costa's, was de kans altijd veel groter dat de Franse politie je even wilde doorlichten, dan wanneer je auto bv een Duits of Belgisch kenteken had, vanwege het liberale drugsbeleid bij ons. Ik weet ook wel bijna zeker dat reizigers vanuit Colombia en Peru bij aankomst op Schiphol op meer interesse van de douane kunnen rekenen dan Jan Doedel uit Canada. Er is meestal een goede reden om etnisch profileren toe te passen, omdat de vooroordelen zichzelf keer op keer bewijzen.
Beide voorbeelden die je noemt hebben niks te maken met etniciteit.
pi_199901451
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 17:33 schreef Document1 het volgende:
Witte man hier die het eigenlijk niet vreemd vind. Toen ik in Ierland woonde werd mijn post uit Nederland steevast geopend voor ik het zelf ontving. Bij voetbalwedstrijden word ik er ook uitgepikt omdat ik lang ben en meestal een petje op heb. Mensen denken nou eenmaal in hokjes. Als je niet geprofileerd wil worden bij de grens kijk dan degene aan die ervoor zorgt dat jij er ook uitgepikt wordt.
OK, en dat helpt dan of zo? Als je diegene er op aan kijkt?
pi_199901478
Ach, ik werd er vroeger bij voetbalwedstrijden ook uitgepikt omdat ik lang haar had en een metalshirt aan had, al dat sneeuwvlokjes gedoe, ik schijt er op
pi_199901499
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 20:24 schreef Sodemieters het volgende:

[..]

Beide voorbeelden die je noemt hebben niks te maken met etniciteit.
Maar wel met statisch profileren. Etnisch profileren is een woord in het leven geroepen om een bepaalde groep weer als slachtoffer weg te zetten er daarom een racistische opvatting. Blijkbaar mogen jongeren die vaker worden aangehouden dan ouderen of mannen die vaker worden gefouilleerd dan vrouwen niet klagen want ze hebben niet de juiste kleur of afkomst.
Deze mening is volledig en alleen gebaseerd op de onderbuik en daar ben ik boerentrots op!
pi_199901510
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 18:52 schreef J.A.R.V.I.S. het volgende:
Etnisch profileren bestaat niet, wel statistisch profileren.
Het bestaat wel en het vervuilt juist je statistieken. Het beeld kan ontstaan dat smokkel vrijwel alleen gebeurt door mensen met een kleurtje, maar is dat echt zo? Of komt dat doordat je vrijwel alleen mensen controleert met een kleurtje? Als dat laatste het geval is, zijn je statistieken waardeloos.
pi_199901567
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 20:31 schreef J.A.R.V.I.S. het volgende:

[..]

Maar wel met statisch profileren. Etnisch profileren is een woord in het leven geroepen om een bepaalde groep weer als slachtoffer weg te zetten er daarom een racistische opvatting. Blijkbaar mogen jongeren die vaker worden aangehouden dan ouderen of mannen die vaker worden gefouilleerd dan vrouwen niet klagen want ze hebben niet de juiste kleur of afkomst.
Van wie mogen ze daar niet over klagen? Van jou?
pi_199901599
Het zal zeker zo zijn, maar met goede redenen.

Vanuit bepaalde bestemmingen heb je meer kans op bv drugssmokkel.
Dan word je sneller gecontroleerd. En bepaalde groepen komen sneller uit dat soort omgevingen en worden dus ook sneller gecontroleerd. Een nette blanke Nederlander die er niet verdacht bij loopt en van Amsterdam naar Londen reist gaan ze echt niet zo snel controleren.
pi_199901794
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 20:27 schreef Sodemieters het volgende:

[..]

OK, en dat helpt dan of zo? Als je diegene er op aan kijkt?
Iedereen maar doorlaten omdat je bang bent iemand voor z'n grote tenen te stoten gaat werken? Vertel eens, wat is jouw oplossing.
A303C808I909D
Iedere vrijdagavond een online muziek pubquiz!
www.pubpopquiz.nl
  dinsdag 15 juni 2021 @ 20:52:14 #26
182233 thedeedster
IWAB: Ik Weet Alles Beter...
pi_199901905
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 20:46 schreef Document1 het volgende:

[..]

Iedereen maar doorlaten omdat je bang bent iemand voor z'n grote tenen te stoten gaat werken? Vertel eens, wat is jouw oplossing.
Gewoon iedereen controleren en accepteren dat je dan twee uur op Schiphol moet blijven.
Als mijn post niet duidelijk is, moet je misschien even je sarcasmeradar aanzetten.
pi_199902323
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 20:32 schreef Sodemieters het volgende:

[..]

Het bestaat wel en het vervuilt juist je statistieken. Het beeld kan ontstaan dat smokkel vrijwel alleen gebeurt door mensen met een kleurtje, maar is dat echt zo? Of komt dat doordat je vrijwel alleen mensen controleert met een kleurtje? Als dat laatste het geval is, zijn je statistieken waardeloos.
Welke statistieken vervuil je dan? Als je een 18 jarige Marokkaan ziet rijden in een patserbak dan is de kans groot dat hij deze met crimineel geld aangeschaft heeft, want de statistieken wijzen ook uit dat Marokkanen niet zoveel werken, en ook niet op jonge leeftijd. En dat gaat wel op voor meer groepen. Statisch profileren komt voor uit ervaring, ervaring van agenten. Op een gegeven moment zijn ze erachter gekomen dat bepaalde groepen wel erg vaak iets op hun kerfstok hebben en kijk eens naar de misdaad cijfers waar er niet geprofileerd wordt maar gewoon een misdaad gepleegd, ook daar zijn bepaalde groepen zwaar oververtegenwoordigd. Statisch profileren is een gevolg en geen oorzaak zoals jij het probeert te framen.

Daarnaast denk ik niet dat jij en veel linkse mensen willen dat er een 100% controle komt voor iedereen in dit land want dan gaat jullie hele wereldbeeld eraan.
Deze mening is volledig en alleen gebaseerd op de onderbuik en daar ben ik boerentrots op!
pi_199902398
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 20:35 schreef Sodemieters het volgende:

[..]

Van wie mogen ze daar niet over klagen? Van jou?
- jongeren worden vaker aangehouden dan ouderen
- mannen worden vaker gefouilleerd dan vrouwen
- allochtonen worden vaker gecontroleerd dan niet allochtonen

Maar alleen over 1 vorm van statisch profileren wordt geklaagd en moet er weer een racisme sausje overheen gegoten worden.
Deze mening is volledig en alleen gebaseerd op de onderbuik en daar ben ik boerentrots op!
  dinsdag 15 juni 2021 @ 21:16:55 #29
6253 HeatWave
Apex Predator
pi_199902493
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 21:12 schreef J.A.R.V.I.S. het volgende:

[..]

- jongeren worden vaker aangehouden dan ouderen
- mannen worden vaker gefouilleerd dan vrouwen
- allochtonen worden vaker gecontroleerd dan niet allochtonen

Maar alleen over 1 vorm van statisch profileren wordt geklaagd en moet er weer een racisme sausje overheen gegoten worden.
Ik durf zelfs te beweren dat er ook naar blanken etnisch geprofileerd wordt, maar dan voornamelijk bij wat kleinere overtredingen.

Die brave blanke spreken ze een stuk makkelijker aan op dingen als geen licht dan een allochtoon die wel eens een grote bek kan geven.

Zo kwam ik maar net weg toen ik een keer een electrische step had geleend, die dingen mogen idd niet op de openbare weg. Maar ik word wel dagelijks links en rechts ingehaald door die dingen, met een niet hendrik erop zullen we maar zeggen :').
A gentle wave of heat flows over the FOK! forum
Get woke, go broke!
pi_199903044
dit is toch niet te geloven, dit is echt erg
Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
Ik ben geen robot.
pi_199903339
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 18:41 schreef Pipaja het volgende:

De politie heeft capaciteit om 200 mensen te controleren. Ze controleren dus 100 A-mensen en 100 B-mensen. 6 A-mensen zijn schuldig en 4 B-mensen zijn schuldig.
De volgende keer controleer je dus 150 A-mensen en 50 B-mensen. Je ondervindt nu dat 8 A-mensen schuldig zijn en 2 B-mensen
6% van 150 is 9 en niet 8, maar ik denk dat dat een bewust 'rekenfoutje' is zodat je voorbeeldje dan niet meer klopt aangezien dat bewijst dat etnisch profileren succesvol is omdat je met dezelfde inzet meer schuldige mensen tegenhoudt! Een methode die maar liefst 10% effectiever is.

:)
"Ik heb nog met hem gekoerst"
pi_199903551
vermoeiende mensen heb je toch. De marechaussee doet uitstekend werk. Nee, de marechaussee doet niet aan etnisch profileren.

deze (aan)klaaglui zijn pas tevreden als de lui die de marechaussee wilt controleren mogen doorlopen.
positieve discriminatie.
Lewis Hamilton wint elke Grand Prix als hij Max Verstappen van de baan af beukt, denk ik.
  dinsdag 15 juni 2021 @ 22:09:23 #33
6253 HeatWave
Apex Predator
pi_199903617
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 22:05 schreef spectrumanalyser het volgende:
vermoeiende mensen heb je toch. De marechaussee doet uitstekend werk. Nee, de marechaussee doet niet aan etnisch profileren.

deze (aan)klaaglui zijn pas tevreden als de lui die de marechaussee wilt controleren mogen doorlopen.
positieve discriminatie.
Daar draait het wel op uit zo. Pas in de VS weigerde een krant een signalement van een donkere man met dreads te verspreiden omdat dat wel eens stereotype zou kunnen zijn.

Dus heb je nu als donkere man met dreads blijkbaar een vrijbrief, want je opsporen is racisme :').
A gentle wave of heat flows over the FOK! forum
Get woke, go broke!
pi_199903886
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 20:46 schreef Document1 het volgende:

[..]

Iedereen maar doorlaten omdat je bang bent iemand voor z'n grote tenen te stoten gaat werken? Vertel eens, wat is jouw oplossing.
Wat een rare opmerking. Stoppen met etnisch profileren betekent volgens jou dat je niemand meer controleert?
pi_199903919
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 21:08 schreef J.A.R.V.I.S. het volgende:

[..]

Welke statistieken vervuil je dan? Als je een 18 jarige Marokkaan ziet rijden in een patserbak dan is de kans groot dat hij deze met crimineel geld aangeschaft heeft, want de statistieken wijzen ook uit dat Marokkanen niet zoveel werken, en ook niet op jonge leeftijd. En dat gaat wel op voor meer groepen. Statisch profileren komt voor uit ervaring, ervaring van agenten. Op een gegeven moment zijn ze erachter gekomen dat bepaalde groepen wel erg vaak iets op hun kerfstok hebben en kijk eens naar de misdaad cijfers waar er niet geprofileerd wordt maar gewoon een misdaad gepleegd, ook daar zijn bepaalde groepen zwaar oververtegenwoordigd. Statisch profileren is een gevolg en geen oorzaak zoals jij het probeert te framen.

Daarnaast denk ik niet dat jij en veel linkse mensen willen dat er een 100% controle komt voor iedereen in dit land want dan gaat jullie hele wereldbeeld eraan.
Knap hoe je volledig het punt mist. Of wellicht doe je dat bewust.
pi_199904028
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 21:16 schreef HeatWave het volgende:

[..]

Ik durf zelfs te beweren dat er ook naar blanken etnisch geprofileerd wordt, maar dan voornamelijk bij wat kleinere overtredingen.

Die brave blanke spreken ze een stuk makkelijker aan op dingen als geen licht dan een allochtoon die wel eens een grote bek kan geven.

Zo kwam ik maar net weg toen ik een keer een electrische step had geleend, die dingen mogen idd niet op de openbare weg. Maar ik word wel dagelijks links en rechts ingehaald door die dingen, met een niet hendrik erop zullen we maar zeggen :').
Dus, wat is je punt dan? Vind je dat de niet-Hendriks daar ook op aangesproken zouden moeten worden? Want daarmee zeg je feitelijk dat jij ook bezwaar maakt tegen etnisch profileren.
pi_199904186
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 22:21 schreef Sodemieters het volgende:

[..]

Knap hoe je volledig het punt mist. Of wellicht doe je dat bewust.
Er worden niet alleen mensen met een kleurtje gecontroleerd, ook gewoon mensen zonder een kleurtje. Maar als blijkt dat in bepaalde sectoren mensen met een kleurtje vaker oververtegenwoordigd zijn dan zullen ze die vaker controleren omdat ze de mankracht niet hebben om iedereen te controleren. Andersom gebeurd dat gewoon hetzelde.

Jij klaagt over het gevolg, kijk eens naar de oorzaak en dan pak je alle statistieken erbij waar bepaalde groepen negatief zijn oververtegenwoordigd van de criminaliteit tot de arbeidsparticipatie. Zouden uitsmijters bijvoorbeeld zomaar zijn begonnen met het weigeren van Marokkanen of heeft dat een oorzaak?

Ik ben ook geregeld staande gehouden door de politie toen ik nog jonger was. So what? We willen toch een veiligere samenleving en dan wordt je wel eens aangehouden. Er is alleen weer één groep die de afkomst en/of huidskleur kaart trekt. Als agenten op 1 avond 500 auto's van de weg halen waarvan 400 blank en 100 zwart dan hoor je dat niet, niemand heeft die huidskleur cijfers want ze worden niet bijgehouden. Alleen "zwarten" beginnen dan te roepen dat ze vaker worden aangehouden en dat het racisme is, en links gaat er weer in mee.

Daarnaast zijn bepaalde groepen nog voordat ze zijn aangehouden of "etnisch geprofileerd" ook zwaar oververtegenwoordigd in de criminaliteit. Dus je standpunt is grote onzin.
Deze mening is volledig en alleen gebaseerd op de onderbuik en daar ben ik boerentrots op!
  dinsdag 15 juni 2021 @ 22:41:45 #38
117098 Hathor
Effe niet
pi_199904469
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 20:24 schreef Sodemieters het volgende:

[..]

Beide voorbeelden die je noemt hebben niks te maken met etniciteit.
Wel met afkomst.
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
  dinsdag 15 juni 2021 @ 22:44:07 #39
117098 Hathor
Effe niet
pi_199904569
Mensen die tegen etnisch profileren zijn hebben zelf wat te verbergen.
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
pi_199906573
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 22:30 schreef J.A.R.V.I.S. het volgende:

[..]

Er worden niet alleen mensen met een kleurtje gecontroleerd, ook gewoon mensen zonder een kleurtje. Maar als blijkt dat in bepaalde sectoren mensen met een kleurtje vaker oververtegenwoordigd zijn dan zullen ze die vaker controleren omdat ze de mankracht niet hebben om iedereen te controleren. Andersom gebeurd dat gewoon hetzelde.

Jij klaagt over het gevolg, kijk eens naar de oorzaak en dan pak je alle statistieken erbij waar bepaalde groepen negatief zijn oververtegenwoordigd van de criminaliteit tot de arbeidsparticipatie. Zouden uitsmijters bijvoorbeeld zomaar zijn begonnen met het weigeren van Marokkanen of heeft dat een oorzaak?

Ik ben ook geregeld staande gehouden door de politie toen ik nog jonger was. So what? We willen toch een veiligere samenleving en dan wordt je wel eens aangehouden. Er is alleen weer één groep die de afkomst en/of huidskleur kaart trekt. Als agenten op 1 avond 500 auto's van de weg halen waarvan 400 blank en 100 zwart dan hoor je dat niet, niemand heeft die huidskleur cijfers want ze worden niet bijgehouden. Alleen "zwarten" beginnen dan te roepen dat ze vaker worden aangehouden en dat het racisme is, en links gaat er weer in mee.

Daarnaast zijn bepaalde groepen nog voordat ze zijn aangehouden of "etnisch geprofileerd" ook zwaar oververtegenwoordigd in de criminaliteit. Dus je standpunt is grote onzin.
Ja maar etnisch profileren naar blanken bestaat. ;)
Ik ben HSG-Bomber niet.
pi_199906602
Waarom is het een probleem dat de marechaussee zijn werk efficiënt wil uitvoeren? Kijken naar statistieken weet je zo wie je er vooral uit moet halen. En de onzin dat het altijd een klein groepje is die de overlast veroorzaakt moet ook eens stoppen.
Als mensen daar een hekel aan hebben dan weet je wat je eraan kunt doen. Lekker in je eigen land blijven.
De Euro was een goed idee ... en dat had het moeten blijven.
  KLB - Beste discussievoerder 2020 woensdag 16 juni 2021 @ 08:14:01 #42
230079 JochemSjakie
pi_199906773
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 17:28 schreef Mikeytt het volgende:
Maar institutioneel racisme bestaat niet hoor!!!
De Marechaussee is racistisch. Goh, niet gedacht joh.

Incoming allemaal witte mensen die het allemaal wel vinden meevallen omdat zij er geen last van hebben.
Kijk deze racist :')
Be kind, for everyone you meet is fighting a battle you know nothing about.
  KLB - Beste discussievoerder 2020 woensdag 16 juni 2021 @ 08:16:06 #43
230079 JochemSjakie
pi_199906787
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 17:28 schreef Mikeytt het volgende:
Maar institutioneel racisme bestaat niet hoor!!!
De Marechaussee is racistisch. Goh, niet gedacht joh.

Incoming allemaal witte mensen die het allemaal wel vinden meevallen omdat zij er geen last van hebben.
Kijk deze racist :')
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 18:41 schreef Pipaja het volgende:
Dit is ook wel gewoon kwalijk.
Etnisch profileren zorgt in de praktijk ook voor een vicieuze cirkel die 1 of meer groepen disproportioneel benadeeld.

De politie heeft capaciteit om 200 mensen te controleren. Ze controleren dus 100 A-mensen en 100 B-mensen. 6 A-mensen zijn schuldig en 4 B-mensen zijn schuldig.
De volgende keer controleer je dus 150 A-mensen en 50 B-mensen. Je ondervindt nu dat 8 A-mensen schuldig zijn en 2 B-mensen. En zo door.

Uiteindelijk is het de onschuldige die benadeeld is. Dan is het als een wit persoon makkelijk te zeggen dat het leven simpelweg oneerlijk is wanneer jouw groep niet de groep is die wordt benadeeld. Gino is niet verantwoordelijk voor alle zwarte mensen. Ibrahim is niet verantwoordelijk voor alle mensen met een Arabisch uiterlijk en Prevan is niet verantwoordelijk voor alle mensen met een Indiaas uiterlijk.

Ik juich de partijen hier toe en hoop dat de rechtszaak voordelig zal uitpakken. Dit lijkt me namelijk gewoon in strijd met de wet.
En statistiek werkt niet op de manier zoals deze poster het schetst. Gelukkig hebben de mensen die wel mee werken er een stuk meer verstand van.
Be kind, for everyone you meet is fighting a battle you know nothing about.
  Moderator woensdag 16 juni 2021 @ 08:20:35 #44
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_199906818
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 22:44 schreef Hathor het volgende:
Mensen die tegen etnisch profileren zijn hebben zelf wat te verbergen.
Nee hoor

Ik heb niets te verbergen maar ik wil dat ook niet te pas en te onpas moeten bewijzen
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  woensdag 16 juni 2021 @ 08:27:29 #45
72545 Megumi
Go Rin No Sho
pi_199906871
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 17:24 schreef TheoddDutchGuy het volgende:

[..]

En dat maakt ook geen hol uit, het leven hoeft niet eerlijk te zijn.
Wat wellicht grappiger is dat criminelen met de manier van profileren wellicht ook wat gaat doen?
Wordt als iemand die voortdurend dood is. De ware volgeling van bushidõ sterft elke ochtend en avond opnieuw. En wordt niet gehinderd door angst voor de dood. Yamamoto Tsunetomo's hagakure.
pi_199907086
quote:
0s.gif Op woensdag 16 juni 2021 08:27 schreef Megumi het volgende:

[..]

Wat wellicht grappiger is dat criminelen met de manier van profileren wellicht ook wat gaat doen?
Klopt die (be)roven exclusief (woningen van) blanke (ouderen).
  Moderator woensdag 16 juni 2021 @ 09:24:08 #47
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_199907388
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 22:09 schreef HeatWave het volgende:

[..]

Daar draait het wel op uit zo. Pas in de VS weigerde een krant een signalement van een donkere man met dreads te verspreiden omdat dat wel eens stereotype zou kunnen zijn.

Dus heb je nu als donkere man met dreads blijkbaar een vrijbrief, want je opsporen is racisme :').
Nee de opsporing is meer iets voor de politie, daar heeft de krant weinig mee te maken dus van een vrijbrief kan natuurlijk nooit sprake zijn hier
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  woensdag 16 juni 2021 @ 09:33:02 #48
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199907472
Alweer???

NWS / Overheid voor rechter om etnisch profileren

quote:
Staande gehouden worden tijdens een paspoortcontrole, puur vanwege je huidskleur. Het is Mpanzu Bamenga uit Eindhoven regelmatig overkomen. Om een einde te maken aan etnisch profileren, spant hij samen met een aantal organisaties een rechtszaak aan tegen de Koninklijke Marechaussee, oftewel de Nederlandse overheid. Een primeur.
En:

quote:
0s.gif Op woensdag 26 februari 2020 10:23 schreef AchJa het volgende:
Kamervragen waren twee jaar geleden nog niet genoeg voor dit sujet?

NWS / Kamervragen over mogelijk etnisch profileren marechaussee Eindhoven
  woensdag 16 juni 2021 @ 09:45:07 #49
65846 Bocaj
COVID-19? Scare Them To Death!
pi_199907598
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 16:42 schreef Hathor het volgende:
Ik weet ook wel bijna zeker dat reizigers vanuit Colombia en Peru bij aankomst op Schiphol op meer interesse van de douane kunnen rekenen dan Jan Doedel uit Canada.
Ja, ook Antillianen & Surinamers... Het draait allemaal om drugs, drugs, drugs!
Joe Biden Stole the 2020 Election! #StoptheSteal #TrumpForever and God Bless America.
  Moderator woensdag 16 juni 2021 @ 09:54:40 #50
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_199907671
quote:
Heeft ook eigenlijk weinig zin als er zo'n flapdrol de hele dag staat te adverteren wie waar gefouilleerd gaat worden 8)7
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')