abonnement Unibet Coolblue
pi_199897754
quote:
Mag de marechaussee aan de grens reizigers selecteren voor controle op basis van hun etniciteit? In de rechtbank in Den Haag ging vandaag een zaak van start die draait om die vraag. Mensenrechtenorganisaties en twee burgers willen dat de rechter etnisch profileren bij grenscontroles verbiedt.

In februari dagvaardden zij de Staat over het etnisch profileren aan de grens door de Koninklijke Marechaussee. De marechaussee, die valt onder het ministerie van Defensie en verantwoordelijk is voor onder meer grensbewaking, discrimineert volgens hen niet-witte mensen bij grenscontroles.

Het collectief wijst erop dat er bij selectiebeslissingen wordt gekeken naar onder meer huidskleur en afkomst. Daarnaast werkt de marechaussee met risicoprofielen waarin etniciteit voorkomt. Zulke profielen, betogen de organisaties, zijn in strijd met het discriminatieverbod. Zij willen dat die praktijken worden stopgezet.

Het gaat om Amnesty International, Control Alt Delete, antidiscriminatiebureau Radar en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten. Ook twee burgers zijn bij de zaak betrokken: een piloot en een voormalig gemeenteraadslid in Eindhoven, Mpanzu Bamenga. Zij stapten eerder naar de Nationale ombudsman.

'Meewegen etniciteit is geoorloofd'
Vorig jaar beantwoordde demissionair staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Broekers-Knol Kamervragen over de selectiebeslissingen. Zij erkende toen dat de marechaussee werkt met zogenoemde risicoprofielen van reizigers bij de MTV-controles (Mobiel Toezicht Veiligheid). Die profielen zijn gebaseerd op informatie van bijvoorbeeld inlichtingendiensten, maar ook op zogenoemde risico-indicatoren.

Risico-indicator zijn bijvoorbeeld de samenstelling van een gezelschap en etniciteit. Ook wordt gekeken naar afwijkend gedrag en reisroutes. Wijken zulke factoren af van het normale beeld, dan volgt een controle. Volgens Defensie is dat nodig om criminaliteit aan de grens in een zo vroeg mogelijk stadium tegen te houden. Het gaat dan om bijvoorbeeld mensensmokkel.

De Staat vindt dat de controleregels niet aangescherpt hoeven te worden. Het uiterlijk voorkomen - ook huidskleur dus - wordt alleen als risico-indicator gezien in combinatie met andere factoren, stelde Broekers-Knol. Het meewegen van etniciteit door de marechaussee is wat haar betreft dus geoorloofd en proportioneel.

Rapport van ombudsman
Ook de Nationale ombudsman boog zich al eens over de kwestie, naar aanleiding van klachten van de twee eerder genoemde burgers. In een rapport uit 2017 maakte de ombudsman duidelijk dat de schijn van discriminatie door de werkwijze op de loer ligt, juist omdat de marechaussees op hun gevoel leren afgaan en "een soort zesde zintuig" ontwikkelen. Het collectief dat nu de zaak aanspant, vindt dat er sinds het rapport te weinig is verbeterd.

Mpanzu Bamenga, voormalig raadslid in Eindhoven, heeft zich als burger aangesloten bij de dagvaarding. Hij stelt dat er in Nederland structureel sprake is van etnisch profileren en maakte dat zelf herhaaldelijk mee. "Het gebeurde toen ik van Rome naar Eindhoven Airport kwam. Ik werd staande gehouden en stelde daar vragen over." Volgens Bamenga kreeg hij te horen dat er geen specifieke verdenking was, maar dat het ging om een preventieve controle. "Het feit dat ik een niet-Nederlands uiterlijk had, gaf de doorslag."

Ook op andere plekken werd Bamenga er vaak uitgepikt. "Ik studeerde in Brussel en ging met de auto op en neer. Als er controles waren, werd ik altijd staande gehouden."

'Pijnlijk en vernederend'
Hij omschrijft dat als pijnlijk en vernederend. Bamenga: "Etniciteit onderdeel laten zijn van een risicoprofiel is discriminerend. Je zegt daarmee dat huidskleur een extra risico vormt voor crimineel gedrag. Maar je huidskleur bepaalt niet of je crimineel bent."

Bamenga pleit ervoor om reizigers op luchthavens niet te controleren op basis van huidskleur, omdat dat laatste iets is waar mensen niets aan kunnen veranderen. "Etnisch profileren is stigmatiserend en slecht voor onze maatschappij. Het schaadt het vertrouwen van mensen in de overheid."

De uitspraak volgt op 22 september.
https://nos.nl/artikel/23(...)m-etnisch-profileren

Enige goede argument dat ik kan bedenken tegen etnisch profileren is dat degenen die je niet etnisch profileert ongestoord verder kunnen gaan met hun criminele praktijken omdat ze niet tot de doelgroep behoren die etnisch wordt geprofileerd.

Waarom wordt er überhaupt etnisch geprofileerd? Zal wel een capaciteitsprobleem zijn, omdat ze niet iedereen kunnen controleren, en dus een kansberekening gaan maken om zo efficiënt mogelijk met hun beperkte capaciteit de meeste boeven in de kraag te vatten.

:+
pi_199897903
Etnisch profileren heeft in principe altijd al bestaan, als je als Nederlander met je auto onderweg was naar de Spaanse costa's, was de kans altijd veel groter dat de Franse politie je even wilde doorlichten, dan wanneer je auto bv een Duits of Belgisch kenteken had, vanwege het liberale drugsbeleid bij ons. Ik weet ook wel bijna zeker dat reizigers vanuit Colombia en Peru bij aankomst op Schiphol op meer interesse van de douane kunnen rekenen dan Jan Doedel uit Canada. Er is meestal een goede reden om etnisch profileren toe te passen, omdat de vooroordelen zichzelf keer op keer bewijzen.
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
pi_199898001
Tja waar de reizigers heen gaan en vandaan komen, zijn nou eenmaal niet de blankste landen en de statistieken zijn helder.

Maw hou op zo vaak crimineel te zijn naar verhouding en hou op met janken.
pi_199898237
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 16:51 schreef TheoddDutchGuy het volgende:
Tja waar de reizigers heen gaan en vandaan komen, zijn nou eenmaal niet de blankste landen en de statistieken zijn helder.

Maw hou op zo vaak crimineel te zijn naar verhouding en hou op met janken.
Daar heb je als individu, die nog nooit iets crimineels gedaan heeft, niks aan.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_199898374
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 17:11 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Daar heb je als individu, die nog nooit iets crimineels gedaan heeft, niks aan.
En dat maakt ook geen hol uit, het leven hoeft niet eerlijk te zijn.
  dinsdag 15 juni 2021 @ 17:28:51 #6
482094 Mikeytt
Any/All. 1997
pi_199898411
Maar institutioneel racisme bestaat niet hoor!!!
De Marechaussee is racistisch. Goh, niet gedacht joh.

Incoming allemaal witte mensen die het allemaal wel vinden meevallen omdat zij er geen last van hebben.
BLACK LIVES MATTER
Mannenvoetbal heeft een fascismeprobleem
Nazis deserve to be beaten. Tolerance of intolerance is cowardice *O*
[img]https://i.imgur.com/jDiUACq.png[/img]
pi_199898454
Witte man hier die het eigenlijk niet vreemd vind. Toen ik in Ierland woonde werd mijn post uit Nederland steevast geopend voor ik het zelf ontving. Bij voetbalwedstrijden word ik er ook uitgepikt omdat ik lang ben en meestal een petje op heb. Mensen denken nou eenmaal in hokjes. Als je niet geprofileerd wil worden bij de grens kijk dan degene aan die ervoor zorgt dat jij er ook uitgepikt wordt.
pi_199898695
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 17:28 schreef Mikeytt het volgende:
Maar institutioneel racisme bestaat niet hoor!!!
De Marechaussee is racistisch. Goh, niet gedacht joh.
We moeten ons wel realiseren dat profileren dat is wat surveillerende agenten en controlerende grensbewakers doen. Die kijken bij iedereen of die in een bepaald profiel past om zo de kans op effectieve surveillance en controle te verhogen met meer terechte staande houdingen.

quote:
Incoming allemaal witte mensen die het allemaal wel vinden meevallen omdat zij er geen last van hebben.
Er wordt geprofileerd op van alles en nog wat, maar huidskleur kun je niks aan doen. Dat de Nederlandse politie raciaal onderprofileert maakt het niet minder irritant voor de onschuldige van kleur als het vaak gebeurt. Het lijkt mij dan ook vooral zaak om de last te verminderen, maar niet te doen alsof profileren te vermijden is. Politie zal altijd naar leeftijd, kleding, lichaamstaal etc kijken die met een bepaald soort criminaliteit geassocieerd is. Maar als Mo met zijn nette baan die al zijn spaarcentjes in een patserbak heeft gestoken die de mocromafia niet zou misstaan, dan zou je die na 3 keer voor niks van de weg gehaald te hebben hem ook negatief kunnen signaleren. Dus nummbord in systeem in de categorie 'laat die maar lekker met rust'.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  dinsdag 15 juni 2021 @ 18:38:22 #9
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_199899432
Het is logisch dat je wanneer je patrouilleert tegen mensensmokkel uit Kenia, je mensen met een Keniaans uiterlijk aanhoud. Ga je willekeurig ook mensen met een Nederlands uiterlijk aanhouden dan glippen de Kenianen er lachend tussendoor!
Dat zal trouwens ook wel de bedoeling zijn van Amnestie International, een effectieve grenscontrole onmogelijk maken zodat illegale massamigratie ongehinderd doorgang kan vinden.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_199899496
Dit is ook wel gewoon kwalijk.
Etnisch profileren zorgt in de praktijk ook voor een vicieuze cirkel die 1 of meer groepen disproportioneel benadeeld.

De politie heeft capaciteit om 200 mensen te controleren. Ze controleren dus 100 A-mensen en 100 B-mensen. 6 A-mensen zijn schuldig en 4 B-mensen zijn schuldig.
De volgende keer controleer je dus 150 A-mensen en 50 B-mensen. Je ondervindt nu dat 8 A-mensen schuldig zijn en 2 B-mensen. En zo door.

Uiteindelijk is het de onschuldige die benadeeld is. Dan is het als een wit persoon makkelijk te zeggen dat het leven simpelweg oneerlijk is wanneer jouw groep niet de groep is die wordt benadeeld. Gino is niet verantwoordelijk voor alle zwarte mensen. Ibrahim is niet verantwoordelijk voor alle mensen met een Arabisch uiterlijk en Prevan is niet verantwoordelijk voor alle mensen met een Indiaas uiterlijk.

Ik juich de partijen hier toe en hoop dat de rechtszaak voordelig zal uitpakken. Dit lijkt me namelijk gewoon in strijd met de wet.
pi_199899694
Etnisch profileren bestaat niet, wel statistisch profileren.
  dinsdag 15 juni 2021 @ 18:54:57 #12
230109 Id_do_her
Overal en nergens.
pi_199899722
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 18:52 schreef J.A.R.V.I.S. het volgende:
Etnisch profileren bestaat niet, wel statistisch profileren.
En pneumatisch profileren, als je met je fiets bezig bent.
With my pack on my back, down the road I will stray.
pi_199900103
Die organistaties die in het artikel worden genoemd, hoeveel daarvan krijgen geld van Soros?
pi_199900159
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 18:41 schreef Pipaja het volgende:
Dit is ook wel gewoon kwalijk.
Etnisch profileren zorgt in de praktijk ook voor een vicieuze cirkel die 1 of meer groepen disproportioneel benadeeld.

De politie heeft capaciteit om 200 mensen te controleren. Ze controleren dus 100 A-mensen en 100 B-mensen. 6 A-mensen zijn schuldig en 4 B-mensen zijn schuldig.
De volgende keer controleer je dus 150 A-mensen en 50 B-mensen. Je ondervindt nu dat 8 A-mensen schuldig zijn en 2 B-mensen. En zo door.

Uiteindelijk is het de onschuldige die benadeeld is. Dan is het als een wit persoon makkelijk te zeggen dat het leven simpelweg oneerlijk is wanneer jouw groep niet de groep is die wordt benadeeld. Gino is niet verantwoordelijk voor alle zwarte mensen. Ibrahim is niet verantwoordelijk voor alle mensen met een Arabisch uiterlijk en Prevan is niet verantwoordelijk voor alle mensen met een Indiaas uiterlijk.

Ik juich de partijen hier toe en hoop dat de rechtszaak voordelig zal uitpakken. Dit lijkt me namelijk gewoon in strijd met de wet.
Je voorbeeld werkt alleen als de verhoudingen perfect 50/50 zouden zijn.

Feit blijft dat allochtonen, naar verhouding, over gerepresenteerd zijn in de criminaliteitscijfers.
Maw, kans dat een blanke*, wit is geen kleur, iets bij zich heeft is disproportioneel kleiner dan die zwarte.
  dinsdag 15 juni 2021 @ 19:34:33 #15
230109 Id_do_her
Overal en nergens.
pi_199900416
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 19:19 schreef Sapstengel het volgende:
Die organistaties die in het artikel worden genoemd, hoeveel daarvan krijgen geld van Soros?
450 miljoen.
With my pack on my back, down the road I will stray.
pi_199900736
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 17:24 schreef TheoddDutchGuy het volgende:

[..]

En dat maakt ook geen hol uit, het leven hoeft niet eerlijk te zijn.
dit idd. Heel vervelend maar statistisch gezien gewoon een logische keuze. Ik word er bij voetbal ook steevast uitgehaald vanwege ik vermoed mijn zichtbare tatoeages. Het is wat het is.
  dinsdag 15 juni 2021 @ 19:57:10 #17
110057 AgLarrr
Merck toch hoe sterck!
pi_199901010
Tjah, het probleem van illegaal immigrerende Argentijnen of Russen ziet er net wat anders uit dan Algerijnen en Eritreeërs, zullen we maar zeggen. Maar het uitgangspunt zal wel nationaliteit zijn, of een meervoud daarvan.
"Ill fares the land, to hastening ills a prey;
Where wealth accumulates, and men decay"

- Oliver Goldsmith, The Deserted Village
pi_199901392
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 16:42 schreef Hathor het volgende:
Etnisch profileren heeft in principe altijd al bestaan, als je als Nederlander met je auto onderweg was naar de Spaanse costa's, was de kans altijd veel groter dat de Franse politie je even wilde doorlichten, dan wanneer je auto bv een Duits of Belgisch kenteken had, vanwege het liberale drugsbeleid bij ons. Ik weet ook wel bijna zeker dat reizigers vanuit Colombia en Peru bij aankomst op Schiphol op meer interesse van de douane kunnen rekenen dan Jan Doedel uit Canada. Er is meestal een goede reden om etnisch profileren toe te passen, omdat de vooroordelen zichzelf keer op keer bewijzen.
Beide voorbeelden die je noemt hebben niks te maken met etniciteit.
pi_199901451
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 juni 2021 17:33 schreef Document1 het volgende:
Witte man hier die het eigenlijk niet vreemd vind. Toen ik in Ierland woonde werd mijn post uit Nederland steevast geopend voor ik het zelf ontving. Bij voetbalwedstrijden word ik er ook uitgepikt omdat ik lang ben en meestal een petje op heb. Mensen denken nou eenmaal in hokjes. Als je niet geprofileerd wil worden bij de grens kijk dan degene aan die ervoor zorgt dat jij er ook uitgepikt wordt.
OK, en dat helpt dan of zo? Als je diegene er op aan kijkt?
pi_199901478
Ach, ik werd er vroeger bij voetbalwedstrijden ook uitgepikt omdat ik lang haar had en een metalshirt aan had, al dat sneeuwvlokjes gedoe, ik schijt er op
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')