Lucky_Strike | vrijdag 8 mei 2020 @ 15:49 |
In dit topic bespreken we alles rond de volgende opdracht van Kook mee met CUL. Op zondag 17 mei maken we met iedereen die mee wil doen pizza. Pizza Deeg uit een pakje mag ook. Zelf maken is natuurlijk veel leuker, zie ons pizzatopic. Algemene spelregels: De regels: - Kook op de aangegeven dag het aangegeven gerecht. - Er is geen tijdstip waarop iets klaar moet zijn, een datum is al specifiek genoeg. - Het maakt niet uit welk recept je gebruikt. - Eventuele aanvullende regels lees je bij de uitleg voor komende opdracht hierboven. | |
Lonaa | zondag 10 mei 2020 @ 17:35 |
Misschien dan toch maar eens, eindelijk, zelf deeg maken. | |
Kaatje1 | zondag 10 mei 2020 @ 22:57 |
Heb jij gist? Ik denk dat, wanneer ik meedoe toch maar zo’n bodem haal | |
SiGNe | zondag 10 mei 2020 @ 23:49 |
SiGNe | zondag 10 mei 2020 @ 23:54 |
Als je je deeg een paar dagen vantevoren maakt heb je helemaal geen gist nodig, dan komt de gist uit de lucht. Beetje gefermenteerd deeg is ook erg lekker trouwens. | |
minilot | maandag 11 mei 2020 @ 06:04 |
Jeeeeeeeej! ![]() Ik ga voor een langgerezen deeg, maar wel met pietsje gist want mijn echtgenoot vond recent gist bij de Lidl! ![]() ![]() ![]() | |
Lonaa | maandag 11 mei 2020 @ 08:07 |
Ja. ![]() ![]() | |
Kaatje1 | maandag 11 mei 2020 @ 08:19 |
Komt eraan ![]() | |
Lonaa | maandag 11 mei 2020 @ 08:21 |
Oh had dat gezegd dan. Dan had ik ook best een zakje op willen sturen. | |
Kaatje1 | maandag 11 mei 2020 @ 08:22 |
Heb net m’n adres naar mini gestuurd. Het staat iedere keer op de bestellijst, maar noppes | |
Lonaa | maandag 11 mei 2020 @ 08:22 |
Mijn doosje met zakjes komt van voor het hamsteren. Ik was de meute voor. ![]() | |
Sarabi | maandag 11 mei 2020 @ 08:24 |
Ik denk dat ik weer pizza van de bbq ga maken. Paar weken geleden deeg van zelfrijzend bakmeel gemaakt vanwege gist tekort. Viel niet tegen. | |
Kaatje1 | maandag 11 mei 2020 @ 08:25 |
Zo slim was ik niet. Toen het hamsteren begon had ik nog 2 zakjes, maar daar ga je wel doorheen denk wel dat het binnenkort vast wel weer voorradig zal zijn | |
minilot | maandag 11 mei 2020 @ 08:52 |
Joe. En wat nobel! ![]() | |
Kaatje1 | maandag 11 mei 2020 @ 08:56 |
Was wel schattig, meisje in de puberleeftijd is heel Arnhem rondgefietst om overal zakjes gist voor haar moeder te halen. Van haar huis naar mijn huis was al 10 km ![]() | |
minilot | maandag 11 mei 2020 @ 10:52 |
Gist onderweg, Kaat! Spreadin' the pizzaluuuuuuuv ![]() | |
Kaatje1 | maandag 11 mei 2020 @ 11:26 |
Dank!! Nou nog bekijken wat ik erop doe met wat ik in huis heb. Waarschijnlijk veel blauwe kaas ![]() | |
DJMO | maandag 11 mei 2020 @ 11:58 |
ik heb kant en klaar pizzadeeg plakjes , ik ga voor mini calzones. de enige pizza die ik lekker vind, en die op deze manier makkelijk voor een persoon zijn te maken . | |
Sarabi | maandag 11 mei 2020 @ 12:09 |
Lekker ![]() | |
Kaatje1 | maandag 11 mei 2020 @ 12:14 |
nou! | |
Yinny | maandag 11 mei 2020 @ 13:00 |
Ik ga zelf deeg maken, voor het eerst met zuurdesem. De pizzakit deeg vond ik niet lekker, dat smaakte naar goedkoop brooddeeg. De voorgebakken bodems van AH zijn goed te doen. Mochten er nog mensen zijn die gist nodig hebben, ik wil ook wel een zakje opsturen (heb er nog 6 losse zakjes en grootverpakking in de vriezer). | |
DJMO | maandag 11 mei 2020 @ 13:29 |
ik heb toevallig net gisteren gist kunnen scoren bij de AH dus ook ik kan nog wel een zakje missen voor iemand die het nodig heeft | |
MissyMK | woensdag 13 mei 2020 @ 11:03 |
oh, vorige week pizzaoven binnen gekregen en gelijk uitgeprobeerd. pizza bleef een beetje aan de plank kleven, waardoor die niet goed de oven in ging. Eens kijken of het zondag lekker genoeg is, om m weer aan te zetten. We moeten uiteraard wel blijven oefenen ![]() | |
Oceanonix | donderdag 14 mei 2020 @ 21:53 |
Als iemand gistproblemen heeft in Soesterberg of omgeving ik heb nog meer als genoeg liggen. Ik koop het altijd in grote pakken. Een deel bewaar ik in de voorraadkast bij kamertemp en een deel vries ik in.Dat gaat echt heel erg goed. En voor de liefhebbers heb ik ook nog zuurdesem staan. ![]() dit kan je invriezen | |
Lonaa | donderdag 14 mei 2020 @ 21:56 |
Ik twijfel nog of ik zelf deeg ga maken. Vandaag kocht ik 2 bloemkoolpizzabodems. Als backup voor als mijn deeg niet rijst of als ik geen zin heb. ![]() | |
Oceanonix | donderdag 14 mei 2020 @ 21:59 |
en een beproefd deegrecept uit het pizza-topic Dit recept staat al lange tijd in dit topic en is door veel Fok!kers gebruikt: Ingredienten: - 350 gram bloem * - 2,5 deciliter lauw water** - 1 theelepel zout - 1 theelepel suiker - 7g instant gist (extra lekker met biergist!) *Voor in een houtoven wordt door de Italianen 'Tipo 00' bloem gebruikt, die pas echt goed presteert bij zeer hoge temperaturen. Kan worden vervangen door een goede broodbloem met een hoog eiwit/glutengehalte (12/13%). Tipo 00 is slechts een aanduiding van de malingsgraad, voluit wordt bedoeld: 'Farina di grano tenero tipo 00'. **Het is normaal voor broodrecepten om ingrediënten weer te geven in een zogenaamd Bakkers percentage. Dat is hoeveel procent van het gewicht van de bloem in het recept een bepaald ingrediënt is. In dit recept is dat voor water 250/350 * 100 = 71,4%. Dat is erg hoog. Het zal dan ook bijna altijd nodig zijn extra bloem toe te voegen aan dit recept, vooral als het met de hand gekneden moet worden. Een misschien wat betere hoeveelheid is 65%. Dat is in dit geval dus 227,5 gram/ml water. Dat is nog steeds vrij nat trouwens. Bereiding: - Los de suiker op in het water. Roer hier de gist doorheen en laat een kwartiertje borrelen - Meng ondertussen het bloem met het zout. Voeg hier beetje bij beetje het water met de gist aan toe, totdat je een homogene massa hebt. - Kneed het deeg minstens tien minuten op een bebloemd aanrecht. Voeg wat bloem toe als je deeg te nat is, of wat water als je deeg te droog is. In het begin zal het een rommeltje zijn, maar na een paar minuten lustig kneden verandert de hoop op je aanrecht vanzelf in prachtig, zacht en elastisch deeg. - Zet het deeg na het kneden in een afgedekte kom weg op een warme plaats, en laat het een uur of twee rijzen. Het deeg zal meer dan verdubbelen in omvang. - Als het deeg is gerezen, druk dan de lucht eruit, en kneed het nog een paar keer luchtig door. Verdeel het deeg in twee bolletjes (voor twee grote pizza's) of drie bolletjes (voor drie kleine pizza's). Je kunt het deeg nu meteen gebruiken, maar veel lekkerder is het om je deegbolletjes nog een dagje afgedekt in je koelkast te leggen. Op die manier kan de smaak zich ontwikkelen en smaakt je pizzabodem een stuk beter! je hebt echt geen 7 g nodig als je het deeg de avond ervoor maakt en gaat voor de koude rijs. Dat betekent na het kneden, het deeg minimaal een nacht in de koelkast plaatsen. Een uur voordat je het deeg wil gaan vormen een warme rijs door het deeg buiten de koelkast te zetten. Da heb je een mooi deegje. Met 1 of 2 g redt je het ook. | |
Hupje | donderdag 14 mei 2020 @ 22:01 |
Oh, dat is goed om te weten, ik heb laatst ook zo'n pak gekocht. Hoe vries je dat in? | |
Lonaa | donderdag 14 mei 2020 @ 22:02 |
Vriezer open - pak erin - vriezer dicht. | |
Oceanonix | donderdag 14 mei 2020 @ 22:03 |
pak dicht maken, vriezer openmaken en erin leggen. ![]() [/bijdehand modus] | |
Oceanonix | donderdag 14 mei 2020 @ 22:03 |
![]() | |
Lonaa | donderdag 14 mei 2020 @ 22:05 |
hehehehe. ![]() | |
Yinny | donderdag 14 mei 2020 @ 22:20 |
Ik heb zakjes van 50g gemaakt en die in de vriezer gedaan. Hoef ik niet iedere keer de grote pak open te maken en weet ik gelijk hoeveel ik nog heb [ Bericht 0% gewijzigd door Yinny op 14-05-2020 23:19:04 ] | |
Hupje | donderdag 14 mei 2020 @ 22:58 |
![]() ![]() | |
Yinny | donderdag 14 mei 2020 @ 23:19 |
Nee, het blijven korreltjes. In porties vind ik handiger | |
Lonaa | vrijdag 15 mei 2020 @ 07:56 |
Ja, sorry, ik was iig een beetje flauw; ![]() | |
Scheepskok | vrijdag 15 mei 2020 @ 08:18 |
Als ik gist kan krijgen ga ik ook meedoen denk ik. Ik heb nog een pak pizzameel staan. Ik heb mijn vorige pizzatopic al opgesnord (was 2018). | |
Cat-astrophe | vrijdag 15 mei 2020 @ 10:31 |
![]() ![]() ![]() ![]() | |
Scheepskok | vrijdag 15 mei 2020 @ 12:02 |
Heb gist kunnen krijgen, dus ik ga ervoor. Aangezien ik geen tomatenliefhebber ben wordt het een pittige salamipizza met uit (net als de vorige keer) | |
Lucky_Strike | vrijdag 15 mei 2020 @ 12:12 |
Ik heb er alweer trek in ![]() - Tonijn, mozzarella - Chorizo, gorgonzola - Creme fraiche, aardappel, spek, asperge en champignon | |
Hupje | vrijdag 15 mei 2020 @ 12:21 |
@Lonaa Beetje zout erbij doen dan ![]() ![]() Ik heb nog steeds geen échte lekkere combinatie zonder kaas gevonden, dus ik ga vegan pizza topping uitproberen. Ik twijfel nog of ik pizzabodem mix uit een zakje maak of dat ik de bodem weer eens echt zelf probeer te maken. | |
Oceanonix | vrijdag 15 mei 2020 @ 12:32 |
en ik had een lange dag gehad op het werk, waardoor de bijdehand modus aanstond. ![]() Ik zou dit overigens niet willen proberen met verse gist. Dat vriest dood. Alleen de droge gist is invriesbaar. En dan zijn die pakken van 500 g ineens heel handig. | |
Yinny | vrijdag 15 mei 2020 @ 13:26 |
Plan: Ham, kaas en champignons voor kleuter 4 kazen voor man Artisjokken, champignons en rucola (en kaas) voor mij Tomatensaus: Blik tomatenblokjes laten uitlekken, vocht opdrinken met wodka, zout en peper. De uitgelekte blokjes pureren met een teen geperste knoflook en oregano. Ik ga vanavond mijn desemstarter uit de koelkast halen en voeden. Morgen deeg maken, dan kan het in de koelkast tot zondag. | |
minilot | vrijdag 15 mei 2020 @ 15:01 |
Ik maak Jim Laheys recept voor pizzadeeg, dat rijst achttien uur (morgen dus niet vergeten te maken) op kamertemperatuur en gebruikt een kwart theelepel (droge) gist op genoeg deeg voor vier pizza's ![]() Wat erop weet ik nog niet, maar ik heb Mutti-tomatensaus, diverse Italiaanse vleeswaren, kaassoorten + een voortuin vol verse kruiden dus dat komt wel goed ![]() | |
fotostarter | vrijdag 15 mei 2020 @ 18:51 |
Geniaal <3 | |
marc0871 | vrijdag 15 mei 2020 @ 23:54 |
Hobbybrouwers met een gistbank, bewaren verse gist in de vriezer onder glycerine. Waar een bierbrouwhobby al niet goed voor is ![]() ![]() ![]() S-04 (Engelse Ale's) en US-05 (neutraal Amerikaans). Daarnaast heb ik nog wat zakjes S-06 (tarwebieren, Weizen) en BE-256 (Belgisch Abdij). Allemaal zakjes van 11,5 gram. En nog een gistkoek in een gistvat (S-04), die het wel weer gaat doen als ik het wat suiker geef. Allemaal varianten van Saccharomyces Cerevisiae. Allemaal bier/broodgist. https://www.braumarkt.com/bier-brouwen/biergisten?yeastform=301 Hmm, er schijnt een hoop uitverkocht te zijn ![]() Maar ik heb ook nog een zak broodmix van Soezie staan, voor de broodbakmachine. Gebruik ik vaker voor pizzabodem. Wat erop gaat? Tomatenpuree met water, peper, zout en wat gedroogde peterselie, Belegen, Goudse kaas, Gehakt, ui, paprika, tomaat en een paar tenen knoflook, Italiaanse kruiden, peper en zout. [ Bericht 3% gewijzigd door marc0871 op 16-05-2020 00:07:36 ] | |
Yinny | zaterdag 16 mei 2020 @ 08:49 |
@marc0871 Dat is veel gist! | |
Sarabi | zaterdag 16 mei 2020 @ 08:55 |
Kan je die zakjes ook gewoon gebruiken? Die hebben we altijd op voorraad ![]() | |
Scheepskok | zaterdag 16 mei 2020 @ 10:43 |
Even een vraagje om advies. Ik heb ook die Bruggeman gist. Als ik al vanavond aan de slag ga met pizzameel, kan ik de gist direct toevoegen, of eerst in water met zout? En kan ik na het kneden op zaterdagavond het deeg laten rijzen buiten de koelkast? Dan is hij wel zo'n beetje 12 uur aan het rijzen. Verder de kruiden: basilicum later op de pizza en oregano. Nog verder tips voor kruiden van de pizza? | |
Sarabi | zaterdag 16 mei 2020 @ 10:45 |
Gist en zout toch sowieso niet samen? | |
Scheepskok | zaterdag 16 mei 2020 @ 10:46 |
Geen zout bij de gist dus. | |
marc0871 | zaterdag 16 mei 2020 @ 10:49 |
Gist in water met wat suiker. Het zout doe je bij het meel. Gist vind zout niet zo prettig | |
Yinny | zaterdag 16 mei 2020 @ 10:53 |
Instant gist kan je gelijk bij het meel toevoegen en hoeft niet eerst opgelost te worden. Welk recept gebruik je? Deeg kan heel lang rijzen, maar dan begin je meestal met weinig gist. https://broodsmakelijk.nl/gist-en-zout-apart-of-bij-elkaar | |
marc0871 | zaterdag 16 mei 2020 @ 10:59 |
Ik gebruik soms 2 zakjes per batch van 20 liter bier, als ik vanaf een SG van 1.080 ga vergisten. Dan gaat het ineens hard ![]() Ja hoor. Het is allemaal dezelfde familie van gisten. Een heel zakje is wat veel. Daar kan je wel een keer of 4 een brood mee bakken, als je je deeg overnacht laat vergisten. Na openen zeer beperkt houdbaar. | |
Scheepskok | zaterdag 16 mei 2020 @ 10:59 |
Het is de tweede keer dat ik pizza maak. die was goed gelukt. Ik had de avond ervoor het deeg gekneed met gist en in de koelkast gezet. Ging heel goed, maar ik wil het nu beter doen. Ik begin dus gewoon simpel weg met het deeg. Ik heb nog een pak 00 staan in mijn oorlogsvoorraad, gisteren gist erbij gekocht en ik wil vanavond alvast kneden en in de nacht het deeg laten rijzen buiten de koelkast. En dan zie ik zondag wel weer verder. | |
Yinny | zaterdag 16 mei 2020 @ 11:20 |
Als je hetzelfde recept gebruikt voor het rijzen in de koelkast, dan zal ik wel minder gist gebruiken bij het rijzen buiten de koelkast. Dat is namelijk veel warmer en werkt de gist sneller. | |
marc0871 | zaterdag 16 mei 2020 @ 11:20 |
De bodem is ook maar een simpel brooddeeg. Maar de gist even de tijd geven om zijn ding te laten doen, kan een behoorlijk verschil maken in smaak. Zie een vergisting maar als een feestje; Tijdens een feestje lopen er ook veel mensen door elkaar heen te consumeren en te wasemen en dampen, te morsen en te knoeien. Als het feestje afgelopen is, heb je een ruimte vol troep en nare luchtjes. Als je dan weer opgeruimd en schoongemaakt hebt, ziet alles er weer netjes uit en ben je weer wat ervaringen rijker. Als je het deeg dan net na het 'feestje' gaat gebruiken, heb je nog veel afvalstoffen van de gist. Als je het even laat 'opruimen', smaakt je brood beter. | |
BobbyMcGee | zaterdag 16 mei 2020 @ 12:18 |
Ik wil wel meedoen maar ben nog op zoek naar een leuk deeg-receptje. Had de vorige keer het recept uit het pizzatopic gemaakt. Prima recept, maar ik wil nu iets anders uitproberen. Iemand nog inspiratie? | |
Yinny | zaterdag 16 mei 2020 @ 12:25 |
https://smittenkitchen.co(...)ite-margarita-pizza/ Dit is een goed recept! | |
Scheepskok | zaterdag 16 mei 2020 @ 16:41 |
Ik ga vanavond kneden. Is 7 gram een theelepel? | |
Scheepskok | zaterdag 16 mei 2020 @ 16:42 |
Ah, ok, dus hoe langer hoe beter. Komt me ook goed uit. Ga ik pas morgenmiddag die pizza in de oven doen. | |
Scheepskok | zaterdag 16 mei 2020 @ 16:56 |
Al gevonden, een theelepel gist. iets minder, want ik ga 250 gram meel gebruiken. Het meel komt uit de oorlogsvoorraad en de verloopdatum is in 2019, maar goed, ik ga het gewoon proberen. Leuk filmpje: Die Italiaanse oma ![]() | |
Scheepskok | zaterdag 16 mei 2020 @ 16:57 |
Ah, dus ik kan het deeg dus rustig 24 uur laten rijzen. Ga ik ook doen. | |
Yinny | zaterdag 16 mei 2020 @ 18:13 |
Geen theelepel gist gebruiken op 250g meel en 24 uur rijzen, ik denk een kwart tl. En koud kraanwater... ![]() [ Bericht 9% gewijzigd door Yinny op 16-05-2020 18:21:12 ] | |
Isabeau | zaterdag 16 mei 2020 @ 18:38 |
Oh, ik heb net wel een tl gedaan en lauw water en het staat nu in de koelkast ![]() | |
Sarabi | zaterdag 16 mei 2020 @ 18:43 |
Wij gebruiken altijd een tl (gedroogd) gist | |
Isabeau | zaterdag 16 mei 2020 @ 18:47 |
Ik heb ook helemaal geen verstand van deegjes. Het was wel leuk trouwens, dat kneden. | |
Yinny | zaterdag 16 mei 2020 @ 18:49 |
Scheepskok gaat het op kamertemperatuur doen, dus daarom minder gist. In de koelkast kan een tl gist wel ![]() | |
minilot | zaterdag 16 mei 2020 @ 20:43 |
Zoooo. Halve kilo bloem, 16 gram zout, 1 gram gist (kwart theelepel) en 350 gram koud water door elkaar geroerd en deze blubber staat nu in een grote bak onder een dekentje van plasticfolie op het aanrecht. Tot morgen, deegje! ![]() ![]() | |
SiGNe | zaterdag 16 mei 2020 @ 21:13 |
Nog een pizza filmpje van Alex: dit keer over hoe je een pizza mooi kan vormen zoals de professionals het doen | |
Oceanonix | zaterdag 16 mei 2020 @ 21:44 |
Mijn deeg staat voor de koude rijs in de koelkast. Ik heb een mespunt gist gebruikt. Zeker omdat de rijs tot morgenmiddag duurt, dan kan je met heel weinig gist af. Ben ook een brood aan het bakken, daar hoefde maar 0,1 g gist in (dat is minder als een snufje). | |
minilot | zaterdag 16 mei 2020 @ 21:46 |
Ja snotverrrrrrrr - nu wil ik het ook zo doen! ![]() | |
SiGNe | zaterdag 16 mei 2020 @ 21:51 |
Het ging bij Alex pas de 7e keer goed.. kan dus wel redelijk wat deeg kosten maar goed.. deeg kost dan weer niet zoveel ![]() | |
minilot | zaterdag 16 mei 2020 @ 21:53 |
Nee, maar ik heb maar voor vier pizza's aan deeg voorbereid - ik kan me dat geoefen morgen helemaal niet veroorloven! ![]() ![]() | |
SiGNe | zaterdag 16 mei 2020 @ 22:01 |
Ja, experimenteren moet je nooit doen als mensen een maaltijd verwachten.. Ik maak die fout ook nog weleens, moet ik iets koken voor een gezelschap en dan maak ik iets nieuws dat ik nog nooit eerder gemaakt heb ip dat ik iets maak dat ik al onder de knie heb ![]() Niet handig dus want soms gaat het mis, soms moeten smaken nog getweaked worden, etc. Met Kerst had ik bijv iets gemaakt met kingkrab, nooit eerder gebruikt. Gerechtje was opzich wel lekker maar zat veel teveel citroenzest in en dat maskeerde de smaak van de dure krab totaal ![]() | |
Yinny | zondag 17 mei 2020 @ 09:38 |
Een "nep"deeg maken om te oefenen? Alleen water en meel voor de techniek? ![]() | |
Aure | zondag 17 mei 2020 @ 11:43 |
Ik ben toch ook nog maar even een deeg aan het maken ![]() ![]() | |
Sarabi | zondag 17 mei 2020 @ 11:45 |
Alles leek even mis te gaan maar deeg is aan het rijzen en briketten zijn onderweg | |
Hupje | zondag 17 mei 2020 @ 11:56 |
Ik ben (of eigenlijk mijn bbm) ook bezig aan het deeg. En heb inmiddels ook de voorraadkast gestofzuigd, want behulpzaam kind wilde (heel lief) alvast de pot edelgistvlokken voor me pakken (aan het deksel) ![]() | |
minilot | zondag 17 mei 2020 @ 12:14 |
Naja, dat scheelt weinig met het recept dat ik al gebruik: piepklein snufje gist en een schep zout en meer is het niet. Alleen die achttien uur rijzen he? Oefenen met een deeg van een compleet andere structuur heeft natuurlijk geen zin. De rekbaarheid van de goed ontwikkelde glutenstructuur is nogal belangrijk bij het in de rondte zwiepen van de bodem ![]() | |
minilot | zondag 17 mei 2020 @ 12:15 |
Ha. Mijn deeg van gisterenavond is fors gegroeid en zit vol bubbeltjes. ![]() ![]() Het plan om nog boodschappen te halen gisterenavond liep in de soep, dus qua beleg wordt het niet heel spannend. Maar er is kaas, er is tomatensaus, er is droge ham, pancetta en salami dus het komt wel goed verder ![]() [ Bericht 16% gewijzigd door minilot op 17-05-2020 14:30:52 ] | |
Jagärtrut | zondag 17 mei 2020 @ 13:43 |
ik doe ook mee! Gister vergeten deeg in elkaar te zetten, dus net gedaan. Het worden 3 soorten hier. Voor de duutser simpele margerita, of als ik nog niets anders qua kaas in de koelkast vind een duo/tres/quatro fromagi. Voor de kinderen een zelfgemaakte creatie, met paprika, mais en salami, denk ik. Voor mij een jeugdsentiment pizza, met gerookte zalm, bacon, kappertjes en mozzarella. Op carbonarasaus uit een potje. Vond het vroeger altijd zo lekker, en nu al jaren niet gehad... | |
Farenji | zondag 17 mei 2020 @ 14:33 |
Mijn deeg is inmiddels ook al flink gerezen. Ik ga voor de basis, plain old margherita, want ik heb eigenlijk nog nooit zelf pizza gemaakt en dan moet je het niet meteen te fancy doen vind ik. Ik wilde eerst zuurdesem maken maar gisteren heb ik EINDELIJK weer gist gescoord dus hou ik het ook wat dat betreft simpel. Voor wat inspiratie hier nog pizza volgens de proefkeuken: https://www.npostart.nl/VPWON_1268938 Benodigdheden oa een betonmolen, een badkuip, en een leeg olievat. ![]() | |
DJMO | zondag 17 mei 2020 @ 14:56 |
Mijn vulling staat af te koelen, en heb express teveel gemaakt, morgen een half pakje tomato frito door de rest van de vulling en ik heb spaghettisaus ![]() | |
DJMO | zondag 17 mei 2020 @ 15:19 |
Ik ga stuk hier ![]() | |
minilot | zondag 17 mei 2020 @ 16:09 |
Deeg na driekwart etmaal op kamertemperatuur:![]() In porties klaar voor nog één tot twee uur uitrusten: ![]() | |
Kaatje1 | zondag 17 mei 2020 @ 17:00 |
Oeh, de saus is zo lekker. Haast zonde om op de pizza te te doen, zo oplepelen zou ‘m ook recht doen | |
Lucky_Strike | zondag 17 mei 2020 @ 17:15 |
Het deeg ligt hier ook geportioneerd te rijzen. Ik begin al trek te krijgen. | |
Sarabi | zondag 17 mei 2020 @ 17:22 |
De pizza's liggen op de bbq ![]() | |
DJMO | zondag 17 mei 2020 @ 17:27 |
eerste pizza is al op, ben aan de tweede bezig en de derde ligt in de oven ![]() | |
Kaatje1 | zondag 17 mei 2020 @ 17:36 |
Ik vond nog een pizzasteen, die staan nu gloeiend heet te worden. Deeg is bijna klaar, vroeg eten vandaag ![]() | |
minilot | zondag 17 mei 2020 @ 17:38 |
![]() Toppings klaar voor de start! Bestron-pizzaoventje-met-steen staat tot 400° op te warmen ![]() | |
AnneX | zondag 17 mei 2020 @ 17:40 |
Pizza bakken gaat aan mij voorbij. Heb mij wel verkneukeld aan de filmpjes van de pasta grannies. Succes! voor degenen, die voor het eerst aan de gang gingen met pizzadeeg. | |
Farenji | zondag 17 mei 2020 @ 17:42 |
De eerste pizza was op zich ok, voor een eerste poging. Maar ik had hem langer moeten bakken. Helaas gaat mijn oven niet heter dan 250, dat is eigenlijk niet heet genoeg. Mijn tweede pizza is prematuur al mislukt. ![]() Ik was vergeten hem op bakpapier te leggen en toen kreeg ik hem niet meer goed de oven in. Uiteindelijk nog geprobeerd om er een soort van retarded calzone achtig iets van te maken, die staat nu te bakken maar ik heb weinig goede hoop... Mooi gaat ie in ieder geval zeker niet zijn. Wellicht nog wel redelijk smaakvol. | |
DJMO | zondag 17 mei 2020 @ 18:05 |
goed pizza dus. omdat ik maar een kleine eter ben, en pizza eigenlijk helemaal niet zo lekker vind me er toch aan gewaagd. ik ging voor een pizza calzone uit het vuistje. Op internet weinig te vinden over mini-calzones, dus zelf maar aan de puzzel gegaan. Ik gebruikte een raviolimaker en een ijslepel om ze te vullen. De ingrediënten. ![]() Paprika in fijne stukjes Halve ui fijn gesnipperd Teentjes knoflook, fijngemalen (hoeveelheid naar smaak ![]() ![]() 150 gram half om half gehakt Half tot driekwart blik tomatenblokjes, goed uitgelekt Champignons in plakjes Geraspte kaas naar keuze Alles fijnsnijnden/raspen ![]() Fruit de knoflook, gooi gehakt erbij, vervolgens ui en paprika, champignons. Laat gaar worden en voeg tomatenblokjes en wat versgemalen peper toe (en optioneel een scheutje rode wijn voor de smaak), maar zorg dat de massa niet te sauzig/nattig wordt. Laat goed afkoelen en gooi braadvocht weg. ![]() Het vullen: Laat de plakjes pizzadeeg ontdooien (onder een extra theedoek zodat het deeg niet uitdroogt), smeer in met geconcentreerde tomatensaus. Schep er de vulling bovenop, besprenkel met de kaas. Smeer op de rand in met een beetje water en vouw het geval dicht, goed aandrukken, eventueel overgebleven rand omvouwen zodat de pizza’s niet gaan lekken. Optioneel: bestrijk licht met opgeklopt ei. Circa 10 a 12 minuten afbakken in het midden van de oven op 200 graden. ![]() ![]() ![]() Ik had bij de action van die grilldingen zien liggen voor op de barbecue, en dacht: handig, die kan ik ook wel in de oven gebruiken. Dus ik gooide m'n calzone's op zo'n ding en mikte hem in de oven die op 200 graden was voorverwarmd. Idee een tien, uitvoering een 4. Dat werkte dus niet. Ze bleven kleven aan de grillplaat, resultaat ![]() ![]() ![]() Gelukkig was een nieuw plakje snel ontdooid en die ging op een stuk bakpapier op de bakplaat. Deze smeerde ik in met wat garlic mayo en de vulling bestond uit een lepel overgebleven knoflookrisotto van eergisteren. Bijzondere combinatie, en zeker voor herhaling vatbaar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
Sarabi | zondag 17 mei 2020 @ 18:08 |
![]() ![]() Mexicaanse pizza met gehakt en een kaaspizza ![]() Zoals altijd weer lekker ![]() | |
Kaatje1 | zondag 17 mei 2020 @ 18:24 |
@Sarabi, hoe krijg je ze zo mooi rond en hoe op zo’n bloedhete steen, ik kreeg haast een soort calzone. Nu even eten en zo de foto’s | |
Sarabi | zondag 17 mei 2020 @ 18:26 |
Ik rol ze uit ![]() | |
Kaatje1 | zondag 17 mei 2020 @ 18:30 |
Ah, en ik heb de steen verhit in de oven en de pizza op het aanrecht belegd. En om de pizza naae de over over te brengen was eh..en uitdaging ![]() | |
Sarabi | zondag 17 mei 2020 @ 18:37 |
Ja dat was nooit zo leuk ![]() Maar ik verhit de steen ook en laat hem op de bbq. Maar doe de bodem dus even alleen laten garen. | |
Farenji | zondag 17 mei 2020 @ 18:40 |
Deeg:![]() Tomaten voor de saus (uitgelekt, met knoflookteentje, zout en beetje balsamico gepureerd): ![]() Helaas (of gelukkig?) had ik geen wodka voor bloody mary... Dus heb ik het sap maar puur opgedronken. Buffelmozzarella: ![]() Verse basilicum, die ik na het nemen van de foto echt compleet vergeten ben! ![]() ![]() Klaar voor de oven: ![]() Net uit de oven: ![]() En in de spoiler mijn misbaksel, die op zich nog best lekker was (maar toch niet helemaal opgegeten wanr veel te veel) .
| |
Kaatje1 | zondag 17 mei 2020 @ 19:13 |
Deeg heb ik in de broodbakmachine gemaakt, dat kon dankzij de donatie een zakje gist door @Minilot. De saus heb ik opgeleukt met wat extra paprika, ui, knoflook en kruiden. Deeg kwam mooi uit de machine, maar dit was zo rond als ik ‘m kreeg. In een grijs verleden heb ik een pizzasteen gekregen, dus die eerst in de oven en op het aanrecht de pizza belegd met de saus, salami, ham, olijven en blauwader kaas. Om dat ding van het aanrecht op de pizzasteen te krijgen was nog een dingetje, het werd een soort drievoudige calzone 🤣. Die uit elkaar gehaald, 10 minuten in de oven en daarna smullen. Het was echt heel erg lekker. Ik had de hoeveelheden voor het deeg gehalveerd en 1 deel zit in de vriezer. Maar dit was genoeg geweest voor zeker 3 pizza's. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
minilot | zondag 17 mei 2020 @ 19:16 |
Zo, dat was pizzabakken met hindernissen! ![]() ![]() ![]() ![]() Onderkant en bloem/deegvingers ![]() ![]() [ Bericht 1% gewijzigd door minilot op 17-05-2020 19:48:33 ] | |
Aure | zondag 17 mei 2020 @ 19:43 |
In de kitchenaid kneden:![]() Klaar om te rijzen: ![]() (ja ja, dit is knetterhard tegen elkaar aan gaan rijzen ![]() ![]() Uitgerold: ![]() Beleggen: ![]() Klaar! ![]() ![]() | |
Sjeen | zondag 17 mei 2020 @ 19:52 |
Ziet er allemaal heerlijk uit! En ik ga komende week onze pizzaoven ook weer eens opduikelen. | |
marc0871 | zondag 17 mei 2020 @ 19:59 |
Ook ik had deeg uit de machine![]() En het grootste gedeelte van de rest van de ingredienten ![]() Tomatensaus ![]() Een bolletje deeg, voor het vormen ![]() En hier zit de saus al op de bodem, voordat ik eraan dacht nog een foto te maken. Helemaal into the moment, zullen we maar zeggen ![]() ![]() Kaas erop. Gewoon Goudse, belegen ![]() En de rest van de toppings; Rundergehakt, tomaat, ui, paprika, knoflook, peper en zout en een snufje Italiaanse kruiden ![]() Zo kwam die uit de oven ![]() Smullen maar ![]() ![]() ![]() Morgen maak ik de rest tot nog zo'n pizza ![]() | |
Hupje | zondag 17 mei 2020 @ 20:07 |
Het werk van een pizza prutser: ![]() Vol goede moed maakte ik het Fok! pizza deeg. Nou ja, de broodbakmachine deed het kneedwerk voor me. Daarna eindigde ik met een enorm plakkerige deegboel die amper in porties te verdelen was. Vormen kan ik al helemaal niet, dit was voor mijn doel al heel aardig ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
Kaatje1 | zondag 17 mei 2020 @ 20:08 |
Zie ik de pizza van @Aure, bedenk ik me dat ik vrijdag speciaal voor champignons nog naar een (hele drukke) dekamarkt ben gegaan...die liggen nog in de koelkast ![]() | |
Aure | zondag 17 mei 2020 @ 20:12 |
![]() ![]() | |
Yinny | zondag 17 mei 2020 @ 20:14 |
Vrijdagavond mijn zuurdesem gevoed en gisteren deeg gemaakt. Spannend, want eerste keer pizza's met zuurdesem. In dit topic moet MaximusTG natuurlijk genoemd worden, want ik heb zijn recept gebruikt: http://kookkompas.nl/italiaanse-pizza-met-zuurdesemdeeg/ Wel 100 g broodmeel vervangen door semolina. ![]() Deeg maken, heel plakkerig. Er zit geen instantgist in, dus eerst nog op kamertemperatuur laten rijzen en toen pas in bakjes in de koelkast. Vanochtend hoopvol deur opengemaakt en gelukkig waren ze gerezen. ![]() Tomaten saus maken door uitgelekte tomaten blokjes te blenderen met knoflook, oregano en wat peper. Alles klaarzetten. Pizza vormen, beleggen, bakken en herhalen. ![]() Pizza met ham, champignons en kaas. Pizza met ham en 4 kazen. Pizza met champignons, cherrytomaatjes, rucola, parmezaanse kaas en chili olie. Pizza met kaas, deze is overgebleven, dus lekker lunchen morgen. Korst was lekker. Ben trots op mijn pizza's! ![]() [ Bericht 1% gewijzigd door Yinny op 17-05-2020 20:50:13 ] | |
Blues | zondag 17 mei 2020 @ 20:21 |
Mooie, grappige verhalen daarbij en prima pizza's bekeken ![]() ![]() | |
Kaatje1 | zondag 17 mei 2020 @ 20:31 |
Allemaal zulke mooie ronde? Is daar een trucje voor? | |
Yinny | zondag 17 mei 2020 @ 20:58 |
Eerst van bal een platte schijf maken (niet op de rand drukken). Dan een soort van omhoog tillen en door zwaartekracht laten uitrekken. Filmpje is duidelijker en heeft mij goed geholpen. O, en natuurlijk al bij het delen van het deeg in bolletjes, die goed opbollen. Mijn eerste pizza's waren ook vreemd van vorm, gewoon vaker maken ![]() [ Bericht 18% gewijzigd door Yinny op 17-05-2020 21:06:01 (Tekst vergeten) ] | |
#ANONIEM | zondag 17 mei 2020 @ 21:19 |
Ik ga hem gewoon proberen deze week! | |
#ANONIEM | zondag 17 mei 2020 @ 21:26 |
Werkt zo'n pizza-oven nu echt een stuk beter dan een (hete lucht)oven? | |
Oceanonix | zondag 17 mei 2020 @ 21:28 |
Mijn telefoon was in gebruik met videobellen, dus niet hele proces is op de gevoelige plaat gelegd deze keer.![]() voor het bakken ![]() na het bakken | |
marc0871 | zondag 17 mei 2020 @ 21:38 |
Altijd beginnen vanuit het midden en blijven draaien. Ook met een deegrol. | |
Kaatje1 | zondag 17 mei 2020 @ 21:44 |
Dank (Ik begon dus meteen met de deegroller) | |
marc0871 | zondag 17 mei 2020 @ 22:04 |
Kan. Maar niet meteen van een bol naar een dunne plak willen gaan. Beetje voor beetje en steeds blijven draaien. Eerst een beetje platdrukken maakt het zo veel makkelijker. Steeds vanuit het midden rollen. | |
Kaatje1 | zondag 17 mei 2020 @ 22:06 |
Heb nog een bol in de vriezer, zal er zeker aan denken de volgende keer. Ik behandelde het nu meer als koekjesdeeg | |
Yinny | zondag 17 mei 2020 @ 22:24 |
Ik heb een Ferrari pizza oven. Voordelen vind ik: - snel opgewarmd - wordt heter dan normale oven - pizzasteen ingebouwd Nadeel: - boven hitte is niet altijd heet genoeg Ik bak nu ongeveer eens per week pizza ipv laten bezorgen, dus ik haal het geld van een extra apparaat er zo wel uit ![]() En het is gewoon leuk en lekker | |
Bonzi_Buddy | zondag 17 mei 2020 @ 22:31 |
Deze lekkere pizza gemaakt! ![]() ![]() | |
Lucky_Strike | zondag 17 mei 2020 @ 22:54 |
Vanmiddag heb ik deeg 1 uit het pizzatopic gemaakt. Die doet het altijd goed hier.![]() Paar uur later verdeeld in bolletjes. En die rezen uiteraard tegen elkaar aan want dat doen ze altijd en daar leren we helemaal niets van. Fast forward. Saus gemaakt (blik blokjes, ui, knof, balsamico). Ingrediënten gesneden. Pizza 1: creme fraiche, geraspte kaas, asperges, krieljes, champignons, tijm, spek. Eerste keer dat we deze variant maakten en ontzettend voor herhaling vatvaar. ![]() Pizza 2: tomatensaus, geraspte kaas, tonijn, gele ui, ansjovis, tomaat, mozzarella, knoflook. ![]() Pizza 3: onze favoriet. Tomatensaus, rode ui, chorizo, gorgonzola, knoflook. Geen pizza-avond zonder deze variant. Voor het eerst in jaren weer eens geklungeld met het deeg dus hij heeft een rustieke vorm. ![]() ![]() | |
marc0871 | zondag 17 mei 2020 @ 23:09 |
Dan maar rustiek. Als de smaak maar goed is. Mooie pizza's, peeps. Persoonlijk vond ik die mini calzones van @DJMO eigenlijk wel interessant | |
DJMO | maandag 18 mei 2020 @ 08:16 |
Maar geen volwaardige avondmaaltijd voor een doorsnee volwassene (tenzij je er een hele zooi maakt) ![]() | |
Myraela | maandag 18 mei 2020 @ 08:56 |
Wow, die korst. ![]() | |
Scheepskok | maandag 18 mei 2020 @ 12:22 |
Gisteren twee minipizza's gemaakt. Maar ik was in het begin iets vergeten: suiker toevoegen aan de gist. ![]() Dus het rijzen ging niet best... | |
Sarabi | maandag 18 mei 2020 @ 12:27 |
Waren ze wel lekker? En foto's gemaakt? ![]() | |
Scheepskok | maandag 18 mei 2020 @ 12:52 |
Nee, te hard (na 250 graden 20 minuten). De eerste keer ging wel erg goed. Met hetzelfde merk meel. Maar nu was mijn enthousiasme al snel weg. Toen ik het deeg wilde kneden, was het een grote plakzooi. Er viel niets mee te doen. Het was een heel karwei om mijn handen weer schoon te krijgen. | |
AnneX | maandag 18 mei 2020 @ 12:55 |
Bij de pasta mammas gezien: handen wrijven met meel. Voor evt. een volgende keer. | |
Sarabi | maandag 18 mei 2020 @ 13:00 |
Voor de volgende: je kan altijd wat extra bloem toevoegen | |
Scheepskok | maandag 18 mei 2020 @ 13:35 |
Dank jullie AnneX en Sarabi. Ik zal er aan denken, want ik heb nog een half pak bloem over. Zonde om weg te gooien. | |
marc0871 | maandag 18 mei 2020 @ 15:52 |
Ik denk leuk voor een keer in de brooddoos. Beetje van zo'n shepherds pie idee, maar dan pizza. Met van die platte pizza's is dat toch meer geknoei. | |
DJMO | maandag 18 mei 2020 @ 16:18 |
Ik gebruikte hiervoor dus kant en klaar deeg en een ravioli maker met een doorsnee van 10 cm. (de middelste uit het linkje in m'n post). Eerste keer sinds ik die dingen heb dat ik ze daadwerkelijk functioneel gebruikt heb. Het zijn idd leuke tussendoor snacks ![]() | |
marc0871 | maandag 18 mei 2020 @ 16:24 |
Je kan er meer mee doen dan pizza's bakken, he ![]() eitje erbij, puntje zout en een scheut melk en je kan pannenkoeken maken. Bloem, boter en suiker en je bakt koekjes. | |
marc0871 | maandag 18 mei 2020 @ 16:25 |
Ja, ik zag het. Ik had die dingen al wel eens zien liggen, maar wist eigenlijk nooit waar ze voor waren. De volgende keer gaan ze dus gewoon mee naar huis. | |
Oceanonix | maandag 18 mei 2020 @ 16:45 |
Ik maak brood en pizza altijd zonder suiker toe te voegen. In het meel zitten genoeg voedingsstoffen voor gist. Mogelijk iets langer laten rijzen? ![]() | |
Scheepskok | maandag 18 mei 2020 @ 16:50 |
Ik ga toch weer twee minipizza's bakken. Een grote pizza is een beetje veel in mijn eentje. Ik ga het gewoon weer proberen. De eerste keer herinnerde ik me nog dat bij het rijzen een mooie gladde bol ontstond, dat was dit keer niet. Dus tijd voor een herkansing. | |
#ANONIEM | maandag 18 mei 2020 @ 17:22 |
Het Puike Pizza-topic ![]() ![]() | |
#ANONIEM | maandag 18 mei 2020 @ 17:23 |
Je kan het deeg ook invriezen ![]() | |
Kaatje1 | maandag 18 mei 2020 @ 17:28 |
appelflappen zijn er ook leuk mee te maken. Maar ook (kleinere vorm) als voorgerechtje, gevuld met iets hartigs | |
marc0871 | maandag 18 mei 2020 @ 17:45 |
Daar had ik ook al aan gedacht ![]() | |
Scheepskok | maandag 18 mei 2020 @ 19:03 |
24 uur... Niet goed gekneed waarschijnlijk. | |
DJMO | maandag 18 mei 2020 @ 19:17 |
De kleinste vorm is wel erg klein. Dat wordt echt een muizenhapje. | |
Kaatje1 | maandag 18 mei 2020 @ 19:22 |
Ja, dat wel, maar als je ze als voorgerechtje gebruikt, met wat meer versiering op het bord, is het voldoende. Evt. doe je er 2 pp | |
Oceanonix | maandag 18 mei 2020 @ 21:27 |
en de samenvatting![]() | |
Isabeau | maandag 18 mei 2020 @ 21:34 |
Ik maakte mijn pizza vandaag af (gisteren en vannacht nachtdienst en ik werd pas heel laat wakker, daarom doe ik gewoon maar niet mee op zondagen ![]() ![]() | |
Aure | maandag 18 mei 2020 @ 22:10 |
![]() Ik heb vandaag nog twee pizza's gemaakt van het restant deeg ![]() | |
Sarabi | maandag 18 mei 2020 @ 22:12 |
Krijg er weer honger van | |
Bonzi_Buddy | dinsdag 19 mei 2020 @ 16:46 |
Smaakte ook goed, gebakken in een kleine 6 minuutjes op 300 graden. | |
Kaatje1 | zondag 7 juni 2020 @ 19:20 |
Ik had dus nog deeg en saus in de vriezer. En met dank aan de tips hier en vrijwel ronde pizza gemaakt. ![]() | |
Yinny | zondag 7 juni 2020 @ 19:48 |
Dat is idd bijna rond! | |
FutureFairytale | zondag 7 juni 2020 @ 19:54 |
Mooi Kaatje! Smaakte goed denk ![]() | |
Kaatje1 | zondag 7 juni 2020 @ 19:54 |
Ja, ik ging even met de deegroller aan het werk en weg cirkel ![]() | |
Kaatje1 | zondag 7 juni 2020 @ 19:57 |
Ja. Als de vriezer schoon is ga ik dag deeg op voorraad houden. Net als een flinke hoeveelheid saus. Kaas is altijd wel in huis. Nu had ik wat parmezaan en feta dat op moest, een een halve rode ui die prima combineerde | |
FutureFairytale | zondag 7 juni 2020 @ 20:23 |
Goeie reden om pizza te maken ![]() Ik ga t deze week ook eens maken maar met een kant en klaar bolletje deeg ![]() | |
Kaatje1 | zondag 7 juni 2020 @ 20:37 |
Dat heb ik nog nooit ergens gezien. Wel dat kant en klare deeg met een potje saus erbij. Ik had hier nog gedroogde italiaanse kruiden in gedaan. Was dat vergeten dus dacht vanavond even...wat is er aan de hand met dat deeg ![]() |