abonnement Unibet Coolblue
pi_193156082
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2020 10:43 schreef Scheepskok het volgende:
Even een vraagje om advies.

Ik heb ook die Bruggeman gist. Als ik al vanavond aan de slag ga met pizzameel, kan ik de gist direct toevoegen, of eerst in water met zout?
En kan ik na het kneden op zaterdagavond het deeg laten rijzen buiten de koelkast?
Dan is hij wel zo'n beetje 12 uur aan het rijzen.

Verder de kruiden: basilicum later op de pizza en oregano. Nog verder tips voor kruiden van de pizza?
Gist in water met wat suiker.
Het zout doe je bij het meel.
Gist vind zout niet zo prettig
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_193156142
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2020 10:43 schreef Scheepskok het volgende:
Even een vraagje om advies.

Ik heb ook die Bruggeman gist. Als ik al vanavond aan de slag ga met pizzameel, kan ik de gist direct toevoegen, of eerst in water met zout?
En kan ik na het kneden op zaterdagavond het deeg laten rijzen buiten de koelkast?
Dan is hij wel zo'n beetje 12 uur aan het rijzen.

Verder de kruiden: basilicum later op de pizza en oregano. Nog verder tips voor kruiden van de pizza?
Instant gist kan je gelijk bij het meel toevoegen en hoeft niet eerst opgelost te worden.
Welk recept gebruik je? Deeg kan heel lang rijzen, maar dan begin je meestal met weinig gist.


https://broodsmakelijk.nl/gist-en-zout-apart-of-bij-elkaar
pi_193156225
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2020 08:49 schreef Yinny het volgende:
@:marc0871 Dat is veel gist!
Ik gebruik soms 2 zakjes per batch van 20 liter bier, als ik vanaf een SG van 1.080 ga vergisten.
Dan gaat het ineens hard ;)

quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2020 08:55 schreef Sarabi het volgende:
Kan je die zakjes ook gewoon gebruiken? Die hebben we altijd op voorraad :D nooit over nagedacht
Ja hoor. Het is allemaal dezelfde familie van gisten.
Een heel zakje is wat veel. Daar kan je wel een keer of 4 een brood mee bakken, als je je deeg overnacht laat vergisten.
Na openen zeer beperkt houdbaar.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
  zaterdag 16 mei 2020 @ 10:59:37 #54
491050 Scheepskok
Beste soepkoker van Ulanda
pi_193156226
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2020 10:53 schreef Yinny het volgende:

[..]

Instant gist kan je gelijk bij het meel toevoegen en hoeft niet eerst opgelost te worden.
Welk recept gebruik je? Deeg kan heel lang rijzen, maar dan begin je meestal met weinig gist.

https://broodsmakelijk.nl/gist-en-zout-apart-of-bij-elkaar
Het is de tweede keer dat ik pizza maak. die was goed gelukt. Ik had de avond ervoor het deeg gekneed met gist en in de koelkast gezet.
Ging heel goed, maar ik wil het nu beter doen.

Ik begin dus gewoon simpel weg met het deeg. Ik heb nog een pak 00 staan in mijn oorlogsvoorraad, gisteren gist erbij gekocht en ik wil vanavond alvast kneden en in de nacht het deeg laten rijzen buiten de koelkast.

En dan zie ik zondag wel weer verder.
Praat over de hel en je komt er.
pi_193156525
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2020 10:59 schreef Scheepskok het volgende:

[..]

Het is de tweede keer dat ik pizza maak. die was goed gelukt. Ik had de avond ervoor het deeg gekneed met gist en in de koelkast gezet.
Ging heel goed, maar ik wil het nu beter doen.

Ik begin dus gewoon simpel weg met het deeg. Ik heb nog een pak 00 staan in mijn oorlogsvoorraad, gisteren gist erbij gekocht en ik wil vanavond alvast kneden en in de nacht het deeg laten rijzen buiten de koelkast.

En dan zie ik zondag wel weer verder.
Als je hetzelfde recept gebruikt voor het rijzen in de koelkast, dan zal ik wel minder gist gebruiken bij het rijzen buiten de koelkast. Dat is namelijk veel warmer en werkt de gist sneller.
pi_193156539
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2020 10:59 schreef Scheepskok het volgende:

[..]

Het is de tweede keer dat ik pizza maak. die was goed gelukt. Ik had de avond ervoor het deeg gekneed met gist en in de koelkast gezet.
Ging heel goed, maar ik wil het nu beter doen.

Ik begin dus gewoon simpel weg met het deeg. Ik heb nog een pak 00 staan in mijn oorlogsvoorraad, gisteren gist erbij gekocht en ik wil vanavond alvast kneden en in de nacht het deeg laten rijzen buiten de koelkast.

En dan zie ik zondag wel weer verder.
De bodem is ook maar een simpel brooddeeg.
Maar de gist even de tijd geven om zijn ding te laten doen, kan een behoorlijk verschil maken in smaak.

Zie een vergisting maar als een feestje;
Tijdens een feestje lopen er ook veel mensen door elkaar heen te consumeren en te wasemen en dampen, te morsen en te knoeien.
Als het feestje afgelopen is, heb je een ruimte vol troep en nare luchtjes.
Als je dan weer opgeruimd en schoongemaakt hebt, ziet alles er weer netjes uit en ben je weer wat ervaringen rijker.

Als je het deeg dan net na het 'feestje' gaat gebruiken, heb je nog veel afvalstoffen van de gist.
Als je het even laat 'opruimen', smaakt je brood beter.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_193157325
Ik wil wel meedoen maar ben nog op zoek naar een leuk deeg-receptje. Had de vorige keer het recept uit het pizzatopic gemaakt. Prima recept, maar ik wil nu iets anders uitproberen. Iemand nog inspiratie?
pi_193157407
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2020 12:18 schreef BobbyMcGee het volgende:
Ik wil wel meedoen maar ben nog op zoek naar een leuk deeg-receptje. Had de vorige keer het recept uit het pizzatopic gemaakt. Prima recept, maar ik wil nu iets anders uitproberen. Iemand nog inspiratie?
https://smittenkitchen.co(...)ite-margarita-pizza/
Dit is een goed recept!
  zaterdag 16 mei 2020 @ 16:41:52 #59
491050 Scheepskok
Beste soepkoker van Ulanda
pi_193160834
Ik ga vanavond kneden. Is 7 gram een theelepel?
Praat over de hel en je komt er.
  zaterdag 16 mei 2020 @ 16:42:32 #60
491050 Scheepskok
Beste soepkoker van Ulanda
pi_193160841
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2020 11:20 schreef marc0871 het volgende:

[..]

De bodem is ook maar een simpel brooddeeg.
Maar de gist even de tijd geven om zijn ding te laten doen, kan een behoorlijk verschil maken in smaak.

Zie een vergisting maar als een feestje;
Tijdens een feestje lopen er ook veel mensen door elkaar heen te consumeren en te wasemen en dampen, te morsen en te knoeien.
Als het feestje afgelopen is, heb je een ruimte vol troep en nare luchtjes.
Als je dan weer opgeruimd en schoongemaakt hebt, ziet alles er weer netjes uit en ben je weer wat ervaringen rijker.

Als je het deeg dan net na het 'feestje' gaat gebruiken, heb je nog veel afvalstoffen van de gist.
Als je het even laat 'opruimen', smaakt je brood beter.
Ah, ok, dus hoe langer hoe beter. Komt me ook goed uit. Ga ik pas morgenmiddag die pizza in de oven doen.
Praat over de hel en je komt er.
  zaterdag 16 mei 2020 @ 16:56:35 #61
491050 Scheepskok
Beste soepkoker van Ulanda
pi_193161020
Al gevonden, een theelepel gist. iets minder, want ik ga 250 gram meel gebruiken. Het meel komt uit de oorlogsvoorraad en de verloopdatum is in 2019, maar goed, ik ga het gewoon proberen.

Leuk filmpje:

Die Italiaanse oma _O_
Praat over de hel en je komt er.
  zaterdag 16 mei 2020 @ 16:57:47 #62
491050 Scheepskok
Beste soepkoker van Ulanda
pi_193161039
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2020 12:25 schreef Yinny het volgende:

[..]

https://smittenkitchen.co(...)ite-margarita-pizza/
Dit is een goed recept!
Ah, dus ik kan het deeg dus rustig 24 uur laten rijzen. Ga ik ook doen.
Praat over de hel en je komt er.
pi_193162040
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2020 16:57 schreef Scheepskok het volgende:

[..]

Ah, dus ik kan het deeg dus rustig 24 uur laten rijzen. Ga ik ook doen.
Geen theelepel gist gebruiken op 250g meel en 24 uur rijzen, ik denk een kwart tl. En koud kraanwater... :)

[ Bericht 9% gewijzigd door Yinny op 16-05-2020 18:21:12 ]
pi_193162491
quote:
1s.gif Op zaterdag 16 mei 2020 18:13 schreef Yinny het volgende:

Geen theelepel gist gebruiken op 250g meel en 24 uur rijzen, ik denk een kwart tl. En koud kraanwater... :)
Oh, ik heb net wel een tl gedaan en lauw water en het staat nu in de koelkast :+ We zullen zien wat het wordt.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_193162602
Wij gebruiken altijd een tl (gedroogd) gist
pi_193162669
Ik heb ook helemaal geen verstand van deegjes. Het was wel leuk trouwens, dat kneden.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_193162722
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2020 18:38 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Oh, ik heb net wel een tl gedaan en lauw water en het staat nu in de koelkast :+ We zullen zien wat het wordt.
Scheepskok gaat het op kamertemperatuur doen, dus daarom minder gist. In de koelkast kan een tl gist wel :)
pi_193165180
Zoooo. Halve kilo bloem, 16 gram zout, 1 gram gist (kwart theelepel) en 350 gram koud water door elkaar geroerd en deze blubber staat nu in een grote bak onder een dekentje van plasticfolie op het aanrecht. Tot morgen, deegje! O+ :W
Let me see you stripped down to the bone
  zaterdag 16 mei 2020 @ 21:13:36 #69
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_193166081
Nog een pizza filmpje van Alex:
dit keer over hoe je een pizza mooi kan vormen zoals de professionals het doen
pi_193167121
Mijn deeg staat voor de koude rijs in de koelkast. Ik heb een mespunt gist gebruikt. Zeker omdat de rijs tot morgenmiddag duurt, dan kan je met heel weinig gist af.

Ben ook een brood aan het bakken, daar hoefde maar 0,1 g gist in (dat is minder als een snufje).
pi_193167220
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2020 21:13 schreef SiGNe het volgende:
Nog een pizza filmpje van Alex:
dit keer over hoe je een pizza mooi kan vormen zoals de professionals het doen
Ja snotverrrrrrrr - nu wil ik het ook zo doen! O+
Let me see you stripped down to the bone
  zaterdag 16 mei 2020 @ 21:51:45 #72
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_193167382
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2020 21:46 schreef minilot het volgende:

[..]

Ja snotverrrrrrrr - nu wil ik het ook zo doen! O+
Het ging bij Alex pas de 7e keer goed.. kan dus wel redelijk wat deeg kosten maar goed.. deeg kost dan weer niet zoveel :)
pi_193167418
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2020 21:51 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Het ging bij Alex pas de 7e keer goed.. kan dus wel redelijk wat deeg kosten maar goed.. deeg kost dan weer niet zoveel :)
Nee, maar ik heb maar voor vier pizza's aan deeg voorbereid - ik kan me dat geoefen morgen helemaal niet veroorloven! :D }:|
Let me see you stripped down to the bone
  zaterdag 16 mei 2020 @ 22:01:44 #74
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_193167709
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2020 21:53 schreef minilot het volgende:

[..]

Nee, maar ik heb maar voor vier pizza's aan deeg voorbereid - ik kan me dat geoefen morgen helemaal niet veroorloven! :D }:|
Ja, experimenteren moet je nooit doen als mensen een maaltijd verwachten..
Ik maak die fout ook nog weleens, moet ik iets koken voor een gezelschap en dan maak ik iets nieuws dat ik nog nooit eerder gemaakt heb ip dat ik iets maak dat ik al onder de knie heb :')
Niet handig dus want soms gaat het mis, soms moeten smaken nog getweaked worden, etc.

Met Kerst had ik bijv iets gemaakt met kingkrab, nooit eerder gebruikt.
Gerechtje was opzich wel lekker maar zat veel teveel citroenzest in en dat maskeerde de smaak van de dure krab totaal :')
pi_193174637
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2020 21:53 schreef minilot het volgende:

[..]

Nee, maar ik heb maar voor vier pizza's aan deeg voorbereid - ik kan me dat geoefen morgen helemaal niet veroorloven! :D }:|
Een "nep"deeg maken om te oefenen? Alleen water en meel voor de techniek? ;)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')