abonnement Unibet Coolblue
pi_193132785
en een beproefd deegrecept uit het pizza-topic

Dit recept staat al lange tijd in dit topic en is door veel Fok!kers gebruikt:
Ingredienten:
- 350 gram bloem *
- 2,5 deciliter lauw water**
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 7g instant gist (extra lekker met biergist!)

*Voor in een houtoven wordt door de Italianen 'Tipo 00' bloem gebruikt, die pas echt goed presteert bij zeer hoge temperaturen. Kan worden vervangen door een goede broodbloem met een hoog eiwit/glutengehalte (12/13%). Tipo 00 is slechts een aanduiding van de malingsgraad, voluit wordt bedoeld: 'Farina di grano tenero tipo 00'.

**Het is normaal voor broodrecepten om ingrediënten weer te geven in een zogenaamd Bakkers percentage. Dat is hoeveel procent van het gewicht van de bloem in het recept een bepaald ingrediënt is. In dit recept is dat voor water 250/350 * 100 = 71,4%. Dat is erg hoog. Het zal dan ook bijna altijd nodig zijn extra bloem toe te voegen aan dit recept, vooral als het met de hand gekneden moet worden. Een misschien wat betere hoeveelheid is 65%. Dat is in dit geval dus 227,5 gram/ml water. Dat is nog steeds vrij nat trouwens.

Bereiding:
- Los de suiker op in het water. Roer hier de gist doorheen en laat een kwartiertje borrelen
- Meng ondertussen het bloem met het zout. Voeg hier beetje bij beetje het water met de gist aan toe, totdat je een homogene massa hebt.
- Kneed het deeg minstens tien minuten op een bebloemd aanrecht. Voeg wat bloem toe als je deeg te nat is, of wat water als je deeg te droog is. In het begin zal het een rommeltje zijn, maar na een paar minuten lustig kneden verandert de hoop op je aanrecht vanzelf in prachtig, zacht en elastisch deeg.
- Zet het deeg na het kneden in een afgedekte kom weg op een warme plaats, en laat het een uur of twee rijzen. Het deeg zal meer dan verdubbelen in omvang.
- Als het deeg is gerezen, druk dan de lucht eruit, en kneed het nog een paar keer luchtig door. Verdeel het deeg in twee bolletjes (voor twee grote pizza's) of drie bolletjes (voor drie kleine pizza's).

Je kunt het deeg nu meteen gebruiken, maar veel lekkerder is het om je deegbolletjes nog een dagje afgedekt in je koelkast te leggen. Op die manier kan de smaak zich ontwikkelen en smaakt je pizzabodem een stuk beter!

je hebt echt geen 7 g nodig als je het deeg de avond ervoor maakt en gaat voor de koude rijs. Dat betekent na het kneden, het deeg minimaal een nacht in de koelkast plaatsen. Een uur voordat je het deeg wil gaan vormen een warme rijs door het deeg buiten de koelkast te zetten. Da heb je een mooi deegje. Met 1 of 2 g redt je het ook.
pi_193132841
quote:
0s.gif Op donderdag 14 mei 2020 21:53 schreef Oceanonix het volgende:
[ afbeelding ]
dit kan je invriezen
Oh, dat is goed om te weten, ik heb laatst ook zo'n pak gekocht. Hoe vries je dat in?
pi_193132854
quote:
0s.gif Op donderdag 14 mei 2020 22:01 schreef Hupje het volgende:

[..]

Oh, dat is goed om te weten, ik heb laatst ook zo'n pak gekocht. Hoe vries je dat in?
Vriezer open - pak erin - vriezer dicht.
Sterkheidsbaas van alles.
pi_193132893
quote:
0s.gif Op donderdag 14 mei 2020 22:01 schreef Hupje het volgende:

[..]

Oh, dat is goed om te weten, ik heb laatst ook zo'n pak gekocht. Hoe vries je dat in?
pak dicht maken, vriezer openmaken en erin leggen. *) (vriezer dichtdoen)

[/bijdehand modus]
pi_193132917
quote:
2s.gif Op donderdag 14 mei 2020 22:02 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Vriezer open - pak erin - vriezer dicht.
_O-
pi_193132967
quote:
0s.gif Op donderdag 14 mei 2020 22:03 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

_O-
hehehehe. O+
Sterkheidsbaas van alles.
pi_193133406
quote:
0s.gif Op donderdag 14 mei 2020 22:01 schreef Hupje het volgende:

[..]

Oh, dat is goed om te weten, ik heb laatst ook zo'n pak gekocht. Hoe vries je dat in?
Ik heb zakjes van 50g gemaakt en die in de vriezer gedaan. Hoef ik niet iedere keer de grote pak open te maken en weet ik gelijk hoeveel ik nog heb

[ Bericht 0% gewijzigd door Yinny op 14-05-2020 23:19:04 ]
pi_193134149
:@ Ik bedoelde, maak je porties, of stop je het hele pak erin? Weet ik veel of het een brok wordt als het bevroren is :D
pi_193134533
quote:
0s.gif Op donderdag 14 mei 2020 22:58 schreef Hupje het volgende:
:@ Ik bedoelde, maak je porties, of stop je het hele pak erin? Weet ik veel of het een brok wordt als het bevroren is :D
Nee, het blijven korreltjes. In porties vind ik handiger
pi_193137157
quote:
0s.gif Op donderdag 14 mei 2020 22:58 schreef Hupje het volgende:
:@ Ik bedoelde, maak je porties, of stop je het hele pak erin? Weet ik veel of het een brok wordt als het bevroren is :D
Ja, sorry, ik was iig een beetje flauw; :@
Sterkheidsbaas van alles.
  vrijdag 15 mei 2020 @ 08:18:06 #36
491050 Scheepskok
Beste soepkoker van Ulanda
pi_193137335
Als ik gist kan krijgen ga ik ook meedoen denk ik. Ik heb nog een pak pizzameel staan. Ik heb mijn vorige pizzatopic al opgesnord (was 2018).
Praat over de hel en je komt er.
pi_193138905
quote:
2s.gif Op donderdag 14 mei 2020 22:02 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Vriezer open - pak erin - vriezer dicht.
quote:
0s.gif Op donderdag 14 mei 2020 22:03 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

pak dicht maken, vriezer openmaken en erin leggen. *) (vriezer dichtdoen)

[/bijdehand modus]
_O- _O- _O- O+
Op donderdag 21 juli 2011 23:08 schreef Loveless85 het volgende:
Dan heb je safe = condoom
Double dutch = condoom en pil
quadruple Cat = pil, MAP, condoom, castratie, prikpil, spiraaltje, zaaddodende pasta en voor het jodelen de bergen uit
  vrijdag 15 mei 2020 @ 12:02:55 #38
491050 Scheepskok
Beste soepkoker van Ulanda
pi_193140276
Heb gist kunnen krijgen, dus ik ga ervoor. Aangezien ik geen tomatenliefhebber ben wordt het een pittige salamipizza met uit (net als de vorige keer)
Praat over de hel en je komt er.
  vrijdag 15 mei 2020 @ 12:12:25 #39
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_193140432
Ik heb er alweer trek in :9 We maken drie pizza's:
- Tonijn, mozzarella
- Chorizo, gorgonzola
- Creme fraiche, aardappel, spek, asperge en champignon
Spoilers!
pi_193140544
@Lonaa Beetje zout erbij doen dan :P Het was ook een stomme vraag, hoor, als je hem zo leest. :D

Ik heb nog steeds geen échte lekkere combinatie zonder kaas gevonden, dus ik ga vegan pizza topping uitproberen.
Ik twijfel nog of ik pizzabodem mix uit een zakje maak of dat ik de bodem weer eens echt zelf probeer te maken.
pi_193140704
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 mei 2020 12:21 schreef Hupje het volgende:
@:Lonaa Beetje zout erbij doen dan :P Het was ook een stomme vraag, hoor, als je hem zo leest. :D

Ik heb nog steeds geen échte lekkere combinatie zonder kaas gevonden, dus ik ga vegan pizza topping uitproberen.
Ik twijfel nog of ik pizzabodem mix uit een zakje maak of dat ik de bodem weer eens echt zelf probeer te maken.
en ik had een lange dag gehad op het werk, waardoor de bijdehand modus aanstond. :D

Ik zou dit overigens niet willen proberen met verse gist. Dat vriest dood. Alleen de droge gist is invriesbaar. En dan zijn die pakken van 500 g ineens heel handig.
pi_193141466
Plan:
Ham, kaas en champignons voor kleuter
4 kazen voor man
Artisjokken, champignons en rucola (en kaas) voor mij
Tomatensaus:
Blik tomatenblokjes laten uitlekken, vocht opdrinken met wodka, zout en peper. De uitgelekte blokjes pureren met een teen geperste knoflook en oregano.
Ik ga vanavond mijn desemstarter uit de koelkast halen en voeden. Morgen deeg maken, dan kan het in de koelkast tot zondag.
  vrijdag 15 mei 2020 @ 15:01:32 #43
221912 minilot
Nancy boy
pi_193143136
Ik maak Jim Laheys recept voor pizzadeeg, dat rijst achttien uur (morgen dus niet vergeten te maken) op kamertemperatuur en gebruikt een kwart theelepel (droge) gist op genoeg deeg voor vier pizza's :)

Wat erop weet ik nog niet, maar ik heb Mutti-tomatensaus, diverse Italiaanse vleeswaren, kaassoorten + een voortuin vol verse kruiden dus dat komt wel goed :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_193145779
quote:
2s.gif Op donderdag 14 mei 2020 22:02 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Vriezer open - pak erin - vriezer dicht.
Geniaal <3
pi_193151805
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 mei 2020 12:32 schreef Oceanonix het volgende:
Ik zou dit overigens niet willen proberen met verse gist. Dat vriest dood.
Hobbybrouwers met een gistbank, bewaren verse gist in de vriezer onder glycerine.

quote:
0s.gif Op donderdag 14 mei 2020 21:59 schreef Oceanonix het volgende:
- 7g instant gist (extra lekker met biergist!)

Waar een bierbrouwhobby al niet goed voor is :+ w/



S-04 (Engelse Ale's) en US-05 (neutraal Amerikaans).
Daarnaast heb ik nog wat zakjes S-06 (tarwebieren, Weizen) en BE-256 (Belgisch Abdij).
Allemaal zakjes van 11,5 gram.
En nog een gistkoek in een gistvat (S-04), die het wel weer gaat doen als ik het wat suiker geef.
Allemaal varianten van Saccharomyces Cerevisiae.
Allemaal bier/broodgist.

https://www.braumarkt.com/bier-brouwen/biergisten?yeastform=301

Hmm, er schijnt een hoop uitverkocht te zijn -O-

Maar ik heb ook nog een zak broodmix van Soezie staan, voor de broodbakmachine.
Gebruik ik vaker voor pizzabodem.

Wat erop gaat?
Tomatenpuree met water, peper, zout en wat gedroogde peterselie,
Belegen, Goudse kaas,
Gehakt, ui, paprika, tomaat en een paar tenen knoflook,
Italiaanse kruiden, peper en zout.

[ Bericht 3% gewijzigd door marc0871 op 16-05-2020 00:07:36 ]
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_193154745
@marc0871 Dat is veel gist!
pi_193154801
Kan je die zakjes ook gewoon gebruiken? Die hebben we altijd op voorraad :D nooit over nagedacht
  zaterdag 16 mei 2020 @ 10:43:43 #48
491050 Scheepskok
Beste soepkoker van Ulanda
pi_193155993
Even een vraagje om advies.

Ik heb ook die Bruggeman gist. Als ik al vanavond aan de slag ga met pizzameel, kan ik de gist direct toevoegen, of eerst in water met zout?
En kan ik na het kneden op zaterdagavond het deeg laten rijzen buiten de koelkast?
Dan is hij wel zo'n beetje 12 uur aan het rijzen.

Verder de kruiden: basilicum later op de pizza en oregano. Nog verder tips voor kruiden van de pizza?
Praat over de hel en je komt er.
pi_193156021
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2020 10:43 schreef Scheepskok het volgende:
Even een vraagje om advies.

Ik heb ook die Bruggeman gist. Als ik al vanavond aan de slag ga met pizzameel, kan ik de gist direct toevoegen, of eerst in water met zout?
En kan ik na het kneden op zaterdagavond het deeg laten rijzen buiten de koelkast?
Dan is hij wel zo'n beetje 12 uur aan het rijzen.

Verder de kruiden: basilicum later op de pizza en oregano. Nog verder tips voor kruiden van de pizza?
Gist en zout toch sowieso niet samen?
  zaterdag 16 mei 2020 @ 10:46:21 #50
491050 Scheepskok
Beste soepkoker van Ulanda
pi_193156043
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 mei 2020 10:45 schreef Sarabi het volgende:

[..]

Gist en zout toch sowieso niet samen?
Geen zout bij de gist dus.
Praat over de hel en je komt er.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')