abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_192288196
In dit topic bespreken we alles rond de eerste opdracht van CUL / Kook mee met CUL: overlegtopic

Op zondag 29 maart bakken we met iedereen die mee wil doen een brood.

Regels rond deze opdracht:
Het gaat hier wel om het echt bakken van een brood, niet om het in de oven leggen van een afbakbroodje. Dat is wel erg weinig uitdaging.
Of je je oven, combimagnetron, AirFryer, barbecue of broodbakmachine gebruikt maakt niet uit. Of het kadetjes zijn of een focaccia of een broodbakmix is maakt ook niet uit.

Algemene spelregels:
De regels:
- Kook op de aangegeven dag het aangegeven gerecht.
- Er is geen tijdstip waarop iets klaar moet zijn, een datum is al specifiek genoeg.
- Het maakt niet uit welk recept je gebruikt.
- Eventuele aanvullende regels lees je bij de uitleg voor komende week

Overigens hebben we ook al jaren een reeks over brood bakken: Topicreeks: Brood bakken in de oven #4: Te kneden of niet te kneden!

[ Bericht 7% gewijzigd door Lucky_Strike op 26-03-2020 16:57:18 ]
Spoilers!
pi_192288356
Uit het overlegtopic:

quote:
0s.gif Op donderdag 26 maart 2020 16:02 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik wil wel eens zo'n no knead brood bakken. Voor zover ik heb begrepen gooi je dan wat ingrediėnten in de oven en na een tijdje heb je een lekker brood. Ik heb me er nog nooit in verdiept, wie heeft tips voor me?

quote:
7s.gif Op donderdag 26 maart 2020 16:17 schreef Barreltje het volgende:
ik doe mee met "het brood" al worden het waarschijnlijk kleine broodjes.. mag dat ook?
Mag :Y

quote:
0s.gif Op donderdag 26 maart 2020 16:18 schreef Myraela het volgende:
Komt er dan op die dagen een topic zelf om resultaten te delen? Die van woensdag wil ik dan eigenlijk al eerder maken, want ik kan niet altijd op die dagen zelf aan de slag. Maar dat hoeft dan niet uit te maken, denk ik.
Op zich maakt dat niet uit inderdaad. Als je de op de 'voorgeschreven' dat je resultaten deelt is dat helemaal prima.

Vinden jullie het handig om per gerecht een apart topic te openen? Misschien wel he?

quote:
1s.gif Op donderdag 26 maart 2020 16:18 schreef Aure het volgende:
Oeh ik wilde worstenbroodjes maken, telt dat ook als brood?
Ik vind van wel :9

quote:
0s.gif Op donderdag 26 maart 2020 16:19 schreef Kaatje1 het volgende:
Tja...ga ik hier nu mijn borrelbrood recept neerzetten? :P

En mag een hartige taart zonder ei en room? Dan ga ik eens diep in mijn geheugen graven hoe ik dat ook al weer deed. Was vrij makkelijk maar toen gebruikte ik nog pakjes en zakjes (die niet meer bestaan volgens mij)
Hoe kan dat nou? Ik ben erg benieuwd.
Spoilers!
pi_192288376
quote:
1s.gif Op donderdag 26 maart 2020 16:35 schreef AnneX het volgende:
@:Lucky...een recept voor no knead brood.
Alleen is bloem en soortgelijke uitverkocht in het dorp.
Ooit wel eens gemaakt. https://www.kokenmetkarin.nl/2020/01/21/supermakkelijk-brood/
quote:
0s.gif Op donderdag 26 maart 2020 16:42 schreef qltel het volgende:

[..]

Ik heb 1 hele goede tip voor je. Bekijk dit filmpje, doe precies wat hij ook doet, en je maakt een prachtig no-knead bread.

quote:
7s.gif Op donderdag 26 maart 2020 16:43 schreef Barreltje het volgende:
gebruik je dan bloem of meel voor een brood?
( en wat zijn de verschillen ( Hellup!! :o ))
Spoilers!
pi_192288389
quote:
0s.gif Op donderdag 26 maart 2020 16:42 schreef qltel het volgende:

[..]

Ik heb 1 hele goede tip voor je. Bekijk dit filmpje, doe precies wat hij ook doet, en je maakt een prachtig no-knead bread.

Kan je het ook echt een paar dagen zo op een plank onder een theedoek bewaren? Is het dan nog lekker?
pi_192288396
quote:
0s.gif Op donderdag 26 maart 2020 16:18 schreef golfer het volgende:

[..]

Ik bak altijd 1 heel (groot) brood voor mijzelf en daar doe ik 2 tot 3 weken mee.

Simpel recept:
700-750 maismeel van de molen.
12-13 gram droge gist(poeder)
Beetje olijfolie, beetje zout en beetje suiker (versterkt het gist).
450 ml. lauwwarm water erbij.
3 minuten mixen.
Afdekken met vochtige (thee)doek en een uur laten rijzen.
Daarna weer 3 minuten mixen en weer een uur met (thee)doek laten rijzen.
Nog een keer 3 minuten mixen en deeg in broodvorm gieten en verdelen en laten rijzen zonder doek eroverheen.

Over voorverwarmen op 200 graden (hete lucht)
Brood dwars de oven in en na 22 minuten even draaien en dan nog 22 minuten bakken.
Af laten koelen en met de snijmachine boterhammetjes van maken die ik de vriezer in gooi.
Spoilers!
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 26 maart 2020 @ 16:50:25 #6
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_192288410
quote:
0s.gif Op donderdag 26 maart 2020 16:49 schreef Feeeeble het volgende:

[..]

Kan je het ook echt een paar dagen zo op een plank onder een theedoek bewaren? Is het dan nog lekker?
ja, gaat wel, maar je kunt het ook gewoon invriezen.
pi_192288451
quote:
0s.gif Op donderdag 26 maart 2020 16:50 schreef qltel het volgende:

[..]

ja, gaat wel, maar je kunt het ook gewoon invriezen.
Wel leuk om een keer te proberen, ben benieuwd :)
pi_192288596
TVP *O*
Sterkheidsbaas van alles.
  donderdag 26 maart 2020 @ 17:08:09 #9
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_192288748
Oeh jaaa! Een no-knead bread! Lang niet gedaan. *O*
***
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 26 maart 2020 @ 17:35:49 #10
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_192289274
quote:
0s.gif Op donderdag 26 maart 2020 16:53 schreef Feeeeble het volgende:

[..]

Wel leuk om een keer te proberen, ben benieuwd :)
Ja, is zeker leuk en erg makkelijk. Ik heb er altijd erg goede resultaten mee gehaald.
pi_192289647
Ik ben een beetje lui geworden qua bakken, alleen bolletjes bak ik nog regelmatig.
Als ik het niet vergeet doe ik mee :+
pi_192291117
quote:
1s.gif Op donderdag 26 maart 2020 17:55 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ik ben een beetje lui geworden qua bakken, alleen bolletjes bak ik nog regelmatig.
Als ik het niet vergeet doe ik mee :+
Zachte bolletjes? Die willen wij ook nog eens maken.
Spoilers!
pi_192292267
Van de week moest er nog karnemelk op en toen dit gebakken
https://www.google.com/am(...)ish-soda-bread%3famp

Mooie reden om, ook voor mij, een no knead bread van mijn kookbucketlist af te halen!
  vrijdag 27 maart 2020 @ 08:35:44 #14
337640 Barreltje
Produceert gas
pi_192298360
Voor de vaste broodbakkers:
Bloem of meel ? :o
Rabarberbarbarabarbarbarenbaardenbarbierbarbierbarbaren
K&W / Barrels Buitenlandse Boerderijtje
pi_192298541
Leuk! Ik ben net vorige week begonnen met broodbakken. Heb sindsdien twee broden gebakken, en ik was toch al van plan om in het weekend nog een mooi zuurdesem-brood te bakken. Dus ik doe mee!
pi_192299990
quote:
1s.gif Op donderdag 26 maart 2020 19:16 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Zachte bolletjes? Die willen wij ook nog eens maken.
Ja zachte bruine bolletjes nav een recept van Levine.
Ik heb 2 boeken van haar
pi_192300000
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 maart 2020 08:35 schreef Barreltje het volgende:
Voor de vaste broodbakkers:
Bloem of meel ? :o
Ik heb meestal een mix, deel patentbloem en deel volkorenmeel
pi_192302336
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 maart 2020 08:35 schreef Barreltje het volgende:
Voor de vaste broodbakkers:
Bloem of meel ? :o
Hier is een mooi schrijfsel erover!
https://broodsmakelijk.nl/broodbakmachine/meel-kopen
pi_192302871
Zondagochtendontbijt met een vers baksel dan maar! *O*
Leuk initiatief! ^O^
Let me see you stripped down to the bone
  vrijdag 27 maart 2020 @ 21:57:02 #20
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_192310973
quote:
1s.gif Op donderdag 26 maart 2020 17:08 schreef BE het volgende:
Oeh jaaa! Een no-knead bread! Lang niet gedaan. *O*
Dat dus :o
Het is echt lang geleden, dus ik moet het maar weer eens doen :9
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  vrijdag 27 maart 2020 @ 22:50:51 #21
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_192312041
Godzijdank heb ik altijd extra bloem staan want het is nergens te vinden. :o
***
pi_192314395
Ik heb nog vier kilo bloem, theoretisch zou het moeten lukken, voor tweeėnhalf personen brood en woensdag een quiche :+

Heb al een eeuwigheid niks anders gebakken dan simpele no-knead ontbijtbroodjes (Wellicht ook bruikbaar voor de broodn00bs hier > http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/ en dan gewoon 400 gram doorsnee bloem gebruiken. Succes! ^O^ ), dus nu wel leuk om eindelijk weer eens wat anders te doen. :)

Bij het afgelopen week opruimen van mijn voorraadkast (voor het eerst in zeven jaar - hoofdlamp en pikhouweel waren essentieel :')) vond ik een aangebroken zak gedroogde adukiboontjes en zo ontstond het idee om zoete rodebonenpasta te maken om zondag een Chinees melkbrood mee te vullen. Recept: https://thewoksoflife.com/red-bean-bread/ (Ik maak de helft, want alleen het grote brood en niet de aanvullende bolletjes)
Volg hier of het een ramp wordt of niet :7

De bonen:


Net voor komende nacht in de week gezet. Trusten bonen! :W


[ Bericht 5% gewijzigd door minilot op 28-03-2020 04:17:14 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_192315287
In plaats van no knead bread zit ik te denken aan een brioche of...
Deze lijkt me ook heel lekker:
https://en.christinesreci(...)anese-style.html?m=1
Alleen geen melkpoeder in huis, dat zal ik weg moeten laten...
pi_192316378
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 08:18 schreef Yinny het volgende:
In plaats van no knead bread zit ik te denken aan een brioche of...
Deze lijkt me ook heel lekker:
https://en.christinesreci(...)anese-style.html?m=1
Alleen geen melkpoeder in huis, dat zal ik weg moeten laten...
9 gm is 9 gram? Dat is echt heel weinig en zal je niet zo missen denk ik.
Melkpoeder is op zich wel te koop bij de grotere AH’s
pi_192316969
quote:
1s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 09:58 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

9 gm is 9 gram? Dat is echt heel weinig en zal je niet zo missen denk ik.
Melkpoeder is op zich wel te koop bij de grotere AH’s
Dank je. Heb alleen al boodschappen gedaan en wil niet speciaal daarvoor naar buiten 😂
pi_192317119
Ik ben een dag te vroeg :o
Net een maļsbrood in de tweede rijs staan. Ik was geļnspireerd door de Facebook-pagina van de kinderopvang, waar ze een broodbakinstructie en live stream van het bakken deelden.
Zelf bak ik ook weinig meer, dus ik moest weer opzoeken hoe het ook al weer ging met vormen en rijzen.
freedom is just another word for nothing left to lose
pi_192317162
quote:
1s.gif Op vrijdag 27 maart 2020 10:53 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

Ja zachte bruine bolletjes nav een recept van Levine.
Ik heb 2 boeken van haar
Worden die erg luchtig? Ik vind mijn eigen nog wat te compact, veel die ze hier eten vinden dat super lekker alleen zou ik graag toch eens wat lichtere bollen maken.
pi_192317391
Heeft iemand een fijn recept voor witte zachte bolletjes? Ik lust wel een broodje hamburger morgen.
Spoilers!
pi_192318559
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 11:02 schreef mikieu het volgende:

[..]

Worden die erg luchtig? Ik vind mijn eigen nog wat te compact, veel die ze hier eten vinden dat super lekker alleen zou ik graag toch eens wat lichtere bollen maken.
Nou, precies goed zou ik zeggen :)
Supermarkt bollen zijn zo luchtig dat ik het idee heb dat ik vooral lucht hap.
pi_192319576
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 11:20 schreef Lucky_Strike het volgende:
Heeft iemand een fijn recept voor witte zachte bolletjes? Ik lust wel een broodje hamburger morgen.
Toevallig van de onvolprezen Kayotic van de week opgeslagen.
Haar twitterfeed is verder rete irritant o|O ~O> 8)7
Wįt.een.betweter. :X

In ca 15 mins kneden tot soepel deeg. Verdelen in 15 balletjes, 20 mins laten rusten. Broodjes vormen en in braadslede (met papier), bestrijken met ei en 80 mins laten rijzen. Oven voorverwarmen op 250, broodjes erin en dan op 240 draaien en in 12 mins afbakken.
Afbeelding


Nog steeds geen gist in het dorp verkrijgbaar.
Die ik heb is van Oetker, dichte verpakking, tht 0818 -O-
Doet niks meer, hé.
pi_192319953
Oeh ja, ik heb morgen sowieso bakdag dus doe mee O+

Anne, zou je het niet kunnen proberen? Is er niet een makkelijke manier om snel te zien of je gist het nog doet?
pi_192319974
quote:
17s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 14:16 schreef douche-eendje het volgende:
Oeh ja, ik heb morgen sowieso bakdag dus doe mee O+

Anne, zou je het niet kunnen proberen? Is er niet een makkelijke manier om snel te zien of je gist het nog doet?
Geen idee.
Ben de bak skills kwijtgeraakt de afgelopen jaren, op appeltaart en brownies na.
En daarvoor is geen gist nodig.
pi_192320081
quote:
1s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 13:52 schreef AnneX het volgende:

[..]

Toevallig van de onvolprezen Kayotic van de week opgeslagen.
Haar twitterfeed is verder rete irritant o|O ~O> 8)7
Wįt.een.betweter. :X

In ca 15 mins kneden tot soepel deeg. Verdelen in 15 balletjes, 20 mins laten rusten. Broodjes vormen en in braadslede (met papier), bestrijken met ei en 80 mins laten rijzen. Oven voorverwarmen op 250, broodjes erin en dan op 240 draaien en in 12 mins afbakken.
Afbeelding
[ link | afbeelding ]

Nog steeds geen gist in het dorp verkrijgbaar.
Die ik heb is van Oetker, dichte verpakking, tht 0818 -O-
Doet niks meer, hé.
Dank je O+
Spoilers!
  zaterdag 28 maart 2020 @ 14:49:56 #34
297508 broccolitaart
Om des keizers baard
pi_192320404
quote:
1s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 14:17 schreef AnneX het volgende:

[..]

Geen idee.
Ben de bak skills kwijtgeraakt de afgelopen jaren, op appeltaart en brownies na.
En daarvoor is geen gist nodig.
" Je kan testen of je gist het nog doet door een paar gram gist toe te voegen aan lauwwarm water en eventueel een beetje suiker. Als het na een kwartiertje gaat bubbelen kan je het gist nog gebruiken. Zo niet, gooi het dan maar snel weg en koop nieuw."
https://dekeukenvankniede(...)ijn-gist-rijst-niet/
pi_192320567
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 14:49 schreef broccolitaart het volgende:

[..]

" Je kan testen of je gist het nog doet door een paar gram gist toe te voegen aan lauwwarm water en eventueel een beetje suiker. Als het na een kwartiertje gaat bubbelen kan je het gist nog gebruiken. Zo niet, gooi het dan maar snel weg en koop nieuw."
https://dekeukenvankniede(...)ijn-gist-rijst-niet/
Oh. Dank je O+
pi_192322087
Nou, net klaar.
Denk dat het niks wordt met http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/
De foto’s van voorbereiding:
Vanwege de gist alert tip van brocolitaart de oventhermometer te voorschijn gehaald.
Alles afgewogen etc.etc.
Het staat dus als een 8)7 afgedekt in de buurt van de radiator.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Afwachten maar. :7
pi_192322184
Ik ben ook begonnen! Plan is om het deeg in de koelkast te laten rijzen en morgen pas tweede rijs en bakken.
https://imgur.com/a/p4ejMOa

[ Bericht 15% gewijzigd door Yinny op 28-03-2020 17:13:21 (Waarom doet plaatje het nou niet?) ]
pi_192322345
@Yinny Succes! Van dat wolkige zachtzoete Hokkaidobrood is echt zó lekker :9 Een paar keer gebakken en telkens dacht ik: had ik maar een slaapzak van dit kruim. Zó fluffy! _O_
Let me see you stripped down to the bone
pi_192322417
@AnneX Ik kan me niet voorstellen dat de hoeveelheid water klopt, het deegprutje hoort zoveel natter! :o Hoeveel heb je erin gedaan op 400 gram bloem/meel?
Let me see you stripped down to the bone
pi_192322465
quote:
1s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 17:24 schreef minilot het volgende:
@:AnneX Ik kan me niet voorstellen dat de hoeveelheid water klopt, het deegprutje hoort zoveel natter! :o Hoeveel heb je erin gedaan op 400 gram bloem/meel?
Euh, 350 ml. o|O
pi_192322507
quote:
1s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 17:28 schreef AnneX het volgende:

[..]

Euh, 350 ml. o|O
Bijzonder, ik snap er niks van! :D Dit recept minstens honderd keer gemaakt, het kledderige deeg is na het mengen van de ingrediėnten altijd nog gewoon doorroerbaar van consistentie. :o
Let me see you stripped down to the bone
pi_192322526
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 17:32 schreef minilot het volgende:

[..]

Bijzonder, ik snap er niks van! :D Dit recept minstens honderd keer gemaakt, het kledderige deeg is na het mengen van de ingrediėnten altijd nog gewoon doorroerbaar van consistentie. :o
Zo herinner ik het mij ook.😳

Zojuist het bord opgetild en het rijst zo de kom uit.🤪
Ga het maar in een grotere deegkom doen.
De gist werkt blijkbaar! Het stortte in - natuurlijk - bij overdoen.

[ Bericht 5% gewijzigd door AnneX op 28-03-2020 17:39:12 ]
pi_192322532
Intussen: boontjes aan de kook!
Let me see you stripped down to the bone
pi_192322576
quote:
1s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 17:33 schreef AnneX het volgende:

[..]

Zo herinner ik het mij ook.😳

Zojuist het bord opgetild en het rijst zo de kom uit.🤪
Ga het maar in een grotere deegkom doen.
De gist werkt blijkbaar!
Ik zie nu dat je geen doorsnee volkoren meel hebt, maar een broodbakmix waar óók al gist in zit! Ai! Ik zou het maar bij de radiator vandaan halen voordat straks je hele verdieping eronder zit ;)
Let me see you stripped down to the bone
pi_192322587
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 17:38 schreef minilot het volgende:

[..]

Ik zie nu dat je geen doorsnee volkoren meel hebt, maar een broodbakmix waar óók al gist in zit! Ai! Ik zou het maar bij de radiator vandaan halen voordat straks je hele verdieping eronder zit ;)
Ohohoh. _O-
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Nu midden in de kamer.ow, zal het toetsbord ook maar verplaatsen...
pi_192322610
de luchtvochtigheid is op dit moment ook knoerd droog. Dat heeft ook invloed op je bloem en op je bereidingswijze en zo.

Onderstaand brood heb ik al vaak gebakken. Is glutenrvij (voor mij van levensbelang) en zonder gist. Het amandelmeel vervang ik door een gv broodmix. Vind het anders te zwaar en zoet.
Je kunt met het basisrecept ook eindeloos variėren met wat je er aan toevoegt.

https://uitpaulineskeuken(...)ten-en-vruchten.html

Ze heeft nog zo veel meer lekkere recepten. En zag geļnspireerd door dit topic, dat ze nog wat brood recepten had staan zonder gist. Voor de gistlozen onder ons op dit moment.
pi_192322614
Ik vind het nu al gezellig, dat samen brood bakken en het is nog niet eens zondag! :+ *;
Let me see you stripped down to the bone
pi_192322638
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 17:19 schreef minilot het volgende:
@:Yinny Succes! Van dat wolkige zachtzoete Hokkaidobrood is echt zó lekker :9 Een paar keer gebakken en telkens dacht ik: had ik maar een slaapzak van dit kruim. Zó fluffy! _O_
Nog nooit zelf gemaakt, dus ik ben benieuwd!

Iedereen, heel veel plezier!

Intussen nog een lepel meel bij gedaan, want het wil niet echt een deeg worden😂
pi_192322890
Ik ga denk ik morgen eens een eenvoudig bananenbrood maken :9
  zaterdag 28 maart 2020 @ 18:03:06 #50
337640 Barreltje
Produceert gas
pi_192322928
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 17:42 schreef minilot het volgende:
Ik vind het nu al gezellig, dat samen brood bakken en het is nog niet eens zondag! :+ *;
Ik ga jouw fool-proof broodjes maken..
Vanavond hopelijk bloem van de albčrt en dan met het gist van @sigme aan de slag! Ik heb er zin in!
Rabarberbarbarabarbarbarenbaardenbarbierbarbierbarbaren
K&W / Barrels Buitenlandse Boerderijtje
  Moderator zaterdag 28 maart 2020 @ 18:20:42 #51
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_192323165
Ik hou het simpel: brood uit de stoofpan uit de oven.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_192323557
Mijn deeg staat al te rijzen (in de koelkast). Heb het vanmorgen goed en lang gekneed, mijn zuurdesem starter was nu veel levendiger dan vorige week en rook ook gistiger, dus ik hoop dat ik morgen een mooi brood uit de oven kan toveren!
pi_192323603
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 17:42 schreef minilot het volgende:
Ik vind het nu al gezellig, dat samen brood bakken en het is nog niet eens zondag! :+ *;
Ja he?

Ik ga ook je foolproof broodjes maken. En ook nog witte bolletjes. Morgen wordt geen gezonde dag :9
Spoilers!
pi_192323676
quote:
14s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 18:20 schreef UIO_AMS het volgende:
Ik hou het simpel: brood uit de stoofpan uit de oven.
Correctie. Nou wil ik deze. Bijna hetzelfde als uit het filmpje van @qltel maar zonder 20 keer vouwen.
Spoilers!
pi_192323798
Ik weet nog niet wat ik allemaal wil maken. Sowieso kaasbroodjes en wil ook wat gewoon brood maken voor komende week.
  Moderator zaterdag 28 maart 2020 @ 19:19:28 #56
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_192324364
quote:
1s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 18:49 schreef Lucky_Strike het volgende:
Correctie. Nou wil ik deze. Bijna hetzelfde als uit het filmpje van @:qltel maar zonder 20 keer vouwen.
Ik maak hem wel met tarwemeel volkoren ipv bloem. Maakt dat nog verschil voor de verhoudingen? Zal toch niet?
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_192324476
Zo, het foolproofbroodjesdeeg staat op het aanrecht 8-) Mijn gist was houdbaar tot juni 2017, dus iets meer dan een pinch gebruikt. 100 gr spelt, 100 gram volkoren, 200 gr bloem.

Het zag er hetzelfde uit als op het blog, maar niet echt goed doorroerbaar. We zullen zien.
"Why does being a librarian make her even hotter?"
"They're keepers of knowledge. She holds the answers to all of our questions..."
  zaterdag 28 maart 2020 @ 20:02:41 #58
337640 Barreltje
Produceert gas
pi_192325310
Ik heb fool-proof stress!! :+

Op mn gist zakje (7gram) staat dat het voor 500 graan meel is.. en dan staat er in het recept dat je 1 gram moet gebruiken (bij 400 gram meel.. )

Welke leidraad moet ik nou gebruiken :?
Rabarberbarbarabarbarbarenbaardenbarbierbarbierbarbaren
K&W / Barrels Buitenlandse Boerderijtje
pi_192325669
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 20:02 schreef Barreltje het volgende:
Ik heb fool-proof stress!! :+

Op mn gist zakje (7gram) staat dat het voor 500 graan meel is.. en dan staat er in het recept dat je 1 gram moet gebruiken (bij 400 gram meel.. )

Welke leidraad moet ik nou gebruiken :?
Je ging no-knead doen toch? Die laat je best een tijd staan dus dat moet wel goedkomen
  zaterdag 28 maart 2020 @ 20:23:53 #60
337640 Barreltje
Produceert gas
pi_192325786
quote:
17s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 20:18 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Je ging no-knead doen toch? Die laat je best een tijd staan dus dat moet wel goedkomen
Nope de fool-proof van minilot:

http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/

Die moet ook een hele nacht staan.. wat gebeurt er dan als je er teveel gist in doet?
#broodn00b
Rabarberbarbarabarbarbarenbaardenbarbierbarbierbarbaren
K&W / Barrels Buitenlandse Boerderijtje
pi_192325817
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 19:19 schreef UIO_AMS het volgende:

[..]

Ik maak hem wel met tarwemeel volkoren ipv bloem. Maakt dat nog verschil voor de verhoudingen? Zal toch niet?
Ik heb geen idee, ben geen broodbakker.

Ik vraag me ineens af tot wanneer het blikje gist dat ik net opentrok houdbaar was.
Spoilers!
  zaterdag 28 maart 2020 @ 20:27:02 #62
337640 Barreltje
Produceert gas
pi_192325851
De/Het gist houdt de gemoederen nog lang bezig :+ _O-
Rabarberbarbarabarbarbarenbaardenbarbierbarbierbarbaren
K&W / Barrels Buitenlandse Boerderijtje
pi_192325852
BE tipte jullie initiatief in OUD en omdat ik op dit moment wel wat uitdaging in mijn leven kan gebruiken (gesloten horeca-werk) ga ik gewoon gezellig meedoen!

Beetje last-minute, dus het enige wat nog kan voor morgen qua brood zijn de no-knead broodjes, dus dat ga ik zo maar even in elkaar zetten :)
‘Jouw ouders hadden zeker liever een jongetje gehad?’
pi_192326171
Ik heb echt lang niet gekookt of gebakken, maar ben toch erg eigenwijs. Dus ik heb maar gewoon wat gedaan, laat het nu een nachtje in de koelkast staan, morgenochtend eruit en dan bij de lunch in de pizzaoven. Ook geen idee of het een goed plan was om vast wat rozemarijn door de olie te doen. Morgen nog wat in knoflook gemarineerde tomaatjes erop en dan noemen we het een focaccia. Van volkoren spelmeel.

pi_192326325
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 20:27 schreef Barreltje het volgende:
De/Het gist houdt de gemoederen nog lang bezig :+ _O-
Houdbaar tot juni 2020 :Y
Spoilers!
pi_192326449
Ik begin morgen pas hoor :P
pi_192326514
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 20:02 schreef Barreltje het volgende:
Ik heb fool-proof stress!! :+

Op mn gist zakje (7gram) staat dat het voor 500 graan meel is.. en dan staat er in het recept dat je 1 gram moet gebruiken (bij 400 gram meel.. )

Welke leidraad moet ik nou gebruiken :?
De 1 gram :) omdat je het deeg over nacht laat staan heb je maar zo weinig gist nodig. De 7 gram is voor maar een uurtje rijzen.

Leuk plan dit! Ik moet mijn brood bakken ook echt weer eens op pakken. Ook een nieuw desempje maken O+ Alleen is al het meel steeds op ;( gelukkig had ik nog een grote zak witte en een zak spelt meel staan ^O^ Morgen de no knead broodjes lekker!
pi_192326553
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 20:02 schreef Barreltje het volgende:
Ik heb fool-proof stress!! :+

Op mn gist zakje (7gram) staat dat het voor 500 graan meel is.. en dan staat er in het recept dat je 1 gram moet gebruiken (bij 400 gram meel.. )

Welke leidraad moet ik nou gebruiken :?
De instructie op je zakje gist gaat uit van een korte rijstijd (ten hoogste zo'n twee uur), terwijl het deeg in het recept een hele nacht kan rijzen, en door al die extra tijd heb je veeeeeel minder gist nodig. :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_192326571
Oh, spuit elf :+
Let me see you stripped down to the bone
pi_192326679
Nog even over het gebruik van volkoren shizzle, aka meel, je kunt dat dus niet zomaar (deels) in plaats van witte bloem gebruiken, lieverds! Volkoren heeft gewoonlijk heel wat meer water nodig om er een werkbaar deeg van te maken.
Zo niet, dan potentieel baksteenbrood. :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_192326706
quote:
1s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 20:53 schreef Aure het volgende:
Ik begin morgen pas hoor :P
Ik sta er speciaal vroeg voor op :+ Het streven is het brood af te hebben voor het ontbijt, dus dan moet ik bij nacht en ontij mijn bed uit :7
Let me see you stripped down to the bone
pi_192326735
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 21:03 schreef minilot het volgende:

[..]

Ik sta er speciaal vroeg voor op :+ Het streven is het brood af te hebben voor het ontbijt, dus dan moet ik bij nacht en ontij mijn bed uit :7
Ik ga worstenbroodjes maken dus dat duurt allemaal niet zo heel lang. Maar ik ga er niet eerder voor opstaan :P
pi_192327038
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 11:20 schreef Lucky_Strike het volgende:
Heeft iemand een fijn recept voor witte zachte bolletjes? Ik lust wel een broodje hamburger morgen.
Ik vind deze fijn: https://nombelina.com/zelfgemaakte-hamburger-broodjes/

Wij hebben nog een broodbakgebeuren uit een kerstpakket liggen, misschien ga ik me daar morgen maar eens aan wagen. Mochten we daar niet aan toe komen dan heb ik vandaag prima pizza gebakken, dus mijn portie 'klooien met deeg' voor dit weekend is sowieso al binnen :P
I'm not troubled or sad, I'm just ready for bed.
  zaterdag 28 maart 2020 @ 21:18:00 #74
337640 Barreltje
Produceert gas
pi_192327046
Ik sta sowieso laat op.. dus mijn broodjes zijn er ergens tijdens de brunch :+

En benieuwd naar de toevoegingen van Myraela..
Rabarberbarbarabarbarbarenbaardenbarbierbarbierbarbaren
K&W / Barrels Buitenlandse Boerderijtje
pi_192327114
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 21:03 schreef minilot het volgende:

[..]

Ik sta er speciaal vroeg voor op :+ Het streven is het brood af te hebben voor het ontbijt, dus dan moet ik bij nacht en ontij mijn bed uit :7
Ik ben heeeel benieuwd!

Ook naar mijn brood want m’n gist bleek oud O~) heb wel verse nog maar het zit er al door en gezien de geringe hoeveelheid beschikbare bloem doe ik het deegje niet opnieuw, duimen maar dat ie het gewoon nog doet ^O^
pi_192327395
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 21:03 schreef minilot het volgende:

[..]

Ik sta er speciaal vroeg voor op :+ Het streven is het brood af te hebben voor het ontbijt, dus dan moet ik bij nacht en ontij mijn bed uit :7
Je weet dat vannacht de zomertijd ook nog eens ingaat? ;)
  zaterdag 28 maart 2020 @ 21:39:44 #77
4089 BE
Gewoon gelukkig!
pi_192327436
Tussenstand. *O*

***
  Moderator zaterdag 28 maart 2020 @ 21:43:51 #78
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_192327511
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 21:02 schreef minilot het volgende:
Nog even over het gebruik van volkoren shizzle, aka meel, je kunt dat dus niet zomaar (deels) in plaats van witte bloem gebruiken, lieverds! Volkoren heeft gewoonlijk heel wat meer water nodig om er een werkbaar deeg van te maken.
Zo niet, dan potentieel baksteenbrood. :)
Daar kwam ik ook al achter toen ik bezig was. Deeg was heel droog. Heb dus meer water gebruikt dan in het recept stond. Bedankt!
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_192327882
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 20:23 schreef Barreltje het volgende:

[..]

Nope de fool-proof van minilot:

http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/

Die moet ook een hele nacht staan.. wat gebeurt er dan als je er teveel gist in doet?
#broodn00b
Er is toch onderscheid genoemd tussen gedroogde (1 gram) en verse (3 gram) gist.
Spuit11 blijkt nį verversen van pagina B-)
  zaterdag 28 maart 2020 @ 22:10:02 #80
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_192328008
quote:
1s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 20:53 schreef Aure het volgende:
Ik begin morgen pas hoor :P
Ik ook.
Met fotoreportage van mij al eerder gepubliceerde recept:
CUL / Kook mee met CUL: brood bakken op 29-03
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  zaterdag 28 maart 2020 @ 22:25:27 #81
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_192328394
Mijn no knead brood staat te rijzen als een malle _O_ *O*
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_192328673
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 22:25 schreef Muck het volgende:
Mijn no knead brood staat te rijzen als een malle _O_ *O*
Gist w/
  zaterdag 28 maart 2020 @ 22:37:28 #83
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_192328695
quote:
1s.gif Op zaterdag 28 maart 2020 22:36 schreef AnneX het volgende:

[..]

Gist w/
Ja _O_

Ik blijf het ergens fascinerend vinden hoe zoiets werkt

[ Bericht 13% gewijzigd door Muck op 28-03-2020 22:54:13 ]
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_192329110
Hier staat de biga (voordeeg) voor morgen klaar ^O^
pi_192332264
Grmbl, verslapen. Altijd wordt mijn koter ergens tussen 03:00 en 05:00 wakker voor een dosis melk van ondergetekende en net deze keer niet. 8)7 Net wakker. Laat brood.
Aan de slag! :W
Let me see you stripped down to the bone
pi_192332326
Mmhhhh zomertijd :%
De man rent al door het huis.
Deeg is verdubbeld :7
"Why does being a librarian make her even hotter?"
"They're keepers of knowledge. She holds the answers to all of our questions..."
  zondag 29 maart 2020 @ 08:36:57 #87
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_192332360
No knead broodjes kunnen over 40 minuten de oven in, het gist deed het nog! *O* had ietsje actiever mogen zijn maar t komt wel goed ^O^
pi_192332372
Jullie zijn vroeg :o mijn worstenbroodjes worden denk ik een second lunch :P
  Moderator zondag 29 maart 2020 @ 08:45:48 #89
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_192332394
Deeg was mooi omhoog gekomen, maar ik bedacht me net dat ik te weinig zout heb gebruikt. In plaats van 1,5 theelepel maar 1 theelepel. Net dus nog een halve theelepel toegevoegd en er doorheen gevouwen. Deeg zakte wel flink in. Laat het dus nog maar een paar uur staan voor ik ga bakken.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
  zondag 29 maart 2020 @ 09:00:30 #90
337640 Barreltje
Produceert gas
pi_192332469
quote:
7s.gif Op zondag 29 maart 2020 08:45 schreef UIO_AMS het volgende:
Deeg was mooi omhoog gekomen, maar ik bedacht me net dat ik te weinig zout heb gebruikt. In plaats van 1,5 theelepel maar 1 theelepel. Net dus nog een halve theelepel toegevoegd en er doorheen gevouwen. Deeg zakte wel flink in. Laat het dus nog maar een paar uur staan voor ik ga bakken.
Wat is het effect van teveel of te weinig zout op het deeg?
Rabarberbarbarabarbarbarenbaardenbarbierbarbierbarbaren
K&W / Barrels Buitenlandse Boerderijtje
pi_192332481
Ik wil graag meedoen, maar ik heb mezelf in quarantaine gezet. Ik ben aan het snotteren.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_192332484
Teveel vind je gist en je smaak niet leuk. Te weinig, nog sneller een droog brood en vooral smaak.
pi_192332487
Het mooie is dat je in quarantaine ook kunt bakken *O*
I'm not troubled or sad, I'm just ready for bed.
pi_192332673
Ik ben mijn eenkoorn bolletjes aan het mengen :W
pi_192332734
Het deeg uit de koelkast gehaald, gevormd en nu klaar voor tweede rijs.
Het was een heel stevig deeg geworden, hopelijk doordat de boter hard geworden is en niet door de extra eetlepel meel. Het rolde niet echt lekker soepel uit, gelukkig kreeg ik hulp.
Nu een uurtje wachten!

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_192332793
quote:
1s.gif Op zondag 29 maart 2020 08:40 schreef Aure het volgende:
Jullie zijn vroeg :o mijn worstenbroodjes worden denk ik een second lunch :P
Het is zondag, dus rond 16 uur borreltijd toch? 🙂
pi_192332810
Ik heb besloten om mijn brood in een cakevorm te bakken. Vorige keren deed ik het gewoon op de bakplaat en zakte het deeg wat uit waardoor het brood wat te plat werd. Het is in ieder geval vannacht genoeg gerezen om het blik helemaal te vullen. Het staat nu voor de tweede keer te rijzen.
  zondag 29 maart 2020 @ 09:50:48 #98
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_192332843

En kruim:

Met roomboter er op, jummmm! :9~ Dit moet ik veel vaker doen!

[ Bericht 14% gewijzigd door Zo-is-dat op 29-03-2020 11:14:23 ]
pi_192332879
Veel te laat wakker voor ontbijtbrood maar niet wakker genoeg om de ingrediėnten van het recept te halveren. :') Na drie blunders en toch eerst maar koffie gezet, de onderdelen min of meer correct bij elkaar:




Braaf zacht deegje O+ Uiteindelijk dan. Ik heb niet zo'n fancy standmixer en pfoe, met ei en slagroom en melk verrijkt deeg twintig minuten met de hand kneden is een bitch, qua plakkerig :X :7
Maar het kwam goed!



Zet 'm op, vensterbankdeeg - tot straks!
Let me see you stripped down to the bone
pi_192332894
quote:
0s.gif Op zondag 29 maart 2020 09:03 schreef Clubsoda het volgende:
Het mooie is dat je in quarantaine ook kunt bakken *O*
Klopt, maar dan moet ik even bestellen, ga ik ook doen en dan doe ik ook mee. Ik heb gebrek aan vers brood.
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
pi_192332901
quote:
0s.gif Op zondag 29 maart 2020 09:55 schreef minilot het volgende:
Te laat wakker voor ontbijtbrood maar niet wakker genoeg om de ingrediėnten van het recept te halveren. :') Na drie blunders en toch eerst maar koffie gezet, de onderdelen min of meer correct bij elkaar:

[ afbeelding ]


Braaf zacht deegje O+ Uiteindelijk dan. Ik heb niet zo'n fancy standmixer en pfoe, met ei en slagroom en melk verrijkt deeg twintig minuten met de hand kneden is een bitch, qua plakkerig :X :7
Maar het kwam goed!

[ afbeelding ]

Trusten vensterbankdeeg, tot straks!
[ afbeelding ]
Ziet er goed uit!
Dag jongens tot ziens, tot in betere tijden.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')