Is het te makkelijk als ik zeg 'geen zout toevoegen'? of zitten er nog meer haken en ogen aan een zoutbeperking?quote:Op donderdag 31 oktober 2019 16:09 schreef MilkTea het volgende:
Heeft er iemand misschien gerechten die leuk(en lekker) zijn voor kerst met een zoutbeperking? Ik mag geen ingrediënten gebruiken met meer dan 1,0 zout per 100 gram.
Ja, er zijn zo enorm veel producten waar je vanaf het begin al een dikke bult zout in zit. Toen mijn moeder een paar maanden geleden deze beperking kreeg was het echt even een klus om eten te koken waar überhaupt nog smaak aan zat.quote:Op donderdag 31 oktober 2019 16:13 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Is het te makkelijk als ik zeg 'geen zout toevoegen'? of zitten er nog meer haken en ogen aan een zoutbeperking?
Op FB is iemand met een pagina met recepten zoutarm/loos zijn. De keuken van Martine.quote:Op donderdag 31 oktober 2019 16:15 schreef MilkTea het volgende:
[..]
Ja, er zijn zo enorm veel producten waar je vanaf het begin al een dikke bult zout in zit. Toen mijn moeder een paar maanden geleden deze beperking kreeg was het echt even een klus om eten te koken waar überhaupt nog smaak aan zat.
Inmiddels wel gerechten gevonden met smaak, door onder andere kookboeken met zoutarme gerechten. Maar dit zijn over het algemeen "gewone" maaltijden. Niet iets voor kerst.
Ik heb al gegoogled en wat gerechten gevonden, maar was gewoon benieuwd of er op FOK! ook mensen zijn met deze beperking en wat langer ervaring
Ah, op die manier. Veel onbewerkte producten gebruiken.quote:Op donderdag 31 oktober 2019 16:15 schreef MilkTea het volgende:
[..]
Ja, er zijn zo enorm veel producten waar je vanaf het begin al een dikke bult zout in zit. Toen mijn moeder een paar maanden geleden deze beperking kreeg was het echt even een klus om eten te koken waar überhaupt nog smaak aan zat.
Inmiddels wel gerechten gevonden met smaak, door onder andere kookboeken met zoutarme gerechten. Maar dit zijn over het algemeen "gewone" maaltijden. Niet iets voor kerst.
Ik heb al gegoogled en wat gerechten gevonden, maar was gewoon benieuwd of er op FOK! ook mensen zijn met deze beperking en wat langer ervaring
Die pagina is koolhydraat arm, niet zoutarm. Toch bedankt!quote:Op donderdag 31 oktober 2019 16:17 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Op FB is iemand met een pagina met recepten zoutarm/loos zijn. De keuken van Martine.
Ik zie het nu, da's apart. Want jaren geleden kookte zij zout arm ivm nierproblemen.quote:Op donderdag 31 oktober 2019 16:20 schreef MilkTea het volgende:
[..]
Die pagina is koolhydraat arm, niet zoutarm. Toch bedankt!
Ik zou persoonlijk dan naar gerookte dingen kijken, gerookte zalm/paling etc heeft toch super veel smaak zonder toegevoegd zout. Moet je wel hier van houden natuurlijk, maar kan je toch iets feestelijks mee.quote:Op donderdag 31 oktober 2019 16:09 schreef MilkTea het volgende:
Heeft er iemand misschien gerechten die leuk(en lekker) zijn voor kerst met een zoutbeperking? Ik mag geen ingrediënten gebruiken met meer dan 1,0 zout per 100 gram.
Geeft niet, meer zielen meer vreugd!quote:Op donderdag 31 oktober 2019 16:58 schreef anndb het volgende:
[..]
Ik zou persoonlijk dan naar gerookte dingen kijken, gerookte zalm/paling etc heeft toch super veel smaak zonder toegevoegd zout. Moet je wel hier van houden natuurlijk, maar kan je toch iets feestelijks mee.
Edit: Sorry lonaa ook al gezegd zie ik
Wat bedoel je eigenlijk met 1,0 zout per 100 gram?quote:Op donderdag 31 oktober 2019 16:09 schreef MilkTea het volgende:
Heeft er iemand misschien gerechten die leuk(en lekker) zijn voor kerst met een zoutbeperking? Ik mag geen ingrediënten gebruiken met meer dan 1,0 zout per 100 gram.
Kijk eens op https://natriumarm.eu. Nu niet meer zo actief, maar ze heeft daar veel lekkere gerechten op geplaatst.quote:Op donderdag 31 oktober 2019 16:09 schreef MilkTea het volgende:
Heeft er iemand misschien gerechten die leuk(en lekker) zijn voor kerst met een zoutbeperking? Ik mag geen ingrediënten gebruiken met meer dan 1,0 zout per 100 gram.
Wat heb je zoal besteld dan?quote:Op vrijdag 15 november 2019 11:15 schreef Sigaartje het volgende:
Ik organiseer voor vrinden een buffet bij mij thuis. Alles wordt verzorgd. Geen omkijken naar.
Dat moet nog gebeuren. Ik zat te denken aan een mix van Nederlands en Surinaams. Ze komen het brengen en daarna halen ze de boel weer op. Kost een paar honderd euro, maar dan ben je van alles af.quote:
Ik hou ook niet van spruitjes. Maar mijn vader is er dol op, en hij eet het zelden omdat zijn vriendin het niet lust.quote:Op woensdag 13 november 2019 10:44 schreef Lonaa het volgende:
Hmm. Ik vind spruitjes niet zo lekker. Mijn schoonmoeder zweert bij cranberries door de spruitjes.
Edit: zoiets dus: https://uitpaulineskeuken(...)-met-cranberrys.html
Oh, da's wel heel lief dan.quote:Op vrijdag 15 november 2019 12:21 schreef Ewelina het volgende:
[..]
Ik hou ook niet van spruitjes. Maar mijn vader is er dol op, en hij eet het zelden omdat zijn vriendin het niet lust.
Vooral dat 'lust niks' is wel een uitdaging. Is er iets wat ze wel lust?quote:Op woensdag 4 december 2019 15:11 schreef LPFAN het volgende:
Ik ga waarschijnlijk ook koken voor mijn ouders met kerst, alleen ik heb echt geen idee wat, ikzelf zit met een medisch dieet zoals geen rauw vlees en eieren en zoutarm en mijn moeder lust helemaal niks. Iemand ideeen?
Zou zoiets een idee zijn? Varkenshaas gaat er vaak ook wel in bij mensen die 'niks lusten', geen ei, rauw vlees en zoutarm?quote:Op woensdag 4 december 2019 15:11 schreef LPFAN het volgende:
Ik ga waarschijnlijk ook koken voor mijn ouders met kerst, alleen ik heb echt geen idee wat, ikzelf zit met een medisch dieet zoals geen rauw vlees en eieren en zoutarm en mijn moeder lust helemaal niks. Iemand ideeen?
Oeh dat is wel een idee ja! thanks!quote:Op woensdag 4 december 2019 15:33 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Zou zoiets een idee zijn? Varkenshaas gaat er vaak ook wel in bij mensen die 'niks lusten', geen ei, rauw vlees en zoutarm?
http://www.theunsaltedhea(...)le-stuffed-pork.html
Ik doe dit jaar zelf niks, dus koken-by-proxy is het dichtsbij dat ik kom.quote:Op woensdag 4 december 2019 18:30 schreef LPFAN het volgende:
[..]
Oeh dat is wel een idee ja! thanks!
Hahaquote:Op woensdag 4 december 2019 18:36 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Ik doe dit jaar zelf niks, dus koken-by-proxy is het dichtsbij dat ik kom.
Ik ging na je post ook gelijk heel enthousaist zitten googlen. Dus, mocht je nog meer ideeen nodig hebben?quote:
Haha kom maar opquote:Op woensdag 4 december 2019 18:50 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Ik ging na je post ook gelijk heel enthousaist zitten googlen. Dus, mocht je nog meer ideeen nodig hebben?
Ik zou er ook salie instoppen, misschien wel ipv rozemarijn (want vind ik meh). Salie, varken en appel gaat heel goed samen.quote:
Haha thanks voor de tips ;p nee hoor alleen hoofdgerecht is genoegquote:Op woensdag 4 december 2019 19:12 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Ik zou er ook salie instoppen, misschien wel ipv rozemarijn (want vind ik meh). Salie, varken en appel gaat heel goed samen.
Verder denk ik, in het kader van je moeder, een goede aardappelpuree. Als je durft met ofwel een deel zoete aardappel, of pastinaak. Zoveel zout als je mag (want lekker ) en verder in ieder geval nootmuskaat Ook eventueel gepofte knoflook (uit de oven) als smaakmaker en/of bieslook. En peper
Eventueel zelfs nog in individuele dingetjes en dan even in de oven voor bruine randjes
Zo bijv: http://www.inmyredkitchen.com/potato-peas-rosettes/
Of in een lege aardappelschil.
Ik weet niet wat voor groente je lekker vindt?
Moet je ook nog voorgerechten enzo?
Heb je een recept van Spinazie met kokosmelk en bieslook? Dit klinkt namelijk alsof ze dat hier ook wel lustenquote:Op woensdag 4 december 2019 19:29 schreef ChildoftheStars het volgende:
Spinazie met kokosmelk en bieslook
maar natuurlijkquote:Op donderdag 5 december 2019 16:54 schreef Tinkerbel_ACC_ het volgende:
[..]
Heb je een recept van Spinazie met kokosmelk en bieslook? Dit klinkt namelijk alsof ze dat hier ook wel lusten
Dank je wel!!quote:Op donderdag 5 december 2019 17:00 schreef ChildoftheStars het volgende:
[..]
maar natuurlijk
Ingrediëntne
30gr boter
1 grote ui gesnipperd
2 tenen knoflook gehakt
450gr. pompoen geschild en in blokjes
1 groene paprika in stukjes
115gr okra in plakjes van 1cm
1 eetlepel gehakte tijm
250ml groente bouillon
300 gr spinazie
400ml kokosmelk
1 eetlepel gehakte biesloos
en naar smaak peper en zout
Boter smelten en daarin de ui en knoflook, bakken tot de ui zacht is. Daarna de paprika, okra en pompoen toevoegen totdat deze zacht is.
Tijm en bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Deksel erop en tien minuten laten staan.
Spinazie, kokosmelk en bieslook in de pan. Spinazie laten slinken. En dan de boel zachtjes laten pruttelen. Niet koken, want dan gaat de kokosmelk schiften
Toko of marktquote:Op donderdag 5 december 2019 17:04 schreef Tinkerbel_ACC_ het volgende:
[..]
Dank je wel!!
Maar waar haal je okra in Nederland?!
Is dit niks voor je? Kun je grotendeels van tevoren klaarmaken en ipv zelfgemaakte chocolademousse kun je ook 400 gram kant en klare chocolademousse gebruiken.quote:Op zaterdag 7 december 2019 15:11 schreef Myraela het volgende:
Ik kan juist echt geen dessert verzinnen. En dat is het enige dat ik maak dit jaar. Vind dat echt de kutste gang, ik eet het niet graag en ik maak het niet graag. Ik kom altijd op dezelfde dingen uit, crumble, tiramisu of chocolademousse oid.
Ja hoor, ongeveer gelijke delen geraspte gruyère en Emmentaler, beetje maïzena, knoflook, witte wijn, Kirsch, peper en wat nootmuskaatquote:Op zaterdag 7 december 2019 16:00 schreef Lonaa het volgende:
Wij doen dus niks bijzonders met kerst, maar wel lekker eten.
Kerstmiddag = feestmiddag, dus kerstavond waarschijnlijk een vette hap
Eerste kerstdag dan matige hoofdpijn en brak. Wel lekker uitgebreid ontbijten en dan 's avonds kaasfondue. Ik twijfel over een pakje ( ) of toch zelf wat maken. Iemand hier al wel eens zelf kaasfondue gemaakt? En wat ging daar dan in?
Tweede kerstdag maak ik steak tartare. Veel. Met brood. Omdat lekker.
Oh ja, die had ik al eens opgeslagen Geduld is het probleem niet.quote:Op zaterdag 7 december 2019 16:06 schreef Molo het volgende:
[..]
Ja hoor, ongeveer gelijke delen geraspte gruyère en Emmentaler, beetje maïzena, knoflook, witte wijn, Kirsch, peper en wat nootmuskaat
Gaat prima, wel wat geduld hebben, en is een wereld van verschil met pakjes.
https://www.davidlebovitz.com/making-swiss-cheese-fondue-recipe/
Uiteraard meer kirsch dan staat beschreven, dat lijkt me logisch
kaasfondue zelf maken 350 gram emmenthaler, 400 gr gruyere, knoflook en wijnquote:Op zaterdag 7 december 2019 16:00 schreef Lonaa het volgende:
Wij doen dus niks bijzonders met kerst, maar wel lekker eten.
Kerstmiddag = feestmiddag, dus kerstavond waarschijnlijk een vette hap
Eerste kerstdag dan matige hoofdpijn en brak. Wel lekker uitgebreid ontbijten en dan 's avonds kaasfondue. Ik twijfel over een pakje ( ) of toch zelf wat maken. Iemand hier al wel eens zelf kaasfondue gemaakt? En wat ging daar dan in?
Tweede kerstdag maak ik steak tartare. Veel. Met brood. Omdat lekker.
Ooh die taart! Met grove zoutkorrels aan de bovenkant lijkt ie me hemelsquote:Op zaterdag 7 december 2019 15:56 schreef Myraela het volgende:
Ik vind dus heel veel zoetigheid niet lekker, dat maakt het lastig. Dus schwarzwalder bijvoorbeeld maakt mij ook niet blij.
Plan is nu mijn eigen truffeltaart met een lading M&Ms erop: https://www.seasonwithlove.nl/luxe-chocolade-taart/ Dat kan van te voren, kan mijn vriend het meenemen terwijl ik op mijn werk zit en hoef ik op locatie helemaal niets meer te doen.
Spianata romana is goddelijk in de kaasfondue.quote:Op zaterdag 7 december 2019 16:43 schreef Lonaa het volgende:
Hmm. Ik denk een kleintje kaasfondue en dan daarbij meer kaas en gesneden vleeswaren en awesomeness. Lekker borrelen.
* Lonaa slingert google aan.
Ik wilde iets dergelijks voorstellen, maar heb het recept alleen in het Fransquote:Op zaterdag 7 december 2019 15:56 schreef Myraela het volgende:
Ik vind dus heel veel zoetigheid niet lekker, dat maakt het lastig. Dus schwarzwalder bijvoorbeeld maakt mij ook niet blij.
Plan is nu mijn eigen truffeltaart met een lading M&Ms erop: https://www.seasonwithlove.nl/luxe-chocolade-taart/ Dat kan van te voren, kan mijn vriend het meenemen terwijl ik op mijn werk zit en hoef ik op locatie helemaal niets meer te doen.
Oh! Goede tip!quote:Op zaterdag 7 december 2019 19:23 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Spianata romana is goddelijk in de kaasfondue.
Oh, dat is ook nog wel een idee.quote:Op zaterdag 7 december 2019 18:57 schreef FutureFairytale het volgende:
Ooh die taart! Met grove zoutkorrels aan de bovenkant lijkt ie me hemels
Zou ook nog kunnen! Maar ik denk dat ik het gewoon bij deze taart hou. We eten daarvoor wat hapjes, dus eten komen we sowieso niet tekort. En het is gewoon op de bank, dus als ik er toch geen zin in heb ook prima. Al is deze taart ook gewoon wel echt lekker, machtig en puur. Schuif ik voor mezelf de M&Ms eraf, maar dat vinden de kinderen leuk.quote:Op zaterdag 7 december 2019 19:24 schreef Gaoxing het volgende:
Ik wilde iets dergelijks voorstellen, maar heb het recept alleen in het Frans
En als je nou echt niet van zoet houdt, zou ik er een tweede taartje bij bakken, maar dan iets quiche-achtigs met bijvoorbeeld een blauwe kaas. Kun je kiezen (tenzij iemand anders al voor een kaasgang zorgt natuurlijk).
Misschien is een mangomousse wat?quote:Op zaterdag 7 december 2019 15:11 schreef Myraela het volgende:
Ik kan juist echt geen dessert verzinnen. En dat is het enige dat ik maak dit jaar. Vind dat echt de kutste gang, ik eet het niet graag en ik maak het niet graag. Ik kom altijd op dezelfde dingen uit, crumble, tiramisu of chocolademousse oid.
Ik heb ooit zelf graved lax gemaakt met biet, en dat combineerde ik met een kleine zoete aardappelpannenkoek (van geraspte aardappel) met een dotje zure room, dille en een zachtgekookt kwarteleitje.quote:Op zondag 8 december 2019 16:29 schreef Tuindier het volgende:
Ik zit te denken om zalm te roken in mijn rookoventje vooraf, maar waarmee zal ik dat combineren?
Hoofd wordt een stoof van wild, daar zoek ik nog iets bij.
Dessert wordt witte chocolademousse met karamel/zoute popcorn.
Ik heb vorig jaar ook graved lax gemaakt (en was verbaasd hoe simpel dat was, trouwens), maar ik vind het wel een beetje een voorgerechtgerechtquote:Op maandag 9 december 2019 11:40 schreef Lonaa het volgende:
Ik heb ooit zelf graved lax gemaakt met biet, en dat combineerde ik met een kleine zoete aardappelpannenkoek (van geraspte aardappel) met een dotje zure room, dille en een zachtgekookt kwarteleitje.
Oe lekker! Voor je voorgerecht een trio van zalm met zelfgemaakte graved lax en iets zalmrillettes achtigs? Die laatste is bij ons een jaarlijks terugkerend gerecht (en dan wordt er vaak ook nog een portie gemaakt voor O&N).quote:Op zondag 8 december 2019 16:29 schreef Tuindier het volgende:
Ik zit te denken om zalm te roken in mijn rookoventje vooraf, maar waarmee zal ik dat combineren?
Hoofd wordt een stoof van wild, daar zoek ik nog iets bij.
Dessert wordt witte chocolademousse met karamel/zoute popcorn.
Dit was ook voorgerecht en na aanleiding van de post van Tuindier op wat bij de zalm te serveren.quote:Op maandag 9 december 2019 15:57 schreef Gaoxing het volgende:
[..]
Ik heb vorig jaar ook graved lax gemaakt (en was verbaasd hoe simpel dat was, trouwens), maar ik vind het wel een beetje een voorgerechtgerecht
Maar wat dan wel..... Ik denk wel meteen aan zalm, misschien in bladerdeeg, omdat niet zo snel omver geblazen wordt door wild e.d. Even over denken...
[..]
Oe lekker! Voor je voorgerecht een trio van zalm met zelfgemaakte graved lax en iets zalmrillettes achtigs? Die laatste is bij ons een jaarlijks terugkerend gerecht (en dan wordt er vaak ook nog een portie gemaakt voor O&N).
Ooooh sorry. Beetje ziek, beetje suf enzoquote:Op maandag 9 december 2019 16:01 schreef Lonaa het volgende:
Dit was ook voorgerecht en na aanleiding van de post van Tuindier op wat bij de zalm te serveren.
wb jouw vis dat tegen een goed stuk vlees moet opboksen...vind ik lastig. Ga er eens op broeden.
Heb je daar een recept voor?quote:Op maandag 9 december 2019 15:57 schreef Gaoxing het volgende:
[..]
en iets zalmrillettes achtigs? Die laatste is bij ons een jaarlijks terugkerend gerecht (en dan wordt er vaak ook nog een portie gemaakt voor O&N).
Geeft niet.quote:Op maandag 9 december 2019 16:02 schreef Gaoxing het volgende:
[..]
Ooooh sorry. Beetje ziek, beetje suf enzo
Wil je het echt tegelijk serveren?quote:Op maandag 9 december 2019 11:28 schreef Fretwork het volgende:
Wij zijn nog in het ongewisse wie het feest gaat hosten en wie alles gaat maken. Wel is duidelijk dat er een vis en vlees hoofdgerecht gaan komen. Heeft iemand een vishoofdgerecht dat tegenstand kan bieden aan een klassiek vleesgerecht voor Kerst (rund/wild/kalkoen).
Ja hoor, geen haast, kerst duurt nog wel evenquote:Op maandag 9 december 2019 16:04 schreef Gaoxing het volgende:
[..]
Yep. Morgen ok? Moet 'm even overtypen en vertalen
De zalm is hier gekleurd met biet dus? Ziet er ondanks matige foto erg lekker uit!quote:Op maandag 9 december 2019 11:50 schreef Lonaa het volgende:
Het was even terugzoeken en een matige foto:
[ afbeelding ]
Ik heb ook wel interesse! Rilette klinkt goed, en van te voren voor te bereiden.quote:Op maandag 9 december 2019 16:04 schreef Gaoxing het volgende:
[..]
Yep. Morgen ok? Moet 'm even overtypen en vertalen
Ja! Die leg je erop en de kleur trekt dan in de vis. Ziet er erg gaaf uit. En helemaal niet moeilijk. De combi zalm + zoete aardappel doet het ook erg goed. Zou ook goed kun nen met zelfgerookte zalm.quote:Op maandag 9 december 2019 18:06 schreef Tuindier het volgende:
[..]
De zalm is hier gekleurd met biet dus? Ziet er ondanks matige foto erg lekker uit!
[..]
Ik heb ook wel interesse! Rilette klinkt goed, en van te voren voor te bereiden.
Yes, dat is wel het planquote:Op maandag 9 december 2019 16:05 schreef Gaoxing het volgende:
[..]
Wil je het echt tegelijk serveren?
Zolang de rode kool als zuurtje fungeert denk ik dat het wel kan. Zou er zelf geen crumble van maken, dan zit je misschien inderdaad wat aan de zware kant.quote:Op donderdag 12 december 2019 20:24 schreef Tuindier het volgende:
Oke, ik heb een zalmzijde en een everzwijnrollade gehaald bij de sligro. Zalmzijde wordt gerookt en gerilet en gegravardlaxt. Wat zal ik bij de everzwijnrollade serveren? Ik zag iets van rode kool crumble langs komen, maar dat wordt misschien wel erg zwaar, of niet?
https://www.foodrepublic.(...)-and-zaatar-chicken/quote:Op donderdag 12 december 2019 14:39 schreef Tinkerbel_ACC_ het volgende:
Heeft iemand hier nog beproefde recepten voor gevulde hele kip?
Ik heb 2 hele kippen voor de kerst (11 mensen), dus kan 2 recepten maken. Maar ik weet niet zo goed waar ik ze mee moet vullen en/of insmeren om een echt goede smaak te krijgen ...
Ik vind rode kool bij wild wel erg lekker Jamie Oliver heeft verschillende lekkere recepten met een flinke hoeveelheid balsamico azijn die tot stroperig wordt ingekookt (oppassen als je het van tevoren maakt dat er niet teveel vocht is vrijgekomen; soms is alleen opwarmen niet genoeg en heb je een paar minuten nodig om opnieuw vrijgekomen vocht in te koken).quote:Op donderdag 12 december 2019 20:24 schreef Tuindier het volgende:
Oke, ik heb een zalmzijde en een everzwijnrollade gehaald bij de sligro. Zalmzijde wordt gerookt en gerilet en gegravardlaxt. Wat zal ik bij de everzwijnrollade serveren? Ik zag iets van rode kool crumble langs komen, maar dat wordt misschien wel erg zwaar, of niet?
Dank je! Ik ga even op zoek naar iemand die dit boek heeft (ik heb hem niet ...)quote:Op donderdag 12 december 2019 20:33 schreef Bleie het volgende:
In The naked chef van Jamie Oliver staat een heel lekker recept voor gebraden kip.
Die ga ik iig maken, dank je!quote:Op vrijdag 13 december 2019 06:35 schreef Gaoxing het volgende:
[..]
https://www.foodrepublic.(...)-and-zaatar-chicken/
Echt het lekkerste hele-kip-recept wat ik ken. Alleen niet echt gevuld (hoewel ik wel altijd een halve citroen/sinaasappel erin stop voor smaak en extra vocht).
[..]
Ik vind rode kool bij wild wel erg lekker Jamie Oliver heeft verschillende lekkere recepten met een flinke hoeveelheid balsamico azijn die tot stroperig wordt ingekookt (oppassen als je het van tevoren maakt dat er niet teveel vocht is vrijgekomen; soms is alleen opwarmen niet genoeg en heb je een paar minuten nodig om opnieuw vrijgekomen vocht in te koken).
Carpaccio van geroosterde rode biet?quote:Op zaterdag 14 december 2019 17:51 schreef Bleie het volgende:
Onze plannen zijn rond.
Kerstavond met gezin thuis. Moet nog bedenken wat ik dan maak. Wordt 3 gangen, liefst vegetarisch.
Eerste Kerstdag naar schoonouders, hoef ik niet voor te doen.
Tweede Kerstdag met mijn familie, 8 volwassenen en 6 kinderen (6-15 jaar). Ik maak een voorgerecht. Hoofdgerecht wordt stoof van wild, met puree, rodekool en stoofpeertjes. Toe maken broer en schoonzus, weet nog niet wat dat wordt.
Ik ben op zoek naar inspiratie voor dat voorgerecht. Liefst maak ik iets dat bij iedereen in de smaak valt. Verdere eisen: vegetarisch, thuis al te maken en goed te vervoeren (bakfiets, metro, lopen). Iemand een suggestie?
Leuke, klassieke menu’s! Ik kreeg er honger van 🙂quote:Op maandag 16 december 2019 12:32 schreef Aurelius het volgende:
Twee keer veel visite. Eerste kerstdag doen we rustig aan (restjes).
Kerstavond:
Klassieke garnalencocktail. Beef Wellington, aardappelkroketjes, spruitjes. Kaas. Crêpes Suzette.
Tweede kerstdag
Japanse garnalenkroketjes, Fois gras. Boeuf Bourguignon, rode wijnsaus, papardelle, sla. Kaas. Stofpeertjes met vanilleijs.
Kun je op locatie nog wel iets afbakken of moet het koud zijn? Een soep vind je misschien te simpel of saai, maar een goede uiensoep met gegratineerde kaas maakt mij altijd wel erg blij. Of een klein pasteitje met champignons, schaaltjes vullen met een champignonragout en afdekken met korstdeeg en dan daar nog even afbakken.quote:Op zaterdag 14 december 2019 17:51 schreef Bleie het volgende:
Ik ben op zoek naar inspiratie voor dat voorgerecht. Liefst maak ik iets dat bij iedereen in de smaak valt. Verdere eisen: vegetarisch, thuis al te maken en goed te vervoeren (bakfiets, metro, lopen). Iemand een suggestie?
En mocht er echt geen plekje op gasstel en/of in de oven over zijn, dan zou je bijvoorbeeld vegetarische summer rolls kunnen maken?quote:Op zaterdag 14 december 2019 17:51 schreef Bleie het volgende:
Ik ben op zoek naar inspiratie voor dat voorgerecht. Liefst maak ik iets dat bij iedereen in de smaak valt. Verdere eisen: vegetarisch, thuis al te maken en goed te vervoeren (bakfiets, metro, lopen). Iemand een suggestie?
Ja, dat zijn prima garnalen. Maar zijn gewoon hele simpele garnalen.quote:Op maandag 16 december 2019 20:12 schreef Faerlina91 het volgende:
Normaal vind ik garnalen erg lekker (gefrituurd). Is zo'n garnalen ring (rauw) van de LIDL lekker ?
Vooral saai, zeker als je er niks bij doet. Ze zijn trouwens gekookt, niet rauwquote:Op maandag 16 december 2019 20:12 schreef Faerlina91 het volgende:
Normaal vind ik garnalen erg lekker (gefrituurd). Is zo'n garnalen ring (rauw) van de LIDL lekker ?
Goed idee!quote:Op maandag 16 december 2019 19:46 schreef realAIVD het volgende:
[..]
En mocht er echt geen plekje op gasstel en/of in de oven over zijn, dan zou je bijvoorbeeld vegetarische summer rolls kunnen maken?
- Een dipsausje kan je makkelijk een dag van tevoren maken.
- Het snijden kan eerder op de dag (bieten, mango, wortel, komkommer, even rond-googelen en het zo kleurrijk mogelijk maken! )
- alleen wel kort van te voren de rijstvellen rollen (of misschien zelfs ter plekke?)
Ja, bijv. En je kan het helemaal voorbereiden thuis, in aparte bakjes meenemen en dan daar opmaken.quote:Op maandag 16 december 2019 22:10 schreef Bleie het volgende:
Dank voor de voorgerechttips!
Ik kan ter plekke best nog iets opwarmen of zo, maar er is een klein keukentje, dus liefst niet al te veel. Soep zou wel kunnen, maar vind ik vooral lastig met vervoer.
Carpaccio is wel een goed idee, al houdt niet iedereen van niet. Maar ik zou twee versies kunnen doen, biet en rund, en dan kan iedereen kiezen.
Die heb ik ook weleens gemaakt. Heerlijk!quote:Op donderdag 19 december 2019 00:09 schreef AgnesGru het volgende:
Eerste Kerstdag maken we kalkoen, naar recept van Jamie Oliver. Ben benieuwd
https://www.foodandfriends.nl/recepten/kerstkalkoen.html
Da’s best jammer ja. Ik las op het Vivaforum dat een familie de traditie had om met de spullen uit de diverse kerstpakketten een kerstdiner te maken, da’s ook wel een leuke uitdaging.quote:Op vrijdag 20 december 2019 16:39 schreef Sicstus het volgende:
Het is dat m'n moeder bij me is met kerst, anders had ik wel een blikvoer-kerstspecial overwogen
Nice!quote:Op vrijdag 20 december 2019 17:54 schreef Bleie het volgende:
[..]
Die heb ik ook weleens gemaakt. Heerlijk!
-laten we het CUL houden-quote:Op vrijdag 20 december 2019 18:17 schreef Doedezemaar het volgende:
[..]
Da’s best jammer ja. Ik las op het Vivaforum dat een familie de traditie had om met de spullen uit de diverse kerstpakketten een kerstdiner te maken, da’s ook wel een leuke uitdaging.
Hier wordt het 1 dag kaasfondue en 1 dag mezze/tapas. Niks ingewikkelds en weinig werk, gewoon geen puf voor.
Even een simpelere rodekooltip: doe het met granaatappelpitten!quote:Op donderdag 12 december 2019 20:24 schreef Tuindier het volgende:
Oke, ik heb een zalmzijde en een everzwijnrollade gehaald bij de sligro. Zalmzijde wordt gerookt en gerilet en gegravardlaxt. Wat zal ik bij de everzwijnrollade serveren? Ik zag iets van rode kool crumble langs komen, maar dat wordt misschien wel erg zwaar, of niet?
Wij doen altijd vrij traditionele bijgerechten: puree, stoofpeertjes, rodekool, boontjes in spek, gebakken aardappels, dat soort werk.quote:Op vrijdag 20 december 2019 21:16 schreef AgnesGru het volgende:
[..]
Nice!
Heb je misschien nog tips wat er bij te serveren?
Dit is precies waarom ik niet bij mijn schoonouders wil eten met kerstquote:Op zaterdag 21 december 2019 07:05 schreef minilot het volgende:
Meh! Ik heb gewoon niks boeiends te koken deze kerst. In plaats van 'n uitgebreid diner waarbij iedereen een of meer gangen maakt bij mijn schoonfamilie op tweede kerstdag wordt er dit jaar door omstandigheden voor het eerst in een decennium weer eens gegourmet.
Op eerste kerstdag heb ik mijn moeder en haar vriend over de vloer, die allebei heel veel niet lusten en heel moeilijk zijn - het wordt: door mijn moeder meegenomen en kant en klare gevulde eitjes van de AH als hapje + kant en klare carpaccio van de AH als voorgerecht. Dan zorg ik voor ossenhaasstukjes in peperroomsaus, een beenhammetje, krokant geroosterde aardappelen, boontjes in spek gerold (wilde mijn moeder ook liefst kant-en-klaar uit de vriezer, maar daar heb ik een veto over uitgesproken ) en stoofperen. Toe van die Viennetta-blokken met versgeklopte slagroom en bij het uitbuiken een irish coffee.
Jaja. Daar ben je dan CUL-mod voor geweest. Zucht. Naja, ze zullen het in elk geval lekker vinden.
Wat sneuquote:Op zaterdag 21 december 2019 07:05 schreef minilot het volgende:
Meh! Ik heb gewoon niks boeiends te koken deze kerst. In plaats van 'n uitgebreid diner waarbij iedereen een of meer gangen maakt bij mijn schoonfamilie op tweede kerstdag wordt er dit jaar door omstandigheden voor het eerst in een decennium weer eens gegourmet.
Op eerste kerstdag heb ik mijn moeder en haar vriend over de vloer, die allebei heel veel niet lusten en heel moeilijk zijn - het wordt: door mijn moeder meegenomen en kant en klare gevulde eitjes van de AH als hapje + kant en klare carpaccio van de AH als voorgerecht. Dan zorg ik voor ossenhaasstukjes in peperroomsaus, een beenhammetje, krokant geroosterde aardappelen, boontjes in spek gerold (wilde mijn moeder ook liefst kant-en-klaar uit de vriezer, maar daar heb ik een veto over uitgesproken ) en stoofperen. Toe van die Viennetta-blokken met versgeklopte slagroom en bij het uitbuiken een irish coffee.
Jaja. Daar ben je dan CUL-mod voor geweest. Zucht. Naja, ze zullen het in elk geval lekker vinden.
Jep willen mn ouders dat ik dit 1e kerstdag als voorafje maak (cocktail).quote:Op vrijdag 20 december 2019 16:22 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik zie dat de garnalen dit jaar uitzonderlijk goed geprijsd zijn. Ik heb ze afgelopen jaren steeds minder gekocht vanwege de hoge prijs. Hebben jullie ze op de kerstplanning staan?
Zeg me dat die vienetta ook nog wel even gevetood kan worden alsjeblieftquote:Op zaterdag 21 december 2019 07:05 schreef minilot het volgende:
Meh! Ik heb gewoon niks boeiends te koken deze kerst. In plaats van 'n uitgebreid diner waarbij iedereen een of meer gangen maakt bij mijn schoonfamilie op tweede kerstdag wordt er dit jaar door omstandigheden voor het eerst in een decennium weer eens gegourmet.
Op eerste kerstdag heb ik mijn moeder en haar vriend over de vloer, die allebei heel veel niet lusten en heel moeilijk zijn - het wordt: door mijn moeder meegenomen en kant en klare gevulde eitjes van de AH als hapje + kant en klare carpaccio van de AH als voorgerecht. Dan zorg ik voor ossenhaasstukjes in peperroomsaus, een beenhammetje, krokant geroosterde aardappelen, boontjes in spek gerold (wilde mijn moeder ook liefst kant-en-klaar uit de vriezer, maar daar heb ik een veto over uitgesproken ) en stoofperen. Toe van die Viennetta-blokken met versgeklopte slagroom en bij het uitbuiken een irish coffee.
Jaja. Daar ben je dan CUL-mod voor geweest. Zucht. Naja, ze zullen het in elk geval lekker vinden.
Chocolade mousse met avocado?quote:Op zaterdag 21 december 2019 20:55 schreef Satijn het volgende:
toetjesvraag
Dit jaar een gast met een melk- en soya-allergie.
Inspratie nodug voor een nagerecht zonder melk en niet machtig ivm het hoofdgerecht. Iets met citroen? Het hoeft niet super culinair hoogstaand.
Zou het ook leuk vinden als onze peuter mee kan eten, dus zonder alcohol.
Granita maken, anders iets op basis van kokosmelk?quote:Op zaterdag 21 december 2019 20:55 schreef Satijn het volgende:
toetjesvraag
Dit jaar een gast met een melk- en soya-allergie.
Inspratie nodug voor een nagerecht zonder melk en niet machtig ivm het hoofdgerecht. Iets met citroen? Het hoeft niet super culinair hoogstaand.
Zou het ook leuk vinden als onze peuter mee kan eten, dus zonder alcohol.
Meringue met tropisch fruit, kokosyoghurt en caramelsaus van gecondenseerde kokosmelk?quote:Op zaterdag 21 december 2019 20:55 schreef Satijn het volgende:
toetjesvraag
Dit jaar een gast met een melk- en soya-allergie.
Inspratie nodug voor een nagerecht zonder melk en niet machtig ivm het hoofdgerecht. Iets met citroen? Het hoeft niet super culinair hoogstaand.
Zou het ook leuk vinden als onze peuter mee kan eten, dus zonder alcohol.
Ik had vrijdag hertenrug met daarnaast een bolletje hertenstoof en een stukje witlof. Alles met een jus van Deventer koekkruiden. Een aanrader, maar komt wel bij je hoofd in de buurt.quote:Op zondag 22 december 2019 12:02 schreef emmyemmy2 het volgende:
Iemand een idee voor een lekker voorgerechtje met hazenrugfilet?
Hoofd word iets met hert en pastinaak.
(wildliefhebbers hier)
quote:Op zaterdag 21 december 2019 20:55 schreef Satijn het volgende:
toetjesvraag
Dit jaar een gast met een melk- en soya-allergie.
Inspratie nodug voor een nagerecht zonder melk en niet machtig ivm het hoofdgerecht. Iets met citroen? Het hoeft niet super culinair hoogstaand.
Zou het ook leuk vinden als onze peuter mee kan eten, dus zonder alcohol.
Segmentjes uit citrusfruit snijden en marineren, bolletje sorbetijs erbij. Zoiets: https://www.simplyrecipes(...)_citrus_fruit_salad/quote:Op zaterdag 21 december 2019 20:55 schreef Satijn het volgende:
toetjesvraag
Dit jaar een gast met een melk- en soya-allergie.
Inspratie nodug voor een nagerecht zonder melk en niet machtig ivm het hoofdgerecht. Iets met citroen? Het hoeft niet super culinair hoogstaand.
Zou het ook leuk vinden als onze peuter mee kan eten, dus zonder alcohol.
Dat klinkt allemaal heerlijk. Ik wil alles wel.quote:
Die gaat t worden! Zou ik de kool vandaag al kunnen voorbereiden (en maak ik dan ook al de granaatappel open?) of toch maar alles morgen doen?quote:Op zaterdag 21 december 2019 06:54 schreef minilot het volgende:
[..]
Even een simpelere rodekooltip: doe het met granaatappelpitten!
http://www.thesugarhit.co(...)sed-red-cabbage.html
Ik heb dit nu een aantal keer gemaakt bij stoofvlees en wildshizzle en de granaatappelpitjes smaken er echt fantastisch bij en het ziet er meteen ook beter uit dan alleen een kwak zachte rode kool
Ik zou niet gaan knoeien met de rosbief. Voor je het weet is die volledig gaar en dat wil je écht nietquote:Op dinsdag 24 december 2019 17:41 schreef Fretwork het volgende:
Oh crap, onze oven is (drie)dubbel geboekt met Kerst
Kennen jullie goede manieren om een kg rosbief eerder te bereiden en toch op de juiste temperatuur op tafel te krijgen?
We zijn nu bezig met de oven leerplannen, zalmrouleau wordt koud of een torentje, aardappelgratin wordt puree en friet en worteltjes worden gegrild.quote:Op dinsdag 24 december 2019 17:58 schreef Whiskers2009 het volgende:
[..]
Ik zou niet gaan knoeien met de rosbief. Voor je het weet is die volledig gaar en dat wil je écht niet
Wat zijn de andere gerechten die de oven in moeten?
Ah, jullie lossen het al opquote:Op dinsdag 24 december 2019 19:04 schreef Fretwork het volgende:
[..]
We zijn nu bezig met de oven leerplannen, zalmrouleau wordt koud of een torentje, aardappelgratin wordt puree en friet en worteltjes worden gegrild.
We hebben niet heel goed overlegd hier
Geen peking-eend maken met zo'n username...quote:Op zaterdag 7 december 2019 19:24 schreef Gaoxing het volgende:
[..]
Ik wilde iets dergelijks voorstellen, maar heb het recept alleen in het Frans
En als je nou echt niet van zoet houdt, zou ik er een tweede taartje bij bakken, maar dan iets quiche-achtigs met bijvoorbeeld een blauwe kaas. Kun je kiezen (tenzij iemand anders al voor een kaasgang zorgt natuurlijk).
Geen mods nee. Ik wil morgen wel een nieuw topic maken als je niet durftquote:Op donderdag 25 november 2021 20:31 schreef Whiskers2009 het volgende:
Schop!
Ik mis zo'n topic voor 2021
Anderen ook?
Zijn er nog steeds geen mods voor dit subforum?
Dat zou echt geweldig zijn!quote:Op donderdag 25 november 2021 21:00 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Geen mods nee. Ik wil morgen wel een nieuw topic maken als je niet durft
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |