O sorry! Niet goed gelezen. Maar die drive is heel goed; vasthouden!quote:Op maandag 15 februari 2016 19:35 schreef DonkereDagen het volgende:
[..]
Dat zijn hevige wachttijden zeg. Ik hoop dat ik sneller terecht kan. Misschien is PoH misschien dan weer goed om te overbruggen. De vorige keer kon ik binnen een week terecht.
AD wil ik juist niet. Het voelt als symptoonbestrijding. Ik ken mensen in mijn omgeving die erop zitten en het lijkt vooral te helpen als je de drive mist om iets te ondernemen/aan jezelf te verbeteren. Ik heb die drive, die depressieve periodes zijn een tweede natuur geworden, verlichting daarvoor moet natuurlijk komen. (Dit is overigens extreem kort door de bocht en ik weet dat er genoeg mensen zijn waar dit totaal niet voor geldt. Ik ben gewoon heel koppig op het gebied van medicijnen. Ik weiger voor pijntjes pijnstillers te pakken ook. Mijn moeder is nog altijd verslaafd aan pijnstillers en mijzelf kennende wil ik geen opening vinden om mezelf voor de rest van mijn leven aan de pillen te krijgen net zoals haar.)
Woensdag staat de afspraak....
Ik heb genoeg periodes gekend waar ik verslaafd ben geweest (volgens het boekje). Ik ben best verslavingsgevoelig. Het is alleen dat ik zo'n hekel heb aan verslaafd zijn dat ik mezelf dwing om af te kicken, totdat er weer een tegenslag is. Ook ben ik slim genoeg om het op zo'n manier te doen dat niemand het doorheeft (denk ik dan, mijn vrienden reageren verbaasd als ik ze verteld over middelengebruik in het verleden, beweren dat ze niks doorhadden) en ik gewoon prima kan functioneren op werk bijvoorbeeld. En ik snap ook heel goed wat ik wel en niet moet gebruiken (coke zou een instant verslaving zijn voor mij, dat ben ik al jaren af aan het slaan, zelfde voor pijnstiller). Het voelt gewoon alsof ik te trots ben om (lang) verslaafd te zijn.quote:Op maandag 15 februari 2016 19:30 schreef Droopie het volgende:
Complimenten dat je geen verslaving hebt !!!
De klachten die jij omschrijft zijn de ideale voedingsbodem om een verslaving te krijgen en 70% van de patienten in de verslavingszorg hebben jouw klachten.
Kan 2 dingen betekenen, en ik ga er maar vanuit dat het betekent dat je een "vechter" bent en zelf inziet dat dat ook niet de weg is om te bewandelen.
Herken je het gevoel dat je in een groep bent en je toch helemaal alleen kan voelen.
Maar wanneer heb je een afspraak bij de dokter?? Ik zou zeggen ga er vol voor, focus je op het resultaat en uiteindelijk kom je er wel.
Het is wel klote, maar je vind in dit topic meer mensen die hiermee worstelen, succes!!!
Nou bij mij heeft niemand gebeld of het gelukt was.quote:Op maandag 15 februari 2016 19:38 schreef kuolema het volgende:
[..]
Mits de behandeling aanslaat.
[..]
Waarom? De meeste mensen? Hm ja, misschien iets meer dan de helft, na meerdere pogingen en inclusief placebo-effect?
[..]
Ik heb drie soorten antidepressiva geprobeerd (al tel ik het als twee, want de eerste twee waren citalopram en escitalopram, vrijwel hetzelfde). Twee SSRI's dus en venlafaxine.
Voor mij heeft het niet (genoeg) gewerkt, maar ik heb ook geen last gehad van bijwerkingen. Bij het starten had ik wel wat lichte 'klachten' maar onderving er geen hinder van. Onttrekking was wel vervelend.
[..]
Afgezien van 'gezonde relaties' en 'normaal zijn' is het vrij duidelijk.
Ik sluit me aan bij Helsinki; de huisarts leidt je wel in de goede richting tijdens het gesprek. Je hoeft geen spreekbeurt voor te bereiden (tenzij je je daar beter bij voelt).
Welke klachten had je bij het beginnen dan vooral? Ik weet dat deze medicijnen op iedereen een verschillend effect hebben maar wil gewoon weten waar ik eventueel rekening zou moeten houden.quote:Op maandag 15 februari 2016 19:38 schreef kuolema het volgende:
[..]
Mits de behandeling aanslaat.
[..]
Waarom? De meeste mensen? Hm ja, misschien iets meer dan de helft, na meerdere pogingen en inclusief placebo-effect?
[..]
Ik heb drie soorten antidepressiva geprobeerd (al tel ik het als twee, want de eerste twee waren citalopram en escitalopram, vrijwel hetzelfde). Twee SSRI's dus en venlafaxine.
Voor mij heeft het niet (genoeg) gewerkt, maar ik heb ook geen last gehad van bijwerkingen. Bij het starten had ik wel wat lichte 'klachten' maar onderving er geen hinder van. Onttrekking was wel vervelend.
[..]
Afgezien van 'gezonde relaties' en 'normaal zijn' is het vrij duidelijk.
Ik sluit me aan bij Helsinki; de huisarts leidt je wel in de goede richting tijdens het gesprek. Je hoeft geen spreekbeurt voor te bereiden (tenzij je je daar beter bij voelt).
Huhquote:Op maandag 15 februari 2016 19:53 schreef Droopie het volgende:
[..]
Nou bij mij heeft niemand gebeld of het gelukt was.
Het gaat erom dat iemand juist geïnformeerd wordt, als dat diegene angst aanjaagt is dat zijn probleem en misschien ook terecht.quote:Wat betreft medicijn gebruik de meeste mensen zeg ik dat als minder dan de helft het zou werken het niet zo vaak gebruikt zou worden.
Aangezien (bv. Ik) sommige mensen er heel eng van worden.
Wou hem geen angst aanjagen, daarom heb ik mijn ervaring met Welbutrin niet fijn zijn geweest, en dat is nog zacht uitgedrukt.
Maag-darmklachten (lichte diarree, vlagen van misselijkheid) en vlagen van hoofdpijn. De eerste twee dagen. Citalopram bleef wel enigszins laxerend werken (dunnere ontlasting). De bijsluiter met mogelijke bijwerkingen kun je gewoon op internet vinden.quote:Op maandag 15 februari 2016 20:15 schreef Cippcluyfey het volgende:
[..]
Welke klachten had je bij het beginnen dan vooral? Ik weet dat deze medicijnen op iedereen een verschillend effect hebben maar wil gewoon weten waar ik eventueel rekening zou moeten houden.
Hoe moeten wij weten waar zij woont?quote:Op maandag 15 februari 2016 20:26 schreef Vlaggenroof het volgende:
Even een update.
Ik heb een tijdje geleden gepost over een meisje die ik leuk vond en die dus ook in een depressie zit. De laatste keer dat ik haar zag was het 14 januari. Daarna vertelde ze dus over haar depressie. Af en toe kreeg ik een berichtje uit haarzelf, maar als ik wilde afspreken of iets wilde doen was het op 3 keer toe dat ze iets anders had en dergelijke.
Toen vertelde ze dat ze bij de ggz tijdelijk woont ( huis voor veerkracht en stabiliteit) ik weet tot op de dag van vandaag niet wat ze daar moet doen. Ze verteld dat ze workshops heeft, ze iets met hout zagen moest doen. Maar vooral dat ze sinds dat moment veel afstandelijker deed dan dat ze dat al deed. Begrijpelijk, het zegt genoeg dat het niet goed gaat.
Echter kreeg ik tegen mijn verwachting in vorige maandag een bericht. ' als ik zin had en wilde dat we samen wat konden gaan drinken' en indien ik wilde ik niet moest letten op haar gelaattoestand, en als ze chaggerijnig of niet vrolijk was dat niet aan mij lag en ze dit probeerde niet te zijn.' Ook had ze ter revalidatie gezeommen ( ze heeft ook pas geleden een ongeluk gehad waardoor ze met 1 arm 100 procent functioneert, dus ondertussen heeft ze ook revalidatie.)
Die middag zag ik dat ze er doorheen zat, maar soms zag ik haar lachen om wat ik zei, en bij het afscheid merkte ik dat ze erg veel moeite had mij los te laten, en ik zag dat ze haar zelf moest inhouden niet te huilen. Hierna heb ik haar wederom een week amper gesproken, eigenlijk contact zoals het al maanden gaat.
Ik voel mij zo machteloos. Ik heb haar wel
Een kaartje gestuurd, deze is vooralsnog niet aangekomen.
Kan iemand mij vertellen wat dat 'huis' inhoudt, inclusief de workshops? Ik wil het graag snappen maar ze wilt er zelf niet over praten.
Gr. Vlag.
Het is meer dat misschien iemand ervaring heeft met zo'n huis omdat er meerdere in nederland staat. Het kaartje is trouwens aangekomenquote:Op maandag 15 februari 2016 20:43 schreef kuolema het volgende:
[..]
Huh
[..]
Het gaat erom dat iemand juist geïnformeerd wordt, als dat diegene angst aanjaagt is dat zijn probleem en misschien ook terecht.
[..]
Maag-darmklachten (lichte diarree, vlagen van misselijkheid) en vlagen van hoofdpijn. De eerste twee dagen. Citalopram bleef wel enigszins laxerend werken (dunnere ontlasting). De bijsluiter met mogelijke bijwerkingen kun je gewoon op internet vinden.
[..]
Hoe moeten wij weten waar zij woont?
Je kunt ook niets meer doen dan je nu doet. Het is een lastige situatie.
Die paar die ik nog wel maak, maak ik omdat ze moeten. Vaak met (grote) tegenzin. De paar die ik wel soort van vrijwillig deed heb ik nu ook geen plezier meer in, of voelen zinloos aan om nog/weer aan te beginnen.quote:Op maandag 15 februari 2016 17:25 schreef Luchtbel het volgende:
[..]
Maar waarom maak je die stappen dan?
Ik werd verslaafd en voelde me precies als jou.quote:Op maandag 15 februari 2016 19:43 schreef DonkereDagen het volgende:
[..]
Ik voel me al jaren alleen, eenzaam, onbegrepen, een buitenstaander, alleen op de wereld en in mijn gedachten. Niet rationeel natuurlijk maar het is een enorm rot gevoel.
Bedankt voor de vriendelijke reactie
Heeft ze iets over het kaartje gezegd? Lief dat je dat hebt gestuurdquote:Op maandag 15 februari 2016 21:03 schreef Vlaggenroof het volgende:
[..]
Het is meer dat misschien iemand ervaring heeft met zo'n huis omdat er meerdere in nederland staat. Het kaartje is trouwens aangekomen
Ik dacht dat je bedoelde dat als een behandeling werkt, je dan minder (of niet) drinkt, dus veel minder of geen geld uitgeeft aan alcohol, waardoor je meer geld hebt. Dat werkt dus alleen als de behandeling aanslaat.quote:Op maandag 15 februari 2016 21:03 schreef Droopie het volgende:
Kuolema,
Jij zei mits de behandeling aanslaat.
Ik kreeg na 1 jaar uit het niets een bedrag van eur.400 omdat ik in een kliniek had gezeten.
Omdat ze willen voorkomen dat mensen geen hulp zoeken omdat ze hun eigen risico dan kwijt zijn.
Maar wie controleert of ik daarna niet teruggevallen en dat verzwijg
Daar heb jij ook helemaal gelijk in.quote:Op dinsdag 16 februari 2016 17:20 schreef kuolema het volgende:
[..]
Heeft ze iets over het kaartje gezegd? Lief dat je dat hebt gestuurd.
[..]
Ik dacht dat je bedoelde dat als een behandeling werkt, je dan minder (of niet) drinkt, dus veel minder of geen geld uitgeeft aan alcohol, waardoor je meer geld hebt. Dat werkt dus alleen als de behandeling aanslaat.
Zou ik wel doen als ik jou was. Zeker omdat je nog even moet wachten toch? Ik vond het zelf vorig jaar erg vervelend toen ik niet wist hoe en war ik zou gaan wonen in elk geval.quote:Op maandag 15 februari 2016 18:35 schreef kuolema het volgende:
[..]
Nee, ik kan het wel aan mijn spv vragen volgende week, misschien kan zij wat meer informatie opvragen.
Ik begrijp dat het moeilijk is om te reageren, ik neem het je echt niet kwalijk. Ik heb het zelf ook vaak hier op het forum en met e-mails.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Fijne vakantie Duracellkonijntje. Rustig aan.
Ik vrees dat je toch zal moeten, wil je uit deze situatie zien te geraken.quote:Op maandag 15 februari 2016 21:47 schreef Dingest het volgende:
[..]
Die paar die ik nog wel maak, maak ik omdat ze moeten. Vaak met (grote) tegenzin. De paar die ik wel soort van vrijwillig deed heb ik nu ook geen plezier meer in, of voelen zinloos aan om nog/weer aan te beginnen.
Zullen wel meer mensen zijn die dit ervaren, ik ook.quote:Op vrijdag 19 februari 2016 00:56 schreef gilesvoor het volgende:
Aangezien ik geholpen ben in het topic dat ik eerder gestart heb, dacht ik dat ik hier nog wel op mijn plaats zou zijn. Als je meer wilt weten over de hele situatie, zou ik dat topic ook lezen.
Voor mij voelt het aan alsof bijna al mijn emoties negatief zijn. Als ik tien emoties zou krijgen, zouden negen daarvan negatief zijn. Ik weet zelf zeker niet hoe dat komt, en wat die emoties nou zijn, en of ze ook wel echt zo vaak negatief zijn. Maar zo is het hoe het voor mij voelt. Dat is als ik door een normale dag ga, zonder veel ontspanning. In die ontspanning kan ik me dan wel afleiden, maar meer niet. Als ik dan afgeleid ben en terug moet in de 'normale wereld', voelt dat als een klap in mijn gezicht. Daarom voelt die ontspanning vaak ook nutteloos, ook al wordt het aan mee aangeraden. En ik kan er ook van genieten, als die afleiding goed is. Dat is er tenminste wel. Maar daarna moet ik toch weer terug.
Als ik dan door zo'n normale dag ga, voelt het alsof er een zware last op mijn schouders hangt, die al de positiviteit weghaalt en alleen negativiteit overlaat, waardoor ik zo veel negatieve emoties ervaar. Het is dan gelukkig wel eens dat ik een positieve ervaar, zoals toen ik een angst overkwam door toch iets te doen (en het leuk te vinden), terwijl ik bang was er in te falen. Maar dat is net als die afleiding natuurlijk ook tijdelijk.
Is er iemand die dit (delen hiervan) herkent?
hier ga ik nog op reageren.quote:Op vrijdag 19 februari 2016 01:58 schreef Droopie het volgende:
[..]
Zullen wel meer mensen zijn die dit ervaren, ik ook.
Tip van de dagkijk de Pixar film inside out eens een keer
Misschien heb je er wel wat aan.
Persoonlijk heb ik momenteel schema therapie dat werkt bij mij als een gek zeg.
Ik maak iedere week grote stappen omdat ze heel goed uitleggen hoe het in je hoofd in elkaar zit en waarom je sommige dingen zo ervaar, ben soms echt verbijsterd hoe sommige automatismes werken en waarom je geïrriteerd of boos of verdrietig wordt uit reflexen. Werkt niet voor iedereen, want we hebben veel afhakers maar het werkt voor mij en ik was heel lang zoekenden en heb de rust grotendeels gevonden.
Hopelijk blijft dit ook zodra ik deze maand stop met Alprozolam (na 8 maanden 🤔)
Om 05.45 dit lezen en er later op reageren vind ik gehoor geven aan je gezonde volwassen kant en niet de ongedisciplineerde kind kantquote:
Ik ben even weg geweest en reageer even in 1 post op wat ik allemaal gelezen heb.quote:Op vrijdag 19 februari 2016 01:58 schreef Droopie het volgende:
[..]
Zullen wel meer mensen zijn die dit ervaren, ik ook.
Tip van de dagkijk de Pixar film inside out eens een keer
Misschien heb je er wel wat aan.
Persoonlijk heb ik momenteel schema therapie dat werkt bij mij als een gek zeg.
Ik maak iedere week grote stappen omdat ze heel goed uitleggen hoe het in je hoofd in elkaar zit en waarom je sommige dingen zo ervaar, ben soms echt verbijsterd hoe sommige automatismes werken en waarom je geïrriteerd of boos of verdrietig wordt uit reflexen. Werkt niet voor iedereen, want we hebben veel afhakers maar het werkt voor mij en ik was heel lang zoekenden en heb de rust grotendeels gevonden.
Hopelijk blijft dit ook zodra ik deze maand stop met Alprozolam (na 8 maanden 🤔)
Punt is, geen van die dingen dragen ergens toe bij. De dingen die ik (met plezier) deed was puur een afleiding om de tijd door te komen, en dat werkt nu niet meer. Dus als ik ze wel doe, dan raak ik alsnog nergens uit. Ik kan daardoor gewoon nergens meer aan beginnen want het besef dat het wezenlijk niets toevoegt (en dat als het klaar is er nog steeds niets is) is gaan overstemmen.quote:Op donderdag 18 februari 2016 21:59 schreef Luchtbel het volgende:
[..]
Ik vrees dat je toch zal moeten, wil je uit deze situatie zien te geraken.
Je denkt veel te veel.quote:Op zondag 21 februari 2016 00:07 schreef Dingest het volgende:
[..]
Punt is, geen van die dingen dragen ergens toe bij. De dingen die ik (met plezier) deed was puur een afleiding om de tijd door te komen, en dat werkt nu niet meer. Dus als ik ze wel doe, dan raak ik alsnog nergens uit. Ik kan daardoor gewoon nergens meer aan beginnen want het besef dat het wezenlijk niets toevoegt (en dat als het klaar is er nog steeds niets is) is gaan overstemmen.
Ik heb dan ook nogal veel tijd om na te denkenquote:Op zondag 21 februari 2016 07:56 schreef hardromacore2.0 het volgende:
[..]
Je denkt veel te veel.
Hoe gaat het met dingen voelen, lukt dat, of houdt je daarin dat ook af?
Dat snap ik en dat vind ik vervelend voor je.quote:Op zondag 21 februari 2016 00:07 schreef Dingest het volgende:
[..]
Punt is, geen van die dingen dragen ergens toe bij. De dingen die ik (met plezier) deed was puur een afleiding om de tijd door te komen, en dat werkt nu niet meer. Dus als ik ze wel doe, dan raak ik alsnog nergens uit. Ik kan daardoor gewoon nergens meer aan beginnen want het besef dat het wezenlijk niets toevoegt (en dat als het klaar is er nog steeds niets is) is gaan overstemmen.
Beste Vlaggenroof is het niet gewoon even tijd voor pas op de plaats? Je hebt laten weten dat je er bent, zoekt toenadering en kunt inmiddels bijna nergens anders meer aan denken?quote:Op zondag 21 februari 2016 10:39 schreef Vlaggenroof het volgende:
[quote][ afbeelding ] Op dinsdag 16 februari 2016 17:20 schreef kuolema het volgende:
[..]
Heeft ze iets over het kaartje gezegd? Lief dat je dat hebt gestuurd.
[..]
' dankjewel voor je lieve kaartje'
Nu de afgelopen week is ze weer stil en afstandelijk. Het kutte van mij is dat ik aan niks anders kan denken dan aan haar. Om haar hier mee lastig te vallen is geen goed plan.
Ik had wel gevraagd of ze zin had even wat te gaan drinken en ze reageerde met dat ze ' het heel graag had gewilt maar dat ze op dat centrum programma had en deze keer niet weg kon'. Ook vergeet ze wat ik heb gezegt, ik neem het haar niet kwalijk maar het valt ook op. Dat ze vergeet welke dag het is en shit.
Ik weet ook niet wat te doen.. Moet ik niks zeggen? Moet ik een gesprek beginnen? Moet ik iedere dag 1 berichtje sturen? Ik weet dat ze last heeft van paniek aanvallen maar dat is ook het enige wat ik weet..
Ik vraag ook hoe ze haar voelt maar ik weet dat ze dat niet wilt of gaat zeggen.. Misschien dat ze daarom zo afstandelijk doet.. Moet ik over een willekeurig onderwerp beginnen?
Nadenken hoeft helemaal nietquote:Op zondag 21 februari 2016 14:20 schreef Dingest het volgende:
Ik heb dan ook nogal veel tijd om na te denkenIk weet niet of het echt 'te veel' is, het is meer dat ik over dingen na moet denken waar de meeste mensen niet over na hoeven te denken. Een kenmerk van PDD-NOS is (bij mij) om dingen te plannen en erover vooruit te denken, want dat zorgt ervoor dat ik iets beter zal kunnen verwerken en vermindert de stress van het onbekende. Dat terzijde, mijn gedachten zijn nu vrij simpel: 'hoe kom ik de rest van de dag door' wat vaak gevolgd wordt door 'laat staan de rest van mijn leven'. Want ik heb feitelijk geen vooruitzichten.
Dat houd ik over het algemeen ook af, ook omdat het slecht omgaan met emoties en gevoelens (zowel bij mijzelf als anderen) een ander kenmerk is. Ik geloof ook niet dat ik mijn gevoelens zich zo 'gedragen' zoals bij anderen, of dat ik er op dezelfde manier mee omga. Soms voelt het meer dat ik dingen voel omdat dat zo hoort dan dat ik ze echt ervaar. Maar de laatste jaren begon ik steeds langere periodes te krijgen waarin ik een groot gevoel van 'niets' heb, met pieken van zinloosheid en neerslachtigheid. De huidige periode loopt al sinds de zomer. Ik ben ook heel snel gefrustreerd en wordt snel(ler) boos (en dat is voor mij de moeilijkste emotie om mee om te gaan), en ook dat zorgt ervoor dat ik minder dingen wil doen. Het versterkt alleen het gevoel dat iets mij niet lukt ongeacht hoeveel moeite ik erin steek, dus dat doe ik dan ook maar niet. Zelfde resultaat met minder frustratie.
Niet jezelf ontwijkenquote:Op zondag 21 februari 2016 19:58 schreef Andromache het volgende:
ik heb de hele dag thuis gezeten omdat ik nog dingen moest doen voor werk. Maar voel me er toch niet gelukkig bij. Ik heb (vooralsnog) geen vrienden in de buurt. Wat zijn goede dingen om voortaan te doen? En misschien nog iets voor vanavond na 21:00? Naar een museum?l
Ja, dat denk ik ook altijd. En veel mensen waarschijnlijk. Maar ik vind het niet 'leip'. Het is eerder een kalmering. Alsof je toekomstige zelf tegen je zegt, 'het komt wel goed'.quote:Op dinsdag 23 februari 2016 01:23 schreef duracellkonijntje het volgende:
Hebben jullie ook wel eens van die momenten waarop je denkt: 'hoe de fuck overleef ik tot nu toe?' Ik heb best veel van die momenten. Soms denk ik echt dat ik het weer eens helemaal niet ga trekken, maar telkens komt het weer goed. Ik begin stiekem soms te denken dat ik inmiddels het leven als geheel nog best wel goed kan fixen. In ieder geval goed op mezelf letten. Negatief gevoel met een positieve uitkomst, best leip.
Bedoel je met emoties onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden? Want dat lijken me dingen die nog best gezond zijn om aan te pakken.quote:Op woensdag 24 februari 2016 22:27 schreef Droopie het volgende:
Mijn psycholoog kwam met het idee om mijn emoties op te rakelen en zodoende dat te reparen..
Nou heb ik daar flinke bedenkingen bij, aangezien ik het afgelopen jaar zoveel zelfvertrouwen heb opgebouwd en redelijk veel rust in mijn hoofd heb.
Dit wil ik niet op het spel zetten, kans lijkt mij 50/50 dat je de weken erna toch weer somber wordt..
Iemand ervaringen mee?
Klopt inderdaad. Wat is ervaring toch een sterk medicijn eigenlijk. Daarom zijn imo gewoontes zo'n sterk middel om je leven te verbeteren.quote:Op woensdag 24 februari 2016 21:49 schreef gilesvoor het volgende:
[..]
Ja, dat denk ik ook altijd. En veel mensen waarschijnlijk. Maar ik vind het niet 'leip'. Het is eerder een kalmering. Alsof je toekomstige zelf tegen je zegt, 'het komt wel goed'.
Als jij het gevoel hebt dat het (voorlopig) goed is zoals het nu is en je hebt er geen behoefte aan, zou ik dat niet doen als ik jou was.quote:Op woensdag 24 februari 2016 22:27 schreef Droopie het volgende:
Mijn psycholoog kwam met het idee om mijn emoties op te rakelen en zodoende dat te reparen..
Nou heb ik daar flinke bedenkingen bij, aangezien ik het afgelopen jaar zoveel zelfvertrouwen heb opgebouwd en redelijk veel rust in mijn hoofd heb.
Dit wil ik niet op het spel zetten, kans lijkt mij 50/50 dat je de weken erna toch weer somber wordt..
Iemand ervaringen mee?
quote:Op donderdag 25 februari 2016 20:44 schreef kuolema het volgende:
[..]
Als jij het gevoel hebt dat het (voorlopig) goed is zoals het nu is en je hebt er geen behoefte aan, zou ik dat niet doen als ik jou was.
Het is lang niet altijd nuttig en kan zelfs averechts werken (ook op langere termijn) om oud zeer naar boven te halen.
Ik denk dat dit een goed idee was vorig jaar, toen het niet goed ging met mij en 'de zenuw open lag'.quote:Op donderdag 25 februari 2016 20:27 schreef duracellkonijntje het volgende:
[..]
Bedoel je met emoties onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden? Want dat lijken me dingen die nog best gezond zijn om aan te pakken.
Vorig jaar zat ik nog vol in herstel van mijn verslaving en onderdrukte ik een burn out.quote:Op vrijdag 26 februari 2016 00:45 schreef Luchtbel het volgende:
Waardoor lag de zenuw open vorig jaar? Heb je de emoties niet of lukt het je nu weer om ze te negeren? Wat gebeurt er als de zenuw weer wordt blootgelegd? Kom je dan niet meer in de shit terecht dan wanneer het nu met beleid gebeurd?
Is het je verstand dat nee zegt? Of is het eigenlijk angst?
Ja ik snap het.quote:Op vrijdag 26 februari 2016 09:07 schreef Droopie het volgende:
[..]
Vorig jaar zat ik nog vol in herstel van mijn verslaving en onderdrukte ik een burn out.
In maart een week zwaar depressief geweest door medicatie en in juni gezegd tot hier en niet verder en ziek gemeld.
Nu gaat het behoorlijk goed met me en mag ik eindelijk weer gaan re-integreren dmv vrijwilligerswerk.
Dit gevoel is prima momenteel en wil de opgaande lijn voorzetten of iig zelfde niveau houden
Zo diep ik gegaan ben zal niet zo snel meer gebeuren.quote:Op vrijdag 26 februari 2016 22:51 schreef Luchtbel het volgende:
[..]
Ja ik snap het.
Dat kan soms ook het beste zijn. Ik bedoelde het niet belerend.
Ik heb alleen zelf ervaren dat die dingen dan toch weer terugkomen. Maar dat is mijn problematiek. Dat is bij iedereen anders. Denk je dat het lukt een beslissing te nemen?
Als ik dit lees denk ik dat het beter is als je geen contact meer met haar opneemt.quote:Op zaterdag 27 februari 2016 13:19 schreef Vlaggenroof het volgende:
Update.
Ik heb vorige vrijdag het meisje waar ik eerder over postte voor het laatst een bericht gestuurd. Hierna is het een week stil geweest. Ik dacht dat dit het beste zou zijn voor beide partijen.
Nu heb ik gister avond een berichtje gehad, van haar. Ze ziet ons niet meer dan vrienden. Ik vond dit raar omdat we toch wel een paar keer hebben gezoend. Maar nog raarder dat ze een anderhalve maand geleden vertelde dat ze zich wilde focussen op genezing en ik haar daarna 2 weken geleden nog heb gezien op haar iniatief.
De reden? Ze vind iemand anders leuker, diegene kent ze een jaar zegt ze. Dit komt erg tegenstrijdig bij mij over.
Hoe dan ook ik ga verder, maar ik had dit noet verwacht...
Bij vice.com hebben ze deze veel stukken over psychologie waar sommige mensen zich wel in kunnen herkennenquote:Op vrijdag 26 februari 2016 23:15 schreef Droopie het volgende:
[..]
Zo diep ik gegaan ben zal niet zo snel meer gebeuren.
Maar ik twijfel nog, denk dat ik ga voor het veilige nee.
Mocht het ooit een probleem worden kan ik het altijd nog doen
Goed plan, hoop wel bij een professionele organisatie en niet een halfbakken commercieel ingesteld persoonquote:Op zondag 28 februari 2016 21:01 schreef Andromache het volgende:
Zo. Aangemeld voor een (zelf)compassietraining, verwant aan mindfulness. Hopen dat ik nog meekan in deze ronde, anders duurt het minimaal nog een maand.
Aangeraden door de psycholoog, dus zal wel goed zijnquote:Op zondag 28 februari 2016 21:46 schreef Droopie het volgende:
[..]
Goed plan, hoop wel bij een professionele organisatie en niet een halfbakken commercieel ingesteld persoon
Dat lijkt me een goed planquote:Op zondag 28 februari 2016 21:49 schreef Andromache het volgende:
[..]
Aangeraden door de psycholoog, dus zal wel goed zijn
En als ze dat wel erg vinden, dan krijgen ze maar lekker de tifusquote:Op dinsdag 1 maart 2016 12:47 schreef xSuperboo het volgende:
Hallo ik zag dit topic voorbij komen en er zijn veel dingen die ik herken. Ik heb een aantal jaren een depressie en daardoor moest ik stoppen met mijn opleiding en later mijn bijbaan. Ik zit nu een tijd thuis en heb deze week een gesprek met de psygiater over nog meer medicatie en over eventuele therapie (heb ik eerder gehad maar had niet veel geholpen). Jullie vinden het toch niet erg als ik meeschrijf he?
neequote:Op zaterdag 5 maart 2016 17:09 schreef DancingPhoebe het volgende:
Want je kunt niet alleen wandelen en fietsen?
Een jaar of 4 gebruikt en ik heb een maandje geminderd. Nou ja....geminderd en tegen het laatst al gestopt, dus eigenlijk veel te snel en ook een te korte periode om echt te kijken of het zou bijtrekken of niet, maar het verschil was me gewoon echt te groot.quote:Op zaterdag 5 maart 2016 17:22 schreef Droopie het volgende:
@ToT
Hoe lang heb je het middel gebruikt en hoe lang heb je het de kans gegeven om te stoppen?
Toevallig ben ik donderdag voor de 2e gestopt en heel het weekend blijf ik binnen (hoewel ik net terug kom van boodschappen)
1e keer stopte ik abrupt zonder afbouwen en dat was slecht idee met korte duur
Nu heb ik het afgebouwd en ga ik uit van een week met dipje en daarna weer normaal.
Wel bijzonder dat mijn psycholoog en hoofdbehandelaar alleen even geinformeerd werden door mij, en beide mij aanboden om bij tegenslag een gesprek met de psychiater om evt een ander vervangend middel voor te schrijven.
Gun jezelf eens de tijd..quote:Op zondag 6 maart 2016 01:26 schreef kuolema het volgende:
Wat te doen bij gebrek aan concentratie?
Hoe kan ik ervoor zorgen dat het me toch lukt om iets te schrijven of een vraag te beantwoorden in een gesprek?
Ik doe echt mijn best en probeer het op verschillende momenten (het schrijven), maar het lukt me toch niet. Denkblokkades zoals ik die ervaar bij faalangst, maar dan zonder de angst. Heel frustrerend want ik kan niet reageren zoals ik zou willen en daardoor voel ik me vaak ook schuldig en dom.
Succes.quote:Op zaterdag 5 maart 2016 18:55 schreef Elvi het volgende:
Hier gaat het ook lekker. Mn ouders hadden gisteren ruzie en in de avond leek het over te zijn. Ze deden in ieder geval weer normaal. Maar sinds vanochtend praat mn moeder niet meer met mn vader en mijnaja ze schreeuwt wel verwijten naar hem als hij iets vraagt maar ik praat gewoon niet tegen dr. Vorig jaar heb ik dat ook n week volgehouden.
Maar goed, wel weer een goede reden om te kijken naar het emigratieproces
Heeft het te maken met een gebrek aan interesse in wat de ander te zeggen heeft? Komen er andere emoties bij kijken waardoor je blokkeert? Ik weet dat als ik boos word, het bij mij ook blokkeert.quote:Op zondag 6 maart 2016 01:26 schreef kuolema het volgende:
Wat te doen bij gebrek aan concentratie?
Hoe kan ik ervoor zorgen dat het me toch lukt om iets te schrijven of een vraag te beantwoorden in een gesprek?
Ik doe echt mijn best en probeer het op verschillende momenten (het schrijven), maar het lukt me toch niet. Denkblokkades zoals ik die ervaar bij faalangst, maar dan zonder de angst. Heel frustrerend want ik kan niet reageren zoals ik zou willen en daardoor voel ik me vaak ook schuldig en dom.
Sowiesoquote:
Ik gun mezelf de tijd. Als het na een uur proberen niet lukt probeer ik het later nog een keer, wanneer ik even meer energie heb. Maar ook dan lukt het vaak niet.quote:Op zondag 6 maart 2016 07:30 schreef hardromacore2.0 het volgende:
[..]
Gun jezelf eens de tijd..
Wil eens niet zo perfect zijn.
Ik vraag mij af of die angst er wel of niet is. Het lijkt alsof je een hoop omzet in woede (gericht naar jezelf).
Dus probeer positief te zijn (over jezelf). Dan komt die ruimte vanzelf.
Nee, maar dat heb ik ook vaakquote:Op zondag 6 maart 2016 10:51 schreef ToT het volgende:
[..]
Heeft het te maken met een gebrek aan interesse in wat de ander te zeggen heeft? Komen er andere emoties bij kijken waardoor je blokkeert? Ik weet dat als ik boos word, het bij mij ook blokkeert.
Heel herkenbaar probleem.quote:Op zondag 6 maart 2016 16:14 schreef kuolema het volgende:
[..]
Nee, maar dat heb ik ook vaak.
In een gesprek zijn er wel emoties. Ik ben dan vaak gespannen. Dat heeft er sowieso mee te maken. Dus als iemand me een vraag stelt is mijn meest gegeven antwoord: 'ik weet het niet' of een antwoord dat niet helemaal klopt/niet volledig is waardoor ik een verkeerd beeld geef en boos word op mezelf. Ik kan beter helemaal niets zeggen, daar voel ik me beter bij. Maar dan heeft hulpverlening ook geen zin.
Maar als ik bijvoorbeeld een reactie hier op fok! wil typen of een uitgebreide mail van een vriendin wil beantwoorden, zit ik alleen en hoef ik niet binnen een paar seconden te reageren dus heb ik die spanning niet, maar dan heb ik het dus ook.
Is er niet gewoon een simpel trucje?
Met 'het klopt niet wat ik zeg' bedoel ik trouwens niet dat het niet waar is, maar dat ik het niet kan zeggen zoals ik het bedoel waardoor een ander een beeld krijgt dat niet overeenkomt met hoe het daadwerkelijk is. Of dat ik een slecht voorbeeld geef van iets, omdat ik niet op het betere kan komen. En soms komt er dus helemaal niets in me op, terwijl ik het heus wel weet, maar voel ik me verplicht tot antwoord geven dus zeg ik maar wat.quote:Op zondag 6 maart 2016 16:31 schreef ToT het volgende:
[..]
Heel herkenbaar probleem.Soms is het zelfs zo erg dat ik precies weet wat ik ABSOLUUT NIET moet zeggen, maar door de spanningen gooi ik het er dan toch alsnog er uit, zelfs al klopt het soms niet eens; dan maak ik het me nodeloos moeilijk!
(Maar dat gebeurt alleen als de spanning echt extreem zijn; normaal kan ik het mezelf wel moeilijk maken, maar klopt het wel wat ik zeg.
) Met typen heb je idd meer tijd om goed te kunnen formuleren wat je wil zeggen.
Wat het beste werkt is nonchalanter worden; hoe minder druk je je om iets maakt, hoe minder impact het op de situatie heeft en hoe beter je je kunt uitdrukken.
Da's natuurlijker makkelijker gezegd dan gedaan. Een andere mogelijkheid is kijken of je de situatie even kunt onderbreken; zeggen dat je ff een time-out nodig hebt of zo, of dat je hoofd even overloopt. In zo'n geval werkt het het beste als je zelfs echt even weg loopt, al is het alleen maar de kamer uit; vaak valt er al gelijk een last van je af en weet je precies wat je moet zeggen. Soms is zo'n klein momentje al voldoende.
Kun je niet weglopen, kijk of je dan even een stilte kunt inlassen, of het gesprek even op een lager pitje kunt zetten of zo of zelfs even een ander onderwerp kunt aansnijden.
Tik hem aan.quote:Op zondag 6 maart 2016 17:36 schreef Andromache het volgende:
Ik heb geloof ik een angstaanval gehad vannacht. Angsten verdragen, en toch je ding blijven doen. Moeilijk!
Ja met therapie wordt er vaak wel gezegd dat het goed is om later nog een keer terug te komen op de situatie, maar mijn persoonlijke ervaring leert dat je dan gewoon weer de wind van voren krijgt: "Ik HAD je toch al verteld dat....." enz.quote:Op zondag 6 maart 2016 17:55 schreef kuolema het volgende:
Time-out kan inderdaad werken, dat heb ik ervaren bij faalangst, maar ik weet niet hoe praktisch het is bij een gesprek. Ik heb namelijk continu last ervan, kan moeilijk elke 10 minuten weglopen voor 10 minuten om de vragen vervolgens opnieuw te beantwoorden
Ik ga het wel proberen, bedankt voor de tip
Weet je ook nog iets voor het schrijven?
Ik heb ook vaak dat ik na een gesprek van plan ben om het dan de volgende keer beter te omschrijven, om alles recht te zetten, maar dat durf ik dan niet meer. Soms is het ook te ingewikkeld om het goed te kunnen verwoorden en hoe meer ik zeg, hoe verwarrender het wordt. De conclusie is altijd: ik had beter niets kunnen zeggen.
Heb je meer last van die 'blokkades' wanneer de vragen (en bijgevoegde verhalen etc) heel ingewikkeld worden?quote:Op zondag 6 maart 2016 01:26 schreef kuolema het volgende:
Wat te doen bij gebrek aan concentratie?
Hoe kan ik ervoor zorgen dat het me toch lukt om iets te schrijven of een vraag te beantwoorden in een gesprek?
Ik doe echt mijn best en probeer het op verschillende momenten (het schrijven), maar het lukt me toch niet. Denkblokkades zoals ik die ervaar bij faalangst, maar dan zonder de angst. Heel frustrerend want ik kan niet reageren zoals ik zou willen en daardoor voel ik me vaak ook schuldig en dom.
Gewoon de waarheid eruit flappen. Dus ook wanneer je "vastloopt" of er niet doorheen kunt komen. Das tenminste wat ik tegenwoordig doe (heb 't hierboven al wat beschreven). Dus als iemand mij iets vraagt en ik ben daardoor behoorlijk verbouwereerd, dan zal ik wsl "Eh...ik ben best wel verbouwereerd!" en daarna eventueel zelf gerichte vragen stellen om erachter te komen wat die ander nou -eigenlijk- van mij wil weten.quote:Op zondag 6 maart 2016 16:14 schreef kuolema het volgende:
[..]
Ik gun mezelf de tijd. Als het na een uur proberen niet lukt probeer ik het later nog een keer, wanneer ik even meer energie heb. Maar ook dan lukt het vaak niet.
Er is geen angst over de taak. Dat heb ik bij faalangst wel.
Ik heb wel een groot deel van de tijd last van spanning zonder dat ik weet waar het van komt. En die woede, ja die is er ook. Maar die dingen zijn er al heel lang en worden niet beter, zijn mijns inziens niet de oorzaak van het blokkeren maar bestaan ernaast. Ik wil alleen weten hoe ik dit specifieke probleem kan oplossen. Die andere dingen kunnen niet worden opgelost.
Ik denk niet dat het te maken heeft met positief zijn over mezelf. Het hangt samen met mijn gebrek aan energie.
[..]
Nee, maar dat heb ik ook vaak.
In een gesprek zijn er wel emoties. Ik ben dan vaak gespannen. Dat heeft er sowieso mee te maken. Dus als iemand me een vraag stelt is mijn meest gegeven antwoord: 'ik weet het niet' of een antwoord dat niet helemaal klopt/niet volledig is waardoor ik een verkeerd beeld geef en boos word op mezelf. Ik kan beter helemaal niets zeggen, daar voel ik me beter bij. Maar dan heeft hulpverlening ook geen zin.
Maar als ik bijvoorbeeld een reactie hier op fok! wil typen of een uitgebreide mail van een vriendin wil beantwoorden, zit ik alleen en hoef ik niet binnen een paar seconden te reageren dus heb ik die spanning niet, maar dan heb ik het dus ook.
Is er niet gewoon een simpel trucje?
Als je weet dat je een slecht voorbeeld geeft (en dus eigenlijk niet helemaal tevreden bent met het huidige resultaat), dan zou je aan dat slechte voorbeeld nog kunnen toevoegen dat je wel weet dat het voorbeeld beter had gekund, maar dat je op dat moment gewoon even niets beters te binnen schoot.quote:Op zondag 6 maart 2016 17:55 schreef kuolema het volgende:
[..]
Met 'het klopt niet wat ik zeg' bedoel ik trouwens niet dat het niet waar is, maar dat ik het niet kan zeggen zoals ik het bedoel waardoor een ander een beeld krijgt dat niet overeenkomt met hoe het daadwerkelijk is. Of dat ik een slecht voorbeeld geef van iets, omdat ik niet op het betere kan komen. En soms komt er dus helemaal niets in me op, terwijl ik het heus wel weet, maar voel ik me verplicht tot antwoord geven dus zeg ik maar wat.
Dit is ook heel lastig. Tis een beetje vergelijkbaar met 'teveel hooi op je vork nemen' in de zin van een te grote hap in een enkele keer willen doen.quote:Nonchalanter worden zit er niet in ...
Time-out kan inderdaad werken, dat heb ik ervaren bij faalangst, maar ik weet niet hoe praktisch het is bij een gesprek. Ik heb namelijk continu last ervan, kan moeilijk elke 10 minuten weglopen voor 10 minuten om de vragen vervolgens opnieuw te beantwoorden
Ik ga het wel proberen, bedankt voor de tip
Weet je ook nog iets voor het schrijven?
Ik heb ook vaak dat ik na een gesprek van plan ben om het dan de volgende keer beter te omschrijven, om alles recht te zetten, maar dat durf ik dan niet meer. Soms is het ook te ingewikkeld om het goed te kunnen verwoorden en hoe meer ik zeg, hoe verwarrender het wordt. De conclusie is altijd: ik had beter niets kunnen zeggen.
Vaak willen ze het gewoon niet horen, klopt dat?quote:Op zondag 6 maart 2016 18:25 schreef ToT het volgende:
[..]
Ja met therapie wordt er vaak wel gezegd dat het goed is om later nog een keer terug te komen op de situatie, maar mijn persoonlijke ervaring leert dat je dan gewoon weer de wind van voren krijgt: "Ik HAD je toch al verteld dat....." enz.
Dan zijn ze vaak doof voor je argumenten waar je dan alsnog mee komt aandragen.
Absoluut!quote:Op zondag 6 maart 2016 19:15 schreef magnetronkoffie het volgende:
Vaak willen ze het gewoon niet horen, klopt dat?
Heb je zelf enig idee waarom deze (jij noemt ze autoritaire) mensen dit doen?quote:Op zondag 6 maart 2016 19:21 schreef ToT het volgende:
[..]
Absoluut!![]()
Als ik zo dichtsla, is het altijd met een belangrijk, heftig meningsverschil en meestal met een autoritair persoon. De ander heeft dan vaak een standpunt die al dan niet ergens op is gebaseerd, maar die mening staat dan vast.
Kom je met goede argumenten die jouw standpunt ondersteunen, dan is dat allemaal jouw probleem; het onderwerp is al besproken en daarmee basta!
Uiteraard zijn er ook wel situaties waarin je WÉL op iets terug kunt komen en ook de ander naderhand dingen duidelijk kunt maken, maar de slechte ervaringen blijven je natuurlijk wel het meeste bijstaan he.
Als ik jou zo teruglees de afgelopen dagen herken ik veels te veel in jouw verhalen.quote:Op zondag 6 maart 2016 19:21 schreef ToT het volgende:
[..]
Absoluut!![]()
Als ik zo dichtsla, is het altijd met een belangrijk, heftig meningsverschil en meestal met een autoritair persoon. De ander heeft dan vaak een standpunt die al dan niet ergens op is gebaseerd, maar die mening staat dan vast.
Kom je met goede argumenten die jouw standpunt ondersteunen, dan is dat allemaal jouw probleem; het onderwerp is al besproken en daarmee basta!
Uiteraard zijn er ook wel situaties waarin je WÉL op iets terug kunt komen en ook de ander naderhand dingen duidelijk kunt maken, maar de slechte ervaringen blijven je natuurlijk wel het meeste bijstaan he.
Ja de reden is uiteraard wel steeds verschillend. Vaak zijn ze niet geïnteresseerd in zaken die voor hen minder relevant zijn, zoals werkdruk en dergelijke.quote:Op zondag 6 maart 2016 19:29 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Heb je zelf enig idee waarom deze (jij noemt ze autoritaire) mensen dit doen?
Want je bent er zo te horen in elk geval al over uit dat het ze in elk geval niet om de waarheid gaat, toch?
Betekent dit dat deze mensen jou iets wijs willen maken waarvan zowel jij als die ander eigenlijk beiden weten dat het niet klopt, en toch blijft ie stug volhouden?
En gebeurt het weleens dat die persoon dan toch zijn/haar standpunt wijzigt, maar dan naar een ander standpunt dat ook niet per se op waarheid hoeft te berusten?
Zoiets?
quote:Op zondag 6 maart 2016 19:33 schreef Droopie het volgende:
[..]
Als ik jou zo teruglees de afgelopen dagen herken ik veels te veel in jouw verhalen.
Best bijzonder.
Ga er niet aan onderdoor, das mijn tip. Het sluimert erin en bij mij ging het opeens bam, burn out icm andere omstandigheden.
En wat gebeurt er als je met deze mensen spreekt en wel meteen met een goed standpunt komt?quote:Op zondag 6 maart 2016 19:39 schreef ToT het volgende:
[..]
Ja de reden is uiteraard wel steeds verschillend. Vaak zijn ze niet geïnteresseerd in zaken die voor hen minder relevant zijn, zoals werkdruk en dergelijke.
Maar met wellus/nietus situaties is het vaak zo dat als je in de eerste instantie met een zwak standpunt/zwak verweer aankwam, dat men denkt dat wat je daarna er over te zeggen hebt, net zo zwak en irrelevant zal zijn en daar hebben ze dan bij voorbaat al geen zin in.
Je moet dan met een extra sterk standpunt komen om de ander te overtuigen, dan dat je in de eerste instantie nodig zou hebben als je direct goed uit je woorden had kunnen komen.
Althans zo komt het vaak op mij over.
Ik doelde met "standpunt" eigenlijk meer op "argument ter ondersteuning van hun standpunt"quote:En geen idee of mensen zich vervolgens naar een ander verkeerd standpunt aanpassen. Ik had het over iets algemeens en je gaat nu allerlei verschillende hypothetische scenario's er bij halen.Ja alles is dan natuurlijk mogelijk.
Tja met menselijke interactie zul je de ene keer iemand wel kunnen overtuigen en de andre keer niet. Ik weet niet helemaal precies waar je naar toe wil gaan?quote:Op zondag 6 maart 2016 19:46 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
En wat gebeurt er als je met deze mensen spreekt en wel meteen met een goed standpunt komt?
Okee.quote:Ik doelde met "standpunt" eigenlijk meer op "argument ter ondersteuning van hun standpunt"
Ik begreep niet zo goed waar jij heen wilde, dus vandaar dat ik doorvroegquote:Op zondag 6 maart 2016 19:49 schreef ToT het volgende:
[..]
Tja met menselijke interactie zul je de ene keer iemand wel kunnen overtuigen en de andre keer niet. Ik weet niet helemaal precies waar je naar toe wil gaan?
[..]
Okee.
Ik wilde nergens naar toe; ik vertelde gewoon mijn ervaringen.quote:Op zondag 6 maart 2016 19:55 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Ik begreep niet zo goed waar jij heen wilde, dus vandaar dat ik doorvroeg
Maar denk je echt dat je deze mensen kunt overtuigen door jouw stelling als een fort dicht te moeten gaan bouwen terwijl zij gewoon blijven beweren dat de aarde plat is zeg maar? Das toch raar?
Waarom zou jij met kei-hard goed onderbouwde meningen/standpunten/argumenten/feiten/whatevers moeten komen terwijl die mensen die je probeert te overtuigen niet echt hun best daarvoor lijken te willen doen?
Wat gebeurt er dan bij die door jou genoemde hulpverleners/leidinggevenden/autoritaire mensen als je echt al hun argumenten compleet van tafel hebt geveegd? Zeg maar als ze er niet langer omheen kunnen en je hun elke onzinuitweg hebt afgenomen?quote:Op zondag 6 maart 2016 20:05 schreef ToT het volgende:
[..]
Ik wilde nergens naar toe; ik vertelde gewoon mijn ervaringen.
En tja, dat is iets waardoor ik me gewoon altijd echt machteloos voel; tegen een muur aan praten terwijl de ander te koppig is om naar je standpunten te willen luisteren. Ook in een relatie kan dat soms gebeuren, maar dan sla ik eigenlijk nooit dicht. Het is eigenlijk alleen bij autoritaire personen, zoals leidinggevenden of erg botte hulpverleners.
Ja als ik echt met de vuist op tafel sla kan ik mijn gelijk gelukkig vaak toch wel krijgen.quote:Op zondag 6 maart 2016 20:15 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Wat gebeurt er dan bij die door jou genoemde hulpverleners/leidinggevenden/autoritaire mensen als je echt al hun argumenten compleet van tafel hebt geveegd? Zeg maar als ze er niet langer omheen kunnen en je hun elke onzinuitweg hebt afgenomen?
En hoe zou je zelf gereageerd hebben als iemand net heeft bewezen dat iets wat jij dacht dat wel klopte, toch niet blijkt te kloppen? Zou je dan boos worden op die persoon, of zou je eerder je stelling aanpassen zodat die weer meer strookt met de werkelijkheid?
Dat dichtslaan is vervelend, maar ik kan niet echt zeggen waarom je dichtslaat. Dat heeft te maken met hoe jij persoonlijk werkt en dat is in dit geval lastig te schatten, daar ik je nooit gemeet heb
9 maanden thuis nu, met behoud van salarisquote:Op zondag 6 maart 2016 19:40 schreef ToT het volgende:
[..]
Ik ben al een paar jaar arbeidsongeschikt door een burnout vanwege dit soort shit + nog veel privéproblemen.
Toen is bij mij ADHD en Asperger geconstateerd.
Ik heb altijd al wel gemerkt dat een werkomgeving gewoon slopend voor mij is. Had ik met school ook al. Maar toch alsmaar stug door blijven zetten, en doorgaan, en doorgaan, en doorgaan tot je echt volledig knapt.
Top!quote:Op zondag 6 maart 2016 20:30 schreef Droopie het volgende:
[..]
9 maanden thuis nu, met behoud van salaris
Ga volgende week weer beginnen via 2e spoor.
Ben benieuwd of het weer gaat lukken allemaal, heb er vertrouwen in.
ADHD heb ik alle sympthonen van, maar niet in de jeugd dus dat viel af. Na 1 jaar had ik van een heleboel een beetje, toen ben ikzelf opzoek gegaan naar goede ggz-instelling en gezegd stop met diagnoses en luister en help gewoon.
Dat heeft heel goed uitgepakt
Vetgedrukte vind ik echt jammer om te horen. Vind 't ook jammer dat ik je hier niet echt advies over geven kan.quote:Op zondag 6 maart 2016 20:25 schreef ToT het volgende:
[..]
Ja als ik echt met de vuist op tafel sla kan ik mijn gelijk gelukkig vaak toch wel krijgen.
En als de ander gelijk blijkt te hebben, sla ik volledig dicht.
Maar het gaat nu allemaal te diep; ik maakte alleen een opmerking over iets wat iemand hier zei.
Ja zolang ik gewoon niet te veel stress in m'n leven heb en niet te veel met autoritaire personen in contact kom, gaat het verder allemaal wel. Gewoon m'n eigen ding doen, omgaan met mensen waar ik mee om WIL gaan en niet waar ik verplicht 40 uur per week om MOET gaan en me tegenover hen moet verantwoorden en dergelijke.quote:Op zondag 6 maart 2016 20:40 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Vetgedrukte vind ik echt jammer om te horen. Vind 't ook jammer dat ik je hier niet echt advies over geven kan.
@rest: Tis per DM afgewikkeld
Ik heb zelf de diagnose gesteld haha en ben daar op gaan zoeken.quote:Op zondag 6 maart 2016 20:32 schreef ToT het volgende:
[..]
Top!Bij mij heeft de diagnose zelf juist veel geholpen, aangezien ik daardoor de juiste hulp kon krijgen en een aantal therapieën waar ik me EIN-DE-LIJK in kon vinden.
Alles wat ik tot dat moment had gehad, ging om randverschijnselen van de problemen, maar gingen nooit om de kern van de zaak.
Dit!quote:Op zondag 6 maart 2016 20:42 schreef ToT het volgende:
[..]
Ja zolang ik gewoon niet te veel stress in m'n leven heb en niet te veel met autoritaire personen in contact kom, gaat het verder allemaal wel. Gewoon m'n eigen ding doen, omgaan met mensen waar ik mee om WIL gaan en niet waar ik verplicht 40 uur per week om MOET gaan en me tegenover hen moet verantwoorden en dergelijke.
Daarom is mijn plan nog 2 jaar te werken en opleiding te doen en dan stoppen onder een baas te werkenquote:Op zondag 6 maart 2016 20:42 schreef ToT het volgende:
[..]
Ja zolang ik gewoon niet te veel stress in m'n leven heb en niet te veel met autoritaire personen in contact kom, gaat het verder allemaal wel. Gewoon m'n eigen ding doen, omgaan met mensen waar ik mee om WIL gaan en niet waar ik verplicht 40 uur per week om MOET gaan en me tegenover hen moet verantwoorden en dergelijke.
Je moet een uur reizen voor je therapeut?quote:Op zondag 6 maart 2016 20:43 schreef Droopie het volgende:
[..]
Ik heb zelf de diagnose gesteld haha en ben daar op gaan zoeken.
Bij die intake gezegd nou schrijf dit maar aan de zorgverzekeraar om te declareren en dit is mijn verhaal.
Dus, het is wel een uur reizen maar meer dan waard.
Super!quote:Op zondag 6 maart 2016 20:45 schreef Droopie het volgende:
[..]
Daarom is mijn plan nog 2 jaar te werken en opleiding te doen en dan stoppen onder een baas te werken
Ja terwijl ik zelf al in een grote stad woon..Maar daar vond ik niet de oplossing die ik zochtquote:Op zondag 6 maart 2016 20:45 schreef ToT het volgende:
[..]
Je moet een uur reizen voor je therapeut?
Wel fijn dat die zo meegaat in wat je zegt!
Ik wil de opleiding counselor doen met mijn ervaring en dan stoppen met stressvol werk om depressies en angst te vermijdenquote:Op zondag 6 maart 2016 20:46 schreef ToT het volgende:
[..]
Super!
Tja ik heb 15 verschillende banen gehad en telkens ging het mis.
Alleen wijken we nu wel meer en meer van "Depressie en angst" af.
Het gaat bij mij niet om discussies en argumenten.quote:Op zondag 6 maart 2016 18:25 schreef ToT het volgende:
[..]
Ja met therapie wordt er vaak wel gezegd dat het goed is om later nog een keer terug te komen op de situatie, maar mijn persoonlijke ervaring leert dat je dan gewoon weer de wind van voren krijgt: "Ik HAD je toch al verteld dat....." enz.
Dan zijn ze vaak doof voor je argumenten waar je dan alsnog mee komt aandragen.
Wat betreft in extreme situaties door paniek dingen zeggen die niet kloppen; dat overkomt me gelukkig maar zelden hoor.
Wat voor problemen heb je met schrijven dan? Ik dacht dat je schriftelijk er toch juist wel vrij goed uit kwam?
Ja. Ook door simpele vragen kan ik in 'paniek' (chaos in mijn hoofd) raken als ze onverwacht zijn, dan heb ik even de tijd nodig om het te verwerken. Maar dat is wat anders dan een completely blank mind waar ik het over heb.quote:Op zondag 6 maart 2016 19:15 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Heb je meer last van die 'blokkades' wanneer de vragen (en bijgevoegde verhalen etc) heel ingewikkeld worden?
Heb je hier over het algemeen gesproken minder last van wanneer iemand je juist een heel makkelijke vraag stelt?
En welk type vragen zijn voor jou juist heel makkelijk? Zijn dat de antwoorden die je er zo uit kunt flappen? (zoals "Weet je hoe laat het is?"
Ik vind 'ik weet het niet' toch makkelijker, ik zeg het namelijk heel vaak en als ik steeds moet zeggen dat ik niet kan nadenken komt dat wel heel stom over.quote:Als je het antwoord om de één of andere reden niet (goed) kunt geven en (uiteindelijk) "Ik weet het niet" terugzegt (wat feitelijk niet echt helemaal in overeenstemming is met dat wat je wilde zeggen omdat je om de één of andere ondefineerbare vage reden het idee dat je hebt niet via communicatie overgebracht krijgt) en daar vervolgens niet tevreden mee bent, dan is één iets wat je zou kunnen proberen je "Ik weet het niet" te herformuleren naar een antwoord wat enerzijds wel/beter klopt en anderzijds makkelijker uit te spreken is (voor mezelf is dit gewoonlijk klakkeloos de waarheid eruit gooien), bijvoorbeeld een "Ik weet niet zo goed wat ik hierop moet zeggen" of "Ik heb wel een idee/gevoel in m'n hoofd, maar krijg het niet voor elkaar iets te bedenken waarmee ik dat idee/gevoel op de juiste manier kan overbrengen". Beetje zoiets.
Het voordeel van klakkeloos de waarheid eruit gooien t.o.v. "Ik weet het niet" zeggen, is dat je preciezer aangeeft wat zich op dat moment in jou afspeelt en daarmee maak je je praatpartner beter duidelijk waar het bij het geven van je antwoord vast aan het lopen is. Je moet zelf maar kijken of dit voor jou te overwegen valt en eventueel bij wie (hulpverlener?).
Als ik even de juiste woorden niet kan vinden, vul ik het soms maar met "dinges" aan, das een beetje een soort "opvulwoord", kan eventueel later wel melden wat ik daarmee bedoelde (maar meestal weet die ander dat tegen die tijd zelf al, vanwege de context).
Ja, maar dat hoeft niet te betekenen dat je afwijkt van de essentie en je verhaal te lang wordt. Dat is niet mijn probleem.quote:En nog even een vraagje: Probeer je in principe zo volledig mogelijk te zijn in je antwoorden? Zo ja, dan is dit iets waar ikzelf vaak tegenaan liep en dat heb ik goed opgelost door (zodra dingen erg uitgebreid en/of gedetailleerd worden en ik liefst zo volledig mogelijk wil zijn) dingen simpel te houden, tot de essentie terug te brengen. Vaak zijn meerdere vragen bijvoorbeeld eigenlijk een aaneenschakeling van vragen die eigenlijk allemaal wel met elkaar te maken hebben. Dan beantwoord ik de vragen niet letterlijk per vraag, maar geef ik antwoord op het onderwerp dat de ander met mij wil bespreken. Op deze manier kan ik in elk geval het belangrijkste beantwoorden. Maar ik weet niet zeker of dit bij jou ook zo werkt.
Dat kan ik dus op dat moment niet zeggen omdat ik niet helder kan denken.quote:[..]
Gewoon de waarheid eruit flappen. Dus ook wanneer je "vastloopt" of er niet doorheen kunt komen. Das tenminste wat ik tegenwoordig doe (heb 't hierboven al wat beschreven). Dus als iemand mij iets vraagt en ik ben daardoor behoorlijk verbouwereerd, dan zal ik wsl "Eh...ik ben best wel verbouwereerd!" en daarna eventueel zelf gerichte vragen stellen om erachter te komen wat die ander nou -eigenlijk- van mij wil weten.
Tweede tip is dus dingen terugbrengen tot de essentie
[..]
Als je weet dat je een slecht voorbeeld geeft (en dus eigenlijk niet helemaal tevreden bent met het huidige resultaat), dan zou je aan dat slechte voorbeeld nog kunnen toevoegen dat je wel weet dat het voorbeeld beter had gekund, maar dat je op dat moment gewoon even niets beters te binnen schoot.
Dan kan ik dus niet, aangezien ik bijna volledig blokkeer.quote:[..]
Dit is ook heel lastig. Tis een beetje vergelijkbaar met 'teveel hooi op je vork nemen' in de zin van een te grote hap in een enkele keer willen doen.
Ik zal even een kleine opsomming geven van m'n tips:
-Dingen tot de essentie terugbrengen (eventueel die essentie terugkoppelen aan praatpartner)
-Gewoon letterlijk de waarheid eruit flappen, beter in elk geval half-goed dan gegarandeerd half-fout.
-Als je vastloopt (klinkt een beetje stom dat woord, maar kan ff niks beters bedenken zo snel), gewoon beschrijven wat zich op dat moment in je hoofd afspeelt, desnoods geef je een vage omschrijving, dan kan de ander wellicht zelfs gaan meepuzzelen
Er is vast nog wel meer, maar weet ik effe niet meer.
Helaas is die leefwijze niet voor iedereen mogelijk.quote:Op zondag 6 maart 2016 20:45 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Dit!
Iedereen: Dit uitprinten en inlijsten
Top!
Ik vind dat toch beter dan dat mensen zich agressief gaan gedragen omdat ze niet weten wat ze anders moeten doen. En dan kun je ook niet echt iets zeggen waar je later spijt van krijgt. Dat is dan weer het voordeel.quote:Op zondag 6 maart 2016 20:46 schreef zomie het volgende:
Ik wil op diverse posts reageren, maar t gaat te snel hier nu.
Ik ken het 'belastende' van werk en van allerlei dingen waarbij anderen betrokken zijn (ruzie, meningsverschillen, stress afreageren, enz) En daar kan ik ook van dichtslaan. Even niet meer weten wat te zeggen.
hmm, dit voelt als n halve post, sorry.
@Kuo: het klinkt toch ook als stress/overbelasting. Zou dat een rol kunnen spelen?
quote:Op zondag 6 maart 2016 20:55 schreef kuolema het volgende:
[..]
Het gaat bij mij niet om discussies en argumenten.
Op zich heb ik geen moeite met schrijven.
Het probleem ligt bij mijn concentratie, die flink vermindert als mijn stemming slechter wordt. Ik kan heel lang bezig zijn met een eenvoudige post omdat ik mijn focus steeds verlies en zodra ik ergens goed over moet nadenken lukt dat dus niet. Mijn hoofd is gewoon leeg. En tegelijkertijd helemaal vol.
[..]
Ja. Ook door simpele vragen kan ik in 'paniek' (chaos in mijn hoofd) raken als ze onverwacht zijn, dan heb ik even de tijd nodig om het te verwerken. Maar dat is wat anders dan een completely blank mind waar ik het over heb.
[..]
Ik vind 'ik weet het niet' toch makkelijker, ik zeg het namelijk heel vaak en als ik steeds moet zeggen dat ik niet kan nadenken komt dat wel heel stom over.
[..]
Ja, maar dat hoeft niet te betekenen dat je afwijkt van de essentie en je verhaal te lang wordt. Dat is niet mijn probleem.
[..]
Dat kan ik dus op dat moment niet zeggen omdat ik niet helder kan denken.
[..]
Dan kan ik dus niet, aangezien ik bijna volledig blokkeer.
Oké, jammer dat je verder niet veel hebt aan mijn tips. Bij mij werkt het klakkeloos de waarheid eruit lullen wel goed, omdat ik dan alleen nog maar met feiten rekening hoef te houden, voor mij denkt dat dus makkelijk want ik hoef verder nergens over na te denken. Ik kan verder geen simpele trucjes bedenken waar je wat aan zou kunnen hebben in jouw omstandigheden, niet op die momenten zelf in elk geval.quote:Op zondag 6 maart 2016 20:59 schreef kuolema het volgende:
[..]
Helaas is die leefwijze niet voor iedereen mogelijk.
[..]
Ik vind dat toch beter dan dat mensen zich agressief gaan gedragen omdat ze niet weten wat ze anders moeten doen. En dan kun je ook niet echt iets zeggen waar je later spijt van krijgt. Dat is dan weer het voordeel.
Het niet kunnen nadenken is bij mij een kenmerk van depressie. Na ja, ik kan natuurlijk nog wel nadenken
Bij wat voor soort vragen krijg je deze blanco's eigenlijk?quote:[..]
Ja. Ook door simpele vragen kan ik in 'paniek' (chaos in mijn hoofd) raken als ze onverwacht zijn, dan heb ik even de tijd nodig om het te verwerken. Maar dat is wat anders dan een completely blank mind waar ik het over heb.
Bedankt voor de moeitequote:Op zondag 6 maart 2016 21:55 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
[..]
Oké, jammer dat je verder niet veel hebt aan mijn tips. Bij mij werkt het klakkeloos de waarheid eruit lullen wel goed, omdat ik dan alleen nog maar met feiten rekening hoef te houden, voor mij denkt dat dus makkelijk want ik hoef verder nergens over na te denken. Ik kan verder geen simpele trucjes bedenken waar je wat aan zou kunnen hebben in jouw omstandigheden, niet op die momenten zelf in elk geval.
Als mijn hoofd blanco is, dan maak ik er vaak maar een grapje van (tis niet alsof er op zulke momenten nog meer in zit voor mij). Dit gaat mij vrij makkelijk af en is bij mij een soort standaardreactie geworden die bij anderen vaak nog wel "leukig" valt (vroeger zei ik dan gewoon niks, maar de responses zijn op mijn huidige manier veel beter). Als dit mij ook niet meer lukt, dan valt anderen op dat ik als het ware in het luchtledige zit te staren (is door ritalin sterk verminderd btw).
Even voor de duidelijkheid:
Je gaf aan dat je hier meer last van wanneer je depressief bent. Heb je ook last van die volledige blokkades wanneer je niet depressief bent?
Ah crap, heb 't verkeerde weggehaald
Naja, in elk geval, als je (gebrek aan) energie een belangrijke trigger is, dan zou het wellicht handiger zijn om daar eens naar te gaan kijken, want je kunt nog zoveel trucjes bedenken om toch een "niet-stomme" reactie te geven, maar uiteindelijk lost dat de achterliggende oorzaak/oorzaken niet op.
[..]
Bij wat voor soort vragen krijg je deze blanco's eigenlijk?
En als je eerlijk zegt dat je af en toe niet weet hoe je moet reageren? Want het 'aardig gevonden willen worden' geeft ook stress en kan die blokkades juist oproepen lijkt me.quote:Op zondag 6 maart 2016 23:16 schreef kuolema het volgende:
[..]
Bedankt voor de moeite.
Ik ben maar een paar weken per jaar niet depressiefMaar wat ik bedoel is als het echt slechter gaat. Ja, als het beter gaat heb ik die blokkades ook, als ik gespannen ben.
Ik heb geen idee hoe ik van gebrek aan energie af kom. Medicijnen helpen niet, andere behandeling heeft ook niet geholpen. Ik blijf activiteiten ondernemen. Maar dat maakt ook niet uit.
Wat voor vragen? Pff, lastig, ik kan geen voorbeelden bedenken. Daar ben ik ook altijd slecht in. Oh, wacht: dit soort vragen dus!Alles waarvoor ik moet nadenken. Het maakt niet uit wat het onderwerp is. Als iemand vraagt wat ik vorige week heb gedaan. Hoe ik me voelde. Waarom ik iets wel of niet doe. Hoe het gaat (rotvraag). Wat mijn mening is over iets. Sowieso heb ik altijd moeite met open vragen.
Dit dekt de lading niet helemaal, maar ik weet niet hoe ik het verder kan uitleggen.
Het moeilijkste vind ik om te reageren op een verhaal van een ander dat geen duidelijke vragen bij me oproept. Van nature reageer ik dan gewoon niet. Maar ja, dat is niet zo aardig.
Ik ben nu dus ook weer zo gefrustreerd dat ik niet kan uitleggen hoe ik het bedoel.
Een paar maanden terug vroeg ik m'n moeder en een paar behandelaars al waarom ik zo graag gemogen wil worden. Want ben tot de conclusie gekomen dat het nauwelijks voordeel heeft (de meesten zien het toch niet) en er wordt grof misbruik van gemaakt. Het is voor mij ook een beetje een verslaving, of althans de manier waarop ik die emotie nu uit. Want wat levert het me nou op?quote:Op maandag 7 maart 2016 21:01 schreef zomie het volgende:
[..]
En als je eerlijk zegt dat je af en toe niet weet hoe je moet reageren? Want het 'aardig gevonden willen worden' geeft ook stress en kan die blokkades juist oproepen lijkt me.
Korte samenvatting is dat ik chronisch ziek ben, heb eind 2014 m'n diagnose gehad, fibromyalgie.quote:
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.![]()
Helaas welquote:Op dinsdag 8 maart 2016 22:45 schreef Fripsel het volgende:
Zijn er hier mensen die ervaring hebben met paniekaanvallen?
Maar weet je niet wat je denkt? Of denk je bij open vragen zo veel verschillende dingen dat je niet kunt kiezen wat je wil/ moet antwoorden en dan blanco blijft?quote:Op zondag 6 maart 2016 23:16 schreef kuolema het volgende:
[..]
Bedankt voor de moeite.
Ik ben maar een paar weken per jaar niet depressiefMaar wat ik bedoel is als het echt slechter gaat. Ja, als het beter gaat heb ik die blokkades ook, als ik gespannen ben.
Ik heb geen idee hoe ik van gebrek aan energie af kom. Medicijnen helpen niet, andere behandeling heeft ook niet geholpen. Ik blijf activiteiten ondernemen. Maar dat maakt ook niet uit.
Wat voor vragen? Pff, lastig, ik kan geen voorbeelden bedenken. Daar ben ik ook altijd slecht in. Oh, wacht: dit soort vragen dus!Alles waarvoor ik moet nadenken. Het maakt niet uit wat het onderwerp is. Als iemand vraagt wat ik vorige week heb gedaan. Hoe ik me voelde. Waarom ik iets wel of niet doe. Hoe het gaat (rotvraag). Wat mijn mening is over iets. Sowieso heb ik altijd moeite met open vragen.
Dit dekt de lading niet helemaal, maar ik weet niet hoe ik het verder kan uitleggen.
Het moeilijkste vind ik om te reageren op een verhaal van een ander dat geen duidelijke vragen bij me oproept. Van nature reageer ik dan gewoon niet. Maar ja, dat is niet zo aardig.
Ik ben nu dus ook weer zo gefrustreerd dat ik niet kan uitleggen hoe ik het bedoel.
Ik denk dat met een beetje sceptisch zijn niets mis is, houd je wakker. Aan de andere kant als iets je alleen maar tegen staat is de kans van slagen ook niet zo groot. De meeste mensen hebben wel meerdere therapeuten/ verschillende therapieën/ soorten medicatie moeten proberen tot er iets aansloeg. Sterkte. Paniekaanvallen zijn kut.quote:Op woensdag 9 maart 2016 16:52 schreef Fripsel het volgende:
Ik moet zeggen, ik ben ook wel een beetje huiverig aan het worden voor psychologen![]()
M'n eerste in het revalidatiecentrum, kon niks anders dan "oooooh meisje wat erg en je bent nog zo jong roepen" en vond een zonnig terrasje in de stad meerdere keren een goede plek voor een sessie.![]()
En de tweede was dus echt van de Mindfullness. En mijn Mindfullness riviertje is ondertussen een beek met in m'n hoofd verzopen medisch personeel. Niet echt, maar het idee voelt gewoon lekker soms
Ik heb ook last (gehad) van paniekaanvallen, zo erg dat het van mij allemaal niet meer hoefde. Ben naar de dokter gegaan en die vroeg wat ik wilde, gevraagd om professionele hulp en werd doorverwezen naar psycholoog (was vorig jaar, was 23).quote:Op woensdag 9 maart 2016 16:52 schreef Fripsel het volgende:
Ik moet zeggen, ik ben ook wel een beetje huiverig aan het worden voor psychologen![]()
M'n eerste in het revalidatiecentrum, kon niks anders dan "oooooh meisje wat erg en je bent nog zo jong roepen" en vond een zonnig terrasje in de stad meerdere keren een goede plek voor een sessie.![]()
En de tweede was dus echt van de Mindfullness. En mijn Mindfullness riviertje is ondertussen een beek met in m'n hoofd verzopen medisch personeel. Niet echt, maar het idee voelt gewoon lekker soms
Ik was vorige week al bij de huisarts geweest. Maar voor een doorverwijzing moest ik eerst nog langs de "maatschappelijk werker" van de praktijk, weet de officiële titel even niet.quote:Op woensdag 9 maart 2016 20:24 schreef Donnie-Brasco het volgende:
[..]
Ik heb ook last (gehad) van paniekaanvallen, zo erg dat het van mij allemaal niet meer hoefde. Ben naar de dokter gegaan en die vroeg wat ik wilde, gevraagd om professionele hulp en werd doorverwezen naar psycholoog (was vorig jaar, was 23).
Ben daar erg goed geholpen, gewoon intake gesprek gehad, is toen paniekstoornis met agorafobie vastgesteld. Daarna eerst uitgelegd gekregen wat het precies is, waardoor het komt (lichaam technisch gezien) en daarna gewoon behandeling gekregen. Hoe een paniekaanval te stoppen en rustig te worden, en belangrijker nog wat ik kan doen om het te voorkomen. Ben nu bijna 9 maanden paniek vrij.
Mindfullnes en dergelijke dus geen ervaring mee, het zielig gevonden worden ook niet, ben ik ook heel blij mee, ik betaalde niet voor een aai over mijn bol, maar om geholpen te worden.
Kan natuurlijk ook verschillen per huisarts, mij werd wel gevraagd wat ik verwachte en wat ik wilde. Gezegd dat ik wilde leren om de paniekaanvallen te controleren, toen werd er nog specifiek gevraagd of ik medicatie wilde, maar heb toen wel aangegeven dat zoveel mogelijk te willen uitsluiten en liefste niks wilde hebben. Binnen 5 minuten was er toen een doorverwijzing geregeld.quote:Op woensdag 9 maart 2016 20:51 schreef Fripsel het volgende:
[..]
Ik was vorige week al bij de huisarts geweest. Maar voor een doorverwijzing moest ik eerst nog langs de "maatschappelijk werker" van de praktijk, weet de officiële titel even niet.
Nou toen ik zei dat ik hulp wilde omdat ik mezeld niet meer bij elkaar hield was dat toch niet goed genoeg hoor, wat voor hulp verwachtte ik dan, en wat wilde ik dan. En wat moesten ze dan voor me doen. Mijn vriend zegt "ja daarvoor komen we bij U he, we weten het niet meer". "Ja maar je weet toch wel waarvoor u komt". Vriend wijst naar mij, die ondertussen al weer in een zenuwinzinking huilaanval is gestort want ik zat toen toch echt op m'n laagst "ze heeft hulp nodig".
En toen waren wij opeens vijandig omdat ik zei dat ik me al heel lang nergens serieus genomen voel, hier vaak zat heb gezeten voor slaapproblemen, pijn, dat het niet ging met m'n gezondheid en m'n leven, en ik word iedere keer naar huis gestuurd "je bent te jong voor medicijnen". Dus ik weet het niet meer.
Dus ik heb er echt een heel hard hoofd inik heb daar zo vaak met een open houding gezeten, jaren fysio gevolgd, milde bullshit pijnstillers van de huisarts geprobeerd "want het sterke spul gaan we niet doen. Je moet nog heel veel jaar mee". En op het moment dat ik instort ben ik de vijand? Jullie hebben ooit met me samen willen werken ja!!?!!!!!?
Ja daar heb ik wat aan, dat ik nog wel even mee moet, als alle ellende en beperkingen, pijn en slaapproblemen ervoor zorgen dat ik nog geen jaar meer mee wil op deze manier.![]()
Sorry maar het moet er echt gewoon even allemaal uitgegooid gekwakt gesmeten geschreeuwd gehuild worden.
Dat zijn wel nare ervaringen ja..quote:Op woensdag 9 maart 2016 16:52 schreef Fripsel het volgende:
Ik moet zeggen, ik ben ook wel een beetje huiverig aan het worden voor psychologen![]()
M'n eerste in het revalidatiecentrum, kon niks anders dan "oooooh meisje wat erg en je bent nog zo jong roepen" en vond een zonnig terrasje in de stad meerdere keren een goede plek voor een sessie.![]()
En de tweede was dus echt van de Mindfullness. En mijn Mindfullness riviertje is ondertussen een beek met in m'n hoofd verzopen medisch personeel. Niet echt, maar het idee voelt gewoon lekker soms
Heb je wel een goede band met je huisarts of was die het die je vijandig noemde? Want dan zou ik proberen een vervanger/andere te krijgen. En als die het niet was, ga daar naar terug en leg het probleem uit.quote:Op woensdag 9 maart 2016 20:57 schreef Fripsel het volgende:
Moet ik nog bijzeggen dat mijn huisarts had gezegd dat wij naar die man moesten om te kijken wat er mogelijk was.
En ik kwam daar dus echt binnen bij een man die verwachtte dat ik hem ging vertellen wat we gingen doen. Dat weet ik toch niet? Daarvoor kom ik toch bij u? Ik ben toch geen kenner in de psychologen wereld en wat de plekken zijn waar ik terecht kan. Je hebt een meisje tegen over je zitten wat gister in elkaar gestort is in de praktijk en wat met kalmeringspillen weer rustig gemaakt is. Dan moet ik binnen een dag alles op een rijtje hebben en dat helemaal uitgezocht hebben.
Sorry ben ik nou gek of..?
Nee dat was een praktijkondersteunend nog iets.quote:Op woensdag 9 maart 2016 21:24 schreef zomie het volgende:
[..]
Heb je wel een goede band met je huisarts of was die het die je vijandig noemde? Want dan zou ik proberen een vervanger/andere te krijgen. En als die het niet was, ga daar naar terug en leg het probleem uit.
Om ze vergoed te krijgen moest je weer een speciaal bewijs van de psychiater/dokter geloof ik. Maar ik weet ook allemaal niet hoe dat zit. Ik ben best uitgebreid verzekerd (en daar betaal ik ook 130 per maand voor) en ik tik nog 9 van de 10 keer m'n zooi bij de apotheek af.quote:Op donderdag 10 maart 2016 01:20 schreef Droopie het volgende:
Wat apart dat je voor die Alprozolam moest betalen.
Bij mij kwam de dokter binnen 2 minuten, toen ik een burn-out had, met alprozolam..
"Oh even een time-out" en hoppa een pakketje mee zonder bijbetaling.
En iedere keer een herhaalrecept gekregen.
Ik ben nu na een kuur van 9 maanden 😂 nu een week zonder alprozolam, dat 'afkicken' was best pittig en ik merk dat het veel gedempt heeft en dat komt allemaal weer los.
Gelukkig is mijn situatie weer stabieler, dus heb ik nu minder klachten, maar er zijn wel opnieuw milde angsten en onzekerheid in mij geslopen.
Heel apart, het kan zijn dat het komt door de kosten van eerste uitgifte a 13,50 en mocht je nu een nieuw recept vragen kan het zijn dat je slechts 6,50 betaald ongeacht of je er nu 10 of 30 krijgt.quote:Op donderdag 10 maart 2016 01:22 schreef Fripsel het volgende:
[..]
Om ze vergoed te krijgen moest je weer een speciaal bewijs van de psychiater/dokter geloof ik. Maar ik weet ook allemaal niet hoe dat zit. Ik ben best uitgebreid verzekerd (en daar betaal ik ook 130 per maand voor) en ik tik nog 9 van de 10 keer m'n zooi bij de apotheek af.
Je kan niet meteen antwoorden krijgen mup.quote:Op donderdag 10 maart 2016 08:24 schreef Fripsel het volgende:
Ok dit is niet goed![]()
Gister kon ik voor het eerst dit jaar naar m'n schoonmoeder toe, omdat ik niet werk. Maar toen ik daar zat ging het goed mis. Paniek in m'n hoofd en het enige wat ik kon zeggen was dat ik naar huis wilde ik sloeg helemaal dicht.
En nu moet ik straks naar de fysio en m'n moeder. En ik had het vroeger heerlijk gevonden om in het zonnetje door de polder op m'n scooter.. Maar m'n hart klopt al in m'n keel bij het idee.
Ik ken mezelf zo niet meer. Niemand snapt het ook hier. Ik zelf ook niet.
Kan je moeder niet naar jou komen en volgens mij moet je niets momenteel.quote:Op donderdag 10 maart 2016 08:24 schreef Fripsel het volgende:
Ok dit is niet goed![]()
Gister kon ik voor het eerst dit jaar naar m'n schoonmoeder toe, omdat ik niet werk. Maar toen ik daar zat ging het goed mis. Paniek in m'n hoofd en het enige wat ik kon zeggen was dat ik naar huis wilde ik sloeg helemaal dicht.
En nu moet ik straks naar de fysio en m'n moeder. En ik had het vroeger heerlijk gevonden om in het zonnetje door de polder op m'n scooter.. Maar m'n hart klopt al in m'n keel bij het idee.
Ik ken mezelf zo niet meer. Niemand snapt het ook hier. Ik zelf ook niet.
Nou de meneer die er voor opgeleid was verwachtte anders wel in ene alle antwoorden van mequote:Op donderdag 10 maart 2016 08:34 schreef hardromacore2.0 het volgende:
[..]
Je kan niet meteen antwoorden krijgen mup.
Dat is ook een nare tegenvaller. Dan voel je je al kut en dan word je niet serieus genomen.quote:Op donderdag 10 maart 2016 08:39 schreef Fripsel het volgende:
[..]
Nou de meneer die er voor opgeleid was verwachtte anders wel in ene alle antwoorden van me
Mijn moeder dat is lastig. We zouden naar de bios gaan en waar was ik eigenlijk heel blij mee, want dan konden we niet teveel pratenquote:Op donderdag 10 maart 2016 08:36 schreef Droopie het volgende:
[..]
Kan je moeder niet naar jou komen en volgens mij moet je niets momenteel.
Nu lijkt het me niet verstandig om de hele maand maart alleen thuis te zitten, maar niets moet, als je verward op een scooter zit is dat ook niet fijn.
Geef je grenzen en behoeftes aan.quote:Op donderdag 10 maart 2016 08:43 schreef Fripsel het volgende:
[..]
Mijn moeder dat is lastig. We zouden naar de bios gaan en waar was ik eigenlijk heel blij mee, want dan konden we niet teveel pratensowieso praten, er komt echt amper wat m'n strot uit op het moment, of het is "blije" onzin die nergens over gaat.
Maar m'n moeder in huis halen, daar moet ik niet aan denken. Ik heb niet zoveel mensen om me heen waar ik echt intensief contact mee heb ofzo.
M'n buuf. Maar die is op dit moment onderweg voor een abortus en daarna gaat ze naar d'r ouders verhuizen. Dat was de enige waar ik wist, daar kan ik binnenvallen. Mag ik praten, of alleen maar met d'r zoontje spelen, of naar haar geklets luisteren. En nu is ze weg straks en het is voor haar ook allemaal al erg genoeg.
En ik zou eigenlijk naar m'n date gaan morgen. Maar ook daarvan weet ik niet of ik het durf. Ik moet 1,5 uur in de trein zitten.
Hij probeerde waarschijnlijk gewoon informatie los te krijgen.quote:Op donderdag 10 maart 2016 08:39 schreef Fripsel het volgende:
[..]
Nou de meneer die er voor opgeleid was verwachtte anders wel in ene alle antwoorden van me
Ik zou alles wat nu voelt als 'te moeilijk' even de komende dagen uitstellen. En ik zou toch terug gaan naar de nieuwe huisarts, of die moet ook zo moeilijk zijn? Ik heb ook ervaring met artsen die niks serieus nemen, maar op gegeven moment komt er eentje die dat wel doetquote:Op donderdag 10 maart 2016 08:43 schreef Fripsel het volgende:
[..]
Mijn moeder dat is lastig. We zouden naar de bios gaan en waar was ik eigenlijk heel blij mee, want dan konden we niet teveel pratensowieso praten, er komt echt amper wat m'n strot uit op het moment, of het is "blije" onzin die nergens over gaat.
Maar m'n moeder in huis halen, daar moet ik niet aan denken. Ik heb niet zoveel mensen om me heen waar ik echt intensief contact mee heb ofzo.
M'n buuf. Maar die is op dit moment onderweg voor een abortus en daarna gaat ze naar d'r ouders verhuizen. Dat was de enige waar ik wist, daar kan ik binnenvallen. Mag ik praten, of alleen maar met d'r zoontje spelen, of naar haar geklets luisteren. En nu is ze weg straks en het is voor haar ook allemaal al erg genoeg.
En ik zou eigenlijk naar m'n date gaan morgen. Maar ook daarvan weet ik niet of ik het durf. Ik moet 1,5 uur in de trein zitten.
Dat ging altijd goed maar ik ben nu bang dat ik daar een paniekaanval ga krijgen.. In de trein.quote:Op donderdag 10 maart 2016 09:24 schreef hardromacore2.0 het volgende:
Wat doet anderhalf uur (x2?) treinen met jou?
Is een date sowieso op dit moment goed?
Dat is zo moeilijk om te zeggen. Of het gaat goed en je bent opgelucht, of het valt tegen en je raakt ontmoedigd.quote:Op donderdag 10 maart 2016 11:02 schreef Fripsel het volgende:
Word het van uitstellen niet alleen maar erger? Dat ik straks helemaal niet meer durf?
Kan hij dan niet deze keer naar jou toekomen?quote:Op donderdag 10 maart 2016 11:04 schreef Fripsel het volgende:
[..]
Dat ging altijd goed maar ik ben nu bang dat ik daar een paniekaanval ga krijgen.. In de trein.
En mijn "date" zie ik al een tijdje en is een hele lieve slimme man, die me heel goed rustig krijgt. Dus ja dat is goed voor me
Hij heeft me de laatste 3x al opgehaald/is hier geweestquote:Op donderdag 10 maart 2016 11:07 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Kan hij dan niet deze keer naar jou toekomen?
Omdat je het eerder hebt meegemaakt?quote:Op donderdag 10 maart 2016 11:15 schreef Fripsel het volgende:
[..]
Hij heeft me de laatste 3x al opgehaald/is hier geweestmaar ik zal ook terug moeten.
Mijn vriend is ook wel heel lief geweest weerheeft de dokter voor me gebeld voor een nieuw recept en z'n pinpas voor me achtergelaten
![]()
Ik heb wel een "plan" trouwens. Week geleden is er een doorverwijzing naar de GGZ gedaan, en daar wacht ik nu dus op een telefoontje van. Maandag ging het iets beter met me, en had ik allemaal heel goed bedacht wat ik er ging doen. Dat ik alles van de laatste jaren er eens uit moet gooien, ik moet m'n vertrouwen in de medische wereld terugvinden. En vertrouwen in mezelf. En vooral een beter beeld van wat ik wel en niet kan door de fibro zodat ik weet waar m'n lat mag liggen en niet "waar hij hoort te liggen volgens de maatschappij". Ik dacht dat die paniek eenmalig was. Maar nu kom ik erachter dat het continue aanwezig blijft op de achtergrond, en dat icm de wachttijden maakt me bang.
Ik ben bang dat er over 1 maand echt niks meer van me over is. Geen eetlust, nachtelijk zweten, tintelingen in lippen en handen. Hartkloppingen, hyperventileren etc.
Nee juist omdat ik iemand was waar het niet gek genoeg voor kon ik ben helemaal geen stress/paniek lijer. Ik was eindverantwoordelijke voor een jeugdkamp van 45 man, en stond gerust een uur te presenteren voor een collegezaal. Ik had aan het begin van de week ook juist wel een beetje zin in deze week, rustig sporten bij de fysio (als ik mezelf er nu heen krijg, ga ik maar vragen om ademhalingsoefeningen. Maar die man kent me ook weer veel te goed en dan ben ik bang dat ik daar ook weer instort als hij doorvraagt. Is het stom om hem alvast te mailen en te vertellen wat er gebeurd is de laatste paar weken? M'n fysiek is heel erg achteruitgegaan en ik weet dat hij gewoon gaat schrikken. Hij heeft me als meisje van 100 kg binnen zien komen, bij 63 kg gezegd dat ik toch echt wel klaar was. Maar door het ziek zijn etc. Ben ik nog meer afgevallen en de stress zit me nu ook zo hoog dat eten me moeite kost. Ik plan het in, en probeer het wel. Ik wil niet daar ook weer in een waterval veranderen).quote:Op donderdag 10 maart 2016 11:21 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Omdat je het eerder hebt meegemaakt?
Je bent dus al goed bezig, je hebt fijne mensen om je heen. Alleen neemt de paniek en de angst voor de angst je nu in beslag. Dat gaat weer over. Dat vertrouwen komt weer terug.
Ja alleen, dat is serieus het enige waar ik succesvol mee ben geweest de laatste laar jaarquote:Op donderdag 10 maart 2016 11:34 schreef Lienekien het volgende:
Doe maar. Leg hem gewoon je probleem en je twijfels voor. Hulp vragen is goed.
Wat goed dat je zoveel kilo's kwijt bent, trouwens. Maar je zal ook de eerste niet zijn die een beetje doorslaat naar de andere kant.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |