Janneke141 | dinsdag 1 december 2015 @ 17:07 |
Geen echte nieuwsbron, maar voor achtergronden wel geschikt. Ik werd erop gewezen door een bevriende horeca-ondernemer.bron Dat drank in de supermarkt veel goedkoper is dan in de horeca is geen nieuws, dat is natuurlijk altijd zo geweest. Het is immers een volledig andere dienst die wordt verleend. Veel mensen weten ook wel dat veel kroegen in eigendom zijn van de brouwerij, waarbij de kroegbaas onder een of andere pachtconstructie bijna volledig afhankelijk blijft van de brouwerij. Maar dat de verschillen in inkoopsprijs voor de groothandels/supermarkten en voor de horeca zo groot zijn, zal wellicht voor sommigen toch verrassend zijn. Dit alles komt voort uit de, wereldwijd toch vrij unieke, constructie met de exclusieve brouwerscontracten. Een cafébaas heeft niet de mogelijkheid om over te stappen naar een andere, concurrerende brouwer; hij is immers geen eigendom van het pand want dat is de brouwer waarvan hij contractueel verplicht is de producten af te nemen - tegen de prijs die de brouwer eenzijdig kan bepalen. Daar bovenop is in dergelijke contracten vaak opgenomen dat óók het randassortiment (speciaalbier, frisdrank) daar moet worden gekocht. Eigenlijk zijn de grote brouwers op deze manier dus legaal monopolist. En dat, lieve forumusertjes, is waarom een biertje in de kroeg al ¤[vul bedrag in, afhankelijk van de plaats waar je woont] kost. | |
#ANONIEM | dinsdag 1 december 2015 @ 17:09 |
Daarom verkopen ze in mijn kroeggie flessen bier tijdens het happy hour ![]() | |
bloodymary1 | dinsdag 1 december 2015 @ 17:11 |
Maar dit gaat toch niet over bier? Dit gaat over Heineken... | |
Haags | dinsdag 1 december 2015 @ 17:13 |
Terechte klacht! | |
Janneke141 | dinsdag 1 december 2015 @ 17:14 |
Zal best, ik drink het niet. De grote brouwers in Nederland (Heineken, Bavaria, Grolsch en het concern waar Jupiler, Hertog Jan en Dommelsch onder vallen) doen allemaal hetzelfde. Heineken is wel met afstand de grootste speler in de markt trouwens. | |
#ANONIEM | dinsdag 1 december 2015 @ 17:14 |
Hey, daar is de schrik der zee ![]() | |
Intellectueel | dinsdag 1 december 2015 @ 17:14 |
Dat krijg je ervan wanneer je een café opent met de brouwerij als grote broer die de prijzen bepaalt. Heel de horeca mag van mij in elkaar donderen met al die belachelijke prijzen van ze. | |
IkStampOpTacos | dinsdag 1 december 2015 @ 17:19 |
Echt. Tap dan gewoon amstel of een ander pils. | |
IkStampOpTacos | dinsdag 1 december 2015 @ 17:20 |
Niemand let ze om een Duits pils te tappen natuurlijk. | |
Chinless | dinsdag 1 december 2015 @ 17:24 |
Amstel is ook Heineken. | |
Janneke141 | dinsdag 1 december 2015 @ 17:24 |
Ja en nee. Soms zijn er bepalingen opgenomen waar in staat dat een kroeg maximaal zoveel liter of euro mag verkopen aan bier dat niet uit het pakket van de brouwer komt. Sowieso moet het 'standaardpils' (en dat kan bij Heineken dus Heineken, Amstel of Brand zijn) op de gewone tap. | |
H0D3NPYL | dinsdag 1 december 2015 @ 17:28 |
Dit. | |
IkStampOpTacos | dinsdag 1 december 2015 @ 17:30 |
Open dan een eigen kroeg in plaats van je ziel te verpanden aan de grote coöperaties en dan te janken dat ze je misbruiken. | |
Bluurgh | dinsdag 1 december 2015 @ 17:31 |
Jawel, veel uitgaansgelegenheden hebben een contract met een brouwer en dan mag je alleen dingen verkopen van dat merk. Dus hebben ze iets met Heineken dan zal je daar geen Hertog Jan zien. Betekend ook dat als je iets wil verkopen dat niet bij de brouwer te krijgen is je het ook niet mag verkopen, en ik geloof dat je best een flinke boete kan krijgen als ze erachter komen. Gelukkig bestellen we in 'mijn' kroeg het bier bij een onafhankelijk bezorgbedrijf. Wil je een keer een apart maandbiertje, dan kan dat gewoon. En een flesje hertog/heineken is 2,20 euro, best een acceptabele prijs ![]() | |
IkStampOpTacos | dinsdag 1 december 2015 @ 17:31 |
Die vaasjes amstel zetten ze hier in ieder geval overal voor 2 euro op de bar. | |
Rezania | dinsdag 1 december 2015 @ 17:32 |
Daarom gewoon lekker speciaalbier, dat is het tenminste nog waard. | |
IkStampOpTacos | dinsdag 1 december 2015 @ 17:33 |
Lekker makkelijk schuld afschuiven dan terwijl het werkelijke probleem is dat ze zo dom zijn een voor hun nadelig contract af te sluiten. | |
Janneke141 | dinsdag 1 december 2015 @ 17:34 |
'Gewoon' je eigen kroeg beginnen is nog niet zo eenvoudig. Een groot deel van de panden met een horecabestemming is nu eenmaal in eigendom van de brouwers. Je mag niet zo even een oude kledingzaak overnemen en daar biertjes in gaan verkopen. | |
Basp1 | dinsdag 1 december 2015 @ 17:44 |
Zou het niet eens een taak van het ACM zijn om deze vage manier van verplichte koppelverkoop bij café uitbaters te onderzoeken? | |
Fir3fly | dinsdag 1 december 2015 @ 17:47 |
Zijn zulke bepalingen niet gewoon in strijd met de wet? | |
Eenskijken | dinsdag 1 december 2015 @ 17:48 |
Ik ga wel thuis zuipen. Net zo gezellig en een stuk goedkoper. | |
Janneke141 | dinsdag 1 december 2015 @ 17:49 |
Voor zover ik weet is dit een nogal schimmig gebied, maar is het dermate gemeengoed dat iedereen eraan gewend is als ware het legaal. | |
motorbloempje | dinsdag 1 december 2015 @ 17:49 |
£2.20 voor een pint fatsoenlijk lokaal bier, gemiddeld £2.00 voor een pils. Ja, ponden ja, maar conform ons inkomen in ponden hier, dus prima te vergelijken. In Nederland naar het cafe gaan doe je inderdaad niet meer voor je plezier ![]() | |
Fir3fly | dinsdag 1 december 2015 @ 17:50 |
Mocht een kroeg omvallen door deze constructie zouden ze nog best een zaak kunnen hebben denk ik. | |
Janneke141 | dinsdag 1 december 2015 @ 17:50 |
Blijkbaar valt het tegen. Enig idee hoeveel kroegen er ieder jaar omvallen? | |
Fir3fly | dinsdag 1 december 2015 @ 17:51 |
Geen idee. Enig idee hoeveel van hen een zaak aanspannen? | |
Janneke141 | dinsdag 1 december 2015 @ 17:52 |
Ook niet, maar als er een ondernemer gewonnen zou hebben van Heineken, dan hadden we dat vast wel ergens gehoord. Denk je niet? En het is ook lastig om de gevolgtrekking vast te stellen denk ik. Normaal valt een kroeg, omdat er te weinig mensen komen. Waarom is dat? Omdat het een saaie tent is, omdat de prijzen te hoog zijn? De barvrouw te lelijk? Geen idee. Toon maar aan dat het de schuld van het wurgcontract is. Volgens mij is dat niet te doen. | |
Fir3fly | dinsdag 1 december 2015 @ 17:54 |
In dat geval is er dus geen probleem. Kroegen die omvallen hebben blijkbaar dus echt geen levensvatbaarheid, wurgcontract of niet. | |
tofastTG | dinsdag 1 december 2015 @ 17:54 |
Dan moet je dus volledig vanaf 0 beginnen. Probeer maar eens een nieuwe vergunning te krijgen als kroeg X te koop staat. | |
Bluurgh | dinsdag 1 december 2015 @ 17:56 |
Klopt. En ze hebben soms een enorme invloed. Waar 'mijn' kroeg is, zijn ook de meeste uitgaansgelegenheden van 1 persoon en verbonden aan 1 brouwer. Een jaartje of twee geleden kregen wij ineens te horen van de gemeente dat (sport)verenigingen ineens aan minimale prijzen moesten voldoen, geen happyhour meer mochten hebben en alleen tussen 20:00 en 22:00 mochten schenken ![]() Bleek dat die persoon dus redelijk wat invloed had bij de gemeente en dat via het 'sportieve' aspect erdoorheen probeerde te drukken, wetende dat er genoeg kroegen zijn die als een niet sportvereniging doorgaan (zoals wij) en waar best wat gezopen wordt. Maar dat waren voor hem personen die niet bij hem aan de bar zaten en daar kon hij niets aan verdienen, dus moest het maar aan banden gelegd worden. Uiteindelijk met wat sterke argumenten de gemeente weten over te halen dat die dingen gewoon niet haalbaar zijn en zo is het van tafel gegaan), maar zo krijg je wel door hoe groot de invloed van bepaalde horeca kan zijn. Want had dit doorgegaan dan waren er zo 4/5 kroegen dichtgegaan, niet omdat ze slecht bezocht werden ofzo maar omdat ze als concurrentie werden gezien door iemand die in het 'normale' segment een monopolie heeft. | |
#ANONIEM | dinsdag 1 december 2015 @ 19:09 |
De overheid had hier allang moeten ingrijpen. De prijsstijgingen in de horeca moeten een halt worden toegeroepen. Tegelijkertijd moet het afgelopen zijn met stuntprijzen voor kratten bier in de supermarkt. | |
Joppy | dinsdag 1 december 2015 @ 20:40 |
Niet perse. Een berucht fenomeen in Groningen zijn/waren de kroegen van Kooistra. Kooistra was eigenaar van de panden en verpachtte deze aan de uitbaters tegen een erg hoge huurprijs en met een verplicht contract bij een brouwer (ik geloof dat ook de brouwer een aandeel in de panden had, maar dat zou ik het boek daarover moeten opzoeken). Daardoor hadden de uitbaters vrijwel geen controle over het grootste deel van de kosten. Terwijl de kroegen altijd gewoon vol zaten (want studentenstad), ging er regelmatig eentje failliet omdat de uitbater zijn schulden aan kooistra en de brouwer niet meer kon voldoen. Omdat de kroegen altijd vol zaten leek het erg aantrekkelijk om een kroeg te runnen, daardoor waren er altijd weer kandidaten voor te vinden en de kroeg door te laten gaan. Overigens waren er niet alle uitbatersslachtoffer,er waren er ook die hier lachend aan mee werkten. De zaak failliet, oud duur personeel er uit en doorstarten met jong goedkoop personeel. Overigens zijn hier ook meer dan genoeg rechtszaken over geweest. | |
tofastTG | dinsdag 1 december 2015 @ 20:50 |
Dit is overigens wel kort door de bocht. Het is redelijk normaal dat sportkantines alleen mogen schenken tot bepaalde tijden. In de meeste gemeenten wordt dit ook gehandhaafd. ![]() Kantines zijn namelijk geen kroegen. | |
Fir3fly | dinsdag 1 december 2015 @ 20:51 |
Interessante casus. Heb je een linkje naar de uitspraken? | |
Joppy | dinsdag 1 december 2015 @ 21:03 |
Ik heb geen linkjes naar uitspraken van de rechter, ik ben ook weer niet zo bekend met die rechtszaken an sich (ik weet niet eens wat de uitspraken precies waren en waar ik die precies kan vinden). Wel heb ik een linkje naar het boek (via google) en verder kan je googlen op Sjoerd Kooistra of methode Kooistra. | |
Fir3fly | dinsdag 1 december 2015 @ 21:06 |
Ik ben wel benieuwd. Als er daadwerkelijk rechtszaken zijn geweest dan is het wellicht tijd voor actie vanuit de ACM. | |
Janneke141 | dinsdag 1 december 2015 @ 21:17 |
In Nijmegen was het nog veel leuker. Kooistra had drie kroegen (De Drie Gezusters/Skihut/Groote Griet), en de uitbater/pachter daarvan had tevens de twee kroegen náást de Kooistra-trilogie in bezit. Die heeft (toen Kooistra nog leefde) de Drie Gezusters een tijd lang op slot gegooid, omdat hij in zijn eigen kroeg veel meer kon verdienen en bij Kooistra wilde afdwingen om, zogenaamd om veiligheidsredenen, eerst vanalles aan die kroeg te gaan vertimmeren. Nu runt die gast trouwens het hele rijtje. Ook daar zijn wel een paar rechtszaken over gevoerd. Ik zal eens kijken of ik daar nog wat van kan vinden. | |
Janneke141 | dinsdag 1 december 2015 @ 21:22 |
Ik vraag me trouwens af of er ooit wel een uitspraak is geweest in die zaak. De kroegen zijn pas weer open gegaan toen Kooistra al dood was. Sjoerd Kooistra was natuurlijk sowieso een verhaal apart. Dat staat een beetje los van de rol van de brouwers, alhoewel hij daar wel erg handig gebruik van heeft gemaakt. | |
Joppy | dinsdag 1 december 2015 @ 21:26 |
De ACM heeft al eens een onderzoek gedaan. Dit was vooral gericht op de brouwers. Ongeveer 20% van de horeca is compleet vrij in haar keuze van brouwer. De overige 80% heeft in meer of mindere mate binding met een brouwerij (varieert van bruikleen tap, tot financiering tot huur pand). 16% van de horecapanden zijn in eigendom van de brouwers. Helaas staat er niet bij hoe deze 16% is verdeeld. Een brouwer zal veel meer geinteresseerd zijn in panden met een hoge drankomzet (oftewel de zaken in de uitgaanscentra), dan in een rustig eetcafe'tje buiten het centrum. | |
Janneke141 | dinsdag 1 december 2015 @ 21:33 |
![]() Ik ben ook wel benieuwd naar een (geografische) verdeling inderdaad. Het schijnt zo te zijn dat Nijmegen-Centrum bijvoorbeeld maar drie 'vrije' kroegen heeft. | |
Reya | dinsdag 1 december 2015 @ 21:34 |
Het valt me inderdaad op dat in Nederland de horecaprijzen vrij hoog zijn, en dan vooral voor bier en wijn. | |
#ANONIEM | dinsdag 1 december 2015 @ 21:46 |
Ongezond hoog. | |
Dwersdriever | dinsdag 1 december 2015 @ 22:03 |
Persoonlijk verbaas ik me toch ook wel vaak over de redelijk forse prijzen die bijvoorbeeld eetcafés durven te vragen voor redelijk eenvoudige gerechten. Als ik vlak over de grens in Duitsland ga eten ben ik (bij een eenvoudige maaltijd) vaak veel voordeliger uit dan hier. | |
Dwersdriever | dinsdag 1 december 2015 @ 22:07 |
Dat klopt waarschijnlijk wel. Het heeft overigens niet altijd met panden te maken, vaak ook met financiering. Banken zijn niet altijd even gretig om te investeren in de redelijk grillige horecamarkt (volgens mij de branche met het hoogste percentage falende nieuwe ondernemingen, maar dat zou ik na moeten kijken) waardoor ondernemers voor financiering vaak zijn aangewezen op brouwerijen. | |
Kowloon | dinsdag 1 december 2015 @ 22:27 |
Mee eens. Krokodillentranen dit soort berichten. | |
tofastTG | woensdag 2 december 2015 @ 01:26 |
Waar dan? Goede locaties zijn inmiddels wel al in handen van brouwers denk je niet? Een nieuwe vergunning verkrijgen is ook niet erg makkelijk. | |
Kowloon | woensdag 2 december 2015 @ 01:29 |
Geen café beginnen dan dus. En tevens zouden er meer nieuwe vergunningen kunnen worden aangeboden. | |
Jaroon | woensdag 2 december 2015 @ 11:50 |
Men is ook afhankelijk omdat men het vaak zelf niet financieel onafhankelijk kan opzetten. Dus stapt men naar een brouwerij. Dan ga je vrijwillig een deal aan. | |
Elzies | woensdag 2 december 2015 @ 12:25 |
Sinds het rookverbod is een kroeg geen echte kroeg meer. Ongeacht de prijs van een biertje. | |
bloodymary1 | woensdag 2 december 2015 @ 12:36 |
Ook al zoiets ja. En toen het rookverbod werd ingevoerd riep iedereen dat het slecht zou zijn voor de horeca, maar dat werd dan tegen gesproken. Nu gaat het ene na het andere café failliet en in de rest is geen zak meer te doen. Maar nu hoor je niemand toegeven dat dat door het rookverbod komt. Terwijl dat toch wel duidelijk is. | |
bloodymary1 | woensdag 2 december 2015 @ 12:39 |
Mee eens, alleen kun je dat die eetcafé's niet aanrekenen. Hun kosten zijn gewoon veel hoger dan voor die in Duitsland bijvoorbeeld. De huren, loonkosten (sociale lasten, pensioenpremies!), energie. Daar ga je echt niet mee lachen. Ze mogen blij zijn als ze nog wat over houden van die hoge maaltijdprijzen. | |
Jaroon | woensdag 2 december 2015 @ 12:39 |
Het zoveelste vb van "laten we het eerst kapot maken en dan zien we het later wel" Terwijl o.a. bruine kroegen een belangrijke rol speelden in het sociale leven van veel mensen. | |
Basp1 | woensdag 2 december 2015 @ 12:40 |
Na aanleiding van dit topic zeggen onze politici dan dat het komt door de hoge bierprijzen. Maar ik zou wel wat bewijzen willen zien hoeveel cafe's failliet gegaan zijn na de invoering van het rookverbod en hoeveel het normaliter per jaar waren. | |
raptorix | woensdag 2 december 2015 @ 12:49 |
Belangrijk verschil, supermarkten kopen natuurlijk heel heel groot in, en hebben extreem goede inkopers die die markt heel goed kennen, de echt grote boys zoals AH en Jumbo zullen er ook niet voor terugdeinzen om desnoods een merk uit de supermarkt te laten, wellicht dat de kroegen eens moeten gaan kijken of ze gezamelijk kunnen inkopen. | |
paddy | woensdag 2 december 2015 @ 13:00 |
Hoe zit het met de huur van de panden door een uitbater? De stroom/water/gas/elektra? Personeel heb je ook nodig op drukke dagen. Ik vind het een beetje dom om te verwachten dat je maar iets meer betaalt dan een biertje in een winkel. Daar reikt men mij de bier bijvoorbeeld niet aan per flesje (personeel) De huur is vaak enorm hoog. Ik zit mij soms juist af te vragen hoe ze dat kunnen betalen bovenop de inkoop van goederen/bier/wijn etc etc Wat kost inkoop? Hoeveel verdien je netto op een flesje op een slechte dag? Ik zie nl om mij heen best vaak een cafe sluiten omdat ze de huur van het pand niet meer kunnen betalen. | |
raptorix | woensdag 2 december 2015 @ 13:06 |
Mensen die het over Horecaprijzen hebben, hebben over algemeen geen idee wat de kosten zijn. Ik sprak vorige week nog even met de kroegeigenaar, maar ondanks dat dat een redelijk lopende kroeg is, hou je er bijna niets aan over. | |
paddy | woensdag 2 december 2015 @ 13:13 |
Bijna niets klopt niet, maar het is niet zo dat je er ondanks je inzet rijk van kan worden. Dan moet je een hele keten hebben. Dan maak je geen 8 tot 10 uur. Ik snap alleen niet dat mensen ervan uitgaan dat ze voor bijna hetzelfde geld een biertje kunnen kopen als dat ze dat thuis doen. Raar dat mensen zo denken. Verdeel je eigen inkopen van levensmiddelen eens met het geld dat je aan huur/hypotheek , elektra, gas, water etc etc . Wanneer jij dan je levensmiddelen zou verkopen, zou jij je prijzen ook flink moeten verhogen wil jij je huur etc eruit kunnen halen | |
Dwersdriever | woensdag 2 december 2015 @ 13:18 |
Ook voor de invoering van het rookverbod stikte het in de horeca van de faillissementen. Ik sluit niet uit dat het een rol kan spelen, maar de redenen zijn veel gecompliceerder. | |
Dwersdriever | woensdag 2 december 2015 @ 13:19 |
Je ziet ook dat de grotere horecaketens veel scherper kunnen onderhandelen en dus gezondere marges hebben dan individuele ondernemers. | |
Janneke141 | woensdag 2 december 2015 @ 13:19 |
Dat is niet het punt van dit topic. Het gaat niet om de consumentenprijs, maar om het feit dat de inkoopsprijs voor een kroegbaas bijna het dubbele is van die van een retailer. Dat de brutomarge in een café hoger is, is logisch. | |
Dwersdriever | woensdag 2 december 2015 @ 13:20 |
Dat klopt ook wel, maar 17,50 euro voor sateh met friet en salade kan een reden zijn om niet meer te komen. Je ziet bij mij in de stad wel steeds meer eetgelegenheden met hoofdgerechten van tussen de 10 en 12,50 euro. Daar zit het vaak stampvol. | |
Jaroon | woensdag 2 december 2015 @ 15:12 |
Mensen hadden gewoon veel meer te besteden aan dat soort zaken. | |
Straatcommando. | woensdag 2 december 2015 @ 15:17 |
Het rookverbod is een leuke katalysator geweest, maar zeker geen hoofdreden. De horeca in Nederland sowieso ![]() | |
Jaroon | woensdag 2 december 2015 @ 15:22 |
Het is en was te duur. Bruine kroegen vaak daar gelaten is bediening erg vaak beneden peil inderdaad. Dat in combinatie.......met ook nog een rookverbod zorgt voor veel faillissementen. En zeker de restaurants moeten eens achter hun oren krabben als het gaat over prijzen die men vraagt. Dan kan je net zo goed HEEL erg goed thuis iets ZEER fraais in korte tijd klaarmaken.......voor dat soort prijzen.Ik zie het bij mijzelf en vrienden. We gaan nauwelijks nog "even"wat eten. Het valt toch altijd tegen. | |
Weltschmerz | woensdag 2 december 2015 @ 15:46 |
Daar komen ze het dan ook voor brengen. De prijs interesseert me niet zoveel, het probleem is dat de uitbater niks te kiezen heeft en er dus geen concurrentie is. Als er concurrentie is en het is nog steeds duur, dan is dat maar zo. Wat er in feite gebeurt is dat brouwerijen die panden gewoon uitmelken, terwijl de pachters met schulden blijven zitten en het UWV voor het personeel kan dokken bij de regelmatig terugkerende faillissementen. Nou mag je van mij best een mooi rendement halen op de verhuur van een horecapand, op deze manier zijn de verhoudingen met degenen die het werk doen helemaal scheef en is de markt totaal oneerlijk. Dat wordt allemaal mogelijk gemaakt door het vergunningsbeleid van de gemeenten, en de centrale overheid die dat soort contracten toestaat. Dat kan heel goed anders. | |
Elzies | woensdag 2 december 2015 @ 15:50 |
Ik denk dat het geen discussie meer behoeft dat dankzij het rookverbod een groot deel van de cafés zijn deuren kon sluiten. Zeker de wat kleinere horecazaken. De gezellige oud-bruine kroeg behoort inmiddels tot het verleden. Logisch, want het gros van de klanten waren rokers en die gaven geld uit aan bier. Ik vind een kroeg zonder asbak geen hol aan. Sinds het rookverbod ga ik ook een stuk minder uit. Dan prefereer ik een terras waar je nog kunt roken. | |
bloodymary1 | woensdag 2 december 2015 @ 15:51 |
Ik vind dat de impact van het rookverbod hier wel gebagatelliseerd wordt. Sinds dat rookverbod spreek ik met vrienden thuis af of we gaan andere dingen doen dan in een cafe zitten waar niet gerookt mag worden. Niet dat we niet een avond zonder roken kunnen, maar in combinatie met drank kiezen we er toch liever wel voor. En dat heeft niks met andere redenen, bijvoorbeeld geld te maken, want dat hebben we genoeg te besteden. | |
Fogel | woensdag 2 december 2015 @ 15:59 |
Dan drink je toch wat anders dan pils? De verhouding is bijvoorbeeld een stuk minder "scheef" bij speciaalbier. | |
Basp1 | woensdag 2 december 2015 @ 16:19 |
Nou in 013 heeft men de prijs van een flesje hoegaarden witbier naar van 3.75 naar 5 euro verhoogd bij de opening van de nieuwe zaal en een normaal pilsje voor 2.50. Die is daar totaal scheef getrokken. Toen ik nog studeerde pakten we altijd het bier met de laagtes prijs per hoeveelheid alcohol, dat was meestal een duvel. ![]() | |
Dwersdriever | woensdag 2 december 2015 @ 16:20 |
Dat is wel degelijk een discussie. De verhoging van de alcoholleeftijd, de economische crisis en de (mythe) over de prijsstijgingen bij de invoering van de euro spelen ook belangrijke rollen. Het aantal cafés in Nederland was ook voor de invoering van het rookverbod al aan het dalen. Verder zijn de eisen van het publiek aan het veranderen. De verschuiving van het traditionele bruine café naar andere concepten (cocktailbars, koffiezaken, loungebars en dergelijke) is ook al veel langer aan de gang dan de invoering van het rookverbod. De wereld verandert. De consument verandert. De horeca verandert. Jullie geven jezelf als voorbeeld, maar je bent zelf natuurlijk ook zeven jaar ouder inmiddels, wat ook invloed heeft op je gedrag. | |
Jaroon | woensdag 2 december 2015 @ 16:29 |
Je kan het gewoon zelf financieren en een beperkt contract aan gaan met een brouwerij. | |
Jaroon | woensdag 2 december 2015 @ 16:30 |
Misschien lust iemand alleen normaal bier? | |
Jaroon | woensdag 2 december 2015 @ 16:31 |
Op een of andere weirdo manier was dat een tijd lang inderdaad relatief goedkoop. | |
Pietverdriet | woensdag 2 december 2015 @ 16:38 |
Het is maar een half verhaal TS De meeste kroegwaarden zijn geen eigenaar van de kroeg en de boedel erin, ze huren hem slechts, meestal van de brouwerij. Ze hebben dus geen enkele onderhandelingsmogelijkheid. Iemand die eigenaar is van de kroeg en de bar die er instaat betaald niet de prijzen die je aangeeft, die verteld Brand of Grolsch wat ze krijgen kunnen als ze hem mogen beleveren (mits de omzet goed is). Bij kapsalons werkt het trouwens net zo, die hebben de inrichting van Wella, Goldwell of Schwarzkopf en betalen de volle prijs omdat ze niet naar een andere leverancier kunnen overstappen. Kapsalons die zelf de inrichting hebben gedaan, ofwel, geen verplichting hebben naar een leverancier bedingen kortingen van wel 50% of nog meer. Als je zonder geld en verstand van zaken droomt van een kroeg, dan wordt je gemolken. Zo kan je als horeca ondernemer ook beter koffie verkopen dan bier (veel betere marges) | |
Fogel | woensdag 2 december 2015 @ 16:38 |
Wat kost een fles Hoegaarden in de supermarkt dan? En krijg je je pils ook in een fles of in een fluitje van 18cl? Voor de alcoholhoeveelheid moet je inderdaad niet aan de Hoegaarden gaan. | |
Pietverdriet | woensdag 2 december 2015 @ 16:40 |
Een eigenaar of een uitbater? | |
Basp1 | woensdag 2 december 2015 @ 16:41 |
Plastic cups van 25 cl. En het hoegaardenflesje van 33 (of is het terug gebracht tot 30 cl) wordt in een grotere beker gegoten. | |
Jaroon | woensdag 2 december 2015 @ 16:46 |
Precies. En dat is geheel een eigen keus. En dan zie je mensen trots hun 'eigen' zaak openen. Naast dat men vaker dan eens niets weet van werkelijke horeca heeft men nog niet door hoe het financieel werkelijk zit. | |
Pietverdriet | woensdag 2 december 2015 @ 17:43 |
Heb ze zien komen en gaan, hele bosjes mensen met een droom. Nee piet, je hoeft ons niets te vertellen van het restaurantbedrijf, we zijn zo vaak uit eten geweest... | |
Bram_van_Loon | woensdag 2 december 2015 @ 17:57 |
De vrije markt voorkomt helaas niet dat er monopolies ontstaan, dat is een van de redenen dat een libertarische samenleving niet zou kunnen werken. Laten we blij zijn dat dit monopolie geldt voor een product waarvan je de consuptie gemakkelijk laag kan houden. | |
Pietverdriet | woensdag 2 december 2015 @ 18:03 |
En hoe is dit on topic? En wie heeft er waar een monopoly, behalve de staat? | |
Bram_van_Loon | woensdag 2 december 2015 @ 18:06 |
De kern van de OP was toch echt dat de brouwbedrijven lokale monopolies (de kroegjes) hebben. Het lijkt me behoorlijk ontopic dat ik dan even erop wijs dat monopolies nu eenmaal niet voorkomen worden door de vrije markt. Ik wijs daarop aangezien er nogal veel marktfundamentalisten zijn die denken dat de vrije markt perfect werkt. Dat blijkt in de praktijk niet zo te zijn. Hoe dit monopolie tot stand komt is trouwens heel erg cliché: machtsbundeling bij grotere en sterkere partijen en in zekere zin misbruik maken van die macht. | |
Janneke141 | woensdag 2 december 2015 @ 18:09 |
In een vrije markt ben je niet afhankelijk van een ambtenaar die jou een vergunning moet geven, of een bestemmingsplan moet wijzigen. | |
Bram_van_Loon | woensdag 2 december 2015 @ 18:11 |
Dat is niet helemaal waar (ook in een vrije markt zijn er grenzen) maar ik begrijp wat je bedoelt. Dat is een fair punt maar is het aan te tonen dat de overheid mensen tegenhoudt in het starten van een eigen kroeg in een nieuwe gebouw? Ik ken die sector niet heel erg goed maar ik kan me voorstellen dat de hoge opstartkosten (en het moeilijk kunnen krijgen van een lening hiervoor) vooral het probleem zijn. | |
Pietverdriet | woensdag 2 december 2015 @ 18:11 |
Het verkopen van dromen van zelfstandigheid aan wannebe ondernemers is niet alleen in de Horeca en Kapsalons een manier te verdienen, het werkt net zo bij oa franchisenemers en multi level marketing. Mensen zijn te dom om te rekenen of gewoonweg te lui. Ze willen gewoon graag het verhaal geloven. Zelfde reden waarom mensen zich een duur financieel product als een beleggingshypotheek aan laten praten. Sukkels. Leer fucking rekenen. | |
Weltschmerz | woensdag 2 december 2015 @ 18:13 |
Nee, want de panden met horecabestemming zijn bijna allemaal in handen van brouwerijen. | |
Pietverdriet | woensdag 2 december 2015 @ 18:14 |
Leg me eens uit hoe dat monopolisten zijn. Je kan ook een pand kopen met een horecabestemming, het zelf inrichten en een brouwerijcontract vrije kroeg beginnen. | |
Bram_van_Loon | woensdag 2 december 2015 @ 18:20 |
Dat was Jannekes stelling, niet de mijne. Ik ben het wel met haar eens dat dit lokale monopolies zijn, je mag immers binnen die kroeg niet iets anders serveren en je mag niet zelf de prijs bepalen. In theorie kan dat, in de praktijk hebben mensen die een kroeg willen uitbaten hier geen geld voor. Dat is hoe monopolies ontstaan: hoge investeringskosten/opstartkosten/machtsbundeling en misbruik maken van die macht (een veel hogere prijs dan dat nodig is om de boel goed draaiende te houden). | |
Joppy | woensdag 2 december 2015 @ 18:21 |
Dat de vrije markt niet goed werkt in de praktijk, komt ook omdat er nooit sprake is van een volledig vrije markt. Als je kijkt naar de horeca, wordt een volledig vrije markt onder andere verstoort door gemeenteljk regelgeving mbt vergunningen. Gemeentes zullen niet toestaan dat je op elke willekeurig plek een kroeg begint. Hoewel het natuurlijk wel prettig is dat de buurman niet zomaar een disco begint, is het gevolg wel dat sterke partijen richting een monopolypositie bewegen. | |
Bram_van_Loon | woensdag 2 december 2015 @ 18:23 |
Deze mensen kiezen er tenminste nog voor, we hebben tegenwoordig ook een hoop schijnzelfstandigen die ontslagen worden om vervolgens 'ingehuurd' te worden voor aanzienlijk slechtere voorwaarden. Ik denk aan de schoonmaakbranche, de post en de bouw. | |
Pietverdriet | woensdag 2 december 2015 @ 18:25 |
dan ben je ook geen ondernemer. Als je geen middelen of onafhankelijke financiering hebt om een bedrijf te beginnen moet je het laten. Sim-pel | |
Pietverdriet | woensdag 2 december 2015 @ 18:26 |
Zo zie je maar hoe belangrijk het is een vak te leren. | |
Bram_van_Loon | woensdag 2 december 2015 @ 18:28 |
Ja, het leent zich ideaal als afschrikwekkend voorbeeld op (V)MBO-scholen maar daarnaast kan de overheid er met regelgeving voor zorgen dat zoiets niet voorkomt. | |
Bram_van_Loon | woensdag 2 december 2015 @ 18:29 |
Mij hoef je daar niet van te overtuigen. ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 2 december 2015 @ 18:30 |
On topic verder Zoals de overheid met vestigingsbeleid er voor zorgt dat jij geen kroeg kan beginnen in een leegstaand pand. | |
Pietverdriet | woensdag 2 december 2015 @ 18:31 |
Wat zeur je dan? | |
Dwersdriever | woensdag 2 december 2015 @ 19:27 |
Die mentaliteit is wel aan het veranderen, vooral door de toenemende leegstand in straten aan de randen van het centrum. Zo zijn er de afgelopen jaren honderden lunchrooms en koffietentjes bijgekomen in Nederland. Maar je ziet ook steeds vaker dat overheden combinaties van retail en horecafaciliteiten toestaan of bestemmingsplannen veranderen om restaurants of cafés toe te staan, dus met alcoholverkoop. Ik verwacht dat die trend nog wel verder gaat doorzetten. | |
Pietverdriet | woensdag 2 december 2015 @ 19:33 |
Maar goed ook want retail in winkels is een krimpmarkt. Wat eten of drinken doe je niet online. | |
phpmystyle | woensdag 2 december 2015 @ 23:48 |
Waar? In Ierland (Dublin) is 6 a 7 euro voor een pint dood normaal hoor ![]() | |
Drinky | donderdag 3 december 2015 @ 01:20 |
Frisdrank en water is net zo duur, zoniet duurder (vaak in het geval van bronwater). Bizar contrast dat je hier in de supermarkt al voor 46 cent aan een halve liter kan komen terwijl je daar in een kroeg vaak 5~7 euro voor betaalt. | |
raptorix | donderdag 3 december 2015 @ 03:08 |
Zal er beetje tussen inzitten, cafe loopt nog best aardig omdat de gokkasten goed lopen, de meeste cafes hier in de buurt zijn dan ook eigenaar van de gokbaas, cafe heeft 2 kasten waar gemiddeld 500 euro per dag omzet op gedraaid word. | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 05:37 |
Zo herken ik dat niet. Er zijn wel machtsblokken met andere mensen die veel van die panden in het bezit hebben. Dat is dan slims gespeeld. Daarnaast zijn er gewoon panden te koop met horeca bestemming. Maar..........het gaat vaak om mensen die een brouwerij ECHT nodig hebben om een zaak voor elkaar te krijgen. Dan ben je dus afhankelijk. | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 05:39 |
Die kasten zijn idd bij kleine cafe's van enorm belang kijkend naar omzet. Het is niet gek dat gokbazen vaak groots in de horeca zitten. Die verdienen er nog meer aan. | |
Elzies | donderdag 3 december 2015 @ 05:46 |
Er is zichtbaar aangetoond dat na het ingevoerde rookverbod meer horecazaken failliet ging. Dat had deels te maken met de dure investeringen die ondernemers moesten nemen voor een nieuwe ingebouwde rookruimte of het gebrek aan de grootte van een zaak om zoiets mogelijk te maken. Eenmanszaken werden nog even gespaard, maar die kreeg uiteindelijk ook de fatale nekslag. De typische oud-bruine kroeg verdween. Er heerst geen mythe rondom de prijsstijgingen van de ingevoerde euro. Alles werd veel duurder, wat met een simpele vergelijking van wat oude kassabonnetjes kan worden aangetoond. Er heerst geen leeftijdscategorie voor bezoek aan de kroeg. Jong en oud vond je in de kroeg. Nu zie je dat mensen veelal in huiselijke kring het gezellig proberen te maken, ongehinderd door alle ingevoerde vertruttingsmaatregelingen. Bovendien is het een stuk goedkoper. Is het uitgaan met al die maatregelingen nu zoveel leuker geworden? Het antwoord hierop is volop nee te noemen. De agressie is toegenomen, het drugsgebruik is toegenomen en het uitgaanspubliek is veranderd. | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 05:47 |
Banken staan niet direct te springen als je zelf de zaak niet erg goed financieel voor elkaar hebt. Een vriend van mij heeft een tijd terug in Amsterdam (Zuid As) een horeca zaak gestart (op een nieuwe plek dus) zonder problemen. Dat komt wel omdat hij en mede investeerders zaken op orde hadden. Dan kun je ook voor een deel terecht bij de bank. Dan ben je niet afhankelijk van een brouwerij. Wat je vaker ziet is dat men het financieel dus niet goed voor elkaar heeft en dus bij een brouwerij aanklopt voor eigenlijk alles + een wurgcontract. De opstartkosten zijn hoog bij iets echt nieuws neerzetten. Bij het iets dat redelijk loopt valt het wel mee maar zit je soms zelf weer vast aan een contract dat je moet overnemen. Dat is wel deels her onderhandelbaar. | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 05:55 |
Het viel wat samen met een tijd dat mensen sowieso wat minder geld hadden om uit te geven aan zaken zoals de kroeg. Maar dat rookverbod heeft zeker een grote impact gehad. Zeker op bruine kroegen. Wat men totaal niet wilde zien is hoe sociaal van belang die kroegen zijn. Nee. Ome Piet van 85 moest nu maar gewoon in de regen zijn sigaar gaan roken bij 0 graden. Bij ons (80% rokers) klaagden de niet rokers zelfs over het verbod omdat het binnen steeds minder gezellig werd omdat de rokers (bij goed weer) buiten stonden. De klachten van bovenburen over meer geluid nog daar gelaten..........ook zoiets. Je had het meer de vrijheid moeten geven. Of een tent is rookvrij.....of niet. De keus is aan de klant. En het investeren in een rookafzuigsysteem of zelfs hok is niet mogelijk voor de kleinere kroeg. Het is doodzonde dat de kleine wijkkroegen vooral de dupe zijn geworden. Daar kon je nog terecht in een soort van huiskamer sfeer voor advies en hulp. | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 05:58 |
Die prijsstijging was er zeker. maar daarna ging men nog steeds een tijd door met fors uitgeven in de kroeg. Het ging echt mis toen het economisch fout ging met dit land. Klanten die eerst met gemak 5 x per week 50+ euro uitgaven deden dat niet meer. Bij ons kon je het goed zien aan de bonnen die men nog even liet 'staan'. Wat mij wel verbaasde was dat bepaalde mensen tevoren zoveel konden uitgeven trouwens. | |
Elzies | donderdag 3 december 2015 @ 06:02 |
Zekers, de sociale functie van een kroeg is door dit rookverbod de nek omgedraaid. De antirooklobby wist drommels goed dat de keuze voor een rokers- als een niet-rokerskroeg voor het laatstgenoemde fataal zou uitvallen. Ondernemers die al eerder het concept van een niet-rokers kroeg hadden uitgeprobeerd waren binnen de kortste keren failliet. Dus er moest en zou een rokersverbod voor alle kroegen komen. Maar voor de antirooklobby is het nooit genoeg. Een terrasverbod, een parkverbod, een autoverbod met kinderen, zelfs tot in jouw eigen huis. Tja,....... | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 06:04 |
2e Alinea. Inderdaad. Het was getest en was gefaald. Geen van die eerste rookvrije kroegen overleefde het terwijl er zgn zo'n enorme vraag naar was. En nu idd het terras. Ik weet niet wat de regelgeving daar nu voor is maar verbaas je niet als je als roker lomp aangesproken wordt. | |
motorbloempje | donderdag 3 december 2015 @ 11:07 |
UK, niet London. | |
Weltschmerz | donderdag 3 december 2015 @ 11:25 |
Daar groei je in, op een gegeven moment is het niet zoiets als je vast lasten, ook qua omvang. Wil een deel het niet meer betalen, dan gaat een ander deel ook minderen want ze zoeken elkaar op. Het zijn ontwikkelingen over de jaren binnen sociale dynamiek, dus het is lastig bepalen wat nou komt door de kosten en wat andere oorzaken heeft, maar op een gegeven moment verschoof er meer en meer naar de keukentafels. Een paar jaar later kwam daar ook nog het rookverbod overheen, zodat je voor meer geld ook nog eens een minder prettige avond kreeg, en dat ergert ook gewoon, veel geld betalen om je iets verboden te zien worden. Het punt is dat je niet zomaar een generatie terugkrijgt die avond aan avond uit is. Zo'n uitgavenpatroon komt te voet en gaat te paard, uiteraard zou het ook vanzelf minder worden met het ouder worden, maar je kunt niet voor vanzelfsprekend aannemen dat de volgende generatie ook weer in zo'n uitgavenpatroon groeit. | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 11:29 |
Die bruine kroegen waren en zijn er al jaren. En nu sterft het meer uit. Dat is jammer en was niet echt nodig. Dat uitgaven patroon is soms wat vreemd om te zien trouwens. Ik merkte dat pas toen ik een kroeg overnam en werkelijk inzicht kreeg in wat men uitgaf. | |
raptorix | donderdag 3 december 2015 @ 13:24 |
Klopt, het cafe is eigedom van de gokbaas (net zoals de rest van de cafes in de buurt), voor hen is het belangijk dat er voldoende volk in het cafe komt, nu heeft de nieuwe eigenaar daar behoorlijk goed voor gezorgd. Omdat daarom de kasten goed bespeeld worden heeft hij een fijne deal kunnen sluiten en hoeft hij niet eens pacht dan wel huur te betalen. | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 13:26 |
Dat dekken sowieso meestal wel. Dus zo'n top deal is dat ook weer niet. | |
raptorix | donderdag 3 december 2015 @ 13:26 |
Een gemiddelde bruine kroeg hou je alleen draaiend als je geen personeel hebt, maar in de Horeca word je ook niet rijk van je omzet, maar wel door je tent voor een goede prijs te verkopen. | |
raptorix | donderdag 3 december 2015 @ 13:27 |
Het is wel een cafe op 1 van de betere plekken in Amsterdam waar doorgaans een flinke huur gerekend word. | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 13:28 |
In elk geval is een gokbaas meestal ook niet gek. | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 13:28 |
Ligt eraan hoe groot je kroeg is en hoeveel vaste klanten je hebt. | |
raptorix | donderdag 3 december 2015 @ 13:32 |
Uiteraard, maar het probleem met de meeste Horeca is dat het gewoon 70% van de tijd rustig is, en dat het 30% weer net te druk is, kortom je hebt altijd het gedoe dat de hoeveelheid personeel niet goed is, en laat dat nou net de belangrijkste kostenfactor zijn. | |
raptorix | donderdag 3 december 2015 @ 13:33 |
Nope, maar als een cafe al 3 keer op rij geflopt is, en de 4e het wel volhoud heeft hij daar ook wel wat voor over ![]() | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 13:37 |
Dat kan je op een gegeven ogenblik wel aardig inschatten. | |
raptorix | donderdag 3 december 2015 @ 13:37 |
Ik had een jaar of 10 terug trouwens een vaste klant die het doorverkopen van cafe's zijn business had gemaakt. Wat hij flikte was een treurig cafe opkopen, beetje oppimpen, en vervolgens zette hij daar zijn beste personeel in (lekkere wijven, etc.). Deze mochten dan lekker veel gratis rondjes weggeven, zodat het er altijd lekker druk was, vervolgens zocht hij een pachter, en kon hij laten zien hoe goed het wel niet liep. Na de verkoop ging het personeel dan weer weg, en was zo een cafe meestal binnen een jaar dicht. Contractueel sloot hij de deal zo, dat de pachter het goodwill bedrag na 5 jaar terug kreeg, maar dat gebeurde dus never. Desnoods zorgde hij er wel voor dat er bijvoorbeeld vaak controle was, en dat loopt in de horeca meestal niet zo goed af ![]() | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 13:38 |
Hij zal er sowieso aan verdienen uiteindelijk. Wat ik niet begrijp is het witwassen door een kroeg te kopen......en daarna dicht te laten gaan. Ken jij dat fenomeen? | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 13:39 |
Dat zal zeker werken. Doet/deed men ook vroeger wel bij kledingzaken. Wat je je wel afvraagt is waarom de koper niet naar de cijfers heeft gekeken tevoren. Maar iedereen denkt zomaar een kroeg te kunnen runnen. Net als barkeeper zijn je echt moet liggen. Ik kan het niet. | |
raptorix | donderdag 3 december 2015 @ 13:48 |
Ik heb destijds overwogen een mooie zaak over te nemen, toen de overname prijs van 30K naar gratis ging wist ik genoeg. | |
raptorix | donderdag 3 december 2015 @ 13:50 |
Jup, maar dan met name met belhuizen en videotheken, wat je nodig hebt is een plek waar je zwart geld, wit aan je omzet kunt toevoegen zonder dat daarbij fysiek iets plaats vind, een videotheek is ideaal, want je kunt in je administratie gewoon het aantal keren dat een band is verhuurt ophogen. Zorg vervolgens voor genoeg operationele kosten, en je kunt het geld er wit uithalen, zo gaat het ongeveer in het kort. | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 13:58 |
Dat ken ik wel. Dat had je vroeger met pizzazaken in het bijzonder. Ik heb het over een kroeg kopen en die moedwillig kapot draaien en die dan dicht laten. Dus er is geen omzet waar je fictief iets mij kan. | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 13:59 |
In de korte leidsedwarsstraat kon je vroeger met geluk gratis pizza eten. | |
raptorix | donderdag 3 december 2015 @ 14:02 |
Mjah, ik kan het me voorstellen als je het bestemmingsplan onder druk wilt zetten, maar dat is puur een vermoeden. | |
raptorix | donderdag 3 december 2015 @ 14:02 |
De videotheek waar ik kwam, kon je op een gegeven moment 3 dagfilms voor een knaak krijgen, waar andere videotheken 7,50 voor 1 film vroegen. | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 14:04 |
Het heeft echt met witwassen te maken is mij verteld. Wat ook aardig is is dat zo'n witwas zaak (die wel open is) aardig gaat lopen. Iets waar zo'n manager of eigenaar eigenlijk helemaal geen zin in heeft. | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 14:04 |
Ja. Dat soort dingen:) nog dom ook want mensen gaan praten. | |
raptorix | donderdag 3 december 2015 @ 14:32 |
Ik sprak een tijdje terug vaak met de uitvinder van de BIBOB wet, als ik hem zie zal ik het vragen. | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 14:36 |
Ik ben benieuwd. Want er klopt nog steeds vaak helemaal niets van. | |
raptorix | donderdag 3 december 2015 @ 14:45 |
Van de Horeca ken ik het niet, ik ken wel een islamitische viswinkel aan het eind van de Admiraal de Ruyter, prachtig mooie zaak, maar nog nooit een klant gezien. | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 14:51 |
Daar valt het meestal al aan op. Geen klanten. Maar daar zijn zo veel vb van. Kijk in de Javastraat en buurt naar belwinkels en huiswaar zaken. Althans enige tijd geleden. Dan weet je toch ook dat er iets niet klopt? Politie en justitie blijkbaar niet. Of bepaalde mensen in hele dure auto's. Het lijkt mij niet zo moeilijk aan te pakken. En daar begint de ellende. | |
raptorix | donderdag 3 december 2015 @ 14:57 |
Dit soort winkel eigenaren zoeken vaak de grens op door in ieder geval wel belasting te betalen, met de huidige leegstand is de gemeente niet heel kieskeurig. | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 14:59 |
Maar het is 100% zeker dat er witwassen aan de gang is. Dat moet je ook gewoon aanpakken. Nu doelt men vaak op de grote criminelen. Men moet ook de andere kant harder aanpakken. En ook de kleinere crimineel. Die hebben nu het gevoel dat men vrij spel heeft. | |
raptorix | donderdag 3 december 2015 @ 15:04 |
Het probleem is vaak lastig, en erg intensief, tegenwoordig kan men dit soort zaken wel beter aanpakken omdat men veel bronnen over elkaar heen legt. | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 15:06 |
Er gaat wel iets tijd inzitten maar zo haal je wel organisaties uit elkaar en verstoor je de boel. Alleen maar de grote jongens willen aanpakken is ook niet de methode. Je moet tegen bedrijven en mensen zonder inkomen kunnen zeggen "bewijs maar hoe je dit alles kan betalen". | |
raptorix | donderdag 3 december 2015 @ 15:08 |
Het probleem is dat ze veelal katvangers inzetten. | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 15:09 |
Ja. Die pak je er dan tussenuit. Dan blijft er niets over. Dan is de auto gewoon voor de staat. Want die katvanger heeft meestal ook geen toereikend inkomen om zaken te verklaren. | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 15:10 |
Vroeger had je voor criminelen speciale auto leasebedrijven. Dat kan dus niet meer zo simpel. | |
Bram_van_Loon | donderdag 3 december 2015 @ 15:55 |
Eens. Daar heb ik twijfels over. Indien dat klopt dan zou internationaal (bijna) overal het kroegbezoek verminderd moeten zijn waar een rookverbod voor de kroegen is ingevoerd. Is dat zo? En laat de Nederlands bevolking nu zowel vergrijzing als ontgroening hebben gehad in de afgelopen decennia. Logisch dus dat de uitgaven wat zijn verminderd. Prima, die mensen geven aan andere zaken geld uit. | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 16:00 |
Ik denk dat dat bij bruinere kroegen ook internationaal het geval zal zijn. ik ken het van kroegen in Amsterdam dat mensen dat als reden zien minder naar de kroeg te gaan. Ik kreeg zelfs klachten van niet rokende mensen te horen die het gewoon minder gezellig vonden met rokers buiten. In bruine kroegen zit meestal alles en iedereen bij elkaar. Jonger en ouder. Het is gewoon zo dat mensen vrij rap minder te besteden hadden. Dat kon je echt duidelijk merken. Maar dat was niet door de invoering van de euro maar de latere economische malaise. Toen vroeg ik mij uberhaupt af hoe mensen zoveel hadden kunnen uitgeven aan zuipen in de kroeg. | |
Bram_van_Loon | donderdag 3 december 2015 @ 16:27 |
Dat zou best kunnen maar hiervoor geldt dat de een zijn dood de ander zijn brood is. Het grootste deel wat uitgaat gaat niet naar een bruine kroeg, de bruine kroeg is eerder een randverschijnsel. | |
Jaroon | donderdag 3 december 2015 @ 16:30 |
Maar wel vaak een belangrijk iets in grote steden. | |
phpmystyle | donderdag 3 december 2015 @ 22:34 |
Zelfde prijsniveaus. | |
Jaroon | vrijdag 4 december 2015 @ 10:08 |
Niet het geval: http://www.standard.co.uk(...)-won-t-a3093916.html | |
Pietverdriet | vrijdag 4 december 2015 @ 10:12 |
![]() Grappig dat ze bierland nummer 1, Duitsland, er niet bij zetten. Vraag me verder af wat ze vergelijken, een pint bitter krijg je buiten de regeneilanden niet, maar op de regeneilanden krijg je smerig lager ipv een goed pils zoals in Duitsland of Tsjechië | |
Jaroon | vrijdag 4 december 2015 @ 10:15 |
Wat vergelijkt men idd? | |
Pietverdriet | vrijdag 4 december 2015 @ 10:18 |
Als je in Beieren bent en een Mass (Helles) besteld in een Biergarten krijg je een liter bier voor een meestal zeer schappelijke prijs, bestel Pils, krijg je een halve liter voor twee keer de prijs. Geen idee waarom, waarschijnlijk zien ze pils als iets Pruisisch | |
Fogel | vrijdag 4 december 2015 @ 10:19 |
Inderdaad vreemd dat ze Duitsland er niet bij hebben staan. Wat kost het daar voor een normale pilsachtige? Een halve liter normale pils kost in Noorwegen meestal tussen de 80 en 100 NOK. Da's in ponden (om het voor de overzichtskaart relevant te houden) 6,2-7,7 GBP. | |
Jaroon | vrijdag 4 december 2015 @ 10:20 |
Ik kan mij ook niet herinneren dat Spanje duurder was dan Nederland. Ik vond het ronduit goedkoop. | |
Jaroon | vrijdag 4 december 2015 @ 10:22 |
http://www.goeuro.com/beer-price-index Een andere bier prijslijst. | |
Pietverdriet | vrijdag 4 december 2015 @ 10:25 |
Rond de 1,30-1,40 voor een 0,2 glas in een kroeg op de hoek meen dat ik 2,50 betaal voor een 0,4 bij de griek Bij mijn stamkroeg in Dùsseldorf, 0,25: 1,65 voor een Alt (die ze in die kroeg zelf brouwen, een Premium bier dus) | |
HSG | zondag 6 december 2015 @ 08:50 |
Dit dus. Afgelopen zomer heb ik met mijn vriendin op een terrasje een speciaalbier en een wijn besteld. Bijna tien Euro kwijt. ![]() | |
#ANONIEM | zondag 6 december 2015 @ 08:51 |
Buiten komen ![]() | |
Jaroon | zondag 6 december 2015 @ 08:52 |
Dat is ook te veel. Maar het hangt er ook zeer vanaf waar je gaat zitten. Vaak is het even verderop of om de hoek een stuk goedkoper. En men blijft het gewoon vragen als er mensen blijven komen. | |
Jaroon | zondag 6 december 2015 @ 08:52 |
Dat is een grote stap voor je? | |
Leandra | zondag 6 december 2015 @ 09:10 |
Verbijsterend dat de horeca inkoop een (veel) hogere literprijs moet betalen, voor een fust nota bene, dan de klant per liter in de supermarkt betaalt als hij een kratje koopt ![]() | |
Pietverdriet | zondag 6 december 2015 @ 09:15 |
Dat ligt er maar aan, een kroegeigenaar die geen verplichtingen heeft aan brouwerij betaald dat niet, een zetbaas die slechts uitbaat wel. | |
Leandra | zondag 6 december 2015 @ 09:22 |
Ik ging uit van de prijzen zoals die in de prijslijst volgens de OP genoemd zijn. Geen idee wat een fust bier bij de drankhandel kost als je geen binding met een brouwer hebt. In Amersfoort is de drankhandel weer een van de grootste pandeigenaren als het gaat om panden met een horecavergunning. Overigens vraag ik me ook af of je Heineken gaat tappen als je daartoe niet verplicht bent ![]() | |
Elzies | zondag 6 december 2015 @ 09:27 |
De prijzen zijn inderdaad absurd. Daarom drinken vrienden ook steeds vaker in huiselijke kring. Anders is het onbetaalbaar. | |
Jaroon | zondag 6 december 2015 @ 09:28 |
En daar moet je dan gewoon allerlei belastingen over betalen als je het in je kroeg gaat tappen. Maar zoals gezegd. Je kan los van een brouwerij staan. Dat is een keuze. Vaak gebeurt dat niet omdat men het financieel anders niet trekt. Dat in Amersfoort is perfect legaal en slim. Waarom zou je het niet doen. Heineken is bij heel veel mensen populair. | |
Leandra | zondag 6 december 2015 @ 09:30 |
Ja, je kunt ook een huis zonder hypotheek kopen, dat is ook een keuze, maar wel een keuze die de meeste mensen niet hebben ![]() | |
Jaroon | zondag 6 december 2015 @ 09:34 |
Het is gewoon een bedrijf. Als ik een fruit en groentehandel begin laat ik mij toch ook niet financieel in de houdgreep nemen door 1 bepaalde teler die veel voor mij betaald? Het is een keuze. | |
#ANONIEM | zondag 6 december 2015 @ 10:02 |
Je zou verwachten dat de zelfverklaarde liberalen van de VVD wel een constructie bedacht zouden hebben om ervoor te zorgen dat ondernemers tegen dergelijke molochs beschermd zijn. Maar nee. Die kiezen de kant van de multinational. En hoe je dergelijk kapitalistisch parasitisme bestrijdt? Geen idee. Boycotten gaat bijna niet, want vrijwel alle cafés zijn op een dergelijke manier opgezet. | |
Jaroon | zondag 6 december 2015 @ 10:06 |
Vaak omdat men graag de back up van de brouwerij nodig heeft. Je kan ook geheel zelf iets starten. | |
Pietverdriet | zondag 6 december 2015 @ 12:57 |
Het is niet zo dat mensen ertoe gedwongen worden, ze gaan geheel vrijwillig dit soort constructies aan. Verder snap ik niet zo goed waarom je dit tot een VVD issue benoemd anders dan dat je weer eens gal kan spugen. | |
#ANONIEM | zondag 6 december 2015 @ 12:59 |
Duidelijk. | |
Reya | zondag 6 december 2015 @ 13:01 |
Dit draagt weinig bij, he. | |
Merel1808 | zondag 6 december 2015 @ 20:17 |
Een fust Heineken bij de drankenhandel is misschien een tientje goedkoper. Maar als je geen pand van Heineken hebt kun je op de fustprijs ook nog wel wat korting bedingen, dus ik denk dat het uiteindelijk weinig uitmaakt. De fusten zijn in het algemeen gewoon belachelijk duur ten opzichte van de supermarktverpakkingen. | |
Blue_Panther_Ninja | zondag 6 december 2015 @ 21:20 |
Heineken ![]() | |
Pietverdriet | zondag 6 december 2015 @ 22:31 |
Een vriend van mij heeft een kroeg, en is eigenaar van het pand en alles wat er in staat. Hij betaald echt niet een tientje minder, maar duidelijk minder, en krijgt daarboven allerlei andere goodies, zodat hij niet van biermerk veranderd. | |
derLudolf | zondag 6 december 2015 @ 23:57 |
Dat deden wat Turken met een discotheek hier in de buurt. ¤25 entree cash te betalen en dan onbeperkt drinken. Bier was sowieso een of ander vaag merk en veel sterk ook. Mgr goed, meestal werd na sluitingstijd nog even paar honderd liter bier weggespoeld. Dat werkt wel makkelijk als je geen contact hebt met brouwerij. Als je op papier bier verkoopt voor ¤10, terwijl je het in praktijk voor zeg ¤2,50 inkoopt (moet lukken, dit voorjaar 50L fusten voor ¤83,50 inclusief gekocht). Kun je per liter ¤7,50 witwassen | |
Merel1808 | maandag 7 december 2015 @ 07:57 |
Ik heb het idee dat wij een aardige deal met Heineken hebben, wij betalen ¤135 incl. BTW per fust. Stel dat je met de beste deal van de wereld ¤100 per fust betaalt (ruim ¤60 goedkoper dan de adviesprijs van Heineken), betaal je alsnog ¤2/liter en dat is ruim meer dan de prijs die de consument in de supermarkt betaalt, want Heineken is elke week wel ergens in de aanbieding. | |
Jaroon | maandag 7 december 2015 @ 08:01 |
Dan gaat het weer over iets dat nog draait en open is...... | |
LXIV | maandag 7 december 2015 @ 09:49 |
In de kroeg betaal je natuurlijk niet zozeer voor het bier, maar vooral voor het aanwezig zijn in de kroeg zelf. Ook met die hoge fustprijzen is maar een deel van de prijs voor het bier zelf. Nu ik geen grote hoeveelheden bier meer drink in de kroeg (hooguit 3 of 4 biertjes), maakt het me eigenlijk niet meer uit. | |
Jaroon | maandag 7 december 2015 @ 09:52 |
Natuurlijk. Een pannenkoek thuis kost 5 cent en in een pannenkoeken restaurant 15 euro. | |
Merel1808 | maandag 7 december 2015 @ 09:57 |
Maar het pannenkoekenmeel, de eieren en de melk zijn voor het restaurant niet onverklaarbaar 2x zo duur als voor de gewone consument. | |
Jaroon | maandag 7 december 2015 @ 09:58 |
Hangt er vanaf of je een wurgcontract aangaat met een beslagleverancier. | |
Merel1808 | maandag 7 december 2015 @ 10:20 |
Maar als je geen wurgcontract hebt afgesloten en met eigen geld je hele toko hebt betaald, kun je wel beslag kopen voor dezelfde prijs als de mensen thuis. Als je bier wil verkopen in plaats van beslag is dat ineens niet meer mogelijk. | |
Jaroon | maandag 7 december 2015 @ 10:23 |
Volgens mij kan dat wel. Alleen zijn fusten niet in de aanbieding over het algemeen. Je kan als kroeg flesjes kopen bij de supermarkt lijkt mij.......als je je afdrachten aan belasting etc. maar doet. | |
Pietverdriet | maandag 7 december 2015 @ 11:04 |
Een goede deal klinkt mij eerder 50% van de adviesprijs betalen en een bonus als je meer als X vaten per jaar afneemt. | |
Jaroon | maandag 7 december 2015 @ 11:09 |
Kroegen maken natuurlijk ook deals. Zeker als men goed omzet. | |
Pietverdriet | maandag 7 december 2015 @ 11:21 |
niet als je als kroeguitbater de boel huurt van een brouwerij of drankenhandel | |
Jaroon | maandag 7 december 2015 @ 11:23 |
Nee. Maar daar waren we het al over eens. Dat is een keus en iemand weet waar die aan begint. | |
NLinDE | maandag 7 december 2015 @ 12:40 |
Ik betaal +/- ¤100,00 voor 50L Bitburger, en krijg ieder kwartaal per 100L ¤35,00 terug van de brouwerij. Vindt ik redelijk.. Wordt ook elke week gebracht en leergut wordt meegenomen. Het zou goedkoper kunnen als ik zelf ga slepen. In de week gaat er gemiddeld 200L Bitburger doorheen. | |
Leandra | maandag 7 december 2015 @ 12:55 |
Maar het zou pas echt vreemd zijn als het beslag voor de pannenkoeken het restaurant (met haar gigantische afname) meer zouden kosten dan het beslag je thuis kost.... | |
Bram_van_Loon | maandag 7 december 2015 @ 16:07 |
Zou je bij een goede deal niet een hoeveelheidskorting moeten krijgen? Is zo'n fust niet een relatief goedkopere verpakking en is de distributie van het bier niet relatief goedkoper (per liter dus) dan wanneer je losse blikjes koopt? | |
Bram_van_Loon | maandag 7 december 2015 @ 16:12 |
In plaats daarvan zou ik eerder voor abdijbieren en allerlei gespecialiseerde bieren (bijv. witbier) kiezen maar dat ben ik. Misschien wou hij even de hypocrisie van de VVD aantonen zodat mensen gewaarschuwd zijn en weten waarvoor ze (niet) stemmen? Altijd roepen dat je je hard maakt voor de kleine ondernemer en de hardwerkende Nederlander terwijl je de NV's hun belangen behartigt, ook op het moment dat dat ten koste gaat van de kleine ondernemers en de hardwerkende Nederlanders. | |
derLudolf | maandag 7 december 2015 @ 16:12 |
Misschien wel, maar supermarktprijzen liggen vaak ook net onder de kostprijs. Er is wel tapbier voor rond de euro per liter, Oettinger is grootste brouwer van Duitsland. Marketingstrategie: marktpenetratie, een product goed en goedkoop aanbieden. Geen cafés inrichten, geen reclames alleen goedkoop bier http://www.getraenke-taxi(...)ls-50l-fass-25-pfand | |
Bram_van_Loon | maandag 7 december 2015 @ 16:16 |
Als het in de aanbieding is? | |
Merel1808 | maandag 7 december 2015 @ 16:55 |
De korting die de brouwer je geeft is natuurlijk gebaseerd op de hoeveelheid die je afneemt. Ze gaan iemand die een fust per maand bestelt niet dezelfde prijs geven als iemand die 100 fusten per week bestelt neem ik aan. En ik zou inderdaad verwachten dat het voor de brouwerij goedkoper is om fusten uit te leveren, maar dat vertaalt zich op het moment helaas niet terug in de prijs. |