Mee eens, alleen kun je dat die eetcafé's niet aanrekenen. Hun kosten zijn gewoon veel hoger dan voor die in Duitsland bijvoorbeeld. De huren, loonkosten (sociale lasten, pensioenpremies!), energie. Daar ga je echt niet mee lachen. Ze mogen blij zijn als ze nog wat over houden van die hoge maaltijdprijzen.quote:Op dinsdag 1 december 2015 22:03 schreef Dwersdriever het volgende:
[..]
Persoonlijk verbaas ik me toch ook wel vaak over de redelijk forse prijzen die bijvoorbeeld eetcafés durven te vragen voor redelijk eenvoudige gerechten. Als ik vlak over de grens in Duitsland ga eten ben ik (bij een eenvoudige maaltijd) vaak veel voordeliger uit dan hier.
Het zoveelste vb van "laten we het eerst kapot maken en dan zien we het later wel" Terwijl o.a. bruine kroegen een belangrijke rol speelden in het sociale leven van veel mensen.quote:Op woensdag 2 december 2015 12:36 schreef bloodymary1 het volgende:
[..]
Ook al zoiets ja. En toen het rookverbod werd ingevoerd riep iedereen dat het slecht zou zijn voor de horeca, maar dat werd dan tegen gesproken. Nu gaat het ene na het andere café failliet en in de rest is geen zak meer te doen. Maar nu hoor je niemand toegeven dat dat door het rookverbod komt. Terwijl dat toch wel duidelijk is.
Na aanleiding van dit topic zeggen onze politici dan dat het komt door de hoge bierprijzen.quote:Op woensdag 2 december 2015 12:36 schreef bloodymary1 het volgende:
[..]
Ook al zoiets ja. En toen het rookverbod werd ingevoerd riep iedereen dat het slecht zou zijn voor de horeca, maar dat werd dan tegen gesproken. Nu gaat het ene na het andere café failliet en in de rest is geen zak meer te doen. Maar nu hoor je niemand toegeven dat dat door het rookverbod komt. Terwijl dat toch wel duidelijk is.
Mensen die het over Horecaprijzen hebben, hebben over algemeen geen idee wat de kosten zijn.quote:Op woensdag 2 december 2015 13:00 schreef paddy het volgende:
Hoe zit het met de huur van de panden door een uitbater? De stroom/water/gas/elektra? Personeel heb je ook nodig op drukke dagen.
Ik vind het een beetje dom om te verwachten dat je maar iets meer betaalt dan een biertje in een winkel. Daar reikt men mij de bier bijvoorbeeld niet aan per flesje (personeel)
De huur is vaak enorm hoog.
Ik zit mij soms juist af te vragen hoe ze dat kunnen betalen bovenop de inkoop van goederen/bier/wijn etc etc
Wat kost inkoop? Hoeveel verdien je netto op een flesje op een slechte dag?
Ik zie nl om mij heen best vaak een cafe sluiten omdat ze de huur van het pand niet meer kunnen betalen.
Bijna niets klopt niet, maar het is niet zo dat je er ondanks je inzet rijk van kan worden. Dan moet je een hele keten hebben. Dan maak je geen 8 tot 10 uur.quote:Op woensdag 2 december 2015 13:06 schreef raptorix het volgende:
[..]
Mensen die het over Horecaprijzen hebben, hebben over algemeen geen idee wat de kosten zijn.
Ik sprak vorige week nog even met de kroegeigenaar, maar ondanks dat dat een redelijk lopende kroeg is, hou je er bijna niets aan over.
Ook voor de invoering van het rookverbod stikte het in de horeca van de faillissementen. Ik sluit niet uit dat het een rol kan spelen, maar de redenen zijn veel gecompliceerder.quote:Op woensdag 2 december 2015 12:39 schreef Jaroon het volgende:
[..]
Het zoveelste vb van "laten we het eerst kapot maken en dan zien we het later wel" Terwijl o.a. bruine kroegen een belangrijke rol speelden in het sociale leven van veel mensen.
Je ziet ook dat de grotere horecaketens veel scherper kunnen onderhandelen en dus gezondere marges hebben dan individuele ondernemers.quote:Op woensdag 2 december 2015 12:49 schreef raptorix het volgende:
Belangrijk verschil, supermarkten kopen natuurlijk heel heel groot in, en hebben extreem goede inkopers die die markt heel goed kennen, de echt grote boys zoals AH en Jumbo zullen er ook niet voor terugdeinzen om desnoods een merk uit de supermarkt te laten, wellicht dat de kroegen eens moeten gaan kijken of ze gezamelijk kunnen inkopen.
Dat is niet het punt van dit topic. Het gaat niet om de consumentenprijs, maar om het feit dat de inkoopsprijs voor een kroegbaas bijna het dubbele is van die van een retailer.quote:Op woensdag 2 december 2015 13:13 schreef paddy het volgende:
Ik snap alleen niet dat mensen ervan uitgaan dat ze voor bijna hetzelfde geld een biertje kunnen kopen als dat ze dat thuis doen. Raar dat mensen zo denken.
Dat klopt ook wel, maar 17,50 euro voor sateh met friet en salade kan een reden zijn om niet meer te komen. Je ziet bij mij in de stad wel steeds meer eetgelegenheden met hoofdgerechten van tussen de 10 en 12,50 euro. Daar zit het vaak stampvol.quote:Op woensdag 2 december 2015 12:39 schreef bloodymary1 het volgende:
[..]
Mee eens, alleen kun je dat die eetcafé's niet aanrekenen. Hun kosten zijn gewoon veel hoger dan voor die in Duitsland bijvoorbeeld. De huren, loonkosten (sociale lasten, pensioenpremies!), energie. Daar ga je echt niet mee lachen. Ze mogen blij zijn als ze nog wat over houden van die hoge maaltijdprijzen.
Mensen hadden gewoon veel meer te besteden aan dat soort zaken.quote:Op woensdag 2 december 2015 13:18 schreef Dwersdriever het volgende:
[..]
Ook voor de invoering van het rookverbod stikte het in de horeca van de faillissementen. Ik sluit niet uit dat het een rol kan spelen, maar de redenen zijn veel gecompliceerder.
Het rookverbod is een leuke katalysator geweest, maar zeker geen hoofdreden.quote:Op woensdag 2 december 2015 15:12 schreef Jaroon het volgende:
[..]
Mensen hadden gewoon veel meer te besteden aan dat soort zaken.
Het is en was te duur. Bruine kroegen vaak daar gelaten is bediening erg vaak beneden peil inderdaad. Dat in combinatie.......met ook nog een rookverbod zorgt voor veel faillissementen. En zeker de restaurants moeten eens achter hun oren krabben als het gaat over prijzen die men vraagt. Dan kan je net zo goed HEEL erg goed thuis iets ZEER fraais in korte tijd klaarmaken.......voor dat soort prijzen.Ik zie het bij mijzelf en vrienden. We gaan nauwelijks nog "even"wat eten. Het valt toch altijd tegen.quote:Op woensdag 2 december 2015 15:17 schreef Straatcommando. het volgende:
[..]
Het rookverbod is een leuke katalysator geweest, maar zeker geen hoofdreden.
De horeca in Nederland sowiesowaardeloze bediening, achterlijke prijzen.
Daar komen ze het dan ook voor brengen. De prijs interesseert me niet zoveel, het probleem is dat de uitbater niks te kiezen heeft en er dus geen concurrentie is. Als er concurrentie is en het is nog steeds duur, dan is dat maar zo.quote:Op woensdag 2 december 2015 13:19 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Dat is niet het punt van dit topic. Het gaat niet om de consumentenprijs, maar om het feit dat de inkoopsprijs voor een kroegbaas bijna het dubbele is van die van een retailer.
Ik denk dat het geen discussie meer behoeft dat dankzij het rookverbod een groot deel van de cafés zijn deuren kon sluiten. Zeker de wat kleinere horecazaken. De gezellige oud-bruine kroeg behoort inmiddels tot het verleden. Logisch, want het gros van de klanten waren rokers en die gaven geld uit aan bier. Ik vind een kroeg zonder asbak geen hol aan. Sinds het rookverbod ga ik ook een stuk minder uit. Dan prefereer ik een terras waar je nog kunt roken.quote:Op woensdag 2 december 2015 13:18 schreef Dwersdriever het volgende:
[..]
Ook voor de invoering van het rookverbod stikte het in de horeca van de faillissementen. Ik sluit niet uit dat het een rol kan spelen, maar de redenen zijn veel gecompliceerder.
Nou in 013 heeft men de prijs van een flesje hoegaarden witbier naar van 3.75 naar 5 euro verhoogd bij de opening van de nieuwe zaal en een normaal pilsje voor 2.50. Die is daar totaal scheef getrokken.quote:Op woensdag 2 december 2015 15:59 schreef Fogel het volgende:
Dan drink je toch wat anders dan pils? De verhouding is bijvoorbeeld een stuk minder "scheef" bij speciaalbier.
Dat is wel degelijk een discussie. De verhoging van de alcoholleeftijd, de economische crisis en de (mythe) over de prijsstijgingen bij de invoering van de euro spelen ook belangrijke rollen. Het aantal cafés in Nederland was ook voor de invoering van het rookverbod al aan het dalen. Verder zijn de eisen van het publiek aan het veranderen. De verschuiving van het traditionele bruine café naar andere concepten (cocktailbars, koffiezaken, loungebars en dergelijke) is ook al veel langer aan de gang dan de invoering van het rookverbod. De wereld verandert. De consument verandert. De horeca verandert.quote:Op woensdag 2 december 2015 15:50 schreef Elzies het volgende:
[..]
Ik denk dat het geen discussie meer behoeft dat dankzij het rookverbod een groot deel van de cafés zijn deuren kon sluiten.
Je kan het gewoon zelf financieren en een beperkt contract aan gaan met een brouwerij.quote:Op woensdag 2 december 2015 15:46 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Daar komen ze het dan ook voor brengen. De prijs interesseert me niet zoveel, het probleem is dat de uitbater niks te kiezen heeft en er dus geen concurrentie is. Als er concurrentie is en het is nog steeds duur, dan is dat maar zo.
Wat er in feite gebeurt is dat brouwerijen die panden gewoon uitmelken, terwijl de pachters met schulden blijven zitten en het UWV voor het personeel kan dokken bij de regelmatig terugkerende faillissementen. Nou mag je van mij best een mooi rendement halen op de verhuur van een horecapand, op deze manier zijn de verhoudingen met degenen die het werk doen helemaal scheef en is de markt totaal oneerlijk.
Dat wordt allemaal mogelijk gemaakt door het vergunningsbeleid van de gemeenten, en de centrale overheid die dat soort contracten toestaat. Dat kan heel goed anders.
Misschien lust iemand alleen normaal bier?quote:Op woensdag 2 december 2015 15:59 schreef Fogel het volgende:
Dan drink je toch wat anders dan pils? De verhouding is bijvoorbeeld een stuk minder "scheef" bij speciaalbier.
Op een of andere weirdo manier was dat een tijd lang inderdaad relatief goedkoop.quote:Op woensdag 2 december 2015 16:19 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Nou in 013 heeft men de prijs van een flesje hoegaarden witbier naar van 3.75 naar 5 euro verhoogd bij de opening van de nieuwe zaal en een normaal pilsje voor 2.50. Die is daar totaal scheef getrokken.
Toen ik nog studeerde pakten we altijd het bier met de laagtes prijs per hoeveelheid alcohol, dat was meestal een duvel.
Wat kost een fles Hoegaarden in de supermarkt dan?quote:Op woensdag 2 december 2015 16:19 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Nou in 013 heeft men de prijs van een flesje hoegaarden witbier naar van 3.75 naar 5 euro verhoogd bij de opening van de nieuwe zaal en een normaal pilsje voor 2.50. Die is daar totaal scheef getrokken.
Toen ik nog studeerde pakten we altijd het bier met de laagtes prijs per hoeveelheid alcohol, dat was meestal een duvel.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |