bronquote:Misset Horeca meldde op haar website dat Heineken de prijzen voor Horeca-verpakkingen opnieuw verhogen gaat. Vilein schreef men dat ondernemers ‘de inmiddels traditionele, jaarlijkse brief met prijsverhogingen hadden ontvangen’ – niet alleen is dat een waarheid als een koe, het gebeurde soms zelfs drie keer per jaar – maar verder wijdt Misset er geen kritisch woord aan. Onterecht!
Heineken Nederland directeur Pascal Gilet mag op de site rustig klagen dat alles duurder wordt – je zou bijna medelijden met hem krijgen – en dat de stijging dus niet onrealistisch is. Dat zal best zo zijn, maar waarom alweer de Horecaprijs verhogen? Een café kan tegenwoordig niet zonder plaatsvervangende schaamte de verkoopprijs voor een glas pils bepalen, zo idioot ver staat die nu af van de winkelprijs (lees: supermarkt). En dat begint op een pijnlijke vorm van euthanasie op een belangrijke beroepsgroep te lijken (lees: moord met voorbedachten rade)!
Heineken verhoogt de inkoopprijs voor een fust bier van 50 liter naar ¤ 133,39, een stijging van 2,6%. Met deze verhoging is de prijs voor een 50 liter fust over 10 jaar tijd met 57 % gestegen – maar de prijs in de supermarkt veranderde nauwelijks. Schermafdruk 2015-11-29 21.53.52Eind november 2012 kostte een krat Heineken (24 flesjes 30 cl) namelijk ¤ 14,19: bij Albert Heijn ging het in die maand in de ramsj voor slechts ¤ 9,99. Afgelopen week was Heineken weer in de aanbieding bij Albert Heijn: een krat ging voor ¤ 9,99 over de toonbank, afgeprijsd van ¤ 14,19.
Hé, da’s toevallig. Geen cent duurder in de supermarkt. Hoe anders is dat voor een kroegbaas!
Prijskaartje
Een café betaalde in 2012 ¤ 108,75 en zo meteen ¤ 133,39: bijna 23% en ruim 24 euro meer per fust. Dat is ¤ 161,40 inclusief BTW en dus ¤ 3,23 per liter. En hier zit voor mij de pijn: ja, meneer Gilet! Want in de supermarkt betalen wij tussen de ¤ 1,38 (ramsj) en ¤ 1,97 (adviesprijs) per liter. Een caféhouder betaalt standaard ruim een euro meer per liter dan het winkelend publiek , en bij de ramsj prijs zelfs meer dan het dubbele – en dan moet hij nog beginnen. Alles wordt duurder, en het zijn wij (de consumenten) die daardoor uiteindelijk de meeste pijn lijden.
fust-50-liter-heineken_1Want u wilt ons het ‘op café gaan’ ontnemen, althans meneer Gilet, zo lijkt het: waarom moet een mooi getapt glas Heineken in een café tussen ¤2,50 en ¤ 3,50 kosten? Dat is een glas van een kwart liter: vijf tot zeven maal zoveel dus als in de supermarkt! Dat is toch niet vol te houden voor de ondernemer? Als u liever van die gezellige cafés af bent, waarom zegt u dat dan niet gewoon? Da’s wel zo eerlijk en duidelijk. Kunt u van al die A-locaties meteen supermarkten maken, uw academisch geschoolde accountmanagers omvormen tot geinige Harrie Piekema’s zodat die puntgave jongens en meisjes ook eens weten wat werken is. En wij trekken ons wel terug in de proeflokalen van de brouwcafés en lokale brouwerijen waar we met liefde een eerlijke prijs voor een eerlijk product betalen – heeft u van ons ook geen hinder meer. Dag monsieur Gilet!
Terechte klacht!quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:11 schreef bloodymary1 het volgende:
Maar dit gaat toch niet over bier? Dit gaat over Heineken...
Zal best, ik drink het niet. De grote brouwers in Nederland (Heineken, Bavaria, Grolsch en het concern waar Jupiler, Hertog Jan en Dommelsch onder vallen) doen allemaal hetzelfde. Heineken is wel met afstand de grootste speler in de markt trouwens.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:11 schreef bloodymary1 het volgende:
Maar dit gaat toch niet over bier? Dit gaat over Heineken...
Hey, daar is de schrik der zeequote:Op dinsdag 1 december 2015 17:11 schreef bloodymary1 het volgende:
Maar dit gaat toch niet over bier? Dit gaat over Heineken...
Echt. Tap dan gewoon amstel of een ander pils.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:11 schreef bloodymary1 het volgende:
Maar dit gaat toch niet over bier? Dit gaat over Heineken...
Niemand let ze om een Duits pils te tappen natuurlijk.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:14 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Zal best, ik drink het niet. De grote brouwers in Nederland (Heineken, Bavaria, Grolsch en het concern waar Jupiler, Hertog Jan en Dommelsch onder vallen) doen allemaal hetzelfde. Heineken is wel met afstand de grootste speler in de markt trouwens.
Amstel is ook Heineken.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:19 schreef IkStampOpTacos het volgende:
[..]
Echt. Tap dan gewoon amstel of een ander pils.
Ja en nee. Soms zijn er bepalingen opgenomen waar in staat dat een kroeg maximaal zoveel liter of euro mag verkopen aan bier dat niet uit het pakket van de brouwer komt. Sowieso moet het 'standaardpils' (en dat kan bij Heineken dus Heineken, Amstel of Brand zijn) op de gewone tap.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:20 schreef IkStampOpTacos het volgende:
[..]
Niemand let ze om een Duits pils te tappen natuurlijk.
Dit.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:14 schreef Intellectueel het volgende:
Dat krijg je ervan wanneer je een café opent met de brouwerij als grote broer die de prijzen bepaalt. Heel de horeca mag van mij in elkaar donderen met al die belachelijke prijzen van ze.
Open dan een eigen kroeg in plaats van je ziel te verpanden aan de grote coöperaties en dan te janken dat ze je misbruiken.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:24 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Ja en nee. Soms zijn er bepalingen opgenomen waar in staat dat een kroeg maximaal zoveel liter of euro mag verkopen aan bier dat niet uit het pakket van de brouwer komt. Sowieso moet het 'standaardpils' (en dat kan bij Heineken dus Heineken, Amstel of Brand zijn) op de gewone tap.
Jawel, veel uitgaansgelegenheden hebben een contract met een brouwer en dan mag je alleen dingen verkopen van dat merk. Dus hebben ze iets met Heineken dan zal je daar geen Hertog Jan zien. Betekend ook dat als je iets wil verkopen dat niet bij de brouwer te krijgen is je het ook niet mag verkopen, en ik geloof dat je best een flinke boete kan krijgen als ze erachter komen.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:20 schreef IkStampOpTacos het volgende:
[..]
Niemand let ze om een Duits pils te tappen natuurlijk.
Die vaasjes amstel zetten ze hier in ieder geval overal voor 2 euro op de bar.quote:
Lekker makkelijk schuld afschuiven dan terwijl het werkelijke probleem is dat ze zo dom zijn een voor hun nadelig contract af te sluiten.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:31 schreef Bluurgh het volgende:
[..]
Jawel, veel uitgaansgelegenheden hebben een contract met een brouwer en dan mag je alleen dingen verkopen van dat merk. Dus hebben ze iets met Heineken dan zal je daar geen Hertog Jan zien. Betekend ook dat als je iets wil verkopen dat niet bij de brouwer te krijgen is je het ook niet mag verkopen, en ik geloof dat je best een flinke boete kan krijgen als ze erachter komen.
Gelukkig bestellen we in 'mijn' kroeg het bier bij een onafhankelijk bezorgbedrijf. Wil je een keer een apart maandbiertje, dan kan dat gewoon. En een flesje hertog/heineken is 2,20 euro, best een acceptabele prijs.
'Gewoon' je eigen kroeg beginnen is nog niet zo eenvoudig. Een groot deel van de panden met een horecabestemming is nu eenmaal in eigendom van de brouwers. Je mag niet zo even een oude kledingzaak overnemen en daar biertjes in gaan verkopen.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:33 schreef IkStampOpTacos het volgende:
[..]
Lekker makkelijk schuld afschuiven dan terwijl het werkelijke probleem is dat ze zo dom zijn een voor hun nadelig contract af te sluiten.
Zijn zulke bepalingen niet gewoon in strijd met de wet?quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:24 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Ja en nee. Soms zijn er bepalingen opgenomen waar in staat dat een kroeg maximaal zoveel liter of euro mag verkopen aan bier dat niet uit het pakket van de brouwer komt.
Voor zover ik weet is dit een nogal schimmig gebied, maar is het dermate gemeengoed dat iedereen eraan gewend is als ware het legaal.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:47 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Zijn zulke bepalingen niet gewoon in strijd met de wet?
Mocht een kroeg omvallen door deze constructie zouden ze nog best een zaak kunnen hebben denk ik.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:49 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Voor zover ik weet is dit een nogal schimmig gebied, maar is het dermate gemeengoed dat iedereen eraan gewend is als ware het legaal.
Blijkbaar valt het tegen. Enig idee hoeveel kroegen er ieder jaar omvallen?quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:50 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Mocht een kroeg omvallen door deze constructie zouden ze nog best een zaak kunnen hebben denk ik.
Geen idee. Enig idee hoeveel van hen een zaak aanspannen?quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:50 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Blijkbaar valt het tegen. Enig idee hoeveel kroegen er ieder jaar omvallen?
Ook niet, maar als er een ondernemer gewonnen zou hebben van Heineken, dan hadden we dat vast wel ergens gehoord. Denk je niet?quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:51 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Geen idee. Enig idee hoeveel van hen een zaak aanspannen?
In dat geval is er dus geen probleem. Kroegen die omvallen hebben blijkbaar dus echt geen levensvatbaarheid, wurgcontract of niet.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:52 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Ook niet, maar als er een ondernemer gewonnen zou hebben van Heineken, dan hadden we dat vast wel ergens gehoord. Denk je niet?
En het is ook lastig om de gevolgtrekking vast te stellen denk ik. Normaal valt een kroeg, omdat er te weinig mensen komen. Waarom is dat? Omdat het een saaie tent is, omdat de prijzen te hoog zijn? De barvrouw te lelijk? Geen idee. Toon maar aan dat het de schuld van het wurgcontract is. Volgens mij is dat niet te doen.
Dan moet je dus volledig vanaf 0 beginnen. Probeer maar eens een nieuwe vergunning te krijgen als kroeg X te koop staat.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:30 schreef IkStampOpTacos het volgende:
[..]
Open dan een eigen kroeg in plaats van je ziel te verpanden aan de grote coöperaties en dan te janken dat ze je misbruiken.
Klopt. En ze hebben soms een enorme invloed.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:34 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
'Gewoon' je eigen kroeg beginnen is nog niet zo eenvoudig. Een groot deel van de panden met een horecabestemming is nu eenmaal in eigendom van de brouwers. Je mag niet zo even een oude kledingzaak overnemen en daar biertjes in gaan verkopen.
Niet perse. Een berucht fenomeen in Groningen zijn/waren de kroegen van Kooistra. Kooistra was eigenaar van de panden en verpachtte deze aan de uitbaters tegen een erg hoge huurprijs en met een verplicht contract bij een brouwer (ik geloof dat ook de brouwer een aandeel in de panden had, maar dat zou ik het boek daarover moeten opzoeken). Daardoor hadden de uitbaters vrijwel geen controle over het grootste deel van de kosten. Terwijl de kroegen altijd gewoon vol zaten (want studentenstad), ging er regelmatig eentje failliet omdat de uitbater zijn schulden aan kooistra en de brouwer niet meer kon voldoen. Omdat de kroegen altijd vol zaten leek het erg aantrekkelijk om een kroeg te runnen, daardoor waren er altijd weer kandidaten voor te vinden en de kroeg door te laten gaan. Overigens waren er niet alle uitbatersslachtoffer,er waren er ook die hier lachend aan mee werkten. De zaak failliet, oud duur personeel er uit en doorstarten met jong goedkoop personeel.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:54 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
In dat geval is er dus geen probleem. Kroegen die omvallen hebben blijkbaar dus echt geen levensvatbaarheid, wurgcontract of niet.
Dit is overigens wel kort door de bocht. Het is redelijk normaal dat sportkantines alleen mogen schenken tot bepaalde tijden. In de meeste gemeenten wordt dit ook gehandhaafd.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:56 schreef Bluurgh het volgende:
[..]
Klopt. En ze hebben soms een enorme invloed.
Waar 'mijn' kroeg is, zijn ook de meeste uitgaansgelegenheden van 1 persoon en verbonden aan 1 brouwer. Een jaartje of twee geleden kregen wij ineens te horen van de gemeente dat (sport)verenigingen ineens aan minimale prijzen moesten voldoen, geen happyhour meer mochten hebben en alleen tussen 20:00 en 22:00 mochten schenken.
Bleek dat die persoon dus redelijk wat invloed had bij de gemeente en dat via het 'sportieve' aspect erdoorheen probeerde te drukken, wetende dat er genoeg kroegen zijn die als een niet sportvereniging doorgaan (zoals wij) en waar best wat gezopen wordt. Maar dat waren voor hem personen die niet bij hem aan de bar zaten en daar kon hij niets aan verdienen, dus moest het maar aan banden gelegd worden.
Uiteindelijk met wat sterke argumenten de gemeente weten over te halen dat die dingen gewoon niet haalbaar zijn en zo is het van tafel gegaan), maar zo krijg je wel door hoe groot de invloed van bepaalde horeca kan zijn. Want had dit doorgegaan dan waren er zo 4/5 kroegen dichtgegaan, niet omdat ze slecht bezocht werden ofzo maar omdat ze als concurrentie werden gezien door iemand die in het 'normale' segment een monopolie heeft.
Interessante casus. Heb je een linkje naar de uitspraken?quote:Op dinsdag 1 december 2015 20:40 schreef Joppy het volgende:
[..]
Niet perse. Een berucht fenomeen in Groningen zijn/waren de kroegen van Kooistra. Kooistra was eigenaar van de panden en verpachtte deze aan de uitbaters tegen een erg hoge huurprijs en met een verplicht contract bij een brouwer (ik geloof dat ook de brouwer een aandeel in de panden had, maar dat zou ik het boek daarover moeten opzoeken). Daardoor hadden de uitbaters vrijwel geen controle over het grootste deel van de kosten. Terwijl de kroegen altijd gewoon vol zaten (want studentenstad), ging er regelmatig eentje failliet omdat de uitbater zijn schulden aan kooistra en de brouwer niet meer kon voldoen. Omdat de kroegen altijd vol zaten leek het erg aantrekkelijk om een kroeg te runnen, daardoor waren er altijd weer kandidaten voor te vinden en de kroeg door te laten gaan. Overigens waren er niet alle uitbatersslachtoffer,er waren er ook die hier lachend aan mee werkten. De zaak failliet, oud duur personeel er uit en doorstarten met jong goedkoop personeel.
Overigens zijn hier ook meer dan genoeg rechtszaken over geweest.
Ik heb geen linkjes naar uitspraken van de rechter, ik ben ook weer niet zo bekend met die rechtszaken an sich (ik weet niet eens wat de uitspraken precies waren en waar ik die precies kan vinden). Wel heb ik een linkje naar het boek (via google) en verder kan je googlen op Sjoerd Kooistra of methode Kooistra.quote:Op dinsdag 1 december 2015 20:51 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Interessante casus. Heb je een linkje naar de uitspraken?
Ik ben wel benieuwd. Als er daadwerkelijk rechtszaken zijn geweest dan is het wellicht tijd voor actie vanuit de ACM.quote:Op dinsdag 1 december 2015 21:03 schreef Joppy het volgende:
[..]
Ik heb geen linkjes naar uitspraken van de rechter, ik ben ook weer niet zo bekend met die rechtszaken an sich (ik weet niet eens wat de uitspraken precies waren en waar ik die precies kan vinden). Wel heb ik een linkje naar het boek (via google) en verder kan je googlen op Sjoerd Kooistra of methode Kooistra.
De ACM heeft al eens een onderzoek gedaan. Dit was vooral gericht op de brouwers. Ongeveer 20% van de horeca is compleet vrij in haar keuze van brouwer. De overige 80% heeft in meer of mindere mate binding met een brouwerij (varieert van bruikleen tap, tot financiering tot huur pand). 16% van de horecapanden zijn in eigendom van de brouwers. Helaas staat er niet bij hoe deze 16% is verdeeld. Een brouwer zal veel meer geinteresseerd zijn in panden met een hoge drankomzet (oftewel de zaken in de uitgaanscentra), dan in een rustig eetcafe'tje buiten het centrum.quote:Op dinsdag 1 december 2015 21:06 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Ik ben wel benieuwd. Als er daadwerkelijk rechtszaken zijn geweest dan is het wellicht tijd voor actie vanuit de ACM.
quote:Op dinsdag 1 december 2015 21:26 schreef Joppy het volgende:
[..]
De ACM heeft al eens een onderzoek gedaan. Dit was vooral gericht op de brouwers. Ongeveer 20% van de horeca is compleet vrij in haar keuze van brouwer. De overige 80% heeft in meer of mindere mate binding met een brouwerij (varieert van bruikleen tap, tot financiering tot huur pand). 16% van de horecapanden zijn in eigendom van de brouwers. Helaas staat er niet bij hoe deze 16% is verdeeld. Een brouwer zal veel meer geinteresseerd zijn in panden met een hoge drankomzet (oftewel de zaken in de uitgaanscentra), dan in een rustig eetcafe'tje buiten het centrum.
Ongezond hoog.quote:Op dinsdag 1 december 2015 21:34 schreef Reya het volgende:
Het valt me inderdaad op dat in Nederland de horecaprijzen vrij hoog zijn, en dan vooral voor bier en wijn.
Persoonlijk verbaas ik me toch ook wel vaak over de redelijk forse prijzen die bijvoorbeeld eetcafés durven te vragen voor redelijk eenvoudige gerechten. Als ik vlak over de grens in Duitsland ga eten ben ik (bij een eenvoudige maaltijd) vaak veel voordeliger uit dan hier.quote:Op dinsdag 1 december 2015 21:34 schreef Reya het volgende:
Het valt me inderdaad op dat in Nederland de horecaprijzen vrij hoog zijn, en dan vooral voor bier en wijn.
Dat klopt waarschijnlijk wel. Het heeft overigens niet altijd met panden te maken, vaak ook met financiering. Banken zijn niet altijd even gretig om te investeren in de redelijk grillige horecamarkt (volgens mij de branche met het hoogste percentage falende nieuwe ondernemingen, maar dat zou ik na moeten kijken) waardoor ondernemers voor financiering vaak zijn aangewezen op brouwerijen.quote:Op dinsdag 1 december 2015 21:33 schreef Janneke141 het volgende:
[..]Mooie bron.
Ik ben ook wel benieuwd naar een (geografische) verdeling inderdaad. Het schijnt zo te zijn dat Nijmegen-Centrum bijvoorbeeld maar drie 'vrije' kroegen heeft.
Mee eens. Krokodillentranen dit soort berichten.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:30 schreef IkStampOpTacos het volgende:
[..]
Open dan een eigen kroeg in plaats van je ziel te verpanden aan de grote coöperaties en dan te janken dat ze je misbruiken.
Waar dan? Goede locaties zijn inmiddels wel al in handen van brouwers denk je niet? Een nieuwe vergunning verkrijgen is ook niet erg makkelijk.quote:Op dinsdag 1 december 2015 22:27 schreef Kowloon het volgende:
[..]
Mee eens. Krokodillentranen dit soort berichten.
Geen café beginnen dan dus. En tevens zouden er meer nieuwe vergunningen kunnen worden aangeboden.quote:Op woensdag 2 december 2015 01:26 schreef tofastTG het volgende:
Waar dan? Goede locaties zijn inmiddels wel al in handen van brouwers denk je niet? Een nieuwe vergunning verkrijgen is ook niet erg makkelijk.
Men is ook afhankelijk omdat men het vaak zelf niet financieel onafhankelijk kan opzetten. Dus stapt men naar een brouwerij. Dan ga je vrijwillig een deal aan.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:07 schreef Janneke141 het volgende:
Geen echte nieuwsbron, maar voor achtergronden wel geschikt. Ik werd erop gewezen door een bevriende horeca-ondernemer.
[..]
bron
Dat drank in de supermarkt veel goedkoper is dan in de horeca is geen nieuws, dat is natuurlijk altijd zo geweest. Het is immers een volledig andere dienst die wordt verleend.
Veel mensen weten ook wel dat veel kroegen in eigendom zijn van de brouwerij, waarbij de kroegbaas onder een of andere pachtconstructie bijna volledig afhankelijk blijft van de brouwerij. Maar dat de verschillen in inkoopsprijs voor de groothandels/supermarkten en voor de horeca zo groot zijn, zal wellicht voor sommigen toch verrassend zijn.
Dit alles komt voort uit de, wereldwijd toch vrij unieke, constructie met de exclusieve brouwerscontracten. Een cafébaas heeft niet de mogelijkheid om over te stappen naar een andere, concurrerende brouwer; hij is immers geen eigendom van het pand want dat is de brouwer waarvan hij contractueel verplicht is de producten af te nemen - tegen de prijs die de brouwer eenzijdig kan bepalen. Daar bovenop is in dergelijke contracten vaak opgenomen dat óók het randassortiment (speciaalbier, frisdrank) daar moet worden gekocht.
Eigenlijk zijn de grote brouwers op deze manier dus legaal monopolist. En dat, lieve forumusertjes, is waarom een biertje in de kroeg al ¤[vul bedrag in, afhankelijk van de plaats waar je woont] kost.
Sinds het rookverbod is een kroeg geen echte kroeg meer. Ongeacht de prijs van een biertje.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:48 schreef Eenskijken het volgende:
Ik ga wel thuis zuipen. Net zo gezellig en een stuk goedkoper.
Ook al zoiets ja. En toen het rookverbod werd ingevoerd riep iedereen dat het slecht zou zijn voor de horeca, maar dat werd dan tegen gesproken. Nu gaat het ene na het andere café failliet en in de rest is geen zak meer te doen. Maar nu hoor je niemand toegeven dat dat door het rookverbod komt. Terwijl dat toch wel duidelijk is.quote:Op woensdag 2 december 2015 12:25 schreef Elzies het volgende:
[..]
Sinds het rookverbod is een kroeg geen echte kroeg meer. Ongeacht de prijs van een biertje.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |