bronquote:Misset Horeca meldde op haar website dat Heineken de prijzen voor Horeca-verpakkingen opnieuw verhogen gaat. Vilein schreef men dat ondernemers ‘de inmiddels traditionele, jaarlijkse brief met prijsverhogingen hadden ontvangen’ – niet alleen is dat een waarheid als een koe, het gebeurde soms zelfs drie keer per jaar – maar verder wijdt Misset er geen kritisch woord aan. Onterecht!
Heineken Nederland directeur Pascal Gilet mag op de site rustig klagen dat alles duurder wordt – je zou bijna medelijden met hem krijgen – en dat de stijging dus niet onrealistisch is. Dat zal best zo zijn, maar waarom alweer de Horecaprijs verhogen? Een café kan tegenwoordig niet zonder plaatsvervangende schaamte de verkoopprijs voor een glas pils bepalen, zo idioot ver staat die nu af van de winkelprijs (lees: supermarkt). En dat begint op een pijnlijke vorm van euthanasie op een belangrijke beroepsgroep te lijken (lees: moord met voorbedachten rade)!
Heineken verhoogt de inkoopprijs voor een fust bier van 50 liter naar ¤ 133,39, een stijging van 2,6%. Met deze verhoging is de prijs voor een 50 liter fust over 10 jaar tijd met 57 % gestegen – maar de prijs in de supermarkt veranderde nauwelijks. Schermafdruk 2015-11-29 21.53.52Eind november 2012 kostte een krat Heineken (24 flesjes 30 cl) namelijk ¤ 14,19: bij Albert Heijn ging het in die maand in de ramsj voor slechts ¤ 9,99. Afgelopen week was Heineken weer in de aanbieding bij Albert Heijn: een krat ging voor ¤ 9,99 over de toonbank, afgeprijsd van ¤ 14,19.
Hé, da’s toevallig. Geen cent duurder in de supermarkt. Hoe anders is dat voor een kroegbaas!
Prijskaartje
Een café betaalde in 2012 ¤ 108,75 en zo meteen ¤ 133,39: bijna 23% en ruim 24 euro meer per fust. Dat is ¤ 161,40 inclusief BTW en dus ¤ 3,23 per liter. En hier zit voor mij de pijn: ja, meneer Gilet! Want in de supermarkt betalen wij tussen de ¤ 1,38 (ramsj) en ¤ 1,97 (adviesprijs) per liter. Een caféhouder betaalt standaard ruim een euro meer per liter dan het winkelend publiek , en bij de ramsj prijs zelfs meer dan het dubbele – en dan moet hij nog beginnen. Alles wordt duurder, en het zijn wij (de consumenten) die daardoor uiteindelijk de meeste pijn lijden.
fust-50-liter-heineken_1Want u wilt ons het ‘op café gaan’ ontnemen, althans meneer Gilet, zo lijkt het: waarom moet een mooi getapt glas Heineken in een café tussen ¤2,50 en ¤ 3,50 kosten? Dat is een glas van een kwart liter: vijf tot zeven maal zoveel dus als in de supermarkt! Dat is toch niet vol te houden voor de ondernemer? Als u liever van die gezellige cafés af bent, waarom zegt u dat dan niet gewoon? Da’s wel zo eerlijk en duidelijk. Kunt u van al die A-locaties meteen supermarkten maken, uw academisch geschoolde accountmanagers omvormen tot geinige Harrie Piekema’s zodat die puntgave jongens en meisjes ook eens weten wat werken is. En wij trekken ons wel terug in de proeflokalen van de brouwcafés en lokale brouwerijen waar we met liefde een eerlijke prijs voor een eerlijk product betalen – heeft u van ons ook geen hinder meer. Dag monsieur Gilet!
Terechte klacht!quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:11 schreef bloodymary1 het volgende:
Maar dit gaat toch niet over bier? Dit gaat over Heineken...
Zal best, ik drink het niet. De grote brouwers in Nederland (Heineken, Bavaria, Grolsch en het concern waar Jupiler, Hertog Jan en Dommelsch onder vallen) doen allemaal hetzelfde. Heineken is wel met afstand de grootste speler in de markt trouwens.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:11 schreef bloodymary1 het volgende:
Maar dit gaat toch niet over bier? Dit gaat over Heineken...
Hey, daar is de schrik der zeequote:Op dinsdag 1 december 2015 17:11 schreef bloodymary1 het volgende:
Maar dit gaat toch niet over bier? Dit gaat over Heineken...
Echt. Tap dan gewoon amstel of een ander pils.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:11 schreef bloodymary1 het volgende:
Maar dit gaat toch niet over bier? Dit gaat over Heineken...
Niemand let ze om een Duits pils te tappen natuurlijk.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:14 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Zal best, ik drink het niet. De grote brouwers in Nederland (Heineken, Bavaria, Grolsch en het concern waar Jupiler, Hertog Jan en Dommelsch onder vallen) doen allemaal hetzelfde. Heineken is wel met afstand de grootste speler in de markt trouwens.
Amstel is ook Heineken.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:19 schreef IkStampOpTacos het volgende:
[..]
Echt. Tap dan gewoon amstel of een ander pils.
Ja en nee. Soms zijn er bepalingen opgenomen waar in staat dat een kroeg maximaal zoveel liter of euro mag verkopen aan bier dat niet uit het pakket van de brouwer komt. Sowieso moet het 'standaardpils' (en dat kan bij Heineken dus Heineken, Amstel of Brand zijn) op de gewone tap.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:20 schreef IkStampOpTacos het volgende:
[..]
Niemand let ze om een Duits pils te tappen natuurlijk.
Dit.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:14 schreef Intellectueel het volgende:
Dat krijg je ervan wanneer je een café opent met de brouwerij als grote broer die de prijzen bepaalt. Heel de horeca mag van mij in elkaar donderen met al die belachelijke prijzen van ze.
Open dan een eigen kroeg in plaats van je ziel te verpanden aan de grote coöperaties en dan te janken dat ze je misbruiken.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:24 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Ja en nee. Soms zijn er bepalingen opgenomen waar in staat dat een kroeg maximaal zoveel liter of euro mag verkopen aan bier dat niet uit het pakket van de brouwer komt. Sowieso moet het 'standaardpils' (en dat kan bij Heineken dus Heineken, Amstel of Brand zijn) op de gewone tap.
Jawel, veel uitgaansgelegenheden hebben een contract met een brouwer en dan mag je alleen dingen verkopen van dat merk. Dus hebben ze iets met Heineken dan zal je daar geen Hertog Jan zien. Betekend ook dat als je iets wil verkopen dat niet bij de brouwer te krijgen is je het ook niet mag verkopen, en ik geloof dat je best een flinke boete kan krijgen als ze erachter komen.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:20 schreef IkStampOpTacos het volgende:
[..]
Niemand let ze om een Duits pils te tappen natuurlijk.
Die vaasjes amstel zetten ze hier in ieder geval overal voor 2 euro op de bar.quote:
Lekker makkelijk schuld afschuiven dan terwijl het werkelijke probleem is dat ze zo dom zijn een voor hun nadelig contract af te sluiten.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:31 schreef Bluurgh het volgende:
[..]
Jawel, veel uitgaansgelegenheden hebben een contract met een brouwer en dan mag je alleen dingen verkopen van dat merk. Dus hebben ze iets met Heineken dan zal je daar geen Hertog Jan zien. Betekend ook dat als je iets wil verkopen dat niet bij de brouwer te krijgen is je het ook niet mag verkopen, en ik geloof dat je best een flinke boete kan krijgen als ze erachter komen.
Gelukkig bestellen we in 'mijn' kroeg het bier bij een onafhankelijk bezorgbedrijf. Wil je een keer een apart maandbiertje, dan kan dat gewoon. En een flesje hertog/heineken is 2,20 euro, best een acceptabele prijs.
'Gewoon' je eigen kroeg beginnen is nog niet zo eenvoudig. Een groot deel van de panden met een horecabestemming is nu eenmaal in eigendom van de brouwers. Je mag niet zo even een oude kledingzaak overnemen en daar biertjes in gaan verkopen.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:33 schreef IkStampOpTacos het volgende:
[..]
Lekker makkelijk schuld afschuiven dan terwijl het werkelijke probleem is dat ze zo dom zijn een voor hun nadelig contract af te sluiten.
Zijn zulke bepalingen niet gewoon in strijd met de wet?quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:24 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Ja en nee. Soms zijn er bepalingen opgenomen waar in staat dat een kroeg maximaal zoveel liter of euro mag verkopen aan bier dat niet uit het pakket van de brouwer komt.
Voor zover ik weet is dit een nogal schimmig gebied, maar is het dermate gemeengoed dat iedereen eraan gewend is als ware het legaal.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:47 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Zijn zulke bepalingen niet gewoon in strijd met de wet?
Mocht een kroeg omvallen door deze constructie zouden ze nog best een zaak kunnen hebben denk ik.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:49 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Voor zover ik weet is dit een nogal schimmig gebied, maar is het dermate gemeengoed dat iedereen eraan gewend is als ware het legaal.
Blijkbaar valt het tegen. Enig idee hoeveel kroegen er ieder jaar omvallen?quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:50 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Mocht een kroeg omvallen door deze constructie zouden ze nog best een zaak kunnen hebben denk ik.
Geen idee. Enig idee hoeveel van hen een zaak aanspannen?quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:50 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Blijkbaar valt het tegen. Enig idee hoeveel kroegen er ieder jaar omvallen?
Ook niet, maar als er een ondernemer gewonnen zou hebben van Heineken, dan hadden we dat vast wel ergens gehoord. Denk je niet?quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:51 schreef Fir3fly het volgende:
[..]
Geen idee. Enig idee hoeveel van hen een zaak aanspannen?
In dat geval is er dus geen probleem. Kroegen die omvallen hebben blijkbaar dus echt geen levensvatbaarheid, wurgcontract of niet.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:52 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Ook niet, maar als er een ondernemer gewonnen zou hebben van Heineken, dan hadden we dat vast wel ergens gehoord. Denk je niet?
En het is ook lastig om de gevolgtrekking vast te stellen denk ik. Normaal valt een kroeg, omdat er te weinig mensen komen. Waarom is dat? Omdat het een saaie tent is, omdat de prijzen te hoog zijn? De barvrouw te lelijk? Geen idee. Toon maar aan dat het de schuld van het wurgcontract is. Volgens mij is dat niet te doen.
Dan moet je dus volledig vanaf 0 beginnen. Probeer maar eens een nieuwe vergunning te krijgen als kroeg X te koop staat.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:30 schreef IkStampOpTacos het volgende:
[..]
Open dan een eigen kroeg in plaats van je ziel te verpanden aan de grote coöperaties en dan te janken dat ze je misbruiken.
Klopt. En ze hebben soms een enorme invloed.quote:Op dinsdag 1 december 2015 17:34 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
'Gewoon' je eigen kroeg beginnen is nog niet zo eenvoudig. Een groot deel van de panden met een horecabestemming is nu eenmaal in eigendom van de brouwers. Je mag niet zo even een oude kledingzaak overnemen en daar biertjes in gaan verkopen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |