SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Aankleding van de feesttafel kan hier uiteraard ook besproken worden, hier is de mijne van
afgelopen jaar:
Meer inspiratie: Heston Blumenthals Perfect Christmas!
http://www.dailymotion.com/video/xndwm1_heston-blumenthal-s-perfect-christmas_lifestyle
En de vorige edities:
Kersttopic 2014: http://forum.fok.nl/topic/2145048
Kersttopic 2013: http://forum.fok.nl/topic/2022736
Game on!
[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 19-10-2015 10:26:38 ]Let me see you stripped down to the bone
Ja, jij bent niet van het 'echt koken voor de volwassenen en de kids aan de aardappelsmileys'-kamp?quote:Op maandag 19 oktober 2015 10:28 schreef motorbloempje het volgende:
Wij krijgen schoonzus, zwager + 2 kinderen (3 en 4.5) over met kerst. Dus moet 'n compatibel menu bedenken. Stress.
Ik ben er nog niet uit, maar vind 't wel leuk als ze op z'n minst een deel 'mee' kunnen eten, al dan niet aangepast op kruidigheid enzoquote:Op maandag 19 oktober 2015 10:29 schreef minilot het volgende:
[..]
Ja, jij bent niet van het 'echt koken voor de volwassenen en de kids aan de aardappelsmileys'-kamp?![]()
Mjam!quote:Op maandag 19 oktober 2015 10:32 schreef Helsinki het volgende:
De soep der soepen staat hier in ieder geval op de planning.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Amuse:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Pate:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Sterkheidsbaas van alles.![]()
Dat je dat ook gewoon nog weet.quote:Op maandag 19 oktober 2015 10:48 schreef minilot het volgende:
Oh ja Lonaa, je geitenkaasamuse met kumquats!
Ik vond vorig jaar prachtig. Twijfel om het dit jaar weer te doen. Maar we wilde eignelijk ook weg met de kerstdagen. Keuzes, dilemma's
Sterkheidsbaas van alles.![]()
Ik slinger de gourmet weer aan
zaterdag 13 augustus 2011 11:41 schreef RockNijntje het volgende:
Psy-freak heeft wel de schattigste UI van heel FOK!
FOK!-vriendin: Pixxie. & AdoraBelle![]()
Niks mis mee hoor, ieder z'n ding. Mocht je nog inspiratie willen voor wat je allemaal in de pannetjes gaat gooien, daar zijn we hier voor.quote:
Let me see you stripped down to the bone![]()
Kom maar op! Ik wil wel wat anders dan die eeuwige stukjes vlees en broodjes.quote:Op maandag 19 oktober 2015 11:30 schreef minilot het volgende:
[..]
Niks mis mee hoor, ieder z'n ding. Mocht je nog inspiratie willen voor wat je allemaal in de pannetjes gaat gooien, daar zijn we hier voor.zaterdag 13 augustus 2011 11:41 schreef RockNijntje het volgende:
Psy-freak heeft wel de schattigste UI van heel FOK!
FOK!-vriendin: Pixxie. & AdoraBelle![]()
Laat maar weten: wat gooi je er normaal op? En zijn er dingen die jij/jullie niet lusten? Om hoeveel personen gaat het? Dan later vandaag wat ideetjes.quote:Op maandag 19 oktober 2015 11:35 schreef Psy-freak het volgende:
[..]
Kom maar op! Ik wil wel wat anders dan die eeuwige stukjes vlees en broodjes.
Let me see you stripped down to the bone![]()
Meestal vleesschotels van de slager. Dus biefstuk, hamburgers, schnitzel. mag wel een keer wat anders.quote:Op maandag 19 oktober 2015 11:36 schreef minilot het volgende:
[..]
Laat maar weten: wat gooi je er normaal op? En zijn er dingen die jij/jullie niet lusten? Om hoeveel personen gaat het? Dan later vandaag wat ideetjes.
Ik geloof dat iedereen het meeste wel lust en anders pakken ze wat anders.
Voor 5 personen.zaterdag 13 augustus 2011 11:41 schreef RockNijntje het volgende:
Psy-freak heeft wel de schattigste UI van heel FOK!
FOK!-vriendin: Pixxie. & AdoraBelle![]()
Oh dat vind ik wel leuk eigenlijkquote:Op maandag 19 oktober 2015 11:30 schreef minilot het volgende:
[..]
Niks mis mee hoor, ieder z'n ding. Mocht je nog inspiratie willen voor wat je allemaal in de pannetjes gaat gooien, daar zijn we hier voor.![]()
Wat voor dingen zou je zelf doen?
Ik merk dat mijn familie het hele kerst-diner maar zo'n gedoe vind. Maar ik vind het zelf wel leuk dus ik overweeg eigenlijk toch wel om wat te organiseren. En een gourmet is toch wat minder werk dan een zoveel gangen diner maken![]()
![]()
Alvast wat algemene gourmet-tips:
- Zet kannetjes drank neer om te gebruiken bij de bereidingen. Denk aan port (scheutje ervan in de pan bij rundvlees is erg lekker), marsala (verrukkelijk in het pannetje bij gebakken paddestoelen) of shaoxing rijstwijn voor een Aziatisch smaakaccent
- Zet bakjes met kruiden klaar die lekker bij vlees smaken indien meegebakken en die een tikkie winters aanvoelen. Plukjes verse rozemarijn smaken goed bij varkensvlees, verse salieblaadjes zijn zo'n beetje overal lekker bij. Verder zijn allerlei heftig smakende soorten 'cress' tegenwoordig steeds beter te verkrijgen, een makkelijke manier om een flinke klap smaak en frisheid toe te voegen aan gaargebakken vlees op je bord.
- Gebruik je normaal gesproken stukjes 'gewone' kipfilet, stap eens over op stukjes kippendijfilet. Veel, veel smaakvoller en sappiger en je kunt je pannetje rustig een poosje vergeten - het vlees is bijna niet te droog te krijgen.
- Altijd een groot succes: brie! Veel supermarkten verkopen brie in een langwerpige rol (die van Lidl is echt prima), waar je perfecte plakjes af kunt snijden om over vlees, paddestoelen of een schijfje stokbrood te laten smelten in je pannetje.
- Maak zelf drie goeie sauzen in plaats van een arsenaal Calvé-flesjes op tafel te zetten. Dit is bijvoorbeeld een hele lekkere, simpele saus die goed bij verschillende soorten vlees smaakt: http://www.kayotic.nl/blog/easy-bbq-sauce
Zelf knoflooksaus maken op basis van in de oven gepofte knoflook*, mayo, zout en dikke griekse yoghurt is ook vele malen smakelijker dan knoflooksaus uit een potje.
*http://www.thekitchn.com/how-to-roast-garlic-in-the-oven-5341
[ Bericht 5% gewijzigd door minilot op 19-10-2015 11:57:53 ]Let me see you stripped down to the bone![]()
Wauw die bietjes-terrine is gaaf.Ik kom alleen nooit verschillende bieten tegen in de supermarkt, kan ik daarvoor beter op de markt gaan kijken?
![]()
![]()
Yep. Of in een goed gesorteerde biowinkel. Of vragen bij je dichtstbijzijnde groentenboer, die kunnen zulke dingen bijna altijd wel voor je bestellen.quote:Op maandag 19 oktober 2015 13:02 schreef Em31 het volgende:
Wauw die bietjes-terrine is gaaf.Ik kom alleen nooit verschillende bieten tegen in de supermarkt, kan ik daarvoor beter op de markt gaan kijken?
Het is echt een tof en rete-feestelijk recept, hier 'n foto van toen ik het een keertje gemaakt had:![]()
Let me see you stripped down to the bone![]()
Bedankt! Ga ik daar binnenkort even langs. En wauw, dat ziet er echt fantastisch uit.quote:Op maandag 19 oktober 2015 13:18 schreef minilot het volgende:
[..]
Yep. Of in een goed gesorteerde biowinkel. Of vragen bij je dichtstbijzijnde groentenboer, die kunnen zulke dingen bijna altijd wel voor je bestellen.
Het is echt een tof recept, hier 'n foto van toen ik het een keertje gemaakt had:
[ afbeelding ]![]()
![]()
Bedankt minilot! Als je nog een leuk vriendje zoekt moet je me maar DM'en.
zaterdag 13 augustus 2011 11:41 schreef RockNijntje het volgende:
Psy-freak heeft wel de schattigste UI van heel FOK!
FOK!-vriendin: Pixxie. & AdoraBelle![]()
Achter de schermen-foto van de bietjesterrine:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.*neuriet Miami Vice-tune*
Je ziet, het is werkelijk de moeite waard om verschillende kleuren bietjes te gebruiken.
Let me see you stripped down to the bone![]()
Bietjesterrine zat vorig jaar tussen mijn amuses. Hele schoonfamilie was hastikke onder de indruk, en stiekem was t maken ervan poepsimpel
Dees jaar heb ik me ingeschreven op de voorgerechten.
Er komt sowieso een pastagerecht met lamsoor en rivierkreeft, alleen nog geen idee of 't gewoon met tagliatelle wordt of in een raviolo. Voor 't andere voorgerecht moet ik nog iets verzinnen.
En volgend jaar is 't bij ons en heb ik dus *eindelijk* een keer het hoofdgerecht.
[b]Op dinsdag 30 mei 2006 15:15 schreef veldmuis het volgende:[/b]
Zelfs voor een newbie kom je niet intelligent over.![]()
Barilla (vast ook andere merken, maar deze is makkelijk te vinden) heft grote schelpen:quote:Op maandag 19 oktober 2015 14:33 schreef MutedFaith het volgende:
Bietjesterrine zat vorig jaar tussen mijn amuses. Hele schoonfamilie was hastikke onder de indruk, en stiekem was t maken ervan poepsimpel
Dees jaar heb ik me ingeschreven op de voorgerechten.
Er komt sowieso een pastagerecht met lamsoor en rivierkreeft, alleen nog geen idee of 't gewoon met tagliatelle wordt of in een raviolo. Voor 't andere voorgerecht moet ik nog iets verzinnen.
En volgend jaar is 't bij ons en heb ik dus *eindelijk* een keer het hoofdgerecht.
http://www.barilla.com/content/product/jumbo-shells
Grappig daaraan is, dat de schelpvorm natuurlijk thematisch (zee!) past bij je lamsoor en rivierkreeft, plus: drie grote gevulde schelpen per persoon kun je beter en mooier opmaken dan kleinere ravioli
Let me see you stripped down to the bone![]()
Inzake gevulde pasta, wat niet per se heel gezond, maar wel vreselijk lekker is, is gefrituurde ravioli:
https://en.wikipedia.org/wiki/Toasted_ravioli
Zeker in combinatie met een zachte, romige vulling is een knapperig korstje wel erg fijn
Indien voorzien van lollystokje: tadaa! Een aanstellerige, maar toch lollige amuse
http://www.thehopelesshou(...)rinara-dipping-sauce
Let me see you stripped down to the bone![]()
Ik wilde de pasta zelf maken, dus dan moet ik maar zoeen pak halen en kijken hoe de vorm in elkaar zit.. Want qua idee is het wel weer eens iets heul anders dan altijd maar ravioli..
Die toasted ravioli moet ik ook maar eens gaan proberen.
[b]Op dinsdag 30 mei 2006 15:15 schreef veldmuis het volgende:[/b]
Zelfs voor een newbie kom je niet intelligent over.![]()
Dat moet ik toch ook nog eens makenquote:Op maandag 19 oktober 2015 13:18 schreef minilot het volgende:
Yep. Of in een goed gesorteerde biowinkel. Of vragen bij je dichtstbijzijnde groentenboer, die kunnen zulke dingen bijna altijd wel voor je bestellen.
Het is echt een tof en rete-feestelijk recept, hier 'n foto van toen ik het een keertje gemaakt had:
[ afbeelding ]Het ziet er namelijk zo ontzettend mooi uit!
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."![]()
Oooh, die is leuk! En die kan ook in non-alcoholversiequote:Op maandag 19 oktober 2015 10:37 schreef minilot het volgende:
Ik denk dat ik er 's middags stiekem ook nog iets te zuipen in ga wurmen, voor de gezelligheid. Dit klinkt als leuk en lekker:
Cranberry & Rosemary White “Christmas” Sangria
[ afbeelding ]
[..]
Mjam!
Ja doei.![]()
Eerste uitprobeersel voor een toet wordt dit:
Moscato poached pear gelato
Ergens deze week maar eens testen..
Na een zware maaltijd (en dat wordt het, aangezien mijn schoonouders verantwoordelijk zijn voor het hoofdgerecht) is een beetje ijs misschien wel lekker - in elk geval beter dan een taartje of iets met cake.
Dit recept gebruikt gestoofde peertjes en lekkere winterse specerijen (steranijs, kaneel) - kan wel eens wat worden met het één en ander aan garnering.
Let me see you stripped down to the bone![]()
Ik lees weer mee
Vorig jaar alleen gelurkt wegens zwanger en misselijk, maar dit jaar wil ik weer uitgebreid koken. Er zijn nog geen concrete kerstplannen, maar er zal ongetwijfeld een dagje (schoon)familie bij zitten.![]()
Ik lees ook mee
Ik ga in ieder geval een dag kerst vieren met vrienden; de rest weet ik nog niet. Ik ga dus ook in ieder geval een dag koken.
Ik heb hier een Harry Potter kookboek; een Hunger Games kookboek en een Game of Thrones kookboek. Een van die drie ga ik gebruiken
Leftist Vegan Long Haired Witch
Revolutionary Anarchist
No material girl, No extremist, Critical Thinker.
XXX Straight Edge XXX![]()
Heb je deze?quote:Op maandag 19 oktober 2015 21:44 schreef Aphrodyte het volgende:
Ik heb hier een Harry Potter kookboek; een Hunger Games kookboek en een Game of Thrones kookboek. Een van die drie ga ik gebruiken
Zo ja, ik ook!
Ik vind het een erg gaaf boek![]()
Heb je er wel eens uit gekookt? Enige voorbereidingstijd is wel aan te raden, al was het maar omdat je voor een flink aantal van die historische recepten op zoek zult moeten naar ingrediënten die niet zomaar bij de supermarkt liggen.
Mocht je nog ergens hulp bij nodig hebben: ik heb minstens de helft van de recepten in dat boek al eens gemaakt, dus geef maar een brul
Enneh, ga je qua aankleding van de eettafel ook helemaal los in het thema van je gekozen kookboek?![]()
Kan echt heel tof zijn, zij het een tikkie nerdy, maar dat geeft niks
Let me see you stripped down to the bone![]()
Wat leuk! Ik heb een Soprano's Kookboek, ook al zo leukquote:Op maandag 19 oktober 2015 21:44 schreef Aphrodyte het volgende:
Ik lees ook mee
Ik ga in ieder geval een dag kerst vieren met vrienden; de rest weet ik nog niet. Ik ga dus ook in ieder geval een dag koken.
Ik heb hier een Harry Potter kookboek; een Hunger Games kookboek en een Game of Thrones kookboek. Een van die drie ga ik gebruikenGame of Thrones klinkt heel geschikt voor Kerst
Wat moet ik me nou bij een Hunger Games kookboek voorstellen?
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."![]()
Dit jaar met pre-Kerst (aangezien we de kerstdagen zelf op vakantie zijn) ben ik verantwoordelijk voor het hoofdgerecht. Ik zat te denken aan turduckenqua (een alles-in-een combinatie van kalkoen, eend, kip en kwartel).
Nu ben ik verder heel inspiratieloos qua garnituren. Wie heeft het gouden idee?![]()
Nou ja, in de Hunger Gamers-boeken worden natuurlijk flink wat gerechten in de verschillende districten en vooral in het Capitool uitgebreid omschreven..quote:Op dinsdag 20 oktober 2015 08:08 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Wat moet ik me nou bij een Hunger Games kookboek voorstellen?
[ Bericht 1% gewijzigd door minilot op 20-10-2015 08:27:42 ]Let me see you stripped down to the bone![]()
Klassieke groente- en aardappelbijgerechten lijken me daarbij in elk geval wel in orde.quote:Op dinsdag 20 oktober 2015 08:20 schreef TravelRose het volgende:
Dit jaar met pre-Kerst (aangezien we de kerstdagen zelf op vakantie zijn) ben ik verantwoordelijk voor het hoofdgerecht. Ik zat te denken aan turduckenqua (een alles-in-een combinatie van kalkoen, eend, kip en kwartel).
Nu ben ik verder heel inspiratieloos qua garnituren. Wie heeft het gouden idee?
Edit: ach, kijk aan. Masterchef NZ is het met me eens:
http://tvnz.co.nz/masterc(...)companiments-5352759
Let me see you stripped down to the bone![]()
Yep; als je de boeken gelezen hebt weet je dat het best veel over eten gaat eigenlijk. Het eerste hoofdstuk begint al meteen met een uitgebreide beschrijving van een geitenkaasjequote:Op dinsdag 20 oktober 2015 08:20 schreef minilot het volgende:
[..]
Nou ja, in de Hunger Gamers-boeken worden natuurlijk flink wat gerechten in de verschillende districten en vooral in het Capitool uitgebreid omschreven..
Leftist Vegan Long Haired Witch
Revolutionary Anarchist
No material girl, No extremist, Critical Thinker.
XXX Straight Edge XXX![]()
Oh wat tof! Waar heb je die kookboeken gekocht?quote:Op maandag 19 oktober 2015 21:44 schreef Aphrodyte het volgende:
Ik lees ook mee
Ik ga in ieder geval een dag kerst vieren met vrienden; de rest weet ik nog niet. Ik ga dus ook in ieder geval een dag koken.
Ik heb hier een Harry Potter kookboek; een Hunger Games kookboek en een Game of Thrones kookboek. Een van die drie ga ik gebruiken![]()
Bol.com heeft in ieder geval het Harry Potter kookboek en het Game of Thrones kookboek. Ze zijn wel allebei in het Engels.quote:Op dinsdag 20 oktober 2015 08:50 schreef Elvi het volgende:
[..]
Oh wat tof! Waar heb je die kookboeken gekocht?
Het Hunger games kookboek heb ik bij Amazon.co.uk besteld.
Je vindt ze trouwens als je zoekt op ''The Unofficial Hunger games cookbook'' en ''The Unofficial Harry Potter cookbook''. Het Game of Thrones boek kun je gewoon vinden onder Game of thrones cookbook
Leftist Vegan Long Haired Witch
Revolutionary Anarchist
No material girl, No extremist, Critical Thinker.
XXX Straight Edge XXX![]()
Oo dankje! Hier kan ik wat mee!quote:Op dinsdag 20 oktober 2015 08:21 schreef minilot het volgende:
[..]
Klassieke groente- en aardappelbijgerechten lijken me daarbij in elk geval wel in orde.
Edit: ach, kijk aan. Masterchef NZ is het met me eens:
http://tvnz.co.nz/masterc(...)companiments-5352759![]()
![]()
Die terrinewil maken!
M'n vriend lust geen geitenkaas () dus hij wordt met een andere kaas, maar maken zal ik m
![]()
![]()
Ja dat klinkt gek als je alleen de films gezien hebt, maar als je bekend bent met de boeken weet je dat het eigenlijk vrij veel over eten gaat. Juist omdat de hoofdpersoon(en) honger hebben, vallen ze van de ene verbazing in de andere in het Capitool qua eten, en omdat ze honger hebben is eten heel belangrijk voor ze dus ook in andere onderdelen van de boeken komen uitgebreide beschrijvingen van eten voor. Bovendien heeft elk district zijn eigen kenmerkende gerechtquote:Op dinsdag 20 oktober 2015 08:08 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Wat leuk! Ik heb een Soprano's Kookboek, ook al zo leukGame of Thrones klinkt heel geschikt voor Kerst
Wat moet ik me nou bij een Hunger Games kookboek voorstellen?
Leftist Vegan Long Haired Witch
Revolutionary Anarchist
No material girl, No extremist, Critical Thinker.
XXX Straight Edge XXX![]()
Ja die jaquote:Op dinsdag 20 oktober 2015 08:05 schreef minilot het volgende:
[..]
Heb je deze?
[ afbeelding ]
Zo ja, ik ook!
Ik vind het een erg gaaf boek![]()
Heb je er wel eens uit gekookt? Enige voorbereidingstijd is wel aan te raden, al was het maar omdat je voor een flink aantal van die historische recepten op zoek zult moeten naar ingrediënten die niet zomaar bij de supermarkt liggen.
Mocht je nog ergens hulp bij nodig hebben: ik heb minstens de helft van de recepten in dat boek al eens gemaakt, dus geef maar een brul
Enneh, ga je qua aankleding van de eettafel ook helemaal los in het thema van je gekozen kookboek?![]()
Kan echt heel tof zijn, zij het een tikkie nerdy, maar dat geeft niks
Ik neig momenteel vooral naar het Hunger Games kookboek, ook omdat het laatste deel van de serie in November uitkomt en ik dan dus waarschijnlijk een Marathonsessie kan houden![]()
En ik heb ook vrij veel Hunger Games ornamentjes in huis
Leftist Vegan Long Haired Witch
Revolutionary Anarchist
No material girl, No extremist, Critical Thinker.
XXX Straight Edge XXX![]()
Jup. Da's een officiële (en ook echt een goeie!quote:Op dinsdag 20 oktober 2015 08:52 schreef Aphrodyte het volgende:
[..]
Het Game of Thrones boek kun je gewoon vinden onder Game of thrones cookbook). Met voorwoord van George R.R. Martin.
![]()
Dikke aanrader, dat boek.
Let me see you stripped down to the bone![]()
Hehe, ik zal het eens bij bijn schoonfamilie in de groep gooien. Allemaal fanatieke Game of Thrones-kijkers namelijk.Ik krijg dat er met kerst niet door (wegens gristen-traditie aan die kant van de familie), maar wellicht leuk om een GoT-themadiner te doen in februari ofzo.
[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 30-10-2015 10:52:09 ]Let me see you stripped down to the bone![]()
Ik heb 'm de eerste keer met een neutrale roomkaas (met wat zout en peper erdoor) gemaakt, om precies die reden!quote:Op dinsdag 20 oktober 2015 08:58 schreef MevrouwPuff het volgende:
Die terrinewil maken!
M'n vriend lust geen geitenkaas () dus hij wordt met een andere kaas, maar maken zal ik m
Ging prima hoor.
Let me see you stripped down to the bone![]()
Ik heb de terrine ook met 'gewone' roomkaas gemaakt ipv geitenkaas. Doet niks af aan de schoonheid of smaak.[b]Op dinsdag 30 mei 2006 15:15 schreef veldmuis het volgende:[/b]
Zelfs voor een newbie kom je niet intelligent over.![]()
Nou ja, wel van de smaak natuurlijk als je toevallig wél van geitenkaas houdt. Is uiteraard een stuk sterker en specifieker van smaak.quote:Op dinsdag 20 oktober 2015 09:51 schreef MutedFaith het volgende:
Doet niks af aan de schoonheid of smaak.![]()
Niettemin vind ik roomkaas denk ik meer geschikt, omdat dat wat gladder en zalviger is, en zachte geitenkaas juist een tikje brokkeliger. Voor een goed strak resultaat is roomkaas dus net wat beter.Let me see you stripped down to the bone![]()
Kerst![]()
Ga zeker wat lekkers maken. Ik moet alleen nog mensen zien te vinden voor wie ik ga koken.
A man is not old until regrets take the place of dreams.![]()
Schapenkaas!quote:Op dinsdag 20 oktober 2015 08:58 schreef MevrouwPuff het volgende:
Die terrinewil maken!
M'n vriend lust geen geitenkaas () dus hij wordt met een andere kaas, maar maken zal ik m
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.![]()
Voor en hoofdgerechten weet ik nog niet, maar er komt iig een dessertbuffet met Herrencreme, tarte au citron, flan caramel en kazen.In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.![]()
Ook lekker, maar niet zo makkelijk vindbaar. In elk geval niet in de supermarkt, ook niet bij de doorsnee kaaswinkel. Het is er wel, zie bijv. http://www.kobunder.nl/verse-schapenkaas/#.ViZUyn7hCM8quote:
Maar je moet er maar net even zin in hebben om daar achteraan te gaan.
[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 20-10-2015 16:59:03 ]Let me see you stripped down to the bone![]()
Verkijk je er niet op hoeveel kaas (gedeeltelijk) schapenkaas is, Roquefort, Feta, Carbrales, Pecorino, en in Baskenland zijn de meeste kazen schaap, Ossou-Iraty, Etorki, Idiazabal... Een paar daarvan kan ik zelfs wel in de supermarkt vinden als die goed gesorteerd is. Het is alleen meestal geen zachte kaas die de zachte geitenkaas goed vervangt. Met blauwschimmelkaas wordt het anders, en de rest is meestal hard. Je had hier in de buurt Oldehoofster schapenkaas maar die zijn overgestapt op geit. Ook is het de vraag of iemand die geitenkaas niet lekker vindt dan wel schapenkaas trekt.quote:Op dinsdag 20 oktober 2015 16:51 schreef minilot het volgende:
[..]
Ook lekker, maar niet zo makkelijk vindbaar. In elk geval niet in de supermarkt, ook niet bij de doorsnee kaaswinkel. Het is er wel, zie bijv. http://www.kobunder.nl/verse-schapenkaas/#.ViZUyn7hCM8
Maar je moet er maar net even zin in hebben om daar achteraan te gaan.
Ik hou niet van bieten, en ben dus ook niet zo thuis in de smaakcombinaties, maar ik zou zeggen Ricotta? Dat is weliswaar geen schapenkaas maar dat komt omdat het geen kaas is.Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.![]()
Uiteraard. Ik roer in een ogenblikje manchego door de polenta, en die kocht ik eerder vandaag gewoon bij AH.quote:Op dinsdag 20 oktober 2015 18:35 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Verkijk je er niet op hoeveel kaas (gedeeltelijk) schapenkaas is, Roquefort, Feta, Carbrales, Pecorino, en in Baskenland zijn de meeste kazen schaap, Ossou-Iraty, Etorki, Idiazabal... Een paar daarvan kan ik zelfs wel in de supermarkt vinden als die goed gesorteerd is.
Maar daar heb je in voornoemde bietenterrine dus niks aan, want het moet zacht wezen.Met zout en peper op smaak gebrachte neutrale roomkaas gaat daarentegen prima.
Let me see you stripped down to the bone![]()
Ongetwijfeld, maar het heeft wat minder karakter dan een zachte geitenkaas. Bij de super vind ik eigenlijk alleen de chevre buche goed, ook al haalt die het niet bij die van kaasboer, Voor Manchego of zo ga ik daarheen.quote:Op dinsdag 20 oktober 2015 18:40 schreef minilot het volgende:
[..]
Uiteraard. Ik roer in een ogenblikje manchego door de polenta, en die kocht ik eerder vandaag gewoon bij AH.
Maar daar heb je in voornoemde bietenterrine dus niks aan.Met zout en peper op smaak gebrachte neutrale roomkaas gaat daarentegen prima.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.![]()
Leuk, een Kerstdinertopic ☺maar ik ga eerst nog een Sinterklaas dinch maken. Of ik met kerst nog wat doe, weet ik niet.![]()
Kerstdinertopic![]()
![]()
![]()
Ik weet nog helemaal niet wat we doen, en wonder boven wonder heeft ook nog geen van de (schoon)ouders ons 'geclaimd', dus alles ligt nog open. Maar gekookt wordt er vast, al is het maar voor ons viertjes.
En ik moet ook (niet per se met Kerst) een keer de soep der soepen maken, want ik heb voor mijn verjaardag van meneer Bleie een heuse hotpot gekregen, dus dan kan ik hem echt maken zoals het hoort.
Edit: eens even gecheckt. Het lijkt erop dat mijn ouders dit jaar buiten de boot vallen, en de moeder van meneer Bleie eerste keus heeft, want die hebben we vorig jaar geskipt. Dat levert voor mij weinig kookwerk op, al zou ik me kunnen opwerpen voor het toetje, maar daar ben ik niet zo van, en al helemaal niet als ik het thuis moet voorbereiden of afmaken in een vreemde keuken. Hopelijk komt mijn zus ook weer een avond eten.
[ Bericht 20% gewijzigd door Bleie op 20-10-2015 21:31:01 ]![]()
Jeuj, mijn favoriete topic is er weer
Dit jaar geen kerstdiners bij mij thuis. Na vorig jaar twee dagen achter elkaar te hebben gekookt voor 6 man op Kerstavond en 14 op Eerste Kerstdag wilde ik het dit jaar sowieso wat rustiger aan doen. En omdat ik ook altijd het dilemma heb welke vrienden ik moet uitnodigen (Ik heb de ruimte simpelweg niet om ze allemaal kwijt te kunnen op een chique manier tijdens het eten, wat altijd tot teleurstellingen lijdt) had ik bedacht om 1 van de weekenden voor kerst een soort "Kerst Tapas" avond te houden voor al mijn vrienden waarbij ik dan verschillende kleine gerechtjes zou uitserveren die uit het vuistje zijn te eten. Maar qua planning voor kerst is altijd een drama en nu zijn de meeste weekenden al vol. Dus dat idee heb ik weer de koelkast ingeschoven.
Maar ik twijfel of ik toch niet nog een klein dinertje organiseer voor een kleiner gezelschap, het kriebelt best wel om toch weer wat leuks te doen
»» Democracy is so overrated »»![]()
Dit jaar kook ik voor mijn schoonfamilie. Helaas zijn zij niet zo culinair ingesteld en is vd Valk al een redelijke culinaire uitspatting. Vorig jaar serveerde ik oa coquilles wat een een eerste stap voor hun was in de moderne wereld. Er brak een lichte paniek uit toen ik vertelde dat dit een schelpdier was, wat mij wel aardig vermaakte..... uiteindelijk vonden ze het overigens heerlijk.
Nu zat ik dus te denken om een beef wellington te maken met diverse bijgerechten, en voor iets van hartige creme brulee met geitenkaas. Desert een grand desert.
Nu ben ik dus op zoek naar een leuk tussengerecht om hun smaakpallet wat te verbreden (liefst met vis want dat ontbreekt nog in het menu), maar wel tot tevredenheid stemt wat het is wel kerst (dus geen oesters ofzo, want dat is wel een hele opgave voor dit publiek).
Wie heeft er goede tips voor mij, alvast bedankt![]()
![]()
Dit misschien een idee?quote:Op woensdag 21 oktober 2015 09:14 schreef dedude87 het volgende:
Nu ben ik dus op zoek naar een leuk tussengerecht om hun smaakpallet wat te verbreden (liefst met vis want dat ontbreekt nog in het menu), maar wel tot tevredenheid stemt wat het is wel kerst (dus geen oesters ofzo, want dat is wel een hele opgave voor dit publiek).
Wie heeft er goede tips voor mij, alvast bedankt
Beignets van krab met appelchutney
Krab smaakt niet al te heftig (daarmee geschikt voor niet al te avontuurlijke eters) en is fijn klassiek bij de rest van je gerechten. Appelchutney geeft het ook iets winters en feestelijks, en je kunt de pittigheid ervan natuurlijk aanpassen naar je gezelschap.
Ik heb dit specifieke recept zelf niet gemaakt, maar wel een stuk of twintig recepten van datzelfde blog (van een chef in een Brits restaurant) en dat was allemaal verrukkelijk.
Let me see you stripped down to the bone![]()
Als tussengerecht een fraai gegarneerd en opgemaakt garnalenkroketje naar recept van onze geliefde CUL-er RobinOok, daar zou ik ik eveneens geen 'nee' tegen zeggenquote:
https://kokrobin.wordpres(...)h-shrimp-croquettes/
Lust ook vast iedereen!
Of zoek je echt wat spannenders?Let me see you stripped down to the bone![]()
Wauw mooie tips, ook goede website tnx! Al mag het iets spannender van mij.... ik wil ze graag toch even over die drempel heen krijgen als je begrijpt wat ik bedoel.
Als zien die garnalen kroketjes er super lekker uit.Misschien die bij de borrel....
Ik had misschien iets met inktvis in gedachten, alleen heb ik wel 12 man. Ben bang dat die taai wordt als ik zoveel man moet uitserveren. Gelukkig heb ik nog wel even om er over na te denken.![]()
Ik kook elk jaar met kerst voor vrienden. Meestal is dat een pre-kerstdiner. Vorig jaar hadden we een indische rijsttafel. Het jaar ervoor een mooi braadstuk. Een cote de boeuf
Ben er nog niet over uit wat het dit jaar gaat worden.
Krijg met Oud & Nieuw ook vrienden over de vloer. Dat worden toch een soort van tapas denk ik. Oa. zelfgemaakte bitterballen oid
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley![]()
Mijn schoonfamilie zeurt elke jaar dat ik *weer* zelfgemaakte bitterballen/kroketten moet maken.
Dus ik ben voor dit jaar maar weer op zoek naar een nieuw recept/smaak.
In het verleden (niet alleen met kerst) heb ik al gemaakt:
- Rundvlees/ragout (de "normale" bitterbal)
- Garnalen
- Makreel/aardappel
- Kaas
- Kipsaté
- Champignon
- Risotto
Ideeën voor deze kerst zijn: Zuurvleesbitterbal (want: limburger) of indiasecurrybitterbal (obv lam madras ofzo).[b]Op dinsdag 30 mei 2006 15:15 schreef veldmuis het volgende:[/b]
Zelfs voor een newbie kom je niet intelligent over.![]()
quote:Op woensdag 21 oktober 2015 14:17 schreef MutedFaith het volgende:
Mijn schoonfamilie zeurt elke jaar dat ik *weer* zelfgemaakte bitterballen/kroketten moet maken.
Dus ik ben voor dit jaar maar weer op zoek naar een nieuw recept/smaak.
In het verleden (niet alleen met kerst) heb ik al gemaakt:
- Rundvlees/ragout (de "normale" bitterbal)
- Garnalen
- Makreel/aardappel
- Kaas
- Kipsaté
- Champignon
- Risotto
Ideeën voor deze kerst zijn: Zuurvleesbitterbal (want: limburger) of indiasecurrybitterbal (obv lam madras ofzo).Lam Madras lijkt me wel wat
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley![]()
Is het raar om vandaag bij wijze van al iets 'Kerstachtig' eten te serveren? Ik zit er een beetje over na te denken omdat dit toch ons laatste avond in Nederland voorlopig is. Ik heb het dan over kreeft i.c.m. eventueel met krab of sushi?. Anderzijds moet je daarna wel weer gaan afruimen e.d en of dat slim is zo 24 uur voor vertrek...
[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 21-10-2015 14:53:50 ]![]()
Kersteten kan elke dag.[b]Op dinsdag 30 mei 2006 15:15 schreef veldmuis het volgende:[/b]
Zelfs voor een newbie kom je niet intelligent over.![]()
Ik heb dit boekje:quote:Op woensdag 21 oktober 2015 14:17 schreef MutedFaith het volgende:
Mijn schoonfamilie zeurt elke jaar dat ik *weer* zelfgemaakte bitterballen/kroketten moet maken.
Dus ik ben voor dit jaar maar weer op zoek naar een nieuw recept/smaak.
In het verleden (niet alleen met kerst) heb ik al gemaakt:
- Rundvlees/ragout (de "normale" bitterbal)
- Garnalen
- Makreel/aardappel
- Kaas
- Kipsaté
- Champignon
- Risotto
Ideeën voor deze kerst zijn: Zuurvleesbitterbal (want: limburger) of indiasecurrybitterbal (obv lam madras ofzo).
Staat helemaal vol met recepten en ideeën voor kroketten.There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer![]()
Die gaat in de bol.com winkelwagen![b]Op dinsdag 30 mei 2006 15:15 schreef veldmuis het volgende:[/b]
Zelfs voor een newbie kom je niet intelligent over.![]()
Kroketten, goed idee. Dat is misschien wel leuk als extra gerecht. Die lam madras variant lijkt mij overigens heerlijk.
En nu moet ik natuurlijk ook het GoT kookboek hebben..![]()
![]()
![]()
Op zaterdag 24 oktober 2015 23:11 schreef MrsDuck het volgende:
Dit ziet er wel heel leuk uit... http://cakecreationsforyo(...)nd-polish-glaze.html
http://2.bp.blogspot.com/(...)glaze.JPG]afbeelding![]()
Wij hebben elk jaar met de vriendengroep een Kerstdiner.
Elk jaar verzorg ik de amuse met een gerechtje.
Amuselepel:
- Zalmsnippers/zalmfilet
- Calve sambasaus
- Verse bieslook versnipperd.
Elk jaar kookt iemand anders, maar elk jaar moet ik dit maken voor die gasten. Het is een soort traditie geworden. Het scheelt wel, het is met 10 minuten gemaakt (20 lepels).![]()
Hier nog geen plannen met kerst, maar er komen wel leuke dingen voorbij
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
In the end all you can hope for. Is the love you felt to equal the pain you've gone through.![]()
Tvp. Wij koken en bakken ook altijd met de hele fam ±20personen dus door moet ik even volgenKranplätze müssen verdichtet sein![]()
Ben langzamerhand nu ook allerlei recepten aan het opzoeken en opslaanVanwege een persoonlijke reden wil ik dit jaar toch een beetje extra speciaal uitpakken op één van de kerstdagen. Ik ben geen gevulde kalkoen held enzo, maar wil toch wat extra's dit jaar doen met wat nieuwe dingen uitproberen. Extra hapjes, leuke cocktail ofzo.
(Helaas is één van de twee dagen altijd gourmetten, want broerlief en aanhang zijn zéér kieskeurig qua eten, en dat is nog op zijn zachtst gezegd!![]()
)
![]()
De snackbar hier in het dorp maakt ze zelf. Hier staat een greep uit hun assortimentquote:Op woensdag 21 oktober 2015 14:17 schreef MutedFaith het volgende:
Mijn schoonfamilie zeurt elke jaar dat ik *weer* zelfgemaakte bitterballen/kroketten moet maken.
Dus ik ben voor dit jaar maar weer op zoek naar een nieuw recept/smaak.
In het verleden (niet alleen met kerst) heb ik al gemaakt:
- Rundvlees/ragout (de "normale" bitterbal)
- Garnalen
- Makreel/aardappel
- Kaas
- Kipsaté
- Champignon
- Risotto
Ideeën voor deze kerst zijn: Zuurvleesbitterbal (want: limburger) of indiasecurrybitterbal (obv lam madras ofzo).
http://www.cafetariaprinsen.nl/p-25-kroketten/Neem aan dat herrenspeise hetzelfde is? Goed spulquote:Op dinsdag 20 oktober 2015 14:11 schreef Pietverdriet het volgende:
Voor en hoofdgerechten weet ik nog niet, maar er komt iig een dessertbuffet met Herrencreme, tarte au citron, flan caramel en kazen.
Kranplätze müssen verdichtet sein![]()
Leuk zeg! Recept ?quote:Leftist Vegan Long Haired Witch
Revolutionary Anarchist
No material girl, No extremist, Critical Thinker.
XXX Straight Edge XXX![]()
Kan je het recept uitschrijven? Lijkt me echt helemaal super de duperquote:Op zaterdag 24 oktober 2015 23:59 schreef Monopoly het volgende:
Wij hebben elk jaar met de vriendengroep een Kerstdiner.
Elk jaar verzorg ik de amuse met een gerechtje.
Amuselepel:
- Zalmsnippers/zalmfilet
- Calve sambasaus
- Verse bieslook versnipperd.
Elk jaar kookt iemand anders, maar elk jaar moet ik dit maken voor die gasten. Het is een soort traditie geworden. Het scheelt wel, het is met 10 minuten gemaakt (20 lepels).![]()
Eigenlijk heel simpel, kost je maar 5 minuten werk!quote:Op donderdag 29 oktober 2015 21:58 schreef lighted het volgende:
[..]
Kan je het recept uitschrijven? Lijkt me echt helemaal super de duper
Koop van die luxe amuse lepels
Vervolgens leg je er rauwe zalmfilet op (dun gefileerde zalm, kunnen ook zalmsnippers zijn, maar de kwaliteit is vaak iets minder omdat het snijafval is)
Dat leg je op de lepel, en je kan de Calve Sambasaus er zo 'opgieten' uit de fles, maar het beste is een spuitzak en het er op spuiten alsof het slagroom is.
Wat vers gesneden bieslook boven op je rosetje van Sambasaus en je bent klaar![]()
![]()
Overigens een protip:
Ik heb in het verleden een horeca opleiding gevolgd, en veel van de MBO scholen waar een koksopleiding of horecaopleiding bij zit, maken de meest luxe spullen, maar gooien voor de vakantie heel veel weg. Ik heb ooit een keer 2 van die grote bakken zelf gemaakte wildfond op kunnen halen voor nog geen 10 euro.
Die hadden twee dagen lang eendenkarkassen en stukken vlees in een pan staan trekken. Was ongekend zo lekker was het![]()
![]()
Graag jouw pro-tips voor kroketten! ik heb ze wel eens gemaakt, en ze lukken ook altijd wel qua vorm etc. Maar ze smaken altjid flauw, zeker na het frituren, terwijl tijdens het maken van de vulling die altijd wél heel smaakvol isquote:Op woensdag 21 oktober 2015 14:17 schreef MutedFaith het volgende:
Mijn schoonfamilie zeurt elke jaar dat ik *weer* zelfgemaakte bitterballen/kroketten moet maken.
Dus ik ben voor dit jaar maar weer op zoek naar een nieuw recept/smaak.
In het verleden (niet alleen met kerst) heb ik al gemaakt:
- Rundvlees/ragout (de "normale" bitterbal)
- Garnalen
- Makreel/aardappel
- Kaas
- Kipsaté
- Champignon
- Risotto
Ideeën voor deze kerst zijn: Zuurvleesbitterbal (want: limburger) of indiasecurrybitterbal (obv lam madras ofzo).
Ja doei.![]()
Ik probeer de vulling altijd overdreven veel smaak te geven. Bij de eerste paar keren dat ik het probeerde viel 't me namelijk ook op dat het frituren de smaak wat aan lijkt te tasten. Kan natuurlijk ook door 't paneermeel komen dat eromheen komt.
Waar paneer je in? Mijn vrouw is geen fan van panko, dus ik heb gebruik nu cheapass paneermeel uit deutschland. En daar laat ik wat van de (droge) kruiden uit de vulling in terug komen voor extra smaak. En dan altijd dubbel gepaneerd.[b]Op dinsdag 30 mei 2006 15:15 schreef veldmuis het volgende:[/b]
Zelfs voor een newbie kom je niet intelligent over.![]()
Als je gelatine gebruikt in je kroketten (wat bij de meeste standaardrecepten het geval is), dan is dat doorgaans de 'boosdoener' wat smaakverlies betreft.quote:Op vrijdag 30 oktober 2015 10:43 schreef MutedFaith het volgende:
Ik probeer de vulling altijd overdreven veel smaak te geven. Bij de eerste paar keren dat ik het probeerde viel 't me namelijk ook op dat het frituren de smaak wat aan lijkt te tasten. Kan natuurlijk ook door 't paneermeel komen dat eromheen komt.Gelatine zelf is smaak- en geurloos maar trekt wel de smaak van andere ingrediënten naar beneden.
Let me see you stripped down to the bone![]()
Als er een beetje pit in mag zitten, dit vind ik wel een fraaie:quote:Op woensdag 21 oktober 2015 10:52 schreef dedude87 het volgende:
Wauw mooie tips, ook goede website tnx! Al mag het iets spannender van mij.... ik wil ze graag toch even over die drempel heen krijgen als je begrijpt wat ik bedoel.
Als zien die garnalen kroketjes er super lekker uit.Misschien die bij de borrel....
Ik had misschien iets met inktvis in gedachten, alleen heb ik wel 12 man. Ben bang dat die taai wordt als ik zoveel man moet uitserveren. Gelukkig heb ik nog wel even om er over na te denken.
http://userealbutter.com/(...)quid-tempura-recipe/
(Zelf niet gemaakt, maar wederom een zeer betrouwbare website waar ik al wel veel lekkere andere dingen van gemaakt heb)Let me see you stripped down to the bone![]()
Ziet er fraai uit! Misschien een idee voor een ander topic; favoriete food sites, blogs, apps etc.quote:Op vrijdag 30 oktober 2015 10:56 schreef minilot het volgende:
[..]
(Zelf niet gemaakt, maar wederom een zeer betrouwbare website waar ik al wel veel lekkere andere dingen van gemaakt heb)![]()
Nee, ik maak m'n kroketten altijd op basis van een roux, zonder (extra toegevoegde) gelatine.quote:Op vrijdag 30 oktober 2015 10:47 schreef minilot het volgende:
[..]
Als je gelatine gebruikt in je kroketten (wat bij de meeste standaardrecepten het geval is), dan is dat doorgaans de 'boosdoener' wat smaakverlies betreft.Gelatine zelf is smaak- en geurloos maar trekt wel de smaak van andere ingrediënten naar beneden.
[b]Op dinsdag 30 mei 2006 15:15 schreef veldmuis het volgende:[/b]
Zelfs voor een newbie kom je niet intelligent over.
Forum Opties Forumhop: Hop naar: