SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Maar nu komt het:
In afgelopen januari viel het mij op dat ik steeds vaker al wakker was voordat de wekker ging. Toen maakte ik me daar nog niet druk om (ik heb echt een gruwelijke hekel aan het geluid van die wekker) maar in de loop van het (aankomende) voorjaar werd ik steeds vroeger wakker, ging steeds eerder naar bed en ging ook minder uren slapen.
Er is geen enkele directe aanleiding te vinden. Wel gebeurde het 1 en ander maar niks kan in echt verband worden gebracht met de vervroeging van mijn slaapritme, het lijkt spontaan te zijn gaan gebeuren en werd steeds extremer.
Ik geloof dat sinds afgelopen mei het al geregeld voorkwam dat ik voor 6u 's ochtends al beneden zat en het komt af en toe voor dat ik om 3u 's nachts al beneden aan de koffie zit terwijl ik die avond daarvoor braaf om 22u ben gaan slapen. Er kwam zelfs een moment dat ik nieteens meer de moeite neem om de wekker nog te zetten, dat heeft toch geen zin
Ook slaap ik veel minder (misschien gemiddeld 6u per nacht?) en merk ik overdag eigenlijk nauwelijks meer wanneer ik een nacht of 2 maar 4 uur geslapen heb.
Soms kan ik helemaal niet meer inslapen en word ik het na 2 uur zat en sta weer op waarna ik dan vaak op de bank evengoed nog een paar uurtjes kan pakken en soms gebruik ik maar kalmeringsmiddelen zodat ik in elk geval -eventjes- weg ben (ik ben niet verslaafd aan benzo's, even melden voor de vorm).
Ik slaap ook beduidend minder vast dan eind vorig jaar en sinds eind mei begon ik ook heftig te dromen (maar ben er gister achter gekomen dat dat eventueel nog gelinkt zou kunnen worden aan dat ik paar weken daarvoor was gestopt met roken, maar zeker weten doe ik het natuurlijk niet).
En nu zitten we in midden Juli. Mijn bioritme is veranderd van een langslaperige avondmens (wat ik bijna mijn hele leven dus was) naar een ochtendmens die veel minder uren maakt, maar tegelijk ook minder last lijkt te hebben van de kortere nachten en dat in een half jaar tijd. Wel denk ik dat ik er toch last van heb omdat mijn omgeving heeft gemerkt dat ik wat emotioneel labieler en impulsiever ben geworden (maar dat kan ook te maken hebben met dat ik sinds april gestopt ben met medicatie maar mijn slaapproblemen begonnen dus al eerder).
Is er iemand anders die iets soortgelijks heeft meegemaakt en er meer over kan vertellen? Of iemand die iemand kent/kende die iets soortgelijks heeft meegemaakt?
Ik vind het echt bizar dat je je hele leven als avondmens leeft en min of meer zonder reden een compleet ander bioritme krijgt.
Ik ben niet meer of minder gaan bewegen (sinds ik met medicatie gestopt ben alleen maar meer gaan bewegen)
Ik ben niet anders gaan eten
Geen andere medicatie
Ik drink maar 1 bak koffie per dag en dat is zodra ik net wakker ben.
Geen andere issues en niks wat heftiger of erger was dan dingen die ik in het verleden al had meegemaakt (zelfs suicidaliteit veranderde in het verleden mijn bioritme en slaappatroon nauwelijks, al sliep ik toen wel wat minder goed maar ik sliep toen wel beter dan nu), dus ik snap het niet.
En op zich heb ik er geen problemen mee dat ik zo vroeg op ben (ook in verband met afspraken enzo) maar ik vind het wel erg bizar.
[ Bericht 0% gewijzigd door magnetronkoffie op 19-07-2015 08:39:07 (klein foutje verbeterd) ]
Jij zou eens moeten leren lezen, dit is totaal niet waar het over gaat en wat TS vroeg.quote:Op zondag 19 juli 2015 09:42 schreef hoas het volgende:
Ik zie niets bijzonders, moet je eens 3 ploegen draaien nacht wordt dag en andersom, continu.
In de spoiler heeft hij het over bioritme toch? Toch?quote:Op zondag 19 juli 2015 10:54 schreef vannelle het volgende:
[..]
Jij zou eens moeten leren lezen, dit is totaal niet waar het over gaat en wat TS vroeg.
Maar het past wel bij je, gewoon weer een stomme opmerking plaatsen.
On topic: Ik heb geen antwoord maar herken het probleem wel, heb zelf ook een slaapprobleem.
Kan gebeuren dat ik 2 nachten achter elkaar niet slaap en dan zou je toch denken dat je moe genoeg bent voor de volgende nacht.....alleen is dat niet zo.
Ik lurk ff mee, wie weet komen er goede tips waar ik ook iets mee kan.
Heb je überhaupt de OP gelezen?quote:Op zondag 19 juli 2015 09:42 schreef hoas het volgende:
Ik zie niets bijzonders, moet je eens 3 ploegen draaien nacht wordt dag en andersom, continu.
Voordat dit uit de hand loopt, ik heb het al hier gemeld LIF / LIF feedback topic mede omdat ik het niet praktisch vind 2x een TR te plaatsenquote:
Primaquote:Op zondag 19 juli 2015 11:52 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Voordat dit uit de hand loopt, ik heb het al hier gemeld LIF / LIF feedback topic mede omdat ik het niet praktisch vind 2x een TR te plaatsen
Gefeliciteerd, je hebt net het punt bereikt dat je op moet blijven letten.quote:Op zondag 19 juli 2015 11:24 schreef hoas het volgende:
Maar je hebt je topic gevonden met je andere labiele kneusjes zie ik al.
Biertje?quote:Op zondag 19 juli 2015 12:37 schreef vannelle het volgende:
[..]
Gefeliciteerd, je hebt net het punt bereikt dat je op moet blijven letten.
Maar het bevestigd wel wat ik al zei, je hebt geen flauw idee waar je het over hebt. Slimme mensen blijven dan ook stil.
Jij waarschijnlijk niet.
Dat zou kunnen, maar dan is het wel vreemd dat die omslag zo direct en zo totaal is (en binnen een half jaar). Mijn bioritme is (ik moet nu een beetje schatten) ongeveer 5 uur naar de ochtend verschoven in 4 maanden tijd en blijft nu "redelijk" stabiel (ik word nu zo rond 5u wakker ipv dat ik 10u door de wekker gewekt wordt).quote:Op zondag 19 juli 2015 13:51 schreef Ole het volgende:
Best vreemd. Kan het met je leeftijd te maken hebben? Ik hoor bijvoorbeeld ook weleens dat mensen ineens niet meer tegen drank kunnen.
En stoppen met roken kan wel degelijk invloed hebben. Heeft te maken met dopamine
Ik ben nu 37. Zodra ik wakker word, probeer ik soms nog wel te blijven liggen (vooral als ik op de wekker zie dat ik bijvoorbeeld maar 4 uur gemaakt heb) en afhankelijk van hoe korter ik geslapen heb, hoe beter het me lukt om in elk geval nog even weer in slaap te komen (soms voor 1 uur, soms voor langer) maar vaak sta ik na een tijdje toch op omdat ik dan wel weet dat ik toch niet meer in slaap ga vallen.quote:Op zondag 19 juli 2015 14:01 schreef Gwywen het volgende:
's Zomers schijn je met minder slaap toe te kunnen dan 's winters maar ik vind het toch wel apart wat jij schrijft.
Ben je nu écht een ochtendmens, 's morgens fluitend je bed uit, meteen actief en dan om drie uur al beginnen in te zakken, dan met moeite tot half 10 op kunnen blijven?
Hoe oud ben je eeigenlijk? Ik ben denk ik wel ouder dan jij maar ik merk wel dat ik na jaren verstokt avondmens de laatste paar jaar 's avonds vroeger moe begin te worden, en ook 's morgens vaker uit mezelf vroeg wakker word.
Prachtverhaal!..ik bedoel; zó herkenbaar (ben ook net waker, en idd om 4 u gaan slapen..quote:Op zondag 19 juli 2015 08:34 schreef magnetronkoffie het volgende:
Is er iemand anders die iets soortgelijks heeft meegemaakt en er meer over kan vertellen? Of iemand die iemand kent/kende die iets soortgelijks heeft meegemaakt?
Is goedquote:Op maandag 20 juli 2015 12:41 schreef Eficaz het volgende:
[..]
Prachtverhaal!..ik bedoel; zó herkenbaar (ben ook net waker, en idd om 4 u gaan slapen..![]()
Ik had ook een tijd dat ik een echt ochtendmens was, 5 uur op, 22.00 uur naar bed, dat soort dingen en voelde me ook goed erbij.![]()
Ik zat iig gisteren met plezier je vehaal+ spoiler te lezen, oa erg leuk want zo herkenbaar! en leuk opgeschreven ook!![]()
Ja, en natuurlijk had/heb ik niet alles hetzelfde, sommige dingen anders.
Nu ook geen tijd, moet wel zo weer dingen doen, dus uren achter de pc, nee, dat redt ik niet, die tijd héb ik nu gewoon niet.![]()
Laterz!
Dit is op zich helemaal niet slecht bedacht, alleen begon dit in elk geval afgelopen januari (toen ik merkte dat ik steeds vaker wakker werd voor de wekker ging, maar toen had ik zoiets van "zal wel" totdat het de paar maanden daarna steeds meer veranderde) en ik heb idd een stressperiode die eigenlijk begon ruwweg een maand nadat ik met medicatie ben gestopt (ik stopte ergens begin april) maar dat kwam vooral door externe factoren. Misschien dat dit het wel verergerd heeft? Alleen spreken 2 dingen daartegen:quote:Op maandag 20 juli 2015 14:02 schreef Gray het volgende:
Ha Magnetronkoffie,
Wat je schrijft is herkenbaar. Bij mij speelde dan meestal stress een rol, zelfs al was het onderhuidse stress die niet direct merkbaar was. Juist door dit soort situaties herkende ik dat iets me stress opleverde. Misschien is dit bij jou ook zo?
Ik weet wel dat ik vatbaarder daarvoor ben, maar ook al ben ik de laatste paar maanden wel labieler geworden, ik ervaar dat niet als een (nieuwe) depressieve periode (al moet ik wel al maanden aanpoten nu en ik heb de nodige stressverminderende maatregelen al genomen). Het is in theorie mogelijk, alleen lijkt dat me op het 1e gezicht niet logisch daar de vervroeging van mn bioritme 3 a 4 maanden begon voordat de stressklachten begonnen.quote:Een ander iets dat meespeelt is aanleg tot depressie, waar ik ook bekend mee ben. Iemand zag ik eerder al schrijven over dopamine, maar daar weet ik eerlijk gezegd het fijne niet van. Wel weet ik dat insomnia een rol speelt bij depressie, waar dit een vorm van lijkt. Zelfs al ervaar je geen depressiviteit, de lichamelijke processen kunnen wel actief zijn.
Ik gebruik geen pijnstillers (hooguit 1 of 2 paracetamol per jaar ofzo?)quote:Verder kunnen ook de pijnstillers een rol spelen, maar hoe dat precies in de vork steekt, dat weet volgens mij niemand echt precies. Je schrijft dat je niet verslaafd bent aan benzo's, maar gebruik je ze wel?
De verschuiving vond januari plaats, het was toen volgens mij nog niet warmer aan het worden? Ik heb pas recentelijker (in de loop van mei ongeveer) wat aan mn eetpatroon veranderd (ik eet nu wat gezonder dan een jaartje terug maar dat komt mede omdat ik om de 1 of andere reden heel veel zin heb in groente en fruit (vooral groente)quote:Sporten doe je, dus dat is goed. Kijk verder of het aan eten kan liggen (suikers, cafeïne/theïne, taurine, etc), temperatuur (te warm), teveel water voor het slapen (plassen), of dat je te kort voor je slaap naar een beeldscherm kijkt (minder dan 2 uur ervoor, computer, televisie of telefoon). Voor dat laatste kan je gratis programma's downloaden om de lichtwarmte aan te passen naar het natuurlijke avondlicht.
Daarom noem ik het ook onderhuidse stress.quote:Op maandag 20 juli 2015 14:26 schreef magnetronkoffie het volgende:
Bedankt voor je uitgebreide reactie
Ik zal hem in stukjes hakken zodat ik ook wat uitgebreider kan reageren
[..]
Dit is op zich helemaal niet slecht bedacht, alleen begon dit in elk geval afgelopen januari (toen ik merkte dat ik steeds vaker wakker werd voor de wekker ging, maar toen had ik zoiets van "zal wel" totdat het de paar maanden daarna steeds meer veranderde) en ik heb idd een stressperiode die eigenlijk begon ruwweg een maand nadat ik met medicatie ben gestopt (ik stopte ergens begin april) maar dat kwam vooral door externe factoren. Misschien dat dit het wel verergerd heeft? Alleen spreken 2 dingen daartegen:
1) De vervroeging was al maanden voor de stress opliep al aan de gang
2) In het verleden heb ik meer stress gekend en toen had dat (behalve hooguit wat minder stabiele slaaptijden) geen vervroeging van mn slaapritme tot gevolg.
Dat gebeurt mij ook, dat ik de depressie niet ervaar, maar wel de bijkomende klachten ondervind.quote:[..]
Ik weet wel dat ik vatbaarder daarvoor ben, maar ook al ben ik de laatste paar maanden wel labieler geworden, ik ervaar dat niet als een (nieuwe) depressieve periode (al moet ik wel al maanden aanpoten nu en ik heb de nodige stressverminderende maatregelen al genomen). Het is in theorie mogelijk, alleen lijkt dat me op het 1e gezicht niet logisch daar de vervroeging van mn bioritme 3 a 4 maanden begon voordat de stressklachten begonnen.
Daar doelde ik op.quote:[..]
Ik gebruik geen pijnstillers (hooguit 1 of 2 paracetamol per jaar ofzo?)
Ik gebruik "zo nodig" al jaren benzo's (kalmeringsmiddelen), echter ben ik van mezelf niet zo dol op medicatie en gebruik ik dat alleen maar als ik het gevoel heb dat het even niet anders kan (als noodrem) en sowieso krijg ik er maximaal 10/maand (ik gebruik 1 a 2 per keer).
Toen was het nog niet warm volgens mij nee.quote:[..]
De verschuiving vond januari plaats, het was toen volgens mij nog niet warmer aan het worden? Ik heb pas recentelijker (in de loop van mei ongeveer) wat aan mn eetpatroon veranderd (ik eet nu wat gezonder dan een jaartje terug maar dat komt mede omdat ik om de 1 of andere reden heel veel zin heb in groente en fruit (vooral groente)).
Voor sommigen levert weinig nuttige bezigheden doen op een dag, ironisch genoeg stress op. Dus wie weet. Nadeel is dat weinig slaap ook niet stimuleert meer actief te zijn.quote:Wel heb ik nu het idee dat als ik weinig ondernomen heb die dag, ik die avond ook minder makkelijk in slaap val (ik moet dus gewoon meer gaan doen zodat ik 's avonds moe genoeg ben om in slaap te vallen), dus daar ga ik wat actiever en bewuster aan proberen te werken.
Dat verandert echter niks of nauwelijks wat aan mijn kortere nachten, maar dat vind ik minder een probleem daar het erop lijkt alsof ik tegelijkertijd ook vrij plotsling minder snel last krijg van slaapgebrek (of dat niet bewust ervaar, wat ook nog een mogelijkheid is).
Afkicken geeft soms dromen als gevolg. Ik had het toen ik moest afkicken van blowen, om aan een volgend traject voor ADHD te mogen starten. Van nooit dromen, tot elke nacht wakker worden in het zweet van de angstdromen. Vond ik stiekem best leuk trouwens.quote:Tot nu toe heb ik alleen het vele dromen mogelijk kunnen verklaren (komt wellicht doordat ik ben gestopt met roken (wat me relatief makkelijk afgaat)), maar het vervroegen niet, het minder en lichter slapen ook niet.
Dus dat is gewoon raar. Misschien toch maar even bloed laten prikken (wat ik sowieso al moest doen).
Het zou wel kunnen. Het zou ook niet kunnen. Punt is alleen dat als het puur een gok is, ik daar verder gewoon niets mee kan. Ik heb andere indicaties wanneer ik stress ervaar, maar die waren toendertijd (januari) allemaal afwezig tot zover ik weet. En het verklaart ook niet waarom het juist in januari gebeurde terwijl ik in mijn leven al zoveel en zovaak stress ervaren heb terwijl het nooit tevoren voor een vervroeging van mn slaapritme heeft gezorgd, dus ik denk niet dat ik het (voor wat het begin betreft) bij de stress moet zoekenquote:Op maandag 20 juli 2015 14:38 schreef Gray het volgende:
[..]
Daarom noem ik het ook onderhuidse stress.Zelf ervaar ik stress óf onderhuids en moet ik het via andere problemen opmerken, óf plotselinge paniek, gelukkig kortstondig. Slecht slapen is één van die andere problemen.
Er waren dus geen (andere) klachten en het steeds vroeger wakker worden was nooit 1 van de klachten die ik voorheen ooit heb gehad.quote:[..]
Dat gebeurt mij ook, dat ik de depressie niet ervaar, maar wel de bijkomende klachten ondervind.
Ik zal sowieso morgen dit gebeuren met mn spv bespreken, heb toevallig die afspraak al staan (al is er geen aanwijzing dat de benzo's er iets mee te maken kunnen hebben daar mijn gebruik tot zo rond mei zelfs onder die 10/maand zat en al enkele jaren datzelfde niveau had.quote:[..]
Daar doelde ik op.Ik ben geen kenner wat betreft benzo's en het gebruik daarvan, maar leg het voor bij je psych. Wat doen benzo's met een mens bij langdurig gebruik?
Ik ben sowieso nooit een snoepert geweest. Ik eet eigenlijk alleen maar chips/snoep als iemand anders die bij mij op bezoek is, dat in huis haalt. Dan kan ik er moeilijk vanaf blijven. Maar haal ik het zelf niet in huis, dan mis ik het ook niet.quote:[..]
Toen was het nog niet warm volgens mij nee.Die zin in groente en fruit kan een aanwijzing zijn voor iets. Op zichzelf is het natuurlijk goed om dat te eten. Al zou ik fruit vooral overdag, of als toetje bij een diner doen. Niet te kort voor het slapen, want suikers.
Dat laatste klopt. Ik ervaar thuis niksen als enorm frustrerend en nutteloos (zelfs als ik vanwege overprikkeling een dag rust moet inlassen van mezelf), dus probeer ik de laatste maanden dingen buitenshuis te ondernemen (gewoonlijk ga ik dan bij iemand op bezoek of ga ik voor een aankoop naar een winkel (die liefst een flink end wandelen is zodat ik mn dagelijkse portie beweging ook weer gehad heb)).quote:[..]
Voor sommigen levert weinig nuttige bezigheden doen op een dag, ironisch genoeg stress op. Dus wie weet. Nadeel is dat weinig slaap ook niet stimuleert meer actief te zijn.
Sowieso staat blowen erom bekend dat het dromen onderdrukt, ikzelf droom ook een stuk minder als ik een tijdje geblowd heb dus dat effect (her)ken ik welquote:[..]
Afkicken geeft soms dromen als gevolg. Ik had het toen ik moest afkicken van blowen, om aan een volgend traject voor ADHD te mogen starten. Van nooit dromen, tot elke nacht wakker worden in het zweet van de angstdromen. Vond ik stiekem best leuk trouwens.
Soms moet het gewoon even gebeuren helaas. Sowieso is mijn aanpak niet verzet geven, maar het over me heen laten komen en bijsturen waar mogelijk.quote:Op maandag 20 juli 2015 17:21 schreef magnetronkoffie het volgende:
Het zou wel kunnen. Het zou ook niet kunnen. Punt is alleen dat als het puur een gok is, ik daar verder gewoon niets mee kan. Ik heb andere indicaties wanneer ik stress ervaar, maar die waren toendertijd (januari) allemaal afwezig tot zover ik weet. En het verklaart ook niet waarom het juist in januari gebeurde terwijl ik in mijn leven al zoveel en zovaak stress ervaren heb terwijl het nooit tevoren voor een vervroeging van mn slaapritme heeft gezorgd, dus ik denk niet dat ik het (voor wat het begin betreft) bij de stress moet zoeken
Afgelopen tijd heb ik weer wat vaker gesmoked, bij vrienden alleen, thuis niet. Dan blijf ik bezig, net als al het andere lekkers dat niet goed voor je is.quote:Op maandag 20 juli 2015 17:21 schreef magnetronkoffie het volgende:
Sowieso staat blowen erom bekend dat het dromen onderdrukt, ikzelf droom ook een stuk minder als ik een tijdje geblowd heb dus dat effect (her)ken ik wel
Dit is sowieso vaak ook de betere aanpak. Het is ook meer dat ik het vreemd vind dan dat ik last heb van die vroege dagen (al heb ik meer last van de slapeloosheid, maar die kan enkele aanwijsbare oorzaken hebben zoals te weinig ondernemen of juist overprikkeling).quote:Op maandag 20 juli 2015 17:51 schreef Gray het volgende:
[..]
Soms moet het gewoon even gebeuren helaas. Sowieso is mijn aanpak niet verzet geven, maar het over me heen laten komen en bijsturen waar mogelijk.
Het stoppen met blowen heb ik nooit echt als problematisch ervaren. Ik heb ook geen last van gewenning en heb aan een lage dosis genoeg (ben een goedkope blower wat wel weer handig isquote:[..]
Afgelopen tijd heb ik weer wat vaker gesmoked, bij vrienden alleen, thuis niet. Dan blijf ik bezig, net als al het andere lekkers dat niet goed voor je is.![]()
Maar inmiddels al een week of 4-5 niet, omdat ik wat ziekjes was, maar geen afkickverschijnselen, dus dat stemt me tevreden. Ik kan het dan ook heel makkelijk links laten liggen, en hou het nog wel even zo. Zonder smoken kom ik net even meer van m'n kont af, al blijft het minimaal.![]()
Nog geen dromen ervaren eigenlijk. Gelukkig ergens, want meestal heb ik het tijdens stressperioden.
Bedankt voor het delen van je ervaringquote:Op dinsdag 21 juli 2015 08:59 schreef onlogisch het volgende:
Zo extreem als jij heb ik het gelukkig niet, dat ik om 4 uur 's nachts al klaar wakker beneden zit. Vroeger was ik ook echt een avond mens. Nooit voor 4e mijn nest in, in het weekend. Het feit dat ik een baantje in de horeca had 15 jaar geleden hielp daar overigens aan mee. Pas om 12 uur klaar met werken en dan duik je niet meteen je nest in.
Maar ik kreeg ander werk wat wel overdag was, maar hield in het weekend het vaste patroon aan, nooit voor 4 uur lag ik er in.
Nu, ruim 10 jaar later merk ik echt dat ik een ochtend mens ben geworden in de loop der jaren. 's ochtend fris en fruitig wakker en tegen een uur of 10 in de avond word ik echt al goed moe. Zelden zie ik de klok nog na 12 uur 's nachts
Doordeweeks lig ik ook gewoon keurig rond 22.30 op bed. Het feit dat ik vader ben geworden een paar jaar geleden zal er zeker toe hebben bijgedragen, maar het was een traject wat daarvoor al was ingezet. Een apart gegeven, maar ik kan niet zeggen dat ik het erg vind.
Dat focussen lijkt mij idd niet zo handig, vandaar dat ik me daar dan ook niet mee bezig houd.quote:Op vrijdag 24 juli 2015 18:13 schreef Gray het volgende:
Dat moeilijk inslapen kan nu ook gestimuleerd worden doordat je focus hierop ligt.
Mijn moeder adviseerde altijd niet te focussen op slapen, maar op liggen/rusten. Dan gaat de rest vanzelf. Of niet, maar dan rust je iig wel.
Maar stiekem toch he?quote:Op vrijdag 24 juli 2015 18:22 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Dat focussen lijkt mij idd niet zo handig, vandaar dat ik me daar dan ook niet mee bezig houd.
Gezien je hier erover schrijft.quote:
Nouja, 3 uur en 4,5 uur voordat ik kan inslapen ipv een kwartier tot misschien ruim een half uur, is ook niet iets wat makkelijk te missen is. Dan is het toch niet zo gek dat dat me opgevallen is? Waarom zou dat impliceren dat ik op de 1 of andere magische manier onbewust zelf mijn eigen niet-kunnen-inslapen veroorzaak?quote:Op vrijdag 24 juli 2015 18:30 schreef Gray het volgende:
[..]
Gezien je hier erover schrijft.
Je aandacht gaat er dus duidelijk naartoe, zij het een beetje.
Geen zin om hier een discussie van te maken, wat elke keer lijkt te gebeuren wanneer de verdenking ontstaat dat jij iets onbewust zou kunnen doen. Iedereen doet onbewuste dingen, ook jij mk. Daar ben je je wellicht niet bewust van, maar dat is de hele kwestie.quote:Op vrijdag 24 juli 2015 18:33 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Nouja, 3 uur en 4,5 uur voordat ik kan inslapen ipv een kwartier tot misschien ruim een half uur, is ook niet iets wat makkelijk te missen is. Dan is het toch niet zo gek dat dat me opgevallen is? Waarom zou dat impliceren dat ik op de 1 of andere magische manier onbewust zelf mijn eigen niet-kunnen-inslapen veroorzaak?
Elke keer? Nou, zovaak ben ik niet een verdenking van mijn eigen onderbewustzijn tegengekomen hoor, dus weet niet naar welke keren je precies refereert.quote:Op vrijdag 24 juli 2015 18:39 schreef Gray het volgende:
[..]
Geen zin om hier een discussie van te maken, wat elke keer lijkt te gebeuren wanneer de verdenking ontstaat dat jij iets onbewust zou kunnen doen. Iedereen doet onbewuste dingen, ook jij mk. Daar ben je je wellicht niet bewust van, maar dat is de hele kwestie.
Wat je daaruit mee moet nemen is dat het niet aan jou ligt, zelfs al veroorzaak jij onbewust het probleem dat je dwars ligt.
Daar is niets magisch aan.
Trouwens, wat dit betreft. Wat ik altijd deed was gewoon alle gedachtes de vrije gang laten gaan. Gewoon een beetje wegdromen terwijl ik op bed lig. Dat heeft altijd al voor me gewerkt, in principe ben ik niet op een significant andere manier gaan slapen (behalve dan de meer praktische benadering zoals dat ik mn wekker niet meer hoef te zetten enzo).quote:Op vrijdag 24 juli 2015 18:13 schreef Gray het volgende:
Mijn moeder adviseerde altijd niet te focussen op slapen, maar op liggen/rusten. Dan gaat de rest vanzelf. Of niet, maar dan rust je iig wel.
De thee van Dr Stuart drinken voordat je naar bed gaat. Dat liet mij in een halve coma zakkenquote:Op zaterdag 15 augustus 2015 11:01 schreef magnetronkoffie het volgende:
Heeft er iemand hier verdere ervaring wat betreft slapeloosheid? Wat was de oorzaak? Hoe werd het aangepakt cq opgelost?
en ik wou dit topic ook even een schopje geven omdat ie al ver weggezakt was en ik hem via google heb moeten vinden
Wacht gewoon even met die koffie... als je om 3 uur ineens wakker wordt kan je beter ietsquote:Op zondag 19 juli 2015 08:34 schreef magnetronkoffie het volgende:
Ik drink maar 1 bak koffie per dag en dat is zodra ik net wakker ben.
Oké, dit is wel een goeie tip. Maar dan kan ik eigenlijk net zo goed helemaal stoppen met koffie drinkenquote:Op maandag 17 augustus 2015 07:56 schreef FANN het volgende:
[..]
Wacht gewoon even met die koffie... als je om 3 uur ineens wakker wordt kan je beter iets
anders drinken, tandjes poetsen en je bed weer inkruipen, meestal slaap je dan nog wel 2 uurtjes
ofzo
Je kan het altijd proberen en die bak koffie hoef je niet te laten, alleen even mee wachten...quote:Op maandag 17 augustus 2015 08:05 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Oké, dit is wel een goeie tip. Maar dan kan ik eigenlijk net zo goed helemaal stoppen met koffie drinken
Thanks!
(gaat wel lastig worden, ik ben gegaan van een pot koffie naar 1 bak (verslaving enzo) en die ene bak mocht nog wel gewoon. Ik zie wel).
Klopt. Ik trek zo gewoon de stekker eruit (zodat ik niet automatisch dat ding aanzetquote:Op maandag 17 augustus 2015 08:08 schreef FANN het volgende:
[..]
Je kan het altijd proberen en die bak koffie hoef je niet te laten, alleen even mee wachten...
Wauw... dat is véél tegelijk, doe maar niet stoppen met dat éne bakkie koffie, je hebt hetnu alquote:Op maandag 17 augustus 2015 08:11 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Klopt. Ik trek zo gewoon de stekker eruit (zodat ik niet automatisch dat ding aanzet).
Alleen ben ik dus afgelopen april gestopt met medicatie, afgelopen mei met roken en ben ik van plan deze week te stoppen met alcohol (thuis dan, tis meer een gewoonte/behoefde aan de roes en niet dagelijks) dus weet niet of ik dit (stoppen met koffie) er nu bij kan hebben.
Oké, doe ik de stekker weer terugquote:Op maandag 17 augustus 2015 08:13 schreef FANN het volgende:
[..]
Wauw... dat is véél tegelijk, doe maar niet stoppen met dat éne bakkie koffie, je hebt hetnu al
moeilijk genoeg denk ik!
Nee, die stekker haal je eruitquote:Op maandag 17 augustus 2015 08:16 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Oké, doe ik de stekker weer terug
En morgen dus gesprek HA, maar diezelfde middag ook gesprek met iemand anders en dat gesprek gaat over mijn toekomst (ik wil een opleiding gaan doen en daarna weer werken (betaald, iets wat ik ruim 10 jaar niet meer gedaan heb)) dus heb t druk de komende tijd
Ben blij dat ik dan in elk geval die koffie nog heb
Pammetjes en dergelijke middelen om te slapen vallen niet onder medicatie? Kan me voorstellen dat je ritme daar ook ontregeld van raakt.quote:Op maandag 17 augustus 2015 08:11 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Klopt. Ik trek zo gewoon de stekker eruit (zodat ik niet automatisch dat ding aanzet).
Alleen ben ik dus afgelopen april gestopt met medicatie, afgelopen mei met roken en ben ik van plan deze week te stoppen met alcohol (thuis dan, tis meer een gewoonte/behoefde aan de roes en niet dagelijks) dus weet niet of ik dit (stoppen met koffie) er nu bij kan hebben.
Goeie tip, dan vervang ik de koffie met thee en drink pas koffie zodra het licht is, dat lukt me denk ik wel?quote:Op maandag 17 augustus 2015 08:21 schreef FANN het volgende:
[..]
Nee, die stekker haal je eruitwant je moet niet om 3 uur in de nacht koffie gaan drinken,
drink iets anders, eet er desnoods iets kleins bij, poets je tandjes en kruip je bed weer in, dáárna
mag je koffie![]()
en succes bij de HA en met de opleiding
In thee zit ook cafeïne, tenzij kruidenthee of zo.quote:Op maandag 17 augustus 2015 09:10 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Goeie tip, dan vervang ik de koffie met thee en drink pas koffie zodra het licht is, dat lukt me denk ik wel?
Dank
ook geen theequote:Op maandag 17 augustus 2015 09:10 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Goeie tip, dan vervang ik de koffie met thee en drink pas koffie zodra het licht is, dat lukt me denk ik wel?
Dank
Dat zeg ik, tenzij kruidenthee.quote:Op maandag 17 augustus 2015 13:23 schreef FANN het volgende:
niemand ooit gehoord van cafeïnevrije thee?
Ik heb deze, die is lekker...
http://www.pickwick.nl/thee/kruidenthee/slaap-lekker/
Ah... had je het er beter bij kunnen zettenquote:Op maandag 17 augustus 2015 13:26 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Ja, natuurlijk. Wijs er alleen maar even op.
Zie edit.quote:Op maandag 17 augustus 2015 13:27 schreef FANN het volgende:
[..]
Ah... had je het er beter bij kunnen zetten
Naja, hoe dan ook.quote:Op maandag 17 augustus 2015 17:24 schreef hugecooll het volgende:
[..]
Je mag tegenwoordig ook niks meer, hè?
En hoe zit het dan met theïne?quote:Op maandag 17 augustus 2015 13:23 schreef FANN het volgende:
niemand ooit gehoord van cafeïnevrije thee?
Ik heb deze, die is lekker...
http://www.pickwick.nl/thee/kruidenthee/slaap-lekker/
quote:
Juist!quote:Op dinsdag 18 augustus 2015 20:28 schreef Elvi het volgende:
In kruidenthee zit geen theïne of caffeïne. Het zijn gewoon kruiden die je ook uit je tuin kan plukken.
quote:THEÏNE = CAFEÏNE
Heb je wel eens van theïne gehoord? Dat is gewoon een andere naam voor cafeïne in zwarte, groene en witte thee. Maar hoeveel cafeïne bevat nu eigenlijk een kopje thee? Een kopje zwarte thee bevat gemiddeld 30 mg cafeïne. Bij een gemiddelde kop koffie is dat 85 mg. Liever een keer geen cafeïne? Kies dan een Rooibos of kruidenmelange.
Daar is hij te moe voorquote:Op dinsdag 18 augustus 2015 20:33 schreef FANN het volgende:
Hij had ook gewoon even kunnen lezen wat er onder de link stond natuurlijk...
[..]
quote:Op dinsdag 18 augustus 2015 20:33 schreef FANN het volgende:
[..]
[..]
Juist!
Hij had ook gewoon even kunnen lezen wat er onder de link stond natuurlijk...
[..]
En lui in dit geval, al kon ik mezelf sussen met een reden als: voor als andere luie mensen ook niet lezen, dan direct vragen.quote:
quote:Op maandag 17 augustus 2015 17:35 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Verder zou ik liever willen dat mn topic niet teveel in een slowchat verandert
Ben zelf een avondmens al vanaf mijn jeugd.quote:Op donderdag 31 december 2015 05:35 schreef magnetronkoffie het volgende:
Even voor de duidelijkheid: Ik wil niet nog meer tips (ten slotte kan ik die ook makkelijk zelf googlen en heb ik de meeste dooddoeners al geprobeerd, wil niet lullig klinken btw, maar tis wel zo), maar weten of er nog iemand ervaring met slaaponderzoek heeft.
Tis trouwens wel jammer dat ik de OP niet meer kan wijzigen zodat ik de rest kan spoileren en een link naar m'n meest recente post in de OP kan plakken.
Klopt. Ken ik zelf ook wel, was vroeger ook altijd een avondmens, maar dat is sinds begin dit jaar veranderd.quote:Op donderdag 31 december 2015 05:44 schreef schvvmert het volgende:
[..]
Ben zelf een avondmens al vanaf mijn jeugd.
Dat is wat lastig soms wanneer je vroeg moet opstaan.
Dat verander je niet, zit in de genen.quote:Op donderdag 31 december 2015 05:51 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Klopt. Ken ik zelf ook wel, was vroeger ook altijd een avondmens, maar dat is sinds begin dit jaar veranderd.
Als dit zo is, dan zou ik graag willen weten hoe ik de genen die dit jaar van mijn avondmens-zijn een slapeloosheid-mens hebben gemaaktquote:Op donderdag 31 december 2015 05:52 schreef schvvmert het volgende:
[..]
Dat verander je niet, zit in de genen.
Ken je omstandigheden niet maar dat klinkt als een depressie.quote:Op donderdag 31 december 2015 05:58 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Als dit zo is, dan zou ik graag willen weten hoe ik de genen die dit jaar van mijn avondmens-zijn een slapeloosheid-mens hebben gemaakt.
Want zo kan ik mezelf echt geen avondmens meer noemen, zeker niet aangezien ik dit jaar maandenlang geregeld (bijna standaard zelfs, zet tegenwoordig de wekker nieteens meer) ruim voor zonsopgang alweer op was en vaak zelfs voor 20u naar bed ging omdat ik zo moe was.
Dan vind ik "avondmens" geen goede beschrijving meer.
Depressie is al gedebunked (zie post #20).quote:Op donderdag 31 december 2015 06:05 schreef schvvmert het volgende:
[..]
Ken je omstandigheden niet maar dat klinkt als een depressie.
Zelf ben ik in ploegen gaan werken, de ochtenddienst was een hel elke keer weer.
Je moet in mogelijkheden denken dat is stap 1.quote:Op donderdag 31 december 2015 06:11 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Depressie is al gedebunked (zie post #20).
Ploegendienst weet ik niet, maar dat zou ik onmogelijk trekken nu.
Ik hoop voor je dat het voor jou dan zo blijftquote:Op donderdag 31 december 2015 06:14 schreef Gary_Oak het volgende:
Ik herken me alleen in je spoiler, dus ik lurk maar gewoon mee.
Nou ja, ben idealiter het liefst een ochtendmens, aangezien ik dan kan meedraaien met de rest van de wereld.quote:Op donderdag 31 december 2015 06:18 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Ik hoop voor je dat het voor jou dan zo blijft
Mij maakt het niks meer uit, zolang ik maar kan slapen.quote:Op donderdag 31 december 2015 06:20 schreef Gary_Oak het volgende:
[..]
Nou ja, ben idealiter het liefst een ochtendmens, aangezien ik dan kan meedraaien met de rest van de wereld.Al merk ik trouwens wel dat ik altijd 's nachts het meest creatiefst ben, of ik overdag nou energiek was of niet.
Nope, ook nooit van gehoord. Even inlezen, kan nu toch niet slapen.quote:Op donderdag 31 december 2015 06:27 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Mij maakt het niks meer uit, zolang ik maar kan slapen.
Heb jij toevallig ervaring met slaaponderzoek?
Dat schiet niet op, nu blijft TS nog langer wakker.quote:Op donderdag 31 december 2015 06:29 schreef Gary_Oak het volgende:
[..]
Nope, ook nooit van gehoord. Even inlezen, kan nu toch niet slapen.
Hoeft niet per se hoorquote:Op donderdag 31 december 2015 06:29 schreef Gary_Oak het volgende:
[..]
Nope, ook nooit van gehoord. Even inlezen, kan nu toch niet slapen.
Je bent niet on-topic, maar ik vind het wel een interessante conclusie.quote:Op donderdag 31 december 2015 17:55 schreef SeLang het volgende:
Ik weet niet zeker of het relevant is voor dit topic, maar mijn ritme is ook flink veranderd de laatste jaren.
Vroeger dacht ik altijd dat er ochtend en avondmensen bestonden en dat dat erfelijk was vastgelegd. Ikzelf was altijd duidelijk een avondmens. Maar nu ben ik er van overtuigd dat dit gewoon te maken heeft met onnatuurlijk leefritme.
Sinds ik ben gestopt met werken is mijn leefritme zich gewoon gaan synchroniseren met de natuur, dwz ik word wakker als het licht wordt. Ik sta nu dus veel vroeger op en ga veel vroeger naar bed dan vroeger.
Toen ik nog werkte werd ik eigenlijk in een avondmens ritme gedwongen, realiseer ik me nu. Als je thuis komt na het werk heb je veel te weinig tijd voor jezelf en dat compenseer je dan door lang op te blijven. Daardoor schuift alles naar achteren. Ik kwam altijd zo laat mogelijk op het werk (9:30) en ging meestal om 00:30 of 01:00 naar bed. Tegenwoordig is het rond 6:00 opstaan en 22:30 naar bed. Wekker zetten hoeft niet want ik word vanzelf wakker (zomer's vroeger dan s'winters). Ik voel me ook een stuk gezonder nu.
Wel enige ervaring met slaaponderzoek hier, omwille van heel weinig slapen en daar soms hypomaan van worden..quote:Op donderdag 31 december 2015 04:54 schreef magnetronkoffie het volgende:
Heeft er iemand hier toevallig zelf ervaring met slaaponderzoek?
Heyquote:Op vrijdag 1 januari 2016 09:55 schreef MarieAlice het volgende:
[..]
Wel enige ervaring met slaaponderzoek hier, omwille van heel weinig slapen en daar soms hypomaan van worden..
Wat wil je graag weten?
Hmm...naja, eigenlijk ben ik gewoon benieuwd naar hoe anderen hun slaaponderzoek ervaren hebbenquote:Op vrijdag 1 januari 2016 09:55 schreef MarieAlice het volgende:
[..]
Wel enige ervaring met slaaponderzoek hier, omwille van heel weinig slapen en daar soms hypomaan van worden..
Wat wil je graag weten?
Lijkt me wel mooi om eens een keertje naar Zweden te gaanquote:Op vrijdag 1 januari 2016 10:35 schreef Spanky78 het volgende:
Los van allerlei zaken zoals chemische imbalans in je hoofd enzo...
Zorg er in ieder geval voor dat je lichaam flink vermoeid is en je hoofd niet.
Dus vermijd stressvolle zaken. Ga veel sporten en eindig de dag niet achter een beeldscherm.
Als je Wilt voelen hoe het kan zijn ga je een paar weken met een tentje en rugzak in Zweden leven ofzo. Overdag 30 km lopen en buiten slapen. Daar gaan de meeste mensen gewoon weer slapen. Slechts een paar mensen hebben echte stoornissen die niet zomaar overgaan. Dit soort survivaldingen brengt veel mensen weer terug in de basispositie. Zegmaar een soort reset.
Kort gezegd. Maak een fysieke connectie met de natuur voordat je allerlei pillen gaat slikken.
Dat kan, heeft je psychiater daar niks over gezegd?quote:Op donderdag 31 december 2015 06:35 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
edit: Ik zit me trouwens af te vragen of het eventueel iets met de ritalin te maken zou kunnen hebben?
We hebben het wel besproken (ik vind mijn psychiater heel capabel), maar eigenlijk kan dat sowieso niet de oorzaak zijn.quote:Op vrijdag 1 januari 2016 11:33 schreef Chai het volgende:
[..]
Dat kan, heeft je psychiater daar niks over gezegd?
TRV / [Reisverslag] Kungsleden trek (420 km door Arctisch Zweden)quote:Op vrijdag 1 januari 2016 11:23 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Lijkt me wel mooi om eens een keertje naar Zweden te gaan.
Maar ik vind het eng om alleen te gaan.
Dit is een goeie.quote:Op vrijdag 1 januari 2016 11:40 schreef Chai het volgende:
Oké dan zal het wel goed zijn. Je bent veel afgevallen, dus dan kan de dosering die je voorheen had aan de hoge kant zijn.
Goh. De eerste keer was bij mij via de HA. Die volgde mijn slaapproblemen al een tijdje mee op met de psychiater en op een dag zei ik dat het toch wel lang genoeg had geduurd en belde hij het UZ en had ik een intake daar.quote:Op vrijdag 1 januari 2016 10:21 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Hey
Liefst een soort van beschrijving van welke stappen er gezet gaan worden vanaf het moment dat ik wil aangeven dat ik gaarne een slaaponderzoek zou willen doen (dus naar bijvoorbeeld HA gaan, wat voor vragen die zal stellen, is het makkelijk of juist moeilijk om een slaaponderzoek op gang te krijgen, of er wachttijden zijn, dingetjes en feitjes rondom het slaaponderzoek die niet op een wiki-pagina staan (mag je bijvoorbeeld zoveel uur van tevoren niet eten? Wel/Geen medicatie? Verloop op de dag of dagen dat je het slaaponderzoek ondergaat? Hoe zit het met kleding? Was 't vervelend? Was 't pijnlijk? Dat soort dingetjes)).
Dus een beetje de kleine dingetjes eromheen.
Geweldig, thanks!quote:Op vrijdag 1 januari 2016 19:00 schreef MarieAlice het volgende:
[..]
Goh. De eerste keer was bij mij via de HA. Die volgde mijn slaapproblemen al een tijdje mee op met de psychiater en op een dag zei ik dat het toch wel lang genoeg had geduurd en belde hij het UZ en had ik een intake daar.
Bij die intake was er eerst een babbel met de psycholoog van dienst en met een assistent van het diensthoofd. Vertellen wat het probleem net was (inslapen, doorslapen, moe zijn overdag,...), hoe lang het al duurde, wat ik al geprobeerd had,... Mijn neurologische status hadden ze op zich al van een 24u eeg van een paar maanden eerder. Algemene anamnese verder. Daarna moest ik twee weken een dagboek bijhouden voor mijn slaap en de volgende afspraak werd dat dan bekeken en werd er besloten tot een slaaponderzoek. Dat blijven dure dingen voor het ziekenhuis, dus het is wel logisch dat ze dat niet gewoon maar doen omdat je dat graag wil.
Bij mij was het een onderzoek van 1 nacht, 2 keer, een keer Ik moest rond een uur of twee in het ziekenhuis zijn, krijg je een kamer toegewezen, moet je al in je pyjama. Enfin, moeten... even later komen ze de elektrodes vastmaken op je hoofd en de bloeddrukmeter enzo omdoen en als je dan nog eens van kleren moet wisselen is dat niet zo simpel... tenzij je een hemd ofzo aandoet en je pyjama ook een hemd met knoopjes is.
Je eet gewoon, al mag je die dag wel geen koffie of cola drinken. Je mag ook vrij rondlopenin het ziekenhuis, zolang je de elektroden niet lostrekt, wat ik dus na vijf minuten deed doordat ik over de draden tussen de staander en mijn hoofd viel. Maar ik was de eerste die dat ooit heeft gedaan, dus het zal wel aan mij gelegen hebben![]()
Rond een uur of tien ga je dan slapen en ondertussen word je gefilmd en eventueel ook geobserveerd. Het is even wennen aan die elektroden op je hoofd, maar als je er een muts over doet, dan valt het best wel mee om daarmee te slapen. En het is even slikken wanneer je eraan denkt dat ze je gaan filmen, maar denk dan maar 'er zijn altijd mensen die vreemdere dingen doen in hun slaap' want die psych'en en artsen zijn wel heel wat gewoon.
Ik wou op zich later gaan slapen, maar dat vonden ze niet okee. Sowieso proberen ze je rond 8 uur slaap wakker te maken.
Niets van al die dingen doet pijn, tenzij je bloed prikken vindt pijn doen.
Nu, ik weet niet of dat veel uitmaakt, maar dit was wel in België...
Mja, ik heb al alles geprobeerd eerst, slaaptraining gehad ook, ik nam slaapmedicatie in doses waar mensen normaal een week van doorslapen (geen overdrijving hier) en dan sliep ik nog maar vier tot maximum zes uur per nacht. Maar aangezien dat beter was dan de twee uur per nacht gedurende maanden en maanden, waardoor ik dan ontzettend gedeprimeerd of net hypomaan rondliep en dan ineens compleet crashte met alle gevolgen van dien...quote:Op vrijdag 1 januari 2016 19:21 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Geweldig, thanks!
Heel duidelijk ook, precies wat ik zocht!
Ik ga evengoed navraag doen, maar zie wel op tegen zo'n dagboek, omdat ik dingen doe waarvan gezegd 'zou kunnen worden' dat ik die eerst moet proberen (zoals uur van tevoren geen computerscherm meer aan) terwijl ik allang al weet dat dat geen oorzaak kan zijn van mijn slaapproblemen. Dit zou alleen maar vertragend en frustrerend zijn en die frustratie gaat mijn slaap ook geen goed doen.
Maar goed, als dit zo nog even doorgaat (zeker wat betreft het steeds korter slapen per nacht), dan vrees ik dat ik binnen hooguit enkele maanden gewoon geen keus meer heb, want als dit zo doorzet en nog iets erger wordt, dan ga ik 2017 nieteens meer halen, dus ik moet wel.
Thanks!
Jezus...klinkt echt als een ramp.quote:Op vrijdag 1 januari 2016 20:06 schreef MarieAlice het volgende:
[..]
Mja, ik heb al alles geprobeerd eerst, slaaptraining gehad ook, ik nam slaapmedicatie in doses waar mensen normaal een week van doorslapen (geen overdrijving hier) en dan sliep ik nog maar vier tot maximum zes uur per nacht. Maar aangezien dat beter was dan de twee uur per nacht gedurende maanden en maanden, waardoor ik dan ontzettend gedeprimeerd of net hypomaan rondliep en dan ineens compleet crashte met alle gevolgen van dien...
Geloof dat bijna al deze tips al in dit topic voorbijgekomen zijn, meeste zijn ook gewoon inkoppers of gewoonweg dom als je ze doet (zoals koffie drinken vlak voor het naar bed gaan of gaan sporten).quote:Maar het is idd goed mogelijk dat ze je eerst nog dingen gaan laten proberen. Geen blauw licht twee uur voor je gaat slapen, geen koffie, cola, thee. Sporten overdag, maar tot maximum twee uur voor je gaat slapen. White noise op de achtergrond, wekkers uit de kamer, donkere kamer, temperatuur van de kamer, ander dekbed, geur op je kussen spuiten...
Ik zal doen wat ik kanquote:Ik heb nog een training/observatie van drie weken in het ziekenhuis gehad, omdat ze niet geloofden dat het zo erg was. HA en psych vonden dat nogalmaar goed. Het moest en dan moest ik omwille van iets anders nog eerst een mri en die was nogal moeilijk in te plannen. Tot ik crashte en dan via spoed meteen een ct en mri kreeg natuurlijk. Dit is uiteraard niet de aanbevolen weg
Goh. Ze hebben vooral gemerkt dat ik fasen van mijn slaap oversla en dat ik daardoor nog wel enigszins kan functioneren op zich met die twee, drie uur slaap. Maar tegenwoordig haal ik redelijk vaak de drie, vier uur slaap dankzij heel veel ontspanningsoefeningen en white noise.quote:Op vrijdag 1 januari 2016 22:45 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Jezus...klinkt echt als een ramp.
Dan ben ik nog wel blij met mijn 4 a 5 uur per nacht van de afgelopen maanden en met slaapmedicatie slaap ik sowieso al een end beter.
[..]
Geloof dat bijna al deze tips al in dit topic voorbijgekomen zijn, meeste zijn ook gewoon inkoppers of gewoonweg dom als je ze doet (zoals koffie drinken vlak voor het naar bed gaan of gaan sporten).
Die met white noise kende ik niet, slaapkamertemperatuur al wat mee geëxperimenteerd (ook met wel/geen bedkleding)
[..]
Ik zal doen wat ik kan.
Is 't bij jou trouwens nog goedgekomen?
Geen oorzaak gevonden dus?quote:Op vrijdag 1 januari 2016 23:19 schreef MarieAlice het volgende:
[..]
Goh. Ze hebben vooral gemerkt dat ik fasen van mijn slaap oversla en dat ik daardoor nog wel enigszins kan functioneren op zich met die twee, drie uur slaap. Maar tegenwoordig haal ik redelijk vaak de drie, vier uur slaap dankzij heel veel ontspanningsoefeningen en white noise.
Nu neem ik een keer per week een (technisch gezien) overdosis slaapmiddel en heb ik de raad gekregen om 's nachts toch op een manier te rusten, ook al slaap ik niet. Dus geen middernachtelijk koekjes bakken, kuisen, confituur maken, studeren, administratie doen,... dat is op zich vast logisch, maar wel iets wat ik dan begon te doen op zo'n manische momenten. Met die pillen en al de rest kom ik op zo'n dag wel aan zes uur, al moet ik daarna wel niet meteen willen autorijden, want ik heb dan de reflexen van een 80-jarige slak.
Dat is belangrijkquote:Het is wel doenbaar dus nu.
Hoe bedoel je?quote:Op vrijdag 1 januari 2016 23:28 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Geen oorzaak gevonden dus?
Jezus. Je doet er wel veel voor om toch nog die paar uur te halen.
Goh, hoeft niet per se hoor. Ik dacht ook dat ik alleen nog maar benzo's ging kunnen nemen om meer te slapen, maar het blijkt toch een deel van de slaaptraining en slaaphygiene te zijn die het meest effect heeft. Maar dat is zoeken en proberen enzo. De meeste mensen van de training slapen nu ook gewoon zonder medicatie.quote:edit: Lijkt erop dat ik dan toch nog even aan die benzo vastzit.
Ik had januari 2015 (exact 1 jaar geleden dus) geen enkel probleem met slapen, het is sindsdien erin geslopen en in de loop van de daarop volgende maanden steeds erger geworden, min of meer lineair ook.quote:
Ik weet wel dat er bepaalde factoren zijn die het kunnen beïnvloeden en daar ben ik sowieso al mee bezig, maar zonder extra begeleiding of trainingen (is me verder ook niet aangeboden ofzo).quote:[..]
Goh, hoeft niet per se hoor. Ik dacht ook dat ik alleen nog maar benzo's ging kunnen nemen om meer te slapen, maar het blijkt toch een deel van de slaaptraining en slaaphygiene te zijn die het meest effect heeft. Maar dat is zoeken en proberen enzo. De meeste mensen van de training slapen nu ook gewoon zonder medicatie.
De benzo elke week is gewoon om te zorgen dat ik niet terug in die spiraal van niet slapen, hyperctief, nog minder slapen, manie, complete meltdown beland. Ik stuiterde soms bijna tegen het plafond...
Dat is inderdaad wel vreemd. Of er sinds toen iets veranderd is, zal je zelf ook wel al nagegaan zijn, neem ik aan.quote:Op vrijdag 1 januari 2016 23:50 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Ik had januari 2015 (exact 1 jaar geleden dus) geen enkel probleem met slapen, het is sindsdien erin geslopen en in de loop van de daarop volgende maanden steeds erger geworden, min of meer lineair ook.
Mei was het al een uur of 6 en in juli of zo werd dat al meer 5 uur?
Korte tijd leek het beter te gaan (anderhalve maand geleden), maar nu gaat het weer kut.
Ik kon altijd al heel slecht tegen slaapgebrek (veel slechter dan al mijn klasgenootjes bijvoorbeeld), maar kon tenminste wel goed slapen. Dus dat maakt het nog extra raar dat deze slaapproblemen er schijnbaar vanuit het niets zijn gekomen.
Ik sliep altijd slecht. Als baby sliep ik met 6m al niet meer in de namiddag en ook 's nachts sliep ik veel minder dan gemiddeld. Maar het is pas sinds een jaar of 6 dat het echt zó weinig is geworden, daarvoor was het gewoon een 5,5 uur per nacht en dat ging prima.quote:Maar jij sliep altijd al zo slecht dan?
Ja, ik neem ook aan dat je er al heel veel over hebt opgezocht. Toch zou ik die dingen niet zomaar opzij schuiven.quote:Ik weet wel dat er bepaalde factoren zijn die het kunnen beïnvloeden en daar ben ik sowieso al mee bezig, maar zonder extra begeleiding of trainingen (is me verder ook niet aangeboden ofzo).
Ik wil dat slaaponderzoek ook om te kijken of er bepaalde factoren een rol zijn gaan spelen, in 1 jaar tijd is mijn slaaptijd gehalveerd (sliep altijd 8 a 9 uur elke nacht, ongeacht), dat ligt in mijn geval echt niet aan een verminderde slaaphygiëne.
Uhu.quote:Op zaterdag 2 januari 2016 00:37 schreef MarieAlice het volgende:
[..]
Dat is inderdaad wel vreemd. Of er sinds toen iets veranderd is, zal je zelf ook wel al nagegaan zijn, neem ik aan.
Het vervelende voor mij is dat ik nou net vorig jaar begonnen ben met een traject dat naar (betaald) werk zou gaan, maar toen speelde dit nog niet zo. En dit kan best wel roet in het eten gaan gooien omdat ik zelfs zonder slaapstoornis een verminderde belastbaarheid heb.quote:En als je er dan ook heel slecht tegen kunt, dan lijkt het me wel ellendig... kun je dan overdag wel nog functioneren of beïnvloedt dat slaaptekort nu alles?
Wow...that sucksquote:[..]
Ik sliep altijd slecht. Als baby sliep ik met 6m al niet meer in de namiddag en ook 's nachts sliep ik veel minder dan gemiddeld. Maar het is pas sinds een jaar of 6 dat het echt zó weinig is geworden, daarvoor was het gewoon een 5,5 uur per nacht en dat ging prima.
Ik schuif ze niet zomaar opzij, ik schuif ze (dingen zoals slaaphygiëne) opzij als mogelijke oorzaak van deze slaapproblemen.quote:[..]
Ja, ik neem ook aan dat je er al heel veel over hebt opgezocht. Toch zou ik die dingen niet zomaar opzij schuiven.
Dit klopt ook wel hoor. Zelfde ook voor sporten (vandaar dat ik het fietsen toch weer wil gaan oppakken, echt puur om te kijken of ik dan na een paar maanden wat beter ga slapen...en misschien ga ik het weer leuk vinden ook, je weet maar nooitquote:Stel, je slaaptekort is stressgerelateerd (dit is gewoon een voorbeeld, niets over jouw specifieke situatie). Je hebt altijd goed geslapen tot een paar maanden geleden, ook al zijn de gordijnen op de kamer niet echt verduisterend en drink je 's avonds al jaren koffie. Ook al is de koffie en zijn de gordijnen niet de oorzaak, toch kan het dat je door een donkerdere kamer en stoppen met koffie na 6u 's avonds toch beter zal slapen.
Ik snap hem wel hoor. Ergens denk ik ook dat het een kluwen van factoren zou kunnen zijn, en niet alleen omdat het ook gewoon best op die manier zou kunnen werken. Ik weet namelijk wel dat er factoren zijn die er 'een' invloed op 'lijken' te hebben (zoals de lengte van de nachten en hoeveel zorgen ik heb).quote:Nu, zo simpel zal het niet zijn, maar meestal is een slaaptekort het gevolg van een complex kluwen van factoren en soms moet je maar aan een paar draadjes trekken om de hele boel los te krijgen. En soms moet het dan niet eens de langste of dikste draad zijn.
En nu ben ik net iets te ver aan het gaan met die metaforen
misschien is dat niet helemaal terecht.quote:Op zaterdag 2 januari 2016 01:20 schreef magnetronkoffie het volgende:
Ik vind persoonlijk het doorslapen veel belangrijker (het aantal uren slapen zeg maar) dan het inslapen.
Ben het helemaal met je eens dat de kwaliteit belangrijk(er) is, maar met inslapen doelde ik meer op dat het mij niet uitmaakt of ik nou wel of niet 4 uur nodig heb om in te slapen ( =slecht inslapen), zolang ik maar uren slaap ( =goed slapen), maar zie jouw nuancering wel in ja.quote:Op zaterdag 2 januari 2016 22:53 schreef computergirl het volgende:
[..]
misschien is dat niet helemaal terecht.
Het aantal uren slaap is minder belangrijk dan de kwaliteit van de slaap. Aangezien je de eerste uren het diepste slaapt kan je beter kort en heel diep slapen dan langer maar licht slapen.
Dan is wel heel rot. Nu in zo'n onderzoek stellen ze vragen en zoeken ze naar dingen waar je vaak zelf nog niet aan gedacht had en die ook de meeste huisartsen niet meteen bedenken, dus ik hoop dat ze dan wel vinden wat er aan de hand zou kunnen zijn.quote:Op zaterdag 2 januari 2016 01:20 schreef magnetronkoffie het volgende:
Uhu.
Uiteraard. Alles wat in me opkwam, heb ik bekeken. Alles serieus genomen.
Maar het probleem is, dat er gewoon eigenlijk niks bijzonders gebeurd is, er is geen enkele factor bijgekomen die ik niet eerder al eens gehad heb (al zou dat eigenlijk wel moeten, anders was dit niet aan de hand nu).
Dat zombiegevoel ken ik ook wel... altijd maar dingen moeten afzeggen wordt ook heel erg vervelend na een tijd. Mensen snappen ook vaak niet dat je daarvan al zo uitgeput bent. Maar zit je nu nog in dat traject of is het nu gestopt door dat slaaptekort?quote:Het vervelende voor mij is dat ik nou net vorig jaar begonnen ben met een traject dat naar (betaald) werk zou gaan, maar toen speelde dit nog niet zo. En dit kan best wel roet in het eten gaan gooien omdat ik zelfs zonder slaapstoornis een verminderde belastbaarheid heb.
Het beïnvloedt wel alles idd. Ben soms na 2 uur buiten de deur gewoon gesloopt.
Moest een tijdje terug naar de apotheek (alleen medicatie halen) en gelijk daarna nog een andere afspraak, die laatste afspraak heb ik toen afgezegd en ik was zo kapot dat ik het niet meer trok om nog even dat kleine boogje naar de supermarkt te doen...ik voelde me een zombie ofzo en dat komt tegenwoordig veel meer voor.
Ik neem die pillen vooral als ik de dag erop in elk geval wel fit wil zijn. In theorie kan ik om de nacht met pillen slapen, maar ik ben een beetje anti-pillen dus probeer zoveel mogelijk het gebruik van medicatie uit te stellen, maar ik schroom ook niet wel te slikken (eventueel met een technische overdosis, zoals jij die ook beschreef, maar gewoonlijk is 2 stuks genoeg) als ik denk dat ik daarbij gebaat ben.
Denk dat dat misschien nog frustrerender is, al zo lang ondanks alles goed slapen en dan van de ene op de andere dag niet meer kunnen...quote:Wow...that sucks
Ken nog een paar mensen die eigenlijk ook altijd al slecht geslapen hebben. Hoorde ook geregeld over mensen die weereens slecht hadden geslapen terwijl ik zelf zelfs onder zware (psychische) stress altijd wel vrij normaal kon slapen. Ik voelde me gezegend met hoe makkelijk ik sliep en ook doorsliep (had 't ook wel nodig hoor).
En nu *POEF* tis weg...just like that.
Oh, sorry, verkeerd begrepen dan, het kwam even zo overquote:Ik schuif ze niet zomaar opzij, ik schuif ze (dingen zoals slaaphygiëne) opzij als mogelijke oorzaak van deze slaapproblemen.
Ik heb zelfs een tijd wekenlang in een andere kamer (ook ander bed) geslapen en het leek niks uit te maken.
Sporten helpt vaak, en als je het leuk vindt, zoveel te beterquote:Dit klopt ook wel hoor. Zelfde ook voor sporten (vandaar dat ik het fietsen toch weer wil gaan oppakken, echt puur om te kijken of ik dan na een paar maanden wat beter ga slapen...en misschien ga ik het weer leuk vinden ook, je weet maar nooit).
Ik ben afgelopen zomer heel veel gaan wandelen, maar op een gegeven moment liep ik constant met pleisters op m'n voeten rond vanwege de blaren (liep zo 3u/dag), maar dat leek niet uit te maken wat betreft het doorslapen. Inslapen ging dan misschien wel iets beter, maar aangezien ik sowieso minder lang sliep, was het toch niet echt storend als ik langer nodig had om in te slapen.
Ik vind persoonlijk het doorslapen veel belangrijker (het uren slapen zeg maar) dan het inslapen.
Uiteraard! En ik bedoelde ook helemaal niet dat je niet genoeg je best zou doen hoor! Ik weet zelf hoe frustrerend het allemaal kan zijn en hoe een mens soms de muren zou oplopen door al het goed bedoelde adviesquote:Ergens zou dit nog best wel de oorzaak kunnen zijn (dat het een combinatie is), maar meer dan m'n best kan ik niet doen.
Jezus....hoe kan je met 1u/etmaal nog rond blijven lopen?quote:Op zondag 3 januari 2016 09:43 schreef Gebruikersna het volgende:
'grappig' dat dit topic nu weer gebumpt wordt. Mijn slaapritme is ook nog steeds kut met drie hoofdletters (maximaal 1 uurtje slapen per nacht, en dan heb ik al geluk) en nu zit ik nog suf van de (over)dosis slaapmiddelen die ik gisterenavond genomen heb als uiterste poging een keer te slapen. Helaas, maar heb wel knap suf wakker gelegen
Slaaponderzoek wees bij mij ook niks uit. Ik wilde mijn ervaringen posten, maar het is eigenlijk hetzelfde als wat op de vorige pagina al gezegd is. Elektrodes opplakken en een nacht daar blijven.
Wat ik dus wel raar vind, ze zeggen dat je pas na een x tijd in je REM-slaap komt maar uit het slaaponderzoek bij mij bleek dat ik wel alle slaapfases goed doormaakte, en ik droom ook altijd, al slaap ik maar 3x 10 minuten.
Geeft niks hoorquote:Op zondag 3 januari 2016 12:13 schreef MarieAlice het volgende:
En ik heb compleet gemist dat je gereageerd had... sorry!
Hmm..in dat geval ben ik wel benieuwd of ze met nog meer ideeën gaan komen waar ik wellicht nog niet aan gedacht heb.quote:[..]
Dan is wel heel rot. Nu in zo'n onderzoek stellen ze vragen en zoeken ze naar dingen waar je vaak zelf nog niet aan gedacht had en die ook de meeste huisartsen niet meteen bedenken, dus ik hoop dat ze dan wel vinden wat er aan de hand zou kunnen zijn.
Ik zit nog in dat traject, maar ook omdat het traject nog wel even gaat duren en ik wellicht in de tussentijd weer grip op de situatie zou kunnen gaan krijgen. Ik wil het op dit moment nog niet opgeven, al weet ik wel dat mijn kansen op de arbeidsmarkt met deze slaapproblemen erbij gewoon best wel nihil zijn (ik zal echt veel geluk en goodwill moeten gaan tegenkomen, wil ik zo een beetje mazzel hebben/krijgen) maar das voor mij geen reden om het bijltje er maar bij neer te gooien. Niet zolang er nog een kans is.quote:[..]
Dat zombiegevoel ken ik ook wel... altijd maar dingen moeten afzeggen wordt ook heel erg vervelend na een tijd. Mensen snappen ook vaak niet dat je daarvan al zo uitgeput bent. Maar zit je nu nog in dat traject of is het nu gestopt door dat slaaptekort?
Als frustrerend ervaar ik het eigenlijk nauwelijks, ik laat het gewoon over me heen komen (bijvoorbeeld wanneer ik me van kilometers ver weg naar huis moet slepen en de trap nauwelijks nog op kan waggelen) en bekijk dingen van dag tot dat en vaak zelfs van uur tot uur of minder, kan elke volgende minuut weer anders zijn, dus ik moet wel flexibel kunnen zijn, want ik kan "schijnbaar zomaar" compleet instorten.quote:[..]
Denk dat dat misschien nog frustrerender is, al zo lang ondanks alles goed slapen en dan van de ene op de andere dag niet meer kunnen...
Maakt niet uitquote:[..]
Oh, sorry, verkeerd begrepen dan, het kwam even zo over
Zeker. Baal ook wel dat ik flink ziek ben geweest de afgelopen week, ben sinds de jaarwisseling alleen nog maar in de tuin geweest, maar ga proberen vandaag boodschappen te doen ergens of naar de snackbar ofzo, dus van lichaamsbeweging is niet veel terecht gekomen.quote:[..]
Sporten helpt vaak, en als je het leuk vindt, zoveel te beterBij mij helpt het juist iets meer voor doorslapen dan voor inslapen.
Ik ga het overleggen. De laatste twee nachten ging al wat beter (gisteren eerst 3 uur op de bank, daarna uren wakker en daarna 3 uur in bed. Gisternacht heb ik warempel 6 uur onafgebroken in bed gelegen waarvan ik misschien maar 1 uur wakker ben geweest) en zodra dat groepje weer weg is, ga ik weer even met de slaapmedicatie verder zodat ik wat meer een energie-buffer heb.quote:[..]
Uiteraard! En ik bedoelde ook helemaal niet dat je niet genoeg je best zou doen hoor! Ik weet zelf hoe frustrerend het allemaal kan zijn en hoe een mens soms de muren zou oplopen door al het goed bedoelde advies
Ben je nu eigenlijk van plan een onderzoek aan te vragen? Of een consultatie in een slaapcentrum?
quote:Op zondag 3 januari 2016 13:57 schreef -Hakuna- het volgende:
Echte bazen zijn de hele nacht nog actief en gaan pas tegen de ochtend naar bed!
k, begin maar vast m'n voeten te kussen danquote:Op zondag 3 januari 2016 06:47 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Just read the OP, it's supposed to be a senseless discussion, so no need to take it too seriously.
Anyway, I should get some sleep, cya
Je wilt niet weten hoe moe ik ben.quote:Op zondag 3 januari 2016 14:02 schreef Rickertman96 het volgende:
Dit probleem ken ik ook, maar dan rond de vakantie. Ik merk wel dat ik heel makkelijk kan switchen van ritme door mezelf een dag extra moe te maken bijvoorbeeld.
Wim Kieft is ook altijd moe.quote:Op zondag 3 januari 2016 14:11 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
[..]
k, begin maar vast m'n voeten te kussen dan
[..]
Je wilt niet weten hoe moe ik ben.
Bij mij stelden ze die vragen eerst wel, maar ik heb gemerkt door ook eens aan de andere kant te zitten (opleidingsgewijs) dat dat voor een groot stuk ook is om te kijken hoeveel moeite mensen willen doen, in hoeverre ze openstaan voor dingen en ook gewoon om van weinig invasief naar meer invasief te gaan in de behandeling. Je moet mensen geen rohypnol geven als ze met donkere gordijnen of een regelmatigere dagindeling geholpen zijn, maar dat is wel wat veel mensen willen. Dan hoor je ze al 'jaaaaa, neen, ik doe alles goed, geef me die pillen maar', terwijl ze misschien elke dag wel om 22u gaan slapen, maar geen slaapritueel hebbe', niet op hetzelfde uur eten, thuiskomen, opstaan of vlak voor ze gaan slapen nog gaan douchen enzo.quote:Op zondag 3 januari 2016 13:52 schreef magnetronkoffie het volgende:
Hmm..in dat geval ben ik wel benieuwd of ze met nog meer ideeën gaan komen waar ik wellicht nog niet aan gedacht heb.
Toen ik begreep dat ze me met vragen gingen bombarderen, kreeg ik het (wellicht ook onterechte) idee dat die vragen weer van het niveau "Kopje rustgevende thee al geprobeerd?" zouden zijn, want daar word ik hier en IRL ook al mee doodgegooid
Vind het knap van je dat er zo de moed in houdt! Is helemaal niet zo vanzelfsprekend en eerlijk gezegd lukt mij dat niet altijd zo...quote:Ik zit nog in dat traject, maar ook omdat het traject nog wel even gaat duren en ik wellicht in de tussentijd weer grip op de situatie zou kunnen gaan krijgen. Ik wil het op dit moment nog niet opgeven, al weet ik wel dat mijn kansen op de arbeidsmarkt met deze slaapproblemen erbij gewoon best wel nihil zijn (ik zal echt veel geluk en goodwill moeten gaan tegenkomen, wil ik zo een beetje mazzel hebben/krijgen) maar das voor mij geen reden om het bijltje er maar bij neer te gooien. Niet zolang er nog een kans is.
Maar wat vetgedrukte betreft, hier loop ik idd tegenaan en dit onbegrip is er mede de oorzaak van dat dit enkele dagen terug in een familievete is geëscaleerd waardoor er een familieband is stukgegaan. Tis best wel een klerezooi aan het worden zo, maar als ze me al niet op mijn woord willen geloven (zelfs beweren dat ik gewoon een rotkarakter heb), dan moet ik m'n eigen gezondheid toch voorrang geven.
Nice!quote:Ik ga het overleggen. De laatste twee nachten ging al wat beter (gisteren eerst 3 uur op de bank, daarna uren wakker en daarna 3 uur in bed. Gisternacht heb ik warempel 6 uur onafgebroken in bed gelegen waarvan ik misschien maar 1 uur wakker ben geweest) en zodra dat groepje weer weg is, ga ik weer even met de slaapmedicatie verder zodat ik wat meer een energie-buffer heb.
Ah kee, thanks! Hier kan ik wat mee, hoef ik het niet meteen op te geven zodra ik merk dat ik weer tegen een muur loop (ik refereer min of meer naar hetzelfde als wat je met je onderstaande "mensen zijn soms achterlijk" naar refereertquote:Op zondag 3 januari 2016 14:48 schreef MarieAlice het volgende:
[..]
Bij mij stelden ze die vragen eerst wel, maar ik heb gemerkt door ook eens aan de andere kant te zitten (opleidingsgewijs) dat dat voor een groot stuk ook is om te kijken hoeveel moeite mensen willen doen, in hoeverre ze openstaan voor dingen en ook gewoon om van weinig invasief naar meer invasief te gaan in de behandeling. Je moet mensen geen rohypnol geven als ze met donkere gordijnen of een regelmatigere dagindeling geholpen zijn, maar dat is wel wat veel mensen willen. Dan hoor je ze al 'jaaaaa, neen, ik doe alles goed, geef me die pillen maar', terwijl ze misschien elke dag wel om 22u gaan slapen, maar geen slaapritueel hebbe', niet op hetzelfde uur eten, thuiskomen, opstaan of vlak voor ze gaan slapen nog gaan douchen enzo.
Maar als je die vragen door bent, komen ze wel nog met andere vragen. Vragen die veel minder voor de hand liggend zijn.
Ik ken het....quote:Ik kan je zeggen, mensen zijn soms echt achterlijk... we hadden ooit iemand die elke avond naar bed ging met zo'n afslankingstailleband om en dan absoluut niet snapte dat ze daar misschien wel wakker van werd of iemand die kloeg dat ze zo vaak wakker werd, maar wel een liter thee dronk voor het slapengaan en dus wakker werd om naar het toilet te gaan en geen enkel verband zag...
Thanksquote:[..]
Vind het knap van je dat er zo de moed in houdt! Is helemaal niet zo vanzelfsprekend en eerlijk gezegd lukt mij dat niet altijd zo...
Gelukkig wel, heb vandaag ook begrepen dat het nogal wat stof heeft doen opwaaien, maar dat kan me niet zo boeien. Ik verwacht wel nog meer intellectuele crap van ze, maar mijn eigen gezondheid is me te dierbaar om die voor ze op te offeren, ik heb tegenwoordig m'n eigen prioriteiten en sommigen hebben daar schijnbaar moeite mee, zoiets.quote:Meen je dat nu? Dat er onbegrip is, okee, maar echt zo verregaande ruzies... jakkes.:( hoop dat je verder nog wel steun vindt?
ty *doet buiging*quote:[..]
Nice!
Alternatief voor wakker zijn, zou slapen zijn... en laat dat nou net niet lukkenquote:Op zondag 3 januari 2016 13:52 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Jezus....hoe kan je met 1u/etmaal nog rond blijven lopen?
Respect dat je dat nog redelijk trekt....echt wow!
Nopequote:Op zondag 3 januari 2016 16:43 schreef Gebruikersna het volgende:
[..]
Alternatief voor wakker zijn, zou slapen zijn... en laat dat nou net niet lukkenVerder ben ik ook inderdaad niks waard en voer ik bijzonder weinig uit, wat alleen maar meer frustraties geeft. Maar dat hoef ik jou vast niet te vertellen
Die moet er wel zijn. De vraag is of ik die ga vinden en zo ja, of het op te lossen is.quote:Op zondag 3 januari 2016 16:52 schreef computergirl het volgende:
Magnetronkoffie, hou je ook in je achterhoofd dat er mogelijk niet een verklaring is voor al je slaapklachten?
Ik bond soms een zwart t-shirt om m'n voorhoofd (over m'n ogen heen) zodat ik ook overdag kon slapen als ik wilde slapen en het nog steeds licht was.quote:Om mezelf als voorbeeld te nemen, ik slaap in december/januari veel slechter en lichter dan in de zomer omdat ik gevoelig ben voor gebrek aan daglicht (daglicht-> hersens -> melatonine).
In de zomermaanden ben ik heel vroeg wakker (fris en fruitig) omdat het om 6 uur al volledig licht is, verduisterende gordijnen hebben beetje geholpen.
En ik heb ook een periode gehad met extreme slapeloosheid (dagen achter elkaar wakker) die gek genoeg veroorzaakt werd door een niet herkende/erkende allergie
lupine was het grootste probleem, dat is familie van de pinda en zit in oa meergranenbroodquote:Op zondag 3 januari 2016 21:59 schreef magnetronkoffie het volgende:
Dat met zo'n allergie...klinkt interessant wel, wat voor allergie bleek het te zijn? Dat zou voor mij nog weleens de moeite waard kunnen zijn om (zelf) te onderzoeken.
Maar hoe kon dit slaapproblemen veroorzaken?quote:Op zondag 3 januari 2016 22:03 schreef computergirl het volgende:
[..]
lupine was het grootste probleem, dat is familie van de pinda en zit in oa meergranenbrood
ik ben geen arts en snap ook niet van alles hoe het werkt. Het gaat ook helemaal niet over lupine specifiek.quote:Op zondag 3 januari 2016 22:09 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Maar hoe kon dit slaapproblemen veroorzaken?
Staat niet als symptoom van lupine-allergie beschreven.
De meeste allergieën hebben ook een effect op de ademhaling. Mensen met een heel erge pinda-allergie, bijvoorbeeld, kunnen stikken doordat hun keel opzwelt. Bij veel allergieën is de zwelling echter niet zo groot en zal een keel er eerder uitzien zoals wanneer je een keelontsteking hebt. Dit betekent echter wel dat ademhalen moeilijker wordt, waardoor je minder goed zal slapen, vaak ook omdat mensen dan telkens uit hun slaapcyclus gehaald worden. Je bent dan niet per se echt wakker, maar dat is dan een seconde of enkele seconden ofzo dat je weer in een andere fase zit. Veel mensen herinneren zich hier niets van en worden gewoon vermoeid wakker.quote:Op zondag 3 januari 2016 22:27 schreef computergirl het volgende:
[..]
ik ben geen arts en snap ook niet van alles hoe het werkt. Het gaat ook helemaal niet over lupine specifiek.
Hier wordt allergie als oorzaak genoemd:
https://umm.edu/health/medical/reports/articles/insomnia
http://fallingasleep.net/sleep-disorders/insomnia
quote:Op zondag 3 januari 2016 22:27 schreef computergirl het volgende:
[..]
ik ben geen arts en snap ook niet van alles hoe het werkt. Het gaat ook helemaal niet over lupine specifiek.
Hier wordt allergie als oorzaak genoemd:
https://umm.edu/health/medical/reports/articles/insomnia
http://fallingasleep.net/sleep-disorders/insomnia
Bedanktquote:Op zondag 3 januari 2016 22:56 schreef MarieAlice het volgende:
[..]
De meeste allergieën hebben ook een effect op de ademhaling. Mensen met een heel erge pinda-allergie, bijvoorbeeld, kunnen stikken doordat hun keel opzwelt. Bij veel allergieën is de zwelling echter niet zo groot en zal een keel er eerder uitzien zoals wanneer je een keelontsteking hebt. Dit betekent echter wel dat ademhalen moeilijker wordt, waardoor je minder goed zal slapen, vaak ook omdat mensen dan telkens uit hun slaapcyclus gehaald worden. Je bent dan niet per se echt wakker, maar dat is dan een seconde of enkele seconden ofzo dat je weer in een andere fase zit. Veel mensen herinneren zich hier niets van en worden gewoon vermoeid wakker.
Zeer kort door de bocht wel van mij, I know.
Ik weet alleen niet wat ik erbij ben gaan eten wat dit veroorzaakt.quote:Op zondag 3 januari 2016 23:12 schreef Elvi het volgende:
Alles kan, ik kwam er gister ook ineens achter dat ik allergisch ben voor rauwe tomaatHoe? Door de blaren die ineens in mn mond verschenen na het eten van een cherry tomaatje
Ik ben er niet (meer) bij als jij eet dus geen ideequote:Op zondag 3 januari 2016 23:19 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Ik weet alleen niet wat ik erbij ben gaan eten wat dit veroorzaakt.
Jij een idee?
Het begon (tot zover ik kan terugvinden) achteraf gezien januari, toen ik steeds eerder begon wakker te worden.quote:Op zondag 3 januari 2016 23:20 schreef Elvi het volgende:
[..]
Ik ben er niet (meer) bij als jij eet dus geen idee
Edit: het kan natuurlijk ook zijn dat je ineens een allergie of intolerantie hebt ontwikkelt. Dus dat je iets al tijden at en nu er overgevoelig voor bent.
1000x sorryquote:
Voor mij al een goeie reden hier wat meer aandacht aan te besteden. Was ik eerder al van plan (ergens afgelopen najaar), maar kwam er niet van terecht omdat ik steeds urgentere prioriteiten kreeg die voorrang nodig hadden.quote:Op zondag 3 januari 2016 23:24 schreef MarieAlice het volgende:
Over die allergie, de allergie die het meeste slaapproblemen veroorzaakt is als ik me goed herinner nog steeds huisstofmijt.
En hooikoorts, maar daar is het nu niet echt het seizoen voor.
Hmmm volgens mij aten we toen niet super-gezond... Misschien heeft suiker invloed?quote:Op zondag 3 januari 2016 23:22 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Het begon (tot zover ik kan terugvinden) achteraf gezien januari, toen ik steeds eerder begon wakker te worden.
Dat ik steeds iets korter sliep, viel me op zich wel op maar dat was marginaal en ik dacht dat het aan stress lag.
Ik eet sinds mei/juni een heel stuk gezonder, eet nu soms twee warme maaltijden per dag (maar vrijwel altijd wel één) en meestal is dit alleen maar groente (vlees/vis laat ik wat meer zitten omdat ik het vaak gewoon niet op kreeg en omdat ik er in die tijd ook het geld niet meer voor had).quote:Op zondag 3 januari 2016 23:27 schreef Elvi het volgende:
[..]
Hmmm volgens mij aten we toen niet super-gezond... Misschien heeft suiker invloed?
Wij hebben gelukkig vaker goede gesprekken online gehad.quote:Op zondag 3 januari 2016 23:26 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Snap ik.
(dit is trouwens ook wel een beetje overdreven hoor).
Waarom gebruik je eigenlijk alprazolam als slaapmiddel?quote:Op zondag 3 januari 2016 23:31 schreef Droopie het volgende:
[..]
Wij hebben gelukkig vaker goede gesprekken online gehad.
Maar ik zal ook even duit in het zakje doen.
Slapen gaat bij mij laatste half jaar klote.
Maar het vervelendste vind ik het dat ik om 1700 bijna omval van de slaap en me er tegen verzet en om 0100 niet in slaap kom.
Nu gebruik ik om de dag alprozolam om in te slapen, de andere nacht probeer ik het zelf en eindig om 0300 met de tv aan omdat het toch niet lukt.
Jaar geleden had ik structuur en toen ging het wel goed.
Omdat ik het eerst kreeg tegen stress en angstproblematiek.quote:Op zondag 3 januari 2016 23:32 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Waarom gebruik je eigenlijk alprazolam als slaapmiddel?
Maar die slaapproblemen had je dus altijd al?quote:Op zondag 3 januari 2016 23:37 schreef Droopie het volgende:
[..]
Omdat ik het eerst kreeg tegen stress en angstproblematiek.
Die stress is nu van mijn schouders gevallen en toen dacht ik na een tijdje he dat kan misschien wel helpen tegen slapeloosheid.
Vind het ook fijner dan Temazepam, dan ben ik de volgende ochtend pas rond 1100 suf wakker
Die slaapproblemen had ik in de jeugd ook al, later dronk en blowde ik dat wegquote:Op zondag 3 januari 2016 23:42 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Maar die slaapproblemen had je dus altijd al?
Temazepam werkte voor mij ook prima trouwens, leek de hele dag daarna nog door te werken.
Geen idee wat die bijnier betreft, tot zover ik weet heb ik daar geen last van.
Vergeet alleen niet dat benzo's op lange termijn je slaapproblemen juist zullen verergeren, al helemaal als je dit zonder begeleiding doet (je vertelde dat je redenen voor die pillen al een tijdje weg waren voordat je ze als slaapmiddel ging uitproberen).quote:Op zondag 3 januari 2016 23:47 schreef Droopie het volgende:
[..]
Die slaapproblemen had ik in de jeugd ook al, later dronk en blowde ik dat weg
Ik heb goede ggz hulp en blowen en drinken doe ik al jaren helemaal niet meerquote:Op zondag 3 januari 2016 23:51 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Vergeet alleen niet dat benzo's op lange termijn je slaapproblemen juist zullen verergeren, al helemaal als je dit zonder begeleiding doet (je vertelde dat je redenen voor die pillen al een tijdje weg waren voordat je ze als slaapmiddel ging uitproberen).
Alcohol zorgt er geloof ik voor dat je ook slechter slaapt (tenzij je maar heel weinig drinkt, maar jij dronk dacht ik meer). Blowen weet ik niet, maar vaak slaap ik dan wel langer.
k, bedankt voor je feedback in elk gevalquote:Op maandag 4 januari 2016 00:05 schreef Droopie het volgende:
[..]
Ik heb goede ggz hulp en blowen en drinken doe ik al jaren helemaal niet meer
kan, bij mij niet tenzij ik bronchitus heb wegens pollen, maar de officiele verklaring is dat het lichaam voortdurende stress ervaart door fictieve vijanden. Autonome zenuwstelsel is te actief om te ontspannen.quote:Op zondag 3 januari 2016 22:56 schreef MarieAlice het volgende:
[..]
De meeste allergieën hebben ook een effect op de ademhaling.
Ik zei ook dat het kort door de bocht wasquote:Op maandag 4 januari 2016 06:14 schreef computergirl het volgende:
[..]
kan, bij mij niet tenzij ik bronchitus heb wegens pollen, maar de officiele verklaring is dat het lichaam voortdurende stress ervaart door fictieve vijanden. Autonome zenuwstelsel is te actief om te ontspannen.
Maar zelf denk ik eigenlijk dat histamine zelf een rol speelt aangezien de medicijnen industrie heel veel moeite heeft gedaan om *anti*histamine te ontwikkelen waar je niet slaperig van wordt. De oude versie van allergiemedicatie wordt in UK en USA nog gebruikt als licht slaapmiddel(nytol).
Naast slaap reguleert histamine ook maagzuurproductie, ik heb sinds kleine dietaanpassingen niet een keer maagzuurremmers hoeven te slikken terwijl die oorzaak van maagklachten ook nauwelijks genoemd wordt
Ik heb ondertussen geaccepteerd dat dit een feit is en dat ik niet weet wat de oorzaak is (of wat de oorzaken zijn). Ben in de loop der tijd ook meer gaan letten op wat ik nog wel kan doen. Dingen die tot ruim een jaar terug m'n hele leven vanzelfsprekend waren, zal ik vanaf nu meer en ook bewuster rekening mee moeten gaan houden, het is zoals het is en ik zal ermee moeten leren leven, aangezien een oplossing lastig te vinden is en het zo ook nog wel te doen is (al heb ik er natuurlijk wel last van).quote:Op zondag 3 januari 2016 16:52 schreef computergirl het volgende:
Magnetronkoffie, hou je ook in je achterhoofd dat er mogelijk niet een verklaring is voor al je slaapklachten?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |