SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Maar nu komt het:
In afgelopen januari viel het mij op dat ik steeds vaker al wakker was voordat de wekker ging. Toen maakte ik me daar nog niet druk om (ik heb echt een gruwelijke hekel aan het geluid van die wekker) maar in de loop van het (aankomende) voorjaar werd ik steeds vroeger wakker, ging steeds eerder naar bed en ging ook minder uren slapen.
Er is geen enkele directe aanleiding te vinden. Wel gebeurde het 1 en ander maar niks kan in echt verband worden gebracht met de vervroeging van mijn slaapritme, het lijkt spontaan te zijn gaan gebeuren en werd steeds extremer.
Ik geloof dat sinds afgelopen mei het al geregeld voorkwam dat ik voor 6u 's ochtends al beneden zat en het komt af en toe voor dat ik om 3u 's nachts al beneden aan de koffie zit terwijl ik die avond daarvoor braaf om 22u ben gaan slapen. Er kwam zelfs een moment dat ik nieteens meer de moeite neem om de wekker nog te zetten, dat heeft toch geen zin
Ook slaap ik veel minder (misschien gemiddeld 6u per nacht?) en merk ik overdag eigenlijk nauwelijks meer wanneer ik een nacht of 2 maar 4 uur geslapen heb.
Soms kan ik helemaal niet meer inslapen en word ik het na 2 uur zat en sta weer op waarna ik dan vaak op de bank evengoed nog een paar uurtjes kan pakken en soms gebruik ik maar kalmeringsmiddelen zodat ik in elk geval -eventjes- weg ben (ik ben niet verslaafd aan benzo's, even melden voor de vorm).
Ik slaap ook beduidend minder vast dan eind vorig jaar en sinds eind mei begon ik ook heftig te dromen (maar ben er gister achter gekomen dat dat eventueel nog gelinkt zou kunnen worden aan dat ik paar weken daarvoor was gestopt met roken, maar zeker weten doe ik het natuurlijk niet).
En nu zitten we in midden Juli. Mijn bioritme is veranderd van een langslaperige avondmens (wat ik bijna mijn hele leven dus was) naar een ochtendmens die veel minder uren maakt, maar tegelijk ook minder last lijkt te hebben van de kortere nachten en dat in een half jaar tijd. Wel denk ik dat ik er toch last van heb omdat mijn omgeving heeft gemerkt dat ik wat emotioneel labieler en impulsiever ben geworden (maar dat kan ook te maken hebben met dat ik sinds april gestopt ben met medicatie maar mijn slaapproblemen begonnen dus al eerder).
Is er iemand anders die iets soortgelijks heeft meegemaakt en er meer over kan vertellen? Of iemand die iemand kent/kende die iets soortgelijks heeft meegemaakt?
Ik vind het echt bizar dat je je hele leven als avondmens leeft en min of meer zonder reden een compleet ander bioritme krijgt.
Ik ben niet meer of minder gaan bewegen (sinds ik met medicatie gestopt ben alleen maar meer gaan bewegen)
Ik ben niet anders gaan eten
Geen andere medicatie
Ik drink maar 1 bak koffie per dag en dat is zodra ik net wakker ben.
Geen andere issues en niks wat heftiger of erger was dan dingen die ik in het verleden al had meegemaakt (zelfs suicidaliteit veranderde in het verleden mijn bioritme en slaappatroon nauwelijks, al sliep ik toen wel wat minder goed maar ik sliep toen wel beter dan nu), dus ik snap het niet.
En op zich heb ik er geen problemen mee dat ik zo vroeg op ben (ook in verband met afspraken enzo) maar ik vind het wel erg bizar.
[ Bericht 0% gewijzigd door magnetronkoffie op 19-07-2015 08:39:07 (klein foutje verbeterd) ]
Jij zou eens moeten leren lezen, dit is totaal niet waar het over gaat en wat TS vroeg.quote:Op zondag 19 juli 2015 09:42 schreef hoas het volgende:
Ik zie niets bijzonders, moet je eens 3 ploegen draaien nacht wordt dag en andersom, continu.
In de spoiler heeft hij het over bioritme toch? Toch?quote:Op zondag 19 juli 2015 10:54 schreef vannelle het volgende:
[..]
Jij zou eens moeten leren lezen, dit is totaal niet waar het over gaat en wat TS vroeg.
Maar het past wel bij je, gewoon weer een stomme opmerking plaatsen.
On topic: Ik heb geen antwoord maar herken het probleem wel, heb zelf ook een slaapprobleem.
Kan gebeuren dat ik 2 nachten achter elkaar niet slaap en dan zou je toch denken dat je moe genoeg bent voor de volgende nacht.....alleen is dat niet zo.
Ik lurk ff mee, wie weet komen er goede tips waar ik ook iets mee kan.
Heb je überhaupt de OP gelezen?quote:Op zondag 19 juli 2015 09:42 schreef hoas het volgende:
Ik zie niets bijzonders, moet je eens 3 ploegen draaien nacht wordt dag en andersom, continu.
Voordat dit uit de hand loopt, ik heb het al hier gemeld LIF / LIF feedback topic mede omdat ik het niet praktisch vind 2x een TR te plaatsenquote:
Primaquote:Op zondag 19 juli 2015 11:52 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Voordat dit uit de hand loopt, ik heb het al hier gemeld LIF / LIF feedback topic mede omdat ik het niet praktisch vind 2x een TR te plaatsen
Gefeliciteerd, je hebt net het punt bereikt dat je op moet blijven letten.quote:Op zondag 19 juli 2015 11:24 schreef hoas het volgende:
Maar je hebt je topic gevonden met je andere labiele kneusjes zie ik al.
Biertje?quote:Op zondag 19 juli 2015 12:37 schreef vannelle het volgende:
[..]
Gefeliciteerd, je hebt net het punt bereikt dat je op moet blijven letten.
Maar het bevestigd wel wat ik al zei, je hebt geen flauw idee waar je het over hebt. Slimme mensen blijven dan ook stil.
Jij waarschijnlijk niet.
Dat zou kunnen, maar dan is het wel vreemd dat die omslag zo direct en zo totaal is (en binnen een half jaar). Mijn bioritme is (ik moet nu een beetje schatten) ongeveer 5 uur naar de ochtend verschoven in 4 maanden tijd en blijft nu "redelijk" stabiel (ik word nu zo rond 5u wakker ipv dat ik 10u door de wekker gewekt wordt).quote:Op zondag 19 juli 2015 13:51 schreef Ole het volgende:
Best vreemd. Kan het met je leeftijd te maken hebben? Ik hoor bijvoorbeeld ook weleens dat mensen ineens niet meer tegen drank kunnen.
En stoppen met roken kan wel degelijk invloed hebben. Heeft te maken met dopamine
Ik ben nu 37. Zodra ik wakker word, probeer ik soms nog wel te blijven liggen (vooral als ik op de wekker zie dat ik bijvoorbeeld maar 4 uur gemaakt heb) en afhankelijk van hoe korter ik geslapen heb, hoe beter het me lukt om in elk geval nog even weer in slaap te komen (soms voor 1 uur, soms voor langer) maar vaak sta ik na een tijdje toch op omdat ik dan wel weet dat ik toch niet meer in slaap ga vallen.quote:Op zondag 19 juli 2015 14:01 schreef Gwywen het volgende:
's Zomers schijn je met minder slaap toe te kunnen dan 's winters maar ik vind het toch wel apart wat jij schrijft.
Ben je nu écht een ochtendmens, 's morgens fluitend je bed uit, meteen actief en dan om drie uur al beginnen in te zakken, dan met moeite tot half 10 op kunnen blijven?
Hoe oud ben je eeigenlijk? Ik ben denk ik wel ouder dan jij maar ik merk wel dat ik na jaren verstokt avondmens de laatste paar jaar 's avonds vroeger moe begin te worden, en ook 's morgens vaker uit mezelf vroeg wakker word.
Prachtverhaal!..ik bedoel; zó herkenbaar (ben ook net waker, en idd om 4 u gaan slapen..quote:Op zondag 19 juli 2015 08:34 schreef magnetronkoffie het volgende:
Is er iemand anders die iets soortgelijks heeft meegemaakt en er meer over kan vertellen? Of iemand die iemand kent/kende die iets soortgelijks heeft meegemaakt?
Is goedquote:Op maandag 20 juli 2015 12:41 schreef Eficaz het volgende:
[..]
Prachtverhaal!..ik bedoel; zó herkenbaar (ben ook net waker, en idd om 4 u gaan slapen..![]()
Ik had ook een tijd dat ik een echt ochtendmens was, 5 uur op, 22.00 uur naar bed, dat soort dingen en voelde me ook goed erbij.![]()
Ik zat iig gisteren met plezier je vehaal+ spoiler te lezen, oa erg leuk want zo herkenbaar! en leuk opgeschreven ook!![]()
Ja, en natuurlijk had/heb ik niet alles hetzelfde, sommige dingen anders.
Nu ook geen tijd, moet wel zo weer dingen doen, dus uren achter de pc, nee, dat redt ik niet, die tijd héb ik nu gewoon niet.![]()
Laterz!
Dit is op zich helemaal niet slecht bedacht, alleen begon dit in elk geval afgelopen januari (toen ik merkte dat ik steeds vaker wakker werd voor de wekker ging, maar toen had ik zoiets van "zal wel" totdat het de paar maanden daarna steeds meer veranderde) en ik heb idd een stressperiode die eigenlijk begon ruwweg een maand nadat ik met medicatie ben gestopt (ik stopte ergens begin april) maar dat kwam vooral door externe factoren. Misschien dat dit het wel verergerd heeft? Alleen spreken 2 dingen daartegen:quote:Op maandag 20 juli 2015 14:02 schreef Gray het volgende:
Ha Magnetronkoffie,
Wat je schrijft is herkenbaar. Bij mij speelde dan meestal stress een rol, zelfs al was het onderhuidse stress die niet direct merkbaar was. Juist door dit soort situaties herkende ik dat iets me stress opleverde. Misschien is dit bij jou ook zo?
Ik weet wel dat ik vatbaarder daarvoor ben, maar ook al ben ik de laatste paar maanden wel labieler geworden, ik ervaar dat niet als een (nieuwe) depressieve periode (al moet ik wel al maanden aanpoten nu en ik heb de nodige stressverminderende maatregelen al genomen). Het is in theorie mogelijk, alleen lijkt dat me op het 1e gezicht niet logisch daar de vervroeging van mn bioritme 3 a 4 maanden begon voordat de stressklachten begonnen.quote:Een ander iets dat meespeelt is aanleg tot depressie, waar ik ook bekend mee ben. Iemand zag ik eerder al schrijven over dopamine, maar daar weet ik eerlijk gezegd het fijne niet van. Wel weet ik dat insomnia een rol speelt bij depressie, waar dit een vorm van lijkt. Zelfs al ervaar je geen depressiviteit, de lichamelijke processen kunnen wel actief zijn.
Ik gebruik geen pijnstillers (hooguit 1 of 2 paracetamol per jaar ofzo?)quote:Verder kunnen ook de pijnstillers een rol spelen, maar hoe dat precies in de vork steekt, dat weet volgens mij niemand echt precies. Je schrijft dat je niet verslaafd bent aan benzo's, maar gebruik je ze wel?
De verschuiving vond januari plaats, het was toen volgens mij nog niet warmer aan het worden? Ik heb pas recentelijker (in de loop van mei ongeveer) wat aan mn eetpatroon veranderd (ik eet nu wat gezonder dan een jaartje terug maar dat komt mede omdat ik om de 1 of andere reden heel veel zin heb in groente en fruit (vooral groente)quote:Sporten doe je, dus dat is goed. Kijk verder of het aan eten kan liggen (suikers, cafeïne/theïne, taurine, etc), temperatuur (te warm), teveel water voor het slapen (plassen), of dat je te kort voor je slaap naar een beeldscherm kijkt (minder dan 2 uur ervoor, computer, televisie of telefoon). Voor dat laatste kan je gratis programma's downloaden om de lichtwarmte aan te passen naar het natuurlijke avondlicht.
Daarom noem ik het ook onderhuidse stress.quote:Op maandag 20 juli 2015 14:26 schreef magnetronkoffie het volgende:
Bedankt voor je uitgebreide reactie
Ik zal hem in stukjes hakken zodat ik ook wat uitgebreider kan reageren
[..]
Dit is op zich helemaal niet slecht bedacht, alleen begon dit in elk geval afgelopen januari (toen ik merkte dat ik steeds vaker wakker werd voor de wekker ging, maar toen had ik zoiets van "zal wel" totdat het de paar maanden daarna steeds meer veranderde) en ik heb idd een stressperiode die eigenlijk begon ruwweg een maand nadat ik met medicatie ben gestopt (ik stopte ergens begin april) maar dat kwam vooral door externe factoren. Misschien dat dit het wel verergerd heeft? Alleen spreken 2 dingen daartegen:
1) De vervroeging was al maanden voor de stress opliep al aan de gang
2) In het verleden heb ik meer stress gekend en toen had dat (behalve hooguit wat minder stabiele slaaptijden) geen vervroeging van mn slaapritme tot gevolg.
Dat gebeurt mij ook, dat ik de depressie niet ervaar, maar wel de bijkomende klachten ondervind.quote:[..]
Ik weet wel dat ik vatbaarder daarvoor ben, maar ook al ben ik de laatste paar maanden wel labieler geworden, ik ervaar dat niet als een (nieuwe) depressieve periode (al moet ik wel al maanden aanpoten nu en ik heb de nodige stressverminderende maatregelen al genomen). Het is in theorie mogelijk, alleen lijkt dat me op het 1e gezicht niet logisch daar de vervroeging van mn bioritme 3 a 4 maanden begon voordat de stressklachten begonnen.
Daar doelde ik op.quote:[..]
Ik gebruik geen pijnstillers (hooguit 1 of 2 paracetamol per jaar ofzo?)
Ik gebruik "zo nodig" al jaren benzo's (kalmeringsmiddelen), echter ben ik van mezelf niet zo dol op medicatie en gebruik ik dat alleen maar als ik het gevoel heb dat het even niet anders kan (als noodrem) en sowieso krijg ik er maximaal 10/maand (ik gebruik 1 a 2 per keer).
Toen was het nog niet warm volgens mij nee.quote:[..]
De verschuiving vond januari plaats, het was toen volgens mij nog niet warmer aan het worden? Ik heb pas recentelijker (in de loop van mei ongeveer) wat aan mn eetpatroon veranderd (ik eet nu wat gezonder dan een jaartje terug maar dat komt mede omdat ik om de 1 of andere reden heel veel zin heb in groente en fruit (vooral groente)).
Voor sommigen levert weinig nuttige bezigheden doen op een dag, ironisch genoeg stress op. Dus wie weet. Nadeel is dat weinig slaap ook niet stimuleert meer actief te zijn.quote:Wel heb ik nu het idee dat als ik weinig ondernomen heb die dag, ik die avond ook minder makkelijk in slaap val (ik moet dus gewoon meer gaan doen zodat ik 's avonds moe genoeg ben om in slaap te vallen), dus daar ga ik wat actiever en bewuster aan proberen te werken.
Dat verandert echter niks of nauwelijks wat aan mijn kortere nachten, maar dat vind ik minder een probleem daar het erop lijkt alsof ik tegelijkertijd ook vrij plotsling minder snel last krijg van slaapgebrek (of dat niet bewust ervaar, wat ook nog een mogelijkheid is).
Afkicken geeft soms dromen als gevolg. Ik had het toen ik moest afkicken van blowen, om aan een volgend traject voor ADHD te mogen starten. Van nooit dromen, tot elke nacht wakker worden in het zweet van de angstdromen. Vond ik stiekem best leuk trouwens.quote:Tot nu toe heb ik alleen het vele dromen mogelijk kunnen verklaren (komt wellicht doordat ik ben gestopt met roken (wat me relatief makkelijk afgaat)), maar het vervroegen niet, het minder en lichter slapen ook niet.
Dus dat is gewoon raar. Misschien toch maar even bloed laten prikken (wat ik sowieso al moest doen).
Het zou wel kunnen. Het zou ook niet kunnen. Punt is alleen dat als het puur een gok is, ik daar verder gewoon niets mee kan. Ik heb andere indicaties wanneer ik stress ervaar, maar die waren toendertijd (januari) allemaal afwezig tot zover ik weet. En het verklaart ook niet waarom het juist in januari gebeurde terwijl ik in mijn leven al zoveel en zovaak stress ervaren heb terwijl het nooit tevoren voor een vervroeging van mn slaapritme heeft gezorgd, dus ik denk niet dat ik het (voor wat het begin betreft) bij de stress moet zoekenquote:Op maandag 20 juli 2015 14:38 schreef Gray het volgende:
[..]
Daarom noem ik het ook onderhuidse stress.Zelf ervaar ik stress óf onderhuids en moet ik het via andere problemen opmerken, óf plotselinge paniek, gelukkig kortstondig. Slecht slapen is één van die andere problemen.
Er waren dus geen (andere) klachten en het steeds vroeger wakker worden was nooit 1 van de klachten die ik voorheen ooit heb gehad.quote:[..]
Dat gebeurt mij ook, dat ik de depressie niet ervaar, maar wel de bijkomende klachten ondervind.
Ik zal sowieso morgen dit gebeuren met mn spv bespreken, heb toevallig die afspraak al staan (al is er geen aanwijzing dat de benzo's er iets mee te maken kunnen hebben daar mijn gebruik tot zo rond mei zelfs onder die 10/maand zat en al enkele jaren datzelfde niveau had.quote:[..]
Daar doelde ik op.Ik ben geen kenner wat betreft benzo's en het gebruik daarvan, maar leg het voor bij je psych. Wat doen benzo's met een mens bij langdurig gebruik?
Ik ben sowieso nooit een snoepert geweest. Ik eet eigenlijk alleen maar chips/snoep als iemand anders die bij mij op bezoek is, dat in huis haalt. Dan kan ik er moeilijk vanaf blijven. Maar haal ik het zelf niet in huis, dan mis ik het ook niet.quote:[..]
Toen was het nog niet warm volgens mij nee.Die zin in groente en fruit kan een aanwijzing zijn voor iets. Op zichzelf is het natuurlijk goed om dat te eten. Al zou ik fruit vooral overdag, of als toetje bij een diner doen. Niet te kort voor het slapen, want suikers.
Dat laatste klopt. Ik ervaar thuis niksen als enorm frustrerend en nutteloos (zelfs als ik vanwege overprikkeling een dag rust moet inlassen van mezelf), dus probeer ik de laatste maanden dingen buitenshuis te ondernemen (gewoonlijk ga ik dan bij iemand op bezoek of ga ik voor een aankoop naar een winkel (die liefst een flink end wandelen is zodat ik mn dagelijkse portie beweging ook weer gehad heb)).quote:[..]
Voor sommigen levert weinig nuttige bezigheden doen op een dag, ironisch genoeg stress op. Dus wie weet. Nadeel is dat weinig slaap ook niet stimuleert meer actief te zijn.
Sowieso staat blowen erom bekend dat het dromen onderdrukt, ikzelf droom ook een stuk minder als ik een tijdje geblowd heb dus dat effect (her)ken ik welquote:[..]
Afkicken geeft soms dromen als gevolg. Ik had het toen ik moest afkicken van blowen, om aan een volgend traject voor ADHD te mogen starten. Van nooit dromen, tot elke nacht wakker worden in het zweet van de angstdromen. Vond ik stiekem best leuk trouwens.
Soms moet het gewoon even gebeuren helaas. Sowieso is mijn aanpak niet verzet geven, maar het over me heen laten komen en bijsturen waar mogelijk.quote:Op maandag 20 juli 2015 17:21 schreef magnetronkoffie het volgende:
Het zou wel kunnen. Het zou ook niet kunnen. Punt is alleen dat als het puur een gok is, ik daar verder gewoon niets mee kan. Ik heb andere indicaties wanneer ik stress ervaar, maar die waren toendertijd (januari) allemaal afwezig tot zover ik weet. En het verklaart ook niet waarom het juist in januari gebeurde terwijl ik in mijn leven al zoveel en zovaak stress ervaren heb terwijl het nooit tevoren voor een vervroeging van mn slaapritme heeft gezorgd, dus ik denk niet dat ik het (voor wat het begin betreft) bij de stress moet zoeken
Afgelopen tijd heb ik weer wat vaker gesmoked, bij vrienden alleen, thuis niet. Dan blijf ik bezig, net als al het andere lekkers dat niet goed voor je is.quote:Op maandag 20 juli 2015 17:21 schreef magnetronkoffie het volgende:
Sowieso staat blowen erom bekend dat het dromen onderdrukt, ikzelf droom ook een stuk minder als ik een tijdje geblowd heb dus dat effect (her)ken ik wel
Dit is sowieso vaak ook de betere aanpak. Het is ook meer dat ik het vreemd vind dan dat ik last heb van die vroege dagen (al heb ik meer last van de slapeloosheid, maar die kan enkele aanwijsbare oorzaken hebben zoals te weinig ondernemen of juist overprikkeling).quote:Op maandag 20 juli 2015 17:51 schreef Gray het volgende:
[..]
Soms moet het gewoon even gebeuren helaas. Sowieso is mijn aanpak niet verzet geven, maar het over me heen laten komen en bijsturen waar mogelijk.
Het stoppen met blowen heb ik nooit echt als problematisch ervaren. Ik heb ook geen last van gewenning en heb aan een lage dosis genoeg (ben een goedkope blower wat wel weer handig isquote:[..]
Afgelopen tijd heb ik weer wat vaker gesmoked, bij vrienden alleen, thuis niet. Dan blijf ik bezig, net als al het andere lekkers dat niet goed voor je is.![]()
Maar inmiddels al een week of 4-5 niet, omdat ik wat ziekjes was, maar geen afkickverschijnselen, dus dat stemt me tevreden. Ik kan het dan ook heel makkelijk links laten liggen, en hou het nog wel even zo. Zonder smoken kom ik net even meer van m'n kont af, al blijft het minimaal.![]()
Nog geen dromen ervaren eigenlijk. Gelukkig ergens, want meestal heb ik het tijdens stressperioden.
Bedankt voor het delen van je ervaringquote:Op dinsdag 21 juli 2015 08:59 schreef onlogisch het volgende:
Zo extreem als jij heb ik het gelukkig niet, dat ik om 4 uur 's nachts al klaar wakker beneden zit. Vroeger was ik ook echt een avond mens. Nooit voor 4e mijn nest in, in het weekend. Het feit dat ik een baantje in de horeca had 15 jaar geleden hielp daar overigens aan mee. Pas om 12 uur klaar met werken en dan duik je niet meteen je nest in.
Maar ik kreeg ander werk wat wel overdag was, maar hield in het weekend het vaste patroon aan, nooit voor 4 uur lag ik er in.
Nu, ruim 10 jaar later merk ik echt dat ik een ochtend mens ben geworden in de loop der jaren. 's ochtend fris en fruitig wakker en tegen een uur of 10 in de avond word ik echt al goed moe. Zelden zie ik de klok nog na 12 uur 's nachts
Doordeweeks lig ik ook gewoon keurig rond 22.30 op bed. Het feit dat ik vader ben geworden een paar jaar geleden zal er zeker toe hebben bijgedragen, maar het was een traject wat daarvoor al was ingezet. Een apart gegeven, maar ik kan niet zeggen dat ik het erg vind.
Dat focussen lijkt mij idd niet zo handig, vandaar dat ik me daar dan ook niet mee bezig houd.quote:Op vrijdag 24 juli 2015 18:13 schreef Gray het volgende:
Dat moeilijk inslapen kan nu ook gestimuleerd worden doordat je focus hierop ligt.
Mijn moeder adviseerde altijd niet te focussen op slapen, maar op liggen/rusten. Dan gaat de rest vanzelf. Of niet, maar dan rust je iig wel.
Maar stiekem toch he?quote:Op vrijdag 24 juli 2015 18:22 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Dat focussen lijkt mij idd niet zo handig, vandaar dat ik me daar dan ook niet mee bezig houd.
Gezien je hier erover schrijft.quote:
Nouja, 3 uur en 4,5 uur voordat ik kan inslapen ipv een kwartier tot misschien ruim een half uur, is ook niet iets wat makkelijk te missen is. Dan is het toch niet zo gek dat dat me opgevallen is? Waarom zou dat impliceren dat ik op de 1 of andere magische manier onbewust zelf mijn eigen niet-kunnen-inslapen veroorzaak?quote:Op vrijdag 24 juli 2015 18:30 schreef Gray het volgende:
[..]
Gezien je hier erover schrijft.
Je aandacht gaat er dus duidelijk naartoe, zij het een beetje.
Geen zin om hier een discussie van te maken, wat elke keer lijkt te gebeuren wanneer de verdenking ontstaat dat jij iets onbewust zou kunnen doen. Iedereen doet onbewuste dingen, ook jij mk. Daar ben je je wellicht niet bewust van, maar dat is de hele kwestie.quote:Op vrijdag 24 juli 2015 18:33 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Nouja, 3 uur en 4,5 uur voordat ik kan inslapen ipv een kwartier tot misschien ruim een half uur, is ook niet iets wat makkelijk te missen is. Dan is het toch niet zo gek dat dat me opgevallen is? Waarom zou dat impliceren dat ik op de 1 of andere magische manier onbewust zelf mijn eigen niet-kunnen-inslapen veroorzaak?
Elke keer? Nou, zovaak ben ik niet een verdenking van mijn eigen onderbewustzijn tegengekomen hoor, dus weet niet naar welke keren je precies refereert.quote:Op vrijdag 24 juli 2015 18:39 schreef Gray het volgende:
[..]
Geen zin om hier een discussie van te maken, wat elke keer lijkt te gebeuren wanneer de verdenking ontstaat dat jij iets onbewust zou kunnen doen. Iedereen doet onbewuste dingen, ook jij mk. Daar ben je je wellicht niet bewust van, maar dat is de hele kwestie.
Wat je daaruit mee moet nemen is dat het niet aan jou ligt, zelfs al veroorzaak jij onbewust het probleem dat je dwars ligt.
Daar is niets magisch aan.
Trouwens, wat dit betreft. Wat ik altijd deed was gewoon alle gedachtes de vrije gang laten gaan. Gewoon een beetje wegdromen terwijl ik op bed lig. Dat heeft altijd al voor me gewerkt, in principe ben ik niet op een significant andere manier gaan slapen (behalve dan de meer praktische benadering zoals dat ik mn wekker niet meer hoef te zetten enzo).quote:Op vrijdag 24 juli 2015 18:13 schreef Gray het volgende:
Mijn moeder adviseerde altijd niet te focussen op slapen, maar op liggen/rusten. Dan gaat de rest vanzelf. Of niet, maar dan rust je iig wel.
De thee van Dr Stuart drinken voordat je naar bed gaat. Dat liet mij in een halve coma zakkenquote:Op zaterdag 15 augustus 2015 11:01 schreef magnetronkoffie het volgende:
Heeft er iemand hier verdere ervaring wat betreft slapeloosheid? Wat was de oorzaak? Hoe werd het aangepakt cq opgelost?
en ik wou dit topic ook even een schopje geven omdat ie al ver weggezakt was en ik hem via google heb moeten vinden
Wacht gewoon even met die koffie... als je om 3 uur ineens wakker wordt kan je beter ietsquote:Op zondag 19 juli 2015 08:34 schreef magnetronkoffie het volgende:
Ik drink maar 1 bak koffie per dag en dat is zodra ik net wakker ben.
Oké, dit is wel een goeie tip. Maar dan kan ik eigenlijk net zo goed helemaal stoppen met koffie drinkenquote:Op maandag 17 augustus 2015 07:56 schreef FANN het volgende:
[..]
Wacht gewoon even met die koffie... als je om 3 uur ineens wakker wordt kan je beter iets
anders drinken, tandjes poetsen en je bed weer inkruipen, meestal slaap je dan nog wel 2 uurtjes
ofzo
Je kan het altijd proberen en die bak koffie hoef je niet te laten, alleen even mee wachten...quote:Op maandag 17 augustus 2015 08:05 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Oké, dit is wel een goeie tip. Maar dan kan ik eigenlijk net zo goed helemaal stoppen met koffie drinken
Thanks!
(gaat wel lastig worden, ik ben gegaan van een pot koffie naar 1 bak (verslaving enzo) en die ene bak mocht nog wel gewoon. Ik zie wel).
Klopt. Ik trek zo gewoon de stekker eruit (zodat ik niet automatisch dat ding aanzetquote:Op maandag 17 augustus 2015 08:08 schreef FANN het volgende:
[..]
Je kan het altijd proberen en die bak koffie hoef je niet te laten, alleen even mee wachten...
Wauw... dat is véél tegelijk, doe maar niet stoppen met dat éne bakkie koffie, je hebt hetnu alquote:Op maandag 17 augustus 2015 08:11 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Klopt. Ik trek zo gewoon de stekker eruit (zodat ik niet automatisch dat ding aanzet).
Alleen ben ik dus afgelopen april gestopt met medicatie, afgelopen mei met roken en ben ik van plan deze week te stoppen met alcohol (thuis dan, tis meer een gewoonte/behoefde aan de roes en niet dagelijks) dus weet niet of ik dit (stoppen met koffie) er nu bij kan hebben.
Oké, doe ik de stekker weer terugquote:Op maandag 17 augustus 2015 08:13 schreef FANN het volgende:
[..]
Wauw... dat is véél tegelijk, doe maar niet stoppen met dat éne bakkie koffie, je hebt hetnu al
moeilijk genoeg denk ik!
Nee, die stekker haal je eruitquote:Op maandag 17 augustus 2015 08:16 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Oké, doe ik de stekker weer terug
En morgen dus gesprek HA, maar diezelfde middag ook gesprek met iemand anders en dat gesprek gaat over mijn toekomst (ik wil een opleiding gaan doen en daarna weer werken (betaald, iets wat ik ruim 10 jaar niet meer gedaan heb)) dus heb t druk de komende tijd
Ben blij dat ik dan in elk geval die koffie nog heb
Pammetjes en dergelijke middelen om te slapen vallen niet onder medicatie? Kan me voorstellen dat je ritme daar ook ontregeld van raakt.quote:Op maandag 17 augustus 2015 08:11 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Klopt. Ik trek zo gewoon de stekker eruit (zodat ik niet automatisch dat ding aanzet).
Alleen ben ik dus afgelopen april gestopt met medicatie, afgelopen mei met roken en ben ik van plan deze week te stoppen met alcohol (thuis dan, tis meer een gewoonte/behoefde aan de roes en niet dagelijks) dus weet niet of ik dit (stoppen met koffie) er nu bij kan hebben.
Goeie tip, dan vervang ik de koffie met thee en drink pas koffie zodra het licht is, dat lukt me denk ik wel?quote:Op maandag 17 augustus 2015 08:21 schreef FANN het volgende:
[..]
Nee, die stekker haal je eruitwant je moet niet om 3 uur in de nacht koffie gaan drinken,
drink iets anders, eet er desnoods iets kleins bij, poets je tandjes en kruip je bed weer in, dáárna
mag je koffie![]()
en succes bij de HA en met de opleiding
In thee zit ook cafeïne, tenzij kruidenthee of zo.quote:Op maandag 17 augustus 2015 09:10 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Goeie tip, dan vervang ik de koffie met thee en drink pas koffie zodra het licht is, dat lukt me denk ik wel?
Dank
ook geen theequote:Op maandag 17 augustus 2015 09:10 schreef magnetronkoffie het volgende:
[..]
Goeie tip, dan vervang ik de koffie met thee en drink pas koffie zodra het licht is, dat lukt me denk ik wel?
Dank
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |