FOK!forum / Wetenschap & Technologie / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #9
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 13 november 2014 @ 15:13
461239945_640.jpg

deel 1
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven

deel 2
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #2

deel 3
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #3

deel 4
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #4

deel 5
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #5

deel 6
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #6

deel 7
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #7

deel 8
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #8

De Rosetta-missie: een fascinerende reis naar de oorsprong van het leven

2014 wordt een intensief jaar voor ESA’s kometenjager Rosetta. Na een reis van bijna tien jaar en een winterslaap van 957 dagen zal ruimtesonde Rosetta komeet Churyumov-Gerasimenko ontmoeten. Als klap op de vuurpijl maakt lander Philae zich klaar om voor het eerst in de geschiedenis te landen op een komeet. Rosetta is één van de meest complexe en ambitieuze missies ooit. Tijd om de missie eens onder de loep te nemen.

rosettaorbit.jpg

Sinds november 1993 hebben wetenschappers en ingenieurs uit Europa en de Verenigde Staten hun krachten gebundeld om de ruimtesonde Rosetta en een lander genaamd Philae te bouwen. Rosetta werd in 2004 gelanceerd en zette middels een aantal flyby’s langs de aarde en Mars koers richting komeet Churyumov-Gerasimenko. Rosetta in de buurt van de komeet Churyumov Gerasimenko krijgen is niet makkelijk. “Geen enkele bestaande raket is in staat om een ruimtesonde rechtstreeks naar een komeet te sturen. In plaats daarvan slingert Rosetta door het zonnestelsel mede dankzij de zwaartekracht van de aarde en Mars. “De Rosetta-missie is een fascinerende reis naar onze oorsprong,” vertelt Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team. “Rosetta is uniek omdat het de eerste missie is die heel dicht bij een komeet zal komen en een lander zal plaatsen. Daarnaast zal de ruimtesonde getuige zijn van de spectaculaire transformatie van de komeet naarmate de afstand tot de zon kleiner wordt.”

Rosetta’s twaalf jaar durende reis door de ruimte. Animatie:ESA.

Wakker worden
In juni 2011 werd Rosetta in een diepe winterslaap gebracht voor de koudste, meest afgelegen deel van de reis. Rosetta werd in een langzame draai gezet om de stabiliteit te handhaven en haar zonnevleugels naar zon gericht om zoveel mogelijk zonlicht als mogelijk op te vangen. “Het is de eerste missie voorbij de asteroïdengordel die afhankelijk is van energie-opwekking door de zon, waardoor de sonde in staat is te opereren op 800 miljoen kilometer van de zon.” ESA is bezorgd om de gezondheid van het ruimtevaartuig. Zonder kleerscheuren een ruimtereis van meer dan tien jaar doorkomen is heel wat. “De onderdelen van Rosetta zijn uitvoerig getest, zodat zij kan omgaan met de ontberingen in de ruimte. We weten niet meer van Rosetta als toen ze in de sluimerstand ging,” aldus Taylor. Op dit moment zijn zowel de komeet als Rosetta op de terugreis naar het binnenste van het zonnestelsel en staat het Rosetta-team klaar om op 20 januari 2014 Rosetta, na een winterslaap van 957 dagen, wakker te maken.

Ontmoeting
“Zodra we de ruimtesonde met succes uit de winterslaap hebben gehaald en de instrumenten uitvoerig zijn getest, zullen we voorzichtig de komeet naderen en metingen verrichten.” Op het moment dat Rosetta wakker wordt, bevindt de sonde zich op nog zo’n negen miljoen kilometer van de komeet. In mei 2014 is die afstand naar verwachting verkleind tot twee miljoen kilometer en dan worden de eerste beelden van de Churyumov-Gerasimenko verwacht.

BELANGRIJKE LES
De ruimtesonde Rosetta is gebouwd met technologie van de jaren negentig en is niet de eerste ruimtesonde die naar een komeet wordt gestuurd. ESA’s Giotto werd ontworpen om de mysteries rond de komeet Halley op te lossen. Op 13 maart 1986 vloog Giotto heel dicht langs de komeet. Niemand had verwacht dat de ruimtesonde het spervuur aan komeetstof zou overleven. Hoewel Giotto flink werd beschadigd tijdens de flyby, bleven de meeste instrumenten operationeel. “De Giotto-missie was voor de ESA een belangrijke les. Hierdoor kon de technologie voor toekomstige missies zoals Rosetta worden verbeterd.”

Stunning_image_of_Rosetta_above_Mars_taken_by_the_Philae_lander_camera-300x300.jpg
Een prachtig beeld van Rosetta boven Mars, gemaakt door de Philae-camera op een afstand van ongeveer duizend kilometer van Mars. Foto: CIVA / Philae / ESA.

Rosetta zal de eerste ruimtesonde zijn die, op korte afstand, getuige is van een spectaculaire transformatie van de komeet. De verwachting is dat het prachtige beelden oplevert, maar het is ook een groot gevaar. Naarmate de komeet in toenemende intensiteit wordt blootgesteld aan de straling van de zon begint het ijs te sublimeren. Het gas dat uit de kern ontsnapt neemt ook stof mee en dat leidt tot de vorming van twee staarten. De ionenstaart bevat geïoniseerd gas en stof en stroomt altijd in tegengestelde richting van de zon. De stofstaart van microscopische stofdeeltjes draait enigszins in de richting van de baanvan de komeet. Hoewel het gas en stof de helderheid verhoogt, verbergt het ook de kern van de komeet. Het gas en het stof kunnen er voor zorgen dat Rosetta en Philae schade oplopen. Rosetta zal komeet Churyumov-Gerasimenko in het koude gebied van het zonnestelsel ontmoeten op het moment dat de komeet nog geen activiteit vertoont. “Het ontwerp van de baan van Rosetta is zodanig goed uitgezocht dat het ruimtevaartuig de gevaarlijke gebieden vermijdt, zoals de staart van de komeet. De navigatiecamera en het regelsysteem rekent op het zien van een deel van de zonnige zijde van de komeet, zodat het ruimtevaartuig niet in het staartgebied terechtkomt.”

Landing
Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zal er een poging gedaan worden om te landen op een komeet. Rosetta zal een serie manoeuvres maken om dichtbij de komeet te komen en dan zal de snelheid worden verlaagd tot ongeveer 25 meter per seconde. Het naderen van een komeet, erom heen cirkelen en er ook nog eens op landen is en delicate aangelegenheid. Aangezien er weinig bekend is van de komeet moeten beelden en analyses van de komeet meer duidelijkheid verschaffen. “Aan de hand van die informatie besluiten wetenschappers en operationele teams wat de beste landingsplaats zal zijn. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van de lander het beste waarborgen.” Uiteindelijk wordt het ruimtevaartuig in een baan rond de kern van de komeet gebracht op een afstand van ongeveer 25 kilometer. “De zwaartekracht van de komeet is een miljoen keer kleiner dan die van de aarde. Een natuurlijke baan om de komeet is daardoor alleen mogelijk onder de 30 kilometer,” aldus Taylor. In november 2014 wordt de lander Philae losgelaten op een hoogte van ongeveer een kilometer en zal op loopsnelheid landen op de uitgekozen landingsplaats. Onmiddellijk na de landing zal een harpoen worden afgevuurd om de lander te verankeren en te voorkomen dat Philae ontsnapt aan de zeer zwakke zwaartekracht van de komeet. Op de komeet zal Philae hoge resolutie foto’s maken en boringen verrichten op het oppervlak. De ruimtesonde Rosetta zal in een baan om de komeet Churyumov-Gerasimenko blijven in de nabijheid van de ijzige kern. Het zal meer dan een jaar duren voordat de opmerkelijke missie, in december 2015, tot een einde komt.

Rosetta_s_Philae_lander_on_comet_nucleus.jpg
Rosetta’s Philae lander op de kern van de komeet. Animatie: ESA / AOES Medialab

Op 20 januari 2014 werd Rosetta wakker en was klaar is voor de laatste etappe van haar bijzondere reis. “Ik ben ervan overtuigd dat we in staat zijn om dat te doen. Van daaruit moeten we de belangrijkste uitdagingen aangaan zoals de ontmoeting met de komeet en vervolgens de landing. Echter, voor mij is het belangrijkste aspect de wetenschap. Kometen zijn de meest primitieve objecten in het zonnestelsel. Een tijdcapsule uit de vroege stadia van de vorming van ons zonnestelsel. Kometen worden verantwoordelijk gehouden voor het leveren van een groot deel van het water in het zonnestelsel, waaronder het water op aarde. Door te kijken naar bepaalde isotopen zullen we in staat zijn om verhoudingen van de komeet te vergelijken met die van de aarde en de link tussen het ontstaan van het leven, de aarde en de kometen versterken,” aldus Taylor. De ijzige resten van de vorming van de planeten kunnen de sleutel zijn tot het ontrafelen van het mysterie dat ‘de oorsprong van het leven’ heet.

What_does_Philae_do_during_descent.jpg

12 november 2014 was de dag van de landing. Om 09.35 werd Philae losgekoppeld van Rosetta en braken de 'Seven Hours of Terror aan'
Net na 17:00 uur kwam het signaal binnen dat de lander Philae de afdaling naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko had overleefd
Ook heeft Philae kort na zijn vertrek een foto van Rosetta gemaakt. En omgekeerd fotografeerde Rosetta de vertrekkende Philae.
Een leuk weetje: omdat de zwaartekracht op komeet 67P/C-G beperkt is, weegt de lander eenmaal op het oppervlak van de komeet slechts één gram!

Philae2014 twitterde op woensdag 12-11-2014 om 17:04:09 Touchdown! My new address: 67P! #CometLanding reageer retweet
Komeetlander Philae heeft na een eerste stuiter van het oppervlak van de komeet 67P twee uur lang gezweefd voor het weer landde. En ook toen veerde de 100 kilo wegende doos met poten weer omhoog, nu voor zo'n 7 minuten.
Het stuiteren was voorspeld doordat 67P nauwelijks zwaartekracht heeft. Om stuiteren te voorkomen is Philae uitgerust met een harpoen en een stuwmotor, maar beide systemen bleken niet te werken tijdens de landing.

elakdawalla twitterde op donderdag 13-11-2014 om 00:35:51 !!!! ........... !!! ... !! RT @Philae_ROMAP: @Philae_ROMAP magnetic field analysis revealed 3 landings at 15:33, 17:26 and 17:33 UTC reageer retweet


B2UEKTaIMAE8R0H.jpg

De komende maanden moet Philae met de tien meetinstrumenten aan boord de oppervlakte en de kern van de komeet en de gassen die eruit vrijkomen bestuderen.

De missie van Rosetta kan doorgaan tot in 2016. Dan is de brandstof op en raakt de sonde te ver verwijderd van de zon om nog genoeg stroom op te wekken. "Dan zal hij zijn rondjes om 67P blijven draaien of misschien proberen we hem zachtjes op het oppervlak neer te leggen. Hij zal voor altijd blijven meereizen met de komeet."

De missie staat onder leiding van de Nederlander Fred Jansen. Het landingssysteem en de zonnepanelen zijn in Nederland gemaakt. De sonde is getest bij ruimtevaartlaboratorium Estec in Noordwijk.


Een aantal foto's uit het eerste topic

rosetta-2.jpg?resize=848%2C848

landingsplek.jpg?resize=700%2C653

standard_full.jpg

kei1.jpg?resize=800%2C600

komeet6.jpg?resize=848%2C424

Philae_s_primary_landing_site_in_context.jpg

Philae_s_primary_landing_site_from_30_km.jpg

Wist je dat de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko een liedje zingt? Deze melodie is niet met onze oren hoorbaar, maar wel op andere frequenties
https://soundcloud.com/esaops/a-singing-comet
Luister hier hoe het klinkt. Let op, de frequentie is 10.000 keer opgeschroefd om het wijsje te laten horen.


.
.
Live Stream

http://new.livestream.com/esa/cometlanding

of hier
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
.
.


.
.
30u4euu.png


34hggox.png

en inmiddels weten we dat Philae veilig is geland
B8mDT.gif
*O*

een paar foto's van de landing
afdaling3.png

B2RgzMqCYAExscH.jpg

close-up-foto.jpg?resize=300%2C251
.
.
http://sci.esa.int/rosetta/

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
.

Het originele krantenartikel van 10 jaar geleden
353cdx5.jpg
Gehennadonderdag 13 november 2014 @ 15:13
De topics gaan aan als een speer :D
Quyxz_donderdag 13 november 2014 @ 15:13
Dat vrouwtje van al die tweets mocht een vraag stellen. :P
Maanvisdonderdag 13 november 2014 @ 15:13
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:12 schreef Nattekat het volgende:
Zonnepanelen toch nog heel :D
wat een wel/niet/wel/niet communicatie daar :D
Tchockdonderdag 13 november 2014 @ 15:14
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:12 schreef Maanvis het volgende:

[..]

in dat opzicht is het klote dat ze 'm nu net in het stukje waar de komeet richting de zon toe gaat hebben laten landen. anders konden ze een paar maanden wachten en hem dan beter verankeren als de komeet weer kouder wordt en de harpoenen zich dus beter in het ijs zullen schieten.
Dat is juist expres. De komeet gaat verder weg dan Rosetta kan bereiken, dus dan zouden ze jaren moeten wachten en dan kijken hoe de lander er aan toe is.

quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:12 schreef Molurus het volgende:

[..]

Om toch te mierenneuken, haaks op de zwaartekracht en haaks op het oppervlak van 67P zijn op veel plaatsen niet hetzelfde. :P
Vandaar dat hij verticaal staat, natuurlijk. Op een perfect rond voorwerp met een perfect zwaartekrachtsveld kun je niet verticaal landen.
Gehennadonderdag 13 november 2014 @ 15:14
Ik heb al een tijdje geen beeld meer overigens, de rest wel? :{
essnhillsdonderdag 13 november 2014 @ 15:14
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:14 schreef Gehenna het volgende:
Ik heb al een tijdje geen beeld meer overigens, de rest wel? :{
Ik heb prima beeld
Molurusdonderdag 13 november 2014 @ 15:15
Ik volg het op tv, die is stabiel.
spijkerbroekdonderdag 13 november 2014 @ 15:15
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:14 schreef Gehenna het volgende:
Ik heb al een tijdje geen beeld meer overigens, de rest wel? :{
http://rosetta.esa.int/ werkt prima
ROADRUNN3Rdonderdag 13 november 2014 @ 15:15
Heb er een dubbel gevoel bij, aan de ene kant is de landing succesvol, maar er zijn een hoop haken en ogen aan verbonden.
Kijkertjedonderdag 13 november 2014 @ 15:15
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:14 schreef Gehenna het volgende:
Ik heb al een tijdje geen beeld meer overigens, de rest wel? :{
Ik ook niet. Heb NPO aanstaan
Basekid_NZdonderdag 13 november 2014 @ 15:15
Zo, die man spreekt even
Gehennadonderdag 13 november 2014 @ 15:15
quote:
Die had ik ;(
Tchockdonderdag 13 november 2014 @ 15:15
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:15 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Heb er een dubbel gevoel bij, aan de ene kant is de landing succesvol, maar er zijn een hoop haken en ogen aan verbonden.
Het feit dat dat ding nog reageert en niet zwaar beschadigd of voor altijd verloren in de ruimte is maakt het al een succes. _O_
Molurusdonderdag 13 november 2014 @ 15:16
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:15 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Heb er een dubbel gevoel bij, aan de ene kant is de landing succesvol, maar er zijn een hoop haken en ogen aan verbonden.
Met mogelijk ook unieke onderzoekskansen. Zie het als een uitdaging!
Nattekatdonderdag 13 november 2014 @ 15:16
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:13 schreef Maanvis het volgende:

[..]

wat een wel/niet/wel/niet communicatie daar :D
Lijkt mij ook logischer dat het aan de schaduw ligt, anders was er vast en zeker meer beschadigd.
Gehennadonderdag 13 november 2014 @ 15:16
ah hij doet 't weer :D
Basekid_NZdonderdag 13 november 2014 @ 15:16
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:15 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Heb er een dubbel gevoel bij, aan de ene kant is de landing succesvol, maar er zijn een hoop haken en ogen aan verbonden.
Einstein gaf net een mooi antwoord op je statement :)
spijkerbroekdonderdag 13 november 2014 @ 15:16
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:15 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Heb er een dubbel gevoel bij, aan de ene kant is de landing succesvol, maar er zijn een hoop haken en ogen aan verbonden.
Ik ben erg onder de indruk. Een paar dingen hadden beter gekund, maar op een klein stukje rots landen op honderden miljoenen kilometers afstand.. dan zijn een paar foutjes imo best toegestaan.
Quyxz_donderdag 13 november 2014 @ 15:17
HIj hoeft niet te praten maar mag gewoon in beeld staan nu. :D
Tchockdonderdag 13 november 2014 @ 15:17
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:16 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Ik ben erg onder de indruk. Een paar dingen hadden beter gekund, maar op een klein stukje rots landen op honderden miljoenen kilometers afstand.. dan zijn een paar foutjes imo best toegestaan.
Ik ben al dagen helemaal vrolijk voor de mensheid. :@
Quyxz_donderdag 13 november 2014 @ 15:17
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:17 schreef Quyxz_ het volgende:
HIj hoeft niet te praten maar mag gewoon in beeld staan nu. :D
Oh, helaas... :P
Maanvisdonderdag 13 november 2014 @ 15:17
samenvatting van het nieuw nieuws tot nu toe?
Molurusdonderdag 13 november 2014 @ 15:17
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:16 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Ik ben erg onder de indruk. Een paar dingen hadden beter gekund, maar op een klein stukje rots landen op honderden miljoenen kilometers afstand.. dan zijn een paar foutjes imo best toegestaan.
En onderweg meer dan 6 miljard kilometer afgelegd om er te komen... en dan de snelheid precies synchroniseren met een object dat vrijwel geen zwaartekracht heeft.

_O_ _O_ _O_
spijkerbroekdonderdag 13 november 2014 @ 15:17
Zey make mirakel possibel
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 13 november 2014 @ 15:18
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:14 schreef Gehenna het volgende:
Ik heb al een tijdje geen beeld meer overigens, de rest wel? :{
hier wel hoor
Tchockdonderdag 13 november 2014 @ 15:18
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:17 schreef Maanvis het volgende:
samenvatting van het nieuw nieuws tot nu toe?
Veel leesplezier http://www.reddit.com/live/tw0cnch7nxjx/
Maanvisdonderdag 13 november 2014 @ 15:18
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:16 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Ik ben erg onder de indruk. Een paar dingen hadden beter gekund, maar op een klein stukje rots landen op honderden miljoenen kilometers afstand.. dan zijn een paar foutjes imo best toegestaan.
Als ik zelf aan dat project zou werken zou ik zo'n instelling van mezelf niet tolereren.
spijkerbroekdonderdag 13 november 2014 @ 15:19
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:18 schreef Maanvis het volgende:
Als ik zelf aan dat project zou werken zou ik zo'n instelling van mezelf niet tolereren.
Rephrase: foutjes = leermomenten
beter? ;)
Nattekatdonderdag 13 november 2014 @ 15:19
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:17 schreef Maanvis het volgende:
samenvatting van het nieuw nieuws tot nu toe?
Philae ligt op z'n zij, ze durven mechanische instrumenten niet te gebruiken uit angst voor slechte dingen, zonnepanelen vast nog heel.
Molurusdonderdag 13 november 2014 @ 15:19
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:18 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Als ik zelf aan dat project zou werken zou ik zo'n instelling van mezelf niet tolereren.
Je moet natuurlijk nooit tevreden zijn. (Ambition. :P ) Maar dat doet niets af aan het feit dat deze missie veel slechter af had kunnen lopen. Het is echt een indrukwekkende prestatie, alleen al om in orbit van die komeet te komen.
Tchockdonderdag 13 november 2014 @ 15:20
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:18 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Als ik zelf aan dat project zou werken zou ik zo'n instelling van mezelf niet tolereren.
Dan zou je gillend gek worden in zo'n industrie. Perfectie is een goed doel maar je weet met zo'n project, dat al meer dan twintig jaar loopt, dat alles wat er mogelijk fout kan gaan ongeveer ook fout gaat. Je kunt beter je successen vieren.
ROADRUNN3Rdonderdag 13 november 2014 @ 15:20
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:15 schreef Tchock het volgende:

[..]

Het feit dat dat ding nog reageert en niet zwaar beschadigd of voor altijd verloren in de ruimte is maakt het al een succes. _O_
Natuurlijk, de missie was al voor 80% een succes omdat Rosetta de komeet heeft bereikt, aldus André Kuijpers. Philae is slechts een (kortstondig) onderdeel van deze missie. Ik hoop dat we zo lang mogelijk kunnen genieten van het nieuws rondom Philae.
Tchockdonderdag 13 november 2014 @ 15:20
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:20 schreef ROADRUNN3R het volgende:

[..]

Natuurlijk, de missie was al voor 80% een succes omdat Rosetta de komeet heeft bereikt, aldus Albert Kuijpers. Philae is slechts een (kortstondig) onderdeel van deze missie. Ik hoop dat we zo lang mogelijk kunnen genieten van het nieuws rondom Philae.
In theorie heeft hij een vrijwel oneindige levensduur, als de komeet hem niet lanceert of zelf uit elkaar valt. Alleen moet hij wel genoeg zon hebben. Zou toch tof zijn als Philae bij de volgende passage langs de zon nog of weer blijkt te reageren. :D
Molurusdonderdag 13 november 2014 @ 15:21
Straks verplaatst Philae onder invloed van zonnewind enzo, weer een andere plek om te onderzoeken. En intussen levert het het soort soap-verhaal op dat juist wel eens heel goed zou kunnen zijn voor de PR. ^O^
Tchockdonderdag 13 november 2014 @ 15:22
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:21 schreef Molurus het volgende:
Straks verplaatst Philae onder invloed van zonnewind enzo, weer een andere plek om te onderzoeken. En intussen levert het het soort soap-verhaal op dat juist wel eens heel goed zou kunnen zijn voor de PR. ^O^
Wat denk jij dat zonnewind is? :D
xzazdonderdag 13 november 2014 @ 15:22
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:22 schreef Tchock het volgende:

[..]

Wat denk jij dat zonnewind is? :D
Surfen!
Molurusdonderdag 13 november 2014 @ 15:22
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:22 schreef Tchock het volgende:

[..]

Wat denk jij dat zonnewind is? :D
Geladen deeltjes. :P
Kijkertjedonderdag 13 november 2014 @ 15:23
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:21 schreef Molurus het volgende:
Straks verplaatst Philae onder invloed van zonnewind enzo, weer een andere plek om te onderzoeken. En intussen levert het het soort soap-verhaal op dat juist wel eens heel goed zou kunnen zijn voor de PR. ^O^
To be continued.... :P
Nattekatdonderdag 13 november 2014 @ 15:23
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:22 schreef Tchock het volgende:

[..]

Wat denk jij dat zonnewind is? :D
Een lading deeltjes waarvan sommige een massa hebben. Zo gek is dat idee niet :P
ROADRUNN3Rdonderdag 13 november 2014 @ 15:24
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:20 schreef Tchock het volgende:

[..]

In theorie heeft hij een vrijwel oneindige levensduur, als de komeet hem niet lanceert of zelf uit elkaar valt. Alleen moet hij wel genoeg zon hebben. Zou toch tof zijn als Philae bij de volgende passage langs de zon nog of weer blijkt te reageren. :D
Ik las op diverse sites dat het net zo goed slechts enkele dagen kan duren voordat Philae buiten gebruik raakt. Dat er 1 landingspoot in de lucht steekt, en er weinig zonne energie mogelijk is, maakt het erg aannemelijk dat de missie van Philae van korte duur zal zijn.
Tchockdonderdag 13 november 2014 @ 15:25
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:22 schreef Molurus het volgende:

[..]

Geladen deeltjes. :P
Precies. Waarvan de meeste geen massa hebben. Die gaan niet zomaar op die afstand een massa van 100 kilo (hoe licht de zwaartekracht ook) van zijn plek optillen en ergens anders weer neerkwakken.
Maanvisdonderdag 13 november 2014 @ 15:25
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:20 schreef Tchock het volgende:

[..]

Dan zou je gillend gek worden in zo'n industrie. Perfectie is een goed doel maar je weet met zo'n project, dat al meer dan twintig jaar loopt, dat alles wat er mogelijk fout kan gaan ongeveer ook fout gaat. Je kunt beter je successen vieren.
Maar kijk; ik ben programmeur, ik schrijf dus software. Als ik software voor 1 van die instrumenten zou moeten schrijven, en ik zou daarbij zo'n instelling hebben van 'maakt niet uit als het niet perfect is'.. dan kan het best zijn dat ik iets belangrijks vergeet te checken of uit te sluiten in mijn code. Wat tot resultaat heeft dat bepaalde software van mij niet helemaal naar verwachting werkt.. Dat kan desastreuse gevolgen hebben. Daarom dus :).
Tchockdonderdag 13 november 2014 @ 15:26
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:24 schreef ROADRUNN3R het volgende:

[..]

Ik las op diverse sites dat het net zo goed slechts enkele dagen kan duren voordat Philae buiten gebruik raakt. Dat er 1 landingspoot in de lucht steekt, en er weinig zonne energie mogelijk is, maakt het erg aannemelijk dat de missie van Philae van korte duur zal zijn.
Werd net in de persconferentie uitgelegd. Philae gaat dan in een winterslaapmodus. Als zijn panelen weer zonlicht vangen warmt hij de batterijen en interne apparatuur op en dan gaat hij zichzelf opladen. Het kan dus best dat de lander over een paar dagen stil valt, maar het kan ook dat die dan tijden later weer tot leven komt.
Molurusdonderdag 13 november 2014 @ 15:27
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:25 schreef Tchock het volgende:

[..]

Precies. Waarvan de meeste geen massa hebben. Die gaan niet zomaar op die afstand een massa van 100 kilo (hoe licht de zwaartekracht ook) van zijn plek optillen en ergens anders weer neerkwakken.
Verwaarloosbaar is het ook weer niet, het is de basis van het idee van een zonnezeil. Veel arbeid hoef je bij die zwaartekracht niet te verrichten. Bovendien zou ie wel eens een zeer labiele positie kunnen hebben.
Tchockdonderdag 13 november 2014 @ 15:28
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:25 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Maar kijk; ik ben programmeur, ik schrijf dus software. Als ik software voor 1 van die instrumenten zou moeten schrijven, en ik zou daarbij zo'n instelling hebben van 'maakt niet uit als het niet perfect is'.. dan kan het best zijn dat ik iets belangrijks vergeet te checken of uit te sluiten in mijn code. Wat tot resultaat heeft dat bepaalde software van mij niet helemaal naar verwachting werkt.. Dat kan desastreuse gevolgen hebben. Daarom dus :).
Als je programmeur bent weet je ook dat fouten onvermijdelijk zijn met zo'n gigantische hoeveelheid complexe software. Wist je bijvoorbeeld dat Rosetta twee camera's heeft waarmee ze de sterrenhemel kan fotograferen en door die twee afbeeldingen te vergelijken met een gigantische interne database kan bepalen waar ze zich bevindt in de ruimte?
Maanvisdonderdag 13 november 2014 @ 15:28
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:25 schreef Tchock het volgende:

[..]

Precies. Waarvan de meeste geen massa hebben. Die gaan niet zomaar op die afstand een massa van 100 kilo (hoe licht de zwaartekracht ook) van zijn plek optillen en ergens anders weer neerkwakken.
Het kan wel maar dan heb je een zonnezeil nodig.
http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_sail
Die zijn er al wel getest maar nog nooit succesvol geweest naar mijn weten :).
ROADRUNN3Rdonderdag 13 november 2014 @ 15:28
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:26 schreef Tchock het volgende:

[..]

Werd net in de persconferentie uitgelegd. Philae gaat dan in een winterslaapmodus. Als zijn panelen weer zonlicht vangen warmt hij de batterijen en interne apparatuur op en dan gaat hij zichzelf opladen. Het kan dus best dat de lander over een paar dagen stil valt, maar het kan ook dat die dan tijden later weer tot leven komt.
Ik vind het gewoon niet al te positief allemaal. Laten we hopen dat jij gelijk krijgt. ;)
Tchockdonderdag 13 november 2014 @ 15:29
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:27 schreef Molurus het volgende:

[..]

Verwaarloosbaar is het ook weer niet, het is de basis van het idee van een zonnezeil. Veel arbeid hoef je bij die zwaartekracht niet te verrichten. Bovendien zou ie wel eens op een zeer labiele plek kunnen staan.
Een zonnezeil heeft dan ook een enorme oppervlakte en krijgt daar heel weinig kracht voor terug. Even van wiki: 640.000 vierkante meter levert vijf newton stuwkracht.
Maanvisdonderdag 13 november 2014 @ 15:30
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:28 schreef Tchock het volgende:

[..]

Als je programmeur bent weet je ook dat fouten onvermijdelijk zijn met zo'n gigantische hoeveelheid complexe software. Wist je bijvoorbeeld dat Rosetta twee camera's heeft waarmee ze de sterrenhemel kan fotograferen en door die twee afbeeldingen te vergelijken met een gigantische interne database kan bepalen waar ze zich bevindt in de ruimte?
Mijn punt is dat je fouten in dit opzicht altijd moet vermijden. Bij andere bedrijven werk je vaak met continuous integration, dus je blijft constant testen en verbeteren. Fouten zijn dan neit erg want je kunt ze meteen verbeteren. Maar je kunt niet zomaar ff wat nieuwe firmware naar zo'n botje sturen.

Da's wel vet, een soort van ruimte GPS zonder satellieten :).
Gebruiken ze in Star Trek ook altijd.
Molurusdonderdag 13 november 2014 @ 15:30
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:29 schreef Tchock het volgende:

[..]

Een zonnezeil heeft dan ook een enorme oppervlakte en krijgt daar heel weinig kracht voor terug. Even van wiki: 640.000 vierkante meter levert vijf newton stuwkracht.
Als je op het randje van een afgrond staat zou de benodigde kracht elke waarde groter dan 0 kunnen hebben, ook dicht in de buurt daarvan. ;)
Tchockdonderdag 13 november 2014 @ 15:31
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:28 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Het kan wel maar dan heb je een zonnezeil nodig.
http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_sail
Die zijn er al wel getest maar nog nooit succesvol geweest naar mijn weten :).
Die ken ik, uiteraard. De techniek is nog niet ver gevorderd maar wel veelbelovend, want ruimteschepen hoeven ten slotte maar een héél klein beetje aandrijving te hebben. Ionenmotoren werken ook met dat idee.
xzazdonderdag 13 november 2014 @ 15:31
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:30 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Da's wel vet, een soort van ruimte GPS zonder satellieten :).
Gebruiken ze in Star Trek ook altijd.
Dat is al sinds tijden de enigste manier van navigeren in het zonnestelsel.
Tchockdonderdag 13 november 2014 @ 15:32
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:30 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Mijn punt is dat je fouten in dit opzicht altijd moet vermijden. Bij andere bedrijven werk je vaak met continuous integration, dus je blijft constant testen en verbeteren. Fouten zijn dan neit erg want je kunt ze meteen verbeteren. Maar je kunt niet zomaar ff wat nieuwe firmware naar zo'n botje sturen.

Da's wel vet, een soort van ruimte GPS zonder satellieten :).
Gebruiken ze in Star Trek ook altijd.
Als programmeur: is er eigenlijk nog iets substantieel veranderd wat programmeertaal en code betreft sinds de lancering van Rosetta? Staat dat controlecentrum helemaal vol met verouderde hardware? :P
Molurusdonderdag 13 november 2014 @ 15:35
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:32 schreef Tchock het volgende:

[..]

Als programmeur: is er eigenlijk nog iets substantieel veranderd wat programmeertaal en code betreft sinds de lancering van Rosetta? Staat dat controlecentrum helemaal vol met verouderde hardware? :P
Dat soort realtime systemen stelt heel andere eisen aan zowel de software als de hardware dan we gewend zijn in consumentensoftware. Ik heb geen idee wat voor code ze erop hebben draaien, maar het zou mij verbazen als het zoiets als Java is. Ik vermoed meer een soort elementaire machinecode.
Maanvisdonderdag 13 november 2014 @ 15:36
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:31 schreef Tchock het volgende:

[..]

Die ken ik, uiteraard. De techniek is nog niet ver gevorderd maar wel veelbelovend, want ruimteschepen hoeven ten slotte maar een héél klein beetje aandrijving te hebben. Ionenmotoren werken ook met dat idee.
ik geloof zelf meer in het minen van asteroïden voor hun materialen (zie het project planetary resources, http://www.planetaryresources.com/). En dan diverse refuel stations opzetten rond planeten en in de ruimte :). Asteroïden bevatten soms veel metaal en vaak veel water. Dat water kun je met electrolyse omzetten in waterstof en zuurstof. Electrolyse is in de ruimte vrij makkelijk want je kunt het met zonnepanelen van stroom voorzien. Ruimtevaartuigen kunnen dan in de ruimte bijgevuld worden met waterstof en zo veel langere missies krijgen. Voertuigen die asteroïden minen kunnen dan ook makkelijk gerefueld worden etc etc.. Uiteindelijk zullen we ontzettend veel onbemande voertuigjes in de ruimte hebben die geheel geautomatiseerd werken :).
Maanvisdonderdag 13 november 2014 @ 15:38
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:32 schreef Tchock het volgende:

[..]

Als programmeur: is er eigenlijk nog iets substantieel veranderd wat programmeertaal en code betreft sinds de lancering van Rosetta? Staat dat controlecentrum helemaal vol met verouderde hardware? :P
Nee, de code werkt in de basis nog steeds hetzelfde.. je krijgt wel snellere processoren maar aan de basis is eigenlijk niks veranderd. wat rosetta doet is vrij simpel, de echte data-analyse wordt op aarde gedaan.
Tchockdonderdag 13 november 2014 @ 15:38
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:35 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat soort realtime systemen stelt heel andere eisen aan zowel de software als de hardware dan we gewend zijn in consumentensoftware. Ik heb geen idee wat voor code ze erop hebben draaien, maar het zou mij verbazen als het zoiets als Java is. Ik vermoed meer een soort elementaire machinecode.
Dit zegt mij allemaal niets, maar:

SPOILER
A large number of the Agency satellites that have been flown include Ada83 code. This language is preferred for critical software such as platform command and control. A large amount of technology has been made available around Ada, such as HOOD-to-Ada code generators, Ada83 compilers suitable for schedulability analysis, etc. The transition from Ada83 to Ada95 has been prepared .

Ada is recommended as the integration language of critical software, to build the core architecture that will host the various application components, be they written in another language. A Guide for the Use of Ada Programming Language in High Integrity Systems and the ESA Ada Coding Standard are available on the right menu.C and C++

The C language is used for payloads, for Digital Signal Processing software and for small instruments. It is seen also on some platforms. It is also a language commonly used by automatic code generators. C can also be used for less critical software, or when C is the core of the team experience.

C++ implements the flexibility and the complexity of object orientation, but with poor semantic control. Its use for space on-board software must be considered with care. In particular, two documents are applicable for the use of C++:

the Embedded C++ (EC++) standard, mandated in the ESA C/C++ coding standard ,and implemented by the GreenHills compiler
the guidelines for using object-oriented programs on-board aircraft produced by the Aerospace Vehicule Systems Institute. Some information can also be found at the Object Oriented Technology in Aviation (OOTiA)Java

Java looks appealing in particular for its property to easily accept the exchange of program elements at run-time. However, concerns like performance, suitability of the Java Virtual Machine for on-board software, needs further investigation and prevents currently the use of Java in space segment projects without previous R&D experiments.

Several R&D experiments have been performed:

The AERO project has used the Jamaica virtual machine to secure the real-time behaviour of a typical on-board application
The Real Time Java Framework project has ported the AOCS Framework to a real-time version of Java
The JPUS project run by ESA trainees has started to port OBOSS in Java,
A survey of the real-time Java market (in March 2004) by an ESA trainee
A port of the PERC and JRTK technology from Aonix on the Leon is starting and under evaluation
(info uit 2006, dus een paar jaar na lancering van Rosetta).
xzazdonderdag 13 november 2014 @ 15:40
http://nos.nl/artikel/720941-philae-stabiel-op-komeet.html

Radio 1, lekker cynisch.

SPOILER
:')
Tchockdonderdag 13 november 2014 @ 15:41
quote:
"Beetje scheef" _O-
Maanvisdonderdag 13 november 2014 @ 15:41
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:35 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat soort realtime systemen stelt heel andere eisen aan zowel de software als de hardware dan we gewend zijn in consumentensoftware. Ik heb geen idee wat voor code ze erop hebben draaien, maar het zou mij verbazen als het zoiets als Java is. Ik vermoed meer een soort elementaire machinecode.
ja waarom zou dat ding überhaupt java draaien..
ROADRUNN3Rdonderdag 13 november 2014 @ 15:41
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:38 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Nee, de code werkt in de basis nog steeds hetzelfde.. je krijgt wel snellere processoren maar aan de basis is eigenlijk niks veranderd. wat rosetta doet is vrij simpel, de echte data-analyse wordt op aarde gedaan.
Zelf werk ik als data-analyst voor de AWACS, wij gebruiken voornamelijk SPSS en maatgeschreven software om bepaalde gebieden in kaart te brengen.
Tchockdonderdag 13 november 2014 @ 15:41
Ik wil die foto's zien die de verschillende camera's hebben gemaakt als ze tot één geheel zijn bewerkt :~
Molurusdonderdag 13 november 2014 @ 15:41
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:38 schreef Tchock het volgende:

[..]

Dit zegt mij allemaal niets, maar:

[..]

(info uit 2006, dus een paar jaar na lancering van Rosetta).
Mij wel, het bevestigt min of meer wat ik daar zei. :) Ada83 wordt kennelijk veel gebruikt, zelf niet bekend met die taal maar het zal ongetwijfeld gericht zijn op puur performance en betrouwbaarheid.

C/C++ zijn iets abstractere talen en worden gebruikt voor iets minder kritische systemen.

Java lijkt aantrekkelijk, maar er zijn issues met performance en betrouwbaarheid, en daarom wil men daar nog verder onderzoek naar doen.
Molurusdonderdag 13 november 2014 @ 15:42
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:41 schreef Maanvis het volgende:

[..]

ja waarom zou dat ding überhaupt java draaien..
Java wordt best veel gebruikt in embedded software in allerlei systemen. Maar dat zijn allemaal systemen waarbij het geen grote ramp is als het ineens een keer niet werkt, of niet snel genoeg.
Maanvisdonderdag 13 november 2014 @ 15:48
wat leuk zou zijn is als rosetta een sleepkabel heeft waarmee ie philae weer even ergens anders neer kan zetten.
Molurusdonderdag 13 november 2014 @ 15:49
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:48 schreef Maanvis het volgende:
wat leuk zou zijn is als rosetta een sleepkabel heeft waarmee ie philae weer even ergens anders neer kan zetten.
Dat wordt dan een heel lange kabel, en heel erg goed mikken. :D
Maanvisdonderdag 13 november 2014 @ 15:50
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 15:49 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat wordt dan een heel lange kabel, en heel erg goed mikken. :D
neuh gewoon ff een flyover maken op 50 meter hoogte, net als een heli die effe een tank optilt.
nikaodonderdag 13 november 2014 @ 16:03
Hoe cool is dit:

Descent_to_the_surface_of_a_comet_node_full_image_2.gif
nikaodonderdag 13 november 2014 @ 16:04
Landingsgestel kan theoretisch wel een hop doen, maar in praktijk dus te weinig stroom waarschijnlijk

elakdawalla twitterde op donderdag 13-11-2014 om 15:02:13 Ulamec: Philae landing gear can in principle be used to hop lander, but in practice there's unlikely to be enough power to do so. :( reageer retweet
Tchockdonderdag 13 november 2014 @ 16:08
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 16:03 schreef nikao het volgende:
Hoe cool is dit:

[ afbeelding ]
Zo bizar dat die komeet helemaal niet te zien is. In je hoofd moet die komeet haast voor je neus hangen voor je zoiets zou proberen.
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 13 november 2014 @ 16:31
...
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 16:03 schreef nikao het volgende:
Hoe cool is dit:

[ afbeelding ]
B-)

[ Bericht 100% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 13-11-2014 16:42:34 ]
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 13 november 2014 @ 16:41
Image: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA.
This OSIRIS wide-angle camera image shows the position of Rosetta’s lander Philae (circled) at 14:19:22 GMT (onboard spacecraft time).

ESA_Rosetta_OSIRIS-WAC_Philae_descent.png
Inaithnirdonderdag 13 november 2014 @ 16:59
Bah, persconferentie gemist. Iemand een linkje waar ik hem terug kan kijken?
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 13 november 2014 @ 17:06
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 16:59 schreef Inaithnir het volgende:
Bah, persconferentie gemist. Iemand een linkje waar ik hem terug kan kijken?
het bovenste filmpje (Rosetta #Comet Landing Media Briefing)
http://new.livestream.com/esa/cometlanding
X11donderdag 13 november 2014 @ 17:13
Persconferentie niet kunnen zien, maar intussen zoveel mogelijk bijgelezen hier. Dank iedereen!

Ik blijf een beetje met een vraag zitten: Ik neem aan dat die eerste "hop" meteen bij de landing is gemaakt, en niet dat hij eerst een kwartiertje rustig heeft gestaan en toen alsnog opgesprongen is.

Hoe kunnen ze dan direct na de landing, na het eerste gejuich, melden dat hij geland is maar dat de stuwraketten en vermoedelijk ook de harpoenen niet gewerkt hebben?
Terwijl hij toen alweer omhoog aan het gaan was.
Hebben ze alleen de gegevens van het korte moment van de landing bekeken?
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 13 november 2014 @ 17:16
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 17:13 schreef X11 het volgende:
Persconferentie niet kunnen zien, maar intussen zoveel mogelijk bijgelezen hier. Dank iedereen!

Ik blijf een beetje met een vraag zitten: Ik neem aan dat die eerste "hop" meteen bij de landing is gemaakt, en niet dat hij eerst een kwartiertje rustig heeft gestaan en toen alsnog opgesprongen is.

Hoe kunnen ze dan direct na de landing, na het eerste gejuich, melden dat hij geland is maar dat de stuwraketten en vermoedelijk ook de harpoenen niet gewerkt hebben?
Terwijl hij toen alweer omhoog aan het gaan was.
Hebben ze alleen de gegevens van het korte moment van de landing bekeken?
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 17:06 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

het bovenste filmpje (Rosetta #Comet Landing Media Briefing)
http://new.livestream.com/esa/cometlanding
de hele persconferentie kun je terugzien, duurt een uur.
Ik heb nu even geen tijd om te antwoorden.
tot straks
nikaodonderdag 13 november 2014 @ 17:16
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 17:13 schreef X11 het volgende:
Persconferentie niet kunnen zien, maar intussen zoveel mogelijk bijgelezen hier. Dank iedereen!

Ik blijf een beetje met een vraag zitten: Ik neem aan dat die eerste "hop" meteen bij de landing is gemaakt, en niet dat hij eerst een kwartiertje rustig heeft gestaan en toen alsnog opgesprongen is.

Hoe kunnen ze dan direct na de landing, na het eerste gejuich, melden dat hij geland is maar dat de stuwraketten en vermoedelijk ook de harpoenen niet gewerkt hebben?
Terwijl hij toen alweer omhoog aan het gaan was.
Hebben ze alleen de gegevens van het korte moment van de landing bekeken?
Speculatie:
Waarschijnlijk hebben ze sensoren die de impact meten voor de 'voeten' en die metingen kwamen door, alsmede de rest van de metingen...
Dat is het moment van gejuich... touch down etc.
Al vrij snel daarna kwam het bericht al dat ze data binnen kregen die ze niet hadden verwacht en dat de commnicatielink niet constant was. Hoogstwaarschijnlijk vermoedden ze toen al wel een bounce, maar daar zijn ze voorzichtig mee geweest..
Inaithnirdonderdag 13 november 2014 @ 17:40
Ook moet je je die bounce een beetje in slow-motion voorstellen lijkt me. Omdat de zwaartekracht zo laag is, en er (neem ik aan) wel wat veerkracht in het landingsgestel zit, moet je het een beetje zien alsof je naar een filmpje kijkt van iemand die met zo'n pogo-stok springt, maar dan heel langzaam afgespeeld.

Gok ik zo hoor, ik ben geen astronoom :)
rubbereenddonderdag 13 november 2014 @ 17:43
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 17:16 schreef nikao het volgende:

[..]

Speculatie:
Waarschijnlijk hebben ze sensoren die de impact meten voor de 'voeten' en die metingen kwamen door, alsmede de rest van de metingen...
Dat is het moment van gejuich... touch down etc.
Al vrij snel daarna kwam het bericht al dat ze data binnen kregen die ze niet hadden verwacht en dat de commnicatielink niet constant was. Hoogstwaarschijnlijk vermoedden ze toen al wel een bounce, maar daar zijn ze voorzichtig mee geweest..
dat, de eerste landing is geregistreerd en daarna kwam er vreemde data binnen en een onstabiele verbinding. Later op de avond konden ze de eerste stuiter al bevestigen en met de complete data konden ze de hele stuiteractie reconstrueren.
Tchockdonderdag 13 november 2014 @ 18:05
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 17:40 schreef Inaithnir het volgende:
Ook moet je je die bounce een beetje in slow-motion voorstellen lijkt me. Omdat de zwaartekracht zo laag is, en er (neem ik aan) wel wat veerkracht in het landingsgestel zit, moet je het een beetje zien alsof je naar een filmpje kijkt van iemand die met zo'n pogo-stok springt, maar dan heel langzaam afgespeeld.

Gok ik zo hoor, ik ben geen astronoom :)
Het heeft echt niets weg van een bounce eigenlijk. De lander veert een beetje, de ondergrond ook, en dan komt het ding met minder dan wandelsnelheid van de grond en landt een uur later een kilometer verderop. Wat an sich natuurlijk weer best cool is.
Papierversnipperaardonderdag 13 november 2014 @ 18:12
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 18:05 schreef Tchock het volgende:

[..]

Het heeft echt niets weg van een bounce eigenlijk. De lander veert een beetje, de ondergrond ook, en dan komt het ding met minder dan wandelsnelheid van de grond en landt een uur later een kilometer verderop. Wat an sich natuurlijk weer best cool is.
Ja, een ijskast van 1 gram knalt met 1m/sec op het oppervlak en blijft daar uiteindelijk toch liggen. Prima resultaat. Alleen de uitvinder van die harpoen heeft er vet de pee in.
Tchockdonderdag 13 november 2014 @ 18:23
quote:
7s.gif Op donderdag 13 november 2014 18:12 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Ja, een ijskast van 1 gram knalt met 1m/sec op het oppervlak en blijft daar uiteindelijk toch liggen. Prima resultaat. Alleen de uitvinder van die harpoen heeft er vet de pee in.
Precies. De lander stuiterde trouwens omhoog met iets meer dan één kilometer per uur. :D
X11donderdag 13 november 2014 @ 18:44
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 18:23 schreef Tchock het volgende:

[..]

Precies. De lander stuiterde trouwens omhoog met iets meer dan één kilometer per uur. :D
Dat kun je leuk visualiseren door je hand 1 meter op te heffen in pakweg 4 seconden.
Dus: eenentwintig, tweeëntwintig, drieëntwintig, vierentwintig .... en dan de hand omhoog tot 1 meter. :)

Dat is niet precies wat ik me bij een ruimtevaartuig in ons zonnestelsel voorstel. >:)

Maar ja, ze gingen natuurlijk tegelijk wel met 50.000 km/u richting de zon.
Terwijl ze met het hele zonnestelsel met ? km/u rondom het centrum van de Melkweg cirkelden. En trouwens, die Melkweg zelf.....
Montovdonderdag 13 november 2014 @ 18:56
Panorama:
B2VRgzUIcAEN-EG.jpg:large

Nog niet heel duidelijk wat we allemaal zien. :D
Gehennadonderdag 13 november 2014 @ 19:07
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 18:56 schreef Montov het volgende:
Panorama:
[ afbeelding ]

Nog niet heel duidelijk wat we allemaal zien. :D
Philae lijkt met een pootje op de grond te staan, één op een rots en de laatste hangt in de lucht..
Mountainbiker4lifedonderdag 13 november 2014 @ 19:13
als ik mag vragen???... waarom uitgerekend die meteoor???
ze hadden toch ook een andere kunnen nemen???
Papierversnipperaardonderdag 13 november 2014 @ 19:18
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 19:13 schreef Mountainbiker4life het volgende:
als ik mag vragen???... waarom uitgerekend die meteoor???
ze hadden toch ook een andere kunnen nemen???
Nee. Dit was de enige die er uit zag als een badeendje.
Inaithnirdonderdag 13 november 2014 @ 19:20
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 19:13 schreef Mountainbiker4life het volgende:
als ik mag vragen???... waarom uitgerekend die meteoor???
ze hadden toch ook een andere kunnen nemen???
Goeie moment, goeie plek.
X11donderdag 13 november 2014 @ 20:01
Ik weet nog niet hoe ik een tweet netjes moet quoten, dan maar zo:
quote:
MUPUS on Philae ‏@Philae_MUPUS 9m9 minutes ago

We will deploy the MUPUS penetrator for 2/3 of the max. length and then insert it. Should happen before midnight. Keep fingers crossed
Eigenlijk weet ik niet precies wat dit inhoudt, maar het klinkt wel belangwekkend.
rubbereenddonderdag 13 november 2014 @ 20:04
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 20:01 schreef X11 het volgende:
Ik weet nog niet hoe ik een tweet netjes moet quoten, dan maar zo:

[..]

Eigenlijk weet ik niet precies wat dit inhoudt, maar het klinkt wel belangwekkend.
Philae_MUPUS twitterde op donderdag 13-11-2014 om 19:49:47 We will deploy the MUPUS penetrator for 2/3 of the max. length and then insert it. Should happen before midnight. Keep fingers crossed reageer retweet
dat is volgens mij samen met de boor één van de twee instrumenten die de grond in gaan en dus nog als risico beschouwd werden. Door hem minder ver de grond in te duwen zullen ze het risico beperken gok ik
nikaodonderdag 13 november 2014 @ 20:05
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 20:01 schreef X11 het volgende:
Ik weet nog niet hoe ik een tweet netjes moet quoten, dan maar zo:

[..]

Eigenlijk weet ik niet precies wat dit inhoudt, maar het klinkt wel belangwekkend.
Nice!!

Het is eigenlijk een soort boor/hamer die ze gebruiken;

quote:
MUPUS (Multi Purpose Sensors for Surface and Subsurface Science) consists of a number of temperature sensors attached to a 35 cm long penetrator that will be deployed away from the landing module. As the penetrator is hammered into the ground, the progress per hammering stroke and the temperature of the subsurface will be measured. In combination these will provide an indication of the properties of the comet’s surface (i.e. how resistant to penetration the surface is) and a profile of the temperature change with depth. The sensors can also operate in a heating mode which will allow the thermal properties of the comet (such as the heat conductivity) to be investigated.
btw.. er is een tweet icoontje in het menu (helemaal rechts) en daar kan je de url van de tweet in gooien
nikaodonderdag 13 november 2014 @ 20:07
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 20:04 schreef rubbereend het volgende:

[..]

Philae_MUPUS twitterde op donderdag 13-11-2014 om 19:49:47 We will deploy the MUPUS penetrator for 2/3 of the max. length and then insert it. Should happen before midnight. Keep fingers crossed reageer retweet
dat is volgens mij samen met de boor één van de twee instrumenten die de grond in gaan en dus nog als risico beschouwd werden. Door hem minder ver de grond in te duwen zullen ze het risico beperken gok ik
Ja.. de SD2 is de andere boor. En die moeten blijkbaar nog ffies op hun beurt wachten ;)

RosettaSD2 twitterde op donderdag 13-11-2014 om 19:36:11 It's so sad to have SD2 pawing to operate and still asked to wait into its case on @Philae2014 #CometLanding @AerospacePoliMI @SelexES reageer retweet
rubbereenddonderdag 13 november 2014 @ 20:12
Uit bodem analyses zullen ze wel gehaald hebben dat hij redelijk veilig de grond voor een deel in kan. En ze zullen inmiddels dus wel wat meer weten over de positie van de sonde
X11donderdag 13 november 2014 @ 20:21
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 20:05 schreef nikao het volgende:

btw.. er is een tweet icoontje in het menu (helemaal rechts) en daar kan je de url van de tweet in gooien
Bedankt! Gelukt.
Het tweet knopje was geen probleem; de juiste url vinden wel. :P
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 08:07
OK, blijkbaar was het dus echt niet de bedoeling om Philae te verplaatsen met die boor..

Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 00:56:35 .@maceseyebrows No we definitely do not want to shift @Philae2014 and have set failsaves for this #ThePinprick reageer retweet
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 08:08
Vanmiddag om 14:00 uur weer live stream
Day 2 Report
Join us for a Google Hangout on 14 November at 13:00 GMT / 14:00 CET, live from ESOC, Darmstadt, Germany.
http://new.livestream.com/esa/cometlanding
Apekoekvrijdag 14 november 2014 @ 08:32
Mooi topic en zeer interessante gebeurtenis.

Wat ik mij verder afvraag, hoe gedateerd is de hardware van een satelliet van 10 jaar terug? Is daar een soort vergelijking van?
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 08:37
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 08:32 schreef Apekoek het volgende:
Mooi topic en zeer interessante gebeurtenis.

Wat ik mij verder afvraag, hoe gedateerd is de hardware van een satelliet van 10 jaar terug? Is daar een soort vergelijking van?
Voornamelijk technologie uit de jaren 90 maar ook uit de jaren 80 :)
Apekoekvrijdag 14 november 2014 @ 08:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 08:37 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Voornamelijk technologie uit de jaren 90 maar ook uit de jaren 80 :)
Oh echt! Ze hebben natuurlijk heel lang moeten ontwikkelen. Hoe veel beter zou zo'n satelliet worden als je hem nu zou opbouwen?
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 08:45
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 november 2014 08:39 schreef Apekoek het volgende:

[..]

Oh echt! Ze hebben natuurlijk heel lang moeten ontwikkelen. Hoe veel beter zou zo'n satelliet worden als je hem nu zou opbouwen?
Misschien beter eerst even de OP doornemen, het staat namelijk ook daar
als ze m nu zouden bouwen zou die heel veel beter zijn iig :)
de technologische ontwikkeling gaat heel snel, vooral in 10 jaar tijd
Je hebt bijvoorbeeld Moore's Law, die stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke 2 jaar verdubbelt.
Basekid_NZvrijdag 14 november 2014 @ 08:46
Ik denk dat vooral de camera's van betere kwaliteit zouden zijn. De hardware zelf lijkt me niet echt te baten bij meer snelheid of kleinere componenten?
Apekoekvrijdag 14 november 2014 @ 08:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 08:45 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Misschien beter eerst even de OP doornemen, het staat namelijk ook daar
als ze m nu zouden bouwen zou die heel veel beter zijn iig :)
de technologische ontwikkeling gaat heel snel, vooral in 10 jaar tijd
Je hebt bijvoorbeeld Moore's Law, die stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke 2 jaar verdubbelt.
Ah inderdaad niet de OP gelezen. En inderdaad, hadden ze niet op een later moment een nog betere camera kunnen inbouwen bijvoorbeeld? Moore's law ben ik bekend mee, maar is dat zo belangrijk in deze?
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 08:50
Je zou bij wijze van spreken op de brandstapel worden gegooid als je 10 jaar geleden met een smartphone rond zou staan zwaaien :)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 08:55
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 november 2014 08:50 schreef Apekoek het volgende:

[..]

Ah inderdaad niet de OP gelezen. En inderdaad, hadden ze niet op een later moment een nog betere camera kunnen inbouwen bijvoorbeeld? Moore's law ben ik bekend mee, maar is dat zo belangrijk in deze?
Ik neem aan dat ze het beste hebben genomen dat toen voor handen was, ik bedoel, de sonde was gebouwd, klaar om te vertrekken en ik neem aan dat op dat er op dat moment een van de betere camera's van die tijd aan boord was :)
Nou misschien is Moore's Law niet direct relevant, het geeft aan dat de technologie razendsnel vooruit gaat, om een duiding te geven op je vraag of een lander van nu veel beter zou zijn dan een lander van 10 a 20 jaar geleden)
Apekoekvrijdag 14 november 2014 @ 08:56
Nouja de eerste pda's en smartphone's waren er eind jaren 90 :P
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 08:57
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 08:56 schreef Apekoek het volgende:
Nouja de eerste pda's en smartphone's waren er eind jaren 90 :P
Ik zeg ook, bij wijze van spreken :)
Neil Degrasse Tyson verwoordde dat een keer mooi in één van zn lezingen :)
vanaf 9 minuten ongeveer :)
sowieso de hele lezing is fantastisch en erg komisch :)
X11vrijdag 14 november 2014 @ 09:17
Ik denk niet dat ze een doorsnee camera zouden kunnen gebruiken. Werkt zo'n ding wel vlakbij het absolute nulpunt?
BertVvrijdag 14 november 2014 @ 09:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 08:45 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Je hebt bijvoorbeeld Moore's Law, die stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke 2 jaar verdubbelt.
Jij bent 1 van de weinigen die dit correct omschrijft.
Wellicht dat we straks nog chips krijgen met meerdere lagen waardoor Moore's Law nog even telt.
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 09:29
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 09:17 schreef X11 het volgende:
Ik denk niet dat ze een doorsnee camera zouden kunnen gebruiken. Werkt zo'n ding wel vlakbij het absolute nulpunt?
de ruimtecamera's zullen dan ook geen doorsnee camera's zijn :)
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 09:39
Nice, ze gaan de andere drill ook gebruiken!
RosettaSD2 twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 01:38:40 SD2 got an opportunity: plan is to operate soon in very risky conditions to serve @Philae_COSAC and possibly @Philae_Ptolemy on @Philae2014 reageer retweet
RosettaSD2 twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 08:47:44 Nominal procedure will be executed. No room for changes. We rearm the drill bit and rototranslate down to position 560 mm @AerospacePoliMI reageer retweet
Quyxz_vrijdag 14 november 2014 @ 09:39
elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 09:35:01 The last journalists standing at ESOC: @BBCAmos, me, @suthers, @erichand. Waiting for #CometLanding news http://t.co/0T9WqNtb6k reageer retweet
B2Y49DmCYAA4mrj.jpg:large

Martijn Bink is weer vertrokken. :+
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 09:40
Wachten op contact met Philae wat ieder moment kan gebeuren..

Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 09:37:26 Due to Rosetta standard maneuver RF link will be delayed a bit. #NailBite reageer retweet
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 09:44
14-11-2014

Maakte kometenlander Philae deze (dood)sprong?

sprong1.jpg?resize=848%2C424

ESA is nog altijd hard op zoek naar de lander waarmee ze twee dagen geleden geschiedenis schreef. Vermoed wordt dat deze zich in de schaduw van een klif bevindt. Iets wat de zoektocht (en het leven van Philae) niet vergemakkelijkt.

Gemengde gevoelens gisteren tijdens de persconferentie die ESA gaf. Enerzijds overheerste de vreugde van de vorige dag nog: voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid is het gelukt om een lander op het oppervlak van een komeet te zetten! Maar anderzijds waren er zorgen. Want Philae was niet één, niet twee, maar drie keer geland. De eerste keer keurig waar ESA de lander wilde hebben. En daarna? Geen idee! Maar het feit dat de zonnepanelen veel minder zonlicht hadden opgevangen dan gepland, was zorgwekkend. Het wees erop dat Philae in een schaduw was beland. Vermoedelijk in de schaduw van een grote klif. Het betekent dat Philae een flinke sprong gemaakt heeft (zie de afbeelding hieronder).

sprongetje.jpg?resize=700%2C700
Het kruisje geeft de oorspronkelijke landingsplek van Philae aan. Een mooi vlak stukje komeet. In het rondje een stuk minder aantrekkelijk stukje komeet: de klif. ESA is bang dat de lander zich in de schaduw van deze grote klif bevindt. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.

Energie
Als Philae zich daadwerkelijk in de schaduw bevindt, is dat een probleem. De eerste gegevens wijzen er namelijk op dat de lander op zijn huidige positie per rotatie van de komeet ongeveer anderhalf uur zonlicht op kan vangen. Dat is aanzienlijk minder dan de zes à zeven uur waar ESA op gehoopt had. Nu draait Philae nog met behulp van een accu, maar op lange termijn moet deze het toch echt van zonne-energie hebben. Een plekje in de schaduw kan de levensduur van de lander dan ook flink verkorten.

De foto’s
Het goede nieuws? Het werk dat Philae nu nog kan verzetten, pakt niemand ons meer af. Gisterenmiddag kon ESA al vol trots de eerste panoramafoto van de lander presenteren. Die foto is nu ook in hoge resolutie te downloaden.

lander.jpg?resize=848%2C1067
Afbeelding: ESA / Rosetta / Philae / CIVA.

De positie
Voor wie zich afvraagt vanuit welke positie de lander deze panoramafoto gemaakt heeft, is ESA nog wat extra aan het photoshoppen geslagen. Het resultaat is onderstaande afbeelding. De panoramafoto met in het hart de lander. Alles wijst er op dit moment op dat de lander met twee benen op de komeet staat en één been in de lucht heeft.

panorma.jpg?resize=848%2C1067
Afbeelding: ESA / Rosetta / Philae / CIVA.

Al met al blijft het verhaal van deze kometenlander spannend. De komende dagen zullen we hopelijk te weten komen waar de lander precies is gebleven en wellicht meer duidelijkheid krijgen over het toekomstperspectief van Philae. Overigens is er ook als de lander slechts kortdurend kan functioneren geen man overboord. Rosetta is er tenslotte ook nog. Na het afscheid van Philae (hieronder zie je hoe dat er vanuit het perspectief van Rosetta uitzag) blijft de orbiter volop wetenschap bedrijven, terwijl deze zich – samen met de komeet – richting de zon haast.

Descent_to_the_surface_of_a_comet-1.gif?resize=400%2C400

Afbeeldingen: ESA.

(scientias.nl)
Hanoyingvrijdag 14 november 2014 @ 09:50
Descent_to_the_surface_of_a_comet-1.gif?resize=400%2C400]afbeelding
Prima animators daar bij ESA :D
Nattekatvrijdag 14 november 2014 @ 09:52
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 09:50 schreef Hanoying het volgende:
afbeelding
Prima animators daar bij ESA :D
Het wachten is op de animatie van de landing :D
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 09:55
UPDATE

elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 09:47:02 Ferri: @Philae2014 has one or two more communications passes left, now and again tonight, before battery power runs out. reageer retweet
elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 09:47:56 Ferri: @Philae2014 have done all they can without mechanical movements, then deployed MUPUS, may try drill during comm session. reageer retweet
elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 09:48:42 Ferri: If MUPUS destabilized the lander it may ruin contact this morning so it is a risk but worthwhile because everything else was done. reageer retweet
elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 09:49:30 Ferri: Tonight if they do succeed in one last downlink they will try to rotate lander body to aim largest solar panel toward sunlight. reageer retweet
elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 09:50:03 Ferri: "They want to try and do this as a minimum and then therere are other crazy ideas but I doubt we will have the power." reageer retweet
elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 09:50:59 But Ferri has not lost hope that changing solar season or even comet activity could cause better sun conditions & revive lander sometime. reageer retweet
elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 09:52:28 They have done the first of two ranging measurements with CONSERT above lander to triangulate its position. Still haven't found it in images reageer retweet
xzazvrijdag 14 november 2014 @ 09:59
Volgens mij is het gewoon een diepe klif in gesodemieterd.
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 10:23
hmmm nog geen update over een link met Philae......
dit was 1 uur geleden:

RosettaSD2 twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 09:17:05 Link to @Philae2014 expected in 5 minutes... reageer retweet
xzazvrijdag 14 november 2014 @ 10:29
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 10:23 schreef nikao het volgende:
hmmm nog geen update over een link met Philae......
dit was 1 uur geleden:

RosettaSD2 twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 09:17:05 Link to @Philae2014 expected in 5 minutes... reageer retweet
Die zijn gewoon druk bezig.
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 10:30
Lekker temperatuurtje daar :)
Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 10:07:27 Meanwhile up in space: It is a really cold place out there. Yesterday it was nice -150°C below the baseplate of @Philae2014 reageer retweet
Quyxz_vrijdag 14 november 2014 @ 10:33
En volgens mij was deze hier nog niet langsgekomen:

JRehling twitterde op woensdag 12-11-2014 om 18:01:12 Fox: "Why did America waste money landing on a comet?"Scientist: "This is a European mission."Fox: "Why didn't America get there first?" reageer retweet
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 10:33
quote:
10s.gif Op vrijdag 14 november 2014 10:33 schreef Quyxz_ het volgende:
En volgens mij was deze hier nog niet langsgekomen:

JRehling twitterde op woensdag 12-11-2014 om 18:01:12 Fox: "Why did America waste money landing on a comet?"Scientist: "This is a European mission."Fox: "Why didn't America get there first?" reageer retweet
_O-
xzazvrijdag 14 november 2014 @ 10:37
quote:
10s.gif Op vrijdag 14 november 2014 10:33 schreef Quyxz_ het volgende:
En volgens mij was deze hier nog niet langsgekomen:

JRehling twitterde op woensdag 12-11-2014 om 18:01:12 Fox: "Why did America waste money landing on a comet?"Scientist: "This is a European mission."Fox: "Why didn't America get there first?" reageer retweet
Hoe kan je in twee vragen zoveel ergernis opwekken, het is een kunst.
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 11:09
Philae leeft en praat nog!

elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 10:46:06 Philae is talking to us! RT @Philae_MUPUS: @Philae2014 [Housekeeping] data coming first, need to wait for our turn. reageer retweet
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 11:10
Ziet er naar uit dat Philae toch alle geplande onderzoeken kan doen/heeft kunnen doen, ondanks alles
Nice!
elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 10:59:02 That last retweet indicates @Philae2014 is on the way to achieving *all* of its hoped-for science, despite the rough landing reageer retweet
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 11:30
MUPUS lijkt gewerkt te hebben

Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 11:14:16 MUPUS PEN Deployment operation confirmed, waiting for confirmation of insertion #ThePinprick reageer retweet
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 11:36
*O*
Quyxz_vrijdag 14 november 2014 @ 11:38
Verandering in signaal komt door verandering in baan van de orbiter en niet door verplaatsing van de lander lijkt mij.
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 11:40
elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 11:34:08 Mark McCaughrean just visited. Said that the acquisition of @Philae2014's signal today was different in character than previous days. reageer retweet
elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 11:38:05 Hmm, yes. RT @Philae_MUPUS: The orbiter changed its orbit. That's confirmed and a good explanation for the different radio link behaviour reageer retweet
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 11:42
14-11-2014

ESA-verkenner neemt temperatuur komeet op

Philae is er in geslaagd een thermometer in komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko te prikken. De komeetlander functioneert prima.
Dat meldt het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA).

Philae heeft sinds hij woensdag op spectaculaire wijze op de komeet landde een gestage stroom informatie naar aarde gestuurd.

Wel speelt de rots waarnaast de lander onbedoeld is terechtgekomen de onderzoekers parten. De rots schermt de zonnepanelen van Philae af voor zonlicht en hindert zo zijn energievoorziening.

De accu van de komeetlander houdt het nog maar ongeveer een dag vol. De bestuurders van de lander overwegen Philae daarom te verplaatsen, zodat hij zonne-energie kan vangen. Het plaatsen van een thermometer in de korst van de komeet, de eerste 'mechanische operatie' van de lander, is daarom voorlopig ook even de laatste.

m1oxgh9ac8mi_wd640.jpg

(nu.nl)
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 11:46
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 11:42 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
De bestuurders van de lander overwegen Philae daarom te verplaatsen, zodat hij zonne-energie kan vangen. Het plaatsen van een thermometer in de korst van de komeet, de eerste 'mechanische operatie' van de lander, is daarom voorlopig ook even de laatste.
Klopt niet helemaal.
SD2 gaat vandaag ook aan de slag volgens hun twitter account. En verplaatsen is unlikely, mogelijk maar niet waarschijnlijk...
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 11:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 11:46 schreef nikao het volgende:

[..]

Klopt niet helemaal.
SD2 gaat vandaag ook aan de slag volgens hun twitter account. En verplaatsen is unlikely, mogelijk maar niet waarschijnlijk...
We zullen het zien om 2 uur vanmiddag, meer foto's en data
als het goed kan Philae nog 1 dag mee, tenzij ze hem proberen te verplaatsen, wat mij dan wel waarschijnlijk lijkt

"De accu van de komeetlander houdt het nog maar ongeveer een dag vol. De bestuurders van de lander overwegen Philae daarom te verplaatsen, zodat hij zonne-energie kan vangen. Het plaatsen van een thermometer in de korst van de komeet, de eerste ‘mechanische operatie’ van de lander, is daarom voorlopig ook even de laatste."

maar goed dit nieuws was van 11:15
Gehennavrijdag 14 november 2014 @ 11:52
Ik zou Philae graag een kaartje willen sturen, maar ik kan nergens vinden hoeveel postzegels ik voor 67P nodig ben.. :{
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 11:52
Maar ja van de andere kant, ik meen dat om die verplaatsing mogelijk te maken energie nodig is die er op dit moment sowieso niet voor is :)
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 11:53
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 11:52 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Maar ja van de andere kant, ik meen dat om die verplaatsing mogelijk te maken energie nodig is die er op dit moment sowieso niet voor is :)
Precies.. Misschien na een aantal dagen/weken het eens proberen...

Maar basically is alles wat nu nog mogelijk is een leuk extraatje :)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 11:56
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 11:53 schreef nikao het volgende:

[..]

Precies.. Misschien na een aantal dagen/weken het eens proberen...

Maar basically is alles wat nu nog mogelijk is een leuk extraatje :)
Inderdaad laten we blij zijn dat Philae uberhaubt op de komeet is terecht gekomen en werk heeft kunnen verrichten. Ik stel me zo af en toe het rampscenario voor dat Philae van de komeet was weggestuiterd, lost in space :)
Klapskaatsvrijdag 14 november 2014 @ 12:09
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 11:56 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Inderdaad laten we blij zijn dat Philae uberhaubt op de komeet is terecht gekomen en werk heeft kunnen verrichten. Ik stel me zo af en toe het rampscenario voor dat Philae van de komeet was weggestuiterd, lost in space :)
Er is al eens eerder een sonde op een komeet te pletter geslagen, maar dat was toen met opzet :)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 12:14
Die gebeurtenissen zijn ook vereeuwigd in andere topics :)

W&T / Het Astronomie Topic #5

W&T / Het astronomie topic #2
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 12:14
Nice!
Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 12:01:40 First data coming in reageer retweet
Klapskaatsvrijdag 14 november 2014 @ 12:17
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 12:14 schreef nikao het volgende:
Nice!
Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 12:01:40 First data coming in reageer retweet
Iedereen zit ongeduldig op zijn/haar stoel heen en weer te wippen hahaha, mooi.
Inaithnirvrijdag 14 november 2014 @ 12:19
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 11:52 schreef Gehenna het volgende:
Ik zou Philae graag een kaartje willen sturen, maar ik kan nergens vinden hoeveel postzegels ik voor 67P nodig ben.. :{
Met zo'n NL 1 zegel kun je ongeveer 260 km afleggen (Leeuwarden naar Maastricht). Philae is 500 miljoen km hier vandaan, dus je hebt

500*10^6 / 260 = 1.923.077 zegels nodig!

1 zegel kost ¤0,64, dus totale kosten ongeveer ¤1.230.769,-
Gehennavrijdag 14 november 2014 @ 12:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 12:19 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Met zo'n NL 1 zegel kun je ongeveer 260 km afleggen (Leeuwarden naar Maastricht). Philae is 500 miljoen km hier vandaan, dus je hebt

500*10^6 / 260 = 1.923.077 zegels nodig!

1 zegel kost ¤0,64, dus totale kosten ongeveer ¤1.230.769,-
* Gehenna gaat spaarpot plunderen :D
rubbereendvrijdag 14 november 2014 @ 12:40
Geweldig dat de MUPUS gebruikt is en er data binnenkomt :D misschien zelfs nog boren _O- dan zou gewoon vrijwel alles gelukt. En dat terwijl Philae op de komeet krijgen al zo bizar moeilijk is. En dan na twee keer stuiteren en scheef staan alles nog werkend krijgen en nog kunnen denken over opties om hem een hupje te geven _O-

zo bijzonder knap dit alles
Oud_studentvrijdag 14 november 2014 @ 12:42
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 november 2014 08:39 schreef Apekoek het volgende:
Oh echt! Ze hebben natuurlijk heel lang moeten ontwikkelen. Hoe veel beter zou zo'n satelliet worden als je hem nu zou opbouwen?
De hard en software (!!) van de pioneers die in 1970 zijn gelanceerd functioneren nog steeds.
Hoeveel dagen zou de software onder Windows gedraaid hebben :X :X
Gehennavrijdag 14 november 2014 @ 12:42
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 12:40 schreef rubbereend het volgende:
Geweldig dat de MUPUS gebruikt is en er data binnenkomt :D misschien zelfs nog boren _O- dan zou gewoon vrijwel alles gelukt. En dat terwijl Philae op de komeet krijgen al zo bizar moeilijk is. En dan na twee keer stuiteren en scheef staan alles nog werkend krijgen en nog kunnen denken over opties om hem een hupje te geven _O-

zo bijzonder knap dit alles
Enorm knap idd :D maar volgens mij hebben ze ook wel een beste portie mazzel :P
Klapskaatsvrijdag 14 november 2014 @ 12:44
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 12:40 schreef rubbereend het volgende:
Geweldig dat de MUPUS gebruikt is en er data binnenkomt :D misschien zelfs nog boren _O- dan zou gewoon vrijwel alles gelukt. En dat terwijl Philae op de komeet krijgen al zo bizar moeilijk is. En dan na twee keer stuiteren en scheef staan alles nog werkend krijgen en nog kunnen denken over opties om hem een hupje te geven _O-

zo bijzonder knap dit alles
En dan nog te bedenken dat het "verouderde" apparatuur is :)
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 12:56
Er wordt geboord!

elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 12:40:04 Whoop! RT @chrislintott: Friends at DLR tell me that the drill is switched on and responding to commands #cometlanding reageer retweet
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 12:59
14 uur live Google hangout met ESA over de results
https://plus.google.com/events/c78o050l93ub7cm4kcoltjnt424
dumblevrijdag 14 november 2014 @ 13:09
nog 50 minuutjes:
Coelhovrijdag 14 november 2014 @ 13:14
Als je rekent op 6 uur zon per dag om Philae te laten werken en het blijkt in de praktijk 1.5 uur zon te zijn, dan betekent dat toch gewoon dat je eens in de 4 dagen een volle accu hebt? Dat zegt toch niet dat de hele missie ten einde is als dat niet veranderd kan worden?
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 13:14
elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 13:01:30 RT @chrislintott: Plan is to drill to maximum extent...and hang the possible risk. Edge of the seat science #CometLanding reageer retweet
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 13:15
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 13:14 schreef Coelho het volgende:
Als je rekent op 6 uur zon per dag om Philae te laten werken en het blijkt in de praktijk 1.5 uur zon te zijn, dan betekent dat toch gewoon dat je eens in de 4 dagen een volle accu hebt? Dat zegt toch niet dat de hele missie ten einde is als dat niet veranderd kan worden?
Lijkt mij ook, maar volgens mij is het meer dat ze straks alles gedaan hebben wat ze kunnen met de instrumenten in deze positie..
rubbereendvrijdag 14 november 2014 @ 13:19
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 13:14 schreef Coelho het volgende:
Als je rekent op 6 uur zon per dag om Philae te laten werken en het blijkt in de praktijk 1.5 uur zon te zijn, dan betekent dat toch gewoon dat je eens in de 4 dagen een volle accu hebt? Dat zegt toch niet dat de hele missie ten einde is als dat niet veranderd kan worden?
die 6 uur zon was niet om Philae op volle kracht te laten werken. Met die 6 uur per dag kan het apparaat overleven, zichzelf warmhouden en kon de accu bijladen en konden ze gaan kijken wat ze nog kunnen. Met 1,5 uur zon, zo gaaf één van de experts gisteren aan, kunnen ze hem waarschijnlijk wel in leven houden en kan er misschien elke dag een beetje bijgeladen worden waardoor ze eventueel na een tijdje Philae tot leven konden wekken om te gebruiken. Maar dat is allemaal gissen :D
rubbereendvrijdag 14 november 2014 @ 13:20
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 13:14 schreef nikao het volgende:
elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 13:01:30 RT @chrislintott: Plan is to drill to maximum extent...and hang the possible risk. Edge of the seat science #CometLanding reageer retweet
waarschijnlijk zijn alle andere belangrijke experimenten en metingen gedaan en is de data binnen dus kunnen ze een gokje gaan nemen
Tchockvrijdag 14 november 2014 @ 13:39
quote:
10s.gif Op vrijdag 14 november 2014 10:33 schreef Quyxz_ het volgende:
En volgens mij was deze hier nog niet langsgekomen:

JRehling twitterde op woensdag 12-11-2014 om 18:01:12 Fox: "Why did America waste money landing on a comet?"Scientist: "This is a European mission."Fox: "Why didn't America get there first?" reageer retweet
Ach ja, Fox... Had er weinig anders van verwacht. Die lui zijn zo volkomen achterlijk.
Basekid_NZvrijdag 14 november 2014 @ 13:40
Ik ga trouwens via hier kijken denk ik:


Lijkt me stuk stabieler dan de esa site zelf
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 13:42
:D

RosettaSD2 twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 13:39:07 In this moment, 500 mln km away, I'm piercing comet #67P. #CometLanding reageer retweet
essnhillsvrijdag 14 november 2014 @ 13:45
Zo vet dit _O_

Dat ze toch nog zoveel kunnen doen!

Ik kan het straks niet zelf volgen, dus ik vertrouw op jullie updates :)
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 13:46
RosettaSD2 twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 13:44:49 Everything nominal so far. Current position 200 mm. We are reaching the comet soil. Link lost now, next window tonight at 22.00. Stay tuned. reageer retweet
Basekid_NZvrijdag 14 november 2014 @ 13:49
Nog 11 min te gaan!
eightvrijdag 14 november 2014 @ 13:53
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 12:56 schreef nikao het volgende:
Er wordt geboord!

elakdawalla twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 12:40:04 Whoop! RT @chrislintott: Friends at DLR tell me that the drill is switched on and responding to commands #cometlanding reageer retweet
Het lijkt wel alsof ze zo snel mogelijk de belangrijkste data willen verzamelen voor het geval dat de lander zich niet meer kan opladen.
Klapskaatsvrijdag 14 november 2014 @ 13:55
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 november 2014 13:53 schreef eight het volgende:

[..]

Het lijkt wel alsof ze zo snel mogelijk de belangrijkste data willen verzamelen voor het geval dat de lander zich niet meer kan opladen.
Alles wat ze nu kunnen doen lijkt me meegenomen. Ze zullen er denk ik nog niet zeker van zijn dat er voldoende licht op de zonnepanelen zal vallen.
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 13:57
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 november 2014 13:53 schreef eight het volgende:

[..]

Het lijkt wel alsof ze zo snel mogelijk de belangrijkste data willen verzamelen voor het geval dat de lander zich niet meer kan opladen.
Volgens plan; alles doen op de batterij (zonder opladen). Dus nu boren zodat de data straks met het volgende communicatie window verstuurd kan worden
essnhillsvrijdag 14 november 2014 @ 13:58
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 november 2014 13:53 schreef eight het volgende:

[..]

Het lijkt wel alsof ze zo snel mogelijk de belangrijkste data willen verzamelen voor het geval dat de lander zich niet meer kan opladen.
Ik dacht dat dat ook zo gepland was? Alles met de accu doen, en wat daarna nog op de zonnepanelen gedaan kan worden is mooi meegenomen?
Inaithnirvrijdag 14 november 2014 @ 13:59
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 november 2014 13:58 schreef essnhills het volgende:

[..]

Ik dacht dat dat ook zo gepland was? Alles met de accu doen, en wat daarna nog op de zonnepanelen gedaan kan worden is mooi meegenomen?
Dat klopt
Quyxz_vrijdag 14 november 2014 @ 14:01
Stefan Ulamec is er weer. _O_
Basekid_NZvrijdag 14 november 2014 @ 14:02
Daar gaan we weer!
Basekid_NZvrijdag 14 november 2014 @ 14:03
Oh ff toffe vraag verzinnen :D
Quyxz_vrijdag 14 november 2014 @ 14:03
Iemand geniale vragen? :P
X11vrijdag 14 november 2014 @ 14:04
geluid is overstuurd, of ligt dat aan mij?
Basekid_NZvrijdag 14 november 2014 @ 14:04
Nee klinkt erg raar
X11vrijdag 14 november 2014 @ 14:05
@ESA: de wijzertjes van de audio opnames mogen niet in het rood komen.
:+
Basekid_NZvrijdag 14 november 2014 @ 14:06
Heb een vraag gesteld... nu maar kijken wat ze ervan vinden :)
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 14:08
Nog geen nieuws eigenlijk.. ;)
Basekid_NZvrijdag 14 november 2014 @ 14:10
Rosetta.. makkelijk

Mute button... lastig!
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 14:12
Cool.. de bounce zou op de foto moeten staan van OSIRIS (?)
Klapskaatsvrijdag 14 november 2014 @ 14:16
Welke vraag heb je gesteld dan Basekid? :)
dumblevrijdag 14 november 2014 @ 14:17
best irritant dat achtergrond geklets..
essnhillsvrijdag 14 november 2014 @ 14:18
Weinig spannends te melden?
moeilijkgevalvrijdag 14 november 2014 @ 14:19
Belachelijk dat Matt Taylor zijn excuses moest aanbieden voor dat shirtje.....
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 14:20
Wel mooi; het bouncen is dus eigenlijk een groot voordeel, aangezien ze nu wellicht van 3 plekken op de komeet data hebben ipv 1
Basekid_NZvrijdag 14 november 2014 @ 14:20
Inderdaad, hij was er ook nogal door ontdaan? Snap het niet helemaal
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 14:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:20 schreef Basekid_NZ het volgende:
Inderdaad, hij was er ook nogal door ontdaan? Snap het niet helemaal
dat miste ik net.. wat gebeurde er?
Klapskaatsvrijdag 14 november 2014 @ 14:21
Zo, dat kostte me dus net bijna een luidspreker ... jeemig zeg, doe daar es wat aan ESA. :)
essnhillsvrijdag 14 november 2014 @ 14:22
Van wie moest hij zijn excuses aanbieden dan? En aan wie?
Basekid_NZvrijdag 14 november 2014 @ 14:23
Matt bood zijn excuses aan over zijn thsirt van paar dagen geleden. Tijdens zijn stukje werd hij even redelijk emotioneel.
essnhillsvrijdag 14 november 2014 @ 14:23
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:20 schreef nikao het volgende:
Wel mooi; het bouncen is dus eigenlijk een groot voordeel, aangezien ze nu wellicht van 3 plekken op de komeet data hebben ipv 1
oh echt? Dat zou echt tof zijn :D
Quyxz_vrijdag 14 november 2014 @ 14:23
Over dat shirt: https://twitter.com/hashtag/shirtstorm?src=hash

Ik snap het niet. :')

Edit: Ah, heel verhaal: http://www.theguardian.co(...)-scientists-clothing
X11vrijdag 14 november 2014 @ 14:24
Zover ik dat gemompel nog kan verstaan willen ze dus proberen de Philae iets te laten kantelen zodat ze wat meer zonlicht opvangen?
En ze hopen de komende weken als de komeet dichter bij de zon komt wat intenser zonlicht op te kunnen vangen.
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 14:24
wordt dus een close call of er nog genoeg batterij is om de volgende uplink te halen... yikes!
essnhillsvrijdag 14 november 2014 @ 14:26
Er zijn dus mensen die hebben zitten zeiken over zijn shirt? Tja, je kunt je ook met onbelangrijke zaken bezighouden op zo'n dag, bijvoorbeeld met Philae.
Klapskaatsvrijdag 14 november 2014 @ 14:26
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:26 schreef essnhills het volgende:
Er zijn dus mensen die hebben zitten zeiken over zijn shirt? Tja, je kunt je ook met onbelangrijke zaken bezighouden op zo'n dag, bijvoorbeeld met Philae.
Triestigheid toch?
Inaithnirvrijdag 14 november 2014 @ 14:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:26 schreef essnhills het volgende:
Er zijn dus mensen die hebben zitten zeiken over zijn shirt? Tja, je kunt je ook met onbelangrijke zaken bezighouden op zo'n dag, bijvoorbeeld met Philae.
Who cares dat hij net met z'n team een lander op een komeet gezet heeft 500 miljoen km hiervandaan? Kijk naar z'n shirt! :(
Basekid_NZvrijdag 14 november 2014 @ 14:27
The verge had er zelfs een artikel over...
essnhillsvrijdag 14 november 2014 @ 14:27
Hopen dat dat lukt dan! En.hoeveel uur op de batterij hebben ze nog ongeveer? Weet iemand dat?
essnhillsvrijdag 14 november 2014 @ 14:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:27 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Who cares dat hij net met z'n team een lander op een komeet gezet heeft 500 miljoen km hiervandaan? Kijk naar z'n shirt! :(
precies! Schandalig! :(
X11vrijdag 14 november 2014 @ 14:31
Zou het niet mogelijk zijn om vanaf de Aarde met laserstralen de zonnepanelen op te laden?
Als leek weet ik de huidige configuratie Zon-Aarde-Komeet-Rotsblok niet, noch of een laserstraal niet teveel uitwaaiert over die afstand, en of de laserfrequentie wel geschikt is.

Zomaar een science fiction bedenksel van mezelf....
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 14:32
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:27 schreef essnhills het volgende:
Hopen dat dat lukt dan! En.hoeveel uur op de batterij hebben ze nog ongeveer? Weet iemand dat?
ze schatten dat ze nog 100Ah hadden en nog 80Ah nodig hebben voor de huidige activiteiten. Echter, het commando om in powersave modus te gaan is mislukt dus gebruiken ze nog 2A meer / uur dan nodig.
Kortom: Wordt erg spannend .
Quyxz_vrijdag 14 november 2014 @ 14:32
Haha, ze maken met de Engelsman toch een grapje over Engelse en metric units. :D
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 14:33
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:31 schreef X11 het volgende:
Zou het niet mogelijk zijn om vanaf de Aarde met laserstralen de zonnepanelen op te laden?
Als leek weet ik de huidige configuratie Zon-Aarde-Komeet-Rotsblok niet, noch of een laserstraal niet teveel uitwaaiert over die afstand, en of de laserfrequentie wel geschikt is.

Zomaar een science fiction bedenksel van mezelf....
volgens mij onderschat je 500miljoen kilometer ;)
Ga eens na hoeveel afwijking 1mm richting wijziging op aarde is geworden op 500 miuljoen km afstand!
xzazvrijdag 14 november 2014 @ 14:35
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:31 schreef X11 het volgende:
Zou het niet mogelijk zijn om vanaf de Aarde met laserstralen de zonnepanelen op te laden?
Als leek weet ik de huidige configuratie Zon-Aarde-Komeet-Rotsblok niet, noch of een laserstraal niet teveel uitwaaiert over die afstand, en of de laserfrequentie wel geschikt is.

Zomaar een science fiction bedenksel van mezelf....
i-m-firing-my-lazer-o.gif
essnhillsvrijdag 14 november 2014 @ 14:35
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:32 schreef nikao het volgende:

[..]

ze schatten dat ze nog 100Ah hadden en nog 80Ah nodig hebben voor de huidige activiteiten. Echter, het commando om in powersave modus te gaan is mislukt dus gebruiken ze nog 2A meer / uur dan nodig.
Kortom: Wordt erg spannend .
Fingers crossed dus!
Inaithnirvrijdag 14 november 2014 @ 14:37
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:31 schreef X11 het volgende:
Zou het niet mogelijk zijn om vanaf de Aarde met laserstralen de zonnepanelen op te laden?
Als leek weet ik de huidige configuratie Zon-Aarde-Komeet-Rotsblok niet, noch of een laserstraal niet teveel uitwaaiert over die afstand, en of de laserfrequentie wel geschikt is.

Zomaar een science fiction bedenksel van mezelf....
Niet met lasers misschien, maar zoiets dergelijks wordt wel aan gewerkt; http://en.wikipedia.org/w(...)e_power_transmission
Klapskaatsvrijdag 14 november 2014 @ 14:39
Holger klinkt als een computer uit de jaren 80 :) soort voicebox.
spijkerbroekvrijdag 14 november 2014 @ 14:42
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:39 schreef Klapskaats het volgende:
Holger klinkt als een computer uit de jaren 80 :) soort voicebox.
Communicatie met een apparaat op 500 miljoen kilometer lukt zonder problemen, maar de geluidskwaliteit vanuit een ruimte een paar honderd kilometer verderop is belabberd :+
Basekid_NZvrijdag 14 november 2014 @ 14:42
Matt heeft het zwaar.

Helaas zal energie via lasers niet werken. Dat ding zit 28 lichtMINUTEN van de aarde af. Ik had ergens gelezen dat het signaal dat rosetta stuurt maar 0.0000017% van zijn originele kracht heeft. Een laser zou dus superrrrrrrrrr sterk moeten zijn.
Rabieluhvrijdag 14 november 2014 @ 14:43
Is de persco nou al afgelopen? Ik kan nergens werkende links vinden.
Quyxz_vrijdag 14 november 2014 @ 14:43
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:43 schreef Rabieluh het volgende:
Is de persco nou al afgelopen? Ik kan nergens werkende links vinden.
Rabieluhvrijdag 14 november 2014 @ 14:44
quote:
Thx, ik had hem net gevonden. Tig keer dit topic doorgescrolld maar deze net gemist een stuk of 5 keer :').
Basekid_NZvrijdag 14 november 2014 @ 14:44
5W om dat ding te booten! Echt knap in elkaar gezet.
Basekid_NZvrijdag 14 november 2014 @ 14:48
Jeej mn vraag is gesteld :D
X11vrijdag 14 november 2014 @ 14:49
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:42 schreef Basekid_NZ het volgende:
Matt heeft het zwaar.

Helaas zal energie via lasers niet werken. Dat ding zit 28 lichtMINUTEN van de aarde af. Ik had ergens gelezen dat het signaal dat rosetta stuurt maar 0.0000017% van zijn originele kracht heeft. Een laser zou dus superrrrrrrrrr sterk moeten zijn.
Ik had begrepen dat laserlicht niet of nauwelijks uitwaaierde (vandaar "laserpen") in tegenstelling tot gewone elektromagnetische golven.
spijkerbroekvrijdag 14 november 2014 @ 14:49
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:48 schreef Basekid_NZ het volgende:
Jeej mn vraag is gesteld :D
:D
Wat was je vraag?
X11vrijdag 14 november 2014 @ 14:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:48 schreef Basekid_NZ het volgende:
Jeej mn vraag is gesteld :D
Proficiat!
Was dat die "not usable" suggestie?
>:)
Rabieluhvrijdag 14 november 2014 @ 14:50
Die vraag waar ze om moesten lachen zeker oO/
Basekid_NZvrijdag 14 november 2014 @ 14:51
basekid twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 14:06:25 What have you learned so far that you can use to improve future missions? #askrosetta reageer retweet
Inaithnirvrijdag 14 november 2014 @ 14:52
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:51 schreef Basekid_NZ het volgende:
basekid twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 14:06:25 What have you learned so far that you can use to improve future missions? #askrosetta reageer retweet
Ik kan niet kijken op het moment maar ik gok dat het antwoord iets is van "teveel om op te noemen". Goeie vraag though ^O^
Gehennavrijdag 14 november 2014 @ 14:52
Philae2014 twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 14:51:34 In the end, I won’t be firing my harpoons, just in case. Safety comes first! #CometLanding reageer retweet
X11vrijdag 14 november 2014 @ 14:52
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:51 schreef Basekid_NZ het volgende:
basekid twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 14:06:25 What have you learned so far that you can use to improve future missions? #askrosetta reageer retweet
O dat zou ik terug moeten spoelen....
Basekid_NZvrijdag 14 november 2014 @ 14:56
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:52 schreef X11 het volgende:

[..]

O dat zou ik terug moeten spoelen....
:)
Klapskaatsvrijdag 14 november 2014 @ 15:03
Dat was het dan.
X11vrijdag 14 november 2014 @ 15:06
quote:
Gevonden. Op offset 44:22 (van deze live uitzending).
Helaas..... hij wordt beantwoord door een Fransman in onverstaanbaar Engels dat steeds weg dreigt te vallen en met een rare echo.
Basekid_NZvrijdag 14 november 2014 @ 15:08
Ja de twee amerikanen krijgen daarna weer dezelfde vraag, dus daar kwam wel veel duidelijke uit gelukkig.
X11vrijdag 14 november 2014 @ 15:08
En nou loopt ie vast. Of komt dat omdat jullie allemaal aan het zoeken zijn? :)
Klapskaatsvrijdag 14 november 2014 @ 15:14
Nou, ik ga weer even verder met andere zaken, tot later maar weer mensen.

:W
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 17:02
Ik ben er weer, persconferentie gemist helaas, later op de avond eens terugkijken
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 17:08
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:19 schreef moeilijkgeval het volgende:
Belachelijk dat Matt Taylor zijn excuses moest aanbieden voor dat shirtje.....
belachelijk :(
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 17:22
Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 17:06:51 We have got a lot of data from all our thermal sensors in PEN, TEM and ANC-T. It is amazingly cold up there. reageer retweet
Dat klinkt goed:)
rubbereendvrijdag 14 november 2014 @ 17:27
Philae2014 twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 15:03:56 Back to work! I’m now drilling into the surface of #67P… I’ll give you updates as soon as I can! #CometLanding reageer retweet
_O- blijft een briljant account
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 17:34
Het blijft toch fascinerend en een knap staaltje engineering zeg.. Makkelijk te vergeten dat alle aparatuur 10+ jaar oud is en 10 jaar lang bij zeer koude temperaturen stil heeft gestaan.

Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 17:04:03 We have deployed i.e moved away from lander. A motor which was not used for 10 years worked flawlessly. reageer retweet
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 17:37
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 17:08 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

belachelijk :(
Ja wtf.. en hoezo 'semi-naked'... ik mag hopen dat dit vooral die hypocriete puriteinse amerikanen zijn die er over vallen... damn..
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 17:42
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 17:37 schreef nikao het volgende:

[..]

Ja wtf.. en hoezo 'semi-naked'... ik mag hopen dat dit vooral die hypocriete puriteinse amerikanen zijn die er over vallen... damn..
lijkt me wel, puriteinse en jaloerse Americans :)
X11vrijdag 14 november 2014 @ 17:57
Met voldoende voedsel net buiten bereik ligt de arme Philae nu te verhongeren op die verre, koude komeet. :'(
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 17:59
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 17:57 schreef X11 het volgende:
Met voldoende voedsel net buiten bereik ligt de arme Philae nu te verhongeren op die verre, koude komeet. :'(
;)
hij is nog druk met boren nu...
Antarisvrijdag 14 november 2014 @ 18:42
Hij is dus nog niet omgevallen begrijp ik?
Maar zodra er genoeg samples zijn, kunnen we dan eindelijk het geloof opdoeken?
Wat is eigenlijk het doel van deze expeditie?
Kunnen we er dan iets mee?
Antarisvrijdag 14 november 2014 @ 18:42
En waarom ben ik zwarte piet en niet Sinterklaas?
Molurusvrijdag 14 november 2014 @ 18:45
Is er nog iets bijzonders gezegd vandaag? Ik heb het allemaal een beetje gemist helaas. :{

Is er een linkje naar de persco van vandaag?
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 18:47
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 18:45 schreef Molurus het volgende:
Is er nog iets bijzonders gezegd vandaag? Ik heb het allemaal een beetje gemist helaas. :{

14-11-2014

ESA houdt adem in: Philae dreigt om te vallen op komeet

media_xll_7277953.jpg
Risicovolle booractie van lander begonnen
Lander Philae boven de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. © belga.

De ruimtelander Philae is begonnen met boren in de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Dat meldt AP. Het is een risicovolle actie. Philae staat niet goed vast op de grond en kan door het boren omvallen. Aan de andere kant voelen de wetenschappers van het Europese Ruimteagentschap (ESA) zich gedwongen risico's te nemen: de batterijen van de lander zijn namelijk bijna op, waardoor de resultaten van de boring misschien niet eens de Aarde zullen bereiken.

media_l_7277955.jpg
© epa.

media_l_7277956.jpg
© epa.

Eerder vandaag meldden de wetenschappers van ESA dat het tijd werd om risico's te nemen. De batterijen van Philae dreigen namelijk leeg te raken. De onbemande lander staat ook niet goed vast op de grond. ESA stond voor een lastige keuze: proberen we de batterijen op te laden of laten we Philae nu nog snel boren en zoeken naar waardevolle informatie voordat de energie wegvalt? Het is dus voorlopig de tweede optie geworden, ook al bestaat dan het risico dat de lander omvalt.

Doordat Philae bij de landing drie keer van het oppervlakte van komeet 67P is gestuiterd, staat hij niet stabiel en niet op de juiste plaats. De wetenschappers weten na berekeningen ongeveer waar de lander op de komeet staat. Ze weten dat slechts twee van de drie poten van Philae goed vastzitten in de bodem en dat de lander pal in de schaduw van een rotswand staat. Dat betekent dat de zonnecollectoren niet genoeg stroom krijgen.

Een van de mogelijke oplossingen is het omdraaien van het belangrijkste deel van de lander, waardoor een zonnecollector meer richting de zon wordt gericht en de batterijen opgeladen kunnen worden. Dat gaan de wetenschappers vandaag ook nog proberen.

Risico's nemen
"De missie nadert het einde en dus gaan we meer risico's nemen", zei Paolo Ferri van ESA tegen de BBC. "We zijn superblij met wat Philae nu al aan informatie heeft verzameld, maar we missen nog informatie uit het boren. We zijn bereid risico's te nemen."

Indien Philae op de oorspronkelijke landingsplaats was neergestreken, zou er zeven uur zonlicht per 12,4 komeetdag zijn geweest voor het opladen van de secundaire batterij. Nu is dit slechts anderhalf uur. "Van zodra alle energie is opgebruikt, gaat de robot in winterslaap, aldus Philippe Gaudon die bij het Franse ruimtevaartbureau CNES voor Rosetta verantwoordelijk is.

Teams van onder andere wetenschappers en ingenieurs bestuderen intussen de binnengelopen data. Tachtig tot negentig procent van de verwachte wetenschappelijke gegevens is al binnen. Uit foto's blijkt dat het komeetoppervlak bezaaid is met stof en brokstukken die een omvang hebben van millimeters tot meters.

De landing is een primeur in de ruimtevaartgeschiedenis. Wetenschappers hopen door de studie van kometen meer te leren over het ontstaan van ons zonnestelsel, 4,6 miljard jaar geleden. De Philae gaat onder andere op zoek naar moleculen die een rol gespeeld kunnen hebben voor het opduiken van leven op onze planeet.

(HLN)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 18:49
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 18:45 schreef Molurus het volgende:
Is er nog iets bijzonders gezegd vandaag? Ik heb het allemaal een beetje gemist helaas. :{

Is er een linkje naar de persco van vandaag?
bovenste filmpje

http://new.livestream.com/esa/cometlanding
Molurusvrijdag 14 november 2014 @ 18:52
quote:
Merci! ^O^
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 18:52
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 18:52 schreef Molurus het volgende:

[..]

Merci! ^O^
graag gedaan :)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 18:56
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 18:42 schreef Antaris het volgende:
Hij is dus nog niet omgevallen begrijp ik?
Maar zodra er genoeg samples zijn, kunnen we dan eindelijk het geloof opdoeken?
Wat is eigenlijk het doel van deze expeditie?
Kunnen we er dan iets mee?
neem even de OP door :)
Antarisvrijdag 14 november 2014 @ 18:59
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 18:56 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

neem even de OP door :)
Ik heb het meerdere malen gelezen, ik las net hierboven dat het voornamelijk om moleculen gaat.
Maar is het ook bekend waar deze komeet vandaan komt?
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 19:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 18:59 schreef Antaris het volgende:

[..]

Ik heb het meerdere malen gelezen, ik las net hierboven dat het voornamelijk om moleculen gaat.
Maar is het ook bekend waar deze komeet vandaan komt?
De Oort cloud lijkt me
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 19:04
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 19:02 schreef nikao het volgende:

[..]

De Oort cloud lijkt me
Ik meen uit de Kuipergordel
edit: even opgezocht: het is de Kuipergordel idd
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 19:10
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 19:04 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Ik meen uit de Kuipergordel
edit: even opgezocht: het is de Kuipergordel idd
whoops.. dat had ik verkeerd in m'n hoofd zitten dan... thx for checking ;)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 19:11
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 14:23 schreef Basekid_NZ het volgende:
Matt bood zijn excuses aan over zijn thsirt van paar dagen geleden. Tijdens zijn stukje werd hij even redelijk emotioneel.
het stuk over het t-shirt
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 19:12
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 19:10 schreef nikao het volgende:

[..]

whoops.. dat had ik verkeerd in m'n hoofd zitten dan... thx for checking ;)
Ik wist het zelf ook ff niet zeker :)
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 19:13
quote:
Let's please forget about that .. zo snel mogelijk. Erger me groen en geel hier aan. Al die 'verontwaardigde' vrouwen en correcte kerels die hier ophef over maken.. bah :r
Als er iets ongepast was dan was het wel de ophef..
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 19:15
Ik vind het een mooi shirt ;)

b288d9a2-6fc6-4f6c-b143-09bc706bfaa0-460x276.jpeg
Inaithnirvrijdag 14 november 2014 @ 19:16
Ik vind het triest dat iemand aangevallen wordt op z'n kleding op een wetenschappelijke conferentie, waar de mensen (juist) dat soort onzin zouden moeten negeren.
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 19:16
Ook nog gemaakt door een vrouw hoorde ik.. :Y
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 19:18
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 19:16 schreef Inaithnir het volgende:
Ik vind het triest dat iemand aangevallen wordt op z'n kleding op een wetenschappelijke conferentie, waar de mensen (juist) dat soort onzin zouden moeten negeren.
Taylor recently joined an online chat with the Wall Street Journal. In response to a question over how he was accepted in science with his tattoos with: “The people I work with don’t judge me by my looks but only by the work I have done and can do. Simple.” As a post at Business Insider dryly noted “If only women could hope to someday be judged that way too.”
rubbereendvrijdag 14 november 2014 @ 19:19
Ik vind dat we al veel te lang over geluld hebben hier. Tis het nog niet waard om ons druk over te maken. Al trekt die man een overal aan.
DeJorivrijdag 14 november 2014 @ 19:20
Dat shirt _O_
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 19:26
view?iid=dc:48753120&context=ONLINE&width=900&height=600&imageType=JPEG&ts=1415987991000
Het oppervlak van komeet 67P. © Photo News
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 19:31
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 19:26 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[ afbeelding ]
Het oppervlak van komeet 67P. © Photo News
Voor de duidelijkheid, das nog eentje van de NAVCAM van Rosetta zelf (10km afstand geloof ik)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 19:32
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 19:31 schreef nikao het volgende:

[..]

Voor de duidelijkheid, das nog eentje van de NAVCAM van Rosetta zelf (10km afstand geloof ik)
inderdaad maar heb m nog niet voorbij zien komen geloof ik
zyx1981vrijdag 14 november 2014 @ 19:32
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 19:26 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[ afbeelding ]
Het oppervlak van komeet 67P. © Photo News
Ontzettend vet! :9~ :9~ :9~
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 19:33
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 19:32 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

inderdaad maar heb m nog niet voorbij zien komen geloof ik
Nee klopt... wel de link waar nog meer te vinden is :)

https://secure.flickr.com(...)s/72157638315605535/
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 19:34
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 19:33 schreef nikao het volgende:

[..]

Nee klopt... wel de link waar nog meer te vinden is :)

https://secure.flickr.com(...)s/72157638315605535/
^O^
Ik zal de link in de volgende OP zetten
X11vrijdag 14 november 2014 @ 19:40
esa twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 19:10:03 MT @esaoperations: Signals from @Philae2014 expected at ESOC starting ~22:30CET - team emphasize this is 'very variable' #CometLanding reageer retweet
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 19:40
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 19:40 schreef X11 het volgende:
esa twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 19:10:03 MT @esaoperations: Signals from @Philae2014 expected at ESOC starting ~22:30CET - team emphasize this is 'very variable' #CometLanding reageer retweet
Waarschijnlijk ergens rond 0:00 was de 'meer realistische' verwachting geloof ik ;)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 19:43
nog even afwachten dan :)
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 22:49
https://pbs.twimg.com/tweet_video/B2bsf3KCAAA7JEM.mp4
Red_85vrijdag 14 november 2014 @ 22:54
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 19:26 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[ afbeelding ]
Het oppervlak van komeet 67P. © Photo News
Lijkt wel zand op het oppervlakte of iets?
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 22:55
quote:
Is dat Philae?
waar is de rots die het zonlicht ontneemt?
Papierversnipperaarvrijdag 14 november 2014 @ 22:56
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 22:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Is dat Philae?
waar is de rots die het zonlicht ontneemt?
Dit is de eerste landingsplaats, daar is geen rots.
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 22:57
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 22:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Is dat Philae?
waar is de rots die het zonlicht ontneemt?
dit is de 1e landing, dus nog voor die 1km bounce
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 22:57
Ok ik dacht al :)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 22:58
14-11-2014

Arbeid van komeetlander Philae zit erop

media_xll_7277953.jpg
"Communicatie verbroken rond 21 uur vanavond"
Lander Philae boven de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. © belga.

UPDATE De arbeid van de Europese komeetlander Philae zit er bijna op, want het verzenden van data vreet energie en die is bijna op. "Er wordt niet verwacht dat er zaterdag nog voldoende energie zal zijn", zei vluchtleider Andrea Accomazzo vrijdag in het vluchtleidingscentrum ESOC in Darmstadt.
ESA en de Duitse zusterorganisatie DLR meldden dat vanavond de laatste mogelijkheid was om met de lander te communiceren. Nieuwe data op zaterdag is "onrealistisch", zei projectleider Stephan Ulamec van DLR.

Een half miljard km van ons wordt de Philae in winterslaap gebracht. Mogelijk kan het toestel weer energie tanken als de komeet zich naar de Zon richt. Maar dat zal waarschijnlijk niet in de komende maanden zijn", zei technisch leider Koen Geurts bij DLR.

Vandaag is een thermometer van het instrument Mupus 35 cm diep in de komeet geramd om de vastheid van de bodem te testen en informatie over de temperatuur te bekomen.

Volgens DLR zijn alle tien instrumenten geactiveerd. Philae "is een echte overlevingskunstenaar", zei Geurts.


(HLN)
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 23:01
MUPUS heeft al resultaten klaar, maar worden niet naar buiten gebracht voor hun (interne?) meeting morgen 9 CET

Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 20:28:24 Status report from MUPUS: we have just prepared a wrap-up presentation of our results for a Philae science meeting scheduled for 9:00 CET... reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 20:30:12 ...the while Philae science team. Sorry for that, folks. I hope you understand. Good night. Soundtrack may follow, then we're off for now. reageer retweet
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 23:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:01 schreef nikao het volgende:
MUPUS heeft al resultaten klaar, maar worden niet naar buiten gebracht voor hun (interne?) meeting morgen 9 CET

Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 20:28:24 Status report from MUPUS: we have just prepared a wrap-up presentation of our results for a Philae science meeting scheduled for 9:00 CET... reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 20:30:12 ...the while Philae science team. Sorry for that, folks. I hope you understand. Good night. Soundtrack may follow, then we're off for now. reageer retweet
De voorgaande persconferenties waren ook Science meetings, dus ik ga ervan uit dat die niet intern is
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 23:02
Oeps... 1 lenskap fail :(
GeertHub twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 18:59:25 CNES: most instruments successful, but lens cover of APXS (spectrometer) appears to have failed to open. #CometLanding reageer retweet
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 23:04
En het is weer spannend.........

esaoperations twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 22:41:56 Flight control team at ESOC continues to wait for signals from @Philae on the surface of #67P - window is now open #CometLanding reageer retweet
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 23:06
nog ff de NAVCAM capture van de 1e landing in een image;

philae_landing_site_navcam_before_after.gif
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 23:07
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:06 schreef nikao het volgende:
nog ff de NAVCAM capture van de 1e landing in een image;

[ afbeelding ]
Oh ja, nu zie ik ook de tijd onderin staan :)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 23:08
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:04 schreef nikao het volgende:
En het is weer spannend.........

esaoperations twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 22:41:56 Flight control team at ESOC continues to wait for signals from @Philae on the surface of #67P - window is now open #CometLanding reageer retweet
verwacht er maar niet teveel van

"ESA en de Duitse zusterorganisatie DLR meldden dat vanavond de laatste mogelijkheid was om met de lander te communiceren. Nieuwe data op zaterdag is "onrealistisch", zei projectleider Stephan Ulamec van DLR."
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 23:09
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:08 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

verwacht er maar niet teveel van

"ESA en de Duitse zusterorganisatie DLR meldden dat vanavond de laatste mogelijkheid was om met de lander te communiceren. Nieuwe data op zaterdag is "onrealistisch", zei projectleider Stephan Ulamec van DLR."
Ik neem toch aan dat ze daar het huidige window mee bedoelen..

Philae zelf zei namelijk dit nog vanmiddag :P
Philae2014 twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 21:10:39 Few hours until I can communicate with @ESA_Rosetta again and transmit the @RosettaSD2 drilling results! #CometLanding reageer retweet
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 23:11
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:09 schreef nikao het volgende:

[..]

Ik neem toch aan dat ze daar het huidige window mee bedoelen..

Philae zelf zei namelijk dit nog vanmiddag :P
Philae2014 twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 21:10:39 Few hours until I can communicate with @ESA_Rosetta again and transmit the @RosettaSD2 drilling results! #CometLanding reageer retweet
Vanmiddag? Dat was om 21:10 uur; de update van het artikel was van 21:15
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 23:15
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:11 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Vanmiddag? Dat was om 21:10 uur; de update van het artikel was van 21:15
Er was geen window tussen vanmiddag en nu. Tijdens de hangout van vanmiddag gaven ze nog aan dat het krap wordt, maar wel verwachten nog 1 link te krijgen.
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 23:15
Nog een filmpje hoe MUPUS ongeveer werkt ;)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 23:16
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:15 schreef nikao het volgende:

[..]

Er was geen window tussen vanmiddag en nu. Tijdens de hangout van vanmiddag gaven ze nog aan dat het krap wordt, maar wel verwachten nog 1 link te krijgen.
Nou dan is t wel spannend :) ik ben benieuwd
Tchockvrijdag 14 november 2014 @ 23:16
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:08 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

verwacht er maar niet teveel van

"ESA en de Duitse zusterorganisatie DLR meldden dat vanavond de laatste mogelijkheid was om met de lander te communiceren. Nieuwe data op zaterdag is "onrealistisch", zei projectleider Stephan Ulamec van DLR."
Dat is dus niet waar. Of althans, die laatste mogelijkheid is nog niet voorbij.
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 23:17
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:15 schreef nikao het volgende:
Nog een filmpje hoe MUPUS ongeveer werkt ;)
^O^
nog niet gezien, ff kijken dadelijk

9ru-3qbW_400x400.jpeg
Tchockvrijdag 14 november 2014 @ 23:17
Update via ESA Operations Center
Window to acquire signals from Philae opens in a few minutes at about 22:30 CET, but this is hugely variable.


47 minutes ago
They are preparing to make a last ditch attempt to “hop” Philae into a sunnier spot on the comet’s surface.
If they fail, the lander will go into hibernation. Without sufficient sunlight on its solar panels, its mission will be over.
The lander’s legs have a built-in spring action that can be commanded to fire. These commands will be uploaded tonight during an expected communications window that opens at around 21:00 GMT. There is no guarantee of success.
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 23:18
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:16 schreef Tchock het volgende:

[..]

Dat is dus niet waar. Of althans, die laatste mogelijkheid is nog niet voorbij.
Dat begrijp ik :)
wel raar dat de projectleider zoiets zegt
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 23:18
oh cool.. de 3 bounces zijn te zien in de ROMAP data;

touchdown-romap.jpg
Tchockvrijdag 14 november 2014 @ 23:20
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:18 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Dat begrijp ik :)
wel raar dat de projectleider zoiets zegt
Ik denk dat het verkeerd geciteerd is of er ergens iets in een vertaling is blijven hangen. ;)
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 23:21
ER WAS EVEN CONTACT!

esaoperations twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 23:19:27 ACQUISITION OF SIGNAL #AOS ESOC received contact with @Philae2014 a few moments ago; now lost and waiting re-acquisition #CometLanding reageer retweet
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 23:22
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:20 schreef Tchock het volgende:

[..]

Ik denk dat het verkeerd geciteerd is of er ergens iets in een vertaling is blijven hangen. ;)
Misschien is de update te vroeg gepubliceerd, weten ze het al :)
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 23:23
ze gaan dus nu hem proberen te draaien..

esaoperations twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 23:15:51 Turning point: teams will command @Philae2014 to rotate, aiming to boost exposure to sunlight #cometlanding http://t.co/0ZOsgC28Nx reageer retweet
Nobervrijdag 14 november 2014 @ 23:24
Komt er nog een foto van Rosetta van deze P67 komeet én Philae?
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 23:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:23 schreef nikao het volgende:
ze gaan dus nu hem proberen te draaien..

esaoperations twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 23:15:51 Turning point: teams will command @Philae2014 to rotate, aiming to boost exposure to sunlight #cometlanding http://t.co/0ZOsgC28Nx reageer retweet
Dan is het nu erop of eronder, ik hoop dat ie nog niet in de winterslaap hoeft
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 23:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:24 schreef Nober het volgende:
Komt er nog een foto van Rosetta van deze P67 komeet én Philae?
zie paar posts hierboven.. veel beter dan dat zal het niet worden vrees ik... vergeet niet dat er flink wat kilometers tussen zitten, en Philae is klein!
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 23:25
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:24 schreef Nober het volgende:
Komt er nog een foto van Rosetta van deze P67 komeet én Philae?
die is net op deze pagina voorbij gekomen, alhoewel erg onduidelijk
Tchockvrijdag 14 november 2014 @ 23:26
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:24 schreef Nober het volgende:
Komt er nog een foto van Rosetta van deze P67 komeet én Philae?
Goede foto's daarvan zijn er (nog) niet. Vergeet niet dat Philae zo groot is als een koelkast en Rosetta op tientallen kilometers afstand vliegt.

Maar misschien dat ze later nog een betere poging wagen. Tijd zat.
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 23:28
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 november 2014 23:26 schreef Tchock het volgende:

[..]

Goede foto's daarvan zijn er (nog) niet. Vergeet niet dat Philae zo groot is als een koelkast en Rosetta op tientallen kilometers afstand vliegt.

Maar misschien dat ze later nog een betere poging wagen. Tijd zat.
en vergeet ook niet dat de camera's aan boord 10 jaar oud zijn! :D
nikaovrijdag 14 november 2014 @ 23:29
YESSSSSS

esaoperations twitterde op vrijdag 14-11-2014 om 23:29:06 SIGNAL IS BACK #AOS Stable comms w/ @Philae now reestablished - telemetry & science data are flowing from the surface of #67P #CometLanding reageer retweet
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 november 2014 @ 23:29
*O*