Karstman | vrijdag 22 augustus 2014 @ 10:32 |
![]() [Centraal] Whisky /Whiskey Topic Welkom in het centrale whisky-topic, met daarin ruimte voor alles voor en over whisky en whiskey. De voorgaande delen: Topicreeks: [Centraal] Whisky / Whiskey • Wat is whisky? ![]() Whisky is een destillaat, dat wordt gestookt van granen; voornamelijk gerst, tarwe, rogge, en maïs. Hiertoe wordt uit de granen door middel van een speciaal proces, vergelijkbaar met het brouwen van bier, suiker onttrokken dat vervolgens vergist en gedestilleerd wordt in koperen destilleerketels. Daarna wordt het enige jaren op eikenhouten vaten gelegd om te rijpen. De meeste whiskies worden gemaakt van meerdere soorten graan, die apart verwerkt worden en later weer bij elkaar gemengd. Dit noemt men blended whiskies. Voorbeelden die je vaak tegenkomt zijn Johnny Walker Red en Black Label, Vat69, Teachers, Famous Grouse, etc. Andere whiskies worden van slechts één graansoort gestookt. Als die ene graansoort (gemoute) gerst is, dan heet het resultaat een single malt whisky. Is dat rogge, dan wordt het een straight rye whisky. De eerste zie je vaak uit Schotland (en soms uit Ierland), de laatste meestal uit de USA. Als zo'n whisky nu ook nog eens getapt wordt uit één vat, dan wordt het een single cask whisky genoemd. De meeste whiskies die je gewoon koopt zijn dranken met een alcoholpercentage tussen de 40% en 46%; dat noemt men drinksterkte. Soms worden whiskies verkocht op hogere alcoholpercentages, zoals ze uit het vat vandaan komen. Dit noemt men dan vatsterkte, of cask strength whisky. Men kan er voor kiezen om de whisky op vatsterkte door er een beetje (bron)water aan toe te voegen iets soepeler drinkbaar te maken, dit is echter niet noodzakelijk. = = = = = = • Welke is whisky is aan te raden voor een beginner? Begin met een goede all rounder zoals • Highland Park 12y • Oban 14y • GlenLivet 12y • Glendronach Octarine of 12y Original • Bunnahabhain 12y • Glenfarclas 12y Als je de meer rokerige kant op wilt: • Ardmore Traditional Cask • Caol Ila 12y Je hebt tegenwoordig setjes met verschillende probeerwhisky's, allemaal instapspul maar wel gelijk 3 of 4 die redelijk verschillen, dus dan kan je kijken of er iets tussen zit: • http://whisky.nl/whisky/w(...)ies-proefpakket.html • http://whisky.nl/whisky/exclusive-scotch-proefpakket.html En verder gewoon ergens een whisky proeven (bij slijters, tijdens festivals, lokale en landelijke whiskyclubs, proeverijen etc.) en die beoordelen. Bevalt de geproefde whisky, dan kan je in dat smaakprofiel verder zoeken en zo niet... gewoon weer opnieuw beginnen met het proeven van een andere whisky. = = = = = = • Waar haal ik whisky? ![]() De betere whisky vinden wij onder andere bij: • Ton Overmars slijterij te Amsterdam • Van Wees slijterij te Amersfoort • Van Zuylen slijterij te Loosduinen • Slijter Zonneveld te Maassluis • Whiskykoning te Den Bosch • Wijn- en Whiskyschuur te Scharnegoutum (FRL) • Versailles te Nijmegen • Whiskybase shop te Rotterdam • Whiskysite/Druiventuin te Leiden of zo lang de Britse Pond weinig waard is: • The Whisky Exchange in de UK • Master Of Malt in de UK • Royal Mile Whisky in de UK Voor de meeste standaardbottelingen kan je online terecht bij: • Drankgigant • Drankdozijn Bij de meeste van bovenstaande winkels is het ook mogelijk om online te bestellen zodat je voor een nieuwe of bijzondere whisky niet eens de deur uit hoeft ![]() = = = = = = Rijping op verschillende soorten vaten, maakt dat nog wat uit? Voor wie het weten wil: Hoe een whisky uiteindelijk smaakt is voor een groot (zo niet het grootste) deel afhankelijk van het vat waarin het bewaard is geweest. Tegenwoordig wordt de meeste Schotse whisky gerijpt in vaten die daarvoor in Amerika hebben gediend om bourbon in te laten rijpen. Vroeger werd er veel vaker whisky gerijpt in ex-sherryvaten. Vaak wordt er gezocht naar de beste mix van bourbonvat-whisky en sherryvat-whisky om een bepaald karakter te creëren voor een bepaalde botteling. Er zijn ook variëteiten die exclusief van bourbonvaten komen (veel Glenmorangies bijvoorbeeld) en sommige fabrikanten hebben echte 100% sherryvat-whiskies in het assortiment (veel Macallan, Glenfarclas en Aberlour). = = = = = = Vele honderden verschillende smaken? Zeker! Zó veel variatie met een soort drank? Veel meer verschillende smaken dan elke andere alcoholische drank die ik ken. zachte whisky, scherpe whisky, rokerige whisky, zoete whisky, medicinale whisky, frisse whisky, romige whisky, noem het maar op. Dus laat u door één slechte eerste ervaring niet uit het veld slaan. Helaas zitten er zeker bij de voordeligere flessen whisky ( onder de 30 euro) verhoudingsgewijs veel slechtere soorten. tussen. Probeer daarna gewoon eens een andere of haal bij de betere slijter een paar mini-flesjes (5cl) van enkele Single Malt Whiskies....en vergelijk die eens. u zult versteld staan van de varieteit. Slechte whisky is natuurlijk beter te haggelen met flink veel ijs/water/cola ![]() = = = = = = Dramming? Whisky drink je doorgaans uit een glas (toch?). In de diverse landen gelden er in de horeca verschillende regels over de hoeveelheid te schenken alcohol in een glas. In Nederland lijkt de standaard op 35ml te zitten voor een glaasje whisky. In de beter gesorteerde whiskybars kun je er ook voor kiezen om een halve hoeveelheid ( ± 2cl) aan te schaffen zodat je makkelijker meer smaken kunt vergelijken of proberen zonder dat je te snel onder invloed of blut raakt. Een dram is echter een willekeurige hoeveelheid whisky die je inschenkt. De ene keer kies je er voor om een ruime hoeveelheid in te schenken zodat je de hele avond aan een glas kunt nippen. een andere keer neem je juist kleinere beetjes, of halve drams zodat je meerdere soorten kunt proberen. = = = = = = Ik heb nu nog meer dorst gekregen, waar kan ik meer info vinden? Nog meer info nodig? Dan kun je hier een forum vinden dat speciaal is gewijd aan whisky in al zijn verschijningsvormen Meer whiskylinks • Whiskybase • The Whisky Wire • Malt Madness • Ralfy's YouTube Channel • Whisky Connosr Of via deze mega-verzameling aan links... Drink verstandig, drink met maten ![]() • En wat als ik nog vragen heb? ![]() Post de vraag in dit topic ![]() = = = = = = ![]() = = = = = = ----Het leven is te kort om slechte whisky te drinken!---- Hier verder! | |
Karstman | vrijdag 22 augustus 2014 @ 10:34 |
Laatste uit vorige topic:
Carry on! | |
MadMaster | vrijdag 22 augustus 2014 @ 11:01 |
Zijn er hier nog personen die over 2 weken naar Maltstock gaan? | |
totalatool | vrijdag 22 augustus 2014 @ 15:00 |
Jij? ![]() | |
MadMaster | vrijdag 22 augustus 2014 @ 15:03 |
![]() Je mag niet meer raden. Maar wie dus nog meer...? | |
totalatool | vrijdag 22 augustus 2014 @ 15:04 |
Ik niet. Ik ben net 15 dagen geleden vader geworden en ik heb even andere verantwoordelijkheden, haha. | |
MadMaster | vrijdag 22 augustus 2014 @ 15:05 |
Gefeliciteerd. Volgend jaar dan maar inplannen, eind september dan... | |
totalatool | vrijdag 22 augustus 2014 @ 15:21 |
Dat staat inderdaad ter overweging. Veel whisky drink ik de laatste twee weken ook niet, ik kom er op de een of andere manier niet aan toe. Wel heb ik om het te vieren een fles Port Ellen DL OMC 1982/2009 for Daily Dram open getrokken, en daar kan ik met dit tempo dus nog heel lang van genieten. ![]() | |
Cynix ® | vrijdag 22 augustus 2014 @ 15:59 |
Ik ben eigenlijk nog nergens geweest en er staat ook niks in de planning, maar wat wél zeker is, is dat ik straks een lekker flesje opentrek. Er staan er hier zo'n 20-25, waarvan een deel nog dicht, dus ik ga straks even in de voorraad scharrelen. ![]() | |
Daklem | zaterdag 23 augustus 2014 @ 14:25 |
Iemand ervaring met Amrut Single Malt Cask Strength? | |
MadMaster | zaterdag 23 augustus 2014 @ 14:27 |
Ja, diverse en ik kan ze zeer aanraden... | |
Boze_Appel | zaterdag 23 augustus 2014 @ 17:03 |
Ik vind de Amrutjes altijd heel alcoholisch smaken. | |
MadMaster | zaterdag 23 augustus 2014 @ 17:08 |
De single cask versies, hieronder de 3 aan de linkerkant, ook? ![]() | |
Boze_Appel | zaterdag 23 augustus 2014 @ 17:26 |
Die ken ik niet, maar voor mij is dat wel het overheersende smaakje bij de Amruts die ik heb geproefd. Ik ben daarom fucking benieuwd naar hun new spirit. | |
MadMaster | zaterdag 23 augustus 2014 @ 17:30 |
Ik heb de 3 hierboven, de Kadhambam (1e batch) en de Portonova hier staan, allemaal geproefd en een overheersende alcohol-/spiritsmaak haal ik er niet uit. Lang leve de diversiteit qua smaakpapillen... ![]() | |
Boze_Appel | zaterdag 23 augustus 2014 @ 17:35 |
Bij mij is het echt een amrut-ding. In een rijtje pik ik de amrut er zo uit. Niet de neus, maar echt de smaak en vooral de nasmaak. Maar daarom de wens voor new spirit. Dan kan ik checken of het hun proces is. | |
Boze_Appel | zaterdag 23 augustus 2014 @ 17:41 |
Maar leve de diversiteit inderdaad. | |
Ringo | zaterdag 23 augustus 2014 @ 20:55 |
Degene voor wie ik een fles Japanse single malt wilde kopen, schijnt Japanse whisky niet te zuipen te vinden. Ik heb sterke twijfels bij zulke uitspraken, maar goed. Het is een fles Auchentoshan Three Wood geworden. Ook dat kan een compleet verkeerde gok zijn. De jarige job mag 'm best ruilen voor de Laphroaig Quarter Cask die met de bestelling meekomt. Ik drink alles. [ Bericht 1% gewijzigd door Ringo op 24-08-2014 12:40:53 ] | |
Daklem | zondag 24 augustus 2014 @ 19:02 |
Toch maar eens een keer proberen dan maar als ik een fles of 2 op heb. ![]() Gisteren gehad. Glenfiddich 15 Year Old Distillery Edition & The Exclusive Malts Clynelish 1997. De Glenfiddich was heerlijk, totdat in de Clynelish had geproefd. Wat een prachtige spirit is dat. ![]() | |
Aemorion | maandag 25 augustus 2014 @ 03:27 |
Momenteel in de kast: Chivas Regal 18 , William Lawsons Super Spiced, Jack Daniels Honey, en Black Bull 12, en Sheep Dip. Behoorlijk standaard, een écht speciale laat nog op zich wachten. Tips zijn van harte welkom. | |
totalatool | maandag 25 augustus 2014 @ 09:47 |
Tja, ik tel maar drie whiskies, en allen zijn blends. Ik zou je adviseren om eens een lekkere single malt te kopen. | |
Daklem | maandag 25 augustus 2014 @ 14:52 |
Ik moet zeggen dat ik de chivas regal 18yo goed kan waarderen. Echter vind ik hem erg aan de prijs waardoor ik liever zou kiezen voor een ib single malt op cask strength. | |
Zemmus | maandag 25 augustus 2014 @ 15:14 |
Niet helemaal ontopic, maar ik heb afgelopen weekend de Emelisse white label ardberg op. Een russian Imperial Stout van 11% gerijpt op ardbegvaten. Volgens mij zullen whiskeyliefhebbers ook wel echt genieten van dit bier. Rokerig, aards, wat medicinaal, maar ook flink moutig en koffiebitter (want stout). | |
MadMaster | maandag 25 augustus 2014 @ 15:17 |
Heb nog een paar van die Emelisse (en ook Brewdog) bieren staan, allemaal gerijpt op whiskyvaten. Ik ben geen bierliefhebber en zal het door deze bieren ook niet worden... | |
Karstman | maandag 25 augustus 2014 @ 15:19 |
Zeker! Emelisse maakt er meer die op whiskyvaten zijn gelagerd. Maar ook andere brouwers halen dit truukje uit. Bijvoorbeeld De Molen uit Bodegraven of het Haarlemse Uiltje. | |
Karstman | maandag 25 augustus 2014 @ 15:19 |
Wil je wel van ze afhelpen hoor ![]() | |
Zemmus | maandag 25 augustus 2014 @ 16:09 |
Ja ik ken ze, maar meestal halen ze het niet bij de white label (oke.. de molen maakt ook erg mooie). Ik vond vooral deze, de ardberg echt heel erg goed, zeker voor whiskeyliefhebbers. De meest heftige tot nu toe, maar goed in balans. Je proeft van alles zonder dat 1 smaak overheerst. Die van het uiltje vond ik nogal weeëig, misschien dat ze wat langer hadden moeten rijpen. [ Bericht 8% gewijzigd door Zemmus op 25-08-2014 16:18:19 ] | |
gianni61 | maandag 25 augustus 2014 @ 16:28 |
beetje rare uitspraak inderdaad. als hij het over de yamasaki 10 heeft wil ik het best met hem eens zijn, maar de nikka black en yoichi 15 die ik heb zijn toch zeker niet verkeerd | |
Ringo | maandag 25 augustus 2014 @ 19:39 |
Nou ja, ik ben allang blij dat ik op tijd gewaarschuwd ben. | |
Aemorion | maandag 25 augustus 2014 @ 23:06 |
3 maar? 4 Blends en een (Bourbon) Whiskey-likeur achtige. Ik blijf bij Blend, vind het verreweg het lekkerst. VAT69 wordt de volgende aanwinst, hoor er goede dingen over. | |
#ANONIEM | maandag 25 augustus 2014 @ 23:18 |
En daar gaat je geloofwaardigheid ![]() Buiten het gebruik ervan in "band of brothers" is me dat dat toch een partij bocht... De smaak is trouwens ook niet constant. Verschilt zelfs tussen batches die minder dan een maand van elkaar zijn geproduceerd. Ze stoppen er gewoon de goedkoopste troep in die ze op dat moment kunnen inkopen. Of had je iets anders verwacht van "whisky" met een prijs van zo'n 13 euro de liter? [ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 25-08-2014 23:20:51 ] | |
gadeweerd | maandag 25 augustus 2014 @ 23:31 |
Well, ik had (en heb) wat flessen VAT69 uit de jaren 60/70... Opvallend leuk spul... Proef dat eens naast een recente blend VAT69. Voor een tasting wel eens gedaan; je weet niet wat je proeft... Mega verschil. | |
Aemorion | dinsdag 26 augustus 2014 @ 01:44 |
Wellicht dan als malt een Dalmore 15 Years. | |
0ne_of_the_few | dinsdag 26 augustus 2014 @ 01:52 |
De recente wel eens geprobeerd ja, oude is niet meer te koop toch? De oude fles was ook mooier vond ik. Vroeger was het een whisky met klasse. | |
totalatool | dinsdag 26 augustus 2014 @ 10:30 |
Chivas Regal 18, Black Bull 12 en Sheep Dip, dus ja, drie. De andere twee zijn geen whisk(e)y, want beiden hebben toevoegingen en zijn minder dan 40% alcohol. VAT69 zou bij mij echt niet in de kast komen. Als je dat echt het lekkerst vindt, dan denk ik dat we je niet kunnen redden. ![]() Wil je toch persé een blend drinken, koop dan bijvoorbeeld eens een Bailie Nicol Jarvie (BNJ). Iets duurder, veel beter. [ Bericht 19% gewijzigd door totalatool op 26-08-2014 10:36:04 ] | |
pavv | woensdag 27 augustus 2014 @ 00:13 |
Gewoon voor zijn verjaardag 4 samples maken van diverse komaf (bijv 2 x schots, 1 x iers en 1 x japans) en er alleen een nummer opzetten. Laat hem maar eens blind een oordeel vellen. Kijken of ie sowieso doorheeft uit welke regio het spul komt. | |
Ringo | woensdag 27 augustus 2014 @ 00:34 |
Ja zeg, het is een verjaarscadeau, geen examen! | |
Boze_Appel | woensdag 27 augustus 2014 @ 07:06 |
Als je vrij standaard drankjes hebt is dat appeltje-eitje, maar je kan dat bizar lastig maken. 'Schots' is te divers en bij de Ieren, die normaal alles kapotdistilleren, heb je ook genoeg overlappingen met de Schotten. De Jappen haal je er wel zo uit, als ze hun eigen hout hebben gebruikt. | |
Boze_Appel | woensdag 27 augustus 2014 @ 07:08 |
Yamazaki 18 ![]() | |
MadMaster | woensdag 27 augustus 2014 @ 07:50 |
Dat Mizunara hout, waar je waarschijnlijk op doelt, wordt niet zo heel veel gebruikt. Het merendeel van de vaten in Japan is ook import van elders... Ik ken trouwens zat whisky liefhebbers bij wie zo'n blindproeverij, ongeacht de inhoud, niet zo appeltje-eitje is... | |
totalatool | woensdag 27 augustus 2014 @ 10:13 |
Inderdaad, no way dat dat appeltje-eitje is in het gros van de gevallen. | |
JeMoeder | vrijdag 29 augustus 2014 @ 15:01 |
Mijn laatste aanwinst is een Aberlour A'bunadh batch 16, verkregen uit een ruil. | |
MadMaster | vrijdag 29 augustus 2014 @ 15:04 |
Dat zag ik afgelopen week ook iemand op FB posten... ![]() | |
JeMoeder | vrijdag 29 augustus 2014 @ 15:08 |
Gisteren zeker in de malt maniacs and friends groep, dan was ik dat. Voeg me maar toe op facebook ![]() | |
Boze_Appel | zaterdag 30 augustus 2014 @ 05:55 |
Ik hoor een tripje naar je huisje aankomen. | |
JeMoeder | zaterdag 30 augustus 2014 @ 11:52 |
![]() ![]() Hey je zit op 'mijn' vat Glenglassaugh! | |
Boze_Appel | zaterdag 30 augustus 2014 @ 14:01 |
Leuke tour daar trouwens. | |
Yngwie | zaterdag 30 augustus 2014 @ 19:44 |
Ik heb vandaag batch 46 gekocht.... in de uitverkoop bij de lokale Gall en Gall die verbouwingsuitverkoop had... zou 'm anders niet gauw gekocht hebben denk ik (heb al een aantal flessen staan, kast raakt vol ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door Yngwie op 31-08-2014 21:30:42 ] | |
JeMoeder | zaterdag 30 augustus 2014 @ 20:11 |
Enjoy. Ik heb nog nooit A'bunadh gehad,deze blijft ook nog even dicht totdat ik wat andere sherry whiskies op heb, staan er nog 10 open ofzo (zachte sherries). | |
MadMaster | zondag 31 augustus 2014 @ 19:49 |
Ik bezoek 'm van tijd tot tijd, ook om de samples er van te testen... | |
JeMoeder | maandag 1 september 2014 @ 08:52 |
En hoe is de smaakontwikkeling? | |
MadMaster | maandag 1 september 2014 @ 12:00 |
Prima, maar nog jong/spirity. Mijn laatste bezoek was maart vorig jaar. | |
Moass | woensdag 10 september 2014 @ 13:48 |
Iemand nog een leuke Whiskey/Whisky staan voor een leuk prijsje om mijn verzameling uit te breiden? | |
Karstman | woensdag 10 september 2014 @ 13:52 |
Een hele kast vol en nog wat, maar wat zoek je precies? | |
totalatool | woensdag 10 september 2014 @ 15:15 |
Ik heb ook nog wel wat staan hoor. Wat zoek je, een Cutty Sark, of misschien toch een Port Ellen, Brora of Karuizawa? ![]() | |
Moass | woensdag 10 september 2014 @ 15:54 |
Wat moet die Cutty Sark kosten? En om welke Port Ellen gaat het precies? | |
totalatool | woensdag 10 september 2014 @ 16:02 |
LOL, ik voel toch wat troll - natte geit nu. | |
Moass | woensdag 10 september 2014 @ 16:08 |
![]() | |
totalatool | woensdag 10 september 2014 @ 16:10 |
Als je net zoveel interesse hebt in een Cutty Sark als in een Port Ellen, dan vind ik dat op zijn minst... apart. Laat ik de vraag dan aan jou stellen: wat zoek je? | |
YoshiBignose | woensdag 10 september 2014 @ 16:13 |
Ben geen fan van JW maar kreeg laatst een Blue Label. Moet zeggen dat die wel lekker is, ook al drink ik altijd single malts. Wat vinden jullie ervan? Overpriced?? | |
Moass | woensdag 10 september 2014 @ 16:18 |
Natuurlijk weet ik dat deze 2 ver uit elkaar liggen. Neemt niet weg dat ik met mijn verzameling interesse heb in alles voor een aantrekkelijke prijs. Vandaar mijn vraag. | |
Moass | woensdag 10 september 2014 @ 16:18 |
Neem dan gewoon de black label. | |
YoshiBignose | woensdag 10 september 2014 @ 16:21 |
Ik vind Red en Black echt niet te zuipen. | |
totalatool | woensdag 10 september 2014 @ 16:21 |
Dan heb ik nog wel een Bowmore Feis Ile 2014 voor je, of een Bunnahabhain 18 Feis Ile 2010, of misschien nog wat anders. Details via dm op te vragen. Mijn Cutty Sark is open en wacht op ongewenste gasten ![]() | |
Karstman | woensdag 10 september 2014 @ 16:55 |
Inderdaad niet vies maar behoorlijk overpriced. Je betaald voor het naampje hè. | |
Boze_Appel | woensdag 10 september 2014 @ 17:48 |
Och, dat doe je ook voor diverse singles. | |
Ringo | zaterdag 13 september 2014 @ 02:33 |
Ik ga naar het whiskyfestival in Den Haag en ik heb er nu al zin in. | |
JeMoeder | zaterdag 13 september 2014 @ 23:42 |
Vandaag twee flesjes aangeschaft, oude bottelingen van redelijk jonge islays:![]() ![]() | |
#ANONIEM | zondag 14 september 2014 @ 00:36 |
Ik vind zelf de groene de enige fatsoenlijke | |
Ringo | zondag 14 september 2014 @ 10:29 |
Voor de liefhebbers van American whiskey onder ons, tijdens mijn zoektocht naar Amerikaans bier ![]() ![]() Iemand heel toevallig wel eens geproefd? | |
MadMaster | zondag 14 september 2014 @ 10:42 |
Probeer eens een jaren 50/60 versie of de export blend versie op 45,8%. Minimaal verrassend... | |
YoshiBignose | zondag 14 september 2014 @ 12:15 |
En hoe kom ik daar in godsnaam aan? | |
MadMaster | zondag 14 september 2014 @ 12:33 |
De export blend is gewoon verkrijgbaar en de oude jongens kom je nog wel eens tegen op whiskyfestivals waar liefhebbers hun eigen collectie per dram verkopen. Via veilingen zijn ze ook nog wel te vinden voor redelijke bedragen... | |
Daklem | zondag 14 september 2014 @ 22:19 |
Waarschijnlijk kan je voor de prijs die je daar voor betaalt, een veel interessantere whisky kopen. ![]() | |
Karstman | zondag 14 september 2014 @ 22:59 |
Valt mee hoor. Oude Dimples gaan voor een pond of 20-25, ik dacht JW Red ook voor zoiets. | |
MadMaster | maandag 15 september 2014 @ 11:32 |
Zoiets, ja.Soms iets duurder. Een oude JW Red Label is daarentegen vaak lekkerder dan de vele van de huidige single malts... | |
Karstman | maandag 15 september 2014 @ 15:42 |
Interessant voor als je volgend jaar een keer op Schiphol bent, een hele Johnnie Walker winkel http://www.leidschdagblad(...)n-winkel-op-Schiphol Persoonlijk ben ik meer geïnteresseerd in de M&M's winkel die ernaast komt... | |
SevenWonders | maandag 15 september 2014 @ 18:40 |
Alle so called single malt snobs zouden dit boek eens moeten lezen: http://www.zolangdevoorraadstrekt.org Heb het zelf nog niet ervaren, maar de stelling die geponeerd wordt, klinkt heel plausibel. | |
#ANONIEM | maandag 15 september 2014 @ 18:47 |
Wat hebben oude blends te maken met recente single malts? Een "moderne" blend vindt ik in veel gevallen niet te zuipen omdat ik de geur van Rye whisky echt ranzig vindt en ze dat er altijd royaal doorheen gooien. (dat typische lijm aroma). | |
SevenWonders | maandag 15 september 2014 @ 18:50 |
Dat de malts die in de blends gaan/gingen ' vroeger' beter waren dan nu...? Daarnaast sloot ik aan bij de opmerking van MaltMaster. | |
MadMaster | maandag 15 september 2014 @ 19:03 |
Er gaat geen rye whisky in blends, maar grain whisky. Niet per definitie hetzelfde... Een goede (vaak behoorlijk oude, > 40 jaar) grain whisky is op zichzelf trouwens niet om in te spugen. De verhouding grain/single malt whisky was 'vroeger' anders dan tegenwoordig. Voorheen lag het percentage single malt veel hoger dan vandaag de dag en dat verschil proef je... | |
Boze_Appel | donderdag 18 september 2014 @ 18:44 |
Vanavond een Tomatin-tasting. ![]() | |
MadMaster | donderdag 18 september 2014 @ 22:06 |
Nog even terug komen op die oude Johnnie Walker bottelingen. Als je dit ergens tegenkomt, gewoon proberen: ![]() | |
Karstman | donderdag 18 september 2014 @ 22:47 |
Is dat kurk of springcap? | |
MadMaster | donderdag 18 september 2014 @ 23:00 |
Kurk... | |
Karstman | donderdag 18 september 2014 @ 23:04 |
Oh wacht nu herken ik het, dat is die private stash van die gare portugees... Wat heeft die kerel een voorraad, kasten vol oude macallans, HP's en god mag weten wat nog meer... | |
MadMaster | donderdag 18 september 2014 @ 23:21 |
![]() | |
Karstman | donderdag 18 september 2014 @ 23:26 |
Misschien moeten we met een paar man een busje en een paar bivakmutsen huren en dan even roadtrippen? ![]() | |
MadMaster | donderdag 18 september 2014 @ 23:32 |
Een paar goed bedeelde whiskyfestivals afgaan lijkt me afdoende... | |
Boze_Appel | zaterdag 20 september 2014 @ 11:03 |
![]() Paar BenRiachjes aan mijn collectie toegevoegd. | |
totalatool | zaterdag 20 september 2014 @ 11:15 |
Ehm, collectie overgekocht ofzo? | |
Boze_Appel | zaterdag 20 september 2014 @ 11:21 |
Nee, gewoon in de loop der jaren aangeschaft. ![]() Behalve die lichtblauwe zijn het standaard bottelingen. Hier en daar wel een andere batch, maar meeste is gewoon bij een willekeurige betere slijterij te halen. De lichtblauwe ook, maar die heb ik toevallig als laatste fles van de distillery zelf meegenomen, met een krabbel erop van de master blender ![]() | |
JeMoeder | zaterdag 20 september 2014 @ 13:03 |
Komen we binnenkort even burgemeester maken B_A! | |
Boze_Appel | zaterdag 20 september 2014 @ 13:07 |
Ik baal er alleen van dat ik de eerste edititie Solstice niet heb en nog nooit geproefd heb. ![]() | |
JeMoeder | zaterdag 20 september 2014 @ 15:28 |
Dat is de 15yo toch? | |
Boze_Appel | zaterdag 20 september 2014 @ 15:50 |
Yes en heeft minder lang op port gelegen. | |
totalatool | zaterdag 20 september 2014 @ 20:52 |
Mogelijk weet ik die Solstice 15yo te vinden, maar ik ben er niet zeker van. Ik herinner me geen koker... | |
superniger | zaterdag 20 september 2014 @ 21:58 |
Ik heb een vraag. Wat is een goede beginners whisky om kado te geven aan iemand? Budget is ongeveer 20 - 30 euro. | |
Ringo | zaterdag 20 september 2014 @ 23:24 |
Tomatin Legacy. | |
#ANONIEM | zondag 21 september 2014 @ 00:13 |
20cl flesje Lagavulin 16 ![]() | |
JeMoeder | zondag 21 september 2014 @ 10:45 |
Highland Park 12 Caol Ila 12 Glendronach 12 Glenfarclas 10 of 12 | |
Daklem | zondag 21 september 2014 @ 15:13 |
Highland Park 12 is een zeer goede keuze om mee te beginnen. Helaas als je deze hebt gedronken, vallen veel goedkopere whisky's tegen. An Cnoc 12yr is trouwens ook echt een aanrader! Fijne whisky voor een klein prijsje. | |
Boze_Appel | zondag 21 september 2014 @ 20:24 |
Er zijn prima goedkopere lekkere whisky's te krijgen dan de 28 eu die hp 12 moet kosten. | |
YoshiBignose | zondag 21 september 2014 @ 21:52 |
Nog goedkoper? Vind die al best lekker voor de prijs. Maar de 15yo en 18yo zijn beter. Ook Oban drink ik graag voor rond de 40. Monkey Shoulder is trouwens ook wel te drinken en die was volgens mij 30 euro bij gall. | |
pyroxx | zondag 21 september 2014 @ 22:01 |
Ha, whisky-liefhebbers! Ik ben nog niet zo bekend in dit topic, maar wel een beginnende liefhebber! (ho, wacht, correctie, een beginnende drinker maar een vergevorderde liefhebber!) Heb nu zelf wat flesjes staan waaronder een Highland 12 Dalwhinnies 15 Fryske Hynder en een Talisker 57 north (cask strengt maar oh zo goddelijk zacht). Ik zat van de week in L&B in Amsterdam (geniale plek) en kreeg daar een tip voor een Blair Athol, 12. Ik was gelijk groot fan. Zacht, kruidig, zoetrond, authentiek. Een soort toetje voor op de late avond. Ik denk eraan een flesje aan te schaffen maar misschien is het 't wel waard om een wat oudere Blair Athol te kopen. Iemand hier ervaringen mee? | |
Daklem | maandag 22 september 2014 @ 13:39 |
De 15 vind ik marginaal beter. De 18yo is wel een flinke stap complexer qua smaak, maar daar is de prijs dan ook naar. Ik heb nu nog redelijk wat normale bottelingen staan. Als mijn collectie iets is uitgedund ga ik eens op zoek naar speciale bottelingen van independent bottlers. | |
JeMoeder | dinsdag 23 september 2014 @ 09:00 |
Ik heb zelf een oudere Blair Athol (1988 dacht ik - klik even voor mijn whiskyplank op de Japanse tekens in mijn sig) staan van The Ultimate. Beste sherry whisky die ik tot nu toe heb gehad. | |
Boze_Appel | dinsdag 23 september 2014 @ 09:05 |
Fryske Hynder in je collectie hebben is wel een schaammomentje. | |
Karstman | dinsdag 23 september 2014 @ 09:41 |
Hé, niet zo hè! Inmiddels zijn er 5-6 jaar oude op cognac vaten en dat begint serieus ergens op te lijken, ik vind ze goed te drinken. En noem me chauvinistisch maar ook die eerdere bottelingen vond ik, voor een Nederlandse whisky niet eens heel verkeerd. | |
Pietverdriet | dinsdag 23 september 2014 @ 10:13 |
Waarom? | |
XmattX | dinsdag 23 september 2014 @ 10:23 |
Voor een whisky met een beetje oomph: de Benromach 10yo. Zoet, een beetje rokerig, topper onder de standaardbottelingen. | |
Karstman | dinsdag 23 september 2014 @ 11:43 |
B_A is niet zo'n fan van dit soort Nederlandse producties ![]() | |
Agiath | dinsdag 23 september 2014 @ 11:50 |
Laatst 40 jaar oude grain whisky gedronken. Ook erg apart. Je proeft nog wel een hint van de goedkope whisky smaakje... Maar toch is het zacht en complex. | |
Pietverdriet | dinsdag 23 september 2014 @ 11:59 |
Dat soort mensen heb je in de wijn ook, WIREKUF's noem je die (Wijn Is Rood En Komt Uit Frankrijk) | |
totalatool | dinsdag 23 september 2014 @ 13:52 |
+1 | |
Karstman | dinsdag 23 september 2014 @ 14:18 |
JeMoeder heeft een 28 jaar oude grain staan, geen idee meer hoe die heet. Zo donker als sherry en zacht en smaakvol. | |
Boze_Appel | woensdag 24 september 2014 @ 15:55 |
Ik ben niet perse tegen Nederlandse producties, alleen de huidige Nederlandse whiskeyproducties zijn gewoon bagger. Komt wel, zoals Karstman zegt, met de jaren, maar nu nog niet. | |
JeMoeder | woensdag 24 september 2014 @ 16:54 |
Heb je wel eens Millstone geprobeerd? Na 5/6 verschillende bottelingen heb ik het eerst maar eens opgegeven. De Rye en Jenevers van Zuiddam zijn trouwens wel erg goed. | |
MadMaster | woensdag 24 september 2014 @ 17:01 |
Ik ben zeker geen liefhebber van alle Millstone expressies, maar er zitten wel degelijk goede versies tussen. Meestal zijn dat wel single cask bottelingen die niet overal verkrijgbaar zijn... | |
#ANONIEM | woensdag 24 september 2014 @ 19:42 |
De score van vandaag, een Bowmore Black Rock (Op Sherry gelegen) en een Bowmore Tempest (Op bourbon vaten) ![]() ![]() ![]() Ik had trouwens ook nog een klein wtf momentje bij de slijter toen er iemand binnenkwam die alle flessen afging met een vaag trilstokje met balletje aan het eind op "aard straling", want fabrikanten voegden chemicaliën toe en dan werd ze ziek. (hoop homeopathisch gebrabbel). Nu viel het me op dat alle flessen die "goed" waren, flessen waren waavan ik toevallig weet dat ze E150a (Kleurstof, karamel) vrij zijn (oa Bruichladdich, Balvenie) en de "slechte" flessen allemaal kleurstof hadden (Bowmore, Laphroaigh). ![]() ![]() ![]() | |
Karstman | woensdag 24 september 2014 @ 19:47 |
En kocht die homeopatische dodo ook iets? | |
johnson555 | woensdag 24 september 2014 @ 19:48 |
dit topic ![]() | |
FrankRicard | woensdag 24 september 2014 @ 19:49 |
E150/karamel is gewoon verhitte suiker, dat lijkt me geen onnatuurlijke grondstof. | |
#ANONIEM | woensdag 24 september 2014 @ 19:49 |
Alleen haar man die ook mee was. Een fles "negatieve" Laphroaigh 10. Hij kon er wel tegen ![]() Natuurlijk niet. Een gekkie met een trilstokje is onnatuurlijker ![]() [ Bericht 40% gewijzigd door #ANONIEM op 24-09-2014 19:51:12 ] | |
JeMoeder | vrijdag 26 september 2014 @ 09:42 |
Dan nog verpest het de smaak en is het daardoor inherent niet goed voor whisky. Gelukkig stappen steeds meer distilleries van de E150 af. | |
Daklem | vrijdag 26 september 2014 @ 11:21 |
Helemaal mee eens. Daarom ben ik steeds meer fan geworden van independent bottlers. | |
KnutdeIJsbeer | vrijdag 26 september 2014 @ 11:29 |
Ik dronk een weekend of wat terug Zweedse whisky. Die vond ik gek genoeg lekkerder net uit de fles dan wanneer het glas al een tijdje stond, terwijl normaal gesproken dit toch precies andersom is bij mij. Was wel echt lekker ![]() | |
XmattX | vrijdag 26 september 2014 @ 21:23 |
Daar zijn de meningen over verdeeld. Uit experimenten is meerdere keren gebleken dat het niet zo eenvoudig ligt: de smaak verandert wel door toevoeging van E150a, maar of dat positief of negatief wordt ervaren hangt (lijkt het) van de persoonlijke smaak van een proever af. (Overigens, E150a is heeeel veel verder verhitte suiker dan karamel zoals je dat in de keuken gebruikt. Denk maar koolstof/roet, in die richting.) | |
Atmosphere82 | zaterdag 27 september 2014 @ 12:25 |
Zondag krijgen jullie mijn lijst te zien folks! ![]() | |
JeMoeder | zondag 28 september 2014 @ 13:56 |
Misschien had ik het wat anders moeten formuleren: de smaak wijzigt door het toevoegen van E150a, of dat als goed voor de smaak of minder goed voor de smaak wordt ervaren laat ik daarbij in het midden. Het gaat me erom dat je een product fundamenteel veranderd door er rotzooi bij in te gooien. | |
XmattX | zondag 28 september 2014 @ 19:56 |
Is het nog rotzooi als de smaak er (volgens sommigen) beter van wordt? ![]() | |
Ringo | zondag 28 september 2014 @ 20:56 |
E150a is op zich geen rotzooi, maar je kunt je afvragen waarom je het aan je product wil toevoegen. Om bleke whisky een diepere, 'mooiere' kleur te geven? Is dat een marketingbeslissing? Of voeg je het toe om de smaak van de whisky te beïnvloeden? Maar dat doet dan toch afbreuk aan het zuivere proces van destillatie en lagering? Straight American whiskey mag trouwens helemaal geen kleurstof bevatten. ![]() | |
MadMaster | zondag 28 september 2014 @ 21:04 |
Omdat een donkere kleur simpelweg beter verkoopt, dus marketing... Dat smaakt dan ook nergens naar... ![]() | |
Ringo | zondag 28 september 2014 @ 21:13 |
Ik schenk mijzelve vanavond nog een Wild Turkey Rare Breed in. | |
#ANONIEM | zondag 28 september 2014 @ 21:17 |
Wat ik dan weer niet snap is waarom bijv Laphroaig het ook doet, aangezien die donker groene flessen gebruiken. Ja, als het in het drinkglas zit zie je het, maar ik neem aan dat de smaak het daar overneemt boven de kleur.. ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 28-09-2014 21:18:06 ] | |
Ringo | zondag 28 september 2014 @ 21:18 |
Vreemd fenomeen is dat toch. Je zou verwachten dat juist het eigen karakter van single malts als verkoopargument geldt. | |
MadMaster | zondag 28 september 2014 @ 22:09 |
Laphroaig en andere OB's doen het om de kleur van de whisky, uiteraard afkomstig van verschillende batches door de jaren heen, zo consistent te houden... | |
MadMaster | zondag 28 september 2014 @ 22:12 |
Misschien bij de kenner, die meer op smaak dan kleur let, wel, maar de massa vind een donkere whisky aantrekkelijker dan een lichte versie. Veel mensen denken ook dat donkere whisky langer gerijpt heeft, wat het dan weer aantrekkelijker maakt om een fles aan te schaffen... | |
#ANONIEM | zondag 28 september 2014 @ 22:16 |
Maar de massa koopt toch ook geen dure malts? Of nuja, relatief weinig. Voorzover ik weet kopen de gemiddelde Henk en Ingrid vooral Red label en Jack. Toch zijn er ook whisky's van ver boven de 50 euro te vinden waar ze ook rotzooien met E150a | |
MadMaster | zondag 28 september 2014 @ 22:21 |
Single Malt whisky is ook maar een fractie van de whiskymarkt, nog steeds. Maar dat zijn desondanks nog wel veel flessen Laphroaig, die door velen gekocht worden. Misschien niet door Henk en Ingrid, maar wel door mensen die gek zijn op geturfde whisky die jarenlang het zilt van de zee tot zich heeft genomen... ![]() | |
#ANONIEM | zondag 28 september 2014 @ 22:24 |
Tuurlijk, Laphroaig's zijn dan ook nog steeds (ondanks de E150) mijn favo whisky's. Maar juist daarom vindt ik het zo zonde dat ze de boel bedonderen met E150 ![]() ![]() [ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 28-09-2014 22:25:09 ] | |
MadMaster | zondag 28 september 2014 @ 22:30 |
Je favoriete whisky bevat E150 én heeft absoluut niet jarenlang aan zee liggen rijpen, waardoor het die fijne zilte smaak zou hebben. En toch koop je het. Hoeveel bewijs wil je hebben dat het allemaal niet zoveel uitmaakt...? ![]() | |
#ANONIEM | zondag 28 september 2014 @ 22:33 |
Niet aan zee? Wut? Dan hallucineerde ik zeker toen ik er vorig jaar liep ![]() [ Bericht 11% gewijzigd door #ANONIEM op 28-09-2014 22:34:46 ] | |
MadMaster | zondag 28 september 2014 @ 22:36 |
Nee, niet aan zee. Het merendeel van de op Islay geproduceerde whisky wordt op het vasteland van Schotland gerijpt, ver weg van de zee. Slechts een klein deel ligt daadwerkelijk op Islay... | |
Boze_Appel | maandag 29 september 2014 @ 04:48 |
Heb een collectie aan voedselkleuring, dus eigenlijk gewoon caramel maar dan in andere kleurtjes. Soms is het grappig om een zo helder mogelijke whisky te pakken en daar bijvoorbeeld blauw of paars doorheen te doen en dat voor te schotelen. De geoefende proever zal er niets van vinden, kijkt eerst wat raar, maar gaat toch echt op de neus en smaak af en de minder doorgewinterde drinker zegt al snel bij voorbaat blegh. Het is dat het verboden is, maar anders zou Bruichladdich samen met gekleurde whisky's denk wel een regenboogserie uitbrengen. De kleur is eigenlijk gewoon iets wat de whisky moet verdienen, donker of juist licht. Weet jij toevallig of de Nederlandse/Belgische whiskeys ook caramel gebruiken? Hynder, Millstone en Goldys enzo. | |
Boze_Appel | maandag 29 september 2014 @ 04:53 |
Wat natuurlijk bij een ongekleurde sherry of port wel het geval is. Het lijkt trouwens wel of de nieuwere drankjes veel naar ongekleurd gaan om het autentiek te maken en zich te onderscheiden van de blends, maar dat kan ook komen omdat ik steeds specifieker wordt in smaak. ![]() | |
JeMoeder | maandag 29 september 2014 @ 08:39 |
Kilchoman heeft zijn eigen warehouse naast de distillery waar alles gerijpt wordt. Andere distilleries hebben soms nog een warehouse bij de distillery of ergens anders op Islay waar wat speciale vaten gelagerd worden. | |
Atmosphere82 | maandag 29 september 2014 @ 12:14 |
Lagavulin lijkt me veel te zwaar voor een beginnende drinker van whisk(e)y toch? ![]() Ik zou dan eerder denken aan bijvoorbeeld Jameson of een blend als Sheep Dip ofzo... Om maar wat te noemen. | |
totalatool | maandag 29 september 2014 @ 13:49 |
Geef dan een Monkey Shoulder. | |
MadMaster | maandag 29 september 2014 @ 14:04 |
Daarom zeg ik ook: het merendeel van de Islay whisky. Een klein deel wordt maar lokaal opgeslagen. Met maar een paar warehouses op Islay red je het simpelweg niet om alles wat je produceert aan spirit op te slaan... | |
MadMaster | maandag 29 september 2014 @ 14:10 |
Van Zuidam/Millstone weet ik dat er geen kleurstoffen gebruikt worden. De anderen weet ik niet. Ik had laatst een 22y oude Linkwood van Liquid Sun gekocht, zie hieronder. Gerijpt op een refill sherry vat , maar de whisky was desondanks behoorlijk licht van kleur. Luie vaten bestaan dus ook nog, zowel qua kleur als smaak (in dit geval beide)... ![]() | |
JeMoeder | maandag 29 september 2014 @ 14:33 |
Bennachie. Klopt, ik las je bericht niet helemaal goed zie ik... | |
Karstman | maandag 29 september 2014 @ 15:07 |
Alsof die voor dat geld te vinden zijn en als ze te vinden zijn wil ik ze kopen ![]() | |
JeMoeder | maandag 29 september 2014 @ 15:40 |
Dat doe je ook steeds ![]() | |
totalatool | woensdag 1 oktober 2014 @ 13:24 |
Ik ben uitgenodigd voor de rode loper premiere van Nederland Whiskyland, morgen in Utrecht. Ik ben erg benieuwd! Gaat er toevallig nog iemand van jullie? | |
Karstman | woensdag 1 oktober 2014 @ 14:06 |
Ikke nie, morgen drink ik bier, veel bier ![]() | |
MadMaster | woensdag 1 oktober 2014 @ 17:27 |
Nee, ik vind het een gedrocht (ondanks dat er veel bekenden in voor komen) en hoef 'm voorlopig niet te zien. Ik wacht wel op de torrent die ik ergens kan downloaden... ![]() | |
totalatool | woensdag 1 oktober 2014 @ 17:53 |
Zo, da's duidelijke taal. Waarom zo'n sterke mening? Je hebt hem nog niet gezien begrijp ik? | |
MadMaster | woensdag 1 oktober 2014 @ 19:45 |
Officieel heb ik nog niks gezien. Maar van wat ik officieel niet gezien heb werd ik niet vrolijk... ![]() Wat me vooral tegen de borst stuit is de gepretendeerde onafhankelijkheid van de docu, terwijl er een groot aandeel van meneer Kappen met z'n whisky speculaties in zit en hij ook één van de sponsors is. Daarnaast heb ik al zoveel fouten bij de aankondigingen gehoord, dat ik het niet zo serieus kan nemen. De titel 'Nederland whiskyland' is vrij pretentieus, terwijl wij hier in NL veel minder into whisky zijn dan bijv. de Duitsers of Belgen, als je het al buiten Schotland wilt zoeken. Maakster Gwen Jansen heeft het over 2,7 miljoen whiskyliefhebbers, een getal dat haar ingefluisterd is door Maxxium, ook sponsor. Van die 2,7 miljoen, als dat aantal al juist is, is slechts er slechts een miniscule fractie echt whisky fanaat. Daarnaast worden er termen gebruikt als de A-A kerk, terwijl het dus gewoon de der AA kerk is en wordt Maltstock aangeduid als whiskycamping. Alan McConnochie van Glendronach verteld desgevraagd dat Nederlanders vaak meer weten van whisky dan de Schotten zelf. Leuk antwoord als dat door een Nederlandse gevraagd wordt, maar niet echt serieus te nemen. Alles bij elkaar lijkt het mij dat je het gewoon niet helemaal begrepen hebt... Wel leuk is de aanwezigheid van bekenden Dick de Jong, Ewald Lap en Sandor Becker van de Usquebaugh Society, deels rondom de blind tasting competitie eind vorig jaar. Maar ik ben benieuwd wat jij er van vindt... | |
totalatool | woensdag 1 oktober 2014 @ 20:46 |
Dat zeg ik, ik ben erg benieuwd. | |
XmattX | donderdag 2 oktober 2014 @ 11:31 |
Ik ben er ook vanmiddag, en neem een notitieblokje mee om een kleine recensie te schrijven. Ik zal hier even een link plaatsen als hij online staat. | |
Atmosphere82 | donderdag 2 oktober 2014 @ 23:43 |
Is dat lekker? Ik ken die niet...!? ![]() | |
Fretwork | vrijdag 3 oktober 2014 @ 10:12 |
Binnenkort een Adelphi tasting bij mijn lokale slijter ![]() | |
Karstman | zaterdag 4 oktober 2014 @ 07:14 |
Ja! Blended malt met prima prijs kwaliteit verhouding. Gelanceerd als de ideale cocktail whisky maar blijk een meer dan uitstekende daily dram. | |
Daklem | zaterdag 4 oktober 2014 @ 10:12 |
![]() | |
mrPanerai | zaterdag 4 oktober 2014 @ 14:21 |
Gisteren van een collega flesje "the big smoke" gekregen, Islay blend van 60°, iets wat ikzelf niet direct zou kopen maar soit. Zoals te verwachten doet de overdaad aan alcohol de smaak niet direct een plezier maar al bij al is een fles altijd een fijn kado. Gaat er eind deze maand iemand naar het whiskyfestival in Antwerpen? http://blog.whivie.be/#post2713 | |
Red_85 | zaterdag 4 oktober 2014 @ 20:22 |
Samen met speciaalbiertopic inderdaad. | |
JeMoeder | zaterdag 4 oktober 2014 @ 20:56 |
Net een erg goede deal gemaakt, deze flessen voor ¤110,- http://www.whiskybase.com/whisky/52927/glenfarclas-1999 http://www.whiskybase.com/whisky/53961/inchgower-2000-awc http://www.whiskybase.com/whisky/41092/westport-1997-awc En twee van deze op veiling gekocht afgelopen woensdag: http://www.whiskybase.com/whisky/9391/caol-ila-1988-gm Nu weer even een weekje niets kopen ![]() | |
Karstman | zaterdag 4 oktober 2014 @ 21:04 |
Ah heb jij die dingen opgepikt ![]() | |
JeMoeder | zaterdag 4 oktober 2014 @ 21:08 |
Yes, dezelfde gast waarvan ik die A'bunadh batch 16 heb overgenomen. Die westport (Glenmorangie met een theelepel Glen Moray) kan me niet zoveel boeien, die Glenfarclas en Inchgower zijn wel zeer veelbelovend ![]() | |
MadMaster | zaterdag 4 oktober 2014 @ 23:38 |
Nope, wel naar het Lindores Whisky Fest in Oostende, eind november... | |
Fretwork | maandag 6 oktober 2014 @ 11:12 |
Ben er erg benieuwd naar, heb er wel zin in ![]() | |
Yngwie | woensdag 8 oktober 2014 @ 11:19 |
Als er iemand nog een zeldzaam flesje zoekt.... http://veiling.catawiki.n(...)-cask-1672-70cl-43-3 ![]() | |
Karstman | woensdag 8 oktober 2014 @ 12:56 |
![]() Hier is ie met 2 van zijn vriendjes, 172 jaar whisky bij elkaar. Denk wel dat die Glenfarclas het lekkerst is. | |
MadMaster | woensdag 8 oktober 2014 @ 12:57 |
Het flesje is niet zo zeldzaam, ik weet er minimaal 3 te vinden. Heb er zelfs mee in mijn hand gestaan (en anderen hier ook)... ![]() Mocht je interesse hebben in de fles of misschien ook Bowmore 50y of de Macallan 62 jaar, dan wil ik je het adres wel geven. | |
MadMaster | woensdag 8 oktober 2014 @ 12:57 |
En daar is die andere van hier... ![]() | |
Karstman | woensdag 8 oktober 2014 @ 12:57 |
![]() | |
Yngwie | woensdag 8 oktober 2014 @ 13:06 |
Mwoa, hoewel het me ge-wel-dig lijkt om zo'n fles op een heel speciaal moment te openen en te kunnen proeven vermoed ik dat ie beter als investering gekocht kan worden. Maar duizenden Euro's voor een flesje gaat me persoonlijk toch net iets te ver ![]() | |
jasperz89 | woensdag 8 oktober 2014 @ 22:08 |
Zo, mij hier ook maar even melden als whiskyliefhebber, voorkeur ligt toch behoorlijk bij de islays. Nu een heerlijke `classic of the islay´ van IB Jack Wieber | |
Mark | zondag 12 oktober 2014 @ 02:21 |
![]() | |
#ANONIEM | zondag 12 oktober 2014 @ 02:36 |
Ligt eraan wat hij drinkt ![]() ![]() [ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 12-10-2014 02:36:53 ] | |
MadMaster | zondag 12 oktober 2014 @ 09:25 |
Lokquote werkt niet, want die quote optie staat hier niet aan... Maar hier ben ik dan toch, met platpoten na gisteren ruim 12 uur 'werken' tijdens Whisky en Rum aan Zee in IJmuiden, waar ik de heren van Whisky Import Nederland heb bijgestaan. Wel 3 mini drams gedronken... ![]() Vandaag een proeverij van de Usquebaugh Society, eens kijken of ik dan wel wat meer ga proeven dan gisteren. Ik gok er op van wel... | |
Daklem | zondag 12 oktober 2014 @ 11:52 |
Waarom denk jij dat die Glenfarclas het lekkerst is? | |
Karstman | zondag 12 oktober 2014 @ 12:37 |
Ik ben niet zo kapot van Macallan, on general principle. En ik heb een paar oudere, Glenfarclas geproefd en dat waren hele mooie whiskies. Die Bowmore zal ook geweldig zijn maar ik verwacht meer van de Glenfarclas. Helaas zullen we het nooit weten want ik heb er het geld niet voor over, zelfs niet voor 2cl samples. | |
Daklem | zondag 12 oktober 2014 @ 14:09 |
Wat ik heb geproefd van Macallan, vind ik ze wat braaf qua karakter. Goed gebalanceerde whisky, maar voor mij te fruitig en te braaf. Wat betreft Glenfarclas ben ik alleen bekend met de 105. Deze vond ik niet heel bijzonder, naar mijn mening teveel sherry (waarschijnlijk houd ik hier niet zo van). Zo te zien aan de 60yo Glenfarclas zal deze ook wel behoorlijk wat sherry bevatten (alhoewel deze ook bijgekleurd kan zijn). Bowmore is meer mijn ding als ik deze drie naast elkaar zou zetten denk ik. Bowmore heeft net wat meer lef in zich, alhoewel ik de Glenfarclas ook niet zal onderschatten in deze! | |
MadMaster | maandag 13 oktober 2014 @ 09:41 |
Bowmore vergelijken met Macallan of Glenfarclas is iets met appels en peren. Ook leuk dat je Macallan omschrijft als fruitig. Ik gok dat je dan nog niet de Macallan hebt geproefd, waarmee ze ooit de bijnaam 'Rolls Royce onder de whisky's' verkregen hebben. Ik moet toegeven dat ze nu niet meer zijn dan een aardige middenklasser, maar gelukkig is er hier en daar nog wel wat oud spul van ze te vinden... Tenslotte, waarom zou je een 60 jaar oude single cask whisky bijkleuren? Te kort op het vat gelegen voor een mooi kleurtje of om de vorige/volgende batch dezelfde kleur te laten hebben? ![]() | |
Winski05 | maandag 13 oktober 2014 @ 09:58 |
Ik vertrek eind oktober voor een kleine twee weken naar Japan ( ![]() Iemand tips waar ik in Kyoto daarvoor het beste terecht kan? En hoe is het tegenwoordig met de prijzen van whisky in Japan...is 't de moeite om een paar flesjes mee te nemen? En waar kan ik dan het beste terecht voor het kopen van Japanse whisky? | |
MadMaster | maandag 13 oktober 2014 @ 10:30 |
Kask/K6 in Kyoto kan ik aanbevelen, vele whisky's in 2 bars die boven elkaar gelegen zijn in hetzelfde pand. Boven is meer de alledaagse bar, in de kelder vind je de meer exclusieve bottelingen. Zie http://www.ksix.jp/ Vanuit Kyoto ben je in een half uur met de trein bij de Yamazaki distilleerderij, die een bezoek meer dan waard is. Niet standaard Japanse whisky kopen is vrij lastig momenteel, omdat de vraag enorm is en het aanbod relatief klein. In drankwinkels vind je vooral veel bekende Schotse whisky's. Ik ben uiteindelijk geslaagd bij Kinokuniya, schuin tegenover het metrostation Ebisu in Tokyo. Zie ook deze posts: CUL / [Whisky /Whiskey Topic #38] Winter warmer Dit Engelstalige boekje is trouwens ook zeer de moeite waard: http://www.bol.com/nl/p/drinking-japan/1001004011062307/ Have fun, Japan is een prachtig land met een heel aparte cultuur... [ Bericht 1% gewijzigd door MadMaster op 13-10-2014 10:35:39 ] | |
JeMoeder | maandag 13 oktober 2014 @ 13:34 |
Koop wat Karuizawa, mocht je die tegen een goede prijs tegen komen? Weet niet of dat te doen is. Maar vooral: enjoy the Japan experience. Ik ben jaloers, lijkt me geweldig eens te bezoeken. | |
MadMaster | maandag 13 oktober 2014 @ 13:54 |
Goed idee, maar behoorlijk kansloos... | |
JeMoeder | maandag 13 oktober 2014 @ 14:01 |
Jammer, maar ook wel begrijpelijk, dat spul is behoorlijk schaars. | |
MadMaster | maandag 13 oktober 2014 @ 14:13 |
Dit is de enige Karuizawa die ik er buiten een bar tegen ben gekomen...![]() | |
MadMaster | maandag 13 oktober 2014 @ 14:14 |
Dubbel... ![]() | |
Winski05 | maandag 13 oktober 2014 @ 16:07 |
Bedankt voor de info! Yamazaki distilleerderij zat ik inderdaad ook aan te denken, maar ik denk niet dat m'n vriendin daar zin in heeft ![]() En wat betreft het kopen van whisky; stel dat je de wat meer 'standaard' Japanse whisky's wilt kopen. Bijvoorbeeld de Hibiki 17. Is het de moeite om die in Japan aan te schaffen, omdat 'ie dan wellicht goedkoper is? Of maakt dat niets uit als je kijkt naar de (internet-)prijzen hier in Nederland? Enne, we vliegen vanaf Tokyo Haneda. Is het de moeite om vanaf die luchthaven iets mee te nemen? Ja, als ik een Karuizawa tegenkom dan zal ik inderdaad een flesje meenemen. Maar die kans zal wel niet zo groot zijn ![]() Enne, bedankt! Ik heb ook enorm veel zin in mijn reis naar Japan. M'n zwager(broer van m'n vriendin) woont er al jaren en gaat trouwen met z'n Japanse vriendin. Dus een mooie gelegenheid om eindelijk eens naar dat land af te reizen. Zo vaak zullen we de reis ook niet gaan maken ben ik bang... | |
MadMaster | maandag 13 oktober 2014 @ 16:18 |
Toen ik er 3 jaar geleden was, waren de Japanse standaardbottelingen niet goedkoper. Maar ik ken de huidige prijzen daar niet, dus ik denk dat je het beste even wat Nederlandse referentieprijzen noteert en die daar ter plekke vergelijkt. Haneda ken ik ook niet, ik ben teruggevlogen vanaf Narita. Daar waren wel wat leuke dingen (o.a. Hibiki 21y en Hibiki 30y), maar dat waren flink dure jongens. Onder het hoofd treinstation van Kyoto zit trouwens een enorm groot winkelcentrum met een groot warenhuis (naam weet ik even niet meer, maar je kan het niet missen). Op de drankafdeling daar hebben ze wel wat leuke Japanse whisky's. Ik kwam er toen diverse Ichiro's (nu Chichibu, voorgeen Hanyu) tegen. Garantie uiteraard tot op de hoek v.q.b. het aanbod nu, maar dat station en het winkelcentrum zijn sowieso een bezienswaardigheid op zich... Veel plezier, ik zou wel weer terug willen... | |
Daklem | maandag 13 oktober 2014 @ 21:22 |
Ik vergelijk ook niets, ik geef alleen aan welke mij zou trekken als ik zou mogen kiezen, en geeft ook aan wat meer mijn smaak is. Niet meer, niet minder. Macallan heb ik geproefd, was geloof ik de 12yo. Vond deze niet bijzonder. Kan zijn dat oude bottelingen mij meer bekoren, maar deze heb ik nog niet mogen proeven. Over het bijkleuren, ik kan mij niet voorstellen dat de 60yo glenfarclas zóo donker uit het vat komt. Het kan natuurlijk zo zijn dat dit wél zo is en dan vind het bijzonder. Het bijkleuren kan ook een effect hebben op mensen dat ze denken; hoe donkerder de whisky, des te meer bijzonder deze moet zijn. Dat is in ieder geval een vaak gehoord argument. | |
MadMaster | dinsdag 14 oktober 2014 @ 15:12 |
Ik geloof sowieso niet dat deze oude bottelingen te vergelijken zijn met datgene wat we vandaag de dag kunnen aanschaffen. Het distilleer proces was destijds totaal anders en diverse Islay whisky's waren niet rokerig. De lekkerste Laphroaig's, naar mijn mening, hebben nauwelijks een rook/turf geur/smaak. Mocht je een festival bezoeken met een verzamelaar die z'n flessen open heeft staan, absoluut eens proberen... 60 Jaar first fill sherryvat geeft een aardig kleurtje af, vele jaren minder al... Dat klopt op zich wel, maar de mensen die 26.000 Euro neerleggen voor deze fles boeit de kleur niet zo... ![]() | |
mrPanerai | donderdag 16 oktober 2014 @ 20:18 |
Leuke bar hier in het hotel, wel een beetje een Johnny Walker Fetish ![]() Voor de rest enkel Jack Daniels en Glenmorangie. | |
Gehenna | donderdag 16 oktober 2014 @ 22:18 |
Proef-flesjes leeg, tijd voor een grote-jongen ![]() ![]() | |
AdmiralGeneral_Aladeen | vrijdag 17 oktober 2014 @ 23:35 |
Vraagje: toen ik net mijn fles Talisker 10 van de plank haalde bleek er tot mijn verbazing flink wat droesem (als bij rode wijn) in de fles te drijven. Ik dacht eerst dat het misschien de kurk was die was gaan brokkelen, maar die was nog geheel intact. Fles was nog voor 1/8e vol en is ongeveer 2 jaar oud. Weet iemand hoe dit kan? Overigens de fles maar even laten staan en als alternatief de Distillers Edition gepakt ![]() | |
Sparafucile | zondag 19 oktober 2014 @ 10:50 |
Dat is ook één van mijn favorieten, enorm goede prijs/kwaliteit | |
Daklem | zondag 19 oktober 2014 @ 11:19 |
Ik weet het niet zeker maar het zou te maken kunnen hebben met de verhouding lucht die in de fles zit. Als er meer lucht in komt te zitten, is het slim om de fles over te gieten in een kleinere fles zodat er minder lucht in zit. Blijkt de kwaliteit van de whisky ten goed te komen, zeker als je hem niet zo vaak drinkt. | |
MadMaster | zondag 19 oktober 2014 @ 11:45 |
Komt niet door de hoeveelheid lucht in de fles, dat is alleen van invloed op de geur en smaak van de whisky. Even gekopieerd van Whisky Magazine (http://www.whiskymag.com/forum/viewtopic.php?t=2043), waar het prima uitgelegd wordt: Het kan in ieder geval geen kwaad... | |
AdmiralGeneral_Aladeen | zondag 19 oktober 2014 @ 13:24 |
Duidelijk ![]() | |
Daklem | zondag 19 oktober 2014 @ 18:09 |
wist ik ook niet ![]() ![]() | |
Boze_Appel | maandag 20 oktober 2014 @ 18:48 |
![]() klikkie voor groot zodat je alles kan lezen Altijd leuk thuiskomen als dit op je mat ligt. | |
Boze_Appel | maandag 20 oktober 2014 @ 18:52 |
Zie nu dat ik de Bunna dubbel heb gekregen en de Glen Keith 21 years mis. Even een mailtje eruit dan maar. | |
MadMaster | dinsdag 21 oktober 2014 @ 21:04 |
![]() Vandaag ontvangen via de route Schotland --> Japan --> Nederland... ![]() | |
totalatool | donderdag 23 oktober 2014 @ 15:09 |
Ik heb een mogelijkheid om onder andere de volgende flessen te bemachtigen, maar gratis zijn ze bepaald niet en dus is er best twijfel: Bunnahabhain 1973/2013 The Whiskyman Birthday Dram "Ugly Faces" Clynelish 1989 Thosop hand-written Wie kan me hier iets uit persoonlijke ervaring over zeggen? De reviews van Serge, Ruben en Johan zijn me reeds bekend. ![]() | |
MadMaster | donderdag 23 oktober 2014 @ 20:00 |
Die Bunna heb ik mogen proeven. Maar wat verwacht je meer dan de reviews van Serge, Ruben en Johan? Twijfel je aan hun mening? Dat kan uiteraard, maar ik denk dat ik je dan ook niet kan overtuigen... ![]() | |
totalatool | vrijdag 24 oktober 2014 @ 09:08 |
Tja, geen idee eigenlijk, daar heb je wel een goed punt. ![]() | |
Karstman | vrijdag 24 oktober 2014 @ 16:02 |
Die Bunna is zonder twijfel de beste Bunna die ik ooit heb geproefd. Ik zou er niet over twijfelen om hem aan te schaffen, zeker omdat het spul schoon op is. De Clynelish heb ik ook geproefd en is erg goed (een echte karakteristieke Clynelish) maar heb hem niet zo hoog zitten als die Bunna. | |
totalatool | vrijdag 24 oktober 2014 @ 16:59 |
Beter nog dan de 1975 DD? ![]() | |
Karstman | vrijdag 24 oktober 2014 @ 17:19 |
Het is al weer even geleden dat ik die geproefd heb, maar, ja dat denk ik wel. Bij die 75 telt natuurlijk een puntje of wat geboortejaar sentiment. | |
Thezappa | dinsdag 28 oktober 2014 @ 14:35 |
hoelang is een fles eigenlijk na opening te bewaren? | |
#ANONIEM | dinsdag 28 oktober 2014 @ 14:47 |
Ligt er een beetje aan hoeveel er nog in de fles zit. Echt bederven zal het niet doen, maar als er teveel lucht in de fles komt gaat de smaak wel achteruit. Als een fles onder ~1/3e komt zorg ik meestal dat hij binnen een maand of wat op is. Wil ik hem toch bewaren dan giet ik hem over in een kleinere fles. [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 28-10-2014 14:47:23 ] | |
MadMaster | dinsdag 28 oktober 2014 @ 16:29 |
![]() Howdie vanuit Texas... ![]() | |
Karstman | dinsdag 28 oktober 2014 @ 19:26 |
Howdy MM. Lekker vuurwater aan het drinken? | |
JeMoeder | dinsdag 28 oktober 2014 @ 20:04 |
Bij mij staan ze met gemak een jaar open in de kast... Leuk om te merken hoe sommige whiskies zich ontwikkelen. De meesten doen dat trouwens niet en blijven (imho) gewoon gelijk. | |
Thezappa | dinsdag 28 oktober 2014 @ 21:51 |
Ik ga maar eens een paar mini s bestellen http://www.drankgigant.nl(...)t-12-year-klein.html Dit is een goede | |
Cynix ® | woensdag 29 oktober 2014 @ 06:23 |
Hey, die kreeg ik vorige week! ![]() | |
Thezappa | woensdag 29 oktober 2014 @ 13:07 |
net flesje glenkinchie 12 years gekocht | |
Thezappa | woensdag 29 oktober 2014 @ 20:49 |
vind ik dus niet echt lekker..lijkt wel een soort van ijzerachtige nasmaak hebben? had ook een mini glenlivet gekocht en deze staat mij 300 x beter aan , wat is in die trant eventueel nog een tip?aanrader>? | |
JeMoeder | woensdag 29 oktober 2014 @ 22:20 |
Een glenfiddich wellicht... Ook een allemansvriend. Je kan ook voor een glenlivet nadurra gaan. | |
Karstman | woensdag 29 oktober 2014 @ 22:25 |
Ah een medestander. Ik kan helemaal niks met GlenKinchie, heb er al meerdere geproefd en geen enkele vind ik lekker. Kijk eens naar een Glenlivet 15, Nadura eventueel. Of een Monkey Shoulder, Deanston Virgin Oak of een Balvenie Doublewood. Als je iets meer klap in je bek whisky zonder rook wil ga je voor een Glenfarclas 105. Allen prima betaalbaar. | |
#ANONIEM | woensdag 29 oktober 2014 @ 22:28 |
Met een stuk chocolade gaat het wel goed samen. Maar gewoon los vindt ik hem ook wel wat flauw. Net limonade | |
JeMoeder | woensdag 29 oktober 2014 @ 22:29 |
Klap in je bek kan ook nog met een Highland Park 12yo. | |
MadMaster | woensdag 29 oktober 2014 @ 22:38 |
Probeer de 33y versie van Dewar Rattray eens. Die is echt fantastisch! ![]() | |
mrcarbonara | woensdag 29 oktober 2014 @ 22:47 |
Fellow whiskydrinkers! Heeft iemand een aanrader voor me qua whisky? Ik ben nog maar pas begonnen en ik vind bijv. een Johhnie Red wat aan de bittere kant. Ik merk dat ik meer van iets zoeters houd. Overigens wel een proefpakketje gekocht met onder andere: Chivas 18yrs Ballantines 17yrs The Glenlivet 18yrs Zat een mooi glas bij ook ![]() Oh en kan iemand me uitleggen hoe ik echt verschil kan gaan proeven? Omdat alles in essentie naar whisky smaakt (logisch) maar kan iemand hier dieper op ingaan? Is dit iets wat je leert onderscheiden? | |
SevenWonders | woensdag 29 oktober 2014 @ 22:54 |
De enige die dat kan, dat ben jezelf. Jij ruikt en proeft gegarandeerd iets anders dan een ander doet. Blijven ' oefenen' en vooral langer snuffelen aan een glas en ' kauwen' op een whisky. Probeer ook eens de geuren van alledaagse dingen te onthouden en kijken of die terugkomen in je whisky en je ze dus kunt herkennen. Proeven, proeven en nog eens proeven (en ruiken natuurlijk). Maar om voorzichtig verder te gaan: Glenlivet, Balvenie, probeer eens een Clynelish of een stevige turf: Ledaig (lechick), Lagavulin of een fruitbommetje: Glen Grant (een oude) etc. | |
#ANONIEM | woensdag 29 oktober 2014 @ 22:55 |
In ieder geval zijn die 3 prima whisky's. Johhnie red is gewoon uilenzeik. Verschil proeven is een stukje ervaring/gewenning denk ik. Bij mij was het in het begin ook vooral die klap van Wow, 40%+ alcohol, bam. Na een tijdje raak je er iets meer aan gewend en ruik/proef je er doorheen zonder die klap en begin je de wazige omschrijven uit reviews te ruiken/proeven. (polisch ![]() Wat ook nog kan helpen is om eerst een klein beetje in je mond heen en weer te schommelen (alsof je je mond spoelt), gewoon een heel klein slokje. Om je mond weer even te laten wennen aan de alcohol en daarna te gaan proeven. En bij whisky's boven de 40/43%, kan een drupje water ook nog veel doen (let wel, niet altijd). En gewoon voor de leuk ![]() [ Bericht 9% gewijzigd door #ANONIEM op 29-10-2014 22:58:46 ] | |
MadMaster | donderdag 30 oktober 2014 @ 01:05 |
Nee, heb alleen maar wat whisk(e)y gekocht, o.a. de Balcones Brimstone en de Ardbeg Supernova. De meeste whiskey's hier zijn niet mijn ding... | |
Boze_Appel | donderdag 30 oktober 2014 @ 06:45 |
Is dat wat? Of staat ie nog dicht/nog onderweg? | |
Thezappa | donderdag 30 oktober 2014 @ 12:08 |
vond hem echt idd niet lekker, heb maar eens een aantal mini's besteld om te testen Jameson mini 1 ¤ 2,75 Bailie Nicol Jarvie mini 1 ¤ 2,75 Jameson 12 Years Mini 1 ¤ 2,95 Loch Lomond Single Malt mini 1 ¤ 2,75 Robert Burns Blended 1 ¤ 2,95 Sheep Dip mini 1 ¤ 3,50 Pig's Nose mini 1 ¤ 3,50 Deanston 12 Year Natural mini 1 ¤ 3,50 Arran 10 Year mini 1 ¤ 3,50 Robert Burns Malt mini 1 ¤ 3,75 Ledaig 10 Year mini 1 ¤ 3,75 Glenfiddich 12 Year mini 1 ¤ 3,95 Yukon Jack likeur Mini 1 ¤ 3,95 Arran 14 Year mini 1 ¤ 3,99 Bowmore 12 Years mini 1 ¤ 3,99 Ardbeg 10 Year mini | |
Karstman | donderdag 30 oktober 2014 @ 12:40 |
Mooie brede selectie, dat gaat je wel helpen om te bepalen wat je lekker vindt! | |
Thezappa | donderdag 30 oktober 2014 @ 12:45 |
leek mij ook ...als hier niets tussen zit haha dan moet ik maar weer bier gaan drinken | |
MadMaster | donderdag 30 oktober 2014 @ 13:55 |
Dicht, want ik moet 'm nog terug naar huis vliegen... ![]() | |
robdriessen | vrijdag 31 oktober 2014 @ 13:13 |
In de categorie "Niet geschoten, altijd mis." Iemand nog een kaartje over voor de zondagsessie van het Whisky Festival Den Haag? | |
Fretwork | woensdag 5 november 2014 @ 10:37 |
Nice, Arran is fijn. Bailie is een fijne blend vind ik. Waar heb je ze besteld? | |
Thezappa | woensdag 5 november 2014 @ 12:26 |
drankgigant | |
jasperz89 | dinsdag 11 november 2014 @ 22:13 |
Wat blijft een lagavulin 16 toch een heerlijke whisky voor weinig geld.Nog tips voor musthaves in deze prijscategorie islay's, buiten de laphroaig en coal ila | |
SevenWonders | dinsdag 11 november 2014 @ 22:34 |
Een willekeurige Bunna van een independent botter ...doorgaans goed! Of anders een Ledaig (geen Islay, maar wel turf/rook) of een Kilchoman. | |
JeMoeder | woensdag 12 november 2014 @ 13:36 |
Een normale Bowmore kan ook zat voor dat geld, of één van de vele Bruichladdichs of Port Charlotte's. | |
rapelsen | vrijdag 14 november 2014 @ 11:54 |
Ik denk dat een Dalwinnie 15 yr zeker bij je in de smaak zal vallen. | |
Thezappa | vrijdag 14 november 2014 @ 12:54 |
gister voor mijn zoontje die al dagen speelt met de yukon jack - ben bang dat hij lost gaat en hij hem opdrinkt- hem opgedronken meest ranzige wat ik ooit heb gehad haha.. tevens glas jameson gedronken , lekker whisky , naar mijn ogen redelijk neutraal | |
Agiath | vrijdag 14 november 2014 @ 15:52 |
Vanavond whisky festival Den Haag! ![]() Wordt mijn eerste keer, ben benieuwd ![]() | |
Cynix ® | vrijdag 14 november 2014 @ 16:27 |
Die heeft mij de vorige keer zeer goed gesmaakt! ![]() | |
AlexRow | vrijdag 14 november 2014 @ 19:57 |
Nu willen ik en een paar vrienden Whisky kopen voor een vriend welke daar wel van kan genieten. Echter heeft hij zelf weinig ervaring met niet Schotse whisky's. Zelf dacht ik aan 1 fles Nikka from the Barrel, omdat ik die zelf gewoon heel fijn vind en de fles er zo mooi uit ziet. 2e fles dacht ik aan Amrut Fusion, aangezien die behoorlijk goed blijkt te zijn. Maar mochten jullie suggesties hebben dan hoor ik dat graag. Totale budget is ongeveer 80 euro(dit is inclusief 30 euro voor de Nikka). Voorwaarden: het mag niet schots | |
JeMoeder | vrijdag 14 november 2014 @ 20:18 |
Ik vond de Nikka from the barrel een redelijk vlakke en saaie whisky, mijn notes zal ik hier maar niet plaatsen want ik wil niemand doen afzien van het proberen. Als je voor Japans gaat dan zou ik gaan voor de Nikka Pure Malt zwart/rood/wit. (Één van die drie). Imho veel beter, en voor zo goed als hetzelfde bedrag. | |
AlexRow | vrijdag 14 november 2014 @ 20:20 |
Het is een tijd geleden dat ik die from the Barrel had, maar ik vond hem niet zo heel vlak. Maar dat kan ook mijn geheugen zijn aangezien ik geen notes neem. | |
JeMoeder | vrijdag 14 november 2014 @ 20:21 |
Zijn inmiddels wel 70+ versies van uitgekomen, wellicht heb ik gewoon een mindere batch geproefd. | |
AlexRow | vrijdag 14 november 2014 @ 20:22 |
Dat kan het natuurlijk ook zijn, maar een blended hoort altijd bijna hetzelfde te smaken. Maar in ieder geval, welke van de 3 pure malts zou je aanraden? | |
JeMoeder | vrijdag 14 november 2014 @ 21:12 |
Ik zou voor black gaan. Black en white heb ik geproefd, black vond ik iets beter. | |
Boze_Appel | vrijdag 14 november 2014 @ 21:15 |
Yamazaki 12 valt ook redelijk onder dat bedrag. Toch een kwaliteitje hoger. | |
JeMoeder | vrijdag 14 november 2014 @ 21:23 |
Die kost al snel meer dan 50 euro toch? Vind hem ook veel beter, maar past niet binnen zijn budget vrees ik... | |
AlexRow | zaterdag 15 november 2014 @ 00:52 |
Budget is ongeveer 80 euro, maar wilde eigenlijk wel 2 flessen halen. Dat de Yamazaki 12 zeer goed te pruimen is weet ik, heb hem zelf in de kast staan. | |
Boze_Appel | zaterdag 15 november 2014 @ 07:56 |
55 eu bij drankdozijn. Mmmmhh, ik dacht dat die 40 eu was. Maargoed, dan kan hij nog voor een Isawa 10 of een Hakushu gaan in plaats van de Nikka. Erg fijne whiskeys die niet het 'laffe' hebben van de Nikka. | |
AlexRow | zaterdag 15 november 2014 @ 09:31 |
Ik denk dat ik de Nikka verander in een "The Hakushu Distiller's Reserve 70cl" De Amrut blijf vooralsnog staan, die zou ik ik eventueel kunnen vervangen met een amerikanse,maar ook dan zou ik niet weten welke. Ik ga even kijken of het totalte budget kan worden opgerekt worden naar een euro of 100. 100 euro is echter wel de absolute max | |
JeMoeder | maandag 17 november 2014 @ 09:06 |
Helemaal mee eens ![]() | |
AlexRow | maandag 17 november 2014 @ 09:59 |
![]() Bestelling is geplaatst ![]() | |
JeMoeder | maandag 17 november 2014 @ 11:35 |
Topcadeau! | |
AlexRow | maandag 17 november 2014 @ 11:45 |
Beter mag ik er zelf ook wat van drinken ![]() | |
totalatool | maandag 17 november 2014 @ 23:06 |
Toch op de valreep nog de GlenDronach 1993 van Whiskybase besteld. Kon het niet laten... | |
Ringo | maandag 17 november 2014 @ 23:16 |
Op het Whiskyfestival, naast veel ander lekkers, een Bowmore 15 years Darkest geproefd. Fles staat op mijn verlanglijst. ![]() | |
turbofokker | dinsdag 18 november 2014 @ 00:51 |
Goedendag, Ik heb een vraag, ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Ik weet niet of jullie mij een serieuze whiskey drinker vinden, of een amateur, haha. Maar de whiskey's die ik o.a. heb staan zijn: Talikser 10 jaar (voor de gewoon "zin in een whisky" momenten) Talisker 57 North Ardbeg 10 jr Laphroaig Quarter Cask Port Charlotte Scottisch Barley Jameson Select Reserve Op de Jameson na, zijn het allemaal vrij rokerige whiskey's. Ik ben op zoek naar een lekkere zachte whiskey, voor als ik geen zin heb in een krachtige, turfige, maar in wat zachters. Hebben jullie goede suggesties? Bedankt vast!! | |
#ANONIEM | dinsdag 18 november 2014 @ 01:59 |
Glen Garioch 1797 Founders Reserve ![]() [ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 18-11-2014 02:02:28 ] | |
Karstman | dinsdag 18 november 2014 @ 13:03 |
Auchentoshan, Clynelish, Glendronach, Benriach. Deze distilleerderijen hebben diverse uitingen in diverse prijsklassen en het gros is niet geturft. | |
turbofokker | dinsdag 18 november 2014 @ 13:05 |
En wat maakt deze zo goed? Want hij is erg schappelijk geprijsd moet ik zeggen... | |
Fretwork | dinsdag 18 november 2014 @ 13:34 |
Glenmorangie Nectar d'Or ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 18 november 2014 @ 13:46 |
Erg fruitig, maar toch veel "laagjes" als je hem een paar keer probeerd. Hij zit op een vrij hoog alcohol percentage (48%) dus je kan ook nog wat spelen met een paar drupjes water om weer nieuwe smaken los te maken. En voor de prijs is het imo een erg goede deal. (Een stukje oude kaas gaat er goed mee samen trouwens) Ralfy was er ook goed over te spreken Ik ben zelf peat fanboy (Laphroaig, Ardbeg, Talisker, etc ![]() [ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 18-11-2014 13:48:56 ] | |
Ferdii | dinsdag 18 november 2014 @ 18:59 |
Heeft er iemand ervaring met hibiki 12y? Twijfel een beetje, hou wel van een mooie zachte whiskey en pruimenlikeur vaten klinkt interessant. Alleen prijs-kwaliteitverhouding is moeilijk in te schatten, is toch bijna 60 euro ![]()
| |
MadMaster | dinsdag 18 november 2014 @ 19:37 |
Check, net als de 17, 21, 25 en 30 jarige. Hele fijne blended whisky's met een licht vleugje bananen... ![]() ![]() Hier een zelfgemaakte foto met de 6 verschillende soorten spirit stills in de Yamazaki distillery, die ik een paar geleden heb bezocht. ![]() Aan de andere kant van het looppas de 6 wash stills. Het single malt deel van de Hibiki is hieruit afkomstig... [ Bericht 7% gewijzigd door MadMaster op 18-11-2014 19:45:34 ] | |
ShevaJB | dinsdag 18 november 2014 @ 19:53 |
Wilde whiskey dagen bij Gall en Gall zie ik net. Maar weer eens naar binnenhoppen binnenkort dus! | |
Ferdii | dinsdag 18 november 2014 @ 22:56 |
Prijs/kwaliteit prima in orde dus? :-) Morgen toch maar ff halen ![]() | |
MadMaster | dinsdag 18 november 2014 @ 23:04 |
Het is geen goedkope blend, maar ik vind het de prijs wel waard... | |
JeMoeder | woensdag 19 november 2014 @ 16:19 |
Net twee flessen Laphroaig Cairdeas 2014 op de kop getikt. Smullen!!! Vrijdag komen ze binnen als het goed is. | |
jasperz89 | woensdag 19 november 2014 @ 19:34 |
Dat dacht ik ook ja, was vorig jaar met de wildewhisky dagen nog niet echt into de whisky dus ging dit jaar eens kijken. Valt vies tegen als je prijzen vergelijkt met een whiskybase of van zuylen oid. | |
ShevaJB | woensdag 19 november 2014 @ 19:51 |
Daar komen verzendkosten bij. Tenzij je een hele lading flessen koopt of een heel duur exemplaar. | |
jasperz89 | woensdag 19 november 2014 @ 19:57 |
Geen idee waar je woont, maar whiskybase heeft een winkel in rdam en van zuylen in loosduinen en zo zijn er vast meer | |
ShevaJB | woensdag 19 november 2014 @ 20:00 |
Enschede ![]() | |
JeMoeder | woensdag 19 november 2014 @ 21:04 |
In Almelo zit ook een goede slijter met veel IB's in de schappen. Laatst daar nog een fles Laphroaig van The Ultimate gehaald die nergens meer te krijgen was. | |
ShevaJB | woensdag 19 november 2014 @ 21:12 |
Mocht ik mij weer eens in Almelo bevinden dan zal ik daar zeker gaan kijken. Goeie tip! | |
MadMaster | woensdag 19 november 2014 @ 21:15 |
Ken je Berendsen vlakbij de Roombeek buurt? Genoeg aanbod daar... http://www.hennieberendsen.com/ | |
Skv | woensdag 19 november 2014 @ 21:20 |
Die zit in Enschede als ik me niet vergis.. | |
MadMaster | woensdag 19 november 2014 @ 21:20 |
Ligt de Roombeek buurt niet in Enschede dan? | |
Skv | woensdag 19 november 2014 @ 21:22 |
Ja, die ligt in Enschede. | |
MadMaster | woensdag 19 november 2014 @ 21:23 |
Weer 3 posts in dit topic verkloot dan... ![]() | |
JeMoeder | woensdag 19 november 2014 @ 21:24 |
Slijterij Knol: www.knoldranken.nl | |
MadMaster | woensdag 19 november 2014 @ 21:26 |
Volgend jaar maart weer Whisky Weekend Twente in het Heracles stadion in Almelo. http://www.whiskyweekendtwente.nl/ Aanrader! Tot dan... ![]() | |
Skv | woensdag 19 november 2014 @ 21:28 |
Ohja, tyfus, ik haakte in bij Almelo ![]() Ik zit nu aan deze heerlijke Augentoshan: ![]() http://www.whiskyvanzuylen.nl/whisky/product/auchentoshan/9 Heb er indertijd wel een stuk meer voor betaald zie ik. Een van mijn favo's. Lowland ![]() | |
Accursius | vrijdag 21 november 2014 @ 13:50 |
Wilde Whisky dagen bij Gall & Gall ![]() | |
#ANONIEM | vrijdag 21 november 2014 @ 13:57 |
Hem gewoon oppikken online (bij bijvoorbeeld drankdozijn) voor ¤27,95? ![]() Zelfs met verzendkosten ben je dan nog goedkoper uit, kan je meteen wat anders meebestellen ![]() | |
Accursius | vrijdag 21 november 2014 @ 13:59 |
Ja maar dan heb ik hem niet gelijk binnen ![]() | |
Karstman | vrijdag 21 november 2014 @ 18:42 |
Tja als je haast hebt is dat ook wat waard. Er zit bij mijn Albert Heijn tegenwoordig een Gall en Gall. Ik dacht laatst ga voor de gein eens binnen kijken... Ik ben me echt doodgeschrokken van de prijzen... Maar goed met whiskysite.nl op 5 minuten fietsen bevind ik me dan ook wel weer in een bevoorrechtte positie. Vanmiddag weer even geweest en even een paar nipjes geproefd van een Yamazaki 18, de nieuwe Bunnahabhain Ceòbanach, Kavalan Peaty Cask en een 7 jaar oude undisclosed Islay (Lagavullin, niet verder vertellen) van WIN. | |
Ferdii | vrijdag 21 november 2014 @ 22:38 |
Nieuwe aanwinst ![]() ![]() ![]() | |
Karstman | vrijdag 21 november 2014 @ 22:44 |
![]() Koddige aanwinst voor de geboortejaar verzameling. Het is maar een Glen Grant 5yo maar wel uit de jaren 70 ![]() | |
Daklem | zaterdag 22 november 2014 @ 11:32 |
Zojuist aangeschaft; http://www.whiskybase.com/whisky/56885/linkwood-1997-win ![]() Linkwood 16yo 59,4 abv First Cask WIN Distilled: 23-07-1997 Bottled: 02-06-2014 Cask number: 7188 (re-rack sherry hogdhead) | |
Karstman | zaterdag 22 november 2014 @ 13:54 |
Die heb ik ook, hij is echt fantastich! | |
Daklem | zaterdag 22 november 2014 @ 14:34 |
Inderdaad. Zeer bijzondere smaak die ik bij geen enkele whisky tot nu toe ben tegen gekomen! Ik kon hem, ondanks dat ik zat te twijfelen om de prijs, niet laten staan. Ik zat overigens te twijfelen tussen de Laphroaig http://www.whiskyvanzuylen.nl/whisky/product/laphroaig/3598 en deze. Vond deze toch nét iets meer bijzonder qua smaakbeleving. Deze gaat in maart open als wij ons eerste kind verwachten! Heb ik twee dingen om naar uit te kijken! ![]() | |
Soohr | zondag 23 november 2014 @ 20:32 |
Ik had donderdag in Dublin een glaasje Writer's tears. Besteld op basis van de naam. Dat was wel het beste ook gelijk aan het drankje. Beetje zoetig met een vanille smaak. | |
MadMaster | zondag 23 november 2014 @ 20:41 |
He bah, Linkwood, niet te zuipen... ![]() Als iemand deze fles vol tegenkomt, mag/moet je 'm blind kopen en mij daarna per PM informeren: ![]() ![]() |