quote:Op vrijdag 22 augustus 2014 00:00 schreef Ringo het volgende:
Japanse whisky's, is ene van u daar bekend mee? Ik wil iemand een fles Yamazaki Distiller's Reserve cadeau doen.
[ afbeelding ]
quote:Op vrijdag 22 augustus 2014 00:05 schreef CrashO het volgende:
[..]
Ik heb alleen ervaring met de "standaard" yamazaki. Die is wel lekker. Erg zacht, kruidig. Doet me beetje aan kruidenthee met wodka denken(maar dan zonder ranzige wodka smaak)
Carry on!quote:Op vrijdag 22 augustus 2014 09:47 schreef Karstman het volgende:
[..]
Deze speciefieke nog nooit gehad maar een tijd geleden een Japanse proeverij gehad. Over het algemeen zijn Japanse whiskies, zachter en bloemiger dan Schotse. Ik vind het wel lekker maar ik mis af en toe wat pit.
Gefeliciteerd.quote:Op vrijdag 22 augustus 2014 15:04 schreef totalatool het volgende:
Ik niet. Ik ben net 15 dagen geleden vader geworden en ik heb even andere verantwoordelijkheden, haha.
Dat staat inderdaad ter overweging.quote:Op vrijdag 22 augustus 2014 15:05 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Gefeliciteerd.
Volgend jaar dan maar inplannen, eind september dan...
Ja, diverse en ik kan ze zeer aanraden...quote:Op zaterdag 23 augustus 2014 14:25 schreef Daklem het volgende:
Iemand ervaring met Amrut Single Malt Cask Strength?
De single cask versies, hieronder de 3 aan de linkerkant, ook?quote:Op zaterdag 23 augustus 2014 17:03 schreef Boze_Appel het volgende:
Ik vind de Amrutjes altijd heel alcoholisch smaken.
Die ken ik niet, maar voor mij is dat wel het overheersende smaakje bij de Amruts die ik heb geproefd.quote:Op zaterdag 23 augustus 2014 17:08 schreef MadMaster het volgende:
[..]
De single cask versies, hieronder de 3 aan de linkerkant, ook?
[ afbeelding ]
Bij mij is het echt een amrut-ding. In een rijtje pik ik de amrut er zo uit.quote:Op zaterdag 23 augustus 2014 17:30 schreef MadMaster het volgende:
Ik heb de 3 hierboven, de Kadhambam (1e batch) en de Portonova hier staan, allemaal geproefd en een overheersende alcohol-/spiritsmaak haal ik er niet uit. Lang leve de diversiteit qua smaakpapillen...
Toch maar eens een keer proberen dan maar als ik een fles of 2 op heb.quote:Op zaterdag 23 augustus 2014 14:27 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Ja, diverse en ik kan ze zeer aanraden...
Tja, ik tel maar drie whiskies, en allen zijn blends. Ik zou je adviseren om eens een lekkere single malt te kopen.quote:Op maandag 25 augustus 2014 03:27 schreef Aemorion het volgende:
Momenteel in de kast: Chivas Regal 18 , William Lawsons Super Spiced, Jack Daniels Honey, en Black Bull 12, en Sheep Dip.
Behoorlijk standaard, een écht speciale laat nog op zich wachten.
Tips zijn van harte welkom.
Zeker!quote:Op maandag 25 augustus 2014 15:14 schreef Zemmus het volgende:
Niet helemaal ontopic, maar ik heb afgelopen weekend de Emelisse white label ardberg op.
Een russian Imperial Stout van 11% gerijpt op ardbegvaten. Volgens mij zullen whiskeyliefhebbers ook wel echt genieten van dit bier. Rokerig, aards, wat medicinaal, maar ook flink moutig en koffiebitter (want stout).
Wil je wel van ze afhelpen hoorquote:Op maandag 25 augustus 2014 15:17 schreef MadMaster het volgende:
Heb nog een paar van die Emelisse (en ook Brewdog) bieren staan, allemaal gerijpt op whiskyvaten.
Ik ben geen bierliefhebber en zal het door deze bieren ook niet worden...
Ja ik ken ze, maar meestal halen ze het niet bij de white label (oke.. de molen maakt ook erg mooie). Ik vond vooral deze, de ardberg echt heel erg goed, zeker voor whiskeyliefhebbers. De meest heftige tot nu toe, maar goed in balans. Je proeft van alles zonder dat 1 smaak overheerst. Die van het uiltje vond ik nogal weeëig, misschien dat ze wat langer hadden moeten rijpen.quote:Op maandag 25 augustus 2014 15:19 schreef Karstman het volgende:
[..]
Zeker!
Emelisse maakt er meer die op whiskyvaten zijn gelagerd. Maar ook andere brouwers halen dit truukje uit. Bijvoorbeeld De Molen uit Bodegraven of het Haarlemse Uiltje.
beetje rare uitspraak inderdaad.quote:Op zaterdag 23 augustus 2014 20:55 schreef Ringo het volgende:
Degene voor wie ik een fles Japanse single malt wilde kopen, schijnt Japanse whisky niet te zuipen te vinden.
Ik heb sterke twijfels bij zulke uitspraken, maar goed. Het is een fles Auchentoshan Three Wood geworden. Ook dat kan een compleet verkeerde gok zijn. De jarige job mag 'm best ruilen voor de Laphroaig Quarter Cask die met de bestelling meekomt. Ik drink alles.
3 maar? 4 Blends en een (Bourbon) Whiskey-likeur achtige. Ik blijf bij Blend, vind het verreweg het lekkerst. VAT69 wordt de volgende aanwinst, hoor er goede dingen over.quote:Op maandag 25 augustus 2014 09:47 schreef totalatool het volgende:
[..]
Tja, ik tel maar drie whiskies, en allen zijn blends. Ik zou je adviseren om eens een lekkere single malt te kopen.
En daar gaat je geloofwaardigheidquote:Op maandag 25 augustus 2014 23:06 schreef Aemorion het volgende:
VAT69 wordt de volgende aanwinst, hoor er goede dingen over.
De recente wel eens geprobeerd ja, oude is niet meer te koop toch?quote:Op maandag 25 augustus 2014 23:31 schreef gadeweerd het volgende:
Well, ik had (en heb) wat flessen VAT69 uit de jaren 60/70... Opvallend leuk spul... Proef dat eens naast een recente blend VAT69. Voor een tasting wel eens gedaan; je weet niet wat je proeft... Mega verschil.
Chivas Regal 18, Black Bull 12 en Sheep Dip, dus ja, drie. De andere twee zijn geen whisk(e)y, want beiden hebben toevoegingen en zijn minder dan 40% alcohol.quote:Op maandag 25 augustus 2014 23:06 schreef Aemorion het volgende:
[..]
3 maar? 4 Blends en een (Bourbon) Whiskey-likeur achtige. Ik blijf bij Blend, vind het verreweg het lekkerst. VAT69 wordt de volgende aanwinst, hoor er goede dingen over.
Gewoon voor zijn verjaardag 4 samples maken van diverse komaf (bijv 2 x schots, 1 x iers en 1 x japans) en er alleen een nummer opzetten. Laat hem maar eens blind een oordeel vellen.quote:Op zaterdag 23 augustus 2014 20:55 schreef Ringo het volgende:
Degene voor wie ik een fles Japanse single malt wilde kopen, schijnt Japanse whisky niet te zuipen te vinden.
Ik heb sterke twijfels bij zulke uitspraken, maar goed. Het is een fles Auchentoshan Three Wood geworden. Ook dat kan een compleet verkeerde gok zijn. De jarige job mag 'm best ruilen voor de Laphroaig Quarter Cask die met de bestelling meekomt. Ik drink alles.
Als je vrij standaard drankjes hebt is dat appeltje-eitje, maar je kan dat bizar lastig maken. 'Schots' is te divers en bij de Ieren, die normaal alles kapotdistilleren, heb je ook genoeg overlappingen met de Schotten. De Jappen haal je er wel zo uit, als ze hun eigen hout hebben gebruikt.quote:Op woensdag 27 augustus 2014 00:13 schreef pavv het volgende:
[..]
Gewoon voor zijn verjaardag 4 samples maken van diverse komaf (bijv 2 x schots, 1 x iers en 1 x japans) en er alleen een nummer opzetten. Laat hem maar eens blind een oordeel vellen.
Kijken of ie sowieso doorheeft uit welke regio het spul komt.
Yamazaki 18quote:Op maandag 25 augustus 2014 16:28 schreef gianni61 het volgende:
[..]
beetje rare uitspraak inderdaad.
als hij het over de yamasaki 10 heeft wil ik het best met hem eens zijn, maar de nikka black en yoichi 15 die ik heb zijn toch zeker niet verkeerd
Dat Mizunara hout, waar je waarschijnlijk op doelt, wordt niet zo heel veel gebruikt. Het merendeel van de vaten in Japan is ook import van elders...quote:Op woensdag 27 augustus 2014 07:06 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Als je vrij standaard drankjes hebt is dat appeltje-eitje, maar je kan dat bizar lastig maken. 'Schots' is te divers en bij de Ieren, die normaal alles kapotdistilleren, heb je ook genoeg overlappingen met de Schotten. De Jappen haal je er wel zo uit, als ze hun eigen hout hebben gebruikt.
Inderdaad, no way dat dat appeltje-eitje is in het gros van de gevallen.quote:Op woensdag 27 augustus 2014 07:50 schreef MadMaster het volgende:
[...]
Ik ken trouwens zat whisky liefhebbers bij wie zo'n blindproeverij, ongeacht de inhoud, niet zo appeltje-eitje is...
Dat zag ik afgelopen week ook iemand op FB posten...quote:Op vrijdag 29 augustus 2014 15:01 schreef JeMoeder het volgende:
Mijn laatste aanwinst is een Aberlour A'bunadh batch 16, verkregen uit een ruil.
Gisteren zeker in de malt maniacs and friends groep, dan was ik dat. Voeg me maar toe op facebookquote:Op vrijdag 29 augustus 2014 15:04 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Dat zag ik afgelopen week ook iemand op FB posten...
Ik hoor een tripje naar je huisje aankomen.quote:Op vrijdag 29 augustus 2014 15:01 schreef JeMoeder het volgende:
Mijn laatste aanwinst is een Aberlour A'bunadh batch 16, verkregen uit een ruil.
quote:Op zaterdag 30 augustus 2014 05:55 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Ik hoor een tripje naar je huisje aankomen.
Hey je zit op 'mijn' vat Glenglassaugh!quote:Op vrijdag 29 augustus 2014 15:04 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Dat zag ik afgelopen week ook iemand op FB posten...
Leuke tour daar trouwens.quote:Op zaterdag 30 augustus 2014 11:52 schreef JeMoeder het volgende:
Hey je zit op 'mijn' vat Glenglassaugh!
Ik heb vandaag batch 46 gekocht.... in de uitverkoop bij de lokale Gall en Gall die verbouwingsuitverkoop had... zou 'm anders niet gauw gekocht hebben denk ik (heb al een aantal flessen staan, kast raakt volquote:
Enjoy. Ik heb nog nooit A'bunadh gehad,deze blijft ook nog even dicht totdat ik wat andere sherry whiskies op heb, staan er nog 10 open ofzo (zachte sherries).quote:Op zaterdag 30 augustus 2014 19:44 schreef Yngwie het volgende:
[..]
Ik heb vandaag batch 46 gekocht.... in de uitverkoop bij de lokatie Gall en Gall die verbouwingsuitverkoop had... zou 'm anders niet gauw gekocht hebben denk ik (heb al een aantal flessen staan, kast raakt vol) Maar wel benieuwd!
Ik bezoek 'm van tijd tot tijd, ook om de samples er van te testen...quote:Op zaterdag 30 augustus 2014 11:52 schreef JeMoeder het volgende:
[..]
Hey je zit op 'mijn' vat Glenglassaugh!
En hoe is de smaakontwikkeling?quote:Op zondag 31 augustus 2014 19:49 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Ik bezoek 'm van tijd tot tijd, ook om de samples er van te testen...
Wat moet die Cutty Sark kosten? En om welke Port Ellen gaat het precies?quote:Op woensdag 10 september 2014 15:15 schreef totalatool het volgende:
Ik heb ook nog wel wat staan hoor. Wat zoek je, een Cutty Sark, of misschien toch een Port Ellen, Brora of Karuizawa?
LOL, ik voel toch wat troll - natte geit nu.quote:Op woensdag 10 september 2014 15:54 schreef Moass het volgende:
[..]
Wat moet die Cutty Sark kosten? En om welke Port Ellen gaat het precies?
quote:Op woensdag 10 september 2014 16:02 schreef totalatool het volgende:
[..]
LOL, ik voel toch wat troll - natte geit nu.
Natuurlijk weet ik dat deze 2 ver uit elkaar liggen. Neemt niet weg dat ik met mijn verzameling interesse heb in alles voor een aantrekkelijke prijs.quote:Op woensdag 10 september 2014 16:10 schreef totalatool het volgende:
Als je net zoveel interesse hebt in een Cutty Sark als in een Port Ellen, dan vind ik dat op zijn minst... apart.
Laat ik de vraag dan aan jou stellen: wat zoek je?
Neem dan gewoon de black label.quote:Op woensdag 10 september 2014 16:13 schreef YoshiBignose het volgende:
Ben geen fan van JW maar kreeg laatst een Blue Label. Moet zeggen dat die wel lekker is, ook al drink ik altijd single malts. Wat vinden jullie ervan? Overpriced??
Dan heb ik nog wel een Bowmore Feis Ile 2014 voor je, of een Bunnahabhain 18 Feis Ile 2010, of misschien nog wat anders. Details via dm op te vragen.quote:Op woensdag 10 september 2014 16:18 schreef Moass het volgende:
[..]
Natuurlijk weet ik dat deze 2 ver uit elkaar liggen. Neemt niet weg dat ik met mijn verzameling interesse heb in alles voor een aantrekkelijke prijs.
Vandaar mijn vraag.
Inderdaad niet vies maar behoorlijk overpriced. Je betaald voor het naampje hè.quote:Op woensdag 10 september 2014 16:13 schreef YoshiBignose het volgende:
Ben geen fan van JW maar kreeg laatst een Blue Label. Moet zeggen dat die wel lekker is, ook al drink ik altijd single malts. Wat vinden jullie ervan? Overpriced??
Och, dat doe je ook voor diverse singles.quote:Op woensdag 10 september 2014 16:55 schreef Karstman het volgende:
[..]
Inderdaad niet vies maar behoorlijk overpriced. Je betaald voor het naampje hè.
Ik vind zelf de groene de enige fatsoenlijkequote:Op woensdag 10 september 2014 16:21 schreef YoshiBignose het volgende:
Ik vind Red en Black echt niet te zuipen.
Probeer eens een jaren 50/60 versie of de export blend versie op 45,8%.quote:Op woensdag 10 september 2014 16:21 schreef YoshiBignose het volgende:
Ik vind Red en Black echt niet te zuipen.
De export blend is gewoon verkrijgbaar en de oude jongens kom je nog wel eens tegen op whiskyfestivals waar liefhebbers hun eigen collectie per dram verkopen. Via veilingen zijn ze ook nog wel te vinden voor redelijke bedragen...quote:Op zondag 14 september 2014 12:15 schreef YoshiBignose het volgende:
En hoe kom ik daar in godsnaam aan?
Waarschijnlijk kan je voor de prijs die je daar voor betaalt, een veel interessantere whisky kopen.quote:Op zondag 14 september 2014 12:33 schreef MadMaster het volgende:
[..]
De export blend is gewoon verkrijgbaar en de oude jongens kom je nog wel eens tegen op whiskyfestivals waar liefhebbers hun eigen collectie per dram verkopen. Via veilingen zijn ze ook nog wel te vinden voor redelijke bedragen...
Valt mee hoor. Oude Dimples gaan voor een pond of 20-25, ik dacht JW Red ook voor zoiets.quote:Op zondag 14 september 2014 22:19 schreef Daklem het volgende:
[..]
Waarschijnlijk kan je voor de prijs die je daar voor betaalt, een veel interessantere whisky kopen.
Zoiets, ja.Soms iets duurder.quote:Op zondag 14 september 2014 22:59 schreef Karstman het volgende:
[..]
Valt mee hoor. Oude Dimples gaan voor een pond of 20-25, ik dacht JW Red ook voor zoiets.
Wat hebben oude blends te maken met recente single malts?quote:Op maandag 15 september 2014 18:40 schreef SevenWonders het volgende:
Alle so called single malt snobs zouden dit boek eens moeten lezen:
Dat de malts die in de blends gaan/gingen ' vroeger' beter waren dan nu...?quote:Op maandag 15 september 2014 18:47 schreef CrashO het volgende:
[..]
Wat hebben oude blends te maken met recente single malts?
Een "moderne" blend vindt ik in veel gevallen niet te zuipen omdat ik de geur van Rye whisky echt ranzig vindt en ze dat er altijd royaal doorheen gooien. (dat typische lijm aroma).
Er gaat geen rye whisky in blends, maar grain whisky.quote:Op maandag 15 september 2014 18:47 schreef CrashO het volgende:
[..]
Wat hebben oude blends te maken met recente single malts?
Een "moderne" blend vindt ik in veel gevallen niet te zuipen omdat ik de geur van Rye whisky echt ranzig vindt en ze dat er altijd royaal doorheen gooien. (dat typische lijm aroma).
quote:Op donderdag 18 september 2014 23:04 schreef Karstman het volgende:
Oh wacht nu herken ik het, dat is die private stash van die gare portugees... Wat heeft die kerel een voorraad, kasten vol oude macallans, HP's en god mag weten wat nog meer...
Een paar goed bedeelde whiskyfestivals afgaan lijkt me afdoende...quote:Op donderdag 18 september 2014 23:26 schreef Karstman het volgende:
Misschien moeten we met een paar man een busje en een paar bivakmutsen huren en dan even roadtrippen?
Ehm, collectie overgekocht ofzo?quote:Op zaterdag 20 september 2014 11:03 schreef Boze_Appel het volgende:
[ afbeelding ]
Paar BenRiachjes aan mijn collectie toegevoegd.
Nee, gewoon in de loop der jaren aangeschaft.quote:Op zaterdag 20 september 2014 11:15 schreef totalatool het volgende:
[..]
Ehm, collectie overgekocht ofzo?
Ik baal er alleen van dat ik de eerste edititie Solstice niet heb en nog nooit geproefd heb.quote:Op zaterdag 20 september 2014 13:03 schreef JeMoeder het volgende:
Komen we binnenkort even burgemeester maken B_A!
Dat is de 15yo toch?quote:Op zaterdag 20 september 2014 13:07 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Ik baal er alleen van dat ik de eerste edititie Solstice niet heb en nog nooit geproefd heb.
Tomatin Legacy.quote:Op zaterdag 20 september 2014 21:58 schreef superniger het volgende:
Ik heb een vraag.
Wat is een goede beginners whisky om kado te geven aan iemand?
Budget is ongeveer 20 - 30 euro.
20cl flesje Lagavulin 16quote:Op zaterdag 20 september 2014 21:58 schreef superniger het volgende:
Ik heb een vraag.
Wat is een goede beginners whisky om kado te geven aan iemand?
Budget is ongeveer 20 - 30 euro.
Highland Park 12quote:Op zaterdag 20 september 2014 21:58 schreef superniger het volgende:
Ik heb een vraag.
Wat is een goede beginners whisky om kado te geven aan iemand?
Budget is ongeveer 20 - 30 euro.
Nog goedkoper? Vind die al best lekker voor de prijs. Maar de 15yo en 18yo zijn beter. Ook Oban drink ik graag voor rond de 40.quote:Op zondag 21 september 2014 20:24 schreef Boze_Appel het volgende:
Er zijn prima goedkopere lekkere whisky's te krijgen dan de 28 eu die hp 12 moet kosten.
De 15 vind ik marginaal beter. De 18yo is wel een flinke stap complexer qua smaak, maar daar is de prijs dan ook naar.quote:Op zondag 21 september 2014 21:52 schreef YoshiBignose het volgende:
[..]
Nog goedkoper? Vind die al best lekker voor de prijs. Maar de 15yo en 18yo zijn beter. Ook Oban drink ik graag voor rond de 40.
Monkey Shoulder is trouwens ook wel te drinken en die was volgens mij 30 euro bij gall.
Ik heb zelf een oudere Blair Athol (1988 dacht ik - klik even voor mijn whiskyplank op de Japanse tekens in mijn sig) staan van The Ultimate. Beste sherry whisky die ik tot nu toe heb gehad.quote:Op zondag 21 september 2014 22:01 schreef pyroxx het volgende:
Ha, whisky-liefhebbers!
Ik ben nog niet zo bekend in dit topic, maar wel een beginnende liefhebber!
(ho, wacht, correctie, een beginnende drinker maar een vergevorderde liefhebber!)
Heb nu zelf wat flesjes staan waaronder een
Highland 12
Dalwhinnies 15
Fryske Hynder
en een
Talisker 57 north (cask strengt maar oh zo goddelijk zacht).
Ik zat van de week in L&B in Amsterdam (geniale plek) en kreeg daar een tip voor een Blair Athol, 12.
Ik was gelijk groot fan. Zacht, kruidig, zoetrond, authentiek. Een soort toetje voor op de late avond.
Ik denk eraan een flesje aan te schaffen maar misschien is het 't wel waard om een wat oudere Blair Athol te kopen. Iemand hier ervaringen mee?
Hé, niet zo hè! Inmiddels zijn er 5-6 jaar oude op cognac vaten en dat begint serieus ergens op te lijken, ik vind ze goed te drinken. En noem me chauvinistisch maar ook die eerdere bottelingen vond ik, voor een Nederlandse whisky niet eens heel verkeerd.quote:Op dinsdag 23 september 2014 09:05 schreef Boze_Appel het volgende:
Fryske Hynder in je collectie hebben is wel een schaammomentje.
Waarom?quote:Op dinsdag 23 september 2014 09:05 schreef Boze_Appel het volgende:
Fryske Hynder in je collectie hebben is wel een schaammomentje.
Voor een whisky met een beetje oomph: de Benromach 10yo. Zoet, een beetje rokerig, topper onder de standaardbottelingen.quote:Op zaterdag 20 september 2014 21:58 schreef superniger het volgende:
Ik heb een vraag.
Wat is een goede beginners whisky om kado te geven aan iemand?
Budget is ongeveer 20 - 30 euro.
B_A is niet zo'n fan van dit soort Nederlandse productiesquote:
Dat soort mensen heb je in de wijn ook, WIREKUF's noem je die (Wijn Is Rood En Komt Uit Frankrijk)quote:Op dinsdag 23 september 2014 11:43 schreef Karstman het volgende:
[..]
B_A is niet zo'n fan van dit soort Nederlandse producties
+1quote:Op dinsdag 23 september 2014 10:23 schreef XmattX het volgende:
[..]
Voor een whisky met een beetje oomph: de Benromach 10yo. Zoet, een beetje rokerig, topper onder de standaardbottelingen.
JeMoeder heeft een 28 jaar oude grain staan, geen idee meer hoe die heet. Zo donker als sherry en zacht en smaakvol.quote:Op dinsdag 23 september 2014 11:50 schreef Agiath het volgende:
Laatst 40 jaar oude grain whisky gedronken. Ook erg apart. Je proeft nog wel een hint van de goedkope whisky smaakje... Maar toch is het zacht en complex.
Ik ben niet perse tegen Nederlandse producties, alleen de huidige Nederlandse whiskeyproducties zijn gewoon bagger. Komt wel, zoals Karstman zegt, met de jaren, maar nu nog niet.quote:Op dinsdag 23 september 2014 11:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat soort mensen heb je in de wijn ook, WIREKUF's noem je die (Wijn Is Rood En Komt Uit Frankrijk)
Heb je wel eens Millstone geprobeerd? Na 5/6 verschillende bottelingen heb ik het eerst maar eens opgegeven. De Rye en Jenevers van Zuiddam zijn trouwens wel erg goed.quote:Op dinsdag 23 september 2014 11:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat soort mensen heb je in de wijn ook, WIREKUF's noem je die (Wijn Is Rood En Komt Uit Frankrijk)
E150/karamel is gewoon verhitte suiker, dat lijkt me geen onnatuurlijke grondstof.quote:Op woensdag 24 september 2014 19:42 schreef CrashO het volgende:
De score van vandaag, een Bowmore Black Rock (Op Sherry gelegen) en een Bowmore Tempest (Op bourbon vaten)![]()
[ [url=http://www.thespiritsbusiness.com/content/http://www.thespiritsbusi(...)-Rock.jpg]afbeelding[/url] ]
[ afbeelding ]
Ik had trouwens ook nog een klein wtf momentje bij de slijter toen er iemand binnenkwam die alle flessen afging met een vaag trilstokje met balletje aan het eind op "aard straling", want fabrikanten voegden chemicaliën toe en dan werd ze ziek. (hoop homeopathisch gebrabbel).
Nu viel het me op dat alle flessen die "goed" waren, flessen waren waavan ik toevallig weet dat ze E150a (Kleurstof, karamel) vrij zijn (oa Bruichladdich, Balvenie) en de "slechte" flessen allemaal kleurstof hadden (Bowmore, Laphroaigh).![]()
![]()
Alleen haar man die ook mee was. Een fles "negatieve" Laphroaigh 10. Hij kon er wel tegenquote:Op woensdag 24 september 2014 19:47 schreef Karstman het volgende:
En kocht die homeopatische dodo ook iets?
Natuurlijk niet. Een gekkie met een trilstokje is onnatuurlijkerquote:Op woensdag 24 september 2014 19:49 schreef FrankRicard het volgende:
E150/karamel is gewoon verhitte suiker, dat lijkt me geen onnatuurlijke grondstof.
Dan nog verpest het de smaak en is het daardoor inherent niet goed voor whisky. Gelukkig stappen steeds meer distilleries van de E150 af.quote:Op woensdag 24 september 2014 19:49 schreef FrankRicard het volgende:
[..]
E150/karamel is gewoon verhitte suiker, dat lijkt me geen onnatuurlijke grondstof.
Helemaal mee eens. Daarom ben ik steeds meer fan geworden van independent bottlers.quote:Op vrijdag 26 september 2014 09:42 schreef JeMoeder het volgende:
[..]
Dan nog verpest het de smaak en is het daardoor inherent niet goed voor whisky. Gelukkig stappen steeds meer distilleries van de E150 af.
Daar zijn de meningen over verdeeld. Uit experimenten is meerdere keren gebleken dat het niet zo eenvoudig ligt: de smaak verandert wel door toevoeging van E150a, maar of dat positief of negatief wordt ervaren hangt (lijkt het) van de persoonlijke smaak van een proever af.quote:Op vrijdag 26 september 2014 09:42 schreef JeMoeder het volgende:
[..]
Dan nog verpest het de smaak en is het daardoor inherent niet goed voor whisky. Gelukkig stappen steeds meer distilleries van de E150 af.
Misschien had ik het wat anders moeten formuleren: de smaak wijzigt door het toevoegen van E150a, of dat als goed voor de smaak of minder goed voor de smaak wordt ervaren laat ik daarbij in het midden. Het gaat me erom dat je een product fundamenteel veranderd door er rotzooi bij in te gooien.quote:Op vrijdag 26 september 2014 21:23 schreef XmattX het volgende:
[..]
Daar zijn de meningen over verdeeld. Uit experimenten is meerdere keren gebleken dat het niet zo eenvoudig ligt: de smaak verandert wel door toevoeging van E150a, maar of dat positief of negatief wordt ervaren hangt (lijkt het) van de persoonlijke smaak van een proever af.
(Overigens, E150a is heeeel veel verder verhitte suiker dan karamel zoals je dat in de keuken gebruikt. Denk maar koolstof/roet, in die richting.)
Omdat een donkere kleur simpelweg beter verkoopt, dus marketing...quote:Op zondag 28 september 2014 20:56 schreef Ringo het volgende:
E150a is op zich geen rotzooi, maar je kunt je afvragen waarom je het aan je product wil toevoegen. Om bleke whisky een diepere, 'mooiere' kleur te geven? Is dat een marketingbeslissing? Of voeg je het toe om de smaak van de whisky te beïnvloeden? Maar dat doet dan toch afbreuk aan het zuivere proces van destillatie en lagering?
Dat smaakt dan ook nergens naar...quote:Straight American whiskey mag trouwens helemaal geen kleurstof bevatten.
Wat ik dan weer niet snap is waarom bijv Laphroaig het ook doet, aangezien die donker groene flessen gebruiken. Ja, als het in het drinkglas zit zie je het, maar ik neem aan dat de smaak het daar overneemt boven de kleur..quote:Op zondag 28 september 2014 21:04 schreef MadMaster het volgende:
Omdat een donkere kleur simpelweg beter verkoopt, dus marketing...
Vreemd fenomeen is dat toch. Je zou verwachten dat juist het eigen karakter van single malts als verkoopargument geldt.quote:Op zondag 28 september 2014 21:04 schreef MadMaster het volgende:
Omdat een donkere kleur simpelweg beter verkoopt, dus marketing...
Laphroaig en andere OB's doen het om de kleur van de whisky, uiteraard afkomstig van verschillende batches door de jaren heen, zo consistent te houden...quote:Op zondag 28 september 2014 21:17 schreef CrashO het volgende:
[..]
Wat ik dan weer niet snap is waarom bijv Laphroaig het ook doet, aangezien die donker groene flessen gebruiken. Ja, als het in het drinkglas zit zie je het, maar ik neem aan dat de smaak het daar overneemt boven de kleur..
Misschien bij de kenner, die meer op smaak dan kleur let, wel, maar de massa vind een donkere whisky aantrekkelijker dan een lichte versie.quote:Op zondag 28 september 2014 21:18 schreef Ringo het volgende:
[..]
Vreemd fenomeen is dat toch. Je zou verwachten dat juist het eigen karakter van single malts als verkoopargument geldt.
Maar de massa koopt toch ook geen dure malts? Of nuja, relatief weinig.quote:Op zondag 28 september 2014 22:12 schreef MadMaster het volgende:
Misschien bij de kenner, die meer op smaak dan kleur let, wel, maar de massa vind een donkere whisky aantrekkelijker dan een lichte versie.
Single Malt whisky is ook maar een fractie van de whiskymarkt, nog steeds.quote:Op zondag 28 september 2014 22:16 schreef CrashO het volgende:
[..]
Maar de massa koopt toch ook geen dure malts? Of nuja, relatief weinig.
Voorzover ik weet kopen de gemiddelde Henk en Ingrid vooral Red label en Jack. Toch zijn er ook whisky's van ver boven de 50 euro te vinden waar ze ook rotzooien met E150a
Je favoriete whisky bevat E150 én heeft absoluut niet jarenlang aan zee liggen rijpen, waardoor het die fijne zilte smaak zou hebben. En toch koop je het. Hoeveel bewijs wil je hebben dat het allemaal niet zoveel uitmaakt...?quote:Op zondag 28 september 2014 22:24 schreef CrashO het volgende:
Tuurlijk, Laphroaig's zijn dan ook nog steeds (ondanks de E150) mijn favo whisky's. Maar juist daarom vindt ik het zo zonde dat ze de boel bedonderen met E150Een "amateur" zal Laphroaig over het algemeen niet te zuipen vinden en de rest weet best wel dat (nep) kleur e150 is. Dat bedoelde ik meer
Niet aan zee? Wut? Dan hallucineerde ik zeker toen ik er vorig jaar liepquote:Op zondag 28 september 2014 22:30 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Je favoriete whisky bevat E150 én heeft absoluut niet jarenlang aan zee liggen rijpen, waardoor het die fijne zilte smaak zou hebben.
Nee, niet aan zee.quote:Op zondag 28 september 2014 22:33 schreef CrashO het volgende:
[..]
Niet aan zee? Wut? Dan hallucineerde ik zeker toen ik er vorig jaar liepEn kwa uitmaken bedoelde ik meer dat het me weinig boeit dat er e150 inzit. Maar dat ik het gewoon zonde vindt om (extra) zooi toe te voegen aan een prima product.
Heb een collectie aan voedselkleuring, dus eigenlijk gewoon caramel maar dan in andere kleurtjes. Soms is het grappig om een zo helder mogelijke whisky te pakken en daar bijvoorbeeld blauw of paars doorheen te doen en dat voor te schotelen. De geoefende proever zal er niets van vinden, kijkt eerst wat raar, maar gaat toch echt op de neus en smaak af en de minder doorgewinterde drinker zegt al snel bij voorbaat blegh. Het is dat het verboden is, maar anders zou Bruichladdich samen met gekleurde whisky's denk wel een regenboogserie uitbrengen.quote:Op zondag 28 september 2014 21:04 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Omdat een donkere kleur simpelweg beter verkoopt, dus marketing...
Wat natuurlijk bij een ongekleurde sherry of port wel het geval is.quote:Op zondag 28 september 2014 22:12 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Veel mensen denken ook dat donkere whisky langer gerijpt heeft, wat het dan weer aantrekkelijker maakt om een fles aan te schaffen...
Kilchoman heeft zijn eigen warehouse naast de distillery waar alles gerijpt wordt. Andere distilleries hebben soms nog een warehouse bij de distillery of ergens anders op Islay waar wat speciale vaten gelagerd worden.quote:Op zondag 28 september 2014 22:36 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Nee, niet aan zee.
Het merendeel van de op Islay geproduceerde whisky wordt op het vasteland van Schotland gerijpt, ver weg van de zee. Slechts een klein deel ligt daadwerkelijk op Islay...
Lagavulin lijkt me veel te zwaar voor een beginnende drinker van whisk(e)y toch?quote:
Geef dan een Monkey Shoulder.quote:Op maandag 29 september 2014 12:14 schreef Atmosphere82 het volgende:
[..]
Lagavulin lijkt me veel te zwaar voor een beginnende drinker van whisk(e)y toch?![]()
Ik zou dan eerder denken aan bijvoorbeeld Jameson of een blend als Sheep Dip ofzo...
Om maar wat te noemen.
Daarom zeg ik ook: het merendeel van de Islay whisky. Een klein deel wordt maar lokaal opgeslagen.quote:Op maandag 29 september 2014 08:39 schreef JeMoeder het volgende:
[..]
Kilchoman heeft zijn eigen warehouse naast de distillery waar alles gerijpt wordt. Andere distilleries hebben soms nog een warehouse bij de distillery of ergens anders op Islay waar wat speciale vaten gelagerd worden.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |