abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Redactie Frontpage zondag 21 september 2014 @ 10:45:00 #101
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_144746435
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 september 2014 21:58 schreef superniger het volgende:
Ik heb een vraag.
Wat is een goede beginners whisky om kado te geven aan iemand?

Budget is ongeveer 20 - 30 euro.
Highland Park 12
Caol Ila 12
Glendronach 12
Glenfarclas 10 of 12
Ta mère
El Coño
ウイスキー
  zondag 21 september 2014 @ 15:13:09 #102
14389 Daklem
What the deuce?!
pi_144753789
Highland Park 12 is een zeer goede keuze om mee te beginnen. Helaas als je deze hebt gedronken, vallen veel goedkopere whisky's tegen.

An Cnoc 12yr is trouwens ook echt een aanrader! Fijne whisky voor een klein prijsje.
World domination is my middle name.
  † In Memoriam † zondag 21 september 2014 @ 20:24:11 #103
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_144766657
Er zijn prima goedkopere lekkere whisky's te krijgen dan de 28 eu die hp 12 moet kosten.
Carpe Libertatem
pi_144770297
quote:
0s.gif Op zondag 21 september 2014 20:24 schreef Boze_Appel het volgende:
Er zijn prima goedkopere lekkere whisky's te krijgen dan de 28 eu die hp 12 moet kosten.
Nog goedkoper? Vind die al best lekker voor de prijs. Maar de 15yo en 18yo zijn beter. Ook Oban drink ik graag voor rond de 40.

Monkey Shoulder is trouwens ook wel te drinken en die was volgens mij 30 euro bij gall.
Facts don't care about your feelings
  zondag 21 september 2014 @ 22:01:19 #105
87096 pyroxx
Vivat Dionysos
pi_144770837
Ha, whisky-liefhebbers!
Ik ben nog niet zo bekend in dit topic, maar wel een beginnende liefhebber!
(ho, wacht, correctie, een beginnende drinker maar een vergevorderde liefhebber!)

Heb nu zelf wat flesjes staan waaronder een
Highland 12
Dalwhinnies 15
Fryske Hynder
en een
Talisker 57 north (cask strengt maar oh zo goddelijk zacht).

Ik zat van de week in L&B in Amsterdam (geniale plek) en kreeg daar een tip voor een Blair Athol, 12.
Ik was gelijk groot fan. Zacht, kruidig, zoetrond, authentiek. Een soort toetje voor op de late avond.

Ik denk eraan een flesje aan te schaffen maar misschien is het 't wel waard om een wat oudere Blair Athol te kopen. Iemand hier ervaringen mee?
  maandag 22 september 2014 @ 13:39:52 #106
14389 Daklem
What the deuce?!
pi_144786787
quote:
0s.gif Op zondag 21 september 2014 21:52 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

Nog goedkoper? Vind die al best lekker voor de prijs. Maar de 15yo en 18yo zijn beter. Ook Oban drink ik graag voor rond de 40.

Monkey Shoulder is trouwens ook wel te drinken en die was volgens mij 30 euro bij gall.
De 15 vind ik marginaal beter. De 18yo is wel een flinke stap complexer qua smaak, maar daar is de prijs dan ook naar.

Ik heb nu nog redelijk wat normale bottelingen staan. Als mijn collectie iets is uitgedund ga ik eens op zoek naar speciale bottelingen van independent bottlers.
World domination is my middle name.
  Redactie Frontpage dinsdag 23 september 2014 @ 09:00:08 #107
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_144813848
quote:
0s.gif Op zondag 21 september 2014 22:01 schreef pyroxx het volgende:
Ha, whisky-liefhebbers!
Ik ben nog niet zo bekend in dit topic, maar wel een beginnende liefhebber!
(ho, wacht, correctie, een beginnende drinker maar een vergevorderde liefhebber!)

Heb nu zelf wat flesjes staan waaronder een
Highland 12
Dalwhinnies 15
Fryske Hynder
en een
Talisker 57 north (cask strengt maar oh zo goddelijk zacht).

Ik zat van de week in L&B in Amsterdam (geniale plek) en kreeg daar een tip voor een Blair Athol, 12.
Ik was gelijk groot fan. Zacht, kruidig, zoetrond, authentiek. Een soort toetje voor op de late avond.

Ik denk eraan een flesje aan te schaffen maar misschien is het 't wel waard om een wat oudere Blair Athol te kopen. Iemand hier ervaringen mee?
Ik heb zelf een oudere Blair Athol (1988 dacht ik - klik even voor mijn whiskyplank op de Japanse tekens in mijn sig) staan van The Ultimate. Beste sherry whisky die ik tot nu toe heb gehad.
Ta mère
El Coño
ウイスキー
  † In Memoriam † dinsdag 23 september 2014 @ 09:05:32 #108
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_144813940
Fryske Hynder in je collectie hebben is wel een schaammomentje.
Carpe Libertatem
pi_144814601
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 september 2014 09:05 schreef Boze_Appel het volgende:
Fryske Hynder in je collectie hebben is wel een schaammomentje.
Hé, niet zo hè! Inmiddels zijn er 5-6 jaar oude op cognac vaten en dat begint serieus ergens op te lijken, ik vind ze goed te drinken. En noem me chauvinistisch maar ook die eerdere bottelingen vond ik, voor een Nederlandse whisky niet eens heel verkeerd.
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
  dinsdag 23 september 2014 @ 10:13:05 #110
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144815276
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 september 2014 09:05 schreef Boze_Appel het volgende:
Fryske Hynder in je collectie hebben is wel een schaammomentje.
Waarom?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_144815512
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 september 2014 21:58 schreef superniger het volgende:
Ik heb een vraag.
Wat is een goede beginners whisky om kado te geven aan iemand?

Budget is ongeveer 20 - 30 euro.
Voor een whisky met een beetje oomph: de Benromach 10yo. Zoet, een beetje rokerig, topper onder de standaardbottelingen.
DrankVinder - Whisky en Rum Prijsvergelijker
Nerd, Fotograaf, Bassist, Whiskyfan
pi_144817625
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 september 2014 10:13 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waarom?
B_A is niet zo'n fan van dit soort Nederlandse producties :)
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
pi_144817875
Laatst 40 jaar oude grain whisky gedronken. Ook erg apart. Je proeft nog wel een hint van de goedkope whisky smaakje... Maar toch is het zacht en complex.
Buy it, use it, break it, fix it,
Trash it, change it, mail - upgrade it,
Charge it, point it, zoom it, press it,
Snap it, work it, quick - erase it,
  dinsdag 23 september 2014 @ 11:59:26 #114
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144818113
quote:
2s.gif Op dinsdag 23 september 2014 11:43 schreef Karstman het volgende:

[..]

B_A is niet zo'n fan van dit soort Nederlandse producties :)
Dat soort mensen heb je in de wijn ook, WIREKUF's noem je die (Wijn Is Rood En Komt Uit Frankrijk)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_144821424
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 september 2014 10:23 schreef XmattX het volgende:

[..]

Voor een whisky met een beetje oomph: de Benromach 10yo. Zoet, een beetje rokerig, topper onder de standaardbottelingen.
+1
pi_144822288
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 september 2014 11:50 schreef Agiath het volgende:
Laatst 40 jaar oude grain whisky gedronken. Ook erg apart. Je proeft nog wel een hint van de goedkope whisky smaakje... Maar toch is het zacht en complex.
JeMoeder heeft een 28 jaar oude grain staan, geen idee meer hoe die heet. Zo donker als sherry en zacht en smaakvol.
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
  † In Memoriam † woensdag 24 september 2014 @ 15:55:54 #117
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_144857673
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 september 2014 11:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dat soort mensen heb je in de wijn ook, WIREKUF's noem je die (Wijn Is Rood En Komt Uit Frankrijk)
Ik ben niet perse tegen Nederlandse producties, alleen de huidige Nederlandse whiskeyproducties zijn gewoon bagger. Komt wel, zoals Karstman zegt, met de jaren, maar nu nog niet.
Carpe Libertatem
  Redactie Frontpage woensdag 24 september 2014 @ 16:54:45 #118
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_144860421
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 september 2014 11:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dat soort mensen heb je in de wijn ook, WIREKUF's noem je die (Wijn Is Rood En Komt Uit Frankrijk)
Heb je wel eens Millstone geprobeerd? Na 5/6 verschillende bottelingen heb ik het eerst maar eens opgegeven. De Rye en Jenevers van Zuiddam zijn trouwens wel erg goed.
Ta mère
El Coño
ウイスキー
  woensdag 24 september 2014 @ 17:01:11 #119
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_144860711
Ik ben zeker geen liefhebber van alle Millstone expressies, maar er zitten wel degelijk goede versies tussen. Meestal zijn dat wel single cask bottelingen die niet overal verkrijgbaar zijn...
pi_144866888
De score van vandaag, een Bowmore Black Rock (Op Sherry gelegen) en een Bowmore Tempest (Op bourbon vaten) :9




Ik had trouwens ook nog een klein wtf momentje bij de slijter toen er iemand binnenkwam die alle flessen afging met een vaag trilstokje met balletje aan het eind op "aard straling", want fabrikanten voegden chemicaliën toe en dan werd ze ziek. (hoop homeopathisch gebrabbel).

Nu viel het me op dat alle flessen die "goed" waren, flessen waren waavan ik toevallig weet dat ze E150a (Kleurstof, karamel) vrij zijn (oa Bruichladdich, Balvenie) en de "slechte" flessen allemaal kleurstof hadden (Bowmore, Laphroaigh). :o _O- _O-
pi_144867113
En kocht die homeopatische dodo ook iets?
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
pi_144867170
dit topic _O_
Zie!
pi_144867222
quote:
99s.gif Op woensdag 24 september 2014 19:42 schreef CrashO het volgende:
De score van vandaag, een Bowmore Black Rock (Op Sherry gelegen) en een Bowmore Tempest (Op bourbon vaten) :9
[ [url=http://www.thespiritsbusiness.com/content/http://www.thespiritsbusi(...)-Rock.jpg]afbeelding[/url] ]

[ afbeelding ]

Ik had trouwens ook nog een klein wtf momentje bij de slijter toen er iemand binnenkwam die alle flessen afging met een vaag trilstokje met balletje aan het eind op "aard straling", want fabrikanten voegden chemicaliën toe en dan werd ze ziek. (hoop homeopathisch gebrabbel).

Nu viel het me op dat alle flessen die "goed" waren, flessen waren waavan ik toevallig weet dat ze E150a (Kleurstof, karamel) vrij zijn (oa Bruichladdich, Balvenie) en de "slechte" flessen allemaal kleurstof hadden (Bowmore, Laphroaigh). :o _O- _O-
E150/karamel is gewoon verhitte suiker, dat lijkt me geen onnatuurlijke grondstof.
Want ik heb destijds besloten, dat ik de harde weg ontwijk.
Dus blijf ik lopen door de sloten, het liefst in zeven tegelijk.
BZB - Zeven Sloten
pi_144867231
quote:
2s.gif Op woensdag 24 september 2014 19:47 schreef Karstman het volgende:
En kocht die homeopatische dodo ook iets?
Alleen haar man die ook mee was. Een fles "negatieve" Laphroaigh 10. Hij kon er wel tegen :')

quote:
0s.gif Op woensdag 24 september 2014 19:49 schreef FrankRicard het volgende:
E150/karamel is gewoon verhitte suiker, dat lijkt me geen onnatuurlijke grondstof.
Natuurlijk niet. Een gekkie met een trilstokje is onnatuurlijker :P Maar vond de overeenkomst tussen "slechte trilling" en E150a wel komisch. Ik liet het de slijter ook pas weten toen ze weg was, toen voor de zekerheid even wat labels gecheckt en het klopte.

[ Bericht 40% gewijzigd door #ANONIEM op 24-09-2014 19:51:12 ]
  Redactie Frontpage vrijdag 26 september 2014 @ 09:42:02 #125
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_144916895
quote:
0s.gif Op woensdag 24 september 2014 19:49 schreef FrankRicard het volgende:

[..]

E150/karamel is gewoon verhitte suiker, dat lijkt me geen onnatuurlijke grondstof.
Dan nog verpest het de smaak en is het daardoor inherent niet goed voor whisky. Gelukkig stappen steeds meer distilleries van de E150 af.
Ta mère
El Coño
ウイスキー
  vrijdag 26 september 2014 @ 11:21:08 #126
14389 Daklem
What the deuce?!
pi_144919160
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 september 2014 09:42 schreef JeMoeder het volgende:

[..]

Dan nog verpest het de smaak en is het daardoor inherent niet goed voor whisky. Gelukkig stappen steeds meer distilleries van de E150 af.
Helemaal mee eens. Daarom ben ik steeds meer fan geworden van independent bottlers.
World domination is my middle name.
pi_144919388
Ik dronk een weekend of wat terug Zweedse whisky. Die vond ik gek genoeg lekkerder net uit de fles dan wanneer het glas al een tijdje stond, terwijl normaal gesproken dit toch precies andersom is bij mij.

Was wel echt lekker :)
pi_144937584
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 september 2014 09:42 schreef JeMoeder het volgende:

[..]

Dan nog verpest het de smaak en is het daardoor inherent niet goed voor whisky. Gelukkig stappen steeds meer distilleries van de E150 af.
Daar zijn de meningen over verdeeld. Uit experimenten is meerdere keren gebleken dat het niet zo eenvoudig ligt: de smaak verandert wel door toevoeging van E150a, maar of dat positief of negatief wordt ervaren hangt (lijkt het) van de persoonlijke smaak van een proever af.

(Overigens, E150a is heeeel veel verder verhitte suiker dan karamel zoals je dat in de keuken gebruikt. Denk maar koolstof/roet, in die richting.)
DrankVinder - Whisky en Rum Prijsvergelijker
Nerd, Fotograaf, Bassist, Whiskyfan
  zaterdag 27 september 2014 @ 12:25:41 #129
341900 Atmosphere82
The ground had gone sour Louis
pi_144951701
Zondag krijgen jullie mijn lijst te zien folks! ^O^
'Here are the young men, the weight on their shoulders,
Here are the young men, well where have they been?
We knocked on the doors of Hell's darker chamber,
Pushed to the limit, we dragged ourselves in...' ('Decades' van Joy Division)
  Redactie Frontpage zondag 28 september 2014 @ 13:56:58 #130
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_144980423
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 september 2014 21:23 schreef XmattX het volgende:

[..]

Daar zijn de meningen over verdeeld. Uit experimenten is meerdere keren gebleken dat het niet zo eenvoudig ligt: de smaak verandert wel door toevoeging van E150a, maar of dat positief of negatief wordt ervaren hangt (lijkt het) van de persoonlijke smaak van een proever af.

(Overigens, E150a is heeeel veel verder verhitte suiker dan karamel zoals je dat in de keuken gebruikt. Denk maar koolstof/roet, in die richting.)
Misschien had ik het wat anders moeten formuleren: de smaak wijzigt door het toevoegen van E150a, of dat als goed voor de smaak of minder goed voor de smaak wordt ervaren laat ik daarbij in het midden. Het gaat me erom dat je een product fundamenteel veranderd door er rotzooi bij in te gooien.
Ta mère
El Coño
ウイスキー
pi_144993633
Is het nog rotzooi als de smaak er (volgens sommigen) beter van wordt? :)
DrankVinder - Whisky en Rum Prijsvergelijker
Nerd, Fotograaf, Bassist, Whiskyfan
  zondag 28 september 2014 @ 20:56:07 #132
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_144996482
E150a is op zich geen rotzooi, maar je kunt je afvragen waarom je het aan je product wil toevoegen. Om bleke whisky een diepere, 'mooiere' kleur te geven? Is dat een marketingbeslissing? Of voeg je het toe om de smaak van de whisky te beïnvloeden? Maar dat doet dan toch afbreuk aan het zuivere proces van destillatie en lagering?

Straight American whiskey mag trouwens helemaal geen kleurstof bevatten. ^O^
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
  zondag 28 september 2014 @ 21:04:42 #133
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_144996953
quote:
2s.gif Op zondag 28 september 2014 20:56 schreef Ringo het volgende:
E150a is op zich geen rotzooi, maar je kunt je afvragen waarom je het aan je product wil toevoegen. Om bleke whisky een diepere, 'mooiere' kleur te geven? Is dat een marketingbeslissing? Of voeg je het toe om de smaak van de whisky te beïnvloeden? Maar dat doet dan toch afbreuk aan het zuivere proces van destillatie en lagering?
Omdat een donkere kleur simpelweg beter verkoopt, dus marketing...

quote:
Straight American whiskey mag trouwens helemaal geen kleurstof bevatten. ^O^
Dat smaakt dan ook nergens naar... ;)
  zondag 28 september 2014 @ 21:13:57 #134
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_144997416
Ik schenk mijzelve vanavond nog een Wild Turkey Rare Breed in.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_144997589
quote:
1s.gif Op zondag 28 september 2014 21:04 schreef MadMaster het volgende:
Omdat een donkere kleur simpelweg beter verkoopt, dus marketing...
Wat ik dan weer niet snap is waarom bijv Laphroaig het ook doet, aangezien die donker groene flessen gebruiken. Ja, als het in het drinkglas zit zie je het, maar ik neem aan dat de smaak het daar overneemt boven de kleur.. 8)7

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 28-09-2014 21:18:06 ]
  zondag 28 september 2014 @ 21:18:47 #136
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_144997659
quote:
1s.gif Op zondag 28 september 2014 21:04 schreef MadMaster het volgende:

Omdat een donkere kleur simpelweg beter verkoopt, dus marketing...
Vreemd fenomeen is dat toch. Je zou verwachten dat juist het eigen karakter van single malts als verkoopargument geldt.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
  zondag 28 september 2014 @ 22:09:51 #137
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145000429
quote:
99s.gif Op zondag 28 september 2014 21:17 schreef CrashO het volgende:

[..]

Wat ik dan weer niet snap is waarom bijv Laphroaig het ook doet, aangezien die donker groene flessen gebruiken. Ja, als het in het drinkglas zit zie je het, maar ik neem aan dat de smaak het daar overneemt boven de kleur.. 8)7
Laphroaig en andere OB's doen het om de kleur van de whisky, uiteraard afkomstig van verschillende batches door de jaren heen, zo consistent te houden...
  zondag 28 september 2014 @ 22:12:37 #138
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145000602
quote:
2s.gif Op zondag 28 september 2014 21:18 schreef Ringo het volgende:

[..]

Vreemd fenomeen is dat toch. Je zou verwachten dat juist het eigen karakter van single malts als verkoopargument geldt.
Misschien bij de kenner, die meer op smaak dan kleur let, wel, maar de massa vind een donkere whisky aantrekkelijker dan een lichte versie.
Veel mensen denken ook dat donkere whisky langer gerijpt heeft, wat het dan weer aantrekkelijker maakt om een fles aan te schaffen...
pi_145000809
quote:
1s.gif Op zondag 28 september 2014 22:12 schreef MadMaster het volgende:
Misschien bij de kenner, die meer op smaak dan kleur let, wel, maar de massa vind een donkere whisky aantrekkelijker dan een lichte versie.
Maar de massa koopt toch ook geen dure malts? Of nuja, relatief weinig.
Voorzover ik weet kopen de gemiddelde Henk en Ingrid vooral Red label en Jack. Toch zijn er ook whisky's van ver boven de 50 euro te vinden waar ze ook rotzooien met E150a
  zondag 28 september 2014 @ 22:21:56 #140
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145001196
quote:
99s.gif Op zondag 28 september 2014 22:16 schreef CrashO het volgende:

[..]

Maar de massa koopt toch ook geen dure malts? Of nuja, relatief weinig.
Voorzover ik weet kopen de gemiddelde Henk en Ingrid vooral Red label en Jack. Toch zijn er ook whisky's van ver boven de 50 euro te vinden waar ze ook rotzooien met E150a
Single Malt whisky is ook maar een fractie van de whiskymarkt, nog steeds.
Maar dat zijn desondanks nog wel veel flessen Laphroaig, die door velen gekocht worden.
Misschien niet door Henk en Ingrid, maar wel door mensen die gek zijn op geturfde whisky die jarenlang het zilt van de zee tot zich heeft genomen... 8-)
pi_145001380
Tuurlijk, Laphroaig's zijn dan ook nog steeds (ondanks de E150) mijn favo whisky's. Maar juist daarom vindt ik het zo zonde dat ze de boel bedonderen met E150 ;( Een "amateur" zal Laphroaig over het algemeen niet te zuipen vinden en de rest weet best wel dat (nep) kleur e150 is. Dat bedoelde ik meer :P

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 28-09-2014 22:25:09 ]
  zondag 28 september 2014 @ 22:30:31 #142
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145001766
quote:
99s.gif Op zondag 28 september 2014 22:24 schreef CrashO het volgende:
Tuurlijk, Laphroaig's zijn dan ook nog steeds (ondanks de E150) mijn favo whisky's. Maar juist daarom vindt ik het zo zonde dat ze de boel bedonderen met E150 ;( Een "amateur" zal Laphroaig over het algemeen niet te zuipen vinden en de rest weet best wel dat (nep) kleur e150 is. Dat bedoelde ik meer :P
Je favoriete whisky bevat E150 én heeft absoluut niet jarenlang aan zee liggen rijpen, waardoor het die fijne zilte smaak zou hebben. En toch koop je het. Hoeveel bewijs wil je hebben dat het allemaal niet zoveel uitmaakt...? ;)
pi_145001940
quote:
12s.gif Op zondag 28 september 2014 22:30 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Je favoriete whisky bevat E150 én heeft absoluut niet jarenlang aan zee liggen rijpen, waardoor het die fijne zilte smaak zou hebben.
Niet aan zee? Wut? Dan hallucineerde ik zeker toen ik er vorig jaar liep :P En kwa uitmaken bedoelde ik meer dat het me weinig boeit dat er e150 inzit. Maar dat ik het gewoon zonde vindt om (extra) zooi toe te voegen aan een prima product.

[ Bericht 11% gewijzigd door #ANONIEM op 28-09-2014 22:34:46 ]
  zondag 28 september 2014 @ 22:36:31 #144
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145002156
quote:
99s.gif Op zondag 28 september 2014 22:33 schreef CrashO het volgende:

[..]

Niet aan zee? Wut? Dan hallucineerde ik zeker toen ik er vorig jaar liep :P En kwa uitmaken bedoelde ik meer dat het me weinig boeit dat er e150 inzit. Maar dat ik het gewoon zonde vindt om (extra) zooi toe te voegen aan een prima product.
Nee, niet aan zee.
Het merendeel van de op Islay geproduceerde whisky wordt op het vasteland van Schotland gerijpt, ver weg van de zee. Slechts een klein deel ligt daadwerkelijk op Islay...
  † In Memoriam † maandag 29 september 2014 @ 04:48:35 #145
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_145008266
quote:
1s.gif Op zondag 28 september 2014 21:04 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Omdat een donkere kleur simpelweg beter verkoopt, dus marketing...
Heb een collectie aan voedselkleuring, dus eigenlijk gewoon caramel maar dan in andere kleurtjes. Soms is het grappig om een zo helder mogelijke whisky te pakken en daar bijvoorbeeld blauw of paars doorheen te doen en dat voor te schotelen. De geoefende proever zal er niets van vinden, kijkt eerst wat raar, maar gaat toch echt op de neus en smaak af en de minder doorgewinterde drinker zegt al snel bij voorbaat blegh. Het is dat het verboden is, maar anders zou Bruichladdich samen met gekleurde whisky's denk wel een regenboogserie uitbrengen.

De kleur is eigenlijk gewoon iets wat de whisky moet verdienen, donker of juist licht.

Weet jij toevallig of de Nederlandse/Belgische whiskeys ook caramel gebruiken? Hynder, Millstone en Goldys enzo.
Carpe Libertatem
  † In Memoriam † maandag 29 september 2014 @ 04:53:28 #146
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_145008269
quote:
1s.gif Op zondag 28 september 2014 22:12 schreef MadMaster het volgende:

[..]
Veel mensen denken ook dat donkere whisky langer gerijpt heeft, wat het dan weer aantrekkelijker maakt om een fles aan te schaffen...
Wat natuurlijk bij een ongekleurde sherry of port wel het geval is.

Het lijkt trouwens wel of de nieuwere drankjes veel naar ongekleurd gaan om het autentiek te maken en zich te onderscheiden van de blends, maar dat kan ook komen omdat ik steeds specifieker wordt in smaak. :P
Carpe Libertatem
  Redactie Frontpage maandag 29 september 2014 @ 08:39:39 #147
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_145009211
quote:
1s.gif Op zondag 28 september 2014 22:36 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Nee, niet aan zee.
Het merendeel van de op Islay geproduceerde whisky wordt op het vasteland van Schotland gerijpt, ver weg van de zee. Slechts een klein deel ligt daadwerkelijk op Islay...
Kilchoman heeft zijn eigen warehouse naast de distillery waar alles gerijpt wordt. Andere distilleries hebben soms nog een warehouse bij de distillery of ergens anders op Islay waar wat speciale vaten gelagerd worden.
Ta mère
El Coño
ウイスキー
  maandag 29 september 2014 @ 12:14:58 #148
341900 Atmosphere82
The ground had gone sour Louis
pi_145014599
quote:
99s.gif Op zondag 21 september 2014 00:13 schreef CrashO het volgende:

[..]

20cl flesje Lagavulin 16 :9
Lagavulin lijkt me veel te zwaar voor een beginnende drinker van whisk(e)y toch? ;)
Ik zou dan eerder denken aan bijvoorbeeld Jameson of een blend als Sheep Dip ofzo...
Om maar wat te noemen.
'Here are the young men, the weight on their shoulders,
Here are the young men, well where have they been?
We knocked on the doors of Hell's darker chamber,
Pushed to the limit, we dragged ourselves in...' ('Decades' van Joy Division)
pi_145017619
quote:
10s.gif Op maandag 29 september 2014 12:14 schreef Atmosphere82 het volgende:

[..]

Lagavulin lijkt me veel te zwaar voor een beginnende drinker van whisk(e)y toch? ;)
Ik zou dan eerder denken aan bijvoorbeeld Jameson of een blend als Sheep Dip ofzo...
Om maar wat te noemen.
Geef dan een Monkey Shoulder.
  maandag 29 september 2014 @ 14:04:46 #150
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145018117
quote:
0s.gif Op maandag 29 september 2014 08:39 schreef JeMoeder het volgende:

[..]

Kilchoman heeft zijn eigen warehouse naast de distillery waar alles gerijpt wordt. Andere distilleries hebben soms nog een warehouse bij de distillery of ergens anders op Islay waar wat speciale vaten gelagerd worden.
Daarom zeg ik ook: het merendeel van de Islay whisky. Een klein deel wordt maar lokaal opgeslagen.
Met maar een paar warehouses op Islay red je het simpelweg niet om alles wat je produceert aan spirit op te slaan...
  maandag 29 september 2014 @ 14:10:09 #151
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145018272
quote:
7s.gif Op maandag 29 september 2014 04:48 schreef Boze_Appel het volgende:

[..]

Weet jij toevallig of de Nederlandse/Belgische whiskeys ook caramel gebruiken? Hynder, Millstone en Goldys enzo.
Van Zuidam/Millstone weet ik dat er geen kleurstoffen gebruikt worden.
De anderen weet ik niet.

quote:
7s.gif Op maandag 29 september 2014 04:53 schreef Boze_Appel het volgende:

[..]

Wat natuurlijk bij een ongekleurde sherry of port wel het geval is.
Ik had laatst een 22y oude Linkwood van Liquid Sun gekocht, zie hieronder.
Gerijpt op een refill sherry vat , maar de whisky was desondanks behoorlijk licht van kleur.
Luie vaten bestaan dus ook nog, zowel qua kleur als smaak (in dit geval beide)...

  Redactie Frontpage maandag 29 september 2014 @ 14:33:06 #152
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_145019093
quote:
0s.gif Op maandag 29 september 2014 13:49 schreef totalatool het volgende:

[..]

Geef dan een Monkey Shoulder.
Bennachie.
quote:
0s.gif Op maandag 29 september 2014 14:04 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Daarom zeg ik ook: het merendeel van de Islay whisky. Een klein deel wordt maar lokaal opgeslagen.
Met maar een paar warehouses op Islay red je het simpelweg niet om alles wat je produceert aan spirit op te slaan...
Klopt, ik las je bericht niet helemaal goed zie ik...
Ta mère
El Coño
ウイスキー
pi_145020306
quote:
0s.gif Op maandag 29 september 2014 14:33 schreef JeMoeder het volgende:

[..]

Bennachie.

Alsof die voor dat geld te vinden zijn en als ze te vinden zijn wil ik ze kopen :D
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
  Redactie Frontpage maandag 29 september 2014 @ 15:40:41 #154
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_145021529
quote:
2s.gif Op maandag 29 september 2014 15:07 schreef Karstman het volgende:

[..]

Alsof die voor dat geld te vinden zijn en als ze te vinden zijn wil ik ze kopen :D
Dat doe je ook steeds ;)
Ta mère
El Coño
ウイスキー
pi_145089279
Ik ben uitgenodigd voor de rode loper premiere van Nederland Whiskyland, morgen in Utrecht. Ik ben erg benieuwd!
Gaat er toevallig nog iemand van jullie?
pi_145090527
Ikke nie, morgen drink ik bier, veel bier :)
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
  woensdag 1 oktober 2014 @ 17:27:25 #157
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145097381
quote:
0s.gif Op woensdag 1 oktober 2014 13:24 schreef totalatool het volgende:
Ik ben uitgenodigd voor de rode loper premiere van Nederland Whiskyland, morgen in Utrecht. Ik ben erg benieuwd!
Gaat er toevallig nog iemand van jullie?
Nee, ik vind het een gedrocht (ondanks dat er veel bekenden in voor komen) en hoef 'm voorlopig niet te zien.
Ik wacht wel op de torrent die ik ergens kan downloaden... :P
pi_145098358
quote:
1s.gif Op woensdag 1 oktober 2014 17:27 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Nee, ik vind het een gedrocht (ondanks dat er veel bekenden in voor komen) en hoef 'm voorlopig niet te zien.
Ik wacht wel op de torrent die ik ergens kan downloaden... :P
Zo, da's duidelijke taal. Waarom zo'n sterke mening? Je hebt hem nog niet gezien begrijp ik?
  woensdag 1 oktober 2014 @ 19:45:35 #159
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145102394
quote:
0s.gif Op woensdag 1 oktober 2014 17:53 schreef totalatool het volgende:

[..]

Zo, da's duidelijke taal. Waarom zo'n sterke mening? Je hebt hem nog niet gezien begrijp ik?
Officieel heb ik nog niks gezien. Maar van wat ik officieel niet gezien heb werd ik niet vrolijk... ;)
Wat me vooral tegen de borst stuit is de gepretendeerde onafhankelijkheid van de docu, terwijl er een groot aandeel van meneer Kappen met z'n whisky speculaties in zit en hij ook één van de sponsors is.
Daarnaast heb ik al zoveel fouten bij de aankondigingen gehoord, dat ik het niet zo serieus kan nemen.

De titel 'Nederland whiskyland' is vrij pretentieus, terwijl wij hier in NL veel minder into whisky zijn dan bijv. de Duitsers of Belgen, als je het al buiten Schotland wilt zoeken. Maakster Gwen Jansen heeft het over 2,7 miljoen whiskyliefhebbers, een getal dat haar ingefluisterd is door Maxxium, ook sponsor. Van die 2,7 miljoen, als dat aantal al juist is, is slechts er slechts een miniscule fractie echt whisky fanaat.
Daarnaast worden er termen gebruikt als de A-A kerk, terwijl het dus gewoon de der AA kerk is en wordt Maltstock aangeduid als whiskycamping.
Alan McConnochie van Glendronach verteld desgevraagd dat Nederlanders vaak meer weten van whisky dan de Schotten zelf. Leuk antwoord als dat door een Nederlandse gevraagd wordt, maar niet echt serieus te nemen.
Alles bij elkaar lijkt het mij dat je het gewoon niet helemaal begrepen hebt...

Wel leuk is de aanwezigheid van bekenden Dick de Jong, Ewald Lap en Sandor Becker van de Usquebaugh Society, deels rondom de blind tasting competitie eind vorig jaar.

Maar ik ben benieuwd wat jij er van vindt...
pi_145104906
quote:
1s.gif Op woensdag 1 oktober 2014 19:45 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Maar ik ben benieuwd wat jij er van vindt...
Dat zeg ik, ik ben erg benieuwd.
pi_145120577
Ik ben er ook vanmiddag, en neem een notitieblokje mee om een kleine recensie te schrijven. Ik zal hier even een link plaatsen als hij online staat.
DrankVinder - Whisky en Rum Prijsvergelijker
Nerd, Fotograaf, Bassist, Whiskyfan
  donderdag 2 oktober 2014 @ 23:43:56 #162
341900 Atmosphere82
The ground had gone sour Louis
pi_145142994
quote:
0s.gif Op maandag 29 september 2014 13:49 schreef totalatool het volgende:

[..]

Geef dan een Monkey Shoulder.
Is dat lekker? Ik ken die niet...!? :o
'Here are the young men, the weight on their shoulders,
Here are the young men, well where have they been?
We knocked on the doors of Hell's darker chamber,
Pushed to the limit, we dragged ourselves in...' ('Decades' van Joy Division)
  vrijdag 3 oktober 2014 @ 10:12:29 #163
423121 Fretwork
Acte d'éloquence
pi_145148760
Binnenkort een Adelphi tasting bij mijn lokale slijter :).
The world outside is burning with a brand new light but it isn't one that makes me feel warm. Don't go mistaking your house burning down for the dawn - Frank Turner
Stilaan weer op topniveau na jaren als fietsende hamburger
pi_145179072
quote:
0s.gif Op donderdag 2 oktober 2014 23:43 schreef Atmosphere82 het volgende:

[..]

Is dat lekker? Ik ken die niet...!? :o
Ja! Blended malt met prima prijs kwaliteit verhouding. Gelanceerd als de ideale cocktail whisky maar blijk een meer dan uitstekende daily dram.
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
  zaterdag 4 oktober 2014 @ 10:12:05 #165
14389 Daklem
What the deuce?!
pi_145180673
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 oktober 2014 10:12 schreef Fretwork het volgende:
Binnenkort een Adelphi tasting bij mijn lokale slijter :).
:9 mijn favoriete IB!
World domination is my middle name.
  zaterdag 4 oktober 2014 @ 14:21:33 #166
137360 mrPanerai
Bekende Belg!
pi_145185959
Gisteren van een collega flesje "the big smoke" gekregen, Islay blend van 60°, iets wat ikzelf niet direct zou kopen maar soit. Zoals te verwachten doet de overdaad aan alcohol de smaak niet direct een plezier maar al bij al is een fles altijd een fijn kado.

Gaat er eind deze maand iemand naar het whiskyfestival in Antwerpen?
http://blog.whivie.be/#post2713
  zaterdag 4 oktober 2014 @ 20:22:22 #167
168739 Red_85
'echt wel'
pi_145194877
quote:
10s.gif Op woensdag 24 september 2014 19:48 schreef johnson555 het volgende:
dit topic _O_
Samen met speciaalbiertopic inderdaad.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  Redactie Frontpage zaterdag 4 oktober 2014 @ 20:56:19 #168
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_145195933
Net een erg goede deal gemaakt, deze flessen voor ¤110,-
http://www.whiskybase.com/whisky/52927/glenfarclas-1999
http://www.whiskybase.com/whisky/53961/inchgower-2000-awc
http://www.whiskybase.com/whisky/41092/westport-1997-awc

En twee van deze op veiling gekocht afgelopen woensdag:
http://www.whiskybase.com/whisky/9391/caol-ila-1988-gm

Nu weer even een weekje niets kopen :+
Ta mère
El Coño
ウイスキー
pi_145196178
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 oktober 2014 20:56 schreef JeMoeder het volgende:
Net een erg goede deal gemaakt, deze flessen voor ¤110,-
http://www.whiskybase.com/whisky/52927/glenfarclas-1999
http://www.whiskybase.com/whisky/53961/inchgower-2000-awc
http://www.whiskybase.com/whisky/41092/westport-1997-awc

En twee van deze op veiling gekocht afgelopen woensdag:
http://www.whiskybase.com/whisky/9391/caol-ila-1988-gm

Nu weer even een weekje niets kopen :+
Ah heb jij die dingen opgepikt :)
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
  Redactie Frontpage zaterdag 4 oktober 2014 @ 21:08:59 #170
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_145196325
quote:
2s.gif Op zaterdag 4 oktober 2014 21:04 schreef Karstman het volgende:

[..]

Ah heb jij die dingen opgepikt :)
Yes, dezelfde gast waarvan ik die A'bunadh batch 16 heb overgenomen.

Die westport (Glenmorangie met een theelepel Glen Moray) kan me niet zoveel boeien, die Glenfarclas en Inchgower zijn wel zeer veelbelovend :)
Ta mère
El Coño
ウイスキー
  zaterdag 4 oktober 2014 @ 23:38:21 #171
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145201582
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 oktober 2014 14:21 schreef mrPanerai het volgende:

Gaat er eind deze maand iemand naar het whiskyfestival in Antwerpen?
http://blog.whivie.be/#post2713
Nope, wel naar het Lindores Whisky Fest in Oostende, eind november...
  maandag 6 oktober 2014 @ 11:12:51 #172
423121 Fretwork
Acte d'éloquence
pi_145247894
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 oktober 2014 10:12 schreef Daklem het volgende:

[..]

:9 mijn favoriete IB!
Ben er erg benieuwd naar, heb er wel zin in :9~
The world outside is burning with a brand new light but it isn't one that makes me feel warm. Don't go mistaking your house burning down for the dawn - Frank Turner
Stilaan weer op topniveau na jaren als fietsende hamburger
pi_145323934
Als er iemand nog een zeldzaam flesje zoekt....

http://veiling.catawiki.n(...)-cask-1672-70cl-43-3

;)
pi_145326598

Hier is ie met 2 van zijn vriendjes, 172 jaar whisky bij elkaar. Denk wel dat die Glenfarclas het lekkerst is.
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
  woensdag 8 oktober 2014 @ 12:57:02 #175
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145326618
quote:
0s.gif Op woensdag 8 oktober 2014 11:19 schreef Yngwie het volgende:
Als er iemand nog een zeldzaam flesje zoekt....

http://veiling.catawiki.n(...)-cask-1672-70cl-43-3

;)
Het flesje is niet zo zeldzaam, ik weet er minimaal 3 te vinden.
Heb er zelfs mee in mijn hand gestaan (en anderen hier ook)...



Mocht je interesse hebben in de fles of misschien ook Bowmore 50y of de Macallan 62 jaar, dan wil ik je het adres wel geven.
  woensdag 8 oktober 2014 @ 12:57:17 #176
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145326629
quote:
2s.gif Op woensdag 8 oktober 2014 12:56 schreef Karstman het volgende:
[ afbeelding ]
Hier is ie met 2 van zijn vriendjes, 172 jaar whisky bij elkaar. Denk wel dat die Glenfarclas het lekkerst is.
En daar is die andere van hier... _O-
pi_145326648
quote:
0s.gif Op woensdag 8 oktober 2014 12:57 schreef MadMaster het volgende:

[..]

En daar is die andere van hier... _O-
:D
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
pi_145326890
Mwoa, hoewel het me ge-wel-dig lijkt om zo'n fles op een heel speciaal moment te openen en te kunnen proeven vermoed ik dat ie beter als investering gekocht kan worden. Maar duizenden Euro's voor een flesje gaat me persoonlijk toch net iets te ver :+
pi_145347666
Zo, mij hier ook maar even melden als whiskyliefhebber, voorkeur ligt toch behoorlijk bij de islays.
Nu een heerlijke `classic of the islay´ van IB Jack Wieber
  zondag 12 oktober 2014 @ 02:21:15 #180
1124 Mark
Awesome dad from hell
pi_145446704
quote:
0s.gif Op woensdag 8 oktober 2014 12:57 schreef MadMaster het volgende:
Lokquote
We used to hate people - Now we just make fun of them - It's more effective that way
Elk jaar Towel Day!(2)](3)
Dommage arachide-fromage
pi_145446872
quote:
0s.gif Op zondag 12 oktober 2014 02:21 schreef Mark het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
Ligt eraan wat hij drinkt :P Zolang je Schotse whisky maar geen whiskey gaat noemen :P

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 12-10-2014 02:36:53 ]
  zondag 12 oktober 2014 @ 09:25:33 #182
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145448431
quote:
0s.gif Op zondag 12 oktober 2014 02:21 schreef Mark het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Lokquote werkt niet, want die quote optie staat hier niet aan...

Maar hier ben ik dan toch, met platpoten na gisteren ruim 12 uur 'werken' tijdens Whisky en Rum aan Zee in IJmuiden, waar ik de heren van Whisky Import Nederland heb bijgestaan. Wel 3 mini drams gedronken... -O-

Vandaag een proeverij van de Usquebaugh Society, eens kijken of ik dan wel wat meer ga proeven dan gisteren. Ik gok er op van wel...
  zondag 12 oktober 2014 @ 11:52:08 #183
14389 Daklem
What the deuce?!
pi_145450916
quote:
2s.gif Op woensdag 8 oktober 2014 12:56 schreef Karstman het volgende:
[ afbeelding ]
Hier is ie met 2 van zijn vriendjes, 172 jaar whisky bij elkaar. Denk wel dat die Glenfarclas het lekkerst is.
Waarom denk jij dat die Glenfarclas het lekkerst is?
World domination is my middle name.
pi_145451940
quote:
0s.gif Op zondag 12 oktober 2014 11:52 schreef Daklem het volgende:
[..]
Waarom denk jij dat die Glenfarclas het lekkerst is?
Ik ben niet zo kapot van Macallan, on general principle. En ik heb een paar oudere, Glenfarclas geproefd en dat waren hele mooie whiskies. Die Bowmore zal ook geweldig zijn maar ik verwacht meer van de Glenfarclas. Helaas zullen we het nooit weten want ik heb er het geld niet voor over, zelfs niet voor 2cl samples.
"A push and a rush and the land we stand on is ours" - Turrican
Whiskyplankje
  zondag 12 oktober 2014 @ 14:09:59 #185
14389 Daklem
What the deuce?!
pi_145454260
quote:
2s.gif Op zondag 12 oktober 2014 12:37 schreef Karstman het volgende:
[..]
Ik ben niet zo kapot van Macallan, on general principle. En ik heb een paar oudere, Glenfarclas geproefd en dat waren hele mooie whiskies. Die Bowmore zal ook geweldig zijn maar ik verwacht meer van de Glenfarclas. Helaas zullen we het nooit weten want ik heb er het geld niet voor over, zelfs niet voor 2cl samples.
Wat ik heb geproefd van Macallan, vind ik ze wat braaf qua karakter. Goed gebalanceerde whisky, maar voor mij te fruitig en te braaf. Wat betreft Glenfarclas ben ik alleen bekend met de 105. Deze vond ik niet heel bijzonder, naar mijn mening teveel sherry (waarschijnlijk houd ik hier niet zo van). Zo te zien aan de 60yo Glenfarclas zal deze ook wel behoorlijk wat sherry bevatten (alhoewel deze ook bijgekleurd kan zijn). Bowmore is meer mijn ding als ik deze drie naast elkaar zou zetten denk ik. Bowmore heeft net wat meer lef in zich, alhoewel ik de Glenfarclas ook niet zal onderschatten in deze!
World domination is my middle name.
  maandag 13 oktober 2014 @ 09:41:16 #186
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145483462
quote:
0s.gif Op zondag 12 oktober 2014 14:09 schreef Daklem het volgende:

[..]

Wat ik heb geproefd van Macallan, vind ik ze wat braaf qua karakter. Goed gebalanceerde whisky, maar voor mij te fruitig en te braaf. Wat betreft Glenfarclas ben ik alleen bekend met de 105. Deze vond ik niet heel bijzonder, naar mijn mening teveel sherry (waarschijnlijk houd ik hier niet zo van). Zo te zien aan de 60yo Glenfarclas zal deze ook wel behoorlijk wat sherry bevatten (alhoewel deze ook bijgekleurd kan zijn). Bowmore is meer mijn ding als ik deze drie naast elkaar zou zetten denk ik. Bowmore heeft net wat meer lef in zich, alhoewel ik de Glenfarclas ook niet zal onderschatten in deze!
Bowmore vergelijken met Macallan of Glenfarclas is iets met appels en peren.

Ook leuk dat je Macallan omschrijft als fruitig. Ik gok dat je dan nog niet de Macallan hebt geproefd, waarmee ze ooit de bijnaam 'Rolls Royce onder de whisky's' verkregen hebben. Ik moet toegeven dat ze nu niet meer zijn dan een aardige middenklasser, maar gelukkig is er hier en daar nog wel wat oud spul van ze te vinden...

Tenslotte, waarom zou je een 60 jaar oude single cask whisky bijkleuren? Te kort op het vat gelegen voor een mooi kleurtje of om de vorige/volgende batch dezelfde kleur te laten hebben? :D
pi_145483856
Ik vertrek eind oktober voor een kleine twee weken naar Japan ( *O* ). De meeste tijd zullen we doorbrengen in Kyoto. De rest van ons verblijf brengen we vanwege een trouwerij door in Shizuoka. Ja, en twee nachten Tokyo vanwege het vliegen. Uiteraard wil ik van de gelegenheid gebruik maken om wat Japanse whisky te proeven. In elk geval eens wat anders dan wat ik al gewend ben (Nikka From the Barrel, Nikka Pure Malt Black, Nikka All Malt, Hibiki 12/17).
Iemand tips waar ik in Kyoto daarvoor het beste terecht kan?
En hoe is het tegenwoordig met de prijzen van whisky in Japan...is 't de moeite om een paar flesjes mee te nemen? En waar kan ik dan het beste terecht voor het kopen van Japanse whisky?
  maandag 13 oktober 2014 @ 10:30:12 #188
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145484487
quote:
0s.gif Op maandag 13 oktober 2014 09:58 schreef Winski05 het volgende:
Ik vertrek eind oktober voor een kleine twee weken naar Japan ( *O* ). De meeste tijd zullen we doorbrengen in Kyoto. De rest van ons verblijf brengen we vanwege een trouwerij door in Shizuoka. Ja, en twee nachten Tokyo vanwege het vliegen. Uiteraard wil ik van de gelegenheid gebruik maken om wat Japanse whisky te proeven. In elk geval eens wat anders dan wat ik al gewend ben (Nikka From the Barrel, Nikka Pure Malt Black, Nikka All Malt, Hibiki 12/17).
Iemand tips waar ik in Kyoto daarvoor het beste terecht kan?
En hoe is het tegenwoordig met de prijzen van whisky in Japan...is 't de moeite om een paar flesjes mee te nemen? En waar kan ik dan het beste terecht voor het kopen van Japanse whisky?
Kask/K6 in Kyoto kan ik aanbevelen, vele whisky's in 2 bars die boven elkaar gelegen zijn in hetzelfde pand. Boven is meer de alledaagse bar, in de kelder vind je de meer exclusieve bottelingen.
Zie http://www.ksix.jp/

Vanuit Kyoto ben je in een half uur met de trein bij de Yamazaki distilleerderij, die een bezoek meer dan waard is.

Niet standaard Japanse whisky kopen is vrij lastig momenteel, omdat de vraag enorm is en het aanbod relatief klein. In drankwinkels vind je vooral veel bekende Schotse whisky's. Ik ben uiteindelijk geslaagd bij Kinokuniya, schuin tegenover het metrostation Ebisu in Tokyo.

Zie ook deze posts: CUL / [Whisky /Whiskey Topic #38] Winter warmer

Dit Engelstalige boekje is trouwens ook zeer de moeite waard: http://www.bol.com/nl/p/drinking-japan/1001004011062307/

Have fun, Japan is een prachtig land met een heel aparte cultuur...

[ Bericht 1% gewijzigd door MadMaster op 13-10-2014 10:35:39 ]
  Redactie Frontpage maandag 13 oktober 2014 @ 13:34:20 #189
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_145489847
Koop wat Karuizawa, mocht je die tegen een goede prijs tegen komen? Weet niet of dat te doen is.

Maar vooral: enjoy the Japan experience. Ik ben jaloers, lijkt me geweldig eens te bezoeken.
Ta mère
El Coño
ウイスキー
  maandag 13 oktober 2014 @ 13:54:30 #190
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145490488
quote:
0s.gif Op maandag 13 oktober 2014 13:34 schreef JeMoeder het volgende:
Koop wat Karuizawa, mocht je die tegen een goede prijs tegen komen? Weet niet of dat te doen is.
Goed idee, maar behoorlijk kansloos...
  Redactie Frontpage maandag 13 oktober 2014 @ 14:01:13 #191
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_145490723
quote:
1s.gif Op maandag 13 oktober 2014 13:54 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Goed idee, maar behoorlijk kansloos...
Jammer, maar ook wel begrijpelijk, dat spul is behoorlijk schaars.
Ta mère
El Coño
ウイスキー
  maandag 13 oktober 2014 @ 14:13:50 #192
81329 MadMaster
Schots en scheef...
  maandag 13 oktober 2014 @ 14:14:03 #193
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145495238
quote:
1s.gif Op maandag 13 oktober 2014 10:30 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Kask/K6 in Kyoto kan ik aanbevelen, vele whisky's in 2 bars die boven elkaar gelegen zijn in hetzelfde pand. Boven is meer de alledaagse bar, in de kelder vind je de meer exclusieve bottelingen.
Zie http://www.ksix.jp/
Vanuit Kyoto ben je in een half uur met de trein bij de Yamazaki distilleerderij, die een bezoek meer dan waard is.
Niet standaard Japanse whisky kopen is vrij lastig momenteel, omdat de vraag enorm is en het aanbod relatief klein. In drankwinkels vind je vooral veel bekende Schotse whisky's. Ik ben uiteindelijk geslaagd bij Kinokuniya, schuin tegenover het metrostation Ebisu in Tokyo.
Zie ook deze posts: CUL / [Whisky /Whiskey Topic #38] Winter warmer
Dit Engelstalige boekje is trouwens ook zeer de moeite waard: http://www.bol.com/nl/p/drinking-japan/1001004011062307/
Have fun, Japan is een prachtig land met een heel aparte cultuur...
Bedankt voor de info! Yamazaki distilleerderij zat ik inderdaad ook aan te denken, maar ik denk niet dat m'n vriendin daar zin in heeft :P Maar goed, een optie is het zeker. Lijkt me te gek.
En wat betreft het kopen van whisky; stel dat je de wat meer 'standaard' Japanse whisky's wilt kopen. Bijvoorbeeld de Hibiki 17. Is het de moeite om die in Japan aan te schaffen, omdat 'ie dan wellicht goedkoper is? Of maakt dat niets uit als je kijkt naar de (internet-)prijzen hier in Nederland?
Enne, we vliegen vanaf Tokyo Haneda. Is het de moeite om vanaf die luchthaven iets mee te nemen?

quote:
0s.gif Op maandag 13 oktober 2014 13:34 schreef JeMoeder het volgende:
Koop wat Karuizawa, mocht je die tegen een goede prijs tegen komen? Weet niet of dat te doen is.
Maar vooral: enjoy the Japan experience. Ik ben jaloers, lijkt me geweldig eens te bezoeken.
Ja, als ik een Karuizawa tegenkom dan zal ik inderdaad een flesje meenemen. Maar die kans zal wel niet zo groot zijn :P

Enne, bedankt! Ik heb ook enorm veel zin in mijn reis naar Japan. M'n zwager(broer van m'n vriendin) woont er al jaren en gaat trouwen met z'n Japanse vriendin. Dus een mooie gelegenheid om eindelijk eens naar dat land af te reizen. Zo vaak zullen we de reis ook niet gaan maken ben ik bang...
  maandag 13 oktober 2014 @ 16:18:41 #195
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145495733
quote:
0s.gif Op maandag 13 oktober 2014 16:07 schreef Winski05 het volgende:
[..]
Bedankt voor de info! Yamazaki distilleerderij zat ik inderdaad ook aan te denken, maar ik denk niet dat m'n vriendin daar zin in heeft :P Maar goed, een optie is het zeker. Lijkt me te gek.
En wat betreft het kopen van whisky; stel dat je de wat meer 'standaard' Japanse whisky's wilt kopen. Bijvoorbeeld de Hibiki 17. Is het de moeite om die in Japan aan te schaffen, omdat 'ie dan wellicht goedkoper is? Of maakt dat niets uit als je kijkt naar de (internet-)prijzen hier in Nederland?
Enne, we vliegen vanaf Tokyo Haneda. Is het de moeite om vanaf die luchthaven iets mee te nemen?
[..]
Ja, als ik een Karuizawa tegenkom dan zal ik inderdaad een flesje meenemen. Maar die kans zal wel niet zo groot zijn :P
Enne, bedankt! Ik heb ook enorm veel zin in mijn reis naar Japan. M'n zwager(broer van m'n vriendin) woont er al jaren en gaat trouwen met z'n Japanse vriendin. Dus een mooie gelegenheid om eindelijk eens naar dat land af te reizen. Zo vaak zullen we de reis ook niet gaan maken ben ik bang...
Toen ik er 3 jaar geleden was, waren de Japanse standaardbottelingen niet goedkoper.
Maar ik ken de huidige prijzen daar niet, dus ik denk dat je het beste even wat Nederlandse referentieprijzen noteert en die daar ter plekke vergelijkt.

Haneda ken ik ook niet, ik ben teruggevlogen vanaf Narita.
Daar waren wel wat leuke dingen (o.a. Hibiki 21y en Hibiki 30y), maar dat waren flink dure jongens.

Onder het hoofd treinstation van Kyoto zit trouwens een enorm groot winkelcentrum met een groot warenhuis (naam weet ik even niet meer, maar je kan het niet missen). Op de drankafdeling daar hebben ze wel wat leuke Japanse whisky's. Ik kwam er toen diverse Ichiro's (nu Chichibu, voorgeen Hanyu) tegen. Garantie uiteraard tot op de hoek v.q.b. het aanbod nu, maar dat station en het winkelcentrum zijn sowieso een bezienswaardigheid op zich...

Veel plezier, ik zou wel weer terug willen...
  maandag 13 oktober 2014 @ 21:22:13 #196
14389 Daklem
What the deuce?!
pi_145508562
quote:
1s.gif Op maandag 13 oktober 2014 09:41 schreef MadMaster het volgende:
[..]
Bowmore vergelijken met Macallan of Glenfarclas is iets met appels en peren.
Ook leuk dat je Macallan omschrijft als fruitig. Ik gok dat je dan nog niet de Macallan hebt geproefd, waarmee ze ooit de bijnaam 'Rolls Royce onder de whisky's' verkregen hebben. Ik moet toegeven dat ze nu niet meer zijn dan een aardige middenklasser, maar gelukkig is er hier en daar nog wel wat oud spul van ze te vinden...
Tenslotte, waarom zou je een 60 jaar oude single cask whisky bijkleuren? Te kort op het vat gelegen voor een mooi kleurtje of om de vorige/volgende batch dezelfde kleur te laten hebben? :D
Ik vergelijk ook niets, ik geef alleen aan welke mij zou trekken als ik zou mogen kiezen, en geeft ook aan wat meer mijn smaak is. Niet meer, niet minder. Macallan heb ik geproefd, was geloof ik de 12yo. Vond deze niet bijzonder. Kan zijn dat oude bottelingen mij meer bekoren, maar deze heb ik nog niet mogen proeven.

Over het bijkleuren, ik kan mij niet voorstellen dat de 60yo glenfarclas zóo donker uit het vat komt. Het kan natuurlijk zo zijn dat dit wél zo is en dan vind het bijzonder.

Het bijkleuren kan ook een effect hebben op mensen dat ze denken; hoe donkerder de whisky, des te meer bijzonder deze moet zijn. Dat is in ieder geval een vaak gehoord argument.
World domination is my middle name.
  dinsdag 14 oktober 2014 @ 15:12:12 #197
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145532197
quote:
0s.gif Op maandag 13 oktober 2014 21:22 schreef Daklem het volgende:
[..]
Ik vergelijk ook niets, ik geef alleen aan welke mij zou trekken als ik zou mogen kiezen, en geeft ook aan wat meer mijn smaak is.
Ik geloof sowieso niet dat deze oude bottelingen te vergelijken zijn met datgene wat we vandaag de dag kunnen aanschaffen.
Het distilleer proces was destijds totaal anders en diverse Islay whisky's waren niet rokerig.
De lekkerste Laphroaig's, naar mijn mening, hebben nauwelijks een rook/turf geur/smaak.

quote:
Niet meer, niet minder. Macallan heb ik geproefd, was geloof ik de 12yo. Vond deze niet bijzonder. Kan zijn dat oude bottelingen mij meer bekoren, maar deze heb ik nog niet mogen proeven.
Mocht je een festival bezoeken met een verzamelaar die z'n flessen open heeft staan, absoluut eens proberen...

quote:
Over het bijkleuren, ik kan mij niet voorstellen dat de 60yo glenfarclas zóo donker uit het vat komt. Het kan natuurlijk zo zijn dat dit wél zo is en dan vind het bijzonder.
60 Jaar first fill sherryvat geeft een aardig kleurtje af, vele jaren minder al...

quote:
Het bijkleuren kan ook een effect hebben op mensen dat ze denken; hoe donkerder de whisky, des te meer bijzonder deze moet zijn. Dat is in ieder geval een vaak gehoord argument.
Dat klopt op zich wel, maar de mensen die 26.000 Euro neerleggen voor deze fles boeit de kleur niet zo... :P
  donderdag 16 oktober 2014 @ 20:18:09 #198
137360 mrPanerai
Bekende Belg!
pi_145614335
Leuke bar hier in het hotel, wel een beetje een Johnny Walker Fetish




Voor de rest enkel Jack Daniels en Glenmorangie.
pi_145620538
Proef-flesjes leeg, tijd voor een grote-jongen :D

Robert Moog died for our synths
pi_145655909
Vraagje: toen ik net mijn fles Talisker 10 van de plank haalde bleek er tot mijn verbazing flink wat droesem (als bij rode wijn) in de fles te drijven. Ik dacht eerst dat het misschien de kurk was die was gaan brokkelen, maar die was nog geheel intact. Fles was nog voor 1/8e vol en is ongeveer 2 jaar oud. Weet iemand hoe dit kan?

Overigens de fles maar even laten staan en als alternatief de Distillers Edition gepakt :9
Bij de korporaal komt men met persoonlijke ideeën. Met de ideeën van de korporaal gaat men weg.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')