abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 26 september 2014 @ 11:21:08 #126
14389 Daklem
What the deuce?!
pi_144919160
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 september 2014 09:42 schreef JeMoeder het volgende:

[..]

Dan nog verpest het de smaak en is het daardoor inherent niet goed voor whisky. Gelukkig stappen steeds meer distilleries van de E150 af.
Helemaal mee eens. Daarom ben ik steeds meer fan geworden van independent bottlers.
World domination is my middle name.
pi_144919388
Ik dronk een weekend of wat terug Zweedse whisky. Die vond ik gek genoeg lekkerder net uit de fles dan wanneer het glas al een tijdje stond, terwijl normaal gesproken dit toch precies andersom is bij mij.

Was wel echt lekker :)
pi_144937584
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 september 2014 09:42 schreef JeMoeder het volgende:

[..]

Dan nog verpest het de smaak en is het daardoor inherent niet goed voor whisky. Gelukkig stappen steeds meer distilleries van de E150 af.
Daar zijn de meningen over verdeeld. Uit experimenten is meerdere keren gebleken dat het niet zo eenvoudig ligt: de smaak verandert wel door toevoeging van E150a, maar of dat positief of negatief wordt ervaren hangt (lijkt het) van de persoonlijke smaak van een proever af.

(Overigens, E150a is heeeel veel verder verhitte suiker dan karamel zoals je dat in de keuken gebruikt. Denk maar koolstof/roet, in die richting.)
DrankVinder - Whisky en Rum Prijsvergelijker
Nerd, Fotograaf, Bassist, Whiskyfan
  zaterdag 27 september 2014 @ 12:25:41 #129
341900 Atmosphere82
The ground had gone sour Louis
pi_144951701
Zondag krijgen jullie mijn lijst te zien folks! ^O^
'Here are the young men, the weight on their shoulders,
Here are the young men, well where have they been?
We knocked on the doors of Hell's darker chamber,
Pushed to the limit, we dragged ourselves in...' ('Decades' van Joy Division)
  Redactie Frontpage zondag 28 september 2014 @ 13:56:58 #130
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_144980423
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 september 2014 21:23 schreef XmattX het volgende:

[..]

Daar zijn de meningen over verdeeld. Uit experimenten is meerdere keren gebleken dat het niet zo eenvoudig ligt: de smaak verandert wel door toevoeging van E150a, maar of dat positief of negatief wordt ervaren hangt (lijkt het) van de persoonlijke smaak van een proever af.

(Overigens, E150a is heeeel veel verder verhitte suiker dan karamel zoals je dat in de keuken gebruikt. Denk maar koolstof/roet, in die richting.)
Misschien had ik het wat anders moeten formuleren: de smaak wijzigt door het toevoegen van E150a, of dat als goed voor de smaak of minder goed voor de smaak wordt ervaren laat ik daarbij in het midden. Het gaat me erom dat je een product fundamenteel veranderd door er rotzooi bij in te gooien.
Ta mère
El Coño
ウイスキー
pi_144993633
Is het nog rotzooi als de smaak er (volgens sommigen) beter van wordt? :)
DrankVinder - Whisky en Rum Prijsvergelijker
Nerd, Fotograaf, Bassist, Whiskyfan
  zondag 28 september 2014 @ 20:56:07 #132
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_144996482
E150a is op zich geen rotzooi, maar je kunt je afvragen waarom je het aan je product wil toevoegen. Om bleke whisky een diepere, 'mooiere' kleur te geven? Is dat een marketingbeslissing? Of voeg je het toe om de smaak van de whisky te beïnvloeden? Maar dat doet dan toch afbreuk aan het zuivere proces van destillatie en lagering?

Straight American whiskey mag trouwens helemaal geen kleurstof bevatten. ^O^
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
  zondag 28 september 2014 @ 21:04:42 #133
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_144996953
quote:
2s.gif Op zondag 28 september 2014 20:56 schreef Ringo het volgende:
E150a is op zich geen rotzooi, maar je kunt je afvragen waarom je het aan je product wil toevoegen. Om bleke whisky een diepere, 'mooiere' kleur te geven? Is dat een marketingbeslissing? Of voeg je het toe om de smaak van de whisky te beïnvloeden? Maar dat doet dan toch afbreuk aan het zuivere proces van destillatie en lagering?
Omdat een donkere kleur simpelweg beter verkoopt, dus marketing...

quote:
Straight American whiskey mag trouwens helemaal geen kleurstof bevatten. ^O^
Dat smaakt dan ook nergens naar... ;)
  zondag 28 september 2014 @ 21:13:57 #134
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_144997416
Ik schenk mijzelve vanavond nog een Wild Turkey Rare Breed in.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_144997589
quote:
1s.gif Op zondag 28 september 2014 21:04 schreef MadMaster het volgende:
Omdat een donkere kleur simpelweg beter verkoopt, dus marketing...
Wat ik dan weer niet snap is waarom bijv Laphroaig het ook doet, aangezien die donker groene flessen gebruiken. Ja, als het in het drinkglas zit zie je het, maar ik neem aan dat de smaak het daar overneemt boven de kleur.. 8)7

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 28-09-2014 21:18:06 ]
  zondag 28 september 2014 @ 21:18:47 #136
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_144997659
quote:
1s.gif Op zondag 28 september 2014 21:04 schreef MadMaster het volgende:

Omdat een donkere kleur simpelweg beter verkoopt, dus marketing...
Vreemd fenomeen is dat toch. Je zou verwachten dat juist het eigen karakter van single malts als verkoopargument geldt.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
  zondag 28 september 2014 @ 22:09:51 #137
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145000429
quote:
99s.gif Op zondag 28 september 2014 21:17 schreef CrashO het volgende:

[..]

Wat ik dan weer niet snap is waarom bijv Laphroaig het ook doet, aangezien die donker groene flessen gebruiken. Ja, als het in het drinkglas zit zie je het, maar ik neem aan dat de smaak het daar overneemt boven de kleur.. 8)7
Laphroaig en andere OB's doen het om de kleur van de whisky, uiteraard afkomstig van verschillende batches door de jaren heen, zo consistent te houden...
  zondag 28 september 2014 @ 22:12:37 #138
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145000602
quote:
2s.gif Op zondag 28 september 2014 21:18 schreef Ringo het volgende:

[..]

Vreemd fenomeen is dat toch. Je zou verwachten dat juist het eigen karakter van single malts als verkoopargument geldt.
Misschien bij de kenner, die meer op smaak dan kleur let, wel, maar de massa vind een donkere whisky aantrekkelijker dan een lichte versie.
Veel mensen denken ook dat donkere whisky langer gerijpt heeft, wat het dan weer aantrekkelijker maakt om een fles aan te schaffen...
pi_145000809
quote:
1s.gif Op zondag 28 september 2014 22:12 schreef MadMaster het volgende:
Misschien bij de kenner, die meer op smaak dan kleur let, wel, maar de massa vind een donkere whisky aantrekkelijker dan een lichte versie.
Maar de massa koopt toch ook geen dure malts? Of nuja, relatief weinig.
Voorzover ik weet kopen de gemiddelde Henk en Ingrid vooral Red label en Jack. Toch zijn er ook whisky's van ver boven de 50 euro te vinden waar ze ook rotzooien met E150a
  zondag 28 september 2014 @ 22:21:56 #140
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145001196
quote:
99s.gif Op zondag 28 september 2014 22:16 schreef CrashO het volgende:

[..]

Maar de massa koopt toch ook geen dure malts? Of nuja, relatief weinig.
Voorzover ik weet kopen de gemiddelde Henk en Ingrid vooral Red label en Jack. Toch zijn er ook whisky's van ver boven de 50 euro te vinden waar ze ook rotzooien met E150a
Single Malt whisky is ook maar een fractie van de whiskymarkt, nog steeds.
Maar dat zijn desondanks nog wel veel flessen Laphroaig, die door velen gekocht worden.
Misschien niet door Henk en Ingrid, maar wel door mensen die gek zijn op geturfde whisky die jarenlang het zilt van de zee tot zich heeft genomen... 8-)
pi_145001380
Tuurlijk, Laphroaig's zijn dan ook nog steeds (ondanks de E150) mijn favo whisky's. Maar juist daarom vindt ik het zo zonde dat ze de boel bedonderen met E150 ;( Een "amateur" zal Laphroaig over het algemeen niet te zuipen vinden en de rest weet best wel dat (nep) kleur e150 is. Dat bedoelde ik meer :P

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 28-09-2014 22:25:09 ]
  zondag 28 september 2014 @ 22:30:31 #142
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145001766
quote:
99s.gif Op zondag 28 september 2014 22:24 schreef CrashO het volgende:
Tuurlijk, Laphroaig's zijn dan ook nog steeds (ondanks de E150) mijn favo whisky's. Maar juist daarom vindt ik het zo zonde dat ze de boel bedonderen met E150 ;( Een "amateur" zal Laphroaig over het algemeen niet te zuipen vinden en de rest weet best wel dat (nep) kleur e150 is. Dat bedoelde ik meer :P
Je favoriete whisky bevat E150 én heeft absoluut niet jarenlang aan zee liggen rijpen, waardoor het die fijne zilte smaak zou hebben. En toch koop je het. Hoeveel bewijs wil je hebben dat het allemaal niet zoveel uitmaakt...? ;)
pi_145001940
quote:
12s.gif Op zondag 28 september 2014 22:30 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Je favoriete whisky bevat E150 én heeft absoluut niet jarenlang aan zee liggen rijpen, waardoor het die fijne zilte smaak zou hebben.
Niet aan zee? Wut? Dan hallucineerde ik zeker toen ik er vorig jaar liep :P En kwa uitmaken bedoelde ik meer dat het me weinig boeit dat er e150 inzit. Maar dat ik het gewoon zonde vindt om (extra) zooi toe te voegen aan een prima product.

[ Bericht 11% gewijzigd door #ANONIEM op 28-09-2014 22:34:46 ]
  zondag 28 september 2014 @ 22:36:31 #144
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145002156
quote:
99s.gif Op zondag 28 september 2014 22:33 schreef CrashO het volgende:

[..]

Niet aan zee? Wut? Dan hallucineerde ik zeker toen ik er vorig jaar liep :P En kwa uitmaken bedoelde ik meer dat het me weinig boeit dat er e150 inzit. Maar dat ik het gewoon zonde vindt om (extra) zooi toe te voegen aan een prima product.
Nee, niet aan zee.
Het merendeel van de op Islay geproduceerde whisky wordt op het vasteland van Schotland gerijpt, ver weg van de zee. Slechts een klein deel ligt daadwerkelijk op Islay...
  † In Memoriam † maandag 29 september 2014 @ 04:48:35 #145
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_145008266
quote:
1s.gif Op zondag 28 september 2014 21:04 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Omdat een donkere kleur simpelweg beter verkoopt, dus marketing...
Heb een collectie aan voedselkleuring, dus eigenlijk gewoon caramel maar dan in andere kleurtjes. Soms is het grappig om een zo helder mogelijke whisky te pakken en daar bijvoorbeeld blauw of paars doorheen te doen en dat voor te schotelen. De geoefende proever zal er niets van vinden, kijkt eerst wat raar, maar gaat toch echt op de neus en smaak af en de minder doorgewinterde drinker zegt al snel bij voorbaat blegh. Het is dat het verboden is, maar anders zou Bruichladdich samen met gekleurde whisky's denk wel een regenboogserie uitbrengen.

De kleur is eigenlijk gewoon iets wat de whisky moet verdienen, donker of juist licht.

Weet jij toevallig of de Nederlandse/Belgische whiskeys ook caramel gebruiken? Hynder, Millstone en Goldys enzo.
Carpe Libertatem
  † In Memoriam † maandag 29 september 2014 @ 04:53:28 #146
159335 Boze_Appel
Vrij Fruit
pi_145008269
quote:
1s.gif Op zondag 28 september 2014 22:12 schreef MadMaster het volgende:

[..]
Veel mensen denken ook dat donkere whisky langer gerijpt heeft, wat het dan weer aantrekkelijker maakt om een fles aan te schaffen...
Wat natuurlijk bij een ongekleurde sherry of port wel het geval is.

Het lijkt trouwens wel of de nieuwere drankjes veel naar ongekleurd gaan om het autentiek te maken en zich te onderscheiden van de blends, maar dat kan ook komen omdat ik steeds specifieker wordt in smaak. :P
Carpe Libertatem
  Redactie Frontpage maandag 29 september 2014 @ 08:39:39 #147
21273 JeMoeder
MijnMoeder
pi_145009211
quote:
1s.gif Op zondag 28 september 2014 22:36 schreef MadMaster het volgende:

[..]

Nee, niet aan zee.
Het merendeel van de op Islay geproduceerde whisky wordt op het vasteland van Schotland gerijpt, ver weg van de zee. Slechts een klein deel ligt daadwerkelijk op Islay...
Kilchoman heeft zijn eigen warehouse naast de distillery waar alles gerijpt wordt. Andere distilleries hebben soms nog een warehouse bij de distillery of ergens anders op Islay waar wat speciale vaten gelagerd worden.
Ta mère
El Coño
ウイスキー
  maandag 29 september 2014 @ 12:14:58 #148
341900 Atmosphere82
The ground had gone sour Louis
pi_145014599
quote:
99s.gif Op zondag 21 september 2014 00:13 schreef CrashO het volgende:

[..]

20cl flesje Lagavulin 16 :9
Lagavulin lijkt me veel te zwaar voor een beginnende drinker van whisk(e)y toch? ;)
Ik zou dan eerder denken aan bijvoorbeeld Jameson of een blend als Sheep Dip ofzo...
Om maar wat te noemen.
'Here are the young men, the weight on their shoulders,
Here are the young men, well where have they been?
We knocked on the doors of Hell's darker chamber,
Pushed to the limit, we dragged ourselves in...' ('Decades' van Joy Division)
pi_145017619
quote:
10s.gif Op maandag 29 september 2014 12:14 schreef Atmosphere82 het volgende:

[..]

Lagavulin lijkt me veel te zwaar voor een beginnende drinker van whisk(e)y toch? ;)
Ik zou dan eerder denken aan bijvoorbeeld Jameson of een blend als Sheep Dip ofzo...
Om maar wat te noemen.
Geef dan een Monkey Shoulder.
  maandag 29 september 2014 @ 14:04:46 #150
81329 MadMaster
Schots en scheef...
pi_145018117
quote:
0s.gif Op maandag 29 september 2014 08:39 schreef JeMoeder het volgende:

[..]

Kilchoman heeft zijn eigen warehouse naast de distillery waar alles gerijpt wordt. Andere distilleries hebben soms nog een warehouse bij de distillery of ergens anders op Islay waar wat speciale vaten gelagerd worden.
Daarom zeg ik ook: het merendeel van de Islay whisky. Een klein deel wordt maar lokaal opgeslagen.
Met maar een paar warehouses op Islay red je het simpelweg niet om alles wat je produceert aan spirit op te slaan...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')