Gewoon je eigen zaad eten. Veel goedkoper.quote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:20 schreef Sapstengel het volgende:
Zijn ook allemaal van die hippe, verantwoorde mensen die dat dan nemenwaarom kokosolie, olijfolie smaakt veel beter. En waarom zaden eten, je bent toch geen vogel?
Vet eten is niet slecht.quote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:28 schreef ZarB het volgende:
Gezond leven bereik je trouwens eerder door een heleboel dingen te laten (overmatig suiker, vet, junkfood, alcohol) dan een heleboel dure dingen te nemen (zoals die superfoods). Eigenlijk kun je gewoon extreem besparen als je gezond wilt leven
Mensen denken vaak dat alles wat vet slecht is. Ja hoor eet nog maar die gezonde pasta met niks anders dan koolhydraten.quote:
Koolhydraten kan ook in t rijtje van overmatig. Maar waar het op neer komt: als je gewoon niet te veel (ongezonde meuk) vreet (en dus niet veel geld hoeft uit te geven) leef je prima gezond.quote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:37 schreef Krabs2.0 het volgende:
[..]
Mensen denken vaak dat alles wat vet slecht is. Ja hoor eet nog maar die gezonde pasta met niks anders dan koolhydraten.
En voel je je beter als ervoor?quote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:43 schreef ikbenrond het volgende:
Leuk stukje. Al die dingen hebben wij hier in huis
Mensen denken: vet in je eten = vet op je lichaam.quote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:37 schreef Krabs2.0 het volgende:
[..]
Mensen denken vaak dat alles wat vet slecht is. Ja hoor eet nog maar die gezonde pasta met niks anders dan koolhydraten.
Nope. Merk er geen zak van. Misschien dat het voor een aantal mensen het placebo effect heeft ofzo.quote:
En dan? Dan leef je gezonder of zo?quote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:41 schreef Groby het volgende:
noten en dergelijke zitten gewoon vol met eiwitten, dikzakken
Meer het gevoel dat ze verantwoordelijk bezig zijn.. Helemaal goed en hip manquote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:47 schreef ikbenrond het volgende:
[..]
Nope. Merk er geen zak van. Misschien dat het voor een aantal mensen het placebo effect heeft ofzo.
Valt reuze mee hoor. Bij een toko bij mij in de buurt kost een pot ¤ 3,50, ik doe er best lang mee en erg fijn om mee te bakken.quote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:17 schreef Sunshine1982 het volgende:
Ik viel haast om toen ik zag wat die kokosolie enzo moet kostenMensen zijn domme kuddedieren, dat wordt met dat superfoodgedoe maar eens bewezen. Mensen zijn ook boven de 100 geworden zonder.
Gewoon elke dag een appeltje en wat groente
Volgens mij is het idd helemaal niet zo duur als ts beweert.quote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:50 schreef controlaltdelete het volgende:
[..]
Valt reuze mee hoor. Bij een toko bij mij in de buurt kost een pot ¤ 3,50, ik doe er best lang mee en erg fijn om mee te bakken.
Een teveel aan eiwitten verbrand je, een teveel aan vitaminen pis je uit.quote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:38 schreef haan33 het volgende:
Of mensen die zoveel mogelijk eiwit binnen willen krijgen en niet weten dat je teveel eiwit gewoon uitplast
Terwijl dat juist vol zit met verzadigd vetquote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:13 schreef fucksuperfood het volgende:
Kook je NOG STEEDS met zonnebloemolie? Dat had je allang moeten vervangen door kokosolie!
En dan scheurbuik krijgenquote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:59 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:
Ik gebruik ook geen suiker, gebruik kokosvet bij het bakken en eet alleen maar speltbrood.
Dat niet doen
Ts is een pauper die geen geld heeft voor het kopen van superfoods.quote:
Ik zie hier de logica niet van in.quote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:42 schreef Thornado het volgende:
Gewoon lekker naar de McD.
Dood gaan wij allemaal, maar laten wij er dan maar een beetje van het leven genieten.
AH dank. Slotjequote:Op zaterdag 17 mei 2014 12:32 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
[..]
Ts is een pauper die geen geld heeft voor het kopen van superfoods.
Hipsters.quote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:13 schreef fucksuperfood het volgende:
Gezond eten, mijn reet!
Avocado’s, chia zaden, spinazie, walnoten en lijnzaad. Vijf ingrediënten die tegenwoordig in je smoothie MOETEN zitten. Heb je niet eens een blender in huis? Dan hoor je er helemaal niet bij. Gebruik je suikerklontjes? Dat kan niet meer! Een vervangende zoetstof is het hippe suiker anno 2014. Kook je NOG STEEDS met zonnebloemolie? Dat had je allang moeten vervangen door kokosolie! Want dat bevat middellange keten vetzuren. En dan heb je nog de term superfoods. Eén die je geregeld om de oren vliegt. Als je dit eet, ben je op en top gezond en kan je niks meer gebeuren. Ze bevatten namelijk een enorme concentratie aan antioxidanten, aminozuren, vitaminen, en mineralen.
Oké, op en top gezond en er kan mij niks meer gebeuren. Dat klinkt verleidelijk. En dat allemaal met het verantwoord veranderen van je voedsel. Laat ik beginnen met olie. Er moet elke dag gekookt worden dus als ik dat ga doen met kokosolie ben ik al een heel eind op de goede weg. Op het fietsje naar de gezondheidswinkel dan maar. Aangekomen bij het schap krijg ik de schrik van mijn leven! Tussen de ¤10 en ¤20,-??? Dat is voor een student een kleine week boodschappen! Laat maar zitten hoor. Vol goede moed naar het schap van de walnoten en chiazaden. Mijn hemel, ook van die belachelijk dure prijzen. Ik houd het voor gezien en besluit het voorlopig maar te houden bij de knorpakken, zonnebloemolie en bruin brood.
Dit is een situatie die menig student waarschijnlijk al meegemaakt heeft. Het klinkt allemaal mooi. Want wie wil er nou niet op en top gezond leven en verantwoord bezig zijn met zijn of haar voeding. Zo jammer dat je dan een klap in je gezicht krijgt door het zien van die hoge prijzen.
De overheid bezuinigt als een gek op de gezondheidszorg, maakt het eigen risico elk jaar weer duurder en schreeuwt van de daken dat we goed voor onszelf moeten zorgen. Daarentegen zijn de prijzen voor zo’n gezond leven abnormaal duur. Dat is toch een paradox? Of ligt dat aan mij? Hebben ze wel echt het beste met ons voor? Of is dit gewoon de zoveelste manier van leven die vroeg of laat achterhaald wordt?
Het internet staat niet alleen vol met artikelen waarin gepleit wordt voor super duur superfood, maar ook met tegenstrijdige berichten. Economieverslaggever Jeroen Schutijser plaatste een paar weken geleden een artikel waarin hij vermeldde dat er vaak geen wetenschappelijk bewijs is van de werking van superfood. Het is gewoon een claim die economische groei bevordert. Heel slim, aangezien iedereen gezonder wil leven en alles aangrijpt en gelooft wat er op hun bordje wordt voorgeschoteld. Het voedingscentrum stelt zelfs dat een overschot aan superfood gevaarlijk kan zijn, omdat men een eenzijdig eetpatroon zou ontwikkelen. Ik begin steeds meer aan het peperdure fenomeen te twijfelen. Men teerde vroeger toch ook op fruit, brood (en bier) en dat heeft hen toch sterk genoeg gemaakt om een aardig aantal mensen in ons landje te kweken?
quote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:22 schreef spijkerbroek het volgende:
AEX / Superfoods, geldklopperij!
LIF / Superfoods zijn bullshit!
Dat is net zo'n onzinnige stelling als dat je superfood nodig zou hebben. Het is handig voor de luie mens die geen zin heeft om wat onderzoek te doen en die genoeg geld heeft om het te betalen. Ook die persoon zal echter het superfood aanvullend moeten gebruiken, als je alleen daar je vitaminen en mineralen uit haalt dan mis je bijv. nog steeds de vezels en tal van stofjes die nog niet zijn ontdekt. Jammer alleen dat je ook gif inneemt met die groenten en vruchten. De overheden zouden eens moeten verplichten om gifvrij te werken.quote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:22 schreef spijkerbroek het volgende:
AEX / Superfoods, geldklopperij!
LIF / Superfoods zijn bullshit!
Kokosolie is trouwens wel aan te raden volgens de kennis die er nu is, wat natuurlijk uiterst betrekkelijk is. Het is niet kankerverwekkend en het heeft geen nadelige effecten voor de bloedvaten zoals bij zonnebloemolie en olijfolie het geval is.quote:Op zaterdag 17 mei 2014 17:08 schreef richolio het volgende:
Ik kom bij mensen thuis en zie dit
[ afbeelding ]![]()
Bij ons thuis ook. Alhoewel ik het zelf niet gebruik.
Zoals ik zei, er komt wat meer bij kijken. Zo mist een vegetariër nog steeds essentiële voedingsstoffen als hij niet voldoende wortels en lijnzaad/advocado eet. Er bestaat geen simpel recept, er bestaat geen sluiproute. Je moet je er gewoon goed in verdiepen en dan heb je geen superfood nodig, als je je er niet in verdiept dan zal je zelfs met superfood het een en ander missen. Oh ja, die 300+ is inmiddels alweer achterhaald, tegenwoordig wordt 400+ aanbevolen en dit voor de gemiddelde mens. Zelf zit ik op meer dan een kg. per dag, inclusief wortels die ik tussendoor eet en komkommer en tomaatjes die ik op brood doe (kaas), dat is misschien weer wat teveel in verband met de gifstoffen die je mee inneemt als je groenten en vruchten eet.quote:Op zaterdag 17 mei 2014 17:24 schreef Motorbass het volgende:
Superfoods zijn voor mensen die denken dat het een wondermiddeltje is. Ja, ze zijn rijk aan micronutriënten zoals vitamines en mineralen, maar dat kun je gemakkelijker bereiken door gezond te eten (300+ gram groente, 2 stuks fruit, wat zuivel, af en toe vis, enz.).
Moet wel toegeven dat ik dat inderdaad wel gebruik. Niet alleen dat dus blijkbaar, maar je doet er ook nog eens kneiter lang meequote:Op zaterdag 17 mei 2014 17:17 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Kokosolie is trouwens wel aan te raden volgens de kennis die er nu is, wat natuurlijk uiterst betrekkelijk is. Het is niet kankerverwekkend en het heeft geen nadelige effecten voor de bloedvaten zoals bij zonnebloemolie en olijfolie het geval is.
Ik ben ook 1.95, maar ik weeg 70 kg nu voel ik me een mager scharminkelquote:Op zondag 18 mei 2014 01:11 schreef JumJum het volgende:
En voor de haters, ik ben 1.95 @90kg dus ben bepaald geen dikzak.
quote:Op zondag 18 mei 2014 01:34 schreef ikbenrond het volgende:
[..]
Ik ben ook 1.95, maar ik weeg 70 kg nu voel ik me een mager scharminkelBedankt hè
. Dikzak
Dit. Allemaal marketing rotzooi. Nachtcrème, dagcrème, kontcrème, shampoo voor krullen, konthaar, zacht blond haar, Turken, Marokkanen, Indiërs. Wat ze allemaal niet verzinnen om geld te verdienen.quote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:18 schreef Bijna het volgende:
Gewoon geldklopperij. Je leeft er echt niet langer door
Of hand in hand met een granny in je pyama op zoek naar een uitgang op de gesloten afdeling. Waar je als een goudvis rondjes blijft zwemmenquote:Op zaterdag 17 mei 2014 16:57 schreef MichaelScott het volgende:
Waarom zou je uberhaupt langer willen leven? Na hun 80e zitten de meeste mensen toch kwijlend in een rolstoel te wachten tot ze dood gaan.
Stik er maar inquote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:21 schreef Frank_Drebin het volgende:
Ik vreet gewoon wat ik lekker vind, superfoods en noem al die ongein maar op, het zal mij aan mijn reet roesten.
Ja, mensen die opeens zeggen dat brood niet gezond is, of melkquote:Op zondag 18 mei 2014 12:30 schreef housesoftheholy het volgende:
Ook die trend dat nu iedereen opeens een ''glutenvrij'' dieet heeft, of geen gluten meer eet
En dan niet eens kunnen uitleggen wat gluten dan precies zijnquote:Op zondag 18 mei 2014 12:35 schreef Petrichor het volgende:
[..]
Ja, mensen die opeens zeggen dat brood niet gezond is, of melk
Inderdaad, al die mensen die geen glutenallergie hebben kunnen prima dat brood eten en de mensen die wel een glutenallergie hebben zijn de lul aangezien de alternatieven in het algemeen zeker niet gezonder zijn voor hen dan dat het spul met gluten is voor de niet-allergische mensen (de alternatieven hebben doorgaans niet zo'n goede voedingswaarde).quote:Op zondag 18 mei 2014 12:37 schreef housesoftheholy het volgende:
[..]
En dan niet eens kunnen uitleggen wat gluten dan precies zijn
Als je lactosintolerantie hebt...quote:Op zondag 18 mei 2014 12:35 schreef Petrichor het volgende:
[..]
Ja, mensen die opeens zeggen dat brood niet gezond is, of melk
Jij schetst een vals dilemma. Het gaat er niet om hoe oud je wordt, het gaat er om hoe je oud wordt. Als je gezonder leeft dan is de kans groter dat je vitaal blijft terwijl je ouder wordt. Wat heb jij liever? Tot en met 85 jaar relatief vitaal zijn en dan in 1-3 jaar tijd afglijden en sterven of rond je 50ste - voor de vrouwen de gebruikelijke leeftijd - hartfalen krijgen en nog 30 jaar lang met een sterk gedaalde kwaliteit leven, en dit terwijl jij met je 40ste al de eerste diabetessymptomen kreeg. Ik heb snel gekozen en hiervoor heb ik echt geen superfood nodig, wel heel wat meer kennis over voeding dan die je op school en van jouw ouders krijgt aangereikt!quote:Op zaterdag 17 mei 2014 16:57 schreef MichaelScott het volgende:
Waarom zou je uberhaupt langer willen leven? Na hun 80e zitten de meeste mensen toch kwijlend in een rolstoel te wachten tot ze dood gaan.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
nee, zoiets heet evolutiequote:Op zondag 18 mei 2014 17:25 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Als je lactosintolerantie hebt...
Ik ben benieuwd hoeveel procent van de Nederlanders dat in lichte mate heeft, dermate licht dat ze er nooit mee naar een huisarts zijn gestapt. Het officiële percentage lactoseintolerantie onder de autochtone Nederlanders is 0% (dat was het in ieder geval), in de praktijk zou het wel eens fors hoger kunnen zijn wegens onderdiagnose.
Maar goed, belangrijker is dat melk helemaal niet zo gezond is als dat werd gedacht. Voor je botten doet het eerder kwaad dan goed. Nu eet ik zelf zuivel (geitenkaas en kwark) maar om nu aan te raden om dagelijks ook nog eens flink wat melk te drinken, nee. Niet voor volwassenen.
Ik weet in detail hoe lactosseintolerantie werkt en ik heb hele boeken gelezen over biochemie en genetica. Neem maar van mij aan dat het wat complexer dan alles of niets is en dat het heel goed mogelijk is dat veel Nederlanders een lichte mate van lactoseintolerantie hebben die te lichte symptomen geeft om ermee naar de huisarts te gaan.quote:
Voor mensen die geen geitenkaas of kwark eten, is melk een goed alternatief hoor.quote:Op zondag 18 mei 2014 17:25 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Als je lactosintolerantie hebt...
Ik ben benieuwd hoeveel procent van de Nederlanders dat in lichte mate heeft, dermate licht dat ze er nooit mee naar een huisarts zijn gestapt. Het officiële percentage lactoseintolerantie onder de autochtone Nederlanders is 0% (dat was het in ieder geval), in de praktijk zou het wel eens fors hoger kunnen zijn wegens onderdiagnose.
Maar goed, belangrijker is dat melk helemaal niet zo gezond is als dat werd gedacht. Voor je botten doet het eerder kwaad dan goed. Nu eet ik zelf zuivel (geitenkaas en kwark) maar om nu aan te raden om dagelijks ook nog eens flink wat melk te drinken, nee. Niet voor volwassenen.
heb je je onderzoeken al gepubliceerd?quote:Op zondag 18 mei 2014 17:36 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Ik weet in detail hoe lactosseintolerantie werkt en ik heb hele boeken gelezen over biochemie en genetica. Neem maar van mij aan dat het wat complexer dan alles of niets is en dat het heel goed mogelijk is dat veel Nederlanders een lichte mate van lactoseintolerantie hebben die te lichte symptomen geeft om ermee naar de huisarts te gaan.
Je moet tocht ook een beetje je verstand gebruiken als je niets tekort wil komen. Een vegetariër die geen wortels eet heeft waarschijnlijk een tekort aan vitamine A en een vegetariër die geen lijnzaad en advocado eet en geen visolie slikt heeft waarschijnlijk een tekort aan essentiële vetzuren. Twee voorbeeldjes. Voor omnivoren geldt hetzelfde principe. Zelfs al vind jij diverse groenten en vruchten lekker dan nog kan je tekorten krijgen doordat het te eenzijdig is. Uitgaan van wat je lekker vindt is zeker geen slecht principe maar je moet af en toe ook rationeel bekijken ofdat je er alles mee binnen krijgt. Andersom geldt dat enkel het rationeel bekijken geen zoden aan de dijk zet, je houdt niet iets vol op de lange termijn wat je met tegenzin doet, een beetje genieten moet ook kunnen.quote:Op zondag 18 mei 2014 17:36 schreef niels0 het volgende:
Ik eet gewoon wat ik lekker vind. Gelukkig heb ik een vrij gezonde smaak.
Zoals verwacht was jij weer aan het trollen, ik zal jou dan maar weer verder negeren zoals gewoonlijk.quote:
Misschien. De laatste jaren zijn steeds meer nadelen van zuivel aan het licht gekomen. Het probleem is dat een aantal landen nogal veel geld verdienden met de zuivel en dat dientengevolge aangetoond moest worden hoe gezond zuivel is. Sinds de jaren 90 is bekend dat melk eerder voor zwakkere botten zorgt dan voor sterkere botten en zo zijn er nog wat nadelen van zuivel aan het licht gekomen. Ik hou het er maar op dat je het best met mate zuivel eet. Sowieso geloof ik dat de gezondste voeding die voeding is die het dichts aansluit bij hoe we aten voordat we zo intensief ons voedsel bewerkten. Dan kom je uit op een dieet wat grotendeels uit planten en vruchten bestaat en in veel mindere mate vlees, zuivel en eiwitten (als je geen vlees eet zal je natuurlijk wel meer zuivel en eiwitten moeten eten).quote:Op zondag 18 mei 2014 17:37 schreef Motorbass het volgende:
[..]
Voor mensen die geen geitenkaas of kwark eten, is melk een goed alternatief hoor.
Koken is wel een hobby van me maar een voedingsdeskundige ben ik niet.quote:Op zondag 18 mei 2014 17:40 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Je moet tocht ook een beetje je verstand gebruiken als je niets tekort wil komen. Een vegetariër die geen wortels eet heeft waarschijnlijk een tekort aan vitamine A en een vegetariër die geen lijnzaad en advocado eet en geen visolie slikt heeft waarschijnlijk een tekort aan essentiële vetzuren. Twee voorbeeldjes. Voor omnivoren geldt hetzelfde principe. Zelfs al vind jij diverse groenten en vruchten lekker dan nog kan je tekorten krijgen doordat het te eenzijdig is. Uitgaan van wat je lekker vindt is zeker geen slecht principe maar je moet af en toe ook rationeel bekijken ofdat je er alles mee binnen krijgt. Andersom geldt dat enkel het rationeel bekijken geen zoden aan de dijk zet, je houdt niet iets vol op de lange termijn wat je met tegenzin doet, een beetje genieten moet ook kunnen.
Inderdaad, olijfolie moet je alleen gebruiken voor salades en dan nog moet je opletten met welke olijfolie je koopt aangezien lang niet alles wat als olijfolie wordt verkocht puur olijfolie is (dat geldt ook voor het AH-merk). Maar eh, waarom niet gewoon de olijven zelf eten?quote:Op zondag 18 mei 2014 17:49 schreef Yuri_Boyka het volgende:
Mensen die denken dat je met olijfolie op hoge temperaturen kan koken.
Het is een kleine moeite om het eens een keer na te gaan. Ik vermoed dat jij weinig zal hoeven aan te passen als jij gevariëerd eet, het zal eerder om kleine veranderingen gaan.quote:Op zondag 18 mei 2014 17:55 schreef niels0 het volgende:
[..]
Koken is wel een hobby van me maar een voedingsdeskundige ben ik niet.
Ik ben haast nooit ziek en ik eet gevarieerd. Ik denk dat dat voldoende is om te denken dat ik alles binnenkrijg.
Dure kokosolie kopen ga ik niet aan beginnen. Ik kies de olie die bij het gerecht past. Zo is olijfolie minder geschikt voor de aziatische keuken. Sesamolie smaakt daar beter bij. Koolzaadolie is weer heel geschikt voor salades.
Nee, ik ga niet krampachtig opletten of ik wel alles binnenkrijg. Ik ga daar gewoon vanuit. Misschien niet zo'n slimme gewoonte.
M'n keuringsarts is in ieder geval altijd heel tevreden.
Is dat een kwestie van gewoonweg inlezen of moet ik daar voor naar een voedingscentrum of iets dergelijks?quote:Op zondag 18 mei 2014 17:58 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Het is een kleine moeite om het eens een keer na te gaan. Ik vermoed dat jij weinig zal hoeven aan te passen als jij gevariëerd eet, het zal eerder om kleine veranderingen gaan.
iedereen is aan het trollen zodra ze je lulverhalen niet serieus nemen, arme calimerotjequote:Op zondag 18 mei 2014 17:41 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Zoals verwacht was jij weer aan het trollen, ik zal jou dan maar weer verder negeren zoals gewoonlijk.
Met inlezen kom je erg ver. Je moet alleen wel de juiste bronnen zien te vinden. Qua groenten gaat het er om dat je beseft dat er verschillende families van groenten zijn en dat je uit al die families wekelijks wat moet eten en dat bepaalde stoffen slechts in enkele groenten voorkomen (wortels voor vitamine A bijv.), ik zou ook zeker aanraden om wekelijks broccoli te eten. Voor vruchten is het wellicht goed om te beseffen dat sommige groenten en vruchten (bijv. appels, druiven en aardbeien) aanzienlijk meer giftige stoffen bevatten dan anderen, misschien het best bepaalde vruchten bij een biologische winkel kopen? In het algemeen moet je weten wat ongeveer een goede verhouding is van macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten) en wat voor soort vetten je beter wel en niet eet. Allemaal van die kleine weetjes die je vanzelf wel tegenkomt als je je erin verdiept. Variatie is sowieso heel erg belangrijk. De voedingwaarde van alles kan je vinden op de website van het Voedingscentrum: http://www.voedingswaarde(...)oedingsmiddel/?id=77quote:Op zondag 18 mei 2014 18:07 schreef niels0 het volgende:
[..]
Is dat een kwestie van gewoonweg inlezen of moet ik daar voor naar een voedingscentrum of iets dergelijks?
Ik zeg niet dat alles wat je zegt onjuist is maar, de hoeveelheid pesticiden in voedsel valt in Nederland reuze mee en gifstoffen die van nature voorkomen worden tijdens het bereiden vernietigd. Daarnaast zijn wortelen lang niet de enige bron van vitamine A en is variatie alleen belangrijk omdat het voedingspatroon van de gemiddelde Nederlander niet zo best is. Als je een voedingsschema hebt waarin je de macro's en micro's hebt berekend, is varieren niet zo belangrijk.quote:Op zondag 18 mei 2014 18:16 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Met inlezen kom je erg ver. Je moet alleen wel de juiste bronnen zien te vinden. Qua groenten gaat het er om dat je beseft dat er verschillende families van groenten zijn en dat je uit al die families wekelijks wat moet eten en dat bepaalde stoffen slechts in enkele groenten voorkomen (wortels voor vitamine A bijv.), ik zou ook zeker aanraden om wekelijks broccoli te eten. Voor vruchten is het wellicht goed om te beseffen dat sommige groenten en vruchten (bijv. appels, druiven en aardbeien) aanzienlijk meer giftige stoffen bevatten dan anderen, misschien het best bepaalde vruchten bij een biologische winkel kopen? In het algemeen moet je weten wat ongeveer een goede verhouding is van macronutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten) en wat voor soort vetten je beter wel en niet eet. Allemaal van die kleine weetjes die je vanzelf wel tegenkomt als je je erin verdiept. Variatie is sowieso heel erg belangrijk. De voedingwaarde van alles kan je vinden op de website van het Voedingscentrum: http://www.voedingswaarde(...)oedingsmiddel/?id=77
Helaas verzuimen ze daar wel om in die tabel percentages van de ADH te geven of zelfs de hoeveelheid die een gemiddeld mens nodig heeft, dat moet je elders even opzoeken.
Variatie is trouwens niet alleen belangrijk voor het binnenkrijgen van voldoende stoffen, het helpt ook om de hoeveelheid gif die je binnenkrijgt per gif te beperken.
Wij kopen ook erg veel groenten en vruchten uit andere landen en sowieso liever niet die rotzooi. Dan maar wat meer betalen voor de groenten en vruchten. Dat kan nu al maar de prijs zou fors omlaag kunnen op het moment dat dit standaard wordt aangezien er flink wat geld aan de strijkstok blijft kleven wanneer je biologische groenten koopt.quote:Op maandag 19 mei 2014 18:41 schreef Motorbass het volgende:
[..]
Ik zeg niet dat alles wat je zegt onjuist is maar, de hoeveelheid pesticiden in voedsel valt in Nederland reuze mee en gifstoffen die van nature voorkomen worden tijdens het bereiden vernietigd.
Dat is waar maar als je als je als vegetariër voldoende vitamine A wil binnen krijgen dan is het handigste om dagelijks wat wortel te eten. In broccoli zit bijv. ook redelijk wat vitamine A maar die hoeveelheid is al veel lager dan in wortel.quote:Daarnaast zijn wortelen lang niet de enige bron van vitamine A
Tot op zekere hoogte ben ik dat met je eens. Dat het voedingspatroon van de gemiddelde Nederlander slecht is ben ik sterk met je eens.quote:en is variatie alleen belangrijk omdat het voedingspatroon van de gemiddelde Nederlander niet zo best is.
Voedingscentrum zegt dat ik dagelijks 30 gram kaas en 450 ml melk moet hebben, dus met die schadelijkheid zal het wel meevallen. En ik neem al ruim 20 jaar zonder problemen melk en kaas. Dus het lactoseverhaal gaat in mijn geval niet op.quote:Op zondag 18 mei 2014 17:25 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Als je lactosintolerantie hebt...
Ik ben benieuwd hoeveel procent van de Nederlanders dat in lichte mate heeft, dermate licht dat ze er nooit mee naar een huisarts zijn gestapt. Het officiële percentage lactoseintolerantie onder de autochtone Nederlanders is 0% (dat was het in ieder geval), in de praktijk zou het wel eens fors hoger kunnen zijn wegens onderdiagnose.
Maar goed, belangrijker is dat melk helemaal niet zo gezond is als dat werd gedacht. Voor je botten doet het eerder kwaad dan goed. Nu eet ik zelf zuivel (geitenkaas en kwark) maar om nu aan te raden om dagelijks ook nog eens flink wat melk te drinken, nee. Niet voor volwassenen.
Kaneel ookquote:Op zondag 15 juni 2014 15:00 schreef quinoahipster het volgende:
Uien = superfood
Broccoli = superfood
Géén diabetes krijgen helpt natuurlijk ook wel een eindje.quote:Op zondag 15 juni 2014 16:15 schreef Manke het volgende:
Bewezen is dat alleen calorierestrictie het leven verlengt, geen vitaminepilletje of zaad helpt daarbij.
gezond verstand ookquote:Op zondag 15 juni 2014 16:19 schreef quinoahipster het volgende:
[..]
Géén diabetes krijgen helpt natuurlijk ook wel een eindje.
Klopt, maar helaas zijn die ook niet meer zo gezond. Vanwege economische redenen worden fruit en tarwe ook al kunstmatig bewerkt.quote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:13 schreef fucksuperfood het volgende:
Men teerde vroeger toch ook op fruit, brood (en bier) en dat heeft hen toch sterk genoeg gemaakt om een aardig aantal mensen in ons landje te kweken?
Gaat niets boven goede genen. Hoe oud je wordt ligt vooral aan 2 zaken, hoe oud je voorouders werden en je geboortegewichtquote:Op zondag 15 juni 2014 16:19 schreef quinoahipster het volgende:
[..]
Géén diabetes krijgen helpt natuurlijk ook wel een eindje.
Zoals?quote:Op zondag 15 juni 2014 16:28 schreef vogeltjesdans het volgende:
[..]
Klopt, maar helaas zijn die ook niet meer zo gezond. Vanwege economische redenen worden fruit en tarwe ook al kunstmatig bewerkt.
Goeie UI.quote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:21 schreef Frank_Drebin het volgende:
Ik vreet gewoon wat ik lekker vind, superfoods en noem al die ongein maar op, het zal mij aan mijn reet roesten.
Zo is er zijn?quote:Op zondag 15 juni 2014 16:28 schreef vogeltjesdans het volgende:
[..]
Klopt, maar helaas zijn die ook niet meer zo gezond. Vanwege economische redenen worden fruit en tarwe ook al kunstmatig bewerkt.
vd is nu hard aan het zoeken om zijn zogenaamde kennis te bewijzen maar is er achter gekomen dat er in de eu heel streng wordt omgegaan met ggo's en schaamt zich nu voor zijn grote mondquote:
'Shit, gemodificeerd (tarwe) zetmeel is geen GMO'quote:Op zondag 15 juni 2014 16:47 schreef PeZu het volgende:
[..]
vd is nu hard aan het zoeken om zijn zogenaamde kennis te bewijzen maar is er achter gekomen dat er in de eu heel streng wordt omgegaan met ggo's en schaamt zich nu voor zijn grote mond
Vooral broccoli van deze twee, rode paprika zit ook boordevol goede voedingsstofjes.quote:Op zondag 15 juni 2014 15:00 schreef quinoahipster het volgende:
Uien = superfood
Broccoli = superfood
Dat lukt me niet maar 400 gram groenten is dan ook niet genoeg voor mij op een dag. Al moet ik zeggen dat het nog niet meevalt om bijv. een stuk kool op te eten voordat het bederft.quote:Op zondag 15 juni 2014 15:15 schreef hottentot het volgende:
Studenten horen hun boodschappen op de markt te doen. voor 15,- de hele week lekker gezond en vers op tafel.
Nee, als je toch per se vlees en vis wil eten dan geldt het adagium less is more. Beter kleinere hoeveelheden goed vlees kopen dan grotere hoeveelheden vlees vol troep (slechte vetten). Koop biologisch vlees, het kost wat meer maar je krijgt beter vlees en 75 gram op een dag is genoeg voor de meeste mensen.quote:Dan houd je geld over en kun je met je studentenhuis een lekkere grote homp vlees en vis in de aanbieding bij de Makro kopen.
Vind jij dat het credo biologisch per definitie iets positiefs zegt over de voedingswaarden van een product?quote:Op zondag 15 juni 2014 16:57 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Dat lukt me niet maar 400 gram groenten is dan ook niet genoeg voor mij op een dag.
[..]
Nee, als je toch per se vlees en vis wil eten dan geldt het adagium less is more. Beter kleinere hoeveelheden goed vlees kopen dan grotere hoeveelheden vlees vol troep (slechte vetten). Koop biologisch vlees, het kost wat meer maar je krijgt beter vlees en 75 gram op een dag is genoeg voor de meeste mensen.
Is maar net wat je koopt natuurlijk. En 400gram okra's vult meer dan 400gr bloemkool.quote:Op zondag 15 juni 2014 16:57 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Dat lukt me niet maar 400 gram groenten is dan ook niet genoeg voor mij op een dag.
Ik begrijp dat je de vleesafdeling van de Makro niet kent?quote:[..]
Nee, als je toch per se vlees en vis wil eten dan geldt het adagium less is more. Beter kleinere hoeveelheden goed vlees kopen dan grotere hoeveelheden vlees vol troep (slechte vetten). Koop biologisch vlees, het kost wat meer maar je krijgt beter vlees en 75 gram op een dag is genoeg voor de meeste mensen.
In geval van vlees en zuivel vaak wel, ivm vetzuursamenstellingquote:Op zondag 15 juni 2014 16:58 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Vind jij dat het credo biologisch per definitie iets positiefs zegt over de voedingswaarden van een product?
Biologisch zegt weinig over de kwaliteit van het vlees.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:00 schreef hottentot het volgende:
[..]
Is maar net wat je koopt natuurlijk. En 400gram okra's vult meer dan 400gr bloemkool.
[..]
Ik begrijp dat je de vleesafdeling van de Makro niet kent?
Die Brokken zuid-amerikaans vlees zijn zoveel beter dan wat ik elders in Groningen kan kopen. En de grote van de porties heb je zelf in de hand. Of het Ierse varkensvlees wat ze hebben.
En biologisch? wat is daar precies gezonder aan dan een ander goed stukje niet biologisch vlees?
Op biologische wijze gehouden melkvee krijgt per definitie geen mais te eten? Soja zullen e niet zo snel krijgen inderdaad.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:01 schreef quinoahipster het volgende:
[..]
In geval van vlees en zuivel vaak wel, ivm vetzuursamenstelling
Koeien die gras eten > koeien die mais en soja eten
Een etiket boeit me niet. Ik veronderstel dat het beter is om groenten te kopen die niet bespoten zijn met gif. Het is allemaal wat genuanceerder dan dat gif per definitie een probleem is (dosis, soortspecificiteit) maar laten we het maar niet riskeren zolang niet is bewezen dat een gif enkel op insecten inwerkt en door een mens niet wordt opgenomen.quote:Op zondag 15 juni 2014 16:58 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Vind jij dat het credo biologisch per definitie iets positiefs zegt over de voedingswaarden van een product?
In Nederland krijgen ze geen gmo mais of soja.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:04 schreef PeZu het volgende:
bio koeien krijgen gewoon gmo mais en soja dus ja tot zover je bio is beter standpunt
Mits biologisch is er niets tegen snijmais voor biokoeienquote:Op zondag 15 juni 2014 17:03 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Op biologische wijze gehouden melkvee krijgt per definitie geen mais te eten? Soja zullen e niet zo snel krijgen inderdaad.
kokosnoot in je reet klootzak...quote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:13 schreef fucksuperfood het volgende:
Gezond eten, mijn reet!
Avocado’s, chia zaden, spinazie, walnoten en lijnzaad. Vijf ingrediënten die tegenwoordig in je smoothie MOETEN zitten. Heb je niet eens een blender in huis? Dan hoor je er helemaal niet bij. Gebruik je suikerklontjes? Dat kan niet meer! Een vervangende zoetstof is het hippe suiker anno 2014. Kook je NOG STEEDS met zonnebloemolie? Dat had je allang moeten vervangen door kokosolie! Want dat bevat middellange keten vetzuren. En dan heb je nog de term superfoods. Eén die je geregeld om de oren vliegt. Als je dit eet, ben je op en top gezond en kan je niks meer gebeuren. Ze bevatten namelijk een enorme concentratie aan antioxidanten, aminozuren, vitaminen, en mineralen.
Oké, op en top gezond en er kan mij niks meer gebeuren. Dat klinkt verleidelijk. En dat allemaal met het verantwoord veranderen van je voedsel. Laat ik beginnen met olie. Er moet elke dag gekookt worden dus als ik dat ga doen met kokosolie ben ik al een heel eind op de goede weg. Op het fietsje naar de gezondheidswinkel dan maar. Aangekomen bij het schap krijg ik de schrik van mijn leven! Tussen de ¤10 en ¤20,-??? Dat is voor een student een kleine week boodschappen! Laat maar zitten hoor. Vol goede moed naar het schap van de walnoten en chiazaden. Mijn hemel, ook van die belachelijk dure prijzen. Ik houd het voor gezien en besluit het voorlopig maar te houden bij de knorpakken, zonnebloemolie en bruin brood.
Dit is een situatie die menig student waarschijnlijk al meegemaakt heeft. Het klinkt allemaal mooi. Want wie wil er nou niet op en top gezond leven en verantwoord bezig zijn met zijn of haar voeding. Zo jammer dat je dan een klap in je gezicht krijgt door het zien van die hoge prijzen.
De overheid bezuinigt als een gek op de gezondheidszorg, maakt het eigen risico elk jaar weer duurder en schreeuwt van de daken dat we goed voor onszelf moeten zorgen. Daarentegen zijn de prijzen voor zo’n gezond leven abnormaal duur. Dat is toch een paradox? Of ligt dat aan mij? Hebben ze wel echt het beste met ons voor? Of is dit gewoon de zoveelste manier van leven die vroeg of laat achterhaald wordt?
Het internet staat niet alleen vol met artikelen waarin gepleit wordt voor super duur superfood, maar ook met tegenstrijdige berichten. Economieverslaggever Jeroen Schutijser plaatste een paar weken geleden een artikel waarin hij vermeldde dat er vaak geen wetenschappelijk bewijs is van de werking van superfood. Het is gewoon een claim die economische groei bevordert. Heel slim, aangezien iedereen gezonder wil leven en alles aangrijpt en gelooft wat er op hun bordje wordt voorgeschoteld. Het voedingscentrum stelt zelfs dat een overschot aan superfood gevaarlijk kan zijn, omdat men een eenzijdig eetpatroon zou ontwikkelen. Ik begin steeds meer aan het peperdure fenomeen te twijfelen. Men teerde vroeger toch ook op fruit, brood (en bier) en dat heeft hen toch sterk genoeg gemaakt om een aardig aantal mensen in ons landje te kweken?
Misschien wel, misschien niet maar voor 2 Euro per dag 200 gram vet vlees eten in plaats van voor 2 Euro per dag 75-100 gram minder vet vlees eten is niet echt rationeel te noemen, zowel qua gezondheidseffect als qua smaak. Toch doen mensen het omdat ze zich laten verleiden om voor de laagste prijs te kiezen: quantity over quality terwijl de hoeveelheid juist teveel is (vanuit gezondheidsperspectief) en de smaak minder is (vlees moet mals zijn, niet vet).quote:Op zondag 15 juni 2014 17:02 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Biologisch zegt weinig over de kwaliteit van het vlees.
Vet in vlees maakt vlees bijzonder lekker, je angst voor vetten is onzinnig.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:03 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Een etiket boeit me niet. Ik veronderstel dat het beter is om groenten te kopen die niet bespoten zijn met gif. Het is allemaal wat genuanceerder dan dat gif per definitie een probleem is (dosis, soortspecificiteit) maar laten we het maar niet riskeren zolang niet is bewezen dat een gif enkel op insecten inwerkt en door een mens niet wordt opgenomen.
Ik veronderstel dat biologisch vlees beter is omdat die dieren een beter leven hebben gehad en ik vermoed dat dat gevolgen heeft voor de kwaliteit van het vlees. Mensen die vlees eten en die beide hebben geprobeerd stellen dat het beter smaakt. Los van het al dan niet biologisch zijn kies je in ieder geval beter voor een stuk minder vet en duurder vlees per 100 gram dan voor een stuk vetter en minder duur vlees per 100 gram, dat was vooral mijn punt. De vetten in vlees zijn in het algemeen vetten waarvan je beter niet al teveel binnen krijgt, het gaat hierbij uiteraard niet alleen om de totale hoeveelheid vet maar ook om de verhouding tussen de soorten vetten (verzadigd, enkelvoudig onverzadigd, meervoudig onverzadigd en transvet wat je het best mijdt).
Helaas frauderen supermarkten met biologische groenten en vruchten. Zij melden er niet bij dat slechts X% van de groenten en vruchten die onder dat etiket worden verkocht uit de biologische landbouw hoeven te komen.
95% van al het veevoer komt van gmoquote:Op zondag 15 juni 2014 17:05 schreef voederbietel het volgende:
[..]
In Nederland krijgen ze geen gmo mais of soja.
met gmo is inderdaad niet per definitie wat misquote:Op zondag 15 juni 2014 17:06 schreef Pietverdriet het volgende:
De angst voor genetisch veranderde producten is tamelijk onzinnig
Wat heeft prijs er nu weer mee te doen? Ik heb het over vleeskwaliteit.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:07 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Misschien wel, misschien niet maar voor 2 Euro per dag 200 gram vet vlees eten in plaats van voor 2 Euro per dag 75-100 gram minder vet vlees eten is niet echt rationeel te noemen, zowel qua gezondheidseffect als qua smaak. Toch doen mensen het omdat ze zich laten verleiden om voor de laagste prijs te kiezen: quantity over quality terwijl de hoeveelheid juist teveel is (vanuit gezondheidsperspectief) en de smaak minder is (vlees moet mals zijn, niet vet).
Wij manipuleren de genen van planten en dieren al zo lang als we dieren houden en landbouw bedrijven.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:08 schreef PeZu het volgende:
[..]
met gmo is inderdaad niet per definitie wat mis
Het ligt er aan hoe je dit duidt. Je hoeft niet bang te zijn dat het ongezond is om groenten en vruchten te eten die van genetisch gemodificeerde planten komen. Alleen, hebben die gigantisch grote tomaten die van genetisch gemodificeerde planten komen net zoveel smaak en voedingsstoffen als de kleinere tomaten die van de niet-genetisch gemodificeerde planten komen?quote:Op zondag 15 juni 2014 17:06 schreef Pietverdriet het volgende:
De angst voor genetisch veranderde producten is tamelijk onzinnig
In Nederland hebben we vrije strenge regels omtrent residuen van gewasbeschermingsmiddelen op het product. Deze wetgeving is tot stand gekomen na hele lange test fases van afbraaksnelheden van de actieve stof etc. etc.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:03 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Een etiket boeit me niet. Ik veronderstel dat het beter is om groenten te kopen die niet bespoten zijn met gif. Het is allemaal wat genuanceerder dan dat gif per definitie een probleem is (dosis, soortspecificiteit) maar laten we het maar niet riskeren zolang niet is bewezen dat een gif enkel op insecten inwerkt en door een mens niet wordt opgenomen.
Dit is klinkklare onzin. Biologisch keurmerk zegt helemaal niks over dierwelzijn. Je zou kunnen stellen dat boeren die vanuit idealistische motieven biologisch produceren ook anders met hun dieren omgaan maar dat is verder niet te onderbouwen denk ik.quote:Ik veronderstel dat biologisch vlees beter is omdat die dieren een beter leven hebben gehad en ik vermoed dat dat gevolgen heeft voor de kwaliteit van het vlees.
Is biologisch vlees per definitie minder vet dan niet-biologisch vlees?quote:Mensen die vlees eten en die beide hebben geprobeerd stellen dat het beter smaakt. Los van het al dan niet biologisch zijn kies je in ieder geval beter voor een stuk minder vet en duurder vlees per 100 gram dan voor een stuk vetter en minder duur vlees per 100 gram, dat was vooral mijn punt.
Daar heb ik totaal geen verstand vanquote:De vetten in vlees zijn in het algemeen vetten waarvan je beter niet al teveel binnen krijgt, het gaat hierbij uiteraard niet alleen om de totale hoeveelheid vet maar ook om de verhouding tussen de soorten vetten (verzadigd, enkelvoudig onverzadigd, meervoudig onverzadigd en transvet wat je het best mijdt).
Dit is ook onzin. Een product dat niet SKAL gecertificeerd is, kan per definitie niet als biologisch verkocht worden.quote:Helaas frauderen supermarkten met biologische groenten en vruchten. Zij melden er niet bij dat slechts X% van de groenten en vruchten die onder dat etiket worden verkocht uit de biologische landbouw hoeven te komen.
donder op met je kwaliteit...mac is goede kwaliteit uit argentiniequote:Op zondag 15 juni 2014 17:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat heeft prijs er nu weer mee te doen? Ik heb het over vleeskwaliteit.
klopt, alle gewassen zijn al gecultiveerd en neit zoals je ze in het wild zou aantreffenquote:Op zondag 15 juni 2014 17:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wij manipuleren de genen van planten en dieren al zo lang als we dieren houden en landbouw bedrijven.
Vetter vlees is goedkoper vlees per 100 gram en dus kwalitatief slechter vlees. Als jij jezelf wil vergiftigen met een overdaad aan verzadigde vetzuren, be my guest. Lekkerder zal het vlees er ook niet door worden.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat heeft prijs er nu weer mee te doen? Ik heb het over vleeskwaliteit.
cultuur is haring ..voor de rest moet je opdonderen naa je vissticksquote:Op zondag 15 juni 2014 17:10 schreef PeZu het volgende:
[..]
klopt, alle gewassen zijn al gecultiveerd en neit zoals je ze in het wild zou aantreffen
Natuurlijke verdeling is wel heel iets anders dan GMO's, maar goed.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wij manipuleren de genen van planten en dieren al zo lang als we dieren houden en landbouw bedrijven.
Alle tomaten zijn genetisch gemanipuleerd, je hebt geen idee waar je het over hebt, wat denk je wat kweken en kruisen is?quote:Op zondag 15 juni 2014 17:09 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Het ligt er aan hoe je dit duidt. Je hoeft niet bang te zijn dat het ongezond is om groenten en vruchten te eten die van genetisch gemodificeerde planten komen. Alleen, hebben die gigantisch grote tomaten die van genetisch gemodificeerde planten komen net zoveel smaak en voedingsstoffen als de kleinere tomaten die van de niet-genetisch gemodificeerde planten komen?
neuken?quote:Op zondag 15 juni 2014 17:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Alle tomaten zijn genetisch gemanipuleerd, je hebt geen idee waar je het over hebt, wat denk je wat kweken en kruisen is?
Wat een onzinquote:Op zondag 15 juni 2014 17:10 schreef PeZu het volgende:
[..]
http://www.wanttoknow.nl/(...)-er-met-ons-voedsel/
Het is een andere manier van werken, maar het is verder gewoon hetzelfde, je selecteert erfelijke eigenschappen die je wiltquote:Op zondag 15 juni 2014 17:11 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Natuurlijke verdeling is wel heel iets anders dan GMO's, maar goed.
Subtiele nuancering met manipulatie.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Alle tomaten zijn genetisch gemanipuleerd, je hebt geen idee waar je het over hebt, wat denk je wat kweken en kruisen is?
soya uit brazilie onder andere, waarvoor ze oerwoud vernietigenquote:
Dat klopt maar zou het kunnen dat je via het langzamere proces met een combinatie van natuurlijke selectie en een helpende hand van de mens een beter resultaat krijgt dan wanneer je met relatief weinig kennis van de genen wat met het DNA gaat rotzooien, min of meer op goed geluk (educated guesses)?quote:Op zondag 15 juni 2014 17:10 schreef PeZu het volgende:
[..]
klopt, alle gewassen zijn al gecultiveerd en neit zoals je ze in het wild zou aantreffen
Nee. Bij natuurlijke veredeling kan je geen genen in een plant brengen welke er op natuurlijke wijze niet in voort kunnen komen. Bij GMO is dat wel mogelijk.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het is een andere manier van werken, maar het is verder gewoon hetzelfde, je selecteert erfelijke eigenschappen die je wilt
Je moest eens weten wat ik voor gemarmerde steaks betaal.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:10 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Vetter vlees is goedkoper vlees per 100 gram en dus kwalitatief slechter vlees. Als jij jezelf wil vergiftigen met een overdaad aan verzadigde vetzuren, be my guest. Lekkerder zal het vlees er ook niet door worden.
Helaas! Vleeseters die niet al te snugger zijn wijzen weleens met hun vingertje naar vegetariërs maar de realiteit is dat zij minstens 8 keer zoveel soja verbruiken via hun vlees.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:12 schreef Manke het volgende:
[..]
soya uit brazilie onder andere, waarvoor ze oerwoud vernietigen
klopt helemaalquote:Op zondag 15 juni 2014 17:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het is een andere manier van werken, maar het is verder gewoon hetzelfde, je selecteert erfelijke eigenschappen die je wilt
Minder dan voor eenzelfde gewicht aan hamburgers of gehakt?quote:Op zondag 15 juni 2014 17:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je moest eens weten wat ik voor gemarmerde steaks betaal.
Ja en nee, bij veredeling op de klassieke manier moet je wachten tot er een variatie is die je wilt verder ontwikkelen.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:13 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Nee. Bij natuurlijke veredeling kan je geen genen in een plant brengen welke er op natuurlijke wijze niet in voort kunnen komen. Bij GMO is dat wel mogelijk.
Onzin. De hoeveelheid energie die verloren gaat bij soja/mais omtoveren tot vlees is vele malen groter dan bij directe consumptie.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:14 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Helaas! Vleeseters die niet al te snugger zijn wijzen weleens met hun vingertje naar vegetariërs maar de realiteit is dat zij minstens 8 keer zoveel soja verbruiken via hun vlees.
kan wel, er werden al soorten met andere genen met elkaar gekruist voordat er gmo wasquote:Op zondag 15 juni 2014 17:13 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Nee. Bij natuurlijke veredeling kan je geen genen in een plant brengen welke er op natuurlijke wijze niet in voort kunnen komen. Bij GMO is dat wel mogelijk.
Je hebt echt geen idee waar je het over hebt.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:14 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Minder dan voor eenzelfde gewicht aan hamburgers of gehakt?
In tegendeel tot wat jij beweert weet ik wel degelijk waar ik het over heb wat jij zou kunnen afleiden uit deze reactie van mij. Jij bent niet de enige die wat basisbiologie en basisbiochemie hebt gelezen.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Alle tomaten zijn genetisch gemanipuleerd, je hebt geen idee waar je het over hebt, wat denk je wat kweken en kruisen is?
Bewijs jij dat de groenten en vruchten van genetisch gemodificeerde planten altijd:quote:Op zondag 15 juni 2014 17:13 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Dat klopt maar zou het kunnen dat je via het langzamere proces met een combinatie van natuurlijke selectie en een helpende hand van de mens een beter resultaat krijgt dan wanneer je met relatief weinig kennis van de genen wat met het DNA gaat rotzooien, min of meer op goed geluk (educated guesses)?
Ja. En derhalve kun je nooit een gen uit een plant die niet uit dezelfde familie komt in een andere plant implementeren.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:15 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja en nee, bij veredeling op de klassieke manier moet je wachten tot er een variatie is die je wilt verder ontwikkelen.
Genen kruisen is niet hetzelfde als genen modificeren.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:15 schreef PeZu het volgende:
[..]
kan wel, er werden al soorten met andere genen met elkaar gekruist voordat er gmo was
Klopt, je zal moeten zoeken naar een mutatie waar je mee verder wil, erg langdurig en kostbaar proces, direct de genen recombineren is veel efficienterquote:Op zondag 15 juni 2014 17:16 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Ja. En derhalve kun je nooit een gen uit een plant die niet uit dezelfde familie komt in een andere plant implementeren.
Vanuit natuurlijke selectie zal er nooit een mais plant zijn die bestand is tegen round-up om maar eens wat te noemen.
als je genen kruist modificeer je de genen, het nageslacht hefet namelijk invloeden van beide genenquote:Op zondag 15 juni 2014 17:16 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Genen kruisen is niet hetzelfde als genen modificeren.
Er is ook niks mis met gen tagging/flagging, een techniek die ook voortkomt uit de kennis die opgebouwd is door onderzoek naar GMO. Dit kan inderdaad zorgen dat het veredelen sneller gaat. Maar nogmaals, veredeling is iets totaal anders dan gen modificatie. Gen modificatie is ook geen alternatief voor verdeling. Gen modificatie is gen modificatie.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:18 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Klopt, je zal moeten zoeken naar een mutatie waar je mee verder wil, erg langdurig en kostbaar proces, direct de genen recombineren is veel efficienter
dat klopt hetr is een directere vormquote:Op zondag 15 juni 2014 17:21 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Er is ook niks mis met gen tagging/flagging, een techniek die ook voortkomt uit de kennis die opgebouwd is door onderzoek naar GMO. Dit kan inderdaad zorgen dat het veredelen sneller gaat. Maar nogmaals, veredeling is iets totaal anders dan gen modificatie. Gen modificatie is ook geen alternatief voor verdeling. Gen modificatie is gen modificatie.
Als ik stuifmeel neem van een gemuteerde perzikboomdie resistent is tegen een schimmel infectie en daarmee een perzikboom bevrucht die mooie peche blache geeft en daarmee een resistente peche blanche boom krijg heb ik wel degelijk de genen gemodificeertquote:Op zondag 15 juni 2014 17:16 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Genen kruisen is niet hetzelfde als genen modificeren.
Nee, je kruist genen, dat is niet het zelfde als modificeren.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:19 schreef PeZu het volgende:
[..]
als je genen kruist modificeer je de genen, het nageslacht hefet namelijk invloeden van beide genen
Nee, het is sneller. Het is niet per definitie daarom ook efficiënter. Dat is het punt. Het is alleen efficiënter als je op die manier ook sneller een beter product krijgt. Grotere tomaten die een lagere voedingswaarde per 100 gram hebben en minder goed smaken zijn bijv. geen beter product, voedingstechnisch gezien (commerciëel gezien misschien wel maar dat is van ondergeschikt belang).quote:Op zondag 15 juni 2014 17:18 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Klopt, je zal moeten zoeken naar een mutatie waar je mee verder wil, erg langdurig en kostbaar proces, direct de genen recombineren is veel efficienter
Nee, je hebt genen gekruist. Je hebt twee planten die dat normaliter met elkaar kunnen baby's laten maken. Je hebt niet een gen uit een aardappel in de perzikplant gepropt omdat 'ie dan ook vegetatief kan vermeerderen.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als ik stuifmeel neem van een gemuteerde perzikboomdie resistent is tegen een schimmel infectie en daarmee een perzikboom bevrucht die mooie peche blache geeft en daarmee een resistente peche blanche boom krijg heb ik wel degelijk de genen gemodificeert
klopt het is niet hetzelfde maar als je kruist modificeeer je wel de genen dat is nml hoe mutatie werktquote:Op zondag 15 juni 2014 17:22 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Nee, je kruist genen, dat is niet het zelfde als modificeren.
Mensen die met elkaar neuken waarbij baby's ontstaan is kruisen. Een mens een gen geven van een vis zodat 'ie onder water kan ademen in modificeren.
Oke, dan wordt het een definitie spelletje.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:23 schreef PeZu het volgende:
[..]
klopt het is niet hetzelfde maar als je kruist modificeeer je wel de genen dat is nml hoe mutatie werkt
En weer haal je van alles door elkaar, gooi je zaken op één hoop en loop je te janken.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:23 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Nee, het is sneller. Het is niet per definitie daarom ook efficiënter. Dat is het punt. Het is alleen efficiënter als je op die manier ook sneller een beter product krijgt. Grotere tomaten die een lagere voedingswaarde per 100 gram hebben en minder goed smaken zijn bijv. geen beter product, voedingstechnisch gezien (commerciëel gezien misschien wel maar dat is van ondergeschikt belang).
is voor mij geen spelletje, ik vind gmo niet per definitie slecht en wil alleen angeven met duiden van deze definitie dat we het al jaren, natuurlijk niet zo intens, doenquote:Op zondag 15 juni 2014 17:24 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Oke, dan wordt het een definitie spelletje.
Modificeren betekend niets anders dan veranderen, en ja, met recombinant dna technologie zijn de mogelijkheden groter.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:23 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Nee, je hebt genen gekruist. Je hebt twee planten die dat normaliter met elkaar kunnen baby's laten maken. Je hebt niet een gen uit een aardappel in de perzikplant gepropt omdat 'ie dan ook vegetatief kan vermeerderen.
En dat is dus feitelijk onjuistquote:Op zondag 15 juni 2014 17:26 schreef PeZu het volgende:
[..]
is voor mij geen spelletje, ik vind gmo niet per definitie slecht en wil alleen angeven met duiden van deze definitie dat we het al jaren, natuurlijk niet zo intens, doen
Genetische modificatie gedefinieerd als het pakken van genen uit een plant welke op natuurlijke wijze niet te kruisen zijn met de genen van de ontvangende plant is totaal iets anders dan de definitie die je hier aan probeert te houden.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Modificeren betekend niets anders dan veranderen, en ja, met recombinant dna technologie zijn de mogelijkheden groter.
Dat is prachtig maar we leven in een samenleving waarin je ook veel groenten en vruchten uit andere landen koopt. Tijd dat heel de EU die regelgeving overneemt en dezelfde regels hanteert voor groenten en vruchten die van buiten de EU geïmporteerd mogen worden. Qua dierenwelzijn zou dat voor het vlees ook fantastisch zijn.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:10 schreef voederbietel het volgende:
[..]
In Nederland hebben we vrije strenge regels omtrent residuen van gewasbeschermingsmiddelen op het product. Deze wetgeving is tot stand gekomen na hele lange test fases van afbraaksnelheden van de actieve stof etc. etc.
Ik ben het met je eens dat het eten van gifstoffen iets is wat je per definitie niet moet willen eten though.
Zoals ik aangaf interesseren etiketten mij niet, het gaat er om hoe de dieren zijn behandeld en hoe de planten zijn bewerkt. Er zijn allicht onzinnige keurmerken maar er zijn voor zover ik het weet ook keurmerken die wel wat zeggen.quote:Dit is klinkklare onzin. Biologisch keurmerk zegt helemaal niks over dierwelzijn. Je zou kunnen stellen dat boeren die vanuit idealistische motieven biologisch produceren ook anders met hun dieren omgaan maar dat is verder niet te onderbouwen denk ik.
Niet per definitie, daarom heb ik hierboven onderscheid gemaakt tussen:quote:Is biologisch vlees per definitie minder vet dan niet-biologisch vlees?
Volgens de voedingsdeskundigen van zowel Nederland als België is het inderdaad niet goed. De optimale hoeveelheid voor niet-vegetariërs die niet uit andere bronnen de vereiste voedingsstoffen halen is 75-100 gram. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat vegetarisch eten gezonder is indien je weet wat je doet. Het bleek trouwens ook uit mijn bloedwaardes toen ik daar eens naar liet kijken, ik had een extreem lage hoeveelheid triglyceriden in mijn bloed, je hoeft geen arts te zijn om te begrijpen dat dat goed is.quote:Daar heb ik totaal geen verstand van. Maar ik heb wel het idee, vanuit m'n eigen gevoel, dat veel vlees eten niet goed voor je is.
Goed om te weten. Mag ik er vanuit gaan dat als er op de verpakking staat dat het biologisch is dat er dan ook geen gifstoffen zijn verbruikt of kan je daar alleen vanuit gaan als dit apart wordt vermeld?quote:Vroeger was het inderdaad zo dat je naar ratio input biologische output mocht leveren, maar dat bestaat al heel wat jaren niet meer.
klopt het is technisch gezien anders maar ik denk dat we langs elkaar heen discusierenquote:Op zondag 15 juni 2014 17:28 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Genetische modificatie gedefinieerd als het pakken van genen uit een plant welke op natuurlijke wijze niet te kruisen zijn met de genen van de ontvangende plant is totaal iets anders dan de definitie die je hier aan probeert te houden.
Als je nou nog zou stellen dat de oorspronkelijke ouder lijnen door middel van natuurlijke genetische modificatie ontstaan zijn, zou ik je nog wel gelijk kunnen geven, maar nu niet.
Biologisch =/= onbespotenquote:Op zondag 15 juni 2014 17:31 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Goed om te weten. Mag ik er vanuit gaan dat als er op de verpakking staat dat het biologisch is dat er dan ook geen gifstoffen zijn verbruikt of kan je daar alleen vanuit gaan als dit apart wordt vermeld?
We communiceren niet langs elkaar heen. Je stelt dat we eigenlijk al jaren aan GMO doen, en dat is niet waar.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:31 schreef PeZu het volgende:
[..]
klopt het is technisch gezien anders maar ik denk dat we langs elkaar heen discusieren
ik bedoel dat we al jaren bezig zijn met het verbeteren van ons voedsel dmv genmnutaties in welke vorm ook
Het gebruik van GNO's in de biologische akkerbouw is geen gemeengoed eigenlijk.quote:
Ik heb nog geen aanwijzingen gezien dat jij zoveel kennis van deze materie hebt, i.t.t. een aantal mensen uit het andere kamp die met bezwaren komen waar jij niet op reageert. Ik ben niet zo thuis in de landbouw maar over genen, biochemie en biologie ga jij mij echt niets kunnen leren.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:24 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En weer haal je van alles door elkaar, gooi je zaken op één hoop en loop je te janken.
ik stel dat we al jaren aan 'vebetering' van onze gewassen doen, ik zeg nergens dat we al jaren aan gmo doen maar het kruizen is gewoon een vorm van genmanupulatiequote:Op zondag 15 juni 2014 17:32 schreef voederbietel het volgende:
[..]
We communiceren niet langs elkaar heen. Je stelt dat we eigenlijk al jaren aan GMO doen, en dat is niet waar.
Ik pak toch een andere plant, de gemuteerde resistente en de peche blanche?quote:Op zondag 15 juni 2014 17:28 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Genetische modificatie gedefinieerd als het pakken van genen uit een plant welke op natuurlijke wijze niet te kruisen zijn met de genen van de ontvangende plant is totaal iets anders dan de definitie die je hier aan probeert te houden.
Als je nou nog zou stellen dat de oorspronkelijke ouder lijnen door middel van natuurlijke genetische modificatie ontstaan zijn, zou ik je nog wel gelijk kunnen geven, maar nu niet.
Producten die in Nederland verkocht worden, voldoen per definitie aan de eisen die hier gesteld worden. Tenzij de naleving/controle van de regelgeving niet voldoende is, maar dat blijft zo.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:31 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Dat is prachtig maar we leven in een samenleving waarin je ook veel groenten en vruchten uit andere landen koopt. Tijd dat heel de EU die regelgeving overneemt en dezelfde regels hanteert voor groenten en vruchten die van buiten de EU geïmporteerd mogen worden. Qua dierenwelzijn zou dat voor het vlees ook fantastisch zijn.
Ik let er trouwens wel altijd op waar het vandaan komt, bij voorkeur koop ik het uit Nederland aangezien de gifwetgeving wat strenger is.
Keurmerken zeggen heel veel. Maar biologisch keurmerk zegt niks over dierwelzijn of milieu belasting van een gewas teelt.quote:Zoals ik aangaf interesseren etiketten mij niet, het gaat er om hoe de dieren zijn behandeld en hoe de planten zijn bewerkt. Er zijn allicht onzinnige keurmerken maar er zijn voor zover ik het weet ook keurmerken die wel wat zeggen.
Ja. Wel mag er nog 10% niet biologische organische mest gebruikt zijn geloof ik. Maar dat wordt ook langzamerhand afgebouwd. Er was jaren te kort biologische mest, daarom was er een marge.quote:Goed om te weten. Mag ik er vanuit gaan dat als er op de verpakking staat dat het biologisch is dat er dan ook geen gifstoffen zijn verbruikt of kan je daar alleen vanuit gaan als dit apart wordt vermeld?
Een waarbij er tevens natuurlijke selectie plaatsvindt.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:35 schreef PeZu het volgende:
[..]
ik stel dat we al jaren aan 'vebetering' van onze gewassen doen, ik zeg nergens dat we al jaren aan gmo doen maar het kruizen is gewoon een vorm van genmanupulatie
Omdat nu al blijkt dat je onhoudbare situaties krijgt als een gen wat op niet natuurlijke wijze in een plant terecht gekomen zich weer in een andere plant kruist. In noord-Amerika zijn de round-up ready gewassen inmiddels al gekruist met straatgras e.d. Dmv GMO's verstoor je ecosystemen, dat staat als een paal boven water.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik pak toch een andere plant, de gemuteerde resistente en de peche blanche?
Geintje
Het punt is, mensen zijn bang voor de technologie van het veranderen van erfgoed, omdat technologie moeilijk te begrijpen is en wat ze niet snappen is eng. Maar we veranderen al millennia erfgoed van planten en daarom hebben we steeds betere landbouwgewassen gekregen.
Nu kunnen we ook direct ingrijpen in erfgoed, door resistentie tegen een plantenvirus uit bv een tabaksplant te halen en die in een mais te zetten.
Ik zie niet wat daar principieel mis mee is anders dat sommige mensen dat vreselijk eng vinden.
Dan heb ik slecht nieuws voor je, die controle is er nagenoeg niet. Dit bleek uit een recente uitzending van de Keuringsdienst van Waarde. Bottomline: als de VWA - die toch al zwaar onderbezet is - al eens een inspectie uitvoert in het buitenland dan kondigen ze weken van tevoren aan dat ze langskomen. Dat schiet niet op.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:35 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Producten die in Nederland verkocht worden, voldoen per definitie aan de eisen die hier gesteld worden. Tenzij de naleving/controle van de regelgeving niet voldoende is, maar dat blijft zo.
Goede zaak.quote:Ja. Wel mag er nog 10% niet biologische organische mest gebruikt zijn geloof ik. Maar dat wordt ook langzamerhand afgebouwd. Er was jaren te kort biologische mest, daarom was er een marge.
daarom is het wel zorgwekkend dat een groot gmo bedrijf als monsanto wil gaan bepalen watvvooor zaden er gebruikt wordenquote:Op zondag 15 juni 2014 17:37 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Omdat nu al blijkt dat je onhoudbare situaties krijgt als een gen wat op niet natuurlijke wijze in een plant terecht gekomen zich weer in een andere plant kruist. In noord-Amerika zijn de round-up ready gewassen inmiddels al gekruist met straatgras e.d. Dmv GMO's verstoor je ecosystemen, dat staat als een paal boven water.
Monsanto zal enkel bezig gaan met hybride gewassen, of bedoel je wat anders?quote:Op zondag 15 juni 2014 17:39 schreef PeZu het volgende:
[..]
daarom is het wel zorgwekkend dat een groot gmo bedrijf als monsanto wil gaan bepalen watvvooor zaden er gebruikt worden
Analyseren we je post evenquote:Op zondag 15 juni 2014 17:34 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Ik heb nog geen aanwijzingen gezien dat jij zoveel kennis van deze materie hebt, i.t.t. een aantal mensen uit het andere kamp die met bezwaren komen waar jij niet op reageert. Ik ben niet zo thuis in de landbouw maar over genen, biochemie en biologie ga jij mij echt niets kunnen leren.
Ik zei dat het proces efficienter isquote:Op zondag 15 juni 2014 17:23 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Nee, het is sneller. Het is niet per definitie daarom ook efficiënter.
Alleen als dat je doel isquote:Dat is het punt. Het is alleen efficiënter als je op die manier ook sneller een beter product krijgt.
Hier verzin je er weer wat bij, je claimt zo maar even dat het gaat om grotere tomaten, die ook nog eens een lagere voedingswaarde hebben en minder goed smaken.quote:Grotere tomaten die een lagere voedingswaarde per 100 gram hebben en minder goed smaken zijn bijv. geen beter product, voedingstechnisch gezien (commerciëel gezien misschien wel maar dat is van ondergeschikt belang).
Dat was ook een van mijn bezwaren die PietVerdriet negeerde.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:37 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Omdat nu al blijkt dat je onhoudbare situaties krijgt als een gen wat op niet natuurlijke wijze in een plant terecht gekomen zich weer in een andere plant kruist. In noord-Amerika zijn de round-up ready gewassen inmiddels al gekruist met straatgras e.d. Dmv GMO's verstoor je ecosystemen, dat staat als een paal boven water.
Dat is bij natuurlijke mutaties niet anders.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:37 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Omdat nu al blijkt dat je onhoudbare situaties krijgt als een gen wat op niet natuurlijke wijze in een plant terecht gekomen zich weer in een andere plant kruist. In noord-Amerika zijn de round-up ready gewassen inmiddels al gekruist met straatgras e.d. Dmv GMO's verstoor je ecosystemen, dat staat als een paal boven water.
Haha nog steeds denken dat verzadigd vet slecht is voor jequote:Op zaterdag 17 mei 2014 11:56 schreef Petrichor het volgende:
[..]
Terwijl dat juist vol zit met verzadigd vet
Eh, jawel dus. Met natuurlijke mutaties doe je per definitie niks wat tegen natuurlijk is.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:41 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat is bij natuurlijke mutaties niet anders.
http://www.demorgen.be/dm(...)it-en-groenten.dhtmlquote:Op zondag 15 juni 2014 17:39 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Monsanto zal enkel bezig gaan met hybride gewassen, of bedoel je wat anders?
Wellicht moet je dan eens gefocused blijven en niet al die onzin en nekgeklets erbij halenquote:Op zondag 15 juni 2014 17:40 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Dat was ook een van mijn bezwaren die PietVerdriet negeerde.
Tegen die tijd gewapende revolutie starten?quote:Op zondag 15 juni 2014 17:42 schreef PeZu het volgende:
[..]
http://www.demorgen.be/dm(...)it-en-groenten.dhtml
dat komt uit de koker van monsanto
Je vergeet de trema weer.quote:
Beter lezen Piet. Ik gaf een voorbeeld van een geval waarin een sneller resultaat niet efficiënter is aangezien het snellere resultaat een inferieur resultaat is. Dat je met dat inferieure resultaat veel inkomsten kan genereren is in dit verband niet relevant. Of dat het zo is dat die grotere tomaten een lagere voedingswaarde hebben (ik heb van mijn biologieleraar begrepen dat ze wateriger zijn maar dat doet er nu niet toe) is in dit geval niet relevant, het gaat om de staving van het argument dat sneller niet altijd efficiënter is.quote:Hier verzin je er weer wat bij, je claimt zo maar even dat het gaat om grotere tomaten, die ook nog eens een lagere voedingswaarde hebben en minder goed smaken.
Piet, jij leest wat jij wil lezen omdat jij spoken zoekt. Daar kan ik weinig aan doen.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:42 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wellicht moet je dan eens gefocused blijven en niet al die onzin en nekgeklets erbij halen
quote:Ik ben niet zo thuis in de landbouw maar over genen, biochemie en biologie ga jij mij echt niets kunnen leren.
Wat.quote:(ik heb van mijn biologieleraar begrepen dat ze wateriger zijn maar dat doet er nu niet toe)
Yikes, dat lijkt aardig op een complot in een populaire SF-serie (Continuum).quote:Op zondag 15 juni 2014 17:42 schreef PeZu het volgende:
[..]
http://www.demorgen.be/dm(...)it-en-groenten.dhtml
dat komt uit de koker van monsanto
Ik bedoel maar, ik geef het op met brammetjequote:
Dit speelt al jaren in noord-Amerika en India, niks nieuws hoor.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:47 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Yikes, dat lijkt aardig op een complot in een populaire SF-serie (Continuum).
Is een bericht van vorig jaar en de eu heeft haar staart daarover al ingetrokkenquote:Op zondag 15 juni 2014 17:42 schreef PeZu het volgende:
[..]
http://www.demorgen.be/dm(...)it-en-groenten.dhtml
dat komt uit de koker van monsanto
Eerst broccoli gen is in Nederland al gepatenteerd door Monsanto though.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Is een bericht van vorig jaar en de eu heeft haar staart daarover al ingetrokken
Heeft alles met wet,regelgeving en de absurde macht van de overheid te doen en niet zozeer met genmanipulatiequote:Op zondag 15 juni 2014 17:49 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Eerst broccoli gen is in Nederland al gepatenteerd door Monsanto though.
als je in amerika je eigen gekruisde mais verbouwd, wordt je dus strafrechtelijk vervolgdquote:Op zondag 15 juni 2014 17:49 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Eerst broccoli gen is in Nederland al gepatenteerd door Monsanto though.
Ik heb na het VWO ook flink wat biologie gehad, alleen geen biologie die inging op landbouw. Ik weet dan ook niet of dat zijn stelling klopte. Ik gebruikte dit als willekeurig fictief voorbeeld om mijn punt te maken dat sneller niet altijd efficiënter is. Dat begreep Piet niet, hij dacht dat ik een echt voorbeeld gebruikte, dit terwijl ik in het midden liet of dat het wel of niet zo is. Efficiëntie is de combinatie van snelheid, kwaliteit en zo min mogelijk nadelen (corporate responsibility zoals ze dat tegenwoordig noemen). Is het nu duidelijk wat mijn punt was?quote:
Nee, je springt van de hak op de tak en je begint in iedere post weer over wat andersquote:Op zondag 15 juni 2014 17:50 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Ik heb na het VWO ook flink wat biologie gehad, alleen geen biologie die inging op landbouw. Ik weet dan ook niet of dat zijn stelling klopte. Ik gebruikte dit als willekeurig fictief voorbeeld om mijn punt te maken dat sneller niet altijd efficiënter is. Dat begreep Piet niet, hij dacht dat ik een echt voorbeeld gebruikte, dit terwijl ik in het midden liet of dat het wel of niet zo is. Efficiëntie is de combinatie van snelheid, kwaliteit en zo min mogelijk nadelen. Is het nu duidelijk wat mijn punt was?
Hoog tijd dan dat mensen ondergronds die zaden gaan uitwisselen om de biodiversiteit te bewaken. Altijd handig om op terug te kunnen vallen indien het nodig is.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:50 schreef PeZu het volgende:
[..]
als je in amerika je eigen gekruisde mais verbouwd, wordt je dus strafrechtelijk vervolgd
Het probleem is dat jij van alles leest wat er niet staat en van alles niet leest wat er wel staat.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, je springt van de hak op de tak en je begint in iedere post weer over wat anders
ja maar sneller is dus altijd wel op een punt efficiënter, het kost minder tijd en dat is al efficiënterquote:Op zondag 15 juni 2014 17:50 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Ik heb na het VWO ook flink wat biologie gehad, alleen geen biologie die inging op landbouw. Ik weet dan ook niet of dat zijn stelling klopte. Ik gebruikte dit als willekeurig fictief voorbeeld om mijn punt te maken dat sneller niet altijd efficiënter is. Dat begreep Piet niet, hij dacht dat ik een echt voorbeeld gebruikte, dit terwijl ik in het midden liet of dat het wel of niet zo is. Efficiëntie is de combinatie van snelheid, kwaliteit en zo min mogelijk nadelen (corporate responsibility zoals ze dat tegenwoordig noemen). Is het nu duidelijk wat mijn punt was?
Ik weet het maar ze gaan toch steeds weer een stap verder terwijl je elke keer hoopt dat de publieke verontwaardiging een einde maakt aan die praktijken doordat politici eens een keer wakker worden. Misschien willen ze niet wakker worden omdat ze er belang bij hebben dat die bedrijven doorgaan met die praktijken.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:48 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Dit speelt al jaren in noord-Amerika en India, niks nieuws hoor.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Monsanto_vs._Schmeiser
Dat vind ik dus een veel te eenzijdige definitie van efficiëntie.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:55 schreef PeZu het volgende:
[..]
ja maar sneller is dus altijd wel op een punt efficiënter, het kost minder tijd en dat is al efficiënter
ik zeg nergens dat dat de enige definitie isquote:Op zondag 15 juni 2014 17:56 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Dat vind ik dus een veel te eenzijdige definitie van efficiëntie.
voor ongekruisde wiet hier ookquote:Op zondag 15 juni 2014 17:50 schreef PeZu het volgende:
[..]
als je in amerika je eigen gekruisde mais verbouwd, wordt je dus strafrechtelijk vervolgd
nee hoor gewoon afstand doen niks ad handquote:
sepot is geen keuzequote:Op zondag 15 juni 2014 17:58 schreef PeZu het volgende:
[..]
nee hoor gewoon afstand doen niks ad hand
Momenteel zit ik te weinig in de materie, maar ik denk het niet per se mits op de juiste manier toegepast. Hier lees ik al enkele voorbeelden waarbij het op lange termijn ontzettend nadelig kan gaan uitpakken. Ik zie natuurlijke weerstand het liefst opgebouwd worden door middel van het vergroten van de biodiversiteit.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:43 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Hee Chai, jij bent ook tegen GMO's toch?
als ik geen afstand doe dan wordt er niet gesponeerd dus het is wel een keuzequote:
buiten vervolging KUN je niet seponerenquote:Op zondag 15 juni 2014 18:01 schreef PeZu het volgende:
[..]
als ik geen afstand doe dan wordt er niet gesponeerd dus het is wel een keuze
sterker nog zodra je gelijk afstand doet valt er niks te seponeren want er is geen zaak
ik heb hoet niet over 100 planten maar gewoon 4 stuks heh
alles op zn tijd he, heb je de tijd om alles rustig te verwerkenquote:Op zondag 15 juni 2014 18:02 schreef Fir3fly het volgende:
Ik heb pas sinds een week van dit hele fenomeen gehoord.
http://www.rijksoverheid.(...)drugs-en-coffeeshopsquote:Op zondag 15 juni 2014 18:04 schreef Life2.0 het volgende:
[..]
buiten vervolging KUN je niet seponeren
afstand van doen sluit vervolging niet uit; strafbare handeling heeft al plaatsgevonden
4 is even strafbaar als een halve, of 3000
quote:Op zondag 15 juni 2014 18:06 schreef PeZu het volgende:
[..]
http://www.rijksoverheid.(...)drugs-en-coffeeshops
quote:Gedoogbeleid
Samenvatting: rijke mensen die er geen zin in hebben om zich te verdiepen in voedsel betalen erg veel geld voor voedsel wat dusdanig bewerkt is dat het erg veel voedingsstoffen bevat en erg compleet is. Ze krijgen wel bijv. nog steeds een tekort aan vezels.quote:Op zondag 15 juni 2014 18:02 schreef Fir3fly het volgende:
Ik heb pas sinds een week van dit hele fenomeen gehoord.
quote:
ja dat deed ik, en ik snap het gedood beleid maar als je dus afstand doet sluit het vervolging wel uitquote:
nee super foods zijn dus niet per definitie gmo'squote:Op zondag 15 juni 2014 18:07 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Samenvatting: rijke mensen die er geen zin in hebben om zich te verdiepen in voedsel betalen erg veel geld voor voedsel wat dusdanig bewerkt is dat het erg veel voedingsstoffen bevat en erg compleet is. Ze krijgen wel bijv. nog steeds een tekort aan vezels.
Jij niet, een ander viel mij aan omdat zijn definitie niet strookte met de m.i. betere definitie.quote:Op zondag 15 juni 2014 17:57 schreef PeZu het volgende:
[..]
ik zeg nergens dat dat de enige definitie is
quote:Op zondag 15 juni 2014 18:09 schreef PeZu het volgende:
[..]
nee super foods zijn dus niet per definitie gmo's
De zoveelste voedselhype dusquote:Op zondag 15 juni 2014 18:07 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Samenvatting: rijke mensen die er geen zin in hebben om zich te verdiepen in voedsel betalen erg veel geld voor voedsel wat dusdanig bewerkt is dat het erg veel voedingsstoffen bevat en erg compleet is. Ze krijgen wel bijv. nog steeds een tekort aan vezels.
Als je het kan betalen en je hebt het geld er voor over dan kan het een hulpmiddel zijn maar niets vervangt een goede kennis over voeding.
dus als ik afstand doe van mijn 5000 planten mag ik vrij? ja?quote:Op zondag 15 juni 2014 18:08 schreef PeZu het volgende:
[..]
[..]
ja dat deed ik, en ik snap het gedood beleid maar als je dus afstand doet sluit het vervolging wel uit
het topic gaat over in eerst einstantie over superfoods, je haalt in je post van net aan dat mensen graag veel betalen voor voedsel dat dusdanig bewerkt is dat het gezond is, je haalt zelf 2 dingen door elkaar die ik scheidtquote:Op zondag 15 juni 2014 18:10 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Ik heb geen uitspraak gedaan over de relatie tussen gmo en superfood.
Biodiversiteit, sexy post.quote:Op zondag 15 juni 2014 18:00 schreef Chai het volgende:
[..]
Momenteel zit ik te weinig in de materie, maar ik denk het niet per se mits op de juiste manier toegepast. Hier lees ik al enkele voorbeelden waarbij het op lange termijn ontzettend nadelig kan gaan uitpakken. Ik zie natuurlijke weerstand het liefst opgebouwd worden door middel van het vergroten van de biodiversiteit.
Snijmaïs in Nederland ben ik ook helemaal geen fan van.
ja dat is precies wat ik zeg en ik heb helemaal niet gelijk gelijk gezged dat ik het over 4 planten hadquote:Op zondag 15 juni 2014 18:11 schreef Life2.0 het volgende:
[..]
dus als ik afstand doe van mijn 5000 planten mag ik vrij? ja?
kapot gekruistquote:Op zondag 15 juni 2014 18:14 schreef voederbietel het volgende:
Wat is er over van de gepolariseerde, met sentimenten ingevulde discussie over GMO's.
Is spontaan een cannabis gen in gepropt, discussie vertroebeld.quote:
ja dat heb je met cannabisquote:Op zondag 15 juni 2014 18:15 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Is spontaan een cannabis gen in gepropt, discussie vertroebeld.
Ik zeg: verhoog wettelijke leeftijd cannabis discussie naar 25.quote:
op de hennepproteine staat het ookquote:Op zondag 15 juni 2014 18:18 schreef quinoahipster het volgende:
Op mijn (fakking dure uiteraard, jewaids) hennepzaad van de biologische winkel staat nog wel expliciet dat er minder dan 0,zoveel % THC in zit
ja dan was het pas echt superfoodquote:
Paddenstoelen groeien op paardenpoep en jij viespeuk stopt ze in de soep.quote:Op zondag 15 juni 2014 18:25 schreef quinoahipster het volgende:
Maar gelukkig zijn volgens Kris Verburgh paddestoelen ook heel gezond
dan stimuleer je de illegale discussiemarkt!quote:Op zondag 15 juni 2014 18:17 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Ik zeg: verhoog wettelijke leeftijd cannabis discussie naar 25.
Ouders die met eindexamenfeestjes gewoon discussies in huis halenquote:Op zondag 15 juni 2014 18:36 schreef Life2.0 het volgende:
[..]
dan stimuleer je de illegale discussiemarkt!
voornamelijk kaalkopjes doen dat goedquote:Op zondag 15 juni 2014 18:27 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Paddenstoelen groeien op paardenpoep en jij viespeuk stopt ze in de soep.
In essentie wel ja. Het kan helpen om gemakkelijker een complete voeding te krijgen maar het kan ook prima zonder zoveel geld over de balk te smijten en het is geen vervanging voor voldoende groenten en vruchten eten.quote:
Tarwe bv. In de jaren 60 is ter bestrijding van het voedseltekort in China een nieuw soort tarwe ontwikkeld, dat op bijzonder veel punten gemodificeerd was ten opzichte van normaal tarwe. Hierdoor ontstond het babytarwe (ongeveer 6- cm hoog) dat in grote productiehoeveelheden voorhanden was, maar wat dus wel gemodificeerd was. Dat noemen ze dan veredeling.quote:
Helaas is het vrij lastig geworden om vast te stellen wat nou relatief ongezond en wel nog gezond is. En de wirwar van informatie op etiketten (of het ontbreken daarvan) draagt daar nou niet bepaald aan bij.quote:Op zondag 15 juni 2014 19:23 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
In essentie wel ja. Het kan helpen om gemakkelijker een complete voeding te krijgen maar het kan ook prima zonder zoveel geld over de balk te smijten en het is geen vervanging voor voldoende groenten en vruchten eten.
Niet helemaal. Hij is daar zelfs tegenstrijdig over, zo zegt hij in het begin van het boek dat proteinen slecht zijn omdat het veroudering bevordert, later prijst hij echter paddestoelen aan, juist omdat ze zoveel proteinen hebben.quote:Op zondag 15 juni 2014 18:25 schreef quinoahipster het volgende:
Maar gelukkig zijn volgens Kris Verburgh paddestoelen ook heel gezond
Paddestoelen bevatten vooral veel waterquote:Op zondag 15 juni 2014 21:48 schreef vogeltjesdans het volgende:
[..]
Niet helemaal. Hij is daar zelfs tegenstrijdig over, zo zegt hij in het begin van het boek dat proteinen slecht zijn omdat het veroudering bevordert, later prijst hij echter paddestoelen aan, juist omdat ze zoveel proteinen hebben.
Paddestoelen staan dichter bij dieren dan bij plantenquote:Op zondag 15 juni 2014 21:52 schreef quinoahipster het volgende:
[..]
Paddestoelen bevatten vooral veel water
En plantaardige (en ja ik weet dat paddestoelen schimmels zijn en geen planten) > dierlijke eiwitten.
Oh please,quote:Op zondag 15 juni 2014 21:43 schreef vogeltjesdans het volgende:
[..]
Tarwe bv. In de jaren 60 is ter bestrijding van het voedseltekort in China een nieuw soort tarwe ontwikkeld, dat op bijzonder veel punten gemodificeerd was ten opzichte van normaal tarwe. Hierdoor ontstond het babytarwe (ongeveer 6- cm hoog) dat in grote productiehoeveelheden voorhanden was, maar wat dus wel gemodificeerd was. Dat noemen ze dan veredeling.
Modificatie leidt tot een structurele verandering van het zetmeel, dat is verkregen uit aardappelen, maïs, tarwe e.d. door fysische, enzymatische of chemische toepassingen. Afhankelijk van het beoogde gebruik van het zetmeel, zoals babyvoeding, snoep, dranken, of zelfs papier, textiel of de bouw.
Dit artikel gaat erg ver, maar beschrijft een klein beetje wat er zo ongeveer aan de hand is met het huidige tarwe.
Oh maar het is geen geheim dat tarwe door modificatie zo is veredeld hoor. Dat is gewoon een feit. Wat je daar verder uit afleidt moet je voor jezelf weten.quote:Op zondag 15 juni 2014 22:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Oh please,
Na je homeopatieflater kom je met deze crap?
En je punt is?quote:Op zondag 15 juni 2014 22:13 schreef vogeltjesdans het volgende:
[..]
Oh maar het is geen geheim dat tarwe door modificatie zo is veredeld hoor. Dat is gewoon een feit. Wat je daar verder uit afleidt moet je voor jezelf weten.
De tarwe van nu verschilt genetisch meer dan 1% van de tarwe die onze voorouders aten. Dat lijkt weinig, maar het is wel even veel als de genetische verschillen tussen mens en chimpansee. Vooral in de afgelopen 50 jaar sleutelden wetenschappers als een gek aan tarwe om de opbrengsten te verhogen. Via kruisingen, hybridisering en introgressie (genoverdracht) werd de tarwe veredeld zodat het beter bestand was tegen externe invloeden als schimmels en droogte. Met als gevolg dat de huidige tarwesoort (triticum aestivum) 42 chromosomen bevat waar het originele graan (eenkorn) er maar 14 had, en minstens 1000 genen verschilt (zie wikipedia). Sterker nog: het moderne graan zou niet in het wild kunnen overleven zonder extra bemesting en pest-bestrijding.
Dat:quote:
Met tarwe wordt heel veel geld verdiend, omdat het bijna overal in zit. Het is dan ook van het grootste belang om dat zo goedkoop mogelijk te produceren. In welk geval de risico's voor de volksgezondheid nogal eens onderschat worden. Zo heeft de FDA dit bijvoorbeeld nooit onderzocht.quote:Op zondag 15 juni 2014 21:45 schreef vogeltjesdans het volgende:
Helaas is het vrij lastig geworden om vast te stellen wat nou relatief ongezond en wel nog gezond is. En de wirwar van informatie op etiketten (of het ontbreken daarvan) draagt daar nou niet bepaald aan bij.
Gewoon wat roepen zonder enige onderbouwing anders dan crap websites vol onzin maar vooral bangmakerij.quote:Op zondag 15 juni 2014 22:29 schreef vogeltjesdans het volgende:
[..]
Dat:
[..]
Met tarwe wordt heel veel geld verdiend, omdat het bijna overal in zit. Het is dan ook van het grootste belang om dat zo goedkoop mogelijk te produceren. In welk geval de risico's voor de volksgezondheid nogal eens onderschat worden. Zo heeft de FDA dit bijvoorbeeld nooit onderzocht.
Nou, dat tarwe gemodificeerd is, is gewoon een feit hoor. En dat de FDA het nog nooit heeft willen onderzoeken ook. En dat er heel veel geld mee verdiend wordt ook. En dat tarwe bijna overal in zit ook. Welke conclusie jij daaraan verbindt mag je zelf weten.quote:Op zondag 15 juni 2014 22:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Gewoon wat roepen zonder enige onderbouwing anders dan crap websites vol onzin maar vooral bangmakerij.
Maar goed, jij verdedigde ook crap als homeopatie
Oeh, gemodificeerd, dan klinkt het extra eng, brrrr,quote:Op zondag 15 juni 2014 22:40 schreef vogeltjesdans het volgende:
[..]
Nou, dat tarwe gemodificeerd is, is gewoon een feit hoor. En dat de FDA het nog nooit heeft willen onderzoeken ook. En dat er heel veel geld mee verdiend wordt ook. En dat tarwe bijna overal in zit ook. Welke conclusie jij daaraan verbindt mag je zelf weten.
Nu geef je het toe terwijl je eerst zei dat het niet onderrbouwde crap was?quote:Op zondag 15 juni 2014 22:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Oeh, gemodificeerd, dan klinkt het extra eng, brrrr,
Natuurlijk is tarwe doorgekweekt, dat is ieder landbouw gewas
en het tarwe voor het genitisch gemodificeerd werd al helemaalquote:Op zondag 15 juni 2014 22:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Oeh, gemodificeerd, dan klinkt het extra eng, brrrr,
Natuurlijk is tarwe doorgekweekt, dat is ieder landbouw gewas
Je hebt echt geen idee, weet je, neem een hotelkamer met Bram, jullie gaan elkaar gekpijpenquote:Op zondag 15 juni 2014 22:48 schreef vogeltjesdans het volgende:
[..]
Nu geef je het toe terwijl je eerst zei dat het niet onderrbouwde crap was?
Kusje erop?quote:Op zondag 15 juni 2014 22:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je hebt echt geen idee, weet je, neem een hotelkamer met Bram, jullie gaan elkaar gekpijpen
Er zijn veel stofjes die je moet kennen en de industrie probeert het minder transparant te maken door met namen te spelen. Het is m.i. echter wel prima mogelijk om te weten wat je precies eet indien op het etiket alles wordt vermeld. In Nederland zit dat redelijk snor, de wetgeving verplicht om alles te melden maar misschien kan er onvoldoende worden gecontroleerd door de VWA waarop veel teveel is bezuinigd. Het is mij opgevallen dat supermarkten deze verplichting niet nakomen bij de broden die ze verkopen, een slechte zaak.quote:Op zondag 15 juni 2014 21:45 schreef vogeltjesdans het volgende:
[..]
Helaas is het vrij lastig geworden om vast te stellen wat nou relatief ongezond en wel nog gezond is. En de wirwar van informatie op etiketten (of het ontbreken daarvan) draagt daar nou niet bepaald aan bij.
Piet is een beetje boos.quote:
Hij is dan ook homo. Hij is daar echt gefrustreerd over.quote:
Hij wel, ik was een van de eerste mensen die daar aangaf dat het slechts water is. Ik maak echter wel een onderscheid tussen de combinatie van natuurlijke selectie en menselijke selectie enerzijds en genetische manipulatie anderzijds. Het kan goed uitpakken en het kan minder goed uitpakken maar het is in ieder geval een feit dat heel dat vakgebied en het omgaan met de gevolgen hiervan (voorkomen dat het in de natuur terecht komt, niet weten wat de gevolgen zijn als het in de natuur terecht komt) nog in de kinderschoenen staat. In tegenstelling tot wat jij blijkbaar denkt is niet iedereen die behoedzaam is m.b.t. genetische manipulatie van landbouwgewassen een spookdenker die niets van veredeling en genetische manipulatie begrijpt.quote:Op zondag 15 juni 2014 22:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Gewoon wat roepen zonder enige onderbouwing anders dan crap websites vol onzin maar vooral bangmakerij.
Maar goed, jij verdedigde ook crap als homeopatie
Klopt, maar weet jij wat een E nummer precies inhoudt? Een omschrijving als kleur-, vul- en smaakstoffen? Ik niet in elk geval. En net zoals 99,9% van de Nederlanders heb ik geen zin om me daarin te verdiepen, ook al niet omdat die beschrijvingen regelmatig wijzigen waardoor je nog niet weet wat je vreet.quote:
Vaak niet, in dat geval koop ik het product niet en zoek ik eerst op wat het is. In het algemeen eet ik sowieso weinig waarvoor E-stoffen zijn gebruikt, gewoon omdat ik weinig bewerkte producten koop. Voor de uitzonderingen weet ik precies wat er in zit. Ik heb ook een heel erg vast voedingspatroon. Oh ja, als er kleur- , vul- of smaakstoffen worden gebruikt koop ik het sowieso niet. Dat is voor mij een rode vlag.quote:Op maandag 16 juni 2014 00:32 schreef vogeltjesdans het volgende:
[..]
Klopt, maar weet jij wat een E nummer precies inhoudt?
Ik verdiep me er dus wel in.quote:Ik niet in elk geval. En net zoals 99,9% van de Nederlanders heb ik geen zin om me daarin te verdiepen, ook al niet omdat die beschrijvingen regelmatig wijzigen waardoor je nog niet weet wat je vreet.
quote:Op maandag 16 juni 2014 00:43 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Vaak niet, in dat geval koop ik het product niet en zoek ik eerst op wat het is. In het algemeen eet ik sowieso weinig waarvoor E-stoffen zijn gebruikt, gewoon omdat ik weinig bewerkte producten koop. Voor de uitzonderingen weet ik precies wat er in zit. Ik heb ook een heel erg vast voedingspatroon. Oh ja, als er kleur- , vul- of smaakstoffen worden gebruikt koop ik het sowieso niet. Dat is voor mij een rode vlag.
[..]
Ik verdiep me er dus wel in.
e nummers kunnen ook gewoon puur natuurlijke toevoegingen zijnquote:Op maandag 16 juni 2014 00:43 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Vaak niet, in dat geval koop ik het product niet en zoek ik eerst op wat het is. In het algemeen eet ik sowieso weinig waarvoor E-stoffen zijn gebruikt, gewoon omdat ik weinig bewerkte producten koop. Voor de uitzonderingen weet ik precies wat er in zit. Ik heb ook een heel erg vast voedingspatroon. Oh ja, als er kleur- , vul- of smaakstoffen worden gebruikt koop ik het sowieso niet. Dat is voor mij een rode vlag.
[..]
Ik verdiep me er dus wel in.
Maar dat weet je dus niet, en dat is zijn (en mijn) punt.quote:Op maandag 16 juni 2014 00:47 schreef PeZu het volgende:
[..]
e nummers kunnen ook gewoon puur natuurlijke toevoegingen zijn
uhm in deze tijd van smartphones en inet kun je het onmogelijk opzoeken, nee klopt je hebt gelijk...quote:Op maandag 16 juni 2014 00:54 schreef vogeltjesdans het volgende:
[..]
Maar dat weet je dus niet, en dat is zijn (en mijn) punt.
Ja en dat ga je ook voor 34 E nummers en geur kleur en smaakstoffen doen, en dan ook nog eens per artikel natuurlijk.quote:Op maandag 16 juni 2014 00:56 schreef PeZu het volgende:
[..]
uhm in deze tijd van smartphones en inet kun je het onmogelijk opzoeken, nee klopt je hebt gelijk...
Dat kan en in dat geval zal ik minder snel het product mijden.quote:Op maandag 16 juni 2014 00:47 schreef PeZu het volgende:
[..]
e nummers kunnen ook gewoon puur natuurlijke toevoegingen zijn
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |