SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt. Ik probeer het gewoon nogeens. Niet dat ik me hier vaak zal vertonen aangezien ik een verklaard tegenstander ben van dat ding. Maar toch.
Nieuwe ontwikkelingen over de OV Chipkaart? Post ze hier. Ik begin.
Fout in OVC legt NS Kaartverkoop platAls het failliet van dat kloteding nu NOG niet duidelijk is weet ik het ook niet meer.quote:Een goed gehackte OV-chipkaart kan met één druk op de knop een kaartjesautomaat van de NS platleggen. Daardoor beïnvloeden de beveiligingsproblemen van de chip ook de verkoop van papieren kaartjes.
Oh en geen stoute linkjes posten, dat weten jullie best
'And I called your name,
like an addicted to cocaine calls for the stuff he'd rather blame'
Over het aantal poortjes, bij veel stations heb je 2 of 4 perrons, daar kan je volstaan met 8 poortjes.,quote:Je hoeft nooit meer poortjes bij de ingang te hebben dan de som van alle poortjes bij de perrons. Zeker niet omdat lang niet alle perrons tegelijk in gebruik zijn.
Is dat nogsteeds zo ja? Ze hadden het toch beter beveiligd?quote:Een goed gehackte OV-chipkaart kan met één druk op de knop een kaartjesautomaat van de NS platleggen. Daardoor beïnvloeden de beveiligingsproblemen van de chip ook de verkoop van papieren kaartjes.
Je citeert een anderhalf jaar oud citaat dat oorspronkelijk in de OP van het vorige deel uit deze reeks stond en nu weer is meegenomen in de OP van dit nieuwe topic in de reeks.quote:Op zaterdag 8 maart 2014 12:50 schreef d4v1d het volgende:
Is dat nogsteeds zo ja? Ze hadden het toch beter beveiligd?
Ohquote:Op zaterdag 8 maart 2014 13:51 schreef Tochjo het volgende:
[..]
Je citeert een anderhalf jaar oud citaat dat oorspronkelijk in de OP van het vorige deel uit deze reeks stond en nu weer is meegenomen in de OP van dit nieuwe topic in de reeks.
quote:30 procent van alle OV-chipkaarten is stopgezet
Sinds de invoering van de OV-chipkaart in 2007 zijn er 5,7 miljoen kaarten 'beëindigd'. Dat is zo’n 30 procent van het totaal aan geproduceerde kaarten, zo blijkt uit cijfers van Translink Systems, het bedrijf achter de kaart.
Foto: NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
In totaal zijn er sinds de invoering ruim negentien miljoen kaarten gemaakt. Om verschillende redenen kunnen die weer worden beëindigd, waardoor de kaart niet meer gebruikt kan worden om mee te reizen.
Persoonlijke en anonieme varianten kunnen bijvoorbeeld verlopen, eigenaars kunnen zijn overleden en de kaart kan kapot zijn. Gestolen en verloren kaarten worden geblokkeerd, waarna zij niet meer te gebruiken zijn.
Ook zijn er mensen die hun gegevens willen wijzigen, bijvoorbeeld bij een huwelijk of een scheiding, legt een woordvoerster uit. Dan wordt eveneens hun kaart stopgezet en krijgen zij een nieuwe.
Het komt ook voor dat mensen een schuld opbouwen bij Translink Systems. Mensen kunnen instellen dat hun kaart automatisch wordt opgeladen. Als dat geld vervolgens niet wordt betaald, wordt een incassobureau ingeschakeld en blokkeert Translink Systems de kaart tijdelijk. Als het geld binnen is, wordt de kaart weer gedeblokkeerd.
Als een kaart verloopt, wordt hij beëindigd en krijgt de eigenaar het geld terug dat er nog op staat. Daarvoor moet hij wel worden opgestuurd. Een kaart die jaren niet gebruikt is en bijvoorbeeld in een lade ligt, kan gewoon weer worden opgeladen als die nog geldig is, legt de woordvoerster uit.
Een goed gehackte rekening van de Nederlandse Staat kan het land ook plat leggen, wat is dit voor speculatieve nonsense.quote:[..]
Als het failliet van dat kloteding nu NOG niet duidelijk is weet ik het ook niet meer.
Oh en geen stoute linkjes posten, dat weten jullie best
Vroeger mocht ik met mijn kortingskaart ook mensen laten meerijden met korting hoe gaan ze dat dan doen?quote:Op dinsdag 6 mei 2014 16:26 schreef Aether het volgende:
Het papieren wegwerpkaartje komt er alleen voor mensen die het volle tarief willen betalen. Houders met een voordeelurenkaart krijgen voor zover bekend geen keuze. Zij kunnen straks alleen reizen met korting met de ov-chipkaart.
Niet.quote:Op dinsdag 6 mei 2014 16:34 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Vroeger mocht ik met mijn kortingskaart ook mensen laten meerijden met korting hoe gaan ze dat dan doen?
Dat is nu al mogelijk: http://www.ns.nl/reiziger(...)amenreiskorting.htmlquote:Op dinsdag 6 mei 2014 16:34 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Vroeger mocht ik met mijn kortingskaart ook mensen laten meerijden met korting hoe gaan ze dat dan doen?
Is wel mogelijk, maar dan moeten ze wel een OV chipkaart hebben en minimaal 10 euro saldo + ritprijs (aannemende dat ze ook mee terug gaan)quote:Op dinsdag 6 mei 2014 16:36 schreef Aether het volgende:
[..]
Dat is nu al mogelijk: http://www.ns.nl/reiziger(...)amenreiskorting.html
dat zou door elk weldenkend mens als minister geblokkeerd moeten worden..quote:Treinreizigers die de eenmalige chipkaart nu krijgen zijn niet verplicht in te checken en betalen daarvoor niets extra's. Als de OV-chipkaartpoortjes definitief dicht gaan en het papieren treinkaartje is afgeschaft, zullen treinreizigers wel een toeslag moeten betalen voor de wegwerp-OV-chipkaart.
Dus samenreiskorting bestaat straks niet meer ? Dat klinkt als eenzijdig openbreken van mijn abonnementscontract... hoe wil de NS mij gaan compenseren ?quote:Op donderdag 15 mei 2014 15:07 schreef Aether het volgende:Het papieren treinkaartje met korting wordt straks geheel afgeschaft en niet vervangen door een wegwerp-OV-chipkaart. Volgens een woordvoerder zijn de kosten daarvoor te hoog en reizen de meeste vaste klanten, inclusief ouderen, al op saldo met de OV-chipkaart.
Ik neem aan dat dat hetzelfde gaat als nu, dat je medereizigers een OV chipkaart moeten hebben en daarop korting moeten activeren.quote:Op donderdag 15 mei 2014 19:28 schreef Aanstootgevend het volgende:
[..]
Dus samenreiskorting bestaat straks niet meer ? Dat klinkt als eenzijdig openbreken van mijn abonnementscontract... hoe wil de NS mij gaan compenseren ?
Ze kunnen nu nog een los kaartje met korting kopen. Dat kan straks dus niet meer; want wegwerpkaartjes met korting verdwijnen. Dat is een vermindering van de mogelijkheden die mijn abonnement biedt (incidentele reizigers met korting meenemen).quote:Op donderdag 15 mei 2014 19:31 schreef macca728 het volgende:
[..]
Ik neem aan dat dat hetzelfde gaat als nu, dat je medereizigers een OV chipkaart moeten hebben en daarop korting moeten activeren.
Niet, want je medereiziger kan het product samenreiskorting activeren op zijn OVchip.quote:Op donderdag 15 mei 2014 19:34 schreef Aanstootgevend het volgende:
[..]
Ze kunnen nu nog een los kaartje met korting kopen. Dat kan straks dus niet meer; want wegwerpkaartjes met korting verdwijnen. Dat is een vermindering van de mogelijkheden die mijn abonnement biedt (incidentele reizigers met korting meenemen).
Dus.. hoe gaat de NS mij hiervoor compenseren?
Eehm, lees eens voor je post ? Ik heb het over mensen die incidenteel reizen dus zelf geen OVchipkaart hebben en een los kaartje kopen. Bijv. buitenlandse gasten. Hen E 7,50 laten betalen + 20 euro op de kaart laten zetten om eenmalig met 40% korting met mij mee te kunnen reizen is een achteruitgang ten opzichte van "je kan een los kaartje met 40% korting kopen".quote:Op vrijdag 16 mei 2014 05:46 schreef Me_Wesley het volgende:
[..]
Niet, want je medereiziger kan het product samenreiskorting activeren op zijn OVchip.
Zoek dingen eens uit voor je iets gaat roepen.
Het is überhaupt een achteruitgang, ook zonder samenreiskorting.quote:Op vrijdag 16 mei 2014 06:54 schreef Aanstootgevend het volgende:
[..]
Eehm, lees eens voor je post ? Ik heb het over mensen die incidenteel reizen dus zelf geen OVchipkaart hebben en een los kaartje kopen. Bijv. buitenlandse gasten. Hen E 7,50 laten betalen + 20 euro op de kaart laten zetten om eenmalig met 40% korting met mij mee te kunnen reizen is een achteruitgang ten opzichte van "je kan een los kaartje met 40% korting kopen".
Je deemoedige excuses zijn bij deze aanvaard.
http://www.nu.nl/politiek(...)t-duurder-maken.htmlquote:Op donderdag 15 mei 2014 15:07 schreef Aether het volgende:
NS start proef met eenmalige chipkaart
[ afbeelding ]NS is maandag een proef gestart waarbij reizigers bij de kaartautomaat een eenmalige OV-chipkaart geleverd krijgen, in plaats van het reguliere papieren treinkaartje. Op een 14-tal stations staan er één of enkele kaartautomaten die speciaal voor de proef zijn aangepast. Dat bevestigt een woordvoerder van NS tegenover Treinreiziger.nl.
De eenmalige OV-chipkaart is een papieren treinkaartje met chip. Treinreizigers die de eenmalige chipkaart nu krijgen zijn niet verplicht in te checken en betalen daarvoor niets extra's. Als de OV-chipkaartpoortjes definitief dicht gaan en het papieren treinkaartje is afgeschaft, zullen treinreizigers wel een toeslag moeten betalen voor de wegwerp-OV-chipkaart. In het Nationaal OV Beraad (NOVB) vragen vervoerders momenteel advies over de hoogte van de toeslag.
quote:Reizen met de OV-chipkaart mag voor reizigers gemiddeld niet duurder worden. De Tweede Kamer schaarde zich donderdagavond achter een motie van PVV-kamerlid Richard de Mos.
Ah, weer een verkapte prijsverhoging 'omdat ov chipkaart', je mag toch een aantal mensen meenemen als je bij NS een abbo hebt met korting? Als die geen chip hebben, hoe moeten die dan meereizen op korting?quote:Om alvast ervaring op te doen met de eenmalige OV-chipkaart wordt deze nu alvast getest. Op de stations van Enschede, Den Bosch, Alkmaar, Schiphol, Amsterdam Amstel, Amsterdam Centraa,l Zwolle, Roosendaal, Maastricht, Hilversum, Nijmegen, Leiden Centraal, Rotterdam Centraal en Den Haag Centraal zijn daarvoor één of enkele kaartautomaten aangepast.
Onder andere enkele reizen, dagkaarten, Railrunners en internationale vervoersbewijzen worden bij de aangepaste kaartautomaten nu als wegwerpchipkaart geleverd. De definitieve ombouw van alle NS-servicebalies staat gepland voor juni. Nadat de NS-servicebalies zijn omgebouwd, worden de NS-kaartautomaten ‘omgezet’ om enkel eenmalige chipkaarten uit te kunnen geven.
Het papieren treinkaartje met korting wordt straks geheel afgeschaft en niet vervangen door een wegwerp-OV-chipkaart. Volgens een woordvoerder zijn de kosten daarvoor te hoog en reizen de meeste vaste klanten, inclusief ouderen, al op saldo met de OV-chipkaart.
Raar, volgens de NS was iedereen toch al overgestapt op die supergemakkelijke OV chipkaart ?quote:De vervoerders houden de komende twee maanden een publiciteitscampagne en proberen reizigers met aanbiedingen te verleiden om over te stappen op de ov-chipkaart.
Grappig, straks moet de hele kaart weg.quote:Overigens doet de rechter over zes weken een uitspraak over het voortbestaan van het papieren kaartje. Maandag werd tijdens een rechtszitting van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven duidelijk dat de OV-chipkaart als vervanger mogelijk op meerdere punten een Europese verordening schendt.
Volgens Europese regels moeten mensen voor hun reis controleren of ze een geldig biljet hebben. Dat zou niet mogelijk zijn met de OV-chipkaart. ICT'er Mende Mobach spande de rechtszaak aan, omdat hij vindt dat de rechtsgeldigheid van de OV-chipkaart in twijfel moet worden getrokken.
Lijkt me fantastisch als het echt gebeurd. De vlektyfus met ze.quote:Op dinsdag 20 mei 2014 23:16 schreef macca728 het volgende:
[..]
Grappig, straks moet de hele kaart weg.
net als bij Brein vraag ik me bij deze organisatie ook altijd af of dit een eenmanszaak is, of dat er nog anderen bij betrokken zijn? Je hoort namelijk altijd deze pipo, die hier op de frontpage ook een podium kreeg.quote:Op dinsdag 20 mei 2014 19:56 schreef Aether het volgende:
http://www.voorbeterov.nl/page13.php
Maatschappij Voor Beter OV,
Rikus Spithorst,
voorzitter
Ik ken wel een paar mensen die door de chipkaart gewoon niet meer met de trein zullen gaanquote:Op dinsdag 20 mei 2014 23:08 schreef macca728 het volgende:
[..]
Raar, volgens de NS was iedereen toch al overgestapt op die supergemakkelijke OV chipkaart ?
2,50 nu bij NSquote:Op woensdag 21 mei 2014 19:53 schreef Pindasoepje het volgende:
Komen er weer aanbiedingen met gratis chip kaarten?
Beter, maar verhelpt nog steeds de enorme waardevermindering van de samenreiskorting niet..quote:
Vanuit het uitgangspunt met de poortjes zou je het ook een ontwerpkeuze kunnen noemen.quote:Op dinsdag 3 juni 2014 00:12 schreef macca728 het volgende:
Blijkbaar weer een foutje in de software. Bij NS kan je als je ingecheckt bent niet opladen.
Laad je tussentijds op, vervalt je incheck, waardoor je dus zwart zou reizen.
Echt dat zulke dingen niet getest worden vooraf.
Bij veel stations staan en komen geen poortjes maar mogelijk ging men daar in eerste instantie vanuit.quote:Op dinsdag 3 juni 2014 09:21 schreef Kansenjongere het volgende:
[..]
Vanuit het uitgangspunt met de poortjes zou je het ook een ontwerpkeuze kunnen noemen.
Waarom heb je dan geen jaarabo?quote:Op dinsdag 3 juni 2014 11:42 schreef Apotheose het volgende:
nou ik moet er dan ook maar aan geloven. Reis elke dag op en neer voor werk en gebruik daar een maandabo (traject) voor. Gewoon chipkaart met papieren abo erbij. Verleden tijd dus. Weekend maar een abonnement op mn kaart gooienWel is het een euro goedkoper, maar dat boeit niet. Werk betaalt
Maar dan nog zou je tussentijds moeten kunnen opladen bij een automaat binnen het station, Of de automaat voor andere dingen kunnen gebruiken. Voor buitenlandse reizigers bv die geen OV chipkaart en straks mogelijk niet kunnen uitchecken.quote:Op dinsdag 3 juni 2014 10:21 schreef Aether het volgende:
[..]
Bij veel stations staan en komen geen poortjes maar mogelijk ging men daar in eerste instantie vanuit.
Bij stations met poortjes staan de automaten toch altijd buiten de poortjes?quote:Op dinsdag 3 juni 2014 16:55 schreef macca728 het volgende:
[..]
Maar dan nog zou je tussentijds moeten kunnen opladen bij een automaat binnen het station, Of de automaat voor andere dingen kunnen gebruiken. Voor buitenlandse reizigers bv die geen OV chipkaart en straks mogelijk niet kunnen uitchecken.
Bij de RET is tussentijds opladen wel gewoon mogelijk.
Maar daar hebben ze wel van de overheid een flinke som geld voor gehad.quote:Op dinsdag 3 juni 2014 10:21 schreef Aether het volgende:
[..]
Bij veel stations staan en komen geen poortjes maar mogelijk ging men daar in eerste instantie vanuit.
Bij de NS kan je ook niet rood staan. Als je voor tien euro oplaadt bijvoorbeeld met een abonnement, kun je inchecken, maar als je reist voor meer dan 10 euro, kun je niet uitchecken en moet je eerst weer opladen.quote:Op dinsdag 3 juni 2014 16:55 schreef macca728 het volgende:
[..]
Maar dan nog zou je tussentijds moeten kunnen opladen bij een automaat binnen het station, Of de automaat voor andere dingen kunnen gebruiken. Voor buitenlandse reizigers bv die geen OV chipkaart en straks mogelijk niet kunnen uitchecken.
Bij de RET is tussentijds opladen wel gewoon mogelijk.
dat is dan alleen als je een abonnement hebt, zonder abo kan ik dat prima doen..?quote:Op dinsdag 3 juni 2014 17:34 schreef Zelva het volgende:
[..]
Bij de NS kan je ook niet rood staan. Als je voor tien euro oplaadt bijvoorbeeld met een abonnement, kun je inchecken, maar als je reist voor meer dan 10 euro, kun je niet uitchecken en moet je eerst weer opladen.
Ieder vervoersbedrijf doet maar wat.
Ook buitenlandse reizigers die een kaartje in eigen land kopen ?quote:Op dinsdag 3 juni 2014 17:25 schreef Kansenjongere het volgende:
[..]
Bij stations met poortjes staan de automaten toch altijd buiten de poortjes?
En buitenlandse reizigers kunnen de poortjes straks openen met hun e-tickets.
Als ik 10 euro op mijn kaart heb staan en ik reis meer dan 10 euro, dan kan ik toch niet uitchecken ? Of wel ?quote:Op dinsdag 3 juni 2014 17:34 schreef Zelva het volgende:
[..]
Bij de NS kan je ook niet rood staan. Als je voor tien euro oplaadt bijvoorbeeld met een abonnement, kun je inchecken, maar als je reist voor meer dan 10 euro, kun je niet uitchecken en moet je eerst weer opladen.
Ieder vervoersbedrijf doet maar wat.
Niet.quote:Op dinsdag 3 juni 2014 17:41 schreef macca728 het volgende:
[..]
Als ik 10 euro op mijn kaart heb staan en ik reis meer dan 10 euro, dan kan ik toch niet uitchecken ? Of wel ?
Nou dan moet ik mijn kaart toch kunnen opladen terwijl ik nog ingecheckt ben ? Dus binnen het poortjesgebied. Anders ben ik opgesloten.quote:Op dinsdag 3 juni 2014 17:42 schreef Zelva het volgende:
[..]
Niet.
Of het moet toch een bug zijn geweest en zowel de muts aan de balie als de klantenservice moeten me iets verkeerd gezegd hebben.
Ja, mits e-ticket, anders hebben ze een medewerker nodig die naast de poortjes zal staan voor dat soort gevallen.quote:Op dinsdag 3 juni 2014 17:40 schreef macca728 het volgende:
[..]
Ook buitenlandse reizigers die een kaartje in eigen land kopen ?
Dat kun je best besluiten, maar als je tussentijds niet langs een automaat komt heb je niet zo veel aan dat besluit.quote:Op dinsdag 3 juni 2014 17:40 schreef macca728 het volgende:
[..]
Los daarvan kan ik best besluiten tussentijds op te laden voor bv de terugweg.
Dat was dus exact mijn punt. Automaten staan buiten de poortjes, dus kun je (bij gebruik van poortjes) niet tussentijds opladen. Waarmee het dus vermoedelijk geen bug is, maar een ontwerpkeuze.quote:Op dinsdag 3 juni 2014 17:40 schreef macca728 het volgende:
[..]
En op het NS forum zegt de NS dat ze daar hard mee bezig zijn, maar ik heb eigenlijk ook nooit automaten binnen het poortjesgebied gezien.
Maar: bij de winkels die binnen de poortjes staan (Denk aan ako, ah togo) staan ook oplaadautomaten.quote:Op dinsdag 3 juni 2014 17:58 schreef Kansenjongere het volgende:
[..]
Ja, mits e-ticket, anders hebben ze een medewerker nodig die naast de poortjes zal staan voor dat soort gevallen.
[..]
Dat kun je best besluiten, maar als je tussentijds niet langs een automaat komt heb je niet zo veel aan dat besluit.
[..]
Dat was dus exact mijn punt. Automaten staan buiten de poortjes, dus kun je (bij gebruik van poortjes) niet tussentijds opladen. Waarmee het dus vermoedelijk geen bug is, maar een ontwerpkeuze.
NS zegt op hun eigen forum dat het juist wel de bedoeling is dat er op elk station tenminste 1 automaat staat waar je bv op kan laden binnen de poortjes. Lijkt me ook logisch.quote:Op dinsdag 3 juni 2014 17:58 schreef Kansenjongere het volgende:
[..]
Ja, mits e-ticket, anders hebben ze een medewerker nodig die naast de poortjes zal staan voor dat soort gevallen.
[..]
Dat kun je best besluiten, maar als je tussentijds niet langs een automaat komt heb je niet zo veel aan dat besluit.
[..]
Dat was dus exact mijn punt. Automaten staan buiten de poortjes, dus kun je (bij gebruik van poortjes) niet tussentijds opladen. Waarmee het dus vermoedelijk geen bug is, maar een ontwerpkeuze.
Ja en als je daar dus oplaadt en je ingecheckt bent bij de NS, dan is die incheck verdwenen.quote:Op dinsdag 3 juni 2014 18:04 schreef CookieSlikker het volgende:
[..]
Maar: bij de winkels die binnen de poortjes staan (Denk aan ako, ah togo) staan ook oplaadautomaten.
Verder op Amsterdam centraal en santpoort nog automaat binnen de poorten.
Hahaha speelt dat al 2 jaar ? Volgens het NS forum was het 2 maanden geleden nog niet opgelost.quote:Op dinsdag 3 juni 2014 18:07 schreef Basp1 het volgende:
Zit die bug 2 jaar na dato er nog steeds in of is het ondertussen al opgelost.
GC / OV-chipkaart niet opladen na inchecken!!
ga naar een loket en vraag het daar, of stuur een mail naar ovchipkaart.nlquote:Op donderdag 12 juni 2014 10:28 schreef koffiegast het volgende:
Helaas moest ik er achter komen dat mijn persoonlijke ov-chipkaart toch niet online gekoppeld was, en dat ov-chipkaart.nl nog steeds zo achterhaald bezig is dat het pertinent geen ritten laat zien die voor de 'aanvraag toon reisgeschiedenis' zijn gemaakt desondanks dat het wel op de kaart en ongetwijfeld in hun eigen systeem staat.
Ik heb een aantal ritten in de afgelopen 3 weken gemaakt met de tram/metro van RET in Rotterdam. Daarvan zou ik graag de transacties willen terugzien zodat ik deze kan declareren. Echter kan ik nog nergens vinden waar ik deze kan achterhalen. Ik ben er heilig van overtuigd dat deze gegevens ergens opgeslagen worden, maar ik moet nu uitvinden hoe ik het verkrijg...
iemand?
Moet je blijkbaar een speciale phone voor hebben dat NFC heeft. Wat helaas mijn phone niet heeft.quote:Op donderdag 12 juni 2014 10:35 schreef d4v1d het volgende:
Die gegevens kan je wel achterhalen met een android app "farebot"
Deze app leest alleen data uit en het is met de app niet mogelijk om wat dan ook te schrijven of te veranderen.
Kost wel een middagje om het werkend te krijgen
Tochniet alle transacties blijven op je kaart staan, de laatste 10 of zo maar.quote:Op donderdag 12 juni 2014 10:35 schreef d4v1d het volgende:
Die gegevens kan je wel achterhalen met een android app "farebot"
Deze app leest alleen data uit en het is met de app niet mogelijk om wat dan ook te schrijven of te veranderen.
Kost wel een middagje om het werkend te krijgen
quote:Eerste poortjes NS-stations augustus dicht
De toegangspoortjes bij NS-stations in Woerden, Rotterdam Alexander, Almere centrum en Enschede worden in augustus definitief afgesloten.
Dat liet een NS-woordvoerder vrijdag weten.
Ze zijn dan alleen nog toegankelijk met een ov-kaart of een papieren chipkaartje. Uiteindelijk worden over een periode van twee jaar bij 82 stations de toegangspoortjes in gebruik genomen.
In 2014 gaan gefaseerd de poortjes bij in totaal 26 stations door heel Nederland dicht. Het jaar daarop volgen 27 stations, en ook nog eens 27 in 2016.
De poortjes gaan definitief dicht na een geslaagde proef op de stations in Woerden, Rotterdam Alexander, Almere centrum en Enschede.
Toegankelijk
In Nederland zijn ruim vierhonderd treinstations. Bij de 82 stations waar de toegangspoortjes dichtgaan, stapt 90 procent van alle treinreizigers in of uit de trein. Daarom komen op de andere stations geen toegangspoortjes en blijven die stations dus vrij toegankelijk.
"We wilden alleen poortjes plaatsen op de stations waar de grootste reizigersstroom zich verplaatst", aldus een NS-woordvoerder.
Selectief quotenquote:
quote:Regeringspartijen VVD en PvdA lieten in maart nog weten dat niet alle stations moeten worden afgesloten voor mensen zonder geldig vervoersbewijs. De NS gaat hierover in gesprek met gemeenten. Niet-reizigers zouden met een tijdelijke gratis pas toch toegang kunnen krijgen. Ook hulpverleners houden altijd toegang tot de stations.
De poortjes zijn bedoeld voor de sociale veiligheid te verhogen en om zwartrijden te voorkomen.
idee: je kan ook gewoon je stations NIET afsluiten en dus niet onnodig geld over de balk smijten c.q. reiskosten voor de reiziger verhogen...quote:Op vrijdag 4 juli 2014 14:18 schreef Tchock het volgende:
Niet-reizigers zouden met een tijdelijke gratis pas toch toegang kunnen krijgen
Ik ben het volledig eens met afsluiten van stations. Geen zwervers meer die rondhangen op de perrons, minder overvallen laat 's avonds, geen bakken met geld meer verspillen om de grote stations handmatig af te sluiten (daar zijn elke avond op Amsterdam CS wel 20 man mee bezigquote:Op vrijdag 4 juli 2014 14:28 schreef mschol het volgende:
[..]
idee: je kan ook gewoon je stations NIET afsluiten en dus niet onnodig geld over de balk smijten c.q. reiskosten voor de reiziger verhogen...
nee, die hangen dan inderdaad bij de ingang rond, echt een verbeteringquote:Op vrijdag 4 juli 2014 14:30 schreef Tchock het volgende:
[..]
Ik ben het volledig eens met afsluiten van stations. Geen zwervers meer die rondhangen op de perrons,
die gebeuren dus gewoon buiten het station, waar nog minder camera toezicht is..quote:minder overvallen laat 's avonds,
dat klinkt als gewoon werk verschaffing, maar goed..quote:geen bakken met geld meer verspillen om de grote stations handmatig af te sluiten (daar zijn elke avond op Amsterdam CS wel 20 man mee bezig)
dat is mooi, dan hoeft er ook niet meer gecontroleerd te worden, scheelt weer veel geld en kunnen de prijzen weer omlaag...quote:en véél minder zwartrijders.
stations openlaten, dat heeft altijd goed gewerkt en werkt nog steeds goed..quote:En gedag zeggen doe je maar buiten de poortjes. Enige argument dat ik wél realistisch vind is dat sommige stations ook voetgangerspassages zijn, daar moet een goede oplossing voor komen.
quote:
We hadden ook het geld dat aan de introductie van de OVchipkaart besteed is kunnen gebruiken om iedereen gratis te laten reizen. Van een paar miljard kan je best veel kaartjes kopen.quote:Op vrijdag 4 juli 2014 14:28 schreef mschol het volgende:
[..]
idee: je kan ook gewoon je stations NIET afsluiten en dus niet onnodig geld over de balk smijten c.q. reiskosten voor de reiziger verhogen...
Niet werken doetquote:Op vrijdag 4 juli 2014 15:26 schreef Aether het volgende:
Deze maand persoonlijke chipkaart voor ¤2 i.p.v. ¤7,50.
Delen van de site werken niet.quote:
mwha, gratis gaat wellicht ver, als je de prijs had halveert heb je er nog langer plezier van gehadquote:Op vrijdag 4 juli 2014 19:52 schreef Aanstootgevend het volgende:
[..]
We hadden ook het geld dat aan de introductie van de OVchipkaart besteed is kunnen gebruiken om iedereen gratis te laten reizen. Van een paar miljard kan je best veel kaartjes kopen.
Is dat zo ? Je hebt dan weer een infrastructuur om de kaartjes te verkopen nodig. Kost geldquote:Op dinsdag 8 juli 2014 12:52 schreef mschol het volgende:
[..]
mwha, gratis gaat wellicht ver, als je de prijs had halveert heb je er nog langer plezier van gehad
Alsof het een gunst is of zo.quote:Op vrijdag 4 juli 2014 15:26 schreef Aether het volgende:
Deze maand persoonlijke chipkaart voor ¤2 i.p.v. ¤7,50.
Inderdaad, het geld dat de overheid specifiek voor de poortjes, naast de al ettelijke miljarden subsidie voor het hele chipkaartgebeuren, aan de NS heeft gegeven is allang over de balk gesmeten cq weggesluisd. Laten we die roversbende niet nog een keer 'subsidiëren'.quote:Op vrijdag 4 juli 2014 14:28 schreef mschol het volgende:
[..]
idee: je kan ook gewoon je stations NIET afsluiten en dus niet onnodig geld over de balk smijten c.q. reiskosten voor de reiziger verhogen...
de infrastructuur voor papieren kaartjes is er gewoonquote:Op dinsdag 8 juli 2014 20:03 schreef Aanstootgevend het volgende:
[..]
Is dat zo ? Je hebt dan weer een infrastructuur om de kaartjes te verkopen nodig. Kost geld
Dat moest vroeger wel als het niet om een NS-kaart ging.quote:Op woensdag 9 juli 2014 13:19 schreef CherryLips het volgende:
Ik heb net een anonieme kaart gehaald voor m'n moeder, ook voor 2 euro.
Moet je hem voor de NS nog activeren oid? 1e/2e klas bepalen?
ow kan m al ophalen.quote:Op woensdag 9 juli 2014 12:13 schreef Apotheose het volgende:
fijn. Storing bij NS en mn nieuwe trajectvrij abo staat dus nog niet op mn ov chipkaart en mn huidige abo loopt vandaag af. Moet ik dus extra dokken (ja dat kan ik weer declareren bij NS, zegt de klantenservice, maar toch)
Ja dat moet. Wanneer je saldo koopt bij een NS automaat vraagt ie uit zichzelf welke klasse je wilt en wanneer je geen saldo wilt kopen kies je voor 'laden overige producten' en 'reizen op saldo zonder NS abonnement'.quote:Op woensdag 9 juli 2014 13:19 schreef CherryLips het volgende:
Ik heb net een anonieme kaart gehaald voor m'n moeder, ook voor 2 euro.
Moet je hem voor de NS nog activeren oid? 1e/2e klas bepalen?
Als je hem bij de NS gekocht hebt zou het goed moeten zijn (2e klas). Je kan dat altijd wisselen bij een automaat.quote:Op woensdag 9 juli 2014 13:19 schreef CherryLips het volgende:
Ik heb net een anonieme kaart gehaald voor m'n moeder, ook voor 2 euro.
Moet je hem voor de NS nog activeren oid? 1e/2e klas bepalen?
Normaal gesproken kan je er gewoon geld opzetten en mee reizen in de bus. Dat reizen op saldo activeren is specifiek voor de treinquote:Op donderdag 10 juli 2014 13:36 schreef davedavy het volgende:
Ik heb dus met die NS actie meegedaan voor 2 euro, netjes ingevoerd op ov-chipkaart.nl etc, maar blijkbaar moet ik dat ding activeren. Dat kon op twee mogelijkheden, een daarvan was door 'reizen op saldo' te bestellen, en dit moet ik afhalen bij een OV punt. Als ik dit gedaan heb, kan ik er dan gewoon saldo opzetten en in de bus stappen? Want met de trein ga ik nooit eigenlijk
Ja en Jaquote:Op donderdag 10 juli 2014 22:15 schreef WammesWaggel het volgende:
Is een Ovchipkaart van de NS te gebruiken in bv de tram in Amsterdam?
Is het tegoed dat bij de AH is gekocht bruikbaar voor de trein?
Omdat je reis geheel met NS is en de reisplanner van Amsterdam Centraal naar Utrecht Overvecht een advies geeft via Weesp, hoef je in Weesp niet uit- en in te checken, maar check je alleen in in Amsterdam Centraal en uit in Utrecht Overvecht.quote:Op vrijdag 11 juli 2014 20:17 schreef WammesWaggel het volgende:
Als ik op Amsterdam CS instap en incheck en moet overstappen op Weesp naar Utrecht moet ik dan nog op Weesp inchecken en uitchecken?
Fijn, dank voor je informatie.quote:Op vrijdag 11 juli 2014 20:20 schreef Tochjo het volgende:
[..]
Omdat je reis geheel met NS is en de reisplanner van Amsterdam Centraal naar Utrecht Overvecht een advies geeft via Weesp, hoef je in Weesp niet uit- en in te checken, maar check je alleen in in Amsterdam Centraal en uit in Utrecht Overvecht.
quote:Rover: NS promoot e-ticket en wegwerpchipkaart onvoldoende
De Nederlandse Spoorwegen brengen alternatieven voor de OV-chipkaart onvoldoende onder de aandacht bij reizigers. Dat schrijven Reizigersvereniging Rover en de Consumentenbond in een brief aan het spoorbedrijf. Veel incidentele reizigers zijn niet op de hoogte van het bestaan van de eenmalige chipkaart.
Het papieren kaartje werd eerder deze maand afgeschaft. Met name incidentele reizigers, stellen Rover en de Consumentenbond, voelen zich sindsdien gedwongen 27,50 euro te investeren: 7,50 euro voor een chipkaart en een startsaldo van twintig euro. Voor hen is het bestaan van de losse chipkaart niet duidelijk.
"Veel incidentele reizigers ervaren een gevoel van onrecht dat zij dit bedrag moeten betalen voor een treinreis van soms maar enkele euro's", aldus de organisaties. "De eenmalige chipkaart en het e-ticket worden niet tot nauwelijks belicht. In de NS-kaartautomaten krijgt de reiziger een veelvoud aan OV-chipkaartopties te zien, maar moet hij flink zoeken naar de optie losse kaartjes."
Rover en de Consumentenbond roepen de NS daarom dringend op de losse kaartjes beter onder de aandacht te brengen.
NS laat in een reactie weten dat het losse kaartje wel degelijk onder de aandacht is gebracht in de weken voorafgaand aan het afschaffen van het papieren kaartje. "Maar we nemen deze klachten serieus. We gaan opnieuw aandacht schenken aan het alternatief", aldus een zegsman van NS. "Dan moet je denken aan posters en advertenties in kranten."
NS gaat ook het menu van de kaartautomaat versimpelen, zodat reizigers daarin makkelijker de eenmalige chipkaart kunnen vinden. Dat geldt ook voor het e-ticket op de website. Bovendien kunnen mensen binnenkort op meer stations bij de kaartautomaat met creditcard betalen.
Nee, dat was zogenaamd nooit mogelijk in NL want te gevoelig, in de rest van de wereld wel, maar je zou maar eens met zwart geld in NL met het OV willen gaan reizen.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 13:44 schreef davedavy het volgende:
Accepteert zo'n oplaad-automaat ook briefgeld?
Kan je zoiets niet doen bij het loket van je vervoersbedrijf?quote:Op woensdag 6 augustus 2014 14:29 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Nee, dat was zogenaamd nooit mogelijk in NL want te gevoelig, in de rest van de wereld wel, maar je zou maar eens met zwart geld in NL met het OV willen gaan reizen.
quote:Op woensdag 6 augustus 2014 14:29 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Nee, dat was zogenaamd nooit mogelijk in NL want te gevoelig, in de rest van de wereld wel, maar je zou maar eens met zwart geld in NL met het OV willen gaan reizen.
Ik zou het niet weten, als het al bij een NS loket zal kunnen zul je waarschijnlijk wel met extra oplaad kosten geconfronteerd worden net zoals gebeurt als je een kaartje aan het loket koopt.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 14:31 schreef d4v1d het volgende:
[..]
Kan je zoiets niet doen bij het loket van je vervoersbedrijf?
Sommig automaten accepteren wel muntjes.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 13:44 schreef davedavy het volgende:
Accepteert zo'n oplaad-automaat ook briefgeld?
Maar ze willen dan weer niet je briefjes voor een stapel kleingeld omwisselen bij het loket.quote:Op woensdag 6 augustus 2014 14:52 schreef fh101 het volgende:
[..]
Sommig automaten accepteren wel muntjes.
Nee, dan zou het natuurlijk weer te makkelijk wordenquote:Op woensdag 6 augustus 2014 15:08 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Maar ze willen dan weer niet je briefjes voor een stapel kleingeld omwisselen bij het loket.
Het laatste. En als je een uitcheck vergeet ben je je borg van dat stuk kwijt..quote:Op dinsdag 12 augustus 2014 04:41 schreef 2cv het volgende:
Ik wil overmorgen met Arriva reizen van Joure naar Groningen. Ik ga eerst met de gewone bus (lijn 98), dan met de Qliner (315) en dan met de stoptrein (richting Roodeschool). Is inchecken op het begin- en eindpunt voldoende of moet ik in-en uitchecken bij lijn 98, in-en uitchecken bij Qliner 315 en in-en uitchecken bij de trein ? Want het zijn toch wat verschillende manieren van OV en de instaptarieven variëren ook.
Nee. Schijnt niet te mogen en ook al wordt er dan voor je reis betaald, dan kun je alsnog een boete krijgen. Totaal van de zotte :/quote:Op zondag 31 augustus 2014 16:28 schreef WammesWaggel het volgende:
Is het toegestaan om met een persoonlijke OV Chipkaart te reizen van een ander? dus eentje met een foto maar zonder abonnement maar wel met gekocht tegoed.
Belachelijk zeg!quote:Op zondag 31 augustus 2014 16:34 schreef BloedendeVagina het volgende:
[..]
Nee. Schijnt niet te mogen en ook al wordt er dan voor je reis betaald, dan kun je alsnog een boete krijgen. Totaal van de zotte :/
Nee, van vervoerder wisselen is piepen. Dus nieuw opstaptarief.quote:Op dinsdag 12 augustus 2014 04:41 schreef 2cv het volgende:
Ik wil overmorgen met Arriva reizen van Joure naar Groningen. Ik ga eerst met de gewone bus (lijn 98), dan met de Qliner (315) en dan met de stoptrein (richting Roodeschool). Is inchecken op het begin- en eindpunt voldoende of moet ik in-en uitchecken bij lijn 98, in-en uitchecken bij Qliner 315 en in-en uitchecken bij de trein ? Want het zijn toch wat verschillende manieren van OV en de instaptarieven variëren ook.
Als je van bus wisselt bij dezelfde vervoerder moet je anders ook piepen....quote:Op zondag 31 augustus 2014 16:54 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Nee, van vervoerder wisselen is piepen. Dus nieuw opstaptarief.
Waarom denk je dat het zo'n tyfussysteem is en iedereen er over klaagt? Juist hierom.
Dat zou ik niet doen als je overstapt van NS trein op NStreinquote:Op zondag 31 augustus 2014 19:21 schreef James1988 het volgende:
Het is best simpel: wanneer je voorbij een kaartlezer of poortje loopt hou je je chipkaart ervoor.
Dan kom je meestal niet langs een kaartlezer. Oh wacht, toch wel.quote:Op zondag 31 augustus 2014 19:31 schreef Aanstootgevend het volgende:
[..]
Dat zou ik niet doen als je overstapt van NS trein op NStrein
Waarom? Zo onlogisch en onhandig als de pest.quote:Op zondag 31 augustus 2014 19:21 schreef James1988 het volgende:
Het is best simpel: wanneer je voorbij een kaartlezer of poortje loopt hou je je chipkaart ervoor.
En dan heb je nog poortjes op de stations....quote:Op zondag 31 augustus 2014 19:34 schreef James1988 het volgende:
[..]
Dan kom je meestal niet langs een kaartlezer. Oh wacht, toch wel.
Nieuwe regel:
-bij kaartlezers in de voertuigen altijd in- en uitchecken
-bij kaartlezers op perrons alleen aan het begin en einde van je reis, of wanneer je van vervoerder wisselt, of wanneer je omreist.
Slecht ontworpen iddquote:Op zondag 31 augustus 2014 19:34 schreef James1988 het volgende:
[..]
Dan kom je meestal niet langs een kaartlezer. Oh wacht, toch wel.
Het dikgedrukte is natuurlijk best wel triest (en best wel lastig voor de incidentele reiziger en toeristen). Maar ik geloof dat je ze zo idd wel hebt.quote:Nieuwe regel:
-bij kaartlezers in de voertuigen altijd in- en uitchecken
-bij kaartlezers op perrons alleen aan het begin en einde van je reis, of wanneer je van vervoerder wisselt, of wanneer je omreist.
Dan moet je dat wel net weten. Ik kan me voorstellen dat het tarief voor een trein anders is dan voor een bus. En dat het tarief voor een Qliner anders is dan voor een gewone streekbus. En dat je daarom (in dit geval) per voertuig in- en uit moet checken. Maar ik kan me ook voorstellen dat het computersysteem slim genoeg is om te bepalen op welke manier ik gereisd heb en dat ik dus alleen bij het begin van mijn reis in moet checken en aan het eind weer uit moet checken. En de voorlichting is -voor zover ik gezien heb- ook onvolledig want daarin wordt alleen gesproken over 'de bus' waarbij er geen onderscheid gemaakt wordt tussen streekbus en Qliner.quote:Op zondag 31 augustus 2014 19:13 schreef Gnittoo het volgende:
Tja als zoiets al te moeilijk voor je is
En een ander tarief en minder haltes en gordels die je verplicht moet dragen en het ding rijdt met 100km/u over de snelweg en heeft een luxer interieur.quote:Op maandag 1 september 2014 00:06 schreef mschol het volgende:
qliner, dat is toch gewoon een streekbus met een fancy merknaampje?
als je de vragen hoort die ik als buschauffeur soms krijgquote:Oftewel: ik kan niet beredeneren hoe het moet en de informatie is niet compleet/duidelijk genoeg. Dan moet ik het dus vragen. Want ik kan het niet ruiken/voelen.
Leg je baas uit dat het fijn is als die meer info geeft aan de reiziger.quote:Op maandag 1 september 2014 08:31 schreef Gnittoo het volgende:
[..]
als je de vragen hoort die ik als buschauffeur soms krijg
dat instaptarief is toch de melkkoe van alle OV bedrijven, echter kunnen ze nu legaal teveel geld aan mensen vragen?quote:Op maandag 1 september 2014 18:57 schreef davedavy het volgende:
Ik heb weer eens een vraag (klote onduidelijke OV-Chipkaart site). Ik heb nu automatisch opladen aangezet met 10 euro, ik heb nu 1 euro tegoed. Kan ik nu de bus in met negatief saldo (zodat automatisch 10 euro wordt opgeladen)? Want als dat kan, waarom is het instaptarief van 4 euro dan nodig als je negatief kan staan
Automatisch opladen doet ie toch al vamF een minimum van 5 euro tegoed?quote:Op maandag 1 september 2014 18:57 schreef davedavy het volgende:
Ik heb weer eens een vraag (klote onduidelijke OV-Chipkaart site). Ik heb nu automatisch opladen aangezet met 10 euro, ik heb nu 1 euro tegoed. Kan ik nu de bus in met negatief saldo (zodat automatisch 10 euro wordt opgeladen)? Want als dat kan, waarom is het instaptarief van 4 euro dan nodig als je negatief kan staan
Dat heb ik, echter staat er 'Automatisch opladenstaat uit'. Ik heb het toch het gister geactiveerdquote:Op dinsdag 2 september 2014 00:48 schreef Cue_ het volgende:
[..]
Automatisch opladen doet ie toch al vamF een minimum van 5 euro tegoed?
Wel ook geactiveerd op de kaart zelf? Dus bij zon paal/oplaadpunt/nskaartding?
Op e site? die is vaak wat trager volgens mij.quote:Op dinsdag 2 september 2014 12:48 schreef davedavy het volgende:
Dat heb ik, echter staat er 'Automatisch opladenstaat uit'. Ik heb het toch het gister geactiveerd![]()
Probeer het straks nog wel eens opnieuw.
De samenreiskorting moet op de kaart van de meereizende passagiers geladen worden, niet op de Business Card. Of begrijp ik je dan verkeerd?quote:Op woensdag 3 september 2014 09:35 schreef Birgittevermeer het volgende:
Weet iemand hoe het zit met de samenreiskorting voor de businesscard? Iemand kan dan meereizen voor 40% korting, maar het lukt me niet om het bij de machines te activeren.
Goed he, ns voor de incidentiële reiziger en toerist.quote:Op woensdag 3 september 2014 09:19 schreef ufopiloot het volgende:
Een collega van mij gaat naar Nederland binnenkort op vakantie.. Hoe moet zij het dan aanpakken?
Mijn ervaring:
Als je een anonieme kaart koopt moet je iets van 9 euro voor een kaart betalen, en dan voldoende instaptarief hebben. Dus stel ze gaat op haar laatste vakantiedag van Amsterdam Sloterdijk naar Amsterdam CS, dan moet ze een instaptarief hebben van 20 euro. Vervolgens kost de reis maar 2 euro. Hoe krijg je dan als toerist 'even' die andere 18 euro terug? En dan heb je dus ook al 9 euro betaald voor een OV-chipkaart die je maar 4 dagen gebruikt.
Haha, echt?quote:Op woensdag 3 september 2014 13:14 schreef Red_85 het volgende:
Wist je trouwens dat de verkoop automaten op Schiphol standaard op 1ste klas staan in het hoofdscherm, als mensen op de sneltoets voor Amsterdam Centraal drukken?
http://www.ovpro.nl/trein(...)nt-weer-grotendeels/quote:Op woensdag 3 september 2014 13:16 schreef ufopiloot het volgende:
[..]
Haha, echt?!
Ik zal haar even goed inlichten..
wow, dat heeft ook maar vier jaar geduurd...quote:Op woensdag 3 september 2014 13:20 schreef Red_85 het volgende:
[..]
http://www.ovpro.nl/trein(...)nt-weer-grotendeels/
http://www.telegraaf.nl/r(...)aar_Amsterdam__.html
Visitekaartje voor je land hoor, je nationale treinboer.
quote:Op dinsdag 2 september 2014 12:48 schreef davedavy het volgende:
[..]
Dat heb ik, echter staat er 'Automatisch opladenstaat uit'. Ik heb het toch het gister geactiveerd![]()
Probeer het straks nog wel eens opnieuw.
Ja, dat zou moeten werken. Door de check-in komt je saldo op -¤3 uit, dat wordt vervolgens automatisch verhoogd tot ¤7.quote:Op woensdag 3 september 2014 17:32 schreef davedavy het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
Nu klopt ie. Kan ik nu dus gewoon in de bus met 1 euro saldo?
Ahaquote:Op woensdag 3 september 2014 18:39 schreef freako het volgende:
[..]
Ja, dat zou moeten werken. Door de check-in komt je saldo op -¤3 uit, dat wordt vervolgens automatisch verhoogd tot ¤7..
quote:RET begint proef met herstellen niet uitchecken ov-chipkaart
De Rotterdamse stadsvervoerder RET is een proef begonnen waarbij reizigers achteraf online kunnen kijken of ze na een rit wel hebben uitgecheckt met hun ov-chipkaart.
Als dat het niet het geval is, kunnen ze dat zelf corrigeren en wordt de factuur aangepast.
Voorlopig is die dienst alleen beschikbaar voor de tweehonderd reizigers die meedoen aan de pilot Achteraf Betalen Consument (ABC).
Daarin worden reizigers in de gelegenheid gesteld hun gemaakte ritten pas na een maand te betalen. Nu is daar de dienst aan toegevoegd dat reizigers zelf kunnen kijken welke ritten ze hebben gemaakt en waar ze eventueel niet hebben uitgecheckt.
Het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB), waarin verschillende vervoerders zijn vertegenwoordigd, maakte donderdag bekend dat het jaarlijks circa 16 miljoen euro overhoudt aan reizigers die met hun ov-chipkaart vergeten uit te checken. De partijen kondigde tegelijkertijd verscheidene maatregelen aan om het missen van het uitchecken verder terug te dringen.
Ook moet het makkelijker worden het geld dat daardoor te veel is betaald, terug te krijgen. Reizigers kunnen straks online op een centrale plek hun geld terugvragen. De termijn waarin dat kan worden gedaan, wordt verlengd van drie tot zes maanden.
Op station Amersfoort zijn ze daar al heel lang een proef mee aan het houden. Waarom dat niet wordt uitgerold.. geen idee.quote:Op zaterdag 13 september 2014 07:02 schreef o.us2.0 het volgende:
Ik snap trouwens nog steeds niet waarom de OV-Chipkaart niet als betaalmiddel gebruikt kan worden. In veel andere landen met een vergelijkbaar systeem kan je in, om en zelfs ver buiten het stations je OV-chip tegoed gebruiken om snel mee af te rekenen.
Voor contactloos betalen met de OV-chipkaart zijn nogal wat investeringen nodig, dus de proef wordt niet voortgezet.quote:Op zaterdag 13 september 2014 07:02 schreef o.us2.0 het volgende:
Ik snap trouwens nog steeds niet waarom de OV-Chipkaart niet als betaalmiddel gebruikt kan worden. In veel andere landen met een vergelijkbaar systeem kan je in, om en zelfs ver buiten de stations je OV-chip tegoed gebruiken om snel mee af te rekenen.
Alhoewel we tegenwoordig wel contactloos kunnen betalen met onze bankpassen..
Leuk dat het dadelijk ook met bankpasjes kan, maar je blijft met kinderen zonder bankpasjes zitten.quote:Op zaterdag 13 september 2014 09:03 schreef freako het volgende:
[..]
In plaats daarvan zet NS nu in op contactloos betalen met bankpassen, en er komt een proef waarmee in- en uitgecheckt kan worden met de bankpas.
http://webwereld.nl/bevei(...)ats-van-ov-chipkaart
Maar die wil je ook niet de mogelijkheid geven om met hun OVchipkaart snoep te kopenquote:Op zaterdag 13 september 2014 09:18 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Leuk dat het dadelijk ook met bankpasjes kan, maar je blijft met kinderen zonder bankpasjes zitten.
Zoals gezegd zijn er wel enkele proeven. TLS heeft echter geen bankvergunning dat ook een probleem zal zijn.quote:Op zaterdag 13 september 2014 07:02 schreef o.us2.0 het volgende:
Ik snap trouwens nog steeds niet waarom de OV-Chipkaart niet als betaalmiddel gebruikt kan worden. In veel andere landen met een vergelijkbaar systeem kan je in, om en zelfs ver buiten de stations je OV-chip tegoed gebruiken om snel mee af te rekenen.
Alhoewel we tegenwoordig wel contactloos kunnen betalen met onze bankpassen..
Het Kids Vrije-abonnement wordt vanaf maart volgend jaar gratis. Kinderen < 12 reizen dan gratis met de trein, maar moeten wel in- en uitchecken.quote:Op zaterdag 13 september 2014 09:18 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Leuk dat het dadelijk ook met bankpasjes kan, maar je blijft met kinderen zonder bankpasjes zitten.
en papa en mamma een boete krijgen bij het niet in en uitchecken zeker? anders is het haast discriminatie, zij niet inchecken, wij wel...quote:Op zaterdag 13 september 2014 10:18 schreef James1988 het volgende:
maar moeten wel in- en uitchecken.
Uiteraard, anders kunnen we die kinderen niet volgen waar ze heen gaan.....quote:Op zaterdag 13 september 2014 10:29 schreef mschol het volgende:
[..]
en papa en mamma een boete krijgen bij het niet in en uitchecken zeker? anders is het haast discriminatie, zij niet inchecken, wij wel...
Niet natuurlijk.quote:Op woensdag 3 september 2014 09:19 schreef ufopiloot het volgende: Vervolgens kost de reis maar 2 euro. Hoe krijg je dan als toerist 'even' die andere 18 euro terug?
Bron?quote:Op zaterdag 13 september 2014 10:18 schreef James1988 het volgende:
Het Kids Vrije-abonnement wordt vanaf maart volgend jaar gratis.
Kinderen die met Kids Vrij reizen, moeten nu begeleid worden door een volwassene. Vervalt die voorwaarde dan?quote:Kinderen < 12 reizen dan gratis met de trein, maar moeten wel in- en uitchecken.
Dit idd. Toeristen moeten losse kaartje kopen.quote:
Staat op www.ns.nl/kidsvrij, die voorwaarde blijft bestaan.quote:Op zaterdag 13 september 2014 12:31 schreef Tochjo het volgende:
[..]
Bron?
[..]
Kinderen die met Kids Vrij reizen, moeten nu begeleid worden door een volwassene. Vervalt die voorwaarde dan?
quote:FNV: Nieuwe strippenkaart oplossing voor iritatie in bus
Buschauffeurs zijn de losse kaartverkoop in het openbaar vervoer zat omdat het tot veel irritatie en onbegrip leidt bij reizigers. Dat meldt FNV Bondgenoten, dat een zwartboek bijhield met klachten van buschauffeurs over de losse kaartverkoop. De vakbond kijkt met weemoed terug naar de strippenkaart.
"Wij pleiten voor een nieuwe strippenkaart", verklaart vakbondsbestuurder Jan Heilig. Verder dringt hij eropaan losse kaartjes alleen nog via een pintransactie mogelijk te maken, in plaats van met cash geld. "Hierdoor is het voor de buschauffeur veiliger, omdat de kans op overvallen wordt verkleind. Ook versnelt het de verkoop van kaartjes in de bus."
90 klachten
De vakbond kreeg in een maand tijd ongeveer negentig klachten van chauffeurs binnen. De vakbond plaatste een oproep vanwege verhalen die de ronde deden. "Ik hoorde dat de buschauffeurs het onderling hadden over hun ervaringen omtrent de verkoop van losse kaartjes", verklaart de vakbondsbestuurder. "Veel buschauffeurs meldden dat zij kwaad worden aangekeken of worden uitgescholden als reizigers meer moeten betalen dan verwacht."
FNV: OV-chipkaart oorzaak
De onduidelijkheid over de prijzen voor het openbaar vervoer komen onder meer voort uit de invoering van de OV-chipkaart, stelt de vakbond. Voorheen maakten alle busbedrijven nog gebruik van de strippenkaart, maar nu hebben busmaatschappijen eigen kaartjes waarmee ze elkaar kunnen beconcurreren. Hierdoor kunnen verschillende bedrijven verschillende prijzen rekenen voor hetzelfde traject.
Verschillende tarieven
Zo kunnen reizigers zowel met Arriva als met stadsvervoerder RET van Dordrecht naar Rotterdam gaan. Een enkeltje met de RET-bus kost drie euro, tegenover acht euro bij Arriva, zo staat in het zwartboek. Ook kost overstappen naar een andere busmaatschappij vaak extra geld, omdat losse kaartjes vaak bij één vervoerder geldig zijn. Alhoewel een kaartje in de bus vaak duurder is, kan het soms ook goedkoper zijn. Zo zou de reis Rotterdam Zuidplein - Dordrecht bij de RET met de OV-chipkaart 4,78 euro kosten, terwijl het kaartje in de bus dus 1,78 euro goedkoper is.
Decentralisatie oorzaak
OV-specialisten wijzen erop dat de verschillende tarieven vooral voort komen uit de decentralisatie: iedere provincie of stadsregio mag in samenspraak met de vervoerder eigen tarieven bepalen. Met de OV-chipkaart kan er invulling gegeven worden aan de door de politiek gewenste decentralisatie, met de strippenkaart was dat in mindere mate mogelijk. Immers, de prijs van de strippenkaart kostte overal het zelfde, hoog uit de grote van een zone kon per regio verschillen.
Strippenkaart
Het lijkt onwaarschijnlijk dat het voorstel van FNV om een nieuwe strippenkaart in te voeren omarmt zal worden. Vervoerders vinden de OV-chipkaart juist prettig omdat ze direct na de reis het geld van de reiziger ontvangen. Met de strippenkaart werden de opbrengsten aan het einde van het jaar op basis van een steekproef verdeeld. Wel wordt het kaartje kopen in de bus waarschijnlijk op termijn gemakkelijker: in de toekomst moeten reizigers ook met de bankpas kunnen reizen.
Pff, fnv, stelletje weemoedige fossielen. Als ze nou eens zich niet zouden gedragen als een cpt. Hindsight van 80+, zou het misschien nog een wat worden daar.quote:
quote:9292: e-ticket voor heel ov
Met één e-ticket reizen van deur tot deur in heel het openbaar vervoer. Dat wil 9292 stapsgewijs mogelijk maken. Al in de loop van 2015 verwacht het bedrijf voor bepaalde reizen e-tickets te kunnen aanbieden. Dat zegt 9292 directeur Stefan Hulman in een interview met Treinreiziger.nl.
“Als we in 2015 van start gaan met e-tickets zullen we waarschijnlijk niet starten met e-tickets voor alle reizen. Misschien beginnen we een pilot in samenwerking met een aantal specifieke vervoerders of alleen voor een bepaalde modaliteit. Dat moeten we nog bepalen, maar uiteindelijk willen we één e-ticket aanbieden voor heel het openbaar vervoer” legt Hulman uit.
Met twee jaar vertraging is vandaag de realtime reisplanner bij 9292 geïntroduceerd. Hulman verwacht dat de introductie van e-tickets sneller zal gaan. “E-tickets aanbieden is ook complex, maar daarin hebben we zelf meer in de hand. Bij realtime reisinformatie krijgen we de data in twee verschillende formaten. Dat probleem zullen we niet hebben met e-tickets”.
NS biedt de meeste treinkaartjes al aan als e-tickets. Maar zo’n e-ticket is alleen geldig als de reiziger het kaartje uitprint. “Wij willen uiteindelijk een e-ticket introduceren die de reiziger niet meer hoeft uit te printen. Het e-ticket tonen op je smartphone moet voldoende zijn. Bij de introductie is dat misschien nog te hoog gegrepen, maar dat is wel waar we naar toe willen werken” zegt Hulman.
Als 9292 ticketless reizen introduceert heeft het bedrijf in het Nederlandse openbaar vervoer direct een primeur. Want alleen Thalys biedt op internationale treinreizen vanuit Nederland ticketless reizen aan. Bij Arriva kon het gedurende een proef met Touch & Travel ook, maar die test is al weer even voorbij. Verder is er nog geen enkele Nederlandse vervoerder die het aan biedt. In de luchtvaartsector komt het al wel voor.
Behalve dat e-ticketing een service wordt voor de reiziger, kan 9292 er ook geld mee verdienen. Hulman: “Maar dat is niet ons doel. Wat mij betreft investeren we het geld direct weer in nieuwe verbeteringen”. Dat kan bijvoorbeeld een prijswizard voor abonnementen zijn, want ook dat staat op het verlanglijstje van het bedrijf. “Maar op dit moment zijn er nog teveel onzekerheden in het ov-chipkaartlandschap. Daarom beginnen we eerst met e-ticketing”.
Vervoerders moeten eens leren dat ze er zijn om te vervoeren en niet om te kibbelen over de minimale verschillen die bij de verdeling kunnen ontstaan waardoor ze reizigers opzadelen met zulke onzin.quote:Op woensdag 26 november 2014 16:15 schreef macca728 het volgende:
Als ze dat voor elkaar krijgen is de hele OV chipkaart gelijk overbodig, want met dat e ticket krijg je weer het probleem dat het geld niet goed verdeelt kan worden tussen vervoerders ws.
Dat gaan vervoerders nooit toestaan.
Bij twee verschillende ritten, in een twee verschillende trams met 6 uur ertussen... Of ik heb een geweldig bijzondere ov-chipkaart, of het is een grootschaliger probleem en het GVB heeft nu een flinke financiele strop.quote:Op donderdag 18 december 2014 21:20 schreef James1988 het volgende:
Een foutje van de apparatuur in uw voordeel. Doe er wat leuks mee.
http://openov.nl/zones/quote:Op vrijdag 19 december 2014 10:47 schreef Etcetera het volgende:
Ik zit te overwegen om een ster-abonnement te nemen. Nu ben ik al zover dat ik 6 zones moet hebben en een centrumzone moet kiezen. Is er een manier om te bepalen wat de beste centrumzone isIk heb meerdere keuzes als ik via 9292.nl kijk.
Niet als je in alle zones kan reizen. Kom je er een halte buiten dan betaal je het opstarttarief.quote:Komt bij dat ik 2 verschillende routes per dag reis: 's ochtends van A naar B en 's middags van B via C naar A (want dat gaat sneller). Is dat ook nog iets om rekening mee te houden
Qbuzz, daar had ik het nog niet gecheckt, ga ik doen.quote:Op vrijdag 19 december 2014 11:04 schreef Pino112 het volgende:
Bij Syntus kan je je route ingeven en dan zegt ie je centrumzone. Welke vervoerder?
Ik heb ook wel wat reistijdquote:Op vrijdag 19 december 2014 11:09 schreef Aether het volgende:
[..]
http://openov.nl/zones/
(6 zones klinkt veel - dat is bijna zo duur als een nationaal abonnement)
[..]
Niet als je in alle zones kan reizen. Kom je er een halte buiten dan betaal je het opstarttarief.
Netabonnement is dan misschien handig. Hiermee kun je in heel Nederland reizen. Bij een jaarabonnement betaal je 10 maanden.quote:Op vrijdag 19 december 2014 11:18 schreef Etcetera het volgende:
[..]
Qbuzz, daar had ik het nog niet gecheckt, ga ik doen.
[..]
Ik heb ook wel wat reistijd![]()
Ga het uitzoeken zodra ik tijd heb
quote:Mansveld: deadline voor eenmalig in- en uitchecken
Het veelvuldig in- en uitchecken tijdens een treinreis met de ov-chipkaart is een grote ergernis van reizigers. Als er eind volgend jaar geen zicht is op een oplossing voor dit probleem, zal staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) het wettelijk gaan regelen.
Dat zei de bewindsvrouw woensdag in een debat in de Tweede Kamer. Vooral oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SP drongen aan op een deadline voor een oplossing. "Geef nou eens aan wanneer het rond is,' vroeg Carla Dik-Faber (ChristenUnie).
Nog dit jaar begint een proef met enkelvoudig in- en uitchecken op de Valleilijn. Daarna moet de landelijke uitrol beginnen, maar het is "heel complex'', aldus Mansveld. Ze zal de Kamer op verzoek van het CDA binnenkort laten weten wanneer het moet zijn ingevoerd.
Uit een inventarisatie van de Consumentenbond bleek vorig jaar dat treinreizigers horendol worden van het vele in- en uitchecken. Het reizen wordt als ingewikkeld en klantonvriendelijk ervaren. Voor een retourtje van Emmen naar Venlo bleek bijvoorbeeld twaalf keer in- en uitchecken nodig te zijn.
Op dit moment moet er nog worden in- en uitgecheckt per spoorvervoerder. In Amersfoort gebeurthet geregeld dat een treinreiziger per ongeluk incheckt bij de verkeerde vervoerder. Jaarlijks laten reizigers zo'n 22 miljoen euro liggen doordat ze vergeten uit te checken. De vervoerders verdienen daardoor zo'n 16 miljoen euro. Dat geld wordt nu gebruikt om bijvoorbeeld de proef op de Valleilijn te financieren, kinderen gratis te laten reizen en het corrigeren van een gemiste check-out gemakkelijker te maken.
Dat niet. Maar als je met de bus gaat, overstapt op de trein, door moet met de tram, dan moet je bij elke instap en uitstap in- en uitchecken. En da's toch bullshit.quote:Op donderdag 28 mei 2015 15:47 schreef d4v1d het volgende:
fucking big deal om even je kaart voor een paaltje te houden. Heel ingewikkeld
Hoe wil jij anders zorgen dat elke vervoerder geld krijgt.quote:Op donderdag 28 mei 2015 15:58 schreef Etcetera het volgende:
[..]
Dat niet. Maar als je met de bus gaat, overstapt op de trein, door moet met de tram, dan moet je bij elke instatp en uitstap in- en uitchecken. En da's toch bullshit.
Volgens mij gaat het er meer over dat je bij elke treinmaatschappij (NS, Connexxion, Syntus, weet ik veel) moet uit- en inchecken. Ik neem de Connexxion-trein weleens en mensen die nooit met de trein gaan snappen er geen kont van. En in Arnhem staan de verschillende paaltjes recht naast elkaar dus dan snap ik de verwarring helemaal.quote:Op donderdag 28 mei 2015 15:58 schreef Etcetera het volgende:
[..]
Dat niet. Maar als je met de bus gaat, overstapt op de trein, door moet met de tram, dan moet je bij elke instap en uitstap in- en uitchecken. En da's toch bullshit.
probleem is wel dat je dus bij elke in en uitstap moet in en uit checken, omdat het systeem niet weet welke vervoerder je daarna neemt..quote:Op donderdag 28 mei 2015 16:02 schreef CherryLips het volgende:
[..]
Volgens mij gaat het er meer over dat je bij elke treinmaatschappij (NS, Connexxion, Syntus, weet ik veel) moet uit- en inchecken. Ik neem de Connexxion-trein weleens en mensen die nooit met de trein gaan snappen er geen kont van. En in Arnhem staan de verschillende paaltjes recht naast elkaar dus dan snap ik de verwarring helemaal.
Het kan in andere landen ook, waarom hier niet. Het zou makkelijker moeten zijn, dat is het niet, het is eerder ingewikkelder. Waarom moet de reiziger lijden onder de onwil van OV-bedrijven?quote:Op donderdag 28 mei 2015 16:01 schreef d4v1d het volgende:
[..]
Hoe wil jij anders zorgen dat elke vervoerder geld krijgt.
Vroeger moest je toch ook je strippenkaart laten stempelen en vervolgens een kaartje bij de NS kopen? Daar hoorde je echt niemand over.
Maar die 'alternatieve' maatschappijen rijden alleen op specifieke routes, misschien dat het zo uit te rekenen is? Ook niet helemaal waterdicht natuurlijk, maar het is net alsof daar nooit over nagedacht is, hoe debiel en verwarrend het overkomt.quote:Op donderdag 28 mei 2015 16:04 schreef mschol het volgende:
[..]
probleem is wel dat je dus bij elke in en uitstap moet in en uit checken, omdat het systeem niet weet welke vervoerder je daarna neemt..
Er staat een hele "handleiding" bijquote:Op donderdag 28 mei 2015 16:02 schreef CherryLips het volgende:
[..]
Volgens mij gaat het er meer over dat je bij elke treinmaatschappij (NS, Connexxion, Syntus, weet ik veel) moet uit- en inchecken. Ik neem de Connexxion-trein weleens en mensen die nooit met de trein gaan snappen er geen kont van. En in Arnhem staan de verschillende paaltjes recht naast elkaar dus dan snap ik de verwarring helemaal.
mja, je hebt hier tram van htm, bus van zowel connection als htmbuzz.. en met beide kan je van A naar B, naar wie gaat het geld dan?quote:Op donderdag 28 mei 2015 16:05 schreef CherryLips het volgende:
[..]
Maar die 'alternatieve' maatschappijen rijden alleen op specifieke routes, misschien dat het zo uit te rekenen is? Ook niet helemaal waterdicht natuurlijk, maar het is net alsof daar nooit over nagedacht is, hoe debiel en verwarrend het overkomt.
Nee en toen kon je met je strippenkaart ook gewoon met verschillende vervoerders mee, hoe werd het geld dan verdeeld ?quote:Op donderdag 28 mei 2015 16:01 schreef d4v1d het volgende:
[..]
Hoe wil jij anders zorgen dat elke vervoerder geld krijgt.
Vroeger moest je toch ook je strippenkaart laten stempelen en vervolgens een kaartje bij de NS kopen? Daar hoorde je echt niemand over.
O ja, ik check in Arnhem altijd beneden inquote:Op donderdag 28 mei 2015 16:06 schreef Aether het volgende:
[..]
Er staat een hele "handleiding" bij![]()
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Bij die onderste, dan moet je als sporadische OV reiziger ook nog eens weten met welke vervoerder je aan komt rijden om juist uit te checken, en dan ook nog weten met welke vervoerder je verder reist. En juist de ovchip zou het reizen stukken makkelijker moeten maken.quote:Op donderdag 28 mei 2015 16:06 schreef Aether het volgende:
[..]
Er staat een hele "handleiding" bij![]()
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Inderdaad, ik zie m'n vader al voor die paaltjes staan. Hij begint geheid te vloeken, gooit die OV-chip weg en gaat de auto halen.quote:Op donderdag 28 mei 2015 16:20 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Bij die onderste, dan moet je als sporadische OV reiziger ook nog eens weten met welke vervoerder je aan komt rijden om juist uit te checken, en dan ook nog weten met welke vervoerder je verder reist. En juist de ovchip zou het reizen stukken makkelijker moeten maken.
Moest je dan ook je strippenkaart en je kaartje weer laten uitstempelen?quote:Op donderdag 28 mei 2015 16:01 schreef d4v1d het volgende:
Vroeger moest je toch ook je strippenkaart laten stempelen en vervolgens een kaartje bij de NS kopen? Daar hoorde je echt niemand over.
Via een vaste verdeelsleutel.quote:Op donderdag 28 mei 2015 16:14 schreef macca728 het volgende:
[..]
Nee en toen kon je met je strippenkaart ook gewoon met verschillende vervoerders mee, hoe werd het geld dan verdeeld ?
Nee. Maar ik zie echt niet wat het probleem daarmee is. Gewoon je kaart voor een fucking paaltje houdenquote:Op donderdag 28 mei 2015 17:11 schreef Zelva het volgende:
[..]
Moest je dan ook je strippenkaart en je kaartje weer laten uitstempelen?
Het kost tijd en het is volstrekt onnodig.quote:Op donderdag 28 mei 2015 17:15 schreef d4v1d het volgende:
[..]
Nee. Maar ik zie echt niet wat het probleem daarmee is. Gewoon je kaart voor een fucking paaltje houden
het kost tijdquote:Op donderdag 28 mei 2015 17:15 schreef Zelva het volgende:
[..]
Het kost tijd en het is volstrekt onnodig.
quote:Op donderdag 28 mei 2015 17:16 schreef d4v1d het volgende:
[..]
het kost tijd
Je loopt naar het paaltje, houdt je kaart ervoor, en 4 seconden later loop je verder. Nou poe poe. Wat een moeite
Ik ga regelmatig met de bus en trein. Goed, je moet af en toe even een seconde wachten tot iemand bij dat paaltje weg is, maar om je daar nou druk om te makenquote:Op donderdag 28 mei 2015 17:22 schreef Zelva het volgende:
[..]
En dan staan er tien mensen voor, of doet dat ding het weer niet goed met vage errors. Sowieso moet je dat ding eerst te voorschijn halen of je hele portemonnee voor dat ding houden, op zich al niet een al te strak plan in het openbaar.
En ik weet niet of je ooit in een bus geweest bent, ik heb sowieso niet de indruk dat je heel veel van het openbaar vervoer gebruik maakt gezien je opmerkingen, maar die dingen zijn nog een factor honderd lastiger dan die van de treinen. Die reageren echt achterlijk slecht, moet je echt je chipkaart secondenlang tegen de scanner aangedrukt houden voordat hij iets registreert, vaak een foutmelding.
Vroeger hoefde je 1x je abonnement te laten zien en voor de rest niets, nu moet ik 8x per dag in en uitchecken en jij begrijpt niet dat dit meer tijd kost ?quote:Op donderdag 28 mei 2015 17:25 schreef d4v1d het volgende:
[..]
Ik ga regelmatig met de bus en trein. Goed, je moet af en toe even een seconde wachten tot iemand bij dat paaltje weg is, maar om je daar nou druk om te maken
Hier reageert die altijd perfect, ik krijg heel zelden een error als ik mn hele portemonnee ervoor houdt, maar dat komt gewoon omdat ik genoeg andere pasjes met een chip heb.
Ik snap echt niet waar mensen zich druk om maken.
Inderdaad, vroeger kocht je een kaartje bij de NS en als een deel van de treinreis door Veolia, Connexxion of Arriva dan maakte dat niet uit. Nu moet je echter voortdurend omchecken, waarbij dat met een beetje pech ook nog een als verschillende reizen (dus zonder langeafstandskorting) worden beschouwd omdat dat omchecken na de overgang van spits naar dal of omgekeerd gebeurt.quote:Op donderdag 28 mei 2015 16:01 schreef d4v1d het volgende:
[..]
Hoe wil jij anders zorgen dat elke vervoerder geld krijgt.
Vroeger moest je toch ook je strippenkaart laten stempelen en vervolgens een kaartje bij de NS kopen? Daar hoorde je echt niemand over.
Wat zijn dag chips ?quote:Op donderdag 28 mei 2015 17:40 schreef Cue_ het volgende:
Snap dat het ellende is als je vaak moet in en uitchecken met diverse vervoerders.
De traagheid van reactie bij sommige bussen is soms irritant maar tis niet alsof het je enorme tijdswinst oplevert.
Ook zie ik zelden echt rijen staan bij de paaltjes en staan ze zowat altijd op een logische plek waar je toch wel langs loopt.
Snap de ellende vaak ook niet, zeker niet als je een regelmatige reiziger bent.
En voor dagjesmensen kan je uitprinten en dag chips kopen, ook niet echt lastig te noemen ofzo. (Qua trein) voor de bus is t wel wat lastiger volgens mij.
Inderdaad ja, dan ben je opeens je korting kwijt, overigens speelt dat probleem ook op NS stations waar je niet over kan stappen zonder eerst door poortjes te moeten gaan naar een ander perron.quote:Op donderdag 28 mei 2015 17:45 schreef Kansenjongere het volgende:
[..]
Inderdaad, vroeger kocht je een kaartje bij de NS en als een deel van de treinreis door Veolia, Connexxion of Arriva dan maakte dat niet uit. Nu moet je echter voortdurend omchecken, waarbij dat met een beetje pech ook nog een als verschillende reizen (dus zonder langeafstandskorting) worden beschouwd omdat dat omchecken na de overgang van spits naar dal of omgekeerd gebeurt.
het kost natuurlijk meer tijd, een klein beetje. Maar daar ga je je toch godverdomme niet druk om makenquote:Op donderdag 28 mei 2015 17:44 schreef macca728 het volgende:
[..]
Vroeger hoefde je 1x je abonnement te laten zien en voor de rest niets, nu moet ik 8x per dag in en uitchecken en jij begrijpt niet dat dit meer tijd kost ?
En mij gebeurt het regelmatig dat een lezer kapot is.
Het opnieuw betalen van een instaptarief is wel bullshit en daar mag iets op bedacht worden.quote:Op donderdag 28 mei 2015 17:45 schreef Kansenjongere het volgende:
[..]
Inderdaad, vroeger kocht je een kaartje bij de NS en als een deel van de treinreis door Veolia, Connexxion of Arriva dan maakte dat niet uit. Nu moet je echter voortdurend omchecken, waarbij dat met een beetje pech ook nog een als verschillende reizen (dus zonder langeafstandskorting) worden beschouwd omdat dat omchecken na de overgang van spits naar dal of omgekeerd gebeurt.
Je betaalt niet opnieuw een instaptarief maar je verliest je korting bij omchecken.quote:Op donderdag 28 mei 2015 17:48 schreef d4v1d het volgende:
[..]
het kost natuurlijk meer tijd, een klein beetje. Maar daar ga je je toch godverdomme niet druk om maken
[..]
Het opnieuw betalen van een instaptarief is wel bullshit en daar mag iets op bedacht worden.
Ik maak me er vooral druk om dat men dat verplichte in- en uitchecken gebruikt om mij op extra kosten te jagen. En dat ik meer moet betalen voor mijn abonnement dat er in alle opzichten slechter op geworden is in vergelijking met de voorganger waarbij ik niet hoefde in- en uit te checken.quote:Op donderdag 28 mei 2015 17:48 schreef d4v1d het volgende:
[..]
het kost natuurlijk meer tijd, een klein beetje. Maar daar ga je je toch godverdomme niet druk om maken
quote:Consumentenbond start petitie tegen hoge kosten OV-chipkaart
De Consumentenbond en reizigersorganisatie Rover starten een petitie. Ze willen dat de kosten voor de OV-chipkaart in Nederland omlaaggaan.
De Nederlandse OV-chipkaart is vrijwel de duurste en klantonvriendelijkste van Europa, zo melden de organisaties na eigen onderzoek.
Nederlandse reizigers moeten na vijf jaar weer voor 7,50 euro een nieuwe kaart aanschaffen. Daarnaast is Nederland het enige Europese land waar reizigers moeten betalen voor vervanging van een defecte kaart, aldus de Consumentenbond en Rover.
"Dat is de wereld op z'n kop. Het geld is van de reiziger zelf. Het is alsof je je portemonnee aan iemand in beheer geeft en er telkens voor moet betalen als je er iets uit wilt halen", zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond.
Op de website van de Consumentenbond kunnen mensen de petitie ondertekenen.
betalen voor een vervangende kaart kan ik nog inkomen bij verlies, maar bij verlopen van de kaart is dat belachelijk, zeker gezien het het enige betaalmiddel is (er zijn geen redelijk geprijsde alternatieven)quote:
Beetje hetzelfde verhaal als je paspoort/rijbewijs etc.quote:Op maandag 30 november 2015 10:12 schreef mschol het volgende:
[..]
betalen voor een vervangende kaart kan ik nog inkomen bij verlies, maar bij verlopen van de kaart is dat belachelijk, zeker gezien het het enige betaalmiddel is (er zijn geen redelijk geprijsde alternatieven)
Wat zou er dan speciaal worden aan de toeristen ov kaart met de huidige kaart kan men toch ook al met alle OV reizen?quote:Dijksma wil nog dit jaar ov-kaart voor toeristen
Foto: NU.nl/Chris Heijmans
Gepubliceerd: 02 februari 2016 18:44
Laatste update: 02 februari 2016 19:18
Om het reizen met het openbaar vervoer voor buitenlandse toeristen eenvoudiger te maken, komt er nog dit jaar een ov-toeristenkaart.
Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) dinsdag in de Tweede Kamer. Onder meer VVD en D66 hebben aangedrongen op de komst van de ov-toeristenkaart.
Toeristen kunnen met de kaart makkelijk met alle vormen van het openbaar vervoer door het land reizen. Volgens de bewindsvrouw komt de kaart in het tweede kwartaal van dit jaar beschikbaar.
Het aantal buitenlandse toeristen dat ons land bezoekt neemt toe. In 2015 ging het om bijna vijftien miljoen mensen, 7 procent meer dan een jaar eerder.
Toeristen kopen nu vaak een kaart waarmee ze bijvoorbeeld alleen in Amsterdam kunnen reizen (en dan alleen bij de eigen vervoerder). Als je met de trein wilt moet je weer losse kaartjes kopen.quote:Op woensdag 3 februari 2016 12:56 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Wat zou er dan speciaal worden aan de toeristen ov kaart met de huidige kaart kan men toch ook al met alle OV reizen?
Het zou toch wat zijn als de toeristenkaart gratis gaat worden.quote:Op woensdag 3 februari 2016 13:32 schreef macca728 het volgende:
Maar wat wordt het verschil met de gewone OV chipkaart.
Gaat de toeristen OV kaart geen 7,50 kosten en kan je het saldo terugvragen ? Dan kopen Nederlanders hem ook natuurlijk en als je wel 7,50 moet betalen voor de aanschaf en geen saldo terugkrijgt gaan toeristen hem niet kopen.
Mijn vermoeden: het wordt een soort tienertoer, uitgevoerd als e-ticket of op een wegwerp-ov-chipkaart.quote:Op woensdag 3 februari 2016 13:32 schreef macca728 het volgende:
Maar wat wordt het verschil met de gewone OV chipkaart.
Goh, dat zou voor iedereen wel wat zijn...!quote:Speciale ov-kaart voor toeristen moet belemmeringen wegnemen
[...]
‘Een Chinees of een Brit die ons land bezoekt en afhankelijk is van het openbaar vervoer wil zich geen zorgen hoeven maken over waar en hoe hij al zijn kaartjes moet kopen. Die moeten we niet lastig vallen met het palet van vervoerders in ov-land’, aldus het Kamerlid. ‘Die toerist wil gewoon het maximale uit zijn verblijf in Nederland kunnen halen en zonder gedoe van Amsterdam naar Maastricht kunnen reizen en als het even kan Giethoorn nog meepakken.’
[...]
Er komt vast weer een fikse nieuwe storting overheidsgeld in de kassalades van de OV-bedrijven, dat zal het verschil wel zijn.quote:Op woensdag 3 februari 2016 12:56 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Wat zou er dan speciaal worden aan de toeristen ov kaart met de huidige kaart kan men toch ook al met alle OV reizen?
Voor mij is het gratis, maar nog steeds pak ik regelmatig de auto.quote:Op donderdag 4 februari 2016 18:30 schreef Aardbei16 het volgende:
Jammer dat het OV niet gewoon voor iedereen gratis is. Zou de files ook een stuk verminderen. Maar ik betaal nu vanuit Den Haag gewoon 50 euro voor een retourtje naar het noorden van het land. Absurd.
Als je van centrum naar centrum moet is de trein soms wel 2* zo snel als de auto.quote:Op donderdag 4 februari 2016 18:35 schreef Nattekat het volgende:
[..]
Voor mij is het gratis, maar nog steeds pak ik regelmatig de auto.
Laat ze eerst maar regelen dat het ov niet 2x zo traag is als de auto, dan kan er over het gratis maken worden nagedacht.
De gemiddelde reis gaat helaas niet van centrum naar centrum.quote:Op donderdag 4 februari 2016 18:47 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Als je van centrum naar centrum moet is de trein soms wel 2* zo snel als de auto.
De toeristen zullen vermoedelijk de hoofdprijs moeten betalen om onbeperkt te kunnen reizen.quote:Op donderdag 4 februari 2016 11:48 schreef ufopiloot het volgende:
Als de toeristen geen ¤25 buffer op hun kaart nodig hebben (dat zou natuurlijk onzin zijn) dan wil ik ook wel een toeristenkaart!
quote:OV-toeristenkaart wordt nog dit jaar werkelijkheid
De Nederlandse Spoorwegen werken samen met de andere vervoerders aan een OV-Toeristenkaart. Er moeten zowel landelijk, regionale en plaatselijke ov-producten komen voor toeristen. Dit jaar nog verwachten de vervoerders de eerste concrete resultaten te kunnen melden.
Begin 2015 heeft het Nederland Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) in de pers opgeroepen tot een toegankelijker OV voor toeristen. In de Tweede Kamer werd dit ondersteund met de suggestie een landelijke OV-toeristenkaart in het leven te roepen. "Vervoerders hebben de handschoen opgepakt en zijn, in samenspraak met het NBTC, op zoek gegaan naar de beste oplossing voor buitenlandse toeristen" zegt NS woordvoerder Eric Trinthamer.
De partijen zijn tot de conclusie gekomen dat voor het grootste deel van de toeristen de huidige ov-chipkaart geen betaalbare oplossing is. "De uitdaging zit vooral in het toegankelijk maken van een ov-aanbod dat meer op maat en dus diverser is" legt Trinthamer uit. Hij vervolgt: "Het einddoel is een logisch opgebouwd aanbod van ov-producten die landelijk, regionaal of plaatselijk geldig zijn."
Het aanbod zal deels bestaan uit bestaande producten, en daarnaast aangevuld met nieuwe ov-acties voor toeristen. Zo moet er een landelijke dagkaart komen voor de toerist. NS en GVB hebben al het Amsterdam Travel Ticket gelanceerd. Dat ticket is overigens vaak net iets duurder dan een los NS-kaartje (e-ticket), aangevuld met een GVB-dagkaart.
Boris van der Ham, voorzitter van stichting Werelderfgoed.nl, ziet de toeristenkaart als een enorme kans. "Dit is een enorme kans om toeristen ons werelderfgoed te laten ontdekken. We hebben in Nederland negen door UNESCO erkende werelderfgoederen. Veel toeristen bezoeken nu de grachtengordel van Amsterdam, maar niet de andere werelderfgoederen". Met NS is de stichting in gesprek om bij de toeristenkaart informatie te geven over de bijzondere locaties.
Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) komt de toeristenkaart er in het tweede kwartaal van dit jaar. Onder meer VVD en D66 hebben aangedrongen op de komst van de ov-toeristenkaart. Het aantal buitenlandse toeristen dat ons land bezoekt neemt toe. In 2015 ging het om bijna vijftien miljoen mensen, 7 procent meer dan een jaar eerder.
Denk € 25 à € 30.quote:Op woensdag 10 februari 2016 19:38 schreef macca728 het volgende:
Ben benieuwd wat een landelijke dagkaart dan moet gaan kosten.....
quote:Binnenkort speciale ov-kaart voor toeristen
Toeristen kunnen binnenkort makkelijker met het openbaar vervoer door Nederland reizen. Er komt een proef met een speciale ov-kaart, het Holland Travel Ticket, waarmee ze een dag lang met de trein, bus, tram en metro kunnen.
De kaart komt in twee vormen: met de ene (voor 59 euro) kunnen toeristen op elk gewenst tijdstip reizen, met de tweede (voor 39 euro) pas na de ochtendspits.
De proef was al aangekondigd, maar staatssecretaris Dijksma zegt nu dat de kaart "nog dit kwartaal" verschijnt.
Proef
De kaart komt voor toeristen die het reizen met het Nederlandse openbaar vervoer nu vaak nog ingewikkeld vinden, maar ook niet-toeristen kunnen er gebruik van maken. Over een jaar wordt gekeken of er nog verbeteringen nodig zijn.
Vorig jaar bezochten bijna vijftien miljoen buitenlandse toeristen ons land.
Jammer dat ik inderdaad gelijk heb gekregen.quote:Op woensdag 10 februari 2016 19:58 schreef Kansenjongere het volgende:
Het zal inderdaad wel neerkomen op toeristen een poot uitdraaien en ze het gevoel geven dat ze juist voordeliger uit zijn, zoals eerder al bij het Schiphol Service kaartje en het Amsterdam Travel Ticket gebeurde.
Ironisch dat die 39 euro ook voor niet-toeristen interessant isquote:Op woensdag 13 april 2016 10:50 schreef Kansenjongere het volgende:
[..]
Jammer dat ik inderdaad gelijk heb gekregen.
Vind je? Op www.spoordeelwinkel.nl dumpt NS dagtickets plus een wisselende snack/drankje/uitje voor om en nabij de 20 euro (en anders zijn er de regelmatige acties in combinatie met Blokker, Hema, Albert Heijn et cetera), maar daar hebben toeristen niets aan omdat je alleen mag betalen met iDeal. Om dan nog eens 19 euro extra te gaan lappen, enkel om ook met bus, tram en metro te mogen reizen lijkt me niet echt interessant.quote:Op woensdag 13 april 2016 10:52 schreef Aether het volgende:
[..]
Ironisch dat die 39 euro ook voor niet-toeristen interessant is
Best een redelijke deal als je een lange afstand retour moet reizen en geen kortingskaart hebt.quote:Op woensdag 13 april 2016 10:52 schreef Aether het volgende:
[..]
Ironisch dat die 39 euro ook voor niet-toeristen interessant is
De automaten van de NS zullen na 9.00 uur toch geen dagkaarten voor dat tarief meer verkopen? Of zouden toeristen die dagkaarten ook zonder datum kunnen kopen en ze dan alsnog voor gebruik eerst voor een automaat moeten gaan houden om deze te activeren?quote:Op woensdag 13 april 2016 17:49 schreef WammesWaggel het volgende:
En die toeristen hebben natuurlijk geen idee van daluren en kopen dus de duurste kaart.
Wel handig want op steeds meer plekken kun je niet meer contant in de bus of tram betalen.
En als dat wel kan zorgen die voor behoorlijk veel oponthoud.
Ze mogen er eerst voor zorgen dat die automaten credit cards accepteren anders kunnen ze helemaal niets kopenquote:Op woensdag 13 april 2016 17:53 schreef Basp1 het volgende:
[..]
De automaten van de NS zullen na 9.00 uur toch geen dagkaarten voor dat tarief meer verkopen? Of zouden toeristen die dagkaarten ook zonder datum kunnen kopen en ze dan alsnog voor gebruik eerst voor een automaat moeten gaan houden om deze te activeren?
Dat zou volgens onderstaand bericht sinds 2014 bij 90% van de automaten moeten werken.quote:Op woensdag 13 april 2016 18:00 schreef Aether het volgende:
[..]
Ze mogen er eerst voor zorgen dat die automaten credit cards accepteren anders kunnen ze helemaal niets kopen
OK, dan heb ik niet gezegd.quote:Op woensdag 13 april 2016 18:05 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Dat zou volgens onderstaand bericht sinds 2014 bij 90% van de automaten moeten werken.
http://www.treinreiziger.(...)aartautomaten-146425
quote:Op zaterdag 21 mei 2016 14:29 schreef Paxcon het volgende:
Is er ook een manier om je OV Chipkaart NU met saldo op te waarderen zonder naar zo'n apparaatje te gaan?
Kun je automatisch opwaarderen nu aanzetten en dan gelijk gebruiken?
zo te zien niet..quote:Log in en selecteer de persoonlijke kaart waar u automatisch opladen voor wilt aanvragen. U geeft éénmalig een machtiging via iDEAL door het betalen van ¤ 0,01. Daarna gaat u met uw OV-chipkaart naar een ophaalautomaat en zet u automatisch opladen op uw kaart. Dat kan al een kwartier na de aanvraag.
quote:Privacytoezichthouder moet onderzoek doen naar anoniem reizen met korting
In de beroepszaak tussen de Arnhemmer Michiel Jonker en de Autoriteit Persoonsgegevens heeft de rechter bepaald dat de toezichthouder opnieuw onderzoek moet verrichten naar de mogelijkheid om met korting te reizen op een anonieme ov-chipkaart.
[...]
De heenreis moeten we in de spits, al kennen we dat hier niet in Fryslânquote:Op zaterdag 22 april 2017 20:23 schreef James1988 het volgende:
Ik wou dat ik 'slechts' 33% korting kreeg op busreizen![]()
Misschien heeft de vervoerder op het traject waar jullie op reizen nog wat interessante kaartjes, zoals Eurokaartjes of Dalurendagkaartjes.
Nee, heenreis niet. Moeten we rond 18.00 op stappen.quote:
Je kunt het best bij de vervoerder informeren. Voor de bern hebben ze soms kortingsacties/gratis in de schoolvakanties.quote:Op zaterdag 22 april 2017 20:46 schreef Poes. het volgende:
[..]
Nee, heenreis niet. Moeten we rond 18.00 op stappen.
Terugreis voor mij alleen plusminus rond 23.00.
Ja dat vermoeden had ik ook al..quote:Op zaterdag 22 april 2017 20:51 schreef Lunatiek het volgende:
[..]
Je kunt het best bij de vervoerder informeren. Voor de bern hebben ze soms kortingsacties/gratis in de schoolvakanties.
Maar je reist te weinig om de abonnementen en kortingkaarten eruit te kunnen halen.
Ik zie op de website van Arriva dat er een gratis kinderritkaart is (onderaan 'Met de bus'), misschien heb je daar wat aan?quote:Op zaterdag 22 april 2017 20:28 schreef Poes. het volgende:
[..]
De heenreis moeten we in de spits, al kennen we dat hier niet in FryslânDaluren gaat dan niet op.
Eurokaartjes, bestaan die nog ja?
Ik zag hem staan inderdaad, lekker tegenstrijdig met de verplichte chipkaart voor 4+quote:Op zaterdag 22 april 2017 21:15 schreef James1988 het volgende:
[..]
Ik zie op de website van Arriva dat er een gratis kinderritkaart is (onderaan 'Met de bus'), misschien heb je daar wat aan?
https://www.arriva.nl/fri(...)aartjes-etickets.htm
Ja dat kan ook nog, thanksquote:Op zaterdag 22 april 2017 21:19 schreef James1988 het volgende:
Als je Twitter of Facebook hebt kun je het ook via die kanalen aan Arriva vragen, ze zijn via die kanalen erg behulpzaam is mijn ervaring.
kids vrij kaartje:quote:Op zaterdag 22 april 2017 20:06 schreef Poes. het volgende:
Hoi, kutkick![]()
Ik ben een leek wat het OV aangaat en vooral wat de OV chipkaart betreft.
Helaas moeten wij er nu ook aan geloven.
Situatie is als volgt; zoon (4 jaar) en ik moeten zo'n 2 à 3 keer per maand een busreis maken, hij een enkele reis, ik retour.
Hoe krijg ik dit zo goedkoop mogelijk voor elkaar? Zoon krijgt slechts 33% korting..
afhankelijk van de ritprijs met de ov-chipkaart zou je nog kunnen kijken op de ¤10 dagkaart voor jezelf nog goedkoper is.quote:Kinderritkaart: gratis met de bus
Geldig als dagkaart in alle buslijnen van Arriva in Friesland
De Kinderritkaart is geldig voor 1 kind in de leeftijd van 4 t/m 11 jaar, onder begeleiding van een betalende volwassene
Per betalende volwassene reizen 3 kinderen gratis mee
Niet geldig in de Opstapper en op de Waddeneilanden
Overstappen is mogelijk
https://www.arriva.nl/fri(...)zen-met-kinderen.htm
Wat raar zeg!quote:Op zondag 23 april 2017 10:27 schreef Gnittoo het volgende:
[..]
kids vrij kaartje:
[..]
afhankelijk van de ritprijs met de ov-chipkaart zou je nog kunnen kijken op de ¤10 dagkaart voor jezelf nog goedkoper is.
ik ben zelf buschauffeur in fryslanquote:Ik zal het de eerst volgende keer even vragen aan de buschauffeur.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |