abonnement Unibet Coolblue
  zondag 14 oktober 2012 @ 13:07:49 #1
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_117953037


Op dit forum verschijnen er af en toe topics van mensen die teveel nadenken en hier veel last van ondervinden. Onderstaande post had ik al in een ander topic geplaatst maar dat topic bloedde al snel dood. Aangezien het een lange reactie was waar ik veel tijd in had gestopt, vond ik het jammer dat er geen leuke discussie ontstond. Vandaar dat ik even apart een topic open. De TS uit het vorige topic was al een beetje aan het mediteren om het dwangmatige denken iets te verzachten. Mijn post ging over hoe het verstand ons vaak in de weg staat en hoe dat precies werkt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Met mediteren om het dwangmatige denken te verzachten zit je in de goede richting alleen is het eigenlijk symptoombestrijding op die manier. Er is ook nog een bepaald inzicht nodig in de werking van je verstand.

Mensen moeten zich goed beseffen dat hun verstand een INSTRUMENT is dat wij hebben "gekregen" van de evolutie. Een slang heeft zijn gif, een luipaard zijn snelheid en wij hebben ons verstand.

Verstand = instrument

Dit instrument is het meest machtige instrument dat de evolutie ooit heeft voortgebracht. Het stelde ons in staat om de wereld om ons heen te begrijpen en om taal te ontwikkelen waardoor wij beter konden samenwerken en (ingewikkelde) ideeën konden overdragen op de volgende generatie.

Het verstand heeft ons apen naar de maan gebracht, het verstand heeft allerlei geheimen van het universum ontrafeld (bijv. E=mc2). Het verstand neemt dus nogal een belangrijke rol in, in ons leven. Zonder het waren wij nog apen. Dit is erg belangrijk. Wij onderscheiden ons DOOR het verstand, maar wij zijn NIET ons verstand.

In de loop der tijd heeft zich een "gevoel van jezelf" ontwikkeld IN je verstand, in je geheugen. Informatie wordt opgeslagen in je hersenen of verstand en aan de hand daarvan vormen wij een beeld van de wereld om ons heen, maar wij vormen zo ook een beeld van ons zelf, met de nadruk op BEELD van ONSZELF.

Dit beeld van onszelf noemen wij het ego. Van het woord ego zijn meerdere interpretaties, ik bedoel hier: ego = een op het verstand gebaseerd gevoel van jezelf.

Het ego

Het verstand produceert gedachten, dat is de manier waarop het de wereld kan bevatten. Nadat wij een ego hadden ontwikkeld, leek het voor ons of de gedachten werden geproduceerd door het ego, dus door onszelf! Maar bedenk je dus goed dat jij NIET je ego bent. Het ego is een BEELD van jezelf, het is niet de laatste waarheid over wie jij bent.

Veel mensen geloven dat ze niet kunnen ophouden met denken omdat je niet zou kunnen functioneren zonder gedachten. Ik denk dus ik besta zeg maar. DIT IS ONZIN. Jij bent veel meer dan je gedachten. Je hebt je gedachten niet constant nodig bij alles wat je doet. Minstens 80% van je gedachten zijn totaal niet constructief en productief. Toch denken we de hele dag door, een verslaving.

Dit gebeurt omdat het verstand een instrument is gegeven aan ons door de evolutie om te OVERLEVEN. Inmiddels hebben wij in het westen voldaan aan onze primaire levensbehoeften. Dus wat voor overleven praten we dan over? In dit geval het overleven van ons ego, het beeld dat wij van onszelf hebben en wat in grote mate wordt beïnvloed door wat anderen van ons denken.

Dat machtige instrument het verstand is zijn doel dus voorbijgeschoten en is gedegradeerd tot het levend houden van ons zelfbeeld, niet de levende mens achter dat zelfbeeld. We denken ons soms suf over totaal nutteloze dingen.

De oplossing hiervoor is meer leven in het nu. Genieten van het moment is belangrijk, piekeren over iets wat in de toekomst misschien kan gaan gebeuren niet. Natuurlijk is het belangrijk om te plannen, maar lang obsessief nadenken over kleine dingen die geen invloed hebben op jouw overleven in de echte wereld, dat is uiteraard kansloos.

Het probleem ligt hem in onze identificatie met het ego en onze gedachten. Gedachten zijn middelen om de wereld te begrijpen. Deze worden op hun beurt weer geproduceerd door het verstand. Het verstand is dus een instrument en een gedachtengenerator, maar het is NIET wie jij bent!!

De observeerder

Jij bent de observeerder van je gedachten, DAAR ligt je ware identiteit. Datgene wat de gedachten voorbij ziet komen en ze hoort, dat is de observeerder en DAT ben jij. Zo gauw die observeerder niet observeert maar "naar de gedachte toespringt" en zich ermee identificeert, dan hou jij op de observeerder te zijn en word jij je ego.

Het ego en de observeerder zijn dus twee verschillende dingen: het ego is een op het verstand gebaseerd gevoel van jezelf, voornamelijk geïnteresseerd in het "overleven" in een wereld waar we allang overleven. Het houdt zich bezig met: is dit de juiste kleur eyeliner, is deze broek hip genoeg, gedraag ik me wel precies zoals anderen dat willen zien, enz.

De observeerder dat is je ware natuur en de observeerder hoort het verstand te gebruiken, niet andersom! De observeerder hoort helemaal niet de sprong naar de gedachte te maken en zich ermee te identificeren. De observeerder moet van een afstandje kijken naar de gedachten en hoort zich er niet mee te identificeren. Het verstand is immers een instrument.... een instrument dat gebruikt moet worden door JOU en niet andersom.

Het verstand heeft het ego voortgebracht en het is dit ego dat de macht heeft overgenomen VAN JOU! Zie het als een computervirus dat de macht heeft overgenomen van de computer. Maar hoe komen wij af van dit virus? Dat moeten we doen door te beseffen dat wij onze gedachten niet zijn. Hou op met de identificatie met je verstand! Ook al produceert het gedachten die beginnen met "ik"....

Wanneer er in jouw hoofd een gedachte voorbijkomt waarin het woordje "ik" zit, dan gaat het niet over jou, maar die "ik" is dus het ego, het op het verstand gebaseerde gevoel van jezelf. Dit is heel moeilijk te bevatten allemaal, maar vraag wanneer iemand zegt:

"Ik word zo moe van mezelf", "Ik kan niet meer leven met mezelf".....

Wie zijn dan die ik en die zelf? Wie is die ik die met zichzelf moet leven? Zijn bovenstaande zinnen misschien gedachten waarbij onze ware natuur even naar boven komt? Je echte ik, de observeerder, die samen moet zien te leven met de eeuwige kwelgeest, het ego?

We zullen de identificatie moeten doorbreken om jezelf echt te vinden. Ik snap dat ik hier in deze post niet goed duidelijk kan maken hoe het nou precies in elkaar zit... Maar misschien dat je iets herkent of dat je het wel interessant vindt. Goede boeken om te lezen zijn "De kracht van het nu" van Eckhart Tolle of "Radical Honesty" van Brad Blanton. Het eerste boek is het meest diepe maar wanneer je het gewoon niet ziet, kan het snel totaal oninteressant worden. Dan kan het tweede boek erg goed zijn omdat het meer gebruikt maakt van een praktische aanpak. Ongetwijfeld zullen er veel meer boeken zijn, maar ik raad toch iedereen aan om De kracht van het nu op z'n minst te proberen.

De Kracht van het Nu

Toen ik dat boek voor het eerst las, wist ik dat ik dat ene had gevonden waarna ik m'n hele leven zocht. Ik heb ook altijd veel gepiekerd en werd hier depressief van enz. Toch wist ik dat ik iets verkeerds deed en dat er toch een manier moest zijn om iets te doen aan dat obsessieve denken? Het was verdomme m'n eigen hoofd!! Ik heb m'n hele lichaam onder controle, maar het belangrijkste, het verstand had ik niet onder controle. Dat vond ik op z'n minst erg vreemd. Maar goed, ik had geen kader waarbinnen ik moest zoeken naar een oplossing voor dit probleem. Daarom deed ik het maar af als een hersenspinsel.

Tot dus die ene dag kwam jaren later, toen ik de Kracht van het Nu op de deurmat kreeg. Na het lezen van een aantal bladzijden wist ik dus dat het de identificatie met het verstand was, de sprong van de observeerder naar de gedachte, dat mij al die jaren in de weg had gestaan. Op dat moment zag ik dus de ware natuur van mijn ego: het is nep en bestaat alleen bij de gratie van JOUW identificatie met dat ego.

Op dat moment doorbrak ik de identificatie met mijn ego en was ik VRIJ!!! Vrij van die eeuwige kwelgeest die m'n leven af en toe een hel maakte. Op dat moment kreeg ik vijf golven van geluk door me heen, beginnend bij m'n tenen, eindigend in m'n hoofd. De ene golf was nog intenser dan de andere... Ik begon weer te denken toen ik bang werd dat ik zou klaarkomen ( :') ) aangezien ik nog nooit in m'n leven een mentaal orgasme had gehad.

Maar dat was het dus, een mentaal orgasme, vijf achter elkaar, de 1 nog intenser dan de andere, alsof m'n hele lichaam vierde dat het verlost was van die "duivel", het ego. Dat kleinzerige beperkende gedrocht dat zich als het ware "genesteld" had in m'n hersenen.

Ik ben nu degene die meestal de macht heeft, niet m'n ego, hoewel m'n ego nog steeds macht over me heeft. Ik identificeer me nog vaak genoeg met m'n gedachten. Old habits die hard. Maar down raken of lang piekeren over dingen? No way. Die macht heeft m'n ego niet meer over me. Zo gauw ik me kut voel weet ik namelijk waar dat klote gevoel vandaan komt: De identificatie met m'n ego. Het is het ego dat problemen uit het niets creëert, onder het motto van "overleven" waar dat allang niet meer nodig is.

Flow

Ik kan tegenwoordig m'n gedachten gewoon stopzetten. In het begin kun je dat 2 seconden, dan 5, dan 10 enz. Wanneer je dat doet ben je opeens gelukkig en je ziet de wereld veel voller en alles is 1 hoe vaag en zweverig dat ook mag klinken. Om even aan te geven dat dat niet zo zweverig is als het lijkt: in de sport kennen ze het begrip "flow". Dat is een staat van zijn waarbij het verstand naar de achtergrond verdwijnt en iets anders de controle overneemt. Op zo'n moment is de sporter 1 met zijn omgeving en DAAROM voelt de sporter alles perfect aan en kan het komen tot uitzonderlijke sportprestaties waar wij ons over verbazen.

Dit soort momenten van flow lijken een uitzondering te zijn, maar door bewustwording en zelfreflectie kunnen wij als mensen naar zo'n staat van zijn toe. Deze staat van flow zal de norm moeten worden in onze maatschappij i.p.v. de staat van zijn waarbij wij ons identificeren met ons verstand. Het verstand deelt de wereld onder in dingen, het fragmenteert en snijdt ons af van de rest van de wereld. Daarom is de wereld zoals ie is vandaag de dag. Wij zullen nooit echte beschaving kennen zolang wij ons identificeren met ons verstand. Wij moeten naar een andere staat van zijn, die van voorbij het verstand, die toestand van flow, waarbij de observeerder de macht overneemt van het verstand. Deze toestand alleen zal ons werkelijk het leven laten ervaren in al zijn volheid. Dan pas zullen wij weten wat echte liefde is en wat echt geluk is.

Radical Honesty

In de vorige topics kwam het boek Radical Honesty ook regelmatig naar voren. Eerlijk zijn is ook een manier om jezelf te verlichten van je ego. Dit wordt in dit boek geniaal uiteengezet. Een heerlijk bot boek met een ongelooflijk veel wijsheid geschreven. Het idee erachter is ongeveer uit te leggen op deze manier:

Veel van je energie gaat zitten in het hooghouden van een zelfbeeld, je ego. Veel mensen spiegelen zich aan anderen, aan wat de maatschappij zogenaamd van hen verwacht. Wanneer je dus probeert te voldoen aan een bepaald beeld, wat bijna altijd een beeld van perfectie is en dus niet haalbaar, zul je hier en daar moeten liegen of in ieder geval informatie moeten achterhouden.

Ook zul je serieuzer met niet belangrijke dingen omgaan. Je denkt dan nl. dat het bereiken van dat ideaalbeeld je geluk zal opbrengen. Er zal dus veel energie gaan zitten in het opbouwen en in stand houden van dat zelfbeeld. Eerlijkheid is dan juist eerder gevaarlijk. Niemand zal voldoen aan het ideaalbeeld als ze eerlijk zijn over zichzelf, gewoon puur omdat niemand perfect is. Dat ideaalbeeld bestaat alleen in Hollywood en glamourbladen en is compleet subjectief uiteraard.

Door eerlijk te zijn saboteer je je eigen ego in zijn doel om het perfecte ideaalbeeld te bereiken. Vandaar dat eerlijkheid een grote rol kan spelen in verlichting. Het is nl. een manier om veel macht van je ego te ontnemen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deel 9 alweer dus. Inmiddels zijn er al heel wat levens positief beïnvloed door de Kracht van het Nu, de wereldwijde bestseller geschreven door Eckhart Tolle. Dit zie ik in mijn persoonlijke leven gebeuren en ook hier op het forum zijn er steeds meer mensen die er baat bij hebben

Hier nog even een link naar een geweldig youtube filmpje (met dank aan DaneV). In dit filmpje wordt een beeld geschetst van een ervaring die parallellen vertoont met de stof die wordt behandeld in De Kracht vh Nu. Dit wordt allemaal heel helder uitgelegd door een wetenschapper dus misschien dat dat de "zweverigheid" van dit topic wat wegneemt voor sommige mensen:

How it feels to have a stroke


Sam Harris over de materie die besproken wordt in dit topic

Voor degenen die Sam Harris nog niet kennen, hij heeft een PhD. in de neurowetenschap en is een van de meest intelligente mensen die we op dit moment hebben op onze planeet. Deze man weet zijn betogen en argumenten zo ongelofelijk helder te verwoorden dat het werkelijk een genot is om naar hem te luisteren. Voor velen is hij een voorvechter van het atheisme, maar Harris zelf zal zich nooit op die manier beschrijven.

Hij is een man van de wetenschap, die ook doet aan subjectieve waarheidszoeking met name door meditatie. Mede hierdoor krijgt hij zoveel helderheid in zijn denken dat hij een fenomeen is in de wetenschappelijke wereld. Neem bijvoorbeeld zijn boek "The Moral Landscape" waarin hij uitlegt hoe de wetenschap wel degelijk iets kan zeggen over moraliteit.

The Moral Landscape - How science can determine human values
http://www.samharris.org/site/full_text/the-moral-landscape/

Sam Harris breathes intellectual fire into an ancient debate. Reading this thrilling, audacious book, you feel the ground shifting beneath your feet. Reason has never had a more passionate advocate.
— Ian McEwan, author of Atonement, winner of the Man Booker Prize for Amsterdam.

A lively, provocative, and timely new look at one of the deepest problems in the world of ideas. Harris makes a powerful case for a morality that is based on human flourishing and thoroughly enmeshed with science and rationality. It is a tremendously appealing vision, and one that no thinking person can afford to ignore.
— Steven Pinker, Professor of Psychology at Harvard University, author of How the Mind Works and The Blank Slate.

I was one of those who had unthinkingly bought into the hectoring myth that science can say nothing about morals. The Moral Landscape has changed all that for me. Moral philosophers, too, will find their world exhilaratingly turned upside down, as they discover a need to learn some neuroscience. As for religion, and the preposterous idea that we need God to be good, nobody wields a sharper bayonet than Sam Harris.
— Richard Dawkins, author of The Selfish Gene, The God Delusion, and The Greatest Show On Earth

Reading Sam Harris is like drinking water from a cool stream on a hot day. He has the rare ability to frame arguments that are not only stimulating, they are downright nourishing, even if you don’t always agree with him! In this new book he argues from a philosophical and a neurobiological perspective that science can and should determine morality. As was the case with Harris’ previous books, readers are bound to come away with previously firm convictions about the world challenged, and a vital new awareness about the nature and value of science and reason in our lives.
— Lawrence M. Krauss, theoretical physicist, Director of the Origins Project at Arizona State University, author of The Physics of Star Trek and Quantum Man: Richard Feynman’s Life in Science.

Mocht je ooit in een discussie geraken over de zin of onzin van verlichting en introspectie, laat dan die persoon die niet op 1 lijn zit met je de volgende filmpjes bekijken. Het zijn ook met name de atheïstische rationalisten die de materie uit dit topic onder de noemer religie of zweverigheid willen plaatsen en laat nou net Sam Harris 1 van de grote helden zijn van deze groep mensen.


De volgende lezing is zeer de moeite waard en ik raad iedereen dan ook aan deze lezing te kijken. Vanaf 23:50 wordt het echt interessant omdat het perfect raakt aan de materie uit dit topic en het commentaar van de critici op dit topic:


Links naar vorige delen

Teveel nadenken - waarom?
Teveel nadenken, waarom? Kracht van het NU topic #2
Teveel nadenken - Kracht van het nu #3
Teveel nadenken - Kracht van het Nu topic #4
Teveel nadenken - Kracht van het Nu topic #5
Teveel nadenken - Kracht van het Nu topic #6
Te veel nadenken - Kracht van het Nu topic #7
Te veel nadenken - Kracht van het Nu topic #8

Overige links

Hier ook nog een link naar een lezing van Eckhart Tolle - The flowering of Human Consciousness:
The flowering of Human Consciousness

En nog een link naar een helder geschreven artikel van een succesvolle zakenman. Iemand die zegt waar het op staat en geen zweverige termen gebruikt om de succesvolle toepassing van de Kracht van het Nu uit te leggen:
http://www.stevepavlina.com/blog/2006/05/the-power-of-now/

Recensies

Verder krijgt De Kracht van het Nu veel goede recensies van lezers:
Recensies op [url=www.bol.com]bol.com[/url]
Recensies op amazon.com

Recensies Radical Honesty:
Recensies op Amazon.com

Recensies Ontwaken in de Droom:
Recensies op [url=www.bol.com]bol.com[/url]
Recensies op amazon.com (engelse versie)

Disclaimer:
Dit topic is bedoeld om een idee te delen met anderen, dus niet om mensen meteen te overtuigen van een bepaalde denkwijze. Psychologie is een interessant en waardevol iets en mocht je de ideeën in deze reeks interessant vinden ga dan vooral zelf op onderzoek uit!
:')
  zondag 14 oktober 2012 @ 13:08:00 #2
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_117953042
Laatste reactie

quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 12:49 schreef Patroon het volgende:
Ik ben het boek van "kracht van het Nu" aan het lezen maar kom erg moeilijk door de stof heen en begrijp vaak niet wat hij bedoelt.

Ik ben met mijn hoofd vaak in gedachtes en geniet niet van wat ik op dat moment aan het doen ben. Voorbeelden:

Wanneer ik aan het trainen ben en buiten op de racefiets zit, geniet ik helemaal niet van dat moment en de omgeving om mij heen, maar denk ik alweer na over wat ik na het trainen moet doen en hoe ik dat ga doen etc

Of wanneer ik een film kijk met mijn vriendin ben ik met mijn hoofd aan het nadenken wat ik morgen nog moet doen voor school.

Dit vind ik erg vervelend en geeft mij altijd een onrustig gevoel. Ik heb het idee dat het boek meer gaat om mensen die nadenken over gemaakte fouten in het verleden enzo, dus ik voel mij niet helemaal aangesproken.

Hopelijk hebben jullie advies :)
:')
  zondag 14 oktober 2012 @ 13:18:05 #3
342349 Hiergaanwedan
Komt hier komt gaan
pi_117953381
En wat is er precies erg aan als je in het voren denkt? Op de momenten dat de film erg mooi is zie je dat heus wel. Op het moment dat je iets moois tegenkomt in de omgeving ook wel lijkt me.. Je hersenen gaan nou eenmaal dagdromen soms. Ik heb dat ook zovaak maar is vaak een zegen. De route naar mijn vrienden leg ik al 10 jaar af, dan heb je het meeste al wel gezien van die omgeving. Dan wil je niet bewust ernaar kijken telkens. Het is ook wel een vak om te doen alsof je persé alles in je omgeving moet zien terwijl dagdromen en vooruitdenken ook niet één van de ergste dingen in de wereld zijn..
we dan
pi_117955513
quote:
3s.gif Op zondag 14 oktober 2012 13:18 schreef Hiergaanwedan het volgende:
De route naar mijn vrienden leg ik al 10 jaar af, dan heb je het meeste al wel gezien van die omgeving.
Dan zie je waarschijnlijk al lang niet meer echt die route maar alleen het beeld wat je denken daarvan gemaakt heeft en beelden zijn idd vaak saai, hebben geen beleving, zijn repetitief, etc. Je zou eens moeten ervaren hoeveel er ook altijd wel te zien is als je ziet ipv van denkt, dat is letterlijk een wereld van verschil. Dat heeft niets te maken met altijd je volledige omgeving moeten zien maar met dat willen zien omdat de schoonheid, het levendige ervan echt tot je door dringt.

En nee, met denken is niet erg, het is geen kwestie van goed of fout maar meer een kwestie van het leven werkelijk beleven en zo voelen dat je zelf ook leeft of het moeten doen met de geconditioneerde en steeds herhalende beelden van je conceptuele denken die vervlakken, saai en grijs maken.
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_117955807
quote:
3s.gif Op zondag 14 oktober 2012 13:18 schreef Hiergaanwedan het volgende:
En wat is er precies erg aan als je in het voren denkt? Op de momenten dat de film erg mooi is zie je dat heus wel. Op het moment dat je iets moois tegenkomt in de omgeving ook wel lijkt me.. Je hersenen gaan nou eenmaal dagdromen soms. Ik heb dat ook zovaak maar is vaak een zegen. De route naar mijn vrienden leg ik al 10 jaar af, dan heb je het meeste al wel gezien van die omgeving. Dan wil je niet bewust ernaar kijken telkens. Het is ook wel een vak om te doen alsof je persé alles in je omgeving moet zien terwijl dagdromen en vooruitdenken ook niet één van de ergste dingen in de wereld zijn..
Is ook niet erg, tenzij het je blijvend ongelukkig maakt. Veel angsten komen uit de verwachting dat er iets vervelends gebeurt.

quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 13:05 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

... aldus adyashanti... :P
Ja, ik bedoelde dat zowel Adayshanti als UG dat zo zien. :P
pi_117956958
quote:
3s.gif Op zondag 14 oktober 2012 13:18 schreef Hiergaanwedan het volgende:
En wat is er precies erg aan als je in het voren denkt? Op de momenten dat de film erg mooi is zie je dat heus wel. Op het moment dat je iets moois tegenkomt in de omgeving ook wel lijkt me.. Je hersenen gaan nou eenmaal dagdromen soms. Ik heb dat ook zovaak maar is vaak een zegen. De route naar mijn vrienden leg ik al 10 jaar af, dan heb je het meeste al wel gezien van die omgeving. Dan wil je niet bewust ernaar kijken telkens. Het is ook wel een vak om te doen alsof je persé alles in je omgeving moet zien terwijl dagdromen en vooruitdenken ook niet één van de ergste dingen in de wereld zijn..
Het beperkt mij in het genieten wat er op dat moment afspeelt. Hierdoor onrustig gevoel terwijl ik de situatie in de toekomst op dat moment toch niet kan beïnvloeden.

Net als wat Ekhart Tolle zegt, "gebruik het denken voor praktische zaken zoals iets plannen of bedenken, maar zet het denken daarna weer uit" Dat uitzetten lukt mij (nog) niet.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_117958141
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 15:08 schreef Patroon het volgende:

[..]

Het beperkt mij in het genieten wat er op dat moment afspeelt. Hierdoor onrustig gevoel terwijl ik de situatie in de toekomst op dat moment toch niet kan beïnvloeden.

Net als wat Ekhart Tolle zegt, "gebruik het denken voor praktische zaken zoals iets plannen of bedenken, maar zet het denken daarna weer uit" Dat uitzetten lukt mij (nog) niet.
Hoe verwacht je het uit te kunnen zetten? :)
pi_117958383
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 15:44 schreef Gray het volgende:

[..]

Hoe verwacht je het uit te kunnen zetten? :)
Geen idee, dat probeer ik nu dmv het boek te leren... jij ideeën?
Maar ik kan 't mis hebben...
  zondag 14 oktober 2012 @ 15:59:32 #9
342349 Hiergaanwedan
Komt hier komt gaan
pi_117958583
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 15:53 schreef Patroon het volgende:

[..]

Geen idee, dat probeer ik nu dmv het boek te leren... jij ideeën?
Extra hobbies zoeken om wat druk mee bezig te gaan? Als je merkt dat je ergens over piekert aan leuke dingen gaan denken ofzo. Agressie kwijtraken ofzo misschien? Ik ga zo wel de OP helemaal lezen. Maar bedoel gewoon je gedachtes verzetten toch door dit soort dingen te doen?
we dan
pi_117958682
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 15:53 schreef Patroon het volgende:

[..]

Geen idee, dat probeer ik nu dmv het boek te leren... jij ideeën?
Zat! Al denk ik dat er maar eentje echt effectief zal zijn en dat is mediteren.

Leren je gedachten stop te zetten door lezen (ofwel gedachten in schrift en kennis) is als een vuur uitslaan met een brandende fakkel. Het beste is gewoon wachten tot het vuur dooft terwijl je het bekijkt, luisterend naar het ritmisch krakelen van het vuur. Ofwel, meditatie. ;)

Zit. Adem in. Adem uit. Herhaal.
pi_117959005
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 15:59 schreef Hiergaanwedan het volgende:
Extra hobbies zoeken om wat druk mee bezig te gaan? Als je merkt dat je ergens over piekert aan leuke dingen gaan denken ofzo. Agressie kwijtraken ofzo misschien? Ik ga zo wel de OP helemaal lezen. Maar bedoel gewoon je gedachtes verzetten toch door dit soort dingen te doen?
Dan laat je je gedachten je gedrag bepalen vanuit het idee/gedachte dat je je gedachten er niet of minder aanwezig zouden moeten zijn, dat is niet helemaal handig ;)

Hoe meer aandacht aan je gedachten hoe groter hun rol in je beleving, je kan het denken ook niet stoppen en dat is ook niet de bedoeling, het gaat om leren ervaren dat gedachten er gewoon zijn maar dat jij dat niet doet en vooral dat jij die gedachten niet bent. Denken gebeurt gewoon en dat is prima, het is de ingesleten overtuiging dat je iets moet doen omdat er een gedachte is die moeilijkheden creëert.

Door die scheiding te maken krijg je stuurkracht terug over je eigen leven in plaats van geleefd te worden door je gedachten en ontdekt je dat jij iets kan wat je gedachten niet kunnen; niet-doen oftewel zijn. Je gedachten zijn een gereedschap bedoeld om gebruikt te worden door jou, niet andersom ;)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
  zondag 14 oktober 2012 @ 16:13:53 #12
342349 Hiergaanwedan
Komt hier komt gaan
pi_117959071
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 16:11 schreef Canillas het volgende:

[..]

Dan laat je je gedachten je gedrag bepalen vanuit het idee/gedachte dat je je gedachten er niet of minder aanwezig zouden moeten zijn, dat is niet helemaal handig ;)

Hoe meer aandacht aan je gedachten hoe groter hun rol in je beleving, je kan het denken ook niet stoppen en dat is ook niet de bedoeling, het gaat om leren ervaren dat gedachten er gewoon zijn maar dat jij dat niet doet en vooral dat jij die gedachten niet bent. Denken gebeurt gewoon en dat is prima, het is de ingesleten overtuiging dat je iets moet doen omdat er een gedachte is die moeilijkheden creëert.

Door die scheiding te maken krijg je stuurkracht terug over je eigen leven in plaats van geleefd te worden door je gedachten en ontdekt je dat jij iets kan wat je gedachten niet kunnen; niet-doen oftewel zijn. Je gedachten zijn een gereedschap bedoeld om gebruikt te worden door jou, niet andersom ;)
En toch hé... werken de dingen die ik noemde gewoon wel voor de meeste mensen. Daarom gaan ze ook sporten e.d. als ze ergens mee zitten en hun gedachtes even kwijt willen ;) Je kan nog zoveel redenaties geven aan bepaalde dingen, maar als iets werkt dan werkt het
we dan
pi_117959271
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 15:59 schreef Hiergaanwedan het volgende:

[..]

Extra hobbies zoeken om wat druk mee bezig te gaan? Als je merkt dat je ergens over piekert aan leuke dingen gaan denken ofzo. Agressie kwijtraken ofzo misschien? Ik ga zo wel de OP helemaal lezen. Maar bedoel gewoon je gedachtes verzetten toch door dit soort dingen te doen?
Sorry maar ik denk dat je een beetje op de verkeerde weg zit te denken.
Als ik aan andere dingen ga denken wanneer ik pieker verplaats ik het probleem alleen naar die andere dingen en denk ik nog steeds niet in het nu en hou ik mij nog niet bezig met waar ik op dat moment mee bezig ben. Ik heb geen agressie in me dus hoef dat ook niet kwijt te raken.
Gedachtes verzetten is niet de oplossing want dan blijf ik in gedachte. Hobby's genoeg, ik heb een fulltime opleiding, werk 16uur per week, zit achter de pc en sport zo;n 10uren per week :)

Sorry, niet raar bedoelt hoor, maar bovenstaande is niet de oplossing :)
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_117959306
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 16:13 schreef Hiergaanwedan het volgende:

[..]

En toch hé... werken de dingen die ik noemde gewoon wel voor de meeste mensen. Daarom gaan ze ook sporten e.d. als ze ergens mee zitten en hun gedachtes even kwijt willen ;) Je kan nog zoveel redenaties geven aan bepaalde dingen, maar als iets werkt dan werkt het
Zou je niet liever de mogelijkheid hebben je denken te kunnen laten voor wat het is zonder dat je daarvoor eerst van alles moet ondernemen? Is iets ondernemen ook niet leuker als dat uit vrije keus is ipv gedwongen door gedachtes?

Wat als er helemaal niets is waar je vanaf zou moeten en juist alleen het idee dat je ergens vanaf zou moeten het je moeilijk maakt?

Werken die dingen de je noemt blijvend? Zorgen ze voor blijvende rust? Of is het een cyclus van herhaling?
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
  zondag 14 oktober 2012 @ 16:20:56 #15
342349 Hiergaanwedan
Komt hier komt gaan
pi_117959345
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 16:19 schreef Patroon het volgende:

[..]

Sorry maar ik denk dat je een beetje op de verkeerde weg zit te denken.
Als ik aan andere dingen ga denken wanneer ik pieker verplaats ik het probleem alleen naar die andere dingen en denk ik nog steeds niet in het nu en hou ik mij nog niet bezig met waar ik op dat moment mee bezig ben.
Ik heb geen agressie in me dus hoef dat ook niet kwijt te raken.
Gedachtes verzetten is niet de oplossing want dan blijf ik in gedachte.

Sorry, niet raar bedoelt hoor, maar bovenstaande is niet de oplossing :)
Weet ik :P moet de OP ook nog lezen, maar dit was het eerste wat in me opkwam. Maar is dus wel wat complexer >:)
we dan
  zondag 14 oktober 2012 @ 16:24:52 #16
342349 Hiergaanwedan
Komt hier komt gaan
pi_117959446
quote:
1s.gif Op zondag 14 oktober 2012 16:19 schreef Canillas het volgende:

[..]

Zou je niet liever de mogelijkheid hebben je denken te kunnen laten voor wat het is zonder dat je daarvoor eerst van alles moet ondernemen? Is iets ondernemen ook niet leuker als dat uit vrije keus is ipv gedwongen door gedachtes?

Wat als er helemaal niets is waar je vanaf zou moeten en juist alleen het idee dat je ergens vanaf zou moeten het je moeilijk maakt?

Werken die dingen de je noemt blijvend? Zorgen ze voor blijvende rust? Of is het een cyclus van herhaling?
De meeste mensen hebben niet zo een blijvend probleem met 'nadenken'. Een periode van rouw bijvoorbeeld of van problematiek waarin ze veel nadenken over iets en dan ebt dat weg. Voor hen werkt het wel om je gedachtes wat te verzetten. Maar ja als je telkens toch blijft denken dan minder ja of je moet het telkens herhalen. Verschilt toch per persoon of iets blijvend werkt of niet. Maar ik ga eerst de OP maar even lezen want heb geen zin om straks te moeten zeggen van 'ow ja dat was maar wat dom gelul van mij' ;)
we dan
pi_117959567
Denk dat veel mensen niet beseffen welke problemen ze allemaal hebben door hoe ze met hun denken omgaan, omdat ze volledig met hun denken geidentificeert zijn en geloven dat ze dat zijn/doen. Onder problemen valt dan ook verminderde levenskwaliteit etc.
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_117959786
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 16:11 schreef Canillas het volgende:

[..]

Dan laat je je gedachten je gedrag bepalen vanuit het idee/gedachte dat je je gedachten er niet of minder aanwezig zouden moeten zijn, dat is niet helemaal handig ;)

Hoe meer aandacht aan je gedachten hoe groter hun rol in je beleving, je kan het denken ook niet stoppen en dat is ook niet de bedoeling, het gaat om leren ervaren dat gedachten er gewoon zijn maar dat jij dat niet doet en vooral dat jij die gedachten niet bent. Denken gebeurt gewoon en dat is prima, het is de ingesleten overtuiging dat je iets moet doen omdat er een gedachte is die moeilijkheden creëert.

Door die scheiding te maken krijg je stuurkracht terug over je eigen leven in plaats van geleefd te worden door je gedachten en ontdekt je dat jij iets kan wat je gedachten niet kunnen; niet-doen oftewel zijn. Je gedachten zijn een gereedschap bedoeld om gebruikt te worden door jou, niet andersom ;)
Het denken stoppen als in geen gedachten ervaren (dat zogenaamde stemmetje in je hoofd) kán wel, maar is niet iets wat je per direct kan leren. Je zal er eigenlijk iets voor moeten afleren, en dat is het denken zelf; het kijken door het filter van ervaringen, gevoelens en concepten dat we ego zijn gaan noemen. Men doet het vaker dan hij denkt, met name omdat die momenten waarbij niet gedacht wordt, of gebruik wordt gemaakt van ego, niet worden opgeslagen als herinneringen.

Maar net als dat elk mensenkind langzaamaan zichzelf leert herkennen in de spiegel, zichzelf los gaat zien van anderen en zijn omgeving, en later ook zijn eigen geestelijke 'ik' leert herkennen, zo kan elk mens het ook weer afleren. Men keert dan terug naar wat ook wel the big mind genoemd wordt, of the natural state.

Het frappante blijkt uiteindelijk de realisatie hoe makkelijk het was om niet te denken en gewoon te zíjn. Dat wat je zocht er eigenlijk al was en dat er eigenlijk niets echt veranderd is. Dat waar je tijdens je zoektocht naar uitkeek op het pad, je eigenlijk al bij je droeg. En misschien aanvankelijk tegenvallend, dat er geen einde is aan dat pad. Of begin.

Eén grote grap, het universum een bulderende lach. :) :) :)
  zondag 14 oktober 2012 @ 16:40:28 #19
342349 Hiergaanwedan
Komt hier komt gaan
pi_117959951
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 16:28 schreef Canillas het volgende:
Denk dat veel mensen niet beseffen welke problemen ze allemaal hebben door hoe ze met hun denken omgaan, omdat ze volledig met hun denken geidentificeert zijn en geloven dat ze dat zijn/doen. Onder problemen valt dan ook verminderde levenskwaliteit etc.
Als je niet beseft wat je mist dan is het ook geen probleem voor jezelf. Het had mooier gekunt maar als je je er niet bewust van bent dan is dat feitelijk niks ergs. Dat is hetzelfde als zeggen dat een vis door zou hebben hoe zielig hij is als hij zou begrijpen dat hij in het aquarium vast zit. Een vis is zich er (misschien) niet zo bewust van op die manier dus dan is het ook niet een gemis of erg voor de vis.. jij hebt het over een potentie die je misschien kan zijn, dat kan kloppen. Álleen dat je eraan koppelt dat het ook problemen zijn die ze hebben klopt niet.
we dan
  zondag 14 oktober 2012 @ 16:48:10 #20
342349 Hiergaanwedan
Komt hier komt gaan
pi_117960234
Nou ja ik heb de OP gelezen. Het idee is goed en kan vast ook wel sommige mensen helpen. Het is alleen wel een beetje make-believe net als de biostabil bijvoorbeeld. de OP zit zo vol met aannames, onbewezen ideeen en ook gewoon leugens.. dat is niet erg, het creeert een sfeer die kan helpen in dit geval denk ik. Maar ja voor mij is het wat over-the-top met o.a. aannames dus ik denk dat ik beter dit topic kan mijden
we dan
pi_117960485
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 16:48 schreef Hiergaanwedan het volgende:
Nou ja ik heb de OP gelezen. Het idee is goed en kan vast ook wel sommige mensen helpen. Het is alleen wel een beetje make-believe net als de biostabil bijvoorbeeld. de OP zit zo vol met aannames, onbewezen ideeen en ook gewoon leugens.. dat is niet erg, het creeert een sfeer die kan helpen in dit geval denk ik. Maar ja voor mij is het wat over-the-top met o.a. aannames dus ik denk dat ik beter dit topic kan mijden
Schrijf het neer, alsjeblieft! Dat zet aan tot reflectie op het materiaal en de mogelijkheid tot groei. :Y

Zelf heb ik ook mijn twijfels bij de werken van Tolle, maar ook heb ik mijn bedenkingen over Buddha, Christus en hun gedachtegoed. Maar dat is niet erg, integendeel; zij zouden het geheel niet erg vinden. Boeddha moedigde het zelfs aan. :)
  zondag 14 oktober 2012 @ 17:18:18 #22
342349 Hiergaanwedan
Komt hier komt gaan
pi_117961517
Oke.

Nou ja het begint al direct bij zaken als 'Dit instrument is het meest machtige instrument dat de evolutie ooit heeft voortgebracht.'. Als we intelligentie hadden gehad maar in zee hadden geleefd (zoals dolfijnen) dan hadden we nog niets kunnen bouwen. Zonder handen net zo min. Als we niet rechtop zijn gaan staan dan ook al veel moeilijker. Je kan niet stellen dat onze intelligentie het meest machtige instrument is wat er gemaakt is.. het heeft ons alleen een voordeel gegeven boven de apen. Dit soort uitspraken scheppen een sfeer die wel mooi is maar de stelling an sich klopt gewoon al niet.

Dit soort dingen wekt mijn irritatie al, maar ik zal proberen de belangrijkste punten er even uit te halen. Er wordt gesteld dat we niet ons verstand zijn maar het verstand is wel degelijk een onderdeel van wie we zijn.

Dat je jezelf ziet op basis van interpretatie klopt. Je maakt een beeld van jezelf op basis van hoe jouw hersenen werken, wat je meemaakt, hoe je dat interpreteert, hoe je karakter is e.d.
Het punt is dat het te ver wordt doorgevoerd. Er wordt gedaan alsof je zonder je ego jezelf bent, terwijl je daarmee stelt dat eigenlijk zonder interpretatie (zintuigen) je jezelf zou zijn. Sowieso wordt het ego niet geschapen door jezelf maar is het gewoon ook een onderdeel van hoe je bent. Jij hebt eigenschappen en je ziet hoe mensen daarop reageren en daarmee kan je iets. Dat noem je je ego terwijl het eigenlijk gewoon een reflectie is van hoe jij overkomt op andere mensen.

Nou ja over het stukje van overleven.. de hersenen functioneren zo omdat het nuttig is, nu ook nog steeds. Je denkt na over of een broek hip is e.d. omdat het belangrijk kan zijn voor de vrouwtje. Het heeft nut. En hier wordt gedaan alsof het nutteloos is.. Overleven is juist iets van het instinct en basisgedachtes... ik snap ook niet waarom er gedaan wordt alsof het verstand (juist iets wat jullie als iets heel waardevols zien blijkbaar) alsnog daar op die manier mee in connectie staat...

En dan dat gedeelte over de observeerder.. jij bent het geheel van wat je hersenen zijn.. althans ik ga ervanuit dat jullie ook stellen dat je diepste 'jij' daar ook in zit. Hoe jij iets interpreteert (ego) e.d. is gewoon een wisselwerking met de informatie die je al hebt.. hoe je karakter is e.d. En dat vormt jou ook weer. Het is niet zo dat er een apart persoon is die iets observeert en de ander dat is jouw echte persoon en die ondergaat het allemaal maar.. ook als jullie mediteren zijn jullie dezelfde persoon... jullie voelen je alleen anders omdat je andere hersengebieden meer gebruikt en rustiger wordt e.d... niet omdat er plotseling een switch is ofzo naar de andere 'jij'.

Ook het idee dat jullie alleen al het verstand (wat jullie dus zo hoog achten) vergelijken met een computervirus.. is het logisch dat de natuur je zo verneukt? En is het logisch dat jullie blijkbaar heel anders in elkaar zitten dan de psychologie stelt..

Tussendoor zaten nog veel meer aannames maar denk dat ik de belangrijkste er wel wat tussenuit heb gehaald. Het is voor mij gewoon te sfeermakend laten we het zo zeggen..

Edittoevoeging: het zou helpen als voor die aannames bronnen gegeven zouden worden... meen ik serieus. Als er gewoon wat materiaal zou zijn die het wat aannemelijker maken behalve filosofische gedachtes gebaseerd op vooral gevoel...

Om dit even duidelijker te maken: wie stelt dat jij niet je ego bent? Jullie hebben het idee dat je ego slechts de interpretatie is van hoe anderen jou zien en jij dat interpreteert... wat zou stellen dat jij niet juist je ego bent en het andere een fabeltje is en alles wat je ervaart door middel van meditatie alsnog gebaseerd is op je ego omdat je dat nou eenmaal bent...

Dit is een voorbeeld om aan te geven hoe belangrijk het voor mij is om bronnen te krijgen bij zulke aannames.. anders kan je namelijk alles stellen en met alles ertegenin gaan en dat helpt helemaal niks.

[ Bericht 11% gewijzigd door Hiergaanwedan op 14-10-2012 17:29:16 ]
we dan
pi_117962743
Ben het boek aan het lezen, 't is best interessante materie, maar wat ik erg jammer vind is dat ondanks dat Tolle overkomt als een intelligente man (en, gezien het interview bij Google ook bijzonder relaxed en geheel volgens zijn eigen leer 'in het nu' zit), hij af en toe wat vaagjes en irrationeel is. Ik had liever gehad dat hij het had geschreven in een wat meer wetenschappelijke en rationele stijl, zodat de boodschap overtuigender overkwam. Nu vind ik het eigenlijk allemaal nét niet.
pi_117963430
Heb ik deel 10 gemist? :o

verder een heel leuke topicreeks :)
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_117964636
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 17:18 schreef Hiergaanwedan het volgende:
Oke.

Nou ja het begint al direct bij zaken als 'Dit instrument is het meest machtige instrument dat de evolutie ooit heeft voortgebracht.'. Als we intelligentie hadden gehad maar in zee hadden geleefd (zoals dolfijnen) dan hadden we nog niets kunnen bouwen. Zonder handen net zo min. Als we niet rechtop zijn gaan staan dan ook al veel moeilijker. Je kan niet stellen dat onze intelligentie het meest machtige instrument is wat er gemaakt is.. het heeft ons alleen een voordeel gegeven boven de apen. Dit soort uitspraken scheppen een sfeer die wel mooi is maar de stelling an sich klopt gewoon al niet.
Staat mij ook tegen, want hierop verwacht ik een scala aan dogma's en daar ben ik niet zo van. Vind ik. :P

quote:
Dit soort dingen wekt mijn irritatie al, maar ik zal proberen de belangrijkste punten er even uit te halen. Er wordt gesteld dat we niet ons verstand zijn maar het verstand is wel degelijk een onderdeel van wie we zijn.

Dat je jezelf ziet op basis van interpretatie klopt. Je maakt een beeld van jezelf op basis van hoe jouw hersenen werken, wat je meemaakt, hoe je dat interpreteert, hoe je karakter is e.d.
Het punt is dat het te ver wordt doorgevoerd. Er wordt gedaan alsof je zonder je ego jezelf bent, terwijl je daarmee stelt dat eigenlijk zonder interpretatie (zintuigen) je jezelf zou zijn. Sowieso wordt het ego niet geschapen door jezelf maar is het gewoon ook een onderdeel van hoe je bent. Jij hebt eigenschappen en je ziet hoe mensen daarop reageren en daarmee kan je iets. Dat noem je je ego terwijl het eigenlijk gewoon een reflectie is van hoe jij overkomt op andere mensen.
Hmmm, er zijn meerdere vormen van ego, niet alleen volgens deze 'leer', maar ook volgens bijvoorbeeld een Carl Jung. Zo heb je bijvoorbeeld een biologisch ego, een persoonlijk ego, een collectief ego en daar weer verdelingen en nuances in.

quote:
Nou ja over het stukje van overleven.. de hersenen functioneren zo omdat het nuttig is, nu ook nog steeds. Je denkt na over of een broek hip is e.d. omdat het belangrijk kan zijn voor de vrouwtje. Het heeft nut. En hier wordt gedaan alsof het nutteloos is.. Overleven is juist iets van het instinct en basisgedachtes... ik snap ook niet waarom er gedaan wordt alsof het verstand (juist iets wat jullie als iets heel waardevols zien blijkbaar) alsnog daar op die manier mee in connectie staat...
Het is sociale overleving en tja, of dat nuttig is... Vind zelf van niet, maar dat is voor iedereen anders, afhankelijk van de doelen in je leven.

quote:
En dan dat gedeelte over de observeerder.. jij bent het geheel van wat je hersenen zijn.. althans ik ga ervanuit dat jullie ook stellen dat je diepste 'jij' daar ook in zit. Hoe jij iets interpreteert (ego) e.d. is gewoon een wisselwerking met de informatie die je al hebt.. hoe je karakter is e.d. En dat vormt jou ook weer. Het is niet zo dat er een apart persoon is die iets observeert en de ander dat is jouw echte persoon en die ondergaat het allemaal maar.. ook als jullie mediteren zijn jullie dezelfde persoon... jullie voelen je alleen anders omdat je andere hersengebieden meer gebruikt en rustiger wordt e.d... niet omdat er plotseling een switch is ofzo naar de andere 'jij'.
Dat is niet helemaal waar; ook de psychologie erkent zoiets als een metamind, dat als het ware de mind (gedachten en ervaringen) observeert. Als een computer die een zelfcontrole doet zeg maar. Ik zou het ook geen ander persoon noemen, al lijkt het soms wel zo, wanneer je bijvoorbeeld "gek van jezelf wordt". Kan natuurlijk niet, want er is maar één bewustzijn daar in je brein, alleen ervaart deze conflicterende gedachten. Zolang je je daarmee identificeert, blijf je een andere 'ik' zien.

quote:
Ook het idee dat jullie alleen al het verstand (wat jullie dus zo hoog achten) vergelijken met een computervirus.. is het logisch dat de natuur je zo verneukt? En is het logisch dat jullie blijkbaar heel anders in elkaar zitten dan de psychologie stelt..
Van een computervirus weet ik persoonlijk niets. :?

quote:
Tussendoor zaten nog veel meer aannames maar denk dat ik de belangrijkste er wel wat tussenuit heb gehaald. Het is voor mij gewoon te sfeermakend laten we het zo zeggen..
Een van de kritieken die ik heb op Tolle, maar het helpt wel zat mensen en dat vind ik dan wel weer mooi. Het is modern en commercieel spiritualisme, al mij te zweverig. Zelfs al zouden veel mensen mij ook zo omschrijven. :P

quote:
Edittoevoeging: het zou helpen als voor die aannames bronnen gegeven zouden worden... meen ik serieus. Als er gewoon wat materiaal zou zijn die het wat aannemelijker maken behalve filosofische gedachtes gebaseerd op vooral gevoel...
Prima idee. :Y

quote:
Om dit even duidelijker te maken: wie stelt dat jij niet je ego bent? Jullie hebben het idee dat je ego slechts de interpretatie is van hoe anderen jou zien en jij dat interpreteert... wat zou stellen dat jij niet juist je ego bent en het andere een fabeltje is en alles wat je ervaart door middel van meditatie alsnog gebaseerd is op je ego omdat je dat nou eenmaal bent...
Mijn ervaring en zienswijze lieggen wat dit betreft dicht bij die van het boeddhisme, en dat is dat het hele concept Zelf slechts dat is: een concept. Zou je middels analyse van je eigen gedachten onderzoeken wie die Zelf is, waar die zit, dan zal je allereerst opvallen dat je met die twee hersenvormen aan het spelen bent. De Jij die de Zelf ervaart. Of toch de Zelf die de Ik ervaart? Wie is dat? Welk is wat? Waar komt het vandaan? Vanwaar dat gevoel van dualiteit, die ervaring van object en subject? Welk is welk?

Zou je hier actief mee aan de slag gaan en via meditatie ervaren dat die stroom van gedachten, oordelen, herkenningen kalmeert en uiteindelijk zelfs stopt, dan is voor een gelimiteerde tijd alleen nog die Observeerder over.
Met name de oosterse religies zijn hierop gericht, en hebben daar vele namen voor:
quote:
SATORI, MOKSHA, SAMADHI: Satori is a Japanese word used in Zen Buddhism for the phenomenon of Sudden Awakening, that Place where the distinction between Experiencer and experience, Knower and known, is erased, and the separative sense of personal self (”I am me, and you aren’t”) is extinguished. MOKSHA is a Sanskrit word meaning liberation from all bonds (including the desire for liberation ... or for anything else!) through Union with God or Realization of the Self. Moksha is liberation from karma, from the cycle of life and death, from the separative perspective “I am me, and you aren’t”. SAMADHI, also Sanskrit, is a state of consciousness which appears at various levels, all of which are beyond thought or mental activity. See also Self-Realization. See also KENSHO here.
http://www.zoofence.com/define07.html
Als je goed leest, zie je dat er nog steeds sprake is van een Zelf, in dit geval de Observeerder. Maar zoals je zelf ook al aangeeft is dat nog steeds ego. Het is ego dat een ander deel wijs maakt dat er niets meer is om zorgen te maken; het geeft zichzelf nog steeds een prominente rol, nog steeds bestaansrecht! Maar zelfs dat deel van het ego blijkt uiteindelijk niet de Zelf te zijn, wat men realiseert tijdens iets wat ironisch genoeg Self-Realization genoemd wordt. :D

Dat is iets waar Tolle niet al te diep op ingaat, helaas. Weinig mensen houden zich met deze vorm van zelfonderzoek bezig, en nog minder weten waarover ze praten. Men spreekt van Geen-Zelf, en Verlichting, terwijl er geen Zelf is om Verlichting te bereiken! Als er geen Zelf is, is er dan wel Verlichting? Het is een state of mind, een trilling van de stemvork door de tikken (prikkels) van de buitenwereld; het komt en het gaat. Maar het is niet iets wat je bereiken kan omdat je het zelf wil, want... er is geen zelf! ;)

quote:
Dit is een voorbeeld om aan te geven hoe belangrijk het voor mij is om bronnen te krijgen bij zulke aannames.. anders kan je namelijk alles stellen en met alles ertegenin gaan en dat helpt helemaal niks.
Ben dit met je eens. Wil wel aanmerken dat bewijzen in de vorm van metingen en cijfers ijdele hoop betreft, aangezien veel van dit soort zaken gaan over het grote enigma dat wij het brein noemen. Reken op veel filosofen, psychologen, geloven, en goeroes. Dat, en persoonlijke ervaringen.

Uiteindelijk stelt het allemaal minder voor dan het leek, terwijl het veel meer geeft dan verwacht. Maar het is gewoon een vorm van spiritualiteit, een oeroude, in een nieuw jasje. Maar spiritualiteit is iets wat iedereen doet, ook al hebben ze het niet door. Een resultaat van spiritueel vragen is bijvoorbeeld je laatste stuk: "hoe belangrijk het is voor mij". Een stukje zelfkennis is dat. In principe doen we in dit topic niet veel anders, alleen gaan de vragen anders. ;)
pi_117966386
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 16:35 schreef Gray het volgende:

[..]

Het denken stoppen als in geen gedachten ervaren (dat zogenaamde stemmetje in je hoofd) kán wel, maar is niet iets wat je per direct kan leren. Je zal er eigenlijk iets voor moeten afleren, en dat is het denken zelf; het kijken door het filter van ervaringen, gevoelens en concepten dat we ego zijn gaan noemen. Men doet het vaker dan hij denkt, met name omdat die momenten waarbij niet gedacht wordt, of gebruik wordt gemaakt van ego, niet worden opgeslagen als herinneringen.

Maar net als dat elk mensenkind langzaamaan zichzelf leert herkennen in de spiegel, zichzelf los gaat zien van anderen en zijn omgeving, en later ook zijn eigen geestelijke 'ik' leert herkennen, zo kan elk mens het ook weer afleren. Men keert dan terug naar wat ook wel the big mind genoemd wordt, of the natural state.

Het frappante blijkt uiteindelijk de realisatie hoe makkelijk het was om niet te denken en gewoon te zíjn. Dat wat je zocht er eigenlijk al was en dat er eigenlijk niets echt veranderd is. Dat waar je tijdens je zoektocht naar uitkeek op het pad, je eigenlijk al bij je droeg. En misschien aanvankelijk tegenvallend, dat er geen einde is aan dat pad. Of begin.

Eén grote grap, het universum een bulderende lach. :) :) :)
Hier kan ik bijvoorbeeld weer gedeeltes van begrijpen... De rest word mij te zweverig..
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_117969519
Het is denk ik erg makkelijk en soms zelfs verleidelijk om te roepen ''zweverig'' om vervolgens in het oude denken vast te blijven zitten. Je ziet mensen het vaak roepen voordat ze het door hebben terwijl ze er wel een ''nu zeg ik waar het op staat'' houding bij hebben, terwijl er vaak een angst voor het bekende loslaten achter zit.

Is in je hoofd vastzitten niet het zweverige? Je bent er dan eigenlijk niet eens, je leeft in illusies van geconditioneerde beelden die niks met de werkelijkheid te maken hoeven hebben.

Je verstand willen bewijzen zien zodat het die kan interpreteren, beoordelen en in een label plaatsen, dan is er de illusie van weten waar je aan toe bent en dat voelt dan veilig. Terwijl het idee is juist is bekend raken met een niet-weten waar je aan toe bent en dat ook niet nodig te hebben. Om open en onbevooroordeeld op situaties te kunnen reageren in plaats van je eerst op je denken met z'n geconditioneerde beelden te beroepen. Op de manier wil het denken er controle over hebben en als door daar in mee te gaan geen angst hoeft te voelen dan kan het voor sommigen al snel beslist zijn.

Als je bewijzen wilt ga er dan zelf mee aan de slag, mits je daar zin in hebt. Als je er een oordeel over hebt zonder ervaring ermee te hebben dan praat je eigenlijk alleen maar over een beeld wat je denken ergens over geproduceerd heeft om er een label op te kunnen plaatsen. Dan mis je een hoop :)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_117969751
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 16:35 schreef Gray het volgende:
Het frappante blijkt uiteindelijk de realisatie hoe makkelijk het was om niet te denken en gewoon te zíjn. Dat wat je zocht er eigenlijk al was en dat er eigenlijk niets echt veranderd is. Dat waar je tijdens je zoektocht naar uitkeek op het pad, je eigenlijk al bij je droeg. En misschien aanvankelijk tegenvallend, dat er geen einde is aan dat pad. Of begin.

Eén grote grap, het universum een bulderende lach. :) :) :)
Ja dat is inderdaad het gekke, het kost zoveel meer energie en spanningen om niet in het moment te zijn, het is wat dat betreft steeds meer terugkomen in een staat die natuurlijk aanvoelt, veel meer kloppend ook, een vredig gevoel. Denk dat het gevoel van vredig zijn het grootste verschil is vergeleken met het in je hoofd zitten :)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_117971483
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 16:40 schreef Hiergaanwedan het volgende:
Als je niet beseft wat je mist dan is het ook geen probleem voor jezelf. Het had mooier gekunt maar als je je er niet bewust van bent dan is dat feitelijk niks ergs. Dat is hetzelfde als zeggen dat een vis door zou hebben hoe zielig hij is als hij zou begrijpen dat hij in het aquarium vast zit. Een vis is zich er (misschien) niet zo bewust van op die manier dus dan is het ook niet een gemis of erg voor de vis.. jij hebt het over een potentie die je misschien kan zijn, dat kan kloppen. Álleen dat je eraan koppelt dat het ook problemen zijn die ze hebben klopt niet.
Het probleem is dat veel mensen ongelukkig rondlopen maar geen idee hebben dat het überhaupt anders kan, dat maken ze er in hun hoofd ''zo ben ik nu eenmaal'' van en uit die wanhoop en ontevredenheid van niet echt vrij zijn zich op andere manieren. Zo krijg je een wereld zoals we die hebben.
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_117973085
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 19:55 schreef Canillas het volgende:
Het is denk ik erg makkelijk en soms zelfs verleidelijk om te roepen ''zweverig'' om vervolgens in het oude denken vast te blijven zitten. Je ziet mensen het vaak roepen voordat ze het door hebben terwijl ze er wel een ''nu zeg ik waar het op staat'' houding bij hebben, terwijl er vaak een angst voor het bekende loslaten achter zit.

Is in je hoofd vastzitten niet het zweverige? Je bent er dan eigenlijk niet eens, je leeft in illusies van geconditioneerde beelden die niks met de werkelijkheid te maken hoeven hebben.

Je verstand willen bewijzen zien zodat het die kan interpreteren, beoordelen en in een label plaatsen, dan is er de illusie van weten waar je aan toe bent en dat voelt dan veilig. Terwijl het idee is juist is bekend raken met een niet-weten waar je aan toe bent en dat ook niet nodig te hebben. Om open en onbevooroordeeld op situaties te kunnen reageren in plaats van je eerst op je denken met z'n geconditioneerde beelden te beroepen. Op de manier wil het denken er controle over hebben en als door daar in mee te gaan geen angst hoeft te voelen dan kan het voor sommigen al snel beslist zijn.

Als je bewijzen wilt ga er dan zelf mee aan de slag, mits je daar zin in hebt. Als je er een oordeel over hebt zonder ervaring ermee te hebben dan praat je eigenlijk alleen maar over een beeld wat je denken ergens over geproduceerd heeft om er een label op te kunnen plaatsen. Dan mis je een hoop :)
Laten we eerlijk zijn, het is ook zweverig. Helemaal wanneer luisterend naar de woorden van sommige 'goeroes'. En dan nog. :P

quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 19:58 schreef Canillas het volgende:

[..]

Ja dat is inderdaad het gekke, het kost zoveel meer energie en spanningen om niet in het moment te zijn, het is wat dat betreft steeds meer terugkomen in een staat die natuurlijk aanvoelt, veel meer kloppend ook, een vredig gevoel. Denk dat het gevoel van vredig zijn het grootste verschil is vergeleken met het in je hoofd zitten :)
Ja, denken is vermoeiend en veel gedachten zijn totaal onnodig.

quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 20:20 schreef Canillas het volgende:

[..]

Het probleem is dat veel mensen ongelukkig rondlopen maar geen idee hebben dat het überhaupt anders kan, dat maken ze er in hun hoofd ''zo ben ik nu eenmaal'' van en uit die wanhoop en ontevredenheid van niet echt vrij zijn zich op andere manieren. Zo krijg je een wereld zoals we die hebben.
Dat denk ik ook. :Y
pi_117975588
Met dat hele gezanik over de wereld van nu heb ik juist het minste op. Ik denk niet dat rebellen in Syrië collectief teveel last hebben van een te groot ego, of te weinig Nu. :')
pi_117976644
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 21:28 schreef Rosario het volgende:
Met dat hele gezanik over de wereld van nu heb ik juist het minste op. Ik denk niet dat rebellen in Syrië collectief teveel last hebben van een te groot ego, of te weinig Nu. :')
Waarom denk je dat? Wil je dat uitleggen? :)
  zondag 14 oktober 2012 @ 21:46:28 #33
122155 arucard
Amplifier Worship
pi_117976825
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 21:28 schreef Rosario het volgende:
Met dat hele gezanik over de wereld van nu heb ik juist het minste op. Ik denk niet dat rebellen in Syrië collectief teveel last hebben van een te groot ego, of te weinig Nu. :')
Ik denk dat hij de westerse wereld bedoelt
O)))
pi_117977286
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 21:28 schreef Rosario het volgende:
Met dat hele gezanik over de wereld van nu heb ik juist het minste op. Ik denk niet dat rebellen in Syrië collectief teveel last hebben van een te groot ego, of te weinig Nu. :')
Denk dat het daar alles mee te maken heeft :)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_117977728
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 21:44 schreef Gray het volgende:

[..]

Waarom denk je dat? Wil je dat uitleggen? :)
Zou een lang verhaal worden als ik al mijn hersenspinsels hier op loslaat, maar laten we even terugredeneren naar de oorzaak van rebellie, namelijk de dictatuur (even los van alle politieke, sociale en religieuze redenen voor de onvrede). Is de dictatuur van de familie Assad voortgevloeid uit hetzelfde probleem waarmee wij naar dit topic zijn gekomen, en Tolles boek lezen? Piekerde papa Assad teveel? Had hij een ego dat hij wilde strelen door met zijn Alevitische clan te regeren over z'n land? Lijkt me niet.

Nu zat hij ongetwijfeld ook niet helemaal lekker in z'n vel - als je een dictator bent, moet je wel een verknipt figuur zijn, ongeacht of je in het Nu leeft en je innerlijke rust hebt.

Tolle heeft misschien wel een punt als hij zegt dat de mensheid de aarde schade aandoet - dat kunnen we niet ontkennen - maar dat komt niet zozeer doordat we te weinig in het Nu leven, maar omdat we teveel technologie kennen die ons leven vergemakkelijkt en tegelijkertijd grondstoffen gebruikt.

Stel, ik leef geheel volgens zijn filosofie. Dan ga ik nog steeds douchen, autorijden, de trein gebruiken, vliegen, etc., puur voor het gemak en het praktische. Ook al zou ik zonder kunnen.

En stel dat Nederland dan tot een dictatuur zou vervallen. Dan zou ik wellicht nog steeds in opstand komen. Tolle zegt immers zelf; "If you are unhappy with any situation, stand up and say something about it, or accept it completely. Alle else is madness". (Niet geheel letterlijk, maar iets in deze trant in ieder geval)

Dat geldt natuurlijk ook voor de huidige burgeroorlog. Misschien leefden enkele van de opstandelingen wel helemaal in het Nu, maar wilden ze alsnog opstaan tegen het onrecht.
pi_117978862
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 22:02 schreef Rosario het volgende:

[..]

Zou een lang verhaal worden als ik al mijn hersenspinsels hier op loslaat, maar laten we even terugredeneren naar de oorzaak van rebellie, namelijk de dictatuur (even los van alle politieke, sociale en religieuze redenen voor de onvrede). Is de dictatuur van de familie Assad voortgevloeid uit hetzelfde probleem waarmee wij naar dit topic zijn gekomen, en Tolles boek lezen? Piekerde papa Assad teveel? Had hij een ego dat hij wilde strelen door met zijn Alevitische clan te regeren over z'n land? Lijkt me niet.

Nu zat hij ongetwijfeld ook niet helemaal lekker in z'n vel - als je een dictator bent, moet je wel een verknipt figuur zijn, ongeacht of je in het Nu leeft en je innerlijke rust hebt.

Tolle heeft misschien wel een punt als hij zegt dat de mensheid de aarde schade aandoet - dat kunnen we niet ontkennen - maar dat komt niet zozeer doordat we te weinig in het Nu leven, maar omdat we teveel technologie kennen die ons leven vergemakkelijkt en tegelijkertijd grondstoffen gebruikt.

Stel, ik leef geheel volgens zijn filosofie. Dan ga ik nog steeds douchen, autorijden, de trein gebruiken, vliegen, etc., puur voor het gemak en het praktische. Ook al zou ik zonder kunnen.

En stel dat Nederland dan tot een dictatuur zou vervallen. Dan zou ik wellicht nog steeds in opstand komen. Tolle zegt immers zelf; "If you are unhappy with any situation, stand up and say something about it, or accept it completely. Alle else is madness". (Niet geheel letterlijk, maar iets in deze trant in ieder geval)

Dat geldt natuurlijk ook voor de huidige burgeroorlog. Misschien leefden enkele van de opstandelingen wel helemaal in het Nu, maar wilden ze alsnog opstaan tegen het onrecht.
Dank je voor je toelichting. :)

Al denk ik dat een dictator niet zozeer de noodzaak ziet van in het Nu leven. Het is immers het Ego dat maakt dat hij meer wil, omdat het denkt dat dat goed is voor hem. Het wil controle uitoefenen, zodat het zijn kerntaak van angst verminderen en ontvluchten kan vervullen. Dictator zijn is naar mijn mening meer een gevolg van Ego, omdat het niet genoeg heeft aan wat het Nu heeft. Een ego dat kan nemen wat het wil, kan krijgen wat het wil, bijvoorbeeld door de macht over anderen, heeft geen reden om in het Nu te wezen. Daarmee zou het zichzelf immers teniet doen. Maar het zal nooit vervulling krijgen, omdat alles constant verandert. Iets dat constant verandert is nooit geheel controle over te krijgen.

Verder zijn er in onze maatschappij ook limieten aan in hoeverre je in dat Nu kan leven. Ook een Tolle ontkomt daar niet aan, iets wat hij zelf ook regelmatig impliceert. Hij zou genoeg hebben aan zijn bankje waar hij jarenlang gezeten heeft, piekerend over zijn bestaan tot het piekeren implodeerde en hij alleen nog maar bestond. Maar verzet daartegen is ook niet zaligmakend, onder andere omdat het delen van zijn ervaringen ten goede kunnen kruisen met de ervaringen van zijn 'aanhangers'. Hij stroomt slechts mee, en laten we eerlijk zijn: zo erg is het niet om te chillen en meerdere bestsellers te cashen.
Overigens denk ik niet dat hij het summum van 'verlichting' bereikt heeft, al zal hij er dicht tegenaan zitten. Maar dat is ook helemaal niet belangrijk. Wat belangrijk is, is dat hij veel levens op een positieve manier raakt. :)

Verlichting is een mooi concept, maar zeker niet het einde. Zoals een zen-gezegde luidt:
quote:
After enlightenment, do laundry.
Of:
quote:
No matter how many years you sit doing zazen, you will never become anything special
— Zen Master Sawaki
Je bent Nu al speciaal. ;)
pi_117982426
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 16:24 schreef Hiergaanwedan het volgende:

[..]

De meeste mensen hebben niet zo een blijvend probleem met 'nadenken'.
In de OP zullen een aantal aannames staan en dit hierboven is er ook eentje. Zelfmoord is een belangrijke doodsoorzaak in de Westerse wereld en psychologische problemen blijven maar toenemen door de decennia heen.

[ Bericht 10% gewijzigd door Probably_on_pcp op 15-10-2012 00:05:02 ]
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_117982733
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 17:18 schreef Hiergaanwedan het volgende:
Oke.

Nou ja het begint al direct bij zaken als 'Dit instrument is het meest machtige instrument dat de evolutie ooit heeft voortgebracht.'. Als we intelligentie hadden gehad maar in zee hadden geleefd (zoals dolfijnen) dan hadden we nog niets kunnen bouwen. Zonder handen net zo min. Als we niet rechtop zijn gaan staan dan ook al veel moeilijker. Je kan niet stellen dat onze intelligentie het meest machtige instrument is wat er gemaakt is.. het heeft ons alleen een voordeel gegeven boven de apen. Dit soort uitspraken scheppen een sfeer die wel mooi is maar de stelling an sich klopt gewoon al niet.
Er wordt nergens beweert dat je voor een succesvol stel hersenen niet een bruikbaar lichaam nodig hebt. Verder ga ik niet uitleggen waarom het verstand het meest succesvol is, want dat spreekt voor zich.

quote:
Dit soort dingen wekt mijn irritatie al, maar ik zal proberen de belangrijkste punten er even uit te halen.
Je focust je te veel op de details en mist het grotere verhaal.

quote:
Er wordt gesteld dat we niet ons verstand zijn maar het verstand is wel degelijk een onderdeel van wie we zijn.
Precies het is een onderdeel van wie we zijn, maar niet alles wat we zijn. Dat is precies wat in de OP ook wordt gezegd, dus vanwaar je commentaar?

quote:
Ook het idee dat jullie alleen al het verstand (wat jullie dus zo hoog achten) vergelijken met een computervirus.. is het logisch dat de natuur je zo verneukt?
Het was een metafoor om de materie inzichtelijker te maken. Zoals in de OP wel naar voren komt heeft het verstand meerdere kanten. Het is niet alleen goed of slecht.

quote:
Dit is een voorbeeld om aan te geven hoe belangrijk het voor mij is om bronnen te krijgen bij zulke aannames.. anders kan je namelijk alles stellen en met alles ertegenin gaan en dat helpt helemaal niks.
Er zijn geen bronnen nodig om verlichting te begrijpen. Verlichting moet je doen en moet je ervaren. Alleen wanneer je het ervaart, is het logisch en begrijp je het.

En verder heb ik Sam Harris ook aangehaald in de OP en een betere voorvechter kunnen we onszelf niet wensen naar mijn mening. Hij is 1 van de meest intelligente mensen die op dit moment rondloopt op onze planeet en hij staat in hoog aanzien bij de intellectuele elite. Hij steekt er misschien wel met kop en schouders bovenuit.

Als Sam Harris zegt dat meditatie en het introspectief kijken naar de processen in je hoofd ontzettend belangrijk is, dan kunnen mensen het beste maar naar hem luisteren.

[ Bericht 0% gewijzigd door Probably_on_pcp op 15-10-2012 04:21:47 ]
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_117984359
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 22:23 schreef Gray het volgende:

[..]

Dank je voor je toelichting. :)

Al denk ik dat een dictator niet zozeer de noodzaak ziet van in het Nu leven. Het is immers het Ego dat maakt dat hij meer wil, omdat het denkt dat dat goed is voor hem. Het wil controle uitoefenen, zodat het zijn kerntaak van angst verminderen en ontvluchten kan vervullen. Dictator zijn is naar mijn mening meer een gevolg van Ego, omdat het niet genoeg heeft aan wat het Nu heeft. Een ego dat kan nemen wat het wil, kan krijgen wat het wil, bijvoorbeeld door de macht over anderen, heeft geen reden om in het Nu te wezen. Daarmee zou het zichzelf immers teniet doen. Maar het zal nooit vervulling krijgen, omdat alles constant verandert. Iets dat constant verandert is nooit geheel controle over te krijgen.

Verder zijn er in onze maatschappij ook limieten aan in hoeverre je in dat Nu kan leven. Ook een Tolle ontkomt daar niet aan, iets wat hij zelf ook regelmatig impliceert. Hij zou genoeg hebben aan zijn bankje waar hij jarenlang gezeten heeft, piekerend over zijn bestaan tot het piekeren implodeerde en hij alleen nog maar bestond. Maar verzet daartegen is ook niet zaligmakend, onder andere omdat het delen van zijn ervaringen ten goede kunnen kruisen met de ervaringen van zijn 'aanhangers'. Hij stroomt slechts mee, en laten we eerlijk zijn: zo erg is het niet om te chillen en meerdere bestsellers te cashen.
Overigens denk ik niet dat hij het summum van 'verlichting' bereikt heeft, al zal hij er dicht tegenaan zitten. Maar dat is ook helemaal niet belangrijk. Wat belangrijk is, is dat hij veel levens op een positieve manier raakt. :)

Verlichting is een mooi concept, maar zeker niet het einde. Zoals een zen-gezegde luidt:

[..]

Of:

[..]

Je bent Nu al speciaal. ;)
Nu je toch over zen begint, vind je ook niet dat Tolle eigenlijk louter zen-filosofie herkauwt en er eigenlijk een soort van eigen focus naar het heden aan geeft? Eigenlijk is alles wat ik lees bij hem zo'n beetje wat ook in dat Zen-beginnersboekje van Shunryu Suzuki staat.
pi_117984443
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 00:03 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Er zijn geen bronnen nodig om verlichting te begrijpen. Verlichting moet je doen en moet je ervaren. Alleen wanneer je het ervaart, is het logisch en begrijp je het.
Dat is niet helemaal waar. Sterker nog, één van de tools om 'verlichting' te behalen/verkrijgen is een koan; een raadsel waar het antwoord buiten de logica te vinden is. The Gateless Gate is een oud boekwerk gevuld met koans. Zelfs de titel is niet logisch! (op het eerste gezicht) ;)

quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 01:02 schreef Rosario het volgende:

[..]

Nu je toch over zen begint, vind je ook niet dat Tolle eigenlijk louter zen-filosofie herkauwt en er eigenlijk een soort van eigen focus naar het heden aan geeft? Eigenlijk is alles wat ik lees bij hem zo'n beetje wat ook in dat Zen-beginnersboekje van Shunryu Suzuki staat.
Veel ja, en hij haalt ook veel christelijke leer aan. Maar het concept van mindfulness en verlichting is dan ook niet nieuw, integendeel. Het is afkomstig van de oudste religies, zoals hindoeisme bijvoorbeeld. Het zou me juist verbazen als hij niet de doctrines van zenboeddhisme, christendom, hindoeisme en weet ik wat niet aan zou halen. :)
  maandag 15 oktober 2012 @ 02:00:01 #41
342349 Hiergaanwedan
Komt hier komt gaan
pi_117985264
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 00:03 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Er wordt nergens beweert dat je voor een succesvol stel hersenen niet een bruikbaar lichaam nodig hebt. Verder ga ik niet uitleggen waarom het verstand het meest succesvol is, want dat spreekt voor zich.

[..]

Je focust je te veel op de details en mist het grotere verhaal.

[..]

Precies het is een onderdeel van wie we zijn, maar niet alles wat we zijn. Dat is precies wat in de OP ook wordt gezocht, dus vanwaar je commentaar?

[..]

Het was een metafoor om de materie inzichtelijker te maken. Zoals in de OP wel naar voren komt heeft het verstand meerdere kanten. Het is niet alleen goed of slecht.

[..]

Er zijn geen bronnen nodig om verlichting te begrijpen. Verlichting moet je doen en moet je ervaren. Alleen wanneer je het ervaart, is het logisch en begrijp je het.

En verder heb ik Sam Harris ook aangehaald in de OP en een betere voorvechter kunnen we onszelf niet wensen naar mijn mening. Hij is 1 van de meest intelligente mensen die op dit moment rondloopt op onze planeet en hij staat in hoog aanzien bij de intellectuele elite. Hij steekt er misschien wel met kop en schouders bovenuit.

Als Sam Harris zegt dat meditatie en het introspectief kijken naar de processen in je hoofd ontzettend belangrijk is, dan kunnen mensen het beste maar naar hem luisteren.
Spreekt voor zich? Assumption is the mother of all fuckups. Sowieso bij dit soort 'verlichtingen' waar volgens jou dus geen bewijs voor nodig zijn. Het spreekt niet voor zich. En ja ik focus op details ook ja. Zeggen dat ik alleen maar het grotere plaatje moet zien.. kom op zeg

En dan zit

Als Sam Harris zegt dat meditatie en het introspectief kijken naar de processen in je hoofd ontzettend belangrijk is, dan kunnen mensen het beste maar naar hem luisteren.

Ik heb het wel gehad met dit topic als dit echt zo gaat. Je kan toch zelf ook nadenken. Door reacties zoals jij nu geeft ontstaan sektes waarvan iedereen zegt 'hoe kan dit nou zo ontstaan'. Ja omdat mensen zomaar alles geloven van een persoon.

Ik trek me definitief terug uit dit topic want wat ik denk wordt wel deels bevestigd (door jou eigenlijk vooral, de anderen leken me nog wel stabieler)
we dan
pi_117986076
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 02:00 schreef Hiergaanwedan het volgende:
Spreekt voor zich? Assumption is the mother of all fuckups. Sowieso bij dit soort 'verlichtingen' waar volgens jou dus geen bewijs voor nodig zijn. Het spreekt niet voor zich. En ja ik focus op details ook ja. Zeggen dat ik alleen maar het grotere plaatje moet zien.. kom op zeg
Hier is het voor zich sprekende antwoord:



Uit deze grafiek blijkt dat we duidelijk beter geworden zijn in overleven. En eeuwen terug lag de gemiddelde leeftijd waarop men stierf nog veel lager. Nou waarom leven we nu langer? Omdat we betere voeten hebben gekregen? Een sterker hart? Beter ontwikkelde handen? Nee we hebben met ons verstand de wereld om ons heen beter leren begrijpen waardoor we tot betere leefomstandigheden zijn gekomen en technologieën die bijdragen aan onze gezondheid. Veel duidelijker dan dit kan volgens mij niet.

En wat als de zon straks gaat uitdijen en de aarde opslokt... Dan hebben we toch echt een plan nodig en hoogwaardige technologie om een andere planeet te vinden om te overleven. Ons verstand geeft ons in de toekomst die kans. Een beter lichaam of sneller kunnen rennen gaat ons niet naar een ander zonnestelsel brengen. Daarvoor hebben we toch echt het verstand nodig en daarom is het verstand het machtigste instrument dat de evolutie ooit heeft voortgebracht.

quote:
Als Sam Harris zegt dat meditatie en het introspectief kijken naar de processen in je hoofd ontzettend belangrijk is, dan kunnen mensen het beste maar naar hem luisteren.

Ik heb het wel gehad met dit topic als dit echt zo gaat. Je kan toch zelf ook nadenken. Door reacties zoals jij nu geeft ontstaan sektes waarvan iedereen zegt 'hoe kan dit nou zo ontstaan'. Ja omdat mensen zomaar alles geloven van een persoon.

Ik trek me definitief terug uit dit topic want wat ik denk wordt wel deels bevestigd (door jou eigenlijk vooral, de anderen leken me nog wel stabieler)
Het klopt dat ik wat geïrriteerd raakte door je reactie en dat had ik misschien niet moeten doen, maar als je al wil gaan discussiëren over hoe belangrijk het verstand is geweest in het overleven van de mens dan ben ik bang dat een discussie niet zoveel zin heeft.

Sorry dat ik zo reageer, want het is juist goed dat mensen zoals jij ook in dit topic komen discussiëren. Maar ik heb weinig vertrouwen in een vruchtbare discussie als je de OP op bepaalde details nogal ongenuanceerd onderuit probeert te halen. De metafoor van het computervirus bijvoorbeeld was niets meer dan een voorbeeld om de materie inzichtelijker te maken. Daarbij ben ik degene die de OP heeft geschreven, dus ook het feit dat je praat over "jullie denken dit of dat" komt een beetje over alsof je iedereen hier in een hokje wilt plaatsen.

En verder is het voordeel aan verlichting dat je het alleen maar kunt ervaren, het gevaar van het vormen van een sekte is daardoor dan ook miniem. Geloven in verlichting brengt je nergens, het is iets dat je moet doen.

En aan het einde van de OP staat ook een duidelijke disclaimer.

[ Bericht 0% gewijzigd door Probably_on_pcp op 15-10-2012 04:25:15 ]
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_117986087
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 01:06 schreef Gray het volgende:

Dat is niet helemaal waar. Sterker nog, één van de tools om 'verlichting' te behalen/verkrijgen is een koan; een raadsel waar het antwoord buiten de logica te vinden is. The Gateless Gate is een oud boekwerk gevuld met koans. Zelfs de titel is niet logisch! (op het eerste gezicht) ;)
En ik bedenk me net dat de grootste bron van informatie over verlichting is dat we allemaal kinderen zijn geweest die in het nu hebben geleefd. We weten allemaal hoe het is om in het moment te zijn en niet te worden afgeleid door onze gedachten.

Tot op het moment dat we als kinderen leren denken, kunnen we niet continu depressief zijn of ongerust. We zijn gewoon en ervaren het leven in al zijn volheid.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  maandag 15 oktober 2012 @ 11:55:34 #44
342349 Hiergaanwedan
Komt hier komt gaan
pi_117991683
Evolutie kent geen doel. Je kan niet stellen dat verstand het belangrijkste is. Slechts dat jij dat vindt. Verder is langer leven een mooi iets maar evolutionair gezien gaat het erom dat een soort overleeft, langer leven draagt daar niet direct aan bij.

Het is helemaal niet vanzelfsprekend of wat dan ook dat ons verstand het machtigste is wat de evolutie heeft voortgebracht aangezien evolutie alleen al niet dat onderscheid maakt.

Je probeert van iets subjectiefs een feit te maken en stelt dat het vanzelfsprekend is.

Denk maar na over het volgende: jij stelt dat het verstand het belangrijkste is wat de evolutie heeft voortgebracht. Alles is ondergeschikt. Stel we leven in de zee met verstand. Dan nog konden we niet zoveel bereiken en zou je niet zeggen van 'wow ons verstand helpt ons veel'. Als intelligente vis zou je stellen dat evolutie pas een machtig iets zou doen als het je benen gaf en longen en handen zodat je in het water of op het land ook echt iets kon gaan doen met die intelligentie...

Tuurlijk heeft ons verstand er voor gezorgd dat we overleefden en uiteindelijk nu behoorlijk bovenaan de voedselketen staan. Maar je kan niet stellen dat het het belangrijkste is wat gebeurd is binnen de evolutie o.a.

quote:
maar als je al wil gaan discussiëren over hoe belangrijk het verstand is geweest in het overleven van de mens dan ben ik bang dat een discussie niet zoveel zin heeft.
Het is belangrijk geweest maar niet het 'machtigste' van de evolutie ofzo.. dat is het enige waarop ik reageerde wat dat betreft

Ik ga even koffie drinken en eten en vanmiddag reageer ik nog wel wat uitgebreider waarschijnlijk dan
we dan
pi_117992767
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 11:55 schreef Hiergaanwedan het volgende:
Evolutie kent geen doel. Je kan niet stellen dat verstand het belangrijkste is. Slechts dat jij dat vindt. Verder is langer leven een mooi iets maar evolutionair gezien gaat het erom dat een soort overleeft, langer leven draagt daar niet direct aan bij.
Dankzij ons verstand, de mogelijkheid tot conceptueel denken, hebben we ons als soort op de gehele aarde kunnen vestigen en handhaven. Probleem is dat we als soort zodanig op het conceptuele denken zijn gaan leunen dat we van alles concepten maken, van het leven, anderen en van onszelf. Die beelden zijn illusies en zorgen voor problemen want als jij gelooft dat jij het beeld wat je van jezelf in je hoofd hebt bent dan kan er al snel de neiging komen dat fictieve persoontje te gaan verdedigen tegen de fictieve persoontjes die anderen van zichzelf gemaakt hebben. Zo ontstaat strijdt, ruzie, oorlog, etc. het is allemaal ego wat zich uit angst wil verdedigen tegen de oneindige vijanden die het zich kan bedenken.

Willen we als soort overleven dan zullen we daar vanaf moeten en daar pleiten mensen als Tolle voor, leren loslaten van ego en terug in balans komen met het leven waarin alles en iedereen 1 is, verschil bestaat alleen in oordelen en die komen uit het denken.
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
  maandag 15 oktober 2012 @ 12:27:21 #46
342349 Hiergaanwedan
Komt hier komt gaan
pi_117992877
We lijken als soort al een paar miljoen jaar te overleven ook zonder Tolle, net zoals zoveel dieren

Ik zie niet in waarom zelfverlichting nou zorgt dat we overleven. Ik begrijp wel dat het meer voldoening binnen je eigen leven kan geven. Maar overleven.. nee dat zie ik niet zo gebeuren eigenlijk
we dan
pi_117993073
quote:
14s.gif Op maandag 15 oktober 2012 12:27 schreef Hiergaanwedan het volgende:
We lijken als soort al een paar miljoen jaar te overleven ook zonder Tolle, net zoals zoveel dieren

Ik zie niet in waarom zelfverlichting nou zorgt dat we overleven. Ik begrijp wel dat het meer voldoening binnen je eigen leven kan geven. Maar overleven.. nee dat zie ik niet zo gebeuren eigenlijk
Omdat wij de 1e soort zijn die de mogelijkheden heeft om de aarde dusdanig te vernaggelen dat al het leven hier uit sterft. Als we onszelf en anderen kapot blijven maken door ego gedreven bezigheden dan overleven we niet, dat is is het punt.
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
  maandag 15 oktober 2012 @ 12:34:33 #48
342349 Hiergaanwedan
Komt hier komt gaan
pi_117993138
Ja en dat is een flinke aanname. Ik zou eerder denken dat uitstoot van broeikasgassen e.d. uitmaakt. Hoeft ego niks mee te maken te hebben. Jullie voeren het te ver door. Het is misschien wereldveranderende voor jullie dat kan best. Maar de aanname dat we niet overleven zonder de wijze lessen van Tolle? Denk je niet dat je dan wat doorschiet?
we dan
pi_117995469
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 12:34 schreef Hiergaanwedan het volgende:
Ja en dat is een flinke aanname. Ik zou eerder denken dat uitstoot van broeikasgassen e.d. uitmaakt. Hoeft ego niks mee te maken te hebben. Jullie voeren het te ver door. Het is misschien wereldveranderende voor jullie dat kan best. Maar de aanname dat we niet overleven zonder de wijze lessen van Tolle? Denk je niet dat je dan wat doorschiet?
Als je je 1 zou voelen met de het leven en de natuur, zou je iets (kunnen) doen wat gevaarlijke broeikasgassen uit zou stoten?

Snap je dat het idee in de industrie wereld van ''ik weet dat het slecht is voor de aarde maar omdat ik dit of dat wil hebben doe ik het toch'' een ego beredenering is?
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_117996506
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 12:34 schreef Hiergaanwedan het volgende:
Maar de aanname dat we niet overleven zonder de wijze lessen van Tolle? Denk je niet dat je dan wat doorschiet?
Nee. Je hebt structureel een onbewuste drang om je met van alles te identificeren. Het grootste probleem is dat het ego zich identificeert met hebben. De bevrediging van bezit is echter niet groot en duurt niet lang. Het zorgt voor een gevoel van ontevredenheid en van niet compleet zijn. Het is de drijvende factor achter de consumptiemaatschappij. Van jongs af aan worden we verteld dat materiële dingen iets toevoegen aan ons zelfgevoel. Het voedt het ego, dat nooit genoeg heeft. De obsessie die daaruit voortvloeit zorgt ervoor dat de enige maatstaf voor vooruitgang altijd meer is. Maar in feite heeft geen enkel ding ooit iets te maken gehad met wie we zijn. Alles waarmee het verstand zich identificeert is vergankelijk. Zolang we ons niet bevrijden van het ego en alles ervoor moet wijken, vormt die dwangmatige preoccupatie met dingen wel degelijk een bedreiging voor ons voortbestaan. Lees Een nieuwe aarde van Tolle eens.
  maandag 15 oktober 2012 @ 14:32:44 #51
342349 Hiergaanwedan
Komt hier komt gaan
pi_117997788
Jullie geloven echt dat het ego iemand anders is dan jezelf of niet? Ik laat het hier toch maar bij want dit is meer een discussie voor WFL
we dan
pi_117998140
Ego is iets wat je hebt, wat je hebt is niet wat/wie je bent.
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_117998257
quote:
7s.gif Op maandag 15 oktober 2012 14:32 schreef Hiergaanwedan het volgende:
Jullie geloven echt dat het ego iemand anders is dan jezelf of niet? Ik laat het hier toch maar bij want dit is meer een discussie voor WFL
Het is een instrument, niet iets wat je bent, maar ook niet iemand anders. En ik zie niet in waarom deze discussie beter in WFL zou passen.
pi_117998291
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 14:03 schreef Fomalhaut het volgende:
Nee. Je hebt structureel een onbewuste drang om je met van alles te identificeren. Het grootste probleem is dat het ego zich identificeert met hebben. De bevrediging van bezit is echter niet groot en duurt niet lang. Het zorgt voor een gevoel van ontevredenheid en van niet compleet zijn. Het is de drijvende factor achter de consumptiemaatschappij. Van jongs af aan worden we verteld dat materiële dingen iets toevoegen aan ons zelfgevoel. Het voedt het ego, dat nooit genoeg heeft. De obsessie die daaruit voortvloeit zorgt ervoor dat de enige maatstaf voor vooruitgang altijd meer is. Maar in feite heeft geen enkel ding ooit iets te maken gehad met wie we zijn. Alles waarmee het verstand zich identificeert is vergankelijk. Zolang we ons niet bevrijden van het ego en alles ervoor moet wijken, vormt die dwangmatige preoccupatie met dingen wel degelijk een bedreiging voor ons voortbestaan. Lees Een nieuwe aarde van Tolle eens.
Erg mooi gezegd :)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
  maandag 15 oktober 2012 @ 15:48:33 #55
342349 Hiergaanwedan
Komt hier komt gaan
pi_118000727
Nou. Laat ik het zo zeggen. Jullie verstaan toch onder ego hoe jij naar jezelf kijkt? Als in je eigen interpretatie van hoe mensen jou weer zien e.d. En jullie stellen dat de werkelijke jij zou zijn als je die interpretatie en geinterpreteerde informatie zou uitschakelen. Toch?

Het probleem is o.a. het volgende denk ik. Jullie zien het alsof je jezelf observeert.. maar feitelijk krijg je informatie binnen en die informatie sla je op. Die informatie zit tussen alle andere informatie (karaktereigenschappen e.d. zijn ook slechts clusters van informatie die via neuronen worden doorgegeven). Wat jij bent is alle informatie die je hebt, hoe je je voelt, alles. Ook informatie die je hebt over de buitenomgeving maakt hoe je bent. Ook interpretatie van bepaalde zaken wordt informatie die een deel van jouzelf is.

Wat jullie doen is zeggen van ik wil bepaalde informatie loslaten en ik geloof daarmee tot bepaalde inzichten te komen bijvoorbeeld (dit is goed mogelijk naar mijn mening). Ik geloof best in meditatie en dit soort zaken. Het gaat alleen erg wringen als jullie gaan doen alsof er een daadwerkelijk onderscheid is tussen jezelf en je ego.. het behoort tot 1 geheel, het is een systeem. Je probeert informatie weg te drukken e.d. en daar is niks mis mee. Alleen als je gaat doen alsof er iets wetenschappelijks is aan het idee dat je jezelf observeert en je eigenlijk zelf heel anders bent e.d. dan ga je te ver. Dan krijg je pas mensen over je heen die gaan vragen van 'bron?'.

Ik vind het mooi dat het voor jullie werkt en ik geloof ook wel dat het kan werken alleen de wetenschappelijke verklaring/ideeen ontbreken. En als je dan wel probeert op wetenschappelijke toon te doen alsof iets wel zo is.. tjah.. snappen jullie wat ik wil zeggen?

Verlichting is mooi en kan werken maar ga het niet meer staven dan mogelijk is
we dan
pi_118001094
Je wil dat het concept wetenschap jouw conceptuele ik toestemming geeft om erin te mogen geloven? :P
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
  maandag 15 oktober 2012 @ 16:06:34 #57
342349 Hiergaanwedan
Komt hier komt gaan
pi_118001584
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 15:56 schreef Canillas het volgende:
Je wil dat het concept wetenschap jouw conceptuele ik toestemming geeft om erin te mogen geloven? :P
Hoe kan de wetenschap mij toestemming geven als het niet leeft? :P Sowieso geloof je iets of niet, toestemming maakt niet uit om iets te geloven, maakt alleen uit voor het uitdragen ervan :P
we dan
pi_118002037
Nee het leeft niet, toch nemen mensen klakkeloos dingen waarbij staat "uit onderzoek is gebleken" aan voor waarheid omdat ze het concept wat ze van wetenschap gemaakt hebben een bepaalde waarde toekennen, zelfde geldt voor hun ego.

Hoe vaak bleken dingen die wetenschappelijk bewezen werden geacht later anders te zijn? Is het niet logisch/wetenschappelijk beredeneren dat als iets eerder gebeurd is dat weer kan gebeuren? Wat betekent dat wetenschappelijk bewezen dan eigenlijk?

Misschien iets om over na te denken als men weer eens over bronnen begint.
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_118002078
Het is bij mij niets eens zozeer mijn ego.

Om voorbeeld te geven.
Ik wil een nieuwe racefiets, maar dit komt best nog wel nauwkeurig met de maat en welke je dan het beste kunt nemen. Hier kan ik dan zo lang over piekeren, dan kan ik het moeilijk loslaten.

Misschien is dit ook wel ego...ik weet het niet.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_118002149
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 15:48 schreef Hiergaanwedan het volgende:
Nou. Laat ik het zo zeggen. Jullie verstaan toch onder ego hoe jij naar jezelf kijkt? Als in je eigen interpretatie van hoe mensen jou weer zien e.d. En jullie stellen dat de werkelijke jij zou zijn als je die interpretatie en geinterpreteerde informatie zou uitschakelen. Toch?

Het probleem is o.a. het volgende denk ik. Jullie zien het alsof je jezelf observeert.. maar feitelijk krijg je informatie binnen en die informatie sla je op. Die informatie zit tussen alle andere informatie (karaktereigenschappen e.d. zijn ook slechts clusters van informatie die via neuronen worden doorgegeven). Wat jij bent is alle informatie die je hebt, hoe je je voelt, alles. Ook informatie die je hebt over de buitenomgeving maakt hoe je bent. Ook interpretatie van bepaalde zaken wordt informatie die een deel van jouzelf is.

Wat jullie doen is zeggen van ik wil bepaalde informatie loslaten en ik geloof daarmee tot bepaalde inzichten te komen bijvoorbeeld (dit is goed mogelijk naar mijn mening). Ik geloof best in meditatie en dit soort zaken. Het gaat alleen erg wringen als jullie gaan doen alsof er een daadwerkelijk onderscheid is tussen jezelf en je ego.. het behoort tot 1 geheel, het is een systeem. Je probeert informatie weg te drukken e.d. en daar is niks mis mee. Alleen als je gaat doen alsof er iets wetenschappelijks is aan het idee dat je jezelf observeert en je eigenlijk zelf heel anders bent e.d. dan ga je te ver. Dan krijg je pas mensen over je heen die gaan vragen van 'bron?'.

Ik vind het mooi dat het voor jullie werkt en ik geloof ook wel dat het kan werken alleen de wetenschappelijke verklaring/ideeen ontbreken. En als je dan wel probeert op wetenschappelijke toon te doen alsof iets wel zo is.. tjah.. snappen jullie wat ik wil zeggen?

Verlichting is mooi en kan werken maar ga het niet meer staven dan mogelijk is
Wetenschappelijke verklaringen en ideeen ontbreken? Heb je al gezocht?

Hier een daadwerkelijke les psychologie over dit onderwerp:
  maandag 15 oktober 2012 @ 16:25:53 #61
342349 Hiergaanwedan
Komt hier komt gaan
pi_118002336
quote:
12s.gif Op maandag 15 oktober 2012 16:20 schreef Gray het volgende:

[..]

Wetenschappelijke verklaringen en ideeen ontbreken? Heb je al gezocht?

Hier een daadwerkelijke les psychologie over dit onderwerp:
Ik ken het. Maar er wordt echt een onderscheid gemaakt alsof er meerdere jij's zijn wat niet zo is. Ik ga hier nog wel een keer uitgebreider over posten anders. Maar nu even niet :P
we dan
pi_118002585
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 16:18 schreef Patroon het volgende:
Het is bij mij niets eens zozeer mijn ego.

Om voorbeeld te geven.
Ik wil een nieuwe racefiets, maar dit komt best nog wel nauwkeurig met de maat en welke je dan het beste kunt nemen. Hier kan ik dan zo lang over piekeren, dan kan ik het moeilijk loslaten.

Misschien is dit ook wel ego...ik weet het niet.
Is dat niet ego wat bang is om een verkeerde beslissing te nemen vanuit een angst zich daarmee bloot te stellen aan negatieve reacties van andere ego's?
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_118002683
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 16:32 schreef Canillas het volgende:

[..]

Is dat niet ego wat bang is om een verkeerde beslissing te nemen vanuit een angst zich daarmee bloot te stellen aan negatieve reacties van andere ego's?
Dat zou kunnen, ik wil het gewoon perfect hebben.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_118002887
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 16:35 schreef Patroon het volgende:
Dat zou kunnen, ik wil het gewoon perfect hebben.
Is dat echt wat je wil, daarmee bezig zijn?

Wat hoop je te voorkomen met die perfectie bereiken? Wat geloof je dat er gebeurt als het niet perfect is?

Wat het ook is, je lost het op met oprechte liefde en dankbaarheid voor je bestaan ;)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_118002894
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 16:25 schreef Hiergaanwedan het volgende:

[..]

Ik ken het. Maar er wordt echt een onderscheid gemaakt alsof er meerdere jij's zijn wat niet zo is. Ik ga hier nog wel een keer uitgebreider over posten anders. Maar nu even niet :P
Oh okay, dacht dat je helemaal niet in ego geloofde. :P

Tsja, en verschillende jij's... ze zijn er wel en niet. Ik raad je aan om eens het volgende te lezen van UG Krishnamurti, een man die verlicht werd geacht, maar zelf een groot criticus was van het concept verlichting. Hij stelde dat we als een antenne zijn voor prikkels en impulsen, dus zowel voor onze eigen biologie en het collectieve kennisdomein van de mensheid. Alles dat je weet is afkomstig van de ideeen van anderen. Nieuwe ideeen zijn afkomstig uit het proces van verschillende stukken informatie en hoe jouw brein dat verwerkt.
http://www.well.com/~jct/mystiq1.htm

Carl Jung heeft een gelijkende theorie voor de verschillende jij's, dat hij archetypen doopte:
http://en.wikipedia.org/wiki/Jungian_archetypes
Wellicht niet geheel up-to-date meer tegenwoordig, maar het geeft een idee van hoe dit concept speelt in de wetenschap.

Uiteindelijk valt het allemaal onder de noemer Ego, zelfs die 'hogere zelf' waar Tolle vaak van spreekt, maar ook dat blijkt een illusie, bij gebrek aan een beter woord. Onder dat alles zit wat in zen wordt genoemd: the Void, Nothingness, No-Thingness. Wat tegelijkertijd gelijk staat aan Oneness, hoe lastig dat ook is om te begrijpen. Oneness is gelijk aan Noneness, Eenheid aan Geenheid. Het is kalmte en energie in een, en dat is waar Tolle met zijn leer naar verwijst, zij het in een onnodig vage wijze. Al kan ik me wel voorstellen waarom hij dat doet, indien het met intentie is.
pi_118002993
quote:
1s.gif Op maandag 15 oktober 2012 16:40 schreef Canillas het volgende:

[..]

Is dat echt wat je wil, daarmee bezig zijn?

Wat hoop je te voorkomen met die perfectie bereiken? Wat geloof je dat er gebeurt als het niet perfect is?

Wat het ook is, je lost het op met oprechte liefde en dankbaarheid voor je bestaan ;)
Nee ik wil er eigenlijk alleen maar mee bezig zijn wanneer ik er mee bezig MOET zijn en het daarna weer loslaten. Toch blijft het in mijn hoofd spoken en komen de gedachtes steeds weer terug.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_118003241
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 16:42 schreef Patroon het volgende:

[..]

Nee ik wil er eigenlijk alleen maar mee bezig zijn wanneer ik er mee bezig MOET zijn en het daarna weer loslaten. Toch blijft het in mijn hoofd spoken en komen de gedachtes steeds weer terug.
Ja, zo zijn gedachten ;) Punt is denk de hoeveelheid aandacht die je eraan schenkt zodat het een grote rol in je beleving inneemt. Verleg je aandacht naar heel je lichaam en het Nu, neem van daaruit waar :)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_118003381
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 16:42 schreef Patroon het volgende:

[..]

Nee ik wil er eigenlijk alleen maar mee bezig zijn wanneer ik er mee bezig MOET zijn en het daarna weer loslaten. Toch blijft het in mijn hoofd spoken en komen de gedachtes steeds weer terug.
Je wil de fiets met de verwachting dat wanneer het verlangen vervuld wordt je een moment van geluk mag ervaren. Zolang de realiteit niet aan het plaatje voldoet van perfectie blijft het rondspoken. Probleem is, de realiteit is vrijwel nooit zoals je verwachting in het hoofd.

Schrijf voor jezelf een aantal punten op waaraan de fiets moet voldoen. Als er nog punten zijn waar je over blijft denken, vraag je dan af of je daar op dit moment iets aan kan doen. Zo nee, laat het dan voor later. Zo ja, doe het dan direct.
Probeer het eens, hoop dat het helpt. :)
pi_118024695
Er is toch wel iets waar ik grote moeite mee heb bij dit alles. Leidt het bevrijden van het ego namelijk niet tot een soort apathie? Want waar zou ik mijn motivatie vandaan moeten halen voor bijvoorbeeld werk en studie als geld en succes niets blijken toe te voegen aan mijn zelfgevoel? Waarom zou ik me nog inzetten voor een betere wereld als ik inzie dat het veranderen van de wereld om het te laten voldoen aan mijn wensen niet tot innerlijke vrede zal leiden? Daar heb ik dat alles namelijk niet voor nodig. Het heeft geen nut meer. Het is voeding voor het ego dat er niet meer toe doet. Ik zou iedere dag slechts voor me uit kunnen staren en tegelijkertijd gelukkig kunnen zijn. De voortdurende honger naar meer is weg. Maar wat blijft er dan nog over? Wat heeft het dan nog voor zin om hier te zijn? Of denk ik er teveel bij na?
pi_118028435
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 23:56 schreef Fomalhaut het volgende:
Er is toch wel iets waar ik grote moeite mee heb bij dit alles. Leidt het bevrijden van het ego namelijk niet tot een soort apathie? Want waar zou ik mijn motivatie vandaan moeten halen voor bijvoorbeeld werk en studie als geld en succes niets blijken toe te voegen aan mijn zelfgevoel? Waarom zou ik me nog inzetten voor een betere wereld als ik inzie dat het veranderen van de wereld om het te laten voldoen aan mijn wensen niet tot innerlijke vrede zal leiden? Daar heb ik dat alles namelijk niet voor nodig. Het heeft geen nut meer. Het is voeding voor het ego dat er niet meer toe doet. Ik zou iedere dag slechts voor me uit kunnen staren en tegelijkertijd gelukkig kunnen zijn. De voortdurende honger naar meer is weg. Maar wat blijft er dan nog over? Wat heeft het dan nog voor zin om hier te zijn? Of denk ik er teveel bij na?
Ik denk dat dat het punt is, dit soort vragen horen bij een met je denken controle over je en het leven willen hebben, het denken wil iets om te zeggen ''dat bepaal ik!'', terwijl de werkelijkheid waarschijnlijk zo is dat er helemaal niks bepaald zou moeten worden.

Ik denk dat je heel levendig het leven zal gaan beleven, op een manier die aansluit bij je natuurlijke vermogens en capaciteiten, dus het tegenovergestelde van het leven onder de duim willen krijgen aan de hand van dat poppetje wat je van jezelf in je hoofd hebt gemaakt. Waar doe je het dan voor? Voor het doen zelf, om het te beleven, om het mee te maken, Waarom ben ik hier? Om te leven. Dat vind het ego moeilijk ''het moet om mij draaien!''.

Kijk naar Eckhart Tolle, die zat een paar jaar op een bankje alleen maar te zijn maar is daarna een hoop gaan doen, ging veel op stap om op andere plekken dingen te ervaren, ging stukken auto rijden en door steden lopen, is getrouwd ook en waarom zou je je dan af kunnen vragen, waarschijnlijk omdat het leuk was en goed voelde, en is dat niet voldoende?

Denk dat het denken ontzettend ons vermogen tot genieten beperkt omdat het alles in een bepaalde vorm gegoten wil hebben, dat haal het levendige eruit, denk ook dat dat het grootste gemis is. Hence de depressieve vibe in de samenleving.
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_118031496
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 23:56 schreef Fomalhaut het volgende:
Er is toch wel iets waar ik grote moeite mee heb bij dit alles. Leidt het bevrijden van het ego namelijk niet tot een soort apathie? Want waar zou ik mijn motivatie vandaan moeten halen voor bijvoorbeeld werk en studie als geld en succes niets blijken toe te voegen aan mijn zelfgevoel? Waarom zou ik me nog inzetten voor een betere wereld als ik inzie dat het veranderen van de wereld om het te laten voldoen aan mijn wensen niet tot innerlijke vrede zal leiden? Daar heb ik dat alles namelijk niet voor nodig. Het heeft geen nut meer. Het is voeding voor het ego dat er niet meer toe doet. Ik zou iedere dag slechts voor me uit kunnen staren en tegelijkertijd gelukkig kunnen zijn. De voortdurende honger naar meer is weg. Maar wat blijft er dan nog over? Wat heeft het dan nog voor zin om hier te zijn? Of denk ik er teveel bij na?
Een zen-gezegde luidt:
quote:
Before enlightenment; chop wood, carry water. After enlightenment; chop wood, carry water.
Het hoeft helemaal niet te veranderen, al kan het natuurlijk wel. Maar aangezien iemand nooit niets kan doen, blijft ook (of misschien juist) een ego-vrij mens in beweging. En sommige zaken ontkom je simpelweg niet aan, want je móet ademen, je móet eten, je móet drinken, je móet jezelf warm houden in de winter. En voor die laatste paar moet het een en ander gebeuren.

Maar het is een goede vraag die je stelt, en een belangrijke in mijn ogen.

Overigens wil ik wel benadrukken dat ego-vrij niet hetzelfde is als ego-dood. Dat laatste is naar mijn definitie van ego namelijk alleen mogelijk bij een letterlijke dood.
pi_118031767
Oke, gisteren geprobeerd om 10minuten niet te denken.

Allemaal gedachtes kwamen omstebeurten mijn hoofd in stromen en ik probeerde ze weer weg te krijgen. Wanneer de ene gedachte was uitgeschakeld ging mijn hoofd weer naar een andere gedachte. Soms had ik het niet eens in de gaten, wanneer ik weer aan iets anders lag te denken..

Heb niet echt een moment helemaal niet kunnen denken..
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_118032148
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2012 11:39 schreef Patroon het volgende:
Oke, gisteren geprobeerd om 10minuten niet te denken.

Allemaal gedachtes kwamen omstebeurten mijn hoofd in stromen en ik probeerde ze weer weg te krijgen. Wanneer de ene gedachte was uitgeschakeld ging mijn hoofd weer naar een andere gedachte. Soms had ik het niet eens in de gaten, wanneer ik weer aan iets anders lag te denken..

Heb niet echt een moment helemaal niet kunnen denken..
Als ik het goed begrijp klink het alsof je vooral met je gedachten bezig was, je aandacht was erop gericht. Het is niet de bedoeling ze weg te krijgen, ze weg willen krijgen maakt het alleen maar groter omdat je aandacht er dan naartoe gaat, je voedt ze daarmee. Het idee is beetje bij beetje je aandacht verleggen van alleen in je hoofd zitten naar meer in het moment zijn. Gedachtes zijn er gewoon en dat is prima, het is een proces van afleren constant met gedachtes bezig te zijn.

Met mediteren leer je je aandacht verleggen naar het Hier en Nu, daarnaast is het idee van hoe je gedachten zouden moeten zijn ook alleen maar weer een gedachte. Als je merkt dat je in gedachten was dat zonder oordeel/verwijt opmerken en terug met je aandacht naar de meditatie :)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_118032968
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2012 11:39 schreef Patroon het volgende:
Oke, gisteren geprobeerd om 10minuten niet te denken.

Allemaal gedachtes kwamen omstebeurten mijn hoofd in stromen en ik probeerde ze weer weg te krijgen. Wanneer de ene gedachte was uitgeschakeld ging mijn hoofd weer naar een andere gedachte. Soms had ik het niet eens in de gaten, wanneer ik weer aan iets anders lag te denken..

Heb niet echt een moment helemaal niet kunnen denken..
Heel herkenbaar! :Y Lastig he? En verbazingwekkend hoe subtiel die enorme stroom aan gedachten je aandacht opslokken kan...

Wat bij mij uit meditatie is gekomen is een soort trigger, namelijk wanneer ik uitadem. Net als dat een gedachte als een golf opwelt en afvlakt, zo ook stroomt de lucht de longen in en weer uit. Wanneer ik tegenwoordig merk dat nutteloze gedachten overweldigende proporties lijken aan te nemen, dan sluit ik m'n ogen en leeg ik m'n hoofd met een enkele ademhaling. Heel handig!

Wel zie ik in dat dit als het ware meer een omleiding is van de overstroming, in plaats van het gat dichten. Maar wie weet wordt dit een automatisme zodat in de toekomst de golven lager worden en meer energie overblijft om naar de gedachten te luisteren.

Hier trouwens een interessant artikel over Ego, waarbij zowel zenboeddhisme als Carl Jung en Master Eckhart (niet Tolle) worden aangehaald:
http://ccbs.ntu.edu.tw/FULLTEXT/JR-PHIL/ew26931.htm

[ Bericht 7% gewijzigd door Gray op 16-10-2012 13:25:24 ]
pi_118038093
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2012 11:30 schreef Gray het volgende:

[..]

En sommige zaken ontkom je simpelweg niet aan, want je móet ademen, je móet eten, je móet drinken, je móet jezelf warm houden in de winter. En voor die laatste paar moet het een en ander gebeuren.
Klopt, er zijn ook zaken die er in het Nu niet toe doen, maar in de toekomst wel grote consequenties kunnen hebben. Ik kan er nu voor kiezen om mijn studie te verwaarlozen, al is dat met het oog op de toekomst natuurlijk onverstandig. Maar als ik ervoor zou kiezen om nu te leven, zijn er genoeg dingen te doen die mij veel meer voldoening geven. Hoe vind je de balans tussen een leven dat gedomineerd wordt door het ego dat zich voedt met externe factoren (geld, status, macht, etc.) en een leven waarin je innerlijke vrede al gevonden hebt en je ongevoelig bent voor materiële zaken en daarmee een hoop andere activiteiten hun nut ook verliezen? In het ene (extreme) geval ben je overmatig toegewijd aan werk en studie en kan dat ten koste gaan van alles, in het andere heeft niets nut meer. Werkt dat niet verlammend? Want waarom zou ik me nog bezighouden met minder leuke of voldoening gevende zaken als ik aanwezig ben? Of ben ik teveel aan het nutsdenken?
pi_118044036
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2012 14:30 schreef Fomalhaut het volgende:

[..]

Klopt, er zijn ook zaken die er in het Nu niet toe doen, maar in de toekomst wel grote consequenties kunnen hebben. Ik kan er nu voor kiezen om mijn studie te verwaarlozen, al is dat met het oog op de toekomst natuurlijk onverstandig. Maar als ik ervoor zou kiezen om nu te leven, zijn er genoeg dingen te doen die mij veel meer voldoening geven. Hoe vind je de balans tussen een leven dat gedomineerd wordt door het ego dat zich voedt met externe factoren (geld, status, macht, etc.) en een leven waarin je innerlijke vrede al gevonden hebt en je ongevoelig bent voor materiële zaken en daarmee een hoop andere activiteiten hun nut ook verliezen? In het ene (extreme) geval ben je overmatig toegewijd aan werk en studie en kan dat ten koste gaan van alles, in het andere heeft niets nut meer. Werkt dat niet verlammend? Want waarom zou ik me nog bezighouden met minder leuke of voldoening gevende zaken als ik aanwezig ben? Of ben ik teveel aan het nutsdenken?
Nutsdenken, haha! :D

Misschien helpen deze vragen:
Als het geen nut heeft, waarom zou ik het doen?
Als het nut heeft, waarom zou ik het doen?

Immers, je geniet tóch al van het moment, dus waarom uberhaupt íets doen?
Aan de andere kant, als je tóch al geniet van het moment, waarom het dan niet gewoon wél doen?

Om maar weer met zen te zwepen: het "chop wood"-gezegde van eerder heeft nog een betekenis, naast die van: verlichting is niet speciaal, verlichting is. Namelijk, alles voor het moment van verlichting heeft tot dat moment geleid, dus ook hout hakken en water halen. Zou je dat weghalen, dan neem je ook iets weg uit dat proces dat tot verlichting heeft geleid. Als een bloem waar je de wortels van ontdoet; die verwelkt. De pracht van die bloem is te danken aan het sap door de stengels, afkomstig van de voeding uit de wortels, dat komt van de aarde, door planten en dieren die daarin zijn opgegaan, die leefden van de zon, etc.

Klinkt vaag, maar dat is het ook. Want een bloem is gewoon een bloem. Maar een bloem is ook het product van vele processen. Sterker nog, een bloem ís een proces. ;)

Eerlijk gezegd stoei ik hier onderbewust, en vaak genoeg bewust, ook mee in het dagelijks leven. Misschien is het mijn brein dat zo in hokjes denkt en snel vervalt in: Als niet dit... dan dat. Maar ik heb het gevoel dat dit bij meer mensen zo gaat. ;)
En ook hier zie je weer terugkomen dat van dualiteit en non-dualiteit, oneness en continue verandering of flow waar ook Tolle regelmatig naar verwijst. :)

Kan je hier iets mee?
  dinsdag 16 oktober 2012 @ 17:42:46 #77
350332 Pope-of-Dope
Lead. Inspire. Change.
pi_118045863
Is dit boek een beetje fatsoenlijk vertaald? Aankomend lezer wil weten of hij de engelse of nederlandse versie moet fixen ;)
''Even if he fails again and again to accomplish his purpose (as he necessarily must until weakness is overcome), the strength of character gained will be the measure of his true succes''
pi_118050450
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2012 17:00 schreef Gray het volgende:

[..]

Nutsdenken, haha! :D

Misschien helpen deze vragen:
Als het geen nut heeft, waarom zou ik het doen?
Als het nut heeft, waarom zou ik het doen?

Immers, je geniet tóch al van het moment, dus waarom uberhaupt íets doen?
Aan de andere kant, als je tóch al geniet van het moment, waarom het dan niet gewoon wél doen?

Om maar weer met zen te zwepen: het "chop wood"-gezegde van eerder heeft nog een betekenis, naast die van: verlichting is niet speciaal, verlichting is. Namelijk, alles voor het moment van verlichting heeft tot dat moment geleid, dus ook hout hakken en water halen. Zou je dat weghalen, dan neem je ook iets weg uit dat proces dat tot verlichting heeft geleid. Als een bloem waar je de wortels van ontdoet; die verwelkt. De pracht van die bloem is te danken aan het sap door de stengels, afkomstig van de voeding uit de wortels, dat komt van de aarde, door planten en dieren die daarin zijn opgegaan, die leefden van de zon, etc.

Klinkt vaag, maar dat is het ook. Want een bloem is gewoon een bloem. Maar een bloem is ook het product van vele processen. Sterker nog, een bloem ís een proces. ;)

Eerlijk gezegd stoei ik hier onderbewust, en vaak genoeg bewust, ook mee in het dagelijks leven. Misschien is het mijn brein dat zo in hokjes denkt en snel vervalt in: Als niet dit... dan dat. Maar ik heb het gevoel dat dit bij meer mensen zo gaat. ;)
En ook hier zie je weer terugkomen dat van dualiteit en non-dualiteit, oneness en continue verandering of flow waar ook Tolle regelmatig naar verwijst. :)

Kan je hier iets mee?
Ja, bedankt. Vooral de zesde regel is heel verhelderend.

Wellicht weet ik me soms ook gewoon geen raad zonder continu het verstand te gebruiken. In de pakweg drie maanden dat ik hier mee bezig ben is er al zo veel veranderd ten opzichte van de jaren daarvoor. Ik leefde zo onbewust. Als je het eenmaal doorhebt gaat er een wereld voor je open, en omdat het zo anders aanvoelt, roept het bij mij veel vragen op, waardoor ik het weer misschien te veel ga analyseren. Dan kan ik het maar beter hier eruitgooien dan dat ik er in mijn gedachten mee rond blijf lopen en die weer gevoed worden ;)
pi_118052484
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2012 19:46 schreef Fomalhaut het volgende:

[..]

Ja, bedankt. Vooral de zesde regel is heel verhelderend.

Wellicht weet ik me soms ook gewoon geen raad zonder continu het verstand te gebruiken. In de pakweg drie maanden dat ik hier mee bezig ben is er al zo veel veranderd ten opzichte van de jaren daarvoor. Ik leefde zo onbewust. Als je het eenmaal doorhebt gaat er een wereld voor je open, en omdat het zo anders aanvoelt, roept het bij mij veel vragen op, waardoor ik het weer misschien te veel ga analyseren. Dan kan ik het maar beter hier eruitgooien dan dat ik er in mijn gedachten mee rond blijf lopen en die weer gevoed worden ;)
Graag gedaan. :)

Het verbaast me soms hoeveel mensen het ergens beseffen, en tegelijkertijd niet helemaal bewust zijn van dat ze een kant van zichzelf ervaren. Aan de andere kant begrijp ik het heel goed, want het is iets dat ik ook pas later heb ontdekt.

Ik zag net een stukje van Jim Carrey in een interview met David Letterman, jáááren voor hij die toespraak over zijn moment van ontwakening deed. En ik ben me bewust van hoe een geloofsysteem allesomvattend kan lijken, maar toch zie ik het sindsdien op heel veel plaatsen terug; die strijd in je eigen innerlijke belevingswereld, wat de definitie is van spiritualisme. Kijk dit en zie of je het stuk herkent waar ik op doel:

En kijk daarna dit:

Of een ander deel van die toespraak, waarbij hij heel erg in het moment lijkt te zijn:

Het klinkt tegenstrijdig, maar er zit zóveel energie in die vredige leegte van de mind. Het is niet te beschrijven, maar wat zou ik graag willen dat ik dat kon delen... Of net als Carrey aangeeft weer terugkomen in die 'plek' en zoveel mogelijk mensen meenemen in die ervaring.

Maar het is door willen misschien niet te bereiken. ;) Je komt niet tot die ervaring; de ervaring overkomt je.
Een ander belangrijk inzicht dat daarbij komt: het is niet blijvend, want álles verandert. Maar dat is okay, want juist door verandering kwam je daar. En juist door dat tijdelijke van alles kan je weer tot dat tijdloze komen. :)

Ennnnn... ik land weer met beide voeten op de grond! :D
pi_118059542
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 23:56 schreef Fomalhaut het volgende:
Er is toch wel iets waar ik grote moeite mee heb bij dit alles. Leidt het bevrijden van het ego namelijk niet tot een soort apathie? Want waar zou ik mijn motivatie vandaan moeten halen voor bijvoorbeeld werk en studie als geld en succes niets blijken toe te voegen aan mijn zelfgevoel? Waarom zou ik me nog inzetten voor een betere wereld als ik inzie dat het veranderen van de wereld om het te laten voldoen aan mijn wensen niet tot innerlijke vrede zal leiden? Daar heb ik dat alles namelijk niet voor nodig. Het heeft geen nut meer. Het is voeding voor het ego dat er niet meer toe doet. Ik zou iedere dag slechts voor me uit kunnen staren en tegelijkertijd gelukkig kunnen zijn. De voortdurende honger naar meer is weg. Maar wat blijft er dan nog over? Wat heeft het dan nog voor zin om hier te zijn? Of denk ik er teveel bij na?
Je denkt er inderdaad te veel bij na. Je identificeert je nog steeds met je gedachten en daardoor neem je eigenlijk aan dat er zonder je gedachten geen jij meer is die gemotiveerd kan zijn.

Je gedachten zijn instrumenten die je kunnen helpen om dingen te begrijpen en in gang te zetten om zo je doelen te bereiken. Maar de intrinsieke motivatie om een beter mens te worden en jezelf te ontwikkelen die komt niet voort vanuit je gedachten.

Je gedachten zijn een specifiek onderdeel van je bewustzijn, maar het is niet je totale bewustzijn. Ook zonder je gedachten ben je nog mens en vertoon je menselijk gedrag. Alleen de motivatie voor je gedrag zal zich dan meer gaan richten op geluk, liefde, vrede, stilte, wijsheid en meer van dat soort positieve zaken.

Kijk als jouw kinderdroom is geweest om effectenhandelaar te worden en het wilde leven te leven met weinig slaap, veel drank, coke, sex en geld, waarbij je alleen maar geeft om jezelf en schijt hebt aan de gevolgen van jouw gedrag voor de wereld om je heen, dan moet je je niet gaan bezighouden met verlichting ;)
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  dinsdag 16 oktober 2012 @ 22:48:04 #81
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_118061398
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2012 20:21 schreef Gray het volgende:

[..]

En kijk daarna dit:
Zoals hij het verwoord zie ik het helemaal niet. Alsof er een super speciaal gevoel is waar je je veel groter en beter voelt dan daarvoor. Je bent de hele wereld! Sterker nog, JIJ moet dit ook voelen!

Ja op die manier zwengel je de verlangens van de mensen wel aan....
:')
pi_118082279
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2012 22:48 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Zoals hij het verwoord zie ik het helemaal niet. Alsof er een super speciaal gevoel is waar je je veel groter en beter voelt dan daarvoor. Je bent de hele wereld! Sterker nog, JIJ moet dit ook voelen!
En dat is ook zo. :Y Het is een prachtige ervaring die je graag zou willen delen. Maar zoals Carrey zelf ook aangeeft is het gevoel niet blijvend, net als elk ander gevoel overigens.

quote:
Ja op die manier zwengel je de verlangens van de mensen wel aan....
Mooi toch? :)
  woensdag 17 oktober 2012 @ 14:57:02 #83
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_118082554
quote:
0s.gif Op woensdag 17 oktober 2012 14:50 schreef Gray het volgende:

[..]

En dat is ook zo. :Y Het is een prachtige ervaring die je graag zou willen delen. Maar zoals Carrey zelf ook aangeeft is het gevoel niet blijvend, net als elk ander gevoel overigens.

[..]

Mooi toch? :)
Verlangen naar niet-verlangen werkt averechts :P
:')
pi_118083093
quote:
0s.gif Op woensdag 17 oktober 2012 14:57 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Verlangen naar niet-verlangen werkt averechts :P
Klopt. Het helpt mensen vaak wel te beginnen met beginnen. ;)
  woensdag 17 oktober 2012 @ 15:14:41 #85
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_118083216
quote:
0s.gif Op woensdag 17 oktober 2012 15:12 schreef Gray het volgende:

[..]

Klopt. Het helpt mensen vaak wel te beginnen met beginnen. ;)
Dat zeker, daarom raadt ik nog steeds 'de kracht van het nu' aan als boek voor nieuwkomers.
:')
pi_118460637
Kijkvoer:
Een lezing van een psycholoog tijdens The Amaz!ng Meeting 2012, gesponsord door de James Randi Foundation, over hoe het brein de illusie van Zelf creeert. :)
pi_118476767
Heb recent dit boek. weer opgepakt op aanraden van een kennis. Met ''the artist' wordt bedoelt het creatief potentieel dat een ieder in zich heeft, maar niet ontplooid wordt omdat wij teveel gevangen zitten in onze eigen gedachtenwereld. Ipv meditatie wordt nadruk gelegd op het dagelijks neerpennen van je gedachtenwereld en het nemen van 'quality time' voor jezelf. Hoe het vergelijkt met eerder genoemde lectuur weet ik niet want die heb ik niet gelezen en hier ben ik net mee begonnen, maar als dit topic zo doorlees schijnt dit boek wel concreter te zijn. Ik liet het destijds reeds na 1 blz liggen omdat de termen 'god' en 'spiritueel' te vaak voorkwamen, de atheist in mij kreeg allergische reacties, maar als ik deze irritaties negeer is het verder erg verhelderend voor de procrastineerder in mij.
"Religion is simply a parasite on a much older moral sense"
pi_118825729
Dit filmpje is ook een aanrader:
  maandag 5 november 2012 @ 12:13:28 #89
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_118842894
quote:
Geen enkele emotie is feitelijk eng of gevaarlijk.
Alleen een gedachte vertelt je dat.
Laat die gedachte los en ontdek hoe iedere emotie,
wanneer die wordt toegestaan,
de verkramping van afgescheidenheid doet oplossen.
:')
pi_118854557
quote:
Yep. Het is iets dat je moet leren, maar tegenwoordig word ik hier steeds beter in. Het is ook de enige manier om niet te blijven hangen in je emoties.

Je kunt niet om emoties heen, je zult er doorheen moeten.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_118867624
quote:
Hee die had ik ook in mijn mail vandaag! ^O^
inzicht-nu
Fijne quotes zijn dat.
pi_118897283
Na een 'mindful moment' komen soms ook vermakelijke inzichten naar bovendrijven, zoals over het menselijk zicht: we zien niet in 3D. We zien 2d met 2 ogen, waarop onze hersenen objecten gaan extrapoleren tot een 3D model. Met een bekend object als een standbeeldje snappen we dat het aan de achterkant rond is. Maar ook met een onbekend object geven we het nog een achterkant, ditmaal (vaak) gebaseerd op ervaring. De interpretatie kan zo sterk zijn, dat we aan 2D objecten soms ook diepte toekennen, wat tot vrij vermakelijke situaties kan leiden:

Mindfulness kan tot nieuwe zienswijzen van onze wereld leiden. Iets dat in het Boeddhisme bijvoorbeeld al langer wordt geleerd en mogelijk bij verlichte mensen 'eigen' is gemaakt.

De illusie van Zelf is ook een zienswijze die middels mindfulness doorzien kan worden. ;)
  zaterdag 10 november 2012 @ 01:27:09 #93
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_119044944
quote:
0s.gif Op maandag 5 november 2012 21:26 schreef YogaLove het volgende:

[..]

Hee die had ik ook in mijn mail vandaag! ^O^
inzicht-nu
Fijne quotes zijn dat.
Via inzicht.nu ben ik op retraite gedaan, zou ik iedereen aanraden :Y
:')
  Grootste baggeraar 2022 zaterdag 10 november 2012 @ 21:26:56 #94
112333 vogeltjesdans
cry me a river
pi_119066589
lang obsessief nadenken over kleine dingen die geen invloed hebben op jouw overleven in de echte wereld, dat is uiteraard kansloos

Fuck yea. Dat klopt eigenlijk wel. Whatthefuck, gewoon doen zonder dagelijks over allerlei details te mieren.
Op vrijdag 14 mei 2021 @ 23:33 schreef Joopklepzeiker: Zonder twijfel is @vogeltjesdans de grootste smaakmaker en intelligentste persoon van heel KLB.
pi_119073660
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 november 2012 21:26 schreef vogeltjesdans het volgende:
lang obsessief nadenken over kleine dingen die geen invloed hebben op jouw overleven in de echte wereld, dat is uiteraard kansloos

Fuck yea. Dat klopt eigenlijk wel. Whatthefuck, gewoon doen zonder dagelijks over allerlei details te mieren.
Ja ik zit nu weer in zo'n fase dat ik het allemaal weer redelijk onder controle heb. En hoe kan dat? Door die lezing van Tolle die eerder hier werd doorgelinkt:


Heb de eerste drie kwartier gekeken en het heeft gewoon gelijk weer een hele positieve invloed. Ik moet toch nog steeds ervoor zorgen dat ik wat pro-actiever met de materie bezig ga.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  zondag 11 november 2012 @ 12:20:02 #96
168576 Idioteque
take the money and run
pi_119079786
Ik heb dit boek al meer dan een jaar in de kast staan. Misschien wordt het eens tijd om het te gaan lezen.
Hopelijk gaat dit me een beetje helpen om minder na te denken over alles (altijd uit gaan van worst-case scenario). Misschien word ik er ook wat zelfverzekerder van, al weet ik niet of dit boek daar geschikt voor is.

Ik ben benieuwd!
pi_119099100
5 uur een console spel spelen,leidt je af :+
pi_119125922
Voor de mensen die nog geloven dat er een ik bestaat raad ik aan om eens http://www.liberationunleashed.com te bezoeken.
Zij hebben een geweldige e-book uitgebracht, te vinden onder books. Als je het dan nog niet gezien hebt kan je gratis een-op-een worden geholpen door een guide. Destijds ben ik erg goed geholpen door de illusie van het zelf te zien via hun facebook groep pagina, deze is te vinden onder het kopje Facebook/Twitter.

  maandag 12 november 2012 @ 19:16:52 #99
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_119135993
quote:
0s.gif Op zondag 11 november 2012 20:26 schreef Blue_Panther_Ninja het volgende:
5 uur een console spel spelen,leidt je af :+
Waar moet je van afgeleid worden dan :+
:')
pi_119136082
quote:
0s.gif Op maandag 12 november 2012 19:16 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Waar moet je van afgeleid worden dan :+
teveel nadenken :P
  maandag 12 november 2012 @ 23:06:48 #101
388750 Hitch_Slap
Thank God for Darwin
pi_119149032
quote:
0s.gif [b]Op zondag 11 november 2012 00:14

[..]

Ja ik zit nu weer in zo'n fase dat ik het allemaal weer redelijk onder controle heb. En hoe kan dat? Door die lezing van Tolle die eerder hier werd doorgelinkt:


Heb de eerste drie kwartier gekeken en het heeft gewoon gelijk weer een hele positieve invloed. Ik moet toch nog steeds ervoor zorgen dat ik wat pro-actiever met de materie bezig ga.
Ik vraag mij af of Tolle nog steeds grote navolging zou vinden als hij als Gilbert Godfrey zou klinken :') Heb overigens geen boodschap aan steeds geherkauwde en herverpakte ZEN leer, een willekeurig boek over boeddisme of Zen brengt het een stuk helderder zonder het zweverig gezever van Tolle. Maar goed het probleem ligt eigenlijk bij de afnemers, de gestresste en opgejaagde westerse ziel dat graag bij het handje genomen wil worden door mindfullness gurus als Tolle en Chopra..
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society
pi_119149171
quote:
0s.gif Op maandag 12 november 2012 23:06 schreef Hitch_Slap het volgende:

[..]

Ik vraag mij af of Tolle nog steeds grote navolging zou vinden als hij als Gilbert Godfrey zou klinken :') Heb overigens geen boodschap aan steeds geherkauwde en herverpakte ZEN leer, een willekeurig boek over boeddisme of Zen brengt het een stuk helderder zonder het zweverig gezever van Tolle. Maar goed het probleem ligt eigenlijk bij de afnemers, de gestresste en opgejaagde westerse ziel dat graag bij het handje genomen wil worden door mindfullness gurus als Tolle en Chopra..
interessant, wat sta jij voor dan?
wat vind jij de waarheid?
pi_119149241
quote:
0s.gif Op maandag 12 november 2012 23:06 schreef Hitch_Slap het volgende:

[..]

Ik vraag mij af of Tolle nog steeds grote navolging zou vinden als hij als Gilbert Godfrey zou klinken :') Heb overigens geen boodschap aan steeds geherkauwde en herverpakte ZEN leer, een willekeurig boek over boeddisme of Zen brengt het een stuk helderder zonder het zweverig gezever van Tolle. Maar goed het probleem ligt eigenlijk bij de afnemers, de gestresste en opgejaagde westerse ziel dat graag bij het handje genomen wil worden door mindfullness gurus als Tolle en Chopra..
Jammer dat je "er geen boodschap aan hebt". Zijn boeken zijn in meer dan 30 talen vertaald en hebben tientallen miljoenen wereldwijd bereikt. Dat lijkt me juist een enorme winst.

Dat er betere boeken zijn daar kan ik me verder wel in vinden, maar De Kracht vh Nu heeft mijn leven voor altijd veranderd of nu bepaalde dingen herkauwd worden of zweverig worden beschreven of niet.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  maandag 12 november 2012 @ 23:37:05 #104
388750 Hitch_Slap
Thank God for Darwin
pi_119150416
quote:
0s.gif Op maandag 12 november 2012 23:11 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Jammer dat je "er geen boodschap aan hebt". Zijn boeken zijn in meer dan 30 talen vertaald en hebben tientallen miljoenen wereldwijd bereikt. Dat lijkt me juist een enorme winst.

Dat er betere boeken zijn daar kan ik me verder wel in vinden, maar De Kracht vh Nu heeft mijn leven voor altijd veranderd of nu bepaalde dingen herkauwd worden of zweverig worden beschreven of niet.
Ik ontken zijn waarde ook niet, ik zeg alleen het merkwaardig te vinden dat het grote gros aan boeken over Zen (boeddhisme) onopgemerkt blijven, maar de zijne aanslaat alsof hij de grondlegger zou zijn. Misschien omdat hij (e.a) een westers gezicht geeft aan een anders obscuur oosters filosofie ? denk het wel.
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society
pi_119150801
quote:
0s.gif Op maandag 12 november 2012 23:37 schreef Hitch_Slap het volgende:

[..]

Ik ontken zijn waarde ook niet, ik zeg alleen het merkwaardig te vinden dat het grote gros aan boeken over Zen (boeddhisme) onopgemerkt blijven, maar de zijne aanslaat alsof hij de grondlegger zou zijn. Misschien omdat hij (e.a) een westers gezicht geeft aan een anders obscuur oosters filosofie ? denk het wel.
Tja.. misschien dat het toch in zijn manier van uitleggen zit. Ik heb als eerste "Ontwaken in de droom" gelezen en ik vond dat een heel interessant boek en had het gevoel dat er veel waarheid in zat. Maar toch maakte ik de klik niet. En bij De Kracht vh Nu had ik die klik wel. Misschien had het ermee te maken dat ik er toen meer "klaar voor was". Of misschien beschrijft Tolle gewoon heel treffend wat het Ego is en wat het inhoudt.

Ik kan me niet herinneren dat in "Ontwaken in de droom" of in het boek over Zen wat ik ook heb liggen, er een duidelijke beknopte omschrijving in staat van wat het ego nou eigenlijk is.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  dinsdag 13 november 2012 @ 00:36:48 #106
388750 Hitch_Slap
Thank God for Darwin
pi_119152438
quote:
0s.gif Op maandag 12 november 2012 23:46 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Tja.. misschien dat het toch in zijn manier van uitleggen zit. Ik heb als eerste "Ontwaken in de droom" gelezen en ik vond dat een heel interessant boek en had het gevoel dat er veel waarheid in zat. Maar toch maakte ik de klik niet. En bij De Kracht vh Nu had ik die klik wel. Misschien had het ermee te maken dat ik er toen meer "klaar voor was". Of misschien beschrijft Tolle gewoon heel treffend wat het Ego is en wat het inhoudt.

Ik kan me niet herinneren dat in "Ontwaken in de droom" of in het boek over Zen wat ik ook heb liggen, er een duidelijke beknopte omschrijving in staat van wat het ego nou eigenlijk is.
Zen moet je ook niet willen begrijpen, maar doen, veel doen en jarenlang... intuitie, geen analyse. En als je het toch wilt uitleggen kun je niet om archaisch taalgebruik heen das waar, ik zal es het (engelse) boek opzoeken waar ik op doel.
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society
pi_119154034
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 november 2012 00:36 schreef Hitch_Slap het volgende:

[..]

Zen moet je ook niet willen begrijpen, maar doen, veel doen en jarenlang... intuitie, geen analyse. En als je het toch wilt uitleggen kun je niet om archaisch taalgebruik heen das waar, ik zal es het (engelse) boek opzoeken waar ik op doel.
Zen is slechts een ander woord voor verlichting, een tijdelijk iets. Een zogenaamd verlicht persoon heeft niet alleen die bepaalde staat van bewustzijn gehaald, maar ook een hoge mate van zelfrealisatie. Daar hoort wel degelijk analyse bij. En de kwantiteit aan tijd die je steekt in het behalen van die zelfrealisatie is niet belangrijker dan, of gelijk aan, de kwaliteit van je inzet.

Het verwarrende aan de term zelfrealisatie is dat men altijd spreekt van: "er is geen zelf", wat niet helemaal onwaar is.

Wel ben ik het met je eens dat je het niet moet willen begrijpen, want dat gaat simpelweg niet lukken. In zen is geen zen, zoals een gezegde luidt. :)
pi_119154230
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 16:40 schreef Gray het volgende:
Tsja, en verschillende jij's... ze zijn er wel en niet. Ik raad je aan om eens het volgende te lezen van UG Krishnamurti, een man die verlicht werd geacht, maar zelf een groot criticus was van het concept verlichting. Hij stelde dat we als een antenne zijn voor prikkels en impulsen, dus zowel voor onze eigen biologie en het collectieve kennisdomein van de mensheid. Alles dat je weet is afkomstig van de ideeen van anderen. Nieuwe ideeen zijn afkomstig uit het proces van verschillende stukken informatie en hoe jouw brein dat verwerkt.
http://www.well.com/~jct/mystiq1.htm
zo.. gisteren dit stukje tekst op het werk gelezen, niet tot het einde, want zo ver kwam ik niet. Echt een enorme tik gekregen, voelt als of in 1 keer een hele hoop van 'mijn' illusies duidelijk werden. Wilde tot 5 uur werken, maar ben toen maar meteen naar huis gegaan.. echt heftig. Deed me denken aan iets wat ik een paar jaar terug heb meegemaakt, maar toen blowde ik nog. Ben nu sinds een paar weken gestopt, dus het ligt niet aan het blowen. Merk en voel hel duidelijk dat ik aan het strijden ben en dat niet meer wil..

Vroeger al eens wat gelezen van Jiddu en UG Krishnamurti, vond de eerste altijd fijner. En ik snap nu heel goed waarom.. bij de eerste kon ik mijn illusies in stand houden, UG heeft geen belang er bij mijn illusies in stand te houden of iets te verkopen. Oef.. maar ik leef nog :)

Ben ook een boek aan het lezen, Vuur uit de hemel van Kiara Windrider. Gaat over zijn proces van verlichting nadat hij Bhagavan (van de Oneness University) heeft ontmoet. Sinds ik dat boek aan het lezen ben.. komt er meer en meer los. Merk dat ik alles wil loslaten, maar dat daardoor de geest juist actiever wordt.. alle troep komt boven zal ik maar zeggen..

meer mensen die in dit/soortgelijk proces zitten of er iets van herkennen?
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_119154908
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 november 2012 07:57 schreef Boswachtertje het volgende:
Ben ook een boek aan het lezen, Vuur uit de hemel van Kiara Windrider. Gaat over zijn proces van verlichting nadat hij Bhagavan (van de Oneness University) heeft ontmoet. Sinds ik dat boek aan het lezen ben.. komt er meer en meer los. Merk dat ik alles wil loslaten, maar dat daardoor de geest juist actiever wordt.. alle troep komt boven zal ik maar zeggen..

meer mensen die in dit/soortgelijk proces zitten of er iets van herkennen?
Het is mijn idee dat wanneer bepaalde ego structuren verdwijnen de gevoelens die daar onder vast zaten los komen en de geest/het denken daarop reageert zoals het gewend is; met activiteit, vooral met gedachtes om je af te leiden van het gevoel, het gevoel zo te dempen.

Mensen leven in hun hoofd/ilussie om gevoelens te dempen, zit je in je hoofd dan zit je niet in je lichaam, voel je de diepste gevoelens niet. Na verloop van tijd wordt dat 'normaal' en weet je niet beter. Totdat je een proces in gaat zoals jij nu lijkt te doen. Het voelt als troep, als een soort rotte energie die vast heeft gezeten omdat het denken ze omlaag je lichaam in duwde. Kan erg heftig zijn maar wel een echt vorm van reinigen, ook op een diep lichamelijk niveau.

Ook dat kan je dan waarnemen en de ruimte geven op het niveau waar het zich afspeelt terwijl je zelf goed gegrond in het Nu blijft, dan ben je de ruimte waarop het loslaten kan plaatsvinden. Zal even een stukje opzoeken wat dit voor mij duidelijk illustreert.

Denk dat dit een interessant stukje is voor iedereen die bezig is met waarnemen en loslaten, het begint op 53:47 t/m 55:03 vrij kort stukje dus maar wel echt waar het om gaat, ook handig voor mensen die zoiets graag wetenschappelijk beargumenteerd zien.

Ego is een structuur die bevestigd en 'onderhouden' moet worden om te blijven bestaan, uit het direct reageren stappen en waarnemen zorgt ervoor dat die structuur instort als het ware, dan verdwijnt de waas van het ego over het Nu en dan word je vrijer :)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_119154977
quote:
0s.gif Op maandag 12 november 2012 23:37 schreef Hitch_Slap het volgende:
Misschien omdat hij (e.a) een westers gezicht geeft aan een anders obscuur oosters filosofie ? denk het wel.
Denk ook dat zijn verhaal mensen aanspreekt, hij was er 1 zoals zoveel mensen; angsten, depressies, etc. en dat in combinatie met dat hij bereikte waar anderen velen jaren over doen; de identificatie met ego verdween. Ook apart is dat hij achteraf ging begrijpen wat er gebeurd was in plaats van er naartoe/terug 'moest' werken, soort van omgekeerd verhaal wat dat betreft.
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_119155438
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 november 2012 07:57 schreef Boswachtertje het volgende:

[..]

zo.. gisteren dit stukje tekst op het werk gelezen, niet tot het einde, want zo ver kwam ik niet. Echt een enorme tik gekregen, voelt als of in 1 keer een hele hoop van 'mijn' illusies duidelijk werden. Wilde tot 5 uur werken, maar ben toen maar meteen naar huis gegaan.. echt heftig. Deed me denken aan iets wat ik een paar jaar terug heb meegemaakt, maar toen blowde ik nog. Ben nu sinds een paar weken gestopt, dus het ligt niet aan het blowen. Merk en voel hel duidelijk dat ik aan het strijden ben en dat niet meer wil..

Vroeger al eens wat gelezen van Jiddu en UG Krishnamurti, vond de eerste altijd fijner. En ik snap nu heel goed waarom.. bij de eerste kon ik mijn illusies in stand houden, UG heeft geen belang er bij mijn illusies in stand te houden of iets te verkopen. Oef.. maar ik leef nog :)

Ben ook een boek aan het lezen, Vuur uit de hemel van Kiara Windrider. Gaat over zijn proces van verlichting nadat hij Bhagavan (van de Oneness University) heeft ontmoet. Sinds ik dat boek aan het lezen ben.. komt er meer en meer los. Merk dat ik alles wil loslaten, maar dat daardoor de geest juist actiever wordt.. alle troep komt boven zal ik maar zeggen..

meer mensen die in dit/soortgelijk proces zitten of er iets van herkennen?
Ik herken het, de zienswijze van UG maakte bij mij ook het een en ander los, en maakte dat ik even in zo'n mindful moment kwam. Tijdens lopend mediteren op zijn 'antenne'-stelling ervoer ik plots een soort knik/tik en moest ik plots enorm lachen. Plots zag ik de humor in het antwoord, dat ik in woorden overigens niet zag. Ook leek alles plots een beetje te gloeien, als een gouden waas over alles. Ironisch genoeg registreerde ik m'n lach en toen ik dacht: 'hey, ik lach!', viel het allemaal even snel weg als het kwam. Leuke ervaring wel. :)
Maar wacht nog maar een maand of twee voordat je kan zeggen dat het blowen geen invloed meer heeft. ;) :P

Jiddu is liever, dus luistert fijner, maar UG is directer en kouder. Een knappe leugen tegenover de lelijke waarheid, wat zien we liever?
pi_119157206
Ja tis idd wat je zegt Canillas.. Zo veel verschillende mensen hebben zo vaak tegen mij gezegd dat ik te veel denk en dat kan ik nu pas echt goed begrijpen. Het in je hoofd zitten.. sinds ik gestopt was met blowen ging dat eigenlijk gek genoeg vrij goed, maar nu komt er idd van alles los.. en daar reageert iets in mij heel heftig op. En toen ik nog blowde was het meer dat je het in je hoofd zitten verbloemt met allerlei mooie en inspirerende ervaringen etc etc.. nog steeds in het hoofd zie ik nu in haha

En wat je op het eind zegt Gray.. ja dat is wat ik gisteren besefte.. Op een harde manier.. het gekke is, dat ik nu meteen doorsla naar de andere kant.. dan ook geen gedachten meer.. terwijl dat dezelfde valkuil is.. want wie wil er geen gedachten meer? Zijn dat niet dezelfde gedachten die dit zeggen? En omdat het mediteren voor UG niet helpt, moet ik dat maar helemaal niet doen (terwijl ik nota bene zaterdag voor het eerst buiten durfde te mediteren en niet wegrende toen er iemand aan kwam.. hart bonkte in mijn keel, maar er was iets dat gewoon rustig en aanwezig was.. heel apart :))

Wat betreft het geen invloed meer hebben van blowen.. haha, ik vermoed dat je heel erg gelijk hebt dat het nog wel even duurt voordat het weer wat rustiger is geworden. Ook daar kan ik dus de mind weer in herkennen..

Thnx mensen :)
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_119157883
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 november 2012 10:54 schreef Boswachtertje het volgende:
Ja tis idd wat je zegt Canillas.. Zo veel verschillende mensen hebben zo vaak tegen mij gezegd dat ik te veel denk en dat kan ik nu pas echt goed begrijpen. Het in je hoofd zitten.. sinds ik gestopt was met blowen ging dat eigenlijk gek genoeg vrij goed, maar nu komt er idd van alles los.. en daar reageert iets in mij heel heftig op. En toen ik nog blowde was het meer dat je het in je hoofd zitten verbloemt met allerlei mooie en inspirerende ervaringen etc etc.. nog steeds in het hoofd zie ik nu in haha
Het geconditioneerde denken 'denkt' zo ''als we het gister op een bepaalde manier gedaan hebben en we zijn er nu nog dan doen het vandaag weer zo'' best logisch op zich alleen kan het dus ontzettend beperkend zijn/worden. De ego delen kunnen dus ook echt schrikken als het merkt dat je dingen anders gaat doen, er zit altijd angst bij/achter.

Gewoon lekker rustig uitvinden hoe de dingen voor jou werken, je staat er voor open en dat is al heel wat :)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_119163610
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 november 2012 11:21 schreef Canillas het volgende:
Het geconditioneerde denken 'denkt' zo ''als we het gister op een bepaalde manier gedaan hebben en we zijn er nu nog dan doen het vandaag weer zo'' best logisch op zich alleen kan het dus ontzettend beperkend zijn/worden. De ego delen kunnen dus ook echt schrikken als het merkt dat je dingen anders gaat doen, er zit altijd angst bij/achter.

Gewoon lekker rustig uitvinden hoe de dingen voor jou werken, je staat er voor open en dat is al heel wat :)
Merk idd dat de dingen anders gaan de laatste tijd.. wat bewuster met eten bezig en ik merk dat er gedachten zijn die zich daar soort van tegen verzetten. 'Ben ik dat?'

maar idd, rustig uitvinden.. niet meteen alles in 1 keer willen.. het is een proces en wie zegt dat het ooit afgelopen is/moet zijn?

Vandaag ook nog goede tip gekregen van een vriend, die mij er op wees (vroeg hem hoe ik de geest leeg kon maken) dat je beter de geest tot rust kunt brengen. En dat houdt weer in dat ik accepteer dat ik de gedachten en emoties in mij heb. Dat accepteren.. zo belangrijk want het geeft idd meer rust.
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_119204697
Hoi, mag ik ook meepraten? Maak mezelf volledig gek door te piekeren constant. Kan nergens van genieten zonder erbij na te denken. Naday mijn relatie uitging ben ik veel gaan mediteren. Nu ik daar overheen ben en een nieuwe liefde vond ben ik daarmee gestopt. Ik kan de rust niet meer vinden. Nu loopt ook dat niet zo lekker en probeer ik wederom rust te vinden in mezelf. Genieten van het nu en me niet zo druk te maken. Nu deze week werk ik gelukkig erg veel dus ben te moe om te piekeren, maar zogauw dat weer minder word begint het weer.. :P
In life, every ending is a new beginning..
  woensdag 14 november 2012 @ 20:05:49 #116
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_119211998
quote:
0s.gif Op woensdag 14 november 2012 16:37 schreef LaLouchi het volgende:
Hoi, mag ik ook meepraten? Maak mezelf volledig gek door te piekeren constant. Kan nergens van genieten zonder erbij na te denken. Naday mijn relatie uitging ben ik veel gaan mediteren. Nu ik daar overheen ben en een nieuwe liefde vond ben ik daarmee gestopt. Ik kan de rust niet meer vinden. Nu loopt ook dat niet zo lekker en probeer ik wederom rust te vinden in mezelf. Genieten van het nu en me niet zo druk te maken. Nu deze week werk ik gelukkig erg veel dus ben te moe om te piekeren, maar zogauw dat weer minder word begint het weer.. :P
Welkom :W
Heb je vragen? Lees de OP eens door of lees een van de vele boeken over nondualiteit
:')
pi_119213229
quote:
0s.gif Op woensdag 14 november 2012 20:05 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Welkom :W
Heb je vragen? Lees de OP eens door of lees een van de vele boeken over nondualiteit
Dankje :)

Nee hoor ben wel bekend met alles. Gewoon fijn om af en toe even wat input van andere te ontvangen. Ik tracht nog weleens te vergeten NU te genieten, vind het fijn als ik daarin ondersteund wordt :)
In life, every ending is a new beginning..
  woensdag 14 november 2012 @ 20:31:33 #118
389109 Ailuranthrope
Bijt alles in stukken.
pi_119213338
Piekeren jullie ook vaak? :D
  woensdag 14 november 2012 @ 20:42:37 #119
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_119213957
quote:
1s.gif Op woensdag 14 november 2012 20:29 schreef LaLouchi het volgende:

[..]

Dankje :)

Nee hoor ben wel bekend met alles. Gewoon fijn om af en toe even wat input van andere te ontvangen. Ik tracht nog weleens te vergeten NU te genieten, vind het fijn als ik daarin ondersteund wordt :)
Elke keer dat het in je op komt is al een kort (of langer) moment van bewustzijn. :Y
quote:
0s.gif Op woensdag 14 november 2012 20:31 schreef Ailuranthrope het volgende:
Piekeren jullie ook vaak? :D
Wie niet :P
:')
  woensdag 14 november 2012 @ 21:17:31 #120
389109 Ailuranthrope
Bijt alles in stukken.
pi_119215684
quote:
0s.gif Op woensdag 14 november 2012 20:42 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Elke keer dat het in je op komt is al een kort (of langer) moment van bewustzijn. :Y

[..]

Wie niet :P
Ik heb er nu pilletjes tegen. :+ *O*
pi_119218070
quote:
0s.gif Op woensdag 14 november 2012 21:17 schreef Ailuranthrope het volgende:

[..]

Ik heb er nu pilletjes tegen. :+ *O*
Oxazepam zeker?
In life, every ending is a new beginning..
  woensdag 14 november 2012 @ 21:57:04 #122
389109 Ailuranthrope
Bijt alles in stukken.
pi_119218121
quote:
1s.gif Op woensdag 14 november 2012 21:56 schreef LaLouchi het volgende:
Oxazepam zeker?
Nope risperidon of zoiets.
pi_119218248
quote:
0s.gif Op woensdag 14 november 2012 21:57 schreef Ailuranthrope het volgende:

[..]

Nope risperidon of zoiets.
Oh ja? Voor tijdelijk? Wordt je daar ook suf van of niet?
In life, every ending is a new beginning..
  woensdag 14 november 2012 @ 21:59:46 #124
389109 Ailuranthrope
Bijt alles in stukken.
pi_119218323
quote:
1s.gif Op woensdag 14 november 2012 21:58 schreef LaLouchi het volgende:

[..]

Oh ja? Voor tijdelijk? Wordt je daar ook suf van of niet?
Geen idee, nadat ik vertelde dat ik 6x30mg citalopram had gepakt (overdosis.) Heeft de psychiater me maar dat erbij gegeven zodat ik niet pieker. 1 mg wel, dus volgens de psychiater zal ik niet veel bijwerkingen krijgen.
  woensdag 14 november 2012 @ 22:03:53 #125
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_119218574
quote:
0s.gif Op woensdag 14 november 2012 21:59 schreef Ailuranthrope het volgende:
Heeft de psychiater me maar dat erbij gegeven zodat ik niet pieker. 1 mg wel, dus volgens de psychiater zal ik niet veel bijwerkingen krijgen.
Waarom heb je zoveel gepakt dan? Dat geeft sowieso helemaal geen positieve effecten bij zo'n middel.
:')
pi_119218597
quote:
0s.gif Op woensdag 14 november 2012 21:59 schreef Ailuranthrope het volgende:

[..]

Geen idee, nadat ik vertelde dat ik 6x30mg citalopram had gepakt (overdosis.) Heeft de psychiater me maar dat erbij gegeven zodat ik niet pieker. 1 mg wel, dus volgens de psychiater zal ik niet veel bijwerkingen krijgen.
Ah ok. Was dat express die overdosis?
In life, every ending is a new beginning..
  woensdag 14 november 2012 @ 22:04:28 #127
389109 Ailuranthrope
Bijt alles in stukken.
pi_119218609
quote:
0s.gif Op woensdag 14 november 2012 22:03 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Waarom heb je zoveel gepakt dan? Dat geeft sowieso helemaal geen positieve effecten bij zo'n middel.
Laten we het maar houden dat ik er eigenlijk 20 wilde nemen.

quote:
1s.gif Op woensdag 14 november 2012 22:04 schreef LaLouchi het volgende:

Ah ok. Was dat express die overdosis?
pi_119218615
quote:
0s.gif Op woensdag 14 november 2012 20:31 schreef Ailuranthrope het volgende:
Piekeren jullie ook vaak? :D
Pieker jij? Zeg jij tegen jezelf; nu ga ik piekeren? :P

Of zijn dat gewoon gedachten die je ervaart omdat je er aandacht aan besteed?

Om iets in je beleving aanwezig te laten zijn moet er aandacht heen, voor velen is het normaal altijd hun aandacht en dus energie naar het hoofd te laten gaan en in gedachten te zitten.

Gelukkig kan je dat leren omkeren, denk dat dat ook de rode draad van dit topic is :)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_119218639
quote:
0s.gif Op woensdag 14 november 2012 22:04 schreef Ailuranthrope het volgende:

[..]

Laten we het maar houden dat ik er eigenlijk 20 wilde nemen.
Ahh.. knuffel van mij :)
In life, every ending is a new beginning..
  woensdag 14 november 2012 @ 22:06:41 #130
389109 Ailuranthrope
Bijt alles in stukken.
pi_119218746
quote:
1s.gif Op woensdag 14 november 2012 22:05 schreef LaLouchi het volgende:

[..]

Ahh.. knuffel van mij :)
^O^ *;
  Redactie Frontpage / Weblog woensdag 14 november 2012 @ 22:45:06 #131
80791 crew  Paul
Winnaar 5 FOK-awards 2022
pi_119220774
GA EENS WERKEN/UITKERING TREKKEN IPV OP FOK ZITTEN!
Speklap3000 is mijn maatje en DTS winnaar februari!
pi_119233118
Dat filmpje over die "Stroke" van die vrouw in de OP.

Laatst zat ik te denken (denken ja :D ) ;

Wetenschappelijk is bekend dat mensen die rechts zijn, een dominante linker hersenhelft hebben en andersom; mensen die links zijn hebben een dominante rechter hersenhelft.

Zijn daarmee mensen die links zijn hier in het "voordeel" mee dan, gezien hun rechter hersenhelft dan dus dominant is en bij voorbaat al meer in het "NU" leven?
Lambo of Rekt
pi_119233287
quote:
3s.gif Op donderdag 15 november 2012 11:36 schreef EggsTC het volgende:
Dat filmpje over die "Stroke" van die vrouw in de OP.

Laatst zat ik te denken (denken ja :D ) ;

Wetenschappelijk is bekend dat mensen die rechts zijn, een dominante linker hersenhelft hebben en andersom; mensen die links zijn hebben een dominante rechter hersenhelft.

Zijn daarmee mensen die links zijn hier in het "voordeel" mee dan, gezien hun rechter hersenhelft dan dus dominant is en bij voorbaat al meer in het "NU" leven?
Ik kan je uit eigen ervaring als linkshandige vertellen dat ik het in ieder geval niet zo ervaar haha :P

Denk eerder dat hoe meer je in het denken verzeild raakt je ook des te verder van je natuurlijk staat verwijderd raakt, dat is dan altijd zo maar als de 'bedoeling' was dat je meer in linkse deel zou zitten dan lijkt me dat het verschil groter kan zijn. Ik denk (denken ja!) hier even hardop over na, kan het verder niet staven oid :)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_119233553
Hihi ik ben ook linkshandig.
Gisteren tijdens het mediteren besefte ik me opeens dat ik, wanneer ik pijn voel, (bijv in mijn buik) dat ik eigenlijk altijd "denk" aan de pijn. Dus de pijn zit "in mijn hoofd".
In plaats van het ook echt te VOELEN op de plek waar het echt zit.
Ik weet niet goed hoe ik het uit kan leggen, het was in ieder geval best vreemd. :P
  donderdag 15 november 2012 @ 12:25:37 #135
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_119234708
quote:
Paul Smit _O_
:')
pi_119250510
Sinds twee weken doe ik dagelijks aan meditatie en lees de kracht van het nu. Af en toe heb ik van die momentjes die je kan beschrijven als ''echt leven in het nu'' / mindfull.
Nu vraag ik mij af of er mensen zijn die het gelukt is om ''het leven in het nu'' als een soort van default te krijgen? Eckhart heeft makkelijk praten want bij hem is het instant gebeurd :)
bitchneger
pi_119252603
Ook een leftie hier.
pi_119254333
Ik heb in de afgelopen tijd zowel 'De kracht van het Nu' als 'Een nieuwe aarde' gelezen en ik moet zeggen dat ik er geen spijt van heb. De kunst is om er pro-actief mee bezig te zijn, anders gaat het niet werken. Soms doe ik dat niet en kan het lang duren voordat ik me besef dat ik weer in mijn oude gewoonten ben vervallen en 'wakker' moet worden.

Wat bij mij het grootste probleem is, is dat ik zo'n perfectionist ben dat alles tot in de puntjes uit wil denken en analyseer. Ik kan me daar zo door laten meevoeren dat ik het hoofddoel uit het oog verlies en het uiteindelijk niet doe. Lastig is dat, om dan toch aanwezig te blijven.
pi_119255901
quote:
0s.gif Op donderdag 15 november 2012 19:53 schreef watisermismetjou het volgende:
Sinds twee weken doe ik dagelijks aan meditatie en lees de kracht van het nu. Af en toe heb ik van die momentjes die je kan beschrijven als ''echt leven in het nu'' / mindfull.
Nu vraag ik mij af of er mensen zijn die het gelukt is om ''het leven in het nu'' als een soort van default te krijgen? Eckhart heeft makkelijk praten want bij hem is het instant gebeurd :)
Op het moment dat je beseft dat je niet in het Nu was ben je weer in het Nu, dat hoeft alleen niet te voelen als een geweldig vrij zijn oid maar dan ben je eigenlijk alweer aan het oordelen en oordelen leidt tot gevoelens van verzet en niet vrij zijn. Misschien is het idee van hoe het zou (moeten) zijn juist ook weer iets om los te laten, lastig gedoe :P
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_119255966
quote:
0s.gif Op donderdag 15 november 2012 21:21 schreef prycn het volgende:
Ik heb in de afgelopen tijd zowel 'De kracht van het Nu' als 'Een nieuwe aarde' gelezen en ik moet zeggen dat ik er geen spijt van heb. De kunst is om er pro-actief mee bezig te zijn, anders gaat het niet werken. Soms doe ik dat niet en kan het lang duren voordat ik me besef dat ik weer in mijn oude gewoonten ben vervallen en 'wakker' moet worden.

Wat bij mij het grootste probleem is, is dat ik zo'n perfectionist ben dat alles tot in de puntjes uit wil denken en analyseer. Ik kan me daar zo door laten meevoeren dat ik het hoofddoel uit het oog verlies en het uiteindelijk niet doe. Lastig is dat, om dan toch aanwezig te blijven.
Wat kan helpen is meer je lichaam gaan bewonen en daar in te gronden, jezelf volledig voelen én verloren raken in gedachten is niet mogelijk is mijn ervaring, terwijl je er wel helder door bewust aanwezig blijft :)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_119256411
Ik vind het zo vervelend dat ik mijn hoofd niet meer leeg lijk te kunnen maken. Vond het zo fijn om gewoon stilte te ervaren dmv meditatie. Maar telkens als ik het nu probeer blijft het geen seconde stil in mijn hoofd. Richt me op mijn ademhaling.. en na enkele seconden dwaal ik weer af.. doe ik nog een poging en het blijft maar komen. Gister 3 kwartier geprobeerdvoordat ik er maar mee besloot te stoppen. Zijn hier nog tips voor?
In life, every ending is a new beginning..
pi_119256567
quote:
0s.gif Op donderdag 15 november 2012 22:06 schreef LaLouchi het volgende:
Ik vind het zo vervelend dat ik mijn hoofd niet meer leeg lijk te kunnen maken. Vond het zo fijn om gewoon stilte te ervaren dmv meditatie. Maar telkens als ik het nu probeer blijft het geen seconde stil in mijn hoofd. Richt me op mijn ademhaling.. en na enkele seconden dwaal ik weer af.. doe ik nog een poging en het blijft maar komen. Gister 3 kwartier geprobeerdvoordat ik er maar mee besloot te stoppen. Zijn hier nog tips voor?
Begrijpen dat je ingaat tegen iets wat zich in duizenden jaren zo gevormd heeft, accepteren dat het er is en doorzetten :)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_119256668
quote:
0s.gif Op donderdag 15 november 2012 22:06 schreef LaLouchi het volgende:
Ik vind het zo vervelend dat ik mijn hoofd niet meer leeg lijk te kunnen maken. Vond het zo fijn om gewoon stilte te ervaren dmv meditatie. Maar telkens als ik het nu probeer blijft het geen seconde stil in mijn hoofd. Richt me op mijn ademhaling.. en na enkele seconden dwaal ik weer af.. doe ik nog een poging en het blijft maar komen. Gister 3 kwartier geprobeerdvoordat ik er maar mee besloot te stoppen. Zijn hier nog tips voor?
Wat je kan doen om toch je gedachten bezig te laten, probeer elke ademhaling te tellen tot je de 10 bereikt, en tel dan weer af naar nul. :)
pi_119256944
zo.. gisteren goed gesprek met collega gehad en gisteren en vandaag in de trein zowaar wat mooie momenten dat ik enkel aan het observeren ben.. alsof het iets geheel nieuws is.. erg bijzonder :)
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_119257131
quote:
0s.gif Op donderdag 15 november 2012 22:11 schreef Gray het volgende:

[..]

Wat je kan doen om toch je gedachten bezig te laten, probeer elke ademhaling te tellen tot je de 10 bereikt, en tel dan weer af naar nul. :)
Ja dit lukte me dus voorheen heel goed. Toen 1 a 2 maanden niet meer gemediteerd en nu lijkt het niet meer te lukken.
Vaak zet ik op de achtergrond natuurgeluiden aan, bij voorkeur golven maar ook dit kalmeert niet meer.. snap niet hoe het kan. Maar ik blijf proberen :)
In life, every ending is a new beginning..
pi_119257315
quote:
1s.gif Op donderdag 15 november 2012 22:22 schreef LaLouchi het volgende:

[..]

Ja dit lukte me dus voorheen heel goed. Toen 1 a 2 maanden niet meer gemediteerd en nu lijkt het niet meer te lukken.
Vaak zet ik op de achtergrond natuurgeluiden aan, bij voorkeur golven maar ook dit kalmeert niet meer.. snap niet hoe het kan. Maar ik blijf proberen :)
Waar ik zelf de afgelopen dagen tegenaan ben gelopen (dinsdag was ik letterlijk ziek van de stress in mijn kop en lichaam) is dat ik me onbewust nog ergens tegen verzette. Nu ik dat voor mezelf heb geaccepteerd (dankzij de collega weet ik wat het onbewuste deel was), is er de acceptatie dat het prima is dat er gedachten zijn. Daarvoor was ik heel erg bezig met het proberen te observeren.. maar dat is volgens mij het ego dat probeert de observer na te bootsen..
Misschien hoef je wel niet te mediteren om het te bereiken? Omdat je nu een bepaald beeld hebt bij het mediteren, focus je je misschien wel te veel op je doel, waardoor je het juist mist. Dat was/is bij mij in ieder geval wel heel sterk het geval :)
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_119257855
quote:
0s.gif Op donderdag 15 november 2012 22:25 schreef Boswachtertje het volgende:

[..]

Waar ik zelf de afgelopen dagen tegenaan ben gelopen (dinsdag was ik letterlijk ziek van de stress in mijn kop en lichaam) is dat ik me onbewust nog ergens tegen verzette. Nu ik dat voor mezelf heb geaccepteerd (dankzij de collega weet ik wat het onbewuste deel was), is er de acceptatie dat het prima is dat er gedachten zijn. Daarvoor was ik heel erg bezig met het proberen te observeren.. maar dat is volgens mij het ego dat probeert de observer na te bootsen..
Misschien hoef je wel niet te mediteren om het te bereiken? Omdat je nu een bepaald beeld hebt bij het mediteren, focus je je misschien wel te veel op je doel, waardoor je het juist mist. Dat was/is bij mij in ieder geval wel heel sterk het geval :)
Het ging me juist heel goed af het mediteren. Had er echt baat bij, kon dingen beter in persprctief zien. Bracht me gewoon echt veel rust. Zou fijn zijn als het lukt. Maar misschien moet ik het even loslaten en het over een paar dagen weer proberen. Kan natuurlijk ook :)

Fijn dat je collega je zo op weg kon helpen :)
In life, every ending is a new beginning..
pi_119258213
quote:
0s.gif Op donderdag 15 november 2012 21:56 schreef Canillas het volgende:
Wat kan helpen is meer je lichaam gaan bewonen en daar in te gronden [..]
Maar hoe?
pi_119258565
quote:
0s.gif Op donderdag 15 november 2012 22:45 schreef prycn het volgende:
Maar hoe?
Richt je op je lichaam van binnen, voel de energie erin, ervaar dat je lichaam een levend organisme is. Eckhart Tolle zegt altijd een connectie te hebben met zijn innerlijke energielichaam, in De kracht van het Nu haalt hij het energie lichaam ook aan. Je grond je dan eigenlijk in het leven, de levende de waarheid van wat er Nu op dit moment is, dat je hier en nu bent, dan blijft er minder ruimte voor de illusies van het denken over omdat je iets voelt wat echt is.

Met adem bezig zijn is nooit echt mijn favoriet geweest, voelt nog teveel alsof ik iets aan het doen ben, alsof er iets moet gebeuren, terwijl gewoon volledig in mijn lichaam dat niet heeft. Smaken verschillen natuurlijk ;)

Ook hier geldt trouwens dat je dat een tijd moet doen voordat je erin komt en dan nog gaat het in fases maar de momenten dat je heel je lichaam als 1 grote energieveld ervaart waar vanuit je het Nu betreedt zijn het waard, het geeft een gevoel van vreugde en vrede om gewoon te kunnen zijn :)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_119260119
Het voelen van het innerlijke lichaam zoals Tolle het beschrijft is het enige waar ik moeite mee had en heb, vooral omdat ik probeer me er iets bij voor te stellen. Misschien omdat ik soms toch nog niet bewust genoeg ben, al heb ik het idee dat ik me zonder al te veel moeite los kan maken van mijn verstand.
pi_119265699
quote:
0s.gif Op donderdag 15 november 2012 23:26 schreef prycn het volgende:
Het voelen van het innerlijke lichaam zoals Tolle het beschrijft is het enige waar ik moeite mee had en heb, vooral omdat ik probeer me er iets bij voor te stellen. Misschien omdat ik soms toch nog niet bewust genoeg ben, al heb ik het idee dat ik me zonder al te veel moeite los kan maken van mijn verstand.
Ja, zodra je je er iets bij voor gaat stellen, er een beeld van maken, dan zit je eigenlijk al in denkactiviteit en niet (volledig) in het voelen, maar ook dit is een kwestie van oefenen, het is voor je systeem nogal een verandering zoiets en het denken ziet er ook het nut niet van in :P
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_119265824
^ precies dit bedoel ik ook met mijn post! Mooi.
pi_119266267
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 november 2012 08:42 schreef YogaLove het volgende:
^ precies dit bedoel ik ook met mijn post! Mooi.
Zie nu je post, klopt denk ik helemaal, je hebt een beeld van pijn en dat beeld kan enger en groter dan het is zijn, het beeld komt waarschijnlijk totaal niet overeen met de werkelijkheid, en zo is dat voor alle beelden; het zijn 'maar' verhaaltjes :)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_119268380
Inderdaad. Ik heb nogal de neiging ieder pijntje of dingetje in mijn lichaam uit te vergroten en er een al dan niet enge ziekte aan te verbinden. En kan dat dan moeilijk loslaten. Ik creeër er een hoop angst mee. (achteraf heb ik met deze "klachten" iets anders spannends proberen te vermijden).

Ik heb een Yoga Nidra cd, dat is een soort body scan, waarbij je niet in slaap mag vallen.
Die is best nuttig om echt 'in je lichaam' te komen en de gedachte erover wat los te laten. :)

Ik ben bezig met de 21-day Meditation Challenge van Deepak Chopra via internet.
Elke dag een meditatie met mantra.
Op zich heel mooi. Hij vertelt een intro en dan ga je mediteren op een mantra die hij noemt.
Met hele mooie muziek op de achtergrond.

Dus mijn oren zijn bezig met de muziek, de mantra zeg ik in mijn hoofd steeds op.
MAAR ondertussen ben ik ook nog continu bezig met beelden in mijn hoofd. Ik zoek mentaal een plek waar ik kan gaan zitten om te mediteren, een strand, of een open plek in het bos, dan probeer ik alleen wit om me heen te 'zien' of wolken. Daar ben ik dus zowat de hele oefening ook nog mee kwijt. :')
  vrijdag 16 november 2012 @ 16:20:14 #155
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_119279523
quote:
0s.gif Op donderdag 15 november 2012 21:21 schreef prycn het volgende:
Ik heb in de afgelopen tijd zowel 'De kracht van het Nu' als 'Een nieuwe aarde' gelezen en ik moet zeggen dat ik er geen spijt van heb. De kunst is om er pro-actief mee bezig te zijn, anders gaat het niet werken. Soms doe ik dat niet en kan het lang duren voordat ik me besef dat ik weer in mijn oude gewoonten ben vervallen en 'wakker' moet worden.
Dát is de wake up call. Zorg dat je jezelf niet veroordeeld dat je daarvoor minder 'bewust' was, maar gebruik dat moment :Y

quote:
Wat bij mij het grootste probleem is, is dat ik zo'n perfectionist ben dat alles tot in de puntjes uit wil denken en analyseer. Ik kan me daar zo door laten meevoeren dat ik het hoofddoel uit het oog verlies en het uiteindelijk niet doe. Lastig is dat, om dan toch aanwezig te blijven.
Dat is een bekend verschijnsel en het komt m.i. ook wel door de maatschappij waar veel van ons gevraagd wordt. :P
'Aanwezigheid' heeft niet zoveel te maken met wat je doet of hoe je het doet. Het is is niet iets wat weg kan zijn en je weer terug kan halen. Het is er altijd. Daarom zie ik het als belangrijk om de signalen op te pakken als je doorhebt dat je veel nadenkt en die momenten pakt. Als dat soort momenten er een paar keer op een dag zijn scheelt het écht!
:')
pi_119312328
pi_119320336
lol :)

Zat net even in 'the power of now' (engelse versie) te lezen en toen kwam ik een zeer treffende quote tegen:
quote:
Whenever you notice that some form of negativity has arisen within you, look on it not as a failure, but as a helpful signal that is telling you: "Wake up. Get out of your mind. Be present.”
Eckhart Tolle - The Power of Now
^O^ :Y
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
  zaterdag 17 november 2012 @ 19:53:44 #158
389109 Ailuranthrope
Bijt alles in stukken.
pi_119321216
Pff mijn anti-pieker pillen hebben het begeven tegen de macht van mijn piekeren. :')
pi_119331112
Is iemand wel eens opgevallen waar de tekst van dit nummer echt over gaat?
quote:
Gnarls Barkley - Crazy

I remember when, I remember, I remember when I lost my mind
There was something so pleasant about that place.
Even your emotions had an echo
In so much space

And when you're out there
Without care,
Yeah, I was out of touch
But it wasn't because I didn't know enough
I just knew too much

Does that make me crazy?
Does that make me crazy?
Does that make me crazy?
Possibly [radio version]
probably [album version]

And I hope that you are having the time of your life
But think twice, that's my only advice

Come on now, who do you, who do you, who do you, who do you think you are,
Ha ha ha bless your soul
You really think you're in control

Well, I think you're crazy
I think you're crazy
I think you're crazy
Just like me

My heroes had the heart to lose their lives out on a limb
And all I remember is thinking, I want to be like them
Ever since I was little, ever since I was little it looked like fun
And it's no coincidence I've come
And I can die when I'm done

Maybe I'm crazy
Maybe you're crazy
Maybe we're crazy
Probably

Uh, uh

bron
:)
pi_119331437
Wow Gray, dat is me nooit opgevallen. Wat mooi zeg!
pi_119338047
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2012 00:16 schreef Roogr het volgende:
Wow Gray, dat is me nooit opgevallen. Wat mooi zeg!
heel mooi inderdaad!
  zondag 18 november 2012 @ 12:32:56 #162
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_119338742
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 november 2012 19:30 schreef Boswachtertje het volgende:
lol :)

Zat net even in 'the power of now' (engelse versie) te lezen en toen kwam ik een zeer treffende quote tegen:

[..]

^O^ :Y
Ja dat ik was ik bedoel :D
Alleen dat 'wake up, be present' klinkt nogal dwingend, dan ga je alweer nadenken, van 'doe ik het goed' :P
:')
pi_119338910
http://cdn.shopify.com/s/files/1/0125/1442/t/2/assets/clarity.pdf

E-book van tien bladzijdes, van Nathan Gill <3
pi_119338949
Heb wat zitten broeden op het dilemma van jezelf beleven, waarmee ik bedoel dat je op afstand je gevoelens en gedachten bekijkt. In de eerste instantie wekt dit misschien bij mensen de suggestie dat je daarmee afstandelijk en afgevlakt wordt, alsof je het allemaal niet echt meer beleeft. Dat is begrijpelijk, maar alleen niet het geval, doorgaans dan. ;)

Het is misschien beter te zien als wat in het boeddhisme non-attachment wordt genoemd. Attachment is de tweede van de vier Nobele Waarheden en de oorzaak van dukkha, wat zoiets betekent als lijden. Door momenten en mogelijkheden in het leven vast te willen houden, begaat men een lijdensweg. Via loslaten van de grip die we uitoefenen op onze realiteit (non-attachment) ervaren we meer vrijheid.
Maar non-attachment is níet hetzelfde als detachment, net als dat een koe bij de horens pakken niet gelijk is aan een korte aai over z'n rug. Detachment is afstandelijkheid, negeren van hetgeen op je pad komt en je aandacht verplaatsen naar minder intense zaken. Non-attachment betekent het volledig ervaren van gevoelens en momenten, om ze vervolgens even snel te laten gaan als dat ze kwamen.

Een van de manieren om te leven met non-attachment is door het observeren van de eigen beleving, zonder oordelen, zonder verwachtingen. Dit is iets wat bij veel goeroe's en grote denkers is op te merken. Dit vergt echter wel voorzichtigheid wanneer we dit bewust aansturen, aangezien het al snel kan verzanden in detachment, wat leidt tot meer lijden. Door je regelmatig te ankeren in het nu, stel je jezelf open voor nieuwe ervaringen en gevoelens. Daar zijn vele manieren voor, van mantra's tot meditatie, aandachtig ademhalen, of zelfs het idee dat elke keer dat je ogen openen na het knipperen, de wereld opnieuw voor jouw ogen geboren wordt. Op den duur wordt dit een gewoonte en heb je jezelf non-attachment in het leven aangeleerd. :)
pi_119345567
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2012 12:38 schreef Roogr het volgende:
http://cdn.shopify.com/s/files/1/0125/1442/t/2/assets/clarity.pdf

E-book van tien bladzijdes, van Nathan Gill <3
Leuk boek, kan me er goed in vinden. :)

Dit stuk maakte me aan het lachen:
quote:
I AM THAT – BUT …………

I am that - but ………….. I need to take responsibility, heal my life, go
deeper, become more aware, be here now, enter the stillness, save the
planet, express my emotions, think positively, become the witness, be blissful,
find a guru, be useful, find the meaning of life, calm my thoughts , do good
works, get rid of the ego, enter manhood or womanhood, be more practical,
get enlightened, find my soul-mate, perform a ceremony, become initiated, get
in touch with my feelings, ……….

Maybe you do. How can I disagree ? While you’re busy with all that, I’ll go
and have a cup of tea and read the paper.
:D

Doet me denken aan het begin van Trainspotting. ;)
  zondag 18 november 2012 @ 16:12:14 #166
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_119346011
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2012 16:00 schreef Gray het volgende:

Maybe you do. How can I disagree ?
Heeft er wel wat van weg ja :P
Er zijn heel veel van dit soort teksten die aangeven dat heel graag verlicht willen worden averechts werkt :Y
:')
pi_119346655
quote:
0s.gif Op zondag 18 november 2012 16:12 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Heeft er wel wat van weg ja :P
Er zijn heel veel van dit soort teksten die aangeven dat heel graag verlicht willen worden averechts werkt :Y
UG Krishnamurti omschreef de verandering van zijn staat van bewustzijn ook als dat de vraag verdween en daarmee het probleem. Ook Adyashanti heb ik dat wel eens zien zeggen, volgens mij.

Strookt wat mij betreft ook wel weer met het zen-gezegde: "Na verlichting, doe de was." Als in: maak er niet zo'n olifant van, er is geen mug.

Wat we uiteindelijk zoeken is vrede. Maar we zoeken het altijd verderop. Vrede is niet daar, vrede is hier. In vrede is alles nog steeds hetzelfde als voorheen, maar het is volkomen anders. :)
  zondag 18 november 2012 @ 16:30:58 #168
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_119376030
quote:
12s.gif Op zondag 18 november 2012 00:06 schreef Gray het volgende:
Is iemand wel eens opgevallen waar de tekst van dit nummer echt over gaat?

[..]

:)
Zo heb je meerdere nummers.

quote:
I have been sailing across the oceans
Flying across the blue sky
Without never finding the answer
The answer to the question why
Just when you think you reach it, it's gone

Chasing Shadows, Chasing shadows
Chasing Shadows, all your life
You're Chasing Shadows, Chasing Shadows
Chasing Shadows, all your life

Harder you try to fix things in your life
Faster you know it's in vain
Searching for loving from strangest places
Nothing is left but the pain
[ Lyrics from: http://www.lyricsmode.com(...)chasing_shadows.html ]
Just when you think you're reaching it, it's gone
Chasing Shadows, Chasing shadows
Chasing Shadows, all your life
You're Chasing Shadows, Chasing Shadows
Chasing Shadows, all your life

Chasing Shadows, Chasing Shadows
Chasing Shadows, all your life
You're Chasing Shadows, Chasing Shadows
Chasing Shadows, all your life
You're Chasing Shadows, Chasing Shadows
Chasing Shadows, all your life
You're Chasing Shadows, Chasing Shadows
Chasing Shadows, all your life
Ook:

En:

quote:
I have come curiously close to the end, down
Beneath my self-indulgent pitiful hole,
Defeated, I concede and
Move closer
I may find comfort here
I may find peace within the emptiness
How pitiful

It's calling me

And in my darkest moment, fetal and weeping
The moon tells me a secret, my confidant
As full and bright as I am
This light is not my own and
A million light reflections pass over me

Its source is bright and endless
She resuscitates the hopeless
Without her, we are lifeless satellites drifting

And as I pull my head out I am without one doubt
Don't want to be down here feeding my narcissism.
I must crucify the ego before it's far too late
I pray the light lifts me out
Before I pine away.

So crucify the ego, before it's far too late
To leave behind this place so negative and blind and cynical,
And you will come to find that we are all one mind
Capable of all that's imagined and all conceivable.
Just let the light touch you
And let the words spill through
And let them pass right through
Bringing out our hope and reason
Before we pine away.
Het is ook wat ze in de GOA-Scene nastreven (zie video BitKit hierboven)

1. The ordinary waking, or material state. (onderste boog van de 3)
2. The state of deep sleep. (bovenste boog van de 3)
3. The dream state. (de rechter boog, deze raakt namelijk tussen slaap/ordinary state in)
4. Absolute conscience, or the awakened state. (de "Dot" erboven)



Dit symbool staat ook voor de laatste Chakra, de zevende chakra. Zie onder;



Dit symbool heet Om, vandaar dat vele mantra's in het Hinduisme en Boeddhisme hiermee beginnen. Afhankelijk van de stroming heet het OM of AUM, en verwijst naar de "Super Consiousness state", waar we het hier ook allemaal over hebben :)

OM NAMAH SHIVAYA!
Ik buig voor shiva (==innerself)

In de GOA-scene wordt dit symbool dus ook enorm vaak gebruikt en de associatie met de muziek gemaakt wordt.


_O_

[ Bericht 1% gewijzigd door EggsTC op 19-11-2012 13:27:23 ]
Lambo of Rekt
pi_119376878

"See, I think drugs have done some *good* things for us, I really do. And if you don’t believe drugs have done good things for us, do me a Favor: go home tonight and take all your albums, all your tapes, and all your cd’s and burn em’. 'Cause you know what? The musicians who’ve made all that great music that’s enhanced your lives throughout the years...
Rrrrrrrrrrrrreal ------ high on drugs."
--Bill Hicks

"Today a young man on acid realized that all matter is merely energy condensed to a slow vibration. That we are all one consciousness experiencing itself subjectively. There is no such thing as death, life is only a dream, and we are the imagination of ourselves. Here's Tom with the weather."

"It's not a war on drugs, it's a war on personal freedom, it´s what it is ok?. Keep that in mind at all times. Thank you!"
-- Bill Hicks
Lambo of Rekt
  maandag 19 november 2012 @ 12:25:46 #171
388750 Hitch_Slap
Thank God for Darwin
pi_119379468
Wat ik mij afvraag he, hoe kun je "leven in het nu" als je moet overleven ?. In zo'n situatie is elke gedachte en handeling gericht op de toekomst anders overleef je niet en kom je op straat te staan, met een oude kist zónder goud in :P. Met 'overleven' bedoel ik de moderne variant, wegvallen van alle (financ) zekerheden etc waardoor je niet meer in staat bent huis en haard bekostigen, any thoughts ?
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society
pi_119380074
quote:
0s.gif Op maandag 19 november 2012 12:25 schreef Hitch_Slap het volgende:
Wat ik mij afvraag he, hoe kun je "leven in het nu" als je moet overleven ?. In zo'n situatie is elke gedachte en handeling gericht op de toekomst anders overleef je niet en kom je op straat te staan, met een oude kist zónder goud in :P. Met 'overleven' bedoel ik de moderne variant, wegvallen van alle (financ) zekerheden etc waardoor je niet meer in staat bent huis en haard bekostigen, any thoughts ?
Dan handel je in het Nu gericht op de toekomst. Er niks mis met plannen maken voor de toekomst, als je maar in het Nu blijft en je niet in de gedachten omtrent de toekomst verdwijnt. Als er iets gebeurt dan reageer je daar op :)

Toen Tolle bij Oprah was sprak hij met iemand die een zelfde iets vroeg, wat betreft het stressen om te zorgen dat de rekeningen etc. betaald konden worden, zijn punt was dat je niet hoefde te stressen om de rekening te betalen; je hoeft alleen maar te zorgen dat je de rekening kan betalen. Het idee dat je daarom moet stressen bestaat alleen in je hoofd, ik denk voornamelijk door ego gedachten in de zin van ''wat als dit of dat MIJ overkomt''.

Stel je zou handelen zonder stressen, hoeveel effectiever zou dat zijn :)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_119390602
'Ik denk' is net zo onwaar als 'Ik verteer mijn eten' of 'Ik laat het bloed door mijn aderen stromen'
– Eckhart Tolle

Mooi :)
  maandag 19 november 2012 @ 23:32:08 #174
388750 Hitch_Slap
Thank God for Darwin
pi_119411373
Ah dank, piekeren is inderdaad een probleem en meer van dit soort vastgeroeste patronen, wat een beerput trekt dat mindfullness open zeg. Maar om nog even door te zagen op Tolle's bedelaar, de kist is leeg en elke dag een strijd om te overleven, de uitzichtloze situatie dan gewoon accepteren en proberen innerlijke rust te vinden ?.
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society
pi_119415432
quote:
0s.gif Op maandag 19 november 2012 23:32 schreef Hitch_Slap het volgende:
Ah dank, piekeren is inderdaad een probleem en meer van dit soort vastgeroeste patronen, wat een beerput trekt dat mindfullness open zeg. Maar om nog even door te zagen op Tolle's bedelaar, de kist is leeg en elke dag een strijd om te overleven, de uitzichtloze situatie dan gewoon accepteren en proberen innerlijke rust te vinden ?.
Acceptatie is waar het om draait, en; inderdaad... materie (i.e. "geld") is niet belangrijk om die rust te vinden.
Lambo of Rekt
pi_119416521
quote:
0s.gif Op maandag 19 november 2012 23:32 schreef Hitch_Slap het volgende:
Ah dank, piekeren is inderdaad een probleem en meer van dit soort vastgeroeste patronen, wat een beerput trekt dat mindfullness open zeg. Maar om nog even door te zagen op Tolle's bedelaar, de kist is leeg en elke dag een strijd om te overleven, de uitzichtloze situatie dan gewoon accepteren en proberen innerlijke rust te vinden ?.
Is de situatie werkelijk uitzichtloos? Of voelt deze uitzichtloos omdat het ego het idee heeft geen macht erover te hebben?

Is die macht nodig voordat je iets met je situatie gaat doen?

Er zit een groot verschil tussen acceptatie en je erbij neerleggen, acceptatie kan betekenen dat je zonder verzet iets gaat ondernemen om je situatie veranderen puur omdat je het wil of omdat het nodig is, tegelijkertijd accepteer wel dat het is zoals het is maar zeggen ''ach laat maar, ik ga wel zitten balen'' is opgeven en totaal niet logisch, is ook weinig verlichts aan ;)

In Een Nieuwe Aarde gaat het er ook vooral over dusdanig contact met je kern en het Nu te krijgen dat je gaat handelen op een hoger niveau, voorbij het ego-bewustzijn, maar ook daar is sprake van handelen en ondernemen, alleen zonder het gepieker en de stress van ego denken.
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_119441394
Leuk om te zien dat kracht van nu en een nieuwe aarde me erg aanspreken nu. Tegelijkertijd ook grappig om te merken dat ik voorzichtiger ben in het aannemen van iets. De leegte klinkt misschien saai of onaantrekkelijk, toch zie ik daar meer heil in dan mezelf maar weer vast te bijten in iets, om die leegte maar niet te hoeven zien..

Lees nu net in een nieuwe aarde een stuk over vorm en vormeloosheid, dat het ego vasthoudt aan vorm, terwijl ons ware zelf juist de vormeloosheid omarmt. Mijn hele spirituele zoeken is een halt toegeroepen, door het lezen van het stukje tekst van UG Krishnamurti.. vreemd en toch is er iets in mij dat daar volkomen vrede mee heeft, onder alle stress en angst.. :Y
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
  maandag 26 november 2012 @ 22:02:12 #178
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_119656091
quote:
0s.gif Op maandag 19 november 2012 17:05 schreef prycn het volgende:
'Ik denk' is net zo onwaar als 'Ik verteer mijn eten' of 'Ik laat het bloed door mijn aderen stromen'
– Eckhart Tolle

Mooi :)
hulpvolle quote.
Ook nuttig om af en toe eens stil te staan bij het feit hoeveel er wel in je lichaam gebeurt waar je geen invloed op hebt. Het stromen van bloed, kloppen van je hart, verteren van je eten. Allemaal vanzelf.
:')
  maandag 26 november 2012 @ 22:10:43 #179
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_119656576
quote:
0s.gif Op maandag 19 november 2012 23:32 schreef Hitch_Slap het volgende:
Ah dank, piekeren is inderdaad een probleem en meer van dit soort vastgeroeste patronen, wat een beerput trekt dat mindfullness open zeg. Maar om nog even door te zagen op Tolle's bedelaar, de kist is leeg en elke dag een strijd om te overleven, de uitzichtloze situatie dan gewoon accepteren en proberen innerlijke rust te vinden ?.
Die kist van Tolle zat toch juist vol goud?
Ik vind sowieso dat Eckhart Tolle veels te erg bezig is met hoe fantastisch het nu wel is. Alsof het iets beters is dan het nu is. Als je de kern snapt wat hij bedoelt is dat niet zo, maar er zijn veel mensen die het boek misinterpreteren. Dit merkte ik ook bij de nieuwe aarde meeting waar ik 1 keer was. Sloegen de plank volledig mis.
:')
pi_119730331
Ik ben er nog! Alles gaat best. Met jullie ook? Niet zo'n behoefte aan materialen lezen/kijken en discussie, maar zeg toch even hallo. :W

Binnenkort vertrek ik voor langer dan een maand naar een klooster om mee te helpen in de winter. :) Reality-check? Check! :P
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_119736369
quote:
7s.gif Op woensdag 28 november 2012 22:11 schreef rijsttafel het volgende:
Ik ben er nog! Alles gaat best. Met jullie ook? Niet zo'n behoefte aan materialen lezen/kijken en discussie, maar zeg toch even hallo. :W

Binnenkort vertrek ik voor langer dan een maand naar een klooster om mee te helpen in de winter. :) Reality-check? Check! :P
Waar ga je dat doen? In Nederland?
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_119736815
ja! Ik ben ook benieuwd.
  vrijdag 30 november 2012 @ 12:30:55 #183
388750 Hitch_Slap
Thank God for Darwin
pi_119777460
quote:
0s.gif Op maandag 26 november 2012 22:10 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Die kist van Tolle zat toch juist vol goud?
Ik vind sowieso dat Eckhart Tolle veels te erg bezig is met hoe fantastisch het nu wel is. Alsof het iets beters is dan het nu is. Als je de kern snapt wat hij bedoelt is dat niet zo, maar er zijn veel mensen die het boek misinterpreteren. Dit merkte ik ook bij de nieuwe aarde meeting waar ik 1 keer was. Sloegen de plank volledig mis.
Klopt, maar mijn punt is wat als je deze parabel doortrekt naar de dagelijkse realiteit waarin de kist leeg is ? maw wat zeg je tegen een bedelaar die verlichting wilt bereiken ? Leef in het nu ?.Tolle geeft hier geen antwoord op "yes well these are extreme cases"...en daarmee is de kous af.

Ja die new age hippies in zijn gevolg misinterpreteren zoieso alles, los van de realiteit leven maakt je niet verlicht :P
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society
  vrijdag 30 november 2012 @ 12:42:54 #184
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_119777770
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2012 12:30 schreef Hitch_Slap het volgende:

[..]

Klopt, maar mijn punt is wat als je deze parabel doortrekt naar de dagelijkse realiteit waarin de kist leeg is ? maw wat zeg je tegen een bedelaar die verlichting wilt bereiken ? Leef in het nu ?.Tolle geeft hier geen antwoord op "yes well these are extreme cases"...en daarmee is de kous af.

De bedelaar heeft sowieso minder om zich vast aan te houden, net zoals iemand die levenslang vastzit, 23 uur per dag alleen in een kamer. Ik den dat die mensen veel dichter bij 'verlichting' staan puur omdat er maar weinig is om je aan vast te klampen.

quote:
Ja die new age hippies in zijn gevolg misinterpreteren zoieso alles, los van de realiteit leven maakt je niet verlicht :P
"Hier heeft tolle het over dat er in ons lichaam wel een x miljard cellen zijn, ik denk dat hij verwijst naar het aantal sterren in ons universum, hij bedoelt dus dat wij verbonden zijn met het heelal via onze blablachakra."

WTF :')

Toen ze mij een indigokind/sterrekind gingen noemen was ik snel weg
:')
pi_119777812
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2012 12:30 schreef Hitch_Slap het volgende:
Klopt, maar mijn punt is wat als je deze parabel doortrekt naar de dagelijkse realiteit waarin de kist leeg is ? maw wat zeg je tegen een bedelaar die verlichting wilt bereiken ? Leef in het nu ?
Vind deze hier wel goed bij aansluiten:


Vrij zijn is in die zin ophouden met iets van een volgend moment willen krijgen, geen verandering verlangen op wat voor manier dan ook, niet meer geloven in dat door ratelende persoontje in hoofd wat van alles vind en wil en eist etc. totale overgave en acceptatie :)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
  vrijdag 30 november 2012 @ 18:10:10 #186
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_119787397
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2012 12:44 schreef Canillas het volgende:

[..]

Vind deze hier wel goed bij aansluiten:


Vrij zijn is in die zin ophouden met iets van een volgend moment willen krijgen, geen verandering verlangen op wat voor manier dan ook, niet meer geloven in dat door ratelende persoontje in hoofd wat van alles vind en wil en eist etc. totale overgave en acceptatie :)
Ik heb altijd wat moeite gehad met de 'totale' overgave. Ik vind dat totale altijd een beetje een loze uitspraak, de totale overgave is wat de boeddha bereikt heeft en wat (ik neem aan de meeste) boeddhisten nastreven.
Tijdens meditatie kan zo'n toestand er zijn, maar bij de eerste gedachte daarover is het per direct verbroken en kom je (ik) weer in een toestand van denkgeweld.Ik vind het te groots klinken voor iets wat niet groots is.
:')
pi_119801484
Ik denk zo veel na dat ik niet meer kan leren / lezen. 't is een vrij uitgebreid verhaal maar ik hou het nu kort want anders leest niemand het.

Een gewoon boek of verhaaltje lezen kan ik wel, maar zodra ik ga lezen om te leren lukt het niet meer. Ik kan dan zo zitten nadenken en fantaseren (wel met betrekking op waar ik mee bezig ben, mits ik er vrijwillig (vanwege interesse) over wil leren) dat mijn ogen nog wel over de letters heen gaan, maar er komt niets meer binnen. Het is trouwens niet alleen het lezen/leren dat niet lukt, maar van idee over gaan op actie staat mijn brein ook niet toe.

Wat ik al heb geprobeerd (medicijnen).

Concerta (54mg): Omdat de psychiater aan ADD dacht, heb ik toen ik 17 was heb ik een tijdje concerta geslikt (ben 22 nu), maar ben hiermee gestopt omdat ik niet het gevoel had dat het veel deed. Maar op dat moment zat ik op de havo, waar ik ook 0 interesse had in de lesstof, dus een maand of 2 of 3 geleden weer met concerta begonnen; nogmaals geen effect.

Ritalin (20mg): Zelfde werkende stof als concerta, maar niet over een langere periode afgegeven (krachtiger dus). Dit kreeg ik om te testen of de werkende stof uberhaubt iets deed; blijkbaar niet, want de klachten bleven.

Dexamfetamine (15mg): Nogmaals een alternatief voor conerta, ook al geen effect. M'n huidige psych heeft ADD nu dus afgewezen als mogelijk oorzaak. Moet ook wel als al deze medicijnen niets deden (ook geen bijwerken ofzo; 't was alsof ik niets in nam)

En nu zit ik aan 25mg Sertraline (een week of 3 nu), dat is een antidepressivum dat veel wordt voorgeschreven bij een gemaskeerde depressie.. we zullen zien.

Iemand nog creative ideeën over wat dit kan veroorzaken? Ik wil zó graag dingen leren, en deze kennis vervolgens ook toepassen (mijn plannen/ideeën/software-projecten), maar het enige dat ik kan is nadenken nadenken nadenken, ik wordt er echt hopeloos van. Ik ben echt een beetje bang dat hier niets aan te doen is, dit is toch geen leven zo!
  zaterdag 1 december 2012 @ 01:48:16 #188
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_119804581
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2012 23:56 schreef Tacotanker het volgende:
Ik denk zo veel na dat ik niet meer kan leren / lezen. 't is een vrij uitgebreid verhaal maar ik hou het nu kort want anders leest niemand het.

Een gewoon boek of verhaaltje lezen kan ik wel, maar zodra ik ga lezen om te leren lukt het niet meer. Ik kan dan zo zitten nadenken en fantaseren (wel met betrekking op waar ik mee bezig ben, mits ik er vrijwillig (vanwege interesse) over wil leren) dat mijn ogen nog wel over de letters heen gaan, maar er komt niets meer binnen. Het is trouwens niet alleen het lezen/leren dat niet lukt, maar van idee over gaan op actie staat mijn brein ook niet toe.

Is het doemdenken? Word je er depressief van?
Klinkt inderdaad heel erg als ADD, maar sommige mensen zijn gewoon niet in een psychiatrisch hokje te steken. De psychiatrie/psychologie is lang niet zo geavanceerd als je zou denken

[ Bericht 8% gewijzigd door sinterklaaskapoentje op 01-12-2012 01:54:57 ]
:')
pi_119804770
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2012 01:48 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Is het doemdenken? Word je er depressief van?
Klinkt inderdaad heel erg als ADD, maar sommige mensen zijn gewoon niet in een psychiatrisch hokje te steken. De psychiatrie/psychologie is lang niet zo geavanceerd als je zou denken
Doemdenken doe ik ook ja, maar dat is niet waar ik het over had. Al staan de 2 misschien met elkaar in verband.. dat weet ik niet. Als iemand in 't gezin bvb naar buiten gaat komt de gedachte dat ik ze nooit meer terug zie meteen in me op. En als ik een super lief kindje zie ofzo dan wordt ik er eerst even vrolijk van en daarna zie ik meteen voor me dat hij/zij wordt aangereden door een bus oid. Beetje kort door de bocht misschien die voorbeelden maar ik ga er van uit dat je dat met doemdenken bedoelde... maar dat staat dus denk ik wel los van het feit dat ik niet kan leren / mijn ideeën / projecten niet om kan zetten in acties/ uit kan voeren, omdat ik mijn denken niet stil kan zetten / af kan remmen.

Op die momenten denk ik namelijk helemaal niet aan negatieve dingen, maar mijn brein denkt bvb te ver door over de lesstof, of ik ga een software project (ik heb mezelf langzaam maar zeker leren programmeren over de jaren heen) helemaal uitwerken in mijn hoofd, ook al weet ik verdomd goed wanneer het tijd is om tot actie over te gaan. Maar dat kan ik dan dus gewoon niet omdat mijn brein erover *moet* door denken... ik kan 't niet uitzetten!

Dat onze kennis over psychologie beperkt is geen nieuws voor me, we hebben nog een erg lange weg te gaan. Homosexualiteit was 30 jaar geleden ofzo nog een psychische ziekte dus dat zegt genoeg ;)
pi_119805946
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2012 18:10 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:
Ik heb altijd wat moeite gehad met de 'totale' overgave. Ik vind dat totale altijd een beetje een loze uitspraak, de totale overgave is wat de boeddha bereikt heeft en wat (ik neem aan de meeste) boeddhisten nastreven.
Tijdens meditatie kan zo'n toestand er zijn, maar bij de eerste gedachte daarover is het per direct verbroken en kom je (ik) weer in een toestand van denkgeweld. Ik vind het te groots klinken voor iets wat niet groots is.
Wat je nu beschrijft, het terecht komt in een toestand van het denk geweld, dat heeft toch niets te maken met de totale overgave? Dit klinkt eerder als het tegenovergestelde daarvan :)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_119805954
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 november 2012 23:56 schreef Tacotanker het volgende:
Ik denk zo veel na dat ik niet meer kan leren / lezen. 't is een vrij uitgebreid verhaal maar ik hou het nu kort want anders leest niemand het.

Een gewoon boek of verhaaltje lezen kan ik wel, maar zodra ik ga lezen om te leren lukt het niet meer. Ik kan dan zo zitten nadenken en fantaseren (wel met betrekking op waar ik mee bezig ben, mits ik er vrijwillig (vanwege interesse) over wil leren) dat mijn ogen nog wel over de letters heen gaan, maar er komt niets meer binnen. Het is trouwens niet alleen het lezen/leren dat niet lukt, maar van idee over gaan op actie staat mijn brein ook niet toe.
Is er iets in de situatie waardoor het denken op hol slaat? Iets wat het voor jou betekent dat je aan het leren bent als het ware, wat dat zou kunnen betekenen en/of gevolgen kunnen hebben dat je dat aan het doen bent waardoor het denken op komt als een ''dit kun je beter maar niet doen''.

Het klinkt een beetje alsof je denken hier wil voorkomen dat je iets gaat leren, of mogelijk dat je iets gaat presteren of iets doen wat verandering zou kunnen betekenen in je situatie zou kunnen beteken, is er iets van een angst wat het denken aanvuurt wat dat betreft?
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_119810427
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 december 2012 07:44 schreef Canillas het volgende:

[..]

Is er iets in de situatie waardoor het denken op hol slaat? Iets wat het voor jou betekent dat je aan het leren bent als het ware, wat dat zou kunnen betekenen en/of gevolgen kunnen hebben dat je dat aan het doen bent waardoor het denken op komt als een ''dit kun je beter maar niet doen''.

Het klinkt een beetje alsof je denken hier wil voorkomen dat je iets gaat leren, of mogelijk dat je iets gaat presteren of iets doen wat verandering zou kunnen betekenen in je situatie zou kunnen beteken, is er iets van een angst wat het denken aanvuurt wat dat betreft?
Zo voelt het eigenlijk niet. Het kan volgens mij 2 redenen hebben dat het gebeurt; óf ik heb er niet zo'n zin in (leren voor langetermijnsresultaat) en ik ga over iets anders zitten fantaseren, óf ik heb er juist zo veel zin in dat ik het geduld niet op kan brengen er rustig over te lezen.

Ik noemde net bvb programmeren, een tijdje terug wilde ik leren hoe je 3D objecten kan programmeren (wat oa in spelletjes gebeurt) en hier komt flink wat wiskunde bij kijken. Dus ik zocht een artikel op over een specifiek onderdeel van die wiskunde waar ik veel aan zou hebben, maar dan gaat mijn brein er na de intro-alinea al meteen met eigen bedenkingen / verwachtingen etc. vandoor. Dan ga ik me dus meteen zitten voorstellen hoe ik die kennis kan toe gaan passen op waar ik mee bezig ben, terwijl mijn bedenkingen / verwachtingen over wat ik net heb gelezen misschien wel helemaal niet kloppen. Daarvoor zou ik verder moeten lezen... maar dan ga ik dus zo zitten fantaseren (want dat is 't eigenlijk) dat ik niet meer kán lezen.

Op dat soort momenten ben ik dus eigenlijk erg gemotiveerd / productief, maar zonder de juiste kennis, die ik dus niet op kan doen, gebeurt er nog niet veel (ga dingen verkeerd doen / veel tijd besteden aan iets dat eigenlijk erg simpel is met de juiste kennis). En ook komt er bij programmeren erg veel plannen kijken (als je het goed wilt doen) en ook daar heb ik dan dus geen geduld voor. Ik kan onderdelen van een programma dus niet rustig een voor een bedenken, op papier zetten, en dan uit werken. In plaats daarvan loopt alles in mijn hoofd door elkaar en hoewel ik zelfs daarvan nog een constructief geheel van zou kunnen maken; ik kan niet tot actie overgaan. Ik *moet en zal* er over nadenken, nadenken en nog meer nadenken.

En zelfs als ik dan alles bedacht heb, misschien wel 10x herhaald in mijn hoofd, dan nog kan ik gewoon niet gaan zitten om alles uit te werken.. ik kán mijn kop niet uitzetten en daarom gebeurt er niks. Ik wordt er echt gek van, dit geeft mijn toekomst wel een erg bleek uitzicht... maar goed, ik heb dus eerder het idee dat het mijn fantasie is die op hol slaat dan gedachten over mezelf die me in de weg staan.

Sorry voor de lap tekst, dit is erg lastig uit te leggen.
pi_119815453
Wat helpt minder in gedachten verdwaald te raken is altijd op z'n minst een beetje aandacht op je innerlijk energie lichaam te houden, dus echt je lichaam bewonen, wanneer je volledig in je lichaam aanwezig bent is het haast niet mogelijk om uit het Nu te raken. Daarnaast geeft het het gevoel van met je hele wezen aandacht besteden aan dat wat er op het moment is, best fijn :)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_119871600
Canillas, wat gebruik je toch altijd veel woorden en lange zinnen...

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
;)
pi_119881753
Haha :D Zou fijn als het voor iedereen zo makkelijk werkte.
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_119882927
quote:
0s.gif Op maandag 3 december 2012 15:30 schreef Canillas het volgende:
Haha :D Zou fijn als het voor iedereen zo makkelijk werkte.
De grap is dat het voor iedereen wél zo makkelijk werkt, maar dat men daar geen genoegen mee neemt.
pi_119883715
quote:
12s.gif Op maandag 3 december 2012 16:02 schreef Gray het volgende:
De grap is dat het voor iedereen wél zo makkelijk werkt, maar dat men daar geen genoegen mee neemt.
Denk dat het meer een kwestie is van als iemand zich dat volledig zou realiseren diegene dus niet meer het denken had om in te vluchten en alle onderdrukte gevoelens waar het dwangmatige denken 'normaal" overheen zit naar boven zouden komen, dat is voor veel mensen (te) beangstigend.

De meeste mensen leven het leven als iets waar ze zich uit moeten denken, vandaar al die volle hoofden maar het heeft wel degelijk een functie, het is er alleen 1 die vreselijk uit de hand loopt als de achterliggende zaken niet op een gezonde manier naar boven worden gehaald en verwerkt/geheeld.

Iedereen zou er genoegen meenemen als het een optie was waar een voordeel is in zat, en veel mensen leven liever in ontkenning dan de dingen waarvoor/waardoor ze de psychische mechanismes in geschoten zijn onder ogen te komen. Dat is klote, maar wel begrijpelijk, vooral wanneer het de 'norm'. Het dwangmatig denken is een afweer, verzet tegen het ervaren van jezelf, en dat is ego ook eigenlijk ''ik wil mezelf niet zijn/ervaren want ik zit met ... dus bedenk ik een andere versie van mezelf en word ik die''.
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_119898657
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2012 02:13 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Waar ga je dat doen? In Nederland?
quote:
0s.gif Op donderdag 29 november 2012 04:55 schreef YogaLove het volgende:
ja! Ik ben ook benieuwd.
Ik heb met meerdere kloosters contact gehad, uiteindelijk is het Engeland geworden. In Nederland zijn 1 of 2 Boeddhistische kloosters maar die trekken mij persoonlijk wat minder aan.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_119899793
quote:
7s.gif Op maandag 3 december 2012 21:54 schreef rijsttafel het volgende:

[..]

[..]

Ik heb met meerdere kloosters contact gehad, uiteindelijk is het Engeland geworden. In Nederland zijn 1 of 2 Boeddhistische kloosters maar die trekken mij persoonlijk wat minder aan.
Heb je foto's of iets dergelijks van dat klooster?
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_119900654
quote:
0s.gif Op maandag 3 december 2012 22:14 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Heb je foto's of iets dergelijks van dat klooster?
http://forestsangha.org/photos/

Hier een hele rits van dergelijke kloosters. Zelf ga ik naar Aruna Ratanagiri.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_119901693
quote:
7s.gif Op maandag 3 december 2012 22:31 schreef rijsttafel het volgende:

[..]

http://forestsangha.org/photos/

Hier een hele rits van dergelijke kloosters. Zelf ga ik naar Aruna Ratanagiri.
Ziet er mooi uit. Krijg ook gelijk zin om erheen te gaan en even lekker de rust op te zoeken :)
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_119947776
quote die mij de laatste tijd erg goed helpt - het werkt super :Y
^O^
quote:
Please examine where your attention is at this moment. You are listening to me, or you are reading these words in a book. That is the focus of your attention. You are also peripherally aware of your surroundings, other people, and so on. Furthermore, there may be some mind activity around what you are hearing or reading, some mental commentary. Yet there is no need for any of this to absorb all your attention. See if you can be in touch with your inner body at the same time. Keep some of your attention within. Don' t let it all flow out. Feel your whole body from within, as a single field of energy. It is almost as if you were listening or reading with your whole body. Let this be your practice in the days and weeks to come.
Do not give all your attention away to the mind and the external world. By all means focus on what you are doing, but feel the inner body at the same time whenever possible. Stay rooted within. Then observe how this changes your state of consciousness and the quality of what you are doing.
Whenever you are waiting, wherever it may be, use that time to feel the inner body. In this way, traffic jams and line-ups become very enjoyable. Instead of mentally projecting yourself away from the Now, go more deeply into the Now by going more deeply into the body.
The art of inner-body awareness will develop into a completely new way of living, a state of permanent connectedness with Being, and will add a depth to your life that you have never known before.
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_119983105
Ik houd mij hier ook al een tijdje mee bezig en heb de technieken van Tolle proberen toe te passen, maar ik merk dat ik telkens terugval in het oude bekende patroon. Meestal krijg ik om de paar weken een keer een 'helder' moment, zoals nu, maar vaak is die van korte duur en leef ik vervolgens weer in mijn gedachten.

Ik kan soms uren verspillen aan het nadenken over mijn toekomst – over welke doelen ik wil bereiken als het gaat om mijn studie en carrière en wat mijn plek in deze wereld is. Ik ben me er echter van bewust dat ik mezelf op deze manier alleen maar kan gaan teleurstellen. Het werkt ook nog eens erg verlammend, omdat ik me hierdoor alleen nog maar op het grotere geheel richt en nauwelijks toekom aan de kleinere dingen die het geheel juist mogelijk maken.

Ik voel me een slaaf van mijn eigen gedachten, en ik weet dat het losmaken van het ego uitkomst kan bieden, maar ik heb soms het gevoel dat daar geen plek voor is in deze vluchtige maatschappij, die draait op de preoccupatie met dingen die er niet toe doen. Het besef dat alles wat ik bezit en bereik nooit iets te maken zal hebben met wie ik ben zorgt bij mij voor een grote leegte. Ik raak er vertwijfeld door en het maakt me moedeloos.

Hoe denken jullie hierover?
pi_120000563
quote:
0s.gif Op donderdag 6 december 2012 01:21 schreef Kurzweil het volgende:
Ik houd mij hier ook al een tijdje mee bezig en heb de technieken van Tolle proberen toe te passen, maar ik merk dat ik telkens terugval in het oude bekende patroon. Meestal krijg ik om de paar weken een keer een 'helder' moment, zoals nu, maar vaak is die van korte duur en leef ik vervolgens weer in mijn gedachten.

Ik kan soms uren verspillen aan het nadenken over mijn toekomst – over welke doelen ik wil bereiken als het gaat om mijn studie en carrière en wat mijn plek in deze wereld is. Ik ben me er echter van bewust dat ik mezelf op deze manier alleen maar kan gaan teleurstellen. Het werkt ook nog eens erg verlammend, omdat ik me hierdoor alleen nog maar op het grotere geheel richt en nauwelijks toekom aan de kleinere dingen die het geheel juist mogelijk maken.

Ik voel me een slaaf van mijn eigen gedachten, en ik weet dat het losmaken van het ego uitkomst kan bieden, maar ik heb soms het gevoel dat daar geen plek voor is in deze vluchtige maatschappij, die draait op de preoccupatie met dingen die er niet toe doen. Het besef dat alles wat ik bezit en bereik nooit iets te maken zal hebben met wie ik ben zorgt bij mij voor een grote leegte. Ik raak er vertwijfeld door en het maakt me moedeloos.

Hoe denken jullie hierover?
Pas wanneer je je er van bewust bent/wordt kan je er iets mee doen. Als je merkt dat je een tijd lang in gedachten zat, je dus bewust word dat je onbewust was, kan je dat opmerken en zeggen ''Hey kijk eens, daar ging ik weer'' en je weer bewust op het Nu richten. Het opmerken zonder oordeel of mening, anders maak je daar weer een verhaal van in je hoofd van en ga je weer onbewust ;)

Wat kan je eraan doen? Niks, je was onbewust en je kan niet terug in de tijd :P Wat je wel kan doen is het begrijpen (het geeft aan hoe bewust/onbewust je bent) en weer verder gaan met het beoefenen. Hoe meer je beoefent hoe meer het de norm wordt, hoe langer je in gedachten bezig bent met dat je onbewust was des te minder beoefen je bewust zijn :)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_120002626
quote:
0s.gif Op woensdag 5 december 2012 10:13 schreef Boswachtertje het volgende:
quote die mij de laatste tijd erg goed helpt - het werkt super :Y
^O^

[..]

Dat spreekt mij ook wel aan. Zit ook veel te veel alleen maar in mijn hoofd.
Ja, die met de ballen in de bek.
pi_120004583
quote:
0s.gif Op donderdag 6 december 2012 01:21 schreef Kurzweil het volgende:
Ik houd mij hier ook al een tijdje mee bezig en heb de technieken van Tolle proberen toe te passen, maar ik merk dat ik telkens terugval in het oude bekende patroon. Meestal krijg ik om de paar weken een keer een 'helder' moment, zoals nu, maar vaak is die van korte duur en leef ik vervolgens weer in mijn gedachten.

Ik kan soms uren verspillen aan het nadenken over mijn toekomst – over welke doelen ik wil bereiken als het gaat om mijn studie en carrière en wat mijn plek in deze wereld is. Ik ben me er echter van bewust dat ik mezelf op deze manier alleen maar kan gaan teleurstellen. Het werkt ook nog eens erg verlammend, omdat ik me hierdoor alleen nog maar op het grotere geheel richt en nauwelijks toekom aan de kleinere dingen die het geheel juist mogelijk maken.

Ik voel me een slaaf van mijn eigen gedachten, en ik weet dat het losmaken van het ego uitkomst kan bieden, maar ik heb soms het gevoel dat daar geen plek voor is in deze vluchtige maatschappij, die draait op de preoccupatie met dingen die er niet toe doen. Het besef dat alles wat ik bezit en bereik nooit iets te maken zal hebben met wie ik ben zorgt bij mij voor een grote leegte. Ik raak er vertwijfeld door en het maakt me moedeloos.

Hoe denken jullie hierover?
Ik herken me hier grotendeels in. Met name de eerste twee alinea's had ik ook kunnen schrijven. Sinds kort verplicht ik mezelf wel om per dag een kwartier te gaan zitten zonder tv ed aan en dan zoveel mogelijk mn gedachten stil te leggen. Ik merk dat dat een zeer positieve invloed heeft :)

Ook het gevoel van leegte wat je beschrijft in de laatste alinea, dat herken ik ook wel alleen ik heb mn leven nu zo ingevuld dat die leegte alleen om de hoek komt kijken als ik kijk naar de huidige maatschappij. Als ik kijk naar mn eigen leven, dan ervaar ik vrijwel geen leegte. Dat komt omdat ik wil leren leren leren over van alles en nog wat. Ik kijk veel docu's en lezingen over wetenschap, technologie, filosofie, psychologie enz. Dat is iets dat mijn leven heel veel zin geeft en ik merk ook dat mijn gevoelens en ideeen steeds dieper en rijker worden.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_120015473
Waarom bang zijn voor die leegte mensen? Doe er zelf ook aan mee trouwens ;)

Maar wat mij dus laatst opviel toen ik niet anders kon dan die leegte accepteren, er zo veel achter ligt dat onbeschrijflijk is. De leegte is stiekem rustgevend en hoopvol. Misschien wel het enige dat ooit echt rust en vrede kan brengen..

Wat dat betreft vind ik je onderschrift ijzersterk P_o_p:
quote:
"Whatever your main struggle is, it is insignificant in the face of your death; it is petty and unimportant and has no meaning at all. It is a tale told by an idiot, full of sound and fury, signifying nothing."
Immers, op het moment dat je je beseft dat je dood gaat en alles en iedereen om je heen ook.. dan besef je pas hoe futiel en zinloos sommige dingen zijn en dan kun je ook beter begrijpen waarom het juist vaak de kleine dingen zijn die ons het meest bijblijven..
leestip als dit je aanspreekt: 'Het Tibetaanse boek van leven en sterven' van Sogyal Rinpoche!
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_120020763
Ik merk dat er dingen bij me aan het veranderen zijn.
Ik heb zoveel 'spullen' niet meer nodig, de nieuwste mode niet meer nodig, een fulltime salaris niet nodig, etc. Ik red het
nu met een minimaal inkomen, ben mn rommel aant verkopen of weggeven, en dat geeft me een enorme opluchting en rust.

Ik vind ook dat leegte juist te maken heeft met oppervlakkigheid en hechten aan materialisme.
Wanneer je echt naar binnen gaat, en onderzoekt waar je onrust/pijn/interesses/kwaliteiten etc liggen, is er zoveel te ontdekken.
En dat geeft me ook weer rust, omdat mijn energie bij mezelf blijft en niet naar anderen verloren gaat. :)
pi_120021221
quote:
0s.gif Op donderdag 6 december 2012 16:43 schreef Canillas het volgende:

[..]

Als je merkt dat je een tijd lang in gedachten zat, je dus bewust word dat je onbewust was, kan je dat opmerken en zeggen ''Hey kijk eens, daar ging ik weer'' en je weer bewust op het Nu richten.
Klopt. Er kunnen soms echter weken overheen gaan zonder dat ik erbij stil sta. Het helpt mij erg veel om het van me af te schrijven. Zo orden ik mijn gedachten en word ik me bewust van het Nu. Het geeft ontzettend veel rust, maar ik besef me wel dat ik wat pro-actiever zal moeten zijn om het vast te houden.

quote:
0s.gif Op donderdag 6 december 2012 18:21 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Ook het gevoel van leegte wat je beschrijft in de laatste alinea, dat herken ik ook wel alleen ik heb mn leven nu zo ingevuld dat die leegte alleen om de hoek komt kijken als ik kijk naar de huidige maatschappij. Als ik kijk naar mn eigen leven, dan ervaar ik vrijwel geen leegte. Dat komt omdat ik wil leren leren leren over van alles en nog wat. Ik kijk veel docu's en lezingen over wetenschap, technologie, filosofie, psychologie enz. Dat is iets dat mijn leven heel veel zin geeft en ik merk ook dat mijn gevoelens en ideeen steeds dieper en rijker worden.
Dit kan ik helemaal beamen. Het probleem bij mij is echter dat ik mijn gemoedstoestand vaak te veel laat beïnvloeden door de onvolmaaktheden in de wereld om mij heen. Het leidt tot moedeloosheid en vervreemding van mezelf en daarmee van het zijn. Deze quote van Kelsang Gyato slaat de spijker op de kop:
quote:
If we wish to protect ourself from suffering we can either try to change the whole world to make it conform to our wishes, or we can change our mind. Until now we have been trying to change the world, but this clearly has not worked. Now we need to change our mind.
Wat een verrijking :)
pi_120181997
quote:
0s.gif Op donderdag 6 december 2012 18:21 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Sinds kort verplicht ik mezelf wel om per dag een kwartier te gaan zitten zonder tv ed aan en dan zoveel mogelijk mn gedachten stil te leggen. Ik merk dat dat een zeer positieve invloed heeft :)
Probeer eens twee weken lang helemaal geen televisie; het zal je verbazen wat voor een invloed dat kijkkastje heeft op je denken, doen en laten. ;)

Ik heb het ding sindsdien nooit meer aangezet en dat is nu zo'n 3 jaar geleden. :)

Tip voor mensen die moeite hebben met mindful blijven: gebruik een mala, of een object dat dezelfde functie uitoefent, namelijk constant in de weg zitten. Laat het je constant herinneren aan je streven naar mindfulness, zodat je elke keer opnieuw focus krijgt. Een mala draag je los om de arm, de niet-dominante arm. Behalve natuurlijk wanneer je iets moet doen en het écht niet mogelijk is dat ding om je arm te hebben. Draag het bijvoorbeeld zo:


Kralenkettingen zie je terug in veel religies, zoals de rozenkrans bij het katholieke geloof en de mishaba bij de islam. Ze worden gebruikt bij het bidden, waarbij de kralen en hun aantal een symbolische betekenis hebben.
Je kan het echter ook als telmiddel gebruiken bij meditatie, zoals men doet in het zenboeddhisme.

Indien je het gebruiken gaat als trigger voor mindfulness, vergeet dan niet dat het idee is dat je op den duur zonder kan. ;) :P
  woensdag 12 december 2012 @ 15:49:33 #211
388750 Hitch_Slap
Thank God for Darwin
pi_120231771
quote:
7s.gif Op dinsdag 11 december 2012 10:28 schreef Gray het volgende:

[..]

Probeer eens twee weken lang helemaal geen televisie; het zal je verbazen wat voor een invloed dat kijkkastje heeft op je denken, doen en laten. ;)
Probeer eens twee weken lang helemaal geen internet, het zal je verbazen wat voor een invloed het ontkoppelen van The Matrix heeft op je denken, doen en laten :P Ja ik heb het geprobeerd, op vakantie dan, 3 boeken van kaft tot kaft uitgelezen heerlijk, de thuisbasis dacht dat ik ontvoerd was omdat ik niet terugmailde. TV kijk ik ook al lang niet meer (uitzondering voor QI) en toch heb ik veel meer concentratie problemen en zijn slaapproblemen eerder normaal dan een punt van zorg, ons brein lijkt verslaafd aan de stortvloed van informatie
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society
  woensdag 12 december 2012 @ 16:22:00 #212
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_120233335

Dit verhaal van patrick kicken is precies die van mij. Eerst van alles van levens'verbetering' checken, daarna Eckhart Tolle "My first Sony :P". Later Paul Smit ontdekt en ontmoet. :D
Alleen ben ik geen BN'er, leuk om te horen dat hij als BN'er wel degelijk sterallures kreeg :)
:')
pi_120252900
quote:
0s.gif Op woensdag 12 december 2012 16:22 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

Alleen ben ik geen BN'er, leuk om te horen dat hij als BN'er wel degelijk sterallures kreeg :)
Oh? Of bent u dan een spanjaard Sinterklaas? Ik dacht dat u alleen in Spanje woonde voor het lekkere weer.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_120268991
quote:
0s.gif Op woensdag 12 december 2012 23:45 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Oh? Of bent u dan een spanjaard Sinterklaas? Ik dacht dat u alleen in Spanje woonde voor het lekkere weer.
Hij is het kapoentje, dat vliegt hier gewoon rond.
Lambo of Rekt
pi_120269294
quote:
0s.gif Op donderdag 6 december 2012 18:21 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Ik herken me hier grotendeels in. Met name de eerste twee alinea's had ik ook kunnen schrijven. Sinds kort verplicht ik mezelf wel om per dag een kwartier te gaan zitten zonder tv ed aan en dan zoveel mogelijk mn gedachten stil te leggen. Ik merk dat dat een zeer positieve invloed heeft :)
Dat is toch gewoon meditatie?
Lambo of Rekt
  donderdag 13 december 2012 @ 15:40:04 #216
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_120270355
quote:
3s.gif Op donderdag 13 december 2012 15:11 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Dat is toch gewoon meditatie?
Hangt ook een beetje van interpretatie af :P
:')
  donderdag 13 december 2012 @ 15:54:48 #217
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_120270879
quote:
0s.gif Op donderdag 6 december 2012 01:21 schreef Kurzweil het volgende:

Ik voel me een slaaf van mijn eigen gedachten, en ik weet dat het losmaken van het ego uitkomst kan bieden, maar ik heb soms het gevoel dat daar geen plek voor is in deze vluchtige maatschappij, die draait op de preoccupatie met dingen die er niet toe doen. Het besef dat alles wat ik bezit en bereik nooit iets te maken zal hebben met wie ik ben zorgt bij mij voor een grote leegte. Ik raak er vertwijfeld door en het maakt me moedeloos.

Hoe denken jullie hierover?
Dat moedeloze is een struggling van het ego, 'dit kan het niet zijn, dan is er niks meer, het moet wel iets anders zijn' etc. Het kan zelfs lijken of je dood gaat, maar dat doodgaan is niks anders dan het verdwijnen van het ego.
:')
pi_120273748
quote:
3s.gif Op donderdag 13 december 2012 15:11 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Dat is toch gewoon meditatie?
Voor de een wel en de ander niet denk ik :)
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_120273770
quote:
0s.gif Op donderdag 13 december 2012 15:40 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Hangt ook een beetje van interpretatie af :P
Ja voor mn gevoel is het geen meditatie maar aan de andere kant is het dat toch weer wel :)
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_120274465
quote:
0s.gif Op donderdag 13 december 2012 15:54 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Dat moedeloze is een struggling van het ego, 'dit kan het niet zijn, dan is er niks meer, het moet wel iets anders zijn' etc. Het kan zelfs lijken of je dood gaat, maar dat doodgaan is niks anders dan het verdwijnen van het ego.
Daar ben ik inmiddels ook achter, alleen verbaas ik me hoe het ego je soms in zijn greep kan houden en hoe plotseling je er ook weer van af kunt zijn. Meestal dient dat moment zich echter pas aan wanneer ik diep in mijn gedachten verzonken ben en het écht even niet meer weet, en dat herhaalt zich om de zoveel weken. Ik zal er dus echt nog wat actiever mee bezig moeten zijn, maar het probleem is dat ik het vaak niet eens in de gaten heb.
  donderdag 13 december 2012 @ 23:36:10 #221
350332 Pope-of-Dope
Lead. Inspire. Change.
pi_120289734
Zo, boek besteld in het engels, ben benieuwd.
''Even if he fails again and again to accomplish his purpose (as he necessarily must until weakness is overcome), the strength of character gained will be the measure of his true succes''
pi_120297612
Hebben jullie ook wel eens dat het "vermoeiend" lijkt om in het nu te blijven? Dus echt dat je er moe van wordt om je erop te concentreren omdat je de "gedachte wereld" gewend bent en dat dus een "makkelijkere" weg is om in te slaan (Terug naar het denken, ipv het NU).
Lambo of Rekt
  vrijdag 14 december 2012 @ 12:05:30 #223
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_120299172
quote:
0s.gif Op donderdag 13 december 2012 17:36 schreef Kurzweil het volgende:

[..]

Daar ben ik inmiddels ook achter, alleen verbaas ik me hoe het ego je soms in zijn greep kan houden en hoe plotseling je er ook weer van af kunt zijn.
Je kan niet van je ego af zijn, het is onlosmakelijk verbonden met het nu/bewustzijn. Als er een manier was om van je ego 'af te komen', dan zou iedereen die toch gebruiken? Er zijn zóveel manieren daaruit blijkt toch dat er geen een écht werkt?
quote:
Meestal dient dat moment zich echter pas aan wanneer ik diep in mijn gedachten verzonken ben en het écht even niet meer weet, en dat herhaalt zich om de zoveel weken. Ik zal er dus echt nog wat actiever mee bezig moeten zijn, maar het probleem is dat ik het vaak niet eens in de gaten heb.
Dat heeft iedereen, wat je nu doet is jezelf de schuld geven (je had immers actiever me bezig moeten zijn, anders 'lukt' het niet). Meer doen werkt meestal averechts.
quote:
3s.gif Op vrijdag 14 december 2012 11:10 schreef EggsTC het volgende:
Hebben jullie ook wel eens dat het "vermoeiend" lijkt om in het nu te blijven? Dus echt dat je er moe van wordt om je erop te concentreren omdat je de "gedachte wereld" gewend bent en dat dus een "makkelijkere" weg is om in te slaan (Terug naar het denken, ipv het NU).
Het is vermoeiend als er enige moeite en concentratie bij komt kijken om niet in denken terug te vallen. Echter is deze moeite ook weer een tactiek van het ego om iets te bereiken (stilte/verlichting/in het nu zijn en blijven). Uit mijn eigen ervaring weet ik dat in het nu willen blijven echt een killer is. Het werkt wel even, maar het blijft aanpoten en werken. Waarom zou je werken voor iets wat niks aan te veranderen is?
:')
pi_120299320
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 12:05 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:
Het is vermoeiend als er enige moeite en concentratie bij komt kijken om niet in denken terug te vallen. Echter is deze moeite ook weer een tactiek van het ego om iets te bereiken (stilte/verlichting/in het nu zijn en blijven). Uit mijn eigen ervaring weet ik dat in het nu willen blijven echt een killer is. Het werkt wel even, maar het blijft aanpoten en werken. Waarom zou je werken voor iets wat niks aan te veranderen is?
Wellicht is het wel te veranderen maar zit het er zó ingebakken dat hier gewoon een lange tijd overheen gaat?
Lambo of Rekt
  vrijdag 14 december 2012 @ 12:21:18 #225
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_120299671
quote:
3s.gif Op vrijdag 14 december 2012 12:10 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Wellicht is het wel te veranderen maar zit het er zó ingebakken dat hier gewoon een lange tijd overheen gaat?
Er gaat zeker een lange tijd overheen. Veel 'teachers' hebben het over vele jaren, maar benoemen dit liever niet omdat dit uitnodigt tot toekomstdenken. Wat is het precies dat je veranderd?
:')
pi_120299808
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 12:21 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Er gaat zeker een lange tijd overheen. Veel 'teachers' hebben het over vele jaren, maar benoemen dit liever niet omdat dit uitnodigt tot toekomstdenken. Wat is het precies dat je veranderd?
Hoe je tegen de wereld aan kijkt? Je bewustzijn zelf? I dunno
Lambo of Rekt
  vrijdag 14 december 2012 @ 12:27:35 #227
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_120299864
quote:
3s.gif Op vrijdag 14 december 2012 12:25 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Hoe je tegen de wereld aan kijkt? Je bewustzijn zelf? I dunno
Je bewustzijn veranderd niet want dat is onveranderlijk :P
Hoe je tegen de wereld aan kijkt heeft met de persoon/ego te maken.

Het is zooo paradoxaal allemaal :P Ik snap heus wel waar je naar toe wilt, maar het is gewoon niet van punt a naar punt b gaan, dat is gewoon niet te begrijpen whatsoever
:')
pi_120299953
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 12:27 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Je bewustzijn veranderd niet want dat is onveranderlijk :P
Hoe je tegen de wereld aan kijkt heeft met de persoon/ego te maken.

Het is zooo paradoxaal allemaal :P Ik snap heus wel waar je naar toe wilt, maar het is gewoon niet van punt a naar punt b gaan, dat is gewoon niet te begrijpen whatsoever
Is dat onveranderlijk ja?
Lambo of Rekt
  vrijdag 14 december 2012 @ 12:35:39 #229
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_120300066
quote:
7s.gif Op vrijdag 14 december 2012 12:30 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Is dat onveranderlijk ja?
Het filmdoek waarop de film wordt afgespeelt is altijd hetzelfde en onveranderlijk :P
Er is een ruimte waar de gedachten en gevoelens opkomen. Bewustzijn is wel veranderlijk als in meer verzonken/geidentificeert worden met gedachten en emoties, of simpelweg slapen of onder invloe zijn van drank/drugs. Dus in die zin heb je gelijk.

De achtergrond waar dit zich allemaal afspeelt is onveranderlijk.
:')
pi_120300602
quote:
3s.gif Op vrijdag 14 december 2012 11:10 schreef EggsTC het volgende:
Hebben jullie ook wel eens dat het "vermoeiend" lijkt om in het nu te blijven? Dus echt dat je er moe van wordt om je erop te concentreren omdat je de "gedachte wereld" gewend bent en dat dus een "makkelijkere" weg is om in te slaan (Terug naar het denken, ipv het NU).
Mijn ervaring is dat juist denken vermoeiend lijkt (denken is altijd verleden of toekomst). In het nu geraken voelt voor mij alsof ik een rugzak af mag doen die ik de hele dag gedragen heb.

quote:
3s.gif Op vrijdag 14 december 2012 12:10 schreef EggsTC het volgende:

[..]

Wellicht is het wel te veranderen maar zit het er zó ingebakken dat hier gewoon een lange tijd overheen gaat?
Dat speelt zeker een factor. :Y Zelf oefen ik hier ook nog op.

quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 12:35 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Het filmdoek waarop de film wordt afgespeelt is altijd hetzelfde en onveranderlijk :P
Er is een ruimte waar de gedachten en gevoelens opkomen. Bewustzijn is wel veranderlijk als in meer verzonken/geidentificeert worden met gedachten en emoties, of simpelweg slapen of onder invloe zijn van drank/drugs. Dus in die zin heb je gelijk.

De achtergrond waar dit zich allemaal afspeelt is onveranderlijk.
Het enige wat onveranderlijk is, is verandering zelf. ;)
  vrijdag 14 december 2012 @ 13:08:31 #231
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_120300904
quote:
7s.gif Op vrijdag 14 december 2012 12:55 schreef Gray het volgende:

[..]

Het enige wat onveranderlijk is, is verandering zelf. ;)
Licht toe :)
:')
pi_120301160
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 13:08 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Licht toe :)
Alles vergaat, niets blijft zoals het is. Dat heet verandering en dat is iets dat blijvend is.

De boeddhisten baseerden oa hierop het idee van Samsara; de dualistische realiteit waarin we leven waar verandering constant aanwezig is. Alles is een potentieel, in een constante staat van flux.Verandering in boeddhisme is een van de 3 pijlers van het bestaan (de anderen zijn 'lijden' en 'niet-zelf').

In de wetenschap lijkt het concept van entropie er veel op; een maat voor wanorde of ontaarding in een systeem. Alles is een potentieel, in een constante staat van flux (als in flux is constant aanwezig, de flux zelf is niet constant).
pi_120308235
quote:
7s.gif Op maandag 3 december 2012 10:23 schreef Gray het volgende:
Canillas, wat gebruik je toch altijd veel woorden en lange zinnen...

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
;)
_O_
pi_120310400
quote:
3s.gif Op vrijdag 14 december 2012 11:10 schreef EggsTC het volgende:
Hebben jullie ook wel eens dat het "vermoeiend" lijkt om in het nu te blijven? Dus echt dat je er moe van wordt om je erop te concentreren omdat je de "gedachte wereld" gewend bent en dat dus een "makkelijkere" weg is om in te slaan (Terug naar het denken, ipv het NU).
Nee dat niet, maar er kan wel plotseling vermoeidheid naar boven komen. Je denken haalt je aandacht weg uit lichaam, dus ook moeheid zul je minder snel merken en zal minder snel de overhand krijgen. Daarom kunnen mensen ook urenlang wakker liggen 's nachts doordat ze blijven denken.

Als je in het Nu bent, dan kun je plotseling die moeheid voelen. Ik mediteer wel eens net voor het slapen gaan en val dan vaak bijna in slaap. Wanneer ik dan klaar ben met mediteren en wil gaan slapen dan komt de gedachtenstroom weer en kan ik zo weer een half uur wakker liggen voordat ik in slaap val :P
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_120310581
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 17:38 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Nee dat niet, maar er kan wel plotseling vermoeidheid naar boven komen. Je denken haalt je aandacht weg uit lichaam, dus ook moeheid zul je minder snel merken en zal minder snel de overhand krijgen. Daarom kunnen mensen ook urenlang wakker liggen 's nachts doordat ze blijven denken.

Als je in het Nu bent, dan kun je plotseling die moeheid voelen. Ik mediteer wel eens net voor het slapen gaan en val dan vaak bijna in slaap. Wanneer ik dan klaar ben met mediteren en wil gaan slapen dan komt de gedachtenstroom weer en kan ik zo weer een half uur wakker liggen voordat ik in slaap val :P
Mediteer je met je ogen dicht toevallig? Liggend?

Mooie quote die ik vandaag tegenkwam, van een van mijn favorieten:
quote:
“A person who thinks all the time has nothing to think about except thoughts. So he loses touch with reality, and lives in a world of illusion.”

— Alan Watts
pi_120310607
quote:
7s.gif Op vrijdag 14 december 2012 17:42 schreef Gray het volgende:

[..]

Mediteer je met je ogen dicht toevallig? Liggend?

Mooie quote die ik vandaag tegenkwam, van een van mijn favorieten:

[..]

Wel liggend, niet met mn ogen dicht.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_120310726
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 12:05 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Je kan niet van je ego af zijn, het is onlosmakelijk verbonden met het nu/bewustzijn. Als er een manier was om van je ego 'af te komen', dan zou iedereen die toch gebruiken? Er zijn zóveel manieren daaruit blijkt toch dat er geen een écht werkt?
Verkeerde woordkeuze, ik bedoelde meer de last die het met zich meebrengt die van je af valt. Zo voelt het in ieder geval bij mij.
pi_120310817
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 17:43 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Wel liggend, niet met mn ogen dicht.
Probeer het dan eens zittend. ;)

Het is een van de redenen dat meditatie van mensen vaak wordt afgebeeld in lotushouding, en dat zafu's en zabutons bestaan, namelijk het lichaam in een semi-actieve positie plaatsen waarbij je niet risico loopt om te vallen en jezelf te bezeren.


Eigenlijk heeft de lotushouding de wreef van de voet op de dij van het andere been, maar soit.



En dat met de handen is nergens voor nodig, tenzij je gelooft in mudra's (tantrische handgebaren).

[ Bericht 2% gewijzigd door Gray op 14-12-2012 17:57:56 ]
  vrijdag 14 december 2012 @ 18:41:55 #239
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_120312386
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 december 2012 17:47 schreef Kurzweil het volgende:

[..]

Verkeerde woordkeuze, ik bedoelde meer de last die het met zich meebrengt die van je af valt. Zo voelt het in ieder geval bij mij.
bij mij ook en de meesten :) maar het lastige is dat de last vroeg of laat terugkomt. Hoe dan ook.
:')
  vrijdag 14 december 2012 @ 18:45:40 #240
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_120312553
quote:
7s.gif Op vrijdag 14 december 2012 13:17 schreef Gray het volgende:

[..]

Alles vergaat, niets blijft zoals het is. Dat heet verandering en dat is iets dat blijvend is.

De boeddhisten baseerden oa hierop het idee van Samsara; de dualistische realiteit waarin we leven waar verandering constant aanwezig is. Alles is een potentieel, in een constante staat van flux.Verandering in boeddhisme is een van de 3 pijlers van het bestaan (de anderen zijn 'lijden' en 'niet-zelf').

In de wetenschap lijkt het concept van entropie er veel op; een maat voor wanorde of ontaarding in een systeem. Alles is een potentieel, in een constante staat van flux (als in flux is constant aanwezig, de flux zelf is niet constant).
De boeddhisten zijn dan ook bezig met een missie naar nirwana.. en mi is er geen missie :P
De rest snap ik niet. :P bedoel je dat alles deel uitmaakt van die ene goddelijke kracht (ben die term even kwijt) zich in allerlei vormen manifesteert?
:')
pi_120314092
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 december 2012 18:45 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

De boeddhisten zijn dan ook bezig met een missie naar nirwana.. en mi is er geen missie :P
Niet per se; het voornaamste doel in het boeddhisme is compassie. Bijvoorbeeld een bodhisattva, die zijn eigen pad naar verlichting opgeeft en zijn leven in het doel stelt van het helpen van anderen op weg naar verlichting. Het doel is anderen uit Samsara te helpen, zodat zij niet opnieuw zullen reincarneren, terwijl ze daarmee hun eigen reincarnatie niet zullen voorkomen.

Het concept van reincarnatie komt trouwens niet bij alle boeddhistische stromingen voor. Dit omdat de oorspronkelijke buddha-dharma uitgaat van het concept van geen-zelf, terwijl het hindoeisme daarbij doelt op Zelf. Het gaat over hetzelfde, namelijk puur wezen; niet gehinderd door de illusies van het bestaan.

quote:
De rest snap ik niet. :P bedoel je dat alles deel uitmaakt van die ene goddelijke kracht (ben die term even kwijt) zich in allerlei vormen manifesteert?
Volgens mij doel je op Atman, wat meer een hindoeistisch concept is, al komt het ook naar voren in bepaalde boeddhistische stromingen. Atman is het fundament waarop alle realiteit leunt, het alles en het niets ineen. In het boeddhisme noemt men dat de boeddha-natuur, ofwel verlichting. In het christendom (new Thought) noemt men dat het christenbewustzijn, en de oude Grieken, de Stoicijnen, noemden dat logos. En in de Islam noemt men dat Taqwa.

De boeddha (Gautama Buddha) probeerde mensen te leren hoe het pad te bewandelen naar verlichting, maar besefte dat ieders pad hun eigen is. Daarom gaf hij elk van zijn discipelen andere lessen mee.

Zelf maak ik onderscheid tussen een aantal vormen van verlichting, waaronder die van de ervaring zelf, evenals een semi-constante vorm daarvan. De ervaring zelf gaat voorbij het bewust ervaren; wel ervaren, maar er niet bij/over nadenken. De semi-constante vorm is eigenlijk leven zonder die ervaring, maar met de wijsheid dat die ervaring schuilt achter wat je op dat moment ervaart. Dat laatste is ook waarom je goeroe's hoort stellen dat iemand die zegt verlicht te zijn, niet verlicht is. Die semi-constante vorm is het bewustzijn in een bepaalde flux, schommelend tussen verlichting en onverlicht zijn. Berusting in die flux laat een soort vrede voortkomen, iets wat de grieken ataraxia noemden, al omschrijft ook deze term niet dat wat omschreven wordt.

Tolle omschrijft die ervaring van de Zelf (ook wel niet-Zelf genoemd) wel mooi:
quote:
What a liberation to realize that the voice in my head is not who I am. Who am I then? The one who sees that.
Eckhart Tolle
Mensen koppelen hun verwachting van verlichting vaak aan geluk, maar dat is wederom een illusie die leidt tot meer 'lijden', of dhukka. Verlichting is meer een soort van overgave. Volledige overgave aan wat is, of dat nou geluk of ongeluk is. Wel resulteert die beleving van die overgave vaak in een schaterlach, tenminste, wanneer het moment dat toelaat uiteraard. ;)

[ Bericht 2% gewijzigd door Gray op 14-12-2012 19:55:37 ]
pi_120356614
quote:
3s.gif Op vrijdag 14 december 2012 11:10 schreef EggsTC het volgende:
Hebben jullie ook wel eens dat het "vermoeiend" lijkt om in het nu te blijven? Dus echt dat je er moe van wordt om je erop te concentreren omdat je de "gedachte wereld" gewend bent en dat dus een "makkelijkere" weg is om in te slaan (Terug naar het denken, ipv het NU).
Misschien forceer je het. Als dat zo is, jezelf met wilskracht in het moment houden is inderdaad de moeilijke weg. Het nu moet juist de makkelijke weg zijn, de weg die je automatisch neemt zonder het te dwingen. Wat helpt is de nadelen van denken proberen te zien. Hoe beter je dat inziet, hoe makkelijker het is om te stoppen met denken.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_120364308
quote:
7s.gif Op vrijdag 14 december 2012 17:50 schreef Gray het volgende:

[..]

Probeer het dan eens zittend. ;)

Het is een van de redenen dat meditatie van mensen vaak wordt afgebeeld in lotushouding, en dat zafu's en zabutons bestaan, namelijk het lichaam in een semi-actieve positie plaatsen waarbij je niet risico loopt om te vallen en jezelf te bezeren.

[ afbeelding ]
Eigenlijk heeft de lotushouding de wreef van de voet op de dij van het andere been, maar soit.

[ afbeelding ]

En dat met de handen is nergens voor nodig, tenzij je gelooft in mudra's (tantrische handgebaren).
Op mn slaapkamer is t nu te koud om rechtop te zetten :P
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_120368643
quote:
0s.gif Op zondag 16 december 2012 03:37 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Op mn slaapkamer is t nu te koud om rechtop te zetten :P
Doe een dikke dikke trui aan. ;)
pi_120382113
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_120385332
quote:
Graag gedaan. :)

Het is wellicht wat religieus voor R&P, maar het is niet zo dat ik dat wil aanmoedigen. Integendeel.

Wel is het een prima inspiratiebron/naslagwerk voor methoden voor mindfulness, aangezien het in religies al duizenden jaren wordt nagestreefd, afhankelijk van de stroming. De moderne psychologie/psychiatrie komt relatief gezien pas net om de hoek kijken (al wordt het wel ondersteund door empirisch onderzoek en de wetenschappelijke methode en niet gekleurd door religieuze doctrines).

Hier nog wat tips voor meditatie volgens de zazen-methode:
http://buddhazen101.tumbl(...)res-a-few-basic-tips
:)

[ Bericht 11% gewijzigd door Gray op 16-12-2012 19:50:18 ]
pi_120390430
Wat raden jullie aan om te lezen na de werken van Tolle? Ik vind het allemaal machtig interessant, en vooral de lectures van Alan Watts zijn erg inspirerend. Hij weet met weinig woorden een hoop duidelijk te maken. Iemand met tips?
pi_120392399
quote:
0s.gif Op zondag 16 december 2012 21:03 schreef Kurzweil het volgende:
Wat raden jullie aan om te lezen na de werken van Tolle? Ik vind het allemaal machtig interessant, en vooral de lectures van Alan Watts zijn erg inspirerend. Hij weet met weinig woorden een hoop duidelijk te maken. Iemand met tips?
Watts heeft ook boeken geschreven, misschien is dat wat?
pi_120405758
quote:
0s.gif Op zondag 16 december 2012 21:03 schreef Kurzweil het volgende:
Wat raden jullie aan om te lezen na de werken van Tolle? Ik vind het allemaal machtig interessant, en vooral de lectures van Alan Watts zijn erg inspirerend. Hij weet met weinig woorden een hoop duidelijk te maken. Iemand met tips?
Adyashanti (falling into grace / emptiness dancing)
Lambo of Rekt
  maandag 17 december 2012 @ 11:09:55 #250
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_120408858
quote:
0s.gif Op zondag 16 december 2012 21:03 schreef Kurzweil het volgende:
Wat raden jullie aan om te lezen na de werken van Tolle? Ik vind het allemaal machtig interessant, en vooral de lectures van Alan Watts zijn erg inspirerend. Hij weet met weinig woorden een hoop duidelijk te maken. Iemand met tips?
Er zijn verschillende teachers, de een gaat 'verder' dan de ander. Verder gaan betekend minder verwachtingen geven en (mijns inziens) dichterbij de kern van nondualiteit komen. Op een schaal van 1 (voor een leek) tot 5 (voor iemand die goed bekend is met het gegeven nondualiteit) is het m.i. zoiets.

1 eckhart tolle
2 adyashanti
3 paul smit
4 jeff foster/leo hartong
5 tony parsons
:')
  maandag 17 december 2012 @ 12:25:15 #251
388750 Hitch_Slap
Thank God for Darwin
pi_120411340
quote:
0s.gif Op maandag 17 december 2012 11:09 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Er zijn verschillende teachers, de een gaat 'verder' dan de ander. Verder gaan betekend minder verwachtingen geven en (mijns inziens) dichterbij de kern van nondualiteit komen. Op een schaal van 1 (voor een leek) tot 5 (voor iemand die goed bekend is met het gegeven nondualiteit) is het m.i. zoiets.

1 eckhart tolle
2 adyashanti
3 paul smit
4 jeff foster/leo hartong
5 tony parsons
6 UG Krishnamurti ... ouch :P
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society
  maandag 17 december 2012 @ 12:25:42 #252
388750 Hitch_Slap
Thank God for Darwin
pi_120411359
edit ?
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society
  maandag 17 december 2012 @ 12:26:00 #253
388750 Hitch_Slap
Thank God for Darwin
pi_120411371
crap, kan niet deleten
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society
  maandag 17 december 2012 @ 12:55:51 #254
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_120412374
quote:
0s.gif Op maandag 17 december 2012 12:25 schreef Hitch_Slap het volgende:

[..]

6 UG Krishnamurti ... ouch :P
Met hem ben ik niet zo bekend. :P
:')
pi_120448448
quote:
0s.gif Op zondag 16 december 2012 21:03 schreef Kurzweil het volgende:
Wat raden jullie aan om te lezen na de werken van Tolle? Ik vind het allemaal machtig interessant, en vooral de lectures van Alan Watts zijn erg inspirerend. Hij weet met weinig woorden een hoop duidelijk te maken. Iemand met tips?
Persoonlijk zou ik je Radical Honesty aanbevelen. Het is in mijn ogen nl. het meest praktische boek van allemaal. Je hoeft alleen maar eerlijker te worden, beginnend met jezelf en vervolgens naar anderen.

Met eerlijkheid saboteer je je ego en ontneem je macht van je ego. Je ego wil graag een bepaald beeld volhouden naar de wereld toe en steekt daar veel energie in. Op dit forum kom ik dat zoooo vaak tegen. Dat iemand gewoon duidelijk iets doms heeft gezegd in een discussie maar dan te trots is om zijn fout toe te geven. Een fout toegeven, is gezichtverlies voor het ego en het ego zal er dan ook alles aan doen om zijn fout niet toe te geven en zich onder zo'n situatie uit te lullen.

Je kunt beter gewoon eerlijk zijn naar jezelf en zeggen "ik ben een mens en ik maak fouten zoals iedereen". Op dat moment kun je ook makkelijker eerlijker zijn naar anderen toe en bijv. je fouten toegeven of openlijk praten over de slechte kanten die je hebt.

Doe je dat openlijk, dan is er geen ruimte meer voor het ego om te manoeuvreren en zal de zwaarte van je ego verlicht worden.

Daarnaast is de manier waarop Radical Honesty is geschreven ook geweldig. De schrijver schrijft met zoveel helderheid, wijsheid, eerlijkheid en botheid, dat ik af en toe hardop moest lachen om hoe hij dingen zegt.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_120449933
quote:
14s.gif Op dinsdag 18 december 2012 03:11 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Persoonlijk zou ik je Radical Honesty aanbevelen. Het is in mijn ogen nl. het meest praktische boek van allemaal. Je hoeft alleen maar eerlijker te worden, beginnend met jezelf en vervolgens naar anderen.

Met eerlijkheid saboteer je je ego en ontneem je macht van je ego. Je ego wil graag een bepaald beeld volhouden naar de wereld toe en steekt daar veel energie in. Op dit forum kom ik dat zoooo vaak tegen. Dat iemand gewoon duidelijk iets doms heeft gezegd in een discussie maar dan te trots is om zijn fout toe te geven. Een fout toegeven, is gezichtverlies voor het ego en het ego zal er dan ook alles aan doen om zijn fout niet toe te geven en zich onder zo'n situatie uit te lullen.

Je kunt beter gewoon eerlijk zijn naar jezelf en zeggen "ik ben een mens en ik maak fouten zoals iedereen". Op dat moment kun je ook makkelijker eerlijker zijn naar anderen toe en bijv. je fouten toegeven of openlijk praten over de slechte kanten die je hebt.

Doe je dat openlijk, dan is er geen ruimte meer voor het ego om te manoeuvreren en zal de zwaarte van je ego verlicht worden.

Daarnaast is de manier waarop Radical Honesty is geschreven ook geweldig. De schrijver schrijft met zoveel helderheid, wijsheid, eerlijkheid en botheid, dat ik af en toe hardop moest lachen om hoe hij dingen zegt.
Mensen die geloven in aliens zijn goedgelovig.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Verder klinkt dit:
quote:
Je kunt beter gewoon eerlijk zijn naar jezelf en zeggen "ik ben een mens en ik maak fouten zoals iedereen". Op dat moment kun je ook makkelijker eerlijker zijn naar anderen toe en bijv. je fouten toegeven of openlijk praten over de slechte kanten die je hebt.
...voor mij alsof het ego zijn doen en laten goedkeurt en daarmee zijn invloed niet inperkt, maar mogelijk zelfs vergroot.

Het ego is als een klein kind; laat het jengelen. Uiteindelijk wordt het moe en raakt het stil.
pi_120452213
quote:
7s.gif Op dinsdag 18 december 2012 09:09 schreef Gray het volgende:

[..]

Mensen die geloven in aliens zijn goedgelovig.
Mensen die niet in aliens geloven zijn naief >:)
Lambo of Rekt
pi_120470301
quote:
7s.gif Op dinsdag 18 december 2012 09:09 schreef Gray het volgende:

[..]

Mensen die geloven in aliens zijn goedgelovig.

Geef toe, dat maakt je een beetje pissig, niet? O-)
Als iemand zoiets zegt en het meent, dan maakt dat me pissig door de manier waarop het wordt gebracht. Het is dan niet zo dat mn ego gekrenkt is omdat ik als idioot wordt weggezet. Als iemand die mening heeft en hem op een volwassen manier kan onderbouwen dan heb ik er geen enkel probleem mee.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_120551554
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 december 2012 19:05 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Als iemand zoiets zegt en het meent, dan maakt dat me pissig door de manier waarop het wordt gebracht. Het is dan niet zo dat mn ego gekrenkt is omdat ik als idioot wordt weggezet. Als iemand die mening heeft en hem op een volwassen manier kan onderbouwen dan heb ik er geen enkel probleem mee.
Maar waarom uberhaupt pissig worden? ;)
pi_120561594
quote:
12s.gif Op donderdag 20 december 2012 14:32 schreef Gray het volgende:

[..]

Maar waarom uberhaupt pissig worden? ;)
Omdat domheid 1 van de grootste vijanden van vooruitgang is.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_120564647
quote:
0s.gif Op donderdag 20 december 2012 19:03 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Omdat domheid 1 van de grootste vijanden van vooruitgang is.
Maar je straft alleen jezelf ermee.
pi_120598669
Ik kwam laatst in de boekhandel het tijdschrift InZicht tegen. Toen ik er even snel doorheen bladerde stonden er wel interessante artikelen in m.b.t. dit onderwerp. Iemand van jullie die dit blad regelmatig leest?
  zondag 23 december 2012 @ 18:31:46 #263
388750 Hitch_Slap
Thank God for Darwin
pi_120680156
quote:
12s.gif Op donderdag 20 december 2012 19:57 schreef Gray het volgende:

[..]

Maar je straft alleen jezelf ermee.
_O_ " ..relinquish your identification with a mental position and so free yourself from your mind" ..vrij naar Tolle

quote:
14s.gif Op dinsdag 18 december 2012 03:11 schreef Probably_on_pcp het volgende:

Met eerlijkheid saboteer je je ego en ontneem je macht van je ego. Je ego wil graag een bepaald beeld volhouden naar de wereld toe en steekt daar veel energie in.
Is veel voor te zeggen idd, maar hoe voorkom je dat radicale eerlijkheid niet als botheid wordt beschouwd? Het toegeven van een foutje is toch iets heel anders dan brute eerlijkheid naar jezelf en anderen, lijkt mij. In de prive sfeer en relaties duurt eerlijkheid het langst weten we, maar dat kan in de werk sfeer eens heel anders uitpakken "hey baas ik vindt je een klootzaak maar ik hou van dat dikke salaris" :P. Leugens zijn erg belangrijk voor de sociale en maatsch cohesie, anders lazert de bedoel in elkaar, onze heren politici scheppen zelfs het precedent !.

[ Bericht 0% gewijzigd door Hitch_Slap op 23-12-2012 18:38:21 ]
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society
pi_120700498
quote:
0s.gif Op zondag 23 december 2012 18:31 schreef Hitch_Slap het volgende:

[..]

_O_ " ..relinquish your identification with a mental position and so free yourself from your mind" ..vrij naar Tolle

[..]

Is veel voor te zeggen idd, maar hoe voorkom je dat radicale eerlijkheid niet als botheid wordt beschouwd? Het toegeven van een foutje is toch iets heel anders dan brute eerlijkheid naar jezelf en anderen, lijkt mij. In de prive sfeer en relaties duurt eerlijkheid het langst weten we, maar dat kan in de werk sfeer eens heel anders uitpakken "hey baas ik vindt je een klootzaak maar ik hou van dat dikke salaris" :P. Leugens zijn erg belangrijk voor de sociale en maatsch cohesie, anders lazert de bedoel in elkaar, onze heren politici scheppen zelfs het precedent !.
In principe is eerlijkheid alleen moeilijk op het werk. Maar goed, we leven in een democratie maar zo gauw we op t werk zijn leven we in een dictatuur. Ik heb geen enkel probleem met botte eerlijkheid in het echte leven, maar je leert het ook brengen.

Daarvoor is eerlijkheid naar jezelf ook belangrijk. Als je eerlijk bent naar jezelf dan moet je toegeven dat je je zelf ook wel eens als een klootzak gedraagd. Dat is dan misschien ongewild en heeft te maken met stress bijv. Dus door eerlijk te zijn naar jezelf zie je hoe menselijk gedrag kan ontstaan en op zo'n moment zul je misschien ook iets minder hard zijn naar je baas toe. Je zult dan minder snel hem als alleen maar een klootzak zien. Je mening over anderen wordt wat genuanceerder als je eerlijk bent naar jezelf toe.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_120707434
quote:
0s.gif Op zondag 23 december 2012 18:31 schreef Hitch_Slap het volgende:
Is veel voor te zeggen idd, maar hoe voorkom je dat radicale eerlijkheid niet als botheid wordt beschouwd? Het toegeven van een foutje is toch iets heel anders dan brute eerlijkheid naar jezelf en anderen, lijkt mij. In de prive sfeer en relaties duurt eerlijkheid het langst weten we, maar dat kan in de werk sfeer eens heel anders uitpakken "hey baas ik vindt je een klootzaak maar ik hou van dat dikke salaris" :P. Leugens zijn erg belangrijk voor de sociale en maatsch cohesie, anders lazert de bedoel in elkaar, onze heren politici scheppen zelfs het precedent !.
Denk dat het meer gaat om een innerlijk eerlijk zijn, en dan bijv wat er innerlijk voor zorgt dat je je baas, iets buiten je, als klootzak ziet, wat je daar van jezelf op projecteert of voor wegloopt door hem met die eigenschap op te schepen en die niet bij jezelf te zien ;)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_120726850
Bij deze weer een muziekpost, een nummer dat velen waarschijnlijk bekend voor komt. Luister het nu nog eens en zie het alsof jij dit zingt naar je ego:
En?
pi_120768403
quote:
0s.gif Op zondag 14 oktober 2012 15:53 schreef Patroon het volgende:

[..]

Geen idee, dat probeer ik nu dmv het boek te leren... jij ideeën?
Het volgende heb ik mogen leren en werkt voor mij:

Observeer je gedachten. Dus wees de waarnemer en ga je er niet mee mengen of er tegen strijden. Zodra je jezelf in die positie ziet van waarnemer, dat je naar je gedachten kijkt zoals je naar de TV kijkt, dan kun je er op de juiste manier op reageren, door er bijvoorbeeld tegen te zeggen: ik zal je niet bestrijden of veroordelen, ik vergeef je en heb je lief. Hoe vaker je dit traint, hoe makkelijker het zal gaan.

Regelmatig vasten van eten/drinken helpt ook. Teveel eten is als brandstof voor je ego (dus ook gedachten).
pi_120770550
quote:
12s.gif Op maandag 24 december 2012 18:00 schreef Gray het volgende:
Bij deze weer een muziekpost, een nummer dat velen waarschijnlijk bekend voor komt. Luister het nu nog eens en zie het alsof jij dit zingt naar je ego:
En?
_O-
pi_120863171
Merk dat het steeds beter en vaker lukt om van dat zogenaamde 'ego' af te komen, vooral als ik alleen ben - wanneer je normaliter het meeste maalt/piekert. Bij een gesprek met andere mensen neemt het volgens mij weer controle, maar dat maakt mij dan niet zo heel erg veel uit omdat alles nog steeds vanzelf gaat.

Maar wat ik niet snap en wat ik zelf nog niet echt heb meegemaakt, is de mate van assertiviteit die je nog hebt als je eenmaal echt van het ego af bent. Wat maakt het nog uit als iemand iets asociaals in jouw omgeving doet, zoals voorkruipen in de rij bij de kassa (terwijl jij haast hebt).. Waarom zou je daar nog iets van zeggen? Ik zou dat nog steeds wel willen blijven doen, ook al windt het me niet meer op. Dat is raar, want als ik me er niet aan erger hoef ik er ook niets van te zeggen, maar het is soms gewoon praktisch om assertief te zijn. Ik wil niet over me heen laten lopen, zeg maar.

Iemand ideeën?
pi_120878627
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2012 14:49 schreef Rosario het volgende:
Merk dat het steeds beter en vaker lukt om van dat zogenaamde 'ego' af te komen, vooral als ik alleen ben - wanneer je normaliter het meeste maalt/piekert. Bij een gesprek met andere mensen neemt het volgens mij weer controle, maar dat maakt mij dan niet zo heel erg veel uit omdat alles nog steeds vanzelf gaat.

Maar wat ik niet snap en wat ik zelf nog niet echt heb meegemaakt, is de mate van assertiviteit die je nog hebt als je eenmaal echt van het ego af bent. Wat maakt het nog uit als iemand iets asociaals in jouw omgeving doet, zoals voorkruipen in de rij bij de kassa (terwijl jij haast hebt).. Waarom zou je daar nog iets van zeggen? Ik zou dat nog steeds wel willen blijven doen, ook al windt het me niet meer op. Dat is raar, want als ik me er niet aan erger hoef ik er ook niets van te zeggen, maar het is soms gewoon praktisch om assertief te zijn. Ik wil niet over me heen laten lopen, zeg maar.

Iemand ideeën?
Wie laat er over zich heen lopen? Waar bestaat dat? :P

Ego vind het fantastisch om met de toekomst bezig te zijn, vooral omdat het zo reëel lijkt om ermee bezig te zijn, om er gevaren in te zien, je enge dingen voor te houden, alsof het toch beter is om bepaalde situaties te zien als iets waar je je uit moet (kunnen) denken ipv gewoon aanwezig te zijn en reageren op wat is :) Assertief zijn uit angst is denk ik uiteindelijk niet meer dan angst.
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_120883729
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 december 2012 14:49 schreef Rosario het volgende:
Merk dat het steeds beter en vaker lukt om van dat zogenaamde 'ego' af te komen, vooral als ik alleen ben - wanneer je normaliter het meeste maalt/piekert. Bij een gesprek met andere mensen neemt het volgens mij weer controle, maar dat maakt mij dan niet zo heel erg veel uit omdat alles nog steeds vanzelf gaat.

Maar wat ik niet snap en wat ik zelf nog niet echt heb meegemaakt, is de mate van assertiviteit die je nog hebt als je eenmaal echt van het ego af bent. Wat maakt het nog uit als iemand iets asociaals in jouw omgeving doet, zoals voorkruipen in de rij bij de kassa (terwijl jij haast hebt).. Waarom zou je daar nog iets van zeggen? Ik zou dat nog steeds wel willen blijven doen, ook al windt het me niet meer op. Dat is raar, want als ik me er niet aan erger hoef ik er ook niets van te zeggen, maar het is soms gewoon praktisch om assertief te zijn. Ik wil niet over me heen laten lopen, zeg maar.

Iemand ideeën?
quote:
“What you react to in others, you strengthen in yourself.”
— Eckhart Tolle
pi_120886145
quote:
12s.gif Op vrijdag 28 december 2012 21:42 schreef Gray het volgende:

[..]


[..]

Kun je die uitleggen? :)

En Canillas, je hebt gelijk. Ik heb dan ook nog een lange weg te gaan, denk ik.
pi_120887846
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 december 2012 22:19 schreef Rosario het volgende:
En Canillas, je hebt gelijk. Ik heb dan ook nog een lange weg te gaan, denk ik.
Je weg is perfect zoals ie is ;)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_120892382
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 december 2012 22:44 schreef Canillas het volgende:

[..]

Je weg is perfect zoals ie is ;)
Wat lief. :)
En Gray ik begrijp de quote van Tolle ook niet.
pi_120893175
“What you react to in others, you strengthen in yourself.”
— Eckhart Tolle

Als jij reageert op iets in andere mensen - en er wellicht door wordt getriggerd - dan zie je het (misschien) niet in jezelf. Maar door er op te reageren, versterk je het wel in jezelf. Dit proces kan bewust of onbewust plaatsvinden. Voor mij is het een uitdaging en les om me hier zelf bewust van te worden, omdat je dan je reactie kunt aanpassen.

Ik zie dit als de keuze tussen liefde en angst, je hebt altijd de vrijheid om vanuit liefde te reageren. Liefde geven is liefde krijgen, omdat liefde één is.
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_120896236
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 00:06 schreef Boswachtertje het volgende:
“What you react to in others, you strengthen in yourself.”
— Eckhart Tolle

Als jij reageert op iets in andere mensen - en er wellicht door wordt getriggerd - dan zie je het (misschien) niet in jezelf. Maar door er op te reageren, versterk je het wel in jezelf. Dit proces kan bewust of onbewust plaatsvinden. Voor mij is het een uitdaging en les om me hier zelf bewust van te worden, omdat je dan je reactie kunt aanpassen.

Ik zie dit als de keuze tussen liefde en angst, je hebt altijd de vrijheid om vanuit liefde te reageren. Liefde geven is liefde krijgen, omdat liefde één is.
Zou je een voorbeeld kunnen geven van hoe je dan reageert met liefde als je iemand aanspreekt op asociaal gedrag?

Ik ga er altijd maar vanuit dat niets 'hoort', alles gaat zoals het gaat. Maar ik vraag me af hoe dingen gaan als je (vrijwel helemaal) van het ego af bent.
pi_120897826
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 december 2012 22:19 schreef Rosario het volgende:

[..]

Kun je die uitleggen? :)

En Canillas, je hebt gelijk. Ik heb dan ook nog een lange weg te gaan, denk ik.
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 december 2012 23:53 schreef YogaLove het volgende:

[..]

Wat lief. :)
En Gray ik begrijp de quote van Tolle ook niet.
Boswachtertje zegt het goed: door te reageren op gedrag versterk je dat gedrag.

Stel, iemands gedrag maakt in jou een bepaald gevoel los. Zou je het zijn beloop laten, dan zou dat gevoel even eenvoudig wegvloeien als dat het aankwam. Maar wanneer je erop reageert, dan pak je dat gevoel beet met de intentie om een ander dat ook te laten voelen. Je houdt het vast, onnodig.

Je kan het vergelijken met de metafoor dat het is alsof je een hete kool opraapt om deze naar een ander te gooien; het brandt jou evengoed.
Of je kan het vergelijken met zaden waar je zelf water opgooit omdat je een ander wil natspetteren. Deze zaden groeien uit tot doornstruiken waar je jezelf mee omringt en gevangen houdt. :)

Accepteer wat is. Wil dat zeggen dat je alles maar moet laten gebeuren? Zeker niet! Jij bent namelijk ook deel van wat is. Wanneer iemand asociaal gedrag vertoont, vraag dan of diegene ermee wil stoppen. Helpt dat niet, probeer dan een situatie te creeeren waarbij diegene zichzelf tegenkomt, de vruchten plukt van zijn eigen daden. En kan je er niets aan doen, doe dan niets. Laat je eigen helderheid van geest in ieder geval niet vertroebelen door vast te houden aan vuil. Wees als een lotusbloem. *) 8-)
pi_120897837
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 01:03 schreef Rosario het volgende:
Zou je een voorbeeld kunnen geven van hoe je dan reageert met liefde als je iemand aanspreekt op asociaal gedrag?

Ik ga er altijd maar vanuit dat niets 'hoort', alles gaat zoals het gaat. Maar ik vraag me af hoe dingen gaan als je (vrijwel helemaal) van het ego af bent.
hmm ik zou zeggen dat er een tegenstelling in je vraag zit. Want als je iets als asociaal bestempelt, dan zou je kunt stellen dat je je als het ware aangevallen voelt (terwijl je je kunt afvragen wat asociaal is, zoals je al aangeeft met: niets 'hoort').
Maar hoe je met liefde kunt reageren, in ieder geval door het gedrag niet te spiegelen en het niet te voeden met woede of haat. Diep van binnen zou ik de persoon er op willen wijzen dat ik in het belang voor beide de ander de keuze biedt het te veranderen, omdat hij/zij met zijn huidige gedrag zichzelf weghoudt van wie hij/zij werkelijk is. En mezelf afvragen wat dit gedrag mij over mezelf vertelt.. working on that..

en wat betreft het ego, zo ver ik het allemaal kan begrijpen, is het inzicht juist dat er geen ego is - het is een illusie. Dus je kunt er niet van af komen, je kunt je alleen ontdoen van je eigen onwetendheid ten aanzien hiervan :)
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_120898373
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 01:40 schreef Boswachtertje het volgende:

[..]

en wat betreft het ego, zo ver ik het allemaal kan begrijpen, is het inzicht juist dat er geen ego is - het is een illusie. Dus je kunt er niet van af komen, je kunt je alleen ontdoen van je eigen onwetendheid ten aanzien hiervan :)
Illusie betekent niet dat iets er niet is, maar dat het anders is dan het lijkt. Probeer dat maar eens toe te passen op het idee van ego. ;)
pi_120898688
quote:
7s.gif Op zaterdag 29 december 2012 01:55 schreef Gray het volgende:
Illusie betekent niet dat iets er niet is, maar dat het anders is dan het lijkt. Probeer dat maar eens toe te passen op het idee van ego. ;)
Wat er bij mij naar boven komt is dat het ego mij laat denken dat ik afgescheiden ben van de schepping en dat het ego mij daar bij helpen kan. Terwijl die afgescheidenheid nergens werkelijk te vinden is, behalve in de illusie van (de gedachten van) het ego.

ik neem je opmerking mee voor het slapen gaan, of misschien maar beter om em morgenvroeg weer op te pakken ;)
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
  zaterdag 29 december 2012 @ 02:22:13 #281
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_120899189
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 december 2012 22:50 schreef Tevik het volgende:

[..]

Regelmatig vasten van eten/drinken helpt ook. Teveel eten is als brandstof voor je ego (dus ook gedachten).
Huh? Dit kan ik me niet voorstellen, je gooit daarmee alleenmaar je ritme in de war
:')
pi_120899322
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 02:22 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:
Huh? Dit kan ik me niet voorstellen, je gooit daarmee alleenmaar je ritme in de war
Vriend van mij vast regelmatig en hij is er altijd zeer over te spreken. Ik wil het ook wel een keer proberen :)
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
  zaterdag 29 december 2012 @ 02:37:49 #283
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_120899559
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 02:27 schreef Boswachtertje het volgende:

[..]

Vriend van mij vast regelmatig en hij is er altijd zeer over te spreken. Ik wil het ook wel een keer proberen :)
Hmm :P
Nouja laat weten hoe dat ging dan :D

Ik weet niet of jullie hier bekend mee zijn: http://www.youtube.com/user/NonDualiteit
Zo niet, voor de nieuwkomers een aanrader. En Nederlands ipv het engels van alle andren :)
:')
pi_120901575
quote:
7s.gif Op zaterdag 29 december 2012 01:55 schreef Gray het volgende:
Illusie betekent niet dat iets er niet is, maar dat het anders is dan het lijkt. Probeer dat maar eens toe te passen op het idee van ego. ;)
Precies, ego bestaat wel degelijk en tegelijkertijd bestaat het maar net zo echt/veel als je het zelf maakt en hoe bewust je je er van bent. Dat wil verder niet zeggen dat het niet een ontzettend ingewikkeld iets kan zijn, 'echt' of niet :P
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_120918452
Deze quote van Anthony De Mello vind ik erg sterk. Waarom? Omdat hij er op wijst dat ons is aangeleerd dat we geliefd moeten zijn en voelen door anderen. En als dat niet het geval is, voelen we ons ongelukkig. Maar dit is een groot misverstand, want we zijn hier om gelukkig te zijn van ons zelf en dat te delen met anderen. Het geluk valt niet buiten ons te vinden.

quote:
The understanding will melt the addiction. And you will be free. And you will understand the loveliness of what prayer is. Then you will discover what reality is.
What God is. Cause we will have dropped one of our biggest illusions. The illusion that we need to be appreciated, to be popular, to succeed, to have prestige and honor and power and popularity. There is only one need and that need is to be real and that need is to love. When one discovers that, one is transformed. Once life becomes prayer.
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_120918631
Wat bedoelt hij met bidden in deze zin dan?
Sowieso heb ik niks met God of religie erbij betrekken.
pi_120919038
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 18:02 schreef Rosario het volgende:
Wat bedoelt hij met bidden in deze zin dan?
Sowieso heb ik niks met God of religie erbij betrekken.
God kun je in deze er ook prima buiten laten, als je dat wilt.

het gaat om het inzicht dat je van kinds af aan geleerd hebt, dat het draait om waardering, erkenning van anderen. Dit is echter een illusie, want je kunt hier nooit aan voldoen omdat de echte waardering in jezelf zit. Zodra je begrijpt dat de waardering alleen in jezelf te vinden is, merk je dat het enige dat echt telt en echt is, je zelf zijn is (I AM). Vanuit die realisatie volgt dat alles is zoals het is, kun je alles laten zijn en dat is mijn interpretatie van wat Anthony de Mello als gebed ziet :).
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_120919482
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 18:15 schreef Boswachtertje het volgende:

[..]

God kun je in deze er ook prima buiten laten, als je dat wilt.

het gaat om het inzicht dat je van kinds af aan geleerd hebt, dat het draait om waardering, erkenning van anderen. Dit is echter een illusie, want je kunt hier nooit aan voldoen omdat de echte waardering in jezelf zit. Zodra je begrijpt dat de waardering alleen in jezelf te vinden is, merk je dat het enige dat echt telt en echt is, je zelf zijn is (I AM). Vanuit die realisatie volgt dat alles is zoals het is, kun je alles laten zijn en dat is mijn interpretatie van wat Anthony de Mello als gebed ziet :).
Hmja, ik ben dat helemaal met je eens, maar toch vind ik de terminologie wel belangrijk. Ik heb vaak het idee dat de schrijvers/goeroe's vaak termen gebruiken om een bepaald soort mensen (of zichzelf) tevreden te stellen door 'God', 'bidden' en 'eeuwigheid' erbij te betrekken. Alsof ze hun geloof niet willen verloochenen.
Paul Smit doet dat (voor zover ik weet) niet en mede daarom vind ik hem al een stuk prettiger om naar te luisteren.
pi_120922101
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 18:29 schreef Rosario het volgende:

[..]

Hmja, ik ben dat helemaal met je eens, maar toch vind ik de terminologie wel belangrijk. Ik heb vaak het idee dat de schrijvers/goeroe's vaak termen gebruiken om een bepaald soort mensen (of zichzelf) tevreden te stellen door 'God', 'bidden' en 'eeuwigheid' erbij te betrekken. Alsof ze hun geloof niet willen verloochenen.
Paul Smit doet dat (voor zover ik weet) niet en mede daarom vind ik hem al een stuk prettiger om naar te luisteren.
De quote komt uit een video van een seminar in Amerika en de man is zelf katholiek priester. Heel veel mensen daar zijn opgegroeid met de katholieke religie en daardoor met een idee van God. Als je ze dan wat wilt uitleggen, kom je al gauw uit bij de terminologie uit de Bijbel. Maar toch, ik heb vanmiddag een aantal van zijn video's gekeken en zijn boodschap is m.i. 'ook' non-dualistisch. Heel anders gebracht dan hoe Paul Smit het doet, maar de basis bij beiden is non-dualistisch. Ik heb er persoonlijk geen probleem meer mee als iemand dat God noemt. Ramana Maharshi zei ook dat dat je prima kan bidden naar God, omdat dat je dichter bij je Zelf zal brengen.

Er zijn meerdere wegen naar het zelf(de); voor mij sluit het een het ander niet uit. Ze wijzen voor mij uiteindelijk allemaal naar dezelfde essentie. Iedereen is echter vrij om zijn/haar weg te kiezen :)
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_120959452
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 18:02 schreef Rosario het volgende:
Sowieso heb ik niks met God of religie erbij betrekken.
Doe ik liever ook niet, al is het soms wel handig, aangezien religie zich al duizenden jaren bezighoudt met spiritualisme. De nare bijsmaak aan het woord religie, en God, maakt dat sommige mensen zich automatisch afwenden en dat is zonde.

Tolle heeft er een handje van om met religieus geladen woorden te dwepen, wat redelijk afstotend werkt, al weet hij ook heel nuchter te verwoorden over de materie. Hetzelfde zie je bij Adyashanti, Mooji en Robert Adams. Hoe dan ook, wijsheid is wijsheid. :)
pi_121062511
ik heb ook last van te veel nadenken nooit zit ik gewoon rustig te focussen op de huidige situatie ik zit altijd te denken aan hoe meer bitches krijgen en vooral hoe meer geld enzo tenzij ik stoned ben, iemand tips want k wil ook meer de boeda kalmheid
Ne mutlu Türküm diyene
pi_121063620
quote:
0s.gif Op woensdag 2 januari 2013 03:56 schreef amenth het volgende:
ik heb ook last van te veel nadenken nooit zit ik gewoon rustig te focussen op de huidige situatie ik zit altijd te denken aan hoe meer bitches krijgen en vooral hoe meer geld enzo tenzij ik stoned ben, iemand tips want k wil ook meer de boeda kalmheid
Vraag je eens af waarom je al die dingen wilt en of je die dingen wel allemaal echt wilt.. onderzoek waarom je iets wilt :)
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_121063739
quote:
0s.gif Op woensdag 2 januari 2013 09:28 schreef Boswachtertje het volgende:

[..]

Vraag je eens af waarom je al die dingen wilt en of je die dingen wel allemaal echt wilt.. onderzoek waarom je iets wilt :)
Deze jongen trollt zoals altijd. Niet serieus nemen.
pi_121065025
quote:
13s.gif Op woensdag 2 januari 2013 09:37 schreef Gray het volgende:

[..]

Deze jongen trollt zoals altijd. Niet serieus nemen.
Ook een troll verdient een antwoord ;)
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_121067361
quote:
0s.gif Op woensdag 2 januari 2013 10:56 schreef Boswachtertje het volgende:

[..]

Ook een troll verdient een antwoord ;)
Vaker stoned worden lijkt me in zijn geval het enige devies. ;(
pi_121067402
quote:
1s.gif Op woensdag 2 januari 2013 12:39 schreef Rosario het volgende:

[..]

Vaker stoned worden lijkt me in zijn geval het enige devies. ;(
Een goede tip voor ieder mens.
pi_121067440
quote:
14s.gif Op woensdag 2 januari 2013 12:41 schreef Gray het volgende:

[..]

Een goede tip voor ieder mens.
Geldt helaas niet voor mij, kan ik vertellen uit ervaring :+
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_121067457
quote:
0s.gif Op woensdag 2 januari 2013 12:42 schreef Boswachtertje het volgende:

[..]

Geldt helaas niet voor mij, kan ik vertellen uit ervaring :+
Same here.
  woensdag 2 januari 2013 @ 14:01:35 #299
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_121069985
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 december 2012 18:29 schreef Rosario het volgende:

[..]

Hmja, ik ben dat helemaal met je eens, maar toch vind ik de terminologie wel belangrijk. Ik heb vaak het idee dat de schrijvers/goeroe's vaak termen gebruiken om een bepaald soort mensen (of zichzelf) tevreden te stellen door 'God', 'bidden' en 'eeuwigheid' erbij te betrekken. Alsof ze hun geloof niet willen verloochenen.
Paul Smit doet dat (voor zover ik weet) niet en mede daarom vind ik hem al een stuk prettiger om naar te luisteren.
'God' wordt vaak gebruikt buiten een religieuze context. Met dezelfde betekenis als aanwezigheid, bewustzijn, het alles etc. Ik snap alleen niet waar het pray gedeelte dan goed voor is
:')
  woensdag 2 januari 2013 @ 14:05:30 #300
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_121070126
quote:
7s.gif Op zondag 30 december 2012 15:57 schreef Gray het volgende:

[..]

Doe ik liever ook niet, al is het soms wel handig, aangezien religie zich al duizenden jaren bezighoudt met spiritualisme. De nare bijsmaak aan het woord religie, en God, maakt dat sommige mensen zich automatisch afwenden en dat is zonde.

Tolle heeft er een handje van om met religieus geladen woorden te dwepen, wat redelijk afstotend werkt, al weet hij ook heel nuchter te verwoorden over de materie. Hetzelfde zie je bij Adyashanti, Mooji en Robert Adams. Hoe dan ook, wijsheid is wijsheid. :)
Als je een hit wil in de VS is dat handig omdat er zo veel christenen wonen daar. Hij speelt safe door uitspraken van jezus op zijn manier te interpreteren. Gebeurt sowieso vaak.
Tolle heeft ook die hele show met Oprah gedaan, die ook groot voorstander was van de hype 'the secret' wat zo'n beetje precies het tegenovergestelde is van nondualiteit/tolleïsme.
:')
pi_121070152
quote:
0s.gif Op woensdag 2 januari 2013 14:01 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

'God' wordt vaak gebruikt buiten een religieuze context. Met dezelfde betekenis als aanwezigheid, bewustzijn, het alles etc. Ik snap alleen niet waar het pray gedeelte dan goed voor is
Maar waarom moet je het dan zo zeggen? Waarom een term gebruiken die voor de meeste mensen meer slaat op datgene wat ze met de paplepel ingegoten is, of datgene waarvan ze zich hebben afgekeerd? Dat is dan toch louter om mensen die geloven een plezier te doen?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')