Ja, dat kan, maar mijn ervaring is dat gewone citroenen het wit de boel bitter maakt. Citroenen dun schillen met een dunschiller werkt beter, maar je hebt wel onbehandelde citroenen nodig. En zelfs biologische citroenen zijn tegenwoordig vaak ook behandeld. De winkelier zal dit bestrijden maar heb het al vaak op de doos zien staan, Schale nicht zum Verzehr geeignet, de schil is niet geschikt om te consumeren.quote:Op maandag 17 september 2012 18:49 schreef louter_genieten het volgende:
Kan je ingemaakte citroenen in een (toekomstige kruidenbitter) fles jenever doen?
Ja inderdaadquote:
Gisterenavond even geprobeerd, maar vond ook de druivenpitolie slecht emulgeren. Als ik goegel op grapeseed oil en mayonaise lees ik dat meer mensen er problemen mee hebben.quote:Op dinsdag 18 september 2012 08:33 schreef HerrPiet het volgende:
[..]
Ja inderdaadmaar het zag er niet zo uit voor dat de vloeistof de koelkast in ging. Maar het is opgelost, vond het al zo zonde van de druivenpitolie
quote:Op dinsdag 18 september 2012 13:48 schreef Aiesj het volgende:
Ik gebruik Vandemoortele culinaire olie voor mayonaise, en een volledig ei, omdat ik het met de mixer maak. Ik heb daar zelfs al een filmpje van gemaakt, omdat niemand mij wou geloven hoe gemakkelijk dat gaat. Die olie smaakt ook minder sterk door dan vele andere soorten olie, want een mayonaise met oliesmaak vind ik eigenlijk gruwelijk.
http://www.vandemoortele.(...)/culinaire-olie.aspxquote:Evenwichtige mix van zonnebloem-, koolzaad-, druivenpit- en maïsolie.
Is saffloerolie (distel) geschikt eigenlijk? Ik heb nog een paar flessen staan.quote:Op dinsdag 18 september 2012 13:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
[..]
http://www.vandemoortele.(...)/culinaire-olie.aspx
Arachide olie is smaakneutraal
Saffloerolie wordt geraffineerd om de smaak er af te krijgen, is een goedkope olie die vooral in de margarine-industrie wordt gebruikt. Gebruik het niet om te braden, daar is het niet voor geschikt. Heb het nooit echt als culinair gezien eigenlijk.quote:Op dinsdag 18 september 2012 13:59 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Is saffloerolie (distel) geschikt eigenlijk? Ik heb nog een paar flessen staan.
Ik hoor trouwens vaak uit de culinaire hoek dat druivenpitolie het beste zou zijn, heb ik ook staan, maar nooit eerder mayo mee gemaakt.
Ik heb ook nog koolzaadolie, maar daar vind ik een te sterke smaak aan zitten.
Die ik heb staan is niet goedkoop, al zegt dat ook niet altijd alles natuurlijk:quote:Op dinsdag 18 september 2012 14:04 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Saffloerolie wordt geraffineerd om de smaak er af te krijgen, is een goedkope olie die vooral in de margarine-industrie wordt gebruikt. Gebruik het niet om te braden, daar is het niet voor geschikt. Heb het nooit echt als culinair gezien eigenlijk.
Uien zijn vrij zoet als je ze lang en langzaam gaart, maar waterigheid komt omdat je bouillon niet sterk genoeg is. Je kan hem wat inkoken, wat soyasaus toevoegen (geen zoete) of wat maggi.quote:Op zondag 23 september 2012 17:28 schreef Lucky_Strike het volgende:
Piet, help!
Ik heb deze uiensoep gemaakt. Omdat de uien niet bruin werden heb ik bij de tweede keer sudderen (op wat hoger vuur) de boel een paar minuten langer op laten staan. Niet te lang, want vorige keer werd de boel zoet. Maar nu dus ook! Het is een vrij waterige en zoete boel geworden. Enig idee wat ik er nog aan kan doen? Na een paar uur van het gas af is de smaak wel wat bij getrokken trouwens.
Bedankt voor je soyasaus tip! 1,5 Eetlepel haalde de soep echt op. Ik moet nog steeds op zoek naar een beter recept want dit was 'm niet helemaal maar ik heb toch lekker gegeten. Vooral omdat de croutons met gruyere heel goed gelukt waren.quote:Op zondag 23 september 2012 17:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Uien zijn vrij zoet als je ze lang en langzaam gaart, maar waterigheid komt omdat je bouillon niet sterk genoeg is. Je kan hem wat inkoken, wat soyasaus toevoegen (geen zoete) of wat maggi.
Maar wat ik mij dan afvraag, werd het dan bij "de tweede keer" (?) wel "dark golden, sticky and caramelised"? Of bleef het een bleke boel?quote:Op zondag 23 september 2012 17:28 schreef Lucky_Strike het volgende:
Omdat de uien niet bruin werden heb ik bij de tweede keer sudderen (op wat hoger vuur) de boel een paar minuten langer op laten staan. Niet te lang, want vorige keer werd de boel zoet. Maar nu dus ook!
Je kan toch een runderbouillon maken en daarna direct een uiensoep van maken?quote:Op zondag 23 september 2012 18:49 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Bedankt voor je soyasaus tip! 1,5 Eetlepel haalde de soep echt op. Ik moet nog steeds op zoek naar een beter recept want dit was 'm niet helemaal maar ik heb toch lekker gegeten. Vooral omdat de croutons met gruyere heel goed gelukt waren.
Helaas heb ik geen geld, tijd en plek in de vriezer om een goede bouillon te maken maar twee maggi runderblokjes zijn toch ook geen goed idee. Misschien eens een potje fond kopen.
Hoe zou ik trouwens een niet zoete uiensoep maken?
Nee dat werd het nietquote:Op zondag 23 september 2012 18:52 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Maar wat ik mij dan afvraag, werd het dan bij "de tweede keer" (?) wel "dark golden, sticky and caramelised"? Of bleef het een bleke boel?
Ja, daar heb je helemaal gelijk in. Bouillon maken is naar mijn idee iets dat je in een grote hoeveelheid doet ofzoquote:Op zondag 23 september 2012 18:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je kan toch een runderbouillon maken en daarna direct een uiensoep van maken?
Wat voor een uien gebruik je? Ik bedoel, uien smaken met het garen wel zoetig, maar niet echt zoet. Je doet er toch geen suiker bij? Sommige mensen doen dit voor het carameliseren.
klinkt heerlijkquote:Op zondag 23 september 2012 20:13 schreef Jagärtrut het volgende:
Toevallig vandaa g ook uiensoep gemaakt. Inderdaad de uien in een boel boter een uur lang bakken, tot gouden bruin. Toen bloem en rode wijn (geen witte in huis, en ook geen sherry) en daarna zelfgemaakte groentebouillon (vriend eet vegetarisch), tijm en laurierblad erbij. Dat met zuurdesembrood met gruyère...heerlijk! Zoete, maar ook een complexe, diepe smaak. Ik denk dat dat umami is, want de buillon getrokken met flink wat champignons.
Umami kan, maar kokumi kan ook. Er is bewijs voor die zevende smaak, wordt oa veroorzaakt door bepaalde soorten eiwit onderdelen (uit goudse kaas bijv).quote:Op zondag 23 september 2012 20:13 schreef Jagärtrut het volgende:
Toevallig vandaa g ook uiensoep gemaakt. Inderdaad de uien in een boel boter een uur lang bakken, tot gouden bruin. Toen bloem en rode wijn (geen witte in huis, en ook geen sherry) en daarna zelfgemaakte groentebouillon (vriend eet vegetarisch), tijm en laurierblad erbij. Dat met zuurdesembrood met gruyère...heerlijk! Zoete, maar ook een complexe, diepe smaak. Ik denk dat dat umami is, want de buillon getrokken met flink wat champignons.
Cool! Leuk te horen. Dank je.quote:Op zondag 23 september 2012 20:13 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ga ik doen!
Ik heb trouwens vandaag je site gebruikt om een boodschappenlijst voor de Chinese boot in Rotterdam te maken, super handig!
Wat dacht je van een Sabayon? Een heerlijk lauwwarm dessertquote:Op zondag 23 september 2012 20:33 schreef roos85 het volgende:
Piet, nog een leuk recept met marsalawijn? saltimbocca laatst gemaakt, dus graag wat anders.
Pas maar op of ik steek je op, rookte vroeger altijd lucky's zonder filterquote:
Mag ik ook een tip geven? Hier weet ik een lekker recept voor (voor als je nog eens spitskool gaat kokenquote:Op donderdag 20 september 2012 15:33 schreef GimmeGore het volgende:
Piet, heb je een lekker recept voor spitskool? Mijn vriend bracht spitskool mee, maar ik heb geen idee wat ik er mee moet en ik zie door de bomen het bos niet meer (qua recepten)
Ik weet dat mijn moeder vroeger kerrie en rozijnen er doorheen deed, maar dat vond ik niet geweldig (en mijn vriend lust geen rozijnen)
Niet al te ingewikkeld graag, zo'n keukenprinses ben ik niet
Iedereen is welkom om advies te geven. De reden dat ik deze draad ooit begon is om mensen echt aan het koken te krijgen, zaken echt helemaal zelfmaken ipv warm maken.quote:
Neequote:Op maandag 24 september 2012 11:42 schreef Luxuria het volgende:
Piet, ben jij trouwens kok ofzo? Jij weet echt veel
hoe trek je bouillon van champignons?quote:Op zondag 23 september 2012 20:13 schreef Jagärtrut het volgende:
Toevallig vandaa g ook uiensoep gemaakt. Inderdaad de uien in een boel boter een uur lang bakken, tot gouden bruin. Toen bloem en rode wijn (geen witte in huis, en ook geen sherry) en daarna zelfgemaakte groentebouillon (vriend eet vegetarisch), tijm en laurierblad erbij. Dat met zuurdesembrood met gruyère...heerlijk! Zoete, maar ook een complexe, diepe smaak. Ik denk dat dat umami is, want de buillon getrokken met flink wat champignons.
Veel champignons nemen, snijden, preitje, worteltje, teentje knof, blaadje laurier of 2, peperkorrels, peterselie, selder.quote:Op maandag 24 september 2012 13:06 schreef Lonaa het volgende:
[..]
hoe trek je bouillon van champignons?
Lekker ook van witte kool, rode kool, spitskoolquote:Op maandag 24 september 2012 12:50 schreef GimmeGore het volgende:
Damn, ik dacht dat iets als koolsla veel moeilijker/langer werk was.
Was lekker! Dank je Piet!
Niks anders dan bij andere bouillon dus.quote:Op maandag 24 september 2012 13:27 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Veel champignons nemen, snijden, preitje, worteltje, teentje knof, blaadje laurier of 2, peperkorrels, peterselie, selder.
In een pan opzetten met water, uur of 10-12 langzaam laten trekken.
Zeven.
Voor de soep
Verser champigons aanbakken, na het bakken wat bloem erbij, of maizena, of rijstebloem. Bouillon erbij. Even goed doorkoken tot de bloemsmaak weg is.
Room erbij, afsmaken met wat zout, sherry (geeft een nog diepere paddestoelensmaak), lichte soyasaus (ipv zout) en een glas cognac.
Zou je niet gewoon een saus maken, dat is eenvoudiger dan een jus zonder braadsappen. Jus->braadsappen aangekoekt in de pan losmaken met wat wijn/water/bouillion. Zonder een stuk vlees te braden heb je geen jus dus. Zonder tomaten ook geen tomatensoep zeg maar.quote:Op maandag 24 september 2012 13:57 schreef KaheemSaid het volgende:
Hé Piet en anderen. Vanavond heb ik een Jus nodig maar ik gebruik geen vlees (of een beetje rookspek). Nu lukt het me nooit echt om een lekkere jus te maken, tips?
Ik heb geen slagroom nodig maar een stevige vorm finesse, ben niet heel goed in koken dus zeg maar hoe ik t moet maken!quote:Op maandag 24 september 2012 22:38 schreef RobinOok het volgende:
Dat is je straf. Voor het kopen van zoiets stupides als kookroom.
Volgende keer gewoon slagroom/room kopen. Geen poespas nodig en zo stevig te kloppen als je zelf wilt. Lekkerder bovendien.
iedere gewone keukenprins koopt gewoon zure room of creme fraichequote:Op maandag 24 september 2012 22:50 schreef student_2.0 het volgende:
[..]
Ik heb geen slagroom nodig maar een stevige vorm finesse, ben niet heel goed in koken dus zeg maar hoe ik t moet maken!
Wat Mirjam zegt, je koopt zure room of creme fraiche. En ik zou gewoon slagroom kopen en zelf even stijf slaan. Net zo stijf als je zelf wilt. Ja, ook voor dipsausjes. Juist voor dipsausjes!quote:Op maandag 24 september 2012 22:50 schreef student_2.0 het volgende:
[..]
Ik heb geen slagroom nodig maar een stevige vorm finesse, ben niet heel goed in koken dus zeg maar hoe ik t moet maken!
gelukkig zijn alle overige producten geen onzin. ow wacht.quote:Op maandag 24 september 2012 23:13 schreef student_2.0 het volgende:
bedankt allen dan ga ik morgen slagroom opkloppen, wel vreemd dat er een product als finesse op de markt is als het totaal onzin is
Finesse is volgens mij een plantaardig product en het is afgeleid van gewone room.quote:Op maandag 24 september 2012 23:13 schreef student_2.0 het volgende:
bedankt allen dan ga ik morgen slagroom opkloppen, wel vreemd dat er een product als finesse op de markt is als het totaal onzin is
Oke bedankt voor de uitleg! leuk topic trouwensquote:Op maandag 24 september 2012 23:48 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Finesse is volgens mij een plantaardig product en het is afgeleid van gewone room.
Ze brengen het alleen zo op de markt dat het net is alsof ze iets nieuws hebben uitgevonden.
Net zoals Kookroom van campina, 't is gewoon slagroom maar dan in een flesje en je betaalt er meer voor.
http://tortelina.blogspot.no/2012/09/slatko-pivo.htmlquote:Op donderdag 27 september 2012 10:17 schreef rhubarb het volgende:
Ik heb als idee om zaterdag als toetje een moleculair biertje serveren. Het schuim kan bijvoorbeeld een combinatie zijn van water, citroensap en soja lectine (of een andere smaakmaker die een wit schuim geeft).
Voor het geel van het biertje, een combinatie van een gele (liefst doorzichtige) smaakmaker met xantaan gum of agar agar zit ik nog te te twijfelen. Appelsap zou voor de hand liggen, maar misschien dat iemand een beter idee heeft van smakelijke combinaties om een biertje te imiteren.
Saffraan?quote:Op donderdag 27 september 2012 10:17 schreef rhubarb het volgende:
Ik heb als idee om zaterdag als toetje een moleculair biertje serveren. Het schuim kan bijvoorbeeld een combinatie zijn van water, citroensap en soja lectine (of een andere smaakmaker die een wit schuim geeft).
Voor het geel van het biertje, een combinatie van een gele (liefst doorzichtige) smaakmaker met xantaan gum of agar agar zit ik nog te te twijfelen. Appelsap zou voor de hand liggen, maar misschien dat iemand een beter idee heeft van smakelijke combinaties om een biertje te imiteren.
Gember?quote:Op donderdag 27 september 2012 10:17 schreef rhubarb het volgende:
Ik heb als idee om zaterdag als toetje een moleculair biertje serveren. Het schuim kan bijvoorbeeld een combinatie zijn van water, citroensap en soja lectine (of een andere smaakmaker die een wit schuim geeft).
Voor het geel van het biertje, een combinatie van een gele (liefst doorzichtige) smaakmaker met xantaan gum of agar agar zit ik nog te te twijfelen. Appelsap zou voor de hand liggen, maar misschien dat iemand een beter idee heeft van smakelijke combinaties om een biertje te imiteren.
Zou het de combinatie van maltodextrine, rookaroma, plantaardig vet en dextrose zijn die jij ze lekker vind?quote:Op donderdag 27 september 2012 12:13 schreef phluphy het volgende:
Zeg Piet! Ben jij ook in staat om kruiden en andere ingrediënten te herkennen in een gerecht?
Ik vind de saus bij het Knorr Chimichurry (Argentijns) gerecht zo ontzettend lekker, maar ik heb géén idee waar het van gemaakt wordt. Zou het hele gerecht liever helemaal zelf maken.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor de Zuid Afrikaanse Boboti.
Saffraan is een kruid, het zijn de stempels van een krokus soort, en het heeft een sterke kleurstof. Je kan vloeistoffen kleuren met saffraan, en de kleur en het aroma wat het afgeeft is zeker ook voor zoete spijzen aan te raden, het is een heel mooie smaak vind ik zelf.quote:
Ja, ik kan vrij goed de smaak van zaken herkennen, maar ik ga echt geen knorr mixen voor je proeven om daar een recept voor te maken.quote:Op donderdag 27 september 2012 12:13 schreef phluphy het volgende:
Zeg Piet! Ben jij ook in staat om kruiden en andere ingrediënten te herkennen in een gerecht?
Ik vind de saus bij het Knorr Chimichurry (Argentijns) gerecht zo ontzettend lekker, maar ik heb géén idee waar het van gemaakt wordt. Zou het hele gerecht liever helemaal zelf maken.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor de Zuid Afrikaanse Boboti.
Sarcastquote:Op donderdag 27 september 2012 12:24 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wil je perse de Knorr smaak, gebruik dan gewoon knorr, das verder niet ongezond ofzo.
Ik ken het vooral door risotto, paella en soepen. Welke zoete spijzen passen er goed bij?quote:Op donderdag 27 september 2012 12:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Saffraan is een kruid, het zijn de stempels van een krokus soort, en het heeft een sterke kleurstof. Je kan vloeistoffen kleuren met saffraan, en de kleur en het aroma wat het afgeeft is zeker ook voor zoete spijzen aan te raden, het is een heel mooie smaak vind ik zelf.
Ik kook liever met verse ingrediënten dan uit een pakje, natuurlijk.quote:Op donderdag 27 september 2012 12:24 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, ik kan vrij goed de smaak van zaken herkennen, maar ik ga echt geen knorr mixen voor je proeven om daar een recept voor te maken.
Waarom google je niet naar authentieke recepten voor Chimichurry en Boboti? Dan heb je de smaak zoals het gerecht eigenlijk is. Wil je perse de Knorr smaak, gebruik dan gewoon knorr, das verder niet ongezond ofzo.
Ha ha.quote:Op donderdag 27 september 2012 12:20 schreef rhubarb het volgende:
[..]
Zou het de combinatie van maltodextrine, rookaroma, plantaardig vet en dextrose zijn die jij ze lekker vind?
Staat niet op de verpakking wat erin zit? Ik vind die kruidenmixen qua gebruikte kruiden lang niet altijd verkeerd, als je dat dan allemaal vers of los koopt kom je een heel eind. Op die manier maak ik een absoluut niet authentiek Indische nasi die wel lekker is, en van de chili weet ik op die manier ook dat er komijn in moet.quote:Op donderdag 27 september 2012 12:13 schreef phluphy het volgende:
Zeg Piet! Ben jij ook in staat om kruiden en andere ingrediënten te herkennen in een gerecht?
Ik vind de saus bij het Knorr Chimichurry (Argentijns) gerecht zo ontzettend lekker, maar ik heb géén idee waar het van gemaakt wordt. Zou het hele gerecht liever helemaal zelf maken.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor de Zuid Afrikaanse Boboti.
In ieder geval niet in een zakje natuurlijk!quote:Op zaterdag 29 september 2012 12:45 schreef Weltschmerz het volgende:
Maar nu lijkt het toch bedorven, ik heb het ook een tijdje buiten de koelkast laten liggen toen het nog warm weer was. Het zakje is helemaal vettig en er zitten ook groene spikkels op. Dus, is het inderdaad bedorven? En hoe bewaar ik spek zodat het niet bederft?
En ik ging ervan uit dat zijn slagerij niet zou uitbranden, dom natuurlijk, de Groningse brandweer en de bovenbewoning kennende. Het was nooit mijn plan om het te laten uitdrogen, dat buiten de koelkast was per ongeluk, normaal gesproken was het al lang opgeweest, maar ik wilde het bewaren voor als ik überspek echt nodig had.quote:Op zaterdag 29 september 2012 12:49 schreef RobinOok het volgende:
[..]
In ieder geval niet in een zakje natuurlijk!
Tenminste, niet als je het buiten de koelkast wilt bewaren. Dat gaat alleen maar broeien. De slager zei al, dat het hooguit uit kan drogen, dus die ging er wel vanuit dat je het NIET in een zakje zou bewaren. ;-)
Vuistregel, hoe langer houdbaar, hoe meer smaakaantasting.quote:Op zaterdag 29 september 2012 12:45 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik heb even twee vraagjes die zijdelings ontopic zijn:
Melk drink ik niet, maar voor het koken heb ik het vaak in de koelkast staan, en dan vormen zich op een gegeven moment brokken en stinkt het bij het weggooien. Nou vind ik houdbare melk vies om te drinken, maar maakt die smaak veel uit voor een roerei of een gratin? En welke houdbaarheidsmethode geeft de minste smaakverminking?
Ik deel je probleem, goed gerookt spek is lastig aan te komen. De supermarkten verkopen het met water. Hoe te bewaren, tja, niet in plastic als eerste, het moet ademen. Als je het in plastic verpakt in de koelkast vormen zich condensdruppels en daar krijg je dan schimmel. Het beste is een vliegenkast in een droge koele ruimte. Een vliegenkast is een kast die ipv panelen vliegengaas heeft en verder dicht is. Hier kan je droge ham en spek in hangen. Ik heb er zelf ook geen, ik bewaar spek niet zo lang, het is al eerder op. Het ligt bij mij in de koelkast, in wat papier.quote:De tweede vraag betreft gerookt spek. Mijn slager zei dat dat niet kan bederven, dat het alleen maar uitdroogt en dat ik het gewoon op zou kunnen hangen en dan zou ik na verloop van tijd 'krokant' spek hebben om te snacken. Meestal haal ik veel tegelijk als hij een mooi stuk heeft liggen, want de beste man doet niet aan regelmatige varkens en soms is het te wit of te rood voor verschillende toepassing.
Maar nu is die slagerij uitgebrand en ben ik erg zuinig op het spek geweest wat ik nog had liggen, terwijl het normaal gesproken binnen een maandje wel opgaat. Maar nu lijkt het toch bedorven, ik heb het ook een tijdje buiten de koelkast laten liggen toen het nog warm weer was. Het zakje is helemaal vettig en er zitten ook groene spikkels op. Dus, is het inderdaad bedorven? En hoe bewaar ik spek zodat het niet bederft? Voor die slagerij weer opgebouwd is zal wel even duren en dan zal ik dus dat spek elders vandaan moeten halen en dat is vast verder weg en dan wil ik dus een groot stuk halen.
Volgens mij was dat omdat ik een keer recept tegengekomen was van een Belg die wel vertrouwenwekkend was en die het gebruik van melk voorschreef, ik meen samen met room. Zal wel met de garing en het droog worden te maken hebben. Maar voor de rest zijn er natuurlijk wel meer dingen waarbij melk wordt vereist en dat heb ik dan niet in de koelkast staan.quote:Op zaterdag 29 september 2012 15:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Vuistregel, hoe langer houdbaar, hoe meer smaakaantasting.
Maar waarom gebruik je melk voor een Gratin, dat zou ik met room doen. Meer smaak, neem de kleine pakjes houdbare room van de Aldi.
Dus dan kan ik gewoon gesteriliseerde ondrinkbare melk gebruiken.quote:De smaakaantasting van de melk komt door de verhitting, verandering van de eiwitten, caramelisering van de melksuikers. Kortom, als je het gerecht waar je het in verwerkt verhit maakt het niet uit dat je houdbare melk gebruikt.
Even een kwartiertje roken zodat ze het gerookt mogen noemen, en dan in een pekelbad met rookaroma waarschijnlijk. Wat ik haal is van varkens die 2 keer zo lang leven en die waarschijnlijk gevarieerd voer krijgen, zeker in hun laatste dagen. In dat wit van het spek slaan zich de smaken van hun voer op, als je ze in de weken voor de slacht wat bolletjes knoflook voert krijg je knoflookspek. Die slager kent ook gewoon zijn varkens bij naam. Het is verder heel gewoon spek, maar wel dat spek waarvan je je realiseert dat spek zo moet smaken zodra je het proeft en dat supermarktspek daar slechts aan doet denken.quote:Ik deel je probleem, goed gerookt spek is lastig aan te komen. De supermarkten verkopen het met water.
Voor mij is het probleem dus ook nieuw in verband met die brand. Die varkens zullen wel tijdelijk ergens anders terecht komen maar ik moet nog uitvinden waar. Ik heb geen kelder, dat is ook voor de kaas een probleem. Zal eens kijken of ik met behulp van een koelbox op het balkon een 12-16 graden berging kan maken. In de zomer werkte dat niet, misschien in de winter wel.quote:Hoe te bewaren, tja, niet in plastic als eerste, het moet ademen. Als je het in plastic verpakt in de koelkast vormen zich condensdruppels en daar krijg je dan schimmel. Het beste is een vliegenkast in een droge koele ruimte. Een vliegenkast is een kast die ipv panelen vliegengaas heeft en verder dicht is. Hier kan je droge ham en spek in hangen. Ik heb er zelf ook geen, ik bewaar spek niet zo lang, het is al eerder op. Het ligt bij mij in de koelkast, in wat papier.
Ik gooi dit spek gewoon weg en als ik de nieuwe slager vindt die die varkens heeft dan bewaar ik het wel in papier in de koelkast of zo.quote:Op zaterdag 29 september 2012 16:12 schreef RobinOok het volgende:
Koelbox gaat ook niet lukken, je moet juist luchtstromen hebben.
In de badkamer stook ik niet... Ik zal nog eens wat gaan experimenteren met die koelbox op het balkon. Ik heb zo'n thermometer die ik radiografisch binnen kan aflezen en als ik dan een constante keldertemperatuur kan krijgen door er dagelijks een fles (warm) water bij in te zetten dan is dat nog wel de moeite waard. Koelen lukte niet, misschien werkt verwarmen beter.quote:Op zaterdag 29 september 2012 16:13 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb je geen kamer, bv slaapkamer, waar je niet stookt?
Kwaad kan het niet, hooguit wat ander mondgevoel. Hoe is hij geworden trouwens?quote:Op zaterdag 29 september 2012 16:57 schreef rhubarb het volgende:
Piet, ik heb vandaag panna cotta gemaakt, waarbij ik 500 ml slagroom en 125 gram mascarpone heb gebruikt als alternatief voor double cream, en 230 gram suiker. Dit mengsel heb ik zachtjes aan de kook gebracht en toen door een vergiet gezeefd (geen zeef dus, die kon ik helaas niet vinden). Het viel me op dat er nog witte kleine stukje mascarpones in het mengsel leken te zitten ondanks kloppen.
Kan dit kwaad? Ik twijfel nu of je überhaupt mascarpone i.c.m. slagroom aan de kook kan brengen. (Ik heb er later nog volle melk en karnemelk aan toegevoegd, het staat nu al een paar uur in de koelkast.)
Aardappels schillen, op een bakplaat, kippenvleugels kruiden, er bovenop leggen, nog wat spekje, rozemarijn en ongeperste knoflook erbij en in de oven schuiven, 75 minuten bij 200 graden ongeveer afhankelijk van je oven. Salade erbij en lekker kluiven.quote:Op zaterdag 29 september 2012 16:58 schreef DonJames het volgende:
Piet, misschien heb jij nog een ideetje: Ik krijg volgende week (zondag) eters over de vloer. Op de dag zelf wil ik niet te lang in de keuken staan. Wat voor lekkers kan ik zaterdag al maken zodat ik het zondag alleen nog maar hoef op te warmen? O ja, er zijn kleine kinderen bij, die lusten over het algemeen niet alles geloof ik kinderen
Zou het niet in de badkamer hangen, veel te veel vocht.quote:Op zaterdag 29 september 2012 16:46 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik gooi dit spek gewoon weg en als ik de nieuwe slager vindt die die varkens heeft dan bewaar ik het wel in papier in de koelkast of zo.
[..]
In de badkamer stook ik niet... Ik zal nog eens wat gaan experimenteren met die koelbox op het balkon. Ik heb zo'n thermometer die ik radiografisch binnen kan aflezen en als ik dan een constante keldertemperatuur kan krijgen door er dagelijks een fles (warm) water bij in te zetten dan is dat nog wel de moeite waard. Koelen lukte niet, misschien werkt verwarmen beter.
Hij was heerlijk. Merkte er niks vanuit toen hij eenmaal stevig was geworden in de koelkast. Had er aardbeien met balsamicokaviaar bij gemaakt, die ook prima gelukt was.quote:Op zondag 30 september 2012 10:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kwaad kan het niet, hooguit wat ander mondgevoel. Hoe is hij geworden trouwens?
Staat er op de ingredientendeclaratie rook?quote:Op zondag 30 september 2012 11:55 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wellicht niet helemaal op zijn plaats hier maar ik vraag me af of het product op dit plaatje gerookt paprikapoeder is. Het klinkt als pittige paprikapoeder maar hij ruikt wel heel anders. Ducros is trouwens Silvo in Spanje en Frankrijk.
[ afbeelding ]
Suggestie:quote:Op zondag 30 september 2012 12:04 schreef Lucky_Strike het volgende:
Van de week even bedenken wat ik er mee ga doen, het ruikt echt verrukkelijk
Dat was ik ook niet van plan, ik hoef geen badkamerschimmel op mijn spek.quote:Op zondag 30 september 2012 10:14 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zou het niet in de badkamer hangen, veel te veel vocht.
Of een taartjequote:Op zondag 30 september 2012 14:28 schreef Mirjam het volgende:
Ik heb hier oude pruimen en nectarines. Is hier een lekkere moes van te maken?
Nee precies, vandaar de vraag of er ook een leuke moes van te maken isquote:Op zondag 30 september 2012 14:34 schreef Isabeau het volgende:
Een weight watchers taartje? Dat lijkt me nou net niets
Ja hoor, of Jam, een vlaai (bodem van brooddeeg) is ook lekker, en weigh watchers okay, je eet fruit en brood, niets mis mee.quote:
Brood is moeilijk veel puntenquote:Op zondag 30 september 2012 16:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja hoor, of Jam, een vlaai (bodem van brooddeeg) is ook lekker, en weigh watchers okay, je eet fruit en brood, niets mis mee.
Zolang ze niet op je rijbewijs bijtellenquote:
Deze pimentón is niet gerookt.quote:Op zondag 30 september 2012 11:55 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wellicht niet helemaal op zijn plaats hier maar ik vraag me af of het product op dit plaatje gerookt paprikapoeder is. Het klinkt als pittige paprikapoeder maar hij ruikt wel heel anders. Ducros is trouwens Silvo in Spanje en Frankrijk.
[ afbeelding ]
Wij hadden een kastje op het balkon hangen , uit de tijd dat er nog weinig ijskasten waren , gewoon hout met wat gaas voor de lucht stroom , ik denk dat zoiets misschien iets voor je is. bijvoorkeur op Noord oost of westen hangen , anders tegen directe zon beschermen met een doek oid. hoe dichter bij de gevel hoe minder last van vorst.quote:Op zaterdag 29 september 2012 16:07 schreef Weltschmerz het volgende:
Voor mij is het probleem dus ook nieuw in verband met die brand. Die varkens zullen wel tijdelijk ergens anders terecht komen maar ik moet nog uitvinden waar. Ik heb geen kelder, dat is ook voor de kaas een probleem. Zal eens kijken of ik met behulp van een koelbox op het balkon een 12-16 graden berging kan maken. In de zomer werkte dat niet, misschien in de winter wel.
Jammer! Wel blij dat het opgelost is though.quote:Op maandag 1 oktober 2012 11:00 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, Bramito heeft gelijk, er staat idd op die pagina dat het aan de lucht en in de zon gedroogd wordt..
Misschien hier bestellen;
http://www.ebay.nl/itm/El(...)1e9a070#ht_714wt_689
?
Ruikt het naar rook?quote:Op zondag 30 september 2012 12:04 schreef Lucky_Strike het volgende:
Er staat geen ingredientendeclaratie op maar uit je tweede post maak ik op dat dit inderdaad gerookt paprikapoeder is. Ik had jou ooit wel eens ergens zien posten (geloof ik) dat je baalt dat dit niet in Nederland verkrijgbaar is of iets dergelijks. Mijn moeder had geen idee wat ik bedoelde toen ik vroeg of ze het mee wilde nemen uit Spanje maar het is dus puur toevallig gelukt.
Van de week even bedenken wat ik er mee ga doen, het ruikt echt verrukkelijk
Maar mijn god, wat een rotblikje om open te maken. Wie verzint zoiets in vredesnaam?
Ik heb nu een koelbox buiten staan, voorlopig voor de kaas. Daar heb ik gisteravond een flesje lauw water ingezet voor de temperatuursstabiliteit, zodat er veel van de energie nodig is om het water van temperatuur te laten veranderen. Hij staat vrij beschut tegen wind en zonlicht, het is een inpandig balkon. Vannacht is de lucht in de box niet onder de 12.1 graden geweest, en nu is hij 13.0, dus schept perspectief.quote:Op maandag 1 oktober 2012 11:26 schreef rac het volgende:
[..]
Wij hadden een kastje op het balkon hangen , uit de tijd dat er nog weinig ijskasten waren , gewoon hout met wat gaas voor de lucht stroom , ik denk dat zoiets misschien iets voor je is. bijvoorkeur op Noord oost of westen hangen , anders tegen directe zon beschermen met een doek oid. hoe dichter bij de gevel hoe minder last van vorst.
zorg er wel voor dat hij echt dicht is ivm ongedierte, en zorg voor thermometer dit ivm vorst
Succes!
Ik zou toch een ander materiaal kiezen , wat Pietverdriet je ook probeert te zeggen , vocht is killing voor etenswaar , het zout wat tegen bederf bedoeld is gaat uit je product en dan krijg je bederf. Ook schimmels groeien sneller in vocht. Houd daar rekening meequote:Op maandag 1 oktober 2012 13:35 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik heb nu een koelbox buiten staan, voorlopig voor de kaas. Daar heb ik gisteravond een flesje lauw water ingezet voor de temperatuursstabiliteit, zodat er veel van de energie nodig is om het water van temperatuur te laten veranderen. Hij staat vrij beschut tegen wind en zonlicht, het is een inpandig balkon. Vannacht is de lucht in de box niet onder de 12.1 graden geweest, en nu is hij 13.0, dus schept perspectief.
Ik zou voor alle zekerheid de inhoud op een schoteltje leggen. Als je geen beestjes ziet, dan kan je het gebruiken.quote:Op maandag 1 oktober 2012 13:06 schreef rhubarb het volgende:
Piet (of Robin), ik heb een moleculair koken kit, waar onder andere zakjes agar-agar van 2 gram in zitten. Ik heb het pakket met kerst gekregen, en de houdbaarheid van de agar is volgens het zakje 20-08-12. Kan het kwaad de zakjes alsnog te gebruiken?
Van Heston natuurlijk.quote:Op maandag 1 oktober 2012 16:18 schreef Quantic het volgende:
Dag allen! Wie heeft er een mooi recept voor de allerbeste Ragu? Ik heb er laatst één gemaakt maar was niet erg tevreden..
Je kan ze ook gewoon wegmikken, agar kost geen drol bij de tokoquote:Op maandag 1 oktober 2012 13:06 schreef rhubarb het volgende:
Piet (of Robin), ik heb een moleculair koken kit, waar onder andere zakjes agar-agar van 2 gram in zitten. Ik heb het pakket met kerst gekregen, en de houdbaarheid van de agar is volgens het zakje 20-08-12. Kan het kwaad de zakjes alsnog te gebruiken?
Lekker, dank je!quote:Op maandag 1 oktober 2012 18:39 schreef Pietverdriet het volgende:
* Pietverdriet schenk Robin een glaasje Barolo in.
Kan me niet voorstellen dat agar bederft. Dus ik zou het absoluut nog gewoon gebruiken.quote:Op maandag 1 oktober 2012 13:06 schreef rhubarb het volgende:
Piet (of Robin), ik heb een moleculair koken kit, waar onder andere zakjes agar-agar van 2 gram in zitten. Ik heb het pakket met kerst gekregen, en de houdbaarheid van de agar is volgens het zakje 20-08-12. Kan het kwaad de zakjes alsnog te gebruiken?
Kan mij wel voorstellen dat de werking achteruit gaatquote:Op maandag 1 oktober 2012 20:28 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Kan me niet voorstellen dat agar bederft. Dus ik zou het absoluut nog gewoon gebruiken.![]()
Zelfs als het october 2013 was.
Pedovinofiel! Je drinkt veel te jonge wijn!quote:Op dinsdag 2 oktober 2012 02:07 schreef MaximusTG het volgende:
* MaximusTG begint Piet zn wijnvoorraad weg te slobberen
Hmm.. *hik
Ik maak hem altijd (althans de kipversie ervan) volgens dit recept van Gordon Ramsay.. Erg succesvol en lekker.quote:Op dinsdag 2 oktober 2012 17:02 schreef komrad het volgende:
dan een serieuze vraag:
ik zoek een paella recept. wil graag een paella maken die echt iberisch smaakt.
Er zijn net zoveel echte paellarecepten als dat er koks en mama's in Spanje zijn, waarschijnlijk meer. Maar belangrijkste is, gebruik echte saffraan, zelfgetrokken kippenbouillon, knoflook, paella rijst en gerookt paprikapoeder.quote:Op dinsdag 2 oktober 2012 17:02 schreef komrad het volgende:
dan een serieuze vraag:
ik zoek een paella recept. wil graag een paella maken die echt iberisch smaakt.
En voor de Turkse Durum!quote:Op donderdag 27 september 2012 12:13 schreef phluphy het volgende:
Zeg Piet! Ben jij ook in staat om kruiden en andere ingrediënten te herkennen in een gerecht?
Ik vind de saus bij het Knorr Chimichurry (Argentijns) gerecht zo ontzettend lekker, maar ik heb géén idee waar het van gemaakt wordt. Zou het hele gerecht liever helemaal zelf maken.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor de Zuid Afrikaanse Boboti.
Klinkt goed, ik was nog niet aan dat kookboek begonnen. Hij staat hier wel al zeker een jaar in de keuken. Maar waar haal ik rauwe chorizo vandaan?quote:Op dinsdag 2 oktober 2012 17:06 schreef golfer het volgende:
[..]
Ik maak hem altijd (althans de kipversie ervan) volgens dit recept van Gordon Ramsay.. Erg succesvol en lekker.
Zie bij het teruglezen van de Knorr wereldgerechten topics dat daar ook veel over Paella in staatquote:
http://www.kokenmetkarin.nl/ -> Zij geeft van heel veel 'pakjesdingen' de echte recepten.quote:Op dinsdag 2 oktober 2012 17:11 schreef miss_sly het volgende:
[..]
En voor de Turkse Durum!
de enige gerechten die we eten van Knorr, zo nu en dan, omdat we de smaken zo lekker vinden.
nevermind, ik zie al dat het niet in dit topic past.
Top, zal die site eens doorsnuffelen!quote:Op dinsdag 2 oktober 2012 18:04 schreef Isegrim het volgende:
[..]
http://www.kokenmetkarin.nl/ -> Zij geeft van heel veel 'pakjesdingen' de echte recepten.
Ziet er goed uit, thanx! Ik ga hem dit weekend even makenquote:Op maandag 1 oktober 2012 16:29 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Van Heston natuurlijk.
http://kokrobin.wordpress.com/2008/06/04/spaghetti-bolognese/ (RobinOok)
"even"?quote:Op woensdag 3 oktober 2012 11:27 schreef Quantic het volgende:
[..]
Ziet er goed uit, thanx! Ik ga hem dit weekend even maken
Het reageert anders. Het geleert beter dan bv pectine. Het vormt een gel bij 32 tot 43 graden, maar het smelt pas bij een graad of 85, terwijl gelatine dat bij 37 doet.quote:Op woensdag 3 oktober 2012 18:17 schreef Bosbeetle het volgende:
Piet wat is er meer 'moleculair' aan agar ten opzichte van gelatine?
Maar beide even 'moleculair' tochquote:Op woensdag 3 oktober 2012 18:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het reageert anders. Het geleert beter dan bv pectine. Het vormt een gel bij 32 tot 43 graden, maar het smelt pas bij een graad of 85, terwijl gelatine dat bij 37 doet.
Het maskeert onderdrukt of veranderd de smaak niet, integendeel, het zet aromas vrij.
Echter, als je een mousse wil maken die smelt in de mond moet je dus gelatine gebruiken en geen agar.
Het is is geen wat is beter maar wat de beste toepassing bij het poduct is. Zo bak je met pindaolie en maak je de sla met olijfolie.
Ik las een tijdje terug trouwens dat een heel groot gedeelte van de bacterieen zich helemaal niet laat kweken in vitro. Klopt dat? Schijnt de reden te zijn waarom we veel bacterieen helemaal niet of nauwelijks kennen.quote:Op woensdag 3 oktober 2012 18:47 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Maar beide even 'moleculair' toch![]()
Ik vind het wel een geruststelling dat de bacterien die wij op agar platen groeien geen smaak verandering in hun gist bouillion proeven als het in een vaste vorm op een petrit schaal zit
Inderdaadquote:Op woensdag 3 oktober 2012 19:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik las een tijdje terug trouwens dat een heel groot gedeelte van de bacterieen zich helemaal niet laat kweken in vitro. Klopt dat? Schijnt de reden te zijn waarom we veel bacterieen helemaal niet of nauwelijks kennen.
Maar jij kunt iig koken...quote:Op woensdag 3 oktober 2012 20:30 schreef Pietverdriet het volgende:
Soms heb ik er spijt van dat ik geen celbiologie ben gaan studeren
Even ter aanvulling op het antwoord van Piet: omdat gelatine altijd koud moet zijn voor het euh geleert, was gelatine altijd iets dat je alleen bij toetjes kon gebruiken. Maar sinds "de ontdekking" van agar agar door de moleculaire gastronomie kennen we dus ook van die leuke gelei-achtige structuren bij warme gerechten. Of bijvoorbeeld "spaghetti van een of ander leuk vocht". Als je begrijpt wat ik bedoel.quote:Op woensdag 3 oktober 2012 18:17 schreef Bosbeetle het volgende:
wat is er meer 'moleculair' aan agar ten opzichte van gelatine?
Op wikipedia wordt het goed uitgelegdquote:Op woensdag 3 oktober 2012 20:57 schreef Bosbeetle het volgende:
Dat snap ik, alleen snap ik het moleculaire aan moleculair koken niet ten opzichte van niet moleculair koken... ik vind beide even moleculair eigenlijk, of niet moleculair eigenlijk
Ja, dat is ook zo! Al het koken is moleculair, alleen was het vroeger "onbewust". Toen was het gewoon uit ervaring dat men "wist" dat je bepaalde ingredienten zus en zo moest behandelen, dat je dingen niet mocht doorkoken of juist wel. Dat het lekkerder is als je je stoofvlees eerst even aanzet. Van die dingen.quote:Op woensdag 3 oktober 2012 20:57 schreef Bosbeetle het volgende:
Dat snap ik, alleen snap ik het moleculaire aan moleculair koken niet ten opzichte van niet moleculair koken... ik vind beide even moleculair eigenlijk, of niet moleculair eigenlijk
Dat klopt ook wel lijkt me. Alleen heb je bij klassiek koken geen weet van het bestaan van moleculen nodig, en moet je bij moleculair koken de werkingsprocessen doorzien tot op moleculair niveau ipv alleen aan de buitenkant zien en constateren dat het er lekker uitziet.quote:Op woensdag 3 oktober 2012 20:57 schreef Bosbeetle het volgende:
Dat snap ik, alleen snap ik het moleculaire aan moleculair koken niet ten opzichte van niet moleculair koken... ik vind beide even moleculair eigenlijk, of niet moleculair eigenlijk
Ah okay het is dus eigenlijk meer het verschil tussen gevoelsmatige en onderbouwde technieken, duidelijk.quote:Op woensdag 3 oktober 2012 21:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Op wikipedia wordt het goed uitgelegd
http://nl.wikipedia.org/wiki/Moleculaire_gastronomie
Zo af en toe is de pers weer in paniek over acrylamides, omdat het in boordkorsten, chips, friet en andere verhitte koolhydraten zit.quote:Op woensdag 3 oktober 2012 21:14 schreef Bosbeetle het volgende:
en het antwoord is dus ook dat de stolling van gelatine net zo moleculair is als die van agar of agarose
Jammer dat polyacrylamide een neuro toxine (althans de overgebleven acrylamide die niet gepolymeriseerd is) is anders kon je nog veel leukere kunstwerken maken
[ afbeelding ]
(al zal dat wel taai zijn)
LOLquote:Op woensdag 3 oktober 2012 21:25 schreef Bosbeetle het volgende:
Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd hoe DNA smaakt, ik weet dat ik er dagelijks heeeel veel van opeet maar altijd in combinatie met andere dingen....
Denken jullie dat dat een volgende stap gaat zijn, het steeds meer isoleren van componenten uit voedsel bronnen?
Ik kan me zo voorstellen dat je de stoffen die peper scherp maken ook kunt zuiveren. Of dat je een plant zo genetisch modificeerd dat hij die stoffen gaat maken en zo een scherpe tomaat kunt maken![]()
(zo ken ik al wel een e.coli stam die naar frambozen ruikt)
Het is in iedergeval heel snotterig en slierterigquote:Op woensdag 3 oktober 2012 21:26 schreef Isegrim het volgende:
[..]
LOL
Zou DNA een specifieke eigen smaak hebben...?
Het zijn eiwitten, het is eenvoudig te isoleren maar ik weet geen methode met levensmiddelgrade chemicalienquote:Op woensdag 3 oktober 2012 21:25 schreef Bosbeetle het volgende:
Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd hoe DNA smaakt, ik weet dat ik er dagelijks heeeel veel van opeet maar altijd in combinatie met andere dingen....
Er wordt al veel genetisch gemanipuleerd voedsel gemaakt, een omstreden voorbeeld is gouden rijst,quote:Denken jullie dat dat een volgende stap gaat zijn, het steeds meer isoleren van componenten uit voedsel bronnen?
Ik kan me zo voorstellen dat je de stoffen die peper scherp maken ook kunt zuiveren. Of dat je een plant zo genetisch modificeerd dat hij die stoffen gaat maken en zo een scherpe tomaat kunt maken![]()
(zo ken ik al wel een e.coli stam die naar frambozen ruikt)
Dat ligt eraan genomisch DNA is hoofdzakelijk eiwit dus ik denk dat dat naar eiwit smaakt inderdaad. Maar ik had het eigenlijk over het pure DNA dus zonder de eiwitten... maar ik heb werkelijk geen idee hoe het smaakt er zit dan wat natrium bij dus het zal wel zout zijn maar ik kan me geen ander polymeer zuur bedenken dat we eten.... het is als het ware een zure variant van extreem plakkerige zetmeelquote:
De Amerikaanse professor Edward Calabrese beweert zelfs dat kleine hoeveelheden innemen van stoffen die als ongezond te boek staan juist gezond is. Zelfs gezonder dan die stoffen tot in het absurde willen vermijden. Hormese heet dat fenomeen.quote:Op woensdag 3 oktober 2012 21:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zo af en toe is de pers weer in paniek over acrylamides, omdat het in boordkorsten, chips, friet en andere verhitte koolhydraten zit.
DNA is geen eiwit hè!quote:Op woensdag 3 oktober 2012 21:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het zijn eiwitten, het is eenvoudig te isoleren maar ik weet geen methode met levensmiddelgrade chemicalien
[..]
Klopt daar gaat langzaam verandering in komen maar de consument in europa is super kritisch, in engeland kun je ook wel wat genetisch gemodificeerd voedsel kopenquote:Op woensdag 3 oktober 2012 21:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het zijn eiwitten, het is eenvoudig te isoleren maar ik weet geen methode met levensmiddelgrade chemicalien
[..]
Er wordt al veel genetisch gemanipuleerd voedsel gemaakt, een omstreden voorbeeld is gouden rijst,
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gouden_rijst
Het is in Europa meer omstreden dan in de VS.
we zijn er evolutionair ook heel goed voor aangepast. cyanide is ontzettend giftig maar komt wel in bepaalde hoeveelheden op de aarde voor (erg lage concentraties) en die lage concentraties die je normaal binnen krijgt heb je zelfs nodig. Zo zijn er wel meer giftige metalen die je ook nodig bent, alleen in extreem lage concentraties.quote:Op woensdag 3 oktober 2012 21:41 schreef lyolyrc het volgende:
[..]
De Amerikaanse professor Edward Calabrese beweert zelfs dat kleine hoeveelheden innemen van stoffen die als ongezond te boek staan juist gezond is. Zelfs gezonder dan die stoffen tot in het absurde willen vermijden. Hormese heet dat fenomeen.
Zou dat met zware metalen liever vermijdenquote:Op woensdag 3 oktober 2012 21:41 schreef lyolyrc het volgende:
[..]
De Amerikaanse professor Edward Calabrese beweert zelfs dat kleine hoeveelheden innemen van stoffen die als ongezond te boek staan juist gezond is. Zelfs gezonder dan die stoffen tot in het absurde willen vermijden. Hormese heet dat fenomeen.
Je hebt helemaal gelijk, het was te kort door de bocht.quote:
Neequote:Op woensdag 3 oktober 2012 21:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je hebt helemaal gelijk, het was te kort door de bocht.
Weet jij een methode om DNA te isoleren met levensmiddelgrade chemicalien?
Tja, het is angst voor dingen die men niet begrijpt. Kweken is ook genetische manipulatie, maar met andere middelen.quote:Op woensdag 3 oktober 2012 21:43 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Klopt daar gaat langzaam verandering in komen maar de consument in europa is super kritisch, in engeland kun je ook wel wat genetisch gemodificeerd voedsel kopen
Hier in nederland ook maar dan maakt met eerst de modificatie, test het levensmiddel en kweekt dan via een hele lange omweg dezelfde genen in een 'natuurlijke plant'
En die is er niet toegelaten voor levensmiddelproductie, ik bedoel, je kan hem daarna weer uitspoelen, toch? En om manderijntjes te schillen gebruiken we ook sterke zuren en base.quote:Op woensdag 3 oktober 2012 21:52 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Nee
(je hebt altijd minimaal een 'zeep' nodig)
Hmm dan zou het moeten kunnen. Je kunt het verdomd zuiver krijgen en drogen dus het moet kunnenquote:Op woensdag 3 oktober 2012 21:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En die is er niet toegelaten voor levensmiddelproductie, ik bedoel, je kan hem daarna weer uitspoelen, toch? En om manderijntjes te schillen gebruiken we ook sterke zuren en base.
Veel eenvoudiger, maak je kipgerecht en stop het in weckpotten, of glazen potten met metalen deksels zoals jampotten. Zorg dat je saus zuur is, dus wat azijn bijvoorbeeld erbij.quote:Op woensdag 3 oktober 2012 21:54 schreef Waterweg het volgende:
Piet, het zou me een eer zijn als je mij kunt helpen met mijn probleem/uitdaging.
Om een bepaalde(offtopic, dus ik zal er niet verder over gaan) reden wil ik een hoeveelheid gegaarde kip(bv dijen) dusdanig behandelen dat ik het voor langere tijd zonder koeling kan bewaren.
ik heb een steamer en een vacumeerapparaat ter beschikking.
kun jij me vertellen hoe ik aan de slag kan?
mijn idee is de spullen te garen, en dan te vacumeren, maar misschien werkt gevacumeerd garen beter?
Of is dit per definitie een onnozel plan, en kan ik dit beter laten varen?
En dan ethanol gebruiken voor het scheiden uit je oplossing?quote:Op woensdag 3 oktober 2012 21:56 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Hmm dan zou het moeten kunnen. Je kunt het verdomd zuiver krijgen en drogen dus het moet kunnen
Iddquote:Op woensdag 3 oktober 2012 22:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En dan ethanol gebruiken voor het scheiden uit je oplossing?
En uiteindelijk gaat het om even proeven, niet om het echt eten ervan.quote:Op woensdag 3 oktober 2012 22:02 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Idd
(er zijn wel van die huis tuin en keuken protocollen voor dna uit kiwi met zeep, zout, soda en vodka)
heb het al heel vaak gezuiverd maar nooit geproefd. Ik heb wel een keer DMEM geproefd (het medium waar cellen in groeien bij celkweek) dat is gewoon ontiegelijk zoutquote:Op woensdag 3 oktober 2012 22:04 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En uiteindelijk gaat het om even proeven, niet om het echt eten ervan.
op zich veel eenvoudiger denk ik..maar aangezien ik eigenwijs ben wil ik toch proberen 't met steamer&vacumeren te doen.quote:Op woensdag 3 oktober 2012 22:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Veel eenvoudiger, maak je kipgerecht en stop het in weckpotten, of glazen potten met metalen deksels zoals jampotten. Zorg dat je saus zuur is, dus wat azijn bijvoorbeeld erbij.
Doe de deksels erop en zet het in een grote pan met water en laat deze een uurtje koken.
Je hebt nu de meeste bacterieen gedood of inactief gemaakt, en het zuur gaat de groei van de rest tegen.
20 min in de snelkookpan bij 120°C zou steriel moeten zijnquote:Op woensdag 3 oktober 2012 22:08 schreef Waterweg het volgende:
[..]
op zich veel eenvoudiger denk ik..maar aangezien ik eigenwijs ben wil ik toch proberen 't met steamer&vacumeren te doen.
(als in, steamer is voor mij makkelijker te regelen dan een pan water. klinkt apart, snap ik.)
maar dan zou het ook goed moeten komen als ik de spullen gaar, vacumeer en dan een uur in de steamer. of mis ik dan iets essentieels?
Het zou kunnen, maar ik raad je niets aan waarvan ik de risicos niet ken.quote:Op woensdag 3 oktober 2012 22:08 schreef Waterweg het volgende:
[..]
op zich veel eenvoudiger denk ik..maar aangezien ik eigenwijs ben wil ik toch proberen 't met steamer&vacumeren te doen.
(als in, steamer is voor mij makkelijker te regelen dan een pan water. klinkt apart, snap ik.)
maar dan zou het ook goed moeten komen als ik de spullen gaar, vacumeer en dan een uur in de steamer. of mis ik dan iets essentieels?
dat is nobel van je. in elk geval bedankt voor het reageren.quote:Op woensdag 3 oktober 2012 22:14 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het zou kunnen, maar ik raad je niets aan waarvan ik de risicos niet ken.
ah...dat moet ook in een steamer kunnen, die ga ik in m'n overwegingen meenemen...dank u!quote:Op woensdag 3 oktober 2012 22:11 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
20 min in de snelkookpan bij 120°C zou steriel moeten zijn
Dat is te doen thuis maar het is een vrij gevaarlijk goedje.quote:[b]Op woensdag 3 oktober 2012 21:25 schreef Bosbeetle het volgende:[/b
Ik kan me zo voorstellen dat je de stoffen die peper scherp maken ook kunt zuiveren. Of dat je een plant zo genetisch modificeerd dat hij die stoffen gaat maken en zo een scherpe tomaat kunt maken![]()
(zo ken ik al wel een e.coli stam die naar frambozen ruikt)
Let op drukverschillen. Als je verpakte dingen in een steamer of snelkookpan zet en deze tot 120 graden verhit, en daarna de druk verlaagd gaat het in de verpakking koken en ploffen ze. Bij een plastic zak is dit niet zo dramatisch, glazen potten en blikken ronduit gevaarlijkquote:Op woensdag 3 oktober 2012 22:25 schreef Waterweg het volgende:
[..]
ah...dat moet ook in een steamer kunnen, die ga ik in m'n overwegingen meenemen...dank u!
Ja opwarmen tot 120°C, 20 min laten staan en dan laten afkoelen tot in iedergeval 50°C en dan pas de deksel weer opendoen.quote:Op donderdag 4 oktober 2012 10:30 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Let op drukverschillen. Als je verpakte dingen in een steamer of snelkookpan zet en deze tot 120 graden verhit, en daarna de druk verlaagd gaat het in de verpakking koken en ploffen ze. Bij een plastic zak is dit niet zo dramatisch, glazen potten en blikken ronduit gevaarlijk
Ik denk, moddergaar, wat best lekker kan zijn.quote:Op donderdag 4 oktober 2012 11:13 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Ja opwarmen tot 120°C, 20 min laten staan en dan laten afkoelen tot in iedergeval 50°C en dan pas de deksel weer opendoen.(autoclaveren noemen wij dat in het lab
, ik heb geen idee of de kip er lekker van wordt)
Slakken zijn niet mijn persoonlijke favoriet, probeer eens langoustinequote:Op donderdag 4 oktober 2012 11:28 schreef Fiorellino het volgende:
Piet (of iemand anders), heb jij misschien nog een leuk adres in Antwerpen waar ik eens slakken kan gaan proberen? Heb het nog nooit op maar ben benieuwd. Is het wat?
Heb nooit gesnapt waarom mensen slakken zo lekker vinden, ze smaken vooral naar kruidenboter waar ze altijd in verdronken worden.quote:Op donderdag 4 oktober 2012 11:28 schreef Fiorellino het volgende:
Piet (of iemand anders), heb jij misschien nog een leuk adres in Antwerpen waar ik eens slakken kan gaan proberen? Heb het nog nooit op maar ben benieuwd. Is het wat?
Of kreeftquote:Op donderdag 4 oktober 2012 12:59 schreef student_2.0 het volgende:
[..]
Slakken zijn niet mijn persoonlijke favoriet, probeer eens langoustine
Hamos verkoopt het, maar daar heb je een pasje nodig. Ik vind ze gepaneerd en kort gefrituurt, of door de bloem gehaald en gebakken in boter lekker.quote:Op donderdag 4 oktober 2012 11:49 schreef FigureBirdStars het volgende:
Van de week zag ik Kranenborg bij DWDD een souffle met kikkerbilletjes maken.
Nu heb ik nog nooit kikker gegeten, maar zou dat graag eens proberen. Weet jij misschien een lekkere maar eenvoudige manier om ze te bereiden?
Eventuele tips waar ik zoiets het beste kan kopen zijn ook welkom
Ok klinkt goed en Hanos pas is geen probleem. Bedankt!quote:Op donderdag 4 oktober 2012 14:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hamos verkoopt het, maar daar heb je een pasje nodig. Ik vind ze gepaneerd en kort gefrituurt, of door de bloem gehaald en gebakken in boter lekker.
Ze hebben ze ook in de diepvries van een redelijke toko te liggen, chinees / koreaans.quote:Op donderdag 4 oktober 2012 15:31 schreef FigureBirdStars het volgende:
[..]
Ok klinkt goed en Hanos pas is geen probleem. Bedankt!
Oh dat zou nog beter zijn, zal binnenkort eens bij de toko kijken. Bedankt voor de tip.quote:Op donderdag 4 oktober 2012 15:37 schreef DrParanoid het volgende:
[..]
Ze hebben ze ook in de diepvries van een redelijke toko te liggen, chinees / koreaans.
De structuur vind ik erg lekker. Ik heb ze nog nooit 'kaal' gehad.quote:Op donderdag 4 oktober 2012 14:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heb nooit gesnapt waarom mensen slakken zo lekker vinden, ze smaken vooral naar kruidenboter waar ze altijd in verdronken worden.
In een bramenbosje aan het eind van de straat zitten hier om de een of andere reden honderden Wijngaardslakken, had ze graag geoogst om eens wilde klaar te maken, maar ze zijn streng beschermd. Zelfs het rapen van huisjes is verboden. Doe je dat toch is het stropen en dat is een misdrijf, geen overtreding en voor zoiets stoms wil ik geen strafblad krijgen en mijn screeningsniveau verpesten.quote:Op donderdag 4 oktober 2012 18:06 schreef Isegrim het volgende:
[..]
De structuur vind ik erg lekker. Ik heb ze nog nooit 'kaal' gehad.
Zal ik dan mijn politiepet opdoen en je arresteren, spannend...quote:
Die beesten kruipen om een of andere reden altijd mijn huis binnen en sterven daar. Is dat dan ook vrijheidsberoving met de dood tot gevolg?quote:Op donderdag 4 oktober 2012 18:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
In een bramenbosje aan het eind van de straat zitten hier om de een of andere reden honderden Wijngaardslakken, had ze graag geoogst om eens wilde klaar te maken, maar ze zijn streng beschermd. Zelfs het rapen van huisjes is verboden. Doe je dat toch is het stropen en dat is een misdrijf, geen overtreding en voor zoiets stoms wil ik geen strafblad krijgen en mijn screeningsniveau verpesten.
kijk aan, dit zijn duidelijke tips.quote:Op donderdag 4 oktober 2012 11:13 schreef Bosbeetle het volgende:
[..]
Ja opwarmen tot 120°C, 20 min laten staan en dan laten afkoelen tot in iedergeval 50°C en dan pas de deksel weer opendoen.(autoclaveren noemen wij dat in het lab
, ik heb geen idee of de kip er lekker van wordt)
Opzich kan je ze heel makkelijk zelf maken, voor een fractie van de prijs in de horeca. Ik ken weinig dingen die zo vaak over de kop gaan als een bordje slakkenquote:Op donderdag 4 oktober 2012 11:28 schreef Fiorellino het volgende:
Piet (of iemand anders), heb jij misschien nog een leuk adres in Antwerpen waar ik eens slakken kan gaan proberen? Heb het nog nooit op maar ben benieuwd. Is het wat?
Nja, licht zoet gok ik en lichtjes bitter. Aminozuren zijn meestal licht bitter en soms wat zoetig vandaag.quote:Op woensdag 3 oktober 2012 21:25 schreef Bosbeetle het volgende:
Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd hoe DNA smaakt, ik weet dat ik er dagelijks heeeel veel van opeet maar altijd in combinatie met andere dingen....
Denken jullie dat dat een volgende stap gaat zijn, het steeds meer isoleren van componenten uit voedsel bronnen?
Ik kan me zo voorstellen dat je de stoffen die peper scherp maken ook kunt zuiveren. Of dat je een plant zo genetisch modificeerd dat hij die stoffen gaat maken en zo een scherpe tomaat kunt maken![]()
(zo ken ik al wel een e.coli stam die naar frambozen ruikt)
Nee, dat bedeft niet zomaar. Alleen als het veel vocht heeft aangetrokken en geen poeder meer is maar een soort koek/gel dan kan het bederven, maar dan nog is de kans klein.quote:Op maandag 1 oktober 2012 13:06 schreef rhubarb het volgende:
Piet (of Robin), ik heb een moleculair koken kit, waar onder andere zakjes agar-agar van 2 gram in zitten. Ik heb het pakket met kerst gekregen, en de houdbaarheid van de agar is volgens het zakje 20-08-12. Kan het kwaad de zakjes alsnog te gebruiken?
Hmmm, wijngaardslakken waren mijn eerste huisdier (toen ik 5 was ofzo). De tuin van mijn oma zat er vol mee, en toen heb ik een keertje een paar mee naar huis meegenomen. Daar zijn toen zelfs nog babyslakjes van gekomenquote:Op donderdag 4 oktober 2012 18:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
In een bramenbosje aan het eind van de straat zitten hier om de een of andere reden honderden Wijngaardslakken, had ze graag geoogst om eens wilde klaar te maken, maar ze zijn streng beschermd. Zelfs het rapen van huisjes is verboden. Doe je dat toch is het stropen en dat is een misdrijf, geen overtreding en voor zoiets stoms wil ik geen strafblad krijgen en mijn screeningsniveau verpesten.
Ik heb ze wel eens in van die potjes gezien, huisjes erbij voor de presentatie. Die knoflook en kruidenboter kan ook het probleem niet zijn, hoewel het daar vooral van moet komen. Ik vind het wel een lekker hapje, maar heel bijzonder zijn de slakken op zich niet.quote:Op donderdag 4 oktober 2012 22:48 schreef Hagelkaas het volgende:
[..]
Opzich kan je ze heel makkelijk zelf maken, voor een fractie van de prijs in de horeca. Ik ken weinig dingen die zo vaak over de kop gaan als een bordje slakkenMaar als je niet weet of je het lekker vindt is dat misschien nog niet zo handig.
Wat dacht je van ze te bloemen en te bakken op de huid met ruim boter en een eenvoudige mosterdroomsaus erbij?quote:Op zondag 7 oktober 2012 12:06 schreef rhubarb het volgende:
Piet, ik heb 6 mooie zeebaarsfilets van de markt. Ik zat zelf te denken om een kerriesaus te maken op basis van visbouillon met kerrie, gebonden met eidooier, maar als je nog wat leuke suggesties hebt om een zeebaars lekker klaar te maken hoor ik dat graag.
Klopt, het is weinig bijzonders. Maar van een bordje slakken met verse knoflookboter en peterselie, en vooral een stuk goed wit stokbrood om te de gesmolten boter mee te deppen kan ik echt genieten! Helaas heb ik vaak genoeg meegemaakt dat (franse) restaurants het flink weten te verprutsenquote:Op zondag 7 oktober 2012 12:42 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik heb ze wel eens in van die potjes gezien, huisjes erbij voor de presentatie. Die knoflook en kruidenboter kan ook het probleem niet zijn, hoewel het daar vooral van moet komen. Ik vind het wel een lekker hapje, maar heel bijzonder zijn de slakken op zich niet.
Kikkerbilletjes geldt eigenlijk een beetje hetzelfde voor. Het heeft een beetje dezelfde aantrekkingskracht als een stapel kippepootjes of vleugels, het smaakt wel beter en verfijnder, maar ook weer niet zo dat je er heel ingewikkeld over moet doen en er hele kleine haute cuisinehapjes van moet maken.
Ik heb een vegetarier er ook wel eens van proberen te overtuigen dat het eigenlijk een soort vlezige zeeplanten zijn, maar ondanks de vegetatieve leefwijze gaat er in tegenstelling tot planten toch echt zuurstof in en komt er kooldioxide uit. Als je dan zorgt voor meer zuurstof en minder kooldioxide in hun verpakking dan kunnen ze ongetwijfeld langer overleven en dus vers blijven. Het is een kwestie van leven of dood, dus de normale regels over bederf gaan niet op. De beschermende atmosfeer betekent normaal gesproken dan ook geen zuurstof, want dat reageert met het levensmiddel. Zodra de verpakking open is zouden ze voldoende zuurstof moeten krijgen en dan zou het niet zoveel uit hoeven maken of de verpakking geopend is.quote:Op dinsdag 9 oktober 2012 22:45 schreef RobinOok het volgende:
Tsja, mij lijkt het nogal logisch dat ze uit hun verpakking een andere houdbaarheidsdatum hebben dan in hun verpakking:
"Bij mosselen verpakt onder beschermende atmosfeer wordt de lucht in de verpakking vervangen door zuurstof en stikstof. Door deze handeling behouden de mosselen langer hun versheid zonder aan kwaliteit in te boeten."
Zoals gezegd, ik controleer ze allemaal altijd 2 keer of ze nog leven, of de schelp niet kapot is, etc.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 09:30 schreef Bramito het volgende:
Hier worden ze in netjes op ijs verkocht, dus ik denk dat de verpakking inderdaad niet zoveel uitmaakt. Maar goed, ik zou ze dus lekker allemaal koken.
Als ik een levende kip koop om zelf thuis te slachten dan lijkt het me ook geen aanprijzing dat de verkoper hem in de koeling heeft bewaard. Ik kan me best voorstellen dat mosselen achteruit gaan door gebrek aan vers zeewater met voeding, maar dan maakt op ijs liggen ook niet uit. Het lijkt me onzin om het als dooie vis te bewaren.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 09:30 schreef Bramito het volgende:
Hier worden ze in netjes op ijs verkocht, dus ik denk dat de verpakking inderdaad niet zoveel uitmaakt. Maar goed, ik zou ze dus lekker allemaal koken.
Als je ze op ijs legt gaat hun metabolisme sterk vertraagd, doe je met oesters ookquote:Op woensdag 10 oktober 2012 09:52 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Als ik een levende kip koop om zelf thuis te slachten dan lijkt het me ook geen aanprijzing dat de verkoper hem in de koeling heeft bewaard. Ik kan me best voorstellen dat mosselen achteruit gaan door gebrek aan vers zeewater met voeding, maar dan maakt op ijs liggen ook niet uit. Het lijkt me onzin om het als dooie vis te bewaren.
Ik snap niet helemaal wat je bedoelt. Wil je nou zeggen dat ze mosselen niet gekoeld zouden moeten bewaren?quote:Op woensdag 10 oktober 2012 09:52 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Als ik een levende kip koop om zelf thuis te slachten dan lijkt het me ook geen aanprijzing dat de verkoper hem in de koeling heeft bewaard. Ik kan me best voorstellen dat mosselen achteruit gaan door gebrek aan vers zeewater met voeding, maar dan maakt op ijs liggen ook niet uit. Het lijkt me onzin om het als dooie vis te bewaren.
Op ijs bewaren is heel goed voor het conserveren van dooie vis, en daarmee niet per se goed voor het in leven houden van deze schelpdieren. Dat lijkt mij veel belangrijker dan andere achteruitgang. Dan kan dat helpen via het vertragen van het metabolisme waardoor ze langzamer doodgaan, prima, maar als ze uitdrogen en daardoor dood gaan heb je daar niet zoveel aan lijkt me. Toch?quote:Op woensdag 10 oktober 2012 10:38 schreef Bramito het volgende:
[..]
Ik snap niet helemaal wat je bedoelt. Wil je nou zeggen dat ze mosselen niet gekoeld zouden moeten bewaren?
Ik maakte in de keuken altijd zeewater (kraanwater met 350 gram zeezout per 10 Liter) en zette ze daarin in de koeling.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 10:49 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Op ijs bewaren is heel goed voor het conserveren van dooie vis, en daarmee niet per se goed voor het in leven houden van deze schelpdieren. Dat lijkt mij veel belangrijker dan andere achteruitgang. Dan kan dat helpen via het vertragen van het metabolisme waardoor ze langzamer doodgaan, prima, maar als ze uitdrogen en daardoor dood gaan heb je daar niet zoveel aan lijkt me. Toch?
Ik had de rest van de bak mosselen in de koelkast bewaard, maar toch gingen ze veel sneller dood. Dan vind ik het idee dat je ze zo moet inpakken dat ze geen ruimte hebben om open te gaan en hun vocht niet kunnen verliezen logisch.
Oefff, geen idee... Hier liggen ook de krabben, kreeften en andere schelpdieren levend op ijs, dus het zal wel mee vallen denk ik dan.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 10:49 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Op ijs bewaren is heel goed voor het conserveren van dooie vis, en daarmee niet per se goed voor het in leven houden van deze schelpdieren. Dat lijkt mij veel belangrijker dan andere achteruitgang. Dan kan dat helpen via het vertragen van het metabolisme waardoor ze langzamer doodgaan, prima, maar als ze uitdrogen en daardoor dood gaan heb je daar niet zoveel aan lijkt me. Toch?
Ik had de rest van de bak mosselen in de koelkast bewaard, maar toch gingen ze veel sneller dood. Dan vind ik het idee dat je ze zo moet inpakken dat ze geen ruimte hebben om open te gaan en hun vocht niet kunnen verliezen logisch.
Ik heb ze vrijdag nog gegetenquote:Op woensdag 10 oktober 2012 11:31 schreef Erasmo het volgende:
Door dit topic krijg ik enorme zin in mosselsDeze week maar eens langs Den Oever rijden...
Dat bedoelde ik eigenlijk, zo'n benadering vanuit hoe het werkt. Waardoor gaan ze dood en hoe blijven ze in leven en in goede gezondheid.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 10:57 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik maakte in de keuken altijd zeewater (kraanwater met 350 gram zeezout per 10 Liter) en zette ze daarin in de koeling.
Het prijsniveau in Spanje lijkt me sowieso wat lager, zeker in deze tijden.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 11:35 schreef Bramito het volgende:
[..]
Ik heb ze vrijdag nog gegeten![]()
![]()
Wat ik niet begrijp is waarom ze hier in Spanje zoveel goedkoper zijn. Ik betaalde 1,70¤ per kilo.
Ja, maar die kunnen niet opengaan en hun vocht verliezen denk ik.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 11:32 schreef Bramito het volgende:
[..]
Oefff, geen idee... Hier liggen ook de krabben, kreeften en andere schelpdieren levend op ijs, dus het zal wel mee vallen denk ik dan.
Ja ok, maar mij ouders hadden het over 8¤ de kg, Vond ik nogal fors.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 11:55 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Het prijsniveau in Spanje lijkt me sowieso wat lager, zeker in deze tijden.
[..]
Krab en Kreeft niet, andere schelpdieren dan weer we, maar ok, je punt is duidelijk.quote:Ja, maar die kunnen niet opengaan en hun vocht verliezen denk ik.
Dat lijkt me een normale prijs voor één bak van 2 kilo jumbo's of imperiaals in het hoogseizoen. Zoiets zijn ze in de appie meen ik. Die ik afgelopen week had kwamen van de Hema voor iets van 4 euro voor 2 kilo. 2 euro de kilo is niet duur voor een dier, zeg dat je de helft of een kwart aan vlees overhoudt, dan is het nog spotgoedkoop eigenlijk.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 14:55 schreef Bramito het volgende:
[..]
Ja ok, maar mij ouders hadden het over 8¤ de kg, Vond ik nogal fors.
Ik wil altijd graag weten hoe dingen werken, gewoon uit nieuwsgierigheid maar ook omdat je het dan kunt manipuleren. Ik weet nu meer dan gisteren, genoeg om eens wat uit te proberen, en ook dankzij jouw input.quote:Krab en Kreeft niet, andere schelpdieren dan weer we, maar ok, je punt is duidelijk.
Tuurlijk maakt dat wel uit! Hallo. Die op ijs gaan echt veel eerder dood hoor.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 09:30 schreef Bramito het volgende:
Hier worden ze in netjes op ijs verkocht, dus ik denk dat de verpakking inderdaad niet zoveel uitmaakt. Maar goed, ik zou ze dus lekker allemaal koken.
Geen ijsmachine aanwezig. Van koekjes ben ik niet zo'n fan.quote:Op woensdag 10 oktober 2012 19:05 schreef Pietverdriet het volgende:
Bij de kaas idd, of met suiker en volvette 10% vet turkse yoghurt in de ijsmachiene? Harde wenerdeeg maken, tot een dikke worst rollen en die in de koelkast zetten, dan aan dunne plakjes snijden, theelepel jam erop en dichtslaan, insmeren met ei en bakken. Gevulde koekjes!
Ja, als dip of op dungesneden vijgenbrood erbij.quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 09:12 schreef phluphy het volgende:
[..]
Geen ijsmachine aanwezig. Van koekjes ben ik niet zo'n fan.
Bij de kaas klinkt goed! Maar wat moet ik me erbij voorstellen? Als "dip" ?
En welke kaas past er het beste bij? NL of FR?
Met pesto en rauwe ham uit de ovenquote:Op vrijdag 12 oktober 2012 22:50 schreef fespo het volgende:
ik heb twee zalm moten van 125 gram p.s. gekocht. tips om deze lekker te klaar te maken?
Je zou het ook met wat groenten, verse kruiden en witte wijn in aluminiumfolie in de oven kunnen bereiden.quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 22:58 schreef fespo het volgende:
klinkt goed, vind pesto alleen best duur om te maken (student) en die potjes veel te overheersend.
Ik heb laatst met zoete marsala saltimbocca gemaakt, erg lekker!quote:Op vrijdag 12 oktober 2012 23:02 schreef Ferdii het volgende:
Ik heb hier nog een partij drank staan waar ik maar niet vanaf kom omdat ik het niet drink. Is er toevallig iets lekkers mee te maken?
Er staat oa nog anijs likeur (met leuke kristallen bloem in de fles), amaretto, passie vrucht likeur, honing likeur (heeft veel weg van honing whiskey), maraschino, bruine rum, kruskovatch en Een zoete marsala
Glazuur maken van balsamico, honing en knoflookquote:Op vrijdag 12 oktober 2012 22:50 schreef fespo het volgende:
ik heb twee zalm moten van 125 gram p.s. gekocht. tips om deze lekker te klaar te maken?
Leuk idee, ken het alleen met witte wijn. Maar zeker de moeite waard van het proberenquote:Op vrijdag 12 oktober 2012 23:04 schreef roos85 het volgende:
[..]
Ik heb laatst met zoete marsala saltimbocca gemaakt, erg lekker!
Met room erover in een ovenschaaltje, bestrooien met parmazaanse kaas, wat peper en zout en de oven in tot goudbruinquote:Op vrijdag 12 oktober 2012 22:50 schreef fespo het volgende:
ik heb twee zalm moten van 125 gram p.s. gekocht. tips om deze lekker te klaar te maken?
Eerst door een zeef halen? Kaasdoek in de zeef? Ik maak nooit sapjes met een sapcentrifuge.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 15:55 schreef Erasmo het volgende:
Ik ben mijn appeloogst aan het verwerken tot oa. sap. Nu komt er uit de sapcentrifuge een soortgelijk product als op deze foto:
[ afbeelding ]
Het is in principe drinkbaar maar de oxidatie slaat ontzettend snel toe, vooral in dat schuim op de bovenkant. Nu vind ik dat schuim niet echt lekker, maar wat is nou een goede manier om het een beetje te filteren? Koffiefilters heb ik al geprobeerd maar die slaan na een half glas dicht.
Gaat het helaas doorheen. Die centrifuge zat ook maar bij het kerstpakketquote:Op zaterdag 13 oktober 2012 16:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Eerst door een zeef halen? Ik maak nooit sapjes met een sapcentrifuge.
waarschijnlijk welquote:Op zaterdag 13 oktober 2012 16:53 schreef Lucky_Strike het volgende:
Met mijn sapcentrifuge krijg ik dat ook, wat een miskoop![]()
Ik heb hier hydrofiele luiers liggen, die gebruik ik bij het maken van hangop en dergelijke. Misschien werkt dat in dit geval ook? Ik heb het zelf nooit geprobeerd.
Wat overblijft wil ik als noodvoer invriezen. Ik ben de komende weken bijna iedere avond door de week weg. Ik heb boodschappen gedaan voor heel makkelijke en snelle maaltijden maar iets uit de vriezer kunnen halen zal best eens makkelijk zijn. Ik haat invriezen van bereid eten over het algemeen maar ik heb een hoopje dat dit een superieur recept is en dat het dan ontdooit nog steeds lekker is.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 17:50 schreef Pietverdriet het volgende:
Bechamel met ei? Geen idee, maar je zal de structuur wat veranderen. Waarom wil je het invriezen?
Ik denk dat het altijd eetbaar en zelfs even lekker blijft, maar misschien, als je pech hebt schiet het in de schift. Dan ziet het er niet uit, maar is nog steeds gewoon eetbaar. Daarna kun je besluiten of je het nog ooit eens zo wilt doen.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 16:54 schreef Lucky_Strike het volgende:
Heeft iemand enig idee of je moussaka kan invriezen? Ik weet niet of een bechamelsaus met ei goed invriest en het dan later nog lekker is.
Ctiroensap werkt ook lijkt me, net zoals met partjes appel, maar dan wordt het snel te zuur denk ik of je moet hele zoete appelen hebben.quote:Op zaterdag 13 oktober 2012 17:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
waarschijnlijk wel
Tegen het oxideren cq bruin worden kan je vitamine c toevoegen.
Ditquote:Op zondag 14 oktober 2012 16:52 schreef RobinOok het volgende:
Misschien eerst de creme fraiche met een beetje soep losroeren en dan pas bij de rest van de soep doen?
Ah ja. Dankquote:Op zondag 14 oktober 2012 16:52 schreef RobinOok het volgende:
Misschien eerst de creme fraiche met een beetje soep losroeren en dan pas bij de rest van de soep doen?
Ligt aan de vriezer ( is het kouder dan -20) en de verpakking. Maar een maand of drie zou ik zeggen. En nee, verschilt verder niet welk vlees mits gaar.quote:Op dinsdag 16 oktober 2012 18:41 schreef tech4u het volgende:
Hoe lang kan ik een versgemaakte bolognesesaus met rundergehakt bewaren in de vriezer?
Verschilt dat nog met kip of varkensvlees?
Onbeperkt. Nee, maakt niet uit.quote:Op dinsdag 16 oktober 2012 18:41 schreef tech4u het volgende:
Hoe lang kan ik een versgemaakte bolognesesaus met rundergehakt bewaren in de vriezer?
Verschilt dat nog met kip of varkensvlees?
Pierre la douleurquote:Op dinsdag 16 oktober 2012 19:10 schreef phluphy het volgende:
Eigenlijk zouden we Piet "Pierre" moeten noemen.
Merciquote:Op dinsdag 16 oktober 2012 20:01 schreef phluphy het volgende:
Je souhaite beaucoup de bonheur pour "Pierre la douleur"!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |