abonnement Unibet Coolblue
pi_117166887
Piet, nog een leuk recept met marsalawijn? saltimbocca laatst gemaakt, dus graag wat anders.
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
pi_117169004
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 20:13 schreef Jagärtrut het volgende:
Toevallig vandaa g ook uiensoep gemaakt. Inderdaad de uien in een boel boter een uur lang bakken, tot gouden bruin. Toen bloem en rode wijn (geen witte in huis, en ook geen sherry) en daarna zelfgemaakte groentebouillon (vriend eet vegetarisch), tijm en laurierblad erbij. Dat met zuurdesembrood met gruyère...heerlijk! Zoete, maar ook een complexe, diepe smaak. Ik denk dat dat umami is, want de buillon getrokken met flink wat champignons.
Umami kan, maar kokumi kan ook. Er is bewijs voor die zevende smaak, wordt oa veroorzaakt door bepaalde soorten eiwit onderdelen (uit goudse kaas bijv).

Overigens krijg je ook een heel complexe smaak van het bruinen van die eien met de eiwitten uit de boter. Dit komt door de maillardreactie.

Krijg in ieder geval helemaal trek in uiensoep.
Whatever...
  zondag 23 september 2012 @ 21:28:30 #28
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_117170510
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 20:13 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ga ik doen!

Ik heb trouwens vandaag je site gebruikt om een boodschappenlijst voor de Chinese boot in Rotterdam te maken, super handig!
Cool! Leuk te horen. Dank je. :)
  zondag 23 september 2012 @ 21:42:02 #29
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117171438
quote:
1s.gif Op zondag 23 september 2012 20:33 schreef roos85 het volgende:
Piet, nog een leuk recept met marsalawijn? saltimbocca laatst gemaakt, dus graag wat anders.
Wat dacht je van een Sabayon? Een heerlijk lauwwarm dessert
http://koken.vtm.be/recept/sabayon-kloppen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 23 september 2012 @ 21:43:44 #30
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117171564
vreselijke vent trouwens in dat stukje
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117172125
What's in a name :P
Spoilers!
  zondag 23 september 2012 @ 21:53:13 #32
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117172234
quote:
1s.gif Op zondag 23 september 2012 21:51 schreef Lucky_Strike het volgende:
What's in a name :P
Pas maar op of ik steek je op, rookte vroeger altijd lucky's zonder filter
Goddelijke lekkere sigaretten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117177170
Absoluut, heb ze 15 jaar gerookt. Inmiddels alweer bijna 2 jaar gestopt dus de username is niet meer zo van toepassing maar vooruit :7
Spoilers!
  maandag 24 september 2012 @ 11:41:10 #34
206580 Luxuria
It was love at first bite
pi_117186428
quote:
0s.gif Op donderdag 20 september 2012 15:33 schreef GimmeGore het volgende:
Piet, heb je een lekker recept voor spitskool? Mijn vriend bracht spitskool mee, maar ik heb geen idee wat ik er mee moet en ik zie door de bomen het bos niet meer (qua recepten)
Ik weet dat mijn moeder vroeger kerrie en rozijnen er doorheen deed, maar dat vond ik niet geweldig (en mijn vriend lust geen rozijnen)
Niet al te ingewikkeld graag, zo'n keukenprinses ben ik niet :')
Mag ik ook een tip geven? Hier weet ik een lekker recept voor (voor als je nog eens spitskool gaat koken ;) )

Doe boter in een ketel en daar gesnipperd ui bij (eventueel knoflook), even laten fruiten.
Daar doe je de gesneden spitskool bij, niet te klein maar ook niet te groot gesneden. Zout & peper erop doen.
Let wel op dat je misschien 2 spitskolen nodig hebt omdat het erg slinkt.
Als het geslonken is, doe je er een rauw ei in en dit goed erdoor roeren en gaar laten worden.

Erg lekker!

Je kunt er gewoon aardappelen en vlees bij doen, of rijst, maakt niet uit.
All she wants and needs is just a little taste..
  maandag 24 september 2012 @ 11:42:34 #35
206580 Luxuria
It was love at first bite
pi_117186469
Piet, ben jij trouwens kok ofzo? Jij weet echt veel :D
All she wants and needs is just a little taste..
  maandag 24 september 2012 @ 11:58:09 #36
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117186962
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 11:41 schreef Luxuria het volgende:

[..]

Mag ik ook een tip geven?

Iedereen is welkom om advies te geven. De reden dat ik deze draad ooit begon is om mensen echt aan het koken te krijgen, zaken echt helemaal zelfmaken ipv warm maken.

quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 11:42 schreef Luxuria het volgende:
Piet, ben jij trouwens kok ofzo? Jij weet echt veel :D
Nee
Ik heb een slordige 10-12 jaar als kok gewerkt in eetcafe’s, restaurants en aan boord van cruiseschepen, voor, tijdens en na mijn studietijd. Het is mooi maar fysiek zwaar werk. Je werkt altijd als je vrienden vrij zijn waardoor je alleen nog maar vrienden in de Horeca overhoud.
Ik ben dus uit de horeca gegaan en kook alleen nog maar voor onszelf en voor vrienden en familie. Ik heb er wel heel veel interesse in en vooral in de technieken en de chemie van het koken. Helaas niet altijd veel tijd ervoor.
Verder is het natuurlijk een relatief goedkope hobby die erg nuttig is, je kan het eten!

Ik blijf het leuk vinden zelf zaken te maken, maak zelf zuurkool, augurkjes in het zuur, fond’s, jam’s. Ik weck, conserveer, maak vleeswaren, pate, ijs, gebak, etc. etc.
Vind de kostbare delicatessen best leuk en lekker, maar als ik van kopvlees van het varken een goddelijke worst te maken vind ik dat eigenlijk leuker.

Oh, en werk tegenwoordig als Interim manager en doe reorganisaties bij beursgenoteerde bedrijven.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 24 september 2012 @ 12:50:29 #37
259233 GimmeGore
Dat is mevrouw Gore voor jou!
pi_117188426
Damn, ik dacht dat iets als koolsla veel moeilijker/langer werk was.
Was lekker! Dank je Piet! :)
pi_117188924
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 20:13 schreef Jagärtrut het volgende:
Toevallig vandaa g ook uiensoep gemaakt. Inderdaad de uien in een boel boter een uur lang bakken, tot gouden bruin. Toen bloem en rode wijn (geen witte in huis, en ook geen sherry) en daarna zelfgemaakte groentebouillon (vriend eet vegetarisch), tijm en laurierblad erbij. Dat met zuurdesembrood met gruyère...heerlijk! Zoete, maar ook een complexe, diepe smaak. Ik denk dat dat umami is, want de buillon getrokken met flink wat champignons.
hoe trek je bouillon van champignons?
Sterkheidsbaas van alles.
  maandag 24 september 2012 @ 13:27:08 #39
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117189677
quote:
2s.gif Op maandag 24 september 2012 13:06 schreef Lonaa het volgende:

[..]

hoe trek je bouillon van champignons?
Veel champignons nemen, snijden, preitje, worteltje, teentje knof, blaadje laurier of 2, peperkorrels, peterselie, selder.
In een pan opzetten met water, uur of 10-12 langzaam laten trekken.
Zeven.
Voor de soep
Verser champigons aanbakken, na het bakken wat bloem erbij, of maizena, of rijstebloem. Bouillon erbij. Even goed doorkoken tot de bloemsmaak weg is.
Room erbij, afsmaken met wat zout, sherry (geeft een nog diepere paddestoelensmaak), lichte soyasaus (ipv zout) en een glas cognac.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 24 september 2012 @ 13:27:50 #40
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117189698
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 12:50 schreef GimmeGore het volgende:
Damn, ik dacht dat iets als koolsla veel moeilijker/langer werk was.
Was lekker! Dank je Piet! :)
Lekker ook van witte kool, rode kool, spitskool
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117190050
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 13:27 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Veel champignons nemen, snijden, preitje, worteltje, teentje knof, blaadje laurier of 2, peperkorrels, peterselie, selder.
In een pan opzetten met water, uur of 10-12 langzaam laten trekken.
Zeven.
Voor de soep
Verser champigons aanbakken, na het bakken wat bloem erbij, of maizena, of rijstebloem. Bouillon erbij. Even goed doorkoken tot de bloemsmaak weg is.
Room erbij, afsmaken met wat zout, sherry (geeft een nog diepere paddestoelensmaak), lichte soyasaus (ipv zout) en een glas cognac.
Niks anders dan bij andere bouillon dus.

Aangezien ik in de planning had morgen paddenstoelensoep te eten, ga ik hier vanmiddag eens mee aan de slag.
Sterkheidsbaas van alles.
pi_117190673
Hé Piet en anderen. Vanavond heb ik een Jus nodig maar ik gebruik geen vlees (of een beetje rookspek). Nu lukt het me nooit echt om een lekkere jus te maken, tips?
  maandag 24 september 2012 @ 15:39:58 #43
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117194023
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 13:57 schreef KaheemSaid het volgende:
Hé Piet en anderen. Vanavond heb ik een Jus nodig maar ik gebruik geen vlees (of een beetje rookspek). Nu lukt het me nooit echt om een lekkere jus te maken, tips?
Zou je niet gewoon een saus maken, dat is eenvoudiger dan een jus zonder braadsappen. Jus->braadsappen aangekoekt in de pan losmaken met wat wijn/water/bouillion. Zonder een stuk vlees te braden heb je geen jus dus. Zonder tomaten ook geen tomatensoep zeg maar.
Maak gewoon een lekkere saus bij het eten.
Kook wat rode wijn in met een gesnipperd uitje, knoflook, groene kruiden, wat gebakken spek, blaadje laurier Wat bouillon.
Lekker inkoken en door een zeef halen. Binden met wat bloem of ander bindmiddel, garen
Dit afsmaken, met eventueel wat soyasaus, zout, peper.
Als de saus helemaal klaar is vuur uitzetten en klont boter (geen margarine) erbij en die er voorzichtig doorheen smelten

Variaties met gesnipperde paprika, of tomaat, gesnippelde sjalotjes, veel groene kruiden, room, etc zijn ook mogelijk.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 24 september 2012 @ 22:36:24 #44
377549 student_2.0
Optimist tot in de kist
pi_117215441
Ik heb dikke kookroom nodig voor een dipsaus maar kan alleen de vloeibare variant krijgen. Kan ik deze dikker maken?
  maandag 24 september 2012 @ 22:38:55 #45
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_117215577
:N

Dat is je straf. Voor het kopen van zoiets stupides als kookroom.
Volgende keer gewoon slagroom/room kopen. Geen poespas nodig en zo stevig te kloppen als je zelf wilt. Lekkerder bovendien.
  maandag 24 september 2012 @ 22:50:43 #46
377549 student_2.0
Optimist tot in de kist
pi_117216272
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 22:38 schreef RobinOok het volgende:
:N

Dat is je straf. Voor het kopen van zoiets stupides als kookroom.
Volgende keer gewoon slagroom/room kopen. Geen poespas nodig en zo stevig te kloppen als je zelf wilt. Lekkerder bovendien.
Ik heb geen slagroom nodig maar een stevige vorm finesse, ben niet heel goed in koken dus zeg maar hoe ik t moet maken!
pi_117216302
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 22:50 schreef student_2.0 het volgende:

[..]

Ik heb geen slagroom nodig maar een stevige vorm finesse, ben niet heel goed in koken dus zeg maar hoe ik t moet maken!
iedere gewone keukenprins koopt gewoon zure room of creme fraiche
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  maandag 24 september 2012 @ 22:53:34 #48
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_117216424
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 22:50 schreef student_2.0 het volgende:

[..]

Ik heb geen slagroom nodig maar een stevige vorm finesse, ben niet heel goed in koken dus zeg maar hoe ik t moet maken!
Wat Mirjam zegt, je koopt zure room of creme fraiche. En ik zou gewoon slagroom kopen en zelf even stijf slaan. Net zo stijf als je zelf wilt. Ja, ook voor dipsausjes. Juist voor dipsausjes!

Die Finessezut heb je niet nodig. Nooit.
Die zut is gemaakt om mee te koken, koken als in verhitten, dat het niet schift. Kan ook met gewone room. Maar goed, wat je niet kunt doen met finessezut is het opkloppen.
  maandag 24 september 2012 @ 22:54:01 #49
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_117216447
Creme fraiche inderdaad..
Of mayo, kan ook goed als basis voor een dipsaus.
  maandag 24 september 2012 @ 23:13:12 #50
377549 student_2.0
Optimist tot in de kist
pi_117217587
bedankt allen dan ga ik morgen slagroom opkloppen, wel vreemd dat er een product als finesse op de markt is als het totaal onzin is
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')