abonnement Unibet Coolblue
  maandag 17 september 2012 @ 20:15:53 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_116905004
Hier verder dus, deel 26 alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven.

Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 17 september 2012 @ 20:19:35 #2
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_116905256
quote:
0s.gif Op maandag 17 september 2012 18:49 schreef louter_genieten het volgende:
Kan je ingemaakte citroenen in een (toekomstige kruidenbitter) fles jenever doen?
Ja, dat kan, maar mijn ervaring is dat gewone citroenen het wit de boel bitter maakt. Citroenen dun schillen met een dunschiller werkt beter, maar je hebt wel onbehandelde citroenen nodig. En zelfs biologische citroenen zijn tegenwoordig vaak ook behandeld. De winkelier zal dit bestrijden maar heb het al vaak op de doos zien staan, Schale nicht zum Verzehr geeignet, de schil is niet geschikt om te consumeren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_116923057
quote:
0s.gif Op maandag 17 september 2012 15:37 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dus toch gewoon geschift ;)
Ja inderdaad ;) maar het zag er niet zo uit voor dat de vloeistof de koelkast in ging. Maar het is opgelost, vond het al zo zonde van de druivenpitolie
  dinsdag 18 september 2012 @ 09:27:42 #4
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_116923855
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2012 08:33 schreef HerrPiet het volgende:

[..]

Ja inderdaad ;) maar het zag er niet zo uit voor dat de vloeistof de koelkast in ging. Maar het is opgelost, vond het al zo zonde van de druivenpitolie
Gisterenavond even geprobeerd, maar vond ook de druivenpitolie slecht emulgeren. Als ik goegel op grapeseed oil en mayonaise lees ik dat meer mensen er problemen mee hebben.
Wellicht ligt dit aan de samenstelling van de olie. (verzuren)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_116932145
Ik gebruik Vandemoortele culinaire olie voor mayonaise, en een volledig ei, omdat ik het met de mixer maak. Ik heb daar zelfs al een filmpje van gemaakt, omdat niemand mij wou geloven hoe gemakkelijk dat gaat :). Die olie smaakt ook minder sterk door dan vele andere soorten olie, want een mayonaise met oliesmaak vind ik eigenlijk gruwelijk.
  dinsdag 18 september 2012 @ 13:52:11 #6
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_116932325
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2012 13:48 schreef Aiesj het volgende:
Ik gebruik Vandemoortele culinaire olie voor mayonaise, en een volledig ei, omdat ik het met de mixer maak. Ik heb daar zelfs al een filmpje van gemaakt, omdat niemand mij wou geloven hoe gemakkelijk dat gaat :). Die olie smaakt ook minder sterk door dan vele andere soorten olie, want een mayonaise met oliesmaak vind ik eigenlijk gruwelijk.
quote:
Evenwichtige mix van zonnebloem-, koolzaad-, druivenpit- en maïsolie.
http://www.vandemoortele.(...)/culinaire-olie.aspx

Arachide olie is smaakneutraal
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † dinsdag 18 september 2012 @ 13:54:27 #7
91830 MaximusTG
pi_116932415
Vind het toch altijd gewoon het lekkerst met idd arachide- of zonnebloemolie, mosterd, citroensap en dooier..
  Moderator dinsdag 18 september 2012 @ 13:59:10 #8
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_116932646
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2012 13:52 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

[..]

http://www.vandemoortele.(...)/culinaire-olie.aspx

Arachide olie is smaakneutraal
Is saffloerolie (distel) geschikt eigenlijk? Ik heb nog een paar flessen staan.
Ik hoor trouwens vaak uit de culinaire hoek dat druivenpitolie het beste zou zijn, heb ik ook staan, maar nooit eerder mayo mee gemaakt.
Ik heb ook nog koolzaadolie, maar daar vind ik een te sterke smaak aan zitten.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 18 september 2012 @ 13:59:59 #9
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_116932688
Noem het Culinair of Culiness, en het verkoopt.
Mijn advies is altijd, koop de echte producten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 18 september 2012 @ 14:04:19 #10
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_116932882
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2012 13:59 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Is saffloerolie (distel) geschikt eigenlijk? Ik heb nog een paar flessen staan.
Ik hoor trouwens vaak uit de culinaire hoek dat druivenpitolie het beste zou zijn, heb ik ook staan, maar nooit eerder mayo mee gemaakt.
Ik heb ook nog koolzaadolie, maar daar vind ik een te sterke smaak aan zitten.
Saffloerolie wordt geraffineerd om de smaak er af te krijgen, is een goedkope olie die vooral in de margarine-industrie wordt gebruikt. Gebruik het niet om te braden, daar is het niet voor geschikt. Heb het nooit echt als culinair gezien eigenlijk.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator dinsdag 18 september 2012 @ 14:09:57 #11
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_116933108
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2012 14:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Saffloerolie wordt geraffineerd om de smaak er af te krijgen, is een goedkope olie die vooral in de margarine-industrie wordt gebruikt. Gebruik het niet om te braden, daar is het niet voor geschikt. Heb het nooit echt als culinair gezien eigenlijk.
Die ik heb staan is niet goedkoop, al zegt dat ook niet altijd alles natuurlijk:

Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 20 september 2012 @ 15:33:59 #12
259233 GimmeGore
Dat is mevrouw Gore voor jou!
pi_117026034
Piet, heb je een lekker recept voor spitskool? Mijn vriend bracht spitskool mee, maar ik heb geen idee wat ik er mee moet en ik zie door de bomen het bos niet meer (qua recepten)
Ik weet dat mijn moeder vroeger kerrie en rozijnen er doorheen deed, maar dat vond ik niet geweldig (en mijn vriend lust geen rozijnen)
Niet al te ingewikkeld graag, zo'n keukenprinses ben ik niet :')
  donderdag 20 september 2012 @ 16:03:23 #13
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117027193
Wat dacht je van koolsla?
Je snijdt de kool aan dunne reepjes en per kilo kool 1 theelepel zout en 2 a 3 eetlepels suiker er door husselen.
Stevig doorkneden tot het sap er uit loopt.
Afsmaken met azijn en olie
Dit is de basis, na 12-24 uur is hij nog lekkerder, blijft zeker een week goed in de koeling. Je kan naar smaak ook wortelrasp, paprikareepjes of ui snippers toevoegen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117157976
Piet, help!

Ik heb deze uiensoep gemaakt. Omdat de uien niet bruin werden heb ik bij de tweede keer sudderen (op wat hoger vuur) de boel een paar minuten langer op laten staan. Niet te lang, want vorige keer werd de boel zoet. Maar nu dus ook! Het is een vrij waterige en zoete boel geworden. Enig idee wat ik er nog aan kan doen? Na een paar uur van het gas af is de smaak wel wat bij getrokken trouwens.
Spoilers!
  zondag 23 september 2012 @ 17:51:51 #15
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117158958
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 17:28 schreef Lucky_Strike het volgende:
Piet, help!

Ik heb deze uiensoep gemaakt. Omdat de uien niet bruin werden heb ik bij de tweede keer sudderen (op wat hoger vuur) de boel een paar minuten langer op laten staan. Niet te lang, want vorige keer werd de boel zoet. Maar nu dus ook! Het is een vrij waterige en zoete boel geworden. Enig idee wat ik er nog aan kan doen? Na een paar uur van het gas af is de smaak wel wat bij getrokken trouwens.
Uien zijn vrij zoet als je ze lang en langzaam gaart, maar waterigheid komt omdat je bouillon niet sterk genoeg is. Je kan hem wat inkoken, wat soyasaus toevoegen (geen zoete) of wat maggi.

[ Bericht 3% gewijzigd door Pietverdriet op 23-09-2012 18:05:41 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117161495
quote:
1s.gif Op zondag 23 september 2012 17:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Uien zijn vrij zoet als je ze lang en langzaam gaart, maar waterigheid komt omdat je bouillon niet sterk genoeg is. Je kan hem wat inkoken, wat soyasaus toevoegen (geen zoete) of wat maggi.
Bedankt voor je soyasaus tip! 1,5 Eetlepel haalde de soep echt op. Ik moet nog steeds op zoek naar een beter recept want dit was 'm niet helemaal maar ik heb toch lekker gegeten. Vooral omdat de croutons met gruyere heel goed gelukt waren.

Helaas heb ik geen geld, tijd en plek in de vriezer om een goede bouillon te maken maar twee maggi runderblokjes zijn toch ook geen goed idee. Misschien eens een potje fond kopen.

Hoe zou ik trouwens een niet zoete uiensoep maken?
Spoilers!
  zondag 23 september 2012 @ 18:52:34 #17
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_117161622
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 17:28 schreef Lucky_Strike het volgende:
Omdat de uien niet bruin werden heb ik bij de tweede keer sudderen (op wat hoger vuur) de boel een paar minuten langer op laten staan. Niet te lang, want vorige keer werd de boel zoet. Maar nu dus ook!
Maar wat ik mij dan afvraag, werd het dan bij "de tweede keer" (?) wel "dark golden, sticky and caramelised"? Of bleef het een bleke boel?
  zondag 23 september 2012 @ 18:55:46 #18
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117161763
quote:
1s.gif Op zondag 23 september 2012 18:49 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Bedankt voor je soyasaus tip! 1,5 Eetlepel haalde de soep echt op. Ik moet nog steeds op zoek naar een beter recept want dit was 'm niet helemaal maar ik heb toch lekker gegeten. Vooral omdat de croutons met gruyere heel goed gelukt waren.

Helaas heb ik geen geld, tijd en plek in de vriezer om een goede bouillon te maken maar twee maggi runderblokjes zijn toch ook geen goed idee. Misschien eens een potje fond kopen.

Hoe zou ik trouwens een niet zoete uiensoep maken?
Je kan toch een runderbouillon maken en daarna direct een uiensoep van maken?
Wat voor een uien gebruik je? Ik bedoel, uien smaken met het garen wel zoetig, maar niet echt zoet. Je doet er toch geen suiker bij? Sommige mensen doen dit voor het carameliseren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117164854
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 18:52 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Maar wat ik mij dan afvraag, werd het dan bij "de tweede keer" (?) wel "dark golden, sticky and caramelised"? Of bleef het een bleke boel?
Nee dat werd het niet :( Ik was bang dat het te zoet zou worden omdat het al zo lang op stond. Maar door het gebrek aan kleur op de uien, was de soep ook net zo donker als ik gewild had. Als ik naar Masterchef Australia kijk hebben ze het vaak over 'depth of flavour'. Dat is duideljk wat ik nu miste.
Spoilers!
pi_117165053
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 18:55 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je kan toch een runderbouillon maken en daarna direct een uiensoep van maken?
Wat voor een uien gebruik je? Ik bedoel, uien smaken met het garen wel zoetig, maar niet echt zoet. Je doet er toch geen suiker bij? Sommige mensen doen dit voor het carameliseren.
Ja, daar heb je helemaal gelijk in. Bouillon maken is naar mijn idee iets dat je in een grote hoeveelheid doet ofzo :D

Ik heb gewoon gele uien gekocht. Van de week in de aanbieding bij Lidl, 5 kilo voor 1.19. En hell no, ik heb er geen suiker door gedaan! Het was ook niet mierzoet ofzo maar toch net wat too much.
Spoilers!
  zondag 23 september 2012 @ 20:08:36 #21
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_117165247
Het geheim zit 'm echt in dat carameliseren. Dus een volgende keer moet je echt gewoon niet verder gaan voordat je uien bruin en sticky en gebakken zijn. Gewoon dat vuur hoger zetten en erbij blijven. En niet bang zijn. Als je erbij blijft kan het niet mis gaan, maar dat carameliseren maakt echt 100% het verschil.

Ik had het een tijdje terug bij een ander recept. Daarvoor moest ik uien ook echt flink laten carameleren en ik was eigenlijk alleen maar gewend ze te laten zweten. Maar als je ze echt zodanig bakt dat ze echt bruin worden, dan zijn ze al heerlijk op zichzelf. Ik kan me bijna voorstellen dat ze dan alleen met wat water al lekker zouden zijn! Dus ook met bouillon van bouillonblokjes.

En ja, het wordt dan wel zoet, maar niet alleen maar zoet. Het wordt ook hartig. Dus echt, volgende keer gewoon geen mietje zijn en hoppa, carameliseren die hap! ;-)
pi_117165557
Ga ik doen!

Ik heb trouwens vandaag je site gebruikt om een boodschappenlijst voor de Chinese boot in Rotterdam te maken, super handig!
Spoilers!
pi_117165568
Toevallig vandaa g ook uiensoep gemaakt. Inderdaad de uien in een boel boter een uur lang bakken, tot gouden bruin. Toen bloem en rode wijn (geen witte in huis, en ook geen sherry) en daarna zelfgemaakte groentebouillon (vriend eet vegetarisch), tijm en laurierblad erbij. Dat met zuurdesembrood met gruyère...heerlijk! Zoete, maar ook een complexe, diepe smaak. Ik denk dat dat umami is, want de buillon getrokken met flink wat champignons.
pi_117165647
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 20:13 schreef Jagärtrut het volgende:
Toevallig vandaa g ook uiensoep gemaakt. Inderdaad de uien in een boel boter een uur lang bakken, tot gouden bruin. Toen bloem en rode wijn (geen witte in huis, en ook geen sherry) en daarna zelfgemaakte groentebouillon (vriend eet vegetarisch), tijm en laurierblad erbij. Dat met zuurdesembrood met gruyère...heerlijk! Zoete, maar ook een complexe, diepe smaak. Ik denk dat dat umami is, want de buillon getrokken met flink wat champignons.
klinkt heerlijk :9
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_117165672
Duh, laurierblad. Natuurlijk *insert headbangsmiley
Spoilers!
pi_117166887
Piet, nog een leuk recept met marsalawijn? saltimbocca laatst gemaakt, dus graag wat anders.
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
pi_117169004
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 20:13 schreef Jagärtrut het volgende:
Toevallig vandaa g ook uiensoep gemaakt. Inderdaad de uien in een boel boter een uur lang bakken, tot gouden bruin. Toen bloem en rode wijn (geen witte in huis, en ook geen sherry) en daarna zelfgemaakte groentebouillon (vriend eet vegetarisch), tijm en laurierblad erbij. Dat met zuurdesembrood met gruyère...heerlijk! Zoete, maar ook een complexe, diepe smaak. Ik denk dat dat umami is, want de buillon getrokken met flink wat champignons.
Umami kan, maar kokumi kan ook. Er is bewijs voor die zevende smaak, wordt oa veroorzaakt door bepaalde soorten eiwit onderdelen (uit goudse kaas bijv).

Overigens krijg je ook een heel complexe smaak van het bruinen van die eien met de eiwitten uit de boter. Dit komt door de maillardreactie.

Krijg in ieder geval helemaal trek in uiensoep.
Whatever...
  zondag 23 september 2012 @ 21:28:30 #28
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_117170510
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 20:13 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ga ik doen!

Ik heb trouwens vandaag je site gebruikt om een boodschappenlijst voor de Chinese boot in Rotterdam te maken, super handig!
Cool! Leuk te horen. Dank je. :)
  zondag 23 september 2012 @ 21:42:02 #29
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117171438
quote:
1s.gif Op zondag 23 september 2012 20:33 schreef roos85 het volgende:
Piet, nog een leuk recept met marsalawijn? saltimbocca laatst gemaakt, dus graag wat anders.
Wat dacht je van een Sabayon? Een heerlijk lauwwarm dessert
http://koken.vtm.be/recept/sabayon-kloppen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 23 september 2012 @ 21:43:44 #30
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117171564
vreselijke vent trouwens in dat stukje
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117172125
What's in a name :P
Spoilers!
  zondag 23 september 2012 @ 21:53:13 #32
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117172234
quote:
1s.gif Op zondag 23 september 2012 21:51 schreef Lucky_Strike het volgende:
What's in a name :P
Pas maar op of ik steek je op, rookte vroeger altijd lucky's zonder filter
Goddelijke lekkere sigaretten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117177170
Absoluut, heb ze 15 jaar gerookt. Inmiddels alweer bijna 2 jaar gestopt dus de username is niet meer zo van toepassing maar vooruit :7
Spoilers!
  maandag 24 september 2012 @ 11:41:10 #34
206580 Luxuria
It was love at first bite
pi_117186428
quote:
0s.gif Op donderdag 20 september 2012 15:33 schreef GimmeGore het volgende:
Piet, heb je een lekker recept voor spitskool? Mijn vriend bracht spitskool mee, maar ik heb geen idee wat ik er mee moet en ik zie door de bomen het bos niet meer (qua recepten)
Ik weet dat mijn moeder vroeger kerrie en rozijnen er doorheen deed, maar dat vond ik niet geweldig (en mijn vriend lust geen rozijnen)
Niet al te ingewikkeld graag, zo'n keukenprinses ben ik niet :')
Mag ik ook een tip geven? Hier weet ik een lekker recept voor (voor als je nog eens spitskool gaat koken ;) )

Doe boter in een ketel en daar gesnipperd ui bij (eventueel knoflook), even laten fruiten.
Daar doe je de gesneden spitskool bij, niet te klein maar ook niet te groot gesneden. Zout & peper erop doen.
Let wel op dat je misschien 2 spitskolen nodig hebt omdat het erg slinkt.
Als het geslonken is, doe je er een rauw ei in en dit goed erdoor roeren en gaar laten worden.

Erg lekker!

Je kunt er gewoon aardappelen en vlees bij doen, of rijst, maakt niet uit.
All she wants and needs is just a little taste..
  maandag 24 september 2012 @ 11:42:34 #35
206580 Luxuria
It was love at first bite
pi_117186469
Piet, ben jij trouwens kok ofzo? Jij weet echt veel :D
All she wants and needs is just a little taste..
  maandag 24 september 2012 @ 11:58:09 #36
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117186962
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 11:41 schreef Luxuria het volgende:

[..]

Mag ik ook een tip geven?

Iedereen is welkom om advies te geven. De reden dat ik deze draad ooit begon is om mensen echt aan het koken te krijgen, zaken echt helemaal zelfmaken ipv warm maken.

quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 11:42 schreef Luxuria het volgende:
Piet, ben jij trouwens kok ofzo? Jij weet echt veel :D
Nee
Ik heb een slordige 10-12 jaar als kok gewerkt in eetcafe’s, restaurants en aan boord van cruiseschepen, voor, tijdens en na mijn studietijd. Het is mooi maar fysiek zwaar werk. Je werkt altijd als je vrienden vrij zijn waardoor je alleen nog maar vrienden in de Horeca overhoud.
Ik ben dus uit de horeca gegaan en kook alleen nog maar voor onszelf en voor vrienden en familie. Ik heb er wel heel veel interesse in en vooral in de technieken en de chemie van het koken. Helaas niet altijd veel tijd ervoor.
Verder is het natuurlijk een relatief goedkope hobby die erg nuttig is, je kan het eten!

Ik blijf het leuk vinden zelf zaken te maken, maak zelf zuurkool, augurkjes in het zuur, fond’s, jam’s. Ik weck, conserveer, maak vleeswaren, pate, ijs, gebak, etc. etc.
Vind de kostbare delicatessen best leuk en lekker, maar als ik van kopvlees van het varken een goddelijke worst te maken vind ik dat eigenlijk leuker.

Oh, en werk tegenwoordig als Interim manager en doe reorganisaties bij beursgenoteerde bedrijven.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 24 september 2012 @ 12:50:29 #37
259233 GimmeGore
Dat is mevrouw Gore voor jou!
pi_117188426
Damn, ik dacht dat iets als koolsla veel moeilijker/langer werk was.
Was lekker! Dank je Piet! :)
pi_117188924
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 20:13 schreef Jagärtrut het volgende:
Toevallig vandaa g ook uiensoep gemaakt. Inderdaad de uien in een boel boter een uur lang bakken, tot gouden bruin. Toen bloem en rode wijn (geen witte in huis, en ook geen sherry) en daarna zelfgemaakte groentebouillon (vriend eet vegetarisch), tijm en laurierblad erbij. Dat met zuurdesembrood met gruyère...heerlijk! Zoete, maar ook een complexe, diepe smaak. Ik denk dat dat umami is, want de buillon getrokken met flink wat champignons.
hoe trek je bouillon van champignons?
Sterkheidsbaas van alles.
  maandag 24 september 2012 @ 13:27:08 #39
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117189677
quote:
2s.gif Op maandag 24 september 2012 13:06 schreef Lonaa het volgende:

[..]

hoe trek je bouillon van champignons?
Veel champignons nemen, snijden, preitje, worteltje, teentje knof, blaadje laurier of 2, peperkorrels, peterselie, selder.
In een pan opzetten met water, uur of 10-12 langzaam laten trekken.
Zeven.
Voor de soep
Verser champigons aanbakken, na het bakken wat bloem erbij, of maizena, of rijstebloem. Bouillon erbij. Even goed doorkoken tot de bloemsmaak weg is.
Room erbij, afsmaken met wat zout, sherry (geeft een nog diepere paddestoelensmaak), lichte soyasaus (ipv zout) en een glas cognac.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 24 september 2012 @ 13:27:50 #40
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117189698
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 12:50 schreef GimmeGore het volgende:
Damn, ik dacht dat iets als koolsla veel moeilijker/langer werk was.
Was lekker! Dank je Piet! :)
Lekker ook van witte kool, rode kool, spitskool
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117190050
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 13:27 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Veel champignons nemen, snijden, preitje, worteltje, teentje knof, blaadje laurier of 2, peperkorrels, peterselie, selder.
In een pan opzetten met water, uur of 10-12 langzaam laten trekken.
Zeven.
Voor de soep
Verser champigons aanbakken, na het bakken wat bloem erbij, of maizena, of rijstebloem. Bouillon erbij. Even goed doorkoken tot de bloemsmaak weg is.
Room erbij, afsmaken met wat zout, sherry (geeft een nog diepere paddestoelensmaak), lichte soyasaus (ipv zout) en een glas cognac.
Niks anders dan bij andere bouillon dus.

Aangezien ik in de planning had morgen paddenstoelensoep te eten, ga ik hier vanmiddag eens mee aan de slag.
Sterkheidsbaas van alles.
pi_117190673
Hé Piet en anderen. Vanavond heb ik een Jus nodig maar ik gebruik geen vlees (of een beetje rookspek). Nu lukt het me nooit echt om een lekkere jus te maken, tips?
  maandag 24 september 2012 @ 15:39:58 #43
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117194023
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 13:57 schreef KaheemSaid het volgende:
Hé Piet en anderen. Vanavond heb ik een Jus nodig maar ik gebruik geen vlees (of een beetje rookspek). Nu lukt het me nooit echt om een lekkere jus te maken, tips?
Zou je niet gewoon een saus maken, dat is eenvoudiger dan een jus zonder braadsappen. Jus->braadsappen aangekoekt in de pan losmaken met wat wijn/water/bouillion. Zonder een stuk vlees te braden heb je geen jus dus. Zonder tomaten ook geen tomatensoep zeg maar.
Maak gewoon een lekkere saus bij het eten.
Kook wat rode wijn in met een gesnipperd uitje, knoflook, groene kruiden, wat gebakken spek, blaadje laurier Wat bouillon.
Lekker inkoken en door een zeef halen. Binden met wat bloem of ander bindmiddel, garen
Dit afsmaken, met eventueel wat soyasaus, zout, peper.
Als de saus helemaal klaar is vuur uitzetten en klont boter (geen margarine) erbij en die er voorzichtig doorheen smelten

Variaties met gesnipperde paprika, of tomaat, gesnippelde sjalotjes, veel groene kruiden, room, etc zijn ook mogelijk.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 24 september 2012 @ 22:36:24 #44
377549 student_2.0
Optimist tot in de kist
pi_117215441
Ik heb dikke kookroom nodig voor een dipsaus maar kan alleen de vloeibare variant krijgen. Kan ik deze dikker maken?
  maandag 24 september 2012 @ 22:38:55 #45
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_117215577
:N

Dat is je straf. Voor het kopen van zoiets stupides als kookroom.
Volgende keer gewoon slagroom/room kopen. Geen poespas nodig en zo stevig te kloppen als je zelf wilt. Lekkerder bovendien.
  maandag 24 september 2012 @ 22:50:43 #46
377549 student_2.0
Optimist tot in de kist
pi_117216272
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 22:38 schreef RobinOok het volgende:
:N

Dat is je straf. Voor het kopen van zoiets stupides als kookroom.
Volgende keer gewoon slagroom/room kopen. Geen poespas nodig en zo stevig te kloppen als je zelf wilt. Lekkerder bovendien.
Ik heb geen slagroom nodig maar een stevige vorm finesse, ben niet heel goed in koken dus zeg maar hoe ik t moet maken!
pi_117216302
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 22:50 schreef student_2.0 het volgende:

[..]

Ik heb geen slagroom nodig maar een stevige vorm finesse, ben niet heel goed in koken dus zeg maar hoe ik t moet maken!
iedere gewone keukenprins koopt gewoon zure room of creme fraiche
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  maandag 24 september 2012 @ 22:53:34 #48
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_117216424
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 22:50 schreef student_2.0 het volgende:

[..]

Ik heb geen slagroom nodig maar een stevige vorm finesse, ben niet heel goed in koken dus zeg maar hoe ik t moet maken!
Wat Mirjam zegt, je koopt zure room of creme fraiche. En ik zou gewoon slagroom kopen en zelf even stijf slaan. Net zo stijf als je zelf wilt. Ja, ook voor dipsausjes. Juist voor dipsausjes!

Die Finessezut heb je niet nodig. Nooit.
Die zut is gemaakt om mee te koken, koken als in verhitten, dat het niet schift. Kan ook met gewone room. Maar goed, wat je niet kunt doen met finessezut is het opkloppen.
  maandag 24 september 2012 @ 22:54:01 #49
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_117216447
Creme fraiche inderdaad..
Of mayo, kan ook goed als basis voor een dipsaus.
  maandag 24 september 2012 @ 23:13:12 #50
377549 student_2.0
Optimist tot in de kist
pi_117217587
bedankt allen dan ga ik morgen slagroom opkloppen, wel vreemd dat er een product als finesse op de markt is als het totaal onzin is
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')