abonnement Unibet Coolblue
  maandag 17 september 2012 @ 20:15:53 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_116905004
Hier verder dus, deel 26 alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven.

Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 17 september 2012 @ 20:19:35 #2
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_116905256
quote:
0s.gif Op maandag 17 september 2012 18:49 schreef louter_genieten het volgende:
Kan je ingemaakte citroenen in een (toekomstige kruidenbitter) fles jenever doen?
Ja, dat kan, maar mijn ervaring is dat gewone citroenen het wit de boel bitter maakt. Citroenen dun schillen met een dunschiller werkt beter, maar je hebt wel onbehandelde citroenen nodig. En zelfs biologische citroenen zijn tegenwoordig vaak ook behandeld. De winkelier zal dit bestrijden maar heb het al vaak op de doos zien staan, Schale nicht zum Verzehr geeignet, de schil is niet geschikt om te consumeren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_116923057
quote:
0s.gif Op maandag 17 september 2012 15:37 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dus toch gewoon geschift ;)
Ja inderdaad ;) maar het zag er niet zo uit voor dat de vloeistof de koelkast in ging. Maar het is opgelost, vond het al zo zonde van de druivenpitolie
  dinsdag 18 september 2012 @ 09:27:42 #4
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_116923855
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2012 08:33 schreef HerrPiet het volgende:

[..]

Ja inderdaad ;) maar het zag er niet zo uit voor dat de vloeistof de koelkast in ging. Maar het is opgelost, vond het al zo zonde van de druivenpitolie
Gisterenavond even geprobeerd, maar vond ook de druivenpitolie slecht emulgeren. Als ik goegel op grapeseed oil en mayonaise lees ik dat meer mensen er problemen mee hebben.
Wellicht ligt dit aan de samenstelling van de olie. (verzuren)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_116932145
Ik gebruik Vandemoortele culinaire olie voor mayonaise, en een volledig ei, omdat ik het met de mixer maak. Ik heb daar zelfs al een filmpje van gemaakt, omdat niemand mij wou geloven hoe gemakkelijk dat gaat :). Die olie smaakt ook minder sterk door dan vele andere soorten olie, want een mayonaise met oliesmaak vind ik eigenlijk gruwelijk.
  dinsdag 18 september 2012 @ 13:52:11 #6
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_116932325
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2012 13:48 schreef Aiesj het volgende:
Ik gebruik Vandemoortele culinaire olie voor mayonaise, en een volledig ei, omdat ik het met de mixer maak. Ik heb daar zelfs al een filmpje van gemaakt, omdat niemand mij wou geloven hoe gemakkelijk dat gaat :). Die olie smaakt ook minder sterk door dan vele andere soorten olie, want een mayonaise met oliesmaak vind ik eigenlijk gruwelijk.
quote:
Evenwichtige mix van zonnebloem-, koolzaad-, druivenpit- en maïsolie.
http://www.vandemoortele.(...)/culinaire-olie.aspx

Arachide olie is smaakneutraal
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † dinsdag 18 september 2012 @ 13:54:27 #7
91830 MaximusTG
pi_116932415
Vind het toch altijd gewoon het lekkerst met idd arachide- of zonnebloemolie, mosterd, citroensap en dooier..
  Moderator dinsdag 18 september 2012 @ 13:59:10 #8
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_116932646
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2012 13:52 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

[..]

http://www.vandemoortele.(...)/culinaire-olie.aspx

Arachide olie is smaakneutraal
Is saffloerolie (distel) geschikt eigenlijk? Ik heb nog een paar flessen staan.
Ik hoor trouwens vaak uit de culinaire hoek dat druivenpitolie het beste zou zijn, heb ik ook staan, maar nooit eerder mayo mee gemaakt.
Ik heb ook nog koolzaadolie, maar daar vind ik een te sterke smaak aan zitten.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 18 september 2012 @ 13:59:59 #9
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_116932688
Noem het Culinair of Culiness, en het verkoopt.
Mijn advies is altijd, koop de echte producten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 18 september 2012 @ 14:04:19 #10
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_116932882
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2012 13:59 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Is saffloerolie (distel) geschikt eigenlijk? Ik heb nog een paar flessen staan.
Ik hoor trouwens vaak uit de culinaire hoek dat druivenpitolie het beste zou zijn, heb ik ook staan, maar nooit eerder mayo mee gemaakt.
Ik heb ook nog koolzaadolie, maar daar vind ik een te sterke smaak aan zitten.
Saffloerolie wordt geraffineerd om de smaak er af te krijgen, is een goedkope olie die vooral in de margarine-industrie wordt gebruikt. Gebruik het niet om te braden, daar is het niet voor geschikt. Heb het nooit echt als culinair gezien eigenlijk.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator dinsdag 18 september 2012 @ 14:09:57 #11
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_116933108
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2012 14:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Saffloerolie wordt geraffineerd om de smaak er af te krijgen, is een goedkope olie die vooral in de margarine-industrie wordt gebruikt. Gebruik het niet om te braden, daar is het niet voor geschikt. Heb het nooit echt als culinair gezien eigenlijk.
Die ik heb staan is niet goedkoop, al zegt dat ook niet altijd alles natuurlijk:

Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 20 september 2012 @ 15:33:59 #12
259233 GimmeGore
Dat is mevrouw Gore voor jou!
pi_117026034
Piet, heb je een lekker recept voor spitskool? Mijn vriend bracht spitskool mee, maar ik heb geen idee wat ik er mee moet en ik zie door de bomen het bos niet meer (qua recepten)
Ik weet dat mijn moeder vroeger kerrie en rozijnen er doorheen deed, maar dat vond ik niet geweldig (en mijn vriend lust geen rozijnen)
Niet al te ingewikkeld graag, zo'n keukenprinses ben ik niet :')
  donderdag 20 september 2012 @ 16:03:23 #13
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117027193
Wat dacht je van koolsla?
Je snijdt de kool aan dunne reepjes en per kilo kool 1 theelepel zout en 2 a 3 eetlepels suiker er door husselen.
Stevig doorkneden tot het sap er uit loopt.
Afsmaken met azijn en olie
Dit is de basis, na 12-24 uur is hij nog lekkerder, blijft zeker een week goed in de koeling. Je kan naar smaak ook wortelrasp, paprikareepjes of ui snippers toevoegen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117157976
Piet, help!

Ik heb deze uiensoep gemaakt. Omdat de uien niet bruin werden heb ik bij de tweede keer sudderen (op wat hoger vuur) de boel een paar minuten langer op laten staan. Niet te lang, want vorige keer werd de boel zoet. Maar nu dus ook! Het is een vrij waterige en zoete boel geworden. Enig idee wat ik er nog aan kan doen? Na een paar uur van het gas af is de smaak wel wat bij getrokken trouwens.
Spoilers!
  zondag 23 september 2012 @ 17:51:51 #15
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117158958
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 17:28 schreef Lucky_Strike het volgende:
Piet, help!

Ik heb deze uiensoep gemaakt. Omdat de uien niet bruin werden heb ik bij de tweede keer sudderen (op wat hoger vuur) de boel een paar minuten langer op laten staan. Niet te lang, want vorige keer werd de boel zoet. Maar nu dus ook! Het is een vrij waterige en zoete boel geworden. Enig idee wat ik er nog aan kan doen? Na een paar uur van het gas af is de smaak wel wat bij getrokken trouwens.
Uien zijn vrij zoet als je ze lang en langzaam gaart, maar waterigheid komt omdat je bouillon niet sterk genoeg is. Je kan hem wat inkoken, wat soyasaus toevoegen (geen zoete) of wat maggi.

[ Bericht 3% gewijzigd door Pietverdriet op 23-09-2012 18:05:41 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117161495
quote:
1s.gif Op zondag 23 september 2012 17:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Uien zijn vrij zoet als je ze lang en langzaam gaart, maar waterigheid komt omdat je bouillon niet sterk genoeg is. Je kan hem wat inkoken, wat soyasaus toevoegen (geen zoete) of wat maggi.
Bedankt voor je soyasaus tip! 1,5 Eetlepel haalde de soep echt op. Ik moet nog steeds op zoek naar een beter recept want dit was 'm niet helemaal maar ik heb toch lekker gegeten. Vooral omdat de croutons met gruyere heel goed gelukt waren.

Helaas heb ik geen geld, tijd en plek in de vriezer om een goede bouillon te maken maar twee maggi runderblokjes zijn toch ook geen goed idee. Misschien eens een potje fond kopen.

Hoe zou ik trouwens een niet zoete uiensoep maken?
Spoilers!
  zondag 23 september 2012 @ 18:52:34 #17
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_117161622
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 17:28 schreef Lucky_Strike het volgende:
Omdat de uien niet bruin werden heb ik bij de tweede keer sudderen (op wat hoger vuur) de boel een paar minuten langer op laten staan. Niet te lang, want vorige keer werd de boel zoet. Maar nu dus ook!
Maar wat ik mij dan afvraag, werd het dan bij "de tweede keer" (?) wel "dark golden, sticky and caramelised"? Of bleef het een bleke boel?
  zondag 23 september 2012 @ 18:55:46 #18
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117161763
quote:
1s.gif Op zondag 23 september 2012 18:49 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Bedankt voor je soyasaus tip! 1,5 Eetlepel haalde de soep echt op. Ik moet nog steeds op zoek naar een beter recept want dit was 'm niet helemaal maar ik heb toch lekker gegeten. Vooral omdat de croutons met gruyere heel goed gelukt waren.

Helaas heb ik geen geld, tijd en plek in de vriezer om een goede bouillon te maken maar twee maggi runderblokjes zijn toch ook geen goed idee. Misschien eens een potje fond kopen.

Hoe zou ik trouwens een niet zoete uiensoep maken?
Je kan toch een runderbouillon maken en daarna direct een uiensoep van maken?
Wat voor een uien gebruik je? Ik bedoel, uien smaken met het garen wel zoetig, maar niet echt zoet. Je doet er toch geen suiker bij? Sommige mensen doen dit voor het carameliseren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117164854
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 18:52 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Maar wat ik mij dan afvraag, werd het dan bij "de tweede keer" (?) wel "dark golden, sticky and caramelised"? Of bleef het een bleke boel?
Nee dat werd het niet :( Ik was bang dat het te zoet zou worden omdat het al zo lang op stond. Maar door het gebrek aan kleur op de uien, was de soep ook net zo donker als ik gewild had. Als ik naar Masterchef Australia kijk hebben ze het vaak over 'depth of flavour'. Dat is duideljk wat ik nu miste.
Spoilers!
pi_117165053
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 18:55 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je kan toch een runderbouillon maken en daarna direct een uiensoep van maken?
Wat voor een uien gebruik je? Ik bedoel, uien smaken met het garen wel zoetig, maar niet echt zoet. Je doet er toch geen suiker bij? Sommige mensen doen dit voor het carameliseren.
Ja, daar heb je helemaal gelijk in. Bouillon maken is naar mijn idee iets dat je in een grote hoeveelheid doet ofzo :D

Ik heb gewoon gele uien gekocht. Van de week in de aanbieding bij Lidl, 5 kilo voor 1.19. En hell no, ik heb er geen suiker door gedaan! Het was ook niet mierzoet ofzo maar toch net wat too much.
Spoilers!
  zondag 23 september 2012 @ 20:08:36 #21
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_117165247
Het geheim zit 'm echt in dat carameliseren. Dus een volgende keer moet je echt gewoon niet verder gaan voordat je uien bruin en sticky en gebakken zijn. Gewoon dat vuur hoger zetten en erbij blijven. En niet bang zijn. Als je erbij blijft kan het niet mis gaan, maar dat carameliseren maakt echt 100% het verschil.

Ik had het een tijdje terug bij een ander recept. Daarvoor moest ik uien ook echt flink laten carameleren en ik was eigenlijk alleen maar gewend ze te laten zweten. Maar als je ze echt zodanig bakt dat ze echt bruin worden, dan zijn ze al heerlijk op zichzelf. Ik kan me bijna voorstellen dat ze dan alleen met wat water al lekker zouden zijn! Dus ook met bouillon van bouillonblokjes.

En ja, het wordt dan wel zoet, maar niet alleen maar zoet. Het wordt ook hartig. Dus echt, volgende keer gewoon geen mietje zijn en hoppa, carameliseren die hap! ;-)
pi_117165557
Ga ik doen!

Ik heb trouwens vandaag je site gebruikt om een boodschappenlijst voor de Chinese boot in Rotterdam te maken, super handig!
Spoilers!
pi_117165568
Toevallig vandaa g ook uiensoep gemaakt. Inderdaad de uien in een boel boter een uur lang bakken, tot gouden bruin. Toen bloem en rode wijn (geen witte in huis, en ook geen sherry) en daarna zelfgemaakte groentebouillon (vriend eet vegetarisch), tijm en laurierblad erbij. Dat met zuurdesembrood met gruyère...heerlijk! Zoete, maar ook een complexe, diepe smaak. Ik denk dat dat umami is, want de buillon getrokken met flink wat champignons.
pi_117165647
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 20:13 schreef Jagärtrut het volgende:
Toevallig vandaa g ook uiensoep gemaakt. Inderdaad de uien in een boel boter een uur lang bakken, tot gouden bruin. Toen bloem en rode wijn (geen witte in huis, en ook geen sherry) en daarna zelfgemaakte groentebouillon (vriend eet vegetarisch), tijm en laurierblad erbij. Dat met zuurdesembrood met gruyère...heerlijk! Zoete, maar ook een complexe, diepe smaak. Ik denk dat dat umami is, want de buillon getrokken met flink wat champignons.
klinkt heerlijk :9
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_117165672
Duh, laurierblad. Natuurlijk *insert headbangsmiley
Spoilers!
pi_117166887
Piet, nog een leuk recept met marsalawijn? saltimbocca laatst gemaakt, dus graag wat anders.
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
pi_117169004
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 20:13 schreef Jagärtrut het volgende:
Toevallig vandaa g ook uiensoep gemaakt. Inderdaad de uien in een boel boter een uur lang bakken, tot gouden bruin. Toen bloem en rode wijn (geen witte in huis, en ook geen sherry) en daarna zelfgemaakte groentebouillon (vriend eet vegetarisch), tijm en laurierblad erbij. Dat met zuurdesembrood met gruyère...heerlijk! Zoete, maar ook een complexe, diepe smaak. Ik denk dat dat umami is, want de buillon getrokken met flink wat champignons.
Umami kan, maar kokumi kan ook. Er is bewijs voor die zevende smaak, wordt oa veroorzaakt door bepaalde soorten eiwit onderdelen (uit goudse kaas bijv).

Overigens krijg je ook een heel complexe smaak van het bruinen van die eien met de eiwitten uit de boter. Dit komt door de maillardreactie.

Krijg in ieder geval helemaal trek in uiensoep.
Whatever...
  zondag 23 september 2012 @ 21:28:30 #28
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_117170510
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 20:13 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ga ik doen!

Ik heb trouwens vandaag je site gebruikt om een boodschappenlijst voor de Chinese boot in Rotterdam te maken, super handig!
Cool! Leuk te horen. Dank je. :)
  zondag 23 september 2012 @ 21:42:02 #29
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117171438
quote:
1s.gif Op zondag 23 september 2012 20:33 schreef roos85 het volgende:
Piet, nog een leuk recept met marsalawijn? saltimbocca laatst gemaakt, dus graag wat anders.
Wat dacht je van een Sabayon? Een heerlijk lauwwarm dessert
http://koken.vtm.be/recept/sabayon-kloppen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 23 september 2012 @ 21:43:44 #30
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117171564
vreselijke vent trouwens in dat stukje
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117172125
What's in a name :P
Spoilers!
  zondag 23 september 2012 @ 21:53:13 #32
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117172234
quote:
1s.gif Op zondag 23 september 2012 21:51 schreef Lucky_Strike het volgende:
What's in a name :P
Pas maar op of ik steek je op, rookte vroeger altijd lucky's zonder filter
Goddelijke lekkere sigaretten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117177170
Absoluut, heb ze 15 jaar gerookt. Inmiddels alweer bijna 2 jaar gestopt dus de username is niet meer zo van toepassing maar vooruit :7
Spoilers!
  maandag 24 september 2012 @ 11:41:10 #34
206580 Luxuria
It was love at first bite
pi_117186428
quote:
0s.gif Op donderdag 20 september 2012 15:33 schreef GimmeGore het volgende:
Piet, heb je een lekker recept voor spitskool? Mijn vriend bracht spitskool mee, maar ik heb geen idee wat ik er mee moet en ik zie door de bomen het bos niet meer (qua recepten)
Ik weet dat mijn moeder vroeger kerrie en rozijnen er doorheen deed, maar dat vond ik niet geweldig (en mijn vriend lust geen rozijnen)
Niet al te ingewikkeld graag, zo'n keukenprinses ben ik niet :')
Mag ik ook een tip geven? Hier weet ik een lekker recept voor (voor als je nog eens spitskool gaat koken ;) )

Doe boter in een ketel en daar gesnipperd ui bij (eventueel knoflook), even laten fruiten.
Daar doe je de gesneden spitskool bij, niet te klein maar ook niet te groot gesneden. Zout & peper erop doen.
Let wel op dat je misschien 2 spitskolen nodig hebt omdat het erg slinkt.
Als het geslonken is, doe je er een rauw ei in en dit goed erdoor roeren en gaar laten worden.

Erg lekker!

Je kunt er gewoon aardappelen en vlees bij doen, of rijst, maakt niet uit.
All she wants and needs is just a little taste..
  maandag 24 september 2012 @ 11:42:34 #35
206580 Luxuria
It was love at first bite
pi_117186469
Piet, ben jij trouwens kok ofzo? Jij weet echt veel :D
All she wants and needs is just a little taste..
  maandag 24 september 2012 @ 11:58:09 #36
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117186962
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 11:41 schreef Luxuria het volgende:

[..]

Mag ik ook een tip geven?

Iedereen is welkom om advies te geven. De reden dat ik deze draad ooit begon is om mensen echt aan het koken te krijgen, zaken echt helemaal zelfmaken ipv warm maken.

quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 11:42 schreef Luxuria het volgende:
Piet, ben jij trouwens kok ofzo? Jij weet echt veel :D
Nee
Ik heb een slordige 10-12 jaar als kok gewerkt in eetcafe’s, restaurants en aan boord van cruiseschepen, voor, tijdens en na mijn studietijd. Het is mooi maar fysiek zwaar werk. Je werkt altijd als je vrienden vrij zijn waardoor je alleen nog maar vrienden in de Horeca overhoud.
Ik ben dus uit de horeca gegaan en kook alleen nog maar voor onszelf en voor vrienden en familie. Ik heb er wel heel veel interesse in en vooral in de technieken en de chemie van het koken. Helaas niet altijd veel tijd ervoor.
Verder is het natuurlijk een relatief goedkope hobby die erg nuttig is, je kan het eten!

Ik blijf het leuk vinden zelf zaken te maken, maak zelf zuurkool, augurkjes in het zuur, fond’s, jam’s. Ik weck, conserveer, maak vleeswaren, pate, ijs, gebak, etc. etc.
Vind de kostbare delicatessen best leuk en lekker, maar als ik van kopvlees van het varken een goddelijke worst te maken vind ik dat eigenlijk leuker.

Oh, en werk tegenwoordig als Interim manager en doe reorganisaties bij beursgenoteerde bedrijven.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 24 september 2012 @ 12:50:29 #37
259233 GimmeGore
Dat is mevrouw Gore voor jou!
pi_117188426
Damn, ik dacht dat iets als koolsla veel moeilijker/langer werk was.
Was lekker! Dank je Piet! :)
pi_117188924
quote:
0s.gif Op zondag 23 september 2012 20:13 schreef Jagärtrut het volgende:
Toevallig vandaa g ook uiensoep gemaakt. Inderdaad de uien in een boel boter een uur lang bakken, tot gouden bruin. Toen bloem en rode wijn (geen witte in huis, en ook geen sherry) en daarna zelfgemaakte groentebouillon (vriend eet vegetarisch), tijm en laurierblad erbij. Dat met zuurdesembrood met gruyère...heerlijk! Zoete, maar ook een complexe, diepe smaak. Ik denk dat dat umami is, want de buillon getrokken met flink wat champignons.
hoe trek je bouillon van champignons?
Sterkheidsbaas van alles.
  maandag 24 september 2012 @ 13:27:08 #39
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117189677
quote:
2s.gif Op maandag 24 september 2012 13:06 schreef Lonaa het volgende:

[..]

hoe trek je bouillon van champignons?
Veel champignons nemen, snijden, preitje, worteltje, teentje knof, blaadje laurier of 2, peperkorrels, peterselie, selder.
In een pan opzetten met water, uur of 10-12 langzaam laten trekken.
Zeven.
Voor de soep
Verser champigons aanbakken, na het bakken wat bloem erbij, of maizena, of rijstebloem. Bouillon erbij. Even goed doorkoken tot de bloemsmaak weg is.
Room erbij, afsmaken met wat zout, sherry (geeft een nog diepere paddestoelensmaak), lichte soyasaus (ipv zout) en een glas cognac.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 24 september 2012 @ 13:27:50 #40
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117189698
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 12:50 schreef GimmeGore het volgende:
Damn, ik dacht dat iets als koolsla veel moeilijker/langer werk was.
Was lekker! Dank je Piet! :)
Lekker ook van witte kool, rode kool, spitskool
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117190050
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 13:27 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Veel champignons nemen, snijden, preitje, worteltje, teentje knof, blaadje laurier of 2, peperkorrels, peterselie, selder.
In een pan opzetten met water, uur of 10-12 langzaam laten trekken.
Zeven.
Voor de soep
Verser champigons aanbakken, na het bakken wat bloem erbij, of maizena, of rijstebloem. Bouillon erbij. Even goed doorkoken tot de bloemsmaak weg is.
Room erbij, afsmaken met wat zout, sherry (geeft een nog diepere paddestoelensmaak), lichte soyasaus (ipv zout) en een glas cognac.
Niks anders dan bij andere bouillon dus.

Aangezien ik in de planning had morgen paddenstoelensoep te eten, ga ik hier vanmiddag eens mee aan de slag.
Sterkheidsbaas van alles.
pi_117190673
Hé Piet en anderen. Vanavond heb ik een Jus nodig maar ik gebruik geen vlees (of een beetje rookspek). Nu lukt het me nooit echt om een lekkere jus te maken, tips?
  maandag 24 september 2012 @ 15:39:58 #43
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117194023
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 13:57 schreef KaheemSaid het volgende:
Hé Piet en anderen. Vanavond heb ik een Jus nodig maar ik gebruik geen vlees (of een beetje rookspek). Nu lukt het me nooit echt om een lekkere jus te maken, tips?
Zou je niet gewoon een saus maken, dat is eenvoudiger dan een jus zonder braadsappen. Jus->braadsappen aangekoekt in de pan losmaken met wat wijn/water/bouillion. Zonder een stuk vlees te braden heb je geen jus dus. Zonder tomaten ook geen tomatensoep zeg maar.
Maak gewoon een lekkere saus bij het eten.
Kook wat rode wijn in met een gesnipperd uitje, knoflook, groene kruiden, wat gebakken spek, blaadje laurier Wat bouillon.
Lekker inkoken en door een zeef halen. Binden met wat bloem of ander bindmiddel, garen
Dit afsmaken, met eventueel wat soyasaus, zout, peper.
Als de saus helemaal klaar is vuur uitzetten en klont boter (geen margarine) erbij en die er voorzichtig doorheen smelten

Variaties met gesnipperde paprika, of tomaat, gesnippelde sjalotjes, veel groene kruiden, room, etc zijn ook mogelijk.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 24 september 2012 @ 22:36:24 #44
377549 student_2.0
Optimist tot in de kist
pi_117215441
Ik heb dikke kookroom nodig voor een dipsaus maar kan alleen de vloeibare variant krijgen. Kan ik deze dikker maken?
  maandag 24 september 2012 @ 22:38:55 #45
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_117215577
:N

Dat is je straf. Voor het kopen van zoiets stupides als kookroom.
Volgende keer gewoon slagroom/room kopen. Geen poespas nodig en zo stevig te kloppen als je zelf wilt. Lekkerder bovendien.
  maandag 24 september 2012 @ 22:50:43 #46
377549 student_2.0
Optimist tot in de kist
pi_117216272
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 22:38 schreef RobinOok het volgende:
:N

Dat is je straf. Voor het kopen van zoiets stupides als kookroom.
Volgende keer gewoon slagroom/room kopen. Geen poespas nodig en zo stevig te kloppen als je zelf wilt. Lekkerder bovendien.
Ik heb geen slagroom nodig maar een stevige vorm finesse, ben niet heel goed in koken dus zeg maar hoe ik t moet maken!
pi_117216302
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 22:50 schreef student_2.0 het volgende:

[..]

Ik heb geen slagroom nodig maar een stevige vorm finesse, ben niet heel goed in koken dus zeg maar hoe ik t moet maken!
iedere gewone keukenprins koopt gewoon zure room of creme fraiche
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  maandag 24 september 2012 @ 22:53:34 #48
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_117216424
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 22:50 schreef student_2.0 het volgende:

[..]

Ik heb geen slagroom nodig maar een stevige vorm finesse, ben niet heel goed in koken dus zeg maar hoe ik t moet maken!
Wat Mirjam zegt, je koopt zure room of creme fraiche. En ik zou gewoon slagroom kopen en zelf even stijf slaan. Net zo stijf als je zelf wilt. Ja, ook voor dipsausjes. Juist voor dipsausjes!

Die Finessezut heb je niet nodig. Nooit.
Die zut is gemaakt om mee te koken, koken als in verhitten, dat het niet schift. Kan ook met gewone room. Maar goed, wat je niet kunt doen met finessezut is het opkloppen.
  maandag 24 september 2012 @ 22:54:01 #49
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_117216447
Creme fraiche inderdaad..
Of mayo, kan ook goed als basis voor een dipsaus.
  maandag 24 september 2012 @ 23:13:12 #50
377549 student_2.0
Optimist tot in de kist
pi_117217587
bedankt allen dan ga ik morgen slagroom opkloppen, wel vreemd dat er een product als finesse op de markt is als het totaal onzin is
pi_117218173
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 23:13 schreef student_2.0 het volgende:
bedankt allen dan ga ik morgen slagroom opkloppen, wel vreemd dat er een product als finesse op de markt is als het totaal onzin is
gelukkig zijn alle overige producten geen onzin. ow wacht.
  maandag 24 september 2012 @ 23:48:50 #52
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_117219138
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 23:13 schreef student_2.0 het volgende:
bedankt allen dan ga ik morgen slagroom opkloppen, wel vreemd dat er een product als finesse op de markt is als het totaal onzin is
Finesse is volgens mij een plantaardig product en het is afgeleid van gewone room.
Ze brengen het alleen zo op de markt dat het net is alsof ze iets nieuws hebben uitgevonden.
Net zoals Kookroom van campina, 't is gewoon slagroom maar dan in een flesje en je betaalt er meer voor.
  maandag 24 september 2012 @ 23:52:58 #53
377549 student_2.0
Optimist tot in de kist
pi_117219295
quote:
0s.gif Op maandag 24 september 2012 23:48 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Finesse is volgens mij een plantaardig product en het is afgeleid van gewone room.
Ze brengen het alleen zo op de markt dat het net is alsof ze iets nieuws hebben uitgevonden.
Net zoals Kookroom van campina, 't is gewoon slagroom maar dan in een flesje en je betaalt er meer voor.
Oke bedankt voor de uitleg! leuk topic trouwens
pi_117304458
Ik heb als idee om zaterdag als toetje een moleculair biertje serveren. Het schuim kan bijvoorbeeld een combinatie zijn van water, citroensap en soja lectine (of een andere smaakmaker die een wit schuim geeft).

Voor het geel van het biertje, een combinatie van een gele (liefst doorzichtige) smaakmaker met xantaan gum of agar agar zit ik nog te te twijfelen. Appelsap zou voor de hand liggen, maar misschien dat iemand een beter idee heeft van smakelijke combinaties om een biertje te imiteren.
pi_117305345
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2012 10:17 schreef rhubarb het volgende:
Ik heb als idee om zaterdag als toetje een moleculair biertje serveren. Het schuim kan bijvoorbeeld een combinatie zijn van water, citroensap en soja lectine (of een andere smaakmaker die een wit schuim geeft).

Voor het geel van het biertje, een combinatie van een gele (liefst doorzichtige) smaakmaker met xantaan gum of agar agar zit ik nog te te twijfelen. Appelsap zou voor de hand liggen, maar misschien dat iemand een beter idee heeft van smakelijke combinaties om een biertje te imiteren.
http://tortelina.blogspot.no/2012/09/slatko-pivo.html

Het is even google translaten maar dan heb je volgens mij precies wat je zoekt!

  donderdag 27 september 2012 @ 11:15:39 #56
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117306116
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2012 10:17 schreef rhubarb het volgende:
Ik heb als idee om zaterdag als toetje een moleculair biertje serveren. Het schuim kan bijvoorbeeld een combinatie zijn van water, citroensap en soja lectine (of een andere smaakmaker die een wit schuim geeft).

Voor het geel van het biertje, een combinatie van een gele (liefst doorzichtige) smaakmaker met xantaan gum of agar agar zit ik nog te te twijfelen. Appelsap zou voor de hand liggen, maar misschien dat iemand een beter idee heeft van smakelijke combinaties om een biertje te imiteren.
Saffraan?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117307956
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2012 11:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Saffraan?
Als toetje?
  donderdag 27 september 2012 @ 12:13:46 #58
73207 phluphy
Lief vriendje...
pi_117308003
Zeg Piet! Ben jij ook in staat om kruiden en andere ingrediënten te herkennen in een gerecht?

Ik vind de saus bij het Knorr Chimichurry (Argentijns) gerecht zo ontzettend lekker, maar ik heb géén idee waar het van gemaakt wordt. Zou het hele gerecht liever helemaal zelf maken.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor de Zuid Afrikaanse Boboti.
... ♥ ik mis je ♥
pi_117308005
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2012 10:17 schreef rhubarb het volgende:
Ik heb als idee om zaterdag als toetje een moleculair biertje serveren. Het schuim kan bijvoorbeeld een combinatie zijn van water, citroensap en soja lectine (of een andere smaakmaker die een wit schuim geeft).

Voor het geel van het biertje, een combinatie van een gele (liefst doorzichtige) smaakmaker met xantaan gum of agar agar zit ik nog te te twijfelen. Appelsap zou voor de hand liggen, maar misschien dat iemand een beter idee heeft van smakelijke combinaties om een biertje te imiteren.
Gember?
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_117308211
quote:
17s.gif Op donderdag 27 september 2012 12:13 schreef phluphy het volgende:
Zeg Piet! Ben jij ook in staat om kruiden en andere ingrediënten te herkennen in een gerecht?

Ik vind de saus bij het Knorr Chimichurry (Argentijns) gerecht zo ontzettend lekker, maar ik heb géén idee waar het van gemaakt wordt. Zou het hele gerecht liever helemaal zelf maken.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor de Zuid Afrikaanse Boboti.
Zou het de combinatie van maltodextrine, rookaroma, plantaardig vet en dextrose zijn die jij ze lekker vind?
  donderdag 27 september 2012 @ 12:22:04 #61
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117308271
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2012 12:12 schreef rhubarb het volgende:

[..]

Als toetje?
Saffraan is een kruid, het zijn de stempels van een krokus soort, en het heeft een sterke kleurstof. Je kan vloeistoffen kleuren met saffraan, en de kleur en het aroma wat het afgeeft is zeker ook voor zoete spijzen aan te raden, het is een heel mooie smaak vind ik zelf.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 27 september 2012 @ 12:24:52 #62
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117308366
quote:
17s.gif Op donderdag 27 september 2012 12:13 schreef phluphy het volgende:
Zeg Piet! Ben jij ook in staat om kruiden en andere ingrediënten te herkennen in een gerecht?

Ik vind de saus bij het Knorr Chimichurry (Argentijns) gerecht zo ontzettend lekker, maar ik heb géén idee waar het van gemaakt wordt. Zou het hele gerecht liever helemaal zelf maken.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor de Zuid Afrikaanse Boboti.
Ja, ik kan vrij goed de smaak van zaken herkennen, maar ik ga echt geen knorr mixen voor je proeven om daar een recept voor te maken.
Waarom google je niet naar authentieke recepten voor Chimichurry en Boboti? Dan heb je de smaak zoals het gerecht eigenlijk is. Wil je perse de Knorr smaak, gebruik dan gewoon knorr, das verder niet ongezond ofzo.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117308675
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2012 12:24 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wil je perse de Knorr smaak, gebruik dan gewoon knorr, das verder niet ongezond ofzo.
Sarcast :P
pi_117308818
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2012 12:22 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Saffraan is een kruid, het zijn de stempels van een krokus soort, en het heeft een sterke kleurstof. Je kan vloeistoffen kleuren met saffraan, en de kleur en het aroma wat het afgeeft is zeker ook voor zoete spijzen aan te raden, het is een heel mooie smaak vind ik zelf.
Ik ken het vooral door risotto, paella en soepen. Welke zoete spijzen passen er goed bij?
Ik denk dat het te lastig is om een smaakvol dessert te serveren dat eruit ziet als een biertje. Toch maar eens verder denken op welke manier ik een lekker moleculair dessert kan voorschotelen aan 9 gasten.
  donderdag 27 september 2012 @ 12:41:56 #65
73207 phluphy
Lief vriendje...
pi_117308851
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2012 12:24 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, ik kan vrij goed de smaak van zaken herkennen, maar ik ga echt geen knorr mixen voor je proeven om daar een recept voor te maken.
Waarom google je niet naar authentieke recepten voor Chimichurry en Boboti? Dan heb je de smaak zoals het gerecht eigenlijk is. Wil je perse de Knorr smaak, gebruik dan gewoon knorr, das verder niet ongezond ofzo.
Ik kook liever met verse ingrediënten dan uit een pakje, natuurlijk.
Boboti-kruiden heb ik al in huis, en ik zal inderdaad eens verder speuren naar de overige ingrediënten.

En anders zoek ik gewoon een Piet's topic in Zuid Afrika en één in Argentinië. ;)
... ♥ ik mis je ♥
  donderdag 27 september 2012 @ 12:42:17 #66
73207 phluphy
Lief vriendje...
pi_117308863
quote:
0s.gif Op donderdag 27 september 2012 12:20 schreef rhubarb het volgende:

[..]

Zou het de combinatie van maltodextrine, rookaroma, plantaardig vet en dextrose zijn die jij ze lekker vind?
Ha ha. :{
... ♥ ik mis je ♥
pi_117309316
quote:
17s.gif Op donderdag 27 september 2012 12:13 schreef phluphy het volgende:
Zeg Piet! Ben jij ook in staat om kruiden en andere ingrediënten te herkennen in een gerecht?

Ik vind de saus bij het Knorr Chimichurry (Argentijns) gerecht zo ontzettend lekker, maar ik heb géén idee waar het van gemaakt wordt. Zou het hele gerecht liever helemaal zelf maken.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor de Zuid Afrikaanse Boboti.
Staat niet op de verpakking wat erin zit? Ik vind die kruidenmixen qua gebruikte kruiden lang niet altijd verkeerd, als je dat dan allemaal vers of los koopt kom je een heel eind. Op die manier maak ik een absoluut niet authentiek Indische nasi die wel lekker is, en van de chili weet ik op die manier ook dat er komijn in moet.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  donderdag 27 september 2012 @ 13:03:25 #68
73207 phluphy
Lief vriendje...
pi_117309451
http://dehardegarde.nl/recept/chimichurri/

Chimichurri is een beroemd Argentijnse saus en wordt daar voornamelijk bij ‘beef’ geserveerd. Maar het is ook heerlijk over de aardappels of bij de bbq.

In Argentinië is Chimichurri net zo iets als Erwtensoep in Nederland. Je moeder maakt het altijd het lekkerst. Recepten gaan van generatie op generatie en iedereen maakt het net even anders. Het recept hieronder maakt rode Chimichurri. Er zijn ook recepten voor groene. Maar die heeft nog nooit iemand (lekker) voor me gemaakt en is hier dus (nog) niet te vinden.

Laat ik nou net de groene zoeken!

Hier het recept voor de rode:
Ingrediënten:

10 tenen knoflook
eetlepel oregano
5 laurier bladen
2 eetlepels (zoete) paprikapoeder
eetlepel thijm
eetlepel basilicum
eetlepel peterselie
eetlepel komijnzaad
1 uitje
kopje olijfolie
scheut (rode) wijnazijn
peper en zout
eventueel een rode peper

De eetlepels zijn op basis van droge kruiden. Als je verse kruiden gebruikt moet je meer gebruiken.


Bereiding:

Hak de verse kruiden klein. Doe alle ingrediënten (op de ui en de peterselie na) in een mengkom, voeg olie en azijn toe in een verhouding 3 delen olie op 1 deel azijn. Voeg zoveel olie en azijn toe tot alles lekker onder staat. Staafmixer er in en draaien maar. Als alle fijn is voeg je nog de heel fijn gesneden ui en peterselie toe. Proeven en op smaak brengen door extra peper, zout, azijn, etc. toe te voegen. De volgende dag nog lekkerder.

Een bevriende chef maakt de chimmichurri op basis van gegrilde paprika. Twee of drie paprika’s een minuut of twintig in de oven grillen. Beetje pellen en met olie en knoflook met de staafmixer pureren. Daarna ongeveer het zelfde als hierboven.
... ♥ ik mis je ♥
  donderdag 27 september 2012 @ 18:11:02 #69
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117320623
Niet mijn smaak vrees ik.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117385272
Ik heb even twee vraagjes die zijdelings ontopic zijn:

Melk drink ik niet, maar voor het koken heb ik het vaak in de koelkast staan, en dan vormen zich op een gegeven moment brokken en stinkt het bij het weggooien. Nou vind ik houdbare melk vies om te drinken, maar maakt die smaak veel uit voor een roerei of een gratin? En welke houdbaarheidsmethode geeft de minste smaakverminking?

De tweede vraag betreft gerookt spek. Mijn slager zei dat dat niet kan bederven, dat het alleen maar uitdroogt en dat ik het gewoon op zou kunnen hangen en dan zou ik na verloop van tijd 'krokant' spek hebben om te snacken. Meestal haal ik veel tegelijk als hij een mooi stuk heeft liggen, want de beste man doet niet aan regelmatige varkens en soms is het te wit of te rood voor verschillende toepassing.

Maar nu is die slagerij uitgebrand en ben ik erg zuinig op het spek geweest wat ik nog had liggen, terwijl het normaal gesproken binnen een maandje wel opgaat. Maar nu lijkt het toch bedorven, ik heb het ook een tijdje buiten de koelkast laten liggen toen het nog warm weer was. Het zakje is helemaal vettig en er zitten ook groene spikkels op. Dus, is het inderdaad bedorven? En hoe bewaar ik spek zodat het niet bederft? Voor die slagerij weer opgebouwd is zal wel even duren en dan zal ik dus dat spek elders vandaan moeten halen en dat is vast verder weg en dan wil ik dus een groot stuk halen.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zaterdag 29 september 2012 @ 12:49:46 #71
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_117385401
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 september 2012 12:45 schreef Weltschmerz het volgende:
Maar nu lijkt het toch bedorven, ik heb het ook een tijdje buiten de koelkast laten liggen toen het nog warm weer was. Het zakje is helemaal vettig en er zitten ook groene spikkels op. Dus, is het inderdaad bedorven? En hoe bewaar ik spek zodat het niet bederft?
In ieder geval niet in een zakje natuurlijk!
Tenminste, niet als je het buiten de koelkast wilt bewaren. Dat gaat alleen maar broeien. De slager zei al, dat het hooguit uit kan drogen, dus die ging er wel vanuit dat je het NIET in een zakje zou bewaren. ;-)
pi_117385522
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 september 2012 12:49 schreef RobinOok het volgende:

[..]

In ieder geval niet in een zakje natuurlijk!
Tenminste, niet als je het buiten de koelkast wilt bewaren. Dat gaat alleen maar broeien. De slager zei al, dat het hooguit uit kan drogen, dus die ging er wel vanuit dat je het NIET in een zakje zou bewaren. ;-)
En ik ging ervan uit dat zijn slagerij niet zou uitbranden, dom natuurlijk, de Groningse brandweer en de bovenbewoning kennende. Het was nooit mijn plan om het te laten uitdrogen, dat buiten de koelkast was per ongeluk, normaal gesproken was het al lang opgeweest, maar ik wilde het bewaren voor als ik überspek echt nodig had.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zaterdag 29 september 2012 @ 12:58:40 #73
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_117385663
Ik bewaar stukjes in de vriezer. Maar die gebruik ik daarna altijd alleen maar om spekjes van te snijden en bakken. Ik zou het dan niet meer zo gauw (tot nu toe nooit) "rauw" gebruiken.
  zaterdag 29 september 2012 @ 15:12:52 #74
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117389815
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 september 2012 12:45 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik heb even twee vraagjes die zijdelings ontopic zijn:

Melk drink ik niet, maar voor het koken heb ik het vaak in de koelkast staan, en dan vormen zich op een gegeven moment brokken en stinkt het bij het weggooien. Nou vind ik houdbare melk vies om te drinken, maar maakt die smaak veel uit voor een roerei of een gratin? En welke houdbaarheidsmethode geeft de minste smaakverminking?
Vuistregel, hoe langer houdbaar, hoe meer smaakaantasting.
Maar waarom gebruik je melk voor een Gratin, dat zou ik met room doen. Meer smaak, neem de kleine pakjes houdbare room van de Aldi.
De smaakaantasting van de melk komt door de verhitting, verandering van de eiwitten, caramelisering van de melksuikers. Kortom, als je het gerecht waar je het in verwerkt verhit maakt het niet uit dat je houdbare melk gebruikt.
quote:
De tweede vraag betreft gerookt spek. Mijn slager zei dat dat niet kan bederven, dat het alleen maar uitdroogt en dat ik het gewoon op zou kunnen hangen en dan zou ik na verloop van tijd 'krokant' spek hebben om te snacken. Meestal haal ik veel tegelijk als hij een mooi stuk heeft liggen, want de beste man doet niet aan regelmatige varkens en soms is het te wit of te rood voor verschillende toepassing.

Maar nu is die slagerij uitgebrand en ben ik erg zuinig op het spek geweest wat ik nog had liggen, terwijl het normaal gesproken binnen een maandje wel opgaat. Maar nu lijkt het toch bedorven, ik heb het ook een tijdje buiten de koelkast laten liggen toen het nog warm weer was. Het zakje is helemaal vettig en er zitten ook groene spikkels op. Dus, is het inderdaad bedorven? En hoe bewaar ik spek zodat het niet bederft? Voor die slagerij weer opgebouwd is zal wel even duren en dan zal ik dus dat spek elders vandaan moeten halen en dat is vast verder weg en dan wil ik dus een groot stuk halen.
Ik deel je probleem, goed gerookt spek is lastig aan te komen. De supermarkten verkopen het met water. Hoe te bewaren, tja, niet in plastic als eerste, het moet ademen. Als je het in plastic verpakt in de koelkast vormen zich condensdruppels en daar krijg je dan schimmel. Het beste is een vliegenkast in een droge koele ruimte. Een vliegenkast is een kast die ipv panelen vliegengaas heeft en verder dicht is. Hier kan je droge ham en spek in hangen. Ik heb er zelf ook geen, ik bewaar spek niet zo lang, het is al eerder op. Het ligt bij mij in de koelkast, in wat papier.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117391533
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 september 2012 15:12 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vuistregel, hoe langer houdbaar, hoe meer smaakaantasting.
Maar waarom gebruik je melk voor een Gratin, dat zou ik met room doen. Meer smaak, neem de kleine pakjes houdbare room van de Aldi.
Volgens mij was dat omdat ik een keer recept tegengekomen was van een Belg die wel vertrouwenwekkend was en die het gebruik van melk voorschreef, ik meen samen met room. Zal wel met de garing en het droog worden te maken hebben. Maar voor de rest zijn er natuurlijk wel meer dingen waarbij melk wordt vereist en dat heb ik dan niet in de koelkast staan.

quote:
De smaakaantasting van de melk komt door de verhitting, verandering van de eiwitten, caramelisering van de melksuikers. Kortom, als je het gerecht waar je het in verwerkt verhit maakt het niet uit dat je houdbare melk gebruikt.
Dus dan kan ik gewoon gesteriliseerde ondrinkbare melk gebruiken.

quote:
Ik deel je probleem, goed gerookt spek is lastig aan te komen. De supermarkten verkopen het met water.
Even een kwartiertje roken zodat ze het gerookt mogen noemen, en dan in een pekelbad met rookaroma waarschijnlijk. Wat ik haal is van varkens die 2 keer zo lang leven en die waarschijnlijk gevarieerd voer krijgen, zeker in hun laatste dagen. In dat wit van het spek slaan zich de smaken van hun voer op, als je ze in de weken voor de slacht wat bolletjes knoflook voert krijg je knoflookspek. Die slager kent ook gewoon zijn varkens bij naam. Het is verder heel gewoon spek, maar wel dat spek waarvan je je realiseert dat spek zo moet smaken zodra je het proeft en dat supermarktspek daar slechts aan doet denken.

quote:
Hoe te bewaren, tja, niet in plastic als eerste, het moet ademen. Als je het in plastic verpakt in de koelkast vormen zich condensdruppels en daar krijg je dan schimmel. Het beste is een vliegenkast in een droge koele ruimte. Een vliegenkast is een kast die ipv panelen vliegengaas heeft en verder dicht is. Hier kan je droge ham en spek in hangen. Ik heb er zelf ook geen, ik bewaar spek niet zo lang, het is al eerder op. Het ligt bij mij in de koelkast, in wat papier.
Voor mij is het probleem dus ook nieuw in verband met die brand. Die varkens zullen wel tijdelijk ergens anders terecht komen maar ik moet nog uitvinden waar. Ik heb geen kelder, dat is ook voor de kaas een probleem. Zal eens kijken of ik met behulp van een koelbox op het balkon een 12-16 graden berging kan maken. In de zomer werkte dat niet, misschien in de winter wel.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zaterdag 29 september 2012 @ 16:12:27 #76
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_117391685
Koelbox gaat ook niet lukken, je moet juist luchtstromen hebben.
  zaterdag 29 september 2012 @ 16:13:57 #77
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117391721
Heb je geen kamer, bv slaapkamer, waar je niet stookt?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117392763
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 september 2012 16:12 schreef RobinOok het volgende:
Koelbox gaat ook niet lukken, je moet juist luchtstromen hebben.
Ik gooi dit spek gewoon weg en als ik de nieuwe slager vindt die die varkens heeft dan bewaar ik het wel in papier in de koelkast of zo.
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 september 2012 16:13 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb je geen kamer, bv slaapkamer, waar je niet stookt?
In de badkamer stook ik niet... Ik zal nog eens wat gaan experimenteren met die koelbox op het balkon. Ik heb zo'n thermometer die ik radiografisch binnen kan aflezen en als ik dan een constante keldertemperatuur kan krijgen door er dagelijks een fles (warm) water bij in te zetten dan is dat nog wel de moeite waard. Koelen lukte niet, misschien werkt verwarmen beter.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_117393132
Piet, ik heb vandaag panna cotta gemaakt, waarbij ik 500 ml slagroom en 125 gram mascarpone heb gebruikt als alternatief voor double cream, en 230 gram suiker. Dit mengsel heb ik zachtjes aan de kook gebracht en toen door een vergiet gezeefd (geen zeef dus, die kon ik helaas niet vinden). Het viel me op dat er nog witte kleine stukje mascarpones in het mengsel leken te zitten ondanks kloppen.

Kan dit kwaad? Ik twijfel nu of je überhaupt mascarpone i.c.m. slagroom aan de kook kan brengen. (Ik heb er later nog volle melk en karnemelk aan toegevoegd, het staat nu al een paar uur in de koelkast.)

[ Bericht 7% gewijzigd door rhubarb op 29-09-2012 17:09:20 ]
pi_117393201
Piet, misschien heb jij nog een ideetje: Ik krijg volgende week (zondag) eters over de vloer. Op de dag zelf wil ik niet te lang in de keuken staan. Wat voor lekkers kan ik zaterdag al maken zodat ik het zondag alleen nog maar hoef op te warmen? O ja, er zijn kleine kinderen bij, die lusten over het algemeen niet alles geloof ik kinderen :')
  zondag 30 september 2012 @ 10:09:50 #81
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117416385
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 september 2012 16:57 schreef rhubarb het volgende:
Piet, ik heb vandaag panna cotta gemaakt, waarbij ik 500 ml slagroom en 125 gram mascarpone heb gebruikt als alternatief voor double cream, en 230 gram suiker. Dit mengsel heb ik zachtjes aan de kook gebracht en toen door een vergiet gezeefd (geen zeef dus, die kon ik helaas niet vinden). Het viel me op dat er nog witte kleine stukje mascarpones in het mengsel leken te zitten ondanks kloppen.

Kan dit kwaad? Ik twijfel nu of je überhaupt mascarpone i.c.m. slagroom aan de kook kan brengen. (Ik heb er later nog volle melk en karnemelk aan toegevoegd, het staat nu al een paar uur in de koelkast.)
Kwaad kan het niet, hooguit wat ander mondgevoel. Hoe is hij geworden trouwens?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 30 september 2012 @ 10:12:44 #82
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117416424
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 september 2012 16:58 schreef DonJames het volgende:
Piet, misschien heb jij nog een ideetje: Ik krijg volgende week (zondag) eters over de vloer. Op de dag zelf wil ik niet te lang in de keuken staan. Wat voor lekkers kan ik zaterdag al maken zodat ik het zondag alleen nog maar hoef op te warmen? O ja, er zijn kleine kinderen bij, die lusten over het algemeen niet alles geloof ik kinderen :')
Aardappels schillen, op een bakplaat, kippenvleugels kruiden, er bovenop leggen, nog wat spekje, rozemarijn en ongeperste knoflook erbij en in de oven schuiven, 75 minuten bij 200 graden ongeveer afhankelijk van je oven. Salade erbij en lekker kluiven.
minder werk dan een grote pan opwarmen.
Je zou een soepje vooraf kunnen doen, altijd lekker, zelfgemaakte soep.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 30 september 2012 @ 10:14:17 #83
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117416451
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 september 2012 16:46 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Ik gooi dit spek gewoon weg en als ik de nieuwe slager vindt die die varkens heeft dan bewaar ik het wel in papier in de koelkast of zo.

[..]

In de badkamer stook ik niet... Ik zal nog eens wat gaan experimenteren met die koelbox op het balkon. Ik heb zo'n thermometer die ik radiografisch binnen kan aflezen en als ik dan een constante keldertemperatuur kan krijgen door er dagelijks een fles (warm) water bij in te zetten dan is dat nog wel de moeite waard. Koelen lukte niet, misschien werkt verwarmen beter.
Zou het niet in de badkamer hangen, veel te veel vocht.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117418268
quote:
0s.gif Op zondag 30 september 2012 10:09 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kwaad kan het niet, hooguit wat ander mondgevoel. Hoe is hij geworden trouwens?
Hij was heerlijk. Merkte er niks vanuit toen hij eenmaal stevig was geworden in de koelkast. Had er aardbeien met balsamicokaviaar bij gemaakt, die ook prima gelukt was.
pi_117418550
Wellicht niet helemaal op zijn plaats hier maar ik vraag me af of het product op dit plaatje gerookt paprikapoeder is. Het klinkt als pittige paprikapoeder maar hij ruikt wel heel anders. Ducros is trouwens Silvo in Spanje en Frankrijk.

Spoilers!
  zondag 30 september 2012 @ 11:58:26 #86
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117418625
quote:
0s.gif Op zondag 30 september 2012 11:55 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wellicht niet helemaal op zijn plaats hier maar ik vraag me af of het product op dit plaatje gerookt paprikapoeder is. Het klinkt als pittige paprikapoeder maar hij ruikt wel heel anders. Ducros is trouwens Silvo in Spanje en Frankrijk.

[ afbeelding ]
Staat er op de ingredientendeclaratie rook?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 30 september 2012 @ 11:58:44 #87
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117418631
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117418789
Er staat geen ingredientendeclaratie op maar uit je tweede post maak ik op dat dit inderdaad gerookt paprikapoeder is. Ik had jou ooit wel eens ergens zien posten (geloof ik) dat je baalt dat dit niet in Nederland verkrijgbaar is of iets dergelijks. Mijn moeder had geen idee wat ik bedoelde toen ik vroeg of ze het mee wilde nemen uit Spanje maar het is dus puur toevallig gelukt.

Van de week even bedenken wat ik er mee ga doen, het ruikt echt verrukkelijk :Y)

Maar mijn god, wat een rotblikje om open te maken. Wie verzint zoiets in vredesnaam?
Spoilers!
  zondag 30 september 2012 @ 12:09:13 #89
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_117418910
Gewoon een schroevendraaier eronder zetten zoals bij een verfblik.
pi_117418961
Had ik ontdekt inderdaad. Blijft onhandig. Wel authentiek blijkbaar ;)
Spoilers!
  zondag 30 september 2012 @ 12:36:55 #91
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_117419584
quote:
0s.gif Op zondag 30 september 2012 12:04 schreef Lucky_Strike het volgende:
Van de week even bedenken wat ik er mee ga doen, het ruikt echt verrukkelijk :Y)
Suggestie:


Spanish potatoes

Ook lekker met spruitjes erdoor:

Spanish Potatoes

Ook lekker in chili con carne. :9
pi_117419780
Zoals Gary (Oz Masterchef) zeggen: "I'm salivating already!"
Spoilers!
pi_117420800
quote:
0s.gif Op zondag 30 september 2012 10:14 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zou het niet in de badkamer hangen, veel te veel vocht.
Dat was ik ook niet van plan, ik hoef geen badkamerschimmel op mijn spek.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_117422734
Ik heb hier oude pruimen en nectarines. Is hier een lekkere moes van te maken?
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_117422768
quote:
14s.gif Op zondag 30 september 2012 14:28 schreef Mirjam het volgende:
Ik heb hier oude pruimen en nectarines. Is hier een lekkere moes van te maken?
Of een taartje :9
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_117422828
quote:
0s.gif Op zondag 30 september 2012 14:30 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Of een taartje :9
weight watchers :@
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_117422888
Een weight watchers taartje? Dat lijkt me nou net niets :N
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_117422911
quote:
12s.gif Op zondag 30 september 2012 14:34 schreef Isabeau het volgende:
Een weight watchers taartje? Dat lijkt me nou net niets :N
Nee precies, vandaar de vraag of er ook een leuke moes van te maken is :D :')
Een taartje draai ik m'n hand niet voor om, maar da's nu net het probleem even :D
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  zondag 30 september 2012 @ 16:03:31 #99
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117425846
quote:
0s.gif Op zondag 30 september 2012 14:30 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Of een taartje :9
Ja hoor, of Jam, een vlaai (bodem van brooddeeg) is ook lekker, en weigh watchers okay, je eet fruit en brood, niets mis mee.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117430663
quote:
1s.gif Op zondag 30 september 2012 16:03 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja hoor, of Jam, een vlaai (bodem van brooddeeg) is ook lekker, en weigh watchers okay, je eet fruit en brood, niets mis mee.
Brood is moeilijk veel punten :{
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')