Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 12:48 | |
De Duitse Keuken Er was al een topic over maar dat is uit 2004 Stelling, de Duitse keuken is een onbekende en onderschatte keuken. Het beeld is die van braadworst en schnitzel, maar dat is onterecht. Duitsland heeft een regionaal gevarieerde keuken en heerlijke gerechten. Toch wordt deze niet op zijn waarde geschat buiten Duitsland. Keukens als de Italiaanse en Franse zijn veel bekender. Net als de Engelse wordt de Duitse keuken buiten het land zelf nauwelijks gewaardeerd. Toch heeft het prachtige gerechten Voorbeelden zijn Tafelspitz mit Frankfurter Grüner Soße und Salzkartoffeln ![]() Andere zeer smaakvolle gerechten zijn Krustenbraten, varkensvlees met zwoerd dat in de oven gebraden wordt waarbij de zwoerd krokant knapperig wordt. Een ware traktatie. Schupfnudel zijn een soort noedels gemaakt van aardappel en bloem. Deze worden gebakken, goddelijk lekker. ![]() Maultaschen zijn een soort grote gevulde pasta ![]() Verder zijn er natuurlijk honderden soorten brood die zo veel vakmanschap vereisen dat een bakker uit Nederland er nooit aan zal beginnen, heerlijk, ik hou van goed brood. ![]() Er zijn vele vele worst variaties, en vooral de worsten uit Hessen vind ik erg lekker (gerookte rundsworst, mmm). De gebaksoorten om te smullen. ![]() De bieren en de wijnen, verrukkelijk. Wat men niet kan is koffie zetten. | ||
#ANONIEM | vrijdag 17 augustus 2012 @ 12:51 | |
Ik vind dat je er heerlijk kan eten. Maar vooral biefstukken e.d. En hun salades zijn ook van goede kwaliteit. Dat eerste gerecht lijkt mij maar vies eerlijk gezegd. | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 12:52 | |
Het is erg lekker, maar niet echt eenvoudig van smaak of toegankelijk | ||
DroogDok | vrijdag 17 augustus 2012 @ 12:53 | |
Duits brood is erg lekker inderdaad. Hun bier / pils vind ik hetzelfde als het nederlandse. Salzkartoffeln ![]() | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 12:55 | |
Tja, en echt lekkere aardappels, dat is best lastig die in Duitsland te vinden. Tenminste hier in de regio. | ||
Under_Score | vrijdag 17 augustus 2012 @ 12:56 | |
vergeet de gebakjes niet ![]() | ||
Jellereppe | vrijdag 17 augustus 2012 @ 12:56 | |
Vooral dat brood ziet er echt verrukkelijk uit. [ Bericht 4% gewijzigd door Jellereppe op 17-08-2012 13:17:50 ] | ||
JohnnyKnoxville | vrijdag 17 augustus 2012 @ 12:56 | |
Helmut Kohl mocht naar verluid ook graag andere (wereld)leiders die op staatsbezoek kwamen meetogen naar traditionele Duitse restaurants met "Gutbürgerliche Küche", waar gerechten als Saumagen werden geserveerd:![]() Hij heeft ook met zijn vrouw een culinair boek geschreven over de Duitse keuken:
| ||
Felixa | vrijdag 17 augustus 2012 @ 12:58 | |
Spätzle, Laugenbrezel, Käsekuchen, broodje braadworst... Daar kun je me midden in de nacht voor wakker maken. ![]() | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 13:02 | |
Hee, dat wist ik niet, heb hem direct maar besteld, tweedehands, voor 65 cent. | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 13:03 | |
Dat is het ook, het is voor een Nederlander even wennen, want het brood is steviger en soms wat zuur door de desem, maar erg lekker. | ||
Jellereppe | vrijdag 17 augustus 2012 @ 13:06 | |
Nooit geproefd, maar was bekend dat er desem wordt gebruikt in Duitse broden, maar dat ziet er zeker goed uit. Kun je ze echt niet bij de Nederlandse bakker krijgen. Wil best wat proberen? Ga zo toch de deur uit, dus als je mij wat kunt aanraden, graag. ![]() | ||
SoS87 | vrijdag 17 augustus 2012 @ 13:08 | |
Ze hebben ook hele lekker vette vleeswaren voor op brood, zal alleen niet weten hoe deze heten. Biefstukken en schnitzels, en een groot glas bier is natuurlijk ook niet verkeerd. ![]() | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 13:09 | |
Ik weet dat er in Nijmegen een Duitse bakker zit. Maar voor echt goed Duits brood moet je naar Duitsland, en dan vooral Zuid Duitsland. | ||
Jellereppe | vrijdag 17 augustus 2012 @ 13:10 | |
Dat is wat minder. Nijmegen is net wat te ver voor brood en in Duitsland kom ik bijna nooit. ![]() | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 13:10 | |
Correct, maar natuurlijk ook wel erg internationale keuken. En een Schnitzel is eigenlijk oostenrijks, of liever, weens. | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 13:11 | |
Ga een keertje naar Duitsland op Vakantie, het is de populairste vakantie bestemming geworden voor Nederlanders. | ||
Jellereppe | vrijdag 17 augustus 2012 @ 13:12 | |
Het is niet ver van huis, dus zeker een optie. Vrienden hadden het er toch over om een keer een weekend naar Berlijn te gaan, dus wie weet. ![]() | ||
Flurry | vrijdag 17 augustus 2012 @ 13:13 | |
Poeh, ik ben niet zo van dat zware brood en Duitse kazen zijn verschrikkelijk, maar qua vlees en aardappelvariaties is de Duitse keuken geweldig. Qua soepen ook wel trouwens, maar misschien komt dat vooral van de Russen? | ||
FutureFairytale | vrijdag 17 augustus 2012 @ 13:20 | |
Ben ook niet van het Duitse brood. Een koffietentje inlopen en de megavitrine met gebakjes daarintegen ![]() | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 13:23 | |
Soepen oh, geweldig. Een rundvleessoep met mergknoedels, of een hochzeitssuppe, mmmm | ||
#ANONIEM | vrijdag 17 augustus 2012 @ 13:31 | |
In Groningen op de zaterdagmarkt (en misschien ook wel op de dinsdag en vrijdag), vers uit Duitsland maar ik vind duitse brotchen ook heerlijk (ook lekker na het stappen als je het echt laat gemaakt hebt) | ||
Weltschmerz | vrijdag 17 augustus 2012 @ 13:54 | |
Ik eet wel eens in Duitsland maar ik kom daar niet veel restaurants tegen die zich laten voorstaan op hun typisch Duitse gerechten. Dat zou best een keer leuk zijn. Het Duitse brood is mij te vast, het doet me altijd aan astronautenvoer denken. Niet dat ik daar veel ervaring mee heb, maar het idee dat je met veel moeite een halve boterham weet weg te krijgen en dan genoeg energie hebt voor een weekje. | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 14:02 | |
Moet aan iemand in mijn familie denken, vol vooroordelen maar wil het nooit eens proberen. | ||
Weltschmerz | vrijdag 17 augustus 2012 @ 14:06 | |
Dat is merkwaardig, aangezien ik het wel heb geprobeerd en dus oordeel. Ik vind het niet lekker, maar een Duitser die dan Nederlands brood een hap lucht vindt heeft dat dan andersom. | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 14:10 | |
Ah, omdat je zei dat je er weinig ervaring mee hebt, als je moeite hebt met een halve boterham weet ik niet waar je dat op baseert. | ||
Weltschmerz | vrijdag 17 augustus 2012 @ 14:13 | |
Ik heb weinig ervaring met astronautenvoer omdat ik niet zo vaak ruimtereizen maak. Mijn ervaring met dat stevige Duitse brood is dat ik het nauwelijks wegkrijg en dat ik er heel snel vol van zit. | ||
NanKing | vrijdag 17 augustus 2012 @ 14:13 | |
Ik vond Duits brood tot een paar jaar terug echt zo walgelijk, nu ik er helemaal aan gewend ben vind ik het echt lekker. We hebben altijd standaard bauerschnittenbrood in huis en soms halen we zo'n kilo brood ![]() Dat was ook wel een verbazing voor mij, dat brood in kilo's gerekend wordt ![]() Traditioneel Duits eten vind ik erg lekker. Simpele dingen als verlorene eier (*) ben ik gek op. Het enige waar ik niet zo van houd is de hoeveelheid varkensvlees wat gegeten wordt hier. Ik houd er gewoon niet zo van op een paar dingen zoals schnitzels na. (*) Ik maak altijd een soort bechamelsaus en voeg dan gewoon zoveel senf als ik wil toe.. En idd gebak en andere zoete dingen van de bakkert ![]() | ||
NanKing | vrijdag 17 augustus 2012 @ 14:14 | |
Dat is juist een voordeel. In plaats 5 a 6 tijgerboterhammen eet ik 1 á 2 sneetjes brood en heb meer dan genoeg. | ||
Redcoon | vrijdag 17 augustus 2012 @ 14:14 | |
Mijn Duitse oma maakte vroeger veel Duitse gerechten, geen flauw idee hoe het allemaal heet. Wat me bij bleef was het koolbladgehaktpakketje (aangezien het Duits is plak ik alle woorden maar aan elkaar) met megaveel jus en aardappelen. Erg lekker. | ||
NanKing | vrijdag 17 augustus 2012 @ 14:16 | |
Kohlrouladen | ||
Redcoon | vrijdag 17 augustus 2012 @ 14:43 | |
Thanks! De zoekresultaten op google geven me een boel flashbacks. En ik zit meteen vol om een of andere reden. | ||
Flurry | vrijdag 17 augustus 2012 @ 15:55 | |
Duits eten is vaak vrij zwaar in mijn ervaring, maarja... vet eten is gewoon heel lekker ![]() | ||
Selestha | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:07 | |
Duits eten vind ik heerlijk. Geschnetzeln met bratkartofleln op zijn Duits ![]() Bier, worst, brood, gebak, pretzeln mit senf, aardappelsalade ![]() ![]() | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:07 | |
Hmm, een goede kartoffelsalat op zijn dusseldorfs, met komkommer... Jum Jum | ||
Mirjam | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:09 | |
ik zat dit toevallig gisteren te denken op weg naar huis ![]() neem nou de tomaten. hier harde ronde ballen die nergens naar ruiken, daar slaat de tomaatgeur je al tegemoet van de mooie, grote, gerijpte tomaten ![]() | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:13 | |
Kaufland in Kleef is ook mooi, die in Emmerich is rommelig en veel te vol. De Aldi in Kleef is ook lekker ruim trouwens. | ||
Mirjam | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:15 | |
Die in Emmirich is om te janken inderdaad. Ik ga altijd even langs de Aldi als ik in Kleve ben, en de Edeka, maar die is wel duurder dan Kaufland. | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:17 | |
De Edeka ben ik nog niet geweest, is die nog beter dan de Kaufland? Rewe in Emmerich is wel goed en lekker in de parkeergarage parkeren. | ||
Selestha | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:18 | |
Ja zo lekker ![]() ![]() | ||
Mirjam | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:19 | |
Ja, volgens mij is dat de AH, en Kaufland meer de Bas/Digros zeg maar. Maar wel duurder dus. | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:20 | |
Hoewel ik Duitser wel helemaal kan blijmaken met sate en satesaus Voor mijzelf grill ik graag vis. | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:22 | |
Nu vind ik Kaufland al een stuk beter dan de AH, maar nog beter is altijd goed. Rewe is trouwens ook geweldig vind ik. | ||
Mirjam | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:22 | |
Rewe heb ik er maar 1 van bezocht, Köln am Ring, die was maar klein en kloterig, dus daar kan ik niet echt over oordelen. | ||
NanKing | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:23 | |
Ik ken geen enkele Duitser die Satesaus/pindasaus lekker vindt. Ook pindakaas vindt niemand die ik ken lekker. Mijn moeder was laatst op bezoek en zocht in de aldi naar een kant en klaar bakje pindasaus en vond het raar dat ze het nergens kon vinden. | ||
Selestha | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:24 | |
Góéde saté is ook heel erg lekker, maar waar vindt je dat in Nederland behalve bij Indo's of Indonesische restaurants. Ik ben beter in het maken van aardappelsalade ![]() | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:26 | |
Waar woon jij? | ||
NanKing | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:27 | |
Solingen | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:27 | |
Die in Emmerich is erg mooi, wat lastig te vinden, zit in een kleine mall vlakbij de Rijn. | ||
Mirjam | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:27 | |
Weet jij waarom ze bij de Kaufland het nummer van je winkelwagen willen weten achter de kassa? Ik vraag me dit echt heel hard af ![]() | ||
NanKing | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:28 | |
Ja, omdat ze zo altijd onder in je kar kijken om te zien of er niet nog een kaste bier onder staat ![]() | ||
Mirjam | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:29 | |
Ja, dat begreep ik wel, maar ze willen dus met alle geweld ook het nummer weten en noemen dat ook hard op ![]() ook als ze allang gezien hebben dat er geen krat bier onderaan staat. Helemaal die kar draaien tot ze het nummer weten. | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:29 | |
Toch dicht genoeg bij Nederland dat ze het zouden kennen. Tja, zo kenden de meeste van mijn Duitse familie en vrienden Bruschetta niet, maar ze vinden het heerlijk als ik het maak. | ||
NanKing | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:29 | |
Mijn vriendin zegt dat 't ook voor de statistieken is. | ||
Mirjam | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:30 | |
Ok, grappig | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:30 | |
De kassieres hebben de opdracht die in te voeren, met het excuus dat ze dan makkelijker te localiseren zijn als ze kaduuk zijn. Lijkt mij onzinnig, maar het dwingt ze wel te kijken en zien dan gelijk of er nog een krat bier staat. | ||
NanKing | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:31 | |
Het is natuurlijk niet zo'n grote stad als Köln of DD waar je veel makkelijker aan zulke dingen komt. Zelfs pindakaas is redelijk moeilijk te vinden hier, en véél te duur. Ik kom trouwens niet bij Rewe, Keyzers of consorten. Alleen bij aldi,lidl en kaufland. | ||
Mirjam | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:32 | |
Chips, ook zoiets wat zo vreselijk duur is in Duitsland. Ik denk dat ze meer van worst en kaas bij de borrel houden ![]() | ||
NanKing | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:32 | |
Mjah ik laber uit mijn bakkes eik want ik kom regelmatig bij kaufpark en netto ![]() | ||
NanKing | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:33 | |
Chipfrisch, niet te vreten. Behalve Currywürst ![]() Lays is idd haske duur. Daarentegen zijn süssigkeiten wel veel goedkoper dan in Nederland. | ||
Mirjam | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:35 | |
Klopt, chocolade etc. kost geen drol | ||
NanKing | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:36 | |
Ook een heerlijk Duits concept:![]() Kloesse ![]() | ||
NanKing | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:36 | |
Hoe maak ik een harte S op FOK!? Behalve c/p uit speciale tekens? ![]() | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:38 | |
ß | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:38 | |
Ik zit op een mac en doe een alt s | ||
Lord Katundro | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:38 | |
Deze zijn echt lekker: ![]() | ||
NanKing | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:38 | |
met alt werkt 't niet bij mij | ||
NanKing | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:39 | |
als je dat op windows in chrome doet krijg je dit te zien:
| ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:39 | |
Straße | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:41 | |
Op mijn windows laptop heb ik gewoon een ß toets | ||
NanKing | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:43 | |
Nederlandse Laptop hier. Op de pc met Duits tobo heb ik 'm natuurlijk ook. Maar goed nog meer lekkere recepten ![]() Goulash aten wij thuis altijd met rijst ofzo, hier heb ik het leren met rode kool en aardappels. Dat ken ik alleen van Hasche | ||
NanKing | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:44 | |
Ook lekker, net wat anders dan een Hollandse bal | ||
Flurry | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:48 | |
Mijn lief en schoonfamilie in Berlijn vinden het geweldig, ik neem altijd van die zakken pindasambal van de toko mee ![]() | ||
Flurry | vrijdag 17 augustus 2012 @ 16:51 | |
Buletten ![]() | ||
Selestha | vrijdag 17 augustus 2012 @ 17:21 | |
![]() Geschnetzeltes ![]() Pretzel mit senf ![]() Berliner ballen ![]() Frankfürters, heerlijk bij aardappelsalade ![]() [ Bericht 5% gewijzigd door Selestha op 17-08-2012 17:37:43 ] | ||
NanKing | vrijdag 17 augustus 2012 @ 17:33 | |
Die eerste pic geeft een copyright verhaal, zou even een andere kiezen. De lekkerste worstjes vind ik Thüringenworstjes btw ![]() Was laatst in Thüringen en heb wel gemerkt dat ze daar veel lekkerder zijn dan bij de supermarkt hier. Daar proef je echt de komijn dat is bij supermarktworstjes niet vaak. | ||
Selestha | vrijdag 17 augustus 2012 @ 17:36 | |
Wat raar, ik zie dat helemaal niet? Ik zie gewoon het plaatje | ||
NanKing | vrijdag 17 augustus 2012 @ 17:36 | |
Omdat het in je cache staat. Geloof me maar op mijn blauwe ogen. | ||
Selestha | vrijdag 17 augustus 2012 @ 17:38 | |
Ok, nu beter? Wist niet dat dat zo werkt ![]() | ||
NanKing | vrijdag 17 augustus 2012 @ 17:38 | |
Veel beter | ||
Curiosity | vrijdag 17 augustus 2012 @ 18:18 | |
Niet zo zeer beter, netter, zeg maar Bas vs AH. Wel betere merken chocolade. En vers vlees afdeling. | ||
Curiosity | vrijdag 17 augustus 2012 @ 18:20 | |
Dat vraag ik me ook af. Antwoord was al gegeven zag ik. | ||
Riann | vrijdag 17 augustus 2012 @ 18:41 | |
Verschillende keren naar de moezel geweest en naar de rijn en je kunt er goed eten voor weinig geld. En ach is maar een paar uurtjes rijden vanuit ons. Ook ooit een vakantie in het zwarte woud gehad maar daar zijn we niet wezen uiteten toen. Maar het brood is daar idd overheerlijk. | ||
Riann | vrijdag 17 augustus 2012 @ 18:42 | |
klopt komen weer allemaal vakantie herinneringen naar boven. | ||
Curiosity | vrijdag 17 augustus 2012 @ 19:15 | |
Ik had vroeger ook wel eens een zakje chips en in mijn herinnering waren ze een beetje zoetig, zijn deze dat ook?. Ik weet echt het merk niet meer van toen. | ||
z80 | vrijdag 17 augustus 2012 @ 19:45 | |
welke aldi in Kleve? er zitten er meerder. de aldi naast de Edeka boven in Kleve is inderdaad mooi groot en schoon. edit de Edeka heeft een wat ruimer assortiment. die in Kleve heeft een slagerij en een visboer. ik kom er eigenlijk alleen als er iets in de aanbieding is. voor de normale boodschappen vind ik het te duur. [ Bericht 14% gewijzigd door z80 op 17-08-2012 19:52:09 ] | ||
z80 | vrijdag 17 augustus 2012 @ 19:50 | |
ik mis nog de reibekuchen. | ||
Flurry | vrijdag 17 augustus 2012 @ 19:51 | |
oh yes! met tzatziki ![]() | ||
Curiosity | vrijdag 17 augustus 2012 @ 19:53 | |
De Aldi op de Hoffmannallee is ruim. | ||
z80 | vrijdag 17 augustus 2012 @ 20:06 | |
je bedoel die naast de Edeka. die is inderdaat ruim. of bedoel je die wat mee richting NL zit op de hoek? ik vind die wat minder. de aldi onderaan Kleve is ook niet groot en van het model stamp maar vol. de aldi in kranenburg is ook wel redelijk, alleen altijd druk met Hollanders die goedkope drank komen halen. | ||
markmarkmark | vrijdag 17 augustus 2012 @ 20:30 | |
ik at in duitsland altijd haxe met zuurkool. is varkensknie als ik het goed heb. | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 20:46 | |
Net boven de voet geloof ik, maar idd lekker | ||
z80 | vrijdag 17 augustus 2012 @ 20:58 | |
eisbein mit sauerkraut en een grote pot bier van de lokale brouwerij er naast. edit wat is een eisbein: Eisbein (engl. Leg of salted pork, franz. Jarret de porc, ital. Zampetto di maiale, span. Jarrete de cerdo) wird auch Schweinshaxe, Haxe, Stelze oder Surhaxe genannt. Für Eisbein verwendet man entweder die kleinere Hinterhaxe, oder die fleischigere Vorderhaxe vom Schwein. Die Hinterhaxe wird meist gekocht und die größere Vorderhaxe lässt sich auch gut grillen. Traditionell wird Eisbein mit Sauerkraut serviert. Im Handel werden beide Sorten bereits gepökelt angeboten. Eisbeine sind Teile der Extremitäten vom Schwein. Sie werden zwischen dem Knie- bzw. dem Ellenbogengelenk und den Fußwurzelgelenken abgetrennt. Der Name "Eisbein" stammt daher, dass man früher aus den Oberschenkelknochen vom Schwein Schlittschuhkufen hergestellt hat. | ||
Curiosity | vrijdag 17 augustus 2012 @ 21:05 | |
Ja, op dat plein, met die grote parkeerplaats. Sowieso zit daar alles wat je nodig hebt, de DM (is alleen geen eten, hoewel ze genoeg lekkere chocolade verkopen) | ||
Mirjam | vrijdag 17 augustus 2012 @ 21:07 | |
ik ben echt helemaal gek op de DM ![]() ![]() ![]() | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 21:07 | |
Als ik de Aldi was, of een andere discounter, zou ik bij de uitrit beek/elten, daar op het industrieterrein bij vuurwerk24 een grote winkel neerzetten en van Zevenaar tot Arnhem adverteren. | ||
#ANONIEM | vrijdag 17 augustus 2012 @ 21:09 | |
Ik geef wel ff flink gas en knal door naar Oberhausen. ![]() | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 21:18 | |
Was vanmiddag bij Kaufland, de tomaten stonden met met 50 cent meer in de weegschaal de kilo dan aangeslagen op het prijsbord, en de Bauerngurke net zo. Ik zeg dat tegen die jongen die daar rondloopt en hij verteld me de Bauerngurke als Venkel een te slaan en de tomaten als vleestomaten. Krijg ik geen probleem bij de kassa? Nee Kreeg bij de kassa dus wel een probleem, chef erbij, ik leg het hem uit, wat er gebeurd is, hij ontkennen, ik zeg haal die turkse jongen er maar bij, neuh, ja, euhm, Goed, je slaat het nu voor deze prijs aan of ik laat deze kar hier gewoon staan en je kan het terug gaan brengen, ik kom niet meer terug en zet het op twitter onder #kaufland. Opeens geen probleem meer Ik haat dat als de prijs in kassa of weegschaal niet dezelfde is die aangeslagen staat op de prijskaart. Het is namelijk nooit in jouw voordeel deze "vergissingen" `grmbl Net als aanbiedingen die niet in de kassa staan, Ik let daar altijd op. Van mijn moeder geleerd. | ||
Gravedigger | vrijdag 17 augustus 2012 @ 21:20 | |
Hiezi verschrikkelijk? Als mijn ex naar Nederland komt moet ze zeker Allgäuer Emmentaler voor me meenemen. Alsmede Leberkäse. Nürnberger, potten/blikken vleeswaren en Frankenwein. En voor schnitzels moet je echt je adresjes kennen. In mijn vacantie ga ik vaal naar Kitzingen bij Würzburg. Daat weet ik een tent waar ze tig siirten hebben. En geloof me, je krijgt zo'n ding niet weg en betaalt daat een euro of 8 voor! | ||
Mirjam | vrijdag 17 augustus 2012 @ 21:25 | |
Ja, voor service hoef je niet naar Kaufland. In de mega-grote Kaufland in Keulen maar 1 medewerker. Of ze wist waar de mede stond. de wat? de mede, de honingwijn. de wat? de zoete wijn met honing ![]() nee, wist ze niet. of ik geen andere collega kon zoeken? nee, die zinjn er niet, ben de hele winkel al doorgeploegd ![]() ohja. nouja, vraag het dan maar bij de servicebalie. Dan zoek ik zelf wel, kut met vingers! | ||
z80 | vrijdag 17 augustus 2012 @ 21:33 | |
ook hier geld, pay peanuts get monkeys. er moet een reden zijn waarom ze zo goedkoop kunnen zijn. niet dat het bij de edeka beter is. een muts achter e kassa ie al bij meerder klanten geen wisselgeld heeft en ook niet op het idee komt om hier om te vragen bij een andere kassa muts. en rekenen is al helemaal te veel gevraagd. | ||
Tinkepink | vrijdag 17 augustus 2012 @ 21:39 | |
Het is volgens mijn duitse man ook met en geen mede. | ||
Mirjam | vrijdag 17 augustus 2012 @ 21:40 | |
ja, dat weet ik, daar vroeg ik ook om ![]() ![]() | ||
Mirjam | vrijdag 17 augustus 2012 @ 21:42 | |
Uiteindelijk heb ik het wel gevonden trouwens, helemaal zelf, zonder hulp van die muts ![]() | ||
Gravedigger | vrijdag 17 augustus 2012 @ 21:45 | |
Die wordt in de nieuwste spelling toch nog nauwelijks of niet meer gebruikt? [ Bericht 0% gewijzigd door Gravedigger op 17-08-2012 22:01:08 ] | ||
#ANONIEM | vrijdag 17 augustus 2012 @ 21:49 | |
De dubbel s is nogal beladen. | ||
NanKing | vrijdag 17 augustus 2012 @ 22:01 | |
Toch. Het was een tijdje minder maar nu geldt dat niet meer. Ik heb op de middelbare school ook geleerd dat het niet meer gebruikt wordt (15 jaar geleden ofzo). | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 22:03 | |
Goh, heeft toch nog tot post 106 geduurd, ga nu maar weer spelen. | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 22:04 | |
Ik gebruik de ß nog altijd. | ||
NanKing | vrijdag 17 augustus 2012 @ 22:09 | |
Ik ook, al gebruik ik hier op FOK! vaak gewoon een dubbele s om de reden die ik hierboven zei. | ||
Pietverdriet | vrijdag 17 augustus 2012 @ 22:12 | |
hier de gebruiksregels http://de.wikipedia.org/wiki/%C3%9F#Rechtschreibung En zoals de Nederlandse wiki aangeeft http://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%9F#Gebruik De FAZ gebruikt de oude spellingsregels | ||
#ANONIEM | vrijdag 17 augustus 2012 @ 22:34 | |
Ik ben meer Duitser dan jij denkt. | ||
Spanky78 | vrijdag 17 augustus 2012 @ 22:51 | |
Ik ben gek op dat lekkere stevige duitse brood, dat toch lekker vers smaakt. Dat kunnen ze goed, net als bier. hefe weisse vind ik lekkerder dan al die zware belgische dingen. Maar het beste zijn duitsers met wild. Lekkere herfstkost met allerlei paddenstoelen etc. Pfifferlingen enz. Yum. | ||
#ANONIEM | vrijdag 17 augustus 2012 @ 23:07 | |
*btw wat me altijd opvalt is dat de buitenlandse keuken in Duitsland een stuk beter is dan wat we in NL hebben. Zelfs de snacktenten zijn gewoon beter en goedkoper. ![]() | ||
Ole | vrijdag 17 augustus 2012 @ 23:07 | |
Steffen henssler is trouwens ook erg lekker ![]() | ||
Mirjam | zaterdag 18 augustus 2012 @ 00:36 | |
Nou, dat was ons ook opgevallen! Pasta gegeten bij een italiaan aan de Kölnse Ring, héérlijk eten! Echt een goddelijke Carbonara gehad, en voor maar een paar euro | ||
Its-Jojo-4you | zaterdag 18 augustus 2012 @ 00:46 | |
Duitse keuken fan heeft topic gevonden... | ||
Pietverdriet | zaterdag 18 augustus 2012 @ 09:56 | |
Eensch! Nog drie Italianen die ik kan aanraden zijn Sugo in Elten (een territoria met de beste Pizza's deze kant van het Ruhrgebied, goede voor en hoofdgerechten) A Tavola in Düsseldorf (een erg goed Italiaans restaurant zonder pizza's maar met verrukkelijke klassieke Italiaanse spijzen en alles vers en huisgemaakt) Mario Gamba in München, het beste Italiaanse restaurant van Duitsland, met afstand, en een michelin ster | ||
Its-Jojo-4you | zaterdag 18 augustus 2012 @ 10:10 | |
van die 3 ben ik alleen bij Sugo geweest. Prima restaurantje ![]() | ||
Curiosity | zaterdag 18 augustus 2012 @ 10:39 | |
Als we weleens naar Kleve gaan en dan het oude centrum in gaan om te shoppen eten we een broodje bij 1 van de vele koffie zaakjes. Altijd een kaas-uien broodje met kaas, ham, tomaat, lekkere mayosaus? en zuurkool ![]() | ||
Bobsch | zaterdag 18 augustus 2012 @ 10:45 | |
Eens met de stelling! ![]() ![]() Voor mijn opleiding heb ik vier maanden in Duitsland gewoond, in Ravensburg. Ook daar kennisgemaakt met Käsespätzle en noem het maar op! Laatst nog een keer met vrienden aan de promenade in Emmerich gezeten, daar kun je ook goed eten! | ||
Pietverdriet | zaterdag 18 augustus 2012 @ 13:06 | |
Wij zijn net terug van de Bauernmarkt Lindchen. http://www.bauernmarkt-lindchen.de/index.php?hof Heb in de wijde regio geen enkel ander nog gezien met een zo goed en groot asssortie aan groente en fruit. Het is een mengeling van een groot assortiement aan hoge kwaliteit, goedkoper dan bij de supermarkt en wat ik maar markt dump aanbieding noem. Je hebt een stuk of tien soorten prachtige tomaten en dan staat er een rolcontainer mangos voor 19 cent die echt al op hadden gemoeten waar je een goede uit moet zoeken. De groenten zien er goed uit verder, beter dan bij veel supermarkten. Prachtige vanmorgen het veld gekomen knolselder waar het groen beter uit zag dan de bleekselder het vaak doet. Heb ook 12 granaatappels meegenomen, vandaag of morgen siroop van maken. Verder hebben ze vleeswaren, melkproducten en huisgemaakte conserven, inmaak en ingelegde producten | ||
Tinkepink | zaterdag 18 augustus 2012 @ 13:09 | |
Woon daar vlakbij. Jammer allleen dat het altijd zo belachelijk druk is. | ||
Pietverdriet | zaterdag 18 augustus 2012 @ 13:16 | |
Viel net reuze mee | ||
Weltschmerz | zaterdag 18 augustus 2012 @ 13:17 | |
Dat soort Ervaringen met de Duitse keuken heb ik ook wel, zo zit er in Berlijn een hele goede Yugo en in Hamburg een eenvoudige, sjofele maar niettemin fantastische Portugees. | ||
Mirjam | zaterdag 18 augustus 2012 @ 13:19 | |
De sushi die we in Keulen gegeten hebben was gek genoeg ook van topkwaliteit. De warme gerechten minder, maar de sushi was echt genieten. | ||
Pietverdriet | zaterdag 18 augustus 2012 @ 13:22 | |
Als je Japans goed wilt eten, in Düsseldorf zit in de Immermanstrasse bij het niko hotel naast een goed restaurant. Zitten daar ook meerdere japanse supermarkten | ||
Pietverdriet | zaterdag 18 augustus 2012 @ 13:26 | |
Kent iemand Altes Gasthaus Christ in Emmerich Hütum? | ||
Riann | zaterdag 18 augustus 2012 @ 15:44 | |
Ja ze zijn wat zoetiger ik vind de croky ook iets zoetiger als de lays in paprika. Maar volgens mij waren deze ook wel wat pittiger. | ||
Deliah | zaterdag 18 augustus 2012 @ 17:10 | |
Duits brood is verrukkelijk, Nederland staat daarentegen bekend om zijn brood van mindere kwaliteit. | ||
Curiosity | zaterdag 18 augustus 2012 @ 17:13 | |
Mindere kwaliteit vind ik ook direct weer iets te overdreven. Duits brood is gevarieerder en anders, eigenlijk totaal niet te vergelijken. | ||
Sjeen | zaterdag 18 augustus 2012 @ 21:41 | |
Ben ik de enige die leberkase lekker vind? Gebakken met een spiegeleitje ![]() | ||
Pietverdriet | zaterdag 18 augustus 2012 @ 21:44 | |
A Scheib Leberkas oef a Semmel, Sakrament, da isjt Gut! | ||
Weltschmerz | zaterdag 18 augustus 2012 @ 22:01 | |
Is dat hetzelfde als Berliner? | ||
Pietverdriet | zaterdag 18 augustus 2012 @ 22:10 | |
Nee, een leberkase is een in een broodvorm gebakken vleesdeeg Recept voor leberkäs of kase http://www.chefkoch.de/rezepte/550311152686450/Leberkaes.html Hier snij je plakken van die je op een hard broodje kan eten, erg lekker vaak. Berlinerworst http://www.vakrecepturen.nl/Recepten-fotos/leverworst/lev009.htm [ Bericht 8% gewijzigd door Pietverdriet op 18-08-2012 22:16:09 ] | ||
Mirjam | zaterdag 18 augustus 2012 @ 22:11 | |
soort meatloaf? | ||
Tinkepink | zaterdag 18 augustus 2012 @ 22:12 | |
.Nee. Leberkase is een vlees gerecht. Berliner is zo'n zoete bol met jamvulling. | ||
Mirjam | zaterdag 18 augustus 2012 @ 22:12 | |
ik denk dat hij de worst bedoelt, van die vieze met zo'n wit randje eromheen, leverkaas. wordt volgens mij ook Berliner genoemd. | ||
Tinkepink | zaterdag 18 augustus 2012 @ 22:13 | |
Nee. Het is wel heel lekker trouwens. | ||
Pietverdriet | zaterdag 18 augustus 2012 @ 22:13 | |
Qua bereidingswijze ja, qua recept en ingredienten niet | ||
Mirjam | zaterdag 18 augustus 2012 @ 22:14 | |
het lijkt me ook wel lekker ja, ik ben erg nieuwsgierig | ||
Pietverdriet | zaterdag 18 augustus 2012 @ 22:17 | |
Is je duits goed genoeg voor het recept van chefkoch.de? | ||
Weltschmerz | zaterdag 18 augustus 2012 @ 22:17 | |
Aha Nee, Berliner is een soort leverkaas, vandaar, en een stuk lekkerder. | ||
Mirjam | zaterdag 18 augustus 2012 @ 22:17 | |
hmm, steenkolenduits, maar met geschreven tekst kom ik er wel redelijk uit. | ||
Pietverdriet | zaterdag 18 augustus 2012 @ 22:20 | |
Niet in het Duits, maar heb boven recepten voor nederlandse berlinerworst en leberkäs gezet, google ook maar eens op afbeeldingen voor leberkäs, je krijgt trek voorspel ik. | ||
Weltschmerz | zaterdag 18 augustus 2012 @ 22:21 | |
Wat bij ingredienten ook wel werkt is gewoon de Duitse wikipedia openzetten en dan aan de linkerkant op Nederlands drukken voor de Nederlandse pagina over hetzelfde spul. | ||
Gravedigger | zaterdag 18 augustus 2012 @ 23:09 | |
In Aachen naast Kaufhof (is die er nog?) zat/zit een Beiers winkeltje. Daar was het verkrijgbaar. Ik ging er altijd een broodje halen. Ook Kringelwurst ![]() | ||
Terpentin07 | zondag 19 augustus 2012 @ 12:31 | |
De Duitse keuken. ![]() Sowieso Duits gebak en cake ![]() ![]() | ||
RobinOok | zondag 19 augustus 2012 @ 12:57 | |
Kwam niks in dit topic tegen dat ik nou erg graag zou eten. En al helemaal niet als ik uit eten ga. Ik had nooit een lage dunk van de Duitse keuken, maar sinds een vakantie daar, paar jaar terug wel. Het was echt moeilijk zoeken naar goed eten, goede restaurants of zelfs goede winkels/supermarkten. Heel veel prefab, heel veel overgaar vlees met heel veel, vieze, loodzware sauzen. Zelfs hun vissen vermoorden ze in roomsauzen. In een goed restaurant (met bibje) vertelde de ober uitgebreid dat hun Hollandaise niet uit een pakje kwam (wtf?! Bestaat dat dan?!). Ander restaurant kreeg ik een Insalata Caprese met gedroogde basilicum! WTF?! Veel/vaak groenten uit blik. Bij een beetje high-end restaurants was de kwaliteit uiteraard vaak wel okay, maar juist bij het enige Gasthaus in een dorp, waar je een beetje een eerlijk bord, degelijk eten verwacht was het niveau om te huilen. Ik geloof dat Aviko goeie zaken doet in Duitsland. Dus nee, onderschatten is bijna niet mogelijk. Trouwens, een land waar ze 75% van de restaurants aanprijzen met slogans als "eten zoals grootmoeder het maakte", dat zegt me eigenlijk ook wel genoeg. Op zich hoeft er niks mis te zijn met eten dat je grootmoeder maakte, maar waarom zou je dan nog uit eten gaan? Ik wil buitenshuis juist iets wat ik NIET al elke dag thuis eet. | ||
henkde_j | zondag 19 augustus 2012 @ 15:17 | |
Currywurst!![]() Iemand trouwens een idee hoe die saus te maken? ![]() Weisswurst met Erdinger ![]() ![]() Van die frisse zure koolsalade ![]() | ||
Ole | zondag 19 augustus 2012 @ 15:42 | |
Die saus nemen mijn vrienden uit Bochum altijd mee voor me! Zooooo lekker! Het is dan wel een lokale versie. Eén van die vrienden heeft trouwens 8 jaar in NL gewoond. Die verlangt dan weer naar Babi Pangang met nasi als hij hier is ![]() | ||
Pietverdriet | zondag 19 augustus 2012 @ 15:44 | |
Veel worststands maken het zelf, maar het is volgens mij voornamelijk gezeefde bliktomaten, suiker, kerriepoeder en wat bindmiddel. Je kan het ook gewoon kopen | ||
Ole | zondag 19 augustus 2012 @ 15:51 | |
vast wel! Maar het idee is leuk en het ziet er zo huisgemaakt uit in zo'n glazen pot. De Bochumer Cürrywurste smaken ook goed! | ||
henkde_j | zondag 19 augustus 2012 @ 16:02 | |
Hmm heb het wel eens geprobeerd te maken. Maar niet echt succesvol. Ook in Nederland te koop? | ||
_Hestia_ | zondag 19 augustus 2012 @ 16:02 | |
Ik ben vaak op vakantie naar Duitsland geweest en vooral het brood vind ik er heerlijk. Daar haalden we elke ochtend verse broodjes bij de lokale bakker ![]() ![]() | ||
Pietverdriet | zondag 19 augustus 2012 @ 16:04 | |
Geen idee, eet het zelden, en dan bij de worststand | ||
Mirjam | zondag 19 augustus 2012 @ 16:05 | |
![]() | ||
Curiosity | zondag 19 augustus 2012 @ 16:10 | |
Deze vind ik niet echt lekker. | ||
Pietverdriet | zondag 19 augustus 2012 @ 16:11 | |
Wist je trouwens dat de versie van Groenemeier een cover is? Origineel werd door Dieter Krebs gezongen | ||
henkde_j | zondag 19 augustus 2012 @ 16:12 | |
Uit een pakje? ![]() Ook lekker en tof om te zien bij een winterBBQ: FEUERZANGENBOWLE ![]() | ||
Pietverdriet | zondag 19 augustus 2012 @ 16:14 | |
Jep, heerlijk tegen de kou op de kerstmarkt! | ||
henkde_j | zondag 19 augustus 2012 @ 16:15 | |
Duitsers zijn zo gek nog niet ![]() | ||
Pietverdriet | zondag 19 augustus 2012 @ 16:16 | |
Net als Gluhwein mit schuss, neem dan altijd gran marnier. Wel mijn eigen beker mee, geen zin in een koortslip. | ||
Gravedigger | zondag 19 augustus 2012 @ 16:30 | |
In Oberhausen had ik Glühwein mit Jägermeister ![]() | ||
Spanky78 | zondag 19 augustus 2012 @ 21:03 | |
Eh, ik ben ook fan van beierse mosterd. Lekker zoet. | ||
Pietverdriet | zondag 19 augustus 2012 @ 21:19 | |
Ik van de Düsseldorfer mosterd, lekker scherp Ik eet altijd mosterd bij mijn reibepannekuchen, tot verschrikking van duitsers die vinden dat je het met appelmoes moet eten | ||
Gravedigger | zondag 19 augustus 2012 @ 21:22 | |
Niet overal bij. Wel bij Weisswurst ![]() | ||
FutureFairytale | zondag 19 augustus 2012 @ 21:27 | |
Aardappelkoeken en gebakken champignons van een kraampje ![]() | ||
Pietverdriet | zondag 19 augustus 2012 @ 21:28 | |
Met kruidenkwark? | ||
FutureFairytale | zondag 19 augustus 2012 @ 21:35 | |
Ja of zonder. Sowieso lekker. Die witte worstjes op de vorige pagina zien er niet zo lekker uit ![]() | ||
Sjeen | zondag 19 augustus 2012 @ 22:41 | |
ik heb reibekuchen toch liefst met appelmoes. | ||
Tinkepink | zondag 19 augustus 2012 @ 22:47 | |
Of appelstroop. | ||
henkde_j | zondag 19 augustus 2012 @ 23:13 | |
Het ziet er inderdaad wat ranzig uit. Maar smaakt top ![]() | ||
Pietverdriet | maandag 20 augustus 2012 @ 19:22 | |
Niets mis met zelfgemaakte appelmoes, of appelcompot, maar niet hierbij. | ||
z80 | maandag 20 augustus 2012 @ 20:08 | |
niet oordelen op het uitelijk. gewoon proeven. | ||
NanKing | maandag 20 augustus 2012 @ 20:11 | |
Ik vind 't ook smerig ![]() Ik lust alle worstjes behalve weisswürst. | ||
charon | maandag 20 augustus 2012 @ 20:11 | |
Hebben we de Käsespätzle al gehad?![]() Oh en: ![]() mmm ![]() | ||
Spanky78 | maandag 20 augustus 2012 @ 21:32 | |
Spatzle en knoedels zijn toch meer oostenrijks/hongaars? | ||
RobinOok | maandag 20 augustus 2012 @ 21:46 | |
Een van de weinige dingen die ik echt gewoon weiger nog eens te eten, spatzle. Aaaltijd vies, gewoon altijd. Als dat op een menu staat vraag ik om wat anders, terwijl ik nooit zo van de "kan ik dit, maar dan met dat en zonder zus maar met zo" ben. Maar spatzle, nee, ik geloof er niet meer in. | ||
NanKing | maandag 20 augustus 2012 @ 21:48 | |
Heb je ook nog iets positiefs bij te dragen of kun je écht alleen maar zeiken in CUL? Je hebt je mening al geventileerd over de Duitse keuken en daar moet je nu nog even overheen pissen? | ||
RobinOok | maandag 20 augustus 2012 @ 21:52 | |
Ja, even over spatzles dus. Waarom zou het alleen maar positief mogen hier, zijn we van de eo of zo? | ||
NanKing | maandag 20 augustus 2012 @ 21:56 | |
Tussen alleen maar positief zijn en zo negatief doen zoals ik jou altijd zie posten zit een een wereld van verschil. Ik kom niet heel vaak in CUL maar jouw negativiteit valt mij gewoon (in elke post die ik van je lees) op. Vind het gewoon jammer. Als ik niet van Zimbabwaans eten hou ga ik niet expres in dat topic posten dat ik het zo smerig vind, tot 2 keer toe. *frustimode off* | ||
RobinOok | maandag 20 augustus 2012 @ 22:10 | |
Je moet ook niet alleen mijn posts lezen in een topic. | ||
Spanky78 | maandag 20 augustus 2012 @ 22:19 | |
Ik vind spatzle ook wat slappe hap... alhoewel ik ook wel een keer hele lekkere heb gehad, met heel veel ei volgens mij, dat was bijna geen spatzle meer. Maar wel lekker. Ik vind dat van bijna alles: het ingredient is neit bepalend voor lekker of vies, maar kwlitiet en bereiding wel. | ||
RobinOok | maandag 20 augustus 2012 @ 22:21 | |
Ja, daar kan ik me meestal wel in vinden. Zo heb ik wel eens lekkere polenta gegeten, al is dat bijna verwaarloosbaar op de keren het niet lekker was. ;-) Maar spatzels dus niet. En ik geloof er ook niet meer in. Maakt verder niet uit hoor, een uitzondering bevestigt te regel. Maar het zegt me wel wat, als ze in een land zoiets vies zo vaak op het menu hebben staan. | ||
Sjeen | maandag 20 augustus 2012 @ 22:33 | |
Tsja... Dat heb ik nou met tofu... | ||
Spanky78 | maandag 20 augustus 2012 @ 22:34 | |
Nja, voor knoedels moet je ook liefhebber zijn, toch houd ik ervan. Net zoals bockwurst op roggebrood met goede zenf. | ||
RobinOok | maandag 20 augustus 2012 @ 22:35 | |
Beeeeetje rare vergelijking, maar okay. Kan. | ||
charon | maandag 20 augustus 2012 @ 22:49 | |
Zegt inderdaad iets - maar over wie? Voor de duidelijkheid- tweede plaatje was Leberknödelsuppe. Als ik in Duitsland eet is het veelal in Oberbayern - daar is inderdaad wel een overlap met Oostenrijk ook. | ||
henkde_j | dinsdag 21 augustus 2012 @ 00:43 | |
![]() | ||
Redcoon | dinsdag 21 augustus 2012 @ 00:45 | |
Spätzle is lekker! Ik ken alleen de zoete variant, met cocktailvruchten uit blik. ![]() Om nog een zijweg in te slaan, en ook al is het Oostenrijks... Kaiserschmarrn! ![]() | ||
FutureFairytale | dinsdag 21 augustus 2012 @ 01:44 | |
De keren dat ik in Duitsland spatzle kreeg vond ik het vooral flauw, weinig smaak hebben. Niet vies maar wat saai. Ziet er altijd wel lekker uit overigens. | ||
charon | dinsdag 21 augustus 2012 @ 08:14 | |
Spätzle zijn alleen lekker wanneer ze vers gemaakt zijn - eigenlijk is het een schande als een restaurant iets anders aanbied, maar helaas moet je tegenwoordig nog wel eens bij het bestellen vragen. Een fatsoenlijk restaurant vindt het dan alleen weer een belediging als je dat vraagt ![]() Maar pre-fab spätzle zoals je die ook in de supermarkt kunt kopen is inderdaad niet te vergelijken en smaakt naar niks. | ||
Pietverdriet | dinsdag 21 augustus 2012 @ 08:28 | |
Droge Spatzle uit een zak of pak, dat is als aardappelpureepoeder, hollandaise uit een pakje. | ||
Pietverdriet | dinsdag 21 augustus 2012 @ 08:29 | |
Volgens mij heeft Robin het niet zo naar haar zin op haar nieuwe werk. | ||
Gravedigger | dinsdag 21 augustus 2012 @ 08:36 | |
Jammer alleen dat je in NL geen gemalen leve kan krijgen. Slagers hebben er ook een hekel aan om dat te doen. | ||
Its-Jojo-4you | dinsdag 21 augustus 2012 @ 08:41 | |
Even een vervolgvraagje over je OT. Is de Oostenrijkse keuken wezenlijk anders dan de Duitse? Kan me wat meer Italiaanse invloeden voorstellen? [ Bericht 0% gewijzigd door Its-Jojo-4you op 21-08-2012 08:47:05 ] | ||
CafeRoker | dinsdag 21 augustus 2012 @ 08:43 | |
Ik krijg honger van dit topic.. wat niet mag ontbreken: Saumagen, een streekgerecht uit de Pfalz: ![]() ![]() | ||
Pietverdriet | dinsdag 21 augustus 2012 @ 08:46 | |
Lever fijn maken is heel eenvoudig. Je hakt het met een mes klein, daarna even kort in de foodprocessor, zelfs met een staafmixer moet dat lukken mits de lever niet koud is. | ||
Redcoon | dinsdag 21 augustus 2012 @ 09:02 | |
Ook flink wat Hongaarse invloeden denk ik. | ||
stroopwafelt | dinsdag 21 augustus 2012 @ 09:51 | |
Ik ben half Nederlands/Hongaars, woon in Duitsland en heb o.a. een Oostenrijkse studiegenoot. Ik kan je vertellen dat de Oostenrijkse keuken inderdaad een mengeling is van de Duitse, Hongaarse, Italiaanse en Zwitserse. Ze noemt het zelf een soort 'best of'-keuken van Midden-Europa. ![]() | ||
Pietverdriet | dinsdag 21 augustus 2012 @ 09:57 | |
Erfenis van Oostenrijks geschiedenis, het Habsburgse rijk. | ||
Redcoon | dinsdag 21 augustus 2012 @ 10:05 | |
Daarom hadden die Habsburgse aristocraten hun befaamde onderlip en kin, om al dat lekkere voedsel naar binnen te werken. (werkelijke oorzaak, te veel neven en nichten aan elkaar uitgehuwelijkt) ![]() | ||
Pietverdriet | dinsdag 21 augustus 2012 @ 10:39 | |
En dan te bedenken dat die kunstenaars nog hun best deden de mensen er mooier uit te laten zien dan ze waren. | ||
TripleS | dinsdag 21 augustus 2012 @ 10:48 | |
Brood, taarten,schnitzels en de andijviestampot van oma. De rest is nicht zu vressen. Entschuldigung oma ![]() | ||
Weltschmerz | dinsdag 21 augustus 2012 @ 11:02 | |
Bij de Duitse keuken heb ik ook niet het idee dat die zo'n sterke identiteit heeft, een beetje een allegaartje van invloeden. Daar is niks mis mee natuurlijk en ik eet er doorgaans lekker, maar als ik nou dingen moet opnoemen die ik als typisch Duits ervaar dan zijn dat een aantal worsten, aardappelsalade, ossenstaartbouillon die ik een keer heb gehad en dat brood dus, wat ik niet lekker vind. Verder bewaar ik goede herinneringen aan de mittelscharfer Senf van Raststätten die zo lekker door je neus giert en het pilsner bier natuurlijk. Overal een lokaal pilsner van de tap, lekker hoppig en fris. En de WeihenStephan is mijn favoriete witbier. | ||
foodlover | dinsdag 21 augustus 2012 @ 11:54 | |
Is het antwoord al gegeven? combi is alt + 225 | ||
NanKing | dinsdag 21 augustus 2012 @ 11:55 | |
Thnx maar om de een of andere reden werkt dat ook niet en geeft een windows geluidje. | ||
Pietverdriet | dinsdag 21 augustus 2012 @ 11:57 | |
Bij mij op mij Dell doet hij dat ook niet | ||
foodlover | dinsdag 21 augustus 2012 @ 12:07 | |
Vreemd, maar heeft denk ik met de HTML in dit forum te maken, als ik onderstaande code (afgeleid van de een andere sneltoets alt + 0223) intik dan krijg je een ß. (tussen / en code hoort geen spatie maar anders kan ik het niet laten zien...) [code]ß [/ code] Maar het ging over Duits eten, toch? ![]() [ Bericht 47% gewijzigd door foodlover op 21-08-2012 12:12:20 ] | ||
NanKing | dinsdag 21 augustus 2012 @ 12:08 | |
Vaag he. Ik ben toch geen computernoob maar krijg het niet voorelkaar. Ach ja is ook ejal, ik gebruik wel dubbel s of copy paste de code van foodlover ![]() | ||
lyolyrc | dinsdag 21 augustus 2012 @ 12:21 | |
Aparte tekens kun je ook typen door xx; te gebruiken, met in plaats van xxx een woord, afkorting of getal. In dit geval heb je 223 nodig: ß. Overigens een bijzonder smaakvol topic. ![]() | ||
NanKing | dinsdag 21 augustus 2012 @ 12:22 | |
ß ß ß ß ß MIJN HELD ![]() | ||
lyolyrc | dinsdag 21 augustus 2012 @ 12:29 | |
![]() Met dank aan Unicode. ![]() Hier vind je alle codes. | ||
NanKing | dinsdag 21 augustus 2012 @ 12:29 | |
Bookmark | ||
Pietverdriet | dinsdag 21 augustus 2012 @ 14:29 | |
Gaan we nu verder over de Duitse Keuken | ||
Its-Jojo-4you | dinsdag 21 augustus 2012 @ 14:41 | |
Anders moet er nog een Duitse keuken SC komen voor dit soort zaken ![]() | ||
NanKing | dinsdag 21 augustus 2012 @ 14:42 | |
Er is al een Duitsland SC, we zijn gewoon erg stout hier ![]() Wat eten we vandaag, Piet? | ||
NanKing | dinsdag 21 augustus 2012 @ 14:43 | |
Oh ja nog iets typisch Duits niet zozeer een recept of gerecht maar het vroege warm eten, wie doet dat nog meer? Mijn schoonfamilie eet altijd om 1 á 2 uur warm. | ||
gnaeus | dinsdag 21 augustus 2012 @ 14:46 | |
Dat is niet typisch Duits hoor, buiten de randstad is dat vaak nog gebruikelijk, zeker op boerenbedrijven. Wel funest trouwens, week training gehad vlakbij Frankfurt, gingen we ook met z'n alleen bij een restaurant tussen de middag eten. En Nederlander als je bent doe je dat 's avonds natuurlijk ook nog een keer, daar waar Duitsers een broodmaaltijd o.i.d. doen. Overigens zou ik de Duitse keuken niet echt culinair hoogstaand willen noemen, het is vooral veel en vet met veel pasta en aardappels. | ||
NanKing | dinsdag 21 augustus 2012 @ 14:48 | |
Mijn oma en opa in Nederland eten ook rond het middaguur warm. Het verbaast mij gewoon dat echt veel jonge mensen in mijn omgeving ook zo vroeg warm eten. Ik moest er heel erg aan wennen. Zelf heb ik niet de mogelijkheid om zo vroeg te eten doordeweeks maar in 't weekend doen we 't ook vaak. | ||
Pietverdriet | dinsdag 21 augustus 2012 @ 14:57 | |
TIjdens mijn tijd in Beieren at ik smorgens uitgebreid, 's middags warm en 's avonds warm, heerlijk, maar het zette wel aan... | ||
Pietverdriet | dinsdag 21 augustus 2012 @ 14:58 | |
Dat het veelal stevige kost is, klopt, het is dan ook geen hoofse keuken, maar een keuken voor mensen die hard werken en goed leven. | ||
Tinkepink | dinsdag 21 augustus 2012 @ 15:59 | |
Ja, ik. Vind het vreselijk nu weer in NL te werken. Mis het warme middageten. Was ook veel fijner. 's Morgens havermout/kwark, 's middags een goed vullende warme maaltijd met veel groente en vlees + toetje en 's avonds een broodmaaltijd met salade. | ||
RobinOok | dinsdag 21 augustus 2012 @ 18:22 | |
Ik werkte ooit bij een bedrijf dat verhuist was uit Duitsland naar A'dam. Veel Duitsers dus en die klaagden allemaal dat ze tussen de middag niet warm konden eten. Heeft ook met een soort luiheid te maken, dan kun je 's avonds volstaan met wat boterhammen. ![]() Op zich best handig natuurlijk, maar ik vind 's middags warm eten niks. Doe mij maar een bammetje. Geef mij warm eten en ik wil 's avonds gewoon weer warm eten. Dat schiet niet op. Of beter gezegd, dat schiet juist erg op! | ||
lobelletje | dinsdag 21 augustus 2012 @ 18:41 | |
Wat heeft dit nou weer met luiheid te maken. Vroeger werd er in nederland en ik denk op veel plaatsen nog steeds smiddags warm gegeten. Of je nu voor tussen de middag of voor sävonds kookt heeft toch niets met luiheid te maken. In de zuidelijke landen gebeurt dat ook, maar kennelijk begrijp jij dat niet en moet je ieder topic om zeep helpen. | ||
Ole | dinsdag 21 augustus 2012 @ 18:53 | |
Op je werk hoef je natuurlijk niet zelf te koken 's middags.. | ||
gnaeus | dinsdag 21 augustus 2012 @ 18:53 | |
Het is eigenlijk ook gezonder, overdag verbrand je die calorieen nog, 's avonds niet meer. | ||
Gala6183 | dinsdag 21 augustus 2012 @ 19:02 | |
Bij mij op kantoor (in München) hebben we een complete keuken, met kookplaat, 2 magnetrons, een oven, een koelkast en een vriezer en daar wordt dagelijks gebruik van gemaakt! | ||
Pietverdriet | dinsdag 21 augustus 2012 @ 20:14 | |
Mijn Helmut en Hannelore Kohl kookboek komt waarschijnlijk morgen, da binn ich mal gespannt! | ||
Tinkepink | dinsdag 21 augustus 2012 @ 20:16 | |
Die laagjessalade die hier tijdens ieder eetfeestje op tafel komt, is dat eigenlijk ook typisch duits? | ||
Pietverdriet | dinsdag 21 augustus 2012 @ 20:18 | |
Laagjessalade? | ||
Tinkepink | dinsdag 21 augustus 2012 @ 20:31 | |
Schichtsalat. Kan geen plaatje plakken, want mobiel. | ||
Tinkepink | dinsdag 21 augustus 2012 @ 20:50 | |
Gelukkig niet ![]() Obazda, dat vind ik nou echt lekker. En makkelijk zelf te maken van restjes zachte kaas en boter. | ||
Pietverdriet | dinsdag 21 augustus 2012 @ 20:51 | |
Oeh, ja, met een paar wiezenbretzn en een mass bier in de engelse tuin bij de japanse toren., | ||
Gala6183 | dinsdag 21 augustus 2012 @ 20:53 | |
De Chinese toren ![]() | ||
Curiosity | dinsdag 21 augustus 2012 @ 20:53 | |
![]() Deze heb ik hier in de kast liggen, helemaal onderop helaas, zal het boek van de week weer eens te voorschijn halen. | ||
Pietverdriet | dinsdag 21 augustus 2012 @ 20:53 | |
Je hebt helemaal gelijk! | ||
Gala6183 | dinsdag 21 augustus 2012 @ 20:55 | |
In Duitsland vind ik de rode kool en zuurkool overigens ook lekkerder dan in Nederland! De rode kool is niet zo zoet en bij de zuurkool gooien ze vaak komijn. Leckah! | ||
charon | dinsdag 21 augustus 2012 @ 20:56 | |
Ja, maar Griebenschmalz ![]() ![]() In mijn Stamm-biergarten met een Dunkles. | ||
Tinkepink | dinsdag 21 augustus 2012 @ 20:58 | |
Die heb ik ook. Geweldig dik plaatjes, kook- en feitjesboek. | ||
Pietverdriet | dinsdag 21 augustus 2012 @ 20:59 | |
Ook erg lekker, smout is erg onderschat in NL | ||
NanKing | dinsdag 21 augustus 2012 @ 20:59 | |
Ha! De eerste bij wie ik bijval krijg over rode kool. Ik vind rode kool met appeltjes ook niet lekker maar Duitse rode kool is wel erg lekker. | ||
Tinkepink | dinsdag 21 augustus 2012 @ 21:02 | |
Ik heb mijn hele leven rodekool vies gevonden, maar duitse eet ik idd wel. | ||
Mirjam | dinsdag 21 augustus 2012 @ 21:17 | |
RobinOok, Pietverdriet, hou in gódsnaam eens op met dat op elkaar inhakken en oeverloos zeuren. | ||
FutureFairytale | dinsdag 21 augustus 2012 @ 21:22 | |
Hmm ik vind rode kool ook smerig terwijl ik de meeste groente lust. Maar eens de Duitse proberen als ik dat een keer vind.. | ||
Spanky78 | dinsdag 21 augustus 2012 @ 21:22 | |
Hmm, sauerkraut, obazter kase en kaiserschmarren (of is dat oostenrijks?) Kaiserschmarren, soort van dikke luchtige pannenkoeken met compote (quetschen of preiselbeeren, abrikoos): ![]() | ||
NanKing | dinsdag 21 augustus 2012 @ 21:25 | |
Schichtsalat werd genoemd, ook erg lekker. In Nederland of nou ja van huis uit at ik altijd zoetige soort saladedressing, sinds ik hier woon ben ik verliefd geworden op simpele essig und öl salate. En bonensalat ![]() ![]() Het enige wat ik niet zo lekker vind hier zijn de aardappels. Ik kocht altijd aardappels bij de boer die van superkwaliteit waren, dat heb je hier niet echt. | ||
RobinOok | dinsdag 21 augustus 2012 @ 21:27 | |
Ja, doei, ik heb het over mijn ervaringen met de duitse keuken, over spatzles en over de gewoonte om s middags, op je werk warm te eten. Ik hak op helemaal niemand in. | ||
Mirjam | dinsdag 21 augustus 2012 @ 21:27 | |
Jawel, en da's nou klaar | ||
RobinOok | dinsdag 21 augustus 2012 @ 21:29 | |
Ik hoop het ja! | ||
FutureFairytale | dinsdag 21 augustus 2012 @ 21:31 | |
ooh is dat t? At dat vorige maand tijdens n brunche maar vond t niet zo. Ik hou niet van pannenkoeken/poffertjes. | ||
Tinkepink | dinsdag 21 augustus 2012 @ 21:52 | |
Weet iemand hier trouwens welk ingrediënt of bereidingswijze het verschil maakt tussen een gehaktbal en een frikandelle? | ||
NanKing | dinsdag 21 augustus 2012 @ 21:54 | |
ze zijn iig geen ballen maar meer plat dan een hollandse gehaktbal. De precieze kruiden weet ik niet. Meestal zijn ze ook wat kleiner. | ||
Mirjam | dinsdag 21 augustus 2012 @ 21:55 | |
en lekkerder ![]() of zijn brätlinge weer andere dingen dan frikandelle? | ||
NanKing | dinsdag 21 augustus 2012 @ 21:56 | |
https://www.google.de/sea(...)i=xeczUN6gGoqh4gSoJA que? | ||
NanKing | dinsdag 21 augustus 2012 @ 21:56 | |
Of bedoel je boulette ![]() | ||
Tinkepink | dinsdag 21 augustus 2012 @ 21:56 | |
Bratlinge worden met groente gemaakt. | ||
Mirjam | dinsdag 21 augustus 2012 @ 21:57 | |
verdomd het zakje heb ik al weggegooid. was zoeen knorr-fix zakje voor gehakt, werd best lekker ![]() platgeslagen ballen moest je ervan maken | ||
Mirjam | dinsdag 21 augustus 2012 @ 21:58 | |
Hackbraten ![]() | ||
NanKing | dinsdag 21 augustus 2012 @ 21:59 | |
Dat is weer wat anders dan een frikadelle | ||
Tinkepink | dinsdag 21 augustus 2012 @ 21:59 | |
.Oh. Ik doe niet aan zakjes. Maar de frikandellen smaken echt anders.. | ||
Mirjam | dinsdag 21 augustus 2012 @ 21:59 | |
Ok, wel lekker ![]() | ||
Mirjam | dinsdag 21 augustus 2012 @ 21:59 | |
ik wel wat Duitse dingen betreft ![]() | ||
SoS87 | dinsdag 21 augustus 2012 @ 22:01 | |
Frikadel is toch een soort platte gehaktbal? Is volgens mij niet Duits maar Belgisch. | ||
Tinkepink | dinsdag 21 augustus 2012 @ 22:01 | |
Ik heb hier juist leren koken. Sinds ik hier woon geen zakje meer aangeraakt. | ||
z80 | dinsdag 21 augustus 2012 @ 22:03 | |
ik mis de torten nog. Duitsers zijn dol op zelf taart bakken. en bij een beetje feest moet je er toch minstens 2 proeven. enige nadeel is dat ze er pas mee aankomen op het einde van het feest als je al goed vol zit met de rest van het eten en de drank. | ||
z80 | dinsdag 21 augustus 2012 @ 22:09 | |
hier wat meer over de frikadellen. http://de.wikipedia.org/wiki/Frikadelle in NL ook bekend als een Duitse biefstuk. | ||
SoS87 | dinsdag 21 augustus 2012 @ 22:12 | |
Ja dat zijn ze ![]() Dacht dat ze Belgisch waren, als je daar een frikandel bij je patatje besteld krijg je zo'n ding. ![]() | ||
Mirjam | dinsdag 21 augustus 2012 @ 23:03 | |
is dat hetzelfde ja? ![]() | ||
Sjeen | dinsdag 21 augustus 2012 @ 23:08 | |
Die heb ik ook, zal 'm ook weer eens uit het rek trekken morgen ![]() | ||
Terpentin07 | dinsdag 21 augustus 2012 @ 23:58 | |
Donauwelle![]() Nussecke ![]() En Bienenstich ![]() Zo veel lekker gebak/cake in Duitsland. | ||
Bartjebart | woensdag 22 augustus 2012 @ 00:35 | |
Oh dat maakte mijn oma altijd zelf ![]() | ||
Pietverdriet | woensdag 22 augustus 2012 @ 19:18 | |
Vanavond krakauer rostbratwurst gegeten met kartoffelsalat, rucola en tomaten | ||
charon | woensdag 22 augustus 2012 @ 19:24 | |
Ah, dat doet me er aan denken dat ik hier nog even een keer weer langs moet gaan als ik in Hann. Münden ben: http://www.schumann-feinkost.de/ | ||
Pietverdriet | woensdag 22 augustus 2012 @ 19:28 | |
MMM, Slordige 300 kilometer voor mij, is dat de moeite? | ||
charon | woensdag 22 augustus 2012 @ 19:39 | |
Kan ik moeilijk beoordelen.. ik zou er niet speciaal om heen rijden denk ik, alhoewel Hann. Münden een prachtig stadje is. Wel wat voor een weekendje misschien. Ik heb er een klant dus kom er een paar keer per jaar. Maar.. ze versturen ook (zie ik nu pas net).... http://www.wurst-ritter.de/ Maar dat dat zijn misschien niet net de lekkere verse dingen [edit: hmm valt mee lijkt het] | ||
Pietverdriet | woensdag 22 augustus 2012 @ 19:47 | |
Goegel het net ff en is idd een mooi plaatsje, voor een lang weekend, hotelletje, mmm, in de herfst.. | ||
charon | woensdag 22 augustus 2012 @ 19:58 | |
Waar de Werra en Fulda samen de Weser worden. En daarmee het stadje nog al eens onder water staat.. | ||
Erasmo | woensdag 22 augustus 2012 @ 20:34 | |
Iets wat ik nooit begrepen heb, waarom eten die Duitsers koude schnitzel op brood? ![]() | ||
Mirjam | woensdag 22 augustus 2012 @ 20:35 | |
omdat het lekker is? ![]() (ja, ik vind van niet, maar ik weet dat mijn vriend dat wel lekker zou vinden bijv.) | ||
Pietverdriet | woensdag 22 augustus 2012 @ 20:38 | |
Lekker, broodje met schnitzel met mosterd | ||
z80 | woensdag 22 augustus 2012 @ 21:58 | |
een goede kalfs schnitzel is koud goed te eten. beetje mosterd er bij en gaan. | ||
Black-beauty-babe | donderdag 23 augustus 2012 @ 07:40 | |
Dat had ik ook een keer in het ziekenhuis in Kleve, ik dacht lekker broodje schnitzel maar de schnitzel was koud. Het is niet bepaald lekker. | ||
Gala6183 | donderdag 23 augustus 2012 @ 08:32 | |
Ja daarom! Schnitzelsemmel, Leberkassemmel, hmmmm! | ||
Pietverdriet | donderdag 23 augustus 2012 @ 19:32 | |
- Hij is pas vandaag aangekomen + Hij is in nieuwtoestand + Hij is gesigneerd met opdracht door Hannelore Kohl Vanavond Putenschnitzel met Schupfnudeln gemaakt, daarbij salade | ||
Klaploper | donderdag 23 augustus 2012 @ 19:45 | |
his dit dan af laten koelen omdat ze graag een koude schnitzel wollen of omdat hij over is? | ||
Pietverdriet | donderdag 23 augustus 2012 @ 19:46 | |
Broodjes zaken hebben ze gewoon liggen. | ||
Klaploper | donderdag 23 augustus 2012 @ 19:48 | |
Met het doel om ze te eten als ze koud zijn? | ||
Pietverdriet | donderdag 23 augustus 2012 @ 19:51 | |
Koud zijn ze al | ||
Erasmo | donderdag 23 augustus 2012 @ 22:10 | |
Ik was laatst bv bij het tankstation en daar lagen ze in broodjes naast de warmhoudvitrine, toch apart dat Duitsers ze dan alsnog koud prefereren. Vandaag ook maar eens leberkäse geprobeerd, helaas geen huisgemaakte want hij zag er zo uit: ![]() Smaak was ok maar textuur viel zwaar tegen. | ||
Curiosity | donderdag 23 augustus 2012 @ 23:04 | |
![]() puddingbrezel by maryvon71, on Flickr ![]() eten 014 by maryvon71, on Flickr Dit gaat er ook altijd wel in bij de koffie ![]() | ||
Gala6183 | vrijdag 24 augustus 2012 @ 09:01 | |
Is die laatste met maanzaad? De eerste keer dat ik Mohnkuchen voorgeschoteld kreeg dacht ik dat dat nooit lekker kon zijn. Was I wrong! ![]() | ||
Pietverdriet | vrijdag 24 augustus 2012 @ 09:03 | |
Volgens mij wel, ze doen in Duitsland veel meer met maanzaad. | ||
Curiosity | vrijdag 24 augustus 2012 @ 10:03 | |
Inderdaad, maanzaad, verbazend lekker. | ||
Pietverdriet | vrijdag 24 augustus 2012 @ 10:06 | |
Je moet het trouwens wel malen voordat je er mee gaat bakken, anders wordt het een korrelhap alsof je grof zand eet. Als je het maalt komen de aroma's vrij | ||
Pietverdriet | vrijdag 24 augustus 2012 @ 10:12 | |
Nee, ze worden niet liever koud gegeten, of liever, kamertemperatuur, maar ook graag op kamertemperatuur. Heb net ontbeten met een schnitzel van gisteravond, heerlijk. Die Leberkås uit een pakje is matig, versgebakken en gesneden is het natuurlijk het lekkerst met een krokant korstje... | ||
Rewimo | vrijdag 24 augustus 2012 @ 11:11 | |
Het heeft verschillende redenen. Ten eerste zorgt het ervoor dat de caissières beweging krijgen, ten tweede checken ze meteen dat je niks onderop je kar hebt staan en ten derde kunnen ze aan de hand van de nummers de doorloopsnelheid van de karretjes bekijken. Daarmee kunnen ze bepalen hoe druk het in de winkel is/was. En daar kunnen ze dan natuurlijk hun verkooptactiek op loslaten ![]() | ||
Pietverdriet | vrijdag 24 augustus 2012 @ 11:32 | |
Laatste kan je beter uit de kassa halen | ||
charon | vrijdag 24 augustus 2012 @ 12:44 | |
Dan nog maar een toetje als afsluiting!![]() | ||
fietsmiep | zaterdag 25 augustus 2012 @ 20:40 | |
Leuk topic. Ik ben gek van de Mohnkuchen en Nuss-ecken Maar griezel van alle Knödelachtige gerechten. mijn schoonzusje woont in Beieren en daar tref ik het wel eens op mijn bord, in de soep, en bij het vlees met saus. Mijn broer vroeg in heh begin een keer aan haar )en hij meende het serieus) of het fijngesneden witbrood voor de vogels was.... |