nee, ik stem geen SP. ik ben namelijk LID van D66 en daar heb ik best van te voren over nagedacht. ik ben dan ook niet socialistisch/links, maar progressief liberaal.quote:Op woensdag 7 maart 2012 18:14 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Een sociaal gezicht voor de bühne maar als het puntje bij paaltje komt dan merk je er weinig van.
Ik vind de 'lang'studeerboete bijvoorbeeld bijzonder asociaal en het CDA draagt hier regeringsverantwoordelijkheid voor, het idee komt zelfs van het CDA. De lumpsumfinanciering kan eventueel goed bedoeld zijn (of niet voor wie gelooft dat het slechts dient voor het creërern van bestuurdersbaantjes voor haar eigen politici) maar de gevolgen zijn bijzonder asociaal.
Bovendien, wat sociaal is voor de een is asociaal voor de ander. Hoe mooi de kinderbijslag ook is, voor een vrijgezel is het niet zo leuk dat voor het derde en het vierde kind ook nog kinderbijslag moet betalen. Bovendien is de stelling legitiem dat je niet aan kinderen moet beginnen als je de kosten niet kan dragen maar ja, die "collaterale schade" heb ik er niet voor over.
Hoe dan ook, sinds Balkenende 1.0 is het CDA minstens zo rechts als de VVD.
Als je puur voor het onderwijs stemt dan raad ik een stem op de SP aan. Deze partij heeft je stem verdiend op basis van daden van de laatste jaren. Kijk maar naar de vele moties van Jasper van Dijk en de bijdrages aan de onderwijsdebatten waarin de SP met de meest zinvolle en de meeste zinvolle argumenten kwam
Ik loop wel stage, maar wil daarnaast nog bijlessen geven. Bedankt voor de tip!quote:Op dinsdag 6 maart 2012 10:08 schreef ErikT het volgende:
[..]
Briefjes ophangen op scholen?
Maar moet je geen stage lopen dan?
Gaat niet gebeuren. Noch politici, noch ouders, noch leraren voelen, ondanks hun geklaag, blijkbaar de drang actief iets te proberen te doen aan de achteruitgang (omdat ze dan niet meer kunnen klagen misschien?quote:Op woensdag 7 maart 2012 17:30 schreef ErikT het volgende:
Ja, volgens mij moeten we de CE een keer plat leggen. Misschien gaan ze dan luisteren.
Doen ze niet en ze zetten leraren ondertussen weg als mensen die niet het beste op hebben met de kinderen - nog meer dan ze nu doen, bedoel ik. Dat het niet in de godsverdomde bolle regeringskoppen opkomt dat het onderwijsveld absoluut niet zit te wachten op van die prachtige proefballonnetjes als de prestatiebeloning (waarvan ik nog steeds geen idee heb hoe het wordt ingevoerd - is er een manier waarop het niet neerkomt op stemmen paaien of zo ver omhoog kruipen dat je uit de mond van de directie kijkt?), de al-eerder-gefaalde 1040-uren norm en eigenlijk de hele glut aan veranderingen in het algemeen is slechts een detail dat de korpsbalvertegenwoordigers in Den Haag vergeten als ze 's morgens voor de spiegel staan te benadrukken dat ze volksvertegenwoordigers zijn.quote:Op woensdag 7 maart 2012 17:30 schreef ErikT het volgende:
[..]
Ja, volgens mij moeten we de CE een keer plat leggen. Misschien gaan ze dan luisteren.
bron: Oppositie wil uitstel wet zorgleerlingen - Politiek - TROUWquote:Minister Van Bijsterveldt besteedde niet al te veel aandacht aan de persoonlijke aantijgingen door een bestuurslid van onderwijsbond AOb, die haar intellectuele capaciteiten in twijfel trok. Ze is er 'niet blij mee'. "Maar op een gegeven moment moet je met elkaar verder." De bewindsvrouw zei dat ze de wet liever had ingevoerd zonder de bezuiniging van 300 miljoen euro, maar heeft geen oplossing. Het geld is er eenvoudigweg niet en aan de prestatiebeloning wil ze niet komen.
Het niveau van wiskunde en natuurkunde is al decennia lang aan het dalen, per decennium gezien.quote:en er (daardoor?) om de zoveel tijd landelijk plannen komen om de vakinhoud drastisch te wijzigen (in mijn optiek: veroppervlakkigen, maar daar denken de voorstanders uiteraard anders over).
Ik betwijfel dat leerlingen er zo over denken. Zonder een goede theoretische achtergrond mis je de handvaten om met zelfvertrouwen praktische problemen op te lossen. Niet voor niets is het traditioneel pas aan het einde van een hoofdstuk dat toepassingen worden besproken.quote:Dit alles in het didactische kader "toegepaster is leuker en leuker is beter."
Dat denk ik ook. Je kan vrij gemakkelijk wat extra theorie geven en wat extra opgaves opstellen.quote:Het is bij wiskunde toch makkelijker om via een andere route op dezelfde plek (examenprogramma) uit te komen, omdat de tegenstelling theorie vs toepassing niet zo scherp bestaat.
Oei, je hebt het nu wel tegen een geschiedenis en maatschappijleerdocent hoor. Ik vind het zelf nogal kwalijk als die leerling die aan mij vertelt zo gemotiveerd te zijn voor een studie geneeskunde bij mij in de les het niet voor elkaar krijgt een beetje op te letten en z'n best te doen. Als je inderdaad zo graag wilt, dan vind ik het juist een teken van doorzettingsvermogen en iets zeggen over iemands wilskracht als ook bij vakken waar de interesse niet direct ligt de inzet er is. Dus ja, het is wel heel goed dat er naar al die vakken gekeken wordt. Een arts is meer dan iemand die veel weet over de werking van het menselijk lichaam. Artsen hebben ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid en een sociale functie. Daarnaast is het natuurlijk zo dat leerlingen al een profiel kiezen, dus vooral vakken volgen die binnen de interesse vallen. Leerlingen die geneeskunde willen doen, hebben meestal een Natuur&Gezondheid profiel.quote:Op maandag 12 maart 2012 22:14 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Mane, jij geeft hier een goede reden om met toelatingsexamens te werken in plaats van simplistisch niet-vergelijkbare cijfers te vergelijken. Zelfs als enkel de CE-cijfers zouden worden vergelijkt dan is dat oneerlijk gezien de verschillende beoordelingen tussen scholen en leraren (ik verwijs naar een onderzoek van ongeveer 2 jaar geleden). Er zijn nog wat andere goede motieven, waarom een toekomstig arts beoordelen op zijn prestaties bij economie of geschiedenis?
Er zijn al steeds meer universiteiten die nu werken met decentrale selectie. De universiteit Groningen heeft daar ook al wetenschappelijk onderzoek op losgelaten. Erg interessant. Ik denk dat dit in toekomst uitgebreid zal worden en bij steeds meer studies gebruikt zal gaan worden.quote:Je kan bovendien een betere inschatting maken over iemands geschiktheid voor een opleiding met een toelatingsexamen doordat je onderdelen kan toevoegen die niet op het VWO worden getoetst.
Nadelen van een toelatingsexamen? Enkel de verwaarloosbare kosten.
Meer ontopic, het lijkt mij verstandig dat een school zich niet al te veel aantrekt van die loting. Het is echt niet zo'n ramp als je niet in Nederland geneeskunde kan studeren, als je echt die opleiding wil volgen dan kan je dat ook in bijvoorbeeld Vlaanderen doen. Als ik het juist heb begrepen dan gaat die loting binnenkort gelukkig verdwijnen.
Duurt optie A niet 3 jaar?quote:Op vrijdag 16 maart 2012 20:19 schreef Ill-Skillz het volgende:
Dag allemaal, ik wil even een ander onderwerp aansnijden dan de ramp in CH of de staking...
Ik wil jullie een vraag voorleggen. Ik wil volgend jaar een masteropleiding gaan volgen, om op die manier ook 1egraads bevoegd te worden.
Er zijn dan twee mogelijkheden.
A. Een educatieve master (1e graads lerarenopleiding). Duur: 1 jr. (voltijd)
B. Een schakeljaar hbo-wo, daarna inhoudelijke master, vervolgens aansluitende educatieve master. Duur: 2,5 jr. (voltijd)
Als je puur naar de duur kijkt, ben je eigenlijk gek als je voor optie B gaat. Maar met alleen optie A heb je bovenbouw leerlingen toch niets te bieden? Wat is jullie idee hierover?
Educatieve master kan toch alleen als kopopleiding na een universitaire master?quote:Op vrijdag 16 maart 2012 20:19 schreef Ill-Skillz het volgende:
Dag allemaal, ik wil even een ander onderwerp aansnijden dan de ramp in CH of de staking...
Ik wil jullie een vraag voorleggen. Ik wil volgend jaar een masteropleiding gaan volgen, om op die manier ook 1egraads bevoegd te worden.
Er zijn dan twee mogelijkheden.
A. Een educatieve master (1e graads lerarenopleiding). Duur: 1 jr. (voltijd)
B. Een schakeljaar hbo-wo, daarna inhoudelijke master, vervolgens aansluitende educatieve master. Duur: 2,5 jr. (voltijd)
Als je puur naar de duur kijkt, ben je eigenlijk gek als je voor optie B gaat. Maar met alleen optie A heb je bovenbouw leerlingen toch niets te bieden? Wat is jullie idee hierover?
Als dat zo zou werken, zouden er veel meer eerstegraders zijn.quote:Op vrijdag 16 maart 2012 22:23 schreef Ill-Skillz het volgende:
Oh, dan heb ik het fout. Ik was in de veronderstelling dat er een soort 1-jarige post-hbo opleiding was die niet academisch is maar wel een eerstegraadsbevoegdheid afgeeft.
Ik heb ook het IVLOS gedaan. Ik heb de tweejarige master Science Teacher Education gedaan. Eerste jaar vakinhoud en daarna het laatste jaar alleen onderwijs. Ik heb de opleiding (cum laude) gehaald en heb nu de titel Master (Science Teacher): Msc. Gewoon dus Science. Officieel staat er dan volgensmij Master in Science Education o.i.d.quote:Op maandag 19 maart 2012 08:04 schreef Ill-Skillz het volgende:
Dus in principe zou 2-jaar dan het kortst zijn.
@LeLouch: heb je na die opleiding een master of education titel of master of science?
En zijn de deeltijd cursusdagen altijd op 1 vaste dag of moet je soms meerdere keren per week?
Ik vind de traditionele opzet van de ouderavonden achterhaald. Via de mail is tegenwoordig sneller te communiceren en wanneer ik het nodig vind, komen de ouders gewoon op gesprek op school. Daar hoef ik echt geen weken voor te wachten tot de "officiële" ouderavond is. Dus wat mij betreft: gewoon afschaffen.quote:Op maandag 19 maart 2012 19:32 schreef Hippos het volgende:
Ik probeer met mijn mentoraat in 5V ook soms te spreiden. Soms komen ouders ook tussen de ouderavonden naar school op afspraak, dus gewoon onder schooltijd. Dat verlicht wel. Heb ik ook soms meer tijd voor ze.
Alvast gefeliciteerd!quote:Morgen jarig
thanks!quote:Op dinsdag 20 maart 2012 19:08 schreef Baba-O-Riley het volgende:
[..]
Ik vind de traditionele opzet van de ouderavonden achterhaald. Via de mail is tegenwoordig sneller te communiceren en wanneer ik het nodig vind, komen de ouders gewoon op gesprek op school. Daar hoef ik echt geen weken voor te wachten tot de "officiële" ouderavond is. Dus wat mij betreft: gewoon afschaffen.
[..]
Alvast gefeliciteerd!
Maar je hebt ook ouders die dan alsnog naar het 10-m gesprek komen....quote:Op dinsdag 20 maart 2012 22:29 schreef Hippos het volgende:
[..]
thanks!
Mee eens, ik communiceer ook veel via e-mail en afspraken maak ik vaak los van ouderavonden. Dat verlicht enorm en ik heb vaak veel meer tijd voor ouders. 10 minuten gesprekken leiden vaak tot snel-snel gesprekken en zeker bij mentorleerlingen waarbij er 'veel' is vind ik het fijner om bijvoorbeeld 30 minuten te praten.
Waarom niet eerlijk zeggen dat NT>NG>EM>CM?quote:profielkeuzeavond.
1. Zesjescultuur. Ondanks wat Rutte, Elias en Beertema* willen kom je daar niet in een vloek en een zucht vanaf. De makkelijke keuze is vaak erg aantrekkelijk, zelfs al geeft het minder opties. Koude, kille, edoch redelijk ware logica zoals jij die hier tentoonstelt is niet iets waar pubers en hun ouders altijd gevoelig voor zijn.quote:Op woensdag 21 maart 2012 00:21 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Waarom niet eerlijk zeggen dat NT>NG>EM>CM?
Kies het hoogste wat je aankan en je houdt de meeste opties open.
Daar heb je toch geen bijeenkomst voor nodig?
Goh. Dat het kan betekent niet meteen dat het ook gebeurt. Wat iemand later misschien aan een vak heeft is een veel abstracter idee dan het hier en nu van een vak / een stel docenten niet leuk vinden. Ik heb destijds geen biologie gedaan omdat het vak me gewoon totaal niet lag. Sure, zevens, maar ik had gewoon geen plezier - voor zover een 14-jarige plezier kan hebben op school - in die lessen en de leraren economie waren gewoon beter. Dat economie 1 - het vervangende vak i.v.m. verplichting voor aantal uren in 't Engels les - een sh*tvak was inhoudelijk stond dan weer niet in de planning, maar goed.quote:Op woensdag 21 maart 2012 15:59 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Op de meeste reguliere (openbaar en bijzonder) scholen, zo niet alle reguliere scholen, is biologie toch dusdanig ingeroosterd dat die lessen en toetsen combineerbaar zijn met een NT-profiel? Er zijn nogal wat leerlingen die een dubbel profiel hebben, wat een dure manier is om te zeggen dat ze dat ene extra vak hebben gevolgd.
Als er vraag naar is gaat er altijd geschoven worden. Destijds waren bij mij op school de vakken die niet samen konden Geschiedenis 2 / Natuurkunde 1 en Aardrijkskunde / Scheikunde (alleen in de 4e) - ergens wel een logische situatie als je de oude profielen bekijkt, maar ik weet redelijk zeker dat er goede EM-leerlingen waren die er Scheikunde 1 bijdeden.quote:Het zal lastiger zijn om ook voor economie het reguliere schoolprogramma te volgen, mogelijk kan dat door dan weer de ene les en dan weer de andere les te missen maar je kan natuurlijk ook staatsexamen doen voor economie.
Mijn punt is natuurlijk dat ouders zelf toch zouden moeten kunnen opzoeken voor welke opleidingen welke vakken verplicht zijn en dat indien het kind nog niet weet wat het wil doen dat het kind dan zo hoog mogelijk kiest met eventueel nog 1 of 2 extra vakken (dat was en is gelukkig een vrijheid die de leerlingen op de meeste scholen hebben indien de leerling dit aankan).quote:alsof elk kind NT aankan.
Voor de vakken zelf of als gemiddeld cijfer?quote:de keuze hangt daarnaast af van de adviezen van de vakdocenten, en wiskunde B en natuurkunde mogen ze niet eens kiezen als ze lager dan een 7 staan.
Laten we eerlijk zijn, voor de meeste leerlingen is dit de volgorde van de zwaartes van de profielen. Hiermee doe ik geen uitspraak over wat voor individuele leerlingen zwaarder is, wat de capaciteiten van individuele leerlingen zijn die een bepaald profiel volgen enzovoorts.quote:ik heb zelf examen gedaan in NL/EN/FA/LA/Wisk. A (oude stijl)/Economie 1 en 2 (oude stijl). destijds was er niemand die zei dat ik mijn kansen vergooide door geen bèta vakken te doen. ik wilde helemaal geen studie doen die kant op, nooit gewild ook, en ik vind het dan ook achterlijk om te zeggen dat N-profielen beter zijn dan M-profielen.
die ouders moeten na die voorlichting ook nog zelf in het document met richtlijnen van vervolgopleidingen kijken met hun kind, maar ik vind het wel belangrijk om oudrs en kinderen in een belangrijke keuze te ondersteunen met informatie, ook over hoe de school het kind in de keuze begeleid heeft.quote:Op woensdag 21 maart 2012 17:16 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Mijn punt is natuurlijk dat ouders zelf toch zouden moeten kunnen opzoeken voor welke opleidingen welke vakken verplicht zijn en dat indien het kind nog niet weet wat het wil doen dat het kind dan zo hoog mogelijk kiest met eventueel nog 1 of 2 extra vakken (dat was en is gelukkig een vrijheid die de leerlingen op de meeste scholen hebben indien de leerling dit aankan).
[..]
Voor de vakken zelf of als gemiddeld cijfer?
Indien het laatste, voor alle vakken of enkel voor de schoolse vakken (en dus niet voor vakken als LO, tekenen, handvaardigheid)?
[..]
Laten we eerlijk zijn, voor de meeste leerlingen is dit de volgorde van de zwaartes van de profielen. Hiermee doe ik geen uitspraak over wat voor individuele leerlingen zwaarder is, wat de capaciteiten van individuele leerlingen zijn die een bepaald profiel volgen enzovoorts.
Als je al zeker weet dat je een alpha- of gammarichting wil volgen dan is het je natuurlijk goed recht om niet de bètavakken te volgen, al vind ik een algemene vorming niet compleet zonder de bètavakken maar dat geldt ook voor vakken als geschiedenis en aardrijkskunde en voor vreemde talen (in het ideale geval zou het niveau van het onderwijs in de onderbouw hoger liggen zodat leerlingen de ruimte hebben om al deze vakken op een voldoende hoog niveau te volgen).
Alleen de meeste leerlingen weten nog niet zeker wat ze willen gaan studeren en veel leerlingen die denken het wel te weten veranderen nog van gedachte. Dan kan je beter op veilig spelen en je opties open houden.
Ik gaf bovenaan mijn boodschap ietwat simplistisch weer aangezien ik veronderstelde dat deze nuances evident waren. Bottomline, dit zou voor ouders toch ook zonder een voorlichtingsavond duidelijk moeten zijn. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het prima als de school als extra service een voorlichtingsavond houdt, ik vind het alleen vreemd als het nodig is.
dat is wat ik eigenlijk wilde zeggen...quote:Op woensdag 21 maart 2012 18:17 schreef mane het volgende:
Dat een leerling, als het de mogelijkheid heeft en nog niet weet wat het wil, maar het best een n-profiel kan kiezen, daarvan zie ik dagelijks in de praktijk de gevolgen. Bij mij op school komen in de bovenbouw de grootste problemen voort uit het feit dat een leerling in zo'n n-profiel zit maar het verschrikkelijk vindt, ongemotiveerd is, en daardoor slechte cijfers haalt. Erachter komt dat een m-profiel veel beter bij hem/haar past en dan of alsnog moet wisselen of blijft zitten om dan het jaar over te doen met een ander profiel.
De profielkeuze moet echt altijd zoveel mogelijk en uitsluitend gebaseerd zijn op de persoonlijke interesses, kwaliteiten, talenten van de leerling en nooit op algemene aannames over wat 'goed' zou zijn. Het idee dat je met een n-profiel alle opties openhoudt, is ook zo'n idee waar veel ouders/leerlingen zich door laten verleiden. Vind ik een teken van onmacht als je zo redeneert. Leerlingen die wel op zo'n manier met een profiel het eindexamen halen, komen in de problemen bij het maken van een studiekeuze. Hoe moet je een studie kiezen als je je profielkeuze hebt gebaseerd op algemene aannames en niet hebt stilgestaan bij wie jij zelf bent, wat je wilt en wat bij je past?
Het is echt heel belangrijk dat een decaan hierover informatie uitwisselt met ouders en leerlingen en dat die keuze heel serieus wordt genomen. Je voorkomt er een hoop problemen mee.
Begrijp ik goed dat als je dus geen 7 op wiskunde staat in het 3e jaar dat je dan geen NT profiel zou mogen kiezen? Ik heb alle laatste jaren van mijn VWO opleiding (met NT) net een 5 of een 5.5 op wiskunde B gehaald, en uiteindelijk met een 6 geslaagd op mijn examen. Toch ben ik blij dat ik het gedaan heb, hoe moeilijk het ook was.quote:Op woensdag 21 maart 2012 16:42 schreef kwakz0r het volgende:
alsof elk kind NT aankan.
Deze avond was er om ouders voor te lichten over wat de keuze inhoudt, en de kinderen presenteerden hun ouders keuzeposters, dit soort avonden zijn bedoeld om de betrokkenheid van ouders bij school en het leren te vergroten en ik heb het idee dat het wel werkt.
Vooral bij zwakke havisten is de keuze CM of EM of CM met wiskunde en economie bijvoorbeeld soms best moeilijk, en ouders zien door de bomen het bos niet meer.
de keuze hangt daarnaast af van de adviezen van de vakdocenten, en wiskunde B en natuurkunde mogen ze niet eens kiezen als ze lager dan een 7 staan.
verder: eerste en derde rapport wordt bij ons op school verplicht door ouders evt. met kind samen, opgehaald met een tien-minutengesprek. tweede rapport heeft een spreekavond voor vakdocenten. natuurlijk spreek ik ook los met ouders af.
mentoraat bij ons op school ís heel zwaar, en er wordt veel van je verwacht qua avonden op school. maar goed, krijg er wel 100 uur voor, dat is natuurlijk te weinig, maar beter dan wat je op sommige scholen hoort.
leerlingen die een 7 staan in de derde staan niet noodzakelijkerwijs een 7 in de bovenbouw bij wiskunde B, sterker nog, er zijn er genoeg die slagen met 5,5 voor wiskunde.quote:Op donderdag 22 maart 2012 00:33 schreef sjoneah het volgende:
[..]
Begrijp ik goed dat als je dus geen 7 op wiskunde staat in het 3e jaar dat je dan geen NT profiel zou mogen kiezen? Ik heb alle laatste jaren van mijn VWO opleiding (met NT) net een 5 of een 5.5 op wiskunde B gehaald, en uiteindelijk met een 6 geslaagd op mijn examen. Toch ben ik blij dat ik het gedaan heb, hoe moeilijk het ook was.
Het inzicht wat wiskunde B geeft/leert is namelijk naar mijn idee niet alleen toe te passen op het 'pure' vak wiskunde, maar op veel meer dagelijkse dingen, en daarnaast heb ik het ook altijd wel interessant gevonden. Het inzicht bij mij ontbrak soms, maar toch is het mij met hulp van mijn docent gelukt en in het laatste jaar heb ik het licht gezien, en werd alles toch duidelijker. Heb zelfs nog in de 5e getwijfeld of ik niet zou gaan switchen van profiel, met alle gevolgen die daarbij horen.. alleen maar om wiskunde.
Mijn verhaal toont aan dat ik geen succesverhaal ben geweest op het gebied van wiskunde B. Toch heb ik mij gered, en ik heb het gehaald.
Vind het dus een vreemd gegeven dat men geen wiskunde B zou mogen kiezen/doen omdat er een te laag cijfer op het rapport staat, en voor zover ik het kan beoordelen bestaan dit soort regels alleen maar op scholen om de examengemiddeldes te garanderen, om dus de schoolinspectie maar tevreden te houden. De omgekeerde wereld naar mijn beleving, maar ik besef mij ook dat in deze tijd van bezuinigingen dit soort maatregelen steeds meer voor de hand komen te liggen.
zeker op VWO is dit echt bullsh*t. ik, en veel van mijn vriendinnen waren niet slecht in de exacte vakken, maar kozen ze niet. geen zin in de praktijkexamens (opstellingen en experimenten kostte veeeeel tijd en je moest nog samenwerken ook (brrrr)), stomme leraren, stomme labjassen, geen tijd om die extra taal te doen, of de economievakken die we veel interessanter vonden.quote:Op woensdag 21 maart 2012 23:02 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Mijn ervaring met klasgenoten is dat diegenen die goed waren in de bètavakken geen hekel hadden aan die vakken en dat diegenen die er een hekel aan hadden hier slecht in waren.
Misschien vergis ik mij maar volgens mij hangt het vooral van de capaciteiten af. Iets wat gemakkelijk gaat vind je vaak toch ook leuk of op zijn minst niet vervelend? Een bètaprofiel, voor zo ver dat bestaat op het VWO, wil natuurlijk nog niet zeggen dat je ook voor een bètaopleiding kiest aan de universiteit. Als je iets anders interessanter vindt en daar valt een goede boterham mee te verdienen dan moet je dat vooral gaan doen.
en wederom zeg jij hebt beterquote:Op donderdag 22 maart 2012 08:12 schreef mane het volgende:
Ik heb het gevoel dat dit topic nogal 'gekaapt' wordt door mensen die wel een mening over het onderwijs hebben maar zelf geen docent zijn. Dat hoort hier niet thuis. Het gaat hier om het delen van ervaringen en daarbij kunnen docenten zich kwetsbaar opstellen. Docenten hoeven hier niet een schoolbeleid uit te leggen of politieke discussies te voeren.
Als laatste punt over het stellen van eisen aan het kiezen van bepaalde vakken... daar zit uiteraard een gedachte achter. De ervaring leert dat de eisen die in de bovenbouw gesteld worden aan leerlingen behoorlijk omhoog gaan. Waar leerlingen redelijk fluitend door de onderbouw zijn gegaan, kunnen ze in de bovenbouw flink in de problemen komen, zeker als ze het vooral moeten hebben van leerwerk, maar weinig echt begrip hebben van het vak. Dit lijkt vooral bij de beta vakken zo te spelen. Er zijn dus leerlingen die in de onderbouw, bij het kiezen van het profiel, een zes staan voor het vaak. Maar die zes keldert dan naar beneden in klas 5 en wordt een 4. Vandaar dat docenten een advies geven, omdat zij redelijk kunnen inschatten in hoeverre een leerling de potentie heeft om de vakken in de bovenbouw aan te kunnen. Soms staat een wat luie leerling misschien 'maar' een zes maar is er wel veel inzicht en begrip aanwezig. Een docent zal dit bij toetsen en in lessen dan opmerken. Vandaar dat je voorzichtig moet zijn om een leerling die zesjes staat voor beta vakken een n-profiel te laten doen en adviezen zijn er niet voor niets. Uitzonderingen bevestigen natuurlijk de regel.
Jij deed zeker heel erg je best? Dan val je in een categorie die ongeveer 10% groot is. Dus ja. En verder alles wat hierboven al gezegd is. Dat gezeur met die leerlingen die geen wiskunde kunnen en in de 4e nog lopen te zeiken dat ze geen formule bij een lijn kunnen opstellen: wegwezen. Dan kunnen we wiskunde gaan doen.quote:Op donderdag 22 maart 2012 00:33 schreef sjoneah het volgende:
[..]
Begrijp ik goed dat als je dus geen 7 op wiskunde staat in het 3e jaar dat je dan geen NT profiel zou mogen kiezen? Ik heb alle laatste jaren van mijn VWO opleiding (met NT) net een 5 of een 5.5 op wiskunde B gehaald, en uiteindelijk met een 6 geslaagd op mijn examen. Toch ben ik blij dat ik het gedaan heb, hoe moeilijk het ook was.
Het inzicht wat wiskunde B geeft/leert is namelijk naar mijn idee niet alleen toe te passen op het 'pure' vak wiskunde, maar op veel meer dagelijkse dingen, en daarnaast heb ik het ook altijd wel interessant gevonden. Het inzicht bij mij ontbrak soms, maar toch is het mij met hulp van mijn docent gelukt en in het laatste jaar heb ik het licht gezien, en werd alles toch duidelijker. Heb zelfs nog in de 5e getwijfeld of ik niet zou gaan switchen van profiel, met alle gevolgen die daarbij horen.. alleen maar om wiskunde.
Mijn verhaal toont aan dat ik geen succesverhaal ben geweest op het gebied van wiskunde B. Toch heb ik mij gered, en ik heb het gehaald.
Vind het dus een vreemd gegeven dat men geen wiskunde B zou mogen kiezen/doen omdat er een te laag cijfer op het rapport staat, en voor zover ik het kan beoordelen bestaan dit soort regels alleen maar op scholen om de examengemiddeldes te garanderen, om dus de schoolinspectie maar tevreden te houden. De omgekeerde wereld naar mijn beleving, maar ik besef mij ook dat in deze tijd van bezuinigingen dit soort maatregelen steeds meer voor de hand komen te liggen.
Je hebt helemaal gelijk, en dat zeg ik als docent natuurkunde en wiskunde. Je kan prima functioneren en gelukkig worden zonder. Niet iedereen hoeft bètavakken te doen. Alsjeblieft niet zeg... ik vraag me ook af waar ze al die leraren vandaan willen halen. En waarom sta ik bij wiskunde A leerlingen door het vak te sleuren, als ik ook toekomstige ingenieurs naar de universiteit kan helpen?quote:Op donderdag 22 maart 2012 12:36 schreef kwakz0r het volgende:
[..]
zeker op VWO is dit echt bullsh*t. ik, en veel van mijn vriendinnen waren niet slecht in de exacte vakken, maar kozen ze niet. geen zin in de praktijkexamens (opstellingen en experimenten kostte veeeeel tijd en je moest nog samenwerken ook (brrrr)), stomme leraren, stomme labjassen, geen tijd om die extra taal te doen, of de economievakken die we veel interessanter vonden.
ik snap dat dit voor mensen met een exacte opleiding niet te volgen is misschien, maar voor sommige mensen is het simpelweg niet interessant en niet relevant, en die mensen zijn desondanks níet dom, en hebben wél aan algemene kennis en interesse voldoende om de werled en de actualiteit te kunnen volgen. echt waar.
Het een hoeft natuurlijk niet ten koste te gaan van het ander: kwestie van organisatie (niet dat ik hiermee suggereer dat jij als individu daar invloed op hebt).quote:En waarom sta ik bij wiskunde A leerlingen door het vak te sleuren, als ik ook toekomstige ingenieurs naar de universiteit kan helpen?
Misschien, maar leerlingen die op hun sloffen een zesje halen hebben best een kans als ze eindelijk eens wat gaan werken. Al ben ik het er mee eens dat je vrij gemakkelijk een zeven moet kunnen halen voor wiskunde in 3-VWO als je een klein beetje bètatalent hebt.quote:de kinderen die in 3 havo met hangen en wurgen een 5.5 staan voor wiskunde gaan het écht niet redden in de bovenbouw met wiskunde B.
Niet om het een of ander maar dan heeft de leraar die in de eerdere jaren lesgaf toch wel behoorlijk gefaald. Zo moeilijk is het niet om zo'n formule op te stellen, als je geen talent hebt dan heb je wat meer herhaling en oefening nodig maar iedereen kan het leren. Zelfs op de MAVO moesten ze dat vroeger kunnen, in het derde leerjaar al als ik me niet vergis.quote:En verder alles wat hierboven al gezegd is. Dat gezeur met die leerlingen die geen wiskunde kunnen en in de 4e nog lopen te zeiken dat ze geen formule bij een lijn kunnen opstellen: wegwezen.
Raptor, jij leest zaken die er niet staan. Niemand heeft beweerd dat die mensen wel dom zijn.quote:en die mensen zijn desondanks níet dom
Ik hoop dat dit in de praktijk ook overal gebeurt, in het belang van de leerlingen. Een keertje op je bek gaan op de middelbare school is helemaal niet erg en het is heel wat minder schadelijk dan het niet hebben gekregen van kansen of op je bek gaan bij je vervolgopleiding.quote:als een ll. met duidelijk wél aanleg overigens een 6,4 staat mag die leerlign met een positief advies volgens mij wel het vak kiezen, uitzonderingen zijn er altijd.
Als ik nog even mag. (k)quote:Op dinsdag 20 maart 2012 19:38 schreef Ill-Skillz het volgende:
Ik dank u allen voor de reacties omtrent de eerstegraadsopleiding en uw eigen ervaring met zo'n opleiding.
Welke optie ik moet kiezen is mij nog niet echt duidelijk.
Wat is jullie mening over een eerstegraads HBO-master i.t.t. een schakeljaar, academische master en daarna educatieve master? De tweede optie kost vermoed ik veel meer doorzettingsvermogen en een grotere tijdsinvestering, maar is het uiteindelijke doel niet een stuk beter dan een HBO-master?
Het is echt een wikken en wegen, maar ben erg benieuwd naar jullie (ervaringsdeskundige) mening.
En er is nog een eurootje of ¤140 ingehouden op m'n salaris ook... Is dat werkelijk wat ik verdien op één dag? En dan ben ik nog een LA'tje ook (ik werk in 't basisonderwijs en hoor eigenlijk niet in dit topicquote:Op dinsdag 6 maart 2012 18:47 schreef Razztwizzle het volgende:
http://www.nu.nl/binnenla(...)ijs-goedgekeurd.html
Nou, dat was een nuttig staking jongens.
78 euro, maar ik heb op dinsdag maar 3 lessen, dat zal het wel zijn.quote:Op vrijdag 23 maart 2012 13:43 schreef Sosha het volgende:
[..]
En er is nog een eurootje of ¤140 ingehouden op m'n salaris ook... Is dat werkelijk wat ik verdien op één dag? En dan ben ik nog een LA'tje ook (ik werk in 't basisonderwijs en hoor eigenlijk niet in dit topic), jullie hebben vast nog meer moeten inleveren?
Bij ons op school willen ze komend jaar wel een extra natuurkunde docent. Welke regio zoek je?quote:Op zondag 25 maart 2012 19:13 schreef Friek_ het volgende:
Weet iemand of er een degelijke vacaturesite bestaat voor docenten? Ben laatste tijd weer eens op zoek, maar kan niet zo snel wat vinden. Bedankt alvast.
quote:Op maandag 26 maart 2012 21:54 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Maar dan wel in plaats van natuurkunde zodat de leerlingen de eerste keer correct natuurkunde leren. Dus geen compromissen voor leerlingen die geen wiskunde B volgen (keurig alles afleiden) en het programma van natuurkunde D aanpassen op het programma van wiskunde (differentiëren en integreren).
Op zich zouden scholen dat nu al kunnen doen. Ze kunnen voor de natuurkundelessen de NT-leerlingen scheiden van de NG-leerlingen (kan misschien wel voor extra lesuren zorgen). In combinatie met een goed handboek voor natuurkunde zijn er misschien hele interessante mogelijkheden?quote:ben ik het mee eens.
quote:Op donderdag 29 maart 2012 17:12 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Op zich zouden scholen dat nu al kunnen doen. Ze kunnen voor de natuurkundelessen de NT-leerlingen scheiden van de NG-leerlingen (kan misschien wel voor extra lesuren zorgen). In combinatie met een goed handboek voor natuurkunde zijn er misschien hele interessante mogelijkheden?
quote:Op woensdag 28 maart 2012 22:28 schreef TheSilentEnigma het volgende:
Zo, de ouderavonden zitten er weer op. Mooiste gesprek:
Ik: Uw dochter is wel erg vergeetachtig. Ze vergeet geregeld haar boeken, haar huiswerk, haar agenda...
Vader: Moment, ik schrijf dit even op. Anders vergeet ik het...
Ik weet niet of ik zo'n "hard-tegen-hard"-situatie zou willen veroorzaken. Dat levert alleen maar een grotere frictie op tussen jou en de klas. Het schooljaar is nog niet voorbij, dus dat kunnen nog zeer "leuke" maanden worden op die manier.quote:Maar ik weiger zo behandeld te worden. En daar gaat een aantal volgende week achter komen. Zo'n stelletje snotneuzen komt even m'n werk onmogelijk maken
Ik heb met genoeg leerlingen in die klas een zodanige band dat ik me wel het één en ander kan veroorloven. In andere lessen is het ook chaos. Volgens mij snakken ze (de meerderheid) naar een einde van de onrust.quote:Op vrijdag 6 april 2012 16:46 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Ik weet niet of ik zo'n "hard-tegen-hard"-situatie zou willen veroorzaken. Dat levert alleen maar een grotere frictie op tussen jou en de klas. Het schooljaar is nog niet voorbij, dus dat kunnen nog zeer "leuke" maanden worden op die manier.
Dat is precies wat ik aan het doen was. En dat hebben die leerlingen verstoord.quote:Ik zou me, wat Hippos zegt, ook richten op de hulpbehoevenden.
Ja natuurlijk is het onwetendheid. Maar het is ook arrogantie, egoïsme, wantrouwen en onbeschoftheid. Wie denken ze dat ze zijn dat ze mij per direct ter verantwoording kunnen roepen, terwijl ik midden in een gesprek zit?quote:Wat die andere leerlingen betreft:
Wat ík zou doen, is met die leerlingen om de tafel gaan zitten. Misschien niet allemaal, maar wél met de leiders van de club. Uitleggen waarom je daar zat en dat zij net zo goed extra uitleg kunnen krijgen, als ze daar om zouden vragen. Wanneer ze jouw kant van het verhaal hebben gehoord, hebben ze wellicht meer begrip voor de situatie. Het feit dat ze zo'n stampei aan het maken waren, is deels op onwetendheid gebaseerd, volgens mij.
Waardeloos... ik weet dat het lastig te regelen is meestal op school, maar probeer het voor elkaar te krijgen dat er één of twee verwijderd worden voor langere tijd. Vorig jaar had ik zo'n leerling in 4 HAVO die al had besloten naar het MBO te gaan. Totaal onhandelbaar. Ik heb dit aangegeven bij de directie en in samenspraak is besloten dat hij mijn lessen niet meer in kwam.quote:Op vrijdag 6 april 2012 17:14 schreef merry77 het volgende:
volgende week ook 10 minuten gesprekken. Waaronder twee die met hun ouders komen uit een hele onrustige 3 havo klas. Daar zie ik wel tegenop. 1 van die meisjes voert geen fluit uit.
Toevallig gisteren in die klas een meisje dat voor zich uit zit te staren tijdens zelf werken. Ze snapt de uitgelegde stof niet (terwijl ze intelligent is en ik zeker weten dit keer een goed te behappen, compact verhaal had). Maar tijdens de uitleg stelde ze geen vragen. Ook nu stak ze zelf geen vinger op. Het is dat ik langs loop en vroeg of het ging.
Ze legt de schuld bij mij, dat ik dan niet goed les kan geven. Bij de vorige docent (halfjaarswissel) was de orde verder te zoeken en deed het grootste deel van de klas helemaal niets. De rest kon niets leren daardoor. Nu ben ik ook geen ster in orde houden, maar in elk geval leerlingen die wel wat willen leren krijgen nu meer kans.
Nou wordt ie helemaal mooi. Ik hen gezegd dat ik ook van een havo leerling wat eigen initiatief verwacht. Dat ze geen vinger had opgestoken tijdens de uitleg.
Maar ook tekenend dat een groepje van 4 lln van Aziatische afkomst naar mij toekwamen of het niet mogelijk was de lln die het vak niet gaan kiezen maar meteen buiten de deur te zetten. Want zij wilden wel wat leren.
Ik krijg slecht grip op de klas. Heel veel gepraat van vooral diegenen die het niet gaan kiezen. En dan de schuld bij mijn slechte lesgeven gaan leggen als ze het niet begrijpen.
Sommige lln stellen vragen van dingen die we 5 paragrafen terug al besproken hebben en echt basiskennis zijn. Of een andere leerling die zit te kleppen en dan na 5 minuten komt vragen: weaar gaat het over?
Of diezelfde leerling in de volgende les na twee minuten vraagt wat dat kringeltje betekent (wat ik dus genoemd heb toen ik het op het bord schreef).
ZUCHT.
Leuk idee!quote:Wat ik ook wel eens gedaan heb, maar of dat hangt heel erg van de persoon af en ook van de positie in de klas, is ze betrekken bij het lesgeven. Bijvoorbeeld een stukje lesstof zelf laten bestuderen en dan uitleggen aan klasgenoten, of een aantal oefenopgaven ontwerpen voor klasgenoten.
Zorg ervoor dat je op het juiste niveau solliciteert. Ik geef nu les op havo/vwo, na veel sollicitatieprocedures verder. Ik heb ook op vmbo/mbo gesolliciteerd, en daar gaven ze altijd aan dat ik interessant was, maar geen ervaring heb op dat niveau en dus niet ben geworden.quote:Op zaterdag 7 april 2012 23:36 schreef Naamah het volgende:
Trouwens woensdag mijn eerste echte sollicitatiegesprek voor een baan als docent. Verschilt dat nog iets van andere sollicitatiegesprekken? Nog bepaalde dingen waarop ik me specifiek voor kan bereiden?
quote:'Catshuis houdt vast aan nullijn ambtenaren'
De salarissen van ambtenaren, onderwijzers en verpleegkundigen en de uitkeringen worden voorlopig niet verhoogd. Volgens bronnen rond de onderhandelaars in het Catshuis zijn VVD, CDA en PVV het eens geworden over het vasthouden aan de nullijn, schrijft het Financieele Dagblad.
argh,wat jammer!quote:Op vrijdag 13 april 2012 18:43 schreef DevilsAndDust het volgende:
Gefeliciteerd, Naamah! Ik ben ook wel nieuwsgierig naar je verbazingen..
Ik heb van te week te horen gekregen dat mijn contract met een jaar wordt verlengd. Ik hoopte op een vast contract, maar daar zijn ze niet meer zo scheutig mee helaas. Gister nog een met spoed ingelaste bijeenkomst over de financiële positie van de school gehad..
Bij ons op de HU is de eerstejaars stage is vooral een orienterende stage. Pas vanaf het 2, en zeker het 3de jaar gaat het echt serieuze vormen aannemen.quote:Op maandag 16 april 2012 19:45 schreef FlameScorpion het volgende:
Even heel wat anders: M'n aanmelding bij HvA is binnen, dus ook ik ben onderweg om leraar te worden!
Weet iemand hoe het zit met stage lopen met een deeltijd-studie? Kan er niks over vinden...
Dapper! Ik ken een aantal docenten geschiedenis die gewoon niet aan het werk komen, waarvan een net afgestudeerde die zich nu aan het omscholen is ... Niet om je te ontmoedigen, maar weet waar je aan begint. En welkom, verderquote:Op dinsdag 17 april 2012 15:56 schreef 1-0-8 het volgende:
Ha, leuk! Een (aanstormende) docenten topic!
Ik meld me ook , als zijnde student aan de lerarenopleiding geschiedenis van de HU
Ik weet het. Maar ik ben daar niet zo bang voor. Ik ben positief mens en kijk vol goede moed naar de toekomst. Ik doe dit omdat ik het leuk (lees: geweldig) vind en omdat ik er goed in ben... En ik doe alleen nog maar dingen waar ik plezier aan heb, ongeacht wat me dat wel of niet oplevertquote:Op dinsdag 17 april 2012 16:07 schreef Naamah het volgende:
[..]
Dapper! Ik ken een aantal docenten geschiedenis die gewoon niet aan het werk komen, waarvan een net afgestudeerde die zich nu aan het omscholen is ... Niet om je te ontmoedigen, maar weet waar je aan begint. En welkom, verder
Ach, beter op je middelbare schooltje op je bek gaan dan op de universiteit of het HBO, nietwaar?quote:Laatste weken voor de examenleerlingen. Maar soms lijkt het wel alsof ík de enige ben die zich zorgen maakt....
ik vind het vooral vervelend dat het (in het journaal) gepresenteerd werd als een probleem van jonge/onbevoegde/net bevoegde leraren, die gewoon meer coaching moesten krijgen zodat ze het ei van columbus, bij de deur staan aan het begin van de les, ook zouden leren kennen, net als het geinterviewde meisjequote:Op dinsdag 17 april 2012 18:23 schreef Hippos het volgende:
Ik vind het niet op mij van toepassing eerlijk gezegd (als ik zo arrogant mag zijn, maar ik had vandaag ook mijn functioneringsgesprek toevallig) maar deels herkenbaar. Ik heb collega's die maar blijven aanmodderen en die je eigenlijk de wacht aan moet zetten. Ik geloof in docenten die moeten groeien (tijd, ervaring, coaching) maar soms zie ik ook dingen gebeuren bij collega's die toch al enige tijd voor de klas staan die niet meer kunnen. Iedereen heeft z'n mindere klassen (ik ook) maar het kan niet zo zijn dat bij een collega álle klassen een probleem zijn.
Waar ik me ook aan erger zijn collega's die afspraken niet nakomen of het minimale doen. Tijdens een toetsweek zie ik dat heel vaak: de docenten die helpen en rondvliegen en docenten die standaard te laat komen, zich niet houden aan bepaalde regels...
nou ja, dat bedoel ik ook meer, dat er wordt gedaan alsof het alléén aan beginnende docenten ligt, terwijl juist zíj degenen zijn waarbij een grote verbetering ook het meest waarschijnlijk is. docenten die aan hun pensioen toe zijn en hun tijd volmaken, of docenten die niks bij willen leren en vastzitten in slecht werkende routines worden in de beschouwing van zulke cijfers al snel overgeslagen, en dan wijst de vinger weer naar degenen waarbij het a. het meest logisch is dat ze nog niet optimaal functioneren en die b. de meeste kans hebben dit snel te verbeteren...quote:Op dinsdag 17 april 2012 19:33 schreef mane het volgende:
Ik heb volgens mij nog nooit een beginnende docent ontmoet die de eerste jaren geen moeite had met bepaalde pedagogische aspecten van het vak, zoals orde houden en omgaan met 'lastige' leerlingen.
Dus heel vreemd is die aanname toch niet.. Al ben je een natuurtalent dan nog is het vrijwel onmogelijk meteen al een allround docent te zijn.
Dat doet niets af aan het gegeven dat er ook ervaren docenten zijn die e.e.a. niet onder de knie hebben. En die gaan het waarschijnlijk ook nooit meer onder de knie krijgen. Dat zijn de echt tragische gevallen, waar ik eerlijk gezegd nogal medelijden mee heb. Je zou maar iedere dag voor klassen moeten staan terwijl je er niets van bakt en niemand je serieus neemt..
Deels herkenbaar. Ik zou echt niet weten hoe ik in Havo 3 meisjes bij de les moet houden, laat staan motiveren, die hun haar gaan kammen, make up zitten te doen, opeens gaan lopen, aan elkaar zitten, continu praten en alleen maar naar m'n privé leven vragen en totaal niet geïnteresseerd zijn dat ze een 4 of 5 staan. Als er een vinger omhoog gaat ben ik al blij als de vraag niet "Mag ik naar de WC?" is.quote:Op dinsdag 17 april 2012 18:17 schreef FlameScorpion het volgende:
Vandaag op het journaal:
Leraren hebben de basis niet onder de knie, waaronder orde houden en leerling actief bij de les betrekken
Herkenbaar, of onzin?
En vergeet onnavolgbare, briljante Halbe nietquote:Op zaterdag 21 april 2012 21:00 schreef -J-D- het volgende:
Nog even en v Bijsterveldt is uit functie
Deels herkenbaar; maar veel ligt ook aan de motivatie van de leerlingen en aan het 'wat doen we bij onaanvaardbaar gedrag van lln' beleid van de school. Soms kún je als docent niet meer doen om ze bij de les te betrekken, want dan wíllen ze niet. (ooit eens zo'n klas gehad).quote:Op dinsdag 17 april 2012 18:17 schreef FlameScorpion het volgende:
Vandaag op het journaal:
Leraren hebben de basis niet onder de knie, waaronder orde houden en leerling actief bij de les betrekken
Herkenbaar, of onzin?
Dat zeg ik al jaren! Ik durf te stellen dat er docenten zijn die onrust/ongemotiveerdheid/wanorde in hun klas zelf veroorzaken.quote:Op zondag 22 april 2012 15:19 schreef Descendent het volgende:
Wél is het zo (tenminste is mijn ervaring) dat sommige docenten te snel op een te boze / opgefokte manier op hun strepen gaan staan. Met humor kun je leerlingen ook bij de les betrekken.... voor een aantal kletserige dames achterin bijvoorbeeld kun je vele manieren verzinnen om ze op een duidelijke maar grappige manier te verstaan te geven dat dat gekwek storend is en ff afgelopen moet zijn...
Dat dachten we bij zoveel ministers van OCW, elke keer wordt weer een van de zwakkere en/of minder ervaren politici tot minister van OCW gebombardeerd.quote:Nog even en v Bijsterveldt is uit functie
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |