abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  vrijdag 6 april 2012 @ 17:38:25 #251
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_109989958
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 april 2012 17:14 schreef merry77 het volgende:
volgende week ook 10 minuten gesprekken. Waaronder twee die met hun ouders komen uit een hele onrustige 3 havo klas. Daar zie ik wel tegenop. 1 van die meisjes voert geen fluit uit.
Toevallig gisteren in die klas een meisje dat voor zich uit zit te staren tijdens zelf werken. Ze snapt de uitgelegde stof niet (terwijl ze intelligent is en ik zeker weten dit keer een goed te behappen, compact verhaal had). Maar tijdens de uitleg stelde ze geen vragen. Ook nu stak ze zelf geen vinger op. Het is dat ik langs loop en vroeg of het ging.
Ze legt de schuld bij mij, dat ik dan niet goed les kan geven. Bij de vorige docent (halfjaarswissel) was de orde verder te zoeken en deed het grootste deel van de klas helemaal niets. De rest kon niets leren daardoor. Nu ben ik ook geen ster in orde houden, maar in elk geval leerlingen die wel wat willen leren krijgen nu meer kans.

Nou wordt ie helemaal mooi. Ik hen gezegd dat ik ook van een havo leerling wat eigen initiatief verwacht. Dat ze geen vinger had opgestoken tijdens de uitleg.

Maar ook tekenend dat een groepje van 4 lln van Aziatische afkomst naar mij toekwamen of het niet mogelijk was de lln die het vak niet gaan kiezen maar meteen buiten de deur te zetten. Want zij wilden wel wat leren.

Ik krijg slecht grip op de klas. Heel veel gepraat van vooral diegenen die het niet gaan kiezen. En dan de schuld bij mijn slechte lesgeven gaan leggen als ze het niet begrijpen.
Sommige lln stellen vragen van dingen die we 5 paragrafen terug al besproken hebben en echt basiskennis zijn. Of een andere leerling die zit te kleppen en dan na 5 minuten komt vragen: weaar gaat het over?
Of diezelfde leerling in de volgende les na twee minuten vraagt wat dat kringeltje betekent (wat ik dus genoemd heb toen ik het op het bord schreef).
ZUCHT.
Waardeloos... ik weet dat het lastig te regelen is meestal op school, maar probeer het voor elkaar te krijgen dat er één of twee verwijderd worden voor langere tijd. Vorig jaar had ik zo'n leerling in 4 HAVO die al had besloten naar het MBO te gaan. Totaal onhandelbaar. Ik heb dit aangegeven bij de directie en in samenspraak is besloten dat hij mijn lessen niet meer in kwam.
Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Signalen van leerlingen die last hebben van dit soort lui neem ik altijd serieus. Uiteindelijk is de groep belangrijker dan een stel etters.
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_110033359
Zijn er hier ook leraren die les geven aan hoogbegaafden?
Ik heb in mijn brugklas gym (engels) een meisje zitten die hier "last" van heeft namelijk. Ze is zeer sociaal en zit het merendeel van de tijd te kletsen met haar buurmeisjes. Nu is het zo dat die meisjes gedeeltelijk mee kunnen liften op haar succes, alleen is het uiteraard niet de bedoeling dat dit bij toetsen gebeurt. Ze proberen namelijk zoveel mogelijk af te laten kijken waar mogelijk. Ik heb op zich een goede band met haar, alleen heb ik het idee dat ik altijd tien keer, zoniet twintig keer meer op mijn hoede moet zijn haar. Ze heeft echt zo'n aura van onschuldigheid en een hoog aaibaarheidsgehalte waardoor je slechte dingen sneller door de vingers ziet.

Nu heb ik gemerkt dat ik dit "uitdagende" gedrag minder wordt zodra ze meer te doen heeft. Aangezien ik nog niet zo lang voor de klas sta zou ik graag wat tips willen van mensen die hier wellicht ook mee te maken hebben. Ik werk nu zelf met extra opdrachten/presentaties/werkstukken die haar interesse hebben waarmee ik extra punten toe kan kennen op toetsen. Alleen heb ik dan een paar keer gehad dat ze een 10 haalde en sja, moet je dan he? :')

Ik gebruik overigens eenzelfde soort strategie bij een asperger/pdd nos/adhd'er (all in one). Die heeft bepaalde interesses waardoor ik hem toch nog vaardiger maak in engels op een niveau waar hij iets aan heeft. Dus, hoe gaan jullie om met die slimmeriken?
pi_110042254
Ik heb in meerdere klassen hoogbegaafde leerlingen en ook een aantal gewoon slimme of snel werkenden. Ik doe soms wel wat met de verdiepings-/verbredingsstof van de methode, maar eigenlijk is dat vooral meer van hetzelfde. Vanuit school wordt er ook best veel gedaan, heb je al geïnformeerd hoe het bij andere vakken zit en of daar wat mogelijk is? Bijvoorbeeld een vakoverstijgend project waar ze een of twee dagen per week buiten de les aan werkt? Ik heb zo ook een meisje in de klas die in een speciaal programma voor scholieren op de universiteit meedraait.

Wat ik ook wel eens gedaan heb, maar of dat hangt heel erg van de persoon af en ook van de positie in de klas, is ze betrekken bij het lesgeven. Bijvoorbeeld een stukje lesstof zelf laten bestuderen en dan uitleggen aan klasgenoten, of een aantal oefenopgaven ontwerpen voor klasgenoten.

Verder haal ik ook wel gewoon hele andere opdrachten van internet en laat leerlingen die al klaar zijn met de rest daar aan werken. Ik moet zeggen dat ik dit in de hogere klassen veel makkelijker vind dan in de brugklas, daar heb ik er een aantal die razendsnel klaar zijn, maar niet bijzonder hoog scoren. Het maakt niet uit wát ik aansleep, ze zijn er zo doorheen. Heel vermoeiend :)
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
pi_110042304
Trouwens woensdag mijn eerste echte sollicitatiegesprek voor een baan als docent. Verschilt dat nog iets van andere sollicitatiegesprekken? Nog bepaalde dingen waarop ik me specifiek voor kan bereiden?
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
  zondag 8 april 2012 @ 00:29:47 #255
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_110044553
quote:
Wat ik ook wel eens gedaan heb, maar of dat hangt heel erg van de persoon af en ook van de positie in de klas, is ze betrekken bij het lesgeven. Bijvoorbeeld een stukje lesstof zelf laten bestuderen en dan uitleggen aan klasgenoten, of een aantal oefenopgaven ontwerpen voor klasgenoten.
Leuk idee!
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_110095965
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 april 2012 23:36 schreef Naamah het volgende:
Trouwens woensdag mijn eerste echte sollicitatiegesprek voor een baan als docent. Verschilt dat nog iets van andere sollicitatiegesprekken? Nog bepaalde dingen waarop ik me specifiek voor kan bereiden?
Zorg ervoor dat je op het juiste niveau solliciteert. Ik geef nu les op havo/vwo, na veel sollicitatieprocedures verder. Ik heb ook op vmbo/mbo gesolliciteerd, en daar gaven ze altijd aan dat ik interessant was, maar geen ervaring heb op dat niveau en dus niet ben geworden.

Wat je ook nog zou kunnen voorbereiden zijn situaties waarvan jij vindt dat je ze goed hebt aangepakt. Meerdere situaties kunnen schetsen in zo'n gesprek is wel iets wat positief eruit kan steken. En ook nog de vraag waarom je les wil gaan geven. Geen idee waarom jij het doet, maar hier iets van een antwoord op kunnen geven is wel aan te raden.

Eigenlijk verschilt het helemaal niet veel vergeleken met andere job interviews, je moet alleen je antwoorden afstemmen op de school waar je wilt gaan werken. En de bij de ene school wordt je hemd van je lijf gevraagd, en bij de andere sta je zo weer buiten na een oppervlakkig gesprek.
pi_110103134
ik heb een stuk of 5 interviews gehad.
Vragen die ze vaak stellen:
- zo'n situatie, hoe zou jij handelen?
- waaruit blijkt dat jij de klas onder controle hebt?
- wat vind jij dat je nog bij moet leren?
- 1x kreeg ik de vraag wat ik met kinderen had. Of ik ooit bij de scouting had gewerkt etc.
In mijn cv hadden ze kunnen zien dat ik zijinstromer was. Dus kans dat ik daar een band mee had was vrij klein. Anders was ik tien jaar terug al wel in het onderwijs gegaan. Die rector was echt een bal. Hoorde hetzelfde van iemand anders die ik ken en ook daar gesolliciteerd had.

eigen advies: toon enthousiasme, toon initiatief.
gebruik voorbeelden van dingen die je in je klas hebt mee gemaakt om aan te tonen hoe jij op bepaalde zaken reageert.

welke regio solliciteer je?

Enne .... SUCCES!
In a world without fences, who needs Windows and Gates!
pi_110103466
Thanks beiden, daar kan ik wel wat mee! Regio Utrecht, dit gaat om een vervanging per direct.
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
  maandag 9 april 2012 @ 19:10:51 #259
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_110104535
* Wat zijn je sterke en zwakke punten?
* Ben je iemand die alleen maar uit het boek werkt, of vind je het ook leuk om eigen materiaal te maken?
* Waarom kies je voor.. (havo? / vmbo? / atheneum?)
* Hoe zouden de leerlingen je omschrijven?
* Ben je iemand die heel streng is, of ben je losjes in de omgang met leerlingen?
* Een leerling vraagt of je een keertje mee wil uitgaan. Wat zeg je?
.
  maandag 9 april 2012 @ 20:15:42 #260
78707 TheSilentEnigma
Heldin, bazin, godin.
pi_110107254
Wat ook vaak gevraagd wordt zijn zaken rondom niveauverschillen / gedifferentieerd lesgeven.
pi_110115049
Een bekende vraag is ook waarom je kiest voor die school.
Als het een speciaal soort onderwijs is (dalton, montessori) of je er bekend mee bent en waarom je dat wil.
  dinsdag 10 april 2012 @ 21:27:02 #262
318842 Descendent
Ja hoor, heb je hem ook weer..
pi_110156742
'Wat denk je dat je onze school te bieden hebt?'
Kijken of een school iets met: ELOS, Digitale leeromgeving, RTTI etc etc. doet.
Het onderwijsconcept / de onderwijsvisie van de school kennen (al is t maar om er tijdens zo'n gesprek mee te kunnen 'gooien'.. ;)

etc etc.
Het beste argument tegen de democratie is een gesprek van vijf minuten met een gemiddelde stemgerechtigde
pi_110188644
en hoe ging het gesprek???
In a world without fences, who needs Windows and Gates!
pi_110189388
Goed! Dank! Ik zal wat uitgebreider vertellen als ik meer weet :)
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
pi_110267033
Hier word ik dan niet vrolijk van.
Snappen die kwakzalvers in Den Haag niet dat ze het onderwijs keihard aan het afbreken zijn??

quote:
'Catshuis houdt vast aan nullijn ambtenaren'

De salarissen van ambtenaren, onderwijzers en verpleegkundigen en de uitkeringen worden voorlopig niet verhoogd. Volgens bronnen rond de onderhandelaars in het Catshuis zijn VVD, CDA en PVV het eens geworden over het vasthouden aan de nullijn, schrijft het Financieele Dagblad.
In a world without fences, who needs Windows and Gates!
pi_110267658
Ja hoor, dat snappen ze heel goed. Want ze weten dat leraren toch wel keihard door blijven werken, op af en toe een middagje staken na. En ze weten ook dat ouders niet al te moeilijk doen over grote klassen, lesuitval en onbevoegde leraren, dus een prima bezuinigingspost, zo redeneren ze daar. Ik zou willen dat het anders was!
  vrijdag 13 april 2012 @ 14:00:40 #267
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_110275941
Helaas. Heb jij gisteren het itempje gezien bij een of ander actualiteitenprogrammaatje? Steeds meer leraren worden blijkbaar overspannen, het zou bij een groot deel van de leraren die 'ziek' thuis zit de reden zijn. Op een gegeven moment moet je je afvragen of dat goedkoop niet duurkoop wordt.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_110276083
Ik las vandaag ook een voorstel van het CVZ om mensen die psychische klachten hebben door hun werk voortaan de behandeling zelf te laten betalen en het alleen nog te vergoeden voor mensen met aangeboren psychische stoornissen.

Dit alleen al is een reden om geen nullijn te blijven aanhouden, want hoe moeten leraren die therapie dan gaan betalen? :+
pi_110286072
Ik ben aangenomen! Volgende week beginnen en in elk geval tot de zomervakantie. Deze school is wel echt het tegenovergestelde van de school waar ik hiervoor werkte, qua sfeer, docenten, gebouw, ideeën over onderwijs etc., dus ik val echt van de ene verbazing in de andere, maar ergens is dat ook wel weer heel leuk
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
pi_110286414
Gefeliciteerd!
nu meer van het verhaal. En is het positieve verbazing of negatieve?
In a world without fences, who needs Windows and Gates!
pi_110286541
Gefeliciteerd, Naamah! Ik ben ook wel nieuwsgierig naar je verbazingen. :+.

Ik heb van te week te horen gekregen dat mijn contract met een jaar wordt verlengd. Ik hoopte op een vast contract, maar daar zijn ze niet meer zo scheutig mee helaas. Gister nog een met spoed ingelaste bijeenkomst over de financiële positie van de school gehad. :').
Still a little bit of your face I haven't kissed.
  vrijdag 13 april 2012 @ 19:06:34 #272
268038 kwakz0r
kwakveense
pi_110287277
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 april 2012 18:43 schreef DevilsAndDust het volgende:
Gefeliciteerd, Naamah! Ik ben ook wel nieuwsgierig naar je verbazingen. :+.

Ik heb van te week te horen gekregen dat mijn contract met een jaar wordt verlengd. Ik hoopte op een vast contract, maar daar zijn ze niet meer zo scheutig mee helaas. Gister nog een met spoed ingelaste bijeenkomst over de financiële positie van de school gehad. :').
argh,wat jammer!

nu vind ik t extra lullig, want ik kwam eigenlijk binnenvallen om te jompelen dat ik een vast contract krijg zodra mijn opleiding helemaal afgerond is.

-O- de krimp is al in volle gang in t Noorden hè? Dit jaar bij ons nog 60 overaanmeldingen, maar er komen relatief gezien toch echt magerdere jaren en kleinere groepen middelbare scholieren aan....
Kwak
pi_110288794
Dank! Ik had het op mijn vorige school enorm naar mijn zin en je gaat toch automatisch vergelijken.. Toch probeer ik mijn verbazing maar gewoon verbazing te laten zijn, zonder er meteen een oordeel aan vast te knopen. Het is natuurlijk ook leuk en verfrissend om te zien dat het ook anders kan en dat dat niet per definitie slecht(er) is.

En ik zou echt graag meer vertellen, maar wil toch een beetje oppassen met herkend worden.. :/

DAD, dat is wel heel jammer! Aan de andere kant.. wat niet is kan nog komen en je kan in elk geval nog een jaar blijven! Kwakz0r, gefeliciteerd!
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
pi_110289129
Oh, ik ben ook voornamelijk blij, hoor! Er moeten 6 fte uit, dus dit heb ik voor nu in ieder geval weer. Kwak, vooral lekker jompelen, super voor je! *O* .
Still a little bit of your face I haven't kissed.
pi_110289226
Mweh, ik kan helaas ook niet blijven op de school waar ik vorig jaar stage gelopen heb en dit jaar mijn LIO doe. Ten eerste hebben ze alleen een hele kleine functie voor me (die echt niet verder opgerekt kan worden) en ten tweede komt er binnenkort iemand via het HPO solliciteren voor mijn vak ;(
Zo jammer, ik had echt het idee dat ik hier veel verder kon doorgroeien...
  maandag 16 april 2012 @ 17:01:26 #276
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_110401651
Laatste weken voor de examenleerlingen. Maar soms lijkt het wel alsof ík de enige ben die zich zorgen maakt....
.
pi_110406099
Ja, dat is soms best frustrerend. En met de nieuwe examenregels wordt het alleen maar spannender natuurlijk.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_110408456
Even heel wat anders: M'n aanmelding bij HvA is binnen, dus ook ik ben onderweg om leraar te worden!

Weet iemand hoe het zit met stage lopen met een deeltijd-studie? Kan er niks over vinden...
pi_110443275
Ha, leuk! Een (aanstormende) docenten topic!

Ik meld me ook , als zijnde student aan de lerarenopleiding geschiedenis van de HU *O*

quote:
0s.gif Op maandag 16 april 2012 19:45 schreef FlameScorpion het volgende:
Even heel wat anders: M'n aanmelding bij HvA is binnen, dus ook ik ben onderweg om leraar te worden!

Weet iemand hoe het zit met stage lopen met een deeltijd-studie? Kan er niks over vinden...
Bij ons op de HU is de eerstejaars stage is vooral een orienterende stage. Pas vanaf het 2, en zeker het 3de jaar gaat het echt serieuze vormen aannemen.

Begin wel nu al met zoeken. Eerstejaars en deeltijd is nou niet echt een interessante combinatie voor scholen. Zeker niet als je halverwege het jaar pas gaat zoeken (omdat je in jaar 1 later in het jaar pas stage hoeft te lopen)

Het kan zijn dat je vrijstellingen kunt krijgen voor stages als je bijvoorbeeld al in het onderwijs werkzaam bent of bent geweest. Zou ik van te voren goed uitzoeken bij je opleiding.
pi_110443829
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 april 2012 15:56 schreef 1-0-8 het volgende:
Ha, leuk! Een (aanstormende) docenten topic!

Ik meld me ook , als zijnde student aan de lerarenopleiding geschiedenis van de HU *O*
Dapper! Ik ken een aantal docenten geschiedenis die gewoon niet aan het werk komen, waarvan een net afgestudeerde die zich nu aan het omscholen is ... Niet om je te ontmoedigen, maar weet waar je aan begint. En welkom, verder :)
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
pi_110444152
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 april 2012 16:07 schreef Naamah het volgende:

[..]

Dapper! Ik ken een aantal docenten geschiedenis die gewoon niet aan het werk komen, waarvan een net afgestudeerde die zich nu aan het omscholen is ... Niet om je te ontmoedigen, maar weet waar je aan begint. En welkom, verder :)
Ik weet het. Maar ik ben daar niet zo bang voor. Ik ben positief mens en kijk vol goede moed naar de toekomst. Ik doe dit omdat ik het leuk (lees: geweldig) vind en omdat ik er goed in ben... En ik doe alleen nog maar dingen waar ik plezier aan heb, ongeacht wat me dat wel of niet oplevert :)
pi_110446691
Top! Zolang je verwachtingen maar realistisch zijn, inderdaad :)
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
  dinsdag 17 april 2012 @ 17:55:02 #283
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_110448536
quote:
Laatste weken voor de examenleerlingen. Maar soms lijkt het wel alsof ík de enige ben die zich zorgen maakt....
Ach, beter op je middelbare schooltje op je bek gaan dan op de universiteit of het HBO, nietwaar?
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_110449339
Vandaag op het journaal:

Leraren hebben de basis niet onder de knie, waaronder orde houden en leerling actief bij de les betrekken

Herkenbaar, of onzin?
pi_110449569
Ik vind het niet op mij van toepassing eerlijk gezegd (als ik zo arrogant mag zijn, maar ik had vandaag ook mijn functioneringsgesprek toevallig) maar deels herkenbaar. Ik heb collega's die maar blijven aanmodderen en die je eigenlijk de wacht aan moet zetten. Ik geloof in docenten die moeten groeien (tijd, ervaring, coaching) maar soms zie ik ook dingen gebeuren bij collega's die toch al enige tijd voor de klas staan die niet meer kunnen. Iedereen heeft z'n mindere klassen (ik ook) maar het kan niet zo zijn dat bij een collega álle klassen een probleem zijn.
Waar ik me ook aan erger zijn collega's die afspraken niet nakomen of het minimale doen. Tijdens een toetsweek zie ik dat heel vaak: de docenten die helpen en rondvliegen en docenten die standaard te laat komen, zich niet houden aan bepaalde regels...
  dinsdag 17 april 2012 @ 19:08:58 #286
268038 kwakz0r
kwakveense
pi_110451711
quote:
7s.gif Op dinsdag 17 april 2012 18:23 schreef Hippos het volgende:
Ik vind het niet op mij van toepassing eerlijk gezegd (als ik zo arrogant mag zijn, maar ik had vandaag ook mijn functioneringsgesprek toevallig) maar deels herkenbaar. Ik heb collega's die maar blijven aanmodderen en die je eigenlijk de wacht aan moet zetten. Ik geloof in docenten die moeten groeien (tijd, ervaring, coaching) maar soms zie ik ook dingen gebeuren bij collega's die toch al enige tijd voor de klas staan die niet meer kunnen. Iedereen heeft z'n mindere klassen (ik ook) maar het kan niet zo zijn dat bij een collega álle klassen een probleem zijn.
Waar ik me ook aan erger zijn collega's die afspraken niet nakomen of het minimale doen. Tijdens een toetsweek zie ik dat heel vaak: de docenten die helpen en rondvliegen en docenten die standaard te laat komen, zich niet houden aan bepaalde regels...
ik vind het vooral vervelend dat het (in het journaal) gepresenteerd werd als een probleem van jonge/onbevoegde/net bevoegde leraren, die gewoon meer coaching moesten krijgen zodat ze het ei van columbus, bij de deur staan aan het begin van de les, ook zouden leren kennen, net als het geinterviewde meisje :') toen moest ik een beetje overgeven in mijn mond...

ik ben ook nog niet bevoegd (wel bijna) maar ik loop verdorie keihard voor die kids, ze scoren prima, ik geef goede lessen, draai 70 taakuren teveel dit jaar, mijn lessen zijn activerender dan die van veel van mijn collega's, ik heb meestal gewoon orde... maar elke keer weer wordt t op t bordje van "de onbevoegde/startende/onervaren" docent gelegd.
Kwak
pi_110452885
Ik heb volgens mij nog nooit een beginnende docent ontmoet die de eerste jaren geen moeite had met bepaalde pedagogische aspecten van het vak, zoals orde houden en omgaan met 'lastige' leerlingen.
Dus heel vreemd is die aanname toch niet.. Al ben je een natuurtalent dan nog is het vrijwel onmogelijk meteen al een allround docent te zijn.

Dat doet niets af aan het gegeven dat er ook ervaren docenten zijn die e.e.a. niet onder de knie hebben. En die gaan het waarschijnlijk ook nooit meer onder de knie krijgen. Dat zijn de echt tragische gevallen, waar ik eerlijk gezegd nogal medelijden mee heb. Je zou maar iedere dag voor klassen moeten staan terwijl je er niets van bakt en niemand je serieus neemt. :{ .
The real is always way ahead of what we can imagine.
  dinsdag 17 april 2012 @ 20:19:08 #288
268038 kwakz0r
kwakveense
pi_110455539
quote:
2s.gif Op dinsdag 17 april 2012 19:33 schreef mane het volgende:
Ik heb volgens mij nog nooit een beginnende docent ontmoet die de eerste jaren geen moeite had met bepaalde pedagogische aspecten van het vak, zoals orde houden en omgaan met 'lastige' leerlingen.
Dus heel vreemd is die aanname toch niet.. Al ben je een natuurtalent dan nog is het vrijwel onmogelijk meteen al een allround docent te zijn.

Dat doet niets af aan het gegeven dat er ook ervaren docenten zijn die e.e.a. niet onder de knie hebben. En die gaan het waarschijnlijk ook nooit meer onder de knie krijgen. Dat zijn de echt tragische gevallen, waar ik eerlijk gezegd nogal medelijden mee heb. Je zou maar iedere dag voor klassen moeten staan terwijl je er niets van bakt en niemand je serieus neemt. :{ .
nou ja, dat bedoel ik ook meer, dat er wordt gedaan alsof het alléén aan beginnende docenten ligt, terwijl juist zíj degenen zijn waarbij een grote verbetering ook het meest waarschijnlijk is. docenten die aan hun pensioen toe zijn en hun tijd volmaken, of docenten die niks bij willen leren en vastzitten in slecht werkende routines worden in de beschouwing van zulke cijfers al snel overgeslagen, en dan wijst de vinger weer naar degenen waarbij het a. het meest logisch is dat ze nog niet optimaal functioneren en die b. de meeste kans hebben dit snel te verbeteren...

docenten moeten toch érgens het vak in de vingers krijgen? je kunt geen stage blíjven lopen... of moeten we straks allemaal eerst jaren lesgeven aan nepkinderen voor we met echte kids aan de slag mogen :P
Kwak
pi_110460498
Als ik kijk naar mezelf dan vind ik m'n tiende jaar voor de klas in vergelijking met het tweede of derde echt een wereld van verschil. Wat niet betekent dat je in je eerste jaren DUS een slecht docent bent. Maar het is wel belangrijk dat er ook voldoende mensen rondlopen die meer ervaring hebben. Ik heb meegemaakt dat een collega die zelf voor het tweede jaar voor de klas stond en nog met z'n studie bezig was, een stagiaire begeleidde. Dat vind ik absurd en ik heb het gevoel dat dat soort situaties tegenwoordig meer voorkomen, omdat het percentage beginners, stagiaires en zij-instromers groeit. Of dit in werkelijkheid ook zo is weet ik niet, het is een indruk.

Wel is bekend dat tussen de 25 en de 35% van alle lessen door onbevoegden wordt gegeven en dat is zeker een punt van zorg, Want er zullen best biologen bestaan die voldoende in huis hebben om wiskunde te geven, en onderbouwdocenten die voldoende vakkennis hebben om les te geven in de bovenbouw, maar dat geldt niet voor allemaal. En probeer maar eens iets helder uit te leggen dat je zelf maar half begrijpt.

Wat oudere kantjes-er-vanaflopers en rampgevallen betreft: daar heb ik me ook wild aan geergerd. Van iemand die in een schooldirectie heeft gezeten hoorde ik dat het een mythe is dat zulke mensen niet te ontslaan zouden zijn. Volgens hem is het een kwestie van een functioneringsgesprek waarin het wanfunctioneren wordt geconstateerd, verbetertraject afspreken, een half jaar of een jaar later constateren dat er onvoldoende verbetering is opgetreden en klaar is Kees. Maar veel scholen rapporteren niet goed, of laten de functioneringsgesprekken er regelmatig bij inschieten, of denken "liever iemand voor de klas dan helemaal niemand". En zo kunnen mensen jarenlang voortmodderen en dat is inderdaad ook vaak erg treurig voor diegene zelf.
pi_110462495
Overigens is het ook maar de vraag hoe serieus we die kritiek van de inspectie moeten nemen. Op de kritiek

"Ze hebben moeite met complexe onderwijstaken zoals het bijhouden van de voortgang van leerlingen."

en het bericht dat basisschoolleraren het beter doen kwam op Twitter al de reactie dat basisschoolleraren dat nu eenmaal voor maximaal 33 leerlingen moeten doen en VO-leraren voor zo'n 200.

Een ander constateerde n.a.v. bovenstaand kritiekpunt dat de inspectie blijkbaar een leraar die allerhande formuliertjes niet volledig invult een slechte leraar vindt. Terwijl dat niets hoeft te zeggen over hoe ie de lesstof overdraagt.

En weer een ander vermoedde dat het ministerie dit nieuws over massaal ondermaats presterende leraren spint om draagvlak te creeren voor bezuinigingen op onderwijs en voor prestatiebeloning.
  woensdag 18 april 2012 @ 23:12:54 #291
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_110513199
Wacht maar als de examenresultaten laag zijn, wat je dan voor paniekvoetbal op scholen gaat krijgen.. Met die onbevoegde docenten, stagiaires en poetsvrouwen die les moeten geven...
.
  donderdag 19 april 2012 @ 18:56:52 #292
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_110543495
Ach joh, die examenresultaten worden toch gewoon opgehoogd. De slagingspercentages moeten natuurlijk wel constant blijven he. Dat de diploma's steeds minder waard worden en veel vervolgopleidingen al toegangsexamens afnemen, dat maakt toch allemaal niet uit.

Bij mij op school hoort 20% van de VWO-ers op de HAVO, en 20% van de HAVO-ers op de MAVO. Maar gewoon doordouwen tot de examens, en dat landelijk volhouden met z'n allen, de lat wat lager en dan kan iedereen op feestjes tenminste zeggen dat z'n zoon of dochter op het VWO zit. Want dat is echt belangrijk.

Verder heb ik het trouwens best naar m'n zin :) Heerlijk vak soms, maar wat zonde dat het niveau niet in stand gehouden wordt (zowel qua examennorm als qua inhoud) en de politici en zogenaamde experts zich verdringen om aan de stoelpoten van je gezag te zagen.
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
  donderdag 19 april 2012 @ 19:08:40 #293
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_110544068
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 april 2012 18:17 schreef FlameScorpion het volgende:
Vandaag op het journaal:

Leraren hebben de basis niet onder de knie, waaronder orde houden en leerling actief bij de les betrekken

Herkenbaar, of onzin?
Deels herkenbaar. Ik zou echt niet weten hoe ik in Havo 3 meisjes bij de les moet houden, laat staan motiveren, die hun haar gaan kammen, make up zitten te doen, opeens gaan lopen, aan elkaar zitten, continu praten en alleen maar naar m'n privé leven vragen en totaal niet geïnteresseerd zijn dat ze een 4 of 5 staan. Als er een vinger omhoog gaat ben ik al blij als de vraag niet "Mag ik naar de WC?" is.
En tja, met 2 onvoldoendes kan je toch over, dus nou en.

En dan doe je een keer wat leuks, of je geeft ze straf, of je wordt een keer boos, of je praat een keer gezellig, en de volgende les interesseert het ze nog steeds niks en proberen ze weer iets te klooien op hun mobiel.
Nou, mij is het op de lerarenopleiding in ieder geval niet uitgelegd, hoe ik daarmee om moet gaan. Als ik dit vertel, dan zeggen ze dat dit helemaal niet kan, want leerlingen zijn intrinsiek gemotiveerd. Allemaal!

Er werkt maar één ding: les uit bij geen huiswerk. En dan een uur vegen. Anders luisteren ze echt niet. Ik had een meisje die was al 2 maanden haar boek kwijt. "Ja nee ik heb dat B boek al sinds het begin van het jaar niet." "Nou, je regelt het maar. Vorige week gezegd. Geen boek, schrift of huiswerk, en je komt er niet in." "Ja, maar..." "Nee. Doei." 5 minuten later staat ze voor de deur: "Ja het boek lag toch in m'n kluis, helemaal onderop."

Verder is het een heel gezellige klas hoor, ik kan soms erg met ze lachen. Kreeg zelfs 2 rozen met Valentijnsdag: "Voor onze beste leraar." Jaja... En uiteindelijk gaan er 16 van de 25 een voldoende halen. Maar ik denk dat ik bij zeker 50% van de lessen met die klas bij een onderzoek van de inspectie onder het kopje "functioneert niet" zou belanden.
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_110545801
Ik maak me ook geen zorgen over die 'strengere exameneisen'. Want inderdaad, welk cijfer je krijgt hangt meer af van beleid dan van prestatie. Zie dit scherpe artikel.

Als ik er m'n geld op in zou moeten zetten zou ik gokken dat ze de normering dit jaar zo zullen laten uitvallen dat iets meer leerlingen zakken ("kijk, we hebben de lat omhoog gelegd") maar dat het er vooral ook niet zorgwekkend veel zullen zijn. Komt goed dus, voor de meesten :).
pi_110550902
ErikT: wat een ontzettend herkenbaar verhaal.

Inderdaad leer je hier NIETS over op de lerarenopleiding, Ik heb precies twee van dat soort 3havo klassen met hetzelfde vak als jij.
Wat ik doe en wat enigszins helpt is om af en toe een aantal vragen op het bord te zetten en te zeggen dat ze die in de les moeten gaan maken en aan het eind van de les op het uitgedeelde blaadje moeten inleveren. Ik doe dat over twee verschillende lessen en diegenen die goed gewerkt hebben krijgen 3 tiende op het proefwerk erbij. Dan gaan ze redelijk aan het werk.

Maar inderdaad: met makeup bezig en als je er wat van zegt worden ze boos.
Ze schuiven zelf de schuld af van de slechte resultaten op jouw (in hun ogen) "slechte manier" van lesgeven.

Het motiveren van leerlingen die het vak niet gaan kiezen volgend jaar is zo goed als onmogelijk.
In a world without fences, who needs Windows and Gates!
pi_110608974
Nog even en v Bijsterveldt is uit functie :)
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_110609167
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 april 2012 21:00 schreef -J-D- het volgende:
Nog even en v Bijsterveldt is uit functie :)
En vergeet onnavolgbare, briljante Halbe niet :')
  zondag 22 april 2012 @ 12:22:02 #298
268038 kwakz0r
kwakveense
pi_110626210
ik ben dol op mijn 3 havo O+ engels is weliswaar een verplicht vak, maar dan zijn ze nog steeds niet zomaar geboeid ;) zeker niet omdat ze denken dat ze het allemaal al kunnen...
Kwak
  zondag 22 april 2012 @ 15:19:00 #299
318842 Descendent
Ja hoor, heb je hem ook weer..
pi_110633214
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 april 2012 18:17 schreef FlameScorpion het volgende:
Vandaag op het journaal:

Leraren hebben de basis niet onder de knie, waaronder orde houden en leerling actief bij de les betrekken

Herkenbaar, of onzin?
Deels herkenbaar; maar veel ligt ook aan de motivatie van de leerlingen en aan het 'wat doen we bij onaanvaardbaar gedrag van lln' beleid van de school. Soms kún je als docent niet meer doen om ze bij de les te betrekken, want dan wíllen ze niet. (ooit eens zo'n klas gehad).

Wél is het zo (tenminste is mijn ervaring) dat sommige docenten te snel op een te boze / opgefokte manier op hun strepen gaan staan. Met humor kun je leerlingen ook bij de les betrekken.... voor een aantal kletserige dames achterin bijvoorbeeld kun je vele manieren verzinnen om ze op een duidelijke maar grappige manier te verstaan te geven dat dat gekwek storend is en ff afgelopen moet zijn...

En verder raak ik niet echt onder de indruk van veel onderzoeken / vernieuwingen etc. die in of over het onderwijs worden uitgevoerd. Want ehmmm... werkdrukverlichting? Klassen van <25 lln.? Lesmateriaal om in te spelen op de huidige tijd? (laptopje smartboard etc?) Ik zie ze niet en velen met mij niet.
Het beste argument tegen de democratie is een gesprek van vijf minuten met een gemiddelde stemgerechtigde
  zondag 22 april 2012 @ 16:46:26 #300
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_110636902
quote:
0s.gif Op zondag 22 april 2012 15:19 schreef Descendent het volgende:
Wél is het zo (tenminste is mijn ervaring) dat sommige docenten te snel op een te boze / opgefokte manier op hun strepen gaan staan. Met humor kun je leerlingen ook bij de les betrekken.... voor een aantal kletserige dames achterin bijvoorbeeld kun je vele manieren verzinnen om ze op een duidelijke maar grappige manier te verstaan te geven dat dat gekwek storend is en ff afgelopen moet zijn...
Dat zeg ik al jaren! Ik durf te stellen dat er docenten zijn die onrust/ongemotiveerdheid/wanorde in hun klas zelf veroorzaken.

[ Bericht 0% gewijzigd door Baba-O-Riley op 22-04-2012 17:14:15 ]
.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')