FOK!forum / Wetenschap & Technologie / MARS - De Missies! Deel 8
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 27 december 2011 @ 09:17
Welkom op Mars!

mars2.gif

Deel 1: MARS - de missies
Deel 2: [CENTRAAL} MARS - de missies
Deel 3: [CENTRAAL} MARS - de missies [DEEL 3]
Deel 4: MARS - de missies (DEEL 4)
Deel 5: MARS - de missies (DEEL 5)
Deel 6: MARS - De Missies #6 - Phoenix Mars Lander!!!
Deel 7: MARS - De Missies! Deel 7

22-12-2011

Voor ontstaan Marsgeulen is geen water nodig

nieuws5061a_wide.jpeg

Onderzoek door Nederlandse aardwetenschappers, onder leiding van Maarten Kleinhans van de Universiteit Utrecht, wijst erop dat voor het ontstaan van de geulen die in de wanden van veel hellingen op Mars te zien zijn, geen water nodig is. Dat blijkt uit onderzoek dat Kleinhans en zijn collega's hebben verricht aan boord van een onderzoeksvliegtuig van de TU Delft.

Door een duikvlucht te maken kan de piloot van dat vliegtuig enige tijd de zwaartekracht van Mars nabootsen. De onderzoekers hebben op video vastgelegd hoe korrelige materialen van uiteenlopende aard zich onder die geringere zwaartekracht gedragen.

Hun conclusies ontkrachten het bestaande idee dat de geulen op Mars niet steil genoeg zijn om door eenvoudige aardverschuivingen te zijn ontstaan: daarvoor zou een 'smeermiddel' nodig zijn geweest - water bijvoorbeeld. Volgens de Nederlandse onderzoekers lijkt het er echter op dat onder lagere zwaartekracht de inwendige wrijving van korrelachtig materiaal laag genoeg is om zonder smeermiddel een flauwe helling af te schuiven.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)

[ Bericht 2% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 27-12-2011 10:04:38 ]
-CRASH-dinsdag 27 december 2011 @ 15:08
"The chances of anything coming from Mars are a million to one," he said.
"The chances of anything coming from Mars are a million to one - but still they
come!"

And here i am :W
ExperimentalFrentalMentalmaandag 9 januari 2012 @ 08:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 december 2011 15:08 schreef -CRASH- het volgende:
"The chances of anything coming from Mars are a million to one," he said.
"The chances of anything coming from Mars are a million to one - but still they
come!"

And here i am :W
_O_
ExperimentalFrentalMentalmaandag 9 januari 2012 @ 08:58
05-01-2012

Marswagen Opportunity overwintert in 'Greeley Haven'

nieuws5079a_wide.jpg

De Amerikaanse Marswagen Opportunity, die deze maand zijn achtste 'verjaardag' op Mars viert, gaat de komende maanden overwinteren in 'Greeley Haven'.

Opportunity bevindt zich ten zuiden van de Marsevenaar, waar het de komende maanden winter is, met korte dagen en een lage zonnestand. Om toch voldoende zonne-energie op te vangen zal Opportunity enkele maanden doorbrengen op een helling die naar het noorden is gericht. De uitgezochte plek bevindt zich op Cape York, aan de rand van de Marskrater Endeavour. 'Greeley Haven' is de officieuze naam van de overwinteringsplaats van Opportunity, genoemd naar de onlangs overleden Marsonderzoeker Ronald Greeley.

Naast onderzoek aan het maangesteente ter plaatse zal Opportunity de komende maanden ook een 360 graden-kleurenpanorama van Greeley Haven maken.

© Govert Schilling

(allesoversterrenkunde)
Kirovmaandag 9 januari 2012 @ 14:17
Maangesteente op Mars? Que?
-CRASH-maandag 9 januari 2012 @ 18:56
quote:
0s.gif Op maandag 9 januari 2012 14:17 schreef Kirov het volgende:
Maangesteente op Mars? Que?
Phobos of Deimos
ExperimentalFrentalMentalzondag 15 januari 2012 @ 13:45
15-01-2012

Verloren ruimtesonde stort neer op aarde

media_xl_4568773.jpg
De Phobos-Grunt kostte 165 miljoen dollar. © epa

Brokstukken van de Russische ruimtesonde Phobos-Grunt zullen vandaag tussen 15.36 uur en 22.24 uur Belgische tijd op aarde neerstorten. Dat heeft het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos meegedeeld. Het tuig bleef in een lage baan rondom de aarde cirkelen, nadat het er niet in slaagde koers te zetten richting Mars.

Roscosmos verwacht dat maximaal twintig tot dertig brokstukken op onze planeet zullen neerstorten. Ze wegen in totaal niet meer dan 200 kilogram en zouden tijdens hun reis door de atmosfeer niet volledig opbranden. De sonde in haar geheel weegt 13,5 ton.

Voorspellingen
Waar de brokstukken zullen neervallen is onduidelijk. Het ruimtevaartagentschap heeft zijn voorspellingen geannuleerd. Gisteren voorspelde het nog een crash in de Stille Oceaan, voor de kust van Chili. Daarvoor schoof het al de Indische en Atlantische Oceaan naar voor.

Verloren
De Phobos-Grunt werd op 9 november 2011 vanop Bajkonoer gelanceerd en zou oorspronkelijk rond de Marsmaan Phobos vliegen, om stalen van de Marsmaan naar de aarde te brengen. Het tuig geraakte echter niet uit een lage baan rondom onze planeet. Op 13 december verklaarde Roscosmos de sonde als verloren. De ruimtesonde koste 165 miljoen dollar. (afp/adha)

(HLN)
-CRASH-zondag 15 januari 2012 @ 15:49
En vanaf nu tot vanavond laat maar de hemel
blijven afzoeken naar een re-entry spoor
-CRASH-zondag 15 januari 2012 @ 20:24
Marssonde in Stille Oceaan gestort
329959.jpg

Toegevoegd: zondag 15 jan 2012, 12:33
Update: zondag 15 jan 2012, 20:09


Brokstukken van de Russische Marsverkenner Phobos-Grunt zijn vanavond in de Stille Oceaan gestort, op ruim 1000 kilometer van Chili.

Het grootste deel van de 13,5 ton wegende Phobos-Grunt is in de atmosfeer verbrand. Volgens de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos zijn tussen de twintig en dertig brokstukken van bij elkaar zo'n 200 kilo in de Oceaan terechtgekomen.

Stralingsbesmetting

Vooraf was niet duidelijk waar het ruimteschroot precies zou neerkomen. Dat kon in principe overal op de planeet zijn, tussen 51,4 graden noorderbreedte en 51,4 graden zuiderbreedte. In Nederland vielen delen van Limburg, Brabant en Zeeland nog net in de gevarenzone.

Tussen het ruimteschroot zitten mogelijk enkele kilo's radioactief kobalt-57. Volgens de Russen gaat het om zulke kleine hoeveelheden dat de kans op stralingsbesmetting miniem is.

Sabotage

De Phobos-Grunt werd op 8 november gelanceerd en kwam in een baan om de Aarde, maar de motoren die het ruimteschip op weg naar Mars moesten sturen weigerden.

Russische ruimtevaartautoriteiten weten niet zeker wat de oorzaak was. Deze week noemde het hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos sabotage als oorzaak voor enkele mislukte lanceringen het afgelopen jaar.
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 18 januari 2012 @ 08:50
17-01-2012

Neergestorte steen in Marokko komt van Mars

media_xl_4575228.jpg
© ap

Fragmenten van een meteoriet die vorige zomer in Marokko neerstortte, blijken afkomstig van de planeet Mars. Al voor de bekendmaking van de resultaten van het onderzoek waren musea, universiteiten en wetenschappers van Nasa bereid forse bedragen te bieden voor de unieke stukken steen.

media_l_4575198.jpg
© ap

Mensen zagen de meteoriet in juli neerstorten. Meteen begonnen kenners te speculeren over de theorie dat de steen misschien van de rode planeet kon komen. Een dealer kocht de brokstukken van de mensen die ze vonden en heeft inmiddels al zijn volledige stock aan forse bedragen verkocht.

De steen zou ongeveer tien keer meer waard zijn dan goud. Kenner Chris Herd was er als de kippen bij om een stukje steen te kopen. "Het is een gratis monster van Mars, alleen moet je er dealers voor betalen", zei hij. Astronomen denken dat miljoenen jaren geleden iets groots met Mars in botsing is gekomen, waardoor brokstukken in de ruimte terechtkwamen.

Bij de landing op onze planeet brak de huidige steen op in kleinere stukken. Het grootste weegt zeven kilo. Voor wetenschappers zijn de stukjes steen van onschatbare waarde. Het is immers materiaal dat nog geen enkele ruimtemissie heeft kunnen meebrengen. En het is ook al bijna een halve eeuw geleden dat we nog een stukje Mars op Aarde vonden. (gb)

(HLN)
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 18 januari 2012 @ 08:52
17-01-2012

Moskou verdenkt Amerikaanse radar van crash Phobos-Grunt

media_xl_
© epa

De Russische vicepremier Dmitri Rogozin sluit niet uit dat zijn land zijn onbemande Marsverkenner Phobos-Grunt heeft verloren door de interventie van een Amerikaans radar. De sonde is eergisteren teruggestort op Aarde.

media_l_4573724.jpg
© epa

"Deze versie (omtrent de mislukking) is plausibel", zei de vroegere Russische ambassadeur bij de NAVO aan reporters die hem vroegen of het ruimtetuig door externe interventie verloren kan zijn gegaan. "Als dat zo is, worden de nodige conclusies getrokken. Het is te vroeg te speculeren welke conclusies dit zullen zijn".

Problemen
De Phobos-Grunt werd in de nacht van 8 op 9 november door een Zenith-draagraket gelanceerd. Maar de eigen motoren om koers te zetten naar Mars floepten niet aan, zodat de sonde in een lage baan rondom de Aarde bleef. Pogingen tot bijsturingen lukten niet, vanwege zo goed als geen contact met het 165 miljoen dollar kostende tuig.

Straling
De zakenkrant Kommersant meldt op gezag van een niet nader genoemde bron binnen de Russische ruimtevaartindustrie dat een krachtige elektromagnetische emissie van een Amerikaanse radar op de Marshalleilanden in de Stille Oceaan ervoor kan hebben gezorgd dat de elektronica van de Phobos-Grunt niet normaal werkte, aldus het staatspersbureau Ria Novosti.

Onderzoek
Om welke radar het ging, is niet gezegd, maar wel dat de installatie het traject van een asteroÔde volgde ten tijde van de lancering van de sonde die stalen van de Marsmaan Phobos naar de Aarde had moeten brengen. Het zou veeleer een ongeluk zijn dan een doelbewuste sabotagedaad. Om de piste te onderzoeken, zal er een simulatie op Aarde komen. (belga/sam)

(HLN)
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 21 januari 2012 @ 09:15
20-01-2012

VS ontkent verantwoordelijkheid voor falen Russische Marssonde

media_xl_4580609.jpg
© photo news

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ontkend dat een Amerikaanse radar verantwoordelijk is voor het falen van de Russische Marssonde Phobos-Grunt. Dat heeft het Russische staatspersbureau Ria Novosti vandaag gemeld.

De Phobos-Grunt werd in de nacht van 8 op 9 november gelanceerd, maar raakte niet uit een lage baan rondom de Aarde. Zondag is de dertien ton wegende onbemande Marsverkenner op Aarde teruggevallen.

Russische functionarissen en media hebben de voorbije dagen geopperd dat een krachtige elektromagnetische emissie van een VS-radar op de Marshall-eilanden de elektronica van de ambitieuze sonde zou hebben verstoord. Ook werd in Rusland geopperd dat ook andere recente Russische lanceringen mogelijk mislukten door "interferentie vanuit het buitenland".

"Wij denken niet dat deze berichten kloppen", zei echter Jamie Mannina van het State Department in Washington. Hij voegde eraan toe dat Amerikaanse deskundigen integendeel zijn ingegaan op een verzoek van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos om contact te leggen met de gestrande sonde. Tevens hebben VS-deskundigen meegewerkt met de internationale inspanningen om de ongecontroleerde terugkeer van Phobos-Grunt te volgen.

Eerder deze week suggereerde directeur-generaal Vladimir Popovkin anderzijds dat design- en menselijke fouten mogelijk verantwoordelijk waren. Niettemin zal Roscosmos simulaties op de grond uitvoeren om de radar-piste te onderzoeken, mogelijk met hulp van specialisten van de NASA, aldus Ria Novosti. (belga/adb)

(HLN)
#ANONIEMmaandag 23 januari 2012 @ 14:02
Ik weet niet of het jullie opvalt maar ik blijf het raar vinden dat ondanks de miljarden? die er jaarlijks in de ruimtevaart wordt gestopt men nog steeds niet heeft kunnen realiseren dat de mens ergens in het heelal een tweede wereld kan opzetten.

Of ben ik nu te veeleisend?

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 23-01-2012 14:02:30 ]
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 26 januari 2012 @ 08:17
24-01-2012

Marswagentje begint aan negende onderzoeksjaar

nieuws5121a_wide.jpg

De Amerikaanse Marsrover Opportunity is aan zijn negende onderzoeksjaar begonnen. Daarmee heeft hij alle verwachtingen overtroffen: toen hij in 2004 op Mars landde, ging NASA er nog van uit dat zijn missie drie maanden zou duren. Het identieke Marswagentje Spirit heeft de acht jaar niet vol kunnen maken: in maart 2010 viel hij uit.

Een echte kilometervreter is Opportunity niet. Sinds zijn aankomst op onze buurplaneet heeft hij slechts iets meer dan 34 kilometer afgelegd. En dat totaal komt voor een groot deel voor rekening voor de drie jaar durende overtocht van de krater Victoria, dicht bij zijn landingsplek, naar de geologisch interessantere krater Endeavour, die hij in augustus vorig jaar bereikte.

Het onderzoek van Endeavour, die met een middellijn van 22 kilometer aanzienlijk groter is dan Victoria, wordt gezien als een compleet nieuwe onderzoeksmissie. Al aan de rand van de krater stuitte Opportunity op gesteenten die nooit eerder op Mars waren gezien. De aangetroffen mineralen bevestigen het beeld dat er ooit vloeibaar op de planeet moet zijn geweest.

Of Opportunity de komende winter overleeft, is enigszins onzeker. Er heeft zich inmiddels zo veel stof op zijn zonnepanelen verzameld, dat ervoor gezorgd moet worden dat hij elk lichtstraaltje opvangt.

Voorlopig is het Marswagentje geparkeerd op een zonnige helling, maar ook vanuit die positie doet hij nuttig werk. Door de radiosignalen die het stilstaande Marswagentje naar de aarde zendt te analyseren, kunnen wetenschappers de kleine schommelingen in de rotatie van Mars meten. Het onderzoek van deze schommelingen kan uitwijzen of de planeet een vloeibare kern heeft of niet.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
SemperSenseodonderdag 26 januari 2012 @ 15:28
quote:
15s.gif Op maandag 23 januari 2012 14:02 schreef Iwanius het volgende:
Ik weet niet of het jullie opvalt maar ik blijf het raar vinden dat ondanks de miljarden? die er jaarlijks in de ruimtevaart wordt gestopt men nog steeds niet heeft kunnen realiseren dat de mens ergens in het heelal een tweede wereld kan opzetten.

Of ben ik nu te veeleisend?
Ik heb het eerder andersom: er wordt belachelijk weinig in ruimtevaart gestoken. Het verbaasd mij dat men daar nog zo ver mee komt. Zo wordt er wereldwijd meer geld in entertainment gestoken, het is maar wat je prioriteiten noemt :')
kurk_droogzaterdag 28 januari 2012 @ 09:54
Kunnen of willen? Ik zou Mars ook gewoon helpen met opwarmen.
ExperimentalFrentalMentalmaandag 30 januari 2012 @ 09:55
quote:
0s.gif Op donderdag 26 januari 2012 15:28 schreef SemperSenseo het volgende:

[..]

Ik heb het eerder andersom: er wordt belachelijk weinig in ruimtevaart gestoken. Het verbaasd mij dat men daar nog zo ver mee komt. Zo wordt er wereldwijd meer geld in entertainment gestoken, het is maar wat je prioriteiten noemt :')
Precies.
Bovendien zijn ruimtemissies nu eenmaal zeer prijzig. Er is weinig marge voor fouten, men dient voorzichtig en doordacht te werk te gaan.
Men is nu bijvoorbeeld bezig met de James Webb-telescoop (zou in 2015 gelanceerd moeten worden, wat tevens een aantal jaar later is dan gepland), de vervanger van de Hubble. Men raamde de kosten in het begin op 5 miljard dollar, daar blijkt nog eens 1,5 miljard dollar bij te komen. Dat geld moet toch ergens vandaan komen. Om maar en idee te geven welk soort bedragen hiermee gemoeid zijn.
ExperimentalFrentalMentalmaandag 30 januari 2012 @ 09:58
28-01-2012

Nieuwe simulatie test invloed van Mars-menu

nieuws5132a_wide.jpg

Nadat drie vrijwilligers zich in Moskou 520 dagen hebben laten opsluiten om de psychologische effecten van een bemande reis naar Mars te onderzoeken, willen onderzoekers van de Cornell-universiteit een nieuwe Mars-simulatie uitvoeren, waarbij vooral bekeken wordt wat het effect is van een langdurig 'Mars-menu'. Daartoe worden zes vrijwilligers gezocht die vier maanden verblijven in een nagebouwde Marslander op Hawaii. Het is de bedoeling dat de simulatie komende zomer van start gaat. De onderzoekers zijn vooral benieuwd naar de psychologische en fysiologische gevolgen van een bepe'rkt 'Mars-menu', waarbij de vrijwilligers niet alleen instant 'astronautenvoedsel' eten, maar ook zelf eenvoudige maaltijden kunnen bereiden, zoals dat tijdens een langdurig verblijf op Mars ook mogelijk is. GeÔnteresseerde vrijwilligers kunnen zich tot eind februari aanmelden.

(allesoversterrenkunde)
Drebbelmanmaandag 30 januari 2012 @ 11:27
Nemen ze dan voor een paar jaar ingeblikt voedsel mee, of gaan ze in de marslander een groentetuintje kweken?
Skitzofrenixmaandag 30 januari 2012 @ 19:33
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2012 09:58 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
28-01-2012

Nieuwe simulatie test invloed van Mars-menu

[ afbeelding ]

Nadat drie vrijwilligers zich in Moskou 520 dagen hebben laten opsluiten om de psychologische effecten van een bemande reis naar Mars te onderzoeken, willen onderzoekers van de Cornell-universiteit een nieuwe Mars-simulatie uitvoeren, waarbij vooral bekeken wordt wat het effect is van een langdurig 'Mars-menu'. Daartoe worden zes vrijwilligers gezocht die vier maanden verblijven in een nagebouwde Marslander op Hawaii. Het is de bedoeling dat de simulatie komende zomer van start gaat. De onderzoekers zijn vooral benieuwd naar de psychologische en fysiologische gevolgen van een bepe'rkt 'Mars-menu', waarbij de vrijwilligers niet alleen instant 'astronautenvoedsel' eten, maar ook zelf eenvoudige maaltijden kunnen bereiden, zoals dat tijdens een langdurig verblijf op Mars ook mogelijk is. GeÔnteresseerde vrijwilligers kunnen zich tot eind februari aanmelden.

(allesoversterrenkunde)
Waar kan ik me opgeven?
Quyxz_dinsdag 31 januari 2012 @ 20:12
Dit topic was verdwenen uit MyAT. :o Volgende keer aub een nieuw topic in de reeks maken!

Ik zal even melden dat dit topic mag worden omgezet in een reeks.
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 31 januari 2012 @ 22:20
...
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 31 januari 2012 @ 22:20
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 januari 2012 20:12 schreef Quyxz_ het volgende:
Dit topic was verdwenen uit MyAT. :o Volgende keer aub een nieuw topic in de reeks maken!

Ik zal even melden dat dit topic mag worden omgezet in een reeks.
^O^
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 31 januari 2012 @ 22:21
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2012 11:27 schreef Drebbelman het volgende:
Nemen ze dan voor een paar jaar ingeblikt voedsel mee, of gaan ze in de marslander een groentetuintje kweken?
Een grote zak marsen ;)
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 31 januari 2012 @ 22:21
quote:
0s.gif Op maandag 30 januari 2012 19:33 schreef Skitzofrenix het volgende:

[..]

Waar kan ik me opgeven?
http://manoa.hawaii.edu/hi-seas/

Ga je je echt opgeven?

laat ik erbij vermelden:

Required:

Bachelors degree from an accredited institution, in engineering, biological or physical sciences, mathematics, or computer science.
Professional experience (including graduate school) of at least three years beyond the bachelors degree
Ability to pass a class 2 flight physical examination
No history of upper airway surgery, rhinoplasty, chronic rhinitis or chronic sinusitis
No other medical or psychological condition that would preclude participation in this study
Willingness and ability to eat a wide range of foods
Normal sense of taste and smell
Tobacco-free for at least 24 months
Demonstrated ability to conduct field research
Strong interest in human space exploration
Fluency in verbal and written English
Availability and willingness to take time to participate in the workshop and the two analogue missions

Desirable:

Experience in a complex operational system, e.g. submarine, ambulance, airplane cockpit, control room
Background in medicine or nursing at the first responder level or higher
Ability to lift 15 kg and to cover 100 m on foot in 40 seconds or less
Experience in construction, electronics, or home repair
Body mass index between 19 and 25.
Not pregnant or lactating during 2012 and 2013
Household cooking experience
Valid drivers license
Age between 21 and 65
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 2 februari 2012 @ 09:15
02-02-2012

Rusland wil nieuwe Phobos-Grunt lanceren

media_xl_4603723.jpg
© photo news

Rusland wil in 2018 een nieuw ruimtetuig naar de Marsmaan Phobos lanceren en het draagt de voorlopige naam Phobos-Grunt-2,meldt directeur Lev Zeleny van de Russische Academie voor Wetenschappen. Op 15 januari is de Phobos-Grunt op Aarde ongecontroleerd teruggestort na omwille van een computerdefekt in een lage baan rondom de Aarde te zijn blijven steken.

De Academie wil nu in 2018 een gelijkaardige sonde lanceren. In dat jaar staan de Aarde en Mars zeer dicht tot elkaar en tegen dan moet het niveau van de Russische ruimtevaartindustrie drastisch verbeterd zijn.

Bovendien zal de missie, om materiaal van Phobos naar de Aarde brengen, naar verwachting eenvoudiger zijn. Zo zal sommige uitrusting die op de Phobos-Grunt 1 stond, op tuigen van het Europese Ruimtevaartbureau ESA terechtkomen waardoor de tweede missie ook goedkoper wordt.

Phobos-Grunt zou aldus iets meer dan 50 procent van de eerste kosten, want de infrastructuur is er al. De academicus ging niet in op de precieze kost.

Niet klaar
Zeleny gaf toe dat Phobos-Grunt niet klaar was om (in 2011) te vliegen. "Maar het was onmogelijk de vraag op te werpen het uit te stellen". Het ruimtetuig zou Mars niet in 2013 hebben bereikt en tegen 2016 zou de uitrusting verouderd zijn.

De mislukking van Phobos-Grunt 1 leidt ook tot uitstel van het Maanprogramma Loena-Glob, voorzien voor 2014-2015. Veel elementen zijn immers identiek aan de gecrashte Marsverkenner. Het gaat - in samenwerking met India - om twee sondes die op de polen van de Maan moeten landen.

(HLN)
Tikkietegekzondag 5 februari 2012 @ 00:48
Dat noem ik nou eens goed nieuws! Ik verwachtte veel van de eerste missie, en vind het een doodzonde dat we er alleen een mooie vuurbal aan over hebben gehouden.

Ben blij dat de russen de moed niet opgeven, en het nog een keer gaan proberen! (Misschien dankzij wat handig verzekeringswerk?)
ExperimentalFrentalMentalmaandag 6 februari 2012 @ 08:21
06-02-2012

Mars is al heel lang te droog voor leven

nieuws5146a_wide.jpeg

De planeet Mars is al meer dan 600 miljoen jaar gortdroog. En dat maakt het hoogst onwaarschijnlijk dat er aan het oppervlak van onze buurplaneet nog leven te vinden is. Dat is de conclusie die een internationaal team van wetenschappers, onder wie Urs Staufer van de TU Delft, komende week zal presenteren tijdens een bijeenkomst van de European Space Agency.

De wetenschappers baseren hun conclusie op een uitgebreide analyse van gegevens over de Marsbodem, die in 2008 werden verzameld door de NASA-Marslander Phoenix. Phoenix landde in het noordelijk poolgebied van de planeet om bodem en oppervlakte-ijs te onderzoeken.

De resultaten van dat bodemonderzoek wijzen erop dat het oppervlak van Mars al honderden miljoenen jaren uiterst droog is. Dit ondanks de aanwezigheid van ijs en het feit dat eerder onderzoek heeft aangetoond dat Mars heel vroeger - meer dan drie miljard jaar geleden - een warmer en natter klimaat heeft gehad.

Volgens de nieuwe analyse was die natte periode maar van korte duur: mogelijk is er slechts gedurende 5000 jaar vloeibaar water op de planeet geweest. Dat wordt geconcludeerd uit het feit dat de Marsbodem klaarblijkelijk heel weinig kleideeltjes bevat - microscopisch kleine deeltjes die ontstaan als gesteente onder invloed van water wordt afgebroken.

Dat betekent dat er waarschijnlijk veel te kort vloeibaar water op Mars is geweest om eventueel leven de kans te geven zich op het oppervlak te vestigen. Als er al sporen van leven te vinden zijn, moeten die ondergronds worden gezocht.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 7 februari 2012 @ 08:34
06-02-2012

Sporen van verdwenen oceaan op Mars

media_xl_4610388.jpg
© afp

Op de planeet Mars stroomde in het verre verleden een grote oceaan, blijkt uit afzettingen tientallen meters onder het oppervlak. De Europese satelliet Mars Express heeft die sporen gevonden, meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

De Europese onderzoekers weten niet zeker wanneer de oceaan bestond. Mogelijk is hij 3 miljard jaar geleden ontstaan, toen een meteoriet een gat in het Marsoppervlak sloeg. Daardoor zou ijs aan het oppervlak zijn gekomen en zijn gesmolten.

Dat water was waarschijnlijk binnen een miljoen jaar, voor astronomische begrippen heel snel, bevroren of verdampt. Daarmee zou de oceaan zijn verdwenen. "Ik denk niet dat de oceaan lang genoeg heeft bestaan om leven te vormen", zegt een van de onderzoekers.

Wetenschappers hebben de laatste jaren vaker bewijs gevonden dat er ooit water op Mars stroomde. Water is de bron van leven, maar op Mars is het water verdwenen. De planeet is al miljoenen jaren gortdroog. (anp/sam)

(HLN)
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 7 februari 2012 @ 08:35
06-02-2012

Dan toch leven in de diepere grondlagen van Mars ?

media_xl_4609628.jpg

Nadat bekendraakte dat Mars een zeshonderd jaar durende extreme droogte doorstond, hebben wetenschappers virtueel uitgesloten dat er leven op Mars is. Drie jaar lang hebben ze bodemstalen geanalyseerd om tot de conclusie te komen dat die volledig droog zijn. Maar het is niet omdat er in de oppervlaktelagen geen leven werd gevonden, dat er niets leeft dieper in de grond.

Om tijdens de grote droogte te overleven op Mars zouden eventuele micro-organismen zich onder de grond hebben moeten terugtrekken. Daar is wel voldoende water in vloeibare vorm aanwezig om de organismen in leven te kunnen houden. Aan het oppervlak is het trouwens 65 graden onder nul, terwijl het onder de grond veel warmer is dankzij de warmte van de kern.

"Hoewel er ijs in overvloed is", vertelt wetenschapper Tom Pike, "heeft Mars een superdroogte ondergaan die honderd miljoenen jaar kan hebben geduurd. Wij denken dat Mars er nu helemaal anders uitziet dan vroeger, toen er warmere en nattere periodes waren, waarin wel leven kon voorkomen. De volgende NASA- en ESA-missies naar Mars moeten dieper graven om bewijs van leven te kunnen vinden."

De bodemstalen die geŽvalueerd werden, werden in de noordelijke regio van de planeet genomen tijdens een NASA-missie in 2008. Hoewel de regio arctisch is, hebben verschillende studies al aangetoond dat de planeet volledig bedekt is met hetzelfde materiaal. (adb)

(HLN)
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 14 februari 2012 @ 08:56
14-02-2012

NASA zegt Mars-akkoord met Europa op

media_xl_4625139.jpg

De Amerikaanse ruimteorganisatie NASA heeft een akkoord opgezegd waarbij de VS en Europa samen robots zouden sturen naar Mars. De Amerikanen hebben het project voorlopig wegbezuinigd.

In totaal trekt Obama voor de NASA in het op 1 oktober beginnend fiscaal jaar 2013 17,7 miljard dollar uit. Dat is 0,3 procent of 59 miljoen dollar minder dan in 2012. Het gewicht van de uitgaven verschuift naar ruimtevaarttechnologieŽn en commerciŽle bemande missies. Zo is er zowat 20 procent minder geld voor planetair onderzoek, maar 22 procent meer voor technologie. Voor onderzoek van de Rode Planeet daalt het budget met 38,5 of 226 miljoen dollar naar 361 miljoen dollar.

Het plan was dat de VS en EU in 2016 een satelliet in een baan rond Mars zouden brengen. Twee jaar later zouden twee robots landen op de 'rode planeet'. De NASA had in 2009 beloofd om omgerekend ruim 1 miljard euro te betalen, de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zou 0,9 miljard euro bijleggen voor het zogeheten ExoMars project.

NASA-bestuurder Charles Bolden, die gezagvoerder was van het ruimteveer Atlantis toen Dirk Frimout in 1992 de eerste Belg in de ruimte werd, gaf toe dat het een moeilijke keuze was om de geplande samenwerking met Europa stop te zetten. De NASA dreigt veel experts op het gebied van Mars-missies te verliezen. "Het Mars-project was een van de succesvolste NASA-programma's van de laatste tien jaar'', klaagde professor Scott Hubbard van de Stanford University. De VS hadden onlangs nog de grootste en modernste Mars-robot gepresenteerd, genaamd Curiosity.

Nu de VS afhaken, kan Europa het project wellicht voortzetten met Rusland. De Russen willen graag naar Mars, maar onlangs raakte een raket naar de planeet uit koers. (adb)

(HLN)
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 23 februari 2012 @ 08:51
22-02-2012

Marsrover kan wel een poetsbeurt gebruiken

opportunity2.jpg

Opportunity heeft een foto van zichzelf gemaakt. Op de foto is goed te zien dat een schoonmaakbeurt geen kwaad zou kunnen.

Opportunity maakte de foto in december 2011. U ziet de rover van bovenaf. Het meest in het oog springend zijn de zonnepanelen van de rover.

Vergelijken
Het is niet voor het eerst dat Opportunity een foto van zichzelf maakt. De rover deed dat al meerdere keren. Wanneer we eerdere foto’s vergelijken met deze (zie hieronder) is goed te zien dat de rover in acht jaar tijd heel wat te verduren heeft gekregen. Het stoffige Mars heeft ook op de rover zijn sporen nagelaten.

marsrover21.jpg
Links de marsrover in 2007. Foto: NASA / JPL-Caltech / Cornell. Rechts in december 2011. Foto: NASA / JPL-Caltech / Cornell / Arizona State University.

Energie
Het stof zit de rover wel in de weg. Zo kunnen de zonnepanelen door het stof een stuk minder zonlicht opvangen. En dat resulteert weer in minder energie. Om de rover toch gaande te houden, wordt deze door NASA (zeker tijdens de winter, wanneer er al weinig zonlicht is) heel strategisch neergezet: op een heuveltje waar de zonnestralen goed op de zonnepanelen kunnen vallen. Tijdens voorgaande winters was dat niet nodig, maar er bevindt zich inmiddels zoveel stof op de zonnepanelen dat een strategische positie noodzakelijk is.

Overigens wil dat niet zeggen dat het vanaf nu alleen maar bergafwaarts zal gaan met Opportunity. Na de winter kan de marsrover weer gemakkelijker energie verzamelen. En misschien zelfs wel eerder, wanneer wind de zonnepanelen van het stof ontdoet.

(scientias.nl)
-CRASH-donderdag 23 februari 2012 @ 22:09
Ik wil er wel ff heengaan als nasa het vervoer regelt...
p007_1_02.jpg
-CRASH-vrijdag 24 februari 2012 @ 21:04
RADIATION STORM HITS MARS ROVER:
En route to the red Planet, Mars rover Curiosity has experienced the strongest solar radiation storm since 2005. The rover is okay. Researchers say this is a normal part of Curiosity's job as 'stunt double' for human astronauts.FULL STORY
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 3 maart 2012 @ 09:34
02-03-2012

NASA gaat mogelijk kijkje nemen in Mars

mars15.jpg

Mogelijk wordt er al in 2016 een kijkje in het binnenste van Mars genomen. En die missie heeft nu een naam: InSight.

InSight staat voor ‘Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport‘. “We kozen voor de naam InSight, omdat we letterlijk in het binnenste van Mars zouden gaan kijken om de structuur ervan in kaart te brengen,” vertelt onderzoeker Bruce Banerdt.

2016
Het is de bedoeling dat een marslander in maart 2016 onze planeet verlaat en in september van datzelfde jaar op Mars arriveert. In oktober kunnen we dan de eerste resultaten verwachten. De lander gaat de interne activiteiten van Mars bestuderen, de temperatuur van de planeet vastleggen en kijken hoe de zon en manen aan de planeet trekken. Ook wordt de dikte van de korst en de grootte van de kern vastgesteld. Aan de hand van die informatie kunnen wetenschappers conclusies trekken over de totstandkoming van Mars en andere rotsachtige planeten.

Primeur
Natuurlijk is er al veel onderzoek naar Mars gedaan. Maar dat heeft zich altijd tot het oppervlak beperkt. InSight zou de eerste missie zijn die op zoek gaat naar de bouwblokken van de planeet die zich diep onder het oppervlak bevinden.

insight.jpg
De lander kijkt in het hart van Mars. Afbeelding: JPL / NASA.

Concurrenten
Of InSight ook echt de primeur krijgt, blijft nog even koffiedik kijken. InSight moet namelijk eerst de strijd aan gaan met drie andere veelbelovende missies. NASA beslist uiteindelijk welke missie geld krijgt (zo’n 425 miljoen dollar) en dus doorgang kan vinden. De andere twee missies zijn eveneens interessant. Tijdens de ene missie wordt een ruimtevaartuig naar een komeet gestuurd met het doel er meerdere keren op te landen en deze te bestuderen. De andere missie betreft een speciale lander (of boot, beter gezegd) die op de oceaan van Titan moet landen. Het zou de eerste keer zijn dat een oceaan die zich niet op aarde bevindt direct wordt bestudeerd.

Er wordt nu nog aan de drie missies gesleuteld. Later deze maand komen de onderzoekers achter de missies met concretere plannen en op basis daarvan zal NASA uiteindelijk de knoop door moeten hakken.

(scientias.nl)
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 10 maart 2012 @ 09:32
09-03-2012

NASA kiekt wervelwind op Mars
Geschreven door Caroline Hoek

wervelwind11.jpg

NASA heeft met behulp van de Mars Reconnaissance Orbiter een fraaie foto van een stofhoos op Mars gemaakt.

De wervelwind is ongeveer 800 meter hoog en heeft een diameter van ongeveer 27 meter. De foto werd gemaakt op het noordelijke deel van Mars. Hier komen regelmatig wervelwinden voor.

De wervelwind ontstaat doordat de grond door de zon wordt opgewarmd. Ook de lucht direct boven de grond wordt hierdoor warm en stijgt op. Onder de juiste omstandigheden kan dat ervoor zorgen dat de lucht gaat draaien en een wervelwind vormt. Wanneer zo’n wervelwind dan stof van de grond pakt, wordt deze zeer goed zichtbaar.

NASA maakte de foto in februari van dit jaar met behulp van de High Resolution Imaging Science Experiment-camera op de Mars Reconnaissance Orbiter. De orbiter draait nog maar sinds 2006 om Mars heen, maar heeft al heel wat mooie kiekjes en nuttige informatie terug naar de aarde gebracht. Volgens NASA heeft de orbiter ons meer over Mars geleerd dan alle eerdere Marsmissies bij elkaar

(scientias.nl)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 23 maart 2012 @ 08:30
22-03-2012

"Binnen 10 jaar commerciŽle ruimtevluchten naar Mars"

media_xll_4713078.jpg

Net nu de eerste ruimtevluchten goed en wel van de grond lijken te komen, worden al wilde plannen gesmeed voor tripjes naar de planeet Mars. Volgens Elon Musk, CEO van Spacex, kunnen die zelfs al binnen tien jaar plaatsvinden. Zoals te vrezen viel, is het prijskaartje navenant: een duizelingwekkende 500.000 dollar (380.000 euro).

Een uitstapje buiten de dampkring is dus niet langer sciencefiction maar voorlopig enkel weggelegd voor miljonairs. Een ticket naar het ruimtestation ISS kost zelfs 40 miljoen dollar. 'Touroperator' Space Adventures wil binnen 10 jaar rond de maan vliegen. Hiervoor zullen liefhebbers 150 miljoen dollar moeten neertellen.

Terug naar Spacex. Gezien de kostprijs van andere ruimtereizen lijkt het aangewezen om de uitspraken van CEO Musk met een korrel zout te nemen. Bovendien is zijn bedrijf nog zeer jong en oogt de track record zwak. Research leert dat Spacex tot nu toe zeven raketten heeft gelanceerd waarvan drie missies faalden. Toch ging de NASA er mee in zee om ladingen te vervoeren naar ISS.

Als Musk er al in slaagt om een mens op Mars te krijgen, dan zal de prijs buitensporig hoog zijn. Het is de bedoeling van de CEO om de prijs in de jaren daarna te laten zakken zodat ook minder bemiddelde personen er gebruik kunnen van maken. Wait and see!

(HLN)
Kirovvrijdag 23 maart 2012 @ 11:29
Voor een half miljoen naar mars lijkt me wel heel erg goedkoop. En die 10 jaar is wel heel ambitieus, ik denk dat in 10 jaar naar de maan commercieel gezien wel haalbaar is maar mars niet.
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 24 maart 2012 @ 09:17
22-03-2012

Geologen ontdekken nieuw soort landvorm op Mars

nieuws5247a_wide.jpeg

Amerikaanse geologen hebben ontdekt dat sommige 'duinenrijen' op de planeet Mars niet uit zand bestaan, maar uit vast gesteente. De nieuwe soort landvorm dankt zijn bestaan wel aan de wind, maar dan door erosie en niet doordat er zandophopingen zijn gevormd. Op aarde komt deze landvorm niet voor.

Volgens de geologen is het moedergesteente van de 'duinen' zachter dan andere soorten gesteente. Ze zouden ontstaan op plaatsen waar sterke oppervlaktewinden door een obstakel in het landschap naar boven worden afgebogen. Waar deze luchtstromen weer neerdalen eroderen ze het aanwezige gesteente.

De onderlinge afstanden tussen de ruggen van gesteente wordt bepaald door de snelheid waarmee de winden weer neerdalen, en die hangt weer af van de windsterkte, de mate van afbuiging en de dichtheid van de atmosfeer.

De ontdekking kan interessant zijn voor het onderzoek van de geologische geschiedenis van Mars. De winderosie heeft lagen van gesteente blootgelegd die elders aan het zicht onttrokken zijn.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Eyjafjallajoekullzaterdag 24 maart 2012 @ 16:22
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 maart 2012 11:29 schreef Kirov het volgende:
Voor een half miljoen naar mars lijkt me wel heel erg goedkoop. En die 10 jaar is wel heel ambitieus, ik denk dat in 10 jaar naar de maan commercieel gezien wel haalbaar is maar mars niet.
Lijkt mij ook ja... Dan zouden ze namelijk NU al moeten beginnen met de bouw van het transport. Je moet namelijk 9 maanden in zo'n ding zitten dus dat betekend erg veel voorzieningen. Tenzij ze de reistijd opeens weten te verkorten?
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 29 maart 2012 @ 09:28
27-03-2012

Mars is bezaaid met glas

nieuws5262a_wide.jpg

Het oppervlak van de planeet Mars vertoont talrijke sporen van effusief vulkanisme - vulkanisme waarbij lava over het landschap uitvloeit. Voor explosief vulkanisme bestaan veel minder aanwijzingen. Nieuwe mineralogisch onderzoek door twee Amerikaanse geologen brengt daar mogelijk verandering in. Volgens de beide onderzoekers zijn de donkere gebieden die grote delen van het noordelijk halfrond van Mars bedekken bezaaid met verweerd glas.

Dat glas is hoogstwaarschijnlijk ontstaan bij explosieve vulkaanuitbarstingen. Ook op aarde komt zulk vulkaanglas voor: een bekend voorbeeld is het zwarte obsidiaan. Het ontstaat bij de snelle afkoeling van lava die relatief weinig vluchtige bestanddelen bevat.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 10 april 2012 @ 08:31
05-04-2012

Kraterketens op Mars herbergen heel misschien micro-organismen

nieuws5288a_wide.jpg

Met de High Resolution Stereo Camera van de Europese planeetverkenner Mars Express zijn kraterketens gefotografeerd op de flanken van de kolossale Marsvulkaan Alba Patera. Zulke kraterketens komen ook op aarde en op de maan voor.

Ze kunnen op verschillende manieren ontstaan: door het instorten van grote lavabuizen, door tektonische spanningen in de korst, of door de inwerking van grondwater. Op de Mars Express-foto's zijn aan de randen van sommige kraters gelaagde structuren zichtbaar, die doen vermoeden dat het hier om afzettingsgesteenten gaat. In dat geval zijn de kraterketens (Tractus Catena geheten)lang geleden mogelijk door de inwerking van water ontstaan. Als daar micro-organismen in geleefd hebben, zouden die misschien nog steeds kunnen voorkomen in grottenstelsels die met de kraterketens zijn geassocieerd.

Op basis van stereofoto's van Mars Express is het hier afgebeelde perspectiefbeeld gegenereerd. De originele opnamen werden gemaakt op 22 juni 2011.

© Govert Schilling

(allesoversterrenkunde)
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 14 april 2012 @ 08:42
13-04-2012

"Er is met 99 procent zekerheid leven op Mars"

media_xll_4759756.jpg
© afp.

Is er leven op Mars? Het is een vraag die we ons al lang stellen, maar een team wetenschappers is er nu voor 99 procent zeker van dat er iets leeft op de rode planeet.

Onderzoekers van de universiteit van Siena en het Keck Instituut in CaliforniŽ onderzochten materiaal van een Mars-missie uit 1976. Er werd aangenomen dat het materiaal bewees dat er geologische activiteit was op Mars, maar niets biologisch. Nieuwe experimenten doen vermoeden dat er toch tekenen van microben zijn. "Tot hiertoe ben ik er al voor 99 procent zeker van dat er leven op Mars is", zegt professor Joseph D. Miller.

"Om een oud gezegde aan te halen: als het op een microbe lijkt en het zich als een microbe gedraagt, dan is het waarschijnlijk ook een microbe." Enkele jaren geleden zorgde Nasa's Phoenix Mars Lander voor verrassende resultaten, waardoor het onderzoek verder werd gezet.

(HLN)
ExperimentalFrentalMentalmaandag 16 april 2012 @ 08:48
15-04-2012

NASA zoekt hulp voor goedkopere missie naar Mars

media_xll_4761325.jpg

NASA is druk bezig met het plannen van een nieuwe missie naar Mars in 2018. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil deze zomer een plan hebben. Het nieuwe project moet echter veel goedkoper zijn dan eerdere missies. Daarom heeft NASA opgeroepen ideeŽn in te sturen over hoe de organisatie dat slim kan aanpakken.

De oproep is vooral bedoeld voor wetenschappers, maar in principe kan iedereen deelnemen. Het belangrijkste is dat het project niet al te duur mag zijn en dat het de VS dichter moet brengen bij een missie in 2030 waarbij mensen naar Mars worden gestuurd.

Besparingen
In februari besloot NASA niet mee te doen met een gezamenlijke marsmissie met Europa. Het plan was dat de VS en de EU in 2016 een satelliet in een baan rond Mars zouden brengen. Twee jaar later zouden er twee robots landen. Maar na forse bezuinigingen op ruimtevaart van president Barack Obama, kon NASA zich de Amerikaanse bijdrage van een miljard euro niet meer veroorloven.

Beknopte samenvatting
De nieuwe missie moet omgerekend zo'n 530 miljoen euro kosten. Dat is veel minder dan de 1,5 miljard voor het project van Curiosity, de marsverkenner die deze zomer landt op Mars. Een samenvatting van het plan mag niet meer dan twee pagina's beslaan en moet voor 10 mei ingediend zijn bij NASA.

(HLN)
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 18 april 2012 @ 08:53
16-04-2012

Verschuilen Marsmicroben zich onder inslagkraters?

nieuws5308a_wide.jpg

Als er ooit micro-organismen op Mars hebben geleefd, zouden die misschien nog steeds gevonden kunnen worden op enige diepte onder grote inslagkraters op de planeet. Die verrassende bewering doen onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh in het tijdschrift Astrobiology .

De wetenschappers voerden boringen uit onder de Chesapeake Bay-krater, een grote inslagkrater aan de Amerikaanse oostkust die ca. 35 miljoen jaar geleden werd gevormd. Op 2 kilometer diepte onder de krater werden micro-organismen aangetroffen. Die hebben daar lange tijd kunnen overleven doordat het gesteente als gevolg van de inslag op tal van plaatsen verbrijzeld en gebarsten is, zodat water gemakkelijk op grotere diepte kon doordringen.

Op grote diepte onder het oppervlak van een planeet worden micro-organismen beschermd tegen de gevolgen van o.a. klimaatomslagen, ijstijden etc. Mocht de planeet Mars ooit een biosfeer hebben gehad, dan is het dus mogelijk dat leven zich ook daar heeft kunnen handhaven op relatief grote diepte onder grote inslagkraters.

© Govert Schilling

(allesoversterrenkunde)
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 26 april 2012 @ 08:32
24-04-2012

UGent wil samen met ESA tuinieren op Mars

media_xll_4782775.jpg

Onderzoeksgroepen van het Centre of Excellence Food2Know (UGent) werken samen met de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) om zuurstof, water en voeding te produceren voor langdurige ruimtemissies. Dat meldt de Universiteit Gent.

"Het project is geÔnspireerd door de ecosystemen op aarde en tracht onder meer om gewassen te telen in de ruimte zoals tarwe, aardappelen, salade, rijst en tomaten", aldus professor Benedikt Sas (Food2Know). "Naast het feit dat deze gewassen voeding bieden aan de astronauten, kunnen deze planten ook koolstofdioxide omzetten tot zuurstof voor de astronauten of drinkbaar water produceren."

De wetenschappers zullen tegen eind dit jaar in Gent groenten kweken in een afgesloten kooi onder volledig gecontroleerde omstandigheden. "Er wordt een selectie gemaakt van gewassen en parallel wordt onderzocht welk substraat of hydrocultuur het meest geschikt is", aldus Sas. "Er zal ook berekend worden hoeveel zuurstof de planten nodig hebben en hoeveel ze produceren, hoeveel voedingsstoffen ze nodig hebben en hoeveel water." Ook praktische problemen, zoals het wortelen zonder hulp van de zwaartekracht, worden bestudeerd.

In een later stadium zullen experimenten doorgaan op ruimtestations buiten de dampkring en vervolgens op de Maan. "Nog later, dan spreken we over een periode van 30 tot 40 jaar, zullen proeven doorgaan tijdens de reis naar Mars en uiteindelijk op Mars zelf." Het project zal ook toepassingen hebben op aarde.

Het MELISSA-project van ESA groepeert verschillende Europese organisaties op wereldniveau. Het Centre of Excellence groepeert meer dan 35 laboratoria, verspreid over verschillende universiteiten.

(allesoversterrenkunde)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 27 april 2012 @ 09:06
26-04-2012

"Sporen op Mars niet door water maar door lava"

media_xll_4789046.jpg
© photo news.

Kronkelende sporen op de planeet Mars zijn niet ontstaan door waterstromen, maar door lava. Dat blijkt uit een studie van Amerikaanse wetenschappers die vandaag is verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

De hoofdauteur van het artikel concentreerde zich op een gebied vlak bij de evenaar van Mars. Hij gebruikte meer dan 100 foto's met een hoge resolutie van de ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter. Volgens onderzoeker Andrew Ryan zijn de spiraalvormige sporen 5 tot 30 meter breed. Water of ijs is niet in staat tot het trekken van zulke wijde sporen, dus moet lava wel de oorzaak zijn, stelt hij.

Ryan kon de sporen alleen maar zien door heel erg in te zoomen en met het contrast van de foto's te spelen, anders keek je er zo overheen. Dat was Ryan ook bijna overkomen, zegt hij. Tot nu toe hebben Ryan en een collega bijna 200 lavasporen ontdekt in de Cerberus Palus regio. Ze geloven dat er meer zijn.

De Mars Reconnaissance Orbiter cirkelt sinds 2005 rond de rode planeet om foto's te maken. Hiermee moesten wetenschappers kunnen ontdekken of er water op de planeet is geweest en hoeveel.

media_xll_4789062.jpg
© afp.

(nu.nl)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 27 april 2012 @ 09:10
26-04-2012

Vulkanen op Mars ontleed

nieuws5331a_wide.jpeg

Vijf jaar zwaartekrachtsonderzoek met de Europese ruimtesonde Mars Express heeft nieuwe inzichten opgeleverd over de structuur van de grootste vulkanen op Mars. De resultaten laten zien dat de lava die uit deze kraters stroomde mettertijd steeds dikker werd.

De noodzakelijke metingen werden gedaan op de momenten dat Mars Express op een hoogte van ongeveer 300 kilometer over het zogeheten Tharsisgebied vloog - een reusachtige vulkanische hoogvlakte nabij de evenaar van Mars. In dit gebied zijn vier grote schildvulkanen te vinden, waaronder de grootste vulkaan van het zonnestelsel: de 21 kilometer hoge Olympus Mons. Het viertal was waarschijnlijk tot 100 ŗ 250 miljoen jaar geleden actief.

De grote massa van de vulkanen veroorzaakte kleine 'schommelingen' in de baanbeweging van de Mars Express, die middels radiosignalen vanaf de aarde meetbaar waren. De gegevens die daarbij zijn verzameld, laten zien dat de lavadichtheid tijdens de vorming van de drie kleinere Tharsis-vulkanen veranderde. Ze begonnen met de uitstroom van lichte andesitische lava, die in aanwezigheid van water kan ontstaan. Later stroomde daar de zwaardere basaltische lava overheen waar ook de zichtbare korst van Mars uit bestaat.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 5 mei 2012 @ 08:52
03-05-2012

'Vulkanisch bommetje' verraadt vroegere gesteldheid Marsatmosfeer

nieuws5351a_wide.jpeg

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe aanwijzing gevonden dat de atmosfeer van de planeet Mars ooit veel minder ijl en droog was dan nu. Het bewijsstuk is een overblijfsel van een oude vulkaanuitbarsting dat door het Marswagentje Spirit is bekeken.

Ruwweg drieŽnhalf miljard jaar geleden werden bij een vulkaanuitbarsting op Mars stukken gesmolten gesteente de lucht in geblazen. Eťn van die 'vulkanische bommetjes' plofte neer in de buurt van de latere landingsplaats van Spirit, stolde en bleef tot op de dag van vandaag in zijn eigen kuiltje liggen.

Aan de hand van foto's die Spirit heeft gemaakt, hebben de wetenschappers de grootte, diepte en vorm van het kuiltje gemeten. Ook werd gekeken naar de bodemgesteldheid ter plaatse. Vervolgens hebben de onderzoekers deze bodem zo goed mogelijk nagebootst en deeltjes van verschillende materialen (glas, gesteente en staal) met verschillende snelheden laten inslaan. Daarbij werd ook het vochtigheidsgehalte van de bodem gevarieerd - van kurkdroog tot doorweekt.

Uit het onderzoek blijkt dat het kuiltje op Mars het best kan worden nagebootst in een natte bodem. Ook werd vastgesteld dat de vulkanische bom met een snelheid van minder dan 40 meter per seconde moet zijn ingeslagen. Die pieksnelheid is alleen verklaarbaar als de dichtheid van de Marsatmosfeer destijds minstens twintig keer zo hoog was als nu.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 10 mei 2012 @ 08:54
10-05-2012

Marsduinen wandelen net zo snel als aardse zandduinen

Wetenschappers hebben, met behulp van het California Institute of Technology (Caltech), onomstotelijk vastgesteld dat de zandduinen op de planeet Mars net zo snel 'wandelen' als hun aardse tegenhangers (Nature, 10 mei).

m1fzc46a0d1j.jpg
Foto: NU.nl/Allesoversterrenkunde.nl

Daarover bestond enige twijfel, omdat sommige wetenschappers dachten dat de Marsatmosfeer te ijl is om winden te produceren die zand kunnen verplaatsen.

Met de door Caltech ontwikkelde software zijn nu detailrijke opnamen van het duinlandschap Nili Patera geanalyseerd, die verspreid over een periode van 105 dagen door de Mars Reconnaissance Orbiter zijn gemaakt.

Daarbij is vastgesteld dat sommige ribbels in die tijd meer dan vier meter zijn opgeschoven, wat bijdraagt aan de globale beweging van de zandduinen.

In dit opzicht lijken de duinen van Nili Patera op zandduinen als die in de droge Victoriavallei op Antartica. Wat het Marszand in beweging brengt, is echter nog onduidelijk.

© NU.nl/Allesoversterrenkunde.nl

(nu.nl)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 11 mei 2012 @ 09:09
10-05-2012

Opportunity ontwaakt uit winterslaap

marsrover2.jpg

De Marsrover kan zich verheugen in meer zonlicht en dus meer energie. Tijd om weer aan de slag te gaan!

NASA had de Marsrover op tweede kerstdag vorig jaar ‘geparkeerd’ op Greeley Haven. Op de helling kon Opportunity ondanks dat de dagen op Mars kort waren toch nog wat zonlicht ontvangen. En dat is heel belangrijk, want zonlicht is voor Opportunity wat voedsel voor ons is: een bron van energie. De Marsrover is namelijk uitgerust met zonnepanelen die de rover en alle instrumenten aan boord draaiende moeten houden.

In beweging
Maar na negentien weken is de winter op Mars toch een eind voorbij. De dagen worden weer wat langer en de Marsrover kan weer meer zonne-energie verzamelen. En dus heeft NASA de rover van de helling gestuurd. “We zijn van Greeley Haven af en bevinden ons nu op het zand eronder,” vertelt Ashley Stroupe namens NASA. “Het voelt goed om weer in beweging te zijn.”

Onderzoek
Overigens heeft de rover tijdens de winterslaap niet helemaal stilgezeten. Opportunity verzamelde informatie die ons meer kan vertellen over de binnenzijde van Mars.

Werk aan de winkel
Nu de dagen op Mars weer langer worden, wordt Opportunity nog actiever. Er staat ook nogal wat werk te wachten. “Ons volgende doel bevindt zich een paar meter richting het noorden,” vertelt Matt Golombek namens NASA. Daar bevindt zich een lichte vlek, waarschijnlijk bestaat deze uit stof. “Dit is de kans om daar meer over te weten te komen.” Daarna willen de onderzoekers Opportunity gleuven in gesteenten in datzelfde gebied laten onderzoeken. Vorig jaar leverde het bestuderen van zulke gleuven nog interessante resultaten op. In een gleuf werden gipsmineralen aangetroffen die daar waarschijnlijk door water zijn achtergelaten. Ook hopen de onderzoekers de Marsrover nog verder naar het zuiden te kunnen sturen, daar zijn eerder vanuit de ruimte al kleiresten waargenomen. Opportunity moet die gaan bestuderen.

Opportunity heeft zojuist zijn vijfde winter op Mars overleefd. En dat is toch wel heel bijzonder. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Opportunity slechts drie maanden mee zou gaan. Inmiddels werkt Opportunity al zo’n acht jaar op Mars.

(scientias.nl)
Quyxz_vrijdag 18 mei 2012 @ 02:41
latest_msl_over_thumb_673.png?0.7252359178382903

http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/news/WhereIsCuriosity.html
-Kadesh-zaterdag 19 mei 2012 @ 17:09
Misschien is het een idee om de volgende Mars rover een soort ruitenwisser te geven die de zonnepanelen schoon kan wissen als er teveel stof op komt.
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 25 mei 2012 @ 09:00
24-05-2012

Organische stoffen in Marsmeteorieten zijn niet van biologische oorsprong

nieuws5392a_wide.jpg

De organische moleculen die in Marsmeteorieten zijn aangetroffen, zijn inderdaad afkomstig van Mars. Maar de stoffen zijn niet van biologische oorsprong. Dat zijn de conclusies van een internationaal onderzoek, waarvan de resultaten deze week in Science worden gepubliceerd.

Op aarde zijn tal van meteorieten gevonden, waarvan vrijwel vaststaat dat ze van de planeet Mars afkomstig zijn. Het zijn stukken gesteenten die bij grote inslagen de ruimte in zijn geblazen en na een lange reis op aarde zijn beland.

Uit onderzoek is gebleken dat veel van die 'ruimtestenen' koolwaterstoffen bevatten - lange ketens van koolstof en waterstof, die als de bouwstenen van levende organismen worden gezien. Wetenschappers waren het er echter niet over eens hoe deze moleculen zijn ontstaan. Ook werd eraan getwijfeld of zij wel van Mars afkomstig zijn: het zouden ook 'verontreinigingen' kunnen zijn die pas na aankomst op aarde in de meteorieten terechtkwamen.

Bij het nieuwe onderzoek zijn monsters van elf Marsmeteorieten van uiteenlopende ouderdom onderzocht. In tien ervan werden grote koolstofhoudende moleculen aangetroffen. Uit nauwkeurige analyse blijkt dat ten minste een deel van de koolstof in de meteorieten niet van aardse oorsprong is en niet door biologische processen kan zijn ontstaan. Volgens de onderzoekers zijn ze waarschijnlijk gevormd bij vulkanische processen in het inwendige van Mars.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 25 mei 2012 @ 09:02
24-05-2012

Marsrover gluurt over randje van krater

marsrover4.png
NASA heeft een prachtige foto – gemaakt door Marsrover Opportunity – vrijgegeven. Op de foto gluurt de Marsrover over het randje van een krater heen.

De foto werd ergens in maart gemaakt. Het was op dat moment winter op Mars. Dat betekent dat de Marsrover in deze periode minder zonlicht ving. Aangezien de Marsrover het van zonnepanelen moet hebben, betekent dat dus ook dat deze over minder energie beschikte. Om toch zoveel mogelijk zonlicht op te vangen, bracht Opportunity de winter door op Greeley Haven, op de rand van de krater Endeavour.

marsrover5.jpg
De Marsrover gluurt over het randje. Foto: NASA / JPL-Caltech / Cornell / Arizona State University

Oostwaarts
En vanaf die overwinterplaats maakte Opportunity deze prachtige foto van de krater. Ook een deel van de Marsrover zelf is nog op de foto zichtbaar. Opportunity bevindt zich op de westelijke rand van de krater en ‘kijkt’ op de foto dus naar het oosten.

greeleyhaven.png
Op bovenstaande foto is goed te zien hoe Opportunity reisde en vanwaar hij de foto maakte. Foto: NASA / JPL-Caltech / UA.

MozaÔek
De foto bestaat overigens uit meerdere kiekjes. Opportunity maakte gedurende een half uur met behulp van verschillende filters foto’s. Uit die foto’s is deze foto opgebouwd. De krater die we op de foto zien, heeft een diameter van ongeveer 22 kilometer.

Inmiddels zit de ‘winterslaap’ van Opportunity er weer op. De Marsrover heeft Greeley Haven verlaten en reist binnenkort noordwaarts. Het is de bedoeling dat de rover daar gleuven in gesteenten gaat bestuderen. Onderzoekers hopen aan de hand van mineralen in die gleuven meer over de geschiedenis van Mars te weten te komen. Later dit jaar krijgt Opportunity versterking: Marsrover Curiosity is op dit moment onderweg naar Mars en arriveert daar naar verwachting in augustus 2012. Het is de grootste Marsrover die tot op heden is gebouwd: de rover is zo’n drie meter lang, drie meter breed, 2,1 meter hoog en beschikt over 2 meter lange robotarmen.

(scientias.nl)
Pekwoensdag 30 mei 2012 @ 08:43
Hij kan inderdaad wel een afstofbeurt gebruiken, hopen maar op een Dustdevil :)

123624main_dust_devil_mars_web.jpg
ExperimentalFrentalMentalmaandag 4 juni 2012 @ 16:38
04-06-2012

Nederlands team gaat voor 2025 nederzetting op Mars stichten

marsone1.png

Ook Nederland heeft sinds kort een ambitieuze ruimtevaartorganisatie: Mars One. De organisatie wil in 2023 de eerste bemande nederzetting op Mars vestigen.

Vier astronauten moeten in april 2023 op Mars landen. Het is een enkele reis: de astronauten komen niet meer terug, maar vestigen zich permanent op Mars. In de jaren die volgen, breidt het aantal mensen op Mars zich rap uit. Elke twee jaar worden er weer vier astronauten naar Mars gestuurd. In 2033 wonen en werken er dan meer dan twintig mensen op Mars. In eerste instantie zijn zij sterk afhankelijk van de aarde, maar het is de bedoeling dat deze kolonie uiteindelijk op eigen benen komt te staan en zelfvoorzienend wordt.

marsone2.png
In de jaren voorafgaand aan de lancering van de astronauten wordt er veel getraind. Zo wil Mars One de modules die op Mars komen te staan eerst in een woestijn nabouwen. Tijdens de simulaties moet dan blijken of alles echt naar behoren werkt. Afbeelding: Mars One.

Het kan!
Dat is het plan van Mars One in een notendop. En het is een geweldig plan. Maar is het ook haalbaar? Mars One doet daar sinds vorig jaar onderzoek naar en concludeert nu dat het kan. “Iedereen die dit ziet zal, net als ik, als eerste reactie zeggen: Dat gaat nooit lukken. Maar bekijk en beluister dit voorstel eens goed. Wat hier wordt voorgesteld kan wel!” zo schrijft Nobelprijswinnaar en ambassadeur van Mars One, dr. Gerard ‘t Hooft op de site van de organisatie. Het afgelopen jaar heeft Mars One met allerlei specialisten gesproken en ook contacten gelegd met organisaties die essentiŽle onderdelen voor deze missie kunnen leveren. “Voor elk van de onmisbare componenten zijn bestaande leveranciers gevonden: stuk voor stuk bekende en internationale aerospacebedrijven die hebben bevestigd dat ze de onderdelen daadwerkelijk kunnen en willen leveren,” zo is op de site te lezen. “De betrokken leveranciers en ambassadeurs hebben allemaal hun vertrouwen uitgesproken in de haalbaarheid van Mars One. Deze gerenommeerde organisaties en hoog aangeschreven personen zouden hun naam nooit aan deze missie hebben verbonden als zij er niet volledig in zouden geloven.”

De planning
Mars One heeft te maken met een strak schema. Dat ziet er ongeveer als volg uit: 2013: selectie van de eerste vier astronauten die naar Mars gaan, start. Conceptuele studies worden afgerond. 2014: de voorbereidingen voor de bevoorradingsmissie beginnen, astronauten bereiden zich voor op hun missie. Die voorbereidingen zijn overigens op de voet te volgen: het is de bedoeling dat het een soort reality show wordt. 2016: de lander met voorraden (vooral lang houdbaar voedsel) vertrekt naar Mars. 2018: een rover landt op Mars en zoekt naar de beste plek om een nederzetting te starten, de beelden die de rover maakt, worden wederom live uitgezonden. 2021: de eerste modules die samen de nederzetting gaan vormen, landen op Mars. In 2022 is de nederzetting ‘af’ en in staat om water, zuurstof en atmosfeer te creŽren. De eerste astronauten vertrekken naar Mars en arriveren daar in het jaar 2023.SpaceX
Over welke leveranciers en organisaties hebben we het dan? Nou, bijvoorbeeld SpaceX: het bedrijf dat vorige week nog als eerste commerciele partij ooit een ruimtecapsule naar het ISS stuurde. Maar ook Thales Alenia Space is betrokken bij Mars One. Het bedrijf ontwikkelde verschillende delen van het internationale ruimtestation. De missie is daarmee al aardig concreet. En dat moet ook wel: als de eerste mensen in 2023 op Mars moeten landen, dan betekent dat dat we nog maar tien jaar de tijd hebben om alle voorbereidingen te treffen. “Natuurlijk bestaan de meeste onderdelen nog niet precies zoals wij ze nodig hebben, maar er hoeft niets nieuws te worden uitgevonden om ze te bouwen. Onze leveranciers bevestigen dat zij alles voor ons kunnen bouwen.”

Hobbels
Voor er daadwerkelijk naar Mars geŽmigreerd kan worden, moeten er nog wel wat hobbels worden genomen. Maar Mars One lijkt over al die hobbels goed te hebben nagedacht. Hoe komen we bijvoorbeeld op Mars? De organisatie wil de raket (Falcon Heavy) en ruimtecapsule (Dragon) van SpaceX gebruiken. Die zijn beiden al ontwikkeld en staan dus klaar. Hoe gaan we een leefbare omgeving op Mars ontwikkelen? Hiervoor kijkt Mars One naar het ISS, waar al elf jaar lang een leefbare omgeving in de ruimte wordt gecreeerd. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor die systemen heeft zijn naam reeds aan Mars One verbonden. En ook aan een Marspak wordt gewerkt. Het zal sterk lijken op de pakken die astronauten op hun reis naar de maan droegen. Energie krijgen de astronauten middels zonnepanelen en een satelliet maakt communicatie tussen de aarde en Mars mogelijk.

marsone3.png
De bevoorradingslander arriveert op Mars. Afbeelding: Mars One.

Geld
Maar naast technologische hobbels zijn er nog andere hindernissen. Geld bijvoorbeeld. Een bemande missie naar Mars is een kostbare zaak. Maar Mars One denkt het voor relatief weinig geld voor elkaar te kunnen boksen. Zo gaan de astronauten in eerste instantie emigreren: ze komen niet meer terug. Dat maakt de missie al goedkoper en minder ingewikkeld. Daarnaast wordt er samengewerkt met de beste leveranciers die de beste producten tegen de laagste prijs kunnen leveren. Hierbij spelen politieke belangen geen rol.


Doorzettingsvermogen
Klinkt het u nog steeds als een onhaalbaar plan in de oren? Laten we niet te snel oordelen. SpaceX wist afgelopen week tegen een relatief lage prijs en met slechts ongeveer tien jaar voorbereiding een zelfgebouwde ruimtecapsule met behulp van zelfgebouwde raketten te lanceren, aan het ISS te koppelen en weer veilig op aarde te laten landen. Het laat zien wat een organisatie met genoeg knappe koppen, de juiste contacten, voldoende geld en bovenal een hoop doorzettingsvermogen kan doen. Met zo’n partij aan de zijde van Mars One lijkt alles mogelijk.

Wat betekent dat voor u? Nou, mocht u altijd al de ambitie gehad hebben om met een enkeltje naar Mars te gaan, dan is dit uw kans. Iedereen kan namelijk naar die baan solliciteren. Heeft u die ambitie niet? Dan wacht u in ieder geval een prachtige missie die we – als alles volgens plan verloopt – ook al zijn we er zelf niet bij, toch op de voet kunnen volgen. Het duurt nog even voor deze missie tot een succes mag worden verklaard. Maar tot die tijd mogen we alvast apetrots zijn dat zo’n initiatief zich ook in een klein land als Nederland kan ontwikkelen. Nu maar hopen dat wij Nederlanders op korte termijn niet langer enkel bekend staan om onze tulpen, molens en kaas, maar ook om dat dorpje dat wij op de rode planeet vestigden.

(scientias.nl)
Quyxz_maandag 4 juni 2012 @ 17:02
_O_

Dat zou zo geniaal zijn. *O* Ik sta er volledig achter.
Kirovmaandag 4 juni 2012 @ 17:06
Ik heb mijn twijfels wel een beetje, die capsule van SpaceX was zwartgeblakerd toen hij op aarde terugkwam. Het zal op Mars wel minder zijn maar het kan niet goed voor zo'n ding zijn op de langere termijn.
-CRASH-maandag 4 juni 2012 @ 18:25
quote:
0s.gif Op maandag 4 juni 2012 17:06 schreef Kirov het volgende:
Ik heb mijn twijfels wel een beetje, die capsule van SpaceX was zwartgeblakerd toen hij op aarde terugkwam. Het zal op Mars wel minder zijn maar het kan niet goed voor zo'n ding zijn op de langere termijn.
Dat is normaal....
Dat hebben de russische capsules ook
images?q=tbn:ANd9GcQAl8m2H_yKQoLv9Kg5KXFQQNPv_mpWfEBwJfqEwuF70B7xza9SZQ
Kirovmaandag 4 juni 2012 @ 19:04
quote:
0s.gif Op maandag 4 juni 2012 18:25 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Dat is normaal....
Dat hebben de russische capsules ook
[ afbeelding ]
Weet ik maar ik kan me niet voorstellen dat het de levensduur van zo'n ding niet significant verlaagd.
Quyxz_maandag 4 juni 2012 @ 20:01
Op Mars is de luchtdruk minder dan 1% van de luchtrdruk hier, dus de atmosferische weerstand kan geen probleem zijn.
Eerder een gemis voor het afremmen bij de landing.
Probably_on_pcpvrijdag 8 juni 2012 @ 17:43
Ik vond dit wel een interessant stuk:

image002.jpg

You are looking at an actual photograph from the surface of the planet Venus. Though obtained from a NASA web page, this is not a NASA photo. It is a Soviet era photo. Try as you may, you cannot find such a photo made by a NASA spacecraft. Why? Because NASA has never made a successful landing on Venus with a craft capable of taking photos and transmitting them back to Earth. They did make an accidental landing of a probe (Pioneer Venus 1). It was accidental because the Pioneer Venus 1 dropped off 4 probes that were not designed to survive all the way down to the surface—but one did. The others were destroyed by the immense heat and pressure of the atmosphere. So, NASA accidentally dropped something on Venus, but the Russians actually landed there.

Not only did the Russians successfully land on Venus, they did it 10 times! And that, my friends, is a gigantic mystery.

The Russian space scientists and engineers are among the best in history. They were the first to put anything at all into orbit around Earth. They were the first to put a man in space, and he was the first man to orbit the Earth. They were the first to send spacecraft to the moon. They were the first to build a space station and to fly it successfully. By the way, it was not a Mir space station. It was the Salyut-1 (1971) a prototype for the Almaz spy space station (1973). Alamaz was the code name for the spy station run using a Salyut-1 space craft.

So, with all that massive success in space, why do I say it is a mystery that they have landed successfully on Venus ten times?

Well, here is the mystery.

Leaving Earth, Venus is the next planet toward the sun. Let’s say it is our next door neighbor on the left. Mars is the next planet away from the sun. Let’s say it is our next door neighbor to the right.

When leaving the driveway and headed to the left (to Venus), Russia has tremendous success, success NASA has not had, and accomplished what NASA has not even tried. When Russia leaves the driveway and heads to the right (to Mars), they have an almost 90% failure rate. How can that even be possible?

America is hitchhiking aboard Russian spacecraft in order to transport astronauts to and from the International Space Station. The Russians are still flying in space and NASA is not. Russia is flying the Soyuz (Soviet era) spacecraft which is renowned as one of the safest and most reliable spacecraft ever flown. Their science and engineering is virtually peerless. Yet, there is a disturbing and mysterious fact that is inexplicable: they can successfully send spacecraft anywhere they want—except to Mars.

This fact is so glaringly obvious that is impossible to overlook. It is so out of step that it rises to the level of extremely suspicious.

Vladimir Putin has grumbled that he thinks this strange fact is due to sabotage. He has not stated publically whom he believes the suspect(s) to be, but he has raised the possibility that the Russian space missions to Mars are being purposely sabotaged.

Is such a thing really possible? We are talking about decades of Russian attempts to send spacecraft to Mars. If the Russian missions to Mars are being sabotaged, we are talking about a decades long operation that has remained unexposed against all odds. Whether the ostensible saboteurs are Russian space program insiders, or agents of a foreign government, it is rather a stretch to think such an operation could remain undiscovered over such a long period of time. Anything is possible, of course, but everything is not likely.

So what else could account for this strange disparity between the Russian space program to Venus and their program to Mars? They can land on Venus just about anytime they want while they can’t even get to Mars. What’s up with that?

I have no answers or solutions to this mystery, but it is a mystery that certainly has my attention. It is a mystery that genuinely merits investigation.

http://www.ufodigest.com/article/russias-mysterious-space-program

Waarom hebben de Russen zoveel moeite met Mars, vergeleken met Venus?
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 9 juni 2012 @ 09:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 juni 2012 17:43 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Ik vond dit wel een interessant stuk:

[ afbeelding ]

You are looking at an actual photograph from the surface of the planet Venus. Though obtained from a NASA web page, this is not a NASA photo. It is a Soviet era photo. Try as you may, you cannot find such a photo made by a NASA spacecraft. Why? Because NASA has never made a successful landing on Venus with a craft capable of taking photos and transmitting them back to Earth. They did make an accidental landing of a probe (Pioneer Venus 1). It was accidental because the Pioneer Venus 1 dropped off 4 probes that were not designed to survive all the way down to the surface—but one did. The others were destroyed by the immense heat and pressure of the atmosphere. So, NASA accidentally dropped something on Venus, but the Russians actually landed there.

Not only did the Russians successfully land on Venus, they did it 10 times! And that, my friends, is a gigantic mystery.

The Russian space scientists and engineers are among the best in history. They were the first to put anything at all into orbit around Earth. They were the first to put a man in space, and he was the first man to orbit the Earth. They were the first to send spacecraft to the moon. They were the first to build a space station and to fly it successfully. By the way, it was not a Mir space station. It was the Salyut-1 (1971) a prototype for the Almaz spy space station (1973). Alamaz was the code name for the spy station run using a Salyut-1 space craft.

So, with all that massive success in space, why do I say it is a mystery that they have landed successfully on Venus ten times?

Well, here is the mystery.

Leaving Earth, Venus is the next planet toward the sun. Let’s say it is our next door neighbor on the left. Mars is the next planet away from the sun. Let’s say it is our next door neighbor to the right.

When leaving the driveway and headed to the left (to Venus), Russia has tremendous success, success NASA has not had, and accomplished what NASA has not even tried. When Russia leaves the driveway and heads to the right (to Mars), they have an almost 90% failure rate. How can that even be possible?

America is hitchhiking aboard Russian spacecraft in order to transport astronauts to and from the International Space Station. The Russians are still flying in space and NASA is not. Russia is flying the Soyuz (Soviet era) spacecraft which is renowned as one of the safest and most reliable spacecraft ever flown. Their science and engineering is virtually peerless. Yet, there is a disturbing and mysterious fact that is inexplicable: they can successfully send spacecraft anywhere they want—except to Mars.

This fact is so glaringly obvious that is impossible to overlook. It is so out of step that it rises to the level of extremely suspicious.

Vladimir Putin has grumbled that he thinks this strange fact is due to sabotage. He has not stated publically whom he believes the suspect(s) to be, but he has raised the possibility that the Russian space missions to Mars are being purposely sabotaged.

Is such a thing really possible? We are talking about decades of Russian attempts to send spacecraft to Mars. If the Russian missions to Mars are being sabotaged, we are talking about a decades long operation that has remained unexposed against all odds. Whether the ostensible saboteurs are Russian space program insiders, or agents of a foreign government, it is rather a stretch to think such an operation could remain undiscovered over such a long period of time. Anything is possible, of course, but everything is not likely.

So what else could account for this strange disparity between the Russian space program to Venus and their program to Mars? They can land on Venus just about anytime they want while they can’t even get to Mars. What’s up with that?

I have no answers or solutions to this mystery, but it is a mystery that certainly has my attention. It is a mystery that genuinely merits investigation.

http://www.ufodigest.com/article/russias-mysterious-space-program

Waarom hebben de Russen zoveel moeite met Mars, vergeleken met Venus?
interessant ja. Putin denkt zelf dat het mogelijk om sabotage gaat blijkbaar.
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 9 juni 2012 @ 09:40
07-06-2012

Marskraters wijzen op klimaatevolutie

nieuws5420a_wide.jpg

Waarnemingen van de Marskraters Danielson en Kalosca, verricht door de Europese planeetverkenner Mars Exrpess, bieden ondersteuning voor de theorie dat de rode planeet sterke klimaatschommelingen vertoont, veroorzaakt door variaties in de stand van zijn draaiingsas.

Danielson (60 km in middellijn) en Kalosca (33 km) zijn twee dicht bijeen gelegen kraters in het gebied Arabia Terra. Kalosca ligt hoger en is zo goed als zeker jonger dan Danielson. Op de bodem van Danielson zijn gelaagde afzettingsgesteenten gevonden, en de door Mars Express gefotografeerde patronen doen vermoeden dat de gesteentelagen ontstaan zijn als gevolg van sterke fluctuaties in het Marsklimaat - de verschillende sedimentlagen zijn dan in verschillende perioden ontstaan.

© Govert Schilling

(allesoversterrenkunde)
Probably_on_pcpzaterdag 9 juni 2012 @ 17:41
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 juni 2012 09:39 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

interessant ja. Putin denkt zelf dat het mogelijk om sabotage gaat blijkbaar.
En de ESA? Een tijdje terug ging toch ook 1 van onze missies verloren? Hoe succesvol zijn wij, weet je dat toevallig?
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 12 juni 2012 @ 08:29
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 juni 2012 17:41 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

En de ESA? Een tijdje terug ging toch ook 1 van onze missies verloren? Hoe succesvol zijn wij, weet je dat toevallig?
Dat zou ik zo niet weten nee :) Jij?
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 12 juni 2012 @ 08:30
11-06-2012

635.000 Marskraters gecatalogiseerd

nieuws5429a_wide.jpg

Amerikaanse planeetonderzoekers hebben een catalogus aangelegd van niet minder dan 635.000 inslagkraters op de planeet Mars met een middellijn van een kilometer of meer. Van elke krater is de positie, middellijn, diepte en kraterrandhoogte vastgelegd, op basis van metingen van verschillende ruimtesondes. De nieuwe kratercatalogus wordt beschreven in een artikel in Journal of Geophysical Research - Planets . Ter vergelijking: op de maan en op de planeet Mercurius zijn alleen inslagkraters gecatalogiseerd die groter zijn dan ca. 10 of 20 kilometer. Op aarde, waar de meeste littekens van kosmische inslagen zijn geŽrodeerd door geologische activiteit, water en wind, zijn een kleine tweehonderd inslagkraters bekend.

De nieuwe database kan van grote waarde zijn voor onderzoek naar de geologische geschiedenis van Mars en voor leeftijdsbepalingen van verschillende gebieden op het Marsoppervlak: jongere gebieden tellen minder inslagkraters dan oudere. Ook erosieverschijnselen op Mars zullen beter bestudeerd kunnen worden met behulp van de nieuwe catalogus.

© Govert Schilling

(allesoversterrenkunde)
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 12 juni 2012 @ 08:31
11-06-2012

Marswagen Curiosity landt dichter bij Mount Sharp

nieuws5426a_wide.jpg

De Amerikaanse Marswagen Curiosity, die op 6 augustus een zachte landing gaat maken in de grote Marskrater Gale, zal dichter bij zijn uiteindelijke reisdoel landen dan aanvankelijk was gepland. Vluchtleiders zijn ervan overtuigd dat de precisielanding nog nauwkeuriger uitgevoerd kan worden dan oorspronkelijk gedacht. De afmetingen van de zogeheten 'landings-ellips' (het langgerekte gebied waarbinnen de feitelijke landing uitgevoerd moet worden) bedroegen eerst 20 bij 25 kilometer, maar dat is nu teruggebracht tot 7 bij 20 kilometer. Die kleinere landingsellips maakt het mogelijk om dichter bij de voet van Mount Sharp te landen - de grote centrale berg in de krater. Curiosity gaat onderzoek doen aan de samenstelling van de verschillende gesteentenlagen in deze berg, om er op die manier achter te komen of Mars in het geologische verleden mogelijk bewoonbaar is geweest.

© Govert Schilling

(allesoversterrnekunde)
-CRASH-dinsdag 12 juni 2012 @ 10:38
quote:
0s.gif Op zaterdag 9 juni 2012 17:41 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

En de ESA? Een tijdje terug ging toch ook 1 van onze missies verloren? Hoe succesvol zijn wij, weet je dat toevallig?
Verloren of deels succesvolle Mars missies van 1960 tot 2007

U.S. en USSSR en 1 Esa Mars missie :')

[ Bericht 4% gewijzigd door -CRASH- op 12-06-2012 10:53:48 ]
Visionair20dinsdag 12 juni 2012 @ 22:27
Ben heel benieuwd naar de poging de mens op mars te zetten.

Zullen ze hier een wetgeving verzinnen voor daar trouwens?
Aangezien de mensen die daar heengestuurd worden toch nooit meer terug komen, lijkt het mij wel logisch dat daar goed over nagedacht moet worden.
Uiteindelijk zal er toch een behoorlijke groep mensen verblijven daar, en wie weet wat het "op mars wonen en nooit meer teruggaan" uiteindelijk doet met de mensen daar.
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 13 juni 2012 @ 08:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 juni 2012 22:27 schreef Visionair20 het volgende:
Ben heel benieuwd naar de poging de mens op mars te zetten.

Zullen ze hier een wetgeving verzinnen voor daar trouwens?
Aangezien de mensen die daar heengestuurd worden toch nooit meer terug komen, lijkt het mij wel logisch dat daar goed over nagedacht moet worden.
Uiteindelijk zal er toch een behoorlijke groep mensen verblijven daar, en wie weet wat het "op mars wonen en nooit meer teruggaan" uiteindelijk doet met de mensen daar.
Op national geographic zijn hierover al een paar mooie docu's geweest

(colonizing Mars)

(Living on Mars)
Chris McKay, wetenschapper bij de NASA, legt uit hoe de mens in de toekomst misschien op Mars kan wonen, dankzij technologische ontwikkelingen
http://www.disclose.tv/ac(...)king_The_New_Earth_/
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 13 juni 2012 @ 08:40
12-06-2012

NASA past landingsplaats Marsrover Curiosity iets aan

landing1.jpg

NASA heeft Curiosity opdracht gegeven om veel dichter bij de eindbestemming te landen dan gepland. En dat maakt de landing van de Marsrover zo mogelijk nog spannender…

Marsrover Curiosity vertrok in november 2011 en komt naar verwachting op 5 augustus 2012 op Mars aan. Daar moet Curiosity zich naar Mount Sharp, in het midden van de Gale-krater begeven voor onderzoek.

Minder tijd
Dankzij de aangepaste landingsplek moet dat laatste deel van de reis nu minder tijd in beslag nemen. Curiosity landt namelijk dichter bij zijn eindbestemming. Maar dat betekent ook dat de Marsrover dichter bij de berg landt en die berg kan tijdens de landing een gevaar vormen. Toch durft NASA dat risico te nemen. De ruimtevaartorganisatie heeft namelijk meer dan ooit vertrouwen in de technologie die ervoor moet zorgen dat Curiosity veilig landt. De technologie zou in staat zijn om veel dichter bij Mount Sharp te landen, zonder de berg te raken.

Sneller
“We verkleinen de afstand die we na het landen moeten rijden met ongeveer de helft,” legt onderzoeker Pete Theisinger uit. “Daardoor kunnen we maanden eerder dan gepland bij de berg aankomen.” “We bereiden de succesvolle landing van Curiosity al jarenlang voor en alles ziet er goed uit,” benadrukt onderzoeker Dave Lavery. “Maar landen op Mars brengt altijd risico’s met zich mee, dus succes is niet gegarandeerd. Zodra we op de grond staan, gaan we zorgvuldig verder. We hebben tijd zat, aangezien Curiosity langer meegaat dan de ongeveer 90 dagen durende missies van NASA’s Mars Exploration Rovers en de Phoenix Lander.”

In het verleden zijn al verschillende Marsrovers naar Mars gestuurd, waarvan alleen Marsrover Opportunity tot op heden actief is. Curiosity onderscheidt zich op diverse vlakken van eerdere Marsrovers. Zo is deze aanzienlijk groter en landt deze ook op heel andere wijze dan eerdere Marsrovers. Eenmaal op Mars aangekomen gaat Curiosity onder meer boren in gesteenten. Die gesteenten onderzoekt Curiosity vervolgens zelf met behulp van instrumenten aan boord van de Marsrover. Ook mogen we mooie foto’s verwachten: Curiosity is uitgerust met krachtige camera’s die kunnen fotograferen en (in HD) kunnen filmen. Nieuwsgierig naar de futuristische landing en de missie van Curiosity? Bekijk onderstaand filmpje!


(Scienitias.nl)
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 13 juni 2012 @ 08:51
12-06-2012

Probleem met teflonlaag Marsrover

Voor de landing van de Marsrover Curiosity werken NASA-deskundigen aan een oplossing voor de mogelijke verontreiniging van monsters door de boor van het mobiele ruimtelab.

m1fz9cva0n16.jpg
Foto: NU.nl/Allesoversterrenkunde.nl

De teflonlaag op de boor kan afbladderen en zich vermengen met verzamelde rotsmonsters, zei NASA maandag.

De Curiosity onderzoekt de komende twee jaar of het milieu op Mars microbieel leven mogelijk maakt of heeft gemaakt. De rover gaat op zoek naar organisch bouwmateriaal. Met zijn boor kan de Curiosity op het Marsoppervlak materiaal verzamelen dat in het lab van de rover kan worden geanalyseerd.

Afbladderen

Afbladderend teflon kan deze analyse bemoeilijken, maar een al te groot probleem is het niet, zeggen NASA-wetenschappers.

Er zijn voldoende mogelijkheden om het probleem op te lossen. De boor kan langzamer draaien om afbladderen te voorkomen, maar verzameld materiaal kan ook worden verhit om de verontreiniging op die manier af te scheiden.

Door: Novum .

(nu.nl)
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 19 juni 2012 @ 08:27
18-06-2012

ESA test Mars-rover in Atacama-woestijn

nieuws5445a_wide.JPG

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft met succes een volledig autonome Marswagen uitgetesst in de Atacama-woestijn in Noord-Chili. Een internationaal team van wetenschappers en technici heeft zes maanden aan de ontwikkeling van het autonome navigatiesysteem gewerkt.

De rover kreeg als opdracht om zes kilometer door het Marsachtige woestijnlandschap af te leggen, en met een nauwkeurigheid van ťťn procent weer op zijn beginpunt terug te keren. Daartoe moest het wagentje ook uitgerust worden met software die zelfstandig beslissingen neemt over het ontwijken van hindernissen zoals (te) grote rotsblokken.

De toekomstige Europese ExoMars rover zal ook worden uitgerust met autonome navigatie, hoewel hij daarnaast ook regelmatig radiocontact met de aarde zal onderhouden.

© Govert Schilling

(allesoversterrenkunde)
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 20 juni 2012 @ 08:37
19-06-2012

'Sneeuwvlokjes' op Mars zijn zo groot als rode bloedcellen

nieuws5446a_wide.jpeg

In hartje winter valt er een beetje sneeuw in de poolstreken van de planeet Mars. Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben nu berekend dat de 'sneeuwvlokjes' die dan vallen slechts ongeveer tien micrometer groot zijn. Daarmee zijn ze ongeveer net zo klein als de rode bloedcellen in ons bloed.

Anders dan hun aardse tegenhangers bestaan de sneeuwvlokjes op Mars niet uit bevroren water, maar uit bevroren kooldioxide. Op het zuidelijk halfrond van de planeet lijken de sneeuwkristalletjes iets kleiner te zijn dan op het noordelijk halfrond.

De grootte van de vlokjes is afgeleid uit metingen van twee ruimtesondes die al jarenlang om Mars cirkelen: de Mars Global Surveyor en de Mars Reconnaissance Orbiter.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 20-06-2012 08:42:48 ]
Quyxz_zaterdag 23 juni 2012 @ 00:31
Ondanks dat we allemaal al exact weten hoe die landing van MSL in zijn werk gaat, is dit toch weer een vet filmpje:

ExperimentalFrentalMentalmaandag 25 juni 2012 @ 08:48
quote:
6s.gif Op zaterdag 23 juni 2012 00:31 schreef Quyxz_ het volgende:
Ondanks dat we allemaal al exact weten hoe die landing van MSL in zijn werk gaat, is dit toch weer een vet filmpje:

^O^
ExperimentalFrentalMentalmaandag 25 juni 2012 @ 08:49
21-06-2012

Veel water in inwendige Mars

nieuws5452a_wide.jpg

Tot nu toe was alleen van onze eigen planeet bekend dat zij veel water in haar inwendige heeft. Maar uit onderzoek van twee meteorieten van Mars blijkt dat het gesteente in deze planeet net zo veel water bevat - veel meer dan tot nu toe werd aangenomen.

De beide Marsmeteorieten zijn waarschijnlijk brokstukken van de mantel van Mars - de laag onder de korst - en zijn ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden bij een grote inslag op de planeet de ruimte in geblazen. Hoewel de beide meteorieten duidelijk verschillende voorgeschiedenissen moeten hebben gehad, bevatten de daarin aanwezige mineralen ongeveer dezelfde hoeveelheden water.

Dat laatste wijst erop dat Mars al tijdens zijn vorming veel water in zijn inwendige heeft opgeslagen. 'Veel' naar mineralogische begrippen dan, want het gaat om 70 tot 300 waterdeeltjes per miljoen (ppm). Ter vergelijking: het bovenste deel van de aardmantel bevat 50 tot 300 ppm water.

De nieuwe schatting van de hoeveelheid water in het Marsgesteente is veel beter in overeenstemming met eerdere aanwijzingen dat er heel vroeger vloeibaar water op Mars is geweest. Volgens de onderzoekers is het een raadsel waarom eerdere schattingen lieten zien dat het inwendige van de planeet kurkdroog was.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 28 juni 2012 @ 09:09
27-06-2012

‘Vliegende theeketel’ brengt u in zes weken op Mars

mensenopmars.gif

Een nieuwe manier van aandrijving die doet denken aan een vliegende theeketel kan de reisduur naar Mars flink verkorten: van zes tot acht maanden naar zes tot acht weken.

Wat hebben de onderzoekers dan bedacht? Ze vergelijken het zelf met een slapshot tijdens ijshockey. Hierbij slaat een hockeyer zijn puck met groter kracht op het ijs, direct achter de puck en gebruikt hij zijn gewicht om de hockeystick te buigen. Er komt dan heel veel energie op de stick te staan. Zodra de stick de puck raakt, zorgt de hockeyer ervoor dat die energie op de puck wordt overgebracht. Hiermee krijgt de puck enorme snelheid: vaak meer dan 160 kilometer per uur.

In de ruimte
Wetenschappers zijn nu voornemens om iets soortgelijks in de ruimte te doen, maar dan met een holle ‘puck’ die ook nog eens iets kleiner is dan de hockeypuck. De ‘puck’ die de onderzoekers gebruiken, wordt niet aangedreven door een stick, maar door zichzelf. En wel door lithium- en waterstofatomen te fuseren en een deel van zijn eigen massa om te zetten in energie.

Fuseren
Dat laatste zien we in hockey natuurlijk niet terug. Nee, dat is geÔnspireerd op de zon. In het centrum van de zon worden vier waterstofatomen met elkaar gecombineerd en vormen ze ťťn heliumatoom, waarbij een klein gedeelte van de materie omgezet wordt in pure energie. De onderzoekers doen iets soortgelijks. Ze laten waterstof met elkaar of met lithium fuseren. Dat klinkt overigens simpeler dan het is, want eerst moeten de kernen van die atomen nog bij elkaar komen, anders is een fusie onmogelijk. De onderzoekers realiseren dat door gebruik te maken van DM2: Decade Module Two. Deze kan op commando een enorme elektrische stroom vrij laten komen. Die elektrische lading wordt losgelaten op de deeltjes die daarop veranderen in een plasma. Elektriciteit zorgt ervoor dat het plasma samengeperst wordt (Z-pinch).

zon15.gif
Van de zon afgekeken… Afbeelding: UAH.edu.

Praktijk
In theorie moet het op deze wijze mogelijk zijn om die atomen bij elkaar te brengen en te laten fuseren. Wat de onderzoekers dan eigenlijk doen, is het proces dat zich in de zon afspeelt – en enorm veel energie oplevert – in het klein nabootsen. Maar of het in de praktijk ook allemaal zo werkt, is nog niet duidelijk. Deze zomer komt de Decade Module Two naar het lab en kunnen de eerste experimenten beginnen. De verwachtingen zijn hooggespannen. “Eerst moeten we het concept testen en onze modellen naast de echte metingen leggen,” vertelt onderzoeker Jason Cassibry. “Zodra we alles goed begrijpen, kunnen we de resultaten extrapoleren en zien wat we moeten doen om meer dan ‘quitte te spelen’.” Dat wil zeggen dat het systeem meer energie oplevert dan erin is gestopt.

Vliegende theeketel
Uiteindelijk moet het een systeem opleveren dat gepulseerde nucleaire fusies aflevert. Atomen worden gefuseerd en een elektromagnetisch veld zorgt ervoor dat de stoffen die daarbij vrijkomen tegen het voertuig aanduwen en deels ook kunnen worden opgevangen om het systeem opnieuw op te laden. De onderzoekers vergelijken het met een vliegende theeketel. Koud materiaal gaat erin, komt onder spanning te staan en heet gas wordt er uitgeduwd. In de toekomst kan op deze wijze tot zo’n 10.000 Newton aan voortstuwingskracht worden gerealiseerd. Dat is ongeveer twee procent van de voortstuwingskracht die de belangrijkste motor van de spaceshuttle leverde. Grote verschil is dat de ‘vliegende theeketel’ die kracht veel langer kan leveren: geen 8,5 minuut (zoals de spaceshuttle) maar wekenlang. Aan boord van een ruimteschip merkt u daar niets van, juist omdat de pulsen op zichzelf niet superkrachtig zijn. “Dus je wordt niet met je rug tegen de wand aangedrukt.”

In theorie is het een geweldige manier om het veel verder te schoppen in de ruimte. Maar er moet nog veel werk verzet worden alvorens we in deze ‘vliegende theeketel’ naar Mars vertrekken.

(scientias.nl)
ExperimentalFrentalMentalmaandag 2 juli 2012 @ 09:06
28-06-2012

Bewijs voor leven op Mars mogelijk te vinden op Phobos

nieuws5473a_wide.jpg

Aanwijzingen voor het bestaan van micro-organismen op de rode planeet Mars kunnen mogelijk gevonden worden op de kleine Marsmaan Phobos. Dat beweren planeetonderzoekers van de Purdue-universiteit in West Lafayette, Indiana.

Mars is kleiner dan de aarde, en heeft minder zwaartekracht. Als er een kosmische inslag op de planeet plaatsvindt, zal er dan ook gemakkelijker materiaal de ruimte in worden geslingerd. Zelfs hier op aarde zijn inmiddels veel van die Marsmeteorieten gevonden.

Maar uit computersimulaties van inslagexpert Jay Melosh en zijn collega's blijkt dat de kleine Marsmaan Phobos nog veel meer Marsmateriaal opveegt. Bodemmonsters van Phobos, opgehaald door een onbemande ruimtesonde, zullen dan ook vrijwel zeker Marsmateriaal bevatten. Zo'n Phobos-missie is dan ook verreweg de goedkoopste en eenvoudigste manier om er achter te komen of dat materiaal micro-organismen (of fossiele resten daarvan) bevat, aldus de onderzoekers.

© Govert Schilling

(allesoversterrenkunde)
-CRASH-dinsdag 3 juli 2012 @ 23:37

Zal wel 1 of meerdere keren voorbij zijn gekomen...
maar het blijft een klassieker

ExperimentalFrentalMentalvrijdag 6 juli 2012 @ 09:29
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 juli 2012 23:37 schreef -CRASH- het volgende:

Zal wel 1 of meerdere keren voorbij zijn gekomen...
maar het blijft een klassieker

^O^
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 6 juli 2012 @ 09:29
05-07-2012

Marswagen Opportunity maakt nieuw panorama

nieuws5484a_wide.jpg

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA heeft een nieuw 360į-panorama van het oppervlak van de planeet Mars gepresenteerd. Het panorama, opgebouwd uit 817 afzonderlijke opnamen, is gemaakt door Marsrover Opportunity, terwijl deze het einde van de zuidelijke winter afwachtte. Tijdens die winter stond Opportunity op een helling die naar het noorden was gericht, om met zijn (stoffige) zonnepanelen zoveel mogelijk zonlicht op te vangen.

Het panorama toont een rossig, heuvelachtig landschap, aan de rand van de inslagkrater Endeavour. Ook is het spoor te zien dat Opportunity op weg was naar zijn winterstandplaats heeft achtergelaten.

Opportunity landde in januari 2004 op Mars en maakte op 2 juli jl. precies 3000 Marsdagen vol. De identieke Marsrover Spirit, die elders op de planeet onderzoek deed, begaf het 'al' in 2010. Binnenkort krijgt Opportunity echter nieuw gezelschap: op 6 augustus arriveert de nieuwe mobiele onderzoeksrobot Curiosity op Mars.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

http://www.nasa.gov/mission_pages/mer/multimedia/pia15689.html

(allesoversterrenkunde)

[ Bericht 5% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 06-07-2012 09:42:55 ]
trAnsdUcErdinsdag 17 juli 2012 @ 23:59
quote:
0s.gif Op maandag 4 juni 2012 16:38 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
04-06-2012

Nederlands team gaat voor 2025 nederzetting op Mars stichten

Vier astronauten moeten in april 2023 op Mars landen. Het is een enkele reis: de astronauten komen niet meer terug, maar vestigen zich permanent op Mars. In de jaren die volgen, breidt het aantal mensen op Mars zich rap uit. Elke twee jaar worden er weer vier astronauten naar Mars gestuurd. In 2033 wonen en werken er dan meer dan twintig mensen op Mars. In eerste instantie zijn zij sterk afhankelijk van de aarde, maar het is de bedoeling dat deze kolonie uiteindelijk op eigen benen komt te staan en zelfvoorzienend wordt.

Weet iemand al of Buck Rogers zich heeft aangemeld?
:)
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 18 juli 2012 @ 09:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 juli 2012 23:59 schreef trAnsdUcEr het volgende:

[..]

Weet iemand al of Buck Rogers zich heeft aangemeld?
:)
:)
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 18 juli 2012 @ 09:05
16-07-2012

NASA laat publiek deelnemen aan 'Marsonderzoek'

nieuws5497a_wide.jpg

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA grijpt de op handen zijnde landing van de Marswagen Curiosity aan om het grote publiek intensief te betrekken bij het planeetonderzoek. In nauwe samenwerking met Microsoft is gewerkt aan diverse softwarepakketten, apps en zelfs een Xbox 360-game waarmee de gebruiker kan ervaren hoe het is om een robotwagen op afstand te besturen.

Ook wordt het publiek uitgenodigd om de Unity-softwareomgeving te downloaden en te testen - een 3D-toepassing waarmee het straks mogelijk moet zijn om de verrichtingen van Curiosity nauwgezet te volgen, o.a. met behulp van gedetailleerde driedimensionale terreinmodellen van de Marskrater Gale.

De landing van Curiosity is voorzien voor maandagochtend 6 augustus Nederlandse tijd.

© Govert Schilling

(allesoversterrenkunde)
-CRASH-donderdag 19 juli 2012 @ 00:07
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juli 2012 09:05 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
16-07-2012

NASA laat publiek deelnemen aan 'Marsonderzoek'

[ afbeelding ]

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA grijpt de op handen zijnde landing van de Marswagen Curiosity aan om het grote publiek intensief te betrekken bij het planeetonderzoek. In nauwe samenwerking met Microsoft is gewerkt aan diverse softwarepakketten, apps en zelfs een Xbox 360-game waarmee de gebruiker kan ervaren hoe het is om een robotwagen op afstand te besturen.

Ook wordt het publiek uitgenodigd om de Unity-softwareomgeving te downloaden en te testen - een 3D-toepassing waarmee het straks mogelijk moet zijn om de verrichtingen van Curiosity nauwgezet te volgen, o.a. met behulp van gedetailleerde driedimensionale terreinmodellen van de Marskrater Gale.

De landing van Curiosity is voorzien voor maandagochtend 6 augustus Nederlandse tijd.

© Govert Schilling

(allesoversterrenkunde)
Curiosity is nog niet op mars....
Maar ik kijk alvast rond Explore Mars: Curiosity beta

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

quote:
Opportunity Runs the First Martian Marathon
100409-RunningShoes260-260x217.jpg

July 18, 2012:
With all the fanfare about Mars rover Curiosity landing on the Red Planet in August 2012, its easy to forget that theres already a rover on Marsan older, smaller cousin set to accomplish a feat unprecedented in the history of Solar System exploration.

Mars rover Opportunity is on track to complete the first extraterrestrial marathon.

A marathon is 26.2 miles. When Opportunity landed on Mars in 2004, NASAs goal was to have the rover travel a meager 600 meters. However, no one knew what kind of runner Opportunity would turn out to be. As of July 2012, Opportunity has traveled almost 22 miles only 4.2 miles short of a full marathon.

Runner-author Hal Higdon once said, "The marathon never ceases to be a race of joy, a race of wonder." That goes double for a marathon on another world where every mile promises a new discovery.

Opportunitys prime mission is to search for signs of ancient water. Today the Red Planet is a bone-dry desert with a breathtakingly thin atmosphere, conditions deadly to almost every known form of life on Earth. Billions of years ago, however, things might have been different. Many researchers believe that Mars was warmer, wetter, and friendlier to Martian life. Opportunity's job is to search for clues to that ancient time.

Just getting to the starting line was epic: This particular marathoner had to fly about 283 million miles across space before being unceremoniously drop-bounced on the Martian surface," says Ray Arvidson, Mars Exploration Rover Mission deputy principal investigator.

Like many long-distance runners, Opportunity likes to take it slow. On a typical drive day, the rover travels only 50 to 100 meters. This gives the rover time to pause and look for the unknown. It also allows Opportunity to take plenty of photos along the way. Recently the rover sent home its 100,000th image

Opportunity first uncovered signs of water in deposits near the landing site in Eagle Crater. There were rocks that seemed to have formed in an ancient shallow lake. Over the next four years, Opportunity scavenged ever larger and deeper craters, finding more evidence of wet periods. Indications were, however, that the ancient lake water might have been too acidic for life.

The metallic marathoner soon set its sights on Endeavour Crater an enormous pit 14 miles wide and hundreds of meters deep. Endeavour's depth would offer a look farther back into the history of Mars, to a time when the water was possibly less acidic. The marathon route crossing Mars Meridiani plain to Endeavor was a daring trek with no aid stations anywhere.

Raging dust storms reduced the rover's solar power so much that Opportunity almost entered the "sleep of death"; soft, sandy, wind-blown ripples trapped the rover's wheels, and there was an injury: A failure in Opportunity's right front steering actuator made running forward tricky. Ever resourceful, the rover ran part of its race backwards.

"The course took Opportunity over sedimentary bedrock made of magnesium, iron, and calcium sulfate minerals -- further indications of water billions of years ago, says Arvidson.

When the marathoner reached Endeavour Crater in August 2011, things got interesting.

"Endeavor is surrounded by fractured sedimentary rock, and the cracks are filled with gypsum. Gypsum forms when ground water comes up and fills cracks in the ground, depositing hydrated calcium sulfate. This is the best evidence we've ever found for liquid water on Mars."

The gypsum veins were likely formed in conditions more pH-neutral and possibly more hospitable to life: Jackpot!

But this marathoner isn't done. Opportunity is doing so well that 26.2 miles might not be the finish line after all.

"We have no plans to stop running," says Arvidson. ^O^

Extraterrestrial ultra-marathon anyone?

Author: Dauna Coulter
Editor: Dr. Tony Phillips
Credit: Science@NASA


[ Bericht 9% gewijzigd door -CRASH- op 19-07-2012 00:24:59 ]
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 25 juli 2012 @ 08:56
24-07-2012

Belg wordt commandant van NASA Marsmissie op HawaÔ

media_xll_5015897.jpg
© Photonews.

De organisatoren van de namaak-Marsmissie van NASA op HawaÔ hebben Angelo Vermeulen (40) aangesteld als commandant die verantwoordelijk wordt om de missie in goede banen te leiden. In overleg met de crew members moet de bioloog-kunstenaar uit Sint-Niklaas nu voor iedereen een positie kiezen die het best bij elke persoon past.

Begin juli raakte bekend dat Vermeulen door de Amerikaanse Ruimtevaartorganisatie NASA geselecteerd is voor een gesimuleerde Marsmissie op HawaÔ. Vier maanden lang zal hij de mogelijkheden van koken in de ruimte aftasten op een levensechte ruimtebasis op de flanken van de Mauna Loa-vulkaan.

"Als commandant krijg ik ook de expliciete taak om de communicatie tussen de missie en het controlecentrum te coŲrdineren. Het is namelijk vaak zo dat er misverstanden ontstaan tussen de crew aan boord en het grondpersoneel. Dit psychologisch fenomeen wordt in het Engels als 'displacement' omschreven", aldus Vermeulen.

De Marssimulatie neemt aanvang vanaf maart 2013.

(HLN)
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 28 juli 2012 @ 09:06
27-07-2012

Grootste rover ooit nadert Mars

De lange reis van NASA’s nieuwste Marsrover Curiosity zit er bijna op. Maandag 6 augustus landt hij als het goed is op de rode planeet. Wat neemt de rover mee naar Mars? Gaat hij leven vinden? En waarom is zijn landing zo bijzonder? Vijf vragen over de grootste Marsrover ooit…

Op 26 november 2011 bulderden de motoren van een Atlas V-raket op NASA’s lanceerbasis op Cape Canaveral. Even later was ’s werelds grootste, duurste en meest geavanceerde Marsrover ooit op weg naar de rode planeet. De 2,5 miljard dollar kostende Curiosity, of officieel het Mars Science Laboratory, gaat rijden, kijken, boren, schieten en meten om ons meer over onze kosmische buur te leren.

rovers.jpg
Curiosity (rechts) is veel groter en zwaarder dan zijn voorgangers, de Mars Exploration Rovers en Sojourner. Afbeelding: © NASA/JPL

Wat neemt Curiosity mee op reis?
Curiosity is groot. Hij weegt net geen 900 kilo, is drie meter lang, bijna even breed en 2,2 meter hoog. De Marsrover beschikt over zes wielen en een zeer flexibel onderstel waarmee hij over obstakels tot wel 65 centimeter hoog kan rijden.

Met 4 centimeter per seconde is de rover bepaald geen snelheidsmonster, maar het halen van snelheidsrecords op Mars is dan ook niet het doel. Onderzoeken, dat is wat Curiosity gaat doen. En het arsenaal instrumenten dat hij daarvoor meeneemt is indrukwekkend. Zo is er aan boord onder andere een gaschromatograaf, massaspectrometer, laser-absorptiespectrometer, RŲntgendiffractie- en fluorescentie-instrument. Met deze instrumenten kan Curiosity met grote precisie de samenstelling van de ijle atmosfeer en bodemmonsters bepalen.

Om monsters te kunnen nemen beschikt de rover over een arm met een boor die tot 5 centimeter diep in het Marsgesteente kan boren. Deze arm is bovendien uitgerust met een camera voor extreme close-ups. Maar niet alle monster hoeven uitgeboord te worden. Curiosity kan ook op afstand werken en brengt daarvoor een staaltje Star Wars mee naar Mars. Met een laser kan hij tot op zeven meter afstand de bodem of op stenen raken om te zien waar ze van gemaakt zijn. Stoffen die vrijkomen door dit bombardement kunnen gemeten worden door een speciale telescoop op de Marskar.

Curiosity_schiet_met_laser.jpg
Curiosity heeft een laser waarmee hij doelen tot op zeven meter kan raken. Afbeelding: © NASA/JPL-Caltech

Curiosity heeft een eigen weerstation om druk, temperatuur en vochtigheid te meten en bepaalt tegelijkertijd de stralingsniveau’s op de rode planeet. Camera’s bovenop een mast maken foto’s en video’s gedurende de hele rit. Om het geheel van stroom te voorzien heeft Curiosity een nucleaire batterij meegekregen. De Marsrover heeft dus geen zonnepanelen. De kleine reactor heeft genoeg energie om het systeem van een continue 110 watt aan elektriciteit te kunnen voorzien.

Gale-krater_de_landingsplek_van_Curiosity.jpg
De Gale-krater op Mars, waar Curiosity moet landen. Afbeelding: © NASA/JPL

Waar landt Curiosity?
De Marsrover begint zijn rit op de bodem van een oude inslagkrater op Mars. De Gale-krater is ruim 3,5 miljard jaar geleden ontstaan en is ongeveer 150 kilometer in diameter. Nadat het de bodem, officieel Aeolis Palus genoemd, heeft onderzocht zal de rover zijn weg voortzetten op Aeolis Mons, een berg van 5,5 kilometer hoog midden in de Gale-krater.

Verwacht wordt dat Curiosity een minimum van ongeveer 20 kilometer zal gaan rijden in zijn nominale missie die een Marsjaar (een kleine 23 aardse maanden) duurt. Maar wetenschappers hopen dat de rover het langer dan dat uithoudt. Missies van eerdere Marsrovers laten zien dat dat geen ijdele hoop is. Kijk naar de directe voorgangers van Curiosity: Spirit en Opportunity. Beiden ontwikkeld voor een rit van 90 Martiaanse dagen (iets meer dan 90 aardse dagen) bewezen ze stukken degelijker te zijn. Er was voor het laatst contact met Spirit in maart 2010, ruim zes jaar nadat hij landde. Collega Opportunity is nog steeds in dienst, na ruim acht jaar.

aarde.jpg
Mars zou vroeger veel meer op de aarde hebben geleken. Met vloeibaar water aan de oppervlakte en een dikkere atmosfeer.

Wat gaat Curiosity onderzoeken?
De plek waar de Marsrover gaat landen is volgens wetenschappers interessant. Waarschijnlijk heeft er zich op de bodem van de krater waar Curiosity landt materiaal verzameld van de hoge wanden van de krater. Dat materiaal kan aanwijzingen bevatten over de dieper gelegen gesteenten op Mars (die door de inslag van een meteoriet omhoog geduwd zijn). Verder is er op die plek door Marssatellieten felgekleurd gesteente waargenomen dat de aandacht van wetenschappers heeft getrokken maar dat nooit eerder door een rover is onderzocht.

Even verderop, richting de centrale berg in de krater, liggen afzettingen van kleien en zouten die het klimaat in het verleden zouden kunnen weerspiegelen. Een onderdeel van de missie van Curiosity is namelijk het onderzoeken van het Marsklimaat en de geschiedenis daarvan. Sporen die op de planeet zijn waargenomen duiden op een verleden waarin er vloeibaar water over de planeet stroomde. Een groot verschil met de koude en droge planeet die we nu zien. De vraag is natuurlijk wanneer deze klimaatsverandering heeft plaatsgevonden en wat hiervan de oorzaak was. Naast klimaatonderzoek meet Curiosity de exacte stralingsniveau’s op het oppervlakte van de planeet. Handig om te weten voor als we ooit nog voet willen zetten op de rode planeet.

Gaat Curiosity leven op Mars ontdekken?
Misschien wel het belangrijkste doel van het project is uitvinden of er ooit (of zelfs nu) leven was op Mars. Curiosity gaat daarvoor speuren naar organische moleculen, die op de aanwezigheid van leven kunnen duiden. Een lastige klus, want geen van de eerdere rovers op Mars hebben dergelijke moleculen kunnen detecteren.

Specious_Reasons2.jpg
Als Curiosity al sporen van (uitgestorven) leven ontdekt op Mars dan gaat het hoogstwaarschijnlijk om bacterieel leven. Afbeelding: © Specious Reasons, Flickr.com

Wetenschappers denken dat de beste kansen om leven – of in ieder geval sporen daarvan – te vinden, onder het oppervlakte van de planeet liggen. De hoeveelheid schadelijke straling op Mars is zo groot dat de kans op leven direct aan het oppervlak vrijwel nihil is.

Bij deze zoektocht komt de boor van Curiosity van pas. Deze kan tot 5 centimeter doordringen en monsters nemen. De grote vraag is echter of dat diep genoeg is. Grote en complexe organische moleculen – die worden geassocieerd met leven – zijn namelijk extreem gevoelig voor afbraak door straling. Hoe dichter zij bij het oppervlakte zitten, des te groter is de kans dat ze zijn vernietigd door bijvoorbeeld kosmische straling.

De kans op het vinden van die moleculen op een diepte van minder dan 10 centimeter is daarmee erg klein. Desondanks rekende onlangs een groep wetenschappers uit dat er veel simpelere organische moleculen, zoals formaldehyde, zouden kunnen overleven op het stralingsniveau van tussen de 5 en 10 centimeter diepte. Dat is op de grens van wat Curiosity kan bereiken. De wetenschappers adviseren het team van NASA dan ook om te gaan boren op plekken waar bijvoorbeeld recentelijk een meteoriet neerkwam. Op die plekken zouden diepe plekken in de grond namelijk bloot zijn komen te liggen. “Laat de natuur het werk doen”, schrijven ze.

Hoe land je een auto op Mars?
Curiosity heeft de afmetingen en het gewicht van een moderne auto en is bovendien volgepakt met gevoelige meetinstrumenten. Hoe landt je zoiets in ťťn stuk op een planeet die nauwelijks een dampkring heeft en waar een parachute dus slecht werkt? De ingenieurs van NASA hebben alles uit de kast getrokken om dit mogelijk te maken. Wat ze bedachten is een spektakelstuk waarin de rover van 5,8 km/s tot een zachte touchdown komt op de planeet. En dat alles zonder hulp van technici op aarde, aangezien radiosignalen zo’n 14 minuten reizen naar Mars.

Het begint met het binnenkomen van de ijle Marsatmosfeer. Wrijving remt de sonde af tot ongeveer 470 m/s. Op dat moment kan een enorme parachute openklappen die het geheel afremt tot ongeveer 100 m/s. Dan wordt een zogenoemde luchtkraan ingezet: een door acht raketmotoren aangedreven constructie waaraan de Marsrover aan draden zachtjes op het oppervlakte van Mars neergezet kan worden. Als Curiosity op de grond staat worden de draden gebroken en vliegt de kraan weg om een eind verder op de planeet neer te storen. Dit systeem werd bedacht om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk stof op de rover komt, veroorzaakt door de raketten van de kraan.

Curiosity_landing.jpg
Een artistieke weergave van de landing van Curiosity op Mars. Het is de eerste keer dat een dergelijk systeem wordt gebruikt. Afbeelding: © NASA/JPL-Caltech

In vergelijking met eerdere landingen op Mars is dit een gecompliceerde landing. Voorgangers van Curiosity liet men – omringt door airbags weliswaar – simpelweg neerstorten op het oppervlakte van de rode planeet. Maar de grootte en het gewicht van de huidige rover maken het onmogelijk Curiosity met dit systeem te laten landen. Het huidige landingssysteem stelt NASA in staat de rover ook veel preciezer te landen. De vorige generatie rovers landden willekeurig in een gebied van ruwweg 20 bij 150 kilometer. Curiosity wordt afgezet in een ellips van ongeveer 7 bij 20 kilometer waar hij op 6 augustus gaat rijden, kijken, boren, schieten en meten, op zoek naar leven.

(Kennislink)
-CRASH-zaterdag 28 juli 2012 @ 15:23
Heb vorige week al verlof geregeld voor 6 Augustus 8-)
Menderzaterdag 28 juli 2012 @ 15:27
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 juli 2012 15:23 schreef -CRASH- het volgende:
Heb vorige week al verlof geregeld voor 6 Augustus 8-)
Hehe, toevallig begint mijn vakantie op 6 augustus. Is dit dan ergens live te volgen?
-CRASH-zaterdag 28 juli 2012 @ 15:51
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 juli 2012 15:27 schreef Mender het volgende:

[..]

Hehe, toevallig begint mijn vakantie op 6 augustus. Is dit dan ergens live te volgen?
:Y :Y :Y
http://www.ustream.tv/nasahdtv

http://www.allekanalen.nl/
firefly3maandag 30 juli 2012 @ 22:13
Zo'n enorme wagen en dan maar 5 cm diep kunnen boren :? Een hele kabel landing maar een fatsoenlijk boortje aan boord kan weer niet :P
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 31 juli 2012 @ 09:12
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 juli 2012 15:23 schreef -CRASH- het volgende:
Heb vorige week al verlof geregeld voor 6 Augustus 8-)
^O^
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 31 juli 2012 @ 09:13
31-07-2012

Veelhoeken op Mars ontstonden mogelijk in diepzee

nieuws5516a_wide.jpg

De grote veelhoekige patronen die op de uitgestrekte vlakten op het noordelijk halfrond van de planeet Mars zijn gevonden niet te verwarren met de veel kleinere polygonen die op veel plaatsen voorkomen), zijn mogelijk ontstaan op de bodem van een diepe oceaan. Dat concluderen Amerikaanse geologen in het augustusnummer van GSA Today op basis van een gedetailleerde vergelijking van de Mars-patronen met soortgelijke veelhoekige structuren op de bodems van aardse zeeŽn.

Op aarde, onder andere in de Noordzee, zijn de veelhoekige structuren zo goed als zeker ontstaan in een dikke, fijnkorrelige, natte en relatief slappe laag sediment, oorspronkelijk op grote diepte. De geologen concluderen dat de veelhoeken op Mars vermoedelijk onder soortgelijke omstandigheden zijn gevormd. Ze zouden dus de zoveelste aanwijzing vormen dat er lang geleden uitgestrekte zeeŽn en oceanen op de planeet voorkwamen.

(allesoversterrenkunde)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 3 augustus 2012 @ 09:10
02-08-2012

India wil volgend jaar naar Mars

media_xll_5047659.jpg
© photo news.

India wil volgend jaar een missie naar Mars lanceren. Het land is van plan een sonde in een baan rond de rode planeet te brengen om het klimaat en de geologie te bestuderen. Dat kondigde de Indiase organisatie voor ruimteonderzoek ISRO aan.

De missie moet een nieuwe etappe in het ambitieuze ruimtevaartprogramma van India markeren. Het land wil in 2016 een eerste bemande ruimtevlucht uitvoeren.

"We zullen een missie naar Mars lanceren, eens het wetenschapsdepartement groen licht geeft en het schema begin volgend jaar beslist", aldus ISRO-directeur Deviprasad Karnik. Een 320 ton zware raket moet de sonde lanceren vanop een platform van de ISRO in Sriharikota, in de zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh.

90 miljoen dollar
Volgens een hoge ISRO-functionaris die anoniem wenst te blijven, hangt aan die missie een prijskaartje van 4 tot 5 miljard Indiase roepie (tussen 70 en 90 miljoen dollar). De Indiase regering budgetteerde het project tot 1,25 miljard roepie in de laatste begroting.

India zette zijn eerste stappen op de internationale markt van commerciŽle lanceringen in 2007. Toen bracht het land een Italiaanse satelliet in de ruimte. In januari 2008 lanceerde een Indiase raket nog een IsraŽlische spionagesatelliet. Het Indiase ruimtevaartprogramma kreeg evenwel een klap toen in september 2010 een draagraket ontplofte en in de Golf van Bengalen neerstortte. Eerder week het tuig af van het initiŽle vluchtplan.

(HLN)
Yuri_Boykazaterdag 4 augustus 2012 @ 00:38
Leuk topic! Ik kan niet wachten! Nog 2 dagen.

Is het live te volgen?
Woodszaterdag 4 augustus 2012 @ 02:40
Ik vraag me toch af als je naar Mars willen kunnen ze toch ook meerdere capsules afschieten met voedsel en andere benodigdheden? Eventueel met een 2de crew, dan zou een Maanbasis nog beter uitpakken wil je naar Mars.
Yuri_Boykazaterdag 4 augustus 2012 @ 04:05
Ik hoop dat NASA wel 100% transparant is en geen foto's gaan bewerken. Is het trouwens mogelijk om ook live mee te kijken met de Curiosity na de landing?
Kirovzaterdag 4 augustus 2012 @ 05:40
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 02:40 schreef Woods het volgende:
Ik vraag me toch af als je naar Mars willen kunnen ze toch ook meerdere capsules afschieten met voedsel en andere benodigdheden? Eventueel met een 2de crew, dan zou een Maanbasis nog beter uitpakken wil je naar Mars.
Klopt maar dat is duur en de technologie is nog niet ver genoeg.
Yuri_Boykazaterdag 4 augustus 2012 @ 08:19
En waar kan ik alle mars foto's vinden?
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 4 augustus 2012 @ 09:14
03-08-2012

Eerste gegevens van op Mars bereiken aarde

media_xll_5050887.jpg
Een handout van de NASA-Marssonde 'Curiosity'. © reuters.

De NASA-Marssonde Curiosity heeft kort voor zijn landing op de rode planeet de eerste gegevens naar de aarde gestuurd. Dat heeft het Deutsches Zentrum fŁr Luft- und Raumfahrt (DLR) laten weten.

Tijdens de reis naar Mars, waar de sonde maandag landt, is steeds de hoeveelheid kosmische straling gemeten. Die gegevens moeten nu worden geanalyseerd. Met de verzamelde data kan bijvoorbeeld worden berekend hoe toekomstige Marsreizigers kunnen worden beschermd tegen kosmische straling.

De sonde stuurt ook nadat deze op Mars is geland gegevens naar de aarde.

media_xll_5050902.jpg
© reuters.

media_xll_5050888.jpg
© reuters.

media_xll_5050889.jpg
© ap.

media_xll_5050890.jpg
© epa.

media_xll_5050903.jpg
© ap.

(HLN)
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 4 augustus 2012 @ 09:21
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 08:19 schreef Yuri_Boyka het volgende:
En waar kan ik alle mars foto's vinden?
hier vind je er ook een hoop

http://mars.jpl.nasa.gov/msl/multimedia/images/
http://photojournal.jpl.nasa.gov/targetFamily/mars
http://nssdc.gsfc.nasa.gov/photo_gallery/photogallery-mars.html

je kunt de landing live volgen
quote:
Woodszaterdag 4 augustus 2012 @ 10:55
Ik moet zeggen dat ik hier amper iets van gevolgd heb maar er is dus weer een nieuwe Mars wagen operationeel bovenop de 2 die nog werken?
Pekzaterdag 4 augustus 2012 @ 11:37
Hij moet nog even veilig landen, maar...ja! :P
-CRASH-zaterdag 4 augustus 2012 @ 16:22
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 10:55 schreef Woods het volgende:
Ik moet zeggen dat ik hier amper iets van gevolgd heb maar er is dus weer een nieuwe Mars wagen operationeel bovenop de 2 die nog werken?
Opportunity rijd er nog altijd vrolijk op los
Spirit is dead ;(
Woodszaterdag 4 augustus 2012 @ 16:26
Laten we maar blij zijn dat de VS nog wat investeert want wat ik zo hypocriet vind van Nederland is dat we wel bezuinigen op Ruimtevaart maar niet op ontwikkelingshulp waar 4,4 miljard heen gaat.. Veel mensen snappen niet wat de ruimtevaart betekent voor het hedendaagse leven. |:(
Drizzt_DoUrdenzaterdag 4 augustus 2012 @ 17:15
quote:
14s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 16:26 schreef Woods het volgende:
Laten we maar blij zijn dat de VS nog wat investeert want wat ik zo hypocriet vind van Nederland is dat we wel bezuinigen op Ruimtevaart maar niet op ontwikkelingshulp waar 4,4 miljard heen gaat.. Veel mensen snappen niet wat de ruimtevaart betekent voor het hedendaagse leven. |:(
Mja, had er net eentje in een topic die iets zei van "leuk om miljoenen te verspillen aan het onderzoeken van planeten waar mensen toch nooit komen". :')
kevin33zaterdag 4 augustus 2012 @ 17:51
Hoelang gaat de accu mee van de Curiosity?
Aangezien hij niet beschikt over zonnecellen, is leeg dan echt leeg?
zuiderbuurzaterdag 4 augustus 2012 @ 18:02
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 10:55 schreef Woods het volgende:
Ik moet zeggen dat ik hier amper iets van gevolgd heb maar er is dus weer een nieuwe Mars wagen operationeel bovenop de 2 die nog werken?
Er zijn op dit moment 4 sondes actief rond Mars:
2001 Mars Odyssey (2001, in baan om Mars), Opportunity (2003, rijdt rond op Mars),
Mars Express (2003, in baan om Mars), Mars Reconnaissance Orbit (2005, in baan om Mars)

Op de officiŽle site telt men af naar de landing (nog zo'n 37 uur!):
http://mars.jpl.nasa.gov/msl/
Dat filmpje daar van die landing blijft indrukwekkend, ik hoop dat het zal lukken!!


quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 17:51 schreef kevin33 het volgende:
Hoelang gaat de accu mee van de Curiosity?
Aangezien hij niet beschikt over zonnecellen, is leeg dan echt leeg?
Over de samenstelling van de rover vind je hier veel info:
Op http://mars.jpl.nasa.gov/(...)ives/learncuriosity/
Bij "power source" staat dat er een levensverwachting van 14 jaar is op basis van radioactief verval van plutonium.

Ik ben trouwens erg benieuwd naar die HD Video mogelijkheden...

[ Bericht 16% gewijzigd door zuiderbuur op 04-08-2012 18:19:00 ]
zuiderbuurzaterdag 4 augustus 2012 @ 18:18
- woops mag weg-
Dibblezaterdag 4 augustus 2012 @ 20:31
Hoelaat nederlandse tijd land de rover. Snap helemaal niets van die timezones

http://marsmobile.jpl.nasa.gov/msl/
-CRASH-zaterdag 4 augustus 2012 @ 20:47
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 20:31 schreef Dibble het volgende:
Hoelaat nederlandse tijd land de rover. Snap helemaal niets van die timezones

http://marsmobile.jpl.nasa.gov/msl/
Rond 07:30
Yuri_Boykazaterdag 4 augustus 2012 @ 20:57
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 20:47 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Rond 07:30
7:30 zodalijk of de dag erop?
-CRASH-zaterdag 4 augustus 2012 @ 21:02
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 20:57 schreef Yuri_Boyka het volgende:

[..]

7:30 zodalijk of de dag erop?
7:30 is smorgens (anders stond er 19:30)
En kijk maandagmorgen.
In de U.S. is het dan nog Zondag
Yuri_Boykazaterdag 4 augustus 2012 @ 21:03
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 21:02 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

7:30 is smorgens (anders stond er 19:30)
En kijk maandagmorgen.
In de U.S. is het dan nog Zondag
Ja tuurlijk is dat 's morgens. Maar ik zie het al, het is pas zaterdag. :') Vakantie he.

Zondag nacht opblijven dus als ik het goed begrijp?
-CRASH-zaterdag 4 augustus 2012 @ 21:04
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 21:03 schreef Yuri_Boyka het volgende:

[..]

Ja tuurlijk is dat 's morgens. Maar ik zie het al, het is pas zaterdag. :') Vakantie he.

Zondag nacht opblijven dus als ik het goed begrijp?
De hele nacht ervoor opblijven is niet nodig.
Gewoon de wekker zetten
Yuri_Boykazaterdag 4 augustus 2012 @ 21:05
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 21:04 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

De hele nacht ervoor opblijven is niet nodig.
Gewoon de wekker zetten
Mijn ritme is sowieso verneukt dus voor mij is opblijven een betere optie. :P
-CRASH-zaterdag 4 augustus 2012 @ 21:09
Nu een docu op Ustream (herhaling)
Quyxz_zaterdag 4 augustus 2012 @ 21:58
Het kan goed dat we niet snel na de landing weten of het allemaal gelukt is. Zie dit filmpje:

Dus ik weet niet wat we gaan horen maandagochtend vroeg.
-CRASH-zaterdag 4 augustus 2012 @ 22:09
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 21:58 schreef Quyxz_ het volgende:
Het kan goed dat we niet snel na de landing weten of het allemaal gelukt is. Zie dit filmpje:

Dus ik weet niet wat we gaan horen maandagochtend vroeg.
Zijn we al gewend van de vorige rover landingen :P
Quyxz_zaterdag 4 augustus 2012 @ 22:10
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 22:09 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Zijn we al gewend van de vorige rover landingen :P
Volgens mij had ik de landing van de Phoenix ook gevolgd en ik kan mij niet herinneren dat we toen heel lang moesten wachten.
-CRASH-zaterdag 4 augustus 2012 @ 22:13
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 22:10 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Volgens mij had ik de landing van de Phoenix ook gevolgd en ik kan mij niet herinneren dat we toen heel lang moesten wachten.
Een 14 minuten (13m 46sec) retourtje per transmissie kunnen we ookwel afwachten.
-CRASH-zaterdag 4 augustus 2012 @ 22:30
Na 1 minuut kunnen ze al weten of Curi geland is.
Zeiden ze net op de pers confrentie.....
Want een simpele BEEEEP(text massage) om te zeggen dat Curi geland is.. is genoeg

[ Bericht 11% gewijzigd door -CRASH- op 04-08-2012 22:48:22 ]
Pekzondag 5 augustus 2012 @ 07:36
Mooie tijd, ik kom morgen uit de nachtdienst, dus kan het mooi live kijken ^O^
Waarom trouwens de voorkeur voor Ustream en niet gewoon NASA TV?
#ANONIEMzondag 5 augustus 2012 @ 11:03
quote:
14s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 16:26 schreef Woods het volgende:
Laten we maar blij zijn dat de VS nog wat investeert want wat ik zo hypocriet vind van Nederland is dat we wel bezuinigen op Ruimtevaart maar niet op ontwikkelingshulp waar 4,4 miljard heen gaat.. Veel mensen snappen niet wat de ruimtevaart betekent voor het hedendaagse leven. |:(
Er wordt helaas ook op ontwikkelingshulp bezuinigd.
En als dit niet zo zou zijn waarom is dat hypocriet?
QBayzondag 5 augustus 2012 @ 11:20
De landing is ook live in HD te volgen via Xbox Live! :Y *O* .
-CRASH-zondag 5 augustus 2012 @ 12:31
quote:
14s.gif Op zondag 5 augustus 2012 07:36 schreef Pek het volgende:
Mooie tijd, ik kom morgen uit de nachtdienst, dus kan het mooi live kijken ^O^
Waarom trouwens de voorkeur voor Ustream en niet gewoon NASA TV?
had toevallig Ustream aan. Normaal kijk ik NASATV HD
Eyjafjallajoekullzondag 5 augustus 2012 @ 12:40
Voor de mensen met een xbox, je kan ook op je xbox via het dashboard live meekijken, relaxt op je TV.
-CRASH-zondag 5 augustus 2012 @ 12:52
quote:
0s.gif Op zondag 5 augustus 2012 11:20 schreef QBay het volgende:
De landing is ook live in HD te volgen via Xbox Live! :Y *O* .
Ook live te zien via PS3
Digi2zondag 5 augustus 2012 @ 13:00
Er is helemaal nix live te volgen.
Allemaal bullshit, de afstand is zo groot dat je een signaal pas ca een kwartier later van mars ontvangt.
Tijdens voetbalwedstrijden klaagden mensen al over een vertraging van luttele seconden tussen de verschillende providers.
Het is te volgen met een fixe vertraging, maar live zou ik het niet willen noemen.
Eyjafjallajoekullzondag 5 augustus 2012 @ 13:00
quote:
2s.gif Op zondag 5 augustus 2012 12:40 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Voor de mensen met een xbox, je kan ook op je xbox via het dashboard live meekijken, relaxt op je TV.
Ow, ik zag die comment 2 plekken boven me echt niet :')
Eyjafjallajoekullzondag 5 augustus 2012 @ 13:01
quote:
0s.gif Op zondag 5 augustus 2012 13:00 schreef Digi2 het volgende:
Er is helemaal nix live te volgen.
Allemaal bullshit, de afstand is zo groot dat je een signaal pas ca een kwartier later van mars ontvangt.
Tijdens voetbalwedstrijden klaagden mensen al over een vertraging van luttele seconden tussen de verschillende providers.
Het is te volgen met een fixe vertraging, maar live zou ik het niet willen noemen.
Dan is er dus nooit iets live te volgen, want er zit ALTIJD vertraging in. Het gaat er meer om dat het beeld niet tussendoor ge-edit is op wat voor manier dan ook. Als het fout gaat zie je het gewoon keihard fout gaan.
Kirovzondag 5 augustus 2012 @ 13:04
quote:
0s.gif Op zondag 5 augustus 2012 13:00 schreef Digi2 het volgende:
Er is helemaal nix live te volgen.
Allemaal bullshit, de afstand is zo groot dat je een signaal pas ca een kwartier later van mars ontvangt.
Tijdens voetbalwedstrijden klaagden mensen al over een vertraging van luttele seconden tussen de verschillende providers.
Het is te volgen met een fixe vertraging, maar live zou ik het niet willen noemen.
:')

quote:
0s.gif Op zondag 5 augustus 2012 13:00 schreef Digi2 het volgende:
nix
:')
-CRASH-zondag 5 augustus 2012 @ 13:17
quote:
2s.gif Op zondag 5 augustus 2012 13:01 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Dan is er dus nooit iets live te volgen, want er zit ALTIJD vertraging in. Het gaat er meer om dat het beeld niet tussendoor ge-edit is op wat voor manier dan ook. Als het fout gaat zie je het gewoon keihard fout gaan.
quote:
2s.gif Op zondag 5 augustus 2012 03:32 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Juist wel fijn. Op m'n werk zou ik raar worden aangekeken als ik dit live ging volgen :')
Nu heb ik anderhalf uur om voor de streams te zitten voordat ik naar buiten moet.
:') zelf maak je ook dat foutje
Eyjafjallajoekullzondag 5 augustus 2012 @ 13:23
quote:
0s.gif Op zondag 5 augustus 2012 13:17 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

[..]

:') zelf maak je ook dat foutje
Nee dat klopt toch? Ik ben juist wel van mening dat het live te noemen is. Het beeld komt zo snel mogelijk bij ons binnen, zonder dat het ge-edit kan worden. Dat het wat langer duurt komt gewoon omdat sneller gewoon niet mogelijk is (of je moet aan 'quantum-entanglement'-achtige technieken denken voor communicatie)
-CRASH-zondag 5 augustus 2012 @ 13:27
quote:
2s.gif Op zondag 5 augustus 2012 13:23 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Nee dat klopt toch? Ik ben juist wel van mening dat het live te noemen is.
Ik dek wel dat de meeste wel weten dat deze "live" uitzending extra vertraging heeft
Eyjafjallajoekullzondag 5 augustus 2012 @ 13:29
quote:
0s.gif Op zondag 5 augustus 2012 13:27 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Ik dek wel dat de meeste wel weten dat deze "live" uitzending extra vertraging heeft
Heb m'n reactie nog ge-edit. Die vertraging is dus niet te voorkomen. Als ik naar de sterren kijk zelf dan kijk ik toch ook 'live' naar het beeld wat ik zie. Ookal is dat beeld al een miljoen jaar oud.

Daarom noem ik dit ook live. Het beeld komt zo snel als het kan naar ons toe, zonder tussenkomst van een editor. Dat er vertraging in zit is onontkoombaar met de technieken die wij gebruiken.

Alleen met behulp van quantum-entanglement zou je 'instant' signalen kunnen ontvangen en zou je van live kunnen spreken zoals je dat hier op aarde zou kennen. Maar dat is allemaal puur theoretisch....
Yuri_Boykazondag 5 augustus 2012 @ 18:20
quote:
Maar waar vind ik specifiek foto's van het mars landschap genomen door de huidige rovers? Ik zie maar een paar plaatjes en meer niet.
Pekzondag 5 augustus 2012 @ 19:24
http://www.nasa.gov/missi(...)ction_archive_1.html
Yuri_Boykazondag 5 augustus 2012 @ 19:53
quote:
Dankje, wel weinig foto's op zich. Ik hoop dat ze videobeelden vanaf de Curiosity vrijgeven of zelfs live laten zien.
-CRASH-zondag 5 augustus 2012 @ 20:55
quote:
0s.gif Op zondag 5 augustus 2012 19:53 schreef Yuri_Boyka het volgende:

[..]

Dankje, wel weinig foto's op zich. Ik hoop dat ze videobeelden vanaf de Curiosity vrijgeven of zelfs live laten zien.
Daar zul je weinig kans hebben. Dat is teveel data wat verstuurt moet worden.
En de kansen zijn klein dat je direkt wat te zien krijgt. Curi zal landen als het op mars avond wordt.
En Oddyssey zou welleens de info net wel of net niet kunnen versturen.
Zo niet dan gaat het via MRO. Dat kan dan 1 tot 5 uur duren voordat ze op aarde weten of Curi veilig geland is.
Yuri_Boykazondag 5 augustus 2012 @ 20:57
quote:
0s.gif Op zondag 5 augustus 2012 20:55 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Daar zul je weinig kans hebben. Dat is teveel data wat verstuurt moet worden.
En de kansen zijn klein dat je direkt wat te zien krijgt. Curi zal landen als het op mars avond wordt.
En Oddyssey zou welleens de info net wel of net niet kunnen versturen.
Zo niet dan gaat het via MRO. Dat kan dan 1 tot 5 uur duren voordat ze op aarde weten of Curi veilig geland is.
Duidelijk.

Skwishzondag 5 augustus 2012 @ 21:57
Die landing... dat is gewoon te mooi om waar te zijn.
HighVolumezondag 5 augustus 2012 @ 22:02
total recall net gezien ^O^
Quyxz_zondag 5 augustus 2012 @ 22:40
Ik vind dit artikel nu:

http://www.deingenieur.nl(...)-geland-op-mars.html

Staat al klaar voor morgen. :')_
Yuri_Boykazondag 5 augustus 2012 @ 22:45
Wat doen jullie trouwens, opblijven of wekker zetten?
Skwishzondag 5 augustus 2012 @ 22:48
quote:
0s.gif Op zondag 5 augustus 2012 22:40 schreef Quyxz_ het volgende:
Ik vind dit artikel nu:

http://www.deingenieur.nl(...)-geland-op-mars.html

Staat al klaar voor morgen. :')_
:D 8)7
Pietverdrietzondag 5 augustus 2012 @ 22:51
quote:
0s.gif Op zondag 5 augustus 2012 22:40 schreef Quyxz_ het volgende:
Ik vind dit artikel nu:

http://www.deingenieur.nl(...)-geland-op-mars.html

Staat al klaar voor morgen. :')_
LOL
Woodszondag 5 augustus 2012 @ 22:55
Ik loop achter, hoelaat gaat ie landen? Wil best opblijven
Pekzondag 5 augustus 2012 @ 22:59
07:30 uur nederlandse tijd.

Curiosity's Twitteraccount: https://twitter.com/MarsCuriosity :')
Yuri_Boykazondag 5 augustus 2012 @ 23:04
Ik twijfel nog. De ene kant is mijn ritme sowieso al fucked up en kan ik prima tot 7:30 wakker blijven maar hoelang gaat dat door? Stel dat het nog 4 uur lang doorgaat dan ga ik liever zo proberen te slapen en de wekkerS zetten.
-CRASH-maandag 6 augustus 2012 @ 01:26
quote:
0s.gif Op zondag 5 augustus 2012 18:20 schreef Yuri_Boyka het volgende:

[..]

Maar waar vind ik specifiek foto's van het mars landschap genomen door de huidige rovers? Ik zie maar een paar plaatjes en meer niet.
Alle RUWE foto's genomen door Spirit en Opportunity
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 01:40
quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2012 01:26 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Alle RUWE foto's genomen door Spirit en Opportunity
Dankje!
Probably_on_pcpmaandag 6 augustus 2012 @ 03:41
Rare gedachte dat dat ding daar nu vliegt bij Mars en zich klaar aan het maken is voor de landing.
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 03:47
Inderdaad, kan niet wachten. Nog 3 uur en 40 minuten.
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 05:29
Nog 2 uurtjes..
Vaatwastabletmaandag 6 augustus 2012 @ 05:33
quote:
11s.gif Op maandag 6 augustus 2012 05:29 schreef Yuri_Boyka het volgende:
Nog 2 uurtjes..
Komt wel goed. Ik ben door aan het halen.

De Ramadan werkt ook lekker mee, straks lekker slapen en kort te hoeven vasten na het wakker worden.
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 05:34
quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2012 05:33 schreef Vaatwastablet het volgende:

[..]

Komt wel goed. Ik ben door aan het halen.

De Ramadan werkt ook lekker mee, straks lekker slapen en kort te hoeven vasten na het wakker worden.
Ik ook, ik hoop alleen dat het niet te lang doorgaat daarna.

http://www.ustream.tv/nasahdtv
Vaatwastabletmaandag 6 augustus 2012 @ 05:35
quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2012 05:34 schreef Yuri_Boyka het volgende:

[..]

Ik ook, ik hoop alleen dat het niet te lang doorgaat daarna.

http://www.ustream.tv/nasahdtv
Aan de andere kant zal dit toch weer terug te vinden op YouTube achteraf.
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 05:36
quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2012 05:35 schreef Vaatwastablet het volgende:

[..]

Aan de andere kant zal dit toch weer terug te vinden op YouTube achteraf.
True, maar live maakt het niet iets mooier plus dat je nog wat vooraf en achteraf ziet wat je daar misschien niet ziet. Zoals de coverage nu is ook wel interessant.
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 06:11
- Curi kan in hele zeldzame gevallen met de joystick bestuurd worden en dit komt doordat het 15 min duurt voordat de signalen op Mars zijn.

- Over enkele minuten wordt de transmitter uitgedaan en gaat Curi op zichzelf.
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 06:12
- Er worden geen commando's of berichten naar Curi gestuurd, Curi stuurt alleen berichten naar NASA.
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 06:31
- Odyssey is nu in de juiste positie aan het draaien.

- Ze liggen op schema.
Rooliomaandag 6 augustus 2012 @ 06:34
quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2012 05:34 schreef Yuri_Boyka het volgende:

[..]

Ik ook, ik hoop alleen dat het niet te lang doorgaat daarna.

http://www.ustream.tv/nasahdtv
Ik had deze al gevonden:
http://www.ustream.tv/nasajpl

Die loopt bij mij een seconde of 4 voor op jouw link, maar is volgens mij niet HD.
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 06:35
quote:
3s.gif Op maandag 6 augustus 2012 06:34 schreef Roolio het volgende:

[..]

Ik had deze al gevonden:
http://www.ustream.tv/nasajpl

Die loopt bij mij een seconde of 4 voor op jouw link, maar is volgens mij niet HD.
Die van mij loopt juist voor op die van jou.
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 06:35
Hier kun je de Curi live volgen.

http://eyes.nasa.gov
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 06:36
- Nog 38 minuten voordat de eerste ontkoppeling plaats vindt.
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 06:37
Die van jou loopt inderdaad voor zie ik nu.
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 06:37
- Nog 54 minuten till touchdown.
Pekmaandag 6 augustus 2012 @ 06:40
Op http://eyes.nasa.gov/ is de landing in realtime te volgen, met computeranimaties etc.
johnnylovemaandag 6 augustus 2012 @ 06:40
Heb zelf deze link

http://www.nasa.gov/externalflash/mars/curiosity_news3.html
-CRASH-maandag 6 augustus 2012 @ 06:40
Laten we slowchat in 1 topic houden - Mars Revisited - Curiosity (6 Aug 2012)
johnnylovemaandag 6 augustus 2012 @ 06:41
quote:
14s.gif Op maandag 6 augustus 2012 06:40 schreef Pek het volgende:
Op http://eyes.nasa.gov/ is de landing in realtime te volgen, met computeranimaties etc.
Ook in link net geplaatst. Is wel afhankelijk of telemetrie wordt doorgezonden.
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 06:41
quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2012 06:35 schreef Yuri_Boyka het volgende:
Hier kun je de Curi live volgen.

http://eyes.nasa.gov
quote:
14s.gif Op maandag 6 augustus 2012 06:40 schreef Pek het volgende:
Op http://eyes.nasa.gov/ is de landing in realtime te volgen, met computeranimaties etc.
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 06:42
quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2012 06:40 schreef -CRASH- het volgende:
Laten we slowchat in 1 topic houden - Mars Revisited - Curiosity (6 Aug 2012)
Waarom niet gewoon in dit topic en die andere op slot?
Pekmaandag 6 augustus 2012 @ 06:43
quote:
10s.gif Op maandag 6 augustus 2012 06:41 schreef Yuri_Boyka het volgende:

[..]

[..]

Had de refresh niet gezien :')
starlamaandag 6 augustus 2012 @ 06:45
Nog een uur en dan weten we het. Spannend moment voor NASA :)
-CRASH-maandag 6 augustus 2012 @ 06:45
quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2012 06:42 schreef Yuri_Boyka het volgende:

[..]

Waarom niet gewoon in dit topic en die andere op slot?
Omdat het andere topic extra is gemaakt voor de landing
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 06:46
quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2012 06:45 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Omdat het andere topic extra is gemaakt voor de landing
Ja maar de ene gaat hier posten en de andere daar, beetje kut is dat imo.
Mendermaandag 6 augustus 2012 @ 06:47
Nog voor me wekker opgestaan.

Spannend! :)
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 06:49
quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2012 06:47 schreef Mender het volgende:
Nog voor me wekker opgestaan.

Spannend! :)
*O*
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 06:50
Eigenlijk is dit allemaal in scene gezet en rijden de rovers gewoon in de Amerikaanse woestijn.
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 06:53
Er kijken nu zo'n 200.000 mensen op 3 channels.
Rooliomaandag 6 augustus 2012 @ 06:56
quote:
11s.gif Op maandag 6 augustus 2012 06:53 schreef Yuri_Boyka het volgende:
Er kijken nu zo'n 200.000 mensen op 3 channels.
Valt nog wel mee toch? Of wordt dit ook op televisie live uitgezonden ergens?
Pekmaandag 6 augustus 2012 @ 06:57
Live op groot scherm op Times Square in NY _O_
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 07:02
FOK! deed ineens raar.

Het is nu ook op CNN.
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 07:03
Hij versnelt al snel, Mars trekt hem naar zich toe.
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 07:03
Hij vliegt nu met 17.700 km/h. Ongelooflijk.
Rooliomaandag 6 augustus 2012 @ 07:04
quote:
14s.gif Op maandag 6 augustus 2012 07:03 schreef Yuri_Boyka het volgende:
Hij versnelt al snel, Mars trekt hem naar zich toe.
Hoe weet je de snelheid?
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 07:04
Hier kun je live meekijken waar de Curi is: http://eyes.nasa.gov/
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 07:07
Gewoon een mohawk hebben en dan bij NASA werken. _O_
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 07:08
Die Chinees doet mij denken aan Lloyd uit Entourage.
Eyjafjallajoekullmaandag 6 augustus 2012 @ 07:09
Of posten we nou hier :P

Goed beeld via Xbox Live zeg!
Pekmaandag 6 augustus 2012 @ 07:09
Ik zie ook een ouwe hippie :P
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 07:10
quote:
2s.gif Op maandag 6 augustus 2012 07:09 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:
Of posten we nou hier :P

Goed beeld via Xbox Live zeg!
Volgens mij kunnen we dan maar beter naar dit topic denk ik.

Mars Revisited - Curiosity (6 Aug 2012)
Pakspulmaandag 6 augustus 2012 @ 07:18
Ik zit nu naar NASA TV te kijken, maar de signalen die ze binnen krijgen zijn eigenlijk al redelijk oud. Als de rover over 14 minuten op de Mars moet staan en de signalen naar Aarde doen er ook 14 minuten over dan betekent dat dat de rover al op Mars staat :?

Of over 14 minuten staat hij er en dan moeten we gaan wachten op de eerste signalen :?
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 07:19
quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2012 07:18 schreef Pakspul het volgende:
Ik zit nu naar NASA TV te kijken, maar de signalen die ze binnen krijgen zijn eigenlijk al redelijk oud. Als de rover over 14 minuten op de Mars moet staan en de signalen naar Aarde doen er ook 14 minuten over dan betekent dat dat de rover al op Mars staat :?
Nee.

http://www.ustream.tv/nasajpl Hier livestream van het team.
http://eyes.nasa.gov Hier de livestream van de Curi.
Pakspulmaandag 6 augustus 2012 @ 07:24
Maar alles wat ze doornemen dan? Hoe moet ik dat zien? Kijken of het volgens planning gaat des on danks dat het al een tijdje geleden is gebeurd?
Yuri_Boykamaandag 6 augustus 2012 @ 07:25
quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2012 07:24 schreef Pakspul het volgende:
Maar alles wat ze doornemen dan? Hoe moet ik dat zien? Kijken of het volgens planning gaat des on danks dat het al een tijdje geleden is gebeurd?
Mars Revisited - Curiosity (6 Aug 2012)
LoggedInmaandag 6 augustus 2012 @ 07:35
quote:
I'm safely on the surface of Mars. GALE CRATER I AM IN YOU!!! #MSL
Nu al :?
Eyjafjallajoekullmaandag 6 augustus 2012 @ 07:38
quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2012 07:35 schreef LoggedIn het volgende:

[..]

Nu al :?
Hij is geland aap, check het andere topic :P :D

Mars Revisited - Curiosity (6 Aug 2012)
ExperimentalFrentalMentalmaandag 6 augustus 2012 @ 07:54
425381_427473093958772_421489025_n.jpg

Azl7LXOCUAAJT5z.jpg

rbjp.png
ExperimentalFrentalMentalmaandag 6 augustus 2012 @ 08:00
06-08-2012

Curiosity landt succesvol op Mars

curiosity.jpg

Na een 567 miljoen kilometer lange reis is de Curiosity-rover vanochtend om 7:31 uur geland op Mars. De landing verliep zonder problemen. Op dit moment stuurt de rover de eerste foto’s door.

first-pic.jpg
Eťn van de eerste foto’s van Curiosity op Mars.

De landing was ťťn van de meest spannende gebeurtenissen. In een paar minuten tijd remde de rover af naar een snelheid van 75 centimeter per seconde. Een parachute zorgde ervoor dat de sonde met daarin Curiosity boven het oppervlak van Mars kwam te hangen. Vervolgens viel Curiosity naar beneden, waarna een hitteschild en een parachute de rover lieten afremmen. Vervolgens werd Curiosity naar beneden getakeld door een luchtkraan.

De landing leek totaal niet op de landingen van de rovers Opportunity en Spirit in 2004. Deze rovers stuiterden namelijk over het oppervlak van Mars. Zo’n soortgelijke landing bleek niet mogelijk te zijn voor Curiosity, omdat Curiosity te zwaar is.

Curiosity landde in de Gale-krater, dicht bij de berg Mount Sharp (Aeolis Mons). De Gale-krater heeft een doorsnee van 154 kilometer en is circa 3,5 tot 3,8 miljard jaar oud. Op satellietbeelden van de Gale-krater zijn verschillende kanalen te zien. Wetenschappers vermoeden dat dit een bewijs is dat er ooit water stroomde in de Gale-krater. Curiosity gaat dit onderzoeken.

Curiosity is een rover met fantastische mogelijkheden. De twee Mast camera’s kunnen foto’s met een grootte van 1200 bij 1200 pixels maken. Daarnaast kunnen de camera’s HD-video’s maken (720p) met een framerate van tien beelden per seconde. De Curiosity-rover zendt kleine thumbnails ter grootte van 200 bij 150 pixels naar de aarde. Wetenschappers kiezen vervolgens welke foto’s ze graag groter willen zien. Deze foto’s worden vervolgens van het 8 GB grote interne geheugen geplukt.

“We zijn weer op Mars, fantastisch!” vertelt NASA-baas Charlie Bolden. “Het is fijn om te horen dat Curiosity heelhuids op de grond is gekomen en in zo’n goede conditie is.”

De komende uren en dagen kunnen we veel foto’s verwachten. De eerste foto’s zijn waarschijnlijk nogal stoffig door de harde landing van Curiosity op het Marsoppervlak. Wanneer het stof daalt, zijn er meer details zichtbaar.

first-light-curiosity.jpg

Live
7:37 uur – Op de eerste foto’s is een wiel van Curiosity op het oppervlak van Mars zichtbaar.
7:35 uur – De eerste foto’s komen binnen, slechts een paar minuten na de landing!
7:31 uur – Touchdown confirmed!
7:31 uur – Curiosity wordt nu naar beneden getakeld door de luchtkraan. Afstand tot oppervlak 20 meter. Snelheid: 75 centimeter per seconde.
7:30 uur – Snelheid nu 90 meter per seconde. En dalende… Afstand tot oppervlak is 4 kilometer.
7:28 uur – Parachute wordt uitgeworpen. Afstand tot Mars-oppervlak is 11,5 kilometer. Nog vier minuten tot landing.
7:26 uur – Er is verbinding met de Mars Odyssey-ruimtesonde, maar er komt nog geen data binnen.
7:25 uur – Curiosity wordt nu sterk afgeremd door het hitteschild. Het hitteschild bereikt een temperatuur van circa 2.000 graden Celsius.
7:24 uur – Curiosity twittert: “Entering Mars’ atmosphere. 7. Minutes. Of. Terror. Starts. NOW. #MSL”
7:24 uur – Curiosity is in de atmosfeer van Mars.
7:23 uur – 90 seconden tot binnenkomst in de atmosfeer.
7:21 uur – Govert Schilling twittert: “Snelheid van Curiosity bij binnendringen Marsdampkring is 600x de snelheid van Usain Bolt op 100 m gisteren!”
7:20 uur – Vijf minuten tot binnenkomst in de dampkring van Mars.
7:18 uur – De snelheid van Curiosity neemt toe, omdat Mars aan de rover trekt.
7:15 uur – Cruise stage separation is voltooid.
7:14 uur – Nog geen problemen met de rover.
7:14 uur – Afstand tot de landingsplek minder dan 5.000 kilometer.
7:13 uur – “Odyssey is go for EDL comm support. Applaus in Mission Control.
7:12 uur – De landing – ook wel ‘seven minutes of terror’ – bestaat uit een aantal cruciale stappen. Eerst zal een hitteschild de capsule afremmen. Een taak die later wordt overgenomen door de parachutes. De landing begint om 7:24 uur.
7:01 uur – Er worden gezouten pinda’s gegeten in Mission Control. Dit is een 48 jaar oude traditie bij NASA. In 1964 werden voor het eerst pinda’s gegeten bij NASA, namelijk tijdens de Ranger 7-missie. Ironisch: de eerste zes Ranger-missies faalden, maar Ranger 7 slaagde er wel in om foto’s van het maanoppervlak te maken.
7:01 uur – Nog 30 minuten tot de landing van Curiosity op Mars.
6:58 uur – NASA twittert: “@MarsCuriosity has transitioned to EDL main — which means that that we move to the next series of commands progressing toward landing.” Oftewel, alles lijkt goed te gaan met de rover en NASA gaat door met de landing van Curiosity op Mars.
6:53 uur – Curiosity twittert: “I’m glad it’s you on the line, @CanberraDSN. Thanks for being my ears on the Earth tonight #MSL”. @CanberraDSN maakt deel uit van NASA’s Deep Space Network.
6:34 uur – Op Eyes.NASA.gov is de landing van Curiosity live te volgen in de vorm van een computeranimatie. Bekijk ook NASA TV.
6:33 uur – 14.500 kilometer tot het oppervlak van Mars.
6:31 uur – De teams van de Mars Reconnaissance Orbiter en Mars Odyssey zitten klaar om te luisteren of Curiosity veilig op Mars landt.
6:24 uur – Het kan tot drie dagen duren voordat we na de landing iets van de rover horen.
6:11 uur – Curiosity bevindt zich nu in de baan van Deimos, ťťn van de twee manen van Mars. De afstand tot Mars bedraagt ruim 20.000 kilometer.
6:10 uur – NASA schakelt communicatie met de rover uit. Dit betekent dat Curiosity nu een kleine 1,5 uur zonder begeleiding vliegt.

Populairste berichten
OV-reiziger gaat ver om contact met ander te voorkomen
6 5.529 Vlaggen op de maan: ze staan nog steeds (op eentje na)!
20 2.002 Landing van Marsrover Curiosity: dat wordt nagelbijten
6 1.585 Daarom leven vrouwen langer dan mannen
7 1.547 Ons brein ziet vrouw als pakketje lichaamsdelen
7 1.478 De PerseÔden: de mooiste meteorenzwerm van het jaar
0 1.436 Prachtig beeld uit IJzertijd ontdekt in Turkije
0 1.357 Wetenschap zoekt nageslacht van Dracula
0 1.053 Nu op Twitter
EERSTE FOTO BINNEN VAN CURIOSITY! http://t.co/uMAL3YnO 21 minutes ago
Curiosity is succesvol geland op Mars. http://t.co/8F3j2nGw 22 minutes ago
TOUCHDOWN CONFIRMED! #curiosity 24 minutes ago


(scientias.nl)
Woodsmaandag 6 augustus 2012 @ 12:36
Had ik mn wekker ervoor gezet werd ik pas net wakker :')
Kirovmaandag 6 augustus 2012 @ 12:44
quote:
13s.gif Op maandag 6 augustus 2012 12:36 schreef Woods het volgende:
Had ik mn wekker ervoor gezet werd ik pas net wakker :')
Ik heb deze landing maar overgeslagen n.a.v. het debacle van de koppeling van Dragon aan het ISS, ik zit daar 2 uur naar te kijken, mis ik het moment suprÍme omdat ik naar de wc ga :(
Woodsmaandag 6 augustus 2012 @ 12:46
quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2012 12:44 schreef Kirov het volgende:

[..]

Ik heb deze landing maar overgeslagen n.a.v. het debacle van de koppeling van Dragon aan het ISS, ik zit daar 2 uur naar te kijken, mis ik het moment suprÍme omdat ik naar de wc ga :(
Ooit gehoord van een bidon?
bidon%20max%20500.jpg

Best klote dat we pas over 3 dagen gedetailleerde foto's binnen krijgen. Maar vervangt deze nou gelijk de andere 2?
Kirovmaandag 6 augustus 2012 @ 12:54
quote:
12s.gif Op maandag 6 augustus 2012 12:46 schreef Woods het volgende:

[..]

Ooit gehoord van een bidon?
[ afbeelding ]

Best klote dat we pas over 3 dagen gedetailleerde foto's binnen krijgen. Maar vervangt deze nou gelijk de andere 2?
Je bedoeld de andere rovers? Volgens mij blijven die gewoon door rijden tot ze niet meer kunnen.

Edit: ťťn van de twee is er vorig jaar mee gekapt, de ander doet het nog.
Pietverdrietmaandag 6 augustus 2012 @ 12:58
formcartoon_8915_fd30b9b1159a12abcb925860192a3bd0e74f8bdf.gif
LoggedInmaandag 6 augustus 2012 @ 19:20
quote:
2s.gif Op maandag 6 augustus 2012 07:38 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Hij is geland aap, check het andere topic :P :D

Mars Revisited - Curiosity (6 Aug 2012)
lol, ja, maar info zou er 7 min over doen om op aarde te komen, hij is om 7.31u geland, en het twitterbericht was ook van 7.31u.. Dan klopt er toch iets niet? :')
Pekmaandag 6 augustus 2012 @ 19:29
Ja, want die tweet komt ook echt van Mars natuurlijk :')
firefly3maandag 6 augustus 2012 @ 19:39
quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2012 19:20 schreef LoggedIn het volgende:

[..]

lol, ja, maar info zou er 7 min over doen om op aarde te komen, hij is om 7.31u geland, en het twitterbericht was ook van 7.31u.. Dan klopt er toch iets niet? :')
Hij was 7 min eerder geland. We wisten het pas om 7:31
LoggedInmaandag 6 augustus 2012 @ 20:42
quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2012 19:39 schreef firefly3 het volgende:

[..]

Hij was 7 min eerder geland. We wisten het pas om 7:31
oh, ok.. dus eigenlijk is ie om 7.24 geland :P
firefly3maandag 6 augustus 2012 @ 20:52
quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2012 20:42 schreef LoggedIn het volgende:

[..]

oh, ok.. dus eigenlijk is ie om 7.24 geland :P
Idd :) Dit heb ik gevonden overigens:

Okay, so the rover is not really tweeting from space. The voice of Curiosity is the combined effort of three women, led by NASA's social media manager Veronica McGregor, who told TechNewsDaily that they work as a "hivemind" to communicate on behalf of the rover. All three refer to Curiosity as "she."
-CRASH-dinsdag 7 augustus 2012 @ 17:41
08.06.2012
Martian Surface Below Curiosity

PIA15989.jpg

This color image was obtained by NASA's Curiosity rover during its descent to the surface of Mars on Aug. 5 PDT (Aug. 6 EDT). This image from Curiosity’s Mars Descent Imager reveals surface features including relatively dark dunes, degraded impact craters and other geologic features including small escarpments that range in size from a few feet (meters) to many tens of feet (meters) in height. The image was obtained one minute 16 seconds before touchdown. This is but one of hundreds of frames that were acquired during the descent to the surface.

The original image from MARDI has been geometrically corrected to look flat.

Curiosity landed inside of a crater known as Gale Crater.

http://mars.jpl.nasa.gov/msl/multimedia/images/?ImageID=4277
Quyxz_dinsdag 7 augustus 2012 @ 17:42
Zijn er dagelijks persconferenties op NASA TV als het onderzoek straks gaat beginnen? Weet iemand hoe laat dat dan is?
-CRASH-dinsdag 7 augustus 2012 @ 17:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2012 17:42 schreef Quyxz_ het volgende:
Zijn er dagelijks persconferenties op NASA TV als het onderzoek straks gaat beginnen? Weet iemand hoe laat dat dan is?
Tot wanneer wil je hebben???
Maar dagelijkse persco tijdens ondezoek :N
Alleen als er iets noemenswaardig is.....

August 7, Tuesday
1 p.m. - Mars Science Laboratory/Curiosity Rover Post-Landing News Briefing - Sol 2 Update - JPL (All Channels)

August 8, Wednesday
9:55 a.m. - ISS Expedition 32 In-Flight Interviews with WAPA-TV, San Juan, Puerto Rico and Univision’s “Despierta America” Program - JSC (Public and Media Channels)
1 p.m. - Mars Science Laboratory/Curiosity Rover Post-Landing News Briefing - Sol 3 Update - JPL (All Channels)

August 9, Thursday
9 a.m. - ISS Expedition 32 In-Flight Interview for JAXA with the “Young Astronauts Club” in Tokyo - JSC (All Channels)
1 p.m. - Mars Science Laboratory/Curiosity Rover Post-Landing News Briefing - Sol 4 Update - JPL (All Channels)

August 10, Friday
1 p.m. - Mars Science Laboratory/Curiosity Rover Post-Landing News Briefing - Sol 5 Update - JPL (All Channels)

August 14, Tuesday
1:30 p.m. - ISS Spacewalk Video B-Roll Feed - JSC (All Channels)
2 p.m. - ISS Expedition 32 Russian and U.S. Spacewalk Preview Briefing - JSC (All Channels)

August 20, Monday
TBD - ISS Expedition 32 Russian Spacewalk Coverage - JSC (All Channels)

August 24, Friday
6:30 a.m. - Video B-Roll Feed of ISS Expedition 33/34 Flight Engineer/Commander Kevin Ford in Training – JSC (Public and Media Channels
7 – 8 a.m. - Live Interviews with ISS Expedition 33/34 Flight Engineer/Commander Kevin Ford – JSC (Public and Media Channels)

August 30, Thursday
TBD – ISS Expedition 32 U.S. Spacewalk Coverage – JSC (All Channels)

September

September 26, Wednesday
7:30 a.m. - Video B-Roll of Expedition 31/32 Flight Engineer Joe Acaba - JSC (Public and Media Channels)
8 - 9 a.m. - Live Interviews with Expedition 31/32 Flight Engineer Joe Acaba - JSC (Public and Media Channels)

October

October 1, Monday
6:30 a.m. - Video B-Roll Feed of ISS Expedition 33/34 Flight Engineer/Commander Kevin Ford in Training – JSC (Public and Media Channels)
7 – 8 a.m. - Live Interviews with ISS Expedition 33/34 Flight Engineer/Commander Kevin Ford – JSC via Star City, Russia (Public and Media Channels)

[ Bericht 3% gewijzigd door -CRASH- op 07-08-2012 18:03:22 ]
Quyxz_dinsdag 7 augustus 2012 @ 18:24
Bedankt! Even omrekenen naar onze tijd. :+

Ik kan mij herinneren dat er toen met de Phoenix Mars Lander vaak persconferenties op NASA TV waren. Met Barry Goldstein. :D

Edit: Ah, die news briefing is dan straks om 19:00. *O*
QBaydinsdag 7 augustus 2012 @ 18:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2012 17:42 schreef Quyxz_ het volgende:
Zijn er dagelijks persconferenties op NASA TV als het onderzoek straks gaat beginnen? Weet iemand hoe laat dat dan is?
Elke avond om 19:00 is er een update.
Quyxz_dinsdag 7 augustus 2012 @ 19:19
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2012 18:51 schreef QBay het volgende:

[..]

Elke avond om 19:00 is er een update.
Dat is een ideale tijd.

Ze lieten net een leuke foto zien van het hitteschild, de parachute, de skycrane en de rover zelf vanuit de ruimte.
QBaydinsdag 7 augustus 2012 @ 19:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2012 19:19 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Dat is een ideale tijd.

Ze lieten net een leuke foto zien van het hitteschild, de parachute, de skycrane en de rover zelf vanuit de ruimte.
Klopt, lekkere tijd voor ons :) .

Inderdaad, deze foto:
674238main_PIA16001-43_1024-768.jpg

Aan de ene kant wel vet dat alles zo dichtbij elkaar ligt (afstand sky crane en Curiosity is 650 meter) maar het levert ook wel gevaar op. Overigens hoorde ik volgens mij ook dat de datasnelheid tussen Curiosity en MRO momenteel 32KB/s is, ze zijn van plan om dit later op te krikken tot 2Mb/s (256KB/s).
firefly3dinsdag 7 augustus 2012 @ 20:18
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2012 19:56 schreef QBay het volgende:

[..]

Klopt, lekkere tijd voor ons :) .

Inderdaad, deze foto:
[ afbeelding ]

Aan de ene kant wel vet dat alles zo dichtbij elkaar ligt (afstand sky crane en Curiosity is 650 meter) maar het levert ook wel gevaar op. Overigens hoorde ik volgens mij ook dat de datasnelheid tussen Curiosity en MRO momenteel 32KB/s is, ze zijn van plan om dit later op te krikken tot 2Mb/s (256KB/s).
Het valt wel mee, het blijkt dat omdat de atmosfeer zo dun is dat het moeizaam grote dingen kan verplaatsen.
Piktussendedeurdinsdag 7 augustus 2012 @ 20:40
Een docu van de BBC die alles kort samenvat.
horned_reaperdinsdag 7 augustus 2012 @ 21:29
m1mzv2kakaou_396.jpg

:)

Weet iemand waar je alles kunt volgen over deze mooie ontdekkingstocht?
-CRASH-dinsdag 7 augustus 2012 @ 21:35
De site
http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/index.html

RAW Images
http://mars.jpl.nasa.gov/msl/multimedia/raw/?s=1

Eyes on the Solar System
http://bit.ly/Mu397R
Als Curi gaat rijden is ze via deze SIM te volgen

[ Bericht 11% gewijzigd door -CRASH- op 07-08-2012 21:41:00 ]
Quyxz_dinsdag 7 augustus 2012 @ 21:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2012 21:29 schreef horned_reaper het volgende:
[ afbeelding ]

:)

Weet iemand waar je alles kunt volgen over deze mooie ontdekkingstocht?
Elke dag om 19h persconferentie op NASA TV. :D
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 8 augustus 2012 @ 01:53
MSL Post Landing Briefing Sol 1 Mid Day Update (Door NASAtelevision)

MSL Landing Recap and Sol 1 Outlook (Door NASAtelevision)

NASA's Curiosity Sol 2 Update (Door NASAtelevision)


[ Bericht 2% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 08-08-2012 10:08:00 ]
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 9 augustus 2012 @ 08:59
MSL Sol 3 Update (door NASAtelevision)
-CRASH-zondag 12 augustus 2012 @ 15:16
08.11.2012
Exposed by Rocket Engine Blasts
klikbaar
pia16054-figure_5white-br.jpg

This color image from NASA's Curiosity rover shows an area excavated by the blast of the Mars Science Laboratory’s descent stage rocket engines. This is part of a larger, high-resolution color mosaic made from images obtained by Curiosity's Mast Camera.

With the loose debris blasted away by the rockets, details of the underlying materials are clearly seen. Of particular note is a well-defined, topmost layer that contains fragments of rock embedded in a matix of finer material. Shown in the inset in the figure are pebbles up to 1.25 inches (about 3 centimeters) across (upper two arrows) and a larger clast 4 inches (11.5 centimeters) long protruding up by about 2 inches (10 centimeters) from the layer in which it is embedded. Clast-rich sedimentary layers can form in a number of ways. Their mechanisms of formation can be distinguished by the size, shape, surface textures and positioning with respect to each other of the fragments in the layers.

The images in this mosaic were acquired by the 34-millimeter Mastcam over about an hour of time on Aug. 8, 2012 PDT (Aug. 9, 2012 EDT), each at 1,200 by 1,200 pixels in size.

In the main version, the colors portrayed are unmodified from those returned by the camera. The view is what a cell phone or camcorder would record since the Mastcam takes color pictures in the exact same manner that consumer cameras acquire color images. The second version, linked to the main version, shows the colors modified as if the scene were transported to Earth and illuminated by terrestrial sunlight. This processing, called 'white balancing,' is useful for scientists to be able to recognize and distinguish rocks by color in more familiar lighting.
ExperimentalFrentalMentalmaandag 13 augustus 2012 @ 08:48
09-08-2012

Ook Mars kent platentektoniek

nieuws5541a_wide.jpg

Tot nu gingen wetenschappers ervan uit dat de aarde de enige planeet binnen ons zonnestelsel is waar platentektoniek - het verschuiven van grote stukken planeetkorst - voorkomt. Maar een geoloog van de universiteit van CaliforniŽ in Los Angeles (UCLA) heeft nu aanwijzingen gevonden dat dit proces ook op Mars optreedt.

De ontdekking is gebaseerd op een analyse van een honderdtal satellietopnamen van de aarde en Mars. Daaruit blijkt dat laatstgenoemde planeet op een aantal plaatsen structuren vertoont die vergelijkbaar zijn met die in bekende breuksystemen op aarde. Zulke breuken worden aangetroffen waar tektonische platen uit elkaar schuiven.

Een van de plaatsen op Mars waar dit ook zou zijn gebeurd, is de bekende Marinervallei. In het centrale deel van deze 4000 kilometer lange kloof is het restant van een oude inslagkrater te zien, die door het langs elkaar heen schuiven van de korst aan weerszijden van de kloof uit elkaar is getrokken.

Dat zou erop wijzen dat de Marskorst aan weerszijden van de Marinervallei uit twee afzonderlijke platen bestaat, die sinds het ontstaan van de krater 150 kilometer langs elkaar zijn geschoven. Onduidelijk is nog of dat proces nog steeds doorgaat, en of de planeetkorst uit slechts twee platen bestaat of dat er meer van deze breukzones zijn op Mars.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
kurk_droogdinsdag 14 augustus 2012 @ 11:27
Waarom is die vallei niet interessant voor missies?
Visionair20dinsdag 14 augustus 2012 @ 12:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2012 11:27 schreef kurk_droog het volgende:
Waarom is die vallei niet interessant voor missies?
Dat is die denk ik ook wel!, maar trek jij je spaarpot ff open?

verder denk ik ook dat curiosity al onderweg was toen dit werd ontdekt.
kurk_droogdinsdag 14 augustus 2012 @ 12:46
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 augustus 2012 12:44 schreef Visionair20 het volgende:

[..]

Dat is die denk ik ook wel!, maar trek jij je spaarpot ff open?

verder denk ik ook dat curiosity al onderweg was toen dit werd ontdekt.
Nee, maar ik bedoel meer van waarom Curiosity daar niet heen is, was het sowieso een optie tijdens het plannen van de missie? Want die vallei heeft toch ook al die lagen grond en dergelijke en is behoorlijk diep ook.
Asphiasdinsdag 14 augustus 2012 @ 13:18
er zijn duizenden interessante plekken op mars, en nadat ze voor een plek definitief gekozen hebben is het ongelooflijk veel verspilt werk om later nog dat om te gooien naar een andere plek.

merk op dat de curiosity in ťťn keer vanuit de ruimte de atmosfeer binnendrong, afgeremd werd, en op de juiste plek lande. verplaats je die plek, moet je weer nieuwe berekeningen uitvoeren, misschien wel een halve dag later starten met je missie zodat mars anders gedraaid is, etc.
en dan moet je ook weer nieuwe analyses maken van je landingsplek, waar wil je precies landen, etc.

en daarnaast spelen er dus duizenden factoren mee, misschien heeft deze krater wel een stuk minder geologische lagen die open liggen. misschien liggen de interessante punten twee keer zo ver uit elkaar, misschien ligt ie te noordelijk zodat het te koud is voor de apparatuur?

kortom, door Šl die factoren die meespelen, is het niet mogelijk om te zeggen "oh, maar dan hadden ze toch net zo goed naar die andere krater kunnen gaan?". daar is maanden aan analyse aan vooraf gegaan voordat ze de keuze hebben gemaakt.
Pekdinsdag 14 augustus 2012 @ 14:14
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 augustus 2012 12:46 schreef kurk_droog het volgende:

[..]

Nee, maar ik bedoel meer van waarom Curiosity daar niet heen is, was het sowieso een optie tijdens het plannen van de missie? Want die vallei heeft toch ook al die lagen grond en dergelijke en is behoorlijk diep ook.
Ze hebben er jaren over gesteggeld en die Marinervallei zat niet bij de top vier, die was: Gale Crater, Holden Crater, Eberswolde Crater en Mawrth Vallis. Dus blijkbaar niet interessant genoeg ;)
zuiderbuurdinsdag 14 augustus 2012 @ 18:37
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2012 21:35 schreef -CRASH- het volgende:

Eyes on the Solar System
http://bit.ly/Mu397R
Als Curi gaat rijden is ze via deze SIM te volgen
Live of met een aantal lichtminuten vertraging?
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 16 augustus 2012 @ 09:04
15-08-2012

India wil naar Mars

media_xll_5089259.jpg
De rode planeet.

India staat op het punt een grote stap in zijn ruimtevaartprogramma te zetten door een satelliet naar Mars te sturen. Dat heeft premier Manmohan Singh vandaag laten weten.

media_l_5089260.jpg
De Indiase premier Manmohan Singh. © afp.

Het is de bedoeling dat het ruimtevaartuig in een baan rond de rode planeet wordt gebracht en vervolgens belangrijke wetenschappelijke informatie gaat verzamelen, zei Singh tijdens een toespraak op Onafhankelijkheidsdag. Hij sprak van een "grote stap op het gebied van wetenschap en technologie".

De Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO raamt de kosten op omgerekend 57 tot 73 miljoen euro. De satelliet wordt volgend jaar november gelanceerd. Eerder stuurden de Verenigde Staten, Europa, Japan en China onbemande missies naar Mars.

Water op maan
India's reputatie als ruimtevaartnatie werd in 2009 gevestigd, toen een Indiase satelliet de aanwezigheid van water op de maan aantoonde. De grootmacht is van plan in 2016 voor het eerst een mens in de ruimte te brengen.

Armoede
Het ambitieuze en dure ruimtevaartprogramma steekt schril af bij de dagelijkse realiteit in India. Een grote meerderheid van de Indiase bevolking leeft onder de armoedegrens en met de infrastructuur op velerlei gebieden is het slecht gesteld.

(HLN)
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 16 augustus 2012 @ 09:27
15-08-2012

Orbiter maakt eerste foto van Curiosity op Mars

curiosity9.jpg

Terwijl Curiosity druk bezig is om foto’s van zijn omgeving te maken, wordt de Marsrover zelf ook gekiekt. En wel door een ruimtesonde die in een baan om Mars cirkelt. Het resulteert in het eerste kleurenkiekje dat vanuit de ruimte van Curiosity op Mars wordt gemaakt.

Op de foto zien we een hele heldere stip. Dat is Curiosity. Ook de schaduw die deze op het Marsoppervlak werpt, is goed te zien. De foto werd gemaakt door de Mars Reconnaissance Orbiter. Deze gebruikte daarvoor zijn High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE). De orbiter bevond zich niet recht boven Curiosity toen deze de foto maakte. “We willen over een paar dagen nog een foto maken waarbij de orbiter recht naar beneden kijkt en de rover gedetailleerder vast kan leggen,” vertelt Alfred McEwen, namens NASA.

Rondom Curiosity zien we donkere vlekken. Die heeft Curiosity tijdens zijn landing – waarbij stuwraketten werden gebruikt – zelf gemaakt. Behalve Curiosity zien we op de foto ook een groot deel van de Gale-krater. De eindbestemming van Curiosity – Mount Sharp – bevindt zich niet op de foto.

curiosity10.jpg
Foto: NASA / JPL-Caltech / University of Arizona.

Curiosity maakt het overigens uitstekend. De Marsrover is de afgelopen dagen geŁpdatet en nu helemaal klaar om aan het werk te gaan. Waarschijnlijk gaat deze volgende week voor het eerst een eindje rijden. Dat wordt een testritje waarbij Curiosity voor- en achteruit rijdt en een bochtje moet maken. Daarna zal ook de robotarm van de Marsrover nog getest gaan worden. En vervolgens kan Curiosity dan ook echt beginnen aan zijn lange reis met als eindbestemming Mount Sharp. Op basis van de foto’s die Curiosity zelf maakte, wordt nu gekeken welke route de Marsrover het beste kan gaan afleggen. Voor Curiosity bij Mount Sharp arriveert, zijn we alweer een jaar verder. Toch is het de lange reis uiteindelijk wel waard, zo vermoeden de onderzoekers. Ze hopen in de sedimenten nabij de berg aanwijzingen te vinden die voor eens en altijd duidelijk maken of leven op Mars ooit een optie is geweest.

(scientias.nl)
zuiderbuurdonderdag 16 augustus 2012 @ 19:33
quote:
0s.gif Op donderdag 16 augustus 2012 09:04 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
15-08-2012

India wil naar Mars

[ afbeelding ]
De rode planeet.

India staat op het punt een grote stap in zijn ruimtevaartprogramma te zetten door een satelliet naar Mars te sturen. Dat heeft premier Manmohan Singh vandaag laten weten.

[ afbeelding ]

De Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO raamt de kosten op omgerekend 57 tot 73 miljoen euro. De satelliet wordt volgend jaar november gelanceerd. Eerder stuurden de Verenigde Staten, Europa, Japan en China onbemande missies naar Mars.

Hier heb ik toch een naar gevoel bij. Onlangs zijn in India honderden miljoenen mensen zonder stroom gevallen. Het is correct dat Japan, Europese organisaties, China en de Sovjetunie/Rusland ook al Mars hebben willen onderzoeken, maar als je de lijst bekijkt, zie je dat het bij hen eigenlijk altijd wel fout loopt:
http://en.wikipedia.org/wiki/Exploration_of_Mars#Totals
Eyjafjallajoekulldonderdag 16 augustus 2012 @ 20:48
quote:
0s.gif Op donderdag 16 augustus 2012 19:33 schreef zuiderbuur het volgende:

[..]

Hier heb ik toch een naar gevoel bij. Onlangs zijn in India honderden miljoenen mensen zonder stroom gevallen. Het is correct dat Japan, Europese organisaties, China en de Sovjetunie/Rusland ook al Mars hebben willen onderzoeken, maar als je de lijst bekijkt, zie je dat het bij hen eigenlijk altijd wel fout loopt:
http://en.wikipedia.org/wiki/Exploration_of_Mars#Totals
Tjsa is dat een argument dan? Toen de Amerikaanse ruimtevaart op gang kwam zijn er ook een aantal enorme stroomstoringen geweest in de VS... India heeft de techniek en de mensen heus wel in huis.
-CRASH-vrijdag 17 augustus 2012 @ 22:31
Opportunity is on the Move Again

by Staff Writers
Pasadena CA (JPL) Aug 17, 2012

pancam-mars-merb-terrain-martian-winter-2012-lg.jpg

Opportunity is on the move again at the north end of Cape York on the rim of Endeavour Crater.

On Sols 3036 and 3037 (Aug. 8 and 9, 2012), the rover completed a set of Alpha Particle X-ray Spectrometer (APXS) measurements on a surface target, called "Rushall_1."

With the APXS integrations done, Opportunity swung the robotic arm out of the way so detailed Panoramic Camera (Pancam) images could be taken on Sol 3039 (Aug. 11, 2012).

On the next sol, the rover drove south with a 90-feet (27.5-meter) drive toward the small impact crater, called "Sao Rafael."

With "drive-by" imaging of the crater complete, Opportunity drove again on Sol 3042 (Aug. 14, 2012), with a 128-feet (39-meter) drive toward another small impact crater, called "Berrio."

The rover also had enough energy on that sol to collect an atmospheric argon measurement with the APXS.

As of Sol 3042 (Aug. 14, 2012), the solar array energy production was 545 watt-hours with an atmospheric opacity (Tau) of 0.564 and a solar array dust factor of 0.688.

Total odometry is 21.57 miles (34,705.88 meters).
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 18 augustus 2012 @ 09:35
17-08-2012

Curiosity heeft zijn eerste reisbestemming

nieuws5556a_wide.jpg

NASA-wetenschappers hebben de eerste bestemming gekozen voor het Marsvoertuig Curiosity. Het 'laboratorium op wielen' gaat op weg naar 'Glenelg', een plek waar drie soorten geologisch terrein bij elkaar komen.

Glenelg ligt 400 meter ten zuidoosten van de landingsplek van Curiosity. Een van de terreinsoorten die daar te zien zijn, bestaat uit gelaagd gesteente dat interessant is voor de eerste boorproef die het Marsvoertuig zal uitvoeren.

Vůůrdat Curiosity op pad gaat, zal zijn 'Chemistry and Camera instrument', kortweg ChemCam, grondig worden getest. Met dat instrument zal een krachtige laserbundel op een nabijgelegen steen worden afgevuurd, om een klein beetje gesteente te verdampen. Van de lichtflits die daarbij optreedt zal het spectrum worden vastgelegd, om de chemische samenstelling van het verdampte materiaal te kunnen onderzoeken.

Verder zullen de komende dagen de vier stuurbare wielen - twee voor en twee achter - van Curiosity grondig worden getest en een 'proefritje' van een paar meter worden gemaakt. Pas dan mag het Marsvoertuig op pad.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
ExperimentalFrentalMentalmaandag 20 augustus 2012 @ 09:28
20-08-2012

Curiosity lasert zijn eerste steen op Mars

curiosity16.jpg

Marsrover Curiosity heeft voor het eerst zijn laser gebruikt. De rover gebruikte de laser om een steen ter grootte van een vuist te analyseren.

Gedurende een periode van tien seconden vuurde Curiosity dertig laserpulsen op de steen af. Elke puls levert enorm veel energie op. Die energie verandert atomen in het gesteente in gloeiend plasma. Het licht vangt Curiosity weer op en analyseert het om te achterhalen welke elementen zich in het gesteente bevinden.

Informatie
De resultaten van Curiosity’s eerste lasershow zijn inmiddels op aard beland. Tot grote vreugde van onderzoekers. Zo vertelt onderzoeker Roger Wiens dat Curiosity door te laseren heel veel informatie heeft verzameld. “Ons team is dolblij en werkt hard. Na acht jaar aan het instrument gewerkt te hebben, gaat het zich nu terugbetalen!”

chemcam.jpg
Hier ziet u de steen die Curiosity heeft bestudeerd. NASA heeft de steen zelfs een naam gegeven: Coronation. Foto: NASA / JPL-Caltech / LANL / CNES / IRAP.

Verrassend
De informatie die Curiosity verzameld heeft, verbaast de onderzoekers. “Het is verrassend dat de gegevens die we verzameld hebben als het gaat om de verhoudingen tussen het signaal en ruis, nog beter zijn dan tijdens tests op aarde,” stelt onderzoeker Sylvestre Maurice. “We kunnen nog heel wat grootse wetenschap verwachten van de mogelijk duizenden doelen die we in de komende twee jaar met ChemCam gaan bestuderen.”

Curiosity is inmiddels alweer twee weken op Mars. De afgelopen weken heeft Curiosity heel veel foto’s gemaakt. Ook heeft zijn systeem een update ondergaan. En nu start de rover dus echt met onderzoek. Uiteindelijk moet de rover dankzij dat onderzoek gaan achterhalen of er ooit leven op Mars mogelijk is geweest.

(scientias.nl)
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 21 augustus 2012 @ 09:21
20-08-2012

NASA gaat nog een ruimtetuig naar Mars sturen

media_xll_5100308.jpg
© afp.

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA gaat nog een ruimtetuig, de Insight, naar Mars sturen in 2016. Dat heeft de BBC bekendgemaakt. Twee weken geleden landde de Curiosity op de rode planeet.

De Insight is een statisch ruimtetuig dat instrumenten zal meenemen om onderzoek te voeren tot diep in de bodem van Mars. Wetenschappers menen dat dit hen zal helpen om te achterhalen hoe de planeten 4,6 miljard jaar geleden gevormd werden.

(HLN)
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 21 augustus 2012 @ 09:39
20-08-2012

Fotomodel Phobos

nieuws5558a_wide.jpg

Vrijwel op de kop af 135 jaar na de ontdekking door de Amerikaanse astronoom Asaph Hall heeft de Europese ruimtesonde Mars Exrpess een gedetailleerde 3D-opname geleverd van de kleine Marsmaan Phobos, die op een hoogte van slechts ca. 6000 kilometer boven het Marsoppervlak cirkelt.
Mars Express vloog op een afstand van slechts 100 kilometer langs het onregelmatig gevormde rotsblok, dat een grootste afmeting van ca. 30 kilometer heeft.

De 'hap' aan de rechterzijde van Phobos is het zijaanzicht van de grote krater Stickney. Op het Phobos-oppervlak zijn verfder langgerekte kraterreeksen en groeven te zien, vermoedelijk ontstaan door materiaal dat bij de inslag van een planetoÔde op Mars de ruimte in is geworpen.

Overigens zal Phobos over ca. 50 miljoen jaar zelf ook op Mars te pletter slaan, of uiteenvallen in een ring van puin en gruis rond Mars.

© Govert Schilling

• Hogeresolutieversie van de foto

(allesoversterrenkunde)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 24 augustus 2012 @ 09:02
22-08-2012

Windsensor Marsjeep Curiosity beschadigd

media_xll_5102536.jpg
© reuters.

De windsensor van marsjeep Curiosity is beschadigd, meldt de NASA. Het is de eerste tegenslag die de Curiosity tegenkomt.

Het Mars Science Laboratory, zoals de robot officieel heet, beschikt over sensoren om de windkracht en -richting te meten. Eťn ervan is beschadigd geraakt, wellicht door stenen die omhoog waren gevlogen bij de landing van de jeep, en die de bedrading van de sensor kapot hebben gemaakt.

De NASA zegt dat het geen groot probleem is, en dat er nog steeds metingen mogelijk zijn. "Wij werken eraan om zoveel mogelijk functionaliteit te herwinnen", zo citeert de BBC hoofdonderzoeker Javier Gomez-Elvira van het beschadigde instrument dat Rems ("Rover Environmental Monitoring Station") heet.

De robot is geland op 6 augustus, en is de duurste en meest gesofisticeerde Marslander ooit.

media_xll_5102540.jpg
Een (samengesteld) zelfportret van de jeep. © belga.

media_xll_5102551.jpg
Een blik op Mars. © belga.

(HLN)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 24 augustus 2012 @ 09:10
23-08-2012

Landingszone Curiosity genoemd naar schrijver Ray Bradbury

media_xll_5105120.jpg
NASA-wetenschappers hebben de landingsstrook van de Curiosity genoemd naar auteur Ray Bradbury. © ap.

De landingsstrook op de planeet Mars waar de Curiosity zich begin augustus met succes neerzette, is omgedoopt tot 'Bradbury Landing', naar de legendarische Amerikaanse schrijver Ray Bradbury, auteur van de 'The Martian Chronicles'. Dat heeft de NASA laten weten. Bradbury overleed in juni.

media_l_5105121.jpg
© flickr.

Ray Bradbury, die gisteren 92 jaar zou zijn geworden, heeft met zijn oeuvre enorm bijgedragen tot het populair maken van sciencefiction bij het grote publiek.

"Hij leeft voor altijd verder in zijn honderden novelles en zijn bijna 50 romans. Zijn boeken hebben ons geÔnspireerd, 'The Martian Chronicles' hebben de Curiosity geÔnspireerd en onze geesten geopend voor de mogelijkheid van een vorm van leven op Mars", verklaarde Michael Meyer, verantwoordelijk voor het wetenschappelijk luik van het NASA-verkenningsprogramma voor Mars, vanuit het Amerikaanse Pasadena.

Vervolgens werd vanuit het laboratorium in Pasadena een video uitgezonden van Ray Bradbury temidden van enkele wetenschappers van de NASA. De beelden werden opgenomen naar aanleiding van de aankomst in een baan rond Mars van de sonde Mariner 9 in november 1971. Bradbury verklaarde toen aan een enthousiast publiek te hopen dat "nu we Mars naderen en het stof optrekt, we vele Marsmannetjes zullen zien die grote spandoeken vasthouden met daarop de boodschap 'Bradbury had gelijk!'."

(HLN)

in dit filmpje vanaf 48:00 min. komt een mooi stukje over Bradbury
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 24 augustus 2012 @ 09:21
21-08-2012

Marsrover Curiosity strekt zijn robotarm

armgestrekt.jpg

Wij strekken graag de benen als we een uurtje of twee in de auto hebben gezeten. Curiosity moest wat langer geduld hebben: voor het eerst sinds november 2011 mocht de Marsrover zijn robotarm weer eens strekken.

Hoewel Curiosity alweer iets meer dan twee weken op Mars is, heeft deze nog geen gelegenheid gehad om de arm eerder te strekken. “We moesten de eerste twee weken na de landing wachten, omdat andere delen van de rover gecontroleerd werden,” legt onderzoeker Matt Robinson namens NASA uit.

Testen
Maar nu was het dan eindelijk zover: Curiosity mocht zijn arm strekken. Een bijzonder moment dat de Marsrover maar wat graag vereeuwigde. “Om de arm in deze beelden gestrekt te zien: dat is een enorm belangrijk moment voor ons.” De onderzoekers hebben de arm direct goed getest. Curiosity strekte de arm en trok deze weer terug, zodat hij kon gaan rijden. Uit de beelden die Curiosity zelf maakte, blijkt dat de arm de commando’s van NASA keurig opvolgde. “Het werkte zoals we gepland hadden,” stelt onderzoeker Louise Jandura.

Monsters
De arm maakt een cruciaal onderdeel uit van de missie van Curiosity. Met de robotarm kan deze monsters van de grond op Mars nemen. Vervolgens worden die monsters in het lichaam van Curiosity aan een grondig onderzoek onderworpen.

Naar verwachting kan de arm de komende weken echt aan de slag gaan en monsters verzamelen. Later deze week gaat Curiosity bovendien voor het eerst een stukje rijden. Er valt dus nog genoeg te genieten tijdens deze spannende missie!

(scientias.nl)
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 25 augustus 2012 @ 09:14
23-08-2012

Marssteen bestaat uit basalt

nieuws5571a_wide.jpg

De steen die door het Marsvoertuig Curiosty met een laser is bestookt, vertoont de chemische kenmerken van basalt - vulkanisch stollingsgesteente. Dat concluderen wetenschappers van het Los Alamos National Laboratory uit de gegevens die naar de aarde zijn gezonden.

Het Marsvoertuig heeft bijna vijfhonderd krachtige laserpulsen op de steen afgevuurd, om zoveel mogelijk gegevens over de samenstelling ervan te kunnen verzamelen. Bij elke puls verdampt een klein beetje gesteente, en de lichtflits die daarbij optreedt wordt met de spectrometer van Curiosity ontleed. Uit de verschillende kleuren die de lichtflits vertoont kan de chemische samenstelling van het verdampte materiaal worden afgeleid.

Hoewel het dus een vrij gewone steen betreft, vertoonden de spectra wel enige variatie. Bij de eerste laserpulsen werden spectraallijnen van waterstof en magnesium gemeten, die later niet meer te zien waren. Dat kan betekenen dat het gesteente met een dun laagje stof van andere oorsprong bedekt was.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Pietverdrietzaterdag 25 augustus 2012 @ 09:49
Het zou pas echt vreemd zijn als de stenen niet met een laag stof van andere samenstelling zouden zijn bedekt. Vreemde conclusie die ze trekken in dat stukje.
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 28 augustus 2012 @ 10:32
28-08-2012

Curiosity maakt prachtige foto en kaatst menselijke stem terug

mtsharp.jpg

Curiosity heeft een fantastische foto gemaakt van de gelaagde grondvesten waarop Mount Sharp – de uiteindelijke eindbestemming van de Marsrover – rust. Maar Curiosity kiekt niet alleen: de rover schrijft ook geschiedenis en wel door een gesproken boodschap op te vangen en terug naar aarde te kaatsen.

“Dit is het deel van Mount Sharp waar Curiosity naartoe zal gaan,” vertelt Michael Malin naar aanleiding van de foto die NASA heeft vrijgegeven. “Deze lagen zijn ons ultieme doel.” De handen van de onderzoekers jeuken bij het zien van deze foto. Ze kunnen niet wachten om hier monsters te gaan verzamelen.

Samenstelling
“Voor het donkere zand zie je roder zand, de andere kleur suggereert een andere samenstelling. De stenen op de voorgrond laten diversiteit zien: sommigen zijn rond, sommigen hoekig, ze hebben hun eigen verhalen.” En Curiosity gaat die verhalen hopelijk onthullen.

mtsharp2.jpg
De basis van Mount Sharp. Foto: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Stem
Naast de prachtige foto heeft Curiosity nog iets bijzonders gedaan, zo meldt NASA. De rover heeft een menselijke stem op Mars opgevangen en weer terug naar de aarde gestuurd. NASA-baas Charles Bolden gaf Curiosity een boodschap door. De Marsrover kaatste deze via NASA’s Deep Space Network (DSN) weer terug. Het is voor het eerst dat een opname van een menselijke stem van de aarde naar een andere planeet en weer terug is gereisd. In de boodschap benadrukt Bolden hoe belangrijk de missie van Curiosity is. “De kennis die we middels onze observaties en analyse van de Gale-krater hopen te verkrijgen, zal ons veel meer vertellen over de mogelijkheid van leven op Mars en de mogelijkheden die onze eigen planeet in het verleden en de toekomst heeft. Curiosity zal de aarde goeddoen en een nieuwe generatie wetenschappers en verkenners inspireren, aangezien deze de weg vrijmaakt voor bemande missies (naar Mars, red.) in de nabij toekomst.”

Inmiddels bevindt Curiosity zich zo’n drie weken op Mars. En alles loopt op rolletjes. Curiosity heeft al een eerste ritje gemaakt, blijft mooie foto’s maken en heeft ook al stenen gelaserd en geanalyseerd. Al met al heeft de Marsrover al meer gegevens omtrent het oppervlak van Mars naar aarde gestuurd dan alle eerdere Marsrovers bij elkaar.

(scientias.nl)
#ANONIEMdinsdag 28 augustus 2012 @ 15:20
545904_514411585254966_1746681033_n.jpg
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 30 augustus 2012 @ 08:57
NASA Science Curiosity Mission News Conference (28 aug, door NASAtelevision)
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 30 augustus 2012 @ 08:58
30-08-2012

Marsjeep Curiosity oostwaarts vertrokken

media_xll_5119915.jpg
© ap.

De Amerikaanse Marsjeep Curiosity is oostwaarts vertrokken naar een plaats waar de robot wellicht zal beginnen boren, zo heeft de NASA bekendgemaakt.

Op de 22ste Martiaanse dag na de landing op de Rode Planeet reed de Curiosity zowat 400 meter, verder dan de eerste twee ritjes samen. Volgens de NASA verliep de rit "mooi" en net zoals bij het ontwerp van het zeswielig voertuig was gepland.

De bestemming is een zone met de naam Glenelg. Daar doorkruisen drie types terrein elkaar.

Maar de aankomst kan nog enkele weken op zich laten wachten. De jeep hield een dag stil, onder andere om foto's te maken. Op een nog nader te bepalen plaats zal de robot weer halt houden. Daar zal een test plaatsvinden met de robotarm en een contactinstrument aan het einde daarvan.

(HLN)
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 1 september 2012 @ 09:54
31-08-2012

Curiosity laat spoortje van vernieling achter op Mars

steen.jpg

De Marsrover van NASA laat zijn sporen achter op Mars. En dan hebben we het niet alleen over zijn wielafdrukken in het stof op de rode planeet, zo blijkt wel uit nieuwe foto’s met daarop de ‘schade’ die Curiosity al laserend toebracht.

De Marsrover Curiosity is uitgerust met een laser. Curiosity vuurt laserpulsen op de grond en stenen af. Daarbij ontstaat een enorme hoeveelheid energie die atomen in bijvoorbeeld gesteente in gloeiend plasma verandert. Door de gloed die hierbij ontstaat op te vangen, kan Curiosity vaststellen waar het gesteente precies uit bestaat.

Maar stenen en grond ondergaan dat onderzoek niet zonder kleerscheuren. Er blijven kleine gaatjes achter. U ziet dat duidelijk op de foto hierboven. Links de situatie voor Curiosity ging laseren en rechts de situatie daarna.

De gaatjes die u hier ziet zijn ongeveer 0,43 millimeter breed. Veel breder dan een laserstraal. Dat is logisch: de laserstraal is zo krachtig dat deze stof en kleine losse korrels op de plaats waar de laser aankomt en in de omgeving daarvan laat verdwijnen.

(Scientias.nl)
#ANONIEMzaterdag 1 september 2012 @ 11:53
Misschien een beetje flauw maar vond 'm te leuk om het te laten gaan.

Humans_gohome.jpg
-CRASH-zaterdag 1 september 2012 @ 16:51
quote:
10s.gif Op zaterdag 1 september 2012 11:53 schreef Iwanius het volgende:
Misschien een beetje flauw maar vond 'm te leuk om het te laten gaan.

[ afbeelding ]
oud flauw...
Maar er zijn nog altijd mensen die deze pic(s) nu pas zien/ontdekken.
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 7 september 2012 @ 09:57
06-09-2012

Marsvoertuig Curiosity doet armoefeningen

nieuws5595a_wide.jpg

Na een ritje van iets meer dan honderd meter is een nieuwe fase aangebroken in de tests die het Marsvoertuig Curiosity moet ondergaan. Afgelopen woensdag heeft hij voor het eerst zijn ruim twee meter lange 'arm' gestrekt. Dat was het begin van een serie armoefeningen die ongeveer een week gaat duren.

Tijdens deze testperiode zullen onder meer de bewegingen worden geoefend die nodig zijn om bodemmonsters naar de diverse analyse-instrumenten van Curiosity over te brengen. Weliswaar is de robotarm ook op aarde uitgebreid getest, maar nu zijn de omstandigheden - zoals temperatuur en zwaartekracht - heel anders.

Na afloop zal het Marsvoertuig zijn rit naar het enkele honderden meters verderop gelegen terrein Glenelg vervolgen. Daar zal Curiosity dan zijn eerste gesteenteboringen gaan doen.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
meth1745vrijdag 7 september 2012 @ 17:40
Weet niet of dit reeds in dit of een ander topic behandeld is: voordat de Curiosity de atmosfeer van mars bereikte werd 150kg ballast (2x75) afgeworpen, gedurende de trip door de atmosfeer werd nogmaals 150 kg (6x25) afgeworpen. Vooral die eerste 150kg begrijp ik niet. Was er geen andere manier om dit op te lossen? 300kg wolfram meesturen enkel om het zwaartepunt te kunnen verplaatsen lijkt nogal verkwistend...
#ANONIEMzaterdag 8 september 2012 @ 19:12
Het wordt eens tijd dat curi een kaartje naar huis stuurt!
-CRASH-zaterdag 8 september 2012 @ 23:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 september 2012 17:40 schreef meth1745 het volgende:
Weet niet of dit reeds in dit of een ander topic behandeld is: voordat de Curiosity de atmosfeer van mars bereikte werd 150kg ballast (2x75) afgeworpen, gedurende de trip door de atmosfeer werd nogmaals 150 kg (6x25) afgeworpen. Vooral die eerste 150kg begrijp ik niet. Was er geen andere manier om dit op te lossen? 300kg wolfram meesturen enkel om het zwaartepunt te kunnen verplaatsen lijkt nogal verkwistend...
De ballast was nodig geweest om een laatste baancorrectie te maken...
en om Curi in een goede positie te zetten voor de landing.
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 11 september 2012 @ 08:36
10-09-2012

Curiosity maakt zelfportret

zelfportret-curiosity.jpg

Iedere rover op Mars maakte ooit een zelfportret van zichzelf. Nu is Curiosity aan de beurt. Op een nieuwe foto van deze Marsrover kijken we recht in het grote oog van Curiosity. Een bijzonder gezicht.

Op de foto is Curiosity’s Remote Sensing Mast zichtbaar, uitgerust met de Mastcam en Chemcam-camera’s. De foto is gemaakt door de Mars Hand Lens Imager (MAHLI).

Stoffig?
Het lijkt stoffig te zijn op Mars, maar dat valt wel mee. Toen de foto werd gemaakt, had de Mars Hand Lens Imager zijn stofkapje op. Vandaar het troebele beeld van Curiosity. Wetenschappers maakten de foto met het stofkapje op, zodat zij deze kap konden inspecteren.

Meer zelfportretten
Benieuwd naar de zelfportretten van andere rovers? Bekijk ze hier: Spirit, Opportunity, Viking 2 en Phoenix.

Curiosity
Marsrover Curiosity bevindt zich nu al ruim een maand op het oppervlak van Mars. In deze maand heeft de Marsrover ruim honderd meter afgelegd, prachtige foto’s gemaakt en een steen gelaserd. De rover rijdt de komende weken naar het Glenelg-terrein, waar Curiosity in een steen gaat boren.

(scientias.nl)
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 12 september 2012 @ 08:42
11-09-2012

Marsjeep Curiosity mogelijk besmet met aardse microben

media_xll_5151234.jpg
© belga.

UPDATE Na alle positieve berichten over de robotjeep Curiosity, die op 6 augustus is geland op Mars, klinkt een eerste valse noot. Volgens de gezaghebbende krant Los Angeles Times (LAT) zou een instrument immers besmet kunnen zijn met aardse microben. Hierdoor bestaat de kans dan eventueel aanwezig water op de Rode Planeet verontreinigd raakt.

Volgens de krant hebben ingenieurs van de NASA op de robotarm van de Curiosity een boorijzer bevestigd voor het geval de robot na de landing problemen zou hebben gehad om automatisch te gaan boren. De vrees bestaat echter dat het ooit steriele boorijzer aan microben is blootgesteld.

Steriele robotjeep
Het boekje schrijft voor dat alle delen van de robotjeep, die met de Marsbodem in contact komen, steriel moeten zijn om contaminatie te voorkomen.

Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat microben de reis naar en landing op Mars hebben overleefd, kan er toch contaminatie optreden als de Curiosity water zou ontdekken. In vochtige omstandigheden hebben dergelijke kiemen immers de beste kans om te overleven. Maar zelfs als er water wordt ontdekt, beschikt de robot ook nog over een laser en een spectrometer om dat vanop afstand te analyseren.

Wetenschappers hebben met de Amerikaanse sonde Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) intussen sterke aanwijzingen gekregen dat er koolstofdioxide sneeuwt op de Rode Planeet. Zo maakte NASA vanavond bekend. Het is voorlopig een unicum in ons zonnestelsel.

Droog ijs
Bevroren CO2, beter bekend als "droog ijs", veronderstelt temperaturen tot 125 graden celsius onder nul. Dat is veel kouder dan nodig is om water te laten bevriezen. Een instrument op de MRO toonde aan dat er wolken van koolstofdioxide zijn, dik genoeg om te resulteren in accumulatie van sneeuwval op het oppervlak. Dat gebeurt in de winter rond de zuidelijke pool van onze buurplaneet.

De zuidelijke polaire ijskap is de enige plaats op Mars waar bevroren CO2 jaar in jaar uit blijft liggen.

(HLN)
#ANONIEMwoensdag 12 september 2012 @ 12:54
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 september 2012 16:51 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

oud flauw...
Maar er zijn nog altijd mensen die deze pic(s) nu pas zien/ontdekken.
Tekst is aangepast. Er stond "yankees go home"
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 13 september 2012 @ 08:46
11-09-2012

Methaan op Mars kan door stofhozen ontstaan

nieuws5607a_wide.jpg

Volgens Mexicaanse geofysici zou het methaangas dat op Mars is aangetoond wel eens gevormd kunnen worden door elektrische ontladingen in stofstormen en stofhozen. Tot nu toe werd de aanwezigheid van dit gas, dat onder invloed van zonlicht gemakkelijk wordt afgebroken, toegeschreven aan geologische of biologische (!) processen.

De geofysici baseren hun conclusie op laboratoriumonderzoek waarbij ijsmonsters in een nagebootste Marsatmosfeer aan elektrische ontladingen werden blootgesteld. Door deze ontladingen werden het atmosferische kooldioxide en de watermoleculen in het ijs geÔoniseerd, en combineerden de vrijgekomen ionen zich deels tot methaanmoleculen.

De onderzoekers sluiten niet uit dat Mars ook andere bronnen van methaangas kent, maar het feit dat de meeste methaan in het stormenrijke zomerseizoen wordt waargenomen, en doorgaans slechts heel lokaal, lijkt hun theorie te bevestigen.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 september 2012 @ 09:13
13-09-2012

Het sneeuwt op Mars

Marssneeuw%20klein.jpg

Nasa rapporteert een sneeuwbui op Mars. Volgens de Mars Reconnaissance Orbiter valt koolstofdioxide in vlokken op het planeetoppervlak.

‘Later op de dag kans op lichte sneeuwval.’ Nasa ontdekte dat niet alleen op aarde zo’n weerbericht kan voorkomen, maar ook op onze buurplaneet Mars. De ruimtesonde Reconnaissance Orbiter zag op de rode planeet wolken die bestaan uit koolstofdioxide. De metingen, die plaatsvonden bij de zuidpool van Mars, zijn afkomstig uit 2006 en 2007. Onderzoekers hebben nu ontrafeld wat de gevonden informatie betekent voor de omstandigheden in de atmosfeer. Nasa combineerde metingen direct boven het wolkendek met metingen richting de horizon, en achterhaalde zo dat dikke vlokken koolstofdioxide naar het planeetoppervlak vallen. Daar hoopt de koolstofdioxidesneeuw zich op.

Koolstofdioxide bevriest bij een temperatuur van -78įC. In die vorm noemen we het droogijs, wat op aarde gebruikt wordt voor buitengewone koeling. Al veel eerder was bekend dat droogijs op Mars bestaat. De metingen van de Reconnaissance Orbiter leveren echter het eerste bewijs dat het als sneeuw op het oppervlak valt. Mars is daarmee de enige planeet in ons zonnestelsel waar zo’n sneeuwval is gevonden.

(nwtonline.nl)
Pekvrijdag 14 september 2012 @ 12:04
-

[ Bericht 99% gewijzigd door Pek op 15-09-2012 17:27:39 ]
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 15 september 2012 @ 09:19
Meest adembenemende video van de landing van Curiosity[ Bericht 38% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 15-09-2012 09:25:49 ]
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 18 september 2012 @ 09:52
17-09-2012

Bolletjes op Mars zetten wetenschappers voor een raadsel

bolletjes1.jpg

Iedereen heeft het de hele tijd over Curiosity, maar Opportunity bewijst met een nieuwe foto dat ook deze Marsrover nog nieuwswaarde heeft. De rover heeft een foto terug naar aarde gestuurd die wetenschappers voor een raadsel zet: wat zijn al die bobbeltjes op het oppervlak?

Opportunity maakte de foto in een gebied dat bekend staat als Kirkwood, aan de westelijke rand van de Endeavour-krater. “Dit is ťťn van de meest uitzonderlijke foto’s van de hele missie,” vertelt onderzoeker Steve Squyres. “Kirkwood zit tjokvol met deze dicht opeengestapelde kleine bolvormige objecten.” De bolletjes hebben een diameter van ongeveer 3 millimeter.

Bosbessen
De echte astronomie-fans moeten bij het zien van de foto’s ongetwijfeld direct denken aan de ‘bosbessen’ die Marsrover Opportunity in 2004 op Mars aantrof. De rover vond de ‘bosbessen’ op zijn landingsplaats. Ook dat waren kleine bolletjes. Maar er is ťťn groot verschil tussen wat NASA als ‘bosbessen’ aanduidt en de bolletjes die nu zijn ontdekt. De ‘bosbessen’ bevatten heel veel ijzer. De nieuwe bolletjes niet. Maar er zijn meer verschillen. “Hun concentratie is anders. Hun structuur is anders. Hun samenstelling is anders. Hun verspreiding is anders. Dus we hebben hier een prachtige geologische puzzel voor ons.”

Mineralen
De ‘bosbessen’ die Opportunity eerder aantrof, zouden het resultaat zijn van mineraalrijk water in gesteenten. Ze vormen dan ook bewijs dat Mars ooit water bevatte. De bolletjes ontstonden toen mineralen uit het water kwamen zetten en in het gesteente hele harde massa’s vormden. Hoe de bolletjes die Opportunity nu heeft waargenomen, zijn ontstaan, is onduidelijk. “We hebben verschillende hypotheses, maar op dit moment is er nog geen favoriete hypothese. Het gaat tijd kosten om dit uit te zoeken.”

Opportunity werd in 2003 samen met de Marsrover Spirit gelanceerd. Beide rovers zouden zo’n drie maanden mee moeten gaan. Spirit hield het uiteindelijk zeven jaar vol. Opportunity is na 8,5 jaar nog steeds actief en het lijkt erop dat de rover het bijltje er nog niet snel bij neer zal gooien.

(scientias.nl)
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 19 september 2012 @ 09:01
18-09-2012

Curiosity fotografeert zonsverduistering vanop Mars

media_xll_5171093.jpg
© NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems.

De Marsjeep Curiosity heeft op Mars beelden kunnen maken van een gedeeltelijke zonsverduistering. NASA slaagde erin een camera naar de hemel te richten op het moment dat Phobos voor de zon schoof.

De eclips, die plaatsvond op 13 september, is niet zo indrukwekkend als een zonsverduistering vanop Aarde, omdat de Phobos een diameter heeft van amper 22,2 kilometer. Ter vergelijking: onze maan heeft een diameter van 3.476 kilometer. Het is dus een van de kleinste manen in ons zonnestelsel. Phobos staat ook dichter bij Mars dan onze maan bij de Aarde, dus gedeeltelijke verduisteringen zijn er minder zeldzaam.

NASA heeft trouwens honderden foto's gemaakt en is van plan er een filmpje van te monteren. Maar de beelden zijn momenteel nog niet allemaal teruggestraald naar de Aarde.

(HLN)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 21 september 2012 @ 09:35
19-09-2012

Marsvoertuig Curiosity onderzoekt merkwaardige steen

nieuws5621a_wide.jpg

Op een paar honderd meter van zijn landingsplek heeft Curiosity een merkwaardig gevormde steen aangetroffen. Deze steen wordt het eerste onderzoeksobject van de robotarm van het Marsvoertuig. De steen, die de bijnaam 'Jake Matijevic' heeft gekregen (naar een onlangs overleden NASA-ingenieur), zal van heel dichtbij worden gefotografeerd en met een spectrometer zal de chemische samenstelling ervan worden gemeten.

Na dit kleine oponthoud rijdt Curiosity verder naar het gebied Glenelg, waar de eerste boorproeven zullen worden gedaan. Glenelg lijkt geologisch interessant, onder meer omdat het terrein ’s nachts maar langzaam afkoelt, wat erop wijst dat het gesteente ter plaatse een bijzondere samenstelling heeft.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 28 september 2012 @ 09:02
27-09-2012

Curiosity vindt sporen van diepe en snel stromende rivier op Mars

20120928-011857.jpg

Marsrover Curiosity heeft nieuw bewijs gevonden dat er ooit water is geweest op Mars. En veel ook. Het snel stromende water stond er mogelijk ooit wel kniehoog!

Dat er ooit water op Mars stroomde, is al langer bekend. Maar Curiosity heeft nu overduidelijk nieuw bewijs gevonden dat het daarbij ging om een vrij diepe, snelstromende rivier.

Steenformaties
Curiosity fotografeerde enkele steenformaties. In bepaalde rotsblokken zaten stenen ingemetseld. Die stenen zijn volgens de wetenschappers bewijs dat er ooit snelstromend water op Mars liep. De stenen zijn over een grote lengte verplaatst en hebben heel specifieke vormen. Die kunnen daar alleen zijn gekomen door verplaatsing door water, zegt onderzoeker William Dietrich van het Curiosity-team.

stenen.jpg
De rotsen op deze foto zijn net iets tť rond. Dat kan volgens de onderzoekers alleen maar betekenen dat ze door water zijn vervoerd.

Hoogwater
De vorm en de grootte van de stenen kan de wetenschappers vertellen hoe groot de rivier was. Het water stond er tussen enkel- en dijbeenhoogte, zeggen de onderzoekers, en liep met een snelheid van wel een meter per seconde.

Over Curiosity Curiosity werd in november 2011 gelanceerd en landde in augustus 2012 op Mars. Ondanks dat de sonde er nog maar kort is, heeft deze al veel gedaan: stenen gelaserd, veel fotos gemaakt en druk rondgereden. En nu kan Curiosity ondanks dat deze nog maar amper een maand op Mars is dus ook al een zeer belangrijke ontdekking op zijn naam schrijven! Wat mogen we allemaal nog meer van deze rover verwachten?Speculatie voorbij

Het is niet de eerste keer dat er wordt geschreven over water op Mars. Maar volgens NASA is het de eerste keer dat er ook daadwerkelijk bewijs wordt geleverd voor de aanwezigheid van stromende rivieren. We zijn nu uit de speculatiefase weg, we weten zeker dŠt er stromend water was. Nu kunnen we gaan kijken naar de omvang en snelheid ervan, aldus Dietrich.

Fotos
De steenformaties werden niet ver van de landingsplaats van Curiosity, de Gale-krater, gevonden. Curiosity ging op enkele gebieden af die al eerder vanuit de lucht waren gefotografeerd. Eentje daarvan, Goulburn genaamd, lag op slechts enkele meters afstand van de landingsplaats.

curiosity89.jpg
Op de foto is te zien welke gebieden Curiosity heeft onderzocht.

Curiosity rijdt op Mars rond om onderzoek te doen naar sporen van leven op de rode planeet. Het vinden van water is daarbij van cruciaal belang, maar op zichzelf nog geen bewijs dat er leven op Mars (mogelijk) was. Mede daarom blijven de wetenschappers verder zoeken. Het is niet de plek waar we water hadden gehoopt te vinden, zegt John Grotzinger die aan de ontdekking meehielp. We zijn nog steeds op reis richting Mount Sharp, maar dit is wel bewijs genoeg dat er sowieso water aanwezig is.

(scientias.nl)

[ Bericht 73% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 28-09-2012 09:18:24 ]
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 28 september 2012 @ 09:03
28-09-2012

Curiosity meet milder weer dan verwacht

d600972466ee32eba76516a93f8aa8c7.jpg
Mars

Naast camera’s, lasers en boren heeft Marsrover Curiosity ook een weerstation meegenomen naar Mars. En die meet sinds de landing op 5 augustus een verrassend hoge druk en milde temperaturen.

Meer dan de helft van de dagen dat het weerstation actief is zijn de temperaturen boven het vriespunt uitgekomen. En dat verrast de wetenschappers die de data van de rover onderzoeken. Bij de huidige hoge temperaturen denken zij dat er in de aankomende Marszomer wellicht temperaturen gemeten kunnen worden van meer dan 20 graden Celsius. Dat is hoger dan verwacht. Overigens is op Mars een trui voor de nacht aan te raden. Door de zeer dunne atmosfeer van de planeet kunnen de temperaturen er makkelijke zakken tot 70 graden onder nul.

De druk die Curiosity meet is ook iets hoger dan verwacht en stijgt momenteel langzaam. De verklaring daarvoor is dat koolstofdioxide, dat als ijs op de poolkappen van Mars ligt opgeslagen, langzaam overgaat in de gasvorm en zo bijdraagt aan een hogere druk. Met 750 pascal is die overigens nog minder dan een procent van de aardse luchtdruk. (RvdH)

(allesoversterrenkunde)

[ Bericht 99% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 29-09-2012 09:47:32 ]
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 10 oktober 2012 @ 08:43
09-10-2012

Curiosity vindt glimmend object op Mars en stopt met scheppen

scheppen.jpg

NASA heeft de schepactiviteiten van marsrover Curiosity onmiddellijk stilgelegd nadat de rover tijdens het scheppen ietsje verderop een glimmend object fotografeerde. Het gaat mogelijk om een onderdeel van de rover.

Afgelopen zondag ging Curiosity voor het eerst met zijn schep in de weer. De rover schepte wat Marsgrond op voor onderzoek. Een dag later besloot NASA al om te stoppen met scheppen, zo meldt de ruimtevaartorganisatie nu. Curiosity vond op de grond namelijk een helder object.

Onduidelijk is nog wat het voor object is. NASA kan niet uitsluiten dat het een onderdeeltje van Curiosity is en dat het verlies van dit onderdeel gevolgen heeft voor het functioneren van de rover. Vandaar dat deze zijn schep even niet langer mag gebruiken.

Toch hoeft Curiosity zich niet te vervelen. NASA heeft de rover opdracht gegeven om het heldere object te fotograferen, zodat achterhaald kan worden wat het precies is.

onderdeel.jpg
Het glimmende object dat Curiosity heeft gevonden. Foto: NASA / JPL-Caltech / MSSS

(Scientias.nl)
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 10 oktober 2012 @ 08:45
10-10-2012

Curiosity was deeltje van zichzelf kwijt op Mars

media_xll_5229154.jpg
© NASA.

Het glimmende voorwerp op Mars dat werd aangetroffen toen het NASA-voertuig Curiosity dit weekeinde zijn eerste bodemmonster nam, is zeer waarschijnlijk een stuk kunststof dat van het wagentje zelf afkomstig is. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie bekendgemaakt.

Een dag eerder had de NASA laten weten dat de bodemproeven op Mars zouden worden stilgelegd zolang niet duidelijk was om wat voor vondst het ging. In een verklaring noemde de NASA het onderdeeltje dat van het voertuig is losgeraakt "goedaardig".

Medewerkers proberen het nog preciezer te definiŽren, maar de NASA durft al wel te zeggen dat het geen materiaal van Mars is. De organisatie denkt na over de volgende stap terwijl de Curiosity, in afwachting van een besluit over het hervatten van de bodemproeven, foto's kan blijven maken van de omgeving.

De NASA gaf gisteren een foto vrij van de Curiosity die zijn eerste grondmonster neemt. Op de afbeelding is inderdaad een flauwe schittering te zien.

(HLN)
-CRASH-woensdag 10 oktober 2012 @ 11:53
Kan het zand nu niet aangetast (mogelijke oxidatie) zijn door het materiaal van het schopje?
Pekwoensdag 10 oktober 2012 @ 16:09
Ik weet niet waar ik naar kijk op deze foto, maar het lijkt of Curiosity hier toch een stukje mist. Wat het ook voor onderdeel is, het zou rond moeten zijn lijkt me.

0062MR0284003000E1_DXXX.jpg

Edit: toch niet, hier rechtsonder op de foto:

NLA_402906079EDR_F0050104NCAM00326M_.JPG

o|O :@

[ Bericht 42% gewijzigd door Pek op 10-10-2012 16:22:33 ]
-CRASH-woensdag 10 oktober 2012 @ 17:36
Het stukje wat op de grond ligt is verwrongen en is kleiner
Pekwoensdag 10 oktober 2012 @ 17:45
Ik weet het, maar ik zag foto's van sol 62, allemaal van dat ding, dus ik dacht dat ze de oorzaak gevonden hadden, waarom al die foto's maken dan? :+

http://mars.jpl.nasa.gov/msl/multimedia/raw/?s=62&camera=MAST_
Robuswoensdag 10 oktober 2012 @ 22:27
Hier kun je de structuur van de grond goed zien. Het is net poeder.

PIA16226.jpg
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 11 oktober 2012 @ 09:25
11-10-2012

China wil tegen 2030 stalen van Mars naar de Aarde brengen

media_xll_5231915.jpg
© belga.

China wil tegen 2030 stalen van Mars naar de Aarde brengen. Dat heeft het officiŽle persbureau Nieuw China op gezag van de verantwoordelijke voor de Maansondes gemeld. Volgens Ouyang Ziyuan zal de Marsmissie in drie etappes verlopen, te beginnen met teledetectie. Er komt een zachte landing, waarna de exploratie volgt. Gerobotiseerd worden monsters van de Rode Planeet genomen, die dan naar de Aarde reizen.

Nog volgens Ouyang zal het project Chang'e-3 in het tweede semester van 2013 inhouden dat een Chinese sonde op de Maan zal landen. Het moet ook bijdragen om een telecommunicatienetwerk op punt te stellen dat van pas kan komen bij de Marsmissie.

De landing van een Chinese module zal een primeur zijn voor China en een sprong voorwaarts voor de Chinese ruimtevaart. Chang'e-5 zal stalen van de Maan naar onze planeet moeten brengen.

(HLN)
Xblistervrijdag 12 oktober 2012 @ 13:12
0065MH0073001000E1_DXXX.jpg
Pekvrijdag 12 oktober 2012 @ 14:03
We maken wel een vuilnisbelt van Mars, zo langzamerhand... mislukte missies, landingsrommel, oude rovers en nu dus plastic marswrappers :')
-CRASH-vrijdag 12 oktober 2012 @ 21:53
quote:
11s.gif Op vrijdag 12 oktober 2012 14:03 schreef Pek het volgende:
We maken wel een vuilnisbelt van Mars, zo langzamerhand... mislukte missies, landingsrommel, oude rovers en nu dus plastic marswrappers :')
Mwa.... je moet es op de maan gaan kijken :P
In de jaren 60 hadden de amerikanen gedetaileerde foto's nodig.
Dus wat deden ze.... raketten met camera's op een kamikaze vlucht sturen.
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 13 oktober 2012 @ 09:21
12-12-2012

Curiosity vindt steen die lijkt op aards vulkanisch gesteente

media_xll_5236519.jpg
De rode en paarse punten laten zien waar de laser van de zogenaamde ChemCam (Chemistry and Camera) de steen raakte. © epa.

De eerste door de Amerikaanse Marsrobot Curiosity onderzochte steen op de Rode Planeet lijkt op een soort vulkanisch gesteente dat wij op Aarde kennen, maar dat tevoren nog niet op Mars is gezien.

De jeep gebruikte twee instrumenten op zijn robotarm om de chemische samenstelling te meten van de steen ter grootte van een mensenhoofd en die de naam Jake Matijevic heeft gekregen. "Deze steen gelijkt in zijn scheikundige samenstelling heel erg op een type van gesteente in talrijke vulkanische gebieden op Aarde", zei projectwetenschapper Edward Stolper van Caltech. "Maar met tot nu toe slechts ťťn exemplaar op Mars is het moeilijk te weten of hetzelfde proces als op Aarde deze steen heeft geproduceerd".

Dit soort gesteente ontstaat meestal onder de aardkorst als resultaat van de kristallisatie van waterrijk magma onder grote druk, legde de wetenschapper uit. De Curiosity zal weldra de samenstelling van zijn eerste staal zand analyseren. Een enkele dagen geleden nabij de robot op de grond waargenomen object blijkt niets anders te zijn dan een stuk beschermingsplastic. Het zal de werking van de gesofisticeerde robot in het geheel niet hinderen.

(HLN)
-Kadesh-vrijdag 19 oktober 2012 @ 09:22
quote:
Curiosity onderzoekt wit materiaal op Mars
AMSTERDAM - Marsvoertuig Curiosity heeft wit materiaal gevonden op Mars en heeft het meegenomen voor analyse.

Dat meldt ruimtevaartagentschap NASA donderdag.

Eerder vond Curiosity ook al een licht gekleurd object. Toen bleek het om een plastic onderdeel van het voertuig zelf te gaan, dat blijkbaar van de wagen was afgevallen.

NASA-wetenschappers denken dat het dit keer wel degelijk om materiaal gaat dat van de planeet Mars zelf afkomstig is. De analyse die Curiosity nu gaat uitvoeren moet uitwijzen uit welke mineralen de witte stukjes bestaan.
http://www.nu.nl/wetensch(...)-materiaal-mars.html
Pekvrijdag 19 oktober 2012 @ 11:14
Dit spul?

0070ML0425000000E1_DXXX.jpg
humorduck28vrijdag 19 oktober 2012 @ 12:30
quote:
5s.gif Op vrijdag 19 oktober 2012 11:14 schreef Pek het volgende:
Dit spul?

[ afbeelding ]
Snuiffffff (sorry :@)
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 31 oktober 2012 @ 09:08
30-10-2012

Marsbodem bestaat uit verweerde basalt

83d83f223e91646fe6054dc4e5205a63.jpg
NASA/JPL-Caltech/Ames

Analyse van het eerste bodemmonster dat door het Marsvoertuig Curiosity is opgeschept, laat zien dat de mineralen op Mars overeenkomsten vertonen met die op een vulkanisch eiland als HawaÔ. Anders dan de (veel oudere) gesteenten die Curiosity enkele weken geleden onderzocht, vertoont het verzamelde stof en zand geen aanwijzingen dat er vloeibaar water in het spel is geweest.

Het bodemmonster is onderzocht met behulp van rŲntgendiffractie, een techniek die op aarde al geel lang wordt toegepast, maar die nog nooit op Mars was gebruikt. RŲntgendiffractie resulteert in een nauwkeurigere bepaling van de mineralogische samenstelling van gesteente dan andere technieken.

Uit de rŲntgenanalyse blijkt dat de losse bovenlaag op de landingsplaats van Curiosity uit minstens twee componenten bestaat: stof dat door stofstormen over de hele planeet is verspreid en zand dat lokaal door erosieprocessen is ontstaan. Het onderzochte bodemmonster bestaat voor de helft uit (verweerd) vulkanisch glas en bevat daarnaast aanzienlijke hoeveelheden veldspaat, pyroxeen en olivijn – mineralen die kenmerkend zijn voor basaltachtig materiaal. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Robusdonderdag 1 november 2012 @ 21:44
Oh hai

pia16239_c-br2.jpg

Preliminary Self-Portrait of Curiosity by Rover's Arm Camera

On Sol 84 (Oct. 31, 2012), the Curiosity rover used the Mars Hand Lens Imager (MAHLI) to capture the set of thumbnail images stitched together to create this full-color self-portrait.

[ Bericht 0% gewijzigd door Robus op 02-11-2012 02:36:58 ]
ExperimentalFrentalMentalmaandag 5 november 2012 @ 09:20
02-11-2012

Curiosity vindt aanwijzingen voor klimaatveranderingen

b16b13eab2dc4f4105a92bcdf42b80ac.jpg
Marsrover Curiosity op Mars NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems

Met de eerste snufjes atmosfeer die Marsrover Curiosity recentelijk op de rode planeet analyseerde lijkt een proces te zijn gevonden dat verantwoordelijk is voor de enorme klimaatveranderingen op Mars. Het lijkt erop dat de planeet de bovenste lagen van zijn atmosfeer geleidelijk heeft verloren.

De analyse werd gedaan met Sample Analysis at Mars, een apparaat dat onder andere kan bepalen in welke verhouding verschillende koolstofisotopen voorkomen. Dat zijn varianten van koolstof die net iets lichter of zwaarder zijn. Metingen aan koolstofdioxide laten zien dat er tegenwoordig ongeveer vijf procent meer zware isotopen in de atmosfeer zitten dan de geschatte waarde van het moment dat Mars zich vormde.

Dat geeft volgens de onderzoekers van het Jet Propulsion Laboratory van NASA aanleiding om te denken dat Mars langzaam maar zeker de bovenste lagen van zijn atmosfeer heeft verloren aan de ruimte, waarschijnlijk door de beperkte zwaartekracht op Mars. Zo’n proces zou vooral de lichtere isotopen treffen omdat zij bovenin de atmosfeer ophopen.

De huidige Marsatmosfeer is meer dan honderd keer dunner dan de aardatmosfeer. Gedacht wordt dat deze in het verleden veel dikker is geweest, waardoor de planeet op het oppervlakte veel warmer en natter kon zijn. (Roel van der Heijden

(allesoversterrenkunde)
ExperimentalFrentalMentalmaandag 12 november 2012 @ 08:49
10-11-2012

Plannen voor Marskolonie zijn verrassend realistisch

20121018-133500.jpg

Hij heeft het verhaal al honderden keren verteld. Of moeten verdedigen, beter gezegd. Nee, hij gaat niet zelf. Ja, het wordt een enkele reis, en er zijn nu al honderden aanmeldingen. Nee, hij is niet gek. In 2023 moet er echt een menselijke kolonie op Mars staan. Aldus Bas Lansdorp, oprichter van Mars One.

Een plan als het zijne kan op veel interesse rekenen. Maar ook op scepticisme. En neem het iemand eens kwalijk. Lansdorps plan is op z’n zachtst gezegd ambitieus te noemen, zeker in een tijd waarin de ruimtevaart weinig spectaculaire sprongen meer maakt en er in de budgetten voor ruimteverkenning drastisch wordt gesnoeid. Hij vertelt het verhaal met de volle overtuiging, maar geeft later wel toe dat zichzelf ook wel te hebben aangeleerd. “Je moet wel overtuigd zijn van je zaak, maar ik ben me ook bewust van de risico’s.” Die zijn niet alleen technisch van aard, want het bedrijf kan bij de minst of geringste fout een miljoeneninvestering kwijtraken.

Investeringen
Desondanks heeft Mars One de zaken goed voor elkaar. Het bedrijf haalde vorige maand bij een nieuwe investeringsronde genoeg geld op om een tijdje door te kunnen gaan. Om hoeveel geld het gaat, wordt expliciet niet gezegd. Lansdorp: “Dat doen we om onze sponsoren te beschermen.” Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat het genoeg is om de reis te bekostigen. Lansdorp mag dan wel denken voor een minimaal bedrag te kunnen gaan, er is nog steeds ruim 5 miljard euro nodig om de rode planeet te bereiken.

Belangrijkste veranderingen
Toch is dat maar een schijntje vergeleken met de momenteel onbetaalbare plannen die NASA in de ijskast heeft gezet. Het Amerikaanse ruimteagentschap zegt dat voor een retourtje Mars zo’n 75 miljard euro moet worden neergeteld – een bedrag dat de in grote schuld verkerende Amerikanen voorlopig nog niet kunnen ophoesten. Het neerzetten van de Mars Science Laboratory-rover Curiosity kostte NASA ook al 2,2 miljard – en het plaatsen van een rover is slechts een deel van het plan van Lansdorp. Hoe kan hij de kosten zo drukken? Door twee belangrijke punten: een enkele reis in plaats van retour, en het gebruiken van bestaande technieken.

Enkele reis
Lansdorp: “De reis naar Mars wordt een enkeltje. Dat klinkt cru, maar dat weten de astronauten die er naartoe gaan van tevoren. Het is de enige manier waarop je de kosten in de hand kan houden.” Een retourtje zou betekenen dat er een compleet nieuwe raket moet worden ontwikkeld, die meer brandstof mee kan nemen en die efficiŽnter werkt. Ook zou er een systeem moeten worden uitgevonden waarmee de raket zou moeten landen en weer opstijgen van Mars – een bijna onmogelijke opgave die jaren zou duren. Waarmee Lansdorp bij het andere grote voordeel van zijn plannen komt.

Bestaande technieken
“We gaan alleen maar gebruik maken van nu al bestaande technieken, dus systemen die nu al ontworpen en getest zijn.” Lichtend voorbeeld is natuurlijk de Dragon, het vrachtschip van SpaceX. Deze capsule van het commerciŽle bedrijf uit Amerika koppelde vorig jaar succesvol aan het ISS, en was daarmee het eerste commerciŽle vrachtschip dat in nauwe samenwerking met NASA vracht bij het ISS mocht brengen. “We hebben al met SpaceX gesproken, en die garanderen ons dat ze de Dragon aan kunnen passen vůůr we naar Mars gaan.” Maar dat is niet het enige wat Mars One nodig denkt te hebben.

Eigen rover
Het werk begint met de rover. Wie denkt aan een goedkopere versie van Curiosity, heeft het mis. “Curiosity is een wetenschappelijke rover, een mobiel laboratorium,” legt Lansdorp uit. “Dat hebben wij niet nodig. Onze rover is vooral functioneel, met een robotische grijparm die het werk moet doen.” De rover gaat een goede plek zoeken voor de basis, en zal later ook de eerste leefmodules in elkaar zetten.

En dan is er ook nog…
Daarnaast moeten er leefmodules worden gebouwd, waarin de astronauten de rest van hun bestaan doorbrengen. Om aan voedsel en water te komen, moet er aan landbouw en waterwinning worden gedaan. De energie komt van een groot veld van zonnepanelen, en de communicatie naar het thuisfront is ook niet zomaar te maken. Maar deze aspecten zijn volgens Lansdorp niet het grootste probleem. “We hebben toezeggingen van bedrijven van over de hele wereld. Al deze technieken bestaan allemaal al, en de bedrijven hebben al toegezegd dat ze ze op tijd kunnen leveren.

Eenmaal op Mars aangekomen, zullen de vier pioniers niet de makkelijkste tijd hebben. In een dergelijk vijandige omgeving waar we nog zo weinig vanaf weten, onbereikbaar voor wie dan ook, zou u verwachten alleen de vier allerbeste mensen neer te kunnen zetten. Lansdorp denkt van niet. “Iedereen kan met de missie mee. Dat kunnen dokters of wetenschappers zijn, maar ook basisschoolleraren of IT’ers.”

Mars_One_lander.jpg

So You Wanna Be An Astronaut?
Om het plan te financieren, gaat Mars One het hele traject van begin tot eind uitzenden op TV en internet. De advertentierechten moeten genoeg opleveren om de reis te bekostigen, maar dat betekent wel: concessies doen. Al in de selectie van astronauten (die in 2016 moet beginnen) mag ‘het publiek’ gaan kiezen wie de eerste mens op een andere planeet wordt. Dat betekent dat dat publiek de jolige metselaar zou kunnen verkiezen boven de saaie, maar verder zeer gekwalificeerde wetenschapper. Toch verwerpt Lansdorp het idee van een talentenjacht. “Laat ik voorop stellen dat we alleen personen laten gaan die zich in alle velden bekwaam hebben getoond tijdens de training.”

Dat moet in alle velden zijn – de astronauten moeten zowel genoeg technische kennis hebben als medische, wetenschappelijke en psychologische. “Maar natuurlijk leren ze een hoop in de jaren van training.” De selectieprocedure van de astronauten begint in 2016.

Onderzoek
Het aanwezige team zal zich voor een deel gaan bezig houden met wetenschappelijk onderzoek. Geologisch onderzoek, onderzoek naar eventueel leven op de planeet, het kan allemaal eigen onderzoek zijn, maar ook onderzoek voor wetenschappers op aarde.

‘Het enige’ wat Mars One nu nog hoeft te doen is de financiering rond krijgen. Het bedrijf heeft inmiddels al schriftelijke toezegging van alle producenten die de systemen zullen ontwerpen. Die hebben aangegeven op tijd alles te kunnen produceren waar Mars One om vraagt. Het wachten is nu op de volgende stap. Maar het begin is er.

(scientias.nl)
Kowloondinsdag 13 november 2012 @ 19:35
Wat een mooie foto's zeg, je krijgt echt een heel realistisch beeld zo. :o Het lijkt best wel op hier eigenlijk, dit soort foto's kan je ook in Chili of de Sahara maken denk ik.
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 15 november 2012 @ 08:40
11-11-2012

Wisseltruc blaast oude Marsorbiter nieuw leven in

da1c910c6fca09cc4b408d5640464932.jpg
Mars Odyssey boven de zuidpool van Mars. NASA/JPL-Caltech

De NASA-ruimtesonde Mars Odyssey is overgeschakeld op een reservesysteem dat sinds zijn lancering in 2001 nog nooit was gebruikt. De wisseltruc was nodig, omdat een cruciaal onderdeel van de ruimtesonde tekenen van slijtage begon te vertonen.

Net als bij veel andere ruimtesondes zijn cruciale onderdelen van de Mars Odyssey dubbel uitgevoerd. In dit geval gaat het om twee systemen, 'A' en 'B', beide bestaande uit een computer en daarmee verbonden subsystemen. Eťn van die subsystemen is een gyroscoop die de Mars Odyssey in de juiste stand moet houden, wat cruciaal is voor het richten van antennes, zonnepanelen en camera's.

Omdat de laatste maanden was gebleken dat de gyroscoop van het A-systeem kuren begon te vertonen, besloot de vluchtleiding om over te schakelen op het backupsysteem. Afgelopen zondag zond de 'verse' radiozender van de Odyssey voor het eerst gegevens van het Marsvoertuig Opportunity door naar de aarde. In de loop van deze week zal hij ook zijn eigen wetenschappelijke waarnemingen hervatten. (EE)

Long-Lived Orbiter Resumes Work With Fresh Equipment

(allesoversterrenkunde)
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 17 november 2012 @ 09:07
16-11-2012

Curiosity doorstaat storm op Mars

media_xll_5331802.jpg
© epa.

NASA De Marsverkenner Curiosity heeft in de eerste drie maanden op de rode planeet zeker ťťn storm meegemaakt. Daarop duiden metingen van de luchtdruk, wind en temperatuur, aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

De Marsverkenner is bestand tegen stormen en bleef onbeschadigd. De richting waaruit de wind waaide in de richting van het Marskarretje verraste de wetenschappers wel.

In tegenstelling tot wat ze hadden verwacht, blies deze niet uit het noorden en het zuiden, maar vooral uit het oosten en westen. Dat de Curiosity momenteel beschut staat opgesteld aan de rand van een krater is mogelijk een verklaring. "Als we hierin geen verandering zien zodra de verkenner de berg opgaat, zou dat een echte verrassing zijn", aldus NASA-wetenschapper Claire Newman.

De geavanceerde Marsverkenner landde circa drie maanden geleden op de rode planeet. Het karretje zoekt er onder meer naar tekenen van leven.

(HLN)
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 17 november 2012 @ 09:28
16-11-2012

Ooit was er mogelijk warm water op Mars

mars159.jpg

Wetenschappers hebben uit meteorieten af kunnen leiden dat er ooit mogelijk warm water op Mars stroomde. De temperatuur van het water lag ergens tussen de 50 en 150 graden Celsius: temperaturen waarin microben op aarde prima kunnen gedijen. Maar of dat ook op Mars het geval was?

De onderzoekers bestudeerden meteorieten die op aarde zijn geland en afkomstig zijn van Mars. Ze waren vooral geÔnteresseerd in meteorieten met smalle ‘aderen’ die gevuld zijn met mineralen die tot stand zijn gekomen door water dat nabij het oppervlak van Mars stroomde.

Carbonaat
De onderzoekers bestudeerden de mineralen in de meteorieten, meldt het blad Earth and Planetary Science Letters. Zo ontdekten ze dat langs de wanden van de aderen ijzercarbonaat voorkwam. Dit kan alleen zijn ontstaan als er CO2-rijk water met een temperatuur van zo’n 150 graden Celsius voorkwam. Maar de onderzoekers troffen ook kleimineralen aan. Die zijn ontstaan toen het water afkoelde tot zo’n 50 graden Celsius. “De mineralogische details die we zien, vertellen ons dat koolstofdioxide een flinke druk uitoefende in de aderen om de carbonaten te vormen,” vertelt onderzoeker John Bridges. “De omstandigheden veranderden toen door minder koolstofdioxide in de vloeistof en zo ontstonden de kleimineralen.”

Inslagen
Kortweg komt het erop neer dat mineralen erop wijzen dat dat water op Mars eerst zo’n 150 graden Celsius was en carbonaten vormde, toen afkoelde naar 50 graden Celsius en klei vormde. “De drijvende kracht achter de verhitting van het water, kan een inslag op het oppervlak van Mars zijn geweest,” speculeert Bridges. En inslagen zijn er genoeg geweest op Mars: de rode planeet telt meer dan 635.000 flinke kraters. Genoeg plekken dus waar water verhit kon worden en mogelijk een behaaglijk thuis voor microben kon vormen.

De onderzoekers wijzen erop dat microben de reacties die tijdens het ontstaan van mineralen tot stand komen, gebruiken als een bron van energie. Ook halen ze er elementen uit die zeer belangrijk zijn voor de microben om te overleven. Bewijs dat microben op Mars voorkwamen, is het nog niet. Maar het maakt een scenario waarin leven op Mars voorkomt, wellicht ietsje aannemelijker.

klei1.jpg
Een ader van een meteoriet afkomstig van Mars. In de ader troffen onderzoekers klei en carbonaten aan. Foto: University of Leicester.

(scientias.nl)
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 17 november 2012 @ 09:42
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 17 november 2012 @ 09:42
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 17 november 2012 @ 09:44
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 17 november 2012 @ 09:45
We gaan verder in volgend topic

W&T / MARS - De Missies! Deel 9