abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_106122669
Gelatine in kroketten? Hoort dat...?
pi_106122925
Wat voor soort kalfs- of rundvlees gebruik je hiervoor? Iets met bot neem ik aan?
  woensdag 28 december 2011 @ 13:21:57 #128
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_106123185
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 13:06 schreef Isegrim het volgende:
Gelatine in kroketten? Hoort dat...?
Ik doe dat ook, gelatine is een hulpmiddeltje om de salpicon op te laten stijven (zodat je er gemakkelijk kroketten of bitterballen van kunt draaien) zonder dat het de smaak beinvloedt, want na frituren is de gelatine weer gesmolten, dus niet alleen smaak-, maar ook textuurloos.
Ik laat de smurrie dus in een dikke laag opstijven, snijd er dan op maat kroketten uit die al redelijk stevig zijn en boetseer ze dan nog een beetje bij tussen mijn warme handen. Bestuiven met maizena en dan kunnen ze zo allemaal de vriezer in. Liefst eerst even los van elkaar op een snijplank of zo invriezen, eenmaal bevroren kunnen ze bij elkaar in een zak.
Dan als je zin heb in kroketten haal je ze even door het eiwit en de panko. (of gewoon paneermeel) en frituurt ze. Fase 1 is slowfood, maar daarna is het fastfood. ;-)


Salpicon for croquettes by FotoosVanRobin, on Flickr


Homemade Croquette by FotoosVanRobin, on Flickr
pi_106123281
Staat hier al zó lang op de wenslijst om eens zelf te maken, zéker nu we ze hier niet kunnen kopen!

Goed voornemen voor 't nieuwe jaar O+
Ja doei.
  woensdag 28 december 2011 @ 13:26:40 #130
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_106123330
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 13:14 schreef Bleie het volgende:
Wat voor soort kalfs- of rundvlees gebruik je hiervoor? Iets met bot neem ik aan?
Maakt echt helemaal niks uit, zolang het maar gaar en lekker is. ;-)
Eigenlijk alles wat je kunt sudderen. Riblappen, sucade, whatever.
pi_106123727
Ok, bedankt voor de aanvullende info Piet en Robin ^O^ Ik ga zo inkopen doen. Hoop dat ik foelie kan vinden :{
  woensdag 28 december 2011 @ 13:46:46 #132
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106124015
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 13:38 schreef Sunnythesun het volgende:
Ok, bedankt voor de aanvullende info Piet en Robin ^O^ Ik ga zo inkopen doen. Hoop dat ik foelie kan vinden :{
Banda foelie is heel erg Nederlands, wordt elders in europa nauwelijks gebruikt. AH heeft het zeker wel. De smaak is als muskaatnoot, maar dan veel verfijnder, zachter, lekkerder. Hei is het gedroogde vliesje van de muskaatnoot.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 28 december 2011 @ 13:48:38 #133
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106124067
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 13:06 schreef Isegrim het volgende:
Gelatine in kroketten? Hoort dat...?
Het is het geheim van de echte handgemaakte kroket. Je kan zo een ragout in een korstje krijgen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 28 december 2011 @ 13:49:33 #134
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106124096
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 13:26 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Maakt echt helemaal niks uit, zolang het maar gaar en lekker is. ;-)
Eigenlijk alles wat je kunt sudderen. Riblappen, sucade, whatever.
Bedenk me net, ossestaartkroket, met wat madeira.

Mmmmmmmm
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106125919
quote:
1s.gif Op woensdag 28 december 2011 13:46 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Banda foelie is heel erg Nederlands, wordt elders in europa nauwelijks gebruikt. AH heeft het zeker wel. De smaak is als muskaatnoot, maar dan veel verfijnder, zachter, lekkerder. Hei is het gedroogde vliesje van de muskaatnoot.
Alleen gemalen, maar heb dat gewoon gebruikt hoor. Mocht ik het ooit in blaadjesvorm zien ergens neem ik het mee.
Het ruikt nu overigens meteen al naar kroketten door die foelie :D

[ Bericht 9% gewijzigd door Sunnythesun op 28-12-2011 14:47:45 ]
  woensdag 28 december 2011 @ 14:50:49 #136
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106126338
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 14:39 schreef Sunnythesun het volgende:

[..]

Alleen gemalen, maar heb dat gewoon gebruikt hoor. Mocht ik het ooit in blaadjesvorm zien ergens neem ik het mee.
Het ruikt nu overigens meteen al naar kroketten door die foelie :D
Bingo
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 28 december 2011 @ 14:51:23 #137
58834 Catbert
The evil HR Director.
pi_106126366
quote:
Kleine tip: als in een recept eiwit gebruikt wordt is het geen Tiramisu :) Heb het toevallig dit weekend ook weer gemaakt (voor 3 gezinnen), en het is bovendien m'n favo toetje, dus ik ben een beetje een purist, maar het is ten eerste onzin dat eiwit gebruikt wordt (het is uit m'n blote hoofd suiker, 4 eidooiers, 500g mascarpone en 250g slagroom), ten tweede is het nog grotere onzin dat het perse amaretto moet zijn. Van oorsprong gebruik je marsalawijn, maar het maakt eigenlijk geen hol uit als het maar een zoetige sterk alcoholische drank is. Ik heb ook wel eens cognac gebruikt omdat ik niks anders had en dat werkt ook prima.

Het allerbelangrijkste is in ieder geval om GEEN eiwit te gebruiken, daar verneuk je het compleet mee, dan krijg je die kant en klare toetjeszooi die je dan net zo goed bij de appie kunt halen. Zelfde geldt voor chocolademouse, ook daar zit geen eiwitschuim in tenzij je perse om dieetredenen minder slagroom wil gebruiken.

Edit: Ik geloof dat oorspronkelijk ook geen slagroom gebruikt wordt, maar soit :D
"[...] a large number of the teenagers claiming Asperger's are, in fact, merely dicks."
pi_106126426
quote:
1s.gif Op woensdag 28 december 2011 14:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Bingo
:D :Y we riepen het hier net in koor toen ik het er in mikte _O-
  woensdag 28 december 2011 @ 14:58:06 #139
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106126582
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 14:53 schreef Sunnythesun het volgende:

[..]

:D :Y we riepen het hier net in koor toen ik het er in mikte _O-
Foelie is, zoals ik al zei, belangrijk in kroketten en heel Nederlands.
Buiten NL wordt het eigenlijk alleen in Vlaanderen gebruikt en in Beieren voor Weisswurst.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106126717
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 14:58 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Foelie is, zoals ik al zei, belangrijk in kroketten en heel Nederlands.
Buiten NL wordt het eigenlijk alleen in Vlaanderen gebruikt en in Beieren voor Weisswurst.
Ik had het niet in huis omdat ik het eigenlijk nooit ergens voor nodig heb gehad. Het lijkt ook wel heel erg op nootmuskaat en als je er piment bij denkt vind ik die mix best op foelie lijken. Die mix gebruik ik namelijk voor gehakt vaak.. Maar vanaf nu dus ook met foelie experimenteren ;)
  woensdag 28 december 2011 @ 15:07:27 #141
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106126916
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 15:01 schreef Sunnythesun het volgende:

[..]

Ik had het niet in huis omdat ik het eigenlijk nooit ergens voor nodig heb gehad. Het lijkt ook wel heel erg op nootmuskaat en als je er piment bij denkt vind ik die mix best op foelie lijken. Die mix gebruik ik namelijk voor gehakt vaak.. Maar vanaf nu dus ook met foelie experimenteren ;)
Ik vind het verfijnder dan nootmuskaat, milder, subtieler en complexer van smaak.
Zoals versgemalen zwarte peper staat tot een busje gemalen witte peper dat al een paar jaar in de keukenkast staat.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106127100
quote:
1s.gif Op woensdag 28 december 2011 15:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik vind het verfijnder dan nootmuskaat, milder, subtieler en complexer van smaak.
Zoals versgemalen zwarte peper staat tot een busje gemalen witte peper dat al een paar jaar in de keukenkast staat.
Ik ga het zeker gebruiken ^O^ Volgens mij smaakt het ook lekker door stamppot of puree..
  woensdag 28 december 2011 @ 15:15:50 #143
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106127173
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 15:13 schreef Sunnythesun het volgende:

[..]

Ik ga het zeker gebruiken ^O^ Volgens mij smaakt het ook lekker door stamppot of puree..
Soepen, sauzen, fonds, worsten, gehakt, pate.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 28 december 2011 @ 15:16:52 #144
333374 Lithia
Too serious
pi_106127215
Misschien kan hij jouw hulp gebruiken:
Witte Chocolade (mousse) en Gelatine HELP!
Op dinsdag 13 november 2012 21:54 schreef tong80 het volgende:
Ik laat je kreunen en smeken naar genade als ik je achterlangs neem.
:P
  woensdag 28 december 2011 @ 15:32:33 #145
165573 Compass
www.habbix.nl
pi_106127778
Hallo,

Ik heb al aantal keren witte chocolademousse gemaakt en de afgelopen keren is het tot 3 keer toe opeens fout gegaan! Heb dit recept gebruikt: http://www.smulweb.nl/recepten/1110489/Witte-chocolademousse

Het probleem is nadat ik de gelatine aan de chocolade toevoeg begint de chocola te klonteren, het vet komt los en drijft erop en de chocola is niet meer bruikbaar. De chocola krijgt een plakkerige bijna kneedgum achtige structuur! Heeft iemand enig idee wat er fout gaat?
  woensdag 28 december 2011 @ 15:40:00 #146
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106128071
Je recept deugt van geen kanten.
Er hoort geen gelatine in
Een chocolade mousse maak je zonder gelatine.
Je smelt de chocolade au bain marie, in een schaal boven warm water, dit hoeft te koken, het is beter van niet.
Sla eiwitten zeer stijf
Je slaat slagroom stijf doe twee lepels roerend bij je gesmolten chocolade en doe dit dan beetje bij beetje bij je rest van de slagroom deze envelopeer je er onder, niet roeren.
Voeg nu je eiwitten schep voor schep toe en envelopeer dit er onder.
Zet het om op te stijven in de koelkast
Witte chocolade is trouwens erg lastig om mee te werken door het melkpoeder wat er in zit, de eiwitten denatureren makkelijk bij verhitting, gaat de boel schiften. Ik gebruik bittere, is nog lekkerder ook
De schrijver van dat smulwebrecept is niet goed bij zijn hoofd en heeft het nooit gemaakt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 28 december 2011 @ 15:51:32 #147
58834 Catbert
The evil HR Director.
pi_106128456
quote:
1s.gif Op woensdag 28 december 2011 15:40 schreef Pietverdriet het volgende:
De schrijver van dat smulwebrecept is niet goed bij zijn hoofd en heeft het nooit gemaakt.
Dat is sowieso het probleem bij Smulweb. Teveel van wat daar staat klopt voor geen meter.
"[...] a large number of the teenagers claiming Asperger's are, in fact, merely dicks."
  woensdag 28 december 2011 @ 15:53:04 #148
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106128515
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 15:51 schreef Catbert het volgende:

[..]

Dat is sowieso het probleem bij Smulweb. Teveel van wat daar staat klopt voor geen meter.
Is trouwens ook met veel kookboeken zo, recepten die ik soms daarin zie zijn ook niet geprobeerd door de naam op de cover. Geschreven ook niet trouwens.
Als je bekend bent dan laat je door een uitgever een paar foto's maken, en de rest doet een redactie.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 28 december 2011 @ 16:07:33 #149
165573 Compass
www.habbix.nl
pi_106128974
Dus voortaan gewoon de witte chocolade af laten koelen nadat deze gesmolten is (maar nog wel vloeibaar) en dan doorscheppen?
  woensdag 28 december 2011 @ 16:07:44 #150
58834 Catbert
The evil HR Director.
pi_106128983
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 15:53 schreef Pietverdriet het volgende:
Is trouwens ook met veel kookboeken zo, recepten die ik soms daarin zie zijn ook niet geprobeerd door de naam op de cover. Geschreven ook niet trouwens.
Als je bekend bent dan laat je door een uitgever een paar foto's maken, en de rest doet een redactie.
Ik vond je tip dat je geld in de meeste gevallen beter uit kan geven aan goeie ingredienten ook wel een goeie :)

Ik heb trouwens ook een keer geprobeerd witte chocolademousse te maken, met hetzelfde recept dat ik voor gewone gebruik (die wel erg goed gaat, daar gebruik ik geen eiwitschuim in), en dat ging falikant mis. Waarschijnlijk te warm geworden want ik kreeg gewoon een plas cacaoboter met daarop een prutje :)
"[...] a large number of the teenagers claiming Asperger's are, in fact, merely dicks."
  woensdag 28 december 2011 @ 16:09:58 #151
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106129060
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 16:07 schreef Compass het volgende:
Dus voortaan gewoon de witte chocolade af laten koelen nadat deze gesmolten is (maar nog wel vloeibaar) en dan doorscheppen?
Nee, de chocolade niet heet laten worden, het smelt al bij lichaamstemperatuur.
Gewoon eens heet water in een pannetje en zet daar een RVS schaal boven zonder dat het water geraakt wordt. Doe hier chocolade in, je zal zien dat het prachtig smelt.
En als je nog nooit chocolade mousse gemaakt hebt, begin eerst eens met pure chocolade
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 28 december 2011 @ 16:10:55 #152
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106129093
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 16:07 schreef Catbert het volgende:

[..]

Ik vond je tip dat je geld in de meeste gevallen beter uit kan geven aan goeie ingredienten ook wel een goeie :)

Ik heb trouwens ook een keer geprobeerd witte chocolademousse te maken, met hetzelfde recept dat ik voor gewone gebruik (die wel erg goed gaat, daar gebruik ik geen eiwitschuim in), en dat ging falikant mis. Waarschijnlijk te warm geworden want ik kreeg gewoon een plas cacaoboter met daarop een prutje :)
Jep, zoals ik al zei, witte chocolade is kut om mee te werken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 28 december 2011 @ 16:19:27 #153
58834 Catbert
The evil HR Director.
pi_106129372
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 16:09 schreef Pietverdriet het volgende:
En als je nog nooit chocolade mousse gemaakt hebt, begin eerst eens met pure chocolade
Da's ook een goeie tip idd. Mousse maken van pure chocolade is vele malen makkelijker (en naar mijn mening ook lekkerder). Ik serveer het graag met een eigengemaakte saus van sinaasappels, is een erg lekkere combi.
"[...] a large number of the teenagers claiming Asperger's are, in fact, merely dicks."
  woensdag 28 december 2011 @ 16:23:32 #154
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106129495
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 16:19 schreef Catbert het volgende:

[..]

Da's ook een goeie tip idd. Mousse maken van pure chocolade is vele malen makkelijker (en naar mijn mening ook lekkerder). Ik serveer het graag met een eigengemaakte saus van sinaasappels, is een erg lekkere combi.
Lekker en leuk is ook sinaasappelfilets snijden voor erbij

In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 28 december 2011 @ 16:25:48 #155
58834 Catbert
The evil HR Director.
pi_106129557
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 16:23 schreef Pietverdriet het volgende:
Lekker en leuk is ook sinaasappelfilets snijden voor erbij

Idd, doodsimpel en die kan je lekker naar binnen slobberen :D Ziet er meteen behoorlijk 'hoge keuken' uit :)
"[...] a large number of the teenagers claiming Asperger's are, in fact, merely dicks."
  woensdag 28 december 2011 @ 16:34:40 #156
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106129827
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 16:25 schreef Catbert het volgende:

[..]

Idd, doodsimpel en die kan je lekker naar binnen slobberen :D Ziet er meteen behoorlijk 'hoge keuken' uit :)
En je bezoek zit zich af te vragen hoe je die partjes geschild hebt
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106129878
Leuk klusje vind ik dat :Y en maakt sinaasappelen ineens een stuk lekkerder. Ik at ze nooit omdat ik ze te vliezig vond, maar sinds ik dit kan gooi ik regelmatig sinaasappelen door salades e.d. :)
  woensdag 28 december 2011 @ 16:45:31 #158
58834 Catbert
The evil HR Director.
pi_106130163
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 16:36 schreef Sunnythesun het volgende:
Leuk klusje vind ik dat :Y en maakt sinaasappelen ineens een stuk lekkerder. Ik at ze nooit omdat ik ze te vliezig vond, maar sinds ik dit kan gooi ik regelmatig sinaasappelen door salades e.d. :)
Grapefruit en limoen kunnen zo ook erg lekker zijn. Tijdje terug een salade gemaakt met knolselderij en grapefruitpartjes (oh, sorry, 'filets' :P). Was erg lekker.
"[...] a large number of the teenagers claiming Asperger's are, in fact, merely dicks."
  woensdag 28 december 2011 @ 16:47:58 #159
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_106130249
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 16:34 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

En je bezoek zit zich af te vragen hoe je die partjes geschild hebt
Dat snap ik nooit zo, beetje logisch nadenken en kijken en je weet dat het gewoon gesneden is.

Ik zag trouwens net in je verhaal over chocolademousse dat een RVS kom gebruikt moet worden, waarom eigenlijk RVS en niet bijv. glas?
Van plastic kommen snap ik nog dat plastic makkelijker kan beschadigen en dat het minder makkelijk vetvrij te maken is maar het verschil tussen RVS en glas zie ik niet zo.
(behalve dat glas dikker is, minder snel warm/koud wordt en warmte en kou makkelijker vasthoudt.)

Ik heb zelf alleen glazen kommen maar is het slim om ook RVS ernaast te nemen?
pi_106130287
RVS geleidt goed dus smelt de chocolade lekker makkelijk :Y

Maar ik heb idd ook alleen glazen kommen, voldoet prima.
  woensdag 28 december 2011 @ 16:49:15 #161
58834 Catbert
The evil HR Director.
pi_106130292
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 16:47 schreef SiGNe het volgende:
Ik zag trouwens net in je verhaal over chocolademousse dat een RVS kom gebruikt moet worden, waarom eigenlijk RVS en niet bijv. glas?
Ik gebruik gewoon glas, werkt voor normale mousse prima.

Edit: Duurt alleen net iets langer, maar chocolade smelten gaat behoorlijk rap.
"[...] a large number of the teenagers claiming Asperger's are, in fact, merely dicks."
  woensdag 28 december 2011 @ 16:59:13 #162
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106130613
RVS geleid beter, je bent beter in controle van de temp.
RVS valt niet stuk, is niet zo zwaar als glas en is gemakkelijk schoon te maken.
RVS schalen stapelen beter en als je ze bij bv Xenos koopt zijn ze nog goedkoop ook.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 28 december 2011 @ 18:15:47 #163
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_106133012
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 13:26 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Maakt echt helemaal niks uit, zolang het maar gaar en lekker is. ;-)
Eigenlijk alles wat je kunt sudderen. Riblappen, sucade, whatever.
Zelfs met stamppot. Het Grote Boerenkoolkroketten Fantopic

quote:
1s.gif Op dinsdag 27 december 2011 16:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ah, okay, zijn bezig een huis te kopen waar dan een nieuwe keuken in komt die dan geschikt moet zijn voor videodemo dmv een kookeiland in het midden zodat de camera tegenover kan staan
Ah ok. Maar is bv. af en toe een column geen idee?
  woensdag 28 december 2011 @ 18:21:00 #164
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106133171
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 18:15 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Zelfs met stamppot. Het Grote Boerenkoolkroketten Fantopic

[..]

Ah ok. Maar is bv. af en toe een column geen idee?
Hoe bedoel je, voor een dode bomen medium? Of een blog?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 28 december 2011 @ 18:22:46 #165
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_106133231
quote:
1s.gif Op woensdag 28 december 2011 18:21 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hoe bedoel je, voor een dode bomen medium? Of een blog?
Wat jij wilt ;) Voor mijn part doe je het op de Frontpage :P
  woensdag 28 december 2011 @ 18:25:12 #166
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_106133311
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 18:22 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Wat jij wilt ;) Voor mijn part doe je het op de Frontpage :P
't zal vast geen flauwecul worden ;)
Op de FP lijkt me wel wat eigenlijk
pi_106133609
quote:
1s.gif Op woensdag 28 december 2011 13:48 schreef Pietverdriet het volgende:
Het is het geheim van de echte handgemaakte kroket. Je kan zo een ragout in een korstje krijgen.
Ik weet vrijwel zeker dat mijn moeder het zonder gelatine doet en toch wordt de ragout erg stijf en kun je prima ballen of cilinders van boetseren. Als je het goed in laat dampen wordt het toch op een gegeven moment stijver, helemaal als je het af laat koelen. Een andere verklaring kan zijn dat mijn moeder eigenlijk altijd zelf de bouillon trekt van vlees en wat botten, zodat er al als vanzelf collageen in de bouillon komt. Ik zal het eens navragen.
  woensdag 28 december 2011 @ 18:38:24 #168
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_106133744
Ja, het kan wel zonder gelatine, maar met is lekkerder. Of tenminste, een smeuiigere ragout is lekkerder. En van een smeuiige ragout draai je geen kroketten.
pi_106133816
Nee, dat laatste weet ik. :') Nou ja, het gaat wel, maar laat ik zeggen dat ik graag mensen wilde vermoorden daarna. :')
  woensdag 28 december 2011 @ 18:50:27 #170
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_106134187
*grin*
  woensdag 28 december 2011 @ 18:52:10 #171
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106134248
quote:
7s.gif Op woensdag 28 december 2011 18:34 schreef Bolkesteijn het volgende:

[..]

Ik weet vrijwel zeker dat mijn moeder het zonder gelatine doet en toch wordt de ragout erg stijf en kun je prima ballen of cilinders van boetseren. Als je het goed in laat dampen wordt het toch op een gegeven moment stijver, helemaal als je het af laat koelen. Een andere verklaring kan zijn dat mijn moeder eigenlijk altijd zelf de bouillon trekt van vlees en wat botten, zodat er al als vanzelf collageen in de bouillon komt. Ik zal het eens navragen.
Ja, je kan een bouillon trekken van sucade, en dan krijg je er gelatine van nature in, en die indampen, maar het is eenvoudiger wat toe te voegen.
Je kan ook meer bloem gebruiken.
Maar je moet proberen een ragout te krijgen die te bewerken in maar na het bakken een kroket geeft met een dikvloeibare ragout.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 28 december 2011 @ 18:54:56 #172
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106134365
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 18:40 schreef Isegrim het volgende:
Nee, dat laatste weet ik. :') Nou ja, het gaat wel, maar laat ik zeggen dat ik graag mensen wilde vermoorden daarna. :')
Ah, kookfrustraties voeren niet alleen bij mij tot dat soort neigingen?
Heb je de keuken aan de kant en je hebt een werkoppervlak vrij, komt je partner de keuken inlopen, pleurt de plek waar jij net hetgeen waar je mee bezig ben moet komen vol afwas en loopt weer weg.
Aaaaaaaaaarg!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 28 december 2011 @ 18:56:19 #173
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106134431
Ik wil ook geen mensen in de keuken die komen helpen. Staan in de weg en kunnen sowieso niets waar je wat aan hebt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106134691
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 16:34 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

En je bezoek zit zich af te vragen hoe je die partjes geschild hebt
haha herkenbaar. Hier dachten ze dat het uit blik kwam net als die mandarijnen bij de keuringsdienst van waarde.
pi_106135118
Ik wil voor een oud&nieuw etentje graag een vitello tonnato maken, maar omdat een aantal gasten geen vis lust, gaat het hem niet worden met die tonijn. Is er misschien iets anders waarmee ik een geschikte saus zou kunnen maken?
pi_106135124
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 18:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik wil ook geen mensen in de keuken die komen helpen. Staan in de weg en kunnen sowieso niets waar je wat aan hebt.
haha herkenbaar!! Alleen mijn beste vriendinnetje, maar die kan dan ook ongeveer net zo goed(slecht) koken als ik en we lopen elkaar van nature nooit in de weg :D Zo is ook ooit onze vriendschap eigenlijk ontstaan: in de keuken..
pi_106135232
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 19:15 schreef DanToenOoitNu het volgende:
Ik wil voor een oud&nieuw etentje graag een vitello tonnato maken, maar omdat een aantal gasten geen vis lust, gaat het hem niet worden met die tonijn. Is er misschien iets anders waarmee ik een geschikte saus zou kunnen maken?
Afgezien van allergieen zou ik dat gewoon maken en niets zeggen :P
  woensdag 28 december 2011 @ 19:39:16 #178
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106136034
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 19:15 schreef DanToenOoitNu het volgende:
Ik wil voor een oud&nieuw etentje graag een vitello tonnato maken, maar omdat een aantal gasten geen vis lust, gaat het hem niet worden met die tonijn. Is er misschien iets anders waarmee ik een geschikte saus zou kunnen maken?
Vertel ze niet dat het tonijn is?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106137924
Als je het niet zegt heeft niemand dat door volgens mij :D

Piet, de salpicon is goed gelukt! Morgen kroketten-deel2 ^O^
  woensdag 28 december 2011 @ 20:28:51 #180
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106138351
Ga ze ook maar weer eens maken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106139981
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 16:23 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Lekker en leuk is ook sinaasappelfilets snijden voor erbij

Dat doe ik al jaren zo want ik háát dat witte. :D
pi_106140299
Niet vertellen gaat niet lukken, het minste vleugje van wat eventueel misschien wel eens vis zou kunnen zijn wordt opgepikt -O-
pi_106145695
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 21:15 schreef DanToenOoitNu het volgende:
Niet vertellen gaat niet lukken, het minste vleugje van wat eventueel misschien wel eens vis zou kunnen zijn wordt opgepikt -O-
Mooie gelegenheid om dat uit te testen. ;)

Ik snap dat je rekening wenst te houden met de voorkeuren van je gasten, maar geen enkele vis willen eten vind ik wel wat ver gaan voor volwassen mensen. Dat er mensen zijn die geen octopus willen eten, oke, maar wat lekkere tonijn daar moet je toch niet over zeuren vind ik eigenlijk. :)
  woensdag 28 december 2011 @ 23:26:02 #184
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_106147245
Lekkere tonijn? Huh? Die "saus" is toch gewoon een blikje tonijn met mayo?
  woensdag 28 december 2011 @ 23:27:45 #185
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106147350
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 23:01 schreef Bolkesteijn het volgende:

[..]

Mooie gelegenheid om dat uit te testen. ;)

Ik snap dat je rekening wenst te houden met de voorkeuren van je gasten, maar geen enkele vis willen eten vind ik wel wat ver gaan voor volwassen mensen. Dat er mensen zijn die geen octopus willen eten, oke, maar wat lekkere tonijn daar moet je toch niet over zeuren vind ik eigenlijk. :)
Octopus is trouwens verrukkelijk.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 28 december 2011 @ 23:51:45 #186
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_106148783
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 21:15 schreef DanToenOoitNu het volgende:
Niet vertellen gaat niet lukken, het minste vleugje van wat eventueel misschien wel eens vis zou kunnen zijn wordt opgepikt -O-
Gewoon zeggen dat het met kip is.. en als ze dan zeggen dat het niet naar kip smaakt zeg je dat het biologische kip is of dat het met kippedij is gemaakt, de meeste mensen kennen toch alleen de normale kipfilets..
Tonijn is toch wel de minst naar vis smakende vis die er is.
pi_106155639
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 16:10 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Jep, zoals ik al zei, witte chocolade is kut om mee te werken.
Daarover gesproken - wat wél een dijk van een verwerkingsmogelijkheid van witte chocolade is, is dit:

Caramelized white chocolate (David Lebovitz)



Echt het proberen waard! :Y

Voor als je witte chocolade over hebt na vruchteloze moussepogingen ofzo. ;)
Let me see you stripped down to the bone
pi_106156695
quote:
0s.gif Op woensdag 28 december 2011 21:15 schreef DanToenOoitNu het volgende:
Niet vertellen gaat niet lukken, het minste vleugje van wat eventueel misschien wel eens vis zou kunnen zijn wordt opgepikt -O-
Ik weet dat je het oorspronkelijke recept aantast, maar om ze tegemoet te komen lijkt het me met een homemade cocktail/whiskeysaus ook lekker.
  donderdag 29 december 2011 @ 10:24:25 #189
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106157265
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 09:57 schreef rhubarb het volgende:

[..]

Ik weet dat je het oorspronkelijke recept aantast, maar om ze tegemoet te komen lijkt het me met een homemade cocktail/whiskeysaus ook lekker.
Mij niet

Als je geen tonijn bij het kalfsvlees wilt doen zou ik liever een ander voorgerecht maken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106157421
Ik wil met oud en nieuw heel kneuterig gaan kaasfonduen, maar welke kaas kan ik daar het best voor kopen? We zijn met 4 volwassenen (en 1 peuter). En kan ik witte wijn die op Kerstavond open is gegaan en sindsdien afgesloten in de koelkast heeft gestaan, nog door de kaasfondue gooien? Drinken lijkt me niet echt lekker meer, maar koken kan misschien nog?
  donderdag 29 december 2011 @ 10:33:54 #191
139820 mol_air
Jus ex injuria non oritur
pi_106157464
'mijn' recept voor witte chocolademousse:

200g witte chocolade
300cc slagroom
35 gram eidooiers (2 stuks)
suiker (1-2 eetlepels ofzo)

Witte chocola au bain marie smelten.
Ondertussen 240cc room aan kook brengen.
Eidooier met suiker mengen, goed roeren.
Room af laten koelen, eidooiermengsel erdoor.
Roommengsel weer opwarmen, roeren, tot het aan een houten lepel blijft hangen (ik doe dit meer op het oog, weet niet precies wanneer het aan een lepel blijft hangen of wat dit toevoegt?)
Roommengsel door zeef aan chocola toevoegen.
Resterende slagroom opkloppen
Chocolade-Roommengsel door de slagroom spatelen (dus niet roeren).
In koelkast laten opstijven.

Dit recept werkt heel aardig, hoewel ik een enkele keer wat problemen heb met de luchtigheid van de mousse. Mogelijk dat er wat meer slagroom doorheen mag.

Overigens kun je dit recept ook maken met de gekarameliseerde witte chocola uit het vorige topic. Erg lekker! (eerst chocola karameliseren, dan au bain marie smelten)

Edit: had topic niet ver genoeg doorgelezen, het recept voor gekarameliseerde witte chocola staat hierboven....doh!
  donderdag 29 december 2011 @ 10:37:01 #192
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106157530
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 10:31 schreef Bleie het volgende:
Ik wil met oud en nieuw heel kneuterig gaan kaasfonduen, maar welke kaas kan ik daar het best voor kopen? We zijn met 4 volwassenen (en 1 peuter). En kan ik witte wijn die op Kerstavond open is gegaan en sindsdien afgesloten in de koelkast heeft gestaan, nog door de kaasfondue gooien? Drinken lijkt me niet echt lekker meer, maar koken kan misschien nog?
250 g Gruyère
125 g Emmentaler
125 g Raclette kaas
½ EL Maizena
½ Liter Wijn
1 teen Knoflook
2 EL Kirschwasser
gemalen foelie of noot muskaat
Zout peper

Ingredienten in een pan aan de kook brengen, een 2 minuten door laten koken en dan in de fonduepan doen.

Als de wijn niet meer smaakt ook niet in de fondue doen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106157564
Is er een alternatief voor Kirsch? Om dat nou voor 2 el in huis te halen...
  donderdag 29 december 2011 @ 10:41:24 #194
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106157644
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 10:38 schreef Bleie het volgende:
Is er een alternatief voor Kirsch? Om dat nou voor 2 el in huis te halen...
gewoon weglaten is de beste optie dan. Je wilt geen cognac, tequila of zo gebruiken, das niet lekker
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106157653
Dank!
  donderdag 29 december 2011 @ 11:15:31 #196
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106158499
Succes!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 29 december 2011 @ 11:43:31 #197
58834 Catbert
The evil HR Director.
pi_106159581
De kaasboer op de markt kan je over 't algemeen ook goeie tips geven, naast de juiste hoeveelheden kaas enzo. Da's echt duizendmaal lekkerder dan die prut uit een pakje.
"[...] a large number of the teenagers claiming Asperger's are, in fact, merely dicks."
  donderdag 29 december 2011 @ 12:39:40 #198
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_106161303
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 10:38 schreef Bleie het volgende:
Is er een alternatief voor Kirsch? Om dat nou voor 2 el in huis te halen...
Rum in elk geval niet, dat was een fout gelopen experiment.
Maar Jenever wordt wel vaak gebruikt als alternatief, wodka lijkt me ook wel kunnen.
En kirsch is in kleine "kookflesjes" te krijgen, 10cl.

Kaasboeren hebben soms een kant en klare verse kaasmix gemaakt, hoef je alleen nog wijn en maizena bij te doen. (is gewoon vers geraspte kaas voorgemixt, AH heeft dat ook in 2 varianten)
Je kan ook de fabrieksversie halen, Gerber en Tiger zijn dan de lekkerste vind ik (en ik heb er al veel geprobeerd kan ik wel zeggen)

Ik doe er zelf altijd ook nog wat vers gemalen peper en wat vers geraspte nootmuskaat in en je kan er ook sambal in doen om het wat pittiger te maken.
Wil je het romiger hebben en zachter van smaak dan kan je er créme fraîche bij doen.

[ Bericht 15% gewijzigd door SiGNe op 29-12-2011 12:45:59 ]
pi_106161476
Kaasfondue!
*O*
Ik heb er schandalige hoeveelheden van gegeten in mijn leven, waaronder zo'n zestig kilo toen ik in september een paar dagen in Lausanne was. *)

Bleie: Appelcider in kaasfondue is ook lekker, evenals Calvados, of het állerlekkerste: een perenbrandy! Dat soort dingen kun je buiten de fondue ook nog wel opdrinken. :9

Gewoon alleen witte wijn gebruiken kan inderdaad ook - het toevoegen van kirsch of vergelijkbare drank werd oorspronkelijk volgens mij vooral gedaan wanneer de gebruikte kazen nog te jong waren om een stevige smaak te hebben..

Ik vind kirsch zelf nogal vies, ik heb het liever niet in mijn kaasfondue.. :N
Let me see you stripped down to the bone
  donderdag 29 december 2011 @ 12:48:33 #200
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_106161564
Als de peuter ook mee eet dan kan je beter appelcider dan wijn gebruiken inderdaad..
hoewel het wel leuk schijnt te zijn als een peuter op z'n benen staat te tollen.. tenminste.. m'n ouders, ooms en tantes vonden het opzich wel grappig toen ik 4 was :D
pi_106161707
Ha, leuk dat CUL.. Zojuist met lief overeengekomen dat er perenbrandy en kaas bij de Sligro gekocht moet worden straks. Vanavond kaasfondue dus! :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_106162563
Ik krijg steeds meer zin in die kaasfondue :9~ ! Enne, de alcohol verdampt toch wel (in elk geval het merendeel)? Ben zelf zwanger, dus mag het ook niet :'(

Een fatsoenlijke kaasboer hebben we hier helaas niet, er is wel een markt, maar geen idee hoe de kaasboer daar is, Normaal gesproken is er op zaterdag trouwens ook een biologisch marktje (nou ja: drie kramen), daar is ook weleens een kaasboer, dus als die er is, kan ik daar eens kijken.
pi_106162615
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 12:54 schreef minilot het volgende:
Ha, leuk dat CUL.. Zojuist met lief overeengekomen dat er perenbrandy en kaas bij de Sligro gekocht moet worden straks. Vanavond kaasfondue dus! :)
Oeh! dat klinkt lekker!

Ik heb één keer in m'n leven gekaasfondued, met studenten en goedkope kaas. Ik denk dat het daarom was dat ik het niet heel lekker vond. Wellicht binnenkort een keer overdoen.. moet je er overigens echt een fondueset voor hebben? Of zijn er ook andere opties? :')
Ja doei.
  donderdag 29 december 2011 @ 13:20:18 #204
58834 Catbert
The evil HR Director.
pi_106162634
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 13:18 schreef Bleie het volgende:
Een fatsoenlijke kaasboer hebben we hier helaas niet, er is wel een markt, maar geen idee hoe de kaasboer daar is, Normaal gesproken is er op zaterdag trouwens ook een biologisch marktje (nou ja: drie kramen), daar is ook weleens een kaasboer, dus als die er is, kan ik daar eens kijken.
Kaasboeren op de markt weten over 't algemeen veel van kaas hoor :)

quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 13:19 schreef motorbloempje het volgende:
Ik heb één keer in m'n leven gekaasfondued, met studenten en goedkope kaas. Ik denk dat het daarom was dat ik het niet heel lekker vond. Wellicht binnenkort een keer overdoen.. moet je er overigens echt een fondueset voor hebben? Of zijn er ook andere opties? :')
Gewone pan kan ook, je moet alleen iets hebben om het goed warm te houden. Als het afkoelt wordt 't heel snel een grote klont.
"[...] a large number of the teenagers claiming Asperger's are, in fact, merely dicks."
  donderdag 29 december 2011 @ 13:30:53 #205
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_106163050
Kaasboeren op de markt doen niet onder voor een kaasboer met een winkel.
Veel kaasboeren zijn juist de markt op gegaan omdat de huur van een pand amper nog te betalen is en de concurrentie van de supermarkten te groot.
De marktverkoper is in elk geval een echte vakman, soms hebben ze ook nog websites waar je bestellingen kan plaatsen, geef je een ophaalpunt aan en haal je het in je eigen plaats op de marktdag op.
Sowieso kan je aan de kraam ook een bestelling doen voor kazen die hij niet bij zich heeft maar dan moet je er wat langer op wachten.
Zoek anders even op markt [woonplaats] welke kaasboer er in jouw woonplaats is.

quote:
0s.gif Op
donderdag 29 december 2011 13:19 schreef motorbloempje het volgende:

moet je er overigens echt een fondueset voor hebben? Of zijn er ook andere opties? :')
Gewone pan kan maar een geëmailleerde pan is wel aan te raden ivm. aankoeken.
Ik had laatst ook niet zo'n zin om m'n fonduepan te pakken dus heb het gewoon in een steelpannetje gedaan.
Af en toe weer even het gasfornuis op om weer wat op te warmen.. ging prima.
pi_106163093
Ah, puik! Onze eettafel staat toch in de keuken, dus da's lekker makkelijk :P

Straks bij de lunch iig wat camembert met knoflook en tijm in de oven, voor bij het verse volkorenbrood, en dan daar lekker in dopen!
Ja doei.
pi_106165886
He piet, de zwezerik was gelukt. Hij was heel mooi stevig gegaard van de marinade (anderhalf uur) zonder de binnenkant te garen, alleen was het ontvliezen wel heel erg lastig. Ik had een andere geblancheerd in een kruidenbouillon, en daarbij ging het iet makkelijker. Maar ik wist ook niet zo goed hoever ik daarmee kon gaan en had niet mijn scherpste mes gepakt. Dat zou ik de volgende keer beter doen.

Uiteindelijk had ik vier stukken in dus twee verschillende voorbehandelingen, die we op 3 verschillende manieren hebben klaargemaakt (het was niet zo'n etentje waarbij je aan tafel zit te wachten tot je een mooi opgemaakt bord voorgezet krijgt. We hebben ze allemaal echter zonder bloem op maximaal vuur gebakken. Dan gaat die helemaal openstaan, als je hem heel laat krijg je ook een korstje (hij was goed gedroogd onder een gewicht) en is de binnenkant net aan. Dan wordt die wel wat minder toegankelijk, niet voor de truttige vleeseter zeg maar, maar ik vond het denk ik nog wel een stukje lekkerder dan zo'n wat subtieler plakje met een bloemkorstje.

Dus bedankt voor je tips, ook al heb ik ze niet totaal nagevolgd, ze hebben wel bijgedragen aan een fraai eindresultaat.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_106177528
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 13:18 schreef Bleie het volgende:
Ik krijg steeds meer zin in die kaasfondue :9~ ! Enne, de alcohol verdampt toch wel (in elk geval het merendeel)? Ben zelf zwanger, dus mag het ook niet :'(
Nee. Tegenwoordig wordt er zelfs aan getwijfeld of alcohol bij koken wel grotendeels verdampt. Kaasfondue kook je niet door, daarbij zou ik er zeker niet vanuit gaan dat je de alcohol kwijtraakt.
Op 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe:Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
pi_106177692
Nu heb ik zin in kaasfondue :+
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
  donderdag 29 december 2011 @ 19:50:19 #210
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106177799
quote:
14s.gif Op donderdag 29 december 2011 14:47 schreef Weltschmerz het volgende:
He piet, de zwezerik was gelukt. Hij was heel mooi stevig gegaard van de marinade (anderhalf uur) zonder de binnenkant te garen, alleen was het ontvliezen wel heel erg lastig. Ik had een andere geblancheerd in een kruidenbouillon, en daarbij ging het iet makkelijker. Maar ik wist ook niet zo goed hoever ik daarmee kon gaan en had niet mijn scherpste mes gepakt. Dat zou ik de volgende keer beter doen.

Uiteindelijk had ik vier stukken in dus twee verschillende voorbehandelingen, die we op 3 verschillende manieren hebben klaargemaakt (het was niet zo'n etentje waarbij je aan tafel zit te wachten tot je een mooi opgemaakt bord voorgezet krijgt. We hebben ze allemaal echter zonder bloem op maximaal vuur gebakken. Dan gaat die helemaal openstaan, als je hem heel laat krijg je ook een korstje (hij was goed gedroogd onder een gewicht) en is de binnenkant net aan. Dan wordt die wel wat minder toegankelijk, niet voor de truttige vleeseter zeg maar, maar ik vond het denk ik nog wel een stukje lekkerder dan zo'n wat subtieler plakje met een bloemkorstje.

Dus bedankt voor je tips, ook al heb ik ze niet totaal nagevolgd, ze hebben wel bijgedragen aan een fraai eindresultaat.
Goed te horen
Nu nog meer mensen zover krijgen dat ze ook eens zwezerik gaan eten, en nog beter, zelf maken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106177824
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 19:44 schreef Vanyel het volgende:

[..]

Nee. Tegenwoordig wordt er zelfs aan getwijfeld of alcohol bij koken wel grotendeels verdampt. Kaasfondue kook je niet door, daarbij zou ik er zeker niet vanuit gaan dat je de alcohol kwijtraakt.
Dan maar alcoholvrije kaasfondue... Zou dat ook lekker zijn?
  donderdag 29 december 2011 @ 19:59:33 #212
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106178210
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 19:50 schreef Bleie het volgende:

[..]

Dan maar alcoholvrije kaasfondue... Zou dat ook lekker zijn?
Je kan de wijn natuurlijk ook even een kwartiertje voorkoken voor je begint met fondue maken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106178604
Met een kwartiertje kook je de alcohol er nog steeds niet echt uit, voor zover ik heb begrepen.

Leuk om te lezen:
1. http://eetschrijven.blogspot.com/2008/09/alcohol-bij-het-koken.html
2. http://eetschrijven.blogspot.com/2010/10/volks.html
3. http://www.onnokleyn.nl/volk-hoofd/491-karbonaadjes-met-rode-wijn-en-mosterd.html --> "Alcohol verdampt weliswaar sneller dan water omdat het kookpunt lager ligt, maar na een half uur pruttelen is er nog 35 procent over. En na flamberen, veelal beschouwd als de methode om de alcohol eruit te halen, is er nog 75 procent van de oorspronkelijke hoeveelheid over. Zo makkelijk geeft alcohol de geest niet! Lang sudderen helpt wel. Een uur of drie stoven laat nog een procent of 4 zitten"


Verder: kaasfondue past er vanavond na een bioscoopbezoek vol zelfgebakken brownies niet meer bij, maar we hebben wél alvast Comté, Gruyère, Vacherin en Calvados bij de Sligro gekocht voor een andere keer. :Y)

[ Bericht 7% gewijzigd door minilot op 29-12-2011 20:17:03 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_106179630
Ik vind zwezerik erg lekker. :9 Net als bloedworst en kalfslever. :9 Allemaal nog nooit zelf gemaakt, though. :@ Ik doe er LHO ook geen plezier mee.
pi_106184228
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 20:08 schreef minilot het volgende:
Met een kwartiertje kook je de alcohol er nog steeds niet echt uit, voor zover ik heb begrepen.

Leuk om te lezen:
1. http://eetschrijven.blogspot.com/2008/09/alcohol-bij-het-koken.html
2. http://eetschrijven.blogspot.com/2010/10/volks.html
3. http://www.onnokleyn.nl/volk-hoofd/491-karbonaadjes-met-rode-wijn-en-mosterd.html --> "Alcohol verdampt weliswaar sneller dan water omdat het kookpunt lager ligt, maar na een half uur pruttelen is er nog 35 procent over. En na flamberen, veelal beschouwd als de methode om de alcohol eruit te halen, is er nog 75 procent van de oorspronkelijke hoeveelheid over. Zo makkelijk geeft alcohol de geest niet! Lang sudderen helpt wel. Een uur of drie stoven laat nog een procent of 4 zitten"

Dus destilleren werkt helemaal niet?
eten!!!
  donderdag 29 december 2011 @ 22:12:34 #216
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106184342
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 22:10 schreef janatwork het volgende:

[..]

Dus destilleren werkt helemaal niet?
My thoughts exactly
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 29 december 2011 @ 22:28:39 #217
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_106185054
Bij destileren wordt de damp opgevangen en weer teruggekoeld waardoor het eindproduct puurder is dan het beginproduct, het zegt niets over hoeveel alcohol er nog in het beginproduct overblijft.
  donderdag 29 december 2011 @ 22:30:31 #218
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106185153
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 22:28 schreef SiGNe het volgende:
Bij destileren wordt de damp opgevangen en weer teruggekoeld waardoor het eindproduct puurder is dan het beginproduct, het zegt niets over hoeveel alcohol er nog in het beginproduct overblijft.
Als er zoveel in het beginproduct blijft zitten zou je langer destileren om het er uit te krijgen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 29 december 2011 @ 22:33:42 #219
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_106185323
Precies, daarom kan je de alcohol er bij sudderen wel uit krijgen en bij flamberen en even pruttelen niet.

Of vat ik de zin "Dus destileren werkt helemaal niet" verkeerd op en wordt er kort pruttelen bedoeld?
pi_106185489
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 20:08 schreef minilot het volgende:
Met een kwartiertje kook je de alcohol er nog steeds niet echt uit, voor zover ik heb begrepen.

Leuk om te lezen:
1. http://eetschrijven.blogspot.com/2008/09/alcohol-bij-het-koken.html
2. http://eetschrijven.blogspot.com/2010/10/volks.html
3. http://www.onnokleyn.nl/volk-hoofd/491-karbonaadjes-met-rode-wijn-en-mosterd.html --> "Alcohol verdampt weliswaar sneller dan water omdat het kookpunt lager ligt, maar na een half uur pruttelen is er nog 35 procent over. En na flamberen, veelal beschouwd als de methode om de alcohol eruit te halen, is er nog 75 procent van de oorspronkelijke hoeveelheid over. Zo makkelijk geeft alcohol de geest niet! Lang sudderen helpt wel. Een uur of drie stoven laat nog een procent of 4 zitten"

Verder: kaasfondue past er vanavond na een bioscoopbezoek vol zelfgebakken brownies niet meer bij, maar we hebben wél alvast Comté, Gruyère, Vacherin en Calvados bij de Sligro gekocht voor een andere keer. :Y)
Interessante links! Ik had weleens gelezen dat de alcohol niet helemaal verdampt, maar wist eigenlijk niet goed hoe dat nou zat. Toch maar zonder wijn proberen dan, want het gaat niet om een scheutje, en kaasfondue laat je inderdaad niet uren sudderen.
pi_106185704
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 22:36 schreef Bleie het volgende:

[..]

Interessante links! Ik had weleens gelezen dat de alcohol niet helemaal verdampt, maar wist eigenlijk niet goed hoe dat nou zat. Toch maar zonder wijn proberen dan, want het gaat niet om een scheutje, en kaasfondue laat je inderdaad niet uren sudderen.
Of wat piet zegt de wijn vooraf even koken/'sudderen', gaat erom dat het grootste gedeelte eruit is.
Het gaat toch voornamelijk om de smaak, zonde omdat dan weg te laten.

Helemaal alcoholvrij is sowieso een utopie. Drink appelsap of eet druiven en alcohol zal zich ook in het lichaam vormen.
pi_106185730
Tss, voorstel van manlief: dan eten jij en peuter toch een kaassoufflé, terwijl wij lekker kaasfonduen?
pi_106185778
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 22:41 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Of wat piet zegt de wijn vooraf even koken/'sudderen', gaat erom dat het grootste gedeelte eruit is.
Het gaat toch voornamelijk om de smaak, zonde omdat dan weg te laten.

Helemaal alcoholvrij is sowieso een utopie. Drink appelsap of eet druiven en alcohol zal zich ook in het lichaam vormen.
Ja, maar van een halve liter wijn blijft er dan wel erg veel over.
  donderdag 29 december 2011 @ 22:44:25 #224
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_106185871
2 pannetjes maken zou ik dan doen.. kaassoufflé vergelijken met kaasfondue :o
pi_106185930
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 22:42 schreef Bleie het volgende:

[..]

Ja, maar van een halve liter wijn blijft er dan wel erg veel over.
Hoe bedoel je?
pi_106187674
quote:
1s.gif Op donderdag 29 december 2011 19:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Goed te horen
Nu nog meer mensen zover krijgen dat ze ook eens zwezerik gaan eten, en nog beter, zelf maken.
Zwezerik klaarmaken staat hoog op mijn todo lijst. Laatst wilde ik het bij de Sligro meenemen, maar ik schrok nogal van de prijs (iets van 36¤ de kilo) en heb het toen maar niet gedaan. Klopt het dat het zo duur is?
  donderdag 29 december 2011 @ 23:32:17 #227
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106188048
Jep, klopt wel
Ik moet zeggen dat ik vaker kies voor foie grass
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 29 december 2011 @ 23:36:34 #228
1872 Jumparound
bedankt voor de vis
pi_106188216
misschien een rare vraag piet. Maar hoe maak ik kipfilet GOED klaar?
Ik gebruik nu noodgedwongen maar kippedij-filet omdat kipfilet niet te vreten is...

Hoe hou je het mals? Weet jij dat?

Thanks!
Inorbit: zeg dat dan typluie triangeljosti
Beauregard: Een beetje FOK!ker laat het brood door z'n moeder smeren.
Ecosia
ek's 'n flash drive, jy's 'n floppy
  donderdag 29 december 2011 @ 23:41:43 #229
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106188416
Optie 1. Blijf lekker bij dijfilet, dat is sappiger.
Optie 2. Je kan de filets omwikkelen met ontbijtspek, dan blijven ze ook sappig bij het bakken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 29 december 2011 @ 23:48:08 #230
1872 Jumparound
bedankt voor de vis
pi_106188722
oke, bedankt piet!
Inorbit: zeg dat dan typluie triangeljosti
Beauregard: Een beetje FOK!ker laat het brood door z'n moeder smeren.
Ecosia
ek's 'n flash drive, jy's 'n floppy
  donderdag 29 december 2011 @ 23:50:55 #231
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_106188851
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 23:36 schreef Jumparound het volgende:
misschien een rare vraag piet. Maar hoe maak ik kipfilet GOED klaar?
Ik gebruik nu noodgedwongen maar kippedij-filet omdat kipfilet niet te vreten is...

Hoe hou je het mals? Weet jij dat?

Thanks!
Kipfilet op een zacht vuur bakken, werkt hier altijd goed.
Even op hoog vuur aanbraden en daarna vuur laag zetten.
de kwaliteit van je kip scheelt trouwens ook, kipfilet van de Super de Boer en de AH krijg ik ook nooit goed mals, Kipfilet van de Jumbo en C1000 weet ik bijna perfect te braden.

Als ik blokjes kipfilet nodig heb in een smoorgerechtje (knorr tandoori enzo) doe ik de creme fraiche er al bij als de kip nog maar net wit gekleurd is (en dus nog rauw van binnen), in de saus gaart de kip dan verder waardoor het ook sappig en mals blijft.
  vrijdag 30 december 2011 @ 00:17:53 #232
1872 Jumparound
bedankt voor de vis
pi_106189915
en bij hele kip uit de oven? dan wordt ie ook altijd droog... (de kipfilet dan hey :) )
Inorbit: zeg dat dan typluie triangeljosti
Beauregard: Een beetje FOK!ker laat het brood door z'n moeder smeren.
Ecosia
ek's 'n flash drive, jy's 'n floppy
  vrijdag 30 december 2011 @ 00:22:22 #233
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_106190090
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2011 00:17 schreef Jumparound het volgende:
en bij hele kip uit de oven? dan wordt ie ook altijd droog... (de kipfilet dan hey :) )
Hele kip heb ik geen ervaring mee, wel met kipfilets van de AH (Pesto/parmazaan en Geitenkaas/caramelsaus), die doe ik 25 minuten op 180 graden in de oven en komen er ook nooit droog uit.

Ik heb op mijn combi-oven ook een crisp-stand, dan wordt de oven, grill en magnetron gebruikt in combinatie met een speciale crispplaat, dan duurt het 6,5minuten voor een kipfiletje maar dan is het wel droog.
  vrijdag 30 december 2011 @ 00:25:39 #234
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_106190245
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2011 00:17 schreef Jumparound het volgende:
en bij hele kip uit de oven? dan wordt ie ook altijd droog... (de kipfilet dan hey :) )
Op zijn Chinees. Eerst pocheren in meestersaus, daarna rustig af laten koelen en dan voor het korstje nog even in de oven. Succes verzekerd. Geen droge kip, zelfs niet als het een plofkip is. :-)


Kip in Meestersaus
pi_106190483
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2011 00:25 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Op zijn Chinees. Eerst pocheren in meestersaus, daarna rustig af laten koelen en dan voor het korstje nog even in de oven. Succes verzekerd. Geen droge kip, zelfs niet als het een plofkip is. :-)

[ link | afbeelding ]
Kip in Meestersaus
Zo ga ik het de volgende keer doen, klinkt erg lekker.
  vrijdag 30 december 2011 @ 00:46:09 #236
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_106190901
Mooi zo. Laat je dan weten of het beviel? :-)
pi_106194106
quote:
1s.gif Op donderdag 29 december 2011 22:12 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

My thoughts exactly
Er staat nergens dat alcohol door koken helemáál niet vermindert, alleen dat je de alcohol bij lange na niet uit een halve fles wijn kunt krijgen door het even een kwartiertje te laten pruttelen.

Zie inderdaad SiGNEs stukje over destilleren: da's nou niet bepaald een manier om bliksemsnel heel veel alcohol uit een vloeistof te trekken. Het lukt wel, alleen is het een langdurig en nogal specifiek proces.
Let me see you stripped down to the bone
pi_106194436
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 22:45 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Hoe bedoel je?
Ik was alweer offline. Wat ik bedoel is dit: nu ik zwanger ben, durf ik het best aan om een pan pastasaus, die 3 uur of meer staat te pruttelen met een flinke scheut rode wijn erdoor te eten, maar kaasfondue met een halve liter wijn, die je hoogstens een kwartiertje laat koken (en waar dan dus kennelijk pas 40% van de alcohol van verdampt is), dat lijkt me niet zo'n goed plan.

Ik ga maar gewoon heel iets anders koken geloof ik, en die kaasfondue houden ze dan wel tegoed :)
  vrijdag 30 december 2011 @ 08:40:21 #239
1872 Jumparound
bedankt voor de vis
pi_106194587
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2011 00:25 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Op zijn Chinees. Eerst pocheren in meestersaus, daarna rustig af laten koelen en dan voor het korstje nog even in de oven. Succes verzekerd. Geen droge kip, zelfs niet als het een plofkip is. :-)

[ link | afbeelding ]
Kip in Meestersaus
kijk, dit ziet er lekker uit!
Ik ga hier maar eens mee aan de slag :)
Inorbit: zeg dat dan typluie triangeljosti
Beauregard: Een beetje FOK!ker laat het brood door z'n moeder smeren.
Ecosia
ek's 'n flash drive, jy's 'n floppy
  vrijdag 30 december 2011 @ 08:53:48 #240
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106194690
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2011 06:49 schreef minilot het volgende:

[..]

Er staat nergens dat alcohol door koken helemáál niet vermindert, alleen dat je de alcohol bij lange na niet uit een halve fles wijn kunt krijgen door het even een kwartiertje te laten pruttelen.

Zie inderdaad SiGNEs stukje over destilleren: da's nou niet bepaald een manier om bliksemsnel heel veel alcohol uit een vloeistof te trekken. Het lukt wel, alleen is het een langdurig en nogal specifiek proces.
als ik een fles wijn een half uur laat koken zit er niet alleen geen alcohol meer in het pannetje, er zit helemaal niets meer in behalve een verkoolde rest.
De specs hebben het over het stoven met wijn en dan de restalcohol, das wat anders dan inkoken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106195013
quote:
1s.gif Op vrijdag 30 december 2011 08:53 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

als ik een fles wijn een half uur laat koken zit er niet alleen geen alcohol meer in het pannetje, er zit helemaal niets meer in behalve een verkoolde rest.
De specs hebben het over het stoven met wijn en dan de restalcohol, das wat anders dan inkoken.
Dat gaat bij mij zo snel niet! Maar ik snap je punt.
Toch, is zoveel vloeistof na een kwartier bij jou al zover ingekookt? Kaboutergasfornuisje, moet ik dan toch eens iets aan doen. :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_106195957
quote:
1s.gif Op donderdag 29 december 2011 19:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Goed te horen
Nu nog meer mensen zover krijgen dat ze ook eens zwezerik gaan eten, en nog beter, zelf maken.
Ja, het viel me ook heel erg mee in de categorie 'vies werkje'. Als ik een kater heb ben ik daar best gevoelig voor. Het lijkt in de verte wel een beetje op een hersenhelft, maar het is niet afschrikwekkend of zo. Een mooi schoon product uit een ingevroren vacuümzak. Het is alleen beetje week en er komt een wat weëe lucht af, maar niet sterk. Ook het vliesje en de zenen zijn niet vies, slechts lastig.

Het werk gaat hem vooral zitten in de voorbereiding, wat wel prettig is bij kerstdiners en dergelijke. Het is ook niet eens zoveel werk, je moet alleen vaak er korte tijd iets aan doen. Even het water verversen bij het spoelen, dat soort dingen, en dan kun je weer wat anders gaan doen. Dus het is lastig als je lang de deur uit wil, maar de netto voorbereidingstijd is opgeteld een 20 minuten als je nauwgezet ontvliest en het bakken is vijf minuten.
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 23:23 schreef FigureBirdStars het volgende:

[..]

Zwezerik klaarmaken staat hoog op mijn todo lijst. Laatst wilde ik het bij de Sligro meenemen, maar ik schrok nogal van de prijs (iets van 36¤ de kilo) en heb het toen maar niet gedaan. Klopt het dat het zo duur is?
Volgens mij is dat vrij normaal, ik had nog even wat prijzen opgezocht om dat ik niet wist of ik wel hartzwezerik had. De mijne was onder de 30, ik vind dat niet heel veel voor een delicatesse. Je kunt het ook best klein serveren, zeker als je het met paddestoelen doet of zo, het heeft verder ook niet zo heel veel nodig.

Ik had het er met de slager over, maar dat was zo'n biologische ketenslager en niet zo'n heel ambachtelijke, prima verder, maar het aanwezige winkelpersoneel kon er niet zo heel veel over vertellen. Die krijgen dat dan gewoon van een verwerkingsbedrijf die het keurig inpakt en invriest, want zij kopen een heel kalf. Per heel dier inkopen is namelijk ook een aspect van biologisch, voor hun is het dus min of meer een restproduct. Misschien dat het daarom relatief goedkoop was. In Frankrijk is het vrij duur, daar is het ook echt een gewilde klassieker en van YT kreeg ik de indruk dat iedereen daar de standaardbereiding wel kent.

Je hebt ook lamszwezerik, en dat schijnt bij islamitsche slagers bijna voor niks weg te gaan, is ook gewoon een lekkernij in Frankrijk, zij het lager aangeschreven dan kalfszwezerik. Kalfszwezerik misschien ook wel. Gewoon een keer doen dus, je hebt dit topic, en je hebt YT voor de visuele ondersteuning, dan weet je hoe het eruit ziet en eruit moet gaan zien, en dat helpt ook vind ik.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_106196028
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2011 00:17 schreef Jumparound het volgende:
en bij hele kip uit de oven? dan wordt ie ook altijd droog... (de kipfilet dan hey :) )
Meestal liggen kippen met de borst omhoog in de oven, maar omdat het meeste vet op de rug zit kan je haar beter andersom leggen. Met de rug omhoog bedruipt een kip zichzelf. Wat ook helpt is een uurtje van tevoren de kip van binnen en van buiten te zouten. En voordat ie de oven in gaat helemaal inpakken in (ontbijt)spek. Wat ik regelmatig doe:

Kip een uurtje van tevoren van binnen en van buiten zouten en peperen.
1 citroen wassen en samen met een halve bol knoflook pocheren en laten afkoelen.
Citroen met een vork rondom inprikken, knoflookteentjes van de schilletjes ontdoen.
Duw de knoflook met de citroen en een paar takken verse rozemarijn in de buikholte.
Kip insmeren met olijfolie, inpakken met spek en met de rug omhoog in een ruime ovenschaal leggen.

Oven op 200 graden, kip in het midden. Na 25 minuten terugdraaien na 170 graden. Na nog eens 40 minuten kip er uithalen en spek verwijderen. Poten, filets en medaillons lossnijden.De buik leeghalen, de rozemarijn bij het braadvet in de ovenschaal doen, knoflook bewaren, citroen uitknijpen boven de ovenschaal. Daarna de losgesneden stukken kip met de snijkant naar onderen terugleggen in de schaal.

Zet nu de schaal nog 10 minuten in de oven. Met de zacht geworden knoflook kun je de kip insmeren. Het spek is als het goed is krokant en kan gebruikt worden in een salade, of bijvoorbeeld worden verkruimeld over gebakken aardappelen.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 30-12-2011 10:24:09 ]
  vrijdag 30 december 2011 @ 10:22:09 #244
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106196112
Beter idee
Neem geen hele kip maar vleugels en/of poten cq drumsticks en dijen
Leg aardappels aan stukken gesneden op een bakplaat.
Kruid je kipdelen en leg deze op de aardappels
Zet in de oven bij 200 graden voor ongeveer een uur.
De aardappels zuigen het afdruipende kippenvet op en smaken heerlijk naar kip.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 30 december 2011 @ 13:46:46 #245
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_106202281
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2011 08:17 schreef Bleie het volgende:

[..]

Ik was alweer offline. Wat ik bedoel is dit: nu ik zwanger ben, durf ik het best aan om een pan pastasaus, die 3 uur of meer staat te pruttelen met een flinke scheut rode wijn erdoor te eten, maar kaasfondue met een halve liter wijn, die je hoogstens een kwartiertje laat koken (en waar dan dus kennelijk pas 40% van de alcohol van verdampt is), dat lijkt me niet zo'n goed plan.

Ik ga maar gewoon heel iets anders koken geloof ik, en die kaasfondue houden ze dan wel tegoed :)
Met een (appel)cider kan het ook al lijkt het me met wijn toch lekkerder.
  vrijdag 30 december 2011 @ 13:55:11 #246
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_106202626
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2011 10:18 schreef ..-._---_-.- het volgende:

[..]

Meestal liggen kippen met de borst omhoog in de oven, maar omdat het meeste vet op de rug zit kan je haar beter andersom leggen. Met de rug omhoog bedruipt een kip zichzelf. Wat ook helpt is een uurtje van tevoren de kip van binnen en van buiten te zouten. En voordat ie de oven in gaat helemaal inpakken in (ontbijt)spek. Wat ik regelmatig doe:
IK zag toevallig gister een aflevering van James May's Man Lab waarin ze een kerstkalkoen gingen klaarmaken.
Nu is James May geen topkok maar hij zei dat als je de kalkoen met de borst omlaag in een ovenschaal doet dat alle vetten en sappen in de borst gaan zitten waardoor je dar erg mals vlees krijgt.

Hij vertelde ook dat veel mensen de kalkoen eerst op een kant branden en halverwege omdraaien (en dan met spek bekleden) maar dat het voor de sappen beter is om de kalkoen in te pakken in zilverfolie.
Een kalkoen van 6 kilo (12-13 personen) moest 3,5 uur de oven in, daar hadden ze ook nog een berekening voor maar die ben ik even vergeten.

Hoe dan ook ging het daar wel om een kalkoen en niet om een kip maar wie weet heb je er wat aan :)
  vrijdag 30 december 2011 @ 14:02:02 #247
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106202893
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2011 13:55 schreef SiGNe het volgende:

[..]

IK zag toevallig gister een aflevering van James May's Man Lab waarin ze een kerstkalkoen gingen klaarmaken.
Nu is James May geen topkok maar hij zei dat als je de kalkoen met de borst omlaag in een ovenschaal doet dat alle vetten en sappen in de borst gaan zitten waardoor je dar erg mals vlees krijgt.

Hij vertelde ook dat veel mensen de kalkoen eerst op een kant branden en halverwege omdraaien (en dan met spek bekleden) maar dat het voor de sappen beter is om de kalkoen in te pakken in zilverfolie.
Een kalkoen van 6 kilo (12-13 personen) moest 3,5 uur de oven in, daar hadden ze ook nog een berekening voor maar die ben ik even vergeten.

Hoe dan ook ging het daar wel om een kalkoen en niet om een kip maar wie weet heb je er wat aan :)
Het was ook niet James May die de kalkoen deed, maar Oz Clarke
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 30 december 2011 @ 14:26:37 #248
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_106203827
quote:
1s.gif Op vrijdag 30 december 2011 14:02 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het was ook niet James May die de kalkoen deed, maar Oz Clarke
Da's waar, James sneed 'm alleen aan :)
Al kwam ie wel met de tip om de kalkoen op de borst te leggen en in folie te doen.
pi_106212131
er is zeker geen manier om net aangebrande erwtensoep te redden he? -O-
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  vrijdag 30 december 2011 @ 18:04:14 #250
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106212173
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2011 18:03 schreef Mirjam het volgende:
er is zeker geen manier om net aangebrande erwtensoep te redden he? -O-
Afgieten en even proeven of ie verbrand smaakt. Zo ja, weg ermee.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')