abonnement Unibet Coolblue
pi_106161707
Ha, leuk dat CUL.. Zojuist met lief overeengekomen dat er perenbrandy en kaas bij de Sligro gekocht moet worden straks. Vanavond kaasfondue dus! :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_106162563
Ik krijg steeds meer zin in die kaasfondue :9~ ! Enne, de alcohol verdampt toch wel (in elk geval het merendeel)? Ben zelf zwanger, dus mag het ook niet :'(

Een fatsoenlijke kaasboer hebben we hier helaas niet, er is wel een markt, maar geen idee hoe de kaasboer daar is, Normaal gesproken is er op zaterdag trouwens ook een biologisch marktje (nou ja: drie kramen), daar is ook weleens een kaasboer, dus als die er is, kan ik daar eens kijken.
pi_106162615
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 12:54 schreef minilot het volgende:
Ha, leuk dat CUL.. Zojuist met lief overeengekomen dat er perenbrandy en kaas bij de Sligro gekocht moet worden straks. Vanavond kaasfondue dus! :)
Oeh! dat klinkt lekker!

Ik heb één keer in m'n leven gekaasfondued, met studenten en goedkope kaas. Ik denk dat het daarom was dat ik het niet heel lekker vond. Wellicht binnenkort een keer overdoen.. moet je er overigens echt een fondueset voor hebben? Of zijn er ook andere opties? :')
Ja doei.
  donderdag 29 december 2011 @ 13:20:18 #204
58834 Catbert
The evil HR Director.
pi_106162634
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 13:18 schreef Bleie het volgende:
Een fatsoenlijke kaasboer hebben we hier helaas niet, er is wel een markt, maar geen idee hoe de kaasboer daar is, Normaal gesproken is er op zaterdag trouwens ook een biologisch marktje (nou ja: drie kramen), daar is ook weleens een kaasboer, dus als die er is, kan ik daar eens kijken.
Kaasboeren op de markt weten over 't algemeen veel van kaas hoor :)

quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 13:19 schreef motorbloempje het volgende:
Ik heb één keer in m'n leven gekaasfondued, met studenten en goedkope kaas. Ik denk dat het daarom was dat ik het niet heel lekker vond. Wellicht binnenkort een keer overdoen.. moet je er overigens echt een fondueset voor hebben? Of zijn er ook andere opties? :')
Gewone pan kan ook, je moet alleen iets hebben om het goed warm te houden. Als het afkoelt wordt 't heel snel een grote klont.
"[...] a large number of the teenagers claiming Asperger's are, in fact, merely dicks."
  donderdag 29 december 2011 @ 13:30:53 #205
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_106163050
Kaasboeren op de markt doen niet onder voor een kaasboer met een winkel.
Veel kaasboeren zijn juist de markt op gegaan omdat de huur van een pand amper nog te betalen is en de concurrentie van de supermarkten te groot.
De marktverkoper is in elk geval een echte vakman, soms hebben ze ook nog websites waar je bestellingen kan plaatsen, geef je een ophaalpunt aan en haal je het in je eigen plaats op de marktdag op.
Sowieso kan je aan de kraam ook een bestelling doen voor kazen die hij niet bij zich heeft maar dan moet je er wat langer op wachten.
Zoek anders even op markt [woonplaats] welke kaasboer er in jouw woonplaats is.

quote:
0s.gif Op
donderdag 29 december 2011 13:19 schreef motorbloempje het volgende:

moet je er overigens echt een fondueset voor hebben? Of zijn er ook andere opties? :')
Gewone pan kan maar een geëmailleerde pan is wel aan te raden ivm. aankoeken.
Ik had laatst ook niet zo'n zin om m'n fonduepan te pakken dus heb het gewoon in een steelpannetje gedaan.
Af en toe weer even het gasfornuis op om weer wat op te warmen.. ging prima.
pi_106163093
Ah, puik! Onze eettafel staat toch in de keuken, dus da's lekker makkelijk :P

Straks bij de lunch iig wat camembert met knoflook en tijm in de oven, voor bij het verse volkorenbrood, en dan daar lekker in dopen!
Ja doei.
pi_106165886
He piet, de zwezerik was gelukt. Hij was heel mooi stevig gegaard van de marinade (anderhalf uur) zonder de binnenkant te garen, alleen was het ontvliezen wel heel erg lastig. Ik had een andere geblancheerd in een kruidenbouillon, en daarbij ging het iet makkelijker. Maar ik wist ook niet zo goed hoever ik daarmee kon gaan en had niet mijn scherpste mes gepakt. Dat zou ik de volgende keer beter doen.

Uiteindelijk had ik vier stukken in dus twee verschillende voorbehandelingen, die we op 3 verschillende manieren hebben klaargemaakt (het was niet zo'n etentje waarbij je aan tafel zit te wachten tot je een mooi opgemaakt bord voorgezet krijgt. We hebben ze allemaal echter zonder bloem op maximaal vuur gebakken. Dan gaat die helemaal openstaan, als je hem heel laat krijg je ook een korstje (hij was goed gedroogd onder een gewicht) en is de binnenkant net aan. Dan wordt die wel wat minder toegankelijk, niet voor de truttige vleeseter zeg maar, maar ik vond het denk ik nog wel een stukje lekkerder dan zo'n wat subtieler plakje met een bloemkorstje.

Dus bedankt voor je tips, ook al heb ik ze niet totaal nagevolgd, ze hebben wel bijgedragen aan een fraai eindresultaat.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_106177528
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 13:18 schreef Bleie het volgende:
Ik krijg steeds meer zin in die kaasfondue :9~ ! Enne, de alcohol verdampt toch wel (in elk geval het merendeel)? Ben zelf zwanger, dus mag het ook niet :'(
Nee. Tegenwoordig wordt er zelfs aan getwijfeld of alcohol bij koken wel grotendeels verdampt. Kaasfondue kook je niet door, daarbij zou ik er zeker niet vanuit gaan dat je de alcohol kwijtraakt.
Op zaterdag 24 februari 2024 16:25 schreef Claudia_x het volgende:
Sterker nog, als ik reacties als die van @:vanyel lees, dan vraag ik me af of ik niet op het verkeerde geslacht val. :Y)
pi_106177692
Nu heb ik zin in kaasfondue :+
Denn was schwer ist, ist auch schön, gut, groß (Beethoven)
// wandelende paradox //
  donderdag 29 december 2011 @ 19:50:19 #210
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106177799
quote:
14s.gif Op donderdag 29 december 2011 14:47 schreef Weltschmerz het volgende:
He piet, de zwezerik was gelukt. Hij was heel mooi stevig gegaard van de marinade (anderhalf uur) zonder de binnenkant te garen, alleen was het ontvliezen wel heel erg lastig. Ik had een andere geblancheerd in een kruidenbouillon, en daarbij ging het iet makkelijker. Maar ik wist ook niet zo goed hoever ik daarmee kon gaan en had niet mijn scherpste mes gepakt. Dat zou ik de volgende keer beter doen.

Uiteindelijk had ik vier stukken in dus twee verschillende voorbehandelingen, die we op 3 verschillende manieren hebben klaargemaakt (het was niet zo'n etentje waarbij je aan tafel zit te wachten tot je een mooi opgemaakt bord voorgezet krijgt. We hebben ze allemaal echter zonder bloem op maximaal vuur gebakken. Dan gaat die helemaal openstaan, als je hem heel laat krijg je ook een korstje (hij was goed gedroogd onder een gewicht) en is de binnenkant net aan. Dan wordt die wel wat minder toegankelijk, niet voor de truttige vleeseter zeg maar, maar ik vond het denk ik nog wel een stukje lekkerder dan zo'n wat subtieler plakje met een bloemkorstje.

Dus bedankt voor je tips, ook al heb ik ze niet totaal nagevolgd, ze hebben wel bijgedragen aan een fraai eindresultaat.
Goed te horen
Nu nog meer mensen zover krijgen dat ze ook eens zwezerik gaan eten, en nog beter, zelf maken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106177824
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 19:44 schreef Vanyel het volgende:

[..]

Nee. Tegenwoordig wordt er zelfs aan getwijfeld of alcohol bij koken wel grotendeels verdampt. Kaasfondue kook je niet door, daarbij zou ik er zeker niet vanuit gaan dat je de alcohol kwijtraakt.
Dan maar alcoholvrije kaasfondue... Zou dat ook lekker zijn?
  donderdag 29 december 2011 @ 19:59:33 #212
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106178210
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 19:50 schreef Bleie het volgende:

[..]

Dan maar alcoholvrije kaasfondue... Zou dat ook lekker zijn?
Je kan de wijn natuurlijk ook even een kwartiertje voorkoken voor je begint met fondue maken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_106178604
Met een kwartiertje kook je de alcohol er nog steeds niet echt uit, voor zover ik heb begrepen.

Leuk om te lezen:
1. http://eetschrijven.blogspot.com/2008/09/alcohol-bij-het-koken.html
2. http://eetschrijven.blogspot.com/2010/10/volks.html
3. http://www.onnokleyn.nl/volk-hoofd/491-karbonaadjes-met-rode-wijn-en-mosterd.html --> "Alcohol verdampt weliswaar sneller dan water omdat het kookpunt lager ligt, maar na een half uur pruttelen is er nog 35 procent over. En na flamberen, veelal beschouwd als de methode om de alcohol eruit te halen, is er nog 75 procent van de oorspronkelijke hoeveelheid over. Zo makkelijk geeft alcohol de geest niet! Lang sudderen helpt wel. Een uur of drie stoven laat nog een procent of 4 zitten"


Verder: kaasfondue past er vanavond na een bioscoopbezoek vol zelfgebakken brownies niet meer bij, maar we hebben wél alvast Comté, Gruyère, Vacherin en Calvados bij de Sligro gekocht voor een andere keer. :Y)

[ Bericht 7% gewijzigd door minilot op 29-12-2011 20:17:03 ]
Let me see you stripped down to the bone
  donderdag 29 december 2011 @ 20:32:14 #214
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_106179630
Ik vind zwezerik erg lekker. :9 Net als bloedworst en kalfslever. :9 Allemaal nog nooit zelf gemaakt, though. :@ Ik doe er LHO ook geen plezier mee.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_106184228
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 20:08 schreef minilot het volgende:
Met een kwartiertje kook je de alcohol er nog steeds niet echt uit, voor zover ik heb begrepen.

Leuk om te lezen:
1. http://eetschrijven.blogspot.com/2008/09/alcohol-bij-het-koken.html
2. http://eetschrijven.blogspot.com/2010/10/volks.html
3. http://www.onnokleyn.nl/volk-hoofd/491-karbonaadjes-met-rode-wijn-en-mosterd.html --> "Alcohol verdampt weliswaar sneller dan water omdat het kookpunt lager ligt, maar na een half uur pruttelen is er nog 35 procent over. En na flamberen, veelal beschouwd als de methode om de alcohol eruit te halen, is er nog 75 procent van de oorspronkelijke hoeveelheid over. Zo makkelijk geeft alcohol de geest niet! Lang sudderen helpt wel. Een uur of drie stoven laat nog een procent of 4 zitten"

Dus destilleren werkt helemaal niet?
eten!!!
  donderdag 29 december 2011 @ 22:12:34 #216
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106184342
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 22:10 schreef janatwork het volgende:

[..]

Dus destilleren werkt helemaal niet?
My thoughts exactly
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 29 december 2011 @ 22:28:39 #217
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_106185054
Bij destileren wordt de damp opgevangen en weer teruggekoeld waardoor het eindproduct puurder is dan het beginproduct, het zegt niets over hoeveel alcohol er nog in het beginproduct overblijft.
  donderdag 29 december 2011 @ 22:30:31 #218
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106185153
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 22:28 schreef SiGNe het volgende:
Bij destileren wordt de damp opgevangen en weer teruggekoeld waardoor het eindproduct puurder is dan het beginproduct, het zegt niets over hoeveel alcohol er nog in het beginproduct overblijft.
Als er zoveel in het beginproduct blijft zitten zou je langer destileren om het er uit te krijgen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 29 december 2011 @ 22:33:42 #219
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_106185323
Precies, daarom kan je de alcohol er bij sudderen wel uit krijgen en bij flamberen en even pruttelen niet.

Of vat ik de zin "Dus destileren werkt helemaal niet" verkeerd op en wordt er kort pruttelen bedoeld?
pi_106185489
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 20:08 schreef minilot het volgende:
Met een kwartiertje kook je de alcohol er nog steeds niet echt uit, voor zover ik heb begrepen.

Leuk om te lezen:
1. http://eetschrijven.blogspot.com/2008/09/alcohol-bij-het-koken.html
2. http://eetschrijven.blogspot.com/2010/10/volks.html
3. http://www.onnokleyn.nl/volk-hoofd/491-karbonaadjes-met-rode-wijn-en-mosterd.html --> "Alcohol verdampt weliswaar sneller dan water omdat het kookpunt lager ligt, maar na een half uur pruttelen is er nog 35 procent over. En na flamberen, veelal beschouwd als de methode om de alcohol eruit te halen, is er nog 75 procent van de oorspronkelijke hoeveelheid over. Zo makkelijk geeft alcohol de geest niet! Lang sudderen helpt wel. Een uur of drie stoven laat nog een procent of 4 zitten"

Verder: kaasfondue past er vanavond na een bioscoopbezoek vol zelfgebakken brownies niet meer bij, maar we hebben wél alvast Comté, Gruyère, Vacherin en Calvados bij de Sligro gekocht voor een andere keer. :Y)
Interessante links! Ik had weleens gelezen dat de alcohol niet helemaal verdampt, maar wist eigenlijk niet goed hoe dat nou zat. Toch maar zonder wijn proberen dan, want het gaat niet om een scheutje, en kaasfondue laat je inderdaad niet uren sudderen.
pi_106185704
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 22:36 schreef Bleie het volgende:

[..]

Interessante links! Ik had weleens gelezen dat de alcohol niet helemaal verdampt, maar wist eigenlijk niet goed hoe dat nou zat. Toch maar zonder wijn proberen dan, want het gaat niet om een scheutje, en kaasfondue laat je inderdaad niet uren sudderen.
Of wat piet zegt de wijn vooraf even koken/'sudderen', gaat erom dat het grootste gedeelte eruit is.
Het gaat toch voornamelijk om de smaak, zonde omdat dan weg te laten.

Helemaal alcoholvrij is sowieso een utopie. Drink appelsap of eet druiven en alcohol zal zich ook in het lichaam vormen.
pi_106185730
Tss, voorstel van manlief: dan eten jij en peuter toch een kaassoufflé, terwijl wij lekker kaasfonduen?
pi_106185778
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 22:41 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Of wat piet zegt de wijn vooraf even koken/'sudderen', gaat erom dat het grootste gedeelte eruit is.
Het gaat toch voornamelijk om de smaak, zonde omdat dan weg te laten.

Helemaal alcoholvrij is sowieso een utopie. Drink appelsap of eet druiven en alcohol zal zich ook in het lichaam vormen.
Ja, maar van een halve liter wijn blijft er dan wel erg veel over.
  donderdag 29 december 2011 @ 22:44:25 #224
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_106185871
2 pannetjes maken zou ik dan doen.. kaassoufflé vergelijken met kaasfondue :o
pi_106185930
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 22:42 schreef Bleie het volgende:

[..]

Ja, maar van een halve liter wijn blijft er dan wel erg veel over.
Hoe bedoel je?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')