Oeh! dat klinkt lekker!quote:Op donderdag 29 december 2011 12:54 schreef minilot het volgende:
Ha, leuk dat CUL.. Zojuist met lief overeengekomen dat er perenbrandy en kaas bij de Sligro gekocht moet worden straks. Vanavond kaasfondue dus!
Kaasboeren op de markt weten over 't algemeen veel van kaas hoorquote:Op donderdag 29 december 2011 13:18 schreef Bleie het volgende:
Een fatsoenlijke kaasboer hebben we hier helaas niet, er is wel een markt, maar geen idee hoe de kaasboer daar is, Normaal gesproken is er op zaterdag trouwens ook een biologisch marktje (nou ja: drie kramen), daar is ook weleens een kaasboer, dus als die er is, kan ik daar eens kijken.
Gewone pan kan ook, je moet alleen iets hebben om het goed warm te houden. Als het afkoelt wordt 't heel snel een grote klont.quote:Op donderdag 29 december 2011 13:19 schreef motorbloempje het volgende:
Ik heb één keer in m'n leven gekaasfondued, met studenten en goedkope kaas. Ik denk dat het daarom was dat ik het niet heel lekker vond. Wellicht binnenkort een keer overdoen.. moet je er overigens echt een fondueset voor hebben? Of zijn er ook andere opties?
Gewone pan kan maar een geëmailleerde pan is wel aan te raden ivm. aankoeken.quote:Op
donderdag 29 december 2011 13:19 schreef motorbloempje het volgende:
moet je er overigens echt een fondueset voor hebben? Of zijn er ook andere opties?
Nee. Tegenwoordig wordt er zelfs aan getwijfeld of alcohol bij koken wel grotendeels verdampt. Kaasfondue kook je niet door, daarbij zou ik er zeker niet vanuit gaan dat je de alcohol kwijtraakt.quote:Op donderdag 29 december 2011 13:18 schreef Bleie het volgende:
Ik krijg steeds meer zin in die kaasfondue ! Enne, de alcohol verdampt toch wel (in elk geval het merendeel)? Ben zelf zwanger, dus mag het ook niet
Goed te horenquote:Op donderdag 29 december 2011 14:47 schreef Weltschmerz het volgende:
He piet, de zwezerik was gelukt. Hij was heel mooi stevig gegaard van de marinade (anderhalf uur) zonder de binnenkant te garen, alleen was het ontvliezen wel heel erg lastig. Ik had een andere geblancheerd in een kruidenbouillon, en daarbij ging het iet makkelijker. Maar ik wist ook niet zo goed hoever ik daarmee kon gaan en had niet mijn scherpste mes gepakt. Dat zou ik de volgende keer beter doen.
Uiteindelijk had ik vier stukken in dus twee verschillende voorbehandelingen, die we op 3 verschillende manieren hebben klaargemaakt (het was niet zo'n etentje waarbij je aan tafel zit te wachten tot je een mooi opgemaakt bord voorgezet krijgt. We hebben ze allemaal echter zonder bloem op maximaal vuur gebakken. Dan gaat die helemaal openstaan, als je hem heel laat krijg je ook een korstje (hij was goed gedroogd onder een gewicht) en is de binnenkant net aan. Dan wordt die wel wat minder toegankelijk, niet voor de truttige vleeseter zeg maar, maar ik vond het denk ik nog wel een stukje lekkerder dan zo'n wat subtieler plakje met een bloemkorstje.
Dus bedankt voor je tips, ook al heb ik ze niet totaal nagevolgd, ze hebben wel bijgedragen aan een fraai eindresultaat.
Dan maar alcoholvrije kaasfondue... Zou dat ook lekker zijn?quote:Op donderdag 29 december 2011 19:44 schreef Vanyel het volgende:
[..]
Nee. Tegenwoordig wordt er zelfs aan getwijfeld of alcohol bij koken wel grotendeels verdampt. Kaasfondue kook je niet door, daarbij zou ik er zeker niet vanuit gaan dat je de alcohol kwijtraakt.
Je kan de wijn natuurlijk ook even een kwartiertje voorkoken voor je begint met fondue maken.quote:Op donderdag 29 december 2011 19:50 schreef Bleie het volgende:
[..]
Dan maar alcoholvrije kaasfondue... Zou dat ook lekker zijn?
Dus destilleren werkt helemaal niet?quote:Op donderdag 29 december 2011 20:08 schreef minilot het volgende:
Met een kwartiertje kook je de alcohol er nog steeds niet echt uit, voor zover ik heb begrepen.
Leuk om te lezen:
1. http://eetschrijven.blogspot.com/2008/09/alcohol-bij-het-koken.html
2. http://eetschrijven.blogspot.com/2010/10/volks.html
3. http://www.onnokleyn.nl/volk-hoofd/491-karbonaadjes-met-rode-wijn-en-mosterd.html --> "Alcohol verdampt weliswaar sneller dan water omdat het kookpunt lager ligt, maar na een half uur pruttelen is er nog 35 procent over. En na flamberen, veelal beschouwd als de methode om de alcohol eruit te halen, is er nog 75 procent van de oorspronkelijke hoeveelheid over. Zo makkelijk geeft alcohol de geest niet! Lang sudderen helpt wel. Een uur of drie stoven laat nog een procent of 4 zitten"
My thoughts exactlyquote:Op donderdag 29 december 2011 22:10 schreef janatwork het volgende:
[..]
Dus destilleren werkt helemaal niet?
Als er zoveel in het beginproduct blijft zitten zou je langer destileren om het er uit te krijgen.quote:Op donderdag 29 december 2011 22:28 schreef SiGNe het volgende:
Bij destileren wordt de damp opgevangen en weer teruggekoeld waardoor het eindproduct puurder is dan het beginproduct, het zegt niets over hoeveel alcohol er nog in het beginproduct overblijft.
Interessante links! Ik had weleens gelezen dat de alcohol niet helemaal verdampt, maar wist eigenlijk niet goed hoe dat nou zat. Toch maar zonder wijn proberen dan, want het gaat niet om een scheutje, en kaasfondue laat je inderdaad niet uren sudderen.quote:Op donderdag 29 december 2011 20:08 schreef minilot het volgende:
Met een kwartiertje kook je de alcohol er nog steeds niet echt uit, voor zover ik heb begrepen.
Leuk om te lezen:
1. http://eetschrijven.blogspot.com/2008/09/alcohol-bij-het-koken.html
2. http://eetschrijven.blogspot.com/2010/10/volks.html
3. http://www.onnokleyn.nl/volk-hoofd/491-karbonaadjes-met-rode-wijn-en-mosterd.html --> "Alcohol verdampt weliswaar sneller dan water omdat het kookpunt lager ligt, maar na een half uur pruttelen is er nog 35 procent over. En na flamberen, veelal beschouwd als de methode om de alcohol eruit te halen, is er nog 75 procent van de oorspronkelijke hoeveelheid over. Zo makkelijk geeft alcohol de geest niet! Lang sudderen helpt wel. Een uur of drie stoven laat nog een procent of 4 zitten"
Verder: kaasfondue past er vanavond na een bioscoopbezoek vol zelfgebakken brownies niet meer bij, maar we hebben wél alvast Comté, Gruyère, Vacherin en Calvados bij de Sligro gekocht voor een andere keer.
Of wat piet zegt de wijn vooraf even koken/'sudderen', gaat erom dat het grootste gedeelte eruit is.quote:Op donderdag 29 december 2011 22:36 schreef Bleie het volgende:
[..]
Interessante links! Ik had weleens gelezen dat de alcohol niet helemaal verdampt, maar wist eigenlijk niet goed hoe dat nou zat. Toch maar zonder wijn proberen dan, want het gaat niet om een scheutje, en kaasfondue laat je inderdaad niet uren sudderen.
Ja, maar van een halve liter wijn blijft er dan wel erg veel over.quote:Op donderdag 29 december 2011 22:41 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Of wat piet zegt de wijn vooraf even koken/'sudderen', gaat erom dat het grootste gedeelte eruit is.
Het gaat toch voornamelijk om de smaak, zonde omdat dan weg te laten.
Helemaal alcoholvrij is sowieso een utopie. Drink appelsap of eet druiven en alcohol zal zich ook in het lichaam vormen.
Hoe bedoel je?quote:Op donderdag 29 december 2011 22:42 schreef Bleie het volgende:
[..]
Ja, maar van een halve liter wijn blijft er dan wel erg veel over.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |