Bijna? Alles is er fout aan om een zittende minister te benoemen voor de RvS.quote:Op woensdag 16 november 2011 17:46 schreef BasEnAad het volgende:
Bijna alles is fout aan deze situatie.
Nou het goede is dat hij kritiek krijgt.quote:Op woensdag 16 november 2011 17:47 schreef remlof het volgende:
[..]
Bijna? Alles is er fout aan om een zittende minister te benoemen voor de RvS.
Bron? Bewijs? Macht van de Oranjes op Kabinetsformatie?quote:Op woensdag 16 november 2011 17:56 schreef longinus het volgende:
Donner zit er alleen door de connecties met de Oranjes, Kwa minister is ie erg matig
Eerst maar eens afwachten waar die kritiek toe leidt. Het lijkt er sterk op dat ondanks de hevige protesten Donner toch zijn zin krijgt.quote:Op woensdag 16 november 2011 17:51 schreef BasEnAad het volgende:
[..]
Nou het goede is dat hij kritiek krijgt.
Oh ja, Donner is ook een wereldvreemde machtswellusteling met nauwelijks respect voor de vrijheid van burgers.
Een oorlog tegen Iran zou er niets bij zijn.quote:Op woensdag 16 november 2011 17:34 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Minister Piet Hein Donner ( ... ) stevig ontgelden ( ... ) op gehint
http://www.telegraaf.nl/b(...)ner_opvolgen___.htmlquote:Spies in beeld voor opvolging Donner
DEN HAAG - Het kabinet wil volgende week vrijdag de benoeming van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) tot vicepresident van de Raad van State afronden. De CDA-top werkt in kleine kring aan de opvolging en heeft volgens ingewijden oud-Kamerlid en huidig Zuid-Hollands gedeputeerde Liesbeth Spies voor de post gevraagd.
Liesbeth Spies Liesbeth Spies Foto: Dijkstra
Woensdagavond was nog niet duidelijk of Spies bereid is in te gaan op het verzoek van vicepremier Maxime Verhagen. Ze was onbereikbaar voor commentaar.
Premier Mark Rutte heeft steeds gezegd dat de opvolger van Herman Tjeenk Willink bij de Raad van State voor Kerstmis bekend zou zijn. Naar verwachting treedt Donner na zijn benoeming meteen terug als minister om vervolgens op 1 februari officieel aan de slag te gaan bij de Raad van State.
Spies was Tweede Kamerlid voor het CDA van 2002 tot 2011. Ze was ruim drie jaar vice-fractievoorzitter. Na het toetreden van het CDA tot het minderheidskabinet met de VVD in oktober vorig jaar was Spies korte tijd waarnemend partijvoorzitter. Ze werd opgevolgd door Ruth Peetoom. Sinds april is Spies gedeputeerde in Zuid-Holland.
Misschien wil iedereen wel van 'm afquote:Op donderdag 8 december 2011 08:04 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Het is blijkbaar allemaal al rond, ook:
[..]
http://www.telegraaf.nl/b(...)ner_opvolgen___.html
Ik heb zeker ergens iets gemist over de procedure, de kandidaten en de sollicitanten...
Alsof er goede topbestuurders bestaan.quote:Op donderdag 8 december 2011 22:05 schreef kontknager het volgende:
Donner, één van de meest incompetente ministers van de afgelopen eeuw. Toch een leuk baantje gekregen binnen de RvS. Het lijkt wel alsof sommige mensen het land echt kapot willen maken.
quote:Op donderdag 8 december 2011 22:09 schreef eriksd het volgende:
Topbestuurders zijn natuurlijk topbestuurders omdat de mensen die echt geld verdienen weinig bedreiging in ze zien. Want de echte machten, die zie je niet. En dat houden ze graag zo.
Goeie, ik zet hem even op.quote:
Dat is nooit anders geweest.quote:Op donderdag 8 december 2011 22:15 schreef eriksd het volgende:
[..]
Goeie, ik zet hem even op.
Maar feit is wel dat de zwakke broeders doorgaan langzaam hogerop komen omdat niemand een bedreiging in ze ziet.
http://www.volkskrant.nl/(...)Raad-van-State.dhtmlquote:Het kabinet heeft Alexander Rinnooy Kan (63) afgewezen als kandidaat voor het vice-voorziterschap van de Raad van State. Ingewijden melden dit. De voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) legde het af tegen minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (63), omdat VVD-onderhandelaar Mark Rutte in de kabinetsformatie van vorig jaar de prestigieuze post heeft beloofd aan het CDA.
Rinnooy Kan heeft na het verschijnen van de vacature in de Staatscourant een sollicitatiebrief geschreven aan VVD-minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. De D66'er geldt als een van de machtigste Nederlanders en wordt geroemd om zijn bovenpartijdigheid. Opstelten heeft Rinnooy Kan ontvangen voor een sollicitatiegesprek. Die koesterde een zekere hoop, omdat in kabinetskringen was gesuggereerd dat een gooi naar de baan niet kansloos was.
Daar komt ook bij dat premier Rutte heeft laten zien niet bang te zijn voor onconventionele benoemingen. Donner, de gedoodverfde opvolger van Herman Tjeenk Willink, roept bij een deel van de Raad van State gemengde gevoelens op. Vanwege zijn dwingende rol in de kabinetsformatie en zijn als los ervaren bestuursstijl.
Bovendien moet hij straks adviseren over de wetsvoorstellen van zijn huidige collega's. Achter de schermen brengt het CDA alles in gereedheid voor de opvolging van Donner later deze week. Een veelgenoemde naam is die van de Zuid-Hollandse gedeputeerde Liesbeth Spies.
Natuurlijk niet, daar zijn ze veel te hypocriet voor.quote:Op maandag 12 december 2011 10:40 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Er komt een christelijke aap uit de mouw:
[..]
http://www.volkskrant.nl/(...)Raad-van-State.dhtml
Ik mag aannemen dat de PVV nu een vergelijkbare actie gaat doen als bij de voordracht van Melkert vorige week voor een internationale functie? Iets met 'vriendjespolitiek' en 'achterkamertjes' en zo?
zeldzaam, maar ben het hier toch echt helemaal met je eens. Het mag nooit zo zijn dat een minister straks advies moet gaan uitbrengen over zijn eigen wetsvoorstellen, of zelfs maar adviezen mag gaan uitbrengen over wetsvoorstellen waar hij over heeft mee gepraat in de ministerraad. Slager die zijn eigen vlees keurt op het hoogste niveau, schandalig.quote:Op woensdag 16 november 2011 17:47 schreef remlof het volgende:
[..]
Bijna? Alles is er fout aan om een zittende minister te benoemen voor de RvS.
Dit dus.quote:Op maandag 12 december 2011 12:30 schreef Harlon het volgende:
[..]
zeldzaam, maar ben het hier toch echt helemaal met je eens. Het mag nooit zo zijn dat een minister straks advies moet gaan uitbrengen over zijn eigen wetsvoorstellen, of zelfs maar adviezen mag gaan uitbrengen over wetsvoorstellen waar hij over heeft mee gepraat in de ministerraad. Slager die zijn eigen vlees keurt op het hoogste niveau, schandalig.
Dat is ook onzin. De adviezen van de RvS zijn inhoudelijk (juridisch en niet politiek gemotiveerd) en niet bindend. Het is een extra hulpmiddel voor de regering om wetsvoorstellen juridisch op orde te krijgen en op die manier makkelijker door het parlement heen te loodsen, geen barrière die perse overwonnen hoeft te worden. Daarnaast hoeft niet elk lid zich uit te spreken over een wetsvoorstel. Donner kan zich dan ook afzijdig houden als - om welk reden dan ook - aanleiding voor is.quote:Op maandag 12 december 2011 12:30 schreef Harlon het volgende:
[..]
zeldzaam, maar ben het hier toch echt helemaal met je eens. Het mag nooit zo zijn dat een minister straks advies moet gaan uitbrengen over zijn eigen wetsvoorstellen, of zelfs maar adviezen mag gaan uitbrengen over wetsvoorstellen waar hij over heeft mee gepraat in de ministerraad. Slager die zijn eigen vlees keurt op het hoogste niveau, schandalig.
Aan de ene kant onvoorstelbaar, aangezien Rinnooy Kan door bijna iedereen wordt gezien als iemand die boven de partijen staan. Helaas kan ik het aan de andere kant wel voorstellen aangezien deze post was voorbestemd voor een CDA'er (gezien de politieke afspraken, die ik natuurlijk afkeur en nogal verwerpelijk vindt).quote:Op maandag 12 december 2011 12:14 schreef Hexagon het volgende:
Rinnooy Kan afwijzen ten bate van een ingeslapen Mastodont
En Rinnooy Kan als de vleesgeworden consensuscorporatist.quote:Op maandag 12 december 2011 12:14 schreef Hexagon het volgende:
Rinnooy Kan afwijzen ten bate van een ingeslapen Mastodont
Die kritiek slikken ze graag in voor een portie gedoogpluchequote:Op maandag 12 december 2011 16:52 schreef Elfletterig het volgende:
Ik zou van de PVV juist veel kritiek verwachten op de benoeming van Donner, gezien diens uitspraken over de sharia: http://www.volkskrant.nl/(...)ak-over-sharia.dhtml
quote:Spies morgen benoemd als minister van Binnenlandse Zaken’
door Lex Boon
BINNENLAND Naar verwachting wordt Liesbeth Spies morgen benoemd als de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Spies volgt Piet Hein Donner op, die morgen waarschijnlijk wordt voorgedragen als vicepresident van de Raad van State.
Vorige week bevestigden bronnen rond het kabinet en binnen de CDA-partijtop aan NRC Handelsblad al dat Spies de opvolger wordt van Donner. Het was al duidelijk dat premier Rutte het morgen bekend zal maken, aldus onze politiek redacteur Freek Staps.
“Het kan alleen maar morgen omdat dan de ministerraad bij elkaar komt. Vorige week vrijdag lukte dat niet vanwege de eurotop en Rutte heeft eerder duidelijk aangegeven dat alles voor de kerst geregeld moet zijn. Het wordt morgen dus.”
Spies was eerder vicefractievoorzitter in de Tweede Kamer en interim-voorzitter van het CDA. De NOS meldt dat Spies niet de portefeuille integratie overneemt van Donner. Daar gaat minister Leers (Immigratie en asiel) voortaan over.
Veel te doen over vicepresident van de Raad van State
Over de benoeming van de ‘onderkoning’ van Nederland is veel te doen. Verschillende partijen in de Tweede Kamer achten Donner ongeschikt voor de functie. De Kamer pleitte onlangs voor een nieuwe benoemingsprocedure voor de vicepresident van de Raad van State.
Oppositiepartijen in de Tweede Kamer achten de huidige minister ongeschikt voor de functie omdat Donner als vicepresident zou moeten oordelen over wetgeving uit zijn eigen kabinet.
Ook was er kritiek dat Donner als minister zijn eigen benoeming hielp voorbereiden. Binnen zijn eigen partij was een sterke stroming die oud-minister en kritisch lid Ernst Hirsch Ballin voorstelde.
http://www.volkskrant.nl/(...)Raad-van-State.dhtmlquote:'Er wás geen vacature bij de Raad van State'
De personeelsadvertentie van de Raad van State was het slechtst denkbare afscheidscadeau voor de scheidende vice-voorzitter Herman Tjeenk Willink. Dat stellen docent Jan Drentje en hoogleraar Hans van den Heuvel.
De zaak is dus in kannen en kruiken: Donner wordt benoemd tot vice-voorzitter van de Raad van State. De feodale benoemingencarrousel uit de tijd van de Republiek ligt meer dan tweehonderd jaar achter ons, maar in het vergeven van belangrijke overheidsfuncties zijn we nog niet erg veel opgeschoten.
Deze politieke benoeming is formeel afgedekt met behulp van een 'transparante' procedure: de zaak werd in handen gegeven van minister Opstelten om te voorkomen dat Donner zichzelf moest benoemen, en er verscheen een keurige advertentie. Transparant was de gang van zaken zeker: een aantal burgers schreef uit protest een sollicitatiebrief. Zij wachten nog op een bewijs van ontvangst, wat hun vermoeden bevestigde dat de advertentie betekenisloos was. Wijselijk solliciteerde Ernst Hirsch Ballin niet, aangezien zijn kandidatuur voor minister Verhagen onaanvaardbaar was.
Slecht afscheidscadeau
Een slechter afscheidscadeau aan Herman Tjeenk Willink is moeilijk denkbaar. Jaar in jaar uit heeft deze integere jurist in de jaarverslagen van de Raad zijn zorgen uitgesproken over de erosie van de beginselen van de rechtsstaat. In de ambtenarij nam de kennis van de geschiedenis van de staatsinrichting af waardoor vaak gelegenheidswetgeving tot stand kwam die de relatie tussen overheid en burger frustreerde. Meer in het algemeen was de overheid zich er te weinig van bewust hoe belangrijk haar publiekrechtelijke functie was - in het defensief gedrongen door de mode van privatisering van overheidstaken. Het vertrouwen van burgers in de overheid staat op het spel als privatisering leidt tot zelfverrijking van bestuurders zoals recent bijvoorbeeld bij het COA aan het licht kwam.
Het benoemen van overheidsfunctionarissen is een van kernpunten in het proces van modernisering van staten sinds de late achttiende eeuw. Niet een familieband of cliëntisme moest de doorslag geven, maar de geschiktheid van een kandidaat voor het betreffende ambt. La carrière ouverte aux talents, klonk het in de Franse Revolutie.
Politieke machtsverhoudingen
Het heeft lang geduurd voordat vacaturestelling en sollicitatieprocedures bij de overheid zich los hebben weten te maken van allerlei oligarchische praktijken. Bij een aantal cruciale functies is dit bovendien niet gelukt omdat politieke machtsverhoudingen hier een rol speelden. Bekend in Nederland waren de politieke benoemingen van burgemeesters en tot op heden de commissarissen van de koningin.
Recent heeft Hans Wiegel in de media nog eens verwoord hoe hij destijds als minister een nieuwe vice-voorzitter van de Raad van State aanzocht. Voor de camera een man van het volk, en achter gesloten deuren een regent die het bestuur graag in bekende handen houdt.
Nu zegt de wijze van benoeming op zichzelf niets over de kwaliteit van de kandidaten. Waar het om gaat, is dat publieke functies hier onderdeel worden van oligarchische praktijken die haaks staan op principes van openbaarheid, toetsing van geschiktheid en 'transparantie' in de benoemingsprocedure. Het huidige kabinet heeft voor een mengvorm gekozen: een ouderwets regenteske benoeming achter gesloten deuren, afgedekt met een moderne advertentie: een schaamlap als cadeau aan de scheidende vice-voorzitter.
Jan Drentje is docent theoretische geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hans van den Heuvel is emeritus hoogleraar beleidswetenschap aan de VU Amsterdam.
Ken er een paar en die kregen een keurige reactie.quote:Op donderdag 15 december 2011 23:47 schreef Ryon het volgende:
Ik heb trouwens - oprecht - nog niets gehoord van mijn opgestuurde sollicitatie. Goede kans dat ze alle studenten eruit gefilterd hebben.
quote:Op vrijdag 16 december 2011 09:35 schreef Sound.Cloud het volgende:
Zou hij bij de bekendmaking doen alsof hij heel erg verrast is dat hij het geworden is?
http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)-nu-niet-tegen.dhtmlquote:'Ik heb er geen kennis van, voor mij is het ook speculeren.' De gedoodverfde kandidaat voor het vicepresidentschap van de Raad van State, minister Piet Hein Donner, hulde zich nog in raadselen, vandaag voor aanvang van de ministerraad.
De minister van Binnenlandse Zaken sprak de berichten dat hij vrijdag zou worden voorgedragen als 'onderkoning', echter ook niet tegen. 'Ik ga als minister naar de ministerraad en woon die als minister bij. Daarna zien we wel verder.'
Kortom, we leven in een dictatuur.quote:Op vrijdag 16 december 2011 08:43 schreef Lord_Vetinari het volgende:
http://www.volkskrant.nl/(...)Raad-van-State.dhtml
Dat zal Donner vast heel leuk vinden. MInder concurrentie voor het CDA.quote:Op vrijdag 16 december 2011 11:12 schreef thumbnail het volgende:
Ik ga nooit meer stemmen in ieder geval.
Misschien een beetje off-topic, maar sinds wanneer is het COA geprivatiseerd? Raar dat zo'n fout in zo'n artikel staat.quote:Op vrijdag 16 december 2011 08:43 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
http://www.volkskrant.nl/(...)Raad-van-State.dhtml
Wat doet dat er nou toe? Er is deze keer veel poeha gemaakt over de procedure, juist omdat men meer openheid wilde. En bovendien was T-W geen minister op het moment dat hij benoemd werd.quote:Op vrijdag 16 december 2011 12:23 schreef Bolkesteijn het volgende:
Hoe is Tjeenk Willink trouwens benoemd?
Dat doet er toe omdat het interessant is om te zien of dit kabinet bij de huidige benoeming een andere koers vaart dan het kabinet dat bij de vorige benoeming zittend was.quote:Op vrijdag 16 december 2011 12:26 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
Wat doet dat er nou toe? Er is deze keer veel poeha gemaakt over de procedure, juist omdat men meer openheid wilde. En bovendien was T-W geen minister op het moment dat hij benoemd werd.
Niet direct. Het COA is - als zelfstandig bestuursorgaan en zelfstandige organisatie - ontstaan uit de golf van privatiseringen van overheidstaken in de jaren negentig. Leek toen een goed idee, tegenwoordig wil men dat soort taken gewoon binnen de rijksoverheid houden.quote:Op vrijdag 16 december 2011 12:16 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Misschien een beetje off-topic, maar sinds wanneer is het COA geprivatiseerd? Raar dat zo'n fout in zo'n artikel staat.
De term privatisering is voorbehouden aan het volledig privaat maken van een organisatie en wordt hier dus onjuist gebruikt. Private eigenaren, een markt met andere concurrenten en geen enkele formele band met de overheid, dat zijn belangrijke kenmerken van een echte privatisering. Dat zijn toch dingen die een hoogleraar beleidswetenschap (mede-auteur van het artikel) wel moet weten.quote:Op vrijdag 16 december 2011 12:29 schreef Ryon het volgende:
Niet direct. Het COA is - als zelfstandig bestuursorgaan en zelfstandige organisatie - ontstaan uit de golf van privatiseringen van overheidstaken in de jaren negentig. Leek toen een goed idee, tegenwoordig wil men dat soort taken gewoon binnen de rijksoverheid houden.
http://www.volkskrant.nl/(...)Spies-minister.dhtmlquote:Piet Hein Donner wordt de nieuwe vicevoorzitter van de Raad van State. Hij volgt Herman Tjeenk Willink op. De ministerraad heeft de voordracht tot benoeming vandaag officieel afgerond.
De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken wordt CDA'er Liesbeth Spies. Momenteel is ze gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland. De portefeuille integratie zal waarschijnlijk verhuizen naar minister Leers voor Asiel. Spies is inmiddels langs geweest bij de koningin op paleis Huis ten Bosch.
CDA-prominent Donner (63) was al maanden de gedoodverfde opvolger van Tjeenk Willink. Vanwege de wetgeving was de staat echter verplicht om een 'transparante procedure' op de starten.
Er kwam een vacature in de Staatcourant. Daarin stond dat de nieuwe vicevoorzitter iemand met 'diepgaande kennis van het constitutioneel recht, een brede blik, met gezag en flexibiliteit om consensus te bereiken', en een goed adviseur van de koningin moet zijn.
Advies
De Raad van State is het belangrijkste adviesorgaan van de overheid. Het kijkt daarbij vooral naar de kwaliteit en uitvoerbaarheid van wetgeving. Ook doet de Raad van State uitspraken in bestuursrechtelijke rechtszaken.
Donner heeft een lange staat van dienst binnen de overheid. Sinds 2002 is hij minister van Justitie, Sociale Zaken en Binnenlandse Zaken geweest. Eerder was hij voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van het Regeringsbeleid en gewoon lid van de Raad van State.
Recht en economie
Spies (45) studeerde Nederlands recht en economie in Leiden en werkte na haar studie onder meer voor het Interprovinciaal Overleg (IPO) en voor de provincie Zuid-Holland, voor ze in 2002 voor het CDA in de Tweede Kamer kwam. Vier jaar later stond ze 13 op de CDA-lijst bij de Kamerverkiezingen.
Ze werd in april 2007 vicefractievoorzitter onder Pieter van Geel, die 4 jaar lang de CDA-fractie leidde ten tijde van het vierde kabinet-Balkenende. In 2010 stelde ze zich niet weer kandidaat voor de Kamerverkiezingen van juni dat jaar, ze werd lijsttrekker voor het CDA bij de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland.
http://www.volkskrant.nl/(...)ing-van-Donner.dhtmlquote:Vandaag heeft de ministerraad ingestemd met de benoeming van Piet Hein Donner (CDA) tot vicepresident van de Raad van State. Dat hij het zou worden, stond eigenlijk al een half jaar vast. Verslag van een lijdensweg.
Minister-president Mark Rutte en vicepremier Maxime Verhagen wisten niet dat voor de vacature van vicepresident van de Raad van State een advertentie moest worden geplaatst. Zij dachten de benoeming van Piet Hein Donner tot 'onderkoning van Nederland' voor de zomer binnenskamers te kunnen afronden, nadat in de formatie van 2010 al de politieke afspraak was gemaakt dat de post het CDA zou toevallen.
Dit blijkt uit een rondgang langs betrokkenen. Pas vandaag, een half jaar later, heeft de ministerraad kunnen instemmen met de voordracht van Donner. Die zal zijn ontslag als minister aanbieden aan koningin Beatrix.
Lijdensweg
Daarmee komt aan een lijdensweg van maanden een einde. Want al op woensdag 6 juli wist De Telegraaf het zeker. CDA-minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zou op 1 februari 2012 Herman Tjeenk Willink (PvdA) opvolgen als vicepresident van de Raad van State. Zijn benoeming zou al die vrijdag, 8 juli, in de ministerraad aan de orde komen.
Maar die vrijdagmiddag gebeurde er iets heel anders. Op zijn wekelijkse persconferentie kwam premier Rutte (VVD) met de mededeling dat na de zomer een advertentie in de krant zou worden geplaatst voor de vacature. Daarop zou iedereen die zich gekwalificeerd achtte, mogen solliciteren.
Spelend debat
Wat was er gebeurd? Na het bericht in De Telegraaf werden Rutte en Verhagen erop geattendeerd dat tussen 2007 en 2009 een slepend Kamerdebat was gevoerd over een herziening van de Wet op de Raad van State. De aanvankelijke wens van het parlement was dat benoemingen van staatsraden en de vicepresident, net als leden van de Hoge Raad, door de Kamer zouden worden gedaan. Dit bleek grondwettelijk onmogelijk.
Als compromis kondigde minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst in 2009 aan dat benoemingen 'zo transparant mogelijk' moeten zijn. In de nota van wijziging heeft het kabinet dat aangegeven: 'Er komt een advertentie waar mensen op kunnen reflecteren. Dat betekent dat er volle transparantie over het benoemingsproces plaatsvindt.'
Profielschets
Aldus kwam het te staan in artikel 2 van de herziene wet. Rutte zag zich dus gedwongen een personeelsadvertentie op te stellen, met profielschets, die in de Staatscourant gepubliceerd diende te worden. Dat gebeurde met vertraging. De advertentie verscheen pas op 17 oktober, de sluitingstermijn was 10 november.
Daarvoor waren verschillende redenen. In de zomer kwamen krachten los in het CDA die zich sterk maakten voor een andere kandidaat dan Donner. Het zou goed zijn voor het onafhankelijke profiel van de Raad, was de redenering, als de nieuwe vicepresident een tegenstander van de huidige gedoogconstructie was. In plaats van de pleitbezorger die Donner was geweest voor samenwerking van de VVD en het CDA met de PVV van Geert Wilders.
Minderheidskabinet
Daarmee hing de tweede reden voor vertraging samen. Om de dissidente Kamerleden Ab Klink, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier vorig jaar mee te krijgen met steun voor het minderheidskabinet, hield Donner als bemiddelaar de drie flink onder water. Deze en andere handelingen in de formatie gaven een vlekje op Donners voorheen probleemloze relatie met koningin Beatrix - in de formatie procesbewaker.
Een goed gesprek daarover tussen Donner en Beatrix, die voorzitter is van de Raad van State, had nooit plaatsgevonden. Het geval wilde dat Donner als verantwoordelijk minister zou meereizen met het bezoek van de koningin aan het Caribisch deel van het Koninkrijk, van 27 oktober tot en met 6 november. Daar, op de Antillen, 'werden de plooien gladgestreken', zegt een betrokkene.
Veto
De reis vond plaats terwijl de procedure liep. Volgens een ingewijde is er om die reden lang gewacht met het plaatsen van de advertentie. Als de procedure voorbij was vóór de reis, had men het risico van een veto van Beatrix gelopen. Door de gesprekken onder de Caribische zon is dat risico geminimaliseerd.
In de tijd die met dit proces heenging, heeft Rutte nog een consultatieronde gedaan langs de fractievoorzitters van de politieke partijen in de Kamer. Ergens onderweg is daarbij de indruk ontstaan dat nog andere kandidaten kans zouden maken op de functie. Dat leidde tot de vergeefse sollicitatie van SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan (D66).
Aanzien geschaad
Vandaag is dus de uitkomst dezelfde als al op 6 juli bekend werd. Piet Hein Donner krijgt het begeerde ambt. Daartussen ligt een half jaar van speculaties en irritaties. De Nijmeegse hoogleraar staatsrecht Paul Bovend'Eert meent dat 'het aanzien van de politiek en het aanzien van het ambt van vicepresident van de Raad van State is geschaad'. Hij stelt 'dat politici een verontrustend gebrek aan besef hebben getoond dat het belangrijk is om zorgvuldigheid in acht te nemen bij dergelijke benoemingsprocedures'.
Ook Hans van den Heuvel, emeritus hoogleraar beleidswetenschap aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is niet mals in zijn kritiek. 'Dit getuigt van een regenteske mentaliteit, om twee redenen. Donner denkt kennelijk dat hij familiair voorbeschikt is. Voorts is dit een voorbeeld van systeemdenken, van verdeling van de macht. Zo'n partijpolitieke benoeming kan in onze maatschappij echt niet meer. Ik ben hier heel scherp en cynisch over.'
En oud-minister Ter Horst, is zij tevreden? 'Nou, ik lees er elke dag over in de krant. Dat noem ik transparant. Maar het is zo dat het aantal mensen dat deze functie kan vervullen buitengewoon klein is. En als een van hen het dan wordt, kun je niet zeggen dat het niet transparant was.'
http://www.volkskrant.nl/(...)et-Hein-Donner.dhtmlquote:Het kabinet wilde een 'transparante procedure' voor de opvolging van Herman Tjeenk Willink, vice-voorzitter van de Raad van State. Van meet af aan was duidelijk wat de uitkomst van die procedure zou zijn: Piet Hein Donner als de nieuwe onderkoning van Nederland. Zelf bleef hij stug ontkennen.
Doordat journalisten en Kamerleden maar vragen bleven stellen en informeerde naar de stand van zaken, schoot Donner herhaaldelijk uit zijn slof. Een overzicht:
6 juli
Al voor de zomervakantie verschenen de eerste verhalen dat Donner de opvolger van Tjeenk Willink zou worden. 'Ik speculeer nooit verder dan de dag dat ik leef', wilde Donner hierover kwijt. Uiteindelijk werd de benoeming over de zomer getild, omdat de wet een 'transparante procedure' voorschreef.
Heel de zomer bleef de eventuele kandidatuur van Donner voorpaginanieuws. Het CDA zou een andere kandidaat naar voren willen schuiven. Donner bleef ondertussen volharden in het niet-reageren. En de andere kandidaat kwam er niet.
13 oktober
'Ik heb nu al zoveel baarlijke nonsens gehoord. U kletst uit uw nekharen', zo reageerde Donner op 13 oktober nadat weer een journalist vroeg wanneer zijn nieuwe baan bekend zou worden. 'Met dezelfde stelligheid beweerde u voor de zomer over benoemingen. U heeft nooit eerlijk aangegeven dat u dat dus toen al uit uw duim gezogen had. Dus u heeft het deze keer waarschijnlijk ook uit uw duim gezogen'.
Donner schakelde zelfs Kamervoorzitter Gerdi Verbeet in. 'De minister van Binnenlandse Zaken heeft mij gebeld en mij verzocht u mede te delen dat alle berichten over een mogelijk voordracht voor welke functie dan ook geheel niet juist zijn', verzekerde ze het parlement.
14 oktober
Na de ministerraad van 14 oktober kondigde premier Rutte de zoektocht naar een nieuwe vicevoorzitter van de Raad van State aan. Opstelten zou deze leiden. 'Het is niet bedoeld om de weg vrij te maken voor de kandidatuur van Donner, maar om alle opties open te houden. Voor alle ministers, behalve de heer Opstelten', aldus Rutte tijdens een persconferentie.
16 december
Donner bleef ook de weken hierna ontkennen en irritatie uitstralen. Vandaag was daar opeens de omslag. 'Ik heb er geen kennis van, voor mij is het ook speculeren', klonk het opeens voor aanvang van zijn laatste ministerraad. 'Ik ga als minister naar de ministerraad en woon die als minister bij. Daarna zien we wel verder.'
In de Raad van State?quote:
http://www.volkskrant.nl/(...)noeming-Donner.dhtmlquote:Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie spreekt tegen dat vooraf was afgesproken dat zijn collega Piet Hein Donner de nieuwe vicepresident van de Raad van State zou worden.
Na afloop van de ministerraad zei Opstelten, die namens het kabinet de sollicitatieprocedure leidde, dat Donner als beste naar voren is gekomen uit een groep van 39 sollicitanten. 'Ik heb naar eer en geweten een keuze gemaakt. Donner is de beste die in ons land beschikbaar is', aldus Opstelten. Hij kenschetste Donner als 'eminent jurist met geweldige bestuurlijke kwaliteiten'.
Opstelten benadrukte dat het een transparante en zorgvuldige procedure is geweest, waarbij iedereen kon solliciteren. Onduidelijk is met hoeveel sollicitanten een gesprek is gevoerd.
Van 39 kandidaten is Donner de beste? Yeah right. Ik kan er zo een aantal opnoemen die tien keer beter zijn dat deze wereldvreemde slager Donner die zijn eigen vlees gaat keuren.quote:Op vrijdag 16 december 2011 15:08 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Het grote Smoesjes Verzinnen en Draaien-spel is begonnen:
http://www.telegraaf.nl/b(...)_schijnheilig__.htmlquote:Cohen: Rutte schijnheilig AMSTERDAM - Job Cohen heeft kritisch gereageerd op de procedure rondom de benoeming van minister Donner als vicepresident van de Raad van State. „Dit was een dramatische procedure.”
„Maandenlang was heel Nederland ervan overtuigd dat Donner zou worden voorgedragen. Alleen de premier ontkende in alle toonaarden dat het een gelopen race zou zijn. Sterker nog, er zou een open procedure volgen. Met de benoeming van Donner blijkt dat allemaal schijn te zijn geweest. Het optreden van de premier moet dan ook als schijnheilig gekarakteriseerd worden.”
De PvdA-leider vindt daarnaast dat de benoeming van een minister tot vicepresident geen goede keuze is. „Donner gaat straks adviseren over voorstellen die hij zelf als minister heeft gedaan, hij gaat zijn eigen vlees keuren. Door dit proces zo slecht te managen en door een eigen minister te benoemen heeft de premier schade toegebracht aan het instituut van de Raad van State. Daar zit niemand op te wachten. Wij betreuren het daarnaast zeer dat de opvatting van een groot deel van de Kamer is genegeerd.”
Inderdaad. Die man staat mijlenver van de werkelijkheid. Volgens mij is hij nog nooit in een supermarkt geweest.quote:Op vrijdag 16 december 2011 15:16 schreef IkeDubaku99 het volgende:
[..]
Van 39 kandidaten is Donner de beste? Yeah right. Ik kan er zo een aantal opnoemen die tien keer beter zijn dat deze wereldvreemde slager Donner die zijn eigen vlees gaat keuren.
Hij gebruikt geen emailquote:Op vrijdag 16 december 2011 15:36 schreef BasEnAad het volgende:
[..]
Inderdaad. Die man staat mijlenver van de werkelijkheid. Volgens mij is hij nog nooit in een supermarkt geweest.
http://www.volkskrant.nl/(...)noeming-Donner.dhtmlquote:Premier Mark Rutte wil van geen kritiek weten op de gang van zaken rond de benoeming van Piet Hein Donner tot vicevoorzitter van de Raad van State. 'Alles is goed gegaan', zei Rutte vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie.
Er was volgens Rutte geen sprake van achterkamertjespolitiek. Alles is volledig transparant verlopen, zei de minister-president. De procedure heeft niet langer geduurd dan nodig was, en was prima, aldus Rutte.
Naar eigen zeggen hoorde Rutte 'tweede helft november' dat Donner 'mogelijk zou gaan solliciteren. Rutte ziet dan ook geen aanleiding om de procedure aan te passen.
Rutte zei geen lijstjes te hebben gezien van kandidaten. Alleen minister van Veiligheid van Justitie Ivo Opstelten heeft die lijstjes gezien, volgens Rutte. 'Hij heeft toen beslist met wie er gesprekken gevoerd zouden worden, en heeft vervolgens die gesprekken gevoerd.' Er zijn 'absoluut geen afspraken gemaakt.'
Volgens Rutte werd de sollicitatieprocedure onder de vleugels van Opstelten gebracht, omdat hij in het kabinet degene was die gezien zijn leeftijd (Opstelten is 68) daar het meest voor in aanmerking kwam. De wet schrijft voor dat een vicevoorzitter van de Raad van State niet ouder dan 70 mag zijn. Aangezien Opstelten dus toch niet de functie zou kunnen bekleden, maakte hem geschikt de sollicitatieprocedure te leiden. Zo konden de andere ministers uit het kabinet wel hun interesse kenbaar maken.
Rutte noemde Donner een goede kandidaat en een van de weinige mensen in Nederland die in aanmerking komen voor de functie.
Het past meer bij figuren als Berlusconi en zijn toenmalige vriendjes maar het gebeurt dus gewoon hier en nu onder onze ogen.quote:Op vrijdag 16 december 2011 15:54 schreef Jarno het volgende:
Wat een poppenkast. En er gewoon mee wegkomen ook, da's het 'mooiste'.
Inderdaad, zo'n fijne conservatief die lekker veel staatsrechtelijke vernieuwingen gaat tegenhouden en niet vies is van wat politieke handjeklap. Een man met visie, levend in een werkelijkheid die wij niet meer kennen.quote:Op vrijdag 16 december 2011 15:57 schreef Bolkesteijn het volgende:
Toemaar, Donnergate zelfs.Ik snap de aversie niet zo, ik vind Donner eigenlijk wel een prima kerel.
Zoals ik al eerder zei het is een product van regenteske inteeltquote:Op vrijdag 16 december 2011 15:57 schreef Bolkesteijn het volgende:
Toemaar, Donnergate zelfs.Ik snap de aversie niet zo, ik vind Donner eigenlijk wel een prima kerel.
Liesbeth Spies = Elis a beth spies = Elisabeth Spies =quote:Op vrijdag 16 december 2011 12:51 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Surprise!
[..]
http://www.volkskrant.nl/(...)Spies-minister.dhtml
Ik snap de aversie wel. Het is een neppe sollicitatieprocedure die is opgezet om te voldoen aan de wettelijke voorwaarden voor de benoeming tot vicepresident van de Raad van State. Je laat dus meer dan 30 sollicitanten voor niks solliciteren op een functie die al door achterkamertjespolitiek is vergeven. Ik vind Donner niet de juiste man omdat hij niet objectief naar zijn eigen wetgeving kan kijken. Er moest gewoon iemand op die plaats komen die boven de partijen staat en geen sterk politiek profiel heeft.quote:Op vrijdag 16 december 2011 15:57 schreef Bolkesteijn het volgende:
Toemaar, Donnergate zelfs.Ik snap de aversie niet zo, ik vind Donner eigenlijk wel een prima kerel.
quote:Op vrijdag 16 december 2011 16:06 schreef Friek_ het volgende:
Inderdaad, zo'n fijne conservatief die lekker veel staatsrechtelijke vernieuwingen gaat tegenhouden en niet vies is van wat politieke handjeklap. Een man met visie, levend in een werkelijkheid die wij niet meer kennen.
Tijd om de champagne open te trekken.
Doe nou niet of Donner daarin zo uniek is. Bij tal van andere benoemingen wordt dezelfde methode gehanteerd, hoe is Thom de Graaf bijvoorbeeld burgemeester van Nijmegen geworden? Dat gaat op dezelfde schimmige wijze.quote:Op vrijdag 16 december 2011 16:08 schreef Hexagon het volgende:
Zoals ik al eerder zei het is een product van regenteske inteelt
Maar zo zit het politieke schaakspel natuurlijk niet in elkaar. Je kan het wel willen, maar geen politieke partij laat zijn kans onbenut om de eigen mensen op de juiste positie te krijgen. Dus richt je pijlen op de voltallige politiek in dat geval en niet specifiek op Donner of het CDA.quote:Op vrijdag 16 december 2011 16:12 schreef IkeDubaku99 het volgende:
Er moest gewoon iemand op die plaats komen die boven de partijen staat en geen sterk politiek profiel heeft.
Waarom heb je dan een open sollicitatieprocedure als alles toch via achterkamertjespolitiek wordt geregeld. Dan kan je die net zo goed afschaffen. Ik richt toch niet mijn pijlen op het CDA, maar Donner is naar mijn mening niet de juiste man.quote:Op vrijdag 16 december 2011 16:18 schreef Bolkesteijn het volgende:
Maar zo zit het politieke schaakspel natuurlijk niet in elkaar. Je kan het wel willen, maar geen politieke partij laat zijn kans onbenut om de eigen mensen op de juiste positie te krijgen. Dus richt je pijlen op de voltallige politiek in dat geval en niet specifiek op Donner of het CDA.
Het is dit kabinet dat de regels van het schaakspel voor de gelegenheid heeft veranderd. Dat dat niet de eerste keer is voor dit kabinet doet er niet aan af dat het niet deugt. De pijlen dienen zich dan ook te richten op het kabinet, en niet op een partij of politicus.quote:Op vrijdag 16 december 2011 16:18 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Maar zo zit het politieke schaakspel natuurlijk niet in elkaar. Je kan het wel willen, maar geen politieke partij laat zijn kans onbenut om de eigen mensen op de juiste positie te krijgen. Dus richt je pijlen op de voltallige politiek in dat geval en niet specifiek op Donner of het CDA.
Donner komt natuurlijk wel uit een familie met de nodige erebaantjes,quote:Op woensdag 16 november 2011 17:57 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Bron? Bewijs? Macht van de Oranjes op Kabinetsformatie?
http://www.volkskrant.nl/(...)-vol-te-houden.dhtmlquote:Piet Hein Donner bleek niet alleen de ouderling op een fiets, maar ook een partijganger die alles deed voor een topfunctie, schrijft Volkskrant-redacteur Martin Sommer. Zijn vroegere rotsvaste imago keert zich nu tegen hem.
Nog niet zo lang geleden was minister Piet Hein Donner een populair man. Gisteren hoorde ik op de radio nog eens de rap van De Don. In 2005 werd hij politicus van het jaar. Hij bewoog zich onverstoorbaar op zijn herenrijwiel. Ook in de donkerste dagen van dreigende islamitische aanslagen fietste hij gewoon naar huis. Wel steeds via een andere route. Donner was geestig, ad rem en onverzettelijk. Hij vertegenwoordigde zelf in driedelig de instituties waarvan hij altijd het belang en de continuïteit onderstreepte. Een geruststellend gezagsdrager kortom.
Van die opgewekte stemming en ook van die opgewekte Donner is niet veel over. Met de klachten kan ik de rest van dit stukje vullen. Het uit de mottenballen vissen van het wetsartikel op de godslastering na de moord op Theo van Gogh. De actie tegen de CDA-dissidenten die tijdens de formatie moesten worden gedisciplineerd. Zijn bescheiden prestaties als minister in dit kabinet. En laatstelijk zijn verwijt aan een radiojournalist die 'uit zijn nekharen kletste' over Donners benoeming tot vice-voorzitter van de Raad van State. Terwijl de man driewerf gelijk had.
Enfin, dit is allemaal ruimschoots bepoteld en herdacht. Donner heeft het er zelf naar gemaakt, maar er is toch meer aan de hand. Ik denk dat zijn rotsvaste imago zich tegen hem heeft gekeerd. Het sleutelwoord is hier authenticiteit. Donners populariteit was gegrondvest in zijn hoedanigheid van man uit één stuk. De fiets, de ouderling, de regent, de dictie van Nicolaas Beets. Je kreeg wat je zag, de complete Donner. Donner had er lol in Donner te zijn. Dat was niet vol te houden. Niet voor Donner zelf en niet voor de omstanders.
Een kernprobleem van de politiek is immers dat mannen uit één stuk niet in de aanbieding zijn. Politiek is een rollenspel. De partijman moet de overstap maken naar de vertegenwoordiger van het algemeen belang. Dat gebeurt als de parlementariër benoemd wordt tot minister, dienaar van de Kroon. Donner verhuist nu van een rechts kabinet naar het bijna-allerhoogste ambt en vooral het minst partijdige. De politicus speelt naar zijn aard meerdere rollen en dat kan eigenlijk niet in een tijd die eist dat je jezelf bent.
Meer dan ooit wordt het hebben van verschillende petten met wantrouwen bezien. Hoe kan Rutte de premier van alle Nederlanders zijn, met zijn regeerakkoord om rechtse vingers af te likken. Dat de Raad van State zelf twee functies heeft, een adviserende en een rechtsprekende, wordt niet meer geaccepteerd. Wie niet is wat hij is, is een hypocriet. Dat verwijt hoort bij authenticiteit. Zakkenvuller mag ook, zogenaamd het algemeen belang dienen en intussen iets anders doen. Of partijganger. Coen Teulings kan ervan meepraten als CPB-directeur en tegelijk PvdA-lid.
Dit gierende wantrouwen is vernietigend voor instituties. Bestrijding begint natuurlijk met voorkomen van belangenverstrengeling en het laten zien dat besturen geen handjeklap is van hoge heren onder elkaar. Dit heet met een belegen modewoord transparantie. Dat is lastig in Nederland dat nog altijd een democratisch Kazachstan is. Niet alleen bij Donner zelf, ook bij de Raad van State leeft het gevoel dat bemoeienis van parlement met de benoeming van de vice-president helemaal niet zo gewenst is.
En waarom worden burgemeesters nog altijd niet gekozen? Omdat, zo zei Guusje ter Horst, Donners voorganger als minister van Binnenlandse Zaken, het hek van de politieke polarisatie dan helemaal van de dam is. Dat is heus een serieuze kwestie, maar de zaken prettig onder elkaar blijven regelen is erger dan de kwaal. Democratie is procedure. Dus alles begint en eindigt met een nette en openlijke gang van zaken. Dat keert zich nu tegen Donner.
Hij was een ouderwetse bestuurder die bij de tijdgeest paste. Maar zijn heelheid maakte hem tegelijk kwetsbaar voor het verwijt van hypocrisie. De man uit één stuk bleek een partijganger en bovendien iemand die door roeien en ruiten ging omdat hij per se een topfunctie wilde hebben. Ik geloof vast dat hij capabel is als nieuwe vice-voorzitter van de Raad van State. Maar zijn zelfgeschapen beeld heeft hij nu tegen.
Openheid is nooit zijn liefhebberij geweest. Journalisten moesten niet te veel belangstelling hebben voor de interne gang van zaken op het departement - naar analogie met de totstandkoming van worstjes, waarvan je volgens Donner ook beter in het ongewisse kon blijven. Over zijn eigen benoemingsprocedure zei hij onlangs in de Kamer dat het een zaak van de regering was omdat het een zaak van de regering was. Hartelijk gefeliciteerd met uw nieuwe baan, heer Donner.
En daar doen de rechtsen niet aan mee? En wtf heeft dat te maken met dit hele verhaal? geen ene reet. Nederland kan zoiets niet in zijn eentje veranderen in Europa, Nederland kan wel dit soort benoemingen in eigen land voorkomen.quote:Op zaterdag 17 december 2011 10:35 schreef Oud_student het volgende:
Maar eigenlijk moeten de linksen (exclusief de SP) hier niet zeuren, wat bij de RvS in het klein gebeurt, gebeurt bij de EU voortdurend in het groot.
Hoe heeft Opstelten zich zijn huidige baantje gearrangeerd ?quote:Op vrijdag 16 december 2011 18:15 schreef Breekfast het volgende:
Bah, walgelijk hoe Verhagen en Opstelten voor de camera keihard zitten te liegen dat de benoeming niet voorgekookt was en dat er een eerlijke sollicitatieprocedure is geweest
quote:Reserves Beatrix over Donner vertraagde benoemingsprocedure Raad van State
Koningin Beatrix en minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner tijdens het zesde Koninkrijksconcert bij in het Agora Theater te Lelystad, 15 december 2011. Foto NRC / Maarten Hartman
door Kees Versteegh
BINNENLAND Reserves van koningin Beatrix over de kandidatuur van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner voor het vice-presidentschap van de Raad van State hebben de benoemingsprocedure vertraagd en daarmee Donner beschadigd. Beatrix wilde eerst met Donner spreken over zijn gedrag tijdens de kabinetsformatie van vorig jaar, voordat zij haar fiat gaf.
Dat blijkt uit een reconstructie van de benoemingsprocedure die NRC Handelsblad vandaag publiceert. De procedure die de afgelopen maanden tot de nodige politieke turbulentie leidde, kwam gisteren tot een einde met de voordracht van Donner voor het vice-presidentschap.
Beatrix had volgens diverse bronnen binnen de VVD en het CDA twijfels over het optreden van Donner in de aanloop naar de totstandkoming van het minderheidskabinet Rutte/Verhagen. Zo had Donner enkele CDA-Kamerleden onder druk gezet en daarmee hun constitutioneel onafhankelijke positie in het geding gebracht. Koningin Beatrix heeft tijdens het tiendaags staatsbezoek dat zij vanaf eind oktober samen met Donner aan de Antillen bracht, met de minister over zijn opstelling tijdens de formatie gesproken. Pas daarna kwam haar fiat voor de voordracht.
Door de koninklijke reserves werd de advertentie voor de functie pas veel later in de Staatscourant geplaatst dan premier Rutte had aangekondigd. In plaats van in september verscheen deze pas half oktober, vlak voor het begin van de reis naar de Antillen. Ook de besluitvorming daarna verliep langzamer dan verwacht. Door de vertragingen kwam er zowel in de politiek als in de media kritiek op de procedure en de belangrijkste kandidaat. Inmiddels heeft een tweetal afgewezen sollicitanten aan de Nationale Ombudsman gevraagd een onderzoek te starten naar de procedure.
De vriendjespolitiek is niks nieuws inderdaad. Maar het is natuurlijk wel potsierlijk dat je een open procedure belooft en dan de minister van Binnenlandse zaken daar dropt wat eigenlijk al beklonken was toen de vacature werd gepubliceerd. Sla dat deeltje dan gewoon over...quote:Op zaterdag 17 december 2011 13:49 schreef borisz het volgende:
Scholten en Tjeenk Willink zijn ook benoemd door vriendjespolitiek. Scholten zat op Defensie toen en HJW was voorzitter van de eerste kamer. Er was zelfs al besloten nadat Scholten het stokje overnam van Ruppert het een PVDA'er moest worden(in 1980).
Kortom het is niet nieuw.
Dat het eerder gebeurd is, maakt het niet minder erg idd.quote:Op zaterdag 17 december 2011 13:59 schreef du_ke het volgende:
[..]
De vriendjespolitiek is niks nieuws inderdaad. Maar het is natuurlijk wel potsierlijk dat je een open procedure belooft en dan de minister van Binnenlandse zaken daar dropt wat eigenlijk al beklonken was toen de vacature werd gepubliceerd. Sla dat deeltje dan gewoon over...
Dat voor deze functie geen open procedure wordt gevoerd en dat al lang en breed bekend is wie het wordt zodra de bestaande zijn afscheid aankondigt heb ik nog niet zo'n problemen mee, zo werkt dat nu eenmaal.quote:Op zaterdag 17 december 2011 14:03 schreef BasEnAad het volgende:
[..]
Dat het eerder gebeurd is, maakt het niet minder erg idd.
In dit geval is het zelfs erger, er wordt hypocriet gedaan en gelogen.
Het CDA heeft dit uitgevonden hoorquote:Op zaterdag 17 december 2011 14:13 schreef 3-voud het volgende:
Mannetjes die elkaar baantjes doorschuiven.
Het begint me allemaal veel te veel op de PvdA te lijken... moet je niet willen.
De PvdA was er anders vrij rap meester in. Dus zij winnen de stempelquote:Op zaterdag 17 december 2011 14:15 schreef du_ke het volgende:
[..]
Het CDA heeft dit uitgevonden hoor
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |