Bijna? Alles is er fout aan om een zittende minister te benoemen voor de RvS.quote:Op woensdag 16 november 2011 17:46 schreef BasEnAad het volgende:
Bijna alles is fout aan deze situatie.
Nou het goede is dat hij kritiek krijgt.quote:Op woensdag 16 november 2011 17:47 schreef remlof het volgende:
[..]
Bijna? Alles is er fout aan om een zittende minister te benoemen voor de RvS.
Bron? Bewijs? Macht van de Oranjes op Kabinetsformatie?quote:Op woensdag 16 november 2011 17:56 schreef longinus het volgende:
Donner zit er alleen door de connecties met de Oranjes, Kwa minister is ie erg matig
Eerst maar eens afwachten waar die kritiek toe leidt. Het lijkt er sterk op dat ondanks de hevige protesten Donner toch zijn zin krijgt.quote:Op woensdag 16 november 2011 17:51 schreef BasEnAad het volgende:
[..]
Nou het goede is dat hij kritiek krijgt.
Oh ja, Donner is ook een wereldvreemde machtswellusteling met nauwelijks respect voor de vrijheid van burgers.
Een oorlog tegen Iran zou er niets bij zijn.quote:Op woensdag 16 november 2011 17:34 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Minister Piet Hein Donner ( ... ) stevig ontgelden ( ... ) op gehint
http://www.telegraaf.nl/b(...)ner_opvolgen___.htmlquote:Spies in beeld voor opvolging Donner
DEN HAAG - Het kabinet wil volgende week vrijdag de benoeming van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) tot vicepresident van de Raad van State afronden. De CDA-top werkt in kleine kring aan de opvolging en heeft volgens ingewijden oud-Kamerlid en huidig Zuid-Hollands gedeputeerde Liesbeth Spies voor de post gevraagd.
Liesbeth Spies Liesbeth Spies Foto: Dijkstra
Woensdagavond was nog niet duidelijk of Spies bereid is in te gaan op het verzoek van vicepremier Maxime Verhagen. Ze was onbereikbaar voor commentaar.
Premier Mark Rutte heeft steeds gezegd dat de opvolger van Herman Tjeenk Willink bij de Raad van State voor Kerstmis bekend zou zijn. Naar verwachting treedt Donner na zijn benoeming meteen terug als minister om vervolgens op 1 februari officieel aan de slag te gaan bij de Raad van State.
Spies was Tweede Kamerlid voor het CDA van 2002 tot 2011. Ze was ruim drie jaar vice-fractievoorzitter. Na het toetreden van het CDA tot het minderheidskabinet met de VVD in oktober vorig jaar was Spies korte tijd waarnemend partijvoorzitter. Ze werd opgevolgd door Ruth Peetoom. Sinds april is Spies gedeputeerde in Zuid-Holland.
Misschien wil iedereen wel van 'm afquote:Op donderdag 8 december 2011 08:04 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Het is blijkbaar allemaal al rond, ook:
[..]
http://www.telegraaf.nl/b(...)ner_opvolgen___.html
Ik heb zeker ergens iets gemist over de procedure, de kandidaten en de sollicitanten...
Alsof er goede topbestuurders bestaan.quote:Op donderdag 8 december 2011 22:05 schreef kontknager het volgende:
Donner, één van de meest incompetente ministers van de afgelopen eeuw. Toch een leuk baantje gekregen binnen de RvS. Het lijkt wel alsof sommige mensen het land echt kapot willen maken.
quote:Op donderdag 8 december 2011 22:09 schreef eriksd het volgende:
Topbestuurders zijn natuurlijk topbestuurders omdat de mensen die echt geld verdienen weinig bedreiging in ze zien. Want de echte machten, die zie je niet. En dat houden ze graag zo.
Goeie, ik zet hem even op.quote:
Dat is nooit anders geweest.quote:Op donderdag 8 december 2011 22:15 schreef eriksd het volgende:
[..]
Goeie, ik zet hem even op.
Maar feit is wel dat de zwakke broeders doorgaan langzaam hogerop komen omdat niemand een bedreiging in ze ziet.
http://www.volkskrant.nl/(...)Raad-van-State.dhtmlquote:Het kabinet heeft Alexander Rinnooy Kan (63) afgewezen als kandidaat voor het vice-voorziterschap van de Raad van State. Ingewijden melden dit. De voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) legde het af tegen minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (63), omdat VVD-onderhandelaar Mark Rutte in de kabinetsformatie van vorig jaar de prestigieuze post heeft beloofd aan het CDA.
Rinnooy Kan heeft na het verschijnen van de vacature in de Staatscourant een sollicitatiebrief geschreven aan VVD-minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. De D66'er geldt als een van de machtigste Nederlanders en wordt geroemd om zijn bovenpartijdigheid. Opstelten heeft Rinnooy Kan ontvangen voor een sollicitatiegesprek. Die koesterde een zekere hoop, omdat in kabinetskringen was gesuggereerd dat een gooi naar de baan niet kansloos was.
Daar komt ook bij dat premier Rutte heeft laten zien niet bang te zijn voor onconventionele benoemingen. Donner, de gedoodverfde opvolger van Herman Tjeenk Willink, roept bij een deel van de Raad van State gemengde gevoelens op. Vanwege zijn dwingende rol in de kabinetsformatie en zijn als los ervaren bestuursstijl.
Bovendien moet hij straks adviseren over de wetsvoorstellen van zijn huidige collega's. Achter de schermen brengt het CDA alles in gereedheid voor de opvolging van Donner later deze week. Een veelgenoemde naam is die van de Zuid-Hollandse gedeputeerde Liesbeth Spies.
Natuurlijk niet, daar zijn ze veel te hypocriet voor.quote:Op maandag 12 december 2011 10:40 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Er komt een christelijke aap uit de mouw:
[..]
http://www.volkskrant.nl/(...)Raad-van-State.dhtml
Ik mag aannemen dat de PVV nu een vergelijkbare actie gaat doen als bij de voordracht van Melkert vorige week voor een internationale functie? Iets met 'vriendjespolitiek' en 'achterkamertjes' en zo?
zeldzaam, maar ben het hier toch echt helemaal met je eens. Het mag nooit zo zijn dat een minister straks advies moet gaan uitbrengen over zijn eigen wetsvoorstellen, of zelfs maar adviezen mag gaan uitbrengen over wetsvoorstellen waar hij over heeft mee gepraat in de ministerraad. Slager die zijn eigen vlees keurt op het hoogste niveau, schandalig.quote:Op woensdag 16 november 2011 17:47 schreef remlof het volgende:
[..]
Bijna? Alles is er fout aan om een zittende minister te benoemen voor de RvS.
Dit dus.quote:Op maandag 12 december 2011 12:30 schreef Harlon het volgende:
[..]
zeldzaam, maar ben het hier toch echt helemaal met je eens. Het mag nooit zo zijn dat een minister straks advies moet gaan uitbrengen over zijn eigen wetsvoorstellen, of zelfs maar adviezen mag gaan uitbrengen over wetsvoorstellen waar hij over heeft mee gepraat in de ministerraad. Slager die zijn eigen vlees keurt op het hoogste niveau, schandalig.
Dat is ook onzin. De adviezen van de RvS zijn inhoudelijk (juridisch en niet politiek gemotiveerd) en niet bindend. Het is een extra hulpmiddel voor de regering om wetsvoorstellen juridisch op orde te krijgen en op die manier makkelijker door het parlement heen te loodsen, geen barrière die perse overwonnen hoeft te worden. Daarnaast hoeft niet elk lid zich uit te spreken over een wetsvoorstel. Donner kan zich dan ook afzijdig houden als - om welk reden dan ook - aanleiding voor is.quote:Op maandag 12 december 2011 12:30 schreef Harlon het volgende:
[..]
zeldzaam, maar ben het hier toch echt helemaal met je eens. Het mag nooit zo zijn dat een minister straks advies moet gaan uitbrengen over zijn eigen wetsvoorstellen, of zelfs maar adviezen mag gaan uitbrengen over wetsvoorstellen waar hij over heeft mee gepraat in de ministerraad. Slager die zijn eigen vlees keurt op het hoogste niveau, schandalig.
Aan de ene kant onvoorstelbaar, aangezien Rinnooy Kan door bijna iedereen wordt gezien als iemand die boven de partijen staan. Helaas kan ik het aan de andere kant wel voorstellen aangezien deze post was voorbestemd voor een CDA'er (gezien de politieke afspraken, die ik natuurlijk afkeur en nogal verwerpelijk vindt).quote:Op maandag 12 december 2011 12:14 schreef Hexagon het volgende:
Rinnooy Kan afwijzen ten bate van een ingeslapen Mastodont
En Rinnooy Kan als de vleesgeworden consensuscorporatist.quote:Op maandag 12 december 2011 12:14 schreef Hexagon het volgende:
Rinnooy Kan afwijzen ten bate van een ingeslapen Mastodont
Die kritiek slikken ze graag in voor een portie gedoogpluchequote:Op maandag 12 december 2011 16:52 schreef Elfletterig het volgende:
Ik zou van de PVV juist veel kritiek verwachten op de benoeming van Donner, gezien diens uitspraken over de sharia: http://www.volkskrant.nl/(...)ak-over-sharia.dhtml
quote:Spies morgen benoemd als minister van Binnenlandse Zaken’
door Lex Boon
BINNENLAND Naar verwachting wordt Liesbeth Spies morgen benoemd als de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Spies volgt Piet Hein Donner op, die morgen waarschijnlijk wordt voorgedragen als vicepresident van de Raad van State.
Vorige week bevestigden bronnen rond het kabinet en binnen de CDA-partijtop aan NRC Handelsblad al dat Spies de opvolger wordt van Donner. Het was al duidelijk dat premier Rutte het morgen bekend zal maken, aldus onze politiek redacteur Freek Staps.
“Het kan alleen maar morgen omdat dan de ministerraad bij elkaar komt. Vorige week vrijdag lukte dat niet vanwege de eurotop en Rutte heeft eerder duidelijk aangegeven dat alles voor de kerst geregeld moet zijn. Het wordt morgen dus.”
Spies was eerder vicefractievoorzitter in de Tweede Kamer en interim-voorzitter van het CDA. De NOS meldt dat Spies niet de portefeuille integratie overneemt van Donner. Daar gaat minister Leers (Immigratie en asiel) voortaan over.
Veel te doen over vicepresident van de Raad van State
Over de benoeming van de ‘onderkoning’ van Nederland is veel te doen. Verschillende partijen in de Tweede Kamer achten Donner ongeschikt voor de functie. De Kamer pleitte onlangs voor een nieuwe benoemingsprocedure voor de vicepresident van de Raad van State.
Oppositiepartijen in de Tweede Kamer achten de huidige minister ongeschikt voor de functie omdat Donner als vicepresident zou moeten oordelen over wetgeving uit zijn eigen kabinet.
Ook was er kritiek dat Donner als minister zijn eigen benoeming hielp voorbereiden. Binnen zijn eigen partij was een sterke stroming die oud-minister en kritisch lid Ernst Hirsch Ballin voorstelde.
http://www.volkskrant.nl/(...)Raad-van-State.dhtmlquote:'Er wás geen vacature bij de Raad van State'
De personeelsadvertentie van de Raad van State was het slechtst denkbare afscheidscadeau voor de scheidende vice-voorzitter Herman Tjeenk Willink. Dat stellen docent Jan Drentje en hoogleraar Hans van den Heuvel.
De zaak is dus in kannen en kruiken: Donner wordt benoemd tot vice-voorzitter van de Raad van State. De feodale benoemingencarrousel uit de tijd van de Republiek ligt meer dan tweehonderd jaar achter ons, maar in het vergeven van belangrijke overheidsfuncties zijn we nog niet erg veel opgeschoten.
Deze politieke benoeming is formeel afgedekt met behulp van een 'transparante' procedure: de zaak werd in handen gegeven van minister Opstelten om te voorkomen dat Donner zichzelf moest benoemen, en er verscheen een keurige advertentie. Transparant was de gang van zaken zeker: een aantal burgers schreef uit protest een sollicitatiebrief. Zij wachten nog op een bewijs van ontvangst, wat hun vermoeden bevestigde dat de advertentie betekenisloos was. Wijselijk solliciteerde Ernst Hirsch Ballin niet, aangezien zijn kandidatuur voor minister Verhagen onaanvaardbaar was.
Slecht afscheidscadeau
Een slechter afscheidscadeau aan Herman Tjeenk Willink is moeilijk denkbaar. Jaar in jaar uit heeft deze integere jurist in de jaarverslagen van de Raad zijn zorgen uitgesproken over de erosie van de beginselen van de rechtsstaat. In de ambtenarij nam de kennis van de geschiedenis van de staatsinrichting af waardoor vaak gelegenheidswetgeving tot stand kwam die de relatie tussen overheid en burger frustreerde. Meer in het algemeen was de overheid zich er te weinig van bewust hoe belangrijk haar publiekrechtelijke functie was - in het defensief gedrongen door de mode van privatisering van overheidstaken. Het vertrouwen van burgers in de overheid staat op het spel als privatisering leidt tot zelfverrijking van bestuurders zoals recent bijvoorbeeld bij het COA aan het licht kwam.
Het benoemen van overheidsfunctionarissen is een van kernpunten in het proces van modernisering van staten sinds de late achttiende eeuw. Niet een familieband of cliëntisme moest de doorslag geven, maar de geschiktheid van een kandidaat voor het betreffende ambt. La carrière ouverte aux talents, klonk het in de Franse Revolutie.
Politieke machtsverhoudingen
Het heeft lang geduurd voordat vacaturestelling en sollicitatieprocedures bij de overheid zich los hebben weten te maken van allerlei oligarchische praktijken. Bij een aantal cruciale functies is dit bovendien niet gelukt omdat politieke machtsverhoudingen hier een rol speelden. Bekend in Nederland waren de politieke benoemingen van burgemeesters en tot op heden de commissarissen van de koningin.
Recent heeft Hans Wiegel in de media nog eens verwoord hoe hij destijds als minister een nieuwe vice-voorzitter van de Raad van State aanzocht. Voor de camera een man van het volk, en achter gesloten deuren een regent die het bestuur graag in bekende handen houdt.
Nu zegt de wijze van benoeming op zichzelf niets over de kwaliteit van de kandidaten. Waar het om gaat, is dat publieke functies hier onderdeel worden van oligarchische praktijken die haaks staan op principes van openbaarheid, toetsing van geschiktheid en 'transparantie' in de benoemingsprocedure. Het huidige kabinet heeft voor een mengvorm gekozen: een ouderwets regenteske benoeming achter gesloten deuren, afgedekt met een moderne advertentie: een schaamlap als cadeau aan de scheidende vice-voorzitter.
Jan Drentje is docent theoretische geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hans van den Heuvel is emeritus hoogleraar beleidswetenschap aan de VU Amsterdam.
Ken er een paar en die kregen een keurige reactie.quote:Op donderdag 15 december 2011 23:47 schreef Ryon het volgende:
Ik heb trouwens - oprecht - nog niets gehoord van mijn opgestuurde sollicitatie. Goede kans dat ze alle studenten eruit gefilterd hebben.
quote:Op vrijdag 16 december 2011 09:35 schreef Sound.Cloud het volgende:
Zou hij bij de bekendmaking doen alsof hij heel erg verrast is dat hij het geworden is?
http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)-nu-niet-tegen.dhtmlquote:'Ik heb er geen kennis van, voor mij is het ook speculeren.' De gedoodverfde kandidaat voor het vicepresidentschap van de Raad van State, minister Piet Hein Donner, hulde zich nog in raadselen, vandaag voor aanvang van de ministerraad.
De minister van Binnenlandse Zaken sprak de berichten dat hij vrijdag zou worden voorgedragen als 'onderkoning', echter ook niet tegen. 'Ik ga als minister naar de ministerraad en woon die als minister bij. Daarna zien we wel verder.'
Kortom, we leven in een dictatuur.quote:Op vrijdag 16 december 2011 08:43 schreef Lord_Vetinari het volgende:
http://www.volkskrant.nl/(...)Raad-van-State.dhtml
Dat zal Donner vast heel leuk vinden. MInder concurrentie voor het CDA.quote:Op vrijdag 16 december 2011 11:12 schreef thumbnail het volgende:
Ik ga nooit meer stemmen in ieder geval.
Misschien een beetje off-topic, maar sinds wanneer is het COA geprivatiseerd? Raar dat zo'n fout in zo'n artikel staat.quote:Op vrijdag 16 december 2011 08:43 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
http://www.volkskrant.nl/(...)Raad-van-State.dhtml
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |