Zoals ik al eerder zei het is een product van regenteske inteeltquote:Op vrijdag 16 december 2011 15:57 schreef Bolkesteijn het volgende:
Toemaar, Donnergate zelfs.Ik snap de aversie niet zo, ik vind Donner eigenlijk wel een prima kerel.
Liesbeth Spies = Elis a beth spies = Elisabeth Spies =quote:Op vrijdag 16 december 2011 12:51 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Surprise!
[..]
http://www.volkskrant.nl/(...)Spies-minister.dhtml
Ik snap de aversie wel. Het is een neppe sollicitatieprocedure die is opgezet om te voldoen aan de wettelijke voorwaarden voor de benoeming tot vicepresident van de Raad van State. Je laat dus meer dan 30 sollicitanten voor niks solliciteren op een functie die al door achterkamertjespolitiek is vergeven. Ik vind Donner niet de juiste man omdat hij niet objectief naar zijn eigen wetgeving kan kijken. Er moest gewoon iemand op die plaats komen die boven de partijen staat en geen sterk politiek profiel heeft.quote:Op vrijdag 16 december 2011 15:57 schreef Bolkesteijn het volgende:
Toemaar, Donnergate zelfs.Ik snap de aversie niet zo, ik vind Donner eigenlijk wel een prima kerel.
quote:Op vrijdag 16 december 2011 16:06 schreef Friek_ het volgende:
Inderdaad, zo'n fijne conservatief die lekker veel staatsrechtelijke vernieuwingen gaat tegenhouden en niet vies is van wat politieke handjeklap. Een man met visie, levend in een werkelijkheid die wij niet meer kennen.
Tijd om de champagne open te trekken.
Doe nou niet of Donner daarin zo uniek is. Bij tal van andere benoemingen wordt dezelfde methode gehanteerd, hoe is Thom de Graaf bijvoorbeeld burgemeester van Nijmegen geworden? Dat gaat op dezelfde schimmige wijze.quote:Op vrijdag 16 december 2011 16:08 schreef Hexagon het volgende:
Zoals ik al eerder zei het is een product van regenteske inteelt
Maar zo zit het politieke schaakspel natuurlijk niet in elkaar. Je kan het wel willen, maar geen politieke partij laat zijn kans onbenut om de eigen mensen op de juiste positie te krijgen. Dus richt je pijlen op de voltallige politiek in dat geval en niet specifiek op Donner of het CDA.quote:Op vrijdag 16 december 2011 16:12 schreef IkeDubaku99 het volgende:
Er moest gewoon iemand op die plaats komen die boven de partijen staat en geen sterk politiek profiel heeft.
Waarom heb je dan een open sollicitatieprocedure als alles toch via achterkamertjespolitiek wordt geregeld. Dan kan je die net zo goed afschaffen. Ik richt toch niet mijn pijlen op het CDA, maar Donner is naar mijn mening niet de juiste man.quote:Op vrijdag 16 december 2011 16:18 schreef Bolkesteijn het volgende:
Maar zo zit het politieke schaakspel natuurlijk niet in elkaar. Je kan het wel willen, maar geen politieke partij laat zijn kans onbenut om de eigen mensen op de juiste positie te krijgen. Dus richt je pijlen op de voltallige politiek in dat geval en niet specifiek op Donner of het CDA.
Het is dit kabinet dat de regels van het schaakspel voor de gelegenheid heeft veranderd. Dat dat niet de eerste keer is voor dit kabinet doet er niet aan af dat het niet deugt. De pijlen dienen zich dan ook te richten op het kabinet, en niet op een partij of politicus.quote:Op vrijdag 16 december 2011 16:18 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Maar zo zit het politieke schaakspel natuurlijk niet in elkaar. Je kan het wel willen, maar geen politieke partij laat zijn kans onbenut om de eigen mensen op de juiste positie te krijgen. Dus richt je pijlen op de voltallige politiek in dat geval en niet specifiek op Donner of het CDA.
Donner komt natuurlijk wel uit een familie met de nodige erebaantjes,quote:Op woensdag 16 november 2011 17:57 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Bron? Bewijs? Macht van de Oranjes op Kabinetsformatie?
http://www.volkskrant.nl/(...)-vol-te-houden.dhtmlquote:Piet Hein Donner bleek niet alleen de ouderling op een fiets, maar ook een partijganger die alles deed voor een topfunctie, schrijft Volkskrant-redacteur Martin Sommer. Zijn vroegere rotsvaste imago keert zich nu tegen hem.
Nog niet zo lang geleden was minister Piet Hein Donner een populair man. Gisteren hoorde ik op de radio nog eens de rap van De Don. In 2005 werd hij politicus van het jaar. Hij bewoog zich onverstoorbaar op zijn herenrijwiel. Ook in de donkerste dagen van dreigende islamitische aanslagen fietste hij gewoon naar huis. Wel steeds via een andere route. Donner was geestig, ad rem en onverzettelijk. Hij vertegenwoordigde zelf in driedelig de instituties waarvan hij altijd het belang en de continuïteit onderstreepte. Een geruststellend gezagsdrager kortom.
Van die opgewekte stemming en ook van die opgewekte Donner is niet veel over. Met de klachten kan ik de rest van dit stukje vullen. Het uit de mottenballen vissen van het wetsartikel op de godslastering na de moord op Theo van Gogh. De actie tegen de CDA-dissidenten die tijdens de formatie moesten worden gedisciplineerd. Zijn bescheiden prestaties als minister in dit kabinet. En laatstelijk zijn verwijt aan een radiojournalist die 'uit zijn nekharen kletste' over Donners benoeming tot vice-voorzitter van de Raad van State. Terwijl de man driewerf gelijk had.
Enfin, dit is allemaal ruimschoots bepoteld en herdacht. Donner heeft het er zelf naar gemaakt, maar er is toch meer aan de hand. Ik denk dat zijn rotsvaste imago zich tegen hem heeft gekeerd. Het sleutelwoord is hier authenticiteit. Donners populariteit was gegrondvest in zijn hoedanigheid van man uit één stuk. De fiets, de ouderling, de regent, de dictie van Nicolaas Beets. Je kreeg wat je zag, de complete Donner. Donner had er lol in Donner te zijn. Dat was niet vol te houden. Niet voor Donner zelf en niet voor de omstanders.
Een kernprobleem van de politiek is immers dat mannen uit één stuk niet in de aanbieding zijn. Politiek is een rollenspel. De partijman moet de overstap maken naar de vertegenwoordiger van het algemeen belang. Dat gebeurt als de parlementariër benoemd wordt tot minister, dienaar van de Kroon. Donner verhuist nu van een rechts kabinet naar het bijna-allerhoogste ambt en vooral het minst partijdige. De politicus speelt naar zijn aard meerdere rollen en dat kan eigenlijk niet in een tijd die eist dat je jezelf bent.
Meer dan ooit wordt het hebben van verschillende petten met wantrouwen bezien. Hoe kan Rutte de premier van alle Nederlanders zijn, met zijn regeerakkoord om rechtse vingers af te likken. Dat de Raad van State zelf twee functies heeft, een adviserende en een rechtsprekende, wordt niet meer geaccepteerd. Wie niet is wat hij is, is een hypocriet. Dat verwijt hoort bij authenticiteit. Zakkenvuller mag ook, zogenaamd het algemeen belang dienen en intussen iets anders doen. Of partijganger. Coen Teulings kan ervan meepraten als CPB-directeur en tegelijk PvdA-lid.
Dit gierende wantrouwen is vernietigend voor instituties. Bestrijding begint natuurlijk met voorkomen van belangenverstrengeling en het laten zien dat besturen geen handjeklap is van hoge heren onder elkaar. Dit heet met een belegen modewoord transparantie. Dat is lastig in Nederland dat nog altijd een democratisch Kazachstan is. Niet alleen bij Donner zelf, ook bij de Raad van State leeft het gevoel dat bemoeienis van parlement met de benoeming van de vice-president helemaal niet zo gewenst is.
En waarom worden burgemeesters nog altijd niet gekozen? Omdat, zo zei Guusje ter Horst, Donners voorganger als minister van Binnenlandse Zaken, het hek van de politieke polarisatie dan helemaal van de dam is. Dat is heus een serieuze kwestie, maar de zaken prettig onder elkaar blijven regelen is erger dan de kwaal. Democratie is procedure. Dus alles begint en eindigt met een nette en openlijke gang van zaken. Dat keert zich nu tegen Donner.
Hij was een ouderwetse bestuurder die bij de tijdgeest paste. Maar zijn heelheid maakte hem tegelijk kwetsbaar voor het verwijt van hypocrisie. De man uit één stuk bleek een partijganger en bovendien iemand die door roeien en ruiten ging omdat hij per se een topfunctie wilde hebben. Ik geloof vast dat hij capabel is als nieuwe vice-voorzitter van de Raad van State. Maar zijn zelfgeschapen beeld heeft hij nu tegen.
Openheid is nooit zijn liefhebberij geweest. Journalisten moesten niet te veel belangstelling hebben voor de interne gang van zaken op het departement - naar analogie met de totstandkoming van worstjes, waarvan je volgens Donner ook beter in het ongewisse kon blijven. Over zijn eigen benoemingsprocedure zei hij onlangs in de Kamer dat het een zaak van de regering was omdat het een zaak van de regering was. Hartelijk gefeliciteerd met uw nieuwe baan, heer Donner.
En daar doen de rechtsen niet aan mee? En wtf heeft dat te maken met dit hele verhaal? geen ene reet. Nederland kan zoiets niet in zijn eentje veranderen in Europa, Nederland kan wel dit soort benoemingen in eigen land voorkomen.quote:Op zaterdag 17 december 2011 10:35 schreef Oud_student het volgende:
Maar eigenlijk moeten de linksen (exclusief de SP) hier niet zeuren, wat bij de RvS in het klein gebeurt, gebeurt bij de EU voortdurend in het groot.
Hoe heeft Opstelten zich zijn huidige baantje gearrangeerd ?quote:Op vrijdag 16 december 2011 18:15 schreef Breekfast het volgende:
Bah, walgelijk hoe Verhagen en Opstelten voor de camera keihard zitten te liegen dat de benoeming niet voorgekookt was en dat er een eerlijke sollicitatieprocedure is geweest
quote:Reserves Beatrix over Donner vertraagde benoemingsprocedure Raad van State
Koningin Beatrix en minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner tijdens het zesde Koninkrijksconcert bij in het Agora Theater te Lelystad, 15 december 2011. Foto NRC / Maarten Hartman
door Kees Versteegh
BINNENLAND Reserves van koningin Beatrix over de kandidatuur van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner voor het vice-presidentschap van de Raad van State hebben de benoemingsprocedure vertraagd en daarmee Donner beschadigd. Beatrix wilde eerst met Donner spreken over zijn gedrag tijdens de kabinetsformatie van vorig jaar, voordat zij haar fiat gaf.
Dat blijkt uit een reconstructie van de benoemingsprocedure die NRC Handelsblad vandaag publiceert. De procedure die de afgelopen maanden tot de nodige politieke turbulentie leidde, kwam gisteren tot een einde met de voordracht van Donner voor het vice-presidentschap.
Beatrix had volgens diverse bronnen binnen de VVD en het CDA twijfels over het optreden van Donner in de aanloop naar de totstandkoming van het minderheidskabinet Rutte/Verhagen. Zo had Donner enkele CDA-Kamerleden onder druk gezet en daarmee hun constitutioneel onafhankelijke positie in het geding gebracht. Koningin Beatrix heeft tijdens het tiendaags staatsbezoek dat zij vanaf eind oktober samen met Donner aan de Antillen bracht, met de minister over zijn opstelling tijdens de formatie gesproken. Pas daarna kwam haar fiat voor de voordracht.
Door de koninklijke reserves werd de advertentie voor de functie pas veel later in de Staatscourant geplaatst dan premier Rutte had aangekondigd. In plaats van in september verscheen deze pas half oktober, vlak voor het begin van de reis naar de Antillen. Ook de besluitvorming daarna verliep langzamer dan verwacht. Door de vertragingen kwam er zowel in de politiek als in de media kritiek op de procedure en de belangrijkste kandidaat. Inmiddels heeft een tweetal afgewezen sollicitanten aan de Nationale Ombudsman gevraagd een onderzoek te starten naar de procedure.
De vriendjespolitiek is niks nieuws inderdaad. Maar het is natuurlijk wel potsierlijk dat je een open procedure belooft en dan de minister van Binnenlandse zaken daar dropt wat eigenlijk al beklonken was toen de vacature werd gepubliceerd. Sla dat deeltje dan gewoon over...quote:Op zaterdag 17 december 2011 13:49 schreef borisz het volgende:
Scholten en Tjeenk Willink zijn ook benoemd door vriendjespolitiek. Scholten zat op Defensie toen en HJW was voorzitter van de eerste kamer. Er was zelfs al besloten nadat Scholten het stokje overnam van Ruppert het een PVDA'er moest worden(in 1980).
Kortom het is niet nieuw.
Dat het eerder gebeurd is, maakt het niet minder erg idd.quote:Op zaterdag 17 december 2011 13:59 schreef du_ke het volgende:
[..]
De vriendjespolitiek is niks nieuws inderdaad. Maar het is natuurlijk wel potsierlijk dat je een open procedure belooft en dan de minister van Binnenlandse zaken daar dropt wat eigenlijk al beklonken was toen de vacature werd gepubliceerd. Sla dat deeltje dan gewoon over...
Dat voor deze functie geen open procedure wordt gevoerd en dat al lang en breed bekend is wie het wordt zodra de bestaande zijn afscheid aankondigt heb ik nog niet zo'n problemen mee, zo werkt dat nu eenmaal.quote:Op zaterdag 17 december 2011 14:03 schreef BasEnAad het volgende:
[..]
Dat het eerder gebeurd is, maakt het niet minder erg idd.
In dit geval is het zelfs erger, er wordt hypocriet gedaan en gelogen.
Het CDA heeft dit uitgevonden hoorquote:Op zaterdag 17 december 2011 14:13 schreef 3-voud het volgende:
Mannetjes die elkaar baantjes doorschuiven.
Het begint me allemaal veel te veel op de PvdA te lijken... moet je niet willen.
De PvdA was er anders vrij rap meester in. Dus zij winnen de stempelquote:Op zaterdag 17 december 2011 14:15 schreef du_ke het volgende:
[..]
Het CDA heeft dit uitgevonden hoor
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |