Vrienden van me doen het ook en hebben me aangestoken. Ik stond paf toen ik hun bier proefde.....zo lekker. Het smaakt gewoon echt veel verser, 't is moeilijk te omschrijven.quote:Op zondag 9 oktober 2011 00:09 schreef Marie30 het volgende:
Mijn broer doet dit al jaren, op zijn bruiloft gaf hij zelfs zijn eigen gebottelte bier mee als bedankje. Zelf heb ik er helaas geen verstand van. Diverse vrienden van hem doen het trouwens ook, je bent dus zeker niet de enige...
Dat lijkt me meer dan afdoende qua terminologie...ook in het Nederlands.quote:Op zondag 9 oktober 2011 00:06 schreef popolon het volgende:
Afhankelijk van het type bier (pils kost wat meer tijd) is het zo'n 1 a 2 weken in de 'vergister' om het zo maar even te noemen, dan nog een paar weken moet het 'lageren', sorry, ken de NL term daar niet voor.
Elk pakket met ingredienten komt met een gebruiksaanwijzing dus fout kan het eigenlijk niet gaan. Waar je wel goed op moet letten is dat je spullen steriel moeten zijn, een infectie in je gistende bier is minder.
Met zo'n starterspakket is het eigenlijk heel simpel en kost 't weinig tijd, geduld moet je wel hebben. Ik zit nu al te kijken naar een upgrade, een echte ketel en dergelijke.
Had die link uit de OP nog niet eens gecheckt...quote:Op zondag 9 oktober 2011 00:39 schreef Caland het volgende:
Denk het wel ja, die site levert ook alleen maar in de US en Canada.
Nederlandse equivalenten van die site zijn stukken duurder ook, zo even snel gekeken.
Eigenlijk vrij simpel maar je kunt er ook een heel kunstwerk van maken.quote:Op zondag 9 oktober 2011 00:34 schreef RichardRichard het volgende:
Vet! Ik zit er ook serieus aan te denken om te beginnen met eigen bier maken. Kan je iets meer uitleggen hoe het in elkaar steekt met die set die jij heb? Ik zie op de site dat je bier packages kan kopen. Hoe gaat dit allemaal in zn werk?
Als dat een antwoord is op mijn vraag... nee, niet echt. Was gewoon benieuwd.quote:Op zondag 9 oktober 2011 00:59 schreef popolon het volgende: en ja ik zit in Michigan maar dat mag de pret niet drukken toch?
Ach ja, dat moet je er voor overhebben.quote:Op zondag 9 oktober 2011 01:21 schreef popolon het volgende:
In de VS heb je inderdaad ontelbare kleine lokale brouwerijen die al die bekende merken eenvoudig weten te verslaan qua smaak. Nadeel, de prijs is vaak wat hoger.
Nee dat was jeneverquote:Op zondag 9 oktober 2011 00:17 schreef houtjetouwtjejas het volgende:
Ma flodder deed het in haar kelder, of was dat Whiskey stoken?
Sterke drank ja, omdat je daarmee de belasting ontduikt. Maar daarvoor kun je gewoon een ontheffing aangvragen bij de belastingdienst.quote:Op zondag 9 oktober 2011 00:26 schreef 129383 het volgende:
ts! jij baas
je eigen drank stoken is toch ilegaal ?
In duitsland en belgie komt het ook steeds meer terug, in NL doet de overheid verschrikkelijk moeilijk begrijp ik van mensen die er mee bezig waren. Mijn stamcafe Ürige in Düsseldorf brouwt al heel erg lang hun eigen bier, doen daar meer cafes trouwens.quote:Op zondag 9 oktober 2011 01:21 schreef popolon het volgende:
In de VS heb je inderdaad ontelbare kleine lokale brouwerijen die al die bekende merken eenvoudig weten te verslaan qua smaak. Nadeel, de prijs is vaak wat hoger.
Ik doe het zelf op zolder,quote:Op zondag 9 oktober 2011 14:38 schreef kievit19 het volgende:
ruik je het niet heel erg als je dit gewoon binnen op het aanrecht doet?
en met zoiets ben je dus eigenlijk al helemaal good to go? http://www.brouwmarkt.nl/catalog/startset-biermaken-luxe-incl-pils-bierpakket-p-2034.html
dan ga ik me binnenkort denk ik ook maar eens storten in de wereld van het bier brouwen,quote:Op zondag 9 oktober 2011 18:38 schreef Soohr het volgende:
[..]
Ik doe het zelf op zolder,
want je hebt non-stop borrel geluiden van lucht dat door het waterslot heen gaat en die lucht is ook wat zoetig / meurend.
Maar voor de rest kan je met dat starters pakket helemaal van start,
je hebt alleen nog lege flessen nodig om het bier in te stoppen.
Inderdaad ik heb het ook al een paar keer gedaan. Beugelflessen van grolsch zijn het best. Goed doorzichtig zodat je tenminste ziet dat ze schoon zijn voordat je ze vult en altijd weer een nieuw rubebrtje gebruiken. Ik heb alleen een hekel aan dat schoonmaken daarom ben ik tijdelijk gestopt met bier maken.quote:Op zondag 9 oktober 2011 21:07 schreef Soohr het volgende:
Ik had wat kratten van amstel de eerste keer gebruikt,
maar ben nu toch over op de beugelflessen, zoals die van grolsch.
Sommige Kroonkurken krijg je niet helemaal goed o pde flesjes, en dan komt er lucht bij en bederft het bier.
dat is en zonde en heel vies.
Van de wiki paginaquote:Op maandag 10 oktober 2011 16:04 schreef Pietverdriet het volgende:
Zijn PET waterflessen niet gemakkelijker?
Je verliest dus met de standaard PET fles je koolzuur,quote:Een petfles is lichter en sterker dan een fles van glas. pet is zeer taai en breekt vrijwel niet. Vergeleken met glas laat het echter gemakkelijker gassen als zuurstof en koolzuur door. Daarom zijn petflessen vooralsnog ongeschikt om bier te verpakken. Voor bier worden soms petflessen gebruikt die worden gecoat met een stof die minder gemakkelijk gas doorlaat, bijvoorbeeld PA (nylon), aluminium, of zelfs glas (middels siloxanen).
inderdaad,quote:Op maandag 10 oktober 2011 15:56 schreef Aardwetenschapper het volgende:
[..]
Inderdaad ik heb het ook al een paar keer gedaan. Beugelflessen van grolsch zijn het best. Goed doorzichtig zodat je tenminste ziet dat ze schoon zijn voordat je ze vult en altijd weer een nieuw rubebrtje gebruiken. Ik heb alleen een hekel aan dat schoonmaken daarom ben ik tijdelijk gestopt met bier maken.
Ik haal al die meuk bij de brouwmarkt in almere.
Ik heb er 30 van 750 ml, speciaal gemaakt voor bier. Standaard PET zijn ook te doen maar daar kan je idd wat kwalitieitsverlies mee oplopen. En ze zijn een stuk makkelijker, ontploffen niet maar zijn net wat minder als 'presenteer' fles.quote:Op maandag 10 oktober 2011 16:04 schreef Pietverdriet het volgende:
Zijn PET waterflessen niet gemakkelijker?
Wil je je bier bewaren of drinken?quote:Op maandag 10 oktober 2011 16:15 schreef Soohr het volgende:
[..]
Van de wiki pagina
[..]
Je verliest dus met de standaard PET fles je koolzuur,
en met speciale PET flessen ben je weer duurder uit.
binnen hoeveel tijd drink je 20 liter bier op?quote:Op maandag 10 oktober 2011 17:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wil je je bier bewaren of drinken?
Wat tof!quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 02:00 schreef popolon het volgende:
Na bijna drie dagen is de gisting erg actief geworden. Goed teken.
Sorry voor het crappy camerawerk maar het is daar vrij donker.
Mijn basement is vrijwel altijd redelijk dezelfde temperatuur zonder verwarming of koeling, zo rond de 18 graden, en dat is voor veel bieren een prima temperatuur om te gisten. Als het gisten klaar is, en dan vooral bij lichtere bieren zoals pils/lager, wil je de flessen zeker bewaren onder de 10 graden als het kan. Ik overweeg een tweede (mini)koelkast aan te schaffen voor dat.quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 20:13 schreef Haijo het volgende:
Ik zou dit ook erg graag willen doen maar hoe kan ik garanderen dat de temperatuur stabiel blijft? Ik woon in een appartement en mijn zolder is volgens mij toch echt te koud...
Wat doet het apparaat rechts op de foto?quote:
Je zou kunnen kijken naar een soort verwarmingsplaten waar je je gistton op zet,quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 20:13 schreef Haijo het volgende:
Ik zou dit ook erg graag willen doen maar hoe kan ik garanderen dat de temperatuur stabiel blijft? Ik woon in een appartement en mijn zolder is volgens mij toch echt te koud...
Je krijgt een zoetige lucht in de kamer waar je bier staat te gisten,quote:Op maandag 24 oktober 2011 00:01 schreef PKfotografie het volgende:
dit is iets wat ik wel eens wil gaan proberen..
is er een must have boek?
en de grote vraag van mijn wederhelft..... bier maken stinkt.... hoe erg ruik je het? (zitten op een appartement) en is er wat aan te doen?
drinken trouwens graag pils en niet zozeer bruinbier dus misschien scheelt dat wat, of juist niet
Ik had nog een blik staan met houdbaarheidsdatum tot 12 oktober,quote:Op maandag 24 oktober 2011 14:56 schreef popolon het volgende:
Je ruikt het wel een paar dagen. Wanneer de actieve gisting klaar is wordt het zeker minder. Maar een aparte kamer is zeker wel aan te raden. (die heb je maar een week of wat nodig, daarna gaat het de fles in sowieso)
Om een voorbeeld te geven vd instructies, dit is de handleiding van mijn eerste bier: Zoals je ziet vrij makkelijk te doen.
Daar heb jij weer gelijk in.quote:Op maandag 10 oktober 2011 19:21 schreef Soohr het volgende:
[..]
binnen hoeveel tijd drink je 20 liter bier op?
Ik heb graag dat mijn laatste flesje nog net zo lekker is als mijn eerste,
Ga naar een bouwplaats en vraag of de bouwvakkers vrijdagmiddag zin hebben om wat te drinken.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 20:46 schreef kievit19 het volgende:
het spul is binnen, van het weekend maar eens een poging doen , heb nu alleen wel 1 probleem: ik heb nog geen beugelflessen , en om nou in 10 dagen 3 kratten grolsch leeg te drinken is me "net" iets teveel van het goede.
(echte) pils is ondergistend, dat gaat thuis niet lukken.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 19:05 schreef popolon het volgende:
De laatste smaakt heel waarschijnlijk stukken beter dan de eerste, vooral heldere bieren als pilsners worden beter na minimaal drie maanden.
In mijn basement is altijd in de herfst winter rond de 10/15 graden, in de warmste maanden 15/20 graden. En het gaat wel lukken met een extra koelkast.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 21:01 schreef BertV het volgende:
[..]
(echte) pils is ondergistend, dat gaat thuis niet lukken.
Ok, krijg er al weer zin in. Al weer een tijdje niet gebrouwen.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 21:24 schreef popolon het volgende:
[..]
In mijn basement is altijd in de herfst winter rond de 10/15 graden, in de warmste maanden 15/20 graden. En het gaat wel lukken met een extra koelkast.
Stapelen? Kan alleen maar naar je bedoeling gissen. Meerdere kant en klare bier-pakketten?quote:Op donderdag 27 oktober 2011 21:44 schreef Kabolter het volgende:
Heb je bij bier trouwens ook dat je niet mag stapelen? Geen idee wat het meer gangbare woord hier voor is. Maar dat je in ieder geval niet meerdere setjes mag gebruiken omdat dan de temperatuur omhoog schiet.
Stel dat je ipv 25 liter 75 liter één keer wil produceren. Kun je dan zonder problemen alles in één vat brouwen? Of loopt de temperatuur dan heel snel op?quote:Op donderdag 27 oktober 2011 22:02 schreef BertV het volgende:
[..]
Stapelen? Kan alleen maar naar je bedoeling gissen. Meerdere kant en klare bier-pakketten?
Het gaat om de verhouding van de grondstoffen, zolang je stapsgewijs en gecontroleerd de temperatuur kan verhogen bij het maischen is er niks aan de hand.
Ik vroeg mij het eerdere uit interesse af.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 23:44 schreef popolon het volgende:
Zo, dat zijn de plannen, 75 liter. Nooit gedaan maar kan me voorstellen dat hoe meer volume des te lastiger het wordt de temperatuur te handhaven.
Een grotere massa stof heeft een grotere warmtecapaciteit en reageert dus minder en dus trager op de toevoer van een gelijke hoeveelheid energie. Ik kan mij zo voorstellen dat de temperatuur dus juist nauwkeuriger te regelen is. Veel lastiger is het denk ik om het bier snel te koelen na het koken met de hop. Omdat water een gigantische warmtecapaciteit heeft moet er heel veel energie ontrokken worden. Bij een grote hoeveelheid bier is dat denk technisch gezien lastiger dan bij een kleine hoeveelheid bier.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 23:44 schreef popolon het volgende:
Zo, dat zijn de plannen, 75 liter. Nooit gedaan maar kan me voorstellen dat hoe meer volume des te lastiger het wordt de temperatuur te handhaven.
Zomaar een ideetje hoor, maar "koop" gewoon lege flessen? Elke supermarkt die zeg maar Grolsch flessen inneemt ofzo? Zo deden wij dat vroeger tenminste.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 20:46 schreef kievit19 het volgende:
heb nu alleen wel 1 probleem: ik heb nog geen beugelflessen , en om nou in 10 dagen 3 kratten grolsch leeg te drinken is me "net" iets teveel van het goede.
Voor het goede doel offer ik me wel op eigenlijk Maak er een semi kleine fok meet van en ik, Cynix en Harrie doen dat wel ff voor jequote:Op donderdag 27 oktober 2011 20:46 schreef kievit19 het volgende:
en om nou in 10 dagen 3 kratten grolsch leeg te drinken is me "net" iets teveel van het goede.
Misschien begrijp ik je verkeerd, maar het punt is juist dat het gisten te hoge temperaturen oplevert. Of je het nu eerst voldoende koelt of niet.quote:Op vrijdag 28 oktober 2011 02:41 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Een grotere massa stof heeft een grotere warmtecapaciteit en reageert dus minder en dus trager op de toevoer van een gelijke hoeveelheid energie. Ik kan mij zo voorstellen dat de temperatuur dus juist nauwkeuriger te regelen is. Veel lastiger is het denk ik om het bier snel te koelen na het koken met de hop. Omdat water een gigantische warmtecapaciteit heeft moet er heel veel energie ontrokken worden. Bij een grote hoeveelheid bier is dat denk technisch gezien lastiger dan bij een kleine hoeveelheid bier.
Het is goed dat je daarover nadenkt want de gisttemperatuur is erg belangrijk voor de smaak.quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 18:11 schreef Kabolter het volgende:
[..]
Misschien begrijp ik je verkeerd, maar het punt is juist dat het gisten te hoge temperaturen oplevert. Of je het nu eerst voldoende koelt of niet.
Brouwers van stookwijn/wijn hebben daardoor waterslangen door het vat lopen die zodoende de massa koelen tijdens het gisten. Alcoholpercentages liggen bij 9 van de 10 keren lager bij bier. Dus ik dacht dat het daardoor misschien wel kon zonder koeling.
Ik woonde vroeger zo'n 5 minuten van de toko waar je deze besteld hebt. Hele coole zaak! Ik heb er zelf ook de Oatmeal Stout en Honeyweiss van gebrouwen. Ik betrek mijn spullen nu hier:quote:Op maandag 10 oktober 2011 20:00 schreef popolon het volgende:
Ik zat er naast trouwens, heb geen witbier in de gister maar een 'European Pilsner'.
[ afbeelding ] *klik*
En hier is een voorbeeld van meegeleverde instructies.
Deze website vind ik erg handig:quote:Op maandag 24 oktober 2011 00:01 schreef PKfotografie het volgende:
dit is iets wat ik wel eens wil gaan proberen..
is er een must have boek?
en de grote vraag van mijn wederhelft..... bier maken stinkt.... hoe erg ruik je het? (zitten op een appartement) en is er wat aan te doen?
drinken trouwens graag pils en niet zozeer bruinbier dus misschien scheelt dat wat, of juist niet
Er zitten hier wel wat kleine winkeltjes waar ik ook wel eens binnenloop maar niet zo'n grote als Midwest Brewing. Inderdaad een beste zaak.quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 20:38 schreef Plastic_Power het volgende:
[..]
Ik woonde vroeger zo'n 5 minuten van de toko waar je deze besteld hebt. Hele coole zaak! Ik heb er zelf ook de Oatmeal Stout en Honeyweiss van gebrouwen. Ik betrek mijn spullen nu hier:
http://www.grapeandgranary.com/
Het kriebelt al weken weer, dus misschien binnenkort maar even een pakketje ophalen
Macrobier is dood bier. En je bent op de hoogte van wat de suikers doen?quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 21:19 schreef Fokpop het volgende:
Waarom zou jouw bier lekkerder zijn dan fabrieksbier? Het is een vrij simpel proces dat perfect geautomatiseerd kan worden en de bierproducenten gebruiken ook geen inferieure ingredienten of rare toevoegingen zoals bij sommige andere prefab producten. en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij
Ik wil niet vervelend zijn maar als je de etiketten leest zie je toch heel vaak "maltose" erbij staan hoor.quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 21:19 schreef Fokpop het volgende:
en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij
Met het toevoegen van suiker zorg je ervoor dat de nagisting op de fles op gang blijft / komt.quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 21:19 schreef Fokpop het volgende:
Waarom zou jouw bier lekkerder zijn dan fabrieksbier? Het is een vrij simpel proces dat perfect geautomatiseerd kan worden en de bierproducenten gebruiken ook geen inferieure ingredienten of rare toevoegingen zoals bij sommige andere prefab producten. en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij
Jij hebt het duidelijk niet begrepen.quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 21:19 schreef Fokpop het volgende:
Waarom zou jouw bier lekkerder zijn dan fabrieksbier? Het is een vrij simpel proces dat perfect geautomatiseerd kan worden en de bierproducenten gebruiken ook geen inferieure ingredienten of rare toevoegingen zoals bij sommige andere prefab producten. en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij
Hoe koud is het in je kelder? Ik weet niet welke gist gebruikt wordt maar meestal moet je zo rond de 18C-21C zitten. (soms liever wat warmer zelfs).quote:Op maandag 31 oktober 2011 12:14 schreef RoaRRR het volgende:
Kan ik de boel in mijn kelder zetten? Deze is vorstvrij en indien nodig kan ik er zelfs de verwarming aan zetten.
Lees namelijk dat er nogal een lucht vanaf komt en die wil ik liever niet in mijn appartement
Meet het inderdaad eens. Laat er een thermometertje liggen. Kijk dan 's ochtends vroeg eens, overdag en 's avonds laat. En dan ook met de kachel aan.quote:Op maandag 31 oktober 2011 12:20 schreef RoaRRR het volgende:
Geen idee hoe koud/warm het in de kelder is Heb geen temp meter hier. Maar kan het wel eens meten.
Met de verwarming aan haalt ie wel 18 graden, dus dat zou geen probleem moeten zijn.
Zo'n waterslot is wel rustgevend,quote:Op maandag 31 oktober 2011 12:18 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Hoe koud is het in je kelder? Ik weet niet welke gist gebruikt wordt maar meestal moet je zo rond de 18C-21C zitten. (soms liever wat warmer zelfs).
Iets lager kan wel maar dan verloopt de vergisting langzamer en je smaakprofiel wordt wat anders(dat hoeft niet erg te zijn).
Ik neem aan dat er bij die blikken een redelijk tolerant gist zit.
Ik vind de lucht zelf trouwens hartstikke meevallen. Ik heb meer last van het waterslot dan van geurtjes.
Dat welquote:
Heel goed mogelijk. Zeker bij een wat kleinere kamer met slechte ventilatie.quote:Op maandag 31 oktober 2011 20:31 schreef Kabolter het volgende:
Ik zet het toch meestal wel in een andere kamer. Geen idee of het toeval was, maar ik had toevallig wel een paar dagen hoofdpijn.
Tip: flesjes rechtop zetten, nooit neerleggen.quote:Op dinsdag 1 november 2011 10:01 schreef Soohr het volgende:
Ik was vorige week begonnen en afgelopen zondag heb ik het bier gebotteld,
nu moeten de flesjes een week op kamertemperatuur staan om de 2e gisting op gang te brengen en daarna kunnen ze koel in de kelder nog 3 weekjes liggen.
Dan open ik de eerste,
Wat zijn eigenlijk meestal je beginSG en eindSG bij die pakketten?quote:Op vrijdag 4 november 2011 15:50 schreef popolon het volgende:
Ga van het weekend het spul in de fles gooien en dan een nieuwe batch er in gooien, bijna twee weken gisting en mijn hydrometer geeft voor de tweede dag een constante waarde aan. Morgen nog even meten om zeker te zijn. Volgens de meting zal dit bier een alcoholpercentage van rond de 5.5% moeten krijgen.
Nog een paar weken nagisten en dan weer genieten.
Deze heeft een SG van 1.045 en FG van 1.005, kom ik op 5,25% uit zie ik net.quote:Op vrijdag 4 november 2011 16:08 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Wat zijn eigenlijk meestal je beginSG en eindSG bij die pakketten?
Ik kom met hergisting op de fles uit op 5,9%.quote:Op vrijdag 4 november 2011 16:28 schreef popolon het volgende:
[..]
Deze heeft een SG van 1.045 en FG van 1.005, kom ik op 5,25% uit zie ik net.
De animo is net wat te weinig. Heb vroeger nog wel topics geopend over destilleren. Hoop gezeur dat het gevaarlijk zou zijn, aardig wat lezers. En voordat je het weet ben je de enige die post.quote:Op dinsdag 15 november 2011 01:22 schreef Nembrionic het volgende:
Het verbaast me eigenlijk dat er niet meer zelfbrouwers te vinden zijn op Fok. (ja, schaamteloze kick)
Zodat de gist naar de bodem zakt?quote:Op dinsdag 1 november 2011 11:25 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Tip: flesjes rechtop zetten, nooit neerleggen.
Yup. En de andere troep die er eventueel nog in zweeft.quote:Op donderdag 29 december 2011 19:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zodat de gist naar de bodem zakt?
Pff dat zou mij te lang duren. Ik koop die 20 jaar oude single malt wel ipv er op te wachtenquote:Op donderdag 29 december 2011 20:19 schreef Aneurism het volgende:
Cool Topic, ik wil zelf eens whisky brouwen... Maar dat is een stukje moeilijker en kan je niet echt thuis doen. Leuk topic iig
Oppassen ook met het ontstaan van methanol.quote:Op donderdag 29 december 2011 22:54 schreef tjoptjop het volgende:
Ja, zo'n hoog alcoholpercentage haal je alleen met destilleren.
Ach, waar heb je dat volledig zicht met twee ogen voor nodigquote:Op donderdag 29 december 2011 22:56 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Oppassen ook met het ontstaan van methanol.
Inderdaad, dus whisky brouw je nietquote:
Scheikunde dan denk ikquote:Op vrijdag 30 december 2011 00:59 schreef SuperrrTuxxx het volgende:
Vroeger op school met natuurkunde gedaan, was best leuk. Je moet idd wel geduld hebben, da's wat minder.
Nee ik heb nooit scheikunde gehad, maar was wel dezelfde leraar van beide vakken en omdat wij dus geen scheikunde hadden ging hij dat met ons bij natuurkunde doen.quote:
Dat klinkt als een fantastisch planquote:Op vrijdag 30 december 2011 01:09 schreef Fogel het volgende:
Ik ga een huis bouwen en heb nog ca 100m2 die nog nergens voor gebruikt worden, dus een brouwerij is een goede optie.
Popo: basement ftw
Moet het alleen wel goed isoleren, vorst is funest.quote:Op vrijdag 30 december 2011 01:18 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Dat klinkt als een fantastisch plan
Basement is ideaal, zowel zomer als winter een vrij constante temperatuur.quote:Op vrijdag 30 december 2011 01:09 schreef Fogel het volgende:
Ik ga een huis bouwen en heb nog ca 100m2 die nog nergens voor gebruikt worden, dus een brouwerij is een goede optie.
Popo: basement ftw
Na een week zou er al een aardige carb in moeten zitten zou ik denken.quote:Op vrijdag 30 december 2011 02:51 schreef popolon het volgende:
En net nu ik dat zeg pak ik een 'verkeerd' flesje Lager wat ik 16 dagen geleden gebottled heb en waar dus de carbonation nog niet compleet is. Smaakt al erg goed maar nog wel wat 'plat', de bubbels zijn nog wel wat ver te zoeken.
Een eigen witbier maken staat ook nog op de agendaquote:Nou goed, ik heb nog 40 liter in de fles aan witbier en pilsner staan.
Wat om kwart voor drie?quote:Op donderdag 5 januari 2012 14:47 schreef popolon het volgende:
Ben m'n Wheat aan het opdrinken. Smaakt erg goed na een aantal weken, m'n Lager laat ik nog even in de fles zitten.
Net een pakket Australian Pale Ale bestelt op Amazon.
Ahquote:Op donderdag 5 januari 2012 19:49 schreef popolon het volgende:
Kwart voor negen 's ochtends. Maar ik bedoel eigenlijk de komende dagen/weken.
Neenquote:Op maandag 9 januari 2012 10:31 schreef Dynia het volgende:
Ik ga me er ook eens in verdiepen...Ik werk bij een brouwer (niet als brouwer...:) ) en wil eigenlijk zelf ook eens kijken wat ik kan brouwen...:)
Hebben jullie allemaal die DIY kit van 100$ thuis staan? :
http://makebeer.net/item.(...)ry=1&idSubCategory=0
Maar dit topic gaat over bier brouwen. Bier brouw je, dat stook je niet. Ergo: geen methanol.quote:Op maandag 9 januari 2012 10:40 schreef tony_clifton- het volgende:
Wat ik mij afvraag; je hoort toch vaak bij illegaal (in dit geval niet-professioneel) gestookte brouwsels dat er methanol in kan komen. Hoe gaan jullie dat tegen?
Het jonge bier(wort) moet je juist goed beluchten(voordat de gist erin gaan) om de vergisting goed te laten verlopen.quote:Ik dacht dat de vergisting dan bij anaerobe omstandigheden moest plaatsvinden en dat bij wijn bijvoorbeeld vast CO2 werd toegevoegd om de oplossing zowel te koelen als af te dekken van de lucht?
(is eens in de marge vermeld, ben student chemie)
Meen je dit serieus? Door destilleren komt er geen methanol vrij, die is al aanwezig. Je maakt het alleen maar puurder. Dat doe je door de vloeistof te verhitten, waarbij je zorgt dat het water snel genoeg afkoelt en weer terug in de ketel valt. Doordat er verschillende stoffen in het te destilleren brouwsel zit kan je deze van elkaar scheiden. Al komt er volgens mij tijdens de gehele fase methanol vrij, al is dat in het begin veel hoger, omdat methanol een veel lager temperatuur nodig heeft om te verdampen. Dit is vaak onderdeel van de voorloop, en deze gooi je in de meeste gevallen direct weg.quote:Op maandag 9 januari 2012 10:58 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Maar dit topic gaat over bier brouwen. Bier brouw je, dat stook je niet. Ergo: geen methanol.
[..]
Het jonge bier(wort) moet je juist goed beluchten(voordat de gist erin gaan) om de vergisting goed te laten verlopen.
Voor het bottelen moet je juist zo min mogelijk zuurstofinslag hebben.
Zoiets heb ik. Erg basic maar voldoet prima om de eerste stappen te zetten. Je kunt met deze kit ook aardig experimenteren met boil en no-boil kits. Als ik lui ben gooi ik er een batch no-boil in wat echt ook prima bier oplevert.quote:Op maandag 9 januari 2012 10:31 schreef Dynia het volgende:
Ik ga me er ook eens in verdiepen...Ik werk bij een brouwer (niet als brouwer...:) ) en wil eigenlijk zelf ook eens kijken wat ik kan brouwen...:)
Hebben jullie allemaal die DIY kit van 100$ thuis staan? :
http://makebeer.net/item.(...)ry=1&idSubCategory=0
Meen je dit serieus? Ik zeg nergens dat door stoken methanol vrijkomt.quote:Op maandag 9 januari 2012 13:35 schreef Kabolter het volgende:
[..]
Meen je dit serieus? Door destilleren komt er geen methanol vrij,
Tof! Alleen heb ik even geen plaats, want de kelder is wel te koud nu, maar ik zo'n startset komt er wel! Ik drink regelmatig een Russisch biertje, en wil eens kijken of daar ook brouwsetjes van zijn...:)quote:Zoiets heb ik. Erg basic maar voldoet prima om de eerste stappen te zetten. Je kunt met deze kit ook aardig experimenteren met boil en no-boil kits. Als ik lui ben gooi ik er een batch no-boil in wat echt ook prima bier oplevert.
Voorbeeldje van een prima no-boil kit.
Ik vraag het uit interesse, niet om lastig te doen ofzo. Alleen is methanol bij stoken juist gemakkelijk te vermijden; als je destilleert kan je gewoon de eerste fractie weggooien en je methanol is weg (kookpunt 65°C voor M t.o.v. 78°C voor ethanol). Dat is ook het opconcentreren dat Kabolter bedoelt, maar dat geldt dan enkel als je onder je condensor gaat hangen zoals aan de tap; niemand die dat doet.quote:Op maandag 9 januari 2012 10:58 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Maar dit topic gaat over bier brouwen. Bier brouw je, dat stook je niet. Ergo: geen methanol.
[..]
Het jonge bier(wort) moet je juist goed beluchten(voordat de gist erin gaan) om de vergisting goed te laten verlopen.
Voor het bottelen moet je juist zo min mogelijk zuurstofinslag hebben.
Is ook niet lastigquote:Op dinsdag 10 januari 2012 18:13 schreef tony_clifton- het volgende:
Ik vraag het uit interesse, niet om lastig te doen ofzo.
Biergist produceert tijden de vergisting ook methanol, in kleine hoeveelheden, maar dat is voor zover ik weet geen anaeroob proces. Temeer omdat je je wort dus goed moet beluchten.quote:Alleen is methanol bij stoken juist gemakkelijk te vermijden; als je destilleert kan je gewoon de eerste fractie weggooien en je methanol is weg (kookpunt 65°C voor M t.o.v. 78°C voor ethanol). Dat is ook het opconcentreren dat Kabolter bedoelt, maar dat geldt dan enkel als je onder je condensor gaat hangen zoals aan de tap; niemand die dat doet.
In ieder geval; tijdens de zuurstofrijke fase zal de gist delen (vermenigvuldigen), tijdens de anaerobe fase wordt pyruvaat vergist naar ethanol. Weet je toevallig waar ergens in 't proces methanol gevormd wordt?
Als ik 't zo lees op internet wordt 't vooral gevormd uit verbindingen in de schillen van druiven bij wijn bv. en door hout. Ik dacht dat 't iets te maken had met de mate waarin zuurstof aanwezig was, maar misschien niet dan...
Wil ik best doen hoor, maar dat kost dan ook wel watquote:Op dinsdag 10 januari 2012 20:24 schreef cracktor het volgende:
wie wil een paar vaten lekker bier voor mij brouwen? begin er zelf maar niet aan..
Wat zou dat kosten dan? Voor bijv. een lekker blondje?quote:Op woensdag 11 januari 2012 00:33 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Wil ik best doen hoor, maar dat kost dan ook wel wat
50 euro voor een kwartierquote:Op woensdag 11 januari 2012 01:04 schreef bas-beest het volgende:
[..]
Wat zou dat kosten dan? Voor bijv. een lekker blondje?
Die vaten kun je gewoon kopen hoorquote:Op woensdag 11 januari 2012 21:31 schreef cracktor het volgende:
oke.. ik kan misschien wel een vat maken. Dan doe jij er bier in, wordt het misschien nog lekkerder van ook.. Op fust gevat ofzoiets.
Of je koeling nodig hebt ligt helemaal aan het bier dat je wilt gaan makenquote:Op maandag 16 januari 2012 13:25 schreef RingBewoner het volgende:
Ik check ook in. Ga binnenkort mij hier in verdiepen. Zit alleen even met de koeling, de koelkast vullen met 25 liter bier zal niet iedereen kunnen plezieren.
Alleen relevant als je geen wortkoeler hebt en/of je wilt lageren. En lageren doe je pas na de hoofdvergisting en daar is 'ie nog lang niet aan toequote:Op maandag 16 januari 2012 13:29 schreef Pietverdriet het volgende:
Op het moment is het buiten koud genoeg, gewoon in de schuur dus ook.
't Kan wel maar is niet echt ideaal. Je wilt de temperatuur zo constant mogelijk houden.quote:Op maandag 16 januari 2012 13:29 schreef Pietverdriet het volgende:
Op het moment is het buiten koud genoeg, gewoon in de schuur dus ook.
Is een koelkast daar goed genoeg voor? En volstaat een 2e hands koelkast uit 1833 dan een beetje? Of moet je echt een nieuwe hebben die de temperatuur constant houd? En misschien meer tips? Ik ga binnenkort een start kit kopen, wat is het beste adres en waar begin ik mee? Gewoon proberen om een standaard pils te imiteren of kan ik meteen richting een tripel of dubbel gaan?quote:Op maandag 16 januari 2012 21:10 schreef popolon het volgende:
[..]
't Kan wel maar is niet echt ideaal. Je wilt de temperatuur zo constant mogelijk houden.
Ik ga vanavond een Australian IPA brouwen.
Excuus..Double IPA(India Pale Ale).quote:
Alsjeblieft, uitgebreid materiaal: http://www.wiki-hobbybrou(...)_brouwer:blikbrouwenquote:Op zondag 29 januari 2012 10:56 schreef mime_negert het volgende:
Ga vanmiddag beginnen met tripel te brouwen. Heb zo'n pakketje van Brouwmarkt met alle benodigheden.
Heeft er iemand nog tips of een duidelijke uitleg? Want de bijgeleverde gebruiksaanwijzing is echt summier.
Waarvan precies?quote:Op woensdag 1 februari 2012 13:23 schreef leeell het volgende:
ik lees dit topic altijd graag mee,
maar Nem, kan je niet een paar fotos maken?
opstellingen, foto's van verschillende fases van het bier, lezen is leuk zien is leukerquote:
Ik heb nog wel ergens fotos van een paar jaar geleden. Even kijken.quote:Op donderdag 2 februari 2012 13:10 schreef leeell het volgende:
[..]
opstellingen, foto's van verschillende fases van het bier, lezen is leuk zien is leuker
Die betreffende wortkoeler en ketel heb ik helaas niet meer dus het moet iets primitieverquote:Op zaterdag 11 februari 2012 17:03 schreef popolon het volgende:
Mooi spul heb je, ik hou het tot nu toe iets simpeler alhoewel ..... Ik ga binnenkort uitbreiden.
De Aussie pale ale zit twee weken in de fles en gisteren eentje open gemaakt, die smaakt nu al heel goed. Nog een paar weken en dan is het perfect.
Next brew: Porter.
Vat of fust? Op fust kan, als je het kunt afvullen(heb je wel wat voor nodig). Maar als je een vat aanslaat, dan blijft dat natuurlijk geen weeeeken goed.quote:Op vrijdag 2 maart 2012 12:05 schreef JoPiDo het volgende:
Dat gekloot met het schoonmaken van flesjes houdt mij een beetje tegen, is het niet mogelijk om het in een vat te bewaren? Of wordt het dan snel oud?
Ik bottel het meeste eigenlijk in 33cl maar af en toe een grotere fles zoals 75cl. Dat heeft ook qua rijping wel wat voordelen.quote:Op vrijdag 2 maart 2012 17:00 schreef popolon het volgende:
Tja het schoonmaken van flessen kost me hooguit een half uurtje denk ik. Ik heb dan ook geen 33cl flesjes, ze zijn allemaal minimaal 66cl of meer. Heb wel wat Grolsch beugels die minder dan dat zijn maar die staan gewoon leuk.
Drink je die zoveel dan?quote:Ik moet nodig weer wat flessen hebben, ik heb 50 liter bier in de basement dat nog wel een maand of wat moeten 'zitten'.
Heb veel van deze Sam Adams flessen, 650ml.
Ik ben benieuwdquote:Op zaterdag 10 maart 2012 23:17 schreef popolon het volgende:
Zo, deze vandaag even gebrouwen.
[ afbeelding ]
Ik heb geen flessen meer. Ik heb 30 liter pilsner en een batch Australian ale nu beneden staan.
He bah, erg vervelendquote:Op zondag 11 maart 2012 00:21 schreef popolon het volgende:
Ja het 'probleem' met de pilsner is dat het zeker een maand of drie moet zitten in de fles. Nou goed, op tijd voor de zomer.
Ook ik ga op zoek naar flessen, heb vandaag vier 650ml flessen Sam Adams Lager gekocht. Heel vervelend dat er bier in zit.
Lager je wel?quote:Op zondag 11 maart 2012 00:38 schreef popolon het volgende:
Pils duurt vrij lang voordat het goed te drinken is. De ales, stouts, wheats e.d. gaan wat dat betreft stukken sneller. Maar ok, da's met de pilsners die ik tot nu toe gebrouwen heb.
Fermenting / vergistenquote:Op zondag 11 maart 2012 00:44 schreef popolon het volgende:
1 a 2 weken fermenting, afhankelijk vh type. Dan de fles in voor de 2e fermentatie. Sommige mensen vinden dat niks, die willen de tweede ook in een carboy of zoiets maar de tweede kan prima in de fles, daarom dus.
Die pakketten zullen weinig troep achterlaten denk ik zo. De hop e.d. hoef je ook niet meer toe te voegen toch?quote:Op zondag 11 maart 2012 00:58 schreef popolon het volgende:
De paketten die ik koop werken prima voor beide methodes. En ik heb de apparatuur verder (nog) niet.
Hou sowieso altijd weinig residu over, het vergist bijna allemaal. En er mag best iets op de bodem liggen bij een goed biertje. Maar klopt, zoals ik het doe duurt het in wat gevallen wat langer. Zeker met lichtere bieren.
En die mandfles (jaja) gaat er binnenkort wel komen.
Duidelijkquote:Op maandag 12 maart 2012 19:42 schreef popolon het volgende:
Heb 't nog even opgezocht op het grootste homebrewforum maar tweede vergisting is vaak niet eens meer nodig bij de wat simpelere niet al te heldere bieren.
Yupquote:Op maandag 12 maart 2012 20:07 schreef popolon het volgende:
Met de dryhop is idd wel tweede vergisting aan te raden. Maar dat wist je al.
Bij de buurtsuper haal ik lege beugelflesjes die ik vervolgens goed schoonmaak met Sterinet.quote:Op donderdag 15 maart 2012 15:18 schreef Sheepcidus het volgende:
Leuk topic wil zelf ook binnekort een bier gaan brouwen. Ik heb al wat spullen staan van het cider maken de afgelopen herfst. Maar waar halen jullie de flesjes vandaan ook gewoon van de brouwer?
Oeh, ja heel mooi spulquote:Op zaterdag 17 maart 2012 22:28 schreef popolon het volgende:
Da's een prima score lijkt me.
Kom net bij een vriend vandaan die een een 20 gallon (75 liter) fermenter heeft gekocht. Zoiets dus:
[ afbeelding ]
Oh zo mooi spul maar wel erg duur.
Ah, daar zag ik gisteren iets over op Facebookquote:Op zaterdag 24 maart 2012 01:52 schreef SiGNe het volgende:
Vrienden van me zijn inmiddels een stapje verder gegaan en hebben 40 hectoliter van hun recept (American IPA en Double Oatmeal Stout) bij http://www.brouwerijdemolen.nl/ gebrouwen.
Je kan daar een ketel huren.
Mocht je zin hebben om te proeven, 14 April hebben ze een proeverij bij de Bierkoning en 17 April bij Wildeman (beiden in Amterdam)
http://rooiedop.nl/
Wel tof om te zien, eerst hebben ze een flink aantal testbiertjes gemaakt en langzaam kwam het idee om het dan ook meteen echt groot aan te pakken.
In dat stadium zit ik nu ookquote:Op zaterdag 24 maart 2012 14:39 schreef SiGNe het volgende:
Het is wel even wat meer dan de 15 liter die ze thuis elke keer brouwden per batch
Zag ik nou een afgezaagd VW-busje als bestelauto?quote:Ze hebben nu ook een kleine brouwerij-lokatie in Utrecht in een werfkelder waar ze ook af en toe proefavonden hebben, ook met andere bieren erbij en hapjes.
Best leuk concept dat ze bedacht hebben en opzich allemaal ook nog thuis te doen.
Je kunt vrij simpel zelf destilleren maar je moet veel oefenen. En ja, illegaal maar niemand dat je deur binnen komt vallen.quote:Op donderdag 29 maart 2012 23:34 schreef SiGNe het volgende:
http://www.ratebeer.com/b(...)mericana-ipa/168334/
Bij bierspeciaalzaken te krijgen (zo niet, wel te bestellen door ze, moeten ze ff naar hun website gaan en contact opnemen)
Echt tof.
Ben zelf meer een rum liefhebber en zelf rum distileren gaat lastig worden helaas (en thuisstoken is ook illegaal) maar toch, van thuis brouwen naar dit
Valt wel mee hoor, Voor de kolom + koeler ben je voor 20 euro koperwerk wel klaar je moet het alleen zelf in elkaar zetten. Ik heb 1 of 2 jaar geleden een enkele keer wijn gedestileerd en heb de drank laten trekken met een avondmelange (lekkere thee van AH huismerk) en dat beviel toch wel aardig.quote:Op donderdag 29 maart 2012 23:48 schreef SiGNe het volgende:
Ik heb ook geen idee of de basismaterialen wel te krijgen zijn, zuivere molasse en suikerriet..
Molasse is opzich nog wel te krijgen maar dat is zeg maar het restmateriaal dat alleen nog als zoetstof(suikerstroop) te gebruiken is.
Ik gok ook dat de apparatuur wat duurder za zijn dan bij bier brouwen, je hebt oa een distileerapparaat nodig.
Voorlopig heb ik nog een zeer goede speciaalzaak in Utrecht (Jaarbeurstraverse) maar die gaat eind 2012 helaas dicht ivm verbouwing van het station.
en huur elders in Utrecht centrum is veel te duur.
quote:Op woensdag 18 april 2012 11:39 schreef dimmak het volgende:
Voor de verjaardag van die ouwe van me ga ik zo'n pakketje kopen en samen uitproberen. Lijkt me tof!
Thanks!quote:Op woensdag 18 april 2012 16:04 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Lees dit maar even door: http://www.wiki-hobbybrou(...)_brouwer:blikbrouwen
Erg handige tips over het "blikbrouwen", gebaseerd op lange ervaring van andere gebruikers
Zo! Die smaakt me een partijtje goed. Heel in de verte proef je ook wat chocolade maar da's echt detail.quote:Op donderdag 29 maart 2012 20:22 schreef popolon het volgende:
De Nut Brown Ale gaat dit weekend in de fles
Drinkt te makkelijk weg.quote:The finished product exhibits a deep copper color, fruity/caramelly flavor and aroma with toasty, chocolatey notes; and it tastes great after just a few weeks.
Wat je moet doen is net als de bierbrouwers hergisten op de fles.quote:Op dinsdag 8 mei 2012 00:06 schreef Erasmo het volgende:
Vraag betreffende de gisting van ginger ale. Alhoewel het strikt gezien geen bier is komt er wel suiker en gist bij kijken
Ik maak af en toe zelf gemberbier maar ik vraag me af op welk moment ik het beste kan bottelen. Direct op de fles gisten resulteerde in ontploffende beugelflessen Te lang wachten lijkt me ook niet goed ivm koolzuur, er mag best slim wat prik in zitten. Ik werk met 50 gr gember en 175 gr suiker per liter.
En nu?quote:
quote:Op dinsdag 8 mei 2012 01:03 schreef popolon het volgende:
Hmmm, ontploffen lijk me voornamelijk een zaak van niet complete gisting . Beter te lang wachten dan te kort. Ik neem aan dat de gisting plaatsvindt in een emmer of iets dergelijks?
Ok spul zit nu in het gistvatquote:Op dinsdag 8 mei 2012 01:09 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Wat je moet doen is net als de bierbrouwers hergisten op de fles.
Wat Popolon zegt: bierbommetjes ontstaan doordat de vergisting nog niet klaar is.
Wat je moet doen is helemaal uit laten vergisten en vervolgens bottelen met 5-8 gram per liter aan suiker.
Dan krijg je dus koolzuur op de fles, net als bij bier
Wanneer ben je begonnen? Want opzich kan het lang duren.quote:Op donderdag 10 mei 2012 22:30 schreef Erasmo het volgende:
Waterslot is nog steeds constant aan het borrelen
En meten is weten. Heb je een hydrometer? Zo niet..dan gewoon lekker wachten tot het waterslot klaar is, dan nog een weekje laten staan. Dan op de fles met suikerwaterquote:Op vrijdag 11 mei 2012 00:17 schreef popolon het volgende:
Oh minimaal een week laten zitten, maar langer kan geen kwaad.
In principe voor het bier niet, maar het vergroot wel de kans op besmetting.quote:Op vrijdag 11 mei 2012 00:17 schreef popolon het volgende:
Oh minimaal een week laten zitten, maar langer kan geen kwaad.
Die besmettingskans is behoorlijk kleiner geworden doordat er alcohol inzit en de pH van je wort omlaag is gegaan.quote:Op vrijdag 11 mei 2012 07:03 schreef BertV het volgende:
[..]
In principe voor het bier niet, maar het vergroot wel de kans op besmetting.
Tip om in het waterslot geen water maar jenever te gebruiken. Anders heb je na twee weken een "bolletje-besmetting" boven je brouwsel hangen.
Welk klaringsmiddel had je in gedachten?quote:Op vrijdag 11 mei 2012 17:15 schreef Bramdecaviaeter het volgende:
Ik ben nu bezig met een liter of 27 honing wijn.
Omdat ik dit wil brouwen voor een opening van een DIY bioartlab heb ik gekozen voor een recept wat snel resultaat geeft ipv het gebruikelijke brouwersgeduld. het moet namelijk 18 mei al drinkbaar zijn en ben 2 mei begonnen. Ik heb dit recept gevolgd:
http://www.greydragon.org/brewing/mead.html#Gyrth
Vrij weinig suikerinhoud dus, ik heb Wyeast sweet mead gist gebruikt omdat die speciaal voor honingwijn zou zijn. maar na enkele dagen heb ik geen gebubbel gemerkt al zaten er wel een klein beetje belletjes in het afgetapte mengsel. Omdat ik enkele dagen later toch bezig was met wat turbogist heb ik er ook een beetje bijgegooid. Nu heb ik het nog een keer afgegoten, een beetje extra honing, suiker, en kruiden toegevoegd en weer terug in het brouwvat gedaan. Nu bubbeld het wel lekker en de smaak is ook gelijk wat beter.
Alleen vraag ik me nu af of ik er verstandig aan doe om er een klaringsmiddel bij te gooien en of ik na het gebruik van klaringmiddel nog bubbelformatie kan verwachten na het bottelen.
Bubbelt nog steeds constantquote:Op vrijdag 11 mei 2012 00:17 schreef popolon het volgende:
Oh minimaal een week laten zitten, maar langer kan geen kwaad.
Turboklarquote:Op zaterdag 12 mei 2012 23:50 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Welk klaringsmiddel had je in gedachten?
Opzich zou het geen probleem moeten zijn.
In principe zorgen klaringsmiddelen ervoor dat eitwitten neerslaan(die zorgen voor troebelheid).quote:Op zondag 13 mei 2012 18:57 schreef Bramdecaviaeter het volgende:
[..]
Turboklar
Ik weet eigenlijk ook niet echt wat het doet.
Heb je aandelen?quote:Op maandag 14 mei 2012 15:28 schreef SiGNe het volgende:
Leuk artikel, misschien ook wel interessant voor de thuisbrouwer:
http://dg.ned.newsmemory.(...)T7D8Jn9ghSM.facebook
Dat wist ik.quote:
Ik hou je niet tegen hoor?quote:Maar ik zal 't niet meer doen
Duidelijkquote:Op dinsdag 15 mei 2012 01:07 schreef SiGNe het volgende:
Nja, dat de thuisbrouwer ook op een redelijk makkelijke manier verder kan gaan dan alleen thuisbrouwen en dat het best loont om commerciëel te gaan denken.
Ik weet niet of jullie bijv. ook de recepten die jullie maken bijhouden maar dat zou je kunnen doen zodat je, als je meer wil gaan brouwen, meteen al weet welke je op de markt wil zetten.
Bij de Rooie Dop mogen ze alleen niet meedoen met de wedstrijd want ze zijn commercieelquote:Op dinsdag 15 mei 2012 01:13 schreef SiGNe het volgende:
Dat is ook wel leuk inderdaad, als je je bieren laat keuren.
Altijd leuk om te horen wat anderen er van vinden en ideeën op te doen, wat dat betreft zijn er met bieren ideeën genoeg.
Geldt dat voor alle bieren? Ze hebben namelijk ook testseries die voornamelijk voor eigen gebruik zijn.quote:Op dinsdag 15 mei 2012 01:18 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Bij de Rooie Dop mogen ze alleen niet meedoen met de wedstrijd want ze zijn commercieel
Spannendquote:Op dinsdag 5 juni 2012 23:47 schreef Fogel het volgende:
Binnenkort heb ik genoeg ruimte om zelf te gaan brouwen
Zijn we al zover?quote:Op dinsdag 5 juni 2012 23:47 schreef Fogel het volgende:
Binnenkort heb ik genoeg ruimte om zelf te gaan brouwen
Mijn kleinste batches zijn 10 liter. Kleiner zou ik ook niet gaan, dat is teveel werk, te lastig om nauwkeurig te zijn.quote:Op maandag 27 augustus 2012 11:03 schreef Curchulain het volgende:
*schop*
Heeft iemand hier ervaring met het brouwen van echt kleine hoeveelheden? Ik heb recepten voor 1 gallon (3,8 liter) maar ik denk dat ik richting de 2,5 liter moet gaan denken met de spullen die ik momenteel heb. En ik ben niet echt in een positie om groter spul aan te schaffen. Geen plek om het op te bergen.
En hier de recepten:quote:Op maandag 3 september 2012 11:13 schreef Curchulain het volgende:
Misschien is 'ie hier al eens gepost: een feature van de website van het Witte Huis (die in Washington DC) over het brouwen dat ze daar doen.
Zo ben ik ook begonnen en zijn prima om mee te beginnen.quote:Op dinsdag 4 september 2012 15:18 schreef travelman het volgende:
Speel al een tijdje met het idee om zelf bier te gaan brouwen; iemand ervaring met deze
http://www.brouwmarkt.nl/(...)05rq75tbstovuqk403d1
Of maakt het (als starter) allemaal niet zoveel uit? Nog dingen waar ik aan het begin op moet letten (bij de aankoop dan?). Tips voor startersset zijn uiteraard welkom!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |