abonnement Unibet Coolblue
pi_103559365
Gebruik Grolsch beugel flesjes. Iedereen die ik ken en zelf brouwt gebruikt ze. Zelfs degene die van die kroonkurk dingen hebben. Veel makkelijker.
  donderdag 27 oktober 2011 @ 20:46:53 #62
36098 kievit19
vlaai squad is no more
pi_103640198
het spul is binnen, van het weekend maar eens een poging doen , heb nu alleen wel 1 probleem: ik heb nog geen beugelflessen , en om nou in 10 dagen 3 kratten grolsch leeg te drinken is me "net" iets teveel van het goede.

maar ik had zojuist met die kroonkurkpers geprobeerd op flesjes van bavaria, en dat ging eigenlijk prima in tegenstelling van de berichten dat die kapot zouden springen bij het persen (heb ook gevuld met water, en er lekte nergens wat langs)
The sand is pouring through the hourglass
To remind me of how precious time is
Cause all I ever do
Is dream, dream, dream, what am I supposed to do
pi_103640915
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 20:46 schreef kievit19 het volgende:
het spul is binnen, van het weekend maar eens een poging doen , heb nu alleen wel 1 probleem: ik heb nog geen beugelflessen , en om nou in 10 dagen 3 kratten grolsch leeg te drinken is me "net" iets teveel van het goede.
Ga naar een bouwplaats en vraag of de bouwvakkers vrijdagmiddag zin hebben om wat te drinken.
pi_103641259
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 oktober 2011 19:05 schreef popolon het volgende:
De laatste smaakt heel waarschijnlijk stukken beter dan de eerste, vooral heldere bieren als pilsners worden beter na minimaal drie maanden.
(echte) pils is ondergistend, dat gaat thuis niet lukken.
Het gevaar van die donkere bieren is dat je teveel gebrande mout gaat gebruiken.
Puur persoonlijk, maar de wat lichtere bieren vind ik lekkerder.

hier haal ik mijn grondstoffen:
http://www.burgbieren.nl/
Huisarts Van Waalwijk Van Doorn en/of voorouders net boven Neder-Rijn? Doe een DNA-test.
  donderdag 27 oktober 2011 @ 21:24:01 #65
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103642899
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 21:01 schreef BertV het volgende:

[..]

(echte) pils is ondergistend, dat gaat thuis niet lukken.
In mijn basement is altijd in de herfst winter rond de 10/15 graden, in de warmste maanden 15/20 graden. En het gaat wel lukken met een extra koelkast.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_103643603
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 21:24 schreef popolon het volgende:

[..]

In mijn basement is altijd in de herfst winter rond de 10/15 graden, in de warmste maanden 15/20 graden. En het gaat wel lukken met een extra koelkast.
Ok, krijg er al weer zin in. Al weer een tijdje niet gebrouwen.
Ik ben meer een low-budget hooggistende brouwer. Filteren met (schone) handdoeken, afvullen in beugelflesjes.
Huisarts Van Waalwijk Van Doorn en/of voorouders net boven Neder-Rijn? Doe een DNA-test.
pi_103644252
Heb je bij bier trouwens ook dat je niet mag stapelen? Geen idee wat het meer gangbare woord hier voor is. Maar dat je in ieder geval niet meerdere setjes mag gebruiken omdat dan de temperatuur omhoog schiet.

Ik hoop zelf over 2 weken mijn kleine nieuwe stookketel te kunnen gebruiken. De onderdelen zijn besteld.

Ik ben niet eens een bierdrinker, maar op de één of andere vage manier trekt het toch eens in de zoveel tijd mijn aandacht.
pi_103645489
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 21:44 schreef Kabolter het volgende:
Heb je bij bier trouwens ook dat je niet mag stapelen? Geen idee wat het meer gangbare woord hier voor is. Maar dat je in ieder geval niet meerdere setjes mag gebruiken omdat dan de temperatuur omhoog schiet.
Stapelen? Kan alleen maar naar je bedoeling gissen. Meerdere kant en klare bier-pakketten? :P
Het gaat om de verhouding van de grondstoffen, zolang je stapsgewijs en gecontroleerd de temperatuur kan verhogen bij het maischen is er niks aan de hand.
Huisarts Van Waalwijk Van Doorn en/of voorouders net boven Neder-Rijn? Doe een DNA-test.
pi_103646087
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 22:02 schreef BertV het volgende:

[..]

Stapelen? Kan alleen maar naar je bedoeling gissen. Meerdere kant en klare bier-pakketten? :P
Het gaat om de verhouding van de grondstoffen, zolang je stapsgewijs en gecontroleerd de temperatuur kan verhogen bij het maischen is er niks aan de hand.
Stel dat je ipv 25 liter 75 liter één keer wil produceren. Kun je dan zonder problemen alles in één vat brouwen? Of loopt de temperatuur dan heel snel op?
  donderdag 27 oktober 2011 @ 23:44:34 #70
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103651796
Zo, dat zijn de plannen, 75 liter. :D Nooit gedaan maar kan me voorstellen dat hoe meer volume des te lastiger het wordt de temperatuur te handhaven.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_103652910
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 23:44 schreef popolon het volgende:
Zo, dat zijn de plannen, 75 liter. :D Nooit gedaan maar kan me voorstellen dat hoe meer volume des te lastiger het wordt de temperatuur te handhaven.
Ik vroeg mij het eerdere uit interesse af. :)
Soms zijn de iets grotere vaten iets makkelijker schoon te maken.

Ik heb met mijzelf de afspraak gemaakt om eerst mijn stookwijn te destilleren (ben vooral als het op dit soort dingen aankomt nogal impulsief). Heb nog iets van 30 liter liggen, en een hele rij smerige wijntjes. Dus daar ben ik in de herfst nog wel zoet mee.

Maar op de één of andere manier blijft het interessant als extra hobby, bier brouwen.
pi_103657345
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 23:44 schreef popolon het volgende:
Zo, dat zijn de plannen, 75 liter. :D Nooit gedaan maar kan me voorstellen dat hoe meer volume des te lastiger het wordt de temperatuur te handhaven.
Een grotere massa stof heeft een grotere warmtecapaciteit en reageert dus minder en dus trager op de toevoer van een gelijke hoeveelheid energie. Ik kan mij zo voorstellen dat de temperatuur dus juist nauwkeuriger te regelen is. Veel lastiger is het denk ik om het bier snel te koelen na het koken met de hop. Omdat water een gigantische warmtecapaciteit heeft moet er heel veel energie ontrokken worden. Bij een grote hoeveelheid bier is dat denk technisch gezien lastiger dan bij een kleine hoeveelheid bier.
  vrijdag 28 oktober 2011 @ 03:20:42 #73
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103657578
Heb je gelijk in, mijn scheikunde was nooit zo best. :') Het koelen na het koken moet inderdaad z.s.m. Ik gooi m'n gootsteen vol ijsblokjes en vul m'n brouwsel aan met gefiltreerd water dat ik een paar uur in de vriezer heb laten staan, iets wat redelijk goed helpt. Er zijn speciale 'wort chillers' maar zo ver ben ik zelf nog niet.

Ik ga volgende week voor m'n 100e liter. Heb nog zo'n 40 liter nu in de basement staan die zeker nog een paar weken moeten rijpen zeg maar. Maar ik ben al wel begonnen met consumeren natuurlijk. :Y)
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  vrijdag 28 oktober 2011 @ 16:08:53 #74
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103673181
Dit wordt de volgende:

American Wheat Beer

Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  † In Memoriam † zaterdag 29 oktober 2011 @ 15:20:00 #75
141844 Macka66
Ingewikkeld doekiemonster
pi_103707818
Ja, hier ook simpele thuisbrouw w/ Spullen halen we bij het Brouwparadijs in Katwijk, leuke combi van computerwinkel en brouwbenodigdheden. We kiezen meestal voor speciaalbieren in kleinere hoeveelheden. Gisten gebeurt op zolder, rusten na bottelen in de kruipruimte.
Het is leuk om naar bepaalde gebeurtenissen toe te brouwen. Op mijn verjaardag hadden we zo vier verschillende bieren, waarvan een Mexicaanse voor bij het Mexicaans buffet.

Met tarwebier mikken we koriander en schil van zoete sinaasappels erbij, geeft een wat Belgischer effect. Abdijbier is net op dronk, nieuwe lading tarwebier staat te gisten.
DancingPhoebe op <a href="http://forum.fok.nl/topic/1352192/3/51#73971988" target="_blank" >23/10/09</a>:[/b]
God, wat is het toch een dunne scheidslijn tussen een vrije geest zijn en je plek in het universum niet kennen :')
pi_103712820
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 20:46 schreef kievit19 het volgende:
heb nu alleen wel 1 probleem: ik heb nog geen beugelflessen , en om nou in 10 dagen 3 kratten grolsch leeg te drinken is me "net" iets teveel van het goede.

Zomaar een ideetje hoor, maar "koop" gewoon lege flessen? Elke supermarkt die zeg maar Grolsch flessen inneemt ofzo? Zo deden wij dat vroeger tenminste.

Je kan ook die kroonkurk dingen nemen die je erop mept met een hamer of die push versie zoals een "reversed kurketrekker" (naam ff kwijt, lijkt erop qua uiterlijk) maar waarom kutten als je gratis die Grolsch dingen kan gebruiken? Koop tegen statiegeld en lever later weer in.
  zaterdag 29 oktober 2011 @ 18:01:29 #77
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_103712840
Zelfbrouwer meldt zich :W

-edit- niet uit blik trouwens.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_103713021
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 20:46 schreef kievit19 het volgende:
en om nou in 10 dagen 3 kratten grolsch leeg te drinken is me "net" iets teveel van het goede.

Voor het goede doel offer ik me wel op eigenlijk :) Maak er een semi kleine fok meet van en ik, Cynix en Harrie doen dat wel ff voor je :D

Ik en Cynix 1 krat Harrie de andere 2
pi_103713134
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 02:41 schreef Bolkesteijn het volgende:

[..]

Een grotere massa stof heeft een grotere warmtecapaciteit en reageert dus minder en dus trager op de toevoer van een gelijke hoeveelheid energie. Ik kan mij zo voorstellen dat de temperatuur dus juist nauwkeuriger te regelen is. Veel lastiger is het denk ik om het bier snel te koelen na het koken met de hop. Omdat water een gigantische warmtecapaciteit heeft moet er heel veel energie ontrokken worden. Bij een grote hoeveelheid bier is dat denk technisch gezien lastiger dan bij een kleine hoeveelheid bier.
Misschien begrijp ik je verkeerd, maar het punt is juist dat het gisten te hoge temperaturen oplevert. Of je het nu eerst voldoende koelt of niet.

Brouwers van stookwijn/wijn hebben daardoor waterslangen door het vat lopen die zodoende de massa koelen tijdens het gisten. Alcoholpercentages liggen bij 9 van de 10 keren lager bij bier. Dus ik dacht dat het daardoor misschien wel kon zonder koeling.
  zaterdag 29 oktober 2011 @ 18:36:46 #80
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_103713744
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 18:11 schreef Kabolter het volgende:

[..]

Misschien begrijp ik je verkeerd, maar het punt is juist dat het gisten te hoge temperaturen oplevert. Of je het nu eerst voldoende koelt of niet.

Brouwers van stookwijn/wijn hebben daardoor waterslangen door het vat lopen die zodoende de massa koelen tijdens het gisten. Alcoholpercentages liggen bij 9 van de 10 keren lager bij bier. Dus ik dacht dat het daardoor misschien wel kon zonder koeling.
Het is goed dat je daarover nadenkt want de gisttemperatuur is erg belangrijk voor de smaak.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_103717662
haha wat vet is dit!!!!!

Ik ga sowieso zon pakketje bestellen :D
  zaterdag 29 oktober 2011 @ 20:38:31 #82
89728 Plastic_Power
Vegetable rights & peace
pi_103717899
quote:
0s.gif Op maandag 10 oktober 2011 20:00 schreef popolon het volgende:
Ik zat er naast trouwens, heb geen witbier in de gister maar een 'European Pilsner'.

[ afbeelding ] *klik*

En hier is een voorbeeld van meegeleverde instructies.
Ik woonde vroeger zo'n 5 minuten van de toko waar je deze besteld hebt. Hele coole zaak! Ik heb er zelf ook de Oatmeal Stout en Honeyweiss van gebrouwen. Ik betrek mijn spullen nu hier:
http://www.grapeandgranary.com/

Het kriebelt al weken weer, dus misschien binnenkort maar even een pakketje ophalen ;)
Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man.
  zaterdag 29 oktober 2011 @ 20:43:30 #83
89728 Plastic_Power
Vegetable rights & peace
pi_103718105
quote:
0s.gif Op maandag 24 oktober 2011 00:01 schreef PKfotografie het volgende:
dit is iets wat ik wel eens wil gaan proberen..

is er een must have boek?
en de grote vraag van mijn wederhelft..... bier maken stinkt.... hoe erg ruik je het? (zitten op een appartement) en is er wat aan te doen?

drinken trouwens graag pils en niet zozeer bruinbier dus misschien scheelt dat wat, of juist niet
Deze website vind ik erg handig:
http://www.howtobrew.com/intro.html

Wat betreft boeken is dit een klassieker:



http://www.amazon.com/Com(...)31053/ref=pd_sim_b_3
Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man.
pi_103719431
Waarom zou jouw bier lekkerder zijn dan fabrieksbier? Het is een vrij simpel proces dat perfect geautomatiseerd kan worden en de bierproducenten gebruiken ook geen inferieure ingredienten of rare toevoegingen zoals bij sommige andere prefab producten. en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij :r
  zaterdag 29 oktober 2011 @ 21:50:28 #85
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103720490
quote:
14s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 20:38 schreef Plastic_Power het volgende:

[..]

Ik woonde vroeger zo'n 5 minuten van de toko waar je deze besteld hebt. Hele coole zaak! Ik heb er zelf ook de Oatmeal Stout en Honeyweiss van gebrouwen. Ik betrek mijn spullen nu hier:
http://www.grapeandgranary.com/

Het kriebelt al weken weer, dus misschien binnenkort maar even een pakketje ophalen ;)
Er zitten hier wel wat kleine winkeltjes waar ik ook wel eens binnenloop maar niet zo'n grote als Midwest Brewing. Inderdaad een beste zaak. :7
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  zaterdag 29 oktober 2011 @ 21:54:40 #86
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103720615
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 21:19 schreef Fokpop het volgende:
Waarom zou jouw bier lekkerder zijn dan fabrieksbier? Het is een vrij simpel proces dat perfect geautomatiseerd kan worden en de bierproducenten gebruiken ook geen inferieure ingredienten of rare toevoegingen zoals bij sommige andere prefab producten. en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij :r
Macrobier is dood bier. En je bent op de hoogte van wat de suikers doen?
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_103725424
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 21:19 schreef Fokpop het volgende:
en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij :r
Ik wil niet vervelend zijn maar als je de etiketten leest zie je toch heel vaak "maltose" erbij staan hoor.

Of het lekker is is persoonlijk. Hou er ook niet zo van. Hoewel grenadine in trappist weer wel heel normaal is. (persoonlijk vind ik dat je dat soort mensen een bier-ban moet geven)
  zondag 30 oktober 2011 @ 07:38:40 #88
37248 BertV
Handgemaakt
pi_103733023
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 21:19 schreef Fokpop het volgende:
Waarom zou jouw bier lekkerder zijn dan fabrieksbier? Het is een vrij simpel proces dat perfect geautomatiseerd kan worden en de bierproducenten gebruiken ook geen inferieure ingredienten of rare toevoegingen zoals bij sommige andere prefab producten. en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij :r
Met het toevoegen van suiker zorg je ervoor dat de nagisting op de fles op gang blijft / komt.
Alleen in die laatste fase kan er koolzuur in het bier blijven. (in de overige brouwfasen kan het ontsnappen. Dat schepje kristalsuiker waar we het over hebben wordt grotendeels omgezet in alcohol en koolzuur.
Fabrieksbier kan best lekker zijn. Belle-Vue Kriek is geen (zure) kriek maar zoete limonade, maar ik lust af en toe wel een flesje.
Kleinere brouwerijen maken ongezoet bier met nagisting op fles en dat is zeker niet slechter dan mijn eigen brouwsel. (eerder constanter van kwaliteit :o )
Grotere brouwerijen zouden dit makkelijk ook kunnen, alleen produceren ze nu het bier waar de meeste vraag naar is.

[ Bericht 4% gewijzigd door BertV op 30-10-2011 07:45:07 ]
Huisarts Van Waalwijk Van Doorn en/of voorouders net boven Neder-Rijn? Doe een DNA-test.
  zondag 30 oktober 2011 @ 12:10:30 #89
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_103737460
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 21:19 schreef Fokpop het volgende:
Waarom zou jouw bier lekkerder zijn dan fabrieksbier? Het is een vrij simpel proces dat perfect geautomatiseerd kan worden en de bierproducenten gebruiken ook geen inferieure ingredienten of rare toevoegingen zoals bij sommige andere prefab producten. en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij :r
Jij hebt het duidelijk niet begrepen.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_103780772
Kan ik de boel in mijn kelder zetten? Deze is vorstvrij en indien nodig kan ik er zelfs de verwarming aan zetten.

Lees namelijk dat er nogal een lucht vanaf komt en die wil ik liever niet in mijn appartement :)
Realiteit is een illusie die ontstaat bij een gebrek aan alcohol
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')