abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zaterdag 8 oktober 2011 @ 23:57:08 #1
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_102860220
Ik ben een tijdje geleden begonnen m'n eigen bier te brouwen, gewoon om te kijken of het wat is. En ik ben die laffe macrobieren eigenlijk ook wel zat.

Ok, dus een goedkoop starterspakket gekocht en ben ondertussen al aan m'n derde ronde bezig. De eerste twee kwamen er erg goed uit en zijn echt zoveel beter dan de standaard bieren (Heineken, Hertog Jan, Grolsch etc.)

Tot nu toe gemaakt: Een Lager, een Pilsner en nu zit er een witbier in. Elke 'batch' is zo'n 25 liter bier, totale kosten ongeveer per ingredienten pakket is rond de 30 ballen dus duur is het niet.

De opstelling:


Bier aan het 'lageren'


Meer bier


Extra flessen (1,2 liter) voor meer bier!


Flessen bewaren.


Meer mensen die dit doen? c_/

[ Bericht 0% gewijzigd door popolon op 09-10-2011 00:29:12 ]
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_102860291
Respect voor dit topic, ik check mee.
Op vrijdag 18 maart 2011 01:26 [b]schreef Ezio het volgende:[/b]Ik ga nu wel. Kijk uit waar je je staart steekt!
Groetjes, Ezio.
  zaterdag 8 oktober 2011 @ 23:59:56 #3
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_102860320
Hoe werkt het en hoelang duurt het?
Ziet er wel vet uit :D
We zullen zien, zei de blinde.
  zondag 9 oktober 2011 @ 00:06:31 #4
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_102860550
Afhankelijk van het type bier (pils kost wat meer tijd) is het zo'n 1 a 2 weken in de 'vergister' om het zo maar even te noemen, dan nog een paar weken moet het 'lageren', sorry, ken de NL term daar niet voor. :+

Elk pakket met ingredienten komt met een gebruiksaanwijzing dus fout kan het eigenlijk niet gaan. Waar je wel goed op moet letten is dat je spullen steriel moeten zijn, een infectie in je gistende bier is minder.

Met zo'n starterspakket is het eigenlijk heel simpel en kost 't weinig tijd, geduld moet je wel hebben. :P Ik zit nu al te kijken naar een upgrade, een echte ketel en dergelijke. :')
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  zondag 9 oktober 2011 @ 00:08:59 #5
-1 #ANONIEM
Integere Lul
pi_102860614
Vet :D! Ik lees mee.
Feyenoord Rotterdam
  † In Memoriam † zondag 9 oktober 2011 @ 00:09:43 #6
308148 Marie30
Perception is reality.
pi_102860633
Mijn broer doet dit al jaren, op zijn bruiloft gaf hij zelfs zijn eigen gebottelte bier mee als bedankje. Zelf heb ik er helaas geen verstand van. Diverse vrienden van hem doen het trouwens ook, je bent dus zeker niet de enige... ;)
Are you fokking to me?
pi_102860733
las hier laatst iets over in de quest, ff volgen :7
niet meer
  zondag 9 oktober 2011 @ 00:14:42 #8
319243 Caland
FREEJANCEES
pi_102860797
Erg tof.

*volgt topic.
VBL SC influencer
Left, right, behind
pi_102860893
Ma flodder deed het in haar kelder, of was dat Whiskey stoken?
Regardant au tour de moi sur ce site, toujours partout continuellement, c'est moi qui tente de trouver ceux qui me veulent répondre tout ce que je me demande pendant ma randonnée de survie en grandissant.
pi_102860897
Heb het wel eens gedaan met een donker biertje.
Smaak viel me erg tegen, maar ik wil het nog eens proberen met "gewoon" pils :s)
Brutal. Fucking. Metal.
  zondag 9 oktober 2011 @ 00:19:52 #11
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_102860967
quote:
14s.gif Op zondag 9 oktober 2011 00:09 schreef Marie30 het volgende:
Mijn broer doet dit al jaren, op zijn bruiloft gaf hij zelfs zijn eigen gebottelte bier mee als bedankje. Zelf heb ik er helaas geen verstand van. Diverse vrienden van hem doen het trouwens ook, je bent dus zeker niet de enige... ;)
Vrienden van me doen het ook en hebben me aangestoken. Ik stond paf toen ik hun bier proefde.....zo lekker. :D Het smaakt gewoon echt veel verser, 't is moeilijk te omschrijven.

Videootje van m'n allereerste zelfgebrouwen bier, je kunt de bubbels goed zien in het begin vh filmpje. (slechte kwaliteit, het was 's nachts en dus wat donker)

Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_102861164
ts! jij baas _O_
je eigen drank stoken is toch ilegaal ?
pi_102861455
Vet! Ik zit er ook serieus aan te denken om te beginnen met eigen bier maken. Kan je iets meer uitleggen hoe het in elkaar steekt met die set die jij heb? Ik zie op de site dat je bier packages kan kopen. Hoe gaat dit allemaal in zn werk?
  zondag 9 oktober 2011 @ 00:36:43 #14
47400 De-Boswachter
Spritz mich im mund....
pi_102861528
Cool! Nu kan ik mijn garage tenminste toch nog ergens nuttig voor gebruiken.....
Ik lees even mee.....
In het bos daar zijn de ..........
pi_102861589
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 00:06 schreef popolon het volgende:
Afhankelijk van het type bier (pils kost wat meer tijd) is het zo'n 1 a 2 weken in de 'vergister' om het zo maar even te noemen, dan nog een paar weken moet het 'lageren', sorry, ken de NL term daar niet voor. :+

Elk pakket met ingredienten komt met een gebruiksaanwijzing dus fout kan het eigenlijk niet gaan. Waar je wel goed op moet letten is dat je spullen steriel moeten zijn, een infectie in je gistende bier is minder.

Met zo'n starterspakket is het eigenlijk heel simpel en kost 't weinig tijd, geduld moet je wel hebben. :P Ik zit nu al te kijken naar een upgrade, een echte ketel en dergelijke. :')
Dat lijkt me meer dan afdoende qua terminologie...ook in het Nederlands. :)

Maar gezien je flessen (en dan vooral die Samuel Adams)...zit je in de VS?
- En zoals pijn ook een vorm van voelen is, laat kou me weten dat ik wist wat warmte was.
- Ik ben de reden voor wie voor zijn lijden reden zoekt!
- Those people who tell you not to take chances, they are all missing on what life is about.
  zondag 9 oktober 2011 @ 00:39:17 #16
319243 Caland
FREEJANCEES
pi_102861617
Denk het wel ja, die site levert ook alleen maar in de US en Canada.

Nederlandse equivalenten van die site zijn stukken duurder ook, zo even snel gekeken.
VBL SC influencer
Left, right, behind
pi_102861724
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 00:39 schreef Caland het volgende:
Denk het wel ja, die site levert ook alleen maar in de US en Canada.

Nederlandse equivalenten van die site zijn stukken duurder ook, zo even snel gekeken.
Had die link uit de OP nog niet eens gecheckt... :P

Dat moet haast wel dan...

Oja, Sam Adams Oktoberfest is eigenlijk ook wel goed te doen. :)
- En zoals pijn ook een vorm van voelen is, laat kou me weten dat ik wist wat warmte was.
- Ik ben de reden voor wie voor zijn lijden reden zoekt!
- Those people who tell you not to take chances, they are all missing on what life is about.
pi_102861851
Wil het ook al heel lang doen! Nu helaas geen geld en ruimte voor...
  zondag 9 oktober 2011 @ 00:47:35 #19
319243 Caland
FREEJANCEES
pi_102861882
Zo heel veel ruimte neemt het toch niet in beslag. Je zou het bij wijze van spreken nog op je studentenkamer kunnen doen.
VBL SC influencer
Left, right, behind
  zondag 9 oktober 2011 @ 00:59:00 #21
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_102862248
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 00:34 schreef RichardRichard het volgende:
Vet! Ik zit er ook serieus aan te denken om te beginnen met eigen bier maken. Kan je iets meer uitleggen hoe het in elkaar steekt met die set die jij heb? Ik zie op de site dat je bier packages kan kopen. Hoe gaat dit allemaal in zn werk?
Eigenlijk vrij simpel maar je kunt er ook een heel kunstwerk van maken.

In 't kort: 10 liter water koken, granen er in laten weken voor 30 tot 60 minuten, hop erbij en laten staan, roeren. Overgieten in een grote 'emmer' die luchtdicht is, de malt mix erbij, roeren. Daarna aanvullen met water tot de 25 liter. Weekje (of twee) laten gisten, afhankelijk vh biertype. Dan suiker erbij, in flessen doen en het laten staan voor zeker een paar weken, hoe langer hoe beter.

Maar da's echt heel kort hoor. Die paketten komen met prima handleiding, en ja ik zit in Michigan maar dat mag de pret niet drukken toch? :Y)
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_102862747
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 00:59 schreef popolon het volgende: en ja ik zit in Michigan maar dat mag de pret niet drukken toch? :Y)
Als dat een antwoord is op mijn vraag... nee, niet echt. Was gewoon benieuwd. :P

Heb tijdens mijn vakantie in de VS de nodige lekkere bieren op, o.a.:

Dogfish Head
Punkin Ale
90 Minute IPA

Moon River
Swampfox IPA
Apparition Ale
Captain's Porter

Palmetto
Pale Ale (de tweede via die link)

Carolina Brewery
Pale Ale (de bovenste via die link)
- En zoals pijn ook een vorm van voelen is, laat kou me weten dat ik wist wat warmte was.
- Ik ben de reden voor wie voor zijn lijden reden zoekt!
- Those people who tell you not to take chances, they are all missing on what life is about.
  zondag 9 oktober 2011 @ 01:21:00 #23
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_102863007
In de VS heb je inderdaad ontelbare kleine lokale brouwerijen die al die bekende merken eenvoudig weten te verslaan qua smaak. Nadeel, de prijs is vaak wat hoger. ;)
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_102863793
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 01:21 schreef popolon het volgende:
In de VS heb je inderdaad ontelbare kleine lokale brouwerijen die al die bekende merken eenvoudig weten te verslaan qua smaak. Nadeel, de prijs is vaak wat hoger. ;)
Ach ja, dat moet je er voor overhebben.

Alvast sorry voor als dit lijkt op een topic-kaping, dat is niet mijn bedoeiling. :P
- En zoals pijn ook een vorm van voelen is, laat kou me weten dat ik wist wat warmte was.
- Ik ben de reden voor wie voor zijn lijden reden zoekt!
- Those people who tell you not to take chances, they are all missing on what life is about.
  zondag 9 oktober 2011 @ 01:53:22 #25
148823 znarch
ondertitel
pi_102863914
Mijn vader is er best goed in. Heeft zelf al zij materieel (ketels ed) geslagen uit stukken koper. Hij doet niet meer aan paketten met ingredienten enzo maar koopt zelf los graan en giststarters in enz. Leuke hobby :)
"AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
  zondag 9 oktober 2011 @ 11:50:56 #26
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_102869168
Ik heb het wel een paar keer gedaan, spullen haal ik meestal bij de brouwmarkt.

quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 00:17 schreef houtjetouwtjejas het volgende:
Ma flodder deed het in haar kelder, of was dat Whiskey stoken?
Nee dat was jenever :P

quote:
10s.gif Op zondag 9 oktober 2011 00:26 schreef 129383 het volgende:
ts! jij baas _O_
je eigen drank stoken is toch ilegaal ?
Sterke drank ja, omdat je daarmee de belasting ontduikt. Maar daarvoor kun je gewoon een ontheffing aangvragen bij de belastingdienst.
pi_102869609
Ik heb ook meerdere malen zelf bier gemaakt vanuit zo'n starters blik,
heb nu nog een blik Coopers pale ale staan.
Binnenkort maar eens maken,
Ik haal mijn spullen bij brouwmarkt.
ivm de bezorgkosten haal ik het altijd op in Almere.

je verwarmt het blik in heet water,
giet daarna de inhoud in een ton,
doe er 5 liter heet water bij,
laat het iets afkoelen, gooi de gist en suiker erbij en vul aan tot 20 a 25 liter in totaal met water,
laat het geheel 3 weken gisten,
giet het bier vervolgens over in flesjes met een schepje suiker erbij en laat het bier nog minstens 6 weken nagisten op fles.

Ik gebruik zelf beugelflessen,
dat is makkelijk met sluiten en luchtdicht krijgen van je bier.

Zodra ik mijn volgende batch ga maken zal ik er wel even wat foto's van maken.

Hetzelfde proces kan je volgen om wijn te maken.
  zondag 9 oktober 2011 @ 14:38:32 #28
36098 kievit19
vlaai squad is no more
pi_102874643
ruik je het niet heel erg als je dit gewoon binnen op het aanrecht doet?
en met zoiets ben je dus eigenlijk al helemaal good to go? http://www.brouwmarkt.nl/catalog/startset-biermaken-luxe-incl-pils-bierpakket-p-2034.html
The sand is pouring through the hourglass
To remind me of how precious time is
Cause all I ever do
Is dream, dream, dream, what am I supposed to do
  zondag 9 oktober 2011 @ 14:56:22 #29
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_102875220
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 01:21 schreef popolon het volgende:
In de VS heb je inderdaad ontelbare kleine lokale brouwerijen die al die bekende merken eenvoudig weten te verslaan qua smaak. Nadeel, de prijs is vaak wat hoger. ;)
In duitsland en belgie komt het ook steeds meer terug, in NL doet de overheid verschrikkelijk moeilijk begrijp ik van mensen die er mee bezig waren. Mijn stamcafe Ürige in Düsseldorf brouwt al heel erg lang hun eigen bier, doen daar meer cafes trouwens.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_102882547
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 14:38 schreef kievit19 het volgende:
ruik je het niet heel erg als je dit gewoon binnen op het aanrecht doet?
en met zoiets ben je dus eigenlijk al helemaal good to go? http://www.brouwmarkt.nl/catalog/startset-biermaken-luxe-incl-pils-bierpakket-p-2034.html
Ik doe het zelf op zolder,
want je hebt non-stop borrel geluiden van lucht dat door het waterslot heen gaat en die lucht is ook wat zoetig / meurend.

Maar voor de rest kan je met dat starters pakket helemaal van start,
je hebt alleen nog lege flessen nodig om het bier in te stoppen.
  zondag 9 oktober 2011 @ 20:11:46 #31
36098 kievit19
vlaai squad is no more
pi_102886486
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 18:38 schreef Soohr het volgende:

[..]

Ik doe het zelf op zolder,
want je hebt non-stop borrel geluiden van lucht dat door het waterslot heen gaat en die lucht is ook wat zoetig / meurend.

Maar voor de rest kan je met dat starters pakket helemaal van start,
je hebt alleen nog lege flessen nodig om het bier in te stoppen.
dan ga ik me binnenkort denk ik ook maar eens storten in de wereld van het bier brouwen,
kan ik om het bier in te doen ook gewoon flessen gebruiken van bavaria oid.? ik lees wat dingen over die kroonkurk tang dat het niet echt denderend werkt met euroflessen (?)
The sand is pouring through the hourglass
To remind me of how precious time is
Cause all I ever do
Is dream, dream, dream, what am I supposed to do
pi_102890357
Ik had wat kratten van amstel de eerste keer gebruikt,
maar ben nu toch over op de beugelflessen, zoals die van grolsch.
Sommige Kroonkurken krijg je niet helemaal goed o pde flesjes, en dan komt er lucht bij en bederft het bier.
dat is en zonde en heel vies.
pi_102917203
Check Facebook @ brouwerij de pomp. Zij zijn net begonnen met ketels en vaten etc.
pi_102917341
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 21:07 schreef Soohr het volgende:
Ik had wat kratten van amstel de eerste keer gebruikt,
maar ben nu toch over op de beugelflessen, zoals die van grolsch.
Sommige Kroonkurken krijg je niet helemaal goed o pde flesjes, en dan komt er lucht bij en bederft het bier.
dat is en zonde en heel vies.
Inderdaad ik heb het ook al een paar keer gedaan. Beugelflessen van grolsch zijn het best. Goed doorzichtig zodat je tenminste ziet dat ze schoon zijn voordat je ze vult en altijd weer een nieuw rubebrtje gebruiken. Ik heb alleen een hekel aan dat schoonmaken daarom ben ik tijdelijk gestopt met bier maken.

Ik haal al die meuk bij de brouwmarkt in almere.
Al die mooie plekken op aarde, en ik zit hier :N
  maandag 10 oktober 2011 @ 16:04:31 #35
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_102917636
Zijn PET waterflessen niet gemakkelijker?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_102918066
quote:
0s.gif Op maandag 10 oktober 2011 16:04 schreef Pietverdriet het volgende:
Zijn PET waterflessen niet gemakkelijker?
Van de wiki pagina
quote:
Een petfles is lichter en sterker dan een fles van glas. pet is zeer taai en breekt vrijwel niet. Vergeleken met glas laat het echter gemakkelijker gassen als zuurstof en koolzuur door. Daarom zijn petflessen vooralsnog ongeschikt om bier te verpakken. Voor bier worden soms petflessen gebruikt die worden gecoat met een stof die minder gemakkelijk gas doorlaat, bijvoorbeeld PA (nylon), aluminium, of zelfs glas (middels siloxanen).
Je verliest dus met de standaard PET fles je koolzuur,
en met speciale PET flessen ben je weer duurder uit.
pi_102918165
quote:
0s.gif Op maandag 10 oktober 2011 15:56 schreef Aardwetenschapper het volgende:

[..]

Inderdaad ik heb het ook al een paar keer gedaan. Beugelflessen van grolsch zijn het best. Goed doorzichtig zodat je tenminste ziet dat ze schoon zijn voordat je ze vult en altijd weer een nieuw rubebrtje gebruiken. Ik heb alleen een hekel aan dat schoonmaken daarom ben ik tijdelijk gestopt met bier maken.

Ik haal al die meuk bij de brouwmarkt in almere.
inderdaad,
citroenzuur en sulfietpoeder geloof ik om de boel goed schoon te maken,
samen met een flessenborstel in warm water en elke fles van binnen goed schoonmaken.
Daarna alles weer goed uitspoelen om de schoonmaak spullen eruit te krijgen.

En die combinatie stinkt ook als de tiefus,
  maandag 10 oktober 2011 @ 17:09:10 #38
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_102920196
quote:
0s.gif Op maandag 10 oktober 2011 16:04 schreef Pietverdriet het volgende:
Zijn PET waterflessen niet gemakkelijker?
Ik heb er 30 van 750 ml, speciaal gemaakt voor bier. Standaard PET zijn ook te doen maar daar kan je idd wat kwalitieitsverlies mee oplopen. En ze zijn een stuk makkelijker, ontploffen niet maar zijn net wat minder als 'presenteer' fles. ;)
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  maandag 10 oktober 2011 @ 17:12:41 #39
277627 Seven.
We are Borg.
pi_102920374
Wat leuk! Hehehe, leuk kado idee ook!
Resistance is futile.
  maandag 10 oktober 2011 @ 17:20:59 #40
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_102920779
quote:
0s.gif Op maandag 10 oktober 2011 16:15 schreef Soohr het volgende:

[..]

Van de wiki pagina

[..]

Je verliest dus met de standaard PET fles je koolzuur,
en met speciale PET flessen ben je weer duurder uit.
Wil je je bier bewaren of drinken?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_102925451
quote:
1s.gif Op maandag 10 oktober 2011 17:20 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wil je je bier bewaren of drinken?
binnen hoeveel tijd drink je 20 liter bier op?
Ik heb graag dat mijn laatste flesje nog net zo lekker is als mijn eerste,
  maandag 10 oktober 2011 @ 20:00:48 #42
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_102927257
Ik zat er naast trouwens, heb geen witbier in de gister maar een 'European Pilsner'.

*klik*

En hier is een voorbeeld van meegeleverde instructies.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  dinsdag 11 oktober 2011 @ 02:00:41 #43
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_102943526
Na bijna drie dagen is de gisting erg actief geworden. Goed teken.


Sorry voor het crappy camerawerk maar het is daar vrij donker. :P
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_102948286
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2011 02:00 schreef popolon het volgende:
Na bijna drie dagen is de gisting erg actief geworden. Goed teken.


Sorry voor het crappy camerawerk maar het is daar vrij donker. :P
Wat tof! _O_
Ja doei.
pi_102969071
Ik zou dit ook erg graag willen doen maar hoe kan ik garanderen dat de temperatuur stabiel blijft? Ik woon in een appartement en mijn zolder is volgens mij toch echt te koud...
  dinsdag 11 oktober 2011 @ 20:54:43 #46
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_102971687
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2011 20:13 schreef Haijo het volgende:
Ik zou dit ook erg graag willen doen maar hoe kan ik garanderen dat de temperatuur stabiel blijft? Ik woon in een appartement en mijn zolder is volgens mij toch echt te koud...
Mijn basement is vrijwel altijd redelijk dezelfde temperatuur zonder verwarming of koeling, zo rond de 18 graden, en dat is voor veel bieren een prima temperatuur om te gisten. Als het gisten klaar is, en dan vooral bij lichtere bieren zoals pils/lager, wil je de flessen zeker bewaren onder de 10 graden als het kan. Ik overweeg een tweede (mini)koelkast aan te schaffen voor dat.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  Moderator / Redactie Sport dinsdag 11 oktober 2011 @ 20:58:52 #47
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_102971974
Popobeer. Klinkt nu al beter dan Budweiser :7
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_102986874
Altijd leuk dit soort projecten. ^O^
quote:
6s.gif Op zaterdag 8 oktober 2011 23:57 schreef popolon het volgende:
De opstelling:
[ afbeelding ]
Wat doet het apparaat rechts op de foto?
  woensdag 12 oktober 2011 @ 03:41:20 #49
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_102986981
Da's voor flessen sterke drank. Zoiets dus.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_102990434
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2011 20:13 schreef Haijo het volgende:
Ik zou dit ook erg graag willen doen maar hoe kan ik garanderen dat de temperatuur stabiel blijft? Ik woon in een appartement en mijn zolder is volgens mij toch echt te koud...
Je zou kunnen kijken naar een soort verwarmingsplaten waar je je gistton op zet,
een eerste zoekactie leverde zo snel een verwarmingsriem op,
doe die om je ton en dan blijft je bier op temperatuur.

http://www.brouwmarkt.nl/(...)iem-watt-p-2029.html
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')