Vrienden van me doen het ook en hebben me aangestoken. Ik stond paf toen ik hun bier proefde.....zo lekker.quote:Op zondag 9 oktober 2011 00:09 schreef Marie30 het volgende:
Mijn broer doet dit al jaren, op zijn bruiloft gaf hij zelfs zijn eigen gebottelte bier mee als bedankje. Zelf heb ik er helaas geen verstand van. Diverse vrienden van hem doen het trouwens ook, je bent dus zeker niet de enige...
Dat lijkt me meer dan afdoende qua terminologie...ook in het Nederlands.quote:Op zondag 9 oktober 2011 00:06 schreef popolon het volgende:
Afhankelijk van het type bier (pils kost wat meer tijd) is het zo'n 1 a 2 weken in de 'vergister' om het zo maar even te noemen, dan nog een paar weken moet het 'lageren', sorry, ken de NL term daar niet voor.![]()
Elk pakket met ingredienten komt met een gebruiksaanwijzing dus fout kan het eigenlijk niet gaan. Waar je wel goed op moet letten is dat je spullen steriel moeten zijn, een infectie in je gistende bier is minder.
Met zo'n starterspakket is het eigenlijk heel simpel en kost 't weinig tijd, geduld moet je wel hebben.Ik zit nu al te kijken naar een upgrade, een echte ketel en dergelijke.
Had die link uit de OP nog niet eens gecheckt...quote:Op zondag 9 oktober 2011 00:39 schreef Caland het volgende:
Denk het wel ja, die site levert ook alleen maar in de US en Canada.
Nederlandse equivalenten van die site zijn stukken duurder ook, zo even snel gekeken.
Eigenlijk vrij simpel maar je kunt er ook een heel kunstwerk van maken.quote:Op zondag 9 oktober 2011 00:34 schreef RichardRichard het volgende:
Vet! Ik zit er ook serieus aan te denken om te beginnen met eigen bier maken. Kan je iets meer uitleggen hoe het in elkaar steekt met die set die jij heb? Ik zie op de site dat je bier packages kan kopen. Hoe gaat dit allemaal in zn werk?
Als dat een antwoord is op mijn vraag... nee, niet echt. Was gewoon benieuwd.quote:Op zondag 9 oktober 2011 00:59 schreef popolon het volgende: en ja ik zit in Michigan maar dat mag de pret niet drukken toch?
Ach ja, dat moet je er voor overhebben.quote:Op zondag 9 oktober 2011 01:21 schreef popolon het volgende:
In de VS heb je inderdaad ontelbare kleine lokale brouwerijen die al die bekende merken eenvoudig weten te verslaan qua smaak. Nadeel, de prijs is vaak wat hoger.
Nee dat was jeneverquote:Op zondag 9 oktober 2011 00:17 schreef houtjetouwtjejas het volgende:
Ma flodder deed het in haar kelder, of was dat Whiskey stoken?
Sterke drank ja, omdat je daarmee de belasting ontduikt. Maar daarvoor kun je gewoon een ontheffing aangvragen bij de belastingdienst.quote:Op zondag 9 oktober 2011 00:26 schreef 129383 het volgende:
ts! jij baas
je eigen drank stoken is toch ilegaal ?
In duitsland en belgie komt het ook steeds meer terug, in NL doet de overheid verschrikkelijk moeilijk begrijp ik van mensen die er mee bezig waren. Mijn stamcafe Ürige in Düsseldorf brouwt al heel erg lang hun eigen bier, doen daar meer cafes trouwens.quote:Op zondag 9 oktober 2011 01:21 schreef popolon het volgende:
In de VS heb je inderdaad ontelbare kleine lokale brouwerijen die al die bekende merken eenvoudig weten te verslaan qua smaak. Nadeel, de prijs is vaak wat hoger.
Ik doe het zelf op zolder,quote:Op zondag 9 oktober 2011 14:38 schreef kievit19 het volgende:
ruik je het niet heel erg als je dit gewoon binnen op het aanrecht doet?
en met zoiets ben je dus eigenlijk al helemaal good to go? http://www.brouwmarkt.nl/catalog/startset-biermaken-luxe-incl-pils-bierpakket-p-2034.html
dan ga ik me binnenkort denk ik ook maar eens storten in de wereld van het bier brouwen,quote:Op zondag 9 oktober 2011 18:38 schreef Soohr het volgende:
[..]
Ik doe het zelf op zolder,
want je hebt non-stop borrel geluiden van lucht dat door het waterslot heen gaat en die lucht is ook wat zoetig / meurend.
Maar voor de rest kan je met dat starters pakket helemaal van start,
je hebt alleen nog lege flessen nodig om het bier in te stoppen.
Inderdaad ik heb het ook al een paar keer gedaan. Beugelflessen van grolsch zijn het best. Goed doorzichtig zodat je tenminste ziet dat ze schoon zijn voordat je ze vult en altijd weer een nieuw rubebrtje gebruiken. Ik heb alleen een hekel aan dat schoonmaken daarom ben ik tijdelijk gestopt met bier maken.quote:Op zondag 9 oktober 2011 21:07 schreef Soohr het volgende:
Ik had wat kratten van amstel de eerste keer gebruikt,
maar ben nu toch over op de beugelflessen, zoals die van grolsch.
Sommige Kroonkurken krijg je niet helemaal goed o pde flesjes, en dan komt er lucht bij en bederft het bier.
dat is en zonde en heel vies.
Van de wiki paginaquote:Op maandag 10 oktober 2011 16:04 schreef Pietverdriet het volgende:
Zijn PET waterflessen niet gemakkelijker?
Je verliest dus met de standaard PET fles je koolzuur,quote:Een petfles is lichter en sterker dan een fles van glas. pet is zeer taai en breekt vrijwel niet. Vergeleken met glas laat het echter gemakkelijker gassen als zuurstof en koolzuur door. Daarom zijn petflessen vooralsnog ongeschikt om bier te verpakken. Voor bier worden soms petflessen gebruikt die worden gecoat met een stof die minder gemakkelijk gas doorlaat, bijvoorbeeld PA (nylon), aluminium, of zelfs glas (middels siloxanen).
inderdaad,quote:Op maandag 10 oktober 2011 15:56 schreef Aardwetenschapper het volgende:
[..]
Inderdaad ik heb het ook al een paar keer gedaan. Beugelflessen van grolsch zijn het best. Goed doorzichtig zodat je tenminste ziet dat ze schoon zijn voordat je ze vult en altijd weer een nieuw rubebrtje gebruiken. Ik heb alleen een hekel aan dat schoonmaken daarom ben ik tijdelijk gestopt met bier maken.
Ik haal al die meuk bij de brouwmarkt in almere.
Ik heb er 30 van 750 ml, speciaal gemaakt voor bier. Standaard PET zijn ook te doen maar daar kan je idd wat kwalitieitsverlies mee oplopen. En ze zijn een stuk makkelijker, ontploffen niet maar zijn net wat minder als 'presenteer' fles.quote:Op maandag 10 oktober 2011 16:04 schreef Pietverdriet het volgende:
Zijn PET waterflessen niet gemakkelijker?
Wil je je bier bewaren of drinken?quote:Op maandag 10 oktober 2011 16:15 schreef Soohr het volgende:
[..]
Van de wiki pagina
[..]
Je verliest dus met de standaard PET fles je koolzuur,
en met speciale PET flessen ben je weer duurder uit.
binnen hoeveel tijd drink je 20 liter bier op?quote:Op maandag 10 oktober 2011 17:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wil je je bier bewaren of drinken?
Wat tof!quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 02:00 schreef popolon het volgende:
Na bijna drie dagen is de gisting erg actief geworden. Goed teken.
Sorry voor het crappy camerawerk maar het is daar vrij donker.
Mijn basement is vrijwel altijd redelijk dezelfde temperatuur zonder verwarming of koeling, zo rond de 18 graden, en dat is voor veel bieren een prima temperatuur om te gisten. Als het gisten klaar is, en dan vooral bij lichtere bieren zoals pils/lager, wil je de flessen zeker bewaren onder de 10 graden als het kan. Ik overweeg een tweede (mini)koelkast aan te schaffen voor dat.quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 20:13 schreef Haijo het volgende:
Ik zou dit ook erg graag willen doen maar hoe kan ik garanderen dat de temperatuur stabiel blijft? Ik woon in een appartement en mijn zolder is volgens mij toch echt te koud...
Je zou kunnen kijken naar een soort verwarmingsplaten waar je je gistton op zet,quote:Op dinsdag 11 oktober 2011 20:13 schreef Haijo het volgende:
Ik zou dit ook erg graag willen doen maar hoe kan ik garanderen dat de temperatuur stabiel blijft? Ik woon in een appartement en mijn zolder is volgens mij toch echt te koud...
Je krijgt een zoetige lucht in de kamer waar je bier staat te gisten,quote:Op maandag 24 oktober 2011 00:01 schreef PKfotografie het volgende:
dit is iets wat ik wel eens wil gaan proberen..
is er een must have boek?
en de grote vraag van mijn wederhelft..... bier maken stinkt.... hoe erg ruik je het? (zitten op een appartement) en is er wat aan te doen?
drinken trouwens graag pils en niet zozeer bruinbier dus misschien scheelt dat wat, of juist niet
Ik had nog een blik staan met houdbaarheidsdatum tot 12 oktober,quote:Op maandag 24 oktober 2011 14:56 schreef popolon het volgende:
Je ruikt het wel een paar dagen. Wanneer de actieve gisting klaar is wordt het zeker minder. Maar een aparte kamer is zeker wel aan te raden. (die heb je maar een week of wat nodig, daarna gaat het de fles in sowieso)
Om een voorbeeld te geven vd instructies, dit is de handleiding van mijn eerste bier: Zoals je ziet vrij makkelijk te doen.
Daar heb jij weer gelijk in.quote:Op maandag 10 oktober 2011 19:21 schreef Soohr het volgende:
[..]
binnen hoeveel tijd drink je 20 liter bier op?
Ik heb graag dat mijn laatste flesje nog net zo lekker is als mijn eerste,
Ga naar een bouwplaats en vraag of de bouwvakkers vrijdagmiddag zin hebben om wat te drinken.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 20:46 schreef kievit19 het volgende:
het spul is binnen, van het weekend maar eens een poging doen , heb nu alleen wel 1 probleem: ik heb nog geen beugelflessen , en om nou in 10 dagen 3 kratten grolsch leeg te drinken is me "net" iets teveel van het goede.
(echte) pils is ondergistend, dat gaat thuis niet lukken.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 19:05 schreef popolon het volgende:
De laatste smaakt heel waarschijnlijk stukken beter dan de eerste, vooral heldere bieren als pilsners worden beter na minimaal drie maanden.
In mijn basement is altijd in de herfst winter rond de 10/15 graden, in de warmste maanden 15/20 graden. En het gaat wel lukken met een extra koelkast.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 21:01 schreef BertV het volgende:
[..]
(echte) pils is ondergistend, dat gaat thuis niet lukken.
Ok, krijg er al weer zin in. Al weer een tijdje niet gebrouwen.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 21:24 schreef popolon het volgende:
[..]
In mijn basement is altijd in de herfst winter rond de 10/15 graden, in de warmste maanden 15/20 graden. En het gaat wel lukken met een extra koelkast.
Stapelen? Kan alleen maar naar je bedoeling gissen. Meerdere kant en klare bier-pakketten?quote:Op donderdag 27 oktober 2011 21:44 schreef Kabolter het volgende:
Heb je bij bier trouwens ook dat je niet mag stapelen? Geen idee wat het meer gangbare woord hier voor is. Maar dat je in ieder geval niet meerdere setjes mag gebruiken omdat dan de temperatuur omhoog schiet.
Stel dat je ipv 25 liter 75 liter één keer wil produceren. Kun je dan zonder problemen alles in één vat brouwen? Of loopt de temperatuur dan heel snel op?quote:Op donderdag 27 oktober 2011 22:02 schreef BertV het volgende:
[..]
Stapelen? Kan alleen maar naar je bedoeling gissen. Meerdere kant en klare bier-pakketten?
Het gaat om de verhouding van de grondstoffen, zolang je stapsgewijs en gecontroleerd de temperatuur kan verhogen bij het maischen is er niks aan de hand.
Ik vroeg mij het eerdere uit interesse af.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 23:44 schreef popolon het volgende:
Zo, dat zijn de plannen, 75 liter.Nooit gedaan maar kan me voorstellen dat hoe meer volume des te lastiger het wordt de temperatuur te handhaven.
Een grotere massa stof heeft een grotere warmtecapaciteit en reageert dus minder en dus trager op de toevoer van een gelijke hoeveelheid energie. Ik kan mij zo voorstellen dat de temperatuur dus juist nauwkeuriger te regelen is. Veel lastiger is het denk ik om het bier snel te koelen na het koken met de hop. Omdat water een gigantische warmtecapaciteit heeft moet er heel veel energie ontrokken worden. Bij een grote hoeveelheid bier is dat denk technisch gezien lastiger dan bij een kleine hoeveelheid bier.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 23:44 schreef popolon het volgende:
Zo, dat zijn de plannen, 75 liter.Nooit gedaan maar kan me voorstellen dat hoe meer volume des te lastiger het wordt de temperatuur te handhaven.
Zomaar een ideetje hoor, maar "koop" gewoon lege flessen? Elke supermarkt die zeg maar Grolsch flessen inneemt ofzo? Zo deden wij dat vroeger tenminste.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 20:46 schreef kievit19 het volgende:
heb nu alleen wel 1 probleem: ik heb nog geen beugelflessen , en om nou in 10 dagen 3 kratten grolsch leeg te drinken is me "net" iets teveel van het goede.
Voor het goede doel offer ik me wel op eigenlijkquote:Op donderdag 27 oktober 2011 20:46 schreef kievit19 het volgende:
en om nou in 10 dagen 3 kratten grolsch leeg te drinken is me "net" iets teveel van het goede.
Misschien begrijp ik je verkeerd, maar het punt is juist dat het gisten te hoge temperaturen oplevert. Of je het nu eerst voldoende koelt of niet.quote:Op vrijdag 28 oktober 2011 02:41 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Een grotere massa stof heeft een grotere warmtecapaciteit en reageert dus minder en dus trager op de toevoer van een gelijke hoeveelheid energie. Ik kan mij zo voorstellen dat de temperatuur dus juist nauwkeuriger te regelen is. Veel lastiger is het denk ik om het bier snel te koelen na het koken met de hop. Omdat water een gigantische warmtecapaciteit heeft moet er heel veel energie ontrokken worden. Bij een grote hoeveelheid bier is dat denk technisch gezien lastiger dan bij een kleine hoeveelheid bier.
Het is goed dat je daarover nadenkt want de gisttemperatuur is erg belangrijk voor de smaak.quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 18:11 schreef Kabolter het volgende:
[..]
Misschien begrijp ik je verkeerd, maar het punt is juist dat het gisten te hoge temperaturen oplevert. Of je het nu eerst voldoende koelt of niet.
Brouwers van stookwijn/wijn hebben daardoor waterslangen door het vat lopen die zodoende de massa koelen tijdens het gisten. Alcoholpercentages liggen bij 9 van de 10 keren lager bij bier. Dus ik dacht dat het daardoor misschien wel kon zonder koeling.
Ik woonde vroeger zo'n 5 minuten van de toko waar je deze besteld hebt. Hele coole zaak! Ik heb er zelf ook de Oatmeal Stout en Honeyweiss van gebrouwen. Ik betrek mijn spullen nu hier:quote:Op maandag 10 oktober 2011 20:00 schreef popolon het volgende:
Ik zat er naast trouwens, heb geen witbier in de gister maar een 'European Pilsner'.
[ afbeelding ] *klik*
En hier is een voorbeeld van meegeleverde instructies.
Deze website vind ik erg handig:quote:Op maandag 24 oktober 2011 00:01 schreef PKfotografie het volgende:
dit is iets wat ik wel eens wil gaan proberen..
is er een must have boek?
en de grote vraag van mijn wederhelft..... bier maken stinkt.... hoe erg ruik je het? (zitten op een appartement) en is er wat aan te doen?
drinken trouwens graag pils en niet zozeer bruinbier dus misschien scheelt dat wat, of juist niet
Er zitten hier wel wat kleine winkeltjes waar ik ook wel eens binnenloop maar niet zo'n grote als Midwest Brewing. Inderdaad een beste zaak.quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 20:38 schreef Plastic_Power het volgende:
[..]
Ik woonde vroeger zo'n 5 minuten van de toko waar je deze besteld hebt. Hele coole zaak! Ik heb er zelf ook de Oatmeal Stout en Honeyweiss van gebrouwen. Ik betrek mijn spullen nu hier:
http://www.grapeandgranary.com/
Het kriebelt al weken weer, dus misschien binnenkort maar even een pakketje ophalen
Macrobier is dood bier. En je bent op de hoogte van wat de suikers doen?quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 21:19 schreef Fokpop het volgende:
Waarom zou jouw bier lekkerder zijn dan fabrieksbier? Het is een vrij simpel proces dat perfect geautomatiseerd kan worden en de bierproducenten gebruiken ook geen inferieure ingredienten of rare toevoegingen zoals bij sommige andere prefab producten. en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij
Ik wil niet vervelend zijn maar als je de etiketten leest zie je toch heel vaak "maltose" erbij staan hoor.quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 21:19 schreef Fokpop het volgende:
en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij
Met het toevoegen van suiker zorg je ervoor dat de nagisting op de fles op gang blijft / komt.quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 21:19 schreef Fokpop het volgende:
Waarom zou jouw bier lekkerder zijn dan fabrieksbier? Het is een vrij simpel proces dat perfect geautomatiseerd kan worden en de bierproducenten gebruiken ook geen inferieure ingredienten of rare toevoegingen zoals bij sommige andere prefab producten. en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij
Jij hebt het duidelijk niet begrepen.quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 21:19 schreef Fokpop het volgende:
Waarom zou jouw bier lekkerder zijn dan fabrieksbier? Het is een vrij simpel proces dat perfect geautomatiseerd kan worden en de bierproducenten gebruiken ook geen inferieure ingredienten of rare toevoegingen zoals bij sommige andere prefab producten. en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij
Hoe koud is het in je kelder? Ik weet niet welke gist gebruikt wordt maar meestal moet je zo rond de 18C-21C zitten. (soms liever wat warmer zelfs).quote:Op maandag 31 oktober 2011 12:14 schreef RoaRRR het volgende:
Kan ik de boel in mijn kelder zetten? Deze is vorstvrij en indien nodig kan ik er zelfs de verwarming aan zetten.
Lees namelijk dat er nogal een lucht vanaf komt en die wil ik liever niet in mijn appartement
Meet het inderdaad eens. Laat er een thermometertje liggen. Kijk dan 's ochtends vroeg eens, overdag en 's avonds laat. En dan ook met de kachel aan.quote:Op maandag 31 oktober 2011 12:20 schreef RoaRRR het volgende:
Geen idee hoe koud/warm het in de kelder isHeb geen temp meter hier. Maar kan het wel eens meten.
Met de verwarming aan haalt ie wel 18 graden, dus dat zou geen probleem moeten zijn.
Zo'n waterslot is wel rustgevend,quote:Op maandag 31 oktober 2011 12:18 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Hoe koud is het in je kelder? Ik weet niet welke gist gebruikt wordt maar meestal moet je zo rond de 18C-21C zitten. (soms liever wat warmer zelfs).
Iets lager kan wel maar dan verloopt de vergisting langzamer en je smaakprofiel wordt wat anders(dat hoeft niet erg te zijn).
Ik neem aan dat er bij die blikken een redelijk tolerant gist zit.
Ik vind de lucht zelf trouwens hartstikke meevallen. Ik heb meer last van het waterslot dan van geurtjes.
Heel goed mogelijk. Zeker bij een wat kleinere kamer met slechte ventilatie.quote:Op maandag 31 oktober 2011 20:31 schreef Kabolter het volgende:
Ik zet het toch meestal wel in een andere kamer. Geen idee of het toeval was, maar ik had toevallig wel een paar dagen hoofdpijn.
Tip: flesjes rechtop zetten, nooit neerleggen.quote:Op dinsdag 1 november 2011 10:01 schreef Soohr het volgende:
Ik was vorige week begonnen en afgelopen zondag heb ik het bier gebotteld,
nu moeten de flesjes een week op kamertemperatuur staan om de 2e gisting op gang te brengen en daarna kunnen ze koel in de kelder nog 3 weekjes liggen.
Dan open ik de eerste,
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |