abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zaterdag 8 oktober 2011 @ 23:57:08 #1
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_102860220
Ik ben een tijdje geleden begonnen m'n eigen bier te brouwen, gewoon om te kijken of het wat is. En ik ben die laffe macrobieren eigenlijk ook wel zat.

Ok, dus een goedkoop starterspakket gekocht en ben ondertussen al aan m'n derde ronde bezig. De eerste twee kwamen er erg goed uit en zijn echt zoveel beter dan de standaard bieren (Heineken, Hertog Jan, Grolsch etc.)

Tot nu toe gemaakt: Een Lager, een Pilsner en nu zit er een witbier in. Elke 'batch' is zo'n 25 liter bier, totale kosten ongeveer per ingredienten pakket is rond de 30 ballen dus duur is het niet.

De opstelling:


Bier aan het 'lageren'


Meer bier


Extra flessen (1,2 liter) voor meer bier!


Flessen bewaren.


Meer mensen die dit doen? c_/

[ Bericht 0% gewijzigd door popolon op 09-10-2011 00:29:12 ]
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_102860291
Respect voor dit topic, ik check mee.
Op vrijdag 18 maart 2011 01:26 [b]schreef Ezio het volgende:[/b]Ik ga nu wel. Kijk uit waar je je staart steekt!
Groetjes, Ezio.
  zaterdag 8 oktober 2011 @ 23:59:56 #3
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_102860320
Hoe werkt het en hoelang duurt het?
Ziet er wel vet uit :D
We zullen zien, zei de blinde.
  zondag 9 oktober 2011 @ 00:06:31 #4
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_102860550
Afhankelijk van het type bier (pils kost wat meer tijd) is het zo'n 1 a 2 weken in de 'vergister' om het zo maar even te noemen, dan nog een paar weken moet het 'lageren', sorry, ken de NL term daar niet voor. :+

Elk pakket met ingredienten komt met een gebruiksaanwijzing dus fout kan het eigenlijk niet gaan. Waar je wel goed op moet letten is dat je spullen steriel moeten zijn, een infectie in je gistende bier is minder.

Met zo'n starterspakket is het eigenlijk heel simpel en kost 't weinig tijd, geduld moet je wel hebben. :P Ik zit nu al te kijken naar een upgrade, een echte ketel en dergelijke. :')
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  zondag 9 oktober 2011 @ 00:08:59 #5
-1 #ANONIEM
Integere Lul
pi_102860614
Vet :D! Ik lees mee.
Feyenoord Rotterdam
  † In Memoriam † zondag 9 oktober 2011 @ 00:09:43 #6
308148 Marie30
Perception is reality.
pi_102860633
Mijn broer doet dit al jaren, op zijn bruiloft gaf hij zelfs zijn eigen gebottelte bier mee als bedankje. Zelf heb ik er helaas geen verstand van. Diverse vrienden van hem doen het trouwens ook, je bent dus zeker niet de enige... ;)
Are you fokking to me?
pi_102860733
las hier laatst iets over in de quest, ff volgen :7
niet meer
  zondag 9 oktober 2011 @ 00:14:42 #8
319243 Caland
FREEJANCEES
pi_102860797
Erg tof.

*volgt topic.
VBL SC influencer
Left, right, behind
pi_102860893
Ma flodder deed het in haar kelder, of was dat Whiskey stoken?
Regardant au tour de moi sur ce site, toujours partout continuellement, c'est moi qui tente de trouver ceux qui me veulent répondre tout ce que je me demande pendant ma randonnée de survie en grandissant.
pi_102860897
Heb het wel eens gedaan met een donker biertje.
Smaak viel me erg tegen, maar ik wil het nog eens proberen met "gewoon" pils :s)
Brutal. Fucking. Metal.
  zondag 9 oktober 2011 @ 00:19:52 #11
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_102860967
quote:
14s.gif Op zondag 9 oktober 2011 00:09 schreef Marie30 het volgende:
Mijn broer doet dit al jaren, op zijn bruiloft gaf hij zelfs zijn eigen gebottelte bier mee als bedankje. Zelf heb ik er helaas geen verstand van. Diverse vrienden van hem doen het trouwens ook, je bent dus zeker niet de enige... ;)
Vrienden van me doen het ook en hebben me aangestoken. Ik stond paf toen ik hun bier proefde.....zo lekker. :D Het smaakt gewoon echt veel verser, 't is moeilijk te omschrijven.

Videootje van m'n allereerste zelfgebrouwen bier, je kunt de bubbels goed zien in het begin vh filmpje. (slechte kwaliteit, het was 's nachts en dus wat donker)

Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_102861164
ts! jij baas _O_
je eigen drank stoken is toch ilegaal ?
pi_102861455
Vet! Ik zit er ook serieus aan te denken om te beginnen met eigen bier maken. Kan je iets meer uitleggen hoe het in elkaar steekt met die set die jij heb? Ik zie op de site dat je bier packages kan kopen. Hoe gaat dit allemaal in zn werk?
  zondag 9 oktober 2011 @ 00:36:43 #14
47400 De-Boswachter
Spritz mich im mund....
pi_102861528
Cool! Nu kan ik mijn garage tenminste toch nog ergens nuttig voor gebruiken.....
Ik lees even mee.....
In het bos daar zijn de ..........
pi_102861589
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 00:06 schreef popolon het volgende:
Afhankelijk van het type bier (pils kost wat meer tijd) is het zo'n 1 a 2 weken in de 'vergister' om het zo maar even te noemen, dan nog een paar weken moet het 'lageren', sorry, ken de NL term daar niet voor. :+

Elk pakket met ingredienten komt met een gebruiksaanwijzing dus fout kan het eigenlijk niet gaan. Waar je wel goed op moet letten is dat je spullen steriel moeten zijn, een infectie in je gistende bier is minder.

Met zo'n starterspakket is het eigenlijk heel simpel en kost 't weinig tijd, geduld moet je wel hebben. :P Ik zit nu al te kijken naar een upgrade, een echte ketel en dergelijke. :')
Dat lijkt me meer dan afdoende qua terminologie...ook in het Nederlands. :)

Maar gezien je flessen (en dan vooral die Samuel Adams)...zit je in de VS?
- En zoals pijn ook een vorm van voelen is, laat kou me weten dat ik wist wat warmte was.
- Ik ben de reden voor wie voor zijn lijden reden zoekt!
- Those people who tell you not to take chances, they are all missing on what life is about.
  zondag 9 oktober 2011 @ 00:39:17 #16
319243 Caland
FREEJANCEES
pi_102861617
Denk het wel ja, die site levert ook alleen maar in de US en Canada.

Nederlandse equivalenten van die site zijn stukken duurder ook, zo even snel gekeken.
VBL SC influencer
Left, right, behind
pi_102861724
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 00:39 schreef Caland het volgende:
Denk het wel ja, die site levert ook alleen maar in de US en Canada.

Nederlandse equivalenten van die site zijn stukken duurder ook, zo even snel gekeken.
Had die link uit de OP nog niet eens gecheckt... :P

Dat moet haast wel dan...

Oja, Sam Adams Oktoberfest is eigenlijk ook wel goed te doen. :)
- En zoals pijn ook een vorm van voelen is, laat kou me weten dat ik wist wat warmte was.
- Ik ben de reden voor wie voor zijn lijden reden zoekt!
- Those people who tell you not to take chances, they are all missing on what life is about.
pi_102861851
Wil het ook al heel lang doen! Nu helaas geen geld en ruimte voor...
  zondag 9 oktober 2011 @ 00:47:35 #19
319243 Caland
FREEJANCEES
pi_102861882
Zo heel veel ruimte neemt het toch niet in beslag. Je zou het bij wijze van spreken nog op je studentenkamer kunnen doen.
VBL SC influencer
Left, right, behind
  zondag 9 oktober 2011 @ 00:59:00 #21
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_102862248
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 00:34 schreef RichardRichard het volgende:
Vet! Ik zit er ook serieus aan te denken om te beginnen met eigen bier maken. Kan je iets meer uitleggen hoe het in elkaar steekt met die set die jij heb? Ik zie op de site dat je bier packages kan kopen. Hoe gaat dit allemaal in zn werk?
Eigenlijk vrij simpel maar je kunt er ook een heel kunstwerk van maken.

In 't kort: 10 liter water koken, granen er in laten weken voor 30 tot 60 minuten, hop erbij en laten staan, roeren. Overgieten in een grote 'emmer' die luchtdicht is, de malt mix erbij, roeren. Daarna aanvullen met water tot de 25 liter. Weekje (of twee) laten gisten, afhankelijk vh biertype. Dan suiker erbij, in flessen doen en het laten staan voor zeker een paar weken, hoe langer hoe beter.

Maar da's echt heel kort hoor. Die paketten komen met prima handleiding, en ja ik zit in Michigan maar dat mag de pret niet drukken toch? :Y)
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_102862747
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 00:59 schreef popolon het volgende: en ja ik zit in Michigan maar dat mag de pret niet drukken toch? :Y)
Als dat een antwoord is op mijn vraag... nee, niet echt. Was gewoon benieuwd. :P

Heb tijdens mijn vakantie in de VS de nodige lekkere bieren op, o.a.:

Dogfish Head
Punkin Ale
90 Minute IPA

Moon River
Swampfox IPA
Apparition Ale
Captain's Porter

Palmetto
Pale Ale (de tweede via die link)

Carolina Brewery
Pale Ale (de bovenste via die link)
- En zoals pijn ook een vorm van voelen is, laat kou me weten dat ik wist wat warmte was.
- Ik ben de reden voor wie voor zijn lijden reden zoekt!
- Those people who tell you not to take chances, they are all missing on what life is about.
  zondag 9 oktober 2011 @ 01:21:00 #23
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_102863007
In de VS heb je inderdaad ontelbare kleine lokale brouwerijen die al die bekende merken eenvoudig weten te verslaan qua smaak. Nadeel, de prijs is vaak wat hoger. ;)
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_102863793
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 01:21 schreef popolon het volgende:
In de VS heb je inderdaad ontelbare kleine lokale brouwerijen die al die bekende merken eenvoudig weten te verslaan qua smaak. Nadeel, de prijs is vaak wat hoger. ;)
Ach ja, dat moet je er voor overhebben.

Alvast sorry voor als dit lijkt op een topic-kaping, dat is niet mijn bedoeiling. :P
- En zoals pijn ook een vorm van voelen is, laat kou me weten dat ik wist wat warmte was.
- Ik ben de reden voor wie voor zijn lijden reden zoekt!
- Those people who tell you not to take chances, they are all missing on what life is about.
  zondag 9 oktober 2011 @ 01:53:22 #25
148823 znarch
ondertitel
pi_102863914
Mijn vader is er best goed in. Heeft zelf al zij materieel (ketels ed) geslagen uit stukken koper. Hij doet niet meer aan paketten met ingredienten enzo maar koopt zelf los graan en giststarters in enz. Leuke hobby :)
"AAAAAHH ZENNE MOAT, WOARST VLEISCH"
  zondag 9 oktober 2011 @ 11:50:56 #26
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_102869168
Ik heb het wel een paar keer gedaan, spullen haal ik meestal bij de brouwmarkt.

quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 00:17 schreef houtjetouwtjejas het volgende:
Ma flodder deed het in haar kelder, of was dat Whiskey stoken?
Nee dat was jenever :P

quote:
10s.gif Op zondag 9 oktober 2011 00:26 schreef 129383 het volgende:
ts! jij baas _O_
je eigen drank stoken is toch ilegaal ?
Sterke drank ja, omdat je daarmee de belasting ontduikt. Maar daarvoor kun je gewoon een ontheffing aangvragen bij de belastingdienst.
pi_102869609
Ik heb ook meerdere malen zelf bier gemaakt vanuit zo'n starters blik,
heb nu nog een blik Coopers pale ale staan.
Binnenkort maar eens maken,
Ik haal mijn spullen bij brouwmarkt.
ivm de bezorgkosten haal ik het altijd op in Almere.

je verwarmt het blik in heet water,
giet daarna de inhoud in een ton,
doe er 5 liter heet water bij,
laat het iets afkoelen, gooi de gist en suiker erbij en vul aan tot 20 a 25 liter in totaal met water,
laat het geheel 3 weken gisten,
giet het bier vervolgens over in flesjes met een schepje suiker erbij en laat het bier nog minstens 6 weken nagisten op fles.

Ik gebruik zelf beugelflessen,
dat is makkelijk met sluiten en luchtdicht krijgen van je bier.

Zodra ik mijn volgende batch ga maken zal ik er wel even wat foto's van maken.

Hetzelfde proces kan je volgen om wijn te maken.
  zondag 9 oktober 2011 @ 14:38:32 #28
36098 kievit19
vlaai squad is no more
pi_102874643
ruik je het niet heel erg als je dit gewoon binnen op het aanrecht doet?
en met zoiets ben je dus eigenlijk al helemaal good to go? http://www.brouwmarkt.nl/catalog/startset-biermaken-luxe-incl-pils-bierpakket-p-2034.html
The sand is pouring through the hourglass
To remind me of how precious time is
Cause all I ever do
Is dream, dream, dream, what am I supposed to do
  zondag 9 oktober 2011 @ 14:56:22 #29
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_102875220
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 01:21 schreef popolon het volgende:
In de VS heb je inderdaad ontelbare kleine lokale brouwerijen die al die bekende merken eenvoudig weten te verslaan qua smaak. Nadeel, de prijs is vaak wat hoger. ;)
In duitsland en belgie komt het ook steeds meer terug, in NL doet de overheid verschrikkelijk moeilijk begrijp ik van mensen die er mee bezig waren. Mijn stamcafe Ürige in Düsseldorf brouwt al heel erg lang hun eigen bier, doen daar meer cafes trouwens.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_102882547
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 14:38 schreef kievit19 het volgende:
ruik je het niet heel erg als je dit gewoon binnen op het aanrecht doet?
en met zoiets ben je dus eigenlijk al helemaal good to go? http://www.brouwmarkt.nl/catalog/startset-biermaken-luxe-incl-pils-bierpakket-p-2034.html
Ik doe het zelf op zolder,
want je hebt non-stop borrel geluiden van lucht dat door het waterslot heen gaat en die lucht is ook wat zoetig / meurend.

Maar voor de rest kan je met dat starters pakket helemaal van start,
je hebt alleen nog lege flessen nodig om het bier in te stoppen.
  zondag 9 oktober 2011 @ 20:11:46 #31
36098 kievit19
vlaai squad is no more
pi_102886486
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 18:38 schreef Soohr het volgende:

[..]

Ik doe het zelf op zolder,
want je hebt non-stop borrel geluiden van lucht dat door het waterslot heen gaat en die lucht is ook wat zoetig / meurend.

Maar voor de rest kan je met dat starters pakket helemaal van start,
je hebt alleen nog lege flessen nodig om het bier in te stoppen.
dan ga ik me binnenkort denk ik ook maar eens storten in de wereld van het bier brouwen,
kan ik om het bier in te doen ook gewoon flessen gebruiken van bavaria oid.? ik lees wat dingen over die kroonkurk tang dat het niet echt denderend werkt met euroflessen (?)
The sand is pouring through the hourglass
To remind me of how precious time is
Cause all I ever do
Is dream, dream, dream, what am I supposed to do
pi_102890357
Ik had wat kratten van amstel de eerste keer gebruikt,
maar ben nu toch over op de beugelflessen, zoals die van grolsch.
Sommige Kroonkurken krijg je niet helemaal goed o pde flesjes, en dan komt er lucht bij en bederft het bier.
dat is en zonde en heel vies.
pi_102917203
Check Facebook @ brouwerij de pomp. Zij zijn net begonnen met ketels en vaten etc.
pi_102917341
quote:
0s.gif Op zondag 9 oktober 2011 21:07 schreef Soohr het volgende:
Ik had wat kratten van amstel de eerste keer gebruikt,
maar ben nu toch over op de beugelflessen, zoals die van grolsch.
Sommige Kroonkurken krijg je niet helemaal goed o pde flesjes, en dan komt er lucht bij en bederft het bier.
dat is en zonde en heel vies.
Inderdaad ik heb het ook al een paar keer gedaan. Beugelflessen van grolsch zijn het best. Goed doorzichtig zodat je tenminste ziet dat ze schoon zijn voordat je ze vult en altijd weer een nieuw rubebrtje gebruiken. Ik heb alleen een hekel aan dat schoonmaken daarom ben ik tijdelijk gestopt met bier maken.

Ik haal al die meuk bij de brouwmarkt in almere.
Al die mooie plekken op aarde, en ik zit hier :N
  maandag 10 oktober 2011 @ 16:04:31 #35
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_102917636
Zijn PET waterflessen niet gemakkelijker?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_102918066
quote:
0s.gif Op maandag 10 oktober 2011 16:04 schreef Pietverdriet het volgende:
Zijn PET waterflessen niet gemakkelijker?
Van de wiki pagina
quote:
Een petfles is lichter en sterker dan een fles van glas. pet is zeer taai en breekt vrijwel niet. Vergeleken met glas laat het echter gemakkelijker gassen als zuurstof en koolzuur door. Daarom zijn petflessen vooralsnog ongeschikt om bier te verpakken. Voor bier worden soms petflessen gebruikt die worden gecoat met een stof die minder gemakkelijk gas doorlaat, bijvoorbeeld PA (nylon), aluminium, of zelfs glas (middels siloxanen).
Je verliest dus met de standaard PET fles je koolzuur,
en met speciale PET flessen ben je weer duurder uit.
pi_102918165
quote:
0s.gif Op maandag 10 oktober 2011 15:56 schreef Aardwetenschapper het volgende:

[..]

Inderdaad ik heb het ook al een paar keer gedaan. Beugelflessen van grolsch zijn het best. Goed doorzichtig zodat je tenminste ziet dat ze schoon zijn voordat je ze vult en altijd weer een nieuw rubebrtje gebruiken. Ik heb alleen een hekel aan dat schoonmaken daarom ben ik tijdelijk gestopt met bier maken.

Ik haal al die meuk bij de brouwmarkt in almere.
inderdaad,
citroenzuur en sulfietpoeder geloof ik om de boel goed schoon te maken,
samen met een flessenborstel in warm water en elke fles van binnen goed schoonmaken.
Daarna alles weer goed uitspoelen om de schoonmaak spullen eruit te krijgen.

En die combinatie stinkt ook als de tiefus,
  maandag 10 oktober 2011 @ 17:09:10 #38
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_102920196
quote:
0s.gif Op maandag 10 oktober 2011 16:04 schreef Pietverdriet het volgende:
Zijn PET waterflessen niet gemakkelijker?
Ik heb er 30 van 750 ml, speciaal gemaakt voor bier. Standaard PET zijn ook te doen maar daar kan je idd wat kwalitieitsverlies mee oplopen. En ze zijn een stuk makkelijker, ontploffen niet maar zijn net wat minder als 'presenteer' fles. ;)
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  maandag 10 oktober 2011 @ 17:12:41 #39
277627 Seven.
We are Borg.
pi_102920374
Wat leuk! Hehehe, leuk kado idee ook!
Resistance is futile.
  maandag 10 oktober 2011 @ 17:20:59 #40
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_102920779
quote:
0s.gif Op maandag 10 oktober 2011 16:15 schreef Soohr het volgende:

[..]

Van de wiki pagina

[..]

Je verliest dus met de standaard PET fles je koolzuur,
en met speciale PET flessen ben je weer duurder uit.
Wil je je bier bewaren of drinken?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_102925451
quote:
1s.gif Op maandag 10 oktober 2011 17:20 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wil je je bier bewaren of drinken?
binnen hoeveel tijd drink je 20 liter bier op?
Ik heb graag dat mijn laatste flesje nog net zo lekker is als mijn eerste,
  maandag 10 oktober 2011 @ 20:00:48 #42
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_102927257
Ik zat er naast trouwens, heb geen witbier in de gister maar een 'European Pilsner'.

*klik*

En hier is een voorbeeld van meegeleverde instructies.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  dinsdag 11 oktober 2011 @ 02:00:41 #43
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_102943526
Na bijna drie dagen is de gisting erg actief geworden. Goed teken.


Sorry voor het crappy camerawerk maar het is daar vrij donker. :P
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_102948286
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2011 02:00 schreef popolon het volgende:
Na bijna drie dagen is de gisting erg actief geworden. Goed teken.


Sorry voor het crappy camerawerk maar het is daar vrij donker. :P
Wat tof! _O_
Ja doei.
pi_102969071
Ik zou dit ook erg graag willen doen maar hoe kan ik garanderen dat de temperatuur stabiel blijft? Ik woon in een appartement en mijn zolder is volgens mij toch echt te koud...
  dinsdag 11 oktober 2011 @ 20:54:43 #46
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_102971687
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2011 20:13 schreef Haijo het volgende:
Ik zou dit ook erg graag willen doen maar hoe kan ik garanderen dat de temperatuur stabiel blijft? Ik woon in een appartement en mijn zolder is volgens mij toch echt te koud...
Mijn basement is vrijwel altijd redelijk dezelfde temperatuur zonder verwarming of koeling, zo rond de 18 graden, en dat is voor veel bieren een prima temperatuur om te gisten. Als het gisten klaar is, en dan vooral bij lichtere bieren zoals pils/lager, wil je de flessen zeker bewaren onder de 10 graden als het kan. Ik overweeg een tweede (mini)koelkast aan te schaffen voor dat.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  Moderator / Redactie Sport dinsdag 11 oktober 2011 @ 20:58:52 #47
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_102971974
Popobeer. Klinkt nu al beter dan Budweiser :7
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_102986874
Altijd leuk dit soort projecten. ^O^
quote:
6s.gif Op zaterdag 8 oktober 2011 23:57 schreef popolon het volgende:
De opstelling:
[ afbeelding ]
Wat doet het apparaat rechts op de foto?
  woensdag 12 oktober 2011 @ 03:41:20 #49
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_102986981
Da's voor flessen sterke drank. Zoiets dus.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_102990434
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 oktober 2011 20:13 schreef Haijo het volgende:
Ik zou dit ook erg graag willen doen maar hoe kan ik garanderen dat de temperatuur stabiel blijft? Ik woon in een appartement en mijn zolder is volgens mij toch echt te koud...
Je zou kunnen kijken naar een soort verwarmingsplaten waar je je gistton op zet,
een eerste zoekactie leverde zo snel een verwarmingsriem op,
doe die om je ton en dan blijft je bier op temperatuur.

http://www.brouwmarkt.nl/(...)iem-watt-p-2029.html
  woensdag 19 oktober 2011 @ 15:15:01 #51
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103281516
Ik ga me alvast verontschuldigen voor de slechte kwaliteit foto's, gemaakt met weinig licht laat in de avond.

Na ruim 2 weken gisting was het tijd om het bier, zo'n 25 liter European Pilsner, in de fles te doen. Nu moet het nu zeker minimaal 4 weken 'zitten' om tot het beste resultaat te komen. Ik heb gisteren al een glas gehad en het smaakt al erg goed, wat plat want er zit nog geen suiker in (dus geen nagisting/koolzuur wat pas in de fles ontstaat)

De opstelling:


'Bottle capper':


In de aanslag:


Suiker, bierdopjes en wat flessen variërend van 1 liter flessen tot 330ml flessen.


Een klein uurtje later, alles in de fles:


En schoonmaken:


Overblijfsel:




Zo, ik kan daar weer een weekendje mee vooruit. Dit weekend gooi ik er een nieuwe batch in. :9
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  maandag 24 oktober 2011 @ 00:01:42 #52
150677 PKfotografie
www.fotobijbestellen.com
pi_103482302
dit is iets wat ik wel eens wil gaan proberen..

is er een must have boek?
en de grote vraag van mijn wederhelft..... bier maken stinkt.... hoe erg ruik je het? (zitten op een appartement) en is er wat aan te doen?

drinken trouwens graag pils en niet zozeer bruinbier dus misschien scheelt dat wat, of juist niet
pi_103489268
quote:
0s.gif Op maandag 24 oktober 2011 00:01 schreef PKfotografie het volgende:
dit is iets wat ik wel eens wil gaan proberen..

is er een must have boek?
en de grote vraag van mijn wederhelft..... bier maken stinkt.... hoe erg ruik je het? (zitten op een appartement) en is er wat aan te doen?

drinken trouwens graag pils en niet zozeer bruinbier dus misschien scheelt dat wat, of juist niet
Je krijgt een zoetige lucht in de kamer waar je bier staat te gisten,
Je zou nog een grote vuilniszak om je ton heen kunenn doen,
dat scheelt iets, maar uiteindleijk komt de lucht toch eruit.
Als je erg handig bent zou je ook een slang op je waterslot kunnen maken die je dan door een raampje naar buiten laat gaan.
  maandag 24 oktober 2011 @ 14:56:01 #54
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103498000
Je ruikt het wel een paar dagen. Wanneer de actieve gisting klaar is wordt het zeker minder. Maar een aparte kamer is zeker wel aan te raden. (die heb je maar een week of wat nodig, daarna gaat het de fles in sowieso)

Om een voorbeeld te geven vd instructies, dit is de handleiding van mijn eerste bier: Zoals je ziet vrij makkelijk te doen.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_103524947
quote:
0s.gif Op maandag 24 oktober 2011 14:56 schreef popolon het volgende:
Je ruikt het wel een paar dagen. Wanneer de actieve gisting klaar is wordt het zeker minder. Maar een aparte kamer is zeker wel aan te raden. (die heb je maar een week of wat nodig, daarna gaat het de fles in sowieso)

Om een voorbeeld te geven vd instructies, dit is de handleiding van mijn eerste bier: Zoals je ziet vrij makkelijk te doen.
Ik had nog een blik staan met houdbaarheidsdatum tot 12 oktober,
die heb ik zondag, de 23e nog even snel in het vat gedaan,
maar de gisting kwam niet echt op gang,
dus ik heb er vanmiddag nog wat extra gist bij gegooid, had nog een potje in de koelkast staan,
en nu lijkt hij wel op gang te zijn gekomen.

Ik hoop dat ie het blijft doen.
  dinsdag 25 oktober 2011 @ 05:53:09 #56
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103531354
Zo'n blik, mits vacuum verpakt, blijft wel even goed. ;) Brouwze.

Leuke uitleg wat er mis is met de normale bieren uit de 'supermarkt'.


En waarom een laagje gist op de bodem vd fles juist goed en gezond is:



Living beer. ^O^
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_103533852
Leuk stukje,

Ik heb vanmorgen even geluisterd en de boel staat lekker te gisten.
Er komt steeds lucht door het waterslot heen en de zolderkamer ruikt ernaar,
gelukkig heb ik deze week geen thuiswerkdag gepland staan.

Dat wordt zaterdag weer 50 flesjes schoonmaken,
ik zag dat mijn citroenzuur bijna op is,
dus na deze batch even een nieuw potje bestellen.
  dinsdag 25 oktober 2011 @ 18:01:32 #58
36098 kievit19
vlaai squad is no more
pi_103549624
ik heb zojuist de spullen besteld ! hoop dat het er voor het weekend is , dan kan ik mooi aan de gang dit weekend
The sand is pouring through the hourglass
To remind me of how precious time is
Cause all I ever do
Is dream, dream, dream, what am I supposed to do
  dinsdag 25 oktober 2011 @ 18:59:44 #59
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_103551681
quote:
0s.gif Op maandag 10 oktober 2011 19:21 schreef Soohr het volgende:

[..]

binnen hoeveel tijd drink je 20 liter bier op?
Ik heb graag dat mijn laatste flesje nog net zo lekker is als mijn eerste,
Daar heb jij weer gelijk in.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 25 oktober 2011 @ 19:05:53 #60
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103551923
De laatste smaakt heel waarschijnlijk stukken beter dan de eerste, vooral heldere bieren als pilsners worden beter na minimaal drie maanden.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_103559365
Gebruik Grolsch beugel flesjes. Iedereen die ik ken en zelf brouwt gebruikt ze. Zelfs degene die van die kroonkurk dingen hebben. Veel makkelijker.
  donderdag 27 oktober 2011 @ 20:46:53 #62
36098 kievit19
vlaai squad is no more
pi_103640198
het spul is binnen, van het weekend maar eens een poging doen , heb nu alleen wel 1 probleem: ik heb nog geen beugelflessen , en om nou in 10 dagen 3 kratten grolsch leeg te drinken is me "net" iets teveel van het goede.

maar ik had zojuist met die kroonkurkpers geprobeerd op flesjes van bavaria, en dat ging eigenlijk prima in tegenstelling van de berichten dat die kapot zouden springen bij het persen (heb ook gevuld met water, en er lekte nergens wat langs)
The sand is pouring through the hourglass
To remind me of how precious time is
Cause all I ever do
Is dream, dream, dream, what am I supposed to do
pi_103640915
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 20:46 schreef kievit19 het volgende:
het spul is binnen, van het weekend maar eens een poging doen , heb nu alleen wel 1 probleem: ik heb nog geen beugelflessen , en om nou in 10 dagen 3 kratten grolsch leeg te drinken is me "net" iets teveel van het goede.
Ga naar een bouwplaats en vraag of de bouwvakkers vrijdagmiddag zin hebben om wat te drinken.
  donderdag 27 oktober 2011 @ 21:01:57 #64
37248 BertV
Klei indiaan
pi_103641259
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 oktober 2011 19:05 schreef popolon het volgende:
De laatste smaakt heel waarschijnlijk stukken beter dan de eerste, vooral heldere bieren als pilsners worden beter na minimaal drie maanden.
(echte) pils is ondergistend, dat gaat thuis niet lukken.
Het gevaar van die donkere bieren is dat je teveel gebrande mout gaat gebruiken.
Puur persoonlijk, maar de wat lichtere bieren vind ik lekkerder.

hier haal ik mijn grondstoffen:
http://www.burgbieren.nl/
Handgemaakt | Doggerland-overlever
  donderdag 27 oktober 2011 @ 21:24:01 #65
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103642899
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 21:01 schreef BertV het volgende:

[..]

(echte) pils is ondergistend, dat gaat thuis niet lukken.
In mijn basement is altijd in de herfst winter rond de 10/15 graden, in de warmste maanden 15/20 graden. En het gaat wel lukken met een extra koelkast.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  donderdag 27 oktober 2011 @ 21:34:32 #66
37248 BertV
Klei indiaan
pi_103643603
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 21:24 schreef popolon het volgende:

[..]

In mijn basement is altijd in de herfst winter rond de 10/15 graden, in de warmste maanden 15/20 graden. En het gaat wel lukken met een extra koelkast.
Ok, krijg er al weer zin in. Al weer een tijdje niet gebrouwen.
Ik ben meer een low-budget hooggistende brouwer. Filteren met (schone) handdoeken, afvullen in beugelflesjes.
Handgemaakt | Doggerland-overlever
pi_103644252
Heb je bij bier trouwens ook dat je niet mag stapelen? Geen idee wat het meer gangbare woord hier voor is. Maar dat je in ieder geval niet meerdere setjes mag gebruiken omdat dan de temperatuur omhoog schiet.

Ik hoop zelf over 2 weken mijn kleine nieuwe stookketel te kunnen gebruiken. De onderdelen zijn besteld.

Ik ben niet eens een bierdrinker, maar op de één of andere vage manier trekt het toch eens in de zoveel tijd mijn aandacht.
  donderdag 27 oktober 2011 @ 22:02:11 #68
37248 BertV
Klei indiaan
pi_103645489
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 21:44 schreef Kabolter het volgende:
Heb je bij bier trouwens ook dat je niet mag stapelen? Geen idee wat het meer gangbare woord hier voor is. Maar dat je in ieder geval niet meerdere setjes mag gebruiken omdat dan de temperatuur omhoog schiet.
Stapelen? Kan alleen maar naar je bedoeling gissen. Meerdere kant en klare bier-pakketten? :P
Het gaat om de verhouding van de grondstoffen, zolang je stapsgewijs en gecontroleerd de temperatuur kan verhogen bij het maischen is er niks aan de hand.
Handgemaakt | Doggerland-overlever
pi_103646087
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 22:02 schreef BertV het volgende:

[..]

Stapelen? Kan alleen maar naar je bedoeling gissen. Meerdere kant en klare bier-pakketten? :P
Het gaat om de verhouding van de grondstoffen, zolang je stapsgewijs en gecontroleerd de temperatuur kan verhogen bij het maischen is er niks aan de hand.
Stel dat je ipv 25 liter 75 liter één keer wil produceren. Kun je dan zonder problemen alles in één vat brouwen? Of loopt de temperatuur dan heel snel op?
  donderdag 27 oktober 2011 @ 23:44:34 #70
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103651796
Zo, dat zijn de plannen, 75 liter. :D Nooit gedaan maar kan me voorstellen dat hoe meer volume des te lastiger het wordt de temperatuur te handhaven.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_103652910
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 23:44 schreef popolon het volgende:
Zo, dat zijn de plannen, 75 liter. :D Nooit gedaan maar kan me voorstellen dat hoe meer volume des te lastiger het wordt de temperatuur te handhaven.
Ik vroeg mij het eerdere uit interesse af. :)
Soms zijn de iets grotere vaten iets makkelijker schoon te maken.

Ik heb met mijzelf de afspraak gemaakt om eerst mijn stookwijn te destilleren (ben vooral als het op dit soort dingen aankomt nogal impulsief). Heb nog iets van 30 liter liggen, en een hele rij smerige wijntjes. Dus daar ben ik in de herfst nog wel zoet mee.

Maar op de één of andere manier blijft het interessant als extra hobby, bier brouwen.
pi_103657345
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 23:44 schreef popolon het volgende:
Zo, dat zijn de plannen, 75 liter. :D Nooit gedaan maar kan me voorstellen dat hoe meer volume des te lastiger het wordt de temperatuur te handhaven.
Een grotere massa stof heeft een grotere warmtecapaciteit en reageert dus minder en dus trager op de toevoer van een gelijke hoeveelheid energie. Ik kan mij zo voorstellen dat de temperatuur dus juist nauwkeuriger te regelen is. Veel lastiger is het denk ik om het bier snel te koelen na het koken met de hop. Omdat water een gigantische warmtecapaciteit heeft moet er heel veel energie ontrokken worden. Bij een grote hoeveelheid bier is dat denk technisch gezien lastiger dan bij een kleine hoeveelheid bier.
  vrijdag 28 oktober 2011 @ 03:20:42 #73
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103657578
Heb je gelijk in, mijn scheikunde was nooit zo best. :') Het koelen na het koken moet inderdaad z.s.m. Ik gooi m'n gootsteen vol ijsblokjes en vul m'n brouwsel aan met gefiltreerd water dat ik een paar uur in de vriezer heb laten staan, iets wat redelijk goed helpt. Er zijn speciale 'wort chillers' maar zo ver ben ik zelf nog niet.

Ik ga volgende week voor m'n 100e liter. Heb nog zo'n 40 liter nu in de basement staan die zeker nog een paar weken moeten rijpen zeg maar. Maar ik ben al wel begonnen met consumeren natuurlijk. :Y)
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  vrijdag 28 oktober 2011 @ 16:08:53 #74
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103673181
Dit wordt de volgende:

American Wheat Beer

Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  † In Memoriam † zaterdag 29 oktober 2011 @ 15:20:00 #75
141844 Macka66
Ingewikkeld doekiemonster
pi_103707818
Ja, hier ook simpele thuisbrouw w/ Spullen halen we bij het Brouwparadijs in Katwijk, leuke combi van computerwinkel en brouwbenodigdheden. We kiezen meestal voor speciaalbieren in kleinere hoeveelheden. Gisten gebeurt op zolder, rusten na bottelen in de kruipruimte.
Het is leuk om naar bepaalde gebeurtenissen toe te brouwen. Op mijn verjaardag hadden we zo vier verschillende bieren, waarvan een Mexicaanse voor bij het Mexicaans buffet.

Met tarwebier mikken we koriander en schil van zoete sinaasappels erbij, geeft een wat Belgischer effect. Abdijbier is net op dronk, nieuwe lading tarwebier staat te gisten.
DancingPhoebe op <a href="http://forum.fok.nl/topic/1352192/3/51#73971988" target="_blank" >23/10/09</a>:[/b]
God, wat is het toch een dunne scheidslijn tussen een vrije geest zijn en je plek in het universum niet kennen :')
pi_103712820
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 20:46 schreef kievit19 het volgende:
heb nu alleen wel 1 probleem: ik heb nog geen beugelflessen , en om nou in 10 dagen 3 kratten grolsch leeg te drinken is me "net" iets teveel van het goede.

Zomaar een ideetje hoor, maar "koop" gewoon lege flessen? Elke supermarkt die zeg maar Grolsch flessen inneemt ofzo? Zo deden wij dat vroeger tenminste.

Je kan ook die kroonkurk dingen nemen die je erop mept met een hamer of die push versie zoals een "reversed kurketrekker" (naam ff kwijt, lijkt erop qua uiterlijk) maar waarom kutten als je gratis die Grolsch dingen kan gebruiken? Koop tegen statiegeld en lever later weer in.
  zaterdag 29 oktober 2011 @ 18:01:29 #77
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_103712840
Zelfbrouwer meldt zich :W

-edit- niet uit blik trouwens.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_103713021
quote:
0s.gif Op donderdag 27 oktober 2011 20:46 schreef kievit19 het volgende:
en om nou in 10 dagen 3 kratten grolsch leeg te drinken is me "net" iets teveel van het goede.

Voor het goede doel offer ik me wel op eigenlijk :) Maak er een semi kleine fok meet van en ik, Cynix en Harrie doen dat wel ff voor je :D

Ik en Cynix 1 krat Harrie de andere 2
pi_103713134
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 oktober 2011 02:41 schreef Bolkesteijn het volgende:

[..]

Een grotere massa stof heeft een grotere warmtecapaciteit en reageert dus minder en dus trager op de toevoer van een gelijke hoeveelheid energie. Ik kan mij zo voorstellen dat de temperatuur dus juist nauwkeuriger te regelen is. Veel lastiger is het denk ik om het bier snel te koelen na het koken met de hop. Omdat water een gigantische warmtecapaciteit heeft moet er heel veel energie ontrokken worden. Bij een grote hoeveelheid bier is dat denk technisch gezien lastiger dan bij een kleine hoeveelheid bier.
Misschien begrijp ik je verkeerd, maar het punt is juist dat het gisten te hoge temperaturen oplevert. Of je het nu eerst voldoende koelt of niet.

Brouwers van stookwijn/wijn hebben daardoor waterslangen door het vat lopen die zodoende de massa koelen tijdens het gisten. Alcoholpercentages liggen bij 9 van de 10 keren lager bij bier. Dus ik dacht dat het daardoor misschien wel kon zonder koeling.
  zaterdag 29 oktober 2011 @ 18:36:46 #80
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_103713744
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 18:11 schreef Kabolter het volgende:

[..]

Misschien begrijp ik je verkeerd, maar het punt is juist dat het gisten te hoge temperaturen oplevert. Of je het nu eerst voldoende koelt of niet.

Brouwers van stookwijn/wijn hebben daardoor waterslangen door het vat lopen die zodoende de massa koelen tijdens het gisten. Alcoholpercentages liggen bij 9 van de 10 keren lager bij bier. Dus ik dacht dat het daardoor misschien wel kon zonder koeling.
Het is goed dat je daarover nadenkt want de gisttemperatuur is erg belangrijk voor de smaak.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_103717662
haha wat vet is dit!!!!!

Ik ga sowieso zon pakketje bestellen :D
  zaterdag 29 oktober 2011 @ 20:38:31 #82
89728 Plastic_Power
Vegetable rights & peace
pi_103717899
quote:
0s.gif Op maandag 10 oktober 2011 20:00 schreef popolon het volgende:
Ik zat er naast trouwens, heb geen witbier in de gister maar een 'European Pilsner'.

[ afbeelding ] *klik*

En hier is een voorbeeld van meegeleverde instructies.
Ik woonde vroeger zo'n 5 minuten van de toko waar je deze besteld hebt. Hele coole zaak! Ik heb er zelf ook de Oatmeal Stout en Honeyweiss van gebrouwen. Ik betrek mijn spullen nu hier:
http://www.grapeandgranary.com/

Het kriebelt al weken weer, dus misschien binnenkort maar even een pakketje ophalen ;)
Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man.
  zaterdag 29 oktober 2011 @ 20:43:30 #83
89728 Plastic_Power
Vegetable rights & peace
pi_103718105
quote:
0s.gif Op maandag 24 oktober 2011 00:01 schreef PKfotografie het volgende:
dit is iets wat ik wel eens wil gaan proberen..

is er een must have boek?
en de grote vraag van mijn wederhelft..... bier maken stinkt.... hoe erg ruik je het? (zitten op een appartement) en is er wat aan te doen?

drinken trouwens graag pils en niet zozeer bruinbier dus misschien scheelt dat wat, of juist niet
Deze website vind ik erg handig:
http://www.howtobrew.com/intro.html

Wat betreft boeken is dit een klassieker:



http://www.amazon.com/Com(...)31053/ref=pd_sim_b_3
Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man.
pi_103719431
Waarom zou jouw bier lekkerder zijn dan fabrieksbier? Het is een vrij simpel proces dat perfect geautomatiseerd kan worden en de bierproducenten gebruiken ook geen inferieure ingredienten of rare toevoegingen zoals bij sommige andere prefab producten. en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij :r
  zaterdag 29 oktober 2011 @ 21:50:28 #85
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103720490
quote:
14s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 20:38 schreef Plastic_Power het volgende:

[..]

Ik woonde vroeger zo'n 5 minuten van de toko waar je deze besteld hebt. Hele coole zaak! Ik heb er zelf ook de Oatmeal Stout en Honeyweiss van gebrouwen. Ik betrek mijn spullen nu hier:
http://www.grapeandgranary.com/

Het kriebelt al weken weer, dus misschien binnenkort maar even een pakketje ophalen ;)
Er zitten hier wel wat kleine winkeltjes waar ik ook wel eens binnenloop maar niet zo'n grote als Midwest Brewing. Inderdaad een beste zaak. :7
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  zaterdag 29 oktober 2011 @ 21:54:40 #86
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_103720615
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 21:19 schreef Fokpop het volgende:
Waarom zou jouw bier lekkerder zijn dan fabrieksbier? Het is een vrij simpel proces dat perfect geautomatiseerd kan worden en de bierproducenten gebruiken ook geen inferieure ingredienten of rare toevoegingen zoals bij sommige andere prefab producten. en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij :r
Macrobier is dood bier. En je bent op de hoogte van wat de suikers doen?
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_103725424
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 21:19 schreef Fokpop het volgende:
en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij :r
Ik wil niet vervelend zijn maar als je de etiketten leest zie je toch heel vaak "maltose" erbij staan hoor.

Of het lekker is is persoonlijk. Hou er ook niet zo van. Hoewel grenadine in trappist weer wel heel normaal is. (persoonlijk vind ik dat je dat soort mensen een bier-ban moet geven)
  zondag 30 oktober 2011 @ 07:38:40 #88
37248 BertV
Klei indiaan
pi_103733023
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 21:19 schreef Fokpop het volgende:
Waarom zou jouw bier lekkerder zijn dan fabrieksbier? Het is een vrij simpel proces dat perfect geautomatiseerd kan worden en de bierproducenten gebruiken ook geen inferieure ingredienten of rare toevoegingen zoals bij sommige andere prefab producten. en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij :r
Met het toevoegen van suiker zorg je ervoor dat de nagisting op de fles op gang blijft / komt.
Alleen in die laatste fase kan er koolzuur in het bier blijven. (in de overige brouwfasen kan het ontsnappen. Dat schepje kristalsuiker waar we het over hebben wordt grotendeels omgezet in alcohol en koolzuur.
Fabrieksbier kan best lekker zijn. Belle-Vue Kriek is geen (zure) kriek maar zoete limonade, maar ik lust af en toe wel een flesje.
Kleinere brouwerijen maken ongezoet bier met nagisting op fles en dat is zeker niet slechter dan mijn eigen brouwsel. (eerder constanter van kwaliteit :o )
Grotere brouwerijen zouden dit makkelijk ook kunnen, alleen produceren ze nu het bier waar de meeste vraag naar is.

[ Bericht 4% gewijzigd door BertV op 30-10-2011 07:45:07 ]
Handgemaakt | Doggerland-overlever
  zondag 30 oktober 2011 @ 12:10:30 #89
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_103737460
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2011 21:19 schreef Fokpop het volgende:
Waarom zou jouw bier lekkerder zijn dan fabrieksbier? Het is een vrij simpel proces dat perfect geautomatiseerd kan worden en de bierproducenten gebruiken ook geen inferieure ingredienten of rare toevoegingen zoals bij sommige andere prefab producten. en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij :r
Jij hebt het duidelijk niet begrepen.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_103780772
Kan ik de boel in mijn kelder zetten? Deze is vorstvrij en indien nodig kan ik er zelfs de verwarming aan zetten.

Lees namelijk dat er nogal een lucht vanaf komt en die wil ik liever niet in mijn appartement :)
Realiteit is een illusie die ontstaat bij een gebrek aan alcohol
  maandag 31 oktober 2011 @ 12:18:03 #91
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_103780916
quote:
0s.gif Op maandag 31 oktober 2011 12:14 schreef RoaRRR het volgende:
Kan ik de boel in mijn kelder zetten? Deze is vorstvrij en indien nodig kan ik er zelfs de verwarming aan zetten.

Lees namelijk dat er nogal een lucht vanaf komt en die wil ik liever niet in mijn appartement :)
Hoe koud is het in je kelder? Ik weet niet welke gist gebruikt wordt maar meestal moet je zo rond de 18C-21C zitten. (soms liever wat warmer zelfs).

Iets lager kan wel maar dan verloopt de vergisting langzamer en je smaakprofiel wordt wat anders(dat hoeft niet erg te zijn).

Ik neem aan dat er bij die blikken een redelijk tolerant gist zit.


Ik vind de lucht zelf trouwens hartstikke meevallen. Ik heb meer last van het waterslot dan van geurtjes.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_103781021
Geen idee hoe koud/warm het in de kelder is :D Heb geen temp meter hier. Maar kan het wel eens meten.

Met de verwarming aan haalt ie wel 18 graden, dus dat zou geen probleem moeten zijn.
Realiteit is een illusie die ontstaat bij een gebrek aan alcohol
  maandag 31 oktober 2011 @ 12:22:45 #93
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_103781122
quote:
0s.gif Op maandag 31 oktober 2011 12:20 schreef RoaRRR het volgende:
Geen idee hoe koud/warm het in de kelder is :D Heb geen temp meter hier. Maar kan het wel eens meten.

Met de verwarming aan haalt ie wel 18 graden, dus dat zou geen probleem moeten zijn.
Meet het inderdaad eens. Laat er een thermometertje liggen. Kijk dan 's ochtends vroeg eens, overdag en 's avonds laat. En dan ook met de kachel aan.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_103782940
quote:
0s.gif Op maandag 31 oktober 2011 12:18 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Hoe koud is het in je kelder? Ik weet niet welke gist gebruikt wordt maar meestal moet je zo rond de 18C-21C zitten. (soms liever wat warmer zelfs).

Iets lager kan wel maar dan verloopt de vergisting langzamer en je smaakprofiel wordt wat anders(dat hoeft niet erg te zijn).

Ik neem aan dat er bij die blikken een redelijk tolerant gist zit.

Ik vind de lucht zelf trouwens hartstikke meevallen. Ik heb meer last van het waterslot dan van geurtjes.
Zo'n waterslot is wel rustgevend,
  maandag 31 oktober 2011 @ 13:28:27 #95
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_103783383
quote:
0s.gif Op maandag 31 oktober 2011 13:17 schreef Soohr het volgende:

[..]

Zo'n waterslot is wel rustgevend,
Dat wel :Y
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_103802720
Ik zet het toch meestal wel in een andere kamer. Geen idee of het toeval was, maar ik had toevallig wel een paar dagen hoofdpijn.
  maandag 31 oktober 2011 @ 20:36:34 #97
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_103803117
quote:
0s.gif Op maandag 31 oktober 2011 20:31 schreef Kabolter het volgende:
Ik zet het toch meestal wel in een andere kamer. Geen idee of het toeval was, maar ik had toevallig wel een paar dagen hoofdpijn.
Heel goed mogelijk. Zeker bij een wat kleinere kamer met slechte ventilatie.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  dinsdag 1 november 2011 @ 06:18:29 #98
36098 kievit19
vlaai squad is no more
pi_103819296
Van het weekend ben ik er mee aan de gang gegaan, en het staat nu al vrolijk 2 dagen flink te borrelen. De geur heb ik opgelost door aan het waterslot een stuk tuinslang te maken , en deze door de ventilatie van het raam te steken, tuinslang paste perfect op het waterslot heb om het zeker te weten nog wel een stukje tape er omheen gedaan
The sand is pouring through the hourglass
To remind me of how precious time is
Cause all I ever do
Is dream, dream, dream, what am I supposed to do
pi_103822147
Ik was vorige week begonnen en afgelopen zondag heb ik het bier gebotteld,
nu moeten de flesjes een week op kamertemperatuur staan om de 2e gisting op gang te brengen en daarna kunnen ze koel in de kelder nog 3 weekjes liggen.

Dan open ik de eerste,
  dinsdag 1 november 2011 @ 11:25:20 #100
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_103824539
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 november 2011 10:01 schreef Soohr het volgende:
Ik was vorige week begonnen en afgelopen zondag heb ik het bier gebotteld,
nu moeten de flesjes een week op kamertemperatuur staan om de 2e gisting op gang te brengen en daarna kunnen ze koel in de kelder nog 3 weekjes liggen.

Dan open ik de eerste,
Tip: flesjes rechtop zetten, nooit neerleggen.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')