Je krijgt een zoetige lucht in de kamer waar je bier staat te gisten,quote:Op maandag 24 oktober 2011 00:01 schreef PKfotografie het volgende:
dit is iets wat ik wel eens wil gaan proberen..
is er een must have boek?
en de grote vraag van mijn wederhelft..... bier maken stinkt.... hoe erg ruik je het? (zitten op een appartement) en is er wat aan te doen?
drinken trouwens graag pils en niet zozeer bruinbier dus misschien scheelt dat wat, of juist niet
Ik had nog een blik staan met houdbaarheidsdatum tot 12 oktober,quote:Op maandag 24 oktober 2011 14:56 schreef popolon het volgende:
Je ruikt het wel een paar dagen. Wanneer de actieve gisting klaar is wordt het zeker minder. Maar een aparte kamer is zeker wel aan te raden. (die heb je maar een week of wat nodig, daarna gaat het de fles in sowieso)
Om een voorbeeld te geven vd instructies, dit is de handleiding van mijn eerste bier: Zoals je ziet vrij makkelijk te doen.
Daar heb jij weer gelijk in.quote:Op maandag 10 oktober 2011 19:21 schreef Soohr het volgende:
[..]
binnen hoeveel tijd drink je 20 liter bier op?
Ik heb graag dat mijn laatste flesje nog net zo lekker is als mijn eerste,
Ga naar een bouwplaats en vraag of de bouwvakkers vrijdagmiddag zin hebben om wat te drinken.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 20:46 schreef kievit19 het volgende:
het spul is binnen, van het weekend maar eens een poging doen , heb nu alleen wel 1 probleem: ik heb nog geen beugelflessen , en om nou in 10 dagen 3 kratten grolsch leeg te drinken is me "net" iets teveel van het goede.
(echte) pils is ondergistend, dat gaat thuis niet lukken.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 19:05 schreef popolon het volgende:
De laatste smaakt heel waarschijnlijk stukken beter dan de eerste, vooral heldere bieren als pilsners worden beter na minimaal drie maanden.
In mijn basement is altijd in de herfst winter rond de 10/15 graden, in de warmste maanden 15/20 graden. En het gaat wel lukken met een extra koelkast.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 21:01 schreef BertV het volgende:
[..]
(echte) pils is ondergistend, dat gaat thuis niet lukken.
Ok, krijg er al weer zin in. Al weer een tijdje niet gebrouwen.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 21:24 schreef popolon het volgende:
[..]
In mijn basement is altijd in de herfst winter rond de 10/15 graden, in de warmste maanden 15/20 graden. En het gaat wel lukken met een extra koelkast.
Stapelen? Kan alleen maar naar je bedoeling gissen. Meerdere kant en klare bier-pakketten?quote:Op donderdag 27 oktober 2011 21:44 schreef Kabolter het volgende:
Heb je bij bier trouwens ook dat je niet mag stapelen? Geen idee wat het meer gangbare woord hier voor is. Maar dat je in ieder geval niet meerdere setjes mag gebruiken omdat dan de temperatuur omhoog schiet.
Stel dat je ipv 25 liter 75 liter één keer wil produceren. Kun je dan zonder problemen alles in één vat brouwen? Of loopt de temperatuur dan heel snel op?quote:Op donderdag 27 oktober 2011 22:02 schreef BertV het volgende:
[..]
Stapelen? Kan alleen maar naar je bedoeling gissen. Meerdere kant en klare bier-pakketten?
Het gaat om de verhouding van de grondstoffen, zolang je stapsgewijs en gecontroleerd de temperatuur kan verhogen bij het maischen is er niks aan de hand.
Ik vroeg mij het eerdere uit interesse af.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 23:44 schreef popolon het volgende:
Zo, dat zijn de plannen, 75 liter. Nooit gedaan maar kan me voorstellen dat hoe meer volume des te lastiger het wordt de temperatuur te handhaven.
Een grotere massa stof heeft een grotere warmtecapaciteit en reageert dus minder en dus trager op de toevoer van een gelijke hoeveelheid energie. Ik kan mij zo voorstellen dat de temperatuur dus juist nauwkeuriger te regelen is. Veel lastiger is het denk ik om het bier snel te koelen na het koken met de hop. Omdat water een gigantische warmtecapaciteit heeft moet er heel veel energie ontrokken worden. Bij een grote hoeveelheid bier is dat denk technisch gezien lastiger dan bij een kleine hoeveelheid bier.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 23:44 schreef popolon het volgende:
Zo, dat zijn de plannen, 75 liter. Nooit gedaan maar kan me voorstellen dat hoe meer volume des te lastiger het wordt de temperatuur te handhaven.
Zomaar een ideetje hoor, maar "koop" gewoon lege flessen? Elke supermarkt die zeg maar Grolsch flessen inneemt ofzo? Zo deden wij dat vroeger tenminste.quote:Op donderdag 27 oktober 2011 20:46 schreef kievit19 het volgende:
heb nu alleen wel 1 probleem: ik heb nog geen beugelflessen , en om nou in 10 dagen 3 kratten grolsch leeg te drinken is me "net" iets teveel van het goede.
Voor het goede doel offer ik me wel op eigenlijk Maak er een semi kleine fok meet van en ik, Cynix en Harrie doen dat wel ff voor jequote:Op donderdag 27 oktober 2011 20:46 schreef kievit19 het volgende:
en om nou in 10 dagen 3 kratten grolsch leeg te drinken is me "net" iets teveel van het goede.
Misschien begrijp ik je verkeerd, maar het punt is juist dat het gisten te hoge temperaturen oplevert. Of je het nu eerst voldoende koelt of niet.quote:Op vrijdag 28 oktober 2011 02:41 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Een grotere massa stof heeft een grotere warmtecapaciteit en reageert dus minder en dus trager op de toevoer van een gelijke hoeveelheid energie. Ik kan mij zo voorstellen dat de temperatuur dus juist nauwkeuriger te regelen is. Veel lastiger is het denk ik om het bier snel te koelen na het koken met de hop. Omdat water een gigantische warmtecapaciteit heeft moet er heel veel energie ontrokken worden. Bij een grote hoeveelheid bier is dat denk technisch gezien lastiger dan bij een kleine hoeveelheid bier.
Het is goed dat je daarover nadenkt want de gisttemperatuur is erg belangrijk voor de smaak.quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 18:11 schreef Kabolter het volgende:
[..]
Misschien begrijp ik je verkeerd, maar het punt is juist dat het gisten te hoge temperaturen oplevert. Of je het nu eerst voldoende koelt of niet.
Brouwers van stookwijn/wijn hebben daardoor waterslangen door het vat lopen die zodoende de massa koelen tijdens het gisten. Alcoholpercentages liggen bij 9 van de 10 keren lager bij bier. Dus ik dacht dat het daardoor misschien wel kon zonder koeling.
Ik woonde vroeger zo'n 5 minuten van de toko waar je deze besteld hebt. Hele coole zaak! Ik heb er zelf ook de Oatmeal Stout en Honeyweiss van gebrouwen. Ik betrek mijn spullen nu hier:quote:Op maandag 10 oktober 2011 20:00 schreef popolon het volgende:
Ik zat er naast trouwens, heb geen witbier in de gister maar een 'European Pilsner'.
[ afbeelding ] *klik*
En hier is een voorbeeld van meegeleverde instructies.
Deze website vind ik erg handig:quote:Op maandag 24 oktober 2011 00:01 schreef PKfotografie het volgende:
dit is iets wat ik wel eens wil gaan proberen..
is er een must have boek?
en de grote vraag van mijn wederhelft..... bier maken stinkt.... hoe erg ruik je het? (zitten op een appartement) en is er wat aan te doen?
drinken trouwens graag pils en niet zozeer bruinbier dus misschien scheelt dat wat, of juist niet
Er zitten hier wel wat kleine winkeltjes waar ik ook wel eens binnenloop maar niet zo'n grote als Midwest Brewing. Inderdaad een beste zaak.quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 20:38 schreef Plastic_Power het volgende:
[..]
Ik woonde vroeger zo'n 5 minuten van de toko waar je deze besteld hebt. Hele coole zaak! Ik heb er zelf ook de Oatmeal Stout en Honeyweiss van gebrouwen. Ik betrek mijn spullen nu hier:
http://www.grapeandgranary.com/
Het kriebelt al weken weer, dus misschien binnenkort maar even een pakketje ophalen
Macrobier is dood bier. En je bent op de hoogte van wat de suikers doen?quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 21:19 schreef Fokpop het volgende:
Waarom zou jouw bier lekkerder zijn dan fabrieksbier? Het is een vrij simpel proces dat perfect geautomatiseerd kan worden en de bierproducenten gebruiken ook geen inferieure ingredienten of rare toevoegingen zoals bij sommige andere prefab producten. en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij
Ik wil niet vervelend zijn maar als je de etiketten leest zie je toch heel vaak "maltose" erbij staan hoor.quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 21:19 schreef Fokpop het volgende:
en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij
Met het toevoegen van suiker zorg je ervoor dat de nagisting op de fles op gang blijft / komt.quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 21:19 schreef Fokpop het volgende:
Waarom zou jouw bier lekkerder zijn dan fabrieksbier? Het is een vrij simpel proces dat perfect geautomatiseerd kan worden en de bierproducenten gebruiken ook geen inferieure ingredienten of rare toevoegingen zoals bij sommige andere prefab producten. en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij
Jij hebt het duidelijk niet begrepen.quote:Op zaterdag 29 oktober 2011 21:19 schreef Fokpop het volgende:
Waarom zou jouw bier lekkerder zijn dan fabrieksbier? Het is een vrij simpel proces dat perfect geautomatiseerd kan worden en de bierproducenten gebruiken ook geen inferieure ingredienten of rare toevoegingen zoals bij sommige andere prefab producten. en ze voegen zeker geen suiker toe aan hun bier zoals jij
Hoe koud is het in je kelder? Ik weet niet welke gist gebruikt wordt maar meestal moet je zo rond de 18C-21C zitten. (soms liever wat warmer zelfs).quote:Op maandag 31 oktober 2011 12:14 schreef RoaRRR het volgende:
Kan ik de boel in mijn kelder zetten? Deze is vorstvrij en indien nodig kan ik er zelfs de verwarming aan zetten.
Lees namelijk dat er nogal een lucht vanaf komt en die wil ik liever niet in mijn appartement
Meet het inderdaad eens. Laat er een thermometertje liggen. Kijk dan 's ochtends vroeg eens, overdag en 's avonds laat. En dan ook met de kachel aan.quote:Op maandag 31 oktober 2011 12:20 schreef RoaRRR het volgende:
Geen idee hoe koud/warm het in de kelder is Heb geen temp meter hier. Maar kan het wel eens meten.
Met de verwarming aan haalt ie wel 18 graden, dus dat zou geen probleem moeten zijn.
Zo'n waterslot is wel rustgevend,quote:Op maandag 31 oktober 2011 12:18 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Hoe koud is het in je kelder? Ik weet niet welke gist gebruikt wordt maar meestal moet je zo rond de 18C-21C zitten. (soms liever wat warmer zelfs).
Iets lager kan wel maar dan verloopt de vergisting langzamer en je smaakprofiel wordt wat anders(dat hoeft niet erg te zijn).
Ik neem aan dat er bij die blikken een redelijk tolerant gist zit.
Ik vind de lucht zelf trouwens hartstikke meevallen. Ik heb meer last van het waterslot dan van geurtjes.
Dat welquote:
Heel goed mogelijk. Zeker bij een wat kleinere kamer met slechte ventilatie.quote:Op maandag 31 oktober 2011 20:31 schreef Kabolter het volgende:
Ik zet het toch meestal wel in een andere kamer. Geen idee of het toeval was, maar ik had toevallig wel een paar dagen hoofdpijn.
Tip: flesjes rechtop zetten, nooit neerleggen.quote:Op dinsdag 1 november 2011 10:01 schreef Soohr het volgende:
Ik was vorige week begonnen en afgelopen zondag heb ik het bier gebotteld,
nu moeten de flesjes een week op kamertemperatuur staan om de 2e gisting op gang te brengen en daarna kunnen ze koel in de kelder nog 3 weekjes liggen.
Dan open ik de eerste,
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |